WHEN YOU NEED TO BE SURE

Size: px
Start display at page:

Download "WHEN YOU NEED TO BE SURE"

Transcription

1 SGS GRUPA SGS Grupa je najveća svetska organizacija za poslove kontrolisanja, ispitivanja, monitoringa i sertifikacije. Upravlja mrežom u 140 zemalja, sa preko zaposlenih u kancelarija i laboratorija širom sveta. SGS je priznat od strane vodećih svetskih orga nizacija, finansijskih korporacija i međunarodnih institucija kao globalan uzor za najviše standarde ekspertize, kvaliteta i integriteta. Na globalnom nivou, SGS je apsolutni lider koji obuhvata 13% svetskog tržišta. SGS Grupa je osnovana 1878.godine kao kontrolna kuća sa središtem u Ženevi, gde se i danas nalazi. Ova švajcarska kompanija 2001.godine otvara filijalu u Beogradu koja kao punopravni član SGS Grupe počinje brz razvoj i osvajanje novog tržišta u oblasti profesionalnih i specijalizovanih usluga. SGS BEOGRAD Nakon 10 godina poslovanja, SGS Beograd danas zapošljava preko 110 kvalifikovanih i iskusnih stručnjaka. SGS Beograd je ovlašćen od strane nacionalnog akreditacionog tela kao kontrolna organizacija prema standardu SRPS ISO/IEC U sastavu kompanije su: Savremena i vrhunski opremljena laboratorija za poljoprivredno-prehrambene proizvode, sredstava za ishranu bilja, hrane za životinje, predizolovane sisteme višeslojnih cevi i tekstilnih proizvoda, akreditovana prema standardu SRPS ISO/IEC 17025, koja se nalazi u Novom Sadu. Poslovnica u Crnoj Gori sa lokacijom u Baru. Zahvaljujući vrhunskom profesionalnom iskustvu, striktnom poštovanju etičkog standarda osnivača i podršci globalne mreže, SGS Beograd je postao vodeća međunarodna kompanija u Srbiji u oblasti kontrolisanja i sertifikacije, sa ciljem da to uskoro postane i u oblasti pružanja usluga ispitivanja. MISIJA Četiri osnovne kategorije poslovanja SGS-a su: Kontrola kvaliteta i robe; Ispitivanje kvaliteta i karakteristika proizvoda prema različitim standardima u najsavremenijim laboratorijama; Sertifikacija sistema menadžmenta, proizvoda i usluga; Verifikacija i monitoring projekata i investicija. SGS Beograd je u mogućnosti da pruži usluge u sledećim linijama biznisa: Agricultural Servises Consumer Testing Services Environmental Services Industial Services Mineral Services Oil, Gas & Chemicals Services Governments Institutions Services Systems & Certification Services Automotive Services

2 AGRICULTURAL SERVICES Svojim ogromnim iskustvom u rukovanju robama u lukama, SGS može ponuditi usluge koje će ublažiti rizike sa kojima se trgovci susreću. Svojom Garancijom Poslovnog Projekta (GBS), SGS pokriva odstupanja u težini ili kvalitetu između mesta ukrcaja i iskrcaja. GBS se može i proširiti kako bi pokrivao i pomorsko osiguranje, odbijanje robe kod prijema ili ponovljene zaraze robe sa insektima. Poslednjih godina SGS je proširio svoju aktivnost tako da pokriva celokupni lanac vrednosti u poljoprivredi. Naš unutrašnji poljoprivredni segment direktno pruža rešenja proizvodnji iz oblasti poljoprivrede. Usluge vezane za useve uključujući monitoring useva, provere dobre poljoprivredne prakse, ispitivanja na terenu, menadžment plodnošću zemljišta, ispitivanje i istraživanje semena, podršku efikasnosti postojeće i buduće proizvodnje. Servisiranje lanca isporuke: SGS nudi opseg usluga koje predstavljaju odgovor potrebi potrošača da ima bolju kontrolu i sledljivost nad hranom koju jede. IPP ( program čuvanja identiteta) sledi specifičnu robu, npr. ne genetski modifikovanu soju, sa polja u Brazilu,na kojima je uzgojena do fabrike u Evropi, u kojoj će se prerađivati. Provera svih učesnika u lancu isporuke, kako bi se osiguralo da vode zapisnike o sledivosti za proizvode kojima trguju. Klasifikacija na terenu / u unutrašnjosti zemlje; podrška organizacijama koje se bave skladištenjem i manipulacijom robe da izvuku maksimum dobiti iz žetve pravilnom separacijom i mešanjem. Collateral Management (Zajedničko upravljanje ) Finansijski rizici se ublažuju tako što kreditor obezbeđuje pravo na robi. To pravo, koje je ustvari zalog, garantuje vraćanje pozajmice. Ugovorom o zajedničkom upra vljanju (Collateral Management Agreement), SGS postaje čuvar zaloga u ime kreditora, obično banke ili finansijske institucije. SGS će osloboditi robu tek nakon prijema naloga za oslobađanje od strane banke ( ili kreditora). SGS e.sertifikat, digitalna verzija papirnog dokumenta, pospešuje protok dokumentacije i tako ubrzava naplatu, te skraćuje vreme potrebno za zatvaranje transakcije. Roba SGS-ov sektor za poljoprivredu nudi svoje usluge svim segmentima tržišta koje trguje poljoprivrednim proizvodima: žitaricama, uljanim repicama, tečnostima, vlaknima, šećerom, voćem, povrćem, orašastim plodovima, kakaom i kafom. Klijentela Klijentelu čine sve karike lanca isporuke hrane, od trgovačkih kuća, preko prodajnih agencija do krajnjih korisnika, organizacija za humanitarnu pomoć, banaka i osiguravajućih društava, kao i proizvođači, agrohemijske kompanije i proizvođači semena i farmeri. Svi imaju koristi od širokog opsega usluga koje pruža SGS.

3 SERTIFIKACIJA SISTEMA MENADŽMENTA I USLUGA SGS Grupa obavlja poslove sertifikacije sistema menadžmenta u više od 180 zemalja sveta. Ukupan broj sertifikovanih kompanija globalno je preko Sa do sada izdatih preko validnih sertifikata, SGS je vodeće sertifikaciono telo u svetu. Sertifikaciona tela u okviru SGS Grupe su akreditovana od strane 40 akreditacionih tela npr. u Švajcarskoj (SAS), Velikoj Britaniji (UKAS), Nemačkoj (DAR/TGA), Francuskoj (COFRAC), Holandiji (RVA), Belgiji (BELAC), Italiji (AC- CREDIA), Španiji (ENAC), SAD (ANAB), Japanu (JAB), Koreji (KAB), Hong Kongu (HKAS), Tajvanu (TAF), Australiji, Novom Zelandu (JAS ANZ) itd.) i ovlašćena da, na osnovu tih akreditacija, obavljaju poslove sertifikacije u bilo kojoj zemlji sveta. Bogatim 20-godišnjim iskustvom u sertifikaciji kompanija u gotovo svim oblastima privrede, SGS je lider u razvoju novih usluga u oblasti sertifikacije sistema i usluga. Svojim klijentima omogućavamo da steknu prednost i održe uspeh na sve kompetitivnijem tržištu. Usmereni, organizovani i dinamični tok procesa sertifikacije rezultuje željenom dodatnom vrednošću u upravljanju i unapređenju poslovanja. Kao najčešće usluge sertifikacije pružene na teritoriji Srbije, izdvajamo sledeće: ISO 9001:2008. Sistem menadžmenta kvalitetom (QMS) Sertifikacijom ovog standarda obezbeđujete usmerenost na korisnike, liderstvo, uključivanje ljudi, procesni i sistemski pristup, kontinuirano poboljšanje, odlučivanje na osnovu činjenica i uzajamno korisne odnose sa isporučiocima. ISO 14001:2004 Sistem menadžmenta zaštitom životne sredine (EMS) Sertifikacija EMS predstavlja putokaz kako da efikasnije upravljate ekološkim aspektima svojih poslovnih aktivnosti, uzimajući u obzir zaštitu okoline, sprečavanje zagađenja i socio-ekonomske potrebe. OHSAS 18001:2007 Sistem menadžmenta zaštitom zdravlja i bezbednosti zaposlenih Sertifikacija OHSAS omogućava organizacijama upravljanje zdravstvenim i sigurnosnim aspektima poslovnih delatnosti na delotvorniji način, pritom pažljivo vodeći računa o sprečavanju nezgoda, smanjenju rizika i dobrobiti radnika. HACCP - Analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka HACCP je skup međunarodnih principa koji definišu zahteve za efektivnom kontrolom bezbednosti hrane. HACCP sistem pomaže organizacijama da se fokusiraju na opasnosti koje utiču na bezbednost hrane i higijenu i sistemski ih identifikuje postavljajući kontrolne granice na kritičnim tačkama. ISO 27001:2005 Sistem menadžmenta bezbednošću informacija (ISMS) Sertifikacijom ISMS se povećava verodostojnost kompanije. Jasno se pokazuje vrednost informacionog sistema kompanije kao i stvarna predanost ka održavanju visokog nivoa bezbednosti informacija.

4 AUTOMOTIVE SERVICES Usluge vezane za automobilsku industriju su fokusirane na kontrolisanje dizajna, konstrukcije i rada motornih vozila u celom svetu. Ovi programi se pružaju proizvođačima, trgovcima, lizing kompanijama, finansijskim institucijama kao i osiguravajućim društvima na četiri kontinenta. Usluge vezane za automobilsku industriju imaju dve pod-kategorije: Statutarne usluge kontrolisanja vozila; Usluge verifikacije u automobilskoj industriji. Za statutarne usluge kontrolisanja vozila, širom sveta je priznato da značajno doprinose bezbednosti na putu i smanjenju uticaja drumskog saobraćaja na životnu sredinu. Međutim, takvi programi moraju pažljivo da se razrade kako bi se obezbedilo ispunjenje njihovih ciljeva, a dodatne mere moraju da se uvedu kako bi se obezbedila usaglašenost. Kao svetski lider u uslugama kontrolisanja i sertifikacije, SGS je potpuno nezavisan od trgovine i industrije i nije proizvođač opreme za ispitivanje. SGS stoga pruža pouzdanu infrastrukturu za nezavisno, tačno i bezbedno ispitivanje vozila. Naše iskustvo u automobilskoj industriji se razvija duže od 20 godina i naša mreža kancelarija širom sveta pomaže nam da pružimo jedinstvenu, nezavisnu i globalnu uslugu. Danas SGS je izvršio preko globalnih kontrolisanja vozila. Pod nazivom Usluge verifikacije u automobilskoj industriji, SGS nudi širok spektar usluga koje mogu da se primene u svim fazama životnog ciklusa vozila. U te usluge spadaju: Pregled novog vozila, procena štete i stanja na vozilima vraćenih iz lizinga, posebni pregledi i ekspertize na zahtev trećeg lica i td.. Nezavisno kontrolisanje vozila može da eliminiše nepotrebne žalbe usled transporta i šteta/gubitka koje zauzvrat smanjuju troškove i rokove isporuka i poboljšavaju kvalitet izrade i ukupnu efikasnost. SGS nudi kvalitetnu uslugu koja je isplativa, prilagođena individualnim zahtevima i omogućava pružanje standardizovanih i sveobuhvatnih rešenja za svakog klijenta. Za kontrolisanje se ne koristi papir i rezultati se prenose klijentima na vreme. Digitalne slike, bežične komunikacije i prenosivi ručni računari ubrzavaju obradu, a naši timovi pružaju stalnu podršku i ažuriranje podataka.

5 CONSUMER TESTING SERVICES Očekivanja koja morate ispuniti vezano na kvalitet robe kao i njenu sigurnost zahtevnija su iz dana u dan. Stoga vam nudimo čitav spektar usluga koje uključuju testiranje, kontrolu proizvoda, procenu procesa i tehničku pomoć na svim tržištima sveta. Naša globalna mreža i stručnost pružaju vam mogućnost da smanjite rizike, unapredite učinkovitost i osigurate poštovanje zakonskih propisa kako tokom proizvodnje, tako i kasnije. CTS (Sektor za robu široke potrošnje) opslužuje sljedeća tržišta: Softlines ( meki materijali) = Naše lokalne laboratorije i stručnjaci za tekstil i obuću pružaju efikasnu podršku i zaštitu od rizika za čitavo polje proizvoda od mekih materijala. Primarni segmenti proizvodnje podrazumevaju odeću, tekstil za domaćinstvo, tkanine i prediva, obuću, kožne i proizvode od gume / lateksa. Hardlines ( tvrdi materijali) = Bezbednost, kvalitet i funkcionalnost proizvoda su preduslovi za sve proizvode iz grupe za tvrde materijale, kao što su igračke, kozmetika, nameštaj, nakit, uradi sam proizvodi, itd. SGS nudi širok spektar usluga prilagođenih potrošaču i pomoćiće Vam da razvijete i prodate bezbedne proizvode širom sveta. Elektrika i elektronika= Mi pružamo ove usluge kroz naše lokalne akreditovane laboratorije i sertifikacione jedinice. Proizvodi kao što su svetiljke, audio, video proizvodi i proizvodi vezani za motorna vozila, proizvodi za domaćinstvo i industrijski proizvodi, IT i telekomunikaciona oprema i komponente mogu brže stići do tržišta. Hrana= Kroz čitav lanac snabdevanja prehrambenim proizvodima pružamo efikasnu podršku i zaštitu od rizika preko naših lokalnih stručnjaka na polju prehrambenih proizvoda i naših laboratorija, kada se radi o sirovinama, polugotovoj hrani i krajnjim proizvodima, za sve glavne vrste prehrambenih proizvoda, uključujući prehrambene proizvode životinjskog porekla (meso, morske plodove, mlečne proizvode), proizvode biljnog porekla (voće i povrće), hleb, pića i obroke. Cilj SGS SGS CTS nastoji da kupcima osigura dodatnu vrednost. Na svakom koraku vašeg projekta, spremni smo unaprijediti lanac vrednosti osiguravajući manji utrošak vremena, realno određivanje cena, tehničku pomoć, upravljanje klijentima, promptno izveštavanje. Ove usluge našim klijentima često omogućavaju bolju opštu sliku i kvalitet njihovih proizvoda. Naš uspeh u dugoročnom partnerstvu sa klijentom se ne zasniva isključivo na većoj sigurnosti proizvoda i boljim poslovnim rezultatima, već i na finansijskom vraćanju uloženih sredstava.

6 INDUSTRIAL SERVICES Sektor industrije pruža usluge iz oblasti tehničke provere, kontrolisanja, ispitivanja i provere usaglašenosti na globalnom nivou, ulivajući poverenje klijentima. Mi se staramo da kvalitet i učinak Vašeg proizvoda ispunjavaju važeće zahteve, bilo da su oni regulatorni, dobrovoljni ili specifični za datog klijenta. Cilj je pomoći unapređenju integriteta, kvaliteta i efikasnosti opreme, obezbediti bezbedne i zdrave uslove za rad zaposlenih i svesti na najmenju meru uticaj industrijskih aktivnosti na životnu sredinu. Usluge se primenjuju na polju inženjeringa, projekata nabavke i izgradnje i na postupke vezane za unapređenje i održavanje. Sektor industrije upošljava samo najkvalifikovanije i najpriznatije stručnake u industriji. Imamo decenije iskustva i neke od izvanrednih referenci na svim ključnim tržištima. Našu stručnost potvrđuju brojne akreditacije prema međunarodnim standardima i standardima specifičnim za klijenta. Sektor industrije pruža tehnička rešenja koja Vam donose dodatnu vrednost i pomažu Vam da sprovedete Vaše strategije rasta, bilo na postojećem lokalnom, ili na novim geografskim tržištima. SGS je aktivno uključen u vrlo širok spektar usluga, koje se dele na: Ispitivanje, obavezno i dobrovoljno kontrolisanje: Usluge vezane za lanac snabdevanja Sertifikacija uvoza Obuka Tehničko kadrovanje Sektor industrije ima predstavnike u svim većim industrijskim oblastima širom sveta i nudimo ekspertizu na tržištima kao što su: Energija: o stvaranje o prenos Proces : o fabrike i rafinerije o cevovodi o tečni prirodni gas o Offshore Transport i logistika: Izgradnja o zgrade o infrastruktura Trajni procesi ili proizvodnja i teška industrija Sektor industrije je Vaš lokalni partner sa globalnim iskustvom i vezama. Zajedno sa Vama pronalazimo rešenja koja najbolje odgovaraju Vašoj konkretnoj situaciji.

7 MINERALS SERVICES SGS Sektor za minerale nudi širok raspon rešenja na dodatnu vrednost koja sma njuju rizik, povećavaju vrednost i maksimalno uvećavaju zaradu na svakom koraku lanca vrednosti. Usluge se kreću od najjednostavnijih kontrola kvaliteta i kvantiteta i testiranja niza roba do napredne kontrole procesa koja optimizuje povraćaj metala u postrojenjima za preradu uvođenjem ekspertskih sistema. Takvim jedinstvenim pokrivanjem lanca vrednosti minerala i našim globalnim prisustvom, SGS Sektor za minerale predstavlja vodećeg isporučioca inovativnih, tehnološki naprednih usluga koje mogu da vam pomognu da ostvarite svoje ciljeve od razvoja dijagrama toka pa do krajnjeg proizvoda. Sektor za minerale Vam nudi: Laboratorije na licu mesta Pilot fabrike Geometalurgija Predviđanje proizvodnje Smanjenja finansijskih rizika u trgovini su velika. Pružamo širok opseg usluga koji ima za cilj da smanji te rizike i olakša trgovinu. SGS takođe ubrzava proces e.sertifikatima, digitalnim verzijama papirnog dokumenta koji se izdaju u mestu utovara. Monitoring i kontrola zaliha Collateral Management (Zajedničko upravljanje) Garancije Čuvanje podataka SGS Odelenje za minerale ima preko 6000 profesionalca u 98 zemalja. Naše iskustvo i geografska pokrivenost nam omogućuju da obezbedimo rešenja kad god su vam potrebna. Hemijske analize ( geohemijske i obračun /arbitraža) Metalurške usluge Usluge vezne za dijamante Usluge na licu mesta i u fabrici Napredni sistemi Kvalitativna i kvantitativna kontrola: Provera kvantiteta/kvaliteta i garancijske usluge Supervizija, uzorkovanje i brojanje Kontrola robe pre utovara Usluge pripreme uzoraka za carinu Analize i arbitražne analize Provere uzorkovanja Verifikacija i kalibracija sistema za vaganje Menadžment inventarom dragocenih metala Sistemi za mehaničko uzorkovanje Ispitivanje performansi Testiranje sistema na eventualnu standardnu grešku (Bias) Svrdla za mobilno i fiksno uzorkovanje Konsultantske usluge vezano za sisteme za uzorkovanje Monitoring i menadžment lancem vrednosti.

8 ENVIROMENTAL SERVICES Naš globalni ekosistem, koji obuhvata vazduh, vodu, zemljište i staništa biljnog i životinjskog sveta svakodnevno je pod uticajem prirodnih i ljudskih faktora. Zagađenje životne sredine utiče na ljude i ugrožava javno zdravlje širom sveta. Zbog toga nacionalne vlade i međunarodne organizacije podstiču industrije da upravljanje životnom sredinom bude deo njihovog svakodnevnog poslovanja. Naša misija je da podržimo naše klijente u razvoju održivih rešenja, omogućavajući im da se usredsrede na svoju osnovnu delatnost. SGS Vam nudi savete i pomoć u skladu sa ekološkim propisima i u proceni vaše životne sredine. Nudimo Vam izradu enterijera laboratorije (state-of-the-art) i monitoring objekata, sa iskusnim i stručnim konsultantima, širokim spektrom specijalizovanih usluga zaštite životne sredine: pocena uticaja na životnu sredinu, provera stanja životne sredine, treninzi u oblasti zaštite životne, unutrašnji kvalitet životne sredine, ekološke opasnosti... Sve naše usluge su prilagođene da zadovolje Vaše specifične zahteve i pomoćiće Vam u upravljanju Vašim poslovnim rizicima, u povećanju efikasnosti poslovanja i poboljšanju Vaše poslovne reputacije. Kao vodeća svetska organizacija za inspekciju SGS igra proaktivnu ulogu u očuvanju našeg okruženja nudeći širok spektar testova kako bi se obezbedili ekološki prihvatljivi proizvodi. Ovi proizvodi se kreću u rasponu od ekološki prihvatljivih tekstila, kompjuterskih proizvoda, biorazgradljivih materijala za pakovanje i potrošačke elektronike do proizvoda koji nose zeleni znak (ekološki znak) i opreme koja proizvodi manje buke. Testiranje znanja (stručnosti) koje zadovoljava svačije potrebe: Vazduh: u zatvorenom prostoru i na radnom mestu, dimnjaci ili amijent Zemljište: sedimenti, mulj, otpaci Voda: za piće, površinska, morska, podzemne, kanalizacione, otpadne Naše terenske usluge obuhvataju između ostalog: - Ambijentalno i unutrašnje ( u zatvorenom prostoru) uzorkovanje vazduha - Emisiono uzorkovanje i kontinuirani monitoring emisije - Higijena i zaštita zdravlja na radu, uzorkovanje i testiranje - Uzorkovanje vode i monitoring - Uzorkovanje sa zagađene lokacije i monitoring - Uzorkovanje sa deponije gasa i monitoring - Uzorkovanje dioksina - Uzorkovanje azbesta i monitoring Centri izuzetnih vrednosti SGS je među prvima razvio ideju centara izuzetnih vrednosti kako bi okupio vodeće stručnjake u različitim oblastima. Sa napredovanjem tehnike i nauke troškovi za testiranje sa specijalizovanom opremom su se povećali, a same tehnike po stale složenije. U cilju da se uspostavi ravnoteža između ovog naučnog razvoja sa ekonomijom, formirali smo centre izuzetnih vrednosti.

9 OIL, GAS & CHEMICALS SERVICES Sektor za naftu, naftne derivate i hemikalije je lider na tržištu nezavisne kontrole, testira nja, verifikacije i specijalizovanih tehničkih usluga. Trudimo se da osiguramo dodatnu vrednost našim klijentima, pomažući da održe ugled visokog kvaliteta svojih proizvoda i smanje komercijalne rizike i rizike vezane za zaštitu životne sredine, proizvodnju, trgovinu, dostavu i skladištenje nafte, derivata i hemikalija. Osim usluga koje se odnose na trgovinu, nudimo i široki spektar ostalih usluga kao što su usluge vezane za mešanje i aditive, upravljanje uzorcima, statičku i dinamičku kalibraciju, reagovanje u hitnim slučajevima, traženje laboratorija, usluge ugovara nja, a sve s ciljem da Vam pomognemo da vodite posao što je moguće profitabilnije. Predmet kontrolisanja: Sirova nafta Benzini Dizeli Ulja za loženje Motorna ulja i maziva Biogoriva Prirodni gas Tečni nafni gas Petrohemijski proizvodi Aditivi Hemikalije Nudimo najširi spektar kontrola i specijalizovanih usluga industriji, a naše inovacije u uslugama ujedno omogućavaju konkurentnost na tržištu. U svako doba, bilo kod trgovine ili kod isporuke, sektor za naftu, naftne derivate i hemikalije štiti interese uključenih strana, merenjima i kontrolama koje su planirane kako bi se smanjili gubici i izbegla kontaminacija. Obezbeđujemo našim klijentima brza i pristupačna rešenja kompleksnih zahteva koji se odnose na trgovinu i kvalitet i spremni smo pružiti visoko kvalitetne usluge preko naše globalne mreže. Specijalizovani servisi: Kvantitativno kontrolisanje Kvalitativno kontrolisanje Automatsko i ručno uzorkovanje Kalibracija skladišnih i transportnih sudova Aditiviranje i namešavanje Outsorcing Monitoring zaloga Program zaštite integriteta goriva, markiranje Detekcija curenja PTO CMA REACH Loss Control Operation Konsalting kod ugovaranja

10 GOVERNMENTS INSTITUTIONS SECTOR Usluge vladama i vladinim institucijama se fokusira na pružanje usluga državnim i međunarodnim institucijama u cilju obezbeđivanja usaglašenosti međunarodne trgovine, zaštite nacionalnih interesa, poboljšanja carinske i poreske naplate, održivog upravljanja prirodnim resursima i internacionalnim programima pomoći. Poslednjih godina razvili smo portofolio inovativnih usluga, uključujući proveru cena, nezavisni monitoring i validaciju deklarisanih informacija, uz nove tehnologije i IT sisteme. Procena usaglašenosti proizvoda (PCA) je rešenje dizajnirano da osigura da pojedini proizvodi zadovoljavaju zahteve tehničkih propisa i standarda koji su propisani od strane regulatornih tela države uvoza. SGS-ova procena usaglašenosti proizvoda (PCA) je rešenje dizajnirano da osigura da pojedini proizvodi zadovoljavaju zahteve tehničkih propisa i standarda koji su propisani od strane regulatornih tela države uvoza. Usaglašenost proizvoda je potvrđena izdavanjem sertifikata o usaglašenosti (CoC), dokumenta koji je neophodan za dobijanje carinskog odobrenja. SGS-ova procena usaglašenosti proizvoda sprečava uvoz robe koja nije bezbedna, koja je ispod standarda ili koja je falsifikovana. Ona podržava zvanične vlasti u sprovođenju implementacije obaveznog zakonodavstva koje je ustanovljeno radi zaštite zdravlja i bezbednosti potrošača i životne sredine. Procena usaglašenosti proizvoda pomaže da se olakša trgovina i štiti interes trgovaca. Uvoznici imaju koristi od bržeg procesa carinjenja pošto su verifikacione aktivnosti završene pre isporuke i izvoznici ne rizikuju da njihova roba bude odbijena u zemlji uvoza zbog neusaglašenosti sa zahtevima. PSI (Preshipment Inspections) programi imaju značajnu ulogu u olakšavanju trgovine, ne samo u brzini carinjenja već i minimiziranju nelojalne konkurencije između uvoznika i lokalne industrije. To ohrabruje izvoz i doprinosi širenju stranih inve sticija. PSI programi obično uključuju fizičku inspekciju u cilju provere odgovarajuće dokumenatacije koja prati robu: opis robe, količina, specifikacija, uvoz prema propisima zemlje uvoznice (npr. etiketiranje, zdravstvena provera, osiguranje itd..) Fizička kontrola se vrši iz od strane SGS obučenih inspektora iz kancelarija u zemljama izvoza/uvoza robe tj. kod proizvođača/dobavljača. Kontrolisanje robe u rasutom stanju se obavlja za vreme utovara robe u barže. Takođe nudimo i inspekcije u toku same proizvodnje, gde obučeni SGS inspektor prisustvuje analizama i testovima koji se vrše u prostorijama proizvođača tokom samog proizvodnog procesa. Možemo Vam pomoći da napišete referentne uslove za tendere ili da procenite ponude. SGS Grupa nudi službu za konsultovanje u vezi sa skeniranjem - tržišna stručnost, znanje na licu mesta i iskustvo koje vam je potrebno za implementaciju tehnologije skenera.

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane zahtevi za tela koja obavljaju proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane

Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane zahtevi za tela koja obavljaju proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane zahtevi za tela koja obavljaju proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane Milan Milijašević, DVM Institut za higijenu i tehnologiju mesa Institut

More information

Ova brošura je napravljena u promotivne svrhe i za druge potrebe se ne može koristiti. USPEH JE ZASNOVAN NA POTREBAMA KORISNIKA.

Ova brošura je napravljena u promotivne svrhe i za druge potrebe se ne može koristiti. USPEH JE ZASNOVAN NA POTREBAMA KORISNIKA. Ova brošura je napravljena u promotivne svrhe i za druge potrebe se ne može koristiti. USPEH JE ZASNOVAN NA POTREBAMA KORISNIKA. Šta je standard ISO 9001? ISO 9001 je međunarodni standard koji sadrži zahteve

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

PROVERE SISTEMA BEZBEDNOSTI HRANE NOVI ZAHTEVI I IZAZOVI BEZBEDNOSTI HRANE. Dr Ilija Đekić, vanredni profesor

PROVERE SISTEMA BEZBEDNOSTI HRANE NOVI ZAHTEVI I IZAZOVI BEZBEDNOSTI HRANE. Dr Ilija Đekić, vanredni profesor PROVERE SISTEMA BEZBEDNOSTI HRANE NOVI ZAHTEVI I IZAZOVI BEZBEDNOSTI HRANE Dr Ilija Đekić, vanredni profesor ILIJA ĐEKIĆ Vanredni profesor, Katedra za upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane. Poljoprivredni

More information

Poređenje standarda koji se najviše zahtevaju od strane kupaca

Poređenje standarda koji se najviše zahtevaju od strane kupaca Poređenje standarda koji se najviše zahtevaju od strane kupaca Autor: Bojana Karalic Mihovski Poslednjih godina sertifikacija postaje veoma važna u poljoprivredno - prehrambenom sektoru. Usled povećanog

More information

Slobodan Rašeta SQR IMAGE d.o.o. Subotica. Hazard Analysis and Critical Control Points

Slobodan Rašeta SQR IMAGE d.o.o. Subotica. Hazard Analysis and Critical Control Points Slobodan Rašeta SQR IMAGE d.o.o. Subotica SQR IMAGE d.o.o Hazard Analysis and Critical Control Points Analza rizika i Kritične kontrolne tačke To je sistematična preventivna mera u vezi sa bezbednošću

More information

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 ISO 37001 Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 Korupcija je jedan od najdestruktivnijih i najkompleksnijih problema današnjice, i uprkos nacionalnim i međunarodnim naporima

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

VODIC ZA SERTIFIKACIJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE

VODIC ZA SERTIFIKACIJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE VODIC ZA SERTIFIKACIJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE Sadržaj UVOD.... 3 Kako povećati izvoz hrane?.... 4 Uspostaviti efikasan sistem kontrole bezbednosti hrane kako bi bile odobrene

More information

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!!

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! www.ricotrainingcentre.co.rs RICo Training Centre ATI Beograd, Republika Srbija ZNAČAJ OBUKE ZA DRUMSKU BEZBEDNOST? Drumska bezbednost je zajednička obaveza - preventivno delovati

More information

M.Heleta - Definicije...

M.Heleta - Definicije... Upravljanje kvalitetom 3. Definicije iz menadžmenta kvaliteta 1 Definicije principa odozgo nadole odozdo - nagore Obrazovni sistem Srbije Sistem visokog obrazovanja Univerzitet Singidunum Fakultet za menadžment

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY NIKADA NISMO ZADOVOLJNI SA ZADOVOLJAVAJUĆIM REZULTATIMA. Gosti odsedaju u kvalitetnim hotelima i rezortima poput Vašeg sa razlogom: vrhunski komfor

More information

Kursevi i otvoreni treninzi

Kursevi i otvoreni treninzi Kursevi i otvoreni treninzi 2013. / 2014. www.qa-center.net Quality Austria Center, Dravska 11, Beograd Sadržaj PREDAVAČI I ISPITIVAČI 2 PREGLED KURSEVA I CENA 3 KURSEVI I OTVORENI TRENINZI 4 Mesto realizacije

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

UPRAVLJANJE KVALITETOM I BEZBEDNOST HRANE QUALITY MANAGEMENT AND FOOD SAFETY

UPRAVLJANJE KVALITETOM I BEZBEDNOST HRANE QUALITY MANAGEMENT AND FOOD SAFETY UPRAVLJANJE KVALITETOM I BEZBEDNOST HRANE QUALITY MANAGEMENT AND FOOD SAFETY Gordana Ušćebrka 1) Ranko Kljajić 2) Milan Tešić 3) 1) Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, 2) Naučni institut za veterinarstvo,

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu

Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu JAPAN Japan, kao zemlja napredne tehnologije, elektronike i telekomunikacija, je zemlja koja je u samom svetskom vrhu po razvoju i usavršavanju bankarskog poslovanja i spada među vodećim zemljama sveta

More information

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević Upravljanje kvalitetom usluga doc.dr.sc. Ines Dužević Specifičnosti usluga Odnos prema korisnicima U prosjeku, lojalan korisnik vrijedi deset puta više nego što je vrijedio u trenutku prve kupnje. Koncept

More information

ZNAČAJ UVODJENJA SISTEMA KVALITETA U ELEKTROLIZI BAKRA U BORU THE IMPORTANCE OF INTRODUCING THE QUALITY SYSTEM IN THE "ELEKTROLIZA" FACTORY IN BOR

ZNAČAJ UVODJENJA SISTEMA KVALITETA U ELEKTROLIZI BAKRA U BORU THE IMPORTANCE OF INTRODUCING THE QUALITY SYSTEM IN THE ELEKTROLIZA FACTORY IN BOR 7. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2011, Neum, B&H, 01. 04 juni 2011. ZNAČAJ UVODJENJA SISTEMA KVALITETA U ELEKTROLIZI BAKRA U BORU THE IMPORTANCE OF INTRODUCING THE QUALITY SYSTEM

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

HR Survey Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za godinu. Osijek, listopad 2011.

HR Survey Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za godinu. Osijek, listopad 2011. HR Survey 2010 Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za 2010. godinu Osijek, listopad 2011. Predgovor Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja HR Survey nastao je po ugledu na ISO Survey

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

AKREDITACIJA ZA MEDICINSKE LABORATORIJE

AKREDITACIJA ZA MEDICINSKE LABORATORIJE AKREDITACIJA ZA MEDICINSKE LABORATORIJE PREGLED IDEJA U OBLASTI AKREDITACIJE ISO Guide 25-1978 ISO/IEC Guide 25-1982 ISO TC/176 Formiran ISO 9000 Series - 1987 ISO/IEC Guide 25-1990 ISO 9000 Series - 1994

More information

STANDARD SRPS ISO I SERTIFIKACIJA SISTEMA

STANDARD SRPS ISO I SERTIFIKACIJA SISTEMA XII International Symposium "ROAD ACCIDENTS PREVENTION 2014" Hotel Jezero, Borsko Jezero, 09 th and 10 th October 2014. STANDARD SRPS ISO 39001 I SERTIFIKACIJA SISTEMA Branko Davidović a a Visoka tehnička

More information

UPRAVLJANJE RIZICIMA KAO PREDUSLOV INTEGRISANOG MENADŽMENT SISTEMA U ORGANIZACIJI

UPRAVLJANJE RIZICIMA KAO PREDUSLOV INTEGRISANOG MENADŽMENT SISTEMA U ORGANIZACIJI VOJNOTEHNIČKI GLASNIK 3 / 10 UPRAVLJANJE RIZICIMA KAO PREDUSLOV INTEGRISANOG MENADŽMENT SISTEMA U ORGANIZACIJI Karović M. Samed, Vojna akademija, Katedra menadžmenta u odbrani, Beograd, Komazec M. Nenad,

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

The project management procedure for regional network of Quality Management Centers

The project management procedure for regional network of Quality Management Centers TEMPUS JP 543662-2013 Improvement of Partnership with Enterprises by Enhancement of a Regional Quality Management Potentials in WBC University of Montenegro, Cetinjska 2, 81000 Podgorica, Montenegro www.ucg.ac.me

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

HR Survey Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za godinu. Osijek, svibanj 2009.

HR Survey Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za godinu. Osijek, svibanj 2009. HR Survey 2008 Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za 2008. godinu Osijek, svibanj 2009. Predgovor Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja HR Survey nastao je po ugledu na ISO Survey

More information

ZAŠTO I KAKO INTEGRISATI MENADŽMENT SISTEME WHY AND HOW TO INTEGRATE MANAGEMENT SYSTEMS

ZAŠTO I KAKO INTEGRISATI MENADŽMENT SISTEME WHY AND HOW TO INTEGRATE MANAGEMENT SYSTEMS 8. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2013, Neum, B&H, 06. 08. juni 2013. ZAŠTO I KAKO INTEGRISATI MENADŽMENT SISTEME WHY AND HOW TO INTEGRATE MANAGEMENT SYSTEMS Zdravko Erdeljan, dipl.

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Istorijat kompanije JUČE DANAS SUTRA

Istorijat kompanije JUČE DANAS SUTRA Istorijat kompanije JUČE POSITIVE d.o.o. nastavlja više od 20 godina dugu tradiciju koja je zasnovana na kreiranju kvalitetnih rešenja u oblasti projektovanja i izrade informacionih sistema, kompleksnih

More information

ZNAČAJ ORGANSKE POLJOPRIVREDE U ZAŠTITI OKOLINE I SAVREMENOJ PROIZVODNJI HRANE 1

ZNAČAJ ORGANSKE POLJOPRIVREDE U ZAŠTITI OKOLINE I SAVREMENOJ PROIZVODNJI HRANE 1 Prethodno saopštenje Škola biznisa Broj 3/2010 UDC 631.147:502.2 Jonel Subić Bojana Bekić Marko Jeločnik ZNAČAJ ORGANSKE POLJOPRIVREDE U ZAŠTITI OKOLINE I SAVREMENOJ PROIZVODNJI HRANE 1 Sažetak: Poljoprivreda

More information

TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE USLOVI I PERSPEKTIVE

TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE USLOVI I PERSPEKTIVE Ljubo Maćić TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE USLOVI I PERSPEKTIVE ELEKTRANE 2010 VRNJAČKA BANJA, 26 29. 10. 2010. Uslovi za otvaranje tržišta - sadašnje stanje Ponuda EPS-a je danas uglavnom dovoljna da pokrije

More information

Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi

Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi Ana Čobrenović, MPC Holding doc. dr Mladen Đurić, Fakultet organizacionih nauka 1 Uvod i definicije Rizik Organizacije se konstantno

More information

GIGABIT PASSIVE OPTICAL NETWORK

GIGABIT PASSIVE OPTICAL NETWORK GIGABIT PASSIVE OPTICAL NETWORK O NAMA Ključni element savremenih sistema za isporuku sadržaja putem Interneta (Data, Voice, Video) je interakcija sa krajnjim korisnikom. Iza nas je vreme kada je svaki

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Optimizacija lanca snabdevanja implementacijom savremenih informaciono komunikacionih tehnologija

Optimizacija lanca snabdevanja implementacijom savremenih informaciono komunikacionih tehnologija Optimizacija lanca snabdevanja implementacijom savremenih informaciono komunikacionih tehnologija DRAGO S. SOLDAT, Visoka tehnička škola strukovnih studija, Zrenjanin Stručni rad MARIJA Đ. MATOTEK, Visoka

More information

WELMEC Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije Direktiva o merilima 2004/22/EZ Primena Modula D

WELMEC Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije Direktiva o merilima 2004/22/EZ Primena Modula D WELMEC 8.4 1. izdanje WELMEC Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije Direktiva o merilima 2004/22/EZ Primena Modula D Maj 2007. WELMEC Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije WELMEC je

More information

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind.

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind. SPECIJALISTIČKI RAD Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta Mentor: Prof. dr Željko Baroš Student: Kljajić Živana Br. ind. 0018-07/RMUS Banja Luka, 2009

More information

KARAKTERISTIKE ANTIMONOPOLSKE POLITIKE I EFEKTI NJENE PRIMENE U SRBIJI

KARAKTERISTIKE ANTIMONOPOLSKE POLITIKE I EFEKTI NJENE PRIMENE U SRBIJI Ekonomski Fakultet Univerzitet u Beogradu KARAKTERISTIKE ANTIMONOPOLSKE POLITIKE I EFEKTI NJENE PRIMENE U SRBIJI Dr Dragan Lončar SADRŽAJ PREZENTACIJE MAKROEKONOMSKI PRISTUP 01 02 03 DOMEN ANTIMONOPOLSKE

More information

HACCP i PSV Zaključna razmatranja

HACCP i PSV Zaključna razmatranja Univerzitet u Novom Sadu Prirodno-matematički fakultet Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Udruženje za unapređenje zaštite životne sredine Novi Sad Fondacija "Docent dr Milena Dalmacija"

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

UTICAJ VERZIJE STANDARDA ISO 9001:2015 NA DOSTIZANJE ODRŽIVOG POSLOVANJA THE INFLUENCE OF ISO 9001:2015 VERSION ON SUSTAINABLE BUSINESS ACHIEVING

UTICAJ VERZIJE STANDARDA ISO 9001:2015 NA DOSTIZANJE ODRŽIVOG POSLOVANJA THE INFLUENCE OF ISO 9001:2015 VERSION ON SUSTAINABLE BUSINESS ACHIEVING Izvod UTICAJ VERZIJE STANDARDA ISO 9001:2015 NA DOSTIZANJE ODRŽIVOG POSLOVANJA Vojislav Božanić, vojkanbozanic@gmail.com Bojana Jovanović, Iritel a.d. Beograd, bojana.jovanovic.123@gmail.com Do kraja 2015.

More information

HR Survey Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za godinu. Osijek, lipanj 2010.

HR Survey Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za godinu. Osijek, lipanj 2010. HR Survey 2009 Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za 2009. godinu Osijek, lipanj 2010. Predgovor Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja HR Survey nastao je po ugledu na ISO Survey

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

FINANSIJSKE PREPREKE I PODSTICAJI (DRŽAVNI I KOMERCIJALNI) RAZVOJU AGROPRIVREDE SRBIJE U PREDPRISTUPNOM PERIODU

FINANSIJSKE PREPREKE I PODSTICAJI (DRŽAVNI I KOMERCIJALNI) RAZVOJU AGROPRIVREDE SRBIJE U PREDPRISTUPNOM PERIODU FINANSIJSKE PREPREKE I PODSTICAJI (DRŽAVNI I KOMERCIJALNI) RAZVOJU AGROPRIVREDE SRBIJE U PREDPRISTUPNOM PERIODU Tema izlaganja: MLEKO Ljubiša Jovanovid, generalni direktor BD Agro predsednik Udruženja

More information

Univerzitet u Novom Sadu Prirodno matematički fakultet Departman za hemiju, biohemiju izaštituživotnesredine

Univerzitet u Novom Sadu Prirodno matematički fakultet Departman za hemiju, biohemiju izaštituživotnesredine Univerzitet u Novom Sadu Prirodno matematički fakultet Departman za hemiju, biohemiju izaštituživotnesredine Udruženje za unapređenjeđ zaštite ši životne sredine Novi Sad ODABIR PT ŠEME Mr Vesna Pešić

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA Master akademske studije Modul za logistiku 1 (MLO1) POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA angažovani su: 1. Prof. dr Momčilo Miljuš, dipl.inž., kab 303, mmiljus@sf.bg.ac.rs,

More information

Spisak objavljenih radova Dragica Stojanović (asistent)

Spisak objavljenih radova Dragica Stojanović (asistent) Spisak objavljenih radova Dragica Stojanović (asistent) Rad u međunarodnom časopisu (M23): 1. Ilić, B., Stojanović, D., Jovanović, V., Mihajlović, D. Management in Sustainable Tourism Development of Serbian

More information

PROVERE SISTEMA MENADŽMENTA KVALITETOM ADJUSTMENT OF QUALITY MANAGMENT SYSTEM

PROVERE SISTEMA MENADŽMENTA KVALITETOM ADJUSTMENT OF QUALITY MANAGMENT SYSTEM 3. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2003, Zenica, B&H, 13. i 14 Novembar 2003. PROVERE SISTEMA MENADŽMENTA KVALITETOM ADJUSTMENT OF QUALITY MANAGMENT SYSTEM Erdeljan Zdravko, dipl.

More information

Kako izgleda kontroling u Elixir Grupi. Vladimir Petković Novembar 2017.

Kako izgleda kontroling u Elixir Grupi. Vladimir Petković Novembar 2017. Kako izgleda kontroling u Elixir Grupi Vladimir Petković Novembar 2017. Srpska industrija mineralnih đubriva Osnovana 1998. godine, 100% vlasništvu domaćeg fizičkog lica Sastoji se iz tri divizije pri

More information

ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MODELA IZVRSNOSTI ZA STOMATOLOŠKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MODELA IZVRSNOSTI ZA STOMATOLOŠKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU Univerzitet u Beogradu Stomatološki fakultet ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MODELA IZVRSNOSTI ZA STOMATOLOŠKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU Mr. sci. dr Jasmina Tekić Doktorska teza Beograd, februara 2013. godine Mr.sci.dr

More information

Engineering Design Center LECAD Group Engineering Design Laboratory LECAD II Zenica

Engineering Design Center LECAD Group Engineering Design Laboratory LECAD II Zenica Engineering Design Center Engineering Design Laboratory Mašinski fakultet Univerziteta u Tuzli Dizajn sa mehatroničkom podrškom mentor prof.dr. Jože Duhovnik doc.dr. Senad Balić Tuzla, decembar 2006. god.

More information

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon Automatske Maske za zavarivanje Stella Podešavanje DIN: 9-13 Brzina senzora: 1/30.000s Vidno polje : 98x55mm Četiri optička senzora Napajanje : Solarne ćelije + dve litijumske neizmenjive baterije. Vek

More information

REGULATIVA EU REGULATIVA SRBIJE

REGULATIVA EU REGULATIVA SRBIJE BEZBEDNOST HRANE ne može biti APSOLUTNA! DOVOLJNO BEZBEDNA koncept bezbednosti KONCEPT PRIHVATLJIVOG NIVOA RIZIKA Zakonska regulativa REGULATIVA EU REGULATIVA SRBIJE FOOD SAFETY AGRO-INDUSTRY - drugi

More information

Tržište ekoloških proizvoda u EU i Republici Hrvatskoj

Tržište ekoloških proizvoda u EU i Republici Hrvatskoj Tržište ekoloških proizvoda u EU i Republici Hrvatskoj ZELENI I ODRŽIVI RAZVOJ TURIZMA Željko Herner Ministarstvo poljoprivrede Sadržaj: Sustav ekološke proizvodnje u Republici Hrvatskoj Tržište ekoloških

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

BEZBEDNOST PODATAKA NA INTERNETU DATA SECURITY AT THE INTERNET

BEZBEDNOST PODATAKA NA INTERNETU DATA SECURITY AT THE INTERNET LIMEN konferencija 2015: Liderstvo i menadžment: država, preduzee, preduzetnik BEZBEDNOST PODATAKA NA INTERNETU DATA SECURITY AT THE INTERNET PhD, Sran Tomi, profesor 255 PhD, Brankica Pažun, docent 256

More information

SERTIFIKACIJA SMK-a PREMA ISO 9001 STANDARDU KAO OSNOVA ZA BPM QMS CERTIFICATION ACCORDING TO ISO 9001 MODEL AS A BASIS FOR BPM

SERTIFIKACIJA SMK-a PREMA ISO 9001 STANDARDU KAO OSNOVA ZA BPM QMS CERTIFICATION ACCORDING TO ISO 9001 MODEL AS A BASIS FOR BPM VIII Skup privrednika i nauč nika SERTIFIKACIJA SMK-a PREMA ISO 9001 STANDARDU KAO OSNOVA ZA BPM QMS CERTIFICATION ACCORDING TO ISO 9001 MODEL AS A BASIS FOR BPM Ivan Tomašević, Dragana Stojanović, Barbara

More information

Distributivne strategije u lancu snabdevanja

Distributivne strategije u lancu snabdevanja Literatura Distributivne strategije u lancu snabdevanja 1. Simchi-Levi, D., Kaminsky, P., and E. Simchi-Levi, 2004., Designing and Managing the Supply Chain: Concepts, Strategies, and Case Studies, Irwin

More information

THE MODEL OF BUSINESS RESEARCH OF AGRITOURISM POTENTIAL IN RURAL AREAS OF DEVELOPING COUNTRIES

THE MODEL OF BUSINESS RESEARCH OF AGRITOURISM POTENTIAL IN RURAL AREAS OF DEVELOPING COUNTRIES International Scientific Conference of IT and Business-Related Research THE MODEL OF BUSINESS RESEARCH OF AGRITOURISM POTENTIAL IN RURAL AREAS OF DEVELOPING COUNTRIES MODEL POSLOVNIH ISTRAŽIVANJA POTENCIJALA

More information

Organska proizvodnja - neiskorišćen potencijal Republike Srbije M.Sc Ivana Simić

Organska proizvodnja - neiskorišćen potencijal Republike Srbije M.Sc Ivana Simić Organska proizvodnja - neiskorišćen potencijal Republike Srbije M.Sc Ivana Simić April 2015. godine Sadržaj Uvod... 3 1.Sektor organske proizvodnje u Srbiji... 4 1.1.Razvoj... 4 1.2. Zakonodavni i institucionalni

More information

WELMEC. Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije

WELMEC. Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije WELMEC 8.5 1. izdanje WELMEC Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije Direktiva o merilima 2004/22/EZ Ocenjivanje imenovanih tela za ispitivanje tipa Pretpostavka usaglašenosti na osnovu EN 45011

More information

VERZIJA 5 mart godine REVIZIJA: EBRD i EPS RB Kolubara. Broj posla

VERZIJA 5 mart godine REVIZIJA: EBRD i EPS RB Kolubara. Broj posla Projekat unapređenja stanja zaštite životne sredine u PD RB Kolubara Akcioni plan za zaštitu životne sredine i socijalna pitanja VERZIJA 5 mart 2012. godine REVIZIJA: EBRD i EPS RB Kolubara Ove Arup &

More information

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije Prezentacija smjera MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT Menadžment i informacione tehnologije Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

ENERGETSKA EFIKASNOST U ISO STANDARDIMA ENERGY EFFICIENCY IN ISO STANDARDS

ENERGETSKA EFIKASNOST U ISO STANDARDIMA ENERGY EFFICIENCY IN ISO STANDARDS 7. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2011, Neum, B&H, 01. - 04 juni 2011. ENERGETSKA EFIKASNOST U ISO STANDARDIMA ENERGY EFFICIENCY IN ISO STANDARDS Prof. dr Miodrga Bulatović, Mašinski

More information

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema Prezentacija smjera Razvoj poslovnih informacionih sistema Katedra za menadžment i IT Razvoj poslovnih informacionih sistema Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

Dr Smiljan Vukanović, dis

Dr Smiljan Vukanović, dis NAPREDNI SISTEMI UPRAVLJANJA SAOBRAĆAJEM SVETLOSNIM SIGNALIMA SU DEO ITS-A. DA ILI NE? ADVANCED TRAFFIC SIGNAL CONTROL SYSTEMS ARE A PART OF ITS. YES OR NO? Dr Smiljan Vukanović, dis Rezultat rada na projektu

More information

INDUSTRIJSKA EKOLOGIJA

INDUSTRIJSKA EKOLOGIJA INDUSTRIJSKA EKOLOGIJA Sistemski pristup Univerzitet u Nišu dr Srđan Glišović, docent srdjan.glisovic@znrfak.ni.ac.rs Održivost predstavlja suštinsku relaciju između delovanja i posledica." (Kirsten Childs,

More information

4. Funkcionalni zahtevi i QFD analiza

4. Funkcionalni zahtevi i QFD analiza 4. Funkcionalni zahtevi i QFD analiza Prof. dr Zoran Anišić, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu Zahtevi potrošača Zadovoljstvo kupaca je postalo svetski fenomen i cilj svakog savremenog poslovanja.

More information

WELMEC. Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije. Direktiva o merilima 2004/22/EZ

WELMEC. Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije. Direktiva o merilima 2004/22/EZ WELMEC 8.6 1. izdanje WELMEC Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije Direktiva o merilima 2004/22/EZ Pretpostavka usaglašenosti sistema kvaliteta proizvođača sa Modulom D ili H 1 pri primeni EN

More information

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP M. Mitreski, A. Korubin-Aleksoska, J. Trajkoski, R. Mavroski ABSTRACT In general every agricultural

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

PREDNOSTI I NEDOSTACI USPOSTAVLJANJA SISTEMA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA ZAHTJEVIMA STANDARDA EN ISO 9001:2008 U ZDRAVSTVENIM ORGANIZACIJAMA U BiH

PREDNOSTI I NEDOSTACI USPOSTAVLJANJA SISTEMA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA ZAHTJEVIMA STANDARDA EN ISO 9001:2008 U ZDRAVSTVENIM ORGANIZACIJAMA U BiH 7. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2011, Neum, B&H, 01. - 04 juni 2011. PREDNOSTI I NEDOSTACI USPOSTAVLJANJA SISTEMA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA ZAHTJEVIMA STANDARDA EN ISO 9001:2008

More information

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE CILJ UEFA PRO EDUKACIJE Ciljevi programa UEFA PRO M s - Omogućiti trenerima potrebnu edukaciju, kako bi mogli uspešno raditi na PRO nivou. - Utvrdjenim programskim sadržajem, omogućiti im kredibilitet.

More information

Environmental Management System

Environmental Management System Environmental Management System Standardi serije ISO 14000 Koga zanima zaštita ţivotne sredine? Drţavu: poštovanje propisa Lokalne vlasti i zajednice: kvalitet ţivota, društveni standard Viktor Pocajt:

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

Obrazovanje za šest sigma u Srbiji jedan pristup

Obrazovanje za šest sigma u Srbiji jedan pristup Obrazovanje za šest sigma u Srbiji jedan pristup M. Sc. TATJANA ŠIBALIJA 1, prof.dr. MIRKO SOKOVIĆ 2, Pregledni rad prof.dr. VIDOSAV MAJSTOROVIĆ UDC:658.336:303.732.2(497.11)=861 U radu je predstavljen

More information

Martina Imbrišić HACCP SUSTAV

Martina Imbrišić HACCP SUSTAV SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET Martina Imbrišić HACCP SUSTAV DIPLOMSKI RAD Rijeka 2013. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET HACCP SUSTAV DIPLOMSKI RAD Predmet: Upravljanje kvalitetom Mentor:

More information