november - december 2013 Milí čitatelia,

Size: px
Start display at page:

Download "november - december 2013 Milí čitatelia,"

Transcription

1 x november - december 2013 Milí čitatelia, dostáva sa vám do rúk zimné číslo školského dvojmesačníka Čimo. Prinášame vám v ňom opäť prehľad akcií organizovaných našou školou či podujatí, do ktorých sa škola zapojila. Nechýbajú ani vianočná pieseň, žiacke práce, výroky či krúžky. Dúfame, že si každý čitateľ z tejto ponuky vyberie článok, ktorý ho zaujíma. Keďže vianočné sviatky sú už predo dvermi, želáme vám ich príjemné a pokojné prežitie v kruhu rodiny a deťom pekné prázdniny. Zároveň nám dovoľte popriať všetko dobré do nového roku 2014 a vysloviť nádej, že nám zachováte priazeň i naďalej. Časopis sa nachádza aj na stránke školy vo farebnej verzii - Redakcia

2 Divadelné predstavenie v Bratislave... Muzikál Princ a Večernica Dňa 3. novembra sa žiaci 1. stupňa našej základnej školy s pani učiteľkami 1. stupňa zúčastnili rodinného muzikálu Princ a Večernica v Divadle Nová Scéna (DNS) v Bratislave. V hlavnej úlohe sa predstavili herci ako Juraj Ďurdiak (generálny riaditeľ DNS), Marta Sládečková (Susedia), Eva Pavlíková (Búrlivé víno) či Jana Lieskovská (Druhý dych, Chlapi neplačú) spolu s divadelným tanečným súborom. Muzikál sa niesol vo veľkom štýle a poslucháčov mal preniesť do sveta fantázie, snov a rozprávok. Bol tiež ozvláštnený o špeciálne efekty a triky, ktoré sa na slovenských javiskách len tak nevidia. Žiaci mali možnosť vidieť napríklad poletujúcich hercov i vystúpenie baletného súboru, z čoho boli nadšení. Z predstavenia si tak odniesli krásne zážitky a domov odchádzali s pocitom veľkej spokojnosti.

3 Olympiády a súťaže na našej škole Žiaci našej školy sa aktívne zapájajú aj do rôznych olympiád, ktoré škola každý rok organizuje. Teší nás, že majú záujem rozvíjať svoje schopnosti aj prostredníctvom týchto súťaží a budeme ich v nich naďalej podporovať. Technická olympiáda Dňa sa v Novom Meste nad Váhom na SOŠ Bzinská ul. (priemyslovka) konalo okresné kolo Technickej olympiády. Zúčastnili sa ho K. Chmulík (7. roč.), A. Skovajsa a J. Uhrina (9. roč.). Žiaci 9. ročníka Adam SKOVAJSA a Juraj UHRINA získali 1. miesto pod vedením Ing. Miroslavy Kusendovej. Postúpili tak do krajského kola, ktoré sa uskutoční Obom víťazom srdečne blahoželáme a prajeme im čo najlepšie umiestnenie i v krajskom kole.

4 Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry Dňa 20. a 22. novembra sa v našej škole uskutočnilo aj školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, ktoré pripravila Mgr. Ľudmila Šupáková. Víťazom postupujúcim do okresného kola sa stal Juraj UHRINA. Na 2. mieste sa umiestnila Veronika Peráčková a 3. miesto obsadila Miroslava Kovačovicová (všetci z 9. triedy). Okresné kolo olympiády sa uskutočnilo 13. decembra v ZŠ na ulici kpt. Nálepku v Novom Meste nad Váhom. Juraj Uhrina získal pekné 4. miesto a od 3. miesta ho delil iba jeden bod. Stal sa tak úspešným riešiteľom. Pytagoriáda Jednou z matematických súťaží v tomto školskom roku bola Pytagoriáda, ktorá sa konala 11. novembra. Zúčastnilo sa jej 31 žiakov od 3. po 8. ročník. Každý riešil úlohy primeranej náročnosti k jeho ročníku. Túto súťaž organizuje Iuventa, ktorá úlohy pripravila a rozposlala na ZŠ na celom Slovensku. Organizačne ju zabezpečovali matematikárky z 2. stupňa Mgr. A. Madunická a Ing. M. Kusendová i pani učiteľky z 1. stupňa. Naši žiaci si vyskúšali riešenie rôznych zaujímavých matematických príkladov, v ktorých išlo najmä o využitie logického myslenia. Úspešnou riešiteľkou sa tento rok stala jediná žiačka Erika STACHOVÁ (6.roč.), ktorá postupuje do okresného kola. To sa bude konať v apríli 2014 v Novom Meste nad Váhom. Tesne pred bránami postupu do okresného kola zostali M. Onofrej (3. roč.) a M. Uhrina (6. roč.). Úspešnej riešiteľke srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

5 Šaliansky Maťko súťaž v prednese povesti V stredu 18. decembra sme usporiadali školské kolo súťaže v prednese povesti Šaliansky Maťko J. C. Hronského. Súťažilo sa v troch kategóriách: 1. kategória žiaci 2. a 3. ročníka, 2. kategória žiaci 4. a 5. ročníka a 3. kategória boli žiaci 6. a 7. ročníka. Celkovo sme počuli 12 ukážok - L. Kýšková (2.), P. Durec (2.), M. Haruštiak (2.), S. Galová (3.), V. Vuová (3.), S. Gloszová (3.), A. Gašparíková (4.), L. Kýšková (4.), L. Kráľovičová (4.), V. Kačányová (5.), M. Ševčíková (6.) a K. Slováková (7.). Sme radi, že sa zapojili aj chlapci (aspoň v nižších ročníkoch). Súťažiacich podporili ich spolužiaci a každého odmenili potleskom. Možno v budúcom školskom roku sa zapoja aj tí, ktorí teraz iba počúvali. Po vypočutí všetkých ukážok vyučujúce vybrali víťazov, ktorí postupujú do okresného kola. Jednotlivé kategórie vyhrali: 1. kategória Scarlett Galová (3. roč.) 2. kategória Libuša Kýšková (4. roč.) 3. kategória Margaréta Ševčíková (6. roč.) Víťazkám držíme palce v okresnom kole!

6 Bielo-modrá zima S prichádzajúcimi vianočnými sviatkami sú spojené i mnohé podujatia, ktoré nechýbajú ani tento rok v našej základnej škole. Po Farebnej jeseni, ktorú sme predstavili v 1. čísle časopisu tak k nám zavítala Bielo-modrá zima.

7 Mikuláš v škole Tento rok nás deviataci milo prekvapili. Na Mikuláša sa celá trieda premenila na Mikulášov, čertov či snehulienky a navštívili všetky triedy školy a deťom rozdali cukríky. Dokonca sa cukríky ušli aj učiteľom (že by aj oni poslúchali?). Počas vyučovania navštívili aj detičky v materskej škole, potešili dôchodcov v Domove dôchodcov a obišli aj prevádzky v obci. Cukríky ponúkli predavačkám v obchodoch, pracovníkom pekárne či kaderníčke. Dúfame, že sa z tohto stane tradícia a najstarší žiaci odteraz namiesto vypisovania na tabuľu Na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa... spravia takéto spestrenie mikulášskeho dňa pre svojich mladších kamarátov.

8 vianočné vyzdobené dvere 2. triedy vianočné vyzdobené dvere 6. triedy Mikuláš v obci V piatok sme mali v Bzinciach Mikuláša. Prišiel spolu so svojou družinouanjelmi, čertmi. Všetky deti sa veľmi tešili na balíčky, ale museli povedať básničku či zaspievať pesničku. Anjeli na začiatok pekne zatancovali, a na rad prišlo rozdávanie balíčkov. Koniec bol veľmi veselý, ešte raz anjeli zatancovali a išlo sa domov. Veľká vďaka patrí p. uč. Samekovej, ktorá v spolupráci s Obecným úradom pripravila takéto pekné podujatie. S. Stanová, 6. tr.

9 Vianočné trhy Každoročne sa u nás v škole konajú Vianočné trhy. Inak tomu nebolo ani tento rok. My, ôsmačky a dve deviatačky sme jeden deň pod vedením p. uč. M. Kusendovej, ktorá vianočné trhy organizuje už niekoľko rokov, venovali tvoreniu nádherných svietnikov. Musím uznať, že tento rok sa naozaj vydarili. Samozrejme, Vianoce nie sú len o svietnikoch, ale aj o nespočetne veľa krásnych dekoráciách. Žiaci, učitelia i rodičia si za ľudové ceny mohli zakúpiť krásne svietniky zo živého ihličia, patchworkové (technika pripínania stužiek špendlíkmi) vianočné gule i svietniky, rôzne vianočné dekorácie (anjelov, snehuliakov, stromčeky), mydielka či milé drobnosti a ozdôbky, ktoré vyrábali aj žiaci na krúžkoch pod vedením Mgr. A. Zimovej a Mgr. M. Švikruhovej. Vianočné ozdoby sa predávali naozaj rýchlo. Dúfam, že si každý odniesol domov niečo, z čoho bude mať po celé sviatky radosť. K. Malinková, 8. tr.

10 Vianoce v 3. ročníku Ako každý rok, tak i tento rok sa predvianočné obdobie u tretiakov začalo spoločným pečením medovníkov v kuchynke našej školy. Deň vopred si pripravili cesto na medovníčky a na druhý deň sa začalo pečenie. Žiaci si priniesli svoje formičky a medovníčky boli za necelú hodinu na svete. Potom si ich odložili na zdobenie. Na večierku 16. decembra 2013 upečené medovníčky tretiaci vyzdobili. Na večierok prišli aj rodičia, starí rodičia. Každý priniesol nejaké dobroty. Nechýbali ani tradičné langoše, ktoré smažila triedna pani učiteľka a pravá cukrová vata. Na záver dňa si všetci spolu zaspievali vianočné koledy. Bolo všetkým veselo a s dobrou náladou sa všetci rozlúčili až o pol ôsmej večer. Mgr. Ľ. Sameková

11 Súťaž: Najkrajší medovník Vianoc Dňa 18. decembra sa v našej škole uskutočnila aj Súťaž o najkrajší zdobený medovník, ktorú organizovali Ing. M. Kusendová, Mgr. M. Švikruhová a Mgr. M. Trenčanská. Deti doma spolu s rodičmi upiekli a ozdobili sladké medovníčky rôznou zdobiacou technikou a priniesli ich do školy. Výtvory boli vystavené na dolnej chodbe školy, kde si ich mohli všetci pozrieť. Keďže všetky medovníky boli nádherné, porota nakoniec odmenila symbolickými cenami všetkých, ktorí sa do súťaže zapojili..

12 Vianočný program v Domove dôchodcov 19. decembra žiačky tanečného krúžku pod vedením p. uč. Matějkovej predstavili svoj vianočný program v Domove dôchodcov, kam už tradične v tomto čase chodievajú. Svojimi tančekmi, koledami a básničkami spríjemnili predvianočné obdobie aj našim spoluobyvateľom v domove. Dievčatá tanečnice po programe odovzdali vlastnoručne vyrobené vianočné pozdravy babičkám, deduškom a zamestnancom domova. Týmto sa snažili doniesť trochu slávnostnej atmosféry a spríjemniť im tak predsviatočný čas. Blšie trhy Na našej škole je už tradíciou, že v posledný predprázdninový deň sa konajú Blšie trhy. Deti donesú do školy rôzne hračky z domu, ktoré sú pre nich už nepotrebné, ale môžu potešiť ďalších, prípadne vlastnoručne vyrobia ozdoby, náušničky či iné drobnosti. Tieto veci každá trieda za symbolické ceny predáva svojim spolužiakom, ktorí takto môžu nakúpiť posledné darčeky pre svojich blízkych. Výťažok z tejto akcie sa každoročne posiela na onkológiu. Po trhoch si každá trieda spraví vianočné posedenie pri ozdobenom svietiacom stromčeku či adventnom venci, a takto ukončia vyučovanie pred vianočnými prázdninami.

13 ZUŠ Vianočný koncert (ObÚ) Dňa sa konal Vianočný koncert žiakov Základnej umeleckej školy Moravské Lieskové. Koncert sa uskutočnil v sále Obecného úradu v Bzinciach pod Javorinou. Žiaci tu predviedli hru na zobcovú flautu, altovú flautu, priečnu flautu a keyboard. Zahrali skladby vianočné, ale i rôzne ľudové, či piesne iných národov. Koncert bol pekným obohatením adventného obdobia. Žiaci, ktorí sa presdtavili na koncerte: A. Lacovičová, B. Malíčková, B. Vidanová (2.roč.), K. Trchalová, H. Švikruhová (3.roč.), S. Stanová, S. Gemmel,, M. Ševčíková (6.roč.), V. Peráčková (9.roč.). Mgr. M. Stutzová

14 Keďže sa na našej škole okrem slovenčiny žiaci učia aj ďalšie tri svetové jazyky, predstavujeme vám verzie vari najznámejšej vianočnej piesne Tichá noc v angličtine, nemčine i ruštine. Zaspievajte si spolu s nami Tichá noc Silent Night 1. Tichá noc, svätá noc, všetko spí, všetko sní, sám len svätý bdie dôverný pán, stráži dieťatko, nebeský dar, zlatý Ježiško spí, sní, nebeský tíško spí, sní. 2. Tichá noc, svätá noc, anjeli zleteli, najprv pastierom podali zvesť, ktorá svetom dnes dáva sa niesť, Kristus Spasiteľ je tu, tešiteľ sveta je tu. 3. Tichá noc, svätá noc, nežná tvár, lásky žiar božsky rozsieva v jasličkách tam, bije záchranná hodina nám v svojom zrodení Boh, Syn, Ježiško, láska, Boh, Syn Silent night, holy night, all is calm, all is bright round you virgin mother and child. Holy infant, so tender and mild, sleep in heavenly peace, sleep in heavenly peace. Silent night, holy night, shepherds quake at the sight; glories stream from heaven a far, heavenly hosts sing Alleluia! Christ the Savior is born, Christ the Savior is born! Silent night, holy night, Son of God, love's pure light; radiant beams from thy holy face with the dawn of redeeming grace, Jesus, Lord, at thy birth, Jesus, Lord, at thy birth. Silent night, holy night, wondrous star, lend thy light; with the angels let us sing, Alleluia to our King; Christ the Savior is born, Christ the Savior is born!

15 Stille Nacht Ночь тиха Stille Nacht, heilige Nacht, Alles schläft; eisam wacht Stille Nacht, heilige Nacht, Hirten erst kundgemacht Durch der Engel Halleluja, Tönt es laut von fern und nah: Christ, der Retter ist da! Christ, der Retter ist da! Stille Nacht, heilige Nacht, Gottes Sohn, o wie lacht Lieb aus deinem göttlichen Mund, Da uns schlägt die rettende Stund. Christ, in deiner Geburt! Christ, in deiner Geburt! Nur das traute hochheilige Paar. Holder Knabe im lockigen Haar, Schlaft in himmlischer Ruh! Schlaft in himmlischer Ruh! Ночь тиха, ночь свята, В небе свет, красота. Божий Сын пеленами повит, В Вифлеемском вертепе лежит. Спи, Младенец Святой, Спи, Младенец Святой. Ночь тиха, ночь свята, И светла и чиста. Славит радостный Ангелов хор, Далеко оглашая простор Над уснувшей землёй. Над уснувшей землёй. Ночь тиха, ночь свята, Мы поём Христа. И с улыбкой Младенец глядит, Взгляд Его о любви говорит И сияет красой. И сияет красой. spracovali: K.Slováková 7.tr., V. Miklovičová 8.tr.

16 Športové súťaže Volejbal Konečne sa začali športové súťaže v škole. Do volejbalových bojov zasiahli ako prvé mladšie žiačky (žiačky 5. a 6. ročníka). S nimi sme absolvovali prvé dve kolá v celoslovenskej lige MINI Cool volejbal, ktoré sa uskutočnili dňa v V. ZŠ Tematínska v Novom Meste nad Váhom, kde si zmerali sily so žiačkami z Nového Mesta nad Váhom, Beckova a Kočoviec. Naše dievčatá obsadili na tomto turnaji 3. miesto. Ešte nás čakajú ďalšie kolá v Čachticiach, Beckove a doma. Našu školu reprezentujú tieto dievčatá: Stachová Erika, Majtásová Alica, Klbíková Natália, Seewaldová Xénia, Jurdová Zuzana, Kovačovicová Michaela, Podhradská Veronika a Tomašková Gabika. Starší žiaci a staršie žiačky zase vycestovali v kategórii MIDI Cool volley za svojimi súpermi do Košece dňa Keďže dievčatá i chalani to hrajú nejaký ten rok a hrali sme proti nováčikovi tejto súťaže, mohli sme si dovoliť experimentovať so zostavami a brali sme to viacmenej ako dobrý tréning v príprave na boje o postup na majstrovstvá Slovenska, ktoré nás čakajú v apríli. Dievčatá pôjdu do Nových Zámkov a chalani do Trenčína. Týchto prvých 6 zápasov sme v našich oboch kategóriách bezpečne vyhrali, tým sme sa usadili na prvom mieste a už sa tešíme na ďalšie zápasy, ktoré nás čakajú vo februári na našej škole. Našu školu reprezentovali títo žiaci: Harmady Erik, Mazák Patrik, Podhradský Dávid, Podhradský Adrián, Mazáň Dominik, Krajčovic Martin, Černý Martin, a Uhrina Juraj a tieto žiačky: Valová Lucia, Gulánová Adriána, Peráčková Veronika, Machajdíková Karin, Ilenčíková Simona, Kovačovicová Lenka, Podhradská Patrícia, Podhradská Sofia, Znachorová Vanesa, Malíková Sabína a Malíková Karin. Mgr. P. Peráček

17 Volejbal- Košeca Dňa sa naša škola zúčastnila volejbalového zápasu v Košeci. Zúčastnili sa chlapci aj dievčatá z rôznych ročníkov. Naši žiaci majú už za sebou veľa úspechov, takže som tam išla s očakávaním, že vyhráme. Bzince sú rozdelené na tím A a B, u chlapcov aj dievčat. Úprimne povedané bol to celkom napínavý zápas. Ale nakoniec sa moje očakávania splnili a Bzince samozrejme vyhrali. Dúfam že sa nám bude takto dariť aj v ďalších zápasoch V. Znachorová, 8.tr. Vybíjaná mladšie žiačky Vo štvrtok 12.decembra sa dievčatá z 5. a 6. ročníka zúčastnili okresného kola vybíjanej dievčat. Stretli sa vo vzájomných súbojoch s domácimi Staroturiankami a žiačkami zo ZŠ Nálepkova z Nového Mesta nad Váhom. Po napínavých zápasoch do krajského kola napokon postúpili dievčatá z Nového Mesta nad Váhom.

18 Zo školských lavíc (alebo Čo učitelia nevedeli a žiaci áno...) Prečo dážďovky vyliezajú po daždi von zo zeme? o Lebo sa chcú páriť. o Lebo im je zima. (BIO, 9. trieda) Čím kŕmia včely svoje larvy? o Mliečkom. (BIO, 6. trieda) Samec morky je morčák. Mláďa ovce je ovčiatko. Samica barana je baranica. Mláďa kačice je kača. (BIO, 6. trieda) Aký čas doplníme do tejto vety? o Ten prítomný dvojduchý? (správna odpoveď: prítomný priebehový) (ANJ, 6. trieda) Akým iným pojmom sa v minulosti označovali starostovia? o Králi. (OBN, 6. trieda) Had je bezstavovec, lebo sa ohýba. (BIO, 5. trieda) Čo majú spoločné národy? o Erb. (OBN, 6. trieda) Obyvatelia Grónska sú Maori. (GEO, 6. trieda) Potok, ktorý tečie cez Bzince sa nazýva Korytnica. (GEO, 9. trieda) Koľko nôh má spolu 15 sliepok a 3 zajace? o Rôzne odpovede: 66 nôh, 5 nôh, 36 nôh. (MAT, 5. trieda) Doplňovačka: veľká časť obyvateľov Afriky trpí... o odpovede: - smrťou a pôrodnosťou - zdravím a hladom (GEO, 7. trieda) Štát v Afrike pri Stredozemnom mori: Arabi (GEO, 7. trieda) Mačka loví skokom, pes loví pozorovaním (BIO, 6. trieda) Vymenuj škodce v domácnosti, ku každému uveď, prečo sú nežiaduce: o mravec faraónsky mi to pochoduje po kúpeľni, chce ma zjesť a zabiť, žere cukor

19 Predstavujeme krúžky Liečebná telesná výchova Možno ste ani nevedeli, že na našej škole je krúžok s názvom Liečebná telesná výchova. Jeho cieľom je žiakov viesť k správnemu držaniu tela, k správnemu sedeniu pri stolíkoch a prostredníctvom cvičení odstraňovať alebo aspoň zmierňovať bolesti chrbta, nôh a pod. Tento záujmový krúžok je každý piatok a vedie ho odborná pracovníčkafyzioterapeutka p. Zuzana Trchalová. Záujem o tento krúžok zo strany rodičov bol veľký, pretože čoraz viac detí má nesprávne pohybové návyky, či poruchy chrbtíc, ploché nohy a pod. Pri cvičeniach deti využívajú rôzne pomôcky, metódy a techniky: balančné taniere, masážne lopty, podložky, relaxačné techniky. K Mikulášskemu sviatku dostali deti darček v podobe masáže, vyskúšali si ako pôsobí na tele teplý parafín. A veru si pochvaľovali. Mgr. Ľ. Sameková

20 ďalší krúžok: Šikovné ruky 1. stupeň Za poskytnuté fotografie do časopisu ďakujeme: p. Chorvátovi, p. Samekovej, p. Švikruhovej, p. Ševčíkovej, p. Kusendovej a A. Gulánovej, Redakčná rada: 8. trieda: K. Hrončoková, A. Kalinková, K. Malinková, V. Miklovičová, V. Znachorová 7. trieda: K. Slováková 6. trieda: S. Stanová Mgr. Andrea Madunická, andreamadunicka@gmail.com Mgr. Martina Kraváriková, martina.kravarikova@gmail.com

2/ ABC. Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets)

2/ ABC. Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets) 2/2016-2017 ABC Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets) Jún 2017 Žiacky ples 3 Fašiangy 3 Beseda so spisovateľkou 3 Nelátkové závislosti 4 Civilná ochrana 4 Súťaž hliadok

More information

SEDMOKRÁSKA školský časopis žiakov Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej v Levoči. Školský rok: 2014/2015. Ročník: V. Číslo: 8.

SEDMOKRÁSKA školský časopis žiakov Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej v Levoči. Školský rok: 2014/2015. Ročník: V. Číslo: 8. SEDMOKRÁSKA školský časopis žiakov Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej v Levoči Školský rok: 2014/2015 Ročník: V. Číslo: 8 Redakčná rada ŠÉFREDAKTOR: Lukáš Piroch ČLENOVIA RR: Vanesa Kočková, Alice

More information

ČASOPIS ZŠ MLYNSKÁ STROPKOV II/2016

ČASOPIS ZŠ MLYNSKÁ STROPKOV II/2016 ČASOPIS ZŠ MLYNSKÁ STROPKOV II/2016 EDITORIÁL AHOJTE Milí žiaci a čitatelia nášho školského časopisu Mlynoviny! Už o chvíľu sa skončí školský rok, pripravili sme pre vás posledné číslo školského časopisu

More information

časopis Základnej školy na Pugačevovej ul. v Humennom

časopis Základnej školy na Pugačevovej ul. v Humennom časopis Základnej školy na Pugačevovej ul. v Humennom Vydanie: 2-2008/2009 Vydáva: ZŠ na Pugačevovej ul. v Humennom Zostavila: Mgr. Miroslava Andrejčíková Grafická úprava: Mgr. Ján Andrejčík Jazyková úprava:

More information

Základná škola s materskou školou Samuela Štúra, Lubina 1. September, október, november, december. Číslo: 1

Základná škola s materskou školou Samuela Štúra, Lubina 1. September, október, november, december. Číslo: 1 Základná škola s materskou školou Samuela Štúra, Lubina 1 September, október, november, december Číslo: 1 September 1. september - Deň Ústavy SR Slovenská národná rada 1. septembra 1992 schválila Ústavu

More information

Ročník XXVII Školský rok 2015/2016 Číslo 1 ČASOPIS PRE MALÝCH I VEĽKÝCH. VYDÁVA ZŠ s MŠ, POD PAPIERŇOU 1, BARDEJOV

Ročník XXVII Školský rok 2015/2016 Číslo 1 ČASOPIS PRE MALÝCH I VEĽKÝCH. VYDÁVA ZŠ s MŠ, POD PAPIERŇOU 1, BARDEJOV Ročník XXVII Školský rok 2015/2016 Číslo 1 ČASOPIS PRE MALÝCH I VEĽKÝCH VYDÁVA ZŠ s MŠ, POD PAPIERŇOU 1, BARDEJOV Na úvod by som Vás, všetkých čitateľov nášho školského časopisu, chcela privítať v novom

More information

č. 3 Školský časopis Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy Z o b s a h u

č. 3 Školský časopis Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy Z o b s a h u Školský časopis FAUSTINÁČIK č. 3 Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy 2015 Z o b s a h u 1O. výročie našej školy Predstavujeme asistentov Stretnutia so zaujímavými ľuďmi Vlastná tvorba

More information

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob.

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob. ZIMA 2017/18 Zimná akcia trvá od 1. 11. 2017 do 28. 2. 2018 alebo do vypredania zásob. SHE 71 MS 170 RE 88 HSE 42 99 109 MS 170 HT 133 749 799 Vyvetvovacie píly STIHL HT 56 C-E 469, 449, STIHL HT 133 799,

More information

Milí priatelia! Obrázok na titulnú stranu nakreslil Jakub Hrubši zo IV. B. triedy.

Milí priatelia! Obrázok na titulnú stranu nakreslil Jakub Hrubši zo IV. B. triedy. Školský časopis pri ZŠ Štúrova, Malacky Ročník: X Číslo: 3 Január, Február 2014 Milí priatelia! Obrázok na titulnú stranu nakreslil Jakub Hrubši zo IV. B. triedy. 2 Už sú dávno preč, ale predsa len sa

More information

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia!

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! www.úlet.zš Spojová 14, Banská Bystrica Ročník IX.; č. 2, šk. r. 2016 / 2017 1 www.úlet.zš/slovo_na_úvod Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Sme tu opäť s informáciami o tom,

More information

Naša jubilantka. Predstavuje sa Vám Sára Havašová, žiačka 7. B triedy. Po stopách našich bývalých redaktorov. Lyžiarsky výcvik

Naša jubilantka. Predstavuje sa Vám Sára Havašová, žiačka 7. B triedy. Po stopách našich bývalých redaktorov. Lyžiarsky výcvik Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves Naša jubilantka Školský časopis Po stopách našich bývalých redaktorov Lyžiarsky výcvik Predstavuje sa Vám Sára Havašová, žiačka 7. B triedy Číslo: 1/2013

More information

Školský časopis. Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves. Ročník: XV. Deň učiteľov ocenení. Moja tajná záľuba.

Školský časopis. Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves. Ročník: XV. Deň učiteľov ocenení. Moja tajná záľuba. Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves Deň učiteľov 2014 - ocenení Školský časopis Beseda s olympionikmi Moja tajná záľuba Mladí reportéri Číslo: 1/2014 Ročník: XV. Ahojte, Teším sa, že vám

More information

Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. AHOJTE!

Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. AHOJTE! KALINA 2016/2017 číslo 1 Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. Ján Ámos Komenský AHOJTE! Držíte v rukách prvé, jesenno-zimné, číslo tohtoročného školského časopisu. Veríme, že si v ňom každý

More information

KULTÚRNE PODUJATIA, EXKURZIE A INÉ ŠKOLSKÉ AKTIVITY...18

KULTÚRNE PODUJATIA, EXKURZIE A INÉ ŠKOLSKÉ AKTIVITY...18 1 OBSAH EDITORIÁL...5 AKO MAĽOVANÁ...6 Jeseň žije, žime s ňou...8 Tradično-netradičná jeseň...9 Kresby jesene...10 HALLOWEEN...12 Halloween očami žiakov...14 Perfektná halloweenska párty...15 Ochranné

More information

M. Š. Obsah. Naše talenty 14 Predstavujeme Vám Tomáša Želikovského, žiaka 7. B triedy Radí ti OKO 15 Prečo sa učiť dejepis?

M. Š. Obsah. Naše talenty 14 Predstavujeme Vám Tomáša Želikovského, žiaka 7. B triedy Radí ti OKO 15 Prečo sa učiť dejepis? Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves Naša jubilantka Školský časopis Po stopách našich bývalých redaktorov Ako ich nepoznáme Predstavujeme Vám Tomáša Želikovského, žiaka 7. B triedy Číslo:

More information

Bludisko. Obsah. Milí čitatelia!

Bludisko. Obsah. Milí čitatelia! Bludisko Milí čitatelia! Prinášame Vám štvrté číslo časopisu Bludisko. Vstúpili sme do záverečnej fázy školského roka 2016/2017. Marcové a aprílové lúče zohriali vzduch, príroda sa začala zobúdzať zo zimného

More information

Školský rok 2013/2014 Číslo 2

Školský rok 2013/2014 Číslo 2 Školský rok 2013/2014 Číslo 2 Tvoriví spolužiaci, veselí učitelia a všetci ostatní, ktorí sa tešia na Vianoce! Po dlhom čase zasa vidíme z okna krásne vločky. Už teraz rozmýšľame, kam skryjeme sladkosti

More information

Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší

Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší ŠKOLSKÝ ČASOP I S ZŠ SV. JÁNA KR STIT EĽ A SP I ŠSKÉ VLACHY R O Č N Í K XXV Š K. R O K 2016/2017 Č Í S L O 3 w w w. z s k r s t i t e l a. s k Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší

More information

Čo vám odkazujú naši deviataci?

Čo vám odkazujú naši deviataci? 3 JÚN 2009 Časopis žiakov Základnej školy v Bošanoch sip@zsbosany.edu.sk Čo vám odkazujú naši deviataci? Čínsky horoskop T-ball utužuje zdravie Veľa vtipov, čítania, tajničiek Malý receptár ľahké jedlá

More information

Obsah. Opýtali sme sa Moje hobby 6-9. Téma na dnes Stretni svet Z ríše zvierat =??? 17. Literárne okienko 18-19

Obsah. Opýtali sme sa Moje hobby 6-9. Téma na dnes Stretni svet Z ríše zvierat =??? 17. Literárne okienko 18-19 Obsah Opýtali sme sa... 4-5 Moje hobby 6-9 Téma na dnes 10-13 Stretni svet 14-15 Z ríše zvierat 16 1 + 1 =??? 17 Literárne okienko 18-19 Movie 20 Music 21 Šikovné ruky 22-23 Zúčastnili sme sa 24-33 Inzercia

More information

Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom BÚRKA

Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom BÚRKA Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom BÚRKA Keď je zima, často spomíname na chvíle, keď nás príjemne pohládzajú slnečné lúče. Keďže skoro každý rok chodíme cez prázdniny k moru, tak ja spomínam

More information

Päťka. 2010/2011 Číslo 2. Dobrodružný deň. Život našej triedy. Vianočná dielňa. Správaj sa normálne. Preventívny týždeň

Päťka. 2010/2011 Číslo 2. Dobrodružný deň. Život našej triedy. Vianočná dielňa. Správaj sa normálne. Preventívny týždeň Päťka 2010/2011 Číslo 2 Dobrodružný deň Život našej triedy Vianočná dielňa Správaj sa normálne Preventívny týždeň Život v našej škole Projekt Správaj sa normálne Do celoslovenského projektu Policajného

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

Kultúrne slávnosti Združenia obcí Bánovecko

Kultúrne slávnosti Združenia obcí Bánovecko Ročník X. 13. júl 2015 Číslo 28 Nepredajné Pozor! na zvýšené nebezpečenstvo požiarov OR HaZZ v Bánovciach nad Bebravou v súlade so zákonom vyhlásilo od 4. júla až do odvolania v územnom obvode okresu čas

More information

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Sprievodca rubrikami - témy čísla:

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Sprievodca rubrikami - témy čísla: Janka Nehezová, 9.A www.úlet.zš/slovo_na_úvod Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Po dlhšom čase sa vám chceme opäť prihovoriť a informovať Vás o tom, čo sa udialo a deje na

More information

Základná škola, Nábrežie mládeže 5, Nitra ŠKOLSKÝ ČASOPIS NÁBREŽNÍK 1.ČÍSLO. Školský rok 2012/2013

Základná škola, Nábrežie mládeže 5, Nitra ŠKOLSKÝ ČASOPIS NÁBREŽNÍK 1.ČÍSLO. Školský rok 2012/2013 Základná škola, Nábrežie mládeže 5, Nitra ŠKOLSKÝ ČASOPIS NÁBREŽNÍK 1.ČÍSLO Školský rok 2012/2013 DECEMBER 2012 OBSAH Obsah... 2 Úvodník... 3 Dôležité informácie... 4 Učitelia školy... 5 Záujmové krúžky...

More information

E X C E L L E N C E I N S A C R E D C H O R A L M U S I C. Puer Natus in Bethlehem. A Child Is Born in Bethlehem. Arranged by Robert G.

E X C E L L E N C E I N S A C R E D C H O R A L M U S I C. Puer Natus in Bethlehem. A Child Is Born in Bethlehem. Arranged by Robert G. 30140893 Arr Robert G arrell 30140894 (PD) SATB Choir and Organ E X C E L L E N C E I N S A C R E D C H O R A L M S I C A Child Is Born in Bethlehem Arranged by Robert G arrell ROM THE COLLECTION God Be

More information

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

StrEleC Ročník V. Číslo 3. Máj 2018

StrEleC Ročník V. Číslo 3. Máj 2018 StrEleC Ročník V. Číslo 3. Máj 2018 ~ 1 ~ Obsah Úvod... 2 Exkurzia Modra... 6 Exkurzia Brodzany a Oponice... 9 Edducate Slovakia... 11 English lectors... 13 Slnko... 14 Stenografia... 15 Popol všetkých

More information

Slovo redakcie na úvod. Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia Stropkov * Školský rok 2006/2007 * Vyšlo 4. 5.

Slovo redakcie na úvod. Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia Stropkov * Školský rok 2006/2007 * Vyšlo 4. 5. Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia Stropkov * Školský rok 2006/2007 * Vyšlo 4. 5. 2007 * Číslo 3 Slovo redakcie na úvod V čase, keď dostávate tretie tohtoročné číslo nášho časopisu do rúk,

More information

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1.

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1. Sequence hymn for Ascension ( y Nottker Balulus) Graduale Patavienese 1511 1. Sum Summi triumphum Let us recount ith praise the triumph of the highest King, Henricus Isaac Choralis Constantinus 1555 3

More information

SPRÁVA O VÝCHOVNO - VZDELÁVACEJ ČINNOSTI, JEJ VÝSLEDKOCH A PODMIENKACH ŠKOLY A ŠKOLSKÝCH ZARIADENÍ ZA ŠKOLSKÝ ROK

SPRÁVA O VÝCHOVNO - VZDELÁVACEJ ČINNOSTI, JEJ VÝSLEDKOCH A PODMIENKACH ŠKOLY A ŠKOLSKÝCH ZARIADENÍ ZA ŠKOLSKÝ ROK Cirkevná spojená škola, Švermova 10, Snina SPRÁVA O VÝCHOVNO - VZDELÁVACEJ ČINNOSTI, JEJ VÝSLEDKOCH A PODMIENKACH ŠKOLY A ŠKOLSKÝCH ZARIADENÍ ZA ŠKOLSKÝ ROK 2011 / 2012 Vypracoval: RNDr. Jozef Lojan IDENTIFIKÁCIA

More information

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried Umiestnenie maturantov v šk. roku 204/205 podľa tried TRIEDA: IV. A Technická univerzita Košice Fakulta elektrotechniky a 3 Fakulta baníctva, ekológie, 2 riadenia a geotechnológií Ekonomická fakulta Letecká

More information

StrEleC. Ročník II., Číslo 4, Jún Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra

StrEleC. Ročník II., Číslo 4, Jún Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra StrEleC Ročník II., Číslo 4, Jún 2015 z Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa 20 949 01 Nitra Telefón: (037) 651 08 62 Fax: (037) 651 08 62 E-mail: skola@spskralanr.edu.sk

More information

Časopis pre žiakov a priateľov Základnej školy v Gbeľanoch

Časopis pre žiakov a priateľov Základnej školy v Gbeľanoch Šk. rok: 2015/2016 číslo 3 Časopis pre žiakov a priateľov Základnej školy v Gbeľanoch Milí kamaráti, v rukách držíte už 3. číslo nášho školského časopisu a ako sa hovorí do tretice všetko dobré dúfame,

More information

PodNebie. Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. + Vianočná príloha. Krst - formalita? Ako zdolať vrch biznisu

PodNebie. Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. + Vianočná príloha. Krst - formalita? Ako zdolať vrch biznisu november - december 2011 č.28 nepredajné Ako zdolať vrch biznisu Krst - formalita? + Vianočná príloha Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. Obsah Editoriál (3) Františka píše, že... (3) Akcie

More information

Ľubomíra Skovajsová, zástupkyňa riaditeľa školy

Ľubomíra Skovajsová, zástupkyňa riaditeľa školy Čo chceme s novinami našimi Tu stojím a nemôžem inak! Touto, tiež požičanou vetou, chcem ospravedlniť svoje počínanie, že už piaty raz pri titulkoch úvodníkov mnou založených školských časopisov beriem

More information

Školský časopis Pri Základnej škole a Materskej škole Sokolská 81 Závod

Školský časopis Pri Základnej škole a Materskej škole Sokolská 81 Závod Školský časopis Pri Základnej škole a Materskej škole Sokolská 81 Závod Ročník II. Číslo 1 Školský rok 2010/2011 ÚVODNÍK Ahojte, tak sme tu zasa medzi Vami. Radi by sme nadviazali na minuloročnú tradíciu

More information

Školský časopis 1.Sg Nultý ročník, 2017 BAJTIME

Školský časopis 1.Sg Nultý ročník, 2017 BAJTIME Školský časopis 1.Sg Nultý ročník, 2017 BAJTIME Úvod Milí spolužiaci, celí nažhavení prečítať si naše nulté číslo školského časopisu BajTime, konečne ste sa dočkali! V čísle sa môžete dočítať o záležitostiach

More information

Školský časopis. Základná škola s materskou školou Drahovce. Ročník: IV. Číslo: druhé Rok: 2012/2013

Školský časopis. Základná škola s materskou školou Drahovce. Ročník: IV. Číslo: druhé Rok: 2012/2013 Školský časopis Základná škola s materskou školou Drahovce Ročník: IV. Číslo: druhé Rok: 2012/2013 Úvodník... 3 Rozprávky o cesnaku... 4 Maškarný ples... 6 Čitateľský maratón... 7 Štúrove a Hollého rétorické

More information

Znovu prišla slobodná jar

Znovu prišla slobodná jar SPRÁVY 1-3 ŠKOLSTVO VZDELÁVANIE 4-10 KULTÚRA 12-16 SOCIÁLNA OBLASŤ 18 ŠPORT 20-22 Úvodník primátora mesta Záhradkárov potešili prvé teplejšie jarné dni. Opäť začína sezóna sadenia, strihania a čistenia.

More information

Milí čitatelia, Krásne chvíle v kúzelnej atmosfére Vianoc, pevné zdravie, lásku a pokoj v novom roku zo srdca praje redakcia Clementíka.

Milí čitatelia, Krásne chvíle v kúzelnej atmosfére Vianoc, pevné zdravie, lásku a pokoj v novom roku zo srdca praje redakcia Clementíka. Keď vieš prijať od iných láskavé slovo, úsmev, porozumenie v tej chvíli začínajú Vianoce. Keď dávaš úsmev, láskavé slovo, porozumenie druhému začali Vianoce. Keď máš snahu podať ruku tomu, kto ťa urazil

More information

DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU

DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU YOUNGER SCHOOL AGE CHILD AND INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY RESULTS OF THE INTERNATIONAL

More information

Rovnako, ako rozpočtové. vo výške 4,61 mil. korún (Dom kultúry, parkovisko pred zdravotných. jednodňová chirurgia na ZS, detské igrisko

Rovnako, ako rozpočtové. vo výške 4,61 mil. korún (Dom kultúry, parkovisko pred zdravotných. jednodňová chirurgia na ZS, detské igrisko Potom poslanci schválili rozpočtové opatrenie č. 10/2008 na rekonštrukciu budovy ZOS prestrešenie a rozšírenie terasy a úpravu vstupov vo výške 135 tisíc korún. Schválili aj rozpočtové opatrenie č. 11/2008,

More information

Hoci vonku mrzne, číslo Školáčika nezamrzlo a je tu. Prvýkrát v novom roku.

Hoci vonku mrzne, číslo Školáčika nezamrzlo a je tu. Prvýkrát v novom roku. Š k l á č i k Školský časopis Základnej školy Andreja Radlinského Kúty Číslo 4 ročník 2015/2016 Január 2016 Hoci vonku mrzne, číslo Školáčika nezamrzlo a je tu. Prvýkrát v novom roku. + VÝSLEDKY SÚŤAŽE

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac -

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac - Keyboard ITRO South erican Dance (q = ca. 80) TI,DIOS ( re God)....... the Se - the.. m Bilingual Spanish nglish.. % % Text: Spanish: Rosa María Icaza, VI, 1999, Mexican erican ultural enter. rights reserved.

More information

Redakčná rada: Mgr. Eva Oravcová, mgr. Katarína koppálová, mgr. lýdia Šugárová

Redakčná rada: Mgr. Eva Oravcová, mgr. Katarína koppálová, mgr. lýdia Šugárová Lujza Reiterová (5.A) Alžbeta Tomíková(7.A) Martin Jelen (5.C) Nikola Družkovská (7.A) Lea Kelemenová (7.B) Barbora Slatincová (8.A) Jana Nagyová (8.B) Klára Koníková (7.A) Zuzana Barlová (7.A) Redakčná

More information

zo stužkovej ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 ľudia zo stredoveku rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9

zo stužkovej ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 ľudia zo stredoveku rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9 ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 2. číslo školského roku 2016/17 - cena 1 rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9 SPRAVTE VIANOCE KRAJŠÍMI DEŤOM Z KRÍZOVÉHO CENTRA PREDAJ VIANOČNÝCH

More information

TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak left the holidays close in on us.

TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak left the holidays close in on us. ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA Volume - ročník 74. čislo 23 26. november 2016 Cena / Price: $1.75 TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak

More information

Rohožníčan ÚVODNÍK. V tomto čísle nájdete: WEBOVÉ SÍDLO OBCE ROHOŽNÍK V NOVOM ŠATE. Obecné noviny pre občanov obce Rohožník. Milí Rohožníčania!

Rohožníčan ÚVODNÍK. V tomto čísle nájdete: WEBOVÉ SÍDLO OBCE ROHOŽNÍK V NOVOM ŠATE. Obecné noviny pre občanov obce Rohožník. Milí Rohožníčania! Ročník II. Číslo 1/2018 (marec) Obecné noviny pre občanov obce Rohožník Rohožníčan V tomto čísle nájdete: Samospráva 2 Na zamyslenie 5 Základná škola 8 Materská škôlka 12 ZSS Rohožník 14 Zo života obce

More information

Generácia ynteligentných mladých S e

Generácia ynteligentných mladých S e Ročník 1., č.2-3, december január, 2009-2010 Generácia ynteligentných mladých S e Ako povieme Veselé Vianoce a šťastný Nový rok v inom jazyku? Stuţková IV.B ničanov Kam vyraziť na Silvestra? Šéfredaktorka:

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2014 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Kanada, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko,

More information

Milí čitatelia! Školský rok 2016/2017 Číslo 1

Milí čitatelia! Školský rok 2016/2017 Číslo 1 Školský rok 2016/2017 Číslo 1 Milí čitatelia! Po letnej prestávke a prvých mesiacoch tohto školského roka strávených v našej škole sa pozeráte už na celkovo 12. číslo školského časopisu Majáčik. Dúfam,

More information

METODIKA A CIELE PRÁCE

METODIKA A CIELE PRÁCE OBSAH Úvod... 3 Metodika a ciele práce... 4 1 Írsko... 5 1.1 Všeobecné informácie... 5 1.2. História... 6 1.2.1 Starodávna história... 6 1.2.2 Novodobá história... 7 1.3 Historické pamiatky Írska... 7

More information

Vtipné okienko Na slovíčko Basketbal Futbal Gymnastika Plávanie Cyklistika Joga Zdravý životný štýl Zdravá výživa Nostalgický návrat do jesene Trendy

Vtipné okienko Na slovíčko Basketbal Futbal Gymnastika Plávanie Cyklistika Joga Zdravý životný štýl Zdravá výživa Nostalgický návrat do jesene Trendy Vtipné okienko Na slovíčko Basketbal Futbal Gymnastika Plávanie Cyklistika Joga Zdravý životný štýl Zdravá výživa Nostalgický návrat do jesene Trendy na zimu Niečo pre maškrtná jazýčky a šikovné rúčky

More information

CellulaROČNÍK XII. Spája ich láska k slovu. Buď pripravený! Aby učenie išlo lepšie. Sociálne siete pred barákom

CellulaROČNÍK XII. Spája ich láska k slovu. Buď pripravený! Aby učenie išlo lepšie. Sociálne siete pred barákom Časopis Strednej zdravotníckej školy v Trenčíne šk. r. 2015/2016 CellulaROČNÍK XII. ČÍSLO 3-4 Sťahovanie v plnom prúde Keď chlad lieči Spája ich láska k slovu Buď pripravený! Aby učenie išlo lepšie Sociálne

More information

OBSAH. Na úvod. Zo života školy. Deviataci sa lúčia so školou. Úspechy našich žiakov. Slávny rodokmeň. Cyrilometodské oslavy v Kapušanoch

OBSAH. Na úvod. Zo života školy. Deviataci sa lúčia so školou. Úspechy našich žiakov. Slávny rodokmeň. Cyrilometodské oslavy v Kapušanoch OBSAH Na úvod Zo života školy Deviataci sa lúčia so školou Úspechy našich žiakov Slávny rodokmeň Cyrilometodské oslavy v Kapušanoch Aktivity v MŠ Dejepisné exkurzie Cudzojazyčná pieseň Prechádzka históriou

More information

Ceruzky. vo svete 2/2015. online časopis pre slovenské deti v zahraničí ISSN :

Ceruzky. vo svete 2/2015. online časopis pre slovenské deti v zahraničí ISSN : Ceruzky vo svete 2/2015 online časopis pre slovenské deti v zahraničí ISSN : 2418-4012 http://ceruzkyvosvete.iseia.eu/ Ahoj milá kamarátka, Ahoj milý kamarát, som ceruzka Zuzka a spolu s mojimi kamarátkami

More information

Seventh-day Adventist Hymnal COPYRIGHT STATUS FOR Key Key Public Domain may be copied freely without permission Yes (PD) Yes, because in Public Domain

Seventh-day Adventist Hymnal COPYRIGHT STATUS FOR Key Key Public Domain may be copied freely without permission Yes (PD) Yes, because in Public Domain Seventh-day Adventist Hymnal COPYRIGHT STATUS FOR Key Key Public Domain may be copied freely without permission Yes (PD) Yes, because in Public Domain NEW ZEALAND Covered by CCLI may be copied under a

More information

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible By ShoCart If you are searched for the book Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible by

More information

SOBOTNÍČEK. Zš s Mš, Vagonárska 1600/4, Poprad- Sp. Sobota. December 2014

SOBOTNÍČEK. Zš s Mš, Vagonárska 1600/4, Poprad- Sp. Sobota. December 2014 SOBOTNÍČEK Zš s Mš, Vagonárska 1600/4, Poprad- Sp. Sobota December 2014 Obsah Úvod Jazykové okienko Štátne okienko Súťaže Úžasné veci Interwiev Advent Mikulášske básne Mikuláš Vianočná anketa Vianočná

More information

Časopis žiakov Súkromnej základnej školy. Školský rok 2017/2018 Číslo 4 Jún 2018

Časopis žiakov Súkromnej základnej školy. Školský rok 2017/2018 Číslo 4 Jún 2018 Š T V O R L Í S T O K Časopis žiakov Súkromnej základnej školy Školský rok 2017/2018 Číslo 4 Jún 2018 Naši milí štvorlístkači, školský rok utiekol ako voda a prázdniny už stoja predo dvermi. Neostáva nám

More information

StrEleC. Ročník II., Číslo 2, December Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra

StrEleC. Ročník II., Číslo 2, December Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra StrEleC Ročník II., Číslo 2, December 2014 Telefón: (037) 651 08 62 Fax: (037) 651 08 62 E-mail: skola@spskralanr.edu.sk www: www.spsnitra.edupage.sk Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická

More information

BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU

BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU OBSAH Zajtrajšok nebude taký ako bol včerajšok. Bude nový a bude závisieť od nás. Nie je ho treba objaviť, ako skôr vynájsť. Gaston Berger, filozof EDITORIÁL:

More information

NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID!

NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID! BAND INFOS, MERCHANDISE AND MORE: WWW.NUCLEARBLAST.DE WWW.FACEBOOK.COM/NUCLEARBLASTEUROPE NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID! Get the NUCLEAR BLAST mobile app NOW at http://road.ie/nuclearblast

More information

informačný spravodaj nevidel a takto získali dôležité informácie o prisľúbenej

informačný spravodaj nevidel a takto získali dôležité informácie o prisľúbenej informačný spravodaj ŽIVOT V SLÁDKOVIČOVE Vyzvedači v Kánaáne Mladí sú už múdrejší ako my, vravia starší, ale nie som o tom úplne presvedčený. Je síce pravdou, že lepšie vedia stláčať gombíky, ale to neznamená,

More information

Seventh-day Adventist Hymnal COPYRIGHT STATUS FOR Key Key Public Domain may be copied freely without permission Yes (PD) Yes, because in Public Domain

Seventh-day Adventist Hymnal COPYRIGHT STATUS FOR Key Key Public Domain may be copied freely without permission Yes (PD) Yes, because in Public Domain Seventh-day Adventist Hymnal COPYRIGHT STATUS FOR Key Key Public Domain may be copied freely without permission Yes (PD) Yes, because in Public Domain AUSTRALIA Covered by CCLI may be copied under a CCLI

More information

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All TI,DIOS ( re God) INTRO South erican Dance (q = ca 80) # %? Bilingual Spanish nglish? RFRIN: 1st time: ; reafter: Soprano/Melody F lto Tenor m claim ce - claim you; mos; you; Dios, Dios, God, J J Text:

More information

Školský časopis ZŠ v MALCOVE

Školský časopis ZŠ v MALCOVE Školský časopis ZŠ v MALCOVE Ročník: XX./ č. 2 Školský rok: 2016/2017 2 Ako zostať sám sebou zachovať korene Čo sú to tradície a ako vznikli? Prečo by sme ich mali dodržiavať? Prečo sa nazývajú aj kultúrnym

More information

Chotár i manažérka roka 2015

Chotár i manažérka roka 2015 Pplk. V. Trulík: Ľudia by mali byť obozretní strana 4 Športové gymnázium bude v Poprade strana 5 Popradskí hokejisti doma dvakrát zakopli strana 12 Streda: 18. 11. 2015 Ročník V, číslo 47 Cena 0,40 www.podtatransky-kurier.sk

More information

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA)

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Slovenskými študentmi prehliadané, ale o to zaujímavejšie prímorské mesto Virginia Beach! Nachádza v štáte Virginia približne 220 km južnejšie od Ocean City (MD)

More information

PRÁZDNINY V GRÉCKU LES

PRÁZDNINY V GRÉCKU LES Je už v našom Školákovi tradíciou, že nám najviac prispievajú tohtoroční tretiaci pod vedením pani učiteľky Janečkovej. Tí totižto kadečo zažijú a radi o tom píšu. A my im za ich prežité príbehy ďakujeme

More information

O úlohe rebela v spoločnosti ( )

O úlohe rebela v spoločnosti ( ) O úlohe rebela v spoločnosti (7.1.2017) Deň tradícii, stádovitosti, prikázanej pohody a šťastia, no najmä ideálny deň pre napísanie článku o úlohe rebela v spoločnosti - Štedrý deň. Veď aj tí rebeli potrebujú

More information

SPRAVODAJCA. mesta Giraltovce november Máme doma Miss babičku topľanskej doliny

SPRAVODAJCA. mesta Giraltovce november Máme doma Miss babičku topľanskej doliny SPRAVODAJCA mesta Giraltovce november 2016 Máme doma Miss babičku topľanskej doliny - S pocitom hlbokej úcty... - Nie všetci prejavujú záujem o hroby blízkych - Láska až za hrob - Giraltovčanka možno stála

More information

Školský spravodaj Gymnázia Laca Novomeského v Bratislave

Školský spravodaj Gymnázia Laca Novomeského v Bratislave ČÍSLO 115 Školský spravodaj Gymnázia Laca Novomeského v Bratislave DECEMBER 2017 Časopis ocenený 3. miestom v celoslovenskej súťaži Štúrovo pero 1997 a cenou televízie Markíza 3. júna 2003 < 2> Tomášičkár

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

Školský časopis číslo 2, v školskom roku 2014/2015

Školský časopis číslo 2, v školskom roku 2014/2015 Školský časopis číslo 2, v školskom roku 2014/2015 O šikovnom zajačikovi Raz sa zajačik Ušiačik vybral do lesa. Stretol sa so svojim kamarátom jeţkom Pichliačkom. Rozmýšľali, čo budú robiť a jeţkovi Pichliačkovi

More information

Editoriál. november 2014, cena: 0,50 Čo je nové na GMH? Dozviete sa v prvom čísle časopisu o živote na našej škole pripraveného študentmi z 3.C.

Editoriál. november 2014, cena: 0,50 Čo je nové na GMH? Dozviete sa v prvom čísle časopisu o živote na našej škole pripraveného študentmi z 3.C. november 2014, cena: 0,50 Čo je nové na GMH? Dozviete sa v prvom čísle časopisu o živote na našej škole pripraveného študentmi z 3.C. Editoriál Keď sa počas prestávok prechádzam po chodbách a sledujem

More information

Pramienok 2015/2016. Základná škola, Námestie Štefana Kluberta 10, Levoča. klubert.edupage.org

Pramienok 2015/2016. Základná škola, Námestie Štefana Kluberta 10, Levoča. klubert.edupage.org Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok 5 Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok

More information

...Načo chodiť do školy, keď vyrušovať sa dá naučiť aj doma?!...načo chodiť do školy, keď desiatu môţem zjesť aj doma?!

...Načo chodiť do školy, keď vyrušovať sa dá naučiť aj doma?!...načo chodiť do školy, keď desiatu môţem zjesť aj doma?! Na úvod Po dlhej zime konečne prišla jar. Zima bola veľmi bohatá na mnoţstvo akcií a podujatí, o ktorých sa dočítate v jarnom čísle Školáčika. Mladí redaktori pre vás pripravili ankety, vtipy, zaujímavé

More information

láska DELFÍN rodinná pohoda študentský časopis SSOŠ Bukovecká 17, Košice úspech rozprávky kapor porozumenie priateľstvo radosť koláče šťastie

láska DELFÍN rodinná pohoda študentský časopis SSOŠ Bukovecká 17, Košice úspech rozprávky kapor porozumenie priateľstvo radosť koláče šťastie láska rodinná pohoda DELFÍN študentský časopis SSOŠ Bukovecká 17, Košice úspech rozprávky kapor priateľstvo porozumenie koláče šťastie radosť Praxou v ústrety zážitkom Som študentkou štvrtého ročníka na

More information

Veselú Veľkú noc... Jar k nám zavítala o niečo skôr. Všetko najlepšie ku Dňu učiteľov

Veselú Veľkú noc... Jar k nám zavítala o niečo skôr. Všetko najlepšie ku Dňu učiteľov 2 Noviny VII. ROČNÍK DVOJMESAČNÍK marec 2014 0,50 Jar k nám zavítala o niečo skôr...alebo len zavíta? Je začiatok marca, predchádzajúce dažde nateraz ustáli a vyšlo slnko. Predpovede počasia meteorológov

More information

školoviny Kto pre Vás časopis pripravuje? ZÁKLADNÁ ŠKOLA SPIŠSKÝ ŠTVRTOK Držíte v ruke prvé číslo nového časopisu žiakov ZŠ Spišský Štvrtok

školoviny Kto pre Vás časopis pripravuje? ZÁKLADNÁ ŠKOLA SPIŠSKÝ ŠTVRTOK Držíte v ruke prvé číslo nového časopisu žiakov ZŠ Spišský Štvrtok ZÁKLADNÁ ŠKOLA SPIŠSKÝ ŠTVRTOK školoviny R O Č N Í K 1 I I, Č Í S L O 1 J A N U Á R 2 0 1 4 Držíte v ruke prvé číslo nového časopisu V T O M T O Č Í S L E N Á J D E T E : Pýtame sa... 2 Nezbedná škola

More information

Základná škola Požiarnická 3, Košice 2015/2016. Ročník II. Číslo 2. Školský časopis. Cena: 0, 50

Základná škola Požiarnická 3, Košice 2015/2016. Ročník II. Číslo 2. Školský časopis. Cena: 0, 50 Základná škola Požiarnická 3, Košice 2015/2016 Ročník II. Číslo 2 Školský časopis Cena: 0, 50 Dráčik 2 Ročník II./Číslo 2 Ahojte, víta vás všetkých našich verných druhé číslo školského časopisu Dráčik

More information

Alma Nemes. Transcribed from several period publications. - ma Ne - mes. w œ w. Ne - mes. w w w w. - mes, quae di - ce - re Cy - pris

Alma Nemes. Transcribed from several period publications. - ma Ne - mes. w œ w. Ne - mes. w w w w. - mes, quae di - ce - re Cy - pris SOPRANO ALTO TENOR BASS 4 2 4 2 4 2 4 2 - - ma Ne - s - ma Ne - s so - la ma Nes Transcribed from sever period publications # - - ma Ne - - s # Orlando di Lasso (c. 1532-1594) # - ma Ne - s so - la œ #

More information

nasledujúce vydanie Kanadského Slováka bude už VIANOČNÉ

nasledujúce vydanie Kanadského Slováka bude už VIANOČNÉ We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA Volume

More information

Predhovor. Michal Polivka PREZIDENT SLOVENSKÉHO SPOLKU ŠTUDENTOV ZUBNÉHO LEKÁRSTVA. Milí čitatelia,

Predhovor. Michal Polivka PREZIDENT SLOVENSKÉHO SPOLKU ŠTUDENTOV ZUBNÉHO LEKÁRSTVA. Milí čitatelia, Predhovor Milí čitatelia, som rád, že Vám môžeme ponúknuť ďalšie číslo nášho študentského časopisu. V týchto pár nasledujúcich riadkoch sa chcem poďakovať každému, kto sa zapojil do diania spolku. Či už

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2016 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Island, Kanada, Maďarsko, Malta, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko,

More information

časopis Základnej školy na Pugačevovej ul. v Humennom

časopis Základnej školy na Pugačevovej ul. v Humennom časopis Základnej školy na Pugačevovej ul. v Humennom Vydanie: 3-2006/2007 Vydáva: ZŠ na Pugačevovej ul. v Humennom Zostavila: Mgr. Miroslava Džupinková Grafická úprava: Mgr. Ján Andrejčík Jazyková úprava:

More information

C O R M E U M E S T T E M P L U M S A C R U M P A T R I C I A V A N N E S S

C O R M E U M E S T T E M P L U M S A C R U M P A T R I C I A V A N N E S S C O R M E U M E S T T E M P L U M S A C R U M (MY HEART IS A HOLY PLACE) text and music by P A T R I C I A V A N N E S S text transated into Latin by E D W A R D J. V O D O K L Y S, S. J. Cor meum est

More information

John Burland Music Correlation

John Burland Music Correlation John Burland Music Correlation Catholic Primary Religious Education Programme EARLY YEARS 1&2 THEMES & TOPI EARLY YEARS 1 & 2 SUITABLE SONGS SCRIPTURE CD DVD Myself God knows and loves each one Welcome

More information

ROČNÍK III. ŠKOLSKÝ ROK

ROČNÍK III. ŠKOLSKÝ ROK SOVIČKA Školský časopis nie len do pohody ROČNÍK III. ŠKOLSKÝ ROK 2016/2017 december - február ZŠ S MŠ ULICA IVANA KRASKU 29, TRNAVA 5 Čarovný čas Vianoc Keď mráz kreslí na okná kvety, keď vonku sánkujú

More information

časopis našej školy september november 2012

časopis našej školy september november 2012 časopis našej školy september november 2012 Základná škola Škultétyho 1 949 11 Nitra zsskultetyho@centrum.sk www.zsskultetyhonitra.edupage.org ÚVODNÍK Prvý krát v školskom roku 2012/2013 sa Vám prihovárame

More information

INFORMINg the SLOVAK COMMUNIty FOR 70 years INFORMUJEME SLOVENSKÚ KANADU UŽ 70. ROKOV

INFORMINg the SLOVAK COMMUNIty FOR 70 years INFORMUJEME SLOVENSKÚ KANADU UŽ 70. ROKOV We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage PM# 40026440 ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA

More information

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ INTRODUCTION 4? 4? 4 4? q = c 72? 7? SAMPLE From the repertoire of the International Federation of Little Sgers (Foederatio Internationalis Pueri Cantores, FIPC) Bibliorum Sacrorum nova vulga editio Eng

More information

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o.

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_338_AJ_18 Mgr. Pavla Matýsková Anglický

More information

Happy New year - radostný Nový rok. Canadian Slovak League

Happy New year - radostný Nový rok. Canadian Slovak League We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund (CPF) for our publishing activities. ZA BOHA,NÁRODASLOVENSKO FORGOD,NATIONANDSLOVAKIA Volume - ročník

More information

Farské listy. Vydáva Farský úrad RKC v Urminciach pre pastoračné potreby

Farské listy. Vydáva Farský úrad RKC v Urminciach pre pastoračné potreby Farské listy Vydáva Farský úrad RKC v Urminciach pre pastoračné potreby Ročník: V. Máj 2013 Číslo: 16 Pán Ježiš povedal:,, Veru, veru hovorím vám: Kto verí vo mňa, má večný život. Ja som chlieb života.

More information

DRAMAŤÁČIK VIANOČNÝ ŠPECIÁL OBSAH ČO SA VNÚTRI NACHÁDZA NAMIESTO ÚVODU MOJE VIANOČNÉ OKIENKO TÍMEA TOMÁŠOVÁ

DRAMAŤÁČIK VIANOČNÝ ŠPECIÁL OBSAH ČO SA VNÚTRI NACHÁDZA NAMIESTO ÚVODU MOJE VIANOČNÉ OKIENKO TÍMEA TOMÁŠOVÁ VIČÝ ŠPCIÁL BSH Č S VÚTRI CHÁDZ - Interview s rgentínčanom, ktorý miluje Slovensko - Boháčka zima báseň - Interview s pani učiteľkou Vicianovou - Rozprávka o vode - Pečenie a la Sima a arin - Smiechoty

More information