Istorijat kompanije JUČE DANAS SUTRA

Size: px
Start display at page:

Download "Istorijat kompanije JUČE DANAS SUTRA"

Transcription

1

2

3 Istorijat kompanije JUČE POSITIVE d.o.o. nastavlja više od 20 godina dugu tradiciju koja je zasnovana na kreiranju kvalitetnih rešenja u oblasti projektovanja i izrade informacionih sistema, kompleksnih računarskih mreža, kao i razvoja i implementacije IT usluga, uz primenu najsavremenijih saznanja iz oblasti informacionih tehnologija. DANAS Positive je danas kompanija orijentisana prema klijentu koja razvojem svojih znanja stiče sposobnost da rešava probleme klijenata vezane za informacione sisteme. Positive je posvećen kreiranju specifičnih rešenja i paketa usluga po meri korisnika. SUTRA Zaposleni u kompaniji Positive vide sebe u budućnosti u poslovima kreiranja rešenja baziranih na svom znanju, novim tehnologijama i svojim partnerstvima i pružanju usluga u oblasti informacionih tehnologija na globalnom tržištu.

4 O kompaniji Svojim korisnicima garantujemo pouzdanost, skalabilnost i isplativost informacionog sistema, što obezbeđujemo znanjem i iskustvom naših zaposlenih, visokim nivoom kvaliteta isporučene opreme i usluga, te spremnošću da ih saslušamo i na osnovu njihovih potreba i zahteva kreiramo rešenje koje će im omogućiti poslovanje bez briga. Positive posebnu pažnju poklanja kontinuiranoj edukaciji svojih zaposlenih, kroz stručne obuke i provere znanja od strane naših najvećih partnera. Positive veliki značaj pridaje formalizaciji poslovnih procesa kroz objedinjeni sistem upravljanja kvalitetom. Positive pridaje veliki značaj i edukaciji i unapređenju znanja svojih korisnika. Kao lider na tržištu Novog Sada i regiona, svesni razvoja tržišta i rasta potreba naših korisnika, inovativnost i konstantno usavršavanje smatramo svojom obavezom. Dosadašnji uspesi firme i mreža relevantnih klijenata u poslovnom svetu, kao i znanje i iskustvo zaposlenih predstavljaju osnovu daljeg razvoja kompanije i povećanja broja zadovoljnih partnera.

5 VIZIJA POSITIVE će kroz transformaciju i stalna unapređenja biti kompanija koja nudi savremena IT rešenja koja će prepoznati potrebe korisnika u oblasti usluga baziranih na informacionim tehnologijama. Unapređenja se odnose na konstantno učenje, poštovanje principa kvaliteta, definisanje i pružanje usluga koje će olakšati i unaprediti poslovanje korisnika, pre svega u procesima podržanim informacionim tehnologijama. MISIJA POSITIVE obezbeđuje svim svojim korisnicima kvalitetna rešenja u oblasti informacionih tehnologija kroz vrhunsku uslugu garantovanu visokim nivoom kompetencija svojih zaposlenih, svojom untrašnjom organizacijom i propisanim procedurama i standardima po kojima posluje.

6 Portfolio POSITIVE SOLUTIONS POSITIVE IT SERVICES POSITIVE CONSULTING & EDUCATION

7 Na osnovu analize i identifikovanja potreba korisnika, Positive kreira rešenja koja unapređuju efikasnost i sigurnost informacionog sistema uz optimizaciju upotrebe resursa. Positive pruža usluge u oblasti informacionih tehnologija i time obezbeđuje korisniku uslove za stvaranje dodatne vrednosti olakšavajući postizanje njegovih poslovnih ciljeva. Positive na sebe preuzima troškove i rizike vlasništva nad odabranim IT resursima. Usluge konsaltinga su usmerene u pravcu unapređenja ukupnog stanja informacionog sistema naših korisnika, utemeljene su dugogodišnjem iskustvu, na standardima koje primenjujemo i znanjima stečenim u formalnom i stručnom obrazovanju zaposlenih. Positive organizuje kurseve i radionice sa ciljem unapređenja informacione kulture, posebno kulture informacione bezbednosti.

8 POSITIVE SOLUTIONS 1 Implementacija rešenja i migracija serverskih i desktop platformi; 2 Projektovanje i izrada računarskih mreža kompleksnog dizajna; 3 Implementacija rešenja vezanih za bezbednost računarski mreža; UTM (Unified Threat Management); DLP ( Data Loss Prevention); Backup podataka po zahtevima sigurnosnih standarda; Complete mail encryption & security; 4 Data Centar Reinženjering i opremanje server sala; 5 Isporuka i integracija računara i računarske opreme.

9 POSITIVE IT SERVICES Nadzor i održavanje informacionih sistema; IT infrastruktura kao servis; Domain security service; Network security service; WEB based services; Complete mail encryption & security.

10 POSITIVE CONSULTING Analiza stanja i programi razvoja informacionih sistema; Analiza stanja poslovnih procesa; Reinženjering poslovnih procesa; Projektovanje informacionih sistema; Implementacija sinhronizacija poslovnih procesa i IT rešenja; Kontinuirano upravljanje kvalitetom (TQM); Analiza upotrebe softvera (SAM - Software Asset Management); Obuke u oblasti kvaliteta i informacionih tehnologija; Edukacija IT administratora (seminari i radionice); Edukacija zaposlenih (IT okruženje, sigurnost i funkcionalnost). DCR Data Centar reinženjering DCR koncept bazira se na kompletnom rešenju od projektovanja do izrade i nadzora rada data centra. Našim korisnicima nudimo izradu rešenja za server sale, koncipirano prema najsavremenijim standardima koji garantuju sigurnost uz maksimalnu efikasnost sistema. U projektovanju i izgradnji data centara posebna pažnja se stavlja na vitalne komponente sistema, kontinualnost strujnog napajanja, klimatizaciju, protivpožarnu zaštitu kao i kontrolu pristupa primenom svih relevantnih standarda, najnovijih tehnologija i ugradnjom komponenti visokog kvaliteta.

11 Evropski projekti Prepoznajući rastuću potrebu za učešćem domaćih organizacija na međunarodnim i domaćim projektima u oblastima vezanim za IT, definisali smo, u saradnji sa partnerima, aktivnosti koje doprinose našim klijentima da apliciraju i dobiju potrebna sredstva i obezbede sebi adekvatna IT rešenja. Identifikacija zahteva za učešće klijenta na projektu i izrada procedura, protokola, infrastrukture radi ispunjavanja uslova za učešće); Izrada projekta; Implementacija. Unapređenje vizuelnog identiteta Izrada knjige standarda; Osnovni vizuelni identitet (izrada vizit karti, memoranduma, fascikli ); Brendiranje promo materijala; Brendiranje vozila i objekata; Web dizajn i održavanje sajta; Dizajn i razvoj aplikacija; Social Media Representation.

12 IT INFRASTRACTURE AS A SERVICE IT services (usluge u oblasti IT) se vrše na lokaciji korisnika sa opremom koja je vlasništvo Positive-a, koji opremu konfiguriše, nadgleda i vrši potrebne intervencije u cilju održavanja funkcije koja je predmet usluge. Usluge se vrše na osnovu pretplate, sa ugovorima koji se sklapaju na period od 12 do 36 meseci. OFFICE RADNO MESTO je usluga bazirana na On Line tehnologijama, koja sadrži komponente Office365 platforme (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, SharePoint), adekvatnu antivirusnu zaštitu, kolaboraciju zaposlenih, kao i daljinski nadzor i održavanje uređaja koji su deo usluge. PC RADNO MESTO Usluga PC radno mesto podrazumeva kompletnu uslugu Office radno mesto i računar sa operativnim sistemom, redovno održavanje računara uključujući i zamenu u slučaju otkaza, uz reakciju naše tehničke podrške u ugovorom definisanom roku.

13 NETWORK SECURITY SERVICE Usluga podrazumeva dizajniranje, postavljanje i konfigurisanje aktivnog dela računarske mreže korisnika, uključujući switching, routing i security funkcionalnosti. DOMAIN SECURITY SERVICE Positive kroz ovu uslugu pruža korisniku kvalitetnu serversku infrastrukturu, Microsoft Office 365 servise, antivirusnu zaštitu, čuvanje kopije podataka na bezbednoj udaljenoj lokaciji, Exchange mail server, Sharepoint portal, obezbeđenje prostora za smeštaj podataka On Line, konstantan daljinski nadzor servera i servisa uz maksimalan nivo dostupnosti.

14 BITS se zasniva na kreiranju naprednih IT usluga i rešenja, upotrebi najboljih iskustava, sopstvene baze znanja i dugoročnom planiranju održivosti informacionog sistema, sa ciljem da nam kompanije koje su naši klijenti prepuste brigu o svom informacionom sistemu i fokusiraju se na ispunjenje ciljeva svog poslovanja.

15 TOP PROJEKTI Projektovanje i izrada odgovarajuće server sale predstavlja temelj za kvalitetnu IT infrastrukturu. Positive pruža sveobuhvatnu uslugu projektovanja i izgradnje, a kasnije i nadzora IT infrastrukture. S tim u vezi, sa posebnom pažnjom pristupa planiranju data centara, vodeći računa o ispunjavanju svih potrebnih, strogih kriterijuma. Jedan od važnijih projekata na kom smo imali prilike da radimo iz ove oblasti jeste projektovanje i implementacija dve server sale sa pratećom infrastrukturom za Javno gradsko saobraćajno preduzeće - JGSP Novi Sad. Reinženjering poslovnih procesa podrazumeva kompletan redizajn postojećih poslovnih aktivnosti i usklađivanje performansi informacionog sistema sa definisanim poslovnim procesima. Primenjeni redizajn postavlja temelj na kom počiva savremeni menadžment. Reinženjering predstavlja savremenu metodu za drastično poboljšanje poslovanja kompanije, odnosno za ostvarivanje poslovne izvrsnosti. Najveći angažman na polju izrade projekta reinženjeringa poslovnih procesa (Business Process Reengineering BPR) smo imali od strane Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Positive, sa izuzetnom pažnjom, pristupa procesu projektovanja mreža (optičkih, bakarnih ili bežičnih), stavljajući pri tome poseban akcenat na sigurnost i bezbednost podataka. Računarsku mrežu, pored postavljenih kablova i povezanih mrežnih uređaja, čini i adekvatno konfigurisana aktivna mrežna oprema. Naša kompanija poseduje iskustvo na ovom polju više od jedne decenije. Kao referencu iz ove oblasti sa zadovoljstvom navodimo projektovanje i implementaciju optičke mreže za potrebe Instituta za onkologiju Vojvodine. Sophos Unified Threat Management (UTM) ima za cilj kompletnu zaštitu mreže i nudi centralizovani menadžment više uređaja preko jedne lako upravljive konzole. Sophos UTM predstavlja pouzdanu prvu liniju odbrane od malicioznih napada. Zahvaljujući modularnoj strukturi UTM-a moguće je prilagoditi konfiguraciju potrebama bilo kog preduzeća. Positive ima posvećen tim, koji prati sve novine iz ove oblasti i čiju kompetenciju dokazuju stečeni sertifikati. Jedan od naših većih angažmana na ovom polju bila je isporuka i podešavanje UTM sistema za Studentski centar u Novom Sadu.

16 SERTIFIKATI Internacionalni standardi kvaliteta Positive je preduzeće organizovano na osnovu prepoznatih i uređenih poslovnih procesa. Za pružanje visokog stepena kvaliteta usluge neophodno je da se svi procesi odvijaju prema ranije utvrđenim standardima. U svom poslovanju Positive koristi princip integrisanog upravljanja sistemom, po standardima ISO 9001, ISO 27001, ISO , ISO 22301, kao i primenu najboljih praksi kroz ITIL biblioteke. Positive posvećuje dužnu pažnju stručnim sertifikatima koje izdaju naši partneri. Zaposleni poseduju veliki broj složenih kompetencija i odgovarajuće sertifikate za njih, koji se redovno obnavljaju. ISO 9001:2015 Sistem upravljanja kvalitetom ISO/IEC :2011 Sistem menadžmenta uslugama ISO 22301:2012 Sistem upravljanja kontinuitetom poslovanja ISO/IEC 27001:2013 Sistem upravljanja bezbednošću informacija

17 PARTNERSTVA Ispunjenje potreba klijenata je cilj koji Positive postiže u saradnji sa dugogodišnjim partnerima, među kojima su i vodeće svetske kompanije iz oblasti informacionih tehnologija. Sledeći praksu neprekidnog razvoja i prateći svetske trendove, Positive je implementirao tehnologije kojima putem svojih rešenja i usluge preuzima brigu o funkcionisanju informacionog sistema i omogućava korisniku da se u potpunosti posveti svojim poslovnim ciljevima. Positive je partner

18 REFERENTNA LISTA

19

20 Kontaktirajte nas tel/fax: Posetite nas POSITIVE d.o.o. Danila Kiša Novi Sad Srbija

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

GIGABIT PASSIVE OPTICAL NETWORK

GIGABIT PASSIVE OPTICAL NETWORK GIGABIT PASSIVE OPTICAL NETWORK O NAMA Ključni element savremenih sistema za isporuku sadržaja putem Interneta (Data, Voice, Video) je interakcija sa krajnjim korisnikom. Iza nas je vreme kada je svaki

More information

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije Prezentacija smjera MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT Menadžment i informacione tehnologije Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!!

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! www.ricotrainingcentre.co.rs RICo Training Centre ATI Beograd, Republika Srbija ZNAČAJ OBUKE ZA DRUMSKU BEZBEDNOST? Drumska bezbednost je zajednička obaveza - preventivno delovati

More information

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema Prezentacija smjera Razvoj poslovnih informacionih sistema Katedra za menadžment i IT Razvoj poslovnih informacionih sistema Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević Upravljanje kvalitetom usluga doc.dr.sc. Ines Dužević Specifičnosti usluga Odnos prema korisnicima U prosjeku, lojalan korisnik vrijedi deset puta više nego što je vrijedio u trenutku prve kupnje. Koncept

More information

11 Analiza i dizajn informacionih sistema

11 Analiza i dizajn informacionih sistema 11 Analiza i dizajn informacionih sistema Informatika V.Prof.dr Kemal Hajdarević dipl.ing.el 25.4.2014 11:58:28 1 1. Kompjuter, Internet, i mrežne osnove 2. Kompjuterska industrija Informatika u stomatologiji

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

UNIVERZITET SINGIDUNUM. Tema: ERP Enterprise Resource Planning Istorijat razvoja, polje primene i novi oblici poslovanja primenom cloud rešenja

UNIVERZITET SINGIDUNUM. Tema: ERP Enterprise Resource Planning Istorijat razvoja, polje primene i novi oblici poslovanja primenom cloud rešenja UNIVERZITET SINGIDUNUM Departmant za poslediplomske studije Diplomski akademski Master program Studijski program: Savremene informacione tehnologije MASTER RAD Tema: ERP Enterprise Resource Planning Istorijat

More information

ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MODELA IZVRSNOSTI ZA STOMATOLOŠKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MODELA IZVRSNOSTI ZA STOMATOLOŠKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU Univerzitet u Beogradu Stomatološki fakultet ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MODELA IZVRSNOSTI ZA STOMATOLOŠKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU Mr. sci. dr Jasmina Tekić Doktorska teza Beograd, februara 2013. godine Mr.sci.dr

More information

Ova brošura je napravljena u promotivne svrhe i za druge potrebe se ne može koristiti. USPEH JE ZASNOVAN NA POTREBAMA KORISNIKA.

Ova brošura je napravljena u promotivne svrhe i za druge potrebe se ne može koristiti. USPEH JE ZASNOVAN NA POTREBAMA KORISNIKA. Ova brošura je napravljena u promotivne svrhe i za druge potrebe se ne može koristiti. USPEH JE ZASNOVAN NA POTREBAMA KORISNIKA. Šta je standard ISO 9001? ISO 9001 je međunarodni standard koji sadrži zahteve

More information

Business&IT. Šta nas očekuje? Novi IT Transformacija IT funkcije. 10 godina COMING trening centra. Kako do efikasne konsolidacije sistema?

Business&IT. Šta nas očekuje? Novi IT Transformacija IT funkcije. 10 godina COMING trening centra. Kako do efikasne konsolidacije sistema? Business&IT Časopis o poslovnoj primeni savremenih tehnologija Broj 10 maj 2018. godina časopisa GDPR Šta nas očekuje? Kako do efikasne konsolidacije sistema? 10 godina COMING trening centra Bezbednost

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

WE CAN SUPPORT YOUR IDEAS.

WE CAN SUPPORT YOUR IDEAS. WE CAN SUPPORT YOUR IDEAS. O NAMA Primjenjujući vlastita bazična i iskustvena znanja u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), te insistirajući na kvalitetu u svim segmentima svog djelovanja,

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA Master akademske studije Modul za logistiku 1 (MLO1) POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA angažovani su: 1. Prof. dr Momčilo Miljuš, dipl.inž., kab 303, mmiljus@sf.bg.ac.rs,

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

M.Heleta - Definicije...

M.Heleta - Definicije... Upravljanje kvalitetom 3. Definicije iz menadžmenta kvaliteta 1 Definicije principa odozgo nadole odozdo - nagore Obrazovni sistem Srbije Sistem visokog obrazovanja Univerzitet Singidunum Fakultet za menadžment

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

PLAN RADA. 1. Počnimo sa primerom! 2. Kako i zašto? 3. Pejzaž višestruke upotrebe softvera 4. Frameworks 5. Proizvodne linije softvera 6.

PLAN RADA. 1. Počnimo sa primerom! 2. Kako i zašto? 3. Pejzaž višestruke upotrebe softvera 4. Frameworks 5. Proizvodne linije softvera 6. KOREKTAN PREVOD? - Reupotrebljiv softver? ( ne postoji prefiks RE u srpskom jeziku ) - Ponovo upotrebljiv softver? ( totalno bezveze ) - Upotrebljiv više puta? - Itd. PLAN RADA 1. Počnimo sa primerom!

More information

Prisustvo javnih biblioteka na internetu

Prisustvo javnih biblioteka na internetu INFOTEH-JAHORINA Vol. 16, March 2017. Prisustvo javnih biblioteka na internetu Stanje u javnim bibliotekama u Srbiji 2012-2016 Aleksandar Stokić Narodna biblioteka Doboj Doboj, Republika Srpska stokic@gmail.com

More information

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 ISO 37001 Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 Korupcija je jedan od najdestruktivnijih i najkompleksnijih problema današnjice, i uprkos nacionalnim i međunarodnim naporima

More information

MESTO, ULOGA I ZNAČAJ MENADŽERA U PROIZVODNOM SISTEMU POSITION, ROLE AND IMPORTANCE OF MANAGER IN PRODUCTION SYSTEM

MESTO, ULOGA I ZNAČAJ MENADŽERA U PROIZVODNOM SISTEMU POSITION, ROLE AND IMPORTANCE OF MANAGER IN PRODUCTION SYSTEM Međunarodna naučna konferencija MENADŽMENT 2010 Kruševac, Srbija, 17-18. mart 2010 Krusevac, Serbia, 17-18 March, 2010 International Scientific Conference MANAGEMENT 2010 MESTO, ULOGA I ZNAČAJ MENADŽERA

More information

Rešavanje problema pomoću računara

Rešavanje problema pomoću računara Rešavanje problema pomoću računara Vladimir Filipović vladaf@matf.bg.ac.rs Softversko inženjerstvo Šta podrazumevamo pod softverskim inženjerstvom? vladaf@matf.bg.ac.rs 2/16 Konstrukcija prevodilaca Prevođenje

More information

INTEGRACIJA MOBILNIH UREĐAJA U KORPORATIVNI SISTEM

INTEGRACIJA MOBILNIH UREĐAJA U KORPORATIVNI SISTEM ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET UNIVERZITETA U BEOGRADU INTEGRACIJA MOBILNIH UREĐAJA U KORPORATIVNI SISTEM Master rad Kandidat: Mladen Steljić 2012/3260 Mentor: doc. dr Zoran Čiča Beograd, Septembar 2015. SADRŽAJ

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

PROVERE SISTEMA MENADŽMENTA KVALITETOM ADJUSTMENT OF QUALITY MANAGMENT SYSTEM

PROVERE SISTEMA MENADŽMENTA KVALITETOM ADJUSTMENT OF QUALITY MANAGMENT SYSTEM 3. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2003, Zenica, B&H, 13. i 14 Novembar 2003. PROVERE SISTEMA MENADŽMENTA KVALITETOM ADJUSTMENT OF QUALITY MANAGMENT SYSTEM Erdeljan Zdravko, dipl.

More information

Sve o ERP-u! S&T pomera granice preciznim rešenjima. Pravi izbor za energetiku. Vrhunska rešenja za automobilsku industriju.

Sve o ERP-u! S&T pomera granice preciznim rešenjima. Pravi izbor za energetiku. Vrhunska rešenja za automobilsku industriju. Broj 01/2008 Međunarodni časopis za klijente S&T Korporacije Pravi izbor za energetiku Vrhunska rešenja za automobilsku industriju Sve o ERP-u! S&T pomera granice preciznim rešenjima Sadržaj Glavne novosti

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

UNIVERZITET U NIŠU MAŠINSKI FAKULTET

UNIVERZITET U NIŠU MAŠINSKI FAKULTET 530577-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPCR Improvement of Product Development Studies in http://iprod.masfak.ni.ac.rs iprod@masfak.ni.ac.rs UNIVERZITET U NIŠU MAŠINSKI FAKULTET UPITNIK RAZVJ PRIZVDA I INVACINI

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY NIKADA NISMO ZADOVOLJNI SA ZADOVOLJAVAJUĆIM REZULTATIMA. Gosti odsedaju u kvalitetnim hotelima i rezortima poput Vašeg sa razlogom: vrhunski komfor

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind.

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind. SPECIJALISTIČKI RAD Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta Mentor: Prof. dr Željko Baroš Student: Kljajić Živana Br. ind. 0018-07/RMUS Banja Luka, 2009

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

IZDAVAČ: Slobomir P Univerzitet, Slobomir, Bijeljina ISBN Priredili: prof. dr Mile Vasić prof.

IZDAVAČ: Slobomir P Univerzitet, Slobomir, Bijeljina ISBN Priredili: prof. dr Mile Vasić prof. IZDAVAČ: Slobomir P Univerzitet, Slobomir, Bijeljina ISBN 978-99955-54-15-6 Priredili: prof. dr Mile Vasić prof. dr Ljiljana Jović Organizacioni odbor: Dr Ljiljana Jović predsjednik Mr Vladimir Marković,

More information

Optimizacija lanca snabdevanja implementacijom savremenih informaciono komunikacionih tehnologija

Optimizacija lanca snabdevanja implementacijom savremenih informaciono komunikacionih tehnologija Optimizacija lanca snabdevanja implementacijom savremenih informaciono komunikacionih tehnologija DRAGO S. SOLDAT, Visoka tehnička škola strukovnih studija, Zrenjanin Stručni rad MARIJA Đ. MATOTEK, Visoka

More information

MOBILNO PLAĆANJE I NJEGOVA UPOTREBA U KOMPANIJI TELEKOM SRBIJA A. D.

MOBILNO PLAĆANJE I NJEGOVA UPOTREBA U KOMPANIJI TELEKOM SRBIJA A. D. UNIVERZITET SINGIDUNUM Departman za poslediplomske studije INŽENJERSKI MENADŽMENT MASTER STUDIJSKI PROGRAM MOBILNO PLAĆANJE I NJEGOVA UPOTREBA U KOMPANIJI TELEKOM SRBIJA A. D. - M A S T E R R A D - Mentor:

More information

MENADŽMENT KONCEPTI PREDUZEĆA U NOVOJ SVETSKOJ EKONOMIJI MANAGEMENT CONCEPTS OF ENTERPRISES IN THE NEW WORLD ECONOMY

MENADŽMENT KONCEPTI PREDUZEĆA U NOVOJ SVETSKOJ EKONOMIJI MANAGEMENT CONCEPTS OF ENTERPRISES IN THE NEW WORLD ECONOMY Godina I Broj 2 Sveska 2/2013 TRENDOVI U POSLOVANJU MENADŽMENT KONCEPTI PREDUZEĆA U NOVOJ SVETSKOJ EKONOMIJI MANAGEMENT CONCEPTS OF ENTERPRISES IN THE NEW WORLD ECONOMY Predrag Pravdić Fakultet inženjerskih

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

SERTIFIKACIJA SMK-a PREMA ISO 9001 STANDARDU KAO OSNOVA ZA BPM QMS CERTIFICATION ACCORDING TO ISO 9001 MODEL AS A BASIS FOR BPM

SERTIFIKACIJA SMK-a PREMA ISO 9001 STANDARDU KAO OSNOVA ZA BPM QMS CERTIFICATION ACCORDING TO ISO 9001 MODEL AS A BASIS FOR BPM VIII Skup privrednika i nauč nika SERTIFIKACIJA SMK-a PREMA ISO 9001 STANDARDU KAO OSNOVA ZA BPM QMS CERTIFICATION ACCORDING TO ISO 9001 MODEL AS A BASIS FOR BPM Ivan Tomašević, Dragana Stojanović, Barbara

More information

Primjena SAP rješenja u kompaniji MANN+HUMMEL BA d.d. TEŠANJ

Primjena SAP rješenja u kompaniji MANN+HUMMEL BA d.d. TEŠANJ Primjena SAP rješenja u kompaniji MANN+HUMMEL BA d.d. TEŠANJ MANN+HUMMEL BA (MHBA) je proizvodna kompanija koja pod ovim imenom egzistira od početka 2006. godine, kada je kompanija UNICO FILTER d.d. Tešanj

More information

ORGANIZACIONA STRUKTURA PROCESNO ORIJENTISANE ORGANIZACIJE

ORGANIZACIONA STRUKTURA PROCESNO ORIJENTISANE ORGANIZACIJE XXVI Simpozijum o novim tehnologijama u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju PosTel 2008, Beograd, 16. i 17. decembar 2008. ORGANIZACIONA STRUKTURA PROCESNO ORIJENTISANE ORGANIZACIJE Nikola Knežević

More information

H Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

H Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) H2020 Key facts and figures (2014-2020) Number of RS researchers funded by MSCA: EU budget awarded to RS organisations (EUR million): Number of RS organisations in MSCA: 143 4.24 35 In detail, the number

More information

Univerzitet Singidunum MASTER RAD

Univerzitet Singidunum MASTER RAD Univerzitet Singidunum Departman za poslediplomske studije Master akademski program Poslovni sistemi u turizmu i hotelijerstvu MASTER RAD ANALIZA UTICAJA SAVREMENIH INFORMACIONIH SISTEMA NA HOTELSKO POSLOVANJE

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Primer upotrebe multikriterijumske analize na odluku o projektu daljeg razvoja ERP sistema

Primer upotrebe multikriterijumske analize na odluku o projektu daljeg razvoja ERP sistema INFOTEH-JAHORINA Vol. 15, March 2016. Primer upotrebe multikriterijumske analize na odluku o projektu daljeg razvoja ERP sistema Stojan Ivanišević Ivana Ćirić Student doktorskih studija, Poslovna informatika

More information

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE CILJ UEFA PRO EDUKACIJE Ciljevi programa UEFA PRO M s - Omogućiti trenerima potrebnu edukaciju, kako bi mogli uspešno raditi na PRO nivou. - Utvrdjenim programskim sadržajem, omogućiti im kredibilitet.

More information

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT Univerzitet u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije Uvod u GIT Šta je git? Sistem za verzionisanje softvera kao i CVS, SVN, Perforce ili ClearCase Orginalno

More information

SOFTVERSKO INŽENJERSTVO INTELIGENTNIH SISTEMA

SOFTVERSKO INŽENJERSTVO INTELIGENTNIH SISTEMA UNIVERZITET U BEOGRADU FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA Zoran V. Ševarac SOFTVERSKO INŽENJERSTVO INTELIGENTNIH SISTEMA doktorska disertacija Beograd, 2012. UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL

More information

MERENJE I UNAPREĐENJE INDIKATORA KLJUČNIH PERFORMANSI U SAVREMENOJ ORGANIZACIJI

MERENJE I UNAPREĐENJE INDIKATORA KLJUČNIH PERFORMANSI U SAVREMENOJ ORGANIZACIJI UDK: 005.7:005.216.1 MERENJE I UNAPREĐENJE INDIKATORA KLJUČNIH PERFORMANSI U SAVREMENOJ ORGANIZACIJI Nenad Kojić 1, MajaDajić 1, NenadVučković 2 1 Ekonomski fakultetpriština Kosovska Mitrovica, Republika

More information

UTICAJ VERZIJE STANDARDA ISO 9001:2015 NA DOSTIZANJE ODRŽIVOG POSLOVANJA THE INFLUENCE OF ISO 9001:2015 VERSION ON SUSTAINABLE BUSINESS ACHIEVING

UTICAJ VERZIJE STANDARDA ISO 9001:2015 NA DOSTIZANJE ODRŽIVOG POSLOVANJA THE INFLUENCE OF ISO 9001:2015 VERSION ON SUSTAINABLE BUSINESS ACHIEVING Izvod UTICAJ VERZIJE STANDARDA ISO 9001:2015 NA DOSTIZANJE ODRŽIVOG POSLOVANJA Vojislav Božanić, vojkanbozanic@gmail.com Bojana Jovanović, Iritel a.d. Beograd, bojana.jovanovic.123@gmail.com Do kraja 2015.

More information

Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi

Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi Ana Čobrenović, MPC Holding doc. dr Mladen Đurić, Fakultet organizacionih nauka 1 Uvod i definicije Rizik Organizacije se konstantno

More information

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Bosna i Hercegovina Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine Bosnia and Herzegovina Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Jahorina, 05.07.2011

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

Milena Matić Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Beograd, 21. decembar 2004

Milena Matić Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković, Beograd, 21. decembar 2004 STANDARDI KVALITETA BIBLIOTEČKIH USLUGA Milena Matić Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Beograd, 21. decembar 2004 1.DA LI SU PRUŽENE BIBLIOTEČKE USLUGE ONE NAJBOLJE, S OBZIROM NA ULOŽENA SREDSTVA?

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Business&IT. Cloud. Peti element poslovanja. Kontinuirano poboljšanje sistema. Kako pomiriti bezbednost i mobilnost

Business&IT. Cloud. Peti element poslovanja. Kontinuirano poboljšanje sistema. Kako pomiriti bezbednost i mobilnost Business&IT Časopis o poslovnoj primeni savremenih tehnologija Broj 9 oktobar 2017. Cloud Peti element poslovanja Kako pomiriti bezbednost i mobilnost Nikad lakše do ERP-a Upravljanje IT operacijama Kontinuirano

More information

Ključne reči: evojvodina, euprava, Autonomna Pokrajina Vojvodina, IKT

Ključne reči: evojvodina, euprava, Autonomna Pokrajina Vojvodina, IKT PROGRAM evojvodina THE PROGRAM evojvodina dr Milan Paroški, Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa, milan.paroski@vojvodina.gov.rs Vesna Popović, Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa,

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

UPRAVLJANJE IT RIZIKOM IT RISK MANAGEMENT

UPRAVLJANJE IT RIZIKOM IT RISK MANAGEMENT 6. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2009, Neum, B&H, 04 07 juni 2009. UPRAVLJANJE IT RIZIKOM IT RISK MANAGEMENT Aida Habul, Docent Dr. Univerzitet Sarajevo, Ekonomski fakultet aida.habul@efsa.unsa.ba

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

STRUKTURA SAVREMENE PROCESNO ORIJENTISANE ORGANIZACIJE STRUCTURE OF MODERN ORIENTED PROCESS ORGANIZATION

STRUKTURA SAVREMENE PROCESNO ORIJENTISANE ORGANIZACIJE STRUCTURE OF MODERN ORIENTED PROCESS ORGANIZATION Medunarodna naucna konferencija MENADŽMENT 2012 International Scientific Conference MANAGEMENT 2012 Mladenovac, Srbija, 20-21. april 2012 Mladenovac, Serbia, 20-21 April, 2012 STRUKTURA SAVREMENE PROCESNO

More information

TEHNOLOGIJA PROCESNOG PRISTUPA-OSNOVA ZA KONTINUIRANO UNAPREĐENJE PROCESA U METALURŠKOM INŽENJERSTVU

TEHNOLOGIJA PROCESNOG PRISTUPA-OSNOVA ZA KONTINUIRANO UNAPREĐENJE PROCESA U METALURŠKOM INŽENJERSTVU Association of Metallurgical Engineers of Serbia AMES Professional paper UDC:621.74:669.17.012.7=861 TEHNOLOGIJA PROCESNOG PRISTUPA-OSNOVA ZA KONTINUIRANO UNAPREĐENJE PROCESA U METALURŠKOM INŽENJERSTVU

More information

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet ekonomije i turizma «Dr. Mijo Mirković» SARA IBRULJ CRM SUSTAV PODUZEĆA RUDAN D.O.O.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet ekonomije i turizma «Dr. Mijo Mirković» SARA IBRULJ CRM SUSTAV PODUZEĆA RUDAN D.O.O. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet ekonomije i turizma «Dr. Mijo Mirković» SARA IBRULJ CRM SUSTAV PODUZEĆA RUDAN D.O.O. Diplomski rad Pula, 2016. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet ekonomije

More information

UNIVERZITET SINGIDUNUM

UNIVERZITET SINGIDUNUM UNIVERZITET SINGIDUNUM DEPARTMAN ZA POSLEDIPLOMSKE STUDIJE I MEĐUNARODNU SARADNJU MASTER RAD Studijski program: SAVREMENE INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Tema: VOIP CLOUD SISTEM - EFIKASNA I KONKURENTNA PONUDA

More information

MASTER RAD. PRIMENA CRM-a I UNAPREĐENJE ELEKTRONSKOG BANKARSTVA U CILJU POVEĆANJA ZADOVOLJSTVA KLIJENATA BANCA INTESA

MASTER RAD. PRIMENA CRM-a I UNAPREĐENJE ELEKTRONSKOG BANKARSTVA U CILJU POVEĆANJA ZADOVOLJSTVA KLIJENATA BANCA INTESA UNIVERZITET SINGIDUNUM DEPARTMAN ZA POSTDIPLOMSKE STUDIJE STUDIJSKI PROGRAM MARKETING I TRGOVINA MASTER RAD PRIMENA CRM-a I UNAPREĐENJE ELEKTRONSKOG BANKARSTVA U CILJU POVEĆANJA ZADOVOLJSTVA KLIJENATA

More information

MODEL PRIZMA ZA MERENJE PERFORMANSI ORGANIZACIJE - PREDLOG PRIMENE

MODEL PRIZMA ZA MERENJE PERFORMANSI ORGANIZACIJE - PREDLOG PRIMENE XXX Simpozijum o novim tehnologijama u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju PosTel 2012, Beograd, 04. i 05. decembar 2012. MODEL PRIZMA ZA MERENJE PERFORMANSI ORGANIZACIJE - PREDLOG PRIMENE Vladeta

More information

Dr Smiljan Vukanović, dis

Dr Smiljan Vukanović, dis NAPREDNI SISTEMI UPRAVLJANJA SAOBRAĆAJEM SVETLOSNIM SIGNALIMA SU DEO ITS-A. DA ILI NE? ADVANCED TRAFFIC SIGNAL CONTROL SYSTEMS ARE A PART OF ITS. YES OR NO? Dr Smiljan Vukanović, dis Rezultat rada na projektu

More information

CIM KONCEPT PREDUZEĆA - OSNOVNI TERMINI I DEFINICIJE CIM COMPANY CONCEPT, FUNDAMENTAL TERMS AND DEFINITIONS 1. UVOD

CIM KONCEPT PREDUZEĆA - OSNOVNI TERMINI I DEFINICIJE CIM COMPANY CONCEPT, FUNDAMENTAL TERMS AND DEFINITIONS 1. UVOD CIM KONCEPT PREDUZEĆA - OSNOVNI TERMINI I DEFINICIJE CIM COMPANY CONCEPT, FUNDAMENTAL TERMS AND DEFINITIONS 1. UVOD Mr Predrag V. Dašić 1 Rezime: CIM koncept preduzeća predstavlja novu filozofiju vođenja

More information

PRIMENA RFID TEHNOLOGIJE ZA PRAĆENJE I ARHIVIRANJE DOKUMENATA

PRIMENA RFID TEHNOLOGIJE ZA PRAĆENJE I ARHIVIRANJE DOKUMENATA PRIMENA RFID TEHNOLOGIJE ZA PRAĆENJE I ARHIVIRANJE DOKUMENATA ARHIV INFO 2011 Uvod U ovoj prezentaciji je opisana primena RFID tehnologije za praćenje i arhiviranje dokumenata u papirnom obliku Projekat

More information

Zajednički master program iz oblasti

Zajednički master program iz oblasti Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Microsoft Zajednički master program iz oblasti Menadžment i informacioni sistemi Uredila: doc. dr Amra Kapo Dizajn & grafičko uređenje: Poeta Pista Sarajevo,

More information

Cloud kompjuting ačunarstvo u oblaku) Amijeve nove tehnologije. Računarstvo u oblaku

Cloud kompjuting ačunarstvo u oblaku) Amijeve nove tehnologije. Računarstvo u oblaku Cloud kompjuting (Ra ačunarstvo u oblaku) Cloud kompjuting - sadržaj Uvod... 4 Historija... 5 Slični sistemi i koncepti... 7 Karakteristike... 7 Pet osnovnih karakteristika... 9 Samousluga na zahtjev...

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY Softverski sistem Survey za geodeziju, digitalnu topografiju i projektovanje u niskogradnji instalira se na sledeći način: 1. Instalirati grafičko okruženje pod

More information

BEZBEDNOST PODATAKA NA INTERNETU DATA SECURITY AT THE INTERNET

BEZBEDNOST PODATAKA NA INTERNETU DATA SECURITY AT THE INTERNET LIMEN konferencija 2015: Liderstvo i menadžment: država, preduzee, preduzetnik BEZBEDNOST PODATAKA NA INTERNETU DATA SECURITY AT THE INTERNET PhD, Sran Tomi, profesor 255 PhD, Brankica Pažun, docent 256

More information

ZAŠTO I KAKO INTEGRISATI MENADŽMENT SISTEME WHY AND HOW TO INTEGRATE MANAGEMENT SYSTEMS

ZAŠTO I KAKO INTEGRISATI MENADŽMENT SISTEME WHY AND HOW TO INTEGRATE MANAGEMENT SYSTEMS 8. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2013, Neum, B&H, 06. 08. juni 2013. ZAŠTO I KAKO INTEGRISATI MENADŽMENT SISTEME WHY AND HOW TO INTEGRATE MANAGEMENT SYSTEMS Zdravko Erdeljan, dipl.

More information

RAZVOJ NOVOG PROIZVODA POD UTICAJEM E BIZNISA

RAZVOJ NOVOG PROIZVODA POD UTICAJEM E BIZNISA FBIM Transactions DOI 10.12709/fbim.03.03.02.01 RAZVOJ NOVOG PROIZVODA POD UTICAJEM E BIZNISA NEW PRODUCT DEVELOPMENT UNDER THE INFLUENCE OF E BUSINESS Radovan Vladisavljević, Dragoslav Nikolić i Vojkan

More information

Obrazovanje za šest sigma u Srbiji jedan pristup

Obrazovanje za šest sigma u Srbiji jedan pristup Obrazovanje za šest sigma u Srbiji jedan pristup M. Sc. TATJANA ŠIBALIJA 1, prof.dr. MIRKO SOKOVIĆ 2, Pregledni rad prof.dr. VIDOSAV MAJSTOROVIĆ UDC:658.336:303.732.2(497.11)=861 U radu je predstavljen

More information

MODEL ZA SELEKCIJU POSLOVNIH PROCESA I METODOLOGIJA NJIHOVOG POBOLJŠANJA

MODEL ZA SELEKCIJU POSLOVNIH PROCESA I METODOLOGIJA NJIHOVOG POBOLJŠANJA UNIVERZITET U BEOGRADU FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA Dragana D. Stojanović MODEL ZA SELEKCIJU POSLOVNIH PROCESA I METODOLOGIJA NJIHOVOG POBOLJŠANJA doktorska disertacija Beograd, 2015 UNIVERSITY OF BELGRADE

More information

Kvalitet usluga i satisfakcija potrošača u turizmu. Departman poslediplomskih studija. Magistarska teza

Kvalitet usluga i satisfakcija potrošača u turizmu. Departman poslediplomskih studija. Magistarska teza Departman poslediplomskih studija Magistarska teza KVALITET USLUGA I SATISFAKCIJA POTROŠAČA U TURIZMU Mentor: Prof.dr. Radmila Živković Kandidat: Nataša Sekulović Beograd, 2009. MENTOR: Prof.dr. Radmila

More information