Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu"

Transcription

1 JAPAN Japan, kao zemlja napredne tehnologije, elektronike i telekomunikacija, je zemlja koja je u samom svetskom vrhu po razvoju i usavršavanju bankarskog poslovanja i spada među vodećim zemljama sveta kada je u pitanju učešće elektronskog plaćanja u ukupnim plaćanjima.

2 Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu redovnih depozita.

3 Već godine, usledio je novi korak u razvoju u vidu stvaranja integralnog on-line bankarskog sistema.

4 Ovim ne samo da je došlo do automatizacije bankarskog poslovanja Japana, već, takođe, i do smanjenja troškova samog poslovanja.

5 Sada su sve japanske banke i finansijske institucije povezane sa on-line sistemom, čime je povećana efikasnost platnog prometa Japana uopšte.

6 Kada je reč o elektronskom prenosu sredstava i obradi, danas u Japanu egzistiraju dva vodeća on-line sistema: 1. System - BOJ-NET (The Bank of Japan Financial Network), i 2. The Zengin Date Telecommunication System - ZENGIN SYSTEM

7 BOJ-NET BOJ-NET predstavlja on-line sistem koji omogućuje prenos sredstava elektronskim putem između finansijskih institucija, uključujući i Banku Japana.

8 BOJ-NET Ovaj sistem je uveden oktobra godine od strane Banke Japana, koja upravlja njime, i to sa ciljem reduciranja korišćenja papirnih instrumenata u platnom prometu zemlje.

9 BOJ-NET Da bi finansijske institucije mogle da vrše direktni transfer sredstava preko BOJ-NET-a, one moraju da imaju otvorene račune kod Banke Japana Banke, pri čemu članice sistema mogu biti banke, institucionalni investitori i brokeri i to kako domaći, tako i inostrani.

10 Usluga koje ovaj sistem pruža: l. transfer sredstava između finansijskih institucija uključujući i transakcije vezane za međubankarsko tržište novca i transakcije sa hartijama od vrednosti; 2. transfer sredstava u okviru iste institucije 3. obračun pozicionog stanja, koje nastaje kao rezultat poslovanja privatnih klirinških sistema, i 4. transfer sredstava između samih finansijskih institucija i Banke Japana.

11 BOJ-NET Inače, sam transfer sredstava BOJ-NET-a je generalno gledano kreditnog karaktera. Međutim, on može biti i debitnog karaktera i to jedino u slučaju transfera sredstava u okviru iste institucije.

12 BOJ-NET Članovi sistema vrše transfer sredstava sa jednog računa Banke Japana na drugi i to slanjem instrukcije za plaćanje. Sam obračun može biti dvojak, što upravo i čini glavnu i osnovnu karakteristiku sistema BOJ-NET-a.

13 BOJ-NET Specifičnost ovog sistema sastoji se u činjenici funkcionisanja dva potpuno odvojena i različita podsistema. Prvi podsistem, nazovimo ga podsistemom A, je sistem koji omogućuje bruto obračun u realnom vremenu, a njegovo vreme funkcionisanja je od 09:00 do 17:00 časova.

14 BOJ-NET Podsistem A isključuje mogućnost korišćenja prekoračenja na računima, kao i ostale vidove kreditne podrške Bank Japana i veoma je rigorozan, jer se nalozi za plaćanje, koji nemaju pokrića, automatski odbijaju.

15 BOJ-NET Drugi podsistem BOJ-NET-a, podsistem B, je sistem multilateralnog neto obračuna. Vreme funkcionisanja ovog sistema je od 09:00 do 17:00 časova, pri čemu postoji veći broj unapred utvrđenih vremena obračuna i to u 09:00, 13:00, 15:00 i u 17:00 časova.

16 BOJ-NET Inače, same instrukcije za plaćanje u BOJ-NET-u mogu biti poslate i dan pre obračuna, dok su sva plaćanja finalna.

17 Zengin Data Telecommunications System (ZENGIN SYSTEM) Razvoj elektronskog međubankarskog sistema obračuna u Japanu, koji je baziran na on-line mreži, vezuje se za nastanak i početak rada tzv. Zengin Data Telecommunications System - ZENGIN SYSTEM.

18 ZENGIN SYSTEM Ovaj sistem uveden je aprila godine i predstavlja glavnu komponentu unutrašnjeg platnog prometa u Japanu.

19 ZENGIN SYSTEM U suštini, Zengin sistem čini on-line mrežu sa kojom su povezane sve finansijske institucije koje učestvuju u unutrašnjem platnom prometu.

20 ZENGIN SYSTEM Što se tiče tipova transakcija, preko ovog sistema mogu se obavljati sve one transakcije koje su vezane za unutrašnji transfer sredstava. Sa Bankom Japana Zengin sistem je povezan on-line vezom.

21 ZENGIN SYSTEM Sve instrukcije za plaćanje transferišu se individualno centru Zengin sistema i to u periodu od 09:00 do 15:30 časova. Nakon 15:30 časova, Zengin centar utvrđuje neto debitnu ili kreditnu poziciju svake banke i prosleđuje ih, preko on-line veze, Banci Japana.

22 asa ZENGIN SYSTEM

23 ZENGIN SYSTEM Problem izvršavanja instrukcija za plaćanje u slučajevima kada je banka nelikvidna, rešen je kroz obavezu polaganja kolateralnih rezervi (najčešće državnih hartija od vrednosti) banaka kod Banke Japana, pri čemu sama visina kolaterala zavisi od prosečne dnevne neto debitne pozicije odnosne banke u prethodnoj godini.

24 ZENGIN SYSTEM Ukoliko je banka nelikvidna, Banka Japana će na osnovu kolaterala, koji će njoj pripasti, pomoći odnosnoj banci kako se ne bi ugrozila likvidnost ostalih participanata u sistemu.

25 ZENGIN SYSTEM Uključivanjem Banke Japana eliminisana je mogućnost prerastanja likvidnog i kreditnog rizika u sistemski rizik, odnosno mogućnost evoluiranja domino efekta.

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

4. Opšti uslovi korišćenja Sberbank a.d. koji se primjenjuju u poslovima platnog prometa sa fizičkim licima

4. Opšti uslovi korišćenja Sberbank a.d. koji se primjenjuju u poslovima platnog prometa sa fizičkim licima 4. Opšti uslovi korišćenja Sberbank a.d. koji se primjenjuju u poslovima platnog prometa sa fizičkim licima 1 Uvod Opštim uslovima korišćenja Sberbanka a.d. Banja Luka za platni promet u poslovanju sa

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik ACI Hrvatska (www.forexcroatia.hr) je neprofitna udruga građana Republike Hrvatske koji su profesionalno uključeni

More information

UTICAJ ELEKTRONSKOG POSLOVANJA NA POBOLJŠANJE USLUGA U BANKARSTVU E - BUSINESS INFLUENCE UPON IMPROVEMENT OF BANKING SERVICES

UTICAJ ELEKTRONSKOG POSLOVANJA NA POBOLJŠANJE USLUGA U BANKARSTVU E - BUSINESS INFLUENCE UPON IMPROVEMENT OF BANKING SERVICES Godina I Broj 2 Sveska 2/2013 TRENDOVI U POSLOVANJU UTICAJ ELEKTRONSKOG POSLOVANJA NA POBOLJŠANJE USLUGA U BANKARSTVU E - BUSINESS INFLUENCE UPON IMPROVEMENT OF BANKING SERVICES Bratislav Mikarić, spec.

More information

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje Institucija Dinarski račun 1. Aranđelovac 840-3060741-22 Uputstva za uplatu na dinarski račun 2. Bajina Bašta 840-744151843-84 Svrha: pomoć ugroženom području Tekući transferi u korist opštine Poziv na

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

MASTER RAD. PRIMENA CRM-a I UNAPREĐENJE ELEKTRONSKOG BANKARSTVA U CILJU POVEĆANJA ZADOVOLJSTVA KLIJENATA BANCA INTESA

MASTER RAD. PRIMENA CRM-a I UNAPREĐENJE ELEKTRONSKOG BANKARSTVA U CILJU POVEĆANJA ZADOVOLJSTVA KLIJENATA BANCA INTESA UNIVERZITET SINGIDUNUM DEPARTMAN ZA POSTDIPLOMSKE STUDIJE STUDIJSKI PROGRAM MARKETING I TRGOVINA MASTER RAD PRIMENA CRM-a I UNAPREĐENJE ELEKTRONSKOG BANKARSTVA U CILJU POVEĆANJA ZADOVOLJSTVA KLIJENATA

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

PRVO POGLAVLJE RAZVOJ KANALA DISTRIBUCIJE U BANKARSTVU. Nenad Tomić 1

PRVO POGLAVLJE RAZVOJ KANALA DISTRIBUCIJE U BANKARSTVU. Nenad Tomić 1 1 PRVO POGLAVLJE RAZVOJ KANALA DISTRIBUCIJE U BANKARSTVU Nenad Tomić 1 Nakon Drugog svetskog rata bankarske institucije suočene su sa izmenjenim uslovima poslovanja. S jedne strane, monopolska pozicija

More information

1.7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu

1.7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu .7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu U decimalnom brojnom sistemu pozitivni brojevi se predstavljaju znakom + napisanim ispred cifara koje definišu apsolutnu vrednost broja, odnosno

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

Slobodan Barać Budimir Stakić Miroljub Hadžić Marko Ivaniš PRAKTIKUM ZA BANKARSKO POSLOVANJE

Slobodan Barać Budimir Stakić Miroljub Hadžić Marko Ivaniš PRAKTIKUM ZA BANKARSKO POSLOVANJE Slobodan Barać Budimir Stakić Miroljub Hadžić Marko Ivaniš PRAKTIKUM ZA BANKARSKO POSLOVANJE UNIVERZITET SINGIDUNUM FAKULTET ZA FINANSIJSKI MENADŽMENT I OSIGURANJE Prof. dr Slobodan Barać Prof. dr Budimir

More information

Urednici Dr Aleksandra Bradić-Martinović Dr Vladimir Simović KANALI DISTRIBUCIJE U SAVREMENOM BANKARSTVU

Urednici Dr Aleksandra Bradić-Martinović Dr Vladimir Simović KANALI DISTRIBUCIJE U SAVREMENOM BANKARSTVU Urednici Dr Aleksandra Bradić-Martinović Dr Vladimir Simović KANALI DISTRIBUCIJE U SAVREMENOM BANKARSTVU KANALI DISTRIBUCIJE U SAVREMENOM BANKARSTVU Urednici dr Aleksandra Bradić-Martinović dr Vladimir

More information

OPĆI UVJETI POSLOVANJA HRVATSKE POŠTANSKE BANKE, DIONIČKO DRUŠTVO, ZA TRANSAKCIJSKE RAČUNE I OBAVLJANJE PLATNIH USLUGA ZA FIZIČKE OSOBE

OPĆI UVJETI POSLOVANJA HRVATSKE POŠTANSKE BANKE, DIONIČKO DRUŠTVO, ZA TRANSAKCIJSKE RAČUNE I OBAVLJANJE PLATNIH USLUGA ZA FIZIČKE OSOBE Na temelju članka 13. Statuta Hrvatske poštanske banke, dioničko društvo, dana 02. veljače 2016. godine Uprava Banke donosi i objavljuje sljedeće OPĆI UVJETI POSLOVANJA HRVATSKE POŠTANSKE BANKE, DIONIČKO

More information

Poslovanje banke na berzi

Poslovanje banke na berzi UNIVERZITET SINGIDUNUM BEOGRAD Departman za poslediplomske studije Studijski program Poslovna ekonomija MASTER RAD MENTOR: STUDENT: Prof. Dr Milorad Unković Ana Divac 400053/2009 Beograd, novembar 2010.

More information

AKTIVNI UČESNICI NA TRŽIŠTU KAPITALA ACTIVE PARTICIPANTS IN THE CAPITAL MARKET

AKTIVNI UČESNICI NA TRŽIŠTU KAPITALA ACTIVE PARTICIPANTS IN THE CAPITAL MARKET AKTIVNI UČESNICI NA TRŽIŠTU KAPITALA UDC 336.76 ACTIVE PARTICIPANTS IN THE CAPITAL MARKET Dragan Božić Tomislav M. Todorović 2 Sažetak: Jedna od osnovnih, ako ne i najbitnija funkcija tržišta kapitala

More information

OPĆI UVJETI POSLOVANJA HRVATSKE POŠTANSKE BANKE, DIONIČKO DRUŠTVO ZA TRANSAKCIJSKE RAČUNE I OBAVLJANJE PLATNIH USLUGA ZA FIZIČKE OSOBE

OPĆI UVJETI POSLOVANJA HRVATSKE POŠTANSKE BANKE, DIONIČKO DRUŠTVO ZA TRANSAKCIJSKE RAČUNE I OBAVLJANJE PLATNIH USLUGA ZA FIZIČKE OSOBE Na temelju članka 13. Statuta Hrvatske poštanske banke, dioničko društvo, Zagreb, Uprava Banke donijela je dana 17. svibnja 2017. godine Opće uvjete Hrvatske poštanske banke, dioničko društvo za transakcijske

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

PRILOG OPŠTI USLOVI POSLOVANJA ZA IZDAVANJE I KORIŠĆENJE BUSINESS CHARGE KREDITNIH KARTICA ZA PRAVNA LICA I PREDUZETNIKE

PRILOG OPŠTI USLOVI POSLOVANJA ZA IZDAVANJE I KORIŠĆENJE BUSINESS CHARGE KREDITNIH KARTICA ZA PRAVNA LICA I PREDUZETNIKE PRILOG OPŠTI USLOVI POSLOVANJA ZA IZDAVANJE I KORIŠĆENJE BUSINESS CHARGE KREDITNIH KARTICA ZA PRAVNA LICA I PREDUZETNIKE Sastavni deo ovog Priloga Opštih uslova poslovanja za izdavanje i korišćenje business

More information

Impressum. NASLOV: Elektronska i mobilna plaćanja u svetu i u Srbiji. IZDAVAČ: Projekat Razvoj elektronskog poslovanja

Impressum. NASLOV: Elektronska i mobilna plaćanja u svetu i u Srbiji. IZDAVAČ: Projekat Razvoj elektronskog poslovanja Elektronska i mobilna plaćanja u svetu i u Srbiji Impressum NASLOV: Elektronska i mobilna plaćanja u svetu i u Srbiji IZDAVAČ: Projekat Razvoj elektronskog poslovanja www.eposlovanje.biz NACIONALNI DIREKTOR

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

UNIVERZITET SINGIDUNUM

UNIVERZITET SINGIDUNUM UNIVERZITET SINGIDUNUM POSLOVNI FAKULTET BEOGRAD DIPLOMSKI RAD Tema: FUNDAMENTALNA I TEHNIČKA ANALIZA 10 NAJLIKVIDNIJIH AKCIJA NA BEOGRADSKOJ BERZI Mentor: Doc. dr Zoran Jović Student: Željka Milisavljević,

More information

KAMATNA POLITIKA BANAKA U FUNKCIJI PLASMANA KREDITA (SA PRIMEROM ERSTE BANKE A.D. NOVI SAD)

KAMATNA POLITIKA BANAKA U FUNKCIJI PLASMANA KREDITA (SA PRIMEROM ERSTE BANKE A.D. NOVI SAD) Pregledni rad Škola biznisa Broj 4/2012 UDC 336.781.5 336.77 Jelena Obradović * KAMATNA POLITIKA BANAKA U FUNKCIJI PLASMANA KREDITA (SA PRIMEROM ERSTE BANKE A.D. NOVI SAD) Sažetak: U ovom radu pažnja je

More information

ODLUKA. Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom i poduzetnicima

ODLUKA. Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom i poduzetnicima ODLUKA Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom i poduzetnicima SBERBANK BH 1 / 30 I Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom 1. Tekući račun u KM Otvaranje

More information

Uputstvo za aktivaciju i korišćenje msberbankbl aplikacije

Uputstvo za aktivaciju i korišćenje msberbankbl aplikacije U korišt Uputstvo za aktivaciju i korišćenje msberbankbl aplikacije 1. UVOD Usluga mobilnog bankarstva Sberbank a.d. Banja Luka, pod nazivom msberbankbl, omogućava Vam da putem svog mobilnog uređaja, sigurno,

More information

MASTER RAD. Finansijska tržišta sa posebnim osvrtom na devizno tržište

MASTER RAD. Finansijska tržišta sa posebnim osvrtom na devizno tržište UNIVERZITET SINGIDUNUM DEPARTMAN ZA POSLEDIPLOMSKE MASTER STUDIJE Studijski program: Poslovna ekonomija MASTER RAD Finansijska tržišta sa posebnim osvrtom na devizno tržište Mentor: Prof. dr Budimir Stakić

More information

Univerzitet Singidunum MASTER RAD

Univerzitet Singidunum MASTER RAD Univerzitet Singidunum Departman za poslediplomske studije Master akademski program Poslovni sistemi u turizmu i hotelijerstvu MASTER RAD ANALIZA UTICAJA SAVREMENIH INFORMACIONIH SISTEMA NA HOTELSKO POSLOVANJE

More information

PRILOG OPŠTI USLOVI POSLOVANJA ZA IZDAVANJE I KORIŠĆENJE KREDITNIH KARTICA ZA FIZIČKA LICA

PRILOG OPŠTI USLOVI POSLOVANJA ZA IZDAVANJE I KORIŠĆENJE KREDITNIH KARTICA ZA FIZIČKA LICA PRILOG OPŠTI USLOVI POSLOVANJA ZA IZDAVANJE I KORIŠĆENJE KREDITNIH KARTICA ZA FIZIČKA LICA Sastavni deo ovog Priloga Opštih uslova poslovanja za izdavanje i korišćenje kreditnih kartica za fizička lica

More information

4. cjelina: Kredit scoring modeli za retail

4. cjelina: Kredit scoring modeli za retail 4. cjelina: Kredit scoring modeli za retail Sadržaj 1: Krediti za stanovništvo 2: Subjektivna kreditna analiza 3: Kredit scoring modeli za stanovništvo Krediti za stanovništvo kratkoročni i srednjoročni

More information

Delatnost Raiffeisen bank na trţištu Ruske federacije

Delatnost Raiffeisen bank na trţištu Ruske federacije Pregledni naučni članak UDK: 336.71(470) Ana Sekulović ĐorĊe Prokić Delatnost Raiffeisen bank na trţištu Ruske federacije Rezime: Pored drţavnih banaka koje posluju na trţištu Ruske Federacije, znaĉajnu

More information

Godišnja sednica Skupštine Udruženja banaka Srbije koja je održana

Godišnja sednica Skupštine Udruženja banaka Srbije koja je održana uvodnik Prof. dr Veroljub Dugalić BANKARSKI SEKTOR SRBIJE Generalni sekretar Udruženje banaka Srbije ubs@ubs-asb.com Godišnja sednica Skupštine Udruženja banaka Srbije koja je održana 25. aprila ove godine

More information

MOBILNO PLAĆANJE I NJEGOVA UPOTREBA U KOMPANIJI TELEKOM SRBIJA A. D.

MOBILNO PLAĆANJE I NJEGOVA UPOTREBA U KOMPANIJI TELEKOM SRBIJA A. D. UNIVERZITET SINGIDUNUM Departman za poslediplomske studije INŽENJERSKI MENADŽMENT MASTER STUDIJSKI PROGRAM MOBILNO PLAĆANJE I NJEGOVA UPOTREBA U KOMPANIJI TELEKOM SRBIJA A. D. - M A S T E R R A D - Mentor:

More information

DERIVATIVNI UGOVORI KAO ALTERNATIVNI NAČINI IZRAVNAVANJA RIZIKA

DERIVATIVNI UGOVORI KAO ALTERNATIVNI NAČINI IZRAVNAVANJA RIZIKA Revjja za pravo psigurarija Mr Jasmina Labudović* DERIVATIVNI UGOVORI KAO ALTERNATIVNI NAČINI IZRAVNAVANJA RIZIKA 1.UVOD Rizik je prisutan u celokupnoj privredi, ali nigde kao u osiguranju nema toliki

More information

UPRAVLJANJE RIZIKOM KAMATNE STOPE 1

UPRAVLJANJE RIZIKOM KAMATNE STOPE 1 UDK: 336.781.5 ; 005.334 UPRAVLJANJE RIZIKOM KAMATNE STOPE 1 Šerif Šabović Ekonomski fakultet Priština u K.Mitrovici Rezime: Kamatni rizik je jedan od najvećih i najopasnijih rizika kojem je banka izložena.

More information

Sarajevo, Novembar 2015 g. Organizator/Organisator. Drustvo za Osteoporozu u Federaciji BiH. Predsjednik: Prof dr Šekib Sokolović

Sarajevo, Novembar 2015 g. Organizator/Organisator. Drustvo za Osteoporozu u Federaciji BiH. Predsjednik: Prof dr Šekib Sokolović PRVI KONGRES UDRUŽENJA ZA OSTEOPOROZU U BIH/ THE FIRST CONGRESS OF OSTEOPOROSIS IN online medications cialis cialis online buy cialis price rise viagara cialis levitra comparison cial is drug prices buy

More information

Uputstvo za korišćenje Asseco WEB 3.0 aplikacije za Fizička lica

Uputstvo za korišćenje Asseco WEB 3.0 aplikacije za Fizička lica Uputstvo za korišćenje Asseco WEB 3.0 aplikacije za Fizička lica Sadržaj: 1. SVRHA UPUTSTVA... 2 2. PODRUČJE PRIMENE... 2 3. OPIS UPUTSTVA... 2 4. OZNAKE I SKRAĆENICE... 32 Uputstvo za korišćenje Asseco

More information

RAZVIJENOST FINANSIJSKOG TRŽIŠTA U BOSNI I HERCEGOVINI

RAZVIJENOST FINANSIJSKOG TRŽIŠTA U BOSNI I HERCEGOVINI DOI: 10.7251/EMC1301057K Datum prijema rada: 9. mart 2013. Datum prihvatanja rada: 15. juni 2013. PREGLEDNI RAD UDK: 336.76(497.6) Časopis za ekonomiju i tržišne komunikacije Godina III broj I str. 57-72

More information

O POSLOVANJU BANKE ZA GODINU

O POSLOVANJU BANKE ZA GODINU G O D I Š N J I I Z V J E Š TA J O POSLOVANJU BANKE ZA 2015. GODINU April, 2016.godine Sadržaj: 1. UVODNA RIJEČ PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA... 3 2. MAKROEKONOMSKI OKVIR POSLOVANJA... 4 4. LIČNA KARTA

More information

UNIVERZITET SINGIDUNUM. Tema: ERP Enterprise Resource Planning Istorijat razvoja, polje primene i novi oblici poslovanja primenom cloud rešenja

UNIVERZITET SINGIDUNUM. Tema: ERP Enterprise Resource Planning Istorijat razvoja, polje primene i novi oblici poslovanja primenom cloud rešenja UNIVERZITET SINGIDUNUM Departmant za poslediplomske studije Diplomski akademski Master program Studijski program: Savremene informacione tehnologije MASTER RAD Tema: ERP Enterprise Resource Planning Istorijat

More information

I GLAVA POJAM CENTRALNOG BANKARSTVA

I GLAVA POJAM CENTRALNOG BANKARSTVA I GLAVA POJAM CENTRALNOG BANKARSTVA POJAM CENTRALNOG BANKARSTVA 1.1. Pojam i istorijat centralnog bankarstva Danas postoji veliki broj definicija centralne banke. Prema definiciji Međunarodnog monetarnog

More information

OPŠTIH USLOVA POSLOVANJA

OPŠTIH USLOVA POSLOVANJA PRILOG OPŠTIH USLOVA POSLOVANJA Eurobank a.d za kreditne kartice za Potrošače 1. UVODNE ODREDBE 1.1. Sadržina Opštih uslova poslovanja Banke Ovim Prilogom opštih uslova poslovanja Eurobank a.d. (u daljem

More information

Interdependence of Transport and Tourism

Interdependence of Transport and Tourism ISSN 0554-6397 UDK: 656.025.2:338.48 Review article (PREGLEDNI RAD) Received (Primljeno): 12.02.2016. Mirjana Kovačić E-mail: mirjana051@gmail.com University of Rijeka, Faculty of Maritime Studies, Studentska

More information

VREDNOVANJE KOMPANIJA NA TRŽIŠTIMA U RAZVOJU METODOM DISKONTOVANJA NOVČANIH TOKOVA 1 DISCOUNTED CASH FLOW VALUATION OF COMPANIES IN EMERGING MARKETS

VREDNOVANJE KOMPANIJA NA TRŽIŠTIMA U RAZVOJU METODOM DISKONTOVANJA NOVČANIH TOKOVA 1 DISCOUNTED CASH FLOW VALUATION OF COMPANIES IN EMERGING MARKETS UDK 658.15:657.92 330.332.54 VREDNOVANJE KOMPANIJA NA TRŽIŠTIMA U RAZVOJU METODOM DISKONTOVANJA NOVČANIH TOKOVA 1 DISCOUNTED CASH FLOW VALUATION OF COMPANIES IN EMERGING MARKETS Mihajlo Đukić Jelena Minović

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

Aleksandar Simić* Stručni rad. Škola biznisa Broj 3/2011 UDC (497.11) :347.23(497.11)

Aleksandar Simić* Stručni rad. Škola biznisa Broj 3/2011 UDC (497.11) :347.23(497.11) Stručni rad Aleksandar Simić* Broj 3/2011 UDC 347.72.031(497.11) 336.763:347.23(497.11) UTICAJ LISTIRANJA VELIKIH JAVNIH KOMPANIJA NA NIVO LIKVIDNOSTI TRŽIŠTA AKCIJA U REPUBLICI SRBIJI Sažetak: Nivo likvidnosti

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

PROJEKAT IMPLEMENTACIJE BANKOMATA U POŠTI SRBIJE

PROJEKAT IMPLEMENTACIJE BANKOMATA U POŠTI SRBIJE XXVI Simpozijum o novim tehnologijama u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju PosTel 2008, Beograd, 16. i 17. decembar 2008. PROJEKAT IMPLEMENTACIJE BANKOMATA U POŠTI SRBIJE Gorica Milovanović Braković,

More information

Još o PDV-u - sadržaj obrasca PDV i nastanak porezne obveze

Još o PDV-u - sadržaj obrasca PDV i nastanak porezne obveze Ksenija Kramar, ovlašteni porezni savjetnik 1 Još o PDV-u - sadržaj obrasca PDV i nastanak porezne obveze Iza nas su tri mjeseca primjene novih odredbi Zakona i Pravilnika o PDV-u, ali su i nadalje prisutne

More information

Stefan Babović * Uvod

Stefan Babović * Uvod Stefan Babović * UDK: 343.522 BIBLID: 0352-3713 (2015); 32, (7-9): 62 74 Pregledni naučni rad Krivično delo falsifikovanja i zloupotrebe platnih kartica u zakonodavstvu Republike Srbije i državama Zapadnog

More information

RAZMJENSKI ODNOSI NA ELEKTRONIČKOM TRŽIŠTU

RAZMJENSKI ODNOSI NA ELEKTRONIČKOM TRŽIŠTU 10. PREDAVANJE RAZMJENSKI ODNOSI NA ELEKTRONIČKOM TRŽIŠTU ELEKTRONIČKA TRGOVINA Elektronička trgovina podrazumijeva održavanje poslovnih veza i prodaju informacija, usluga i proizvoda preko računalnih

More information

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA VEŽBE 1 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ Metod rada Literatura Konsultacije Način polaganja ispita: 1) kolokvijumi 2) usmeni ispit Kolokvijumi: I kolokvijum: 1-5, 16 i 17 (1-124 strane

More information

1. OPIS POSLOVNE AKTIVNOSTIIORGANIZACIONE STRUKTURE

1. OPIS POSLOVNE AKTIVNOSTIIORGANIZACIONE STRUKTURE 1. OPIS POSLOVNE AKTIVNOSTIIORGANIZACIONE STRUKTURE 1.1. OPIS POSLOVNE AKTIVNOSTI Osnovna aktivnost Železare Smederevo d.o.o. Smederevo (u nastavku Društvo ) je proizvodnja i promet proizvoda crne metalurgije,

More information

Online tehnike i alati za uspešno poslovanje Startup preduzeća

Online tehnike i alati za uspešno poslovanje Startup preduzeća Univerzitet Singidunum Marketing i trgovina Master studijski program Online tehnike i alati za uspešno poslovanje Startup preduzeća Mentor: Prof. dr Danilo Golijanin Kandidat: Ivana Veljović 415016/2012

More information

MONETARNA POLITIKA SREDIŠNJE EUROPSKE BANKE

MONETARNA POLITIKA SREDIŠNJE EUROPSKE BANKE VELEUČILIŠTE U KARLOVCU POSLOVNI ODJEL SPECIJALISTIČKI DIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ POSLOVNOG UPRAVLJANJA Anamarija Bosiljevac MONETARNA POLITIKA SREDIŠNJE EUROPSKE BANKE ZAVRŠNI RAD Karlovac,2015. Anamarija

More information

Izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta

Izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (17. jul 2017. 21. jul 2017.) Podgorica, 26. jul 2017. godine

More information

OPĆI UVJETI ZA IZDAVANJE I KORIŠTENJE MASTERCARD STANDARD CHARGE KARTICE OTP BANKE d.d.

OPĆI UVJETI ZA IZDAVANJE I KORIŠTENJE MASTERCARD STANDARD CHARGE KARTICE OTP BANKE d.d. OPĆI UVJETI ZA IZDAVANJE I KORIŠTENJE MASTERCARD STANDARD CHARGE KARTICE OTP BANKE d.d. A. OBJAŠNJENJE POJMOVA Opći uvjeti Opći uvjeti za izdavanje i korištenje MasterCard Standard charge kartice OTP banke

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Analiza berzanskog poslovanja

Analiza berzanskog poslovanja Ekonomski fakultet u Podgorici Analiza berzanskog poslovanja P8: Fundamentalna analiza cijena akcija Dr Saša Popovic Fundamentalna analiza Fundamentalna analiza predstavlja metod koji se koristi za odredivanje

More information

ODREĐIVANJE DISKOTNE STOPE METODOM ''ZIDANJA'' KAO JEDAN OD KORAKA METODE DISKONTOVANJA NOVČANIH TOKOVA

ODREĐIVANJE DISKOTNE STOPE METODOM ''ZIDANJA'' KAO JEDAN OD KORAKA METODE DISKONTOVANJA NOVČANIH TOKOVA , 2006, 8, (1 2) str. 133 149 Dragomir Dimitrijević * ODREĐIVANJE DISKOTNE STOPE METODOM ''ZIDANJA'' KAO JEDAN OD KORAKA METODE DISKONTOVANJA NOVČANIH TOKOVA Apstrakt: U radu je razmatran proces utvrđivanja

More information

TM Г. XXXVI Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар UDK : (497.11)

TM Г. XXXVI Бр. 3 Стр Ниш јул - септембар UDK : (497.11) TM Г. XXXVI Бр. 3 Стр. 1279-1298 Ниш јул - септембар 2012. UDK 338.124.4 : 336.71 (497.11) Pregledni rad Primljeno: 28.03.2012. Revidirana verzija: 05.09.2012. Nenad Vunjak Milivoje Davidović Univerzitet

More information

OPTIMALNA VELIČINA I RAST BANKE ZA STABILNOST SUSTAVA

OPTIMALNA VELIČINA I RAST BANKE ZA STABILNOST SUSTAVA SVEUČILIŠTE U SPLITU EKONOMSKI FAKULTET DIPLOMSKI RAD OPTIMALNA VELIČINA I RAST BANKE ZA STABILNOST SUSTAVA Mentorica: Doc. dr. sc. Ana Kundid Novokmet Student: Josip Matić, univ. bacc. oec. Split, rujan

More information

UPRAVLJANJE RAČUNARSKIM METODAMA OBRADE KNJIGOVODSTVENIH PODATAKA I FORMIRANJA FINANSIJSKIH INFORMACIJA

UPRAVLJANJE RAČUNARSKIM METODAMA OBRADE KNJIGOVODSTVENIH PODATAKA I FORMIRANJA FINANSIJSKIH INFORMACIJA Međunarodna naučna konferencija MENADŽMENT 2010 Kruševac, Srbija, 17-18. mart 2010 Krusevac, Serbia, 17-18 March, 2010 International Scientific Conference MANAGEMENT 2010 UPRAVLJANJE RAČUNARSKIM METODAMA

More information

MEĐUNARODNA EKONOMIJA

MEĐUNARODNA EKONOMIJA UNIVERZITET SINGIDUNUM FAKULTET ZA TURISTIČKI I HOTELIJERSKI MENADŽMENT POSLOVNI FAKULTET Prof. dr Milorad Unković MEĐUNARODNA EKONOMIJA Peto izmenjeno i dopunjeno izdanje Beograd, 2010. MEĐUNARODNA EKONOMIJA

More information

OFFICE BANKING XML SPECIFIKACIJA

OFFICE BANKING XML SPECIFIKACIJA Sadržaj: XML SPECIFIKACIJA... 2 Struktura XML izvoda u platnom prometu... 2 Primer XML izvoda u platnom prometu... 5 Struktura XML naloga za prenos u platnom prometu... 7 Primer XML naloga za prenos u

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

Dr Smiljan Vukanović, dis

Dr Smiljan Vukanović, dis NAPREDNI SISTEMI UPRAVLJANJA SAOBRAĆAJEM SVETLOSNIM SIGNALIMA SU DEO ITS-A. DA ILI NE? ADVANCED TRAFFIC SIGNAL CONTROL SYSTEMS ARE A PART OF ITS. YES OR NO? Dr Smiljan Vukanović, dis Rezultat rada na projektu

More information

Elektronsko bankarstvo. Korisničko uputstvo i bezbednosna pravila za korišćenje elektronskog bankarstva - 1 -

Elektronsko bankarstvo. Korisničko uputstvo i bezbednosna pravila za korišćenje elektronskog bankarstva - 1 - Korisničko uputstvo i bezbednosna pravila za korišćenje elektronskog bankarstva - 1 - Sadržaj: Internet bankarstvo RaiffeisenOnLine Tehnički preduslovi za korišćenje RaiffeisenOnLine aplikacije... 4 LIB

More information

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind.

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind. SPECIJALISTIČKI RAD Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta Mentor: Prof. dr Željko Baroš Student: Kljajić Živana Br. ind. 0018-07/RMUS Banja Luka, 2009

More information

E-trgovina i ponašanje potrošača na internetu

E-trgovina i ponašanje potrošača na internetu Departman za poslediplomske studije i međunarodnu saradnju Master studijski program Marketing i trgovina MASTER RAD E-trgovina i ponašanje potrošača na internetu Mentor: Prof. dr Milan Milosavljević Kandidat:

More information

UNIVERZALNOST AMERIČKE FINANSIJSKE KRIZE

UNIVERZALNOST AMERIČKE FINANSIJSKE KRIZE UNIVERZALNOST AMERIČKE FINANSIJSKE KRIZE Nenad Avramović Pravni fakultet Univerziteta Privredna akademija Novi Sad Sažetak: Hipotekarna kriza na finansijskom tržištu SAD produkt je neoliberalnog ekonomskog

More information

MARKETING KANALI I AKTUELNA SVETSKA EKONOMSKA KRIZA

MARKETING KANALI I AKTUELNA SVETSKA EKONOMSKA KRIZA MARKETING KANALI I AKTUELNA SVETSKA EKONOMSKA KRIZA Dragoljub Jovičić Sažetak: Svetska ekonomska kriza, koja trenutno potresa i najrazvijenije privrede širom sveta, ponovo fokusira pitanje troškova, odnosno

More information

UTICAJ KREDITNIH LINIJA SVJETSKE BANKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U REPUBLICI SRPSKOJ NA PERFORMANSE KORISNIKA KREDITA

UTICAJ KREDITNIH LINIJA SVJETSKE BANKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U REPUBLICI SRPSKOJ NA PERFORMANSE KORISNIKA KREDITA DOI: 10.7251/EMC1301087P Datum prijema rada: 19. april 2013. Datum prihvatanja rada: 15. juni 2013. PREGLEDNI RAD UDK: 336.71+334.71(497.6 RS) Časopis za ekonomiju i tržišne komunikacije Godina III broj

More information

INFORMACIJE SA TRŽIŠTA NOVCA I KAPITALA

INFORMACIJE SA TRŽIŠTA NOVCA I KAPITALA INFORMACIJE SA TRŽIŠTA NOVCA I KAPITALA 31.01.2013. INFORMACIJE SA TRŽIŠTA NOVCA Izvor: Forex Trenutni kurs dolara Tabela u nastavku pokazuje da je došlo do pada kursa dolara u odnosu na eur u odnosu na

More information

naš izbor STRATEGIJSKE RAZVOJU MOBILNIH BANKARSKIH SERVISA

naš izbor STRATEGIJSKE RAZVOJU MOBILNIH BANKARSKIH SERVISA Mr Bojan Đorđević* UDK 336.71:621.395.721.5 STRATEGIJSKE OPCIJE U RAZVOJU MOBILNIH BANKARSKIH SERVISA naš izbor Nove tehnologije stvaraju nove virtuelne kanale za prodaju i isporuku finansijskih usluga. Mobilni

More information

KONCENTRACIJA TRŽIŠTA REVIZIJSKIH USLUGA U REPUBLICI SRBIJI. Kristina Mijić. Dejan Jakšić. Bojana Vuković

KONCENTRACIJA TRŽIŠTA REVIZIJSKIH USLUGA U REPUBLICI SRBIJI. Kristina Mijić. Dejan Jakšić. Bojana Vuković EKONOMSKE TEME (2014) 52 (1): 117-130 http://www.eknfak.ni.ac.rs/src/ekonomske-teme.php KONCENTRACIJA TRŽIŠTA REVIZIJSKIH USLUGA U REPUBLICI SRBIJI Kristina Mijić Univerzitet u Novom Sadu, Ekonomski fakultet

More information

STATISTIČKI BILTEN СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН STATISTICAL BULLETIN

STATISTIČKI BILTEN СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН STATISTICAL BULLETIN 2003 STATISTIČKI BILTEN СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН STATISTICAL BULLETIN Izdaje i tiska: Publisher: Printed by: Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Trg Bosne i Hercegovine

More information

Ksenija Dumičić Nataša Kurnoga Živadinović Anita Pavković Marko Slipčević. SERIJA ČLANAKA U NASTAJANJU Članak broj 06-04

Ksenija Dumičić Nataša Kurnoga Živadinović Anita Pavković Marko Slipčević. SERIJA ČLANAKA U NASTAJANJU Članak broj 06-04 Trg J. F. Kennedya 6 10000 Zagreb, Hrvatska Telefon +385(0)1 238 3333 ttp://www.efzg.r/wps wps@efzg.r SERIJA ČLANAKA U NASTAJANJU Članak broj 06-04 Ksenija Dumičić Nataša Kurnoga Živadinović Anita Pavković

More information

Analiza finansijskih izveštaja i upravljanje zalihama u farmaciji

Analiza finansijskih izveštaja i upravljanje zalihama u farmaciji Univerzitet Singidunum Departman za postdiplomske studije Poslovna ekonomija Master studijski program Master rad Analiza finansijskih izveštaja i upravljanje zalihama u farmaciji Mentor: Prof. dr Milovan

More information

Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta

Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (07. mart 2016. 11. mart 2016.) Podgorica, 16. mart

More information

FAKULTET ZA POSLOVNU INFORMATIKU

FAKULTET ZA POSLOVNU INFORMATIKU FAKULTET ZA POSLOVNU INFORMATIKU Prof. dr Mladen Veinović Igor Franc Aleksandar Jevremović BAZE PODATAKA - PRAKTIKUM - Prvo izdanje Beograd 2006. Autori: Prof. dr Mladen Veinović Igor Franc Aleksandar

More information

Izvještaj o politikama podsticanja malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini

Izvještaj o politikama podsticanja malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini Izvještaj o politikama podsticanja malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini Septembar 2010 Centar za politike i upravljanje (CPU) je nezavisno i neprofitno udruženje osnovano 2009. godine s ciljem

More information

Izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta od 10.avgust do 14.avgust 2015.

Izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta od 10.avgust do 14.avgust 2015. Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (10. avgust 2015. 14. avgust 2015.) Podgorica, 19.

More information

STRANE DIREKTNE INVESTICIJE (SDI) U ZEMLJAMA U RAZVOJU S POSEBNIM OSVRTOM NA ZEMLJE JUGOISTOČNE EUROPE

STRANE DIREKTNE INVESTICIJE (SDI) U ZEMLJAMA U RAZVOJU S POSEBNIM OSVRTOM NA ZEMLJE JUGOISTOČNE EUROPE Dr. sc. Muharem Klapić izvanredni profesor muharem.klapic@untz.ba UDK 339.727.2(100-77:4-12) Pregledni članak Dr. sc. Sead Omerhodžić izvanredni profesor sead.omerhodzic@untz.ba Dr. sc. Amra Nuhanović

More information

STOPA OBAVEZNE REZERVE KAO INSTRUMENT MONETARNE POLITIKE

STOPA OBAVEZNE REZERVE KAO INSTRUMENT MONETARNE POLITIKE prilozi saradnika Mirjana Palić* Nikola Tasić* STOPA OBAVEZNE REZERVE KAO INSTRUMENT MONETARNE POLITIKE U ovom radu data je uloga obavezne rezerve u transmisionom mehanizmu kako bi se sagledala efikasnost

More information

KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD

KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD U skladu sa ĉlanom 67. Zakona o trţištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata ( Sl. Glasnik RS br. 47/06) i ĉlanom 4. Pravilnika o sadrţini i naĉinu izveštavanja

More information

Pregled tržišta rada u Srbiji

Pregled tržišta rada u Srbiji Employed Empowered Pregled tržišta rada u Srbiji Mihail Arandarenko Aleksandra Nojković Oktobar 2007. www.employed-empowered.net CDRSEE Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe Funded

More information

aktuelna tema OBEZBEĐENJE ZALOGOM NA POTRAŽIVANJIMA I DRUGIM PRAVIMA Vladimir Kozar*

aktuelna tema OBEZBEĐENJE ZALOGOM NA POTRAŽIVANJIMA I DRUGIM PRAVIMA Vladimir Kozar* aktuelna tema Vladimir Kozar* UDK: 347.453.031/.32 BIBLID: 0352-3713 (2016); 33, (4-6): 1 16 ORIGINALNI NAUČNI RAD OBEZBEĐENJE ZALOGOM NA POTRAŽIVANJIMA I DRUGIM PRAVIMA REZIME: Založno pravo na stvari

More information

KA NOVOJ GENERACIJI TIS-A

KA NOVOJ GENERACIJI TIS-A XIII Telekomunikacioni forum TELFOR 2005, Beograd, Sava Centar, 22.-24.11.2005.g. KA NOVOJ GENERACIJI TIS-A Radovan Cvetković Telekom Srbija a.d., Beograd, Takovska 2 I UVOD Veoma brz rast potreba korisnika

More information