I priprema za Doing Business 2018

Size: px
Start display at page:

Download "I priprema za Doing Business 2018"

Transcription

1 DOING BUSINESS 2017 OSVRT NA REZULTATE SRBIJE I priprema za Doing Business 2018 Zašto je Doing Business izveštaj važan? Doing Business izveštaji ocenjuju uslove poslovanja za 190 ekonomija sveta i daju smernice za njihovo poboljšanje. Doing Business ne meri sve uslove poslovanja u nekoj ekonomiji (veličinu tržišta, kvalitet obrazovanja, platežnu sposobnost), već pre svega one koji u najvećoj meri zavise od državnih politika (kvalitet regulative) i načina na koji se te politike sprovode (efikasnost administracije). Uslovi poslovanja koje ocenjuje Doing Business odlučujuće utiču na ekonomsku razvijenost neke države. Rang na DB 2016 Prosečni BDP per capita u $39, $19, $15, $7,407 Srbija $6, $3, $2,705 Napredovanje na Doing Business listi pokazuje da regulativa u određenoj ekonomiji postaje kvalitetnija što se privrednih subjekata tiče i da se efikasnije primenjuje. To pogoduje rastu domaće privrede. Napredak na Doing Business listi ohrabruje strane investitore i tako povoljno deluje na obim stranih ulaganja. Prema rangu u pogledu uslova poslovanja, Srbija danas spada u grupu zemalja koje imaju tri puta veći društveni proizvod po glavi stanovnika nego što je Srbija imala u godini. Održiva konkurentnost na polju uslova za poslovanje će uticati da se Srbija prema društvenom proizvodu po glavi stanovnika približi razvijenim državama.

2 Mesto Srbija na Doing Business listi Od godine, prve za koju postoji plasman za Srbiju, pa sve do godine, Srbija je jedne godine napredovala, a sledeće nazadovala, sve u rasponu između 86. i 93. mesta, od oko 190 analiziranih ekonomija. To je bio plasman u sredini globalne liste, ali ta sredina nije zlatna, već staganantna. Sada prvi put beležimo kontinuirani rast, i to tri godine za redom, u izveštajima za 2015, i godinu. Taj kumulativni napredak iznosi čak 46 pozicija sa 93. mesta u izveštaju za godinu, na 47. mesto u poslednjem izveštaju. U izveštaju za godinu, napredovali smo za 12 pozicija, sa 59. na 47. mesto. Najviše smo napredovali u oblasti Građevinskih dozvola, sa 139. na 36. mesto. Zahvaljujući ovom napretku, i naprecima u oblastima Osnivanja privrednih subjekata i Upisa prava svojine, Srbija je jedna od 10 top globalnih ekonomija prema napretku koji je ostvarila.

3 Posmatrano u regionalnom okviru, Srbija je još u izveštaju za godinu bila najlošije plasirana (93. mesto), posle Bosne i Hercegovine (131). Danas se Srbija (47) probila ispred Crne Gore (51) i Albanije (58), i dalje je ispred BiH (81), a zaostaje za Hrvatskom (43), Slovenijom (32) i Makedonijom (10. mesto).

4 Srbija najbolji rang ima u pogledu prekogranične trgovine (23. mesto), izdavanja građevinskih dozvola (36) i dobijanja kredita (44), dok najviše zaostajemo u pogledu dobijanja priključka za električnu energiju (92. mesto), plaćanja poreza (78) i zaštite manjinskih akcionara (70). Rang DTF Indikator No. Rang DTF No Preko-granična trgovina Dobijanje građevinske dozvole Dobijanje kredita Rešavanje stečaja Osnivanje privrednog subjekta Registrovanje imovine Izvršenje ugovora Zaštita manjinskih akcionara Plaćanje poreza Dobijanje priključka na električnu mrežu Plasman po kategorijama (indikatorima) nije bitan za ukupan plasman! Bitno je koliko zaostajemo za državom koja je lider u toj kategoriji. To zaostajanje za liderom u nekoj kategoriji Doing Business izveštaj naziva Distance to Frontier (DTF). Ukupan plasman svake države se dobija na osnovu proseka zaostajanja u svih 10 kategorija. Na primer, u pogledu Osnivanja privrednog subjekta, Srbija je 47. na globalnoj rang listi, ali je naše zaostajanje za najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti minimalno manje od 8,5 poena. S druge strane, u pogledu Rešavanja stečaja smo, takođe, na 47. mestu, ali nam je zaostajanje za najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti ogromno više od 40 poena. Distance to Frontier nam govori u kojim oblastima naši privrednici imaju lošiji tretman u odnosu na one koji posluju u zemljama koje primenjuju najbolju praksu. Najboljoj praksi smo se najviše približili u oblastima Preko-granične trgovine (na 3,5 poena zaostatka), Osnivanja privrednog subjekta (8,5) i Dobijanje građevinske dozvole (24 poena). Najviše zaostajemo, pa je to i prostor za najviše unapređenja uslova za poslovanje i popravljanje naše ukupne pozicije na Doing Business listi, u oblastima Zaštite manjinskih akcionara (43,5 poena zaostatka), Rešavanje stečaja (40,5) i Izvršenja ugovora (38,5 poena). Sve kategorije u kojima je DTF ispod ukupnog rezultata za Srbiju (72,29), vuku naš rezultat na dole. Tih kategorija ima šest.

5 Kako smo stigli tu gde jesmo Vlada Republike Srbije je sistematsko bavljenje plasmanom Srbije na Doing Business listi otpočela godine, formiranjem Zajedničke grupe sa zadatkom da definiše konkretne mere za unapređenje pozicije Republike Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing Business). Predsednik Zajedničke grupe je potpredsednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović. Radna grupa danas ima još 15 članova, među kojima je nekoliko ministara, privrednika i stručnjaka. Jezgro zajedničke grupe čine Republički sekretarijat za javne politike, NALED, kabinet potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja. Zajednička grupa je definisala Program za unapređenje pozicije Republike Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja - Doing Business za period godine, sa Akcionim planom, čije se sprovođenje redovno prati. Kako se reforme prevode u investicije, a investicije u ekonomski rast: primer građevinskih dozvola U izveštajima objavljenim i godine, Srbija je bila na globalnom začelju u pogledu efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola: na 182. pa 186. mestu. Tokom tog perioda, pripremljene su izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje su usvojene u decembru godine, i delimične stupile na snagu u januaru naredne godine. U martu godine počela je sa funkcionisanjem objedinjena procedura (jedinstveni šalter), a u januaru i sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. Kao rezultat ovih reformi, već u imamo značajno povećanje broja izdatih građevinskih dozvola: od početka rada objedinjene procedure (1. marta godine) do kraja godine taj broj je bio za 33% veći nego u istom periodu prethodne godine. Ovo se prelilo i u ekonomski rast, tako da je građevinska industrija u godini porasla za čitavih 20,5%, dok je ukupan privredni rast bio 0,8%. Trend rasta se nastavio i u godini. Za period do kraja avgusta, za koji imamo zvaničnu statistiku, broj izdatih građevinskih dozvola u je za 15% veći nego u istom periodu godine. U julu godine, sa izdatom građevinskom dozvolom, je oboren rekord najmanje u poslednjih 10 godina, a verovatno i duže. Predviđena vrednost radova u građevinarstvu u tom periodu je porasla i više 16,5% u odnosu na isti period lane, što ukazuje na nastavak snažnog rasta građevinske industrije.

6 Građevinske dozvole reforme i efekti: rang na Doing Business listi i broj izdatih građevinskih dozvola Dakle, najpre su došle zakonodavne reforme, pa izmene podzakonskih akata, pa implementacija, pa rast broja izdatih građevinskih dozvola i investicija, da bi tek kasnije došao i napredak na Doing Business listi: prošlog oktobra respektabilan skok od 37 mesta, a ovog čak 103 mesta.

7 Praktični efekti reforme izdavanja građevinskih dozvola Prema analizi Doing Business publikacije Svetske banke, broj dana potrebnih za dobijanje građevinske dozvole, što uključuje i vreme od tek ideje do upisa prava svojine, je skraćeno sa 272 na 156 dana. To je ušteda u vremenu od 116 dana. U praksi, imajući u vidu da je samo u godini izdato građevinskih dozvola, to znači da smo investitorima, velikim i malim, domaćim i stranim, uštedeli dana. Toliko dana više oni imaju da stanuju u svojim kućama ili obavljaju privrednu delatnost, zapošljavaju ljude i plaćaju porez, umesto da obijaju šaltere i čekaju na dozvole. Da li je ovo postignuto na račun lošije kontrole? Ne. U skladu sa najboljom praksom koju je identifikovala Svetska banka, mi smo uveli dodatnu kontrolu u procesu izdavanja dozvola, pre svega od strane licenciranih inženjera. Kao rezultat, od mogućih 15 poena za kvalitet kontrole u postupku izgradnje, Srbiji je dodeljeno čak 13. Ovo je izuzetan rezultat, isti koji ima jedna Austrija, a bolji od Belgije, a to su zemlje sa kojima se mi sada poredimo. Dakle, ako je sada mnogo brže dobiti dozvolu, a kontrola procesa je na nivou najboljih međunarodnih praksi, onda mora da košta značajno više nego ranije? Ne. Doing Business izveštaj navodi podatke da su administrativni troškovi gradnje za jedan prosečan projekat smanjeni sa 3,6% vrednosti objekta u izveštaju koji je objavljen prošle godine na 3,2% u ovogodišnjem izveštaju. Ta naizgled skromna razlika od 0,4% vrednosti objekta u praksi čini iznos od više od dinara uštede investitorima po jednom projektu. Ovo je ušteda samo po osnovu smanjenja administrativnih troškova. Mi smo još u decembru ukinuli naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta za infrastrukturne, proizvodne i slične objekte. Uštede investitorima po tom osnovu su mnogo veće. Ako se smanjio trošak investitora, to znači da su smanjeni i prihodi lokalnoj samoupravi, koje se u dobroj meri finansiraju i iz naknada po osnovu građenja? Ne. Podsećamo da je u godini izdato za 36% više dozvola nego u 2014, a da je za prvih osam meseci izdato 15% više dozvola nego u istom periodu godine. Zahvaljujući povećanom obimu investicija i smanjenju nelegalne gradnje zahvaljujući jednostavnijim, bržim i jeftinijim procedurama, prihodi lokalne samouprave su se povećali, iako se teret za pojedinačne investitore smanjio. Prihodi lokalne samouprave od doprinosa, odnosno naknade za uređivanje građevinskog zemljišta su u godini bili veći za oko 3% u odnosu na godinu, a u prvoj polovini godine su čak 18% veći u odnosu na prvu polovinu godine. Prihodi od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta su od ključnog značaja za razvoj naših gradova i opština, jer su osnovni izvor finansija za izgradnju lokalnih i regionalnih puteva, obdaništa, vodovoda, kanalizacionih mreža itd. Činjenica da je predviđena vrednost radova u građevinarstvu za prvih osam meseci godine za 16,5% veća nego u istom periodu prethodne godine ukazuje da će građevinski sektor nastaviti da bude lokomotiva oporavka privrede Srbije i značajan izvor prihoda za infrastrukturno opremanje naših gradova i opština i u narednom periodu.

8 Kada slavlje utihne kako napredovati (i izbeći padove) Što se više približavamo vrhu, gužva je sve veća, a vazduh ređi, pa ja teže napredovati. Iskustvo nas uči i da se u sklopu brojnih reformi koje se sprovode često provuku i mere koje kao posledicu imaju komplikovanije procedure i dodatne troškove za privredu. Najveći prostor za napredak je tamo gde najviše zaostajemo. Što se ranga tiče, to su sledeći indikatori: Zaštita manjinskih akcionara, Plaćanje poreza i Dobijanje priključka na električnu mrežu; što se kategorije Distance to Frontier (DTF) tiče, ovim kategorijama bismo mogli pridodati i Rešavanje stečaja i Dobijanje kredita. Mogućnosti za napredak Osnivanje privrednih subjekata: Uvesti elektronsku registraciju u APR-u, pojednostaviti postupak otvaranja bankovnog računa, ukinuti obavezu izrade pečata, uvesti elektronsko plaćanje. Izdavanje građevinskih dozvola: Povezati sistem za edozvole sa notarima, poreskom upravom i katastrom; usaglasiti propise u oblasti zaštite životne sredine i druge sektorske propise sa Zakonom o planiranju i izgradnji; učiniti efikasnijim rad javnih preduzeća kod izdavanja uslova za projektovanje i priključenje i usaglasiti njihove naknade sa stvarnim troškovima. Izmene Zakona o Republičkim administrativnim taksama smanjenje troškova dobijanja Rizici za nazadovanje upotrebne dozvole. Priključenje na elektro-mrežu: Smanjiti troškove i rokove priključenja na distributivni sistem električne energije i ukinuti preklapajuće procedure. Upis prava svojine: uspostavljanje e- katastra koji je ažuran u realnom vremenu, moguće uz veće oslanjanje na ulogu javnih beležnika. Dobijanje kredita: Prioritet za unapređenje je proširenje obuhvata informacija kreditnog biroa (uključivanje podataka prema pružaocima komunalnih usluga i mobilnim operaterima), kao i uspostavljanje jedinstvenog pravnog okvira u vezi zaloga. Uvođenje obavezne članarine u PKS (12 novih plaćanja, što čini uvećanje od 36% na postojeća 33 plaćanja, i povećanje troškova od dinara). Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju uvodi sistem pravnih lekova koji u praksi može da dovede do odlaganja i produženog trajanja postupka. Zaštita manjinskih akcionara: Povećati transparentnost informacija u prometu hartija od vrednosti, kao i transparentnost i dostupnost podataka o organima upravljanja akcionarskog društva pravima koja vlasnici imaju. Plaćanje poreza: Omogućiti elektronsko podnošenje prijave za porez na imovinu i definisati uslove za jednokratno plaćanje ovog poreza da bi se smanjio broj plaćanja i vreme potrebno za izvršenje plaćanja; ukidanje naknade za unapređenje i zaštite životne sredine, kroz donošenje Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara; integrisanje lokalnih komunalnih taksi u druge prihode LS.

9 Preko-granična trgovima: Efikasna primena NCTS (novi carinski tranzitni sistem) tranzitnog postupka od strane Uprave carina. Uvođenje sistema elektronskog carinjenja. Izvršenje ugovora: Unaprediti infrastrukturu pravosudne mreže, pratiti poštovanje propisanih rokova i ukinuti prostor za procesne zloupotrebe. Rešavanje stečaja: Davanje jačih ovlašćenja poveriocima u odabiru stečajnog upravnika (na početku stečajnog postupka), kao i uvođenje veće transparentnosti informacija o stečajnom postupku među svim zainteresovanim stranama.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

THE PERFORMANCE OF THE SERBIAN HOTEL INDUSTRY

THE PERFORMANCE OF THE SERBIAN HOTEL INDUSTRY SINGIDUNUM JOURNAL 2013, 10 (2): 24-31 ISSN 2217-8090 UDK 005.51/.52:640.412 DOI: 10.5937/sjas10-4481 Review paper/pregledni naučni rad THE PERFORMANCE OF THE SERBIAN HOTEL INDUSTRY Saša I. Mašić 1,* 1

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu

Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu JAPAN Japan, kao zemlja napredne tehnologije, elektronike i telekomunikacija, je zemlja koja je u samom svetskom vrhu po razvoju i usavršavanju bankarskog poslovanja i spada među vodećim zemljama sveta

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Monitoring efekata sistema za izdavanje dozvola za gradnju u godini

Monitoring efekata sistema za izdavanje dozvola za gradnju u godini Izveštaj Monitoring efekata sistema za izdavanje dozvola za gradnju u 2017. godini iz ugla nadležnih organa i investitora Oktobar, 2017 Izrada ovog izveštaja omogućena je uz pomoć američkog naroda preko

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

KARAKTERISTIKE ANTIMONOPOLSKE POLITIKE I EFEKTI NJENE PRIMENE U SRBIJI

KARAKTERISTIKE ANTIMONOPOLSKE POLITIKE I EFEKTI NJENE PRIMENE U SRBIJI Ekonomski Fakultet Univerzitet u Beogradu KARAKTERISTIKE ANTIMONOPOLSKE POLITIKE I EFEKTI NJENE PRIMENE U SRBIJI Dr Dragan Lončar SADRŽAJ PREZENTACIJE MAKROEKONOMSKI PRISTUP 01 02 03 DOMEN ANTIMONOPOLSKE

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Bosna i Hercegovina Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine Bosnia and Herzegovina Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Jahorina, 05.07.2011

More information

Bosna i Hercegovina. BJR Makedonija

Bosna i Hercegovina. BJR Makedonija Kratak pregled Stvar je pretpostavke da li privrede jugoistočne Evrope čine jedinstven ekonomski region. U svakom slučaju to je region koji je istorijski uvijek bio više oblikovan politikom i interesima

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Cg / Eng. Nedakusi. Bijelo polje.

Cg / Eng. Nedakusi. Bijelo polje. Cg / Eng Nedakusi Bijelo polje www.bizniszona.me Bijelo Polje Biznis zona Business Zone Nedakusi podaci data naziv i lokacija / name and location Biznis zona Nedakusi, mikro lokalitet Vunko Industrijska

More information

Doing Business, investicije, radna mjesta. Decembar godine

Doing Business, investicije, radna mjesta. Decembar godine Doing Business, investicije, radna mjesta Decembar 2013. godine Šta se mjeri Doing Business istraživanjem? Indikatori Doing Business-a: Fokusirani na regulativu koja je relevantna za razvojni ciklus malih

More information

Radionica Doing Business u Hrvatskoj: metodologija i svrha 8. veljače u 9:30h. HEP, Vukovarska 37, 7. kat, velika dvorana

Radionica Doing Business u Hrvatskoj: metodologija i svrha 8. veljače u 9:30h. HEP, Vukovarska 37, 7. kat, velika dvorana Radionica Doing Business u Hrvatskoj: metodologija i svrha 8. veljače 2017. u 9:30h HEP, Vukovarska 37, 7. kat, velika dvorana Radionica Doing Business u Hrvatskoj: metodologija i svrha - 8. veljače 2017.

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

THE IMPACT OF THE STATE ON INFLOW AND EFFICIENCY ON FOREIGN DIRECT INVESTMENT

THE IMPACT OF THE STATE ON INFLOW AND EFFICIENCY ON FOREIGN DIRECT INVESTMENT 339.727.22/.24(497.11) Ekonomski fakultet Univerzitet u Nišu Ekonomski fakultet Univerzitet u Nišu THE IMPACT OF THE STATE ON INFLOW AND EFFICIENCY ON FOREIGN DIRECT INVESTMENT Opšte je poznato i dobro

More information

VLADAN MARTIĆ PhD. Montenegro Business School, MEDITERAN UNIVERSITY. Institute of Accountants and Auditors of Montenegro

VLADAN MARTIĆ PhD. Montenegro Business School, MEDITERAN UNIVERSITY. Institute of Accountants and Auditors of Montenegro Personal data Address E-mail Linkedln VLADAN MARTIĆ PhD No 28 Admirala Zmajevica Street, Podgorica, Montenegro Cell +382 67 280 211 vladan.martic@unimediteran.net https://www.linkedin.com/in/vladan-martic-4b651833

More information

Kako do boljih finansijskih izveštaja? Dileme i izazovi u primeni MSFI za MSP

Kako do boljih finansijskih izveštaja? Dileme i izazovi u primeni MSFI za MSP Kako do boljih finansijskih izveštaja? Dileme i izazovi u primeni MSFI za MSP Danica Jeknić Jugoslav Bursać Beograd, 15-16.10.2015. Sadržaj 1. Nematerijalna imovina sa neograničenim vekom trajanja 2. Vrednovanje

More information

radna grupa analiza i preporuke

radna grupa analiza i preporuke radna grupa analiza i preporuke radna grupa analiza i preporuke Beograd, jun 2014. sadržaj 1. Finansiranje zaštite životne sredine na nacionalnom i lokalnom nivou...9 2. Budućnost energetske politike

More information

Konkurentnost Srbije: merenje konkurentnosti i rangiranje zemalja prema Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma

Konkurentnost Srbije: merenje konkurentnosti i rangiranje zemalja prema Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma 68 POD LUPOM Konkurentnost Srbije: merenje konkurentnosti i rangiranje zemalja prema Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma Bojan Ristić* Svetozar Tanasković** Rad analizira međunarodnu konkurentnost Srbije

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Z A K O N O DOPUNI ZAKONA O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA

Z A K O N O DOPUNI ZAKONA O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA Z A K O N PREDLOG O DOPUNI ZAKONA O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA Član 1. U Zakonu o Agenciji za osiguranje depozita ( Službeni glasnik RS, broj 1415), u članu 8. dodaje se stav 3, koji glasi: Izuzetno,

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

IZAZOVI ZA EKONOMSKU POLITIKU SRBIJE U GODINI

IZAZOVI ZA EKONOMSKU POLITIKU SRBIJE U GODINI NAUČNO DRUŠTVO EKONOMISTA SRBIJE sa Akademijom ekonomskih nauka i EKONOMSKI FAKULTET U BEOGRADU IZAZOVI ZA EKONOMSKU POLITIKU SRBIJE U 2013. GODINI Redaktor Jurij Bajec Izdavač Ekonomski fakultet u Beogradu

More information

STRANE DIREKTNE INVESTICIJE - TRENDOVI I OČEKIVANJA

STRANE DIREKTNE INVESTICIJE - TRENDOVI I OČEKIVANJA Bankarstvo, 2017, vol. 46, br. 3 6 uvodnik Veroljub Dugalić Udruženje banaka Srbije ubs@ubs-asb.com STRANE DIREKTNE INVESTICIJE - TRENDOVI I OČEKIVANJA U zavisnosti od sektora u koji su usmerene, strane

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP "VODOVOD I KANALIZACIJA" A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053)

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP VODOVOD I KANALIZACIJA A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053) " Adresa: Mar~la T1ta 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www ejn.gov.ba Datum I vrl1eme slan]a bav]ehen]a na 061avu:25 5 2018. u 11 :13 OBAVJESTENJE

More information

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!!

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! www.ricotrainingcentre.co.rs RICo Training Centre ATI Beograd, Republika Srbija ZNAČAJ OBUKE ZA DRUMSKU BEZBEDNOST? Drumska bezbednost je zajednička obaveza - preventivno delovati

More information

THE MODEL OF BUSINESS RESEARCH OF AGRITOURISM POTENTIAL IN RURAL AREAS OF DEVELOPING COUNTRIES

THE MODEL OF BUSINESS RESEARCH OF AGRITOURISM POTENTIAL IN RURAL AREAS OF DEVELOPING COUNTRIES International Scientific Conference of IT and Business-Related Research THE MODEL OF BUSINESS RESEARCH OF AGRITOURISM POTENTIAL IN RURAL AREAS OF DEVELOPING COUNTRIES MODEL POSLOVNIH ISTRAŽIVANJA POTENCIJALA

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Kontroling kao pokretač promjena u Orbico d.o.o. Sarajevo. Orbico Group

Kontroling kao pokretač promjena u Orbico d.o.o. Sarajevo. Orbico Group Kontroling kao pokretač promjena u Orbico d.o.o. Sarajevo Emina Leka Ilvana Ugarak 1 Orbico Group vodeći distributer velikog broja globalno zastupljenih brendova u Europi 5.300 zaposlenika 19 zemalja 646

More information

Projekat Transparentno do posla. DTI, februar godine. Projekat finansira Evropska unija u okviru programa Podrška civilnom društvu

Projekat Transparentno do posla. DTI, februar godine. Projekat finansira Evropska unija u okviru programa Podrška civilnom društvu Projekat Transparentno do posla EKONOMSKI EFEKTI KADROVSKE POLITIKE U JAVNOM SEKTORU RACIONALIZACIJA I DEPARTIZACIJA DTI, februar 2016. godine Projekat finansira Evropska unija u okviru programa Podrška

More information

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA CRNA GORA (1}(02.17&r/4 Ver. O;:, fjr}/ ~ AGENCUA ZA ELEKTRONSKE KOM~~IKACUE J.O.O "\\ L\lax Montenegro" BrOJ o/-lj Podoor'ca.d:ioL 20/1g0d I POSTANSKU DEJATELNOST DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Z A K O N O POTVRĐIVANJU UGOVORA O IZMENAMA I DOPUNAMA FINANSIJSKIH UGOVORA , , , , , , , 81.

Z A K O N O POTVRĐIVANJU UGOVORA O IZMENAMA I DOPUNAMA FINANSIJSKIH UGOVORA , , , , , , , 81. P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU UGOVORA O IZMENAMA I DOPUNAMA FINANSIJSKIH UGOVORA 23.761, 24.745, 25.002, 25.198, 25.497, 25.610, 25.872, 81.657 I 82.640 IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I EVROPSKE INVESTICIONE

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Sporazum CEFTA-2006 i vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini za razdoblje od do 2009.

Sporazum CEFTA-2006 i vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini za razdoblje od do 2009. ORIGINAL PREGLEDNI SCIENTIFIC RAD Ferhat ĆEJVANOVIĆ PAPER Zoran GRGIĆ, Aleksandar MAKSIMOVIĆ, Danijela BIĆANIĆ Sporazum CEFTA-2006 i vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

1.1. Bruto domaći proizvod

1.1. Bruto domaći proizvod REALNI SEKTOR 01 Realni sektor 1.1. Bruto domaći proizvod Na osnovu preliminarnih podataka Monstat-a, rast BDP-a za 2015. godinu iznosio je 3,2%, a za prvi kvartal ove godine 1,1%. Zvanični podaci o kretanju

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

ZNAČAJ EKOLOŠKIH NAKNADA ZA POLITIKU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI I REPUBLICI ČEŠKOJ 1

ZNAČAJ EKOLOŠKIH NAKNADA ZA POLITIKU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI I REPUBLICI ČEŠKOJ 1 ZNAČAJ EKOLOŠKIH NAKNADA ZA POLITIKU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI I REPUBLICI ČEŠKOJ 1 Elena Baranenko 2 Ivana Stanković 3 Apstrakt Ekološki porezi i naknade, kao izvori javnih prihoda, postaju sve

More information

TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE USLOVI I PERSPEKTIVE

TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE USLOVI I PERSPEKTIVE Ljubo Maćić TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE USLOVI I PERSPEKTIVE ELEKTRANE 2010 VRNJAČKA BANJA, 26 29. 10. 2010. Uslovi za otvaranje tržišta - sadašnje stanje Ponuda EPS-a je danas uglavnom dovoljna da pokrije

More information

UNAPREĐENJE POSLOVNOG OKRUŽENJA U OBLASTI FINANSIJSKIH I PORESKIH PROPISA

UNAPREĐENJE POSLOVNOG OKRUŽENJA U OBLASTI FINANSIJSKIH I PORESKIH PROPISA UNAPREĐENJE POSLOVNOG OKRUŽENJA U OBLASTI FINANSIJSKIH I PORESKIH PROPISA AmCham Odbor za finansije i poreze Avgust 2016. godine Rezime Srpski poreski sistem kao celina je konceptualno dobro osmišljen

More information

STRATEGIJA RAZVOJA POŠTANSKIH USLUGA U SRBIJI ZA PERIOD GODINE. ("Sl. glasnik RS", br. 43/2013) 1. Uvod - kratak pregled

STRATEGIJA RAZVOJA POŠTANSKIH USLUGA U SRBIJI ZA PERIOD GODINE. (Sl. glasnik RS, br. 43/2013) 1. Uvod - kratak pregled STRATEGIJA RAZVOJA POŠTANSKIH USLUGA U SRBIJI ZA PERIOD 2013-2016. GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 43/2013) 1. Uvod - kratak pregled Strategijom razvoja poštanskih usluga u Srbiji za period 2013-2016. godine

More information

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic. Web:

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic.   Web: STABLA ODLUČIVANJA Jelena Jovanovic Email: jeljov@gmail.com Web: http://jelenajovanovic.net 2 Zahvalnica: Ovi slajdovi su bazirani na materijalima pripremljenim za kurs Applied Modern Statistical Learning

More information

EKONOMSKI EFEKTI RAZVOJA TURIZMA U RURALNIM PODRUČJIMA SRBIJE ЕCONOMIC EFFECTS OF TOURISM DEVELOPMENT IN RURAL AREAS OF SERBIA

EKONOMSKI EFEKTI RAZVOJA TURIZMA U RURALNIM PODRUČJIMA SRBIJE ЕCONOMIC EFFECTS OF TOURISM DEVELOPMENT IN RURAL AREAS OF SERBIA Tatjana Bošković * EKONOMSKI EFEKTI RAZVOJA TURIZMA U RURALNIM PODRUČJIMA SRBIJE Sažetak: Poslednjih godina se sve veća pažnja poklanja turizmu kao jednom od faktora privrednog razvoja ruralnih oblasti.

More information

RAZVOJ NGA MREŽA U CRNOJ GORI

RAZVOJ NGA MREŽA U CRNOJ GORI RAZVOJ NGA MREŽA U CRNOJ GORI INFOFEST 2017 SLJEDEĆA GENERACIJA REGULACIJE, 25 26 Septembar 2017 Budva, Crna Gora Vitomir Dragaš, Manadžer za interkonekciju i sisteme prenosa Sadržaj 2 Digitalna transformacija

More information

Srbija: Pregled finansija i rashoda lokalnih samouprava. Izveštaj br YF. Dokument Svetske banke. 17. april godine

Srbija: Pregled finansija i rashoda lokalnih samouprava. Izveštaj br YF. Dokument Svetske banke. 17. april godine Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Srbija: Izveštaj br. 76855-YF Pregled finansija i rashoda lokalnih samouprava Dokument

More information

VEZA IZMEDJU NIVOA STRANIH DIREKTNIH INVESTICIJA I ZAPOSLENOSTI U REPUBLICI SRBIJI

VEZA IZMEDJU NIVOA STRANIH DIREKTNIH INVESTICIJA I ZAPOSLENOSTI U REPUBLICI SRBIJI EKONOMSKE IDEJE I PRAKSA BROJ 26 SEPTEMBAR 2017. 73 DIMITAR TOČKOV 1 tockovdimitar@yahoo.com VEZA IZMEDJU NIVOA STRANIH DIREKTNIH INVESTICIJA I ZAPOSLENOSTI U REPUBLICI SRBIJI THE RELATION BETWEEN FOREIGN

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

ULOGA INTERNE REVIZIJE U NADZORU NAD JAVNIM IZVRŠITELJIMA

ULOGA INTERNE REVIZIJE U NADZORU NAD JAVNIM IZVRŠITELJIMA RIZICI U SAVREMENIM USLOVIMA POSLOVANJA Singidunum University International Scientific Conference INTERNA REVIZIJA Stručni radovi - pregledna studija ULOGA INTERNE REVIZIJE U NADZORU NAD JAVNIM IZVRŠITELJIMA

More information

Bijela knjiga. I n v e s t i c i o n a k l i m a u C r n o j G o r i š a n s e i i z a z o v i

Bijela knjiga. I n v e s t i c i o n a k l i m a u C r n o j G o r i š a n s e i i z a z o v i Bijela knjiga I n v e s t i c i o n a k l i m a u C r n o j G o r i š a n s e i i z a z o v i 3 Sadržaj 7 Predgovor 8 O Savjetu stranih investitora u Crnoj Gori 9 Investiciona i poslovna klima 19 Pregled

More information

Na osnovu člana 45. stav 1. Zakona o Vladi ( Službeni glasnik RS, br. 55/05 i 71/05 ispravka), Vlada donosi

Na osnovu člana 45. stav 1. Zakona o Vladi ( Službeni glasnik RS, br. 55/05 i 71/05 ispravka), Vlada donosi Na osnovu člana 45. stav 1. Zakona o Vladi ( Službeni glasnik RS, br. 55/05 i 71/05 ispravka), Vlada donosi STRATEGIJU RAZVOJA INFORMACIONOG DRUŠTVA U REPUBLICI SRBIJI 1. UVOD 1.1 Zašto je potrebna Strategija

More information

CRNA GORA / MONTENEGRO ZAVOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, god.

CRNA GORA / MONTENEGRO ZAVOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, god. CRNA GORA / MONTENEGRO ZAOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, 23.6.211.god. Prilikom korišćenja ovih podataka navestii zvor Name the source when

More information

MEĐUNARODNA PODRŠKA. Vrednosti NALED-a jednako su važne kao i rezultati NJ. E. Kyle Scott, ambasador SAD u Srbiji

MEĐUNARODNA PODRŠKA. Vrednosti NALED-a jednako su važne kao i rezultati NJ. E. Kyle Scott, ambasador SAD u Srbiji 10 GODINA NALED A SLAVIMO REFORME Novembar 2016 I CorD specijalno izdanje: 10 godina NALED-a I Besplatan primerak NALED LIDERI Imamo recept za reforme Goran Kovačević, predsednik Upravnog odbora NALED-a

More information

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Zakon br. 05/L - 101 O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI ZGRADA Skupština Republike Kosova, Na osnovu člana 65 (1) Ustava

More information

Analiza uticaja izgradnje termoelektrane Štavalj na vodne resurse i održivi razvoj opštine Sjenica

Analiza uticaja izgradnje termoelektrane Štavalj na vodne resurse i održivi razvoj opštine Sjenica Analiza uticaja izgradnje termoelektrane Štavalj na vodne resurse i održivi razvoj opštine Sjenica - Pravni okvir za izgradnju i puštanje u rad energetskih objekata: Obaveze investitora i nadležnih organa

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

FINANSIRANJE RASTA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA

FINANSIRANJE RASTA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA FINANSIRANJE RASTA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA Ključna pitanja i preporuke za Srbiju www.konkretno.rs/preduzimljivo Štampanje ove publikacije omogućio je američki narod putem Američke agencije za međunarodni

More information

Naknade za korišćenje mineralnih sirovina

Naknade za korišćenje mineralnih sirovina Naknade za korišćenje mineralnih sirovina RADE J. JELENKOVIĆ, Univerzitet u Beogradu, Pregledni rad Rudarsko-geološki fakultet, Beograd, UDC: 553.04:338.2 RADULE D. TOŠOVIĆ, Univerzitet u Beogradu, Rudarsko-geološki

More information

Doing Business. Memorandum o reformskim zahvatima

Doing Business. Memorandum o reformskim zahvatima Doing Business Memorandum o reformskim zahvatima Republika Hrvatska Svibanj 2015. Uvod Hrvatska je Vlada prepoznala da je reforma poslovnoga okruženja najvažnija reforma u Hrvatskoj. U okviru Vladine Radne

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

Poslovanje u jugoistočnoj Evropi u godini POREĐENJE REGULATIVA I PROPISA U REGIONU, I SA 178 PRIVREDA U SVIJETU

Poslovanje u jugoistočnoj Evropi u godini POREĐENJE REGULATIVA I PROPISA U REGIONU, I SA 178 PRIVREDA U SVIJETU Poslovanje u jugoistočnoj Evropi u 2008. godini POREĐENJE REGULATIVA I PROPISA U REGIONU, I SA 178 PRIVREDA U SVIJETU 2008 The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank (Međunarodna

More information

SLAĐANA MILOJEVIĆ menadžerka klastera FACTS: Partnerstvo, rešenje za mala preduzeća

SLAĐANA MILOJEVIĆ menadžerka klastera FACTS: Partnerstvo, rešenje za mala preduzeća Broj 72 Jun 2012 Godina XII From page 53 KORAK in English predlog ekonomske politike 2012-2016. SLAĐANA MILOJEVIĆ menadžerka klastera FACTS: Partnerstvo, rešenje za mala preduzeća SER POL DŽADŽ predsednik

More information

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA Ph.D. Dražen Ćućić Faculty of Economics in Osijek Department of National and International Economics E-mail: dcucic@efos.hr Ph.D. Boris Crnković Faculty of Economics in Osijek Department of National and

More information

Srbija: Procena tržišta rada

Srbija: Procena tržišta rada Izveštaj br. 36576-YU Srbija: Procena tržišta rada Septembar 2006 Jedinica sektora za ljudski razvoj Jedinica za zemlje Jugoistočne Evrope Region Evrope i Centralne Azije Dokument Svetske banke FISKALNA

More information

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje Institucija Dinarski račun 1. Aranđelovac 840-3060741-22 Uputstva za uplatu na dinarski račun 2. Bajina Bašta 840-744151843-84 Svrha: pomoć ugroženom području Tekući transferi u korist opštine Poziv na

More information

INVESTICIJE U ENERGETIKU SRBIJE I ODRŽIVOST PRIVREDNOG RAZVOJA

INVESTICIJE U ENERGETIKU SRBIJE I ODRŽIVOST PRIVREDNOG RAZVOJA STRUČNI ČLANAK UDK: 330.322:620.9 ; 502.131.1:338.1(497.11) Datum prijema: 14. 02. 2011. Nenad Popović ABS Elektro Beograd INVESTICIJE U ENERGETIKU SRBIJE I ODRŽIVOST PRIVREDNOG RAZVOJA Investments Into

More information

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE CILJ UEFA PRO EDUKACIJE Ciljevi programa UEFA PRO M s - Omogućiti trenerima potrebnu edukaciju, kako bi mogli uspešno raditi na PRO nivou. - Utvrdjenim programskim sadržajem, omogućiti im kredibilitet.

More information

USAID BUSINESS ENABLING PROJECT

USAID BUSINESS ENABLING PROJECT USAID BUSINESS ENABLING PROJECT ANALIZA ZAKLJUČAKA O ODBACIVANJU KONSULTANT: mr Dragana Čukić, dipl. inž. građ. SARADNIK: Sonja Dedić, mast. inž. arh. 15/10/2017 This report is made possible by the support

More information

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ URL:

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ   URL: Klasterizacija NIKOLA MILIKIĆ EMAIL: nikola.milikic@fon.bg.ac.rs URL: http://nikola.milikic.info Klasterizacija Klasterizacija (eng. Clustering) spada u grupu tehnika nenadgledanog učenja i omogućava grupisanje

More information

STANJE I DINAMIKA ZADUŽIVANJA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE U SRBIJI ( )

STANJE I DINAMIKA ZADUŽIVANJA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE U SRBIJI ( ) STANJE I DINAMIKA ZADUŽIVANJA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE U SRBIJI (2008-2012.) STATE AND DYNAMICS OF SERBIAN LOCAL GOVERNMENTS BORROWING (2008-2012.) DR ZVONKO BRNJAS 1 & DR BOŽO DRAŠKOVIĆ 2 & DR IVAN

More information

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES 2008 Ključne brojke Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES MREŽA AUTOCESTA Motorway Network 1.198,7 km 41,5 km

More information

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES Zijad Džafić UDK 334.71.02(497-15) Adnan Rovčanin Preliminary paper Muamer Halilbašić Prethodno priopćenje DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES ABSTRACT The shortage of large markets

More information

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA Master akademske studije Modul za logistiku 1 (MLO1) POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA angažovani su: 1. Prof. dr Momčilo Miljuš, dipl.inž., kab 303, mmiljus@sf.bg.ac.rs,

More information

VISOKO OBRAZOVANJE, NEZAPOSLENOST I STANJE NA TRŽIŠTU RADA 1

VISOKO OBRAZOVANJE, NEZAPOSLENOST I STANJE NA TRŽIŠTU RADA 1 STRUČNI RAD POGLAVLJE 4 VISOKO OBRAZOVANJE, NEZAPOSLENOST I STANJE NA TRŽIŠTU RADA 1 Isidora Beraha 2 Apstrakt: Uticaj obrazovanja na strukturne performanse tržišta rada sve je izraženiji. Pitanje međuzavisnosti

More information

PLAN OBUKE CIVILNIH SLUŽBENIKA

PLAN OBUKE CIVILNIH SLUŽBENIKA Republika e Kosovës Republika Kosova - Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e Administratës Publike / Ministarstvo Javne Administracije / Ministry of Public Administration INSTITUTI

More information

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik ACI Hrvatska (www.forexcroatia.hr) je neprofitna udruga građana Republike Hrvatske koji su profesionalno uključeni

More information

JUGOISTOČNA EVROPA Redovni ekonomski izveštaj br. 8 RAST SE OPORAVLJA, RIZICI RASTU JESEN 2015.

JUGOISTOČNA EVROPA Redovni ekonomski izveštaj br. 8 RAST SE OPORAVLJA, RIZICI RASTU JESEN 2015. JUGOISTOČNA EVROPA Redovni ekonomski izveštaj br. 8 RAST SE OPORAVLJA, RIZICI RASTU JESEN 2015. i ii Zahvalnice Ovaj Redovni ekonomski izveštaj (RER) obuhvata ekonomska kretanja, izglede i ekonomske politike

More information

Broj zahteva: Strana 1 od 18

Broj zahteva: Strana 1 od 18 ЗАХТЕВ ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАЈА ПОДАЦИ О ОБВЕЗНИКУ Пословно име JKP Gradske pijace Beograd Матични број 07034628 ПИБ 101721046 Општина Zvezdara Место Beograd ПТТ број 11000 Улица Živka Karabiberovića

More information