Mentalni Trening za trenere

Size: px
Start display at page:

Download "Mentalni Trening za trenere"

Transcription

1 Prijedlg brazvng prgrama Mentalni Trening za trenere 1. OPĆI DIO Mentalni Trening prepzna je ptrebu kja se rdila među širkm ppulacijm fitnes, sprtskih i kndicijskih trenera cjelživtnm brazvanju. S bzirm da se Mentalni Trening specijalizira za psihlšku/mentalnu pripremu sprtaša svih uzrasta i razina prfesinalnsti, brazvanje i pdrška trenerima u njihvm svakdnevnm radu sa sprtašima bi je lgičan daljnji krak. Edukacija Mentalni Trening za trenere rganizira se i prvdi neprekidn već tri gdine na pdručju Hrvatske i susjednih zemalja Sažetak pdataka autru prgrama Igr Čerenšek, mag. psych. Igr je diplmira psihlgiju na Sveučilištu Minnesta u SAD-u gdine te gdine na Filzfskm fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. D gdine prfesinaln se bavi plivanjem i predstavlja Hrvatsku na brjnim eurpskim i svjetskim prvenstvima, mediteranskim igrama i Olimpijskim Igrama u Ateni gdine. P završetku plivačke karijere zapče je svj prfesinalni rad sa sprtašima ka plivački trener i mentalni trener. Igr je trenutn usmjeren na mentalni trening u sprtskj i pćj ppulaciji, te mentalni trening u pslvnm kntekstu. Jedan je d vditelja Mentalng treninga. U slbdn vrijeme piše svju klumnu na Edukacija: Diplmski studij psihlgije, Filzfski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, mag. psych. ( ) Studij psihlgije na Sveučilištu Minnesta, univ. bacc. psych. ( ) Specijalistički diplmski stručni studij, smjer plivanje, Društven Veleučilište u Zagrebu ( ) Studijski centar za izbrazbu trenera Kinezilški fakultet u Zagrebu (2001.-) Neur Linguistic Prgramming (NLP), Partus, međunardni certifikat NLP cach and manager NLP master, Partus; NLP master cach Trenutn na 2. stupnju edukacije iz biheviraln-kgnitivnih terapija (BKT), HUBIKOT, Zagreb (2014.-) Prvi stupanj edukacije Eriksnve Hipnze za hipnterapeuta Blk peridizacija, prf. Vladimir Issurin Optimizacija razine uspješnsti kd limpijaca, Kinezilški fakultet u Zagrebu, prf. dr. sc. Juri Hanin (2013.)

2 Psihlgija sprta u rganizaciji Hrvatske Psihlške kmre i Hrvatske Olimpijske Akademije Pružanje pdrške i pmći studentima sa akademskim prblemima u rganizaciji Tempus, Certifikat fr: Peer Supprt and Helping Students with Academic Prblems Osnvni edukacijski prgram pružanja pdrške svjedcima i žrtvama, UNDP, Općinski kazneni sud u Zagrebu Stres, sučavanje i tjelesn zdravlje, Pstdiplmski specijalistički studij Savjetvanja, Filzfski fakultet u Rijeci Radn iskustv: U sklpu Mentalng treninga radi je sa sttinama sprtaša na njihvj mentalnj pripremi, radi s brjnim sprtskim trenerima, sprtskim klubvima, radi s klijentima kji teže prmjeni svg živtng stila i sbnm rastu i razvju te drži brjna predavanja u Hrvatskj i inzemstvu. Predavač u edukacijskm prgramu Hrvatske Udruge Menađera Crma Šprtska gimnazija u Zagrebu vanjski predavač iz pdručja psihlgije sprta HAPK Mladst plivački trener rganizacija i prvđenje trenažng plana fizičke i specifične pripreme šprtaša PK Cerine Kprivnica mentalni trener i sprtski savjetnik plivača junira i senira PK Cerine Kprivnica vanjski suradnik, zadužen za rganizaciju i sistematizaciju rada kluba, te planiranje i prgramiranje treninga za grupacije kadeta, mlađih junira, junira i senira PK Osijek Žit vanjski suradnik, zadužen za rganizaciju i sistematizaciju rada kluba, te planiranje i prgramiranje treninga za grupacije kadeta, mlađih junira, junira i senira Fitnes učilište predavač iz klegija Kmuniklgija u fitnesu Klumnist za web prtale Zdrava krava i Activa.hr za teme stress managementa i mtivacije Stručni suradnik u prgramu Mršavim zajedn u rganizaciji 24 sata i Zdrava Krava u kntekstu nšenja sa stresm kd velikih živtnih prmjena Stručni suradnik psihlg u prvm nline servisu za mršavljenje Klub mršavljenja Ured za pdršku svjedcima i žrtvama (UNDP), Općinski kazneni sud u Zagrebu pružanje pdrške svjedcima i žrtvama Priznanja i pstignuća: Najkrisniji igrač (MVP-Mst Valuable Player) gdine, University f Minnesta, Athletics Kapetan plivačke mmčadi gdine (SAD) Tp 3 studenta-šprtaša Sveučilišta Minnesta gdine

3 Najuspješniji student-sprtaš SAD-a gdine, ESPN rganizacija Najuspješniji student-sprtaš SAD-a gdine, ESPN rganizacija Nagrada za dprins razvju hrvatskg plivanja, Hrvatski Plivački Savez, Uvršten u 10 najuspješnijih studenata u knferenciji gdine (SAD) Nacinalni šprtaš tjedna, prsinac (SAD) Dekanva lista najuspješnijih studenata d d gdine, Sveučilište Minnesta Zahvala i priznanje Senata SAD-a za dprins na Olimpijskim igrama u Ateni gdine Radvi: Praktična primjena bifeedback-a u sprtu, Kinezilški Fakultet u Zagrebu, Perfekcinizam, natjecateljska anksiznst, uspjeh u sprtu i zadvljstv uspjehm kd adlescenata sprtaša, Suradnik u znanstvenm radu: Natjecateljska anksiznst i ciljna rijentacija kd Hrvatskih sprtaša, Suradnik u znanstvenm radu i prjektu: Perceptual aspects f swimming, Luka Škrinjarić, mag. psych. Luka je diplmu prvstupnika psihlgije steka gdine na Filzfskm fakultetu u Zadru, a diplmu magistra psihlgije gdine na Filzfskm fakultetu u Zagrebu. U ranijim danima, aktivn je trenira ngmet i dbjku. Pred kraj fakultetskg brazvanja krenu je raditi sa sprtašima ka mentalni trener usmjeren na pdručje mentalne pripreme pluprfesinalnih i prfesinalnih sprtaša. U svm radu, psvećen je mentalnm treningu sprtaša svih kategrija, aktivn radi sa sprtašima kje se bave i grupnim i individualnim sprtvima. Takđer, prvdi mentalni trening za pću i pslvnu ppulaciju. Jedan je d vditelja Mentalng treninga. Edukacija: Diplmski studij psihlgije, Filzfski fakultet u Zagrebu, mag. psych. (2011.) Preddiplmski studij psihlgije, Filzfski fakultet u Zadru, univ. bacc. psych. (2009.) Trenutn na 2. stupnju edukacije iz biheviraln-kgnitivnih terapija (BKT), HUBIKOT, Zagreb (2014.-) Završen 1. stupanj edukacije iz biheviraln-kgnitivnih terapija(bkt), HUBIKOT, Zagreb (2014.)

4 Neur Linguistic Prgramming (NLP), Partus, međunardni certifikat NLP trainer and business cach ( ) Edukacija iz pdručja primjene Bifeedback metde, Hrvatska udruga za primjenjenu psihfizilgiju i Mens Sana d... Edukacija i radinica iz bifeedback-a, Hrvatska Ascijacija Sprtskih Psihlga, Matej Tušak Optimizacija razine uspješnsti kd limpijaca, Kinezilški fakultet u Zagrebu, prf. dr. sc. Juri Hanin (2013.) Psihdrama grupna psihterapija: susreti, tels, prijens, zrcaljenje, Klinika za psihijatriju Medicinskg fakulteta u Zagrebu i KBC-a Zagreb, dr. Dušan Ptknjak Stres, sučavanje i tjelesn zdravlje, Pstdiplmski specijalistički studij Savjetvanja, Filzfski fakultet u Rijeci Radn iskustv: Od gdine je u sklpu Mentalng treninga radi sa sttinama sprtaša na njihvj mentalnj pripremi, surađuje s brjnim sprtskim trenerima te drži predavanja u Hrvatskj i inzemstvu. Šprtska gimnazija u Zagrebu pvremeni predavač iz pdručja psihlgije sprta PK Cerine Kprivnica mentalni trener plivača junira i senira Fitnes učilište predavač iz klegija Kmuniklgija u fitnesu Klumnist za web prtale Activ.hr i Mens Health za teme upravljanja stresm i mtivacije Klub Sinkrnizirang Klizanja Pahuljice mentalni trener klizačica junirki i senirki Ppravni zavd Turplje prjekt Želim drugačije - prevencija i tretman premećaja u pnašanju kd malljetnih prijestupnika Dmu za starije i nemćne Oaza, psihlg ( ) Radvi i izlaganja: Dani Ramira i Zrana Bujasa krugli stl Važnst intrinzične mtivacije kd vrhunskih sprtaša u vrijeme kada je sprt psta shwbussines (2015.) Stručni skup Psihlgija u praksi pzvan predavanje na temu psihlgije sprta (2015.) Mini Perspektiva pzvan predavanje (2015.) Dani psihlgije u Zadru krugli stl: Mentalna priprema sprtaša različitih dbnih kategrija i tranzicija iz pluprfesinalng u prfesinalni sprt (2014.) Izlaganje rada na Međunardnj knferenciji Alpe Adria u Ljubljani, Stres na radu kd pirtehničara (2009.)

5 1.2. Naziv brazvng prgrama Mentalni Trening za trenere 1.3. Nsitelj prgrama Nsitelj prgrama je Cnversati Centar d..., Pljana Jurja Andrassyja 11, HR Zagreb, prvditelji prgrama su Igr Čerenšek, mag. psych; Luka Škrinjarić, mag. psych Trajanje prgrama Prgram se sastji d četiri nevisna jedndnevna mdula, d kjih svaki mdul buhvaća 8 šklskih sati. Sveukupn, prgram se sastji 32 šklska sata Opravdanst dnšenja prgrama Pdručje mentalne pripreme sprtaša jedn je d glavnih pdručja pripreme sprtaša pćenit. Usprks tme, slična edukacija ili specijalizacija za trenere ne pstji niti pri jednj frmalnj brazvnj instituciji. Treneri se čest susreću sa prblemima mentalne nepripremljensti vlastitg tima ili pjedinačnih sprtaša, s kjima se s pstjećm nabrazbm ne znaju dvljn dbr nsiti. Sprt današnjice zahtijeva knstantn prširivanje znanja i vidika trenera te se u skladu s time d trenera čekuje da se znaju nsiti s izazvima kji su pstavljeni ispred njihvih sprtaša te da budu stalna pdrška na putu sprtskg razvja. Spmenuti prgram nudi usavršavanje snva mentalne pripreme sprtaša te vđenja sprtaša krz terijsku pdlgu, praktične tehnike i radna iskustva prvditelja prgrama Uvjeti upisa prgrama Predlženi prgram je prvenstven namijenjen stručnim i sveučilišnim prvstupnicima i magistrima kinezilgije ka i sbama kji rade sa sprtašima u fitnesu, sprtu i rekreaciji Opis brazvnih ciljeva i ishda učenja Temeljni ciljevi predlženg brazvng prgrama su: upznati plaznike s terijskim i praktičnim pretpstavkama mtivacije, kntrle emcija i kncentracije sprtaša. Upznati plaznike s kvalitetnim načinima vđenja sprtaša pjedinaca ali i sprtskih timva predstaviti tehnike i metde mentalng treninga kje treneri mgu prenijeti svjim sprtašima te ih uključiti u redviti trenažni prces Nakn dslušang prgrama, d plaznika se čekuje da bude upznat s krištenjem različitih mtivacijskih strategija u radu sa svjim sprtašima. Očekuje se da je plaznik u mgućnsti prenijeti naučene tehnike i metde puštanja te vježbe fkusa svjim sprtašima. Očekuje se izrada plana implementacije mentalng treninga.

6 1.8. Kmpetencije plaznika prgrama Plaznici edukacije biti će u mgućnsti blje razumjeti mtivaciju, kntrlu emcija i fkus sprtaša. Mći će primjenjivati dređene tehnike i metde mentalng treninga te će biti pučeni vđenju sprtskih timva i individualnih sprtaša Ciljna skupina plaznika prgrama Ciljnu skupinu za vaj brazvni prgram čine svi stručni i sveučilišni prvstupnici i magistri kinezilgije ka i sbe spsbljene za rad u sprtu, fitnesu i rekreaciji. Prgram mgu slušati i studenti kinezilgije i više trenerske škle, ali stečena znanja, vještine i kmpetencije mgu primjenjivati tek p završetku sveučilišng ili stručng brazvanja i stjecanju dgvarajuće diplme Uvjeti za završetak prgrama Uvjet za završetak predlženg brazvng prgrama je prisustvvanje na njegvim cjelinama (mdulima). Svaki plaznik dbiva ptvrdu sudjelvanju za svaki zasebni dslušani mdul. 2. OPIS PROGRAMA 2.1. Okvirni sadržaj Obrazvni prgram se sastji d 4 nevisne cjeline mdula. Svaka cjelina (mdul) se sastji d 8 sati terijsk-praktične nastave, rganiziranih krz 1 dan. Prgram se sastji d slijedećih cjelina: Mtivacija u sprtu Fkus i pažnja u sprtu Kntrla emcija u sprtu Vđenje sprtskih timva Sadržaj pjedinih cjelina Mtivacija u sprtu: Mtivacijski faktri št sve utječe na mtivaciju u sprtu kmpleksnst mtivacije i kak ju unaprijediti ili državati iz različitih aspektata Osnvni blici mtivacije kji su snvni ppularni blici mtivacije, te kak ih kristiti graničenja kd snvnih blika mtivacije Napredni blici mtivacije kak mtivirati sprtaša nakn ciljeva pvezanst mtivacije s faktrima pput angažmana i uvjerenja Kak unaprijediti ili držati mtivaciju sprtaša sinteza i prepruke za implementaciju naučeng

7 kak raditi na mtivaciji sprtaša, ali i vlastitj Fkus i pažnja u sprtu: Kak zadržati i unaprijediti fkus št utječe na fkus pzitivn a št negativn kji su blici rada na fkusu Vizualizacija i fkus snvna pravila vizualizacije primjena vizualizacije u sprtu Vježbe fkusa i percepcije snvne pstavke vježbi fkusa praktični primjeri i demnstracije Ostali blici rada na fkusu napredni blici rada na fkusu putem različitih aspekata sprtske pripreme sinteza i implementacija naučeng, te izrada plana Kntrla emcija u sprtu: Izvri anksiznsti u sprtu št sve stvara nervzu, a št ju smanjuje kji je utjecaj anksiznsti tehnike upravljanja stresm Kgnitivne strategije krištenje mentalnih strategija i tehnika za pbljšanje funkciniranja pvezanst misli, sjećaja i pnašanja, te smjer utjecaja Biheviralne strategije prmjena pnašanja ka blik rada na anksiznsti prmjena pnašanja ka sredstv a ne ka cilj Vježbe relaksacije snvni blici puštanja, metde relaksacije i njihva primjene upute za daljnji rad sa sprtašem i implementacija naučeng Vđenje sprtskih timva Razvjne faze timva u sprtu 5 faza razvja timva blici i načini tranzicije u pjedine faze kak ubrzati tranziciju Razvjne faze vditelja tima u sprtu

8 5 faza razvja vđe tima d elitng vdstva Osbn vdstv u sprtu Razvjne faze pjedinaca u timu razvjne faze pjedinca s bzirm na vještine, iskustv, mtivaciju i sampuzdanje članva tima načini tranzicije i kak ptaknuti razvj pjedinca Vještine vđenja instrumentaln vđenje i vđenje krz dnse prilagdba stila vđenja pjedincu upravljanje ciljevima, vrijednstima, uvjerenjima i stavvima 2.2. Oblici izvđenja prgrama Svaka d četiri cjeline se sastji d terijsk-praktičnih predavanja i vježba u dgvarajućem prstru predavanice ili dvrane za vježbanje Način sudjelvanja plaznika u izvedbi prgrama Plaznici aktivn sudjeluju u izvedbi svih cjelina i pd-cjelina prgrama. Knkretn, d plaznika se čekuje da (a) aktivn sudjeluju u terijsk-praktičnim dijelvima izvedbe prgrama, (b) praktičn izvde predviđene sadržaje (vježbe) unutar svake cjeline prgrama Način prvedbe završne prvjere stečenih znanja i vještina Za predlženi brazvni prgram nije predviđena završna prvjera stečenih znanja i vještina.

Implementacija sadržaja modula Kineziološka

Implementacija sadržaja modula Kineziološka 22. ljetna škla kinezilga republike hrvatske Damir Vučić Drena Trkulja-Petkvić Implementacija sadržaja mdula Kinezilška rekreacija: primjer iz prakse na Fakultetu rganizacije i infrmatike 1. UVOD Prblem

More information

Sustainable techno-economic solutions for the agricultural value chain

Sustainable techno-economic solutions for the agricultural value chain Sustainable techn-ecnmic slutins fr the agricultural value chain Bris Ćsić SDEWES Centre O prjektu: Krdinatr prjekta: Schl f Bisystems & Fd Engineering, University Cllege Dublin Financiran sredstvima iz

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

ULOGA NOVINSKOG PUBLICITETA I MARKETINGA USMENOM PREDAJOM U KREIRANJU MARKE DESTINACIJE BOL: PERSPEKTIVA SKANDINAVSKOG EMITIVNOG TRŽIŠTA

ULOGA NOVINSKOG PUBLICITETA I MARKETINGA USMENOM PREDAJOM U KREIRANJU MARKE DESTINACIJE BOL: PERSPEKTIVA SKANDINAVSKOG EMITIVNOG TRŽIŠTA SVEUČILIŠTE U SPLITU EKONOMSKI FAKULTET DIPLOMSKI RAD ULOGA NOVINSKOG PUBLICITETA I MARKETINGA USMENOM PREDAJOM U KREIRANJU MARKE DESTINACIJE BOL: PERSPEKTIVA SKANDINAVSKOG EMITIVNOG TRŽIŠTA Mentr: Student:

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

STRATEGIJA REGIONALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE DO KRAJA GODINE

STRATEGIJA REGIONALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE DO KRAJA GODINE REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE STRATEGIJA REGIONALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE DO KRAJA 2020. GODINE NACRT KONAČNOG PRIJEDLOGA ZAGREB, SIJEČANJ

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Praktikum iz objektno-orijentisanog programiranja (13S112POOP) Projektni zadatak Java

Praktikum iz objektno-orijentisanog programiranja (13S112POOP) Projektni zadatak Java Elektrtehnički fakultet Univerziteta u Begradu Katedra za računarsku tehniku i infrmatiku Praktikum iz bjektn-rijentisang prgramiranja (13S112POOP) Prjektni zadatak Java Napisati skup klasa za realizaciju

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

DUBROVNIK OUTDOOR KLASTER

DUBROVNIK OUTDOOR KLASTER DUBROVNIK OUTDOOR KLASTER SEMINAR O PUSTOLOVNOM TURIZMU DUBROVNIK OUTDOOR FESTIVAL 2018 Unutar Dubrovnik outdoor festivala 2018. u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, 18. svibnja 2018. održat će se

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

IZVEDBENI PLAN NASTAVE OPIS KOLEGIJA

IZVEDBENI PLAN NASTAVE OPIS KOLEGIJA VELEUČILIŠTE U ŠIBENIKU IZVEDBENI PLAN NASTAVE Oznaka: PK-10 Datum: 22.01.2014. Stranica: 1 od 4 Revizija: 01 Studij: Spec.dipl.str.stu.Menadžment Studijska godina: 2 Akad. godina: 2013/2014 Smjer: Semestar:

More information

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE CILJ UEFA PRO EDUKACIJE Ciljevi programa UEFA PRO M s - Omogućiti trenerima potrebnu edukaciju, kako bi mogli uspešno raditi na PRO nivou. - Utvrdjenim programskim sadržajem, omogućiti im kredibilitet.

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

HRVATSKI CENTAR ZA POLJOPRIVREDU, HRANU I SELO IZVJEŠĆE O RADU. 1. siječnja 31. prosinac Zagreb, svibanj 2018.

HRVATSKI CENTAR ZA POLJOPRIVREDU, HRANU I SELO IZVJEŠĆE O RADU. 1. siječnja 31. prosinac Zagreb, svibanj 2018. HRVATSKI CENTAR ZA POLJOPRIVREDU, HRANU I SELO IZVJEŠĆE O RADU 1. siječnja 31. prsinac 2017. Zagreb, svibanj 2018. Izvješće za razdblje d 1. siječnja d 31. prsinca 2017. O CENTRU Hrvatski centar za pljprivredu,

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Neverbalna komunikacija

Neverbalna komunikacija Završni rad br. 23/NOV/2015 Neverbalna kmunikacija Dijana Šimunić, 0088/2012 Kprivnica, listpad 2015. gdine Odjel za nvinarstv Završni rad br. 23/NOV/2015 Neverbalna kmunikacija Studentica Dijana Šimunić,

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Redoviti profesor na Katedri za pravo

Redoviti profesor na Katedri za pravo OSOBNE INFORMACIJE Hana Hrak Trg J. F. Kennedyja 6, 10 000 Zagreb, Hrvatska 00 385 01 238 3333 hhrak@efzg.hr http://www.efzg.unizg.hr/katedre-29721/prav/clanvi-29958/prf-dr-sc-hana-hrak-29969/29969 Spl

More information

Obilježja tržišta rada i određivanja plaća u Hrvatskoj: rezultati Ankete poduzeća

Obilježja tržišta rada i određivanja plaća u Hrvatskoj: rezultati Ankete poduzeća Pregledi P-27 Obilježja tržišta rada i dređivanja plaća u Hrvatskj: rezultati Ankete pduzeća Marina Kunvac i Andreja Pufnik Zagreb, listpad 2015. PREGLEDI P-27 IZDAVAČ Hrvatska nardna banka Direkcija

More information

CPISRA MEĐUNARODNA PRAVILA 10. izdanje

CPISRA MEĐUNARODNA PRAVILA 10. izdanje CPISRA MEĐUNARODNA PRAVILA 10. izdanje Uvd Pravila u vm tekstu dnse se na bćanje. Pravila se dnse na sva međunardna natjecanja držana pd kriljem CPSRA bćarskg kmiteta. Natjecanja su kategrizirana u kategrije

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

POLJSKA: VODIČ KROZ ZEMLJU ODREDIŠTA

POLJSKA: VODIČ KROZ ZEMLJU ODREDIŠTA POLJSKA: VODIČ KROZ ZEMLJU ODREDIŠTA 1. Osnvne infrmacije Glavni grad: Varšava Brj stanvnika: 38,530,000 Pvršina: 312,685 km 2 Jezik: pljski Valuta: pljski zlt (PLN) Stpa nezapslensti: 11% 2. Opći uslvi

More information

PRIMENA SAVREMENIH DIDAKTIČKIH SISTEMA U OBRAZOVANJU IZ OBLASTI MEHATRONIKE

PRIMENA SAVREMENIH DIDAKTIČKIH SISTEMA U OBRAZOVANJU IZ OBLASTI MEHATRONIKE TEHNOLOGIJA, INFORMATIKA I OBRAZOVANJE ZA DRUŠTVO UČENJA I ZNANJA 6. MeĎunardni Simpzijum, Tehnički fakultet Čačak, 35. jun 2011. TECHNO LO GY, INFO RM ATICS AND EDUCATION FOR LEARNING AND KNOWLEDGE SOCIETY

More information

od do godine Osnovna škola "Karl Marx" Zapruđe, Zagreb. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture, učenički sport

od do godine Osnovna škola Karl Marx Zapruđe, Zagreb. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture, učenički sport E U R O P E A N C U R R I C U L U M V I T A E F O R M A T OSOBNI PODACI Ime i prezime Mladen SEDAR Adresa Ulica Crvenog križa 9, 10000 Zagreb, Hrvatska Telefon Posao: (+385-1) 611 31 47; kućni: (+385-1)

More information

pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Trg dr. Franje Tuđmana 1, Nuštar

pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Trg dr. Franje Tuđmana 1, Nuštar OSOBNE INFORMACIJE Ime i prezime KATARINA DEPOPE RADMAN Adresa Stjepana Radića 27, 32100 Vinkovci Telefon +385 32363469 Mobitel: +385 98582387 E-mail radman.katarina@gmail.com Datum rođenja 25. ožujka

More information

MJESTO I ULOGA TPM a U LEAN PROIZVODNJI

MJESTO I ULOGA TPM a U LEAN PROIZVODNJI ZAVRŠNI RAD br. 224/PS/2017 MJESTO I ULOGA TPM a U LEAN PROIZVODNJI Davr Čepin 0399/339 Varaždin, rujan 2017. Sažetak U radu je predstavljen mjest i ulga TPM a u strjarskj prizvdnji i državanju. Obuhvaćene

More information

TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA

TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA SF6 PREKIDAĈ 420 kv PREKIDNA KOMORA POTPORNI IZOLATORI POGONSKI MEHANIZAM UPRAVLJAĈKI

More information

Zmaja od Bosne 90, Sarajevo, Bosna i Hercegovina (0)

Zmaja od Bosne 90, Sarajevo, Bosna i Hercegovina (0) VETERINARSKI FAKULTET SARAJEVO VETERINARY FACULTY OF SARAJEVO Zmaja od Bosne 90, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina ++ 387 (0)33 5875 www.vfs.unsa.ba Summer School in Aquaculture 7-14 July 019, Sarajevo

More information

Zagreb Gent Bruxelles

Zagreb Gent Bruxelles Zagreb Gent Bruxelles Studiranje 4 + 1 Prva godina eliminacijska Ubrzo počinje nezadovoljstvo profesorima, ispitima, kriterijima, odnosom prema studentima, sistemom koji zahtijeva bubetanje (koliko je

More information

POZIV ZA DOSTAVU PONUDA. u postupku nabave usluge bežične Internet zone HotSpot usluge

POZIV ZA DOSTAVU PONUDA. u postupku nabave usluge bežične Internet zone HotSpot usluge R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Zavd za infrmatičku djelatnst KLASA : 406-01/17-38/41 URBROJ: 2170/01-11-00-17-3 Rijeka, 20. studeni 2017.gdine POZIV ZA DOSTAVU

More information

Electoral Unit Party No of Seats

Electoral Unit Party No of Seats Seat Allocation Electoral Unit Party No of Seats 007 Bosanski Novi/Novi Grad 01 SRPSKI NARODNI SAVEZ REPUBLIKE SRPSKE - Biljana Plav{i} 23 SRPSKA RADIKALNA STRANKA REPUBLIKE SRPSKE 8 26 SOCIJALISTI^KA

More information

Tjedan Broj sati Oblik nastave Tema:

Tjedan Broj sati Oblik nastave Tema: NAZIV PREDMETA PRIPREMA I VOĐENJE PROJEKTA Kod DST Godina studija. Nositelj/i Dr.sc. Marija Šiško Bodovna vrijednost predmeta Kuliš, izv.prof. (ECTS) Suradnici -. Način izvođenja P S V T nastave (broj

More information

Strate. eški plan razvo BIKARAC. d.o.o. RAC d.o.o. Šibenik 2016.

Strate. eški plan razvo BIKARAC. d.o.o. RAC d.o.o. Šibenik 2016. Strate eški plan razv ja tvrtke BIKAR RAC d.... 2017.. d 2019. BIKARAC d.. Šibenik Centar za gspdarenje tpadm Šibensk-kninske županije Šibenik prsinac 2016. Sadržaj Stranica ii Strateški plan razvja tvrtke

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

PLAN RADA INSTITUTA ZA GODINU

PLAN RADA INSTITUTA ZA GODINU PLAN RADA INSTITUTA ZA 2011. GODINU 1. DIO: ZNANSTVENI PROJEKTI Naziv znanstveng prjekta Vditelj Kultura prehrane u zračju društvenih prmjena 20. i pčetka 21. stljeća dr. sc. Beljak Nives Suvremeni kulturni

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Slovene Perspective on Mobility in Europe and its Reflection on Countries in the Danube Region

Slovene Perspective on Mobility in Europe and its Reflection on Countries in the Danube Region Slovene Perspective on Mobility in Europe and its Reflection on Countries in the Danube Region SESSION ON MOBILITY DRC ANNUAL CONFERENCE, Novi Sad, February 5, 21 Prof Marko Marhl, PhD Head of the DRC

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Mikinac Krešimir. Poslijedoktorand. Životopis. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija (Hrvatska)

Mikinac Krešimir. Poslijedoktorand. Životopis. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija (Hrvatska) Životopis OSOBNE INFORMACIJE Mikinac Krešimir Nova cesta 12B, 51410 Opatija (Hrvatska) kmikinac@fthm.hr RADNO ISKUSTVO 01/10/2016 danas Poslijedoktorand grane EKONOMIKA PODUZETNIŠTVA Izvođenje i priprema

More information

Camp Scholarship Application

Camp Scholarship Application Please mail all crrespndence t: Camp Fire Minnesta Attn: Camp Schlarship 429 Minnetnka Blvd. Suite 202 St. Luis Park, MN 55416 Camp Schlarship Applicatin Please review these guidelines and cmplete the

More information

NOVI PRISTUP U IZRADI I KORISCENJU TEHNICKE DOKUMENTACIJE

NOVI PRISTUP U IZRADI I KORISCENJU TEHNICKE DOKUMENTACIJE Letpis nucnili radva Gdina 24 (2000), brj 1-2, strana 145-156 UDK: 6217.002.083 Pregledni rad Review paper NOVI PRISTUP U IZRADI I KORISCENJU TEHNICKE DOKUMENTACIJE Gligtic Radjka, Andelkvi6 S., Mesi M.l

More information

SUSTAVI ZA PODRŠKU ODLUČIVANJU

SUSTAVI ZA PODRŠKU ODLUČIVANJU Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2016./2017. godina SUSTAVI ZA PODRŠKU ODLUČIVANJU Studiji: Diplomski studij informatike (IKS + PI) ECTS bodovi: 5 Nastavno

More information

SEMINARI LIDERA I TRENERA / SEMINARS FOR LEADERS AND COACHES

SEMINARI LIDERA I TRENERA / SEMINARS FOR LEADERS AND COACHES SEMINARI LIDERA I TRENERA / SEMINARS FOR LEADERS AND COACHES CROSS CULTURES PROJECT AS- SOCIATION -OPEN FUN FOOTBALL SCHOOLS /OTVORENE ZABAVNE ŠKOLE FUDBALA-NOGOMETA BOSNA I HERCEGOVINA, JULI 2015 IZVJEŠTAJ

More information

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE Specification Details: DLA Land and Maritime - VQ Date: 2/4/2015 Specification: MIL-DTL-28803 Title: Display, Optoelectronic, Readouts, Backlighted Segmented Federal Supply Class (FSC): 5980 Conventional:

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

SLOVENIJA: VODIČ KROZ ZEMLJU ODREDIŠTA

SLOVENIJA: VODIČ KROZ ZEMLJU ODREDIŠTA SLOVENIJA: VODIČ KROZ ZEMLJU ODREDIŠTA 1. Osnvne infrmacije Brj stanvnika: 2,048,000 stanvnika Pvršina: 20,273 km² Jezik: slvenački Valuta: Eur (EUR) Stpa nezapslensti: 11,8% 2. Osnvni uslvi ulaska i infrmacije

More information

ELABORAT O STUDIJSKOM PROGRAMU

ELABORAT O STUDIJSKOM PROGRAMU ELABORAT O STUDIJSKOM PROGRAMU I. VREDNOVANJE SVEUČILIŠNOG STUDIJSKOG PROGRAMA PREDDIPLOMSKIH, DIPLOMSKIH I INTEGRIRANIH PREDDIPLOMSKIH I DIPLOMSKIH, TE STRUČNIH STUDIJA OPĆE INFORMACIJE Naziv studijskog

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH General Elections / Opći izbori Final Results and Final Results from regular ballots cast in all FBiH municipalities and Out of municipality ballots processed in the Counting Centre Konačni rezultati i

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

ELABORAT O STUDIJSKOM PROGRAMU

ELABORAT O STUDIJSKOM PROGRAMU ELABORAT O STUDIJSKOM PROGRAMU I. VREDNOVANJE SVEUČILIŠNOG STUDIJSKOG PROGRAMA PREDDIPLOMSKIH, DIPLOMSKIH I INTEGRIRANIH PREDDIPLOMSKIH I DIPLOMSKIH, TE STRUČNIH STUDIJA OPĆE INFORMACIJE Naziv studijskog

More information

En-route procedures VFR

En-route procedures VFR anoeuvres/procedures Section 1 1.1 Pre-flight including: Documentation, mass and balance, weather briefing, NOTA FTD FFS A Instructor initials when training 1.2 Pre-start checks 1.2.1 External P# P 1.2.2

More information

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja)

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja) Seznam učbenikov za šolsko leto 2013/14 UMETNIŠKA GIMNAZIJA LIKOVNA SMER SLOVENŠČINA MATEMATIKA MATEMATIKA priporočamo za vaje 1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova

More information

Practical training. Flight manoeuvres and procedures

Practical training. Flight manoeuvres and procedures ATL/type rating skill test and proficiency - helicopter anoeuvres/rocedures Section 1 elicopter exterior visual inspection; 1.1 location of each item and purpose of inspection FTD ractical training ATL//Type

More information

Docent na Katedri za pravo

Docent na Katedri za pravo OSOBNE INFORMACIJE Kosjenka Dumančić Višnjica 23, 10 000 Zagreb, Hrvatska 00 385 01 2335-633 00 385 98 271 486 kdumancic@efzg.hr kdumancic@ http://www.efzg.unizg.hr/kdumancic Spol žensko Datum rođenja

More information

Cim Crkvena 7, Mostar (Bosna i Hercegovina) +387 (36) (63) Viši asistent (vanjski suradnik)

Cim Crkvena 7, Mostar (Bosna i Hercegovina) +387 (36) (63) Viši asistent (vanjski suradnik) Životopis OSOBNE INFORMACIJE Džidić Ante Cim Crkvena 7, 88000 Mostar (Bosna i Hercegovina) +387 (36) 341 625 +387 (63) 347 133 dzidicante@hotmail.com RADNO ISKUSTVO 28/09/2017 danas Viši asistent (vanjski

More information

ECTS - INFORMACIJSKI PAKET

ECTS - INFORMACIJSKI PAKET ECTS - INFORMACIJSKI PAKET MARKETING MENADŽMENT - studijski program na master studiju - Sarajevo, april/travanj 2015. godine Naziv djela: ECTS INFORMACIJSKI PAKET MARKETING MENADŽMENT (Master studij +2

More information

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji informacije za stranke, ki investirajo v enega izmed produktov v omejeni izdaji ter kratek opis vsakega posameznega produkta na dan 31.03.2014. Omejena izdaja Simfonija

More information

Curriculum Vitae. Fax: - GSM: Primary education

Curriculum Vitae. Fax: - GSM: Primary education Curriculum Vitae PERSONAL INFORMATION First name: Last name: Mia Mrgud Date of birth: April 29 th 1983. Private address: - Telephone: Home: - Business: +387 33 253 779 E-mail: Personal Web page: - Fields

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR. Interna revizija u bankarstvu. Termin: 02 decembar Beograd

POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR. Interna revizija u bankarstvu. Termin: 02 decembar Beograd POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Interna revizija u bankarstvu Termin: 02 decembar 2016. Beograd 1 Opis seminara Cilj seminara je da pruži uvid u dobru praksu organizacije, postavke i izvršenja

More information

PRIMJENA RAZLIČITIH OBLIKA RADA U OKVIRU RUKOMETNE SEKCIJE ŠKOLSKOG SPORTSKOG KLUBA

PRIMJENA RAZLIČITIH OBLIKA RADA U OKVIRU RUKOMETNE SEKCIJE ŠKOLSKOG SPORTSKOG KLUBA 18. LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Lidija Lacić Nataša Miletić Dario Novak PRIMJENA RAZLIČITIH OBLIKA RADA U OKVIRU RUKOMETNE SEKCIJE ŠKOLSKOG SPORTSKOG KLUBA 1. UVOD Zadaća školskog sportskog

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

PERSONAL INFORMATION. Name: Fields of interest: Teaching courses:

PERSONAL INFORMATION. Name:   Fields of interest: Teaching courses: PERSONAL INFORMATION Name: E-mail: Fields of interest: Teaching courses: Almira Arnaut Berilo almira.arnaut@efsa.unsa.ba Quantitative Methods in Economy Quantitative Methods in Economy and Management Operations

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

KOLEGIJ: TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA

KOLEGIJ: TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA KOLEGIJ: TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA 4. Opisi programa 4.1. Osnovni programi tjelesne i zdravstvene kulture 4.1.1. Modeli kinezioloških 4.1.2. Obrazovna postignua, kljuni pojmovi 4.1.3. Meuprogramska

More information

POSLIJEDIPLOMSKI SPECIJALISTIČKI STUDIJ Upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom

POSLIJEDIPLOMSKI SPECIJALISTIČKI STUDIJ Upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU POLJOPRIVREDNI FAKULTET U OSIJEKU POSLIJEDIPLOMSKI SPECIJALISTIČKI STUDIJ Upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom Voditeljica: Prof.dr.sc. Jadranka Deže

More information

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina.

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina. DOI 10.5644/PI2013-153-11 COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT Marijana Galić * Ensar Šehić ** Abstract The paper attempts to analyze competitiveness for Local Government Unit (LGU) based on unit

More information

E learning škola demokratije i ljudskih prava

E learning škola demokratije i ljudskih prava E learning škola demokratije i ljudskih prava Organizatori Partneri za demokratske promene Srbija Odbor za ljudska prava Niš Projekat podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji E-learning platforma

More information

KRISTINA ČRNJAR, Ph.D., Assistant Professor

KRISTINA ČRNJAR, Ph.D., Assistant Professor CURRICULUM VITAE KRISTINA ČRNJAR, Ph.D., Assistant Professor Work address: University of Rijeka, Faculty of Tourism and Hospitality management Primorska 42, 51410 Opatija, Croatia Work telephone number:

More information

AGRONOMSKI I PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U MOSTARU

AGRONOMSKI I PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U MOSTARU AGRONOMSKI I PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U MOSTARU IZVJEŠĆE O SAMOEVALUACIJI Kontakt podatci: Adresa: Bikupa Čule bb, 88 000 Mostar Telefon: Dekanat: ++387 36 337 102 Studentska služba:

More information

TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA Skripta za studente prve i druge godine studija

TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA Skripta za studente prve i druge godine studija 0 Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA Skripta za studente prve i druge godine studija Zagreb, 2006. godine 0 1 Sadržaj 1. Uvod 1.1. Zašto obvezna nastava tjelesne i

More information

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku POLJOPRIVREDNI FAKULTET

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku POLJOPRIVREDNI FAKULTET Opis predmeta Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Opće informacije Nositelj predmeta Naziv predmeta Studijski program Status predmeta Godina Bodovna vrijednost i način izvođenja nastave Vesna

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

CAME-LISTA USKLAĐENOSTI SA PART M CAME-PART M COMPLIANCE LIST

CAME-LISTA USKLAĐENOSTI SA PART M CAME-PART M COMPLIANCE LIST Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo / Croatian Civil Aviation Agency Ulica grada Vukovara 284, 10 000 Zagreb Tel.: +385 1 2369 300 ; Fax.: +385 1 2369 301 e-mail: ccaa@ccaa.hr CAME-LISTA USKLAĐENOSTI

More information

CILJ: VRUĆE SRCE HLADNA GLAVA! GDJE JE TU KONDICIJSKA PRIPREMA?

CILJ: VRUĆE SRCE HLADNA GLAVA! GDJE JE TU KONDICIJSKA PRIPREMA? Renata Barić CILJ: VRUĆE SRCE HLADNA GLAVA! GDJE JE TU KONDICIJSKA PRIPREMA? CILJ: VRUĆE SRCE HLADNA GLAVA! GDJE JE TU KONDICIJSKA PRIPREMA? Uvod Jedna od najstarijih izreka koja se veže uz sport još od

More information

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES Zijad Džafić UDK 334.71.02(497-15) Adnan Rovčanin Preliminary paper Muamer Halilbašić Prethodno priopćenje DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES ABSTRACT The shortage of large markets

More information

[Sinteza reakreditacije provedene u. akademskoj godini 2013./2014.] /2014. Agencija za znanost i visoko obrazovanje

[Sinteza reakreditacije provedene u. akademskoj godini 2013./2014.] /2014. Agencija za znanost i visoko obrazovanje 203. /204. Agencija za znanost i visoko obrazovanje Odjel za istraživanje i razvoj [Sinteza reakreditacije provedene u akademskoj godini 203./204.] 0. Uvod Reakreditacija visokih učilišta i njihovih programa

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA Ph.D. Dražen Ćućić Faculty of Economics in Osijek Department of National and International Economics E-mail: dcucic@efos.hr Ph.D. Boris Crnković Faculty of Economics in Osijek Department of National and

More information

Didaktika i tehnike komunikacije

Didaktika i tehnike komunikacije Didaktika i tehnike komunikacije doc. dr. sc. Željko Požega 1. Osnovni pedagoško didaktični elementi u radu trenera sa igračima Trener se u svome radu, posebice sa mlađim dobnim kategorijama, mora rukovoditi

More information

POVEZANOST STRAHA OD JAVNOG NASTUPA I STUDENTSKOG ANGAŽMANA U PRIPREMI USMENIH PREZENTACIJA

POVEZANOST STRAHA OD JAVNOG NASTUPA I STUDENTSKOG ANGAŽMANA U PRIPREMI USMENIH PREZENTACIJA POVEZANOST STRAHA OD JAVNOG NASTUPA I STUDENTSKOG ANGAŽMANA U PRIPREMI USMENIH PREZENTACIJA MARIJANA RAŽNJEVIĆ ZDRILIĆ UDK 808.5-057.87 IVA IVANAC Stručni rad Odjel za turizam i komunikacijske znanosti

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

Projekt Strategija ljudskih resursa za znanstvene istraživače Prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija Prorektorica Sveučilišta u Rijeci Članica radne

Projekt Strategija ljudskih resursa za znanstvene istraživače Prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija Prorektorica Sveučilišta u Rijeci Članica radne Projekt Strategija ljudskih resursa za znanstvene istraživače Prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija Prorektorica Sveučilišta u Rijeci Članica radne skupine Human resorces Strategy for researchers incorporating

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

KULTURA MEANS BUSINESS

KULTURA MEANS BUSINESS uspjeh se može naučiti visoka poslovna škola zagreb Preddiplomski stručni studij Menadžment i produkcija u kulturi KULTURA MEANS BUSINESS 1 uspjeh se može naučiti visoka poslovna škola zagreb 1 SADRŽAJ

More information

LNCS Weekly News October 26, 2018

LNCS Weekly News October 26, 2018 LNCS Weekly News Octber 26, 2018 Schl Ntes Keewaydin Basketball Sign Ups fr 6-8 th Graders Register t play basketball fr Keewaydin nw! There will be 1 bys team and 1 girls team and there is a $45 registratin

More information