Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom BÚRKA

Size: px
Start display at page:

Download "Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom BÚRKA"

Transcription

1 Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom BÚRKA Keď je zima, často spomíname na chvíle, keď nás príjemne pohládzajú slnečné lúče. Keďže skoro každý rok chodíme cez prázdniny k moru, tak ja spomínam hlavne na dovolenku, ktorú celá naša rodina strávila v Bulharsku. Boli sme svedkami rôznych zábavných, ale aj smutných príhod. Možno si nie každý vie predstaviť len tak stretnúť v záhrade pekného oslíka. Ja som mal možnosť nielen si ho poriadne poobzerať, ale aj povoziť sa na ňom. Ale len raz! Bolo to úžasné, no druhý raz mi už dal jasne najavo, že stačilo a pekne ma zhodil. V Bulharsku sme však zažili aj nepríjemné chvíle, ktoré nás zasiahli ako blesk. Zastihla nás piesočná búrka, ktorá ničila všetko okolo nás. Najviac z toho nešťastní boli predavači v stánkoch, ktoré boli v blízkosti pláže. Prišlo mi ľúto tetu, ktorá predávala nafukovačky a iné potreby na pláž. Bola veľmi milá a ochotná, búrka však jej tovar zničila a odfúkla. Cestou z pláže som aj ja pobehoval po piesku a zbieral rozfúkané nafukovačky, lebo som vedel, že budú patriť práve jej. Určite bola rada, že jej aspoň zopár zostalo, lebo zvyšok plával v mori. Keď som jej pomáhal, vtedy som nepotreboval žiadne jazykové znalosti, rozumeli sme si a slová boli úplne zbytočné. Keď človek potrebuje pomoc, je jedno, či tá príde zo Slovenska, Čiech či z Poľska. Veď všade sa určite nájdu dobrí ľudia s veľkým srdcom. Jozef Krupa, 6.B

2 Ahojte!!! Zdravím všetkých vás, ktorí si práve otvárate najnovšie číslo Pavlovského školáka. Nový polrok frčí v plnom prúde a povinností pribúda. Dúfam, že nás neopustia sily, keďže sa k nám nenápadne zakráda jarná únava. Nemôžem si to odpustiť, ale... Viete, čo ma v posledných mesiacoch riadne prekvapilo? Že neprišla zima. Mám rada jar, ba priam ju zbožňujem a aj moja sestra škôlkarka sa na ňu veľmi teší. Po celom dome sa ozýva: Ťuki ťuki na okienko, ťuki ťuki na dvere, to predjarné slnko ťuká, že od tejto nedele, pod snehom sa začnú dvíhať snežienky a podbele. Ale pod akýmže to snehom? Nie je mi ľúto ani za ním, ale keď tie moje nové korčule sú také krásne. Tak nádherne sa vynímali pod vianočným stromčekom. Bol to vytúžený, vymodlený a vysnívaný darček. Tak veľmi som verila našim predkom, ktorí tvrdili, že Katarína na blate... Veď to ďalej poznáte. Čomu teda vlastne veriť? Snáď len tomu, že príroda sa zbláznila, ale keď tak rozmýšľam, aj napriek tomu je na tomto svete krásne! - pavlovská školáčka Čo zaujímavé máme za sebou Ani tento rok našu školu neobišiel Mikuláš, ako ináč s darčekmi, potešili sa mu všetci, aj keď ho sprevádzal čertisko. Oddychovali sme, pretože sme mali mimoriadne prázdniny chrípkové, ale potešili sa im len tí zdraví. Pre chorých to nebolo bohviečo. Keď sme v januári prišli do školy, veruže sme mali čo robiť. Angličtinári a ruštinári so svojimi vyučujúcimi pripravili pre rodičov slávnostnú akadémiu pod názvom Family picnic. Účasti rodičov sme sa potešili a im sa na oplátku páčil pestrý program.

3 V piatok, 19. januára, prišli na slávnostný zápis budúci prváci. Privítali ich terajší prváci, ktorí sa pochválili tým, čo sa už stihli naučiť. Nezaostali ani škôlkári, pretože v lesnej škole presvedčili, že vedia spievať i recitovať a v ich rozžiarených očkách bolo vidno, že sa do školy už odteraz tešia. Prišlo polročné vysvedčenie, niektorých príjemne potešilo a niektorých (niekedy sa hovorí bez komentára) Najstarších žiakov školy, deviatakov, prekvapilo (zaskočilo? potešilo?), že celoslovenské testovanie vedomostí Monitor 9, na ktoré sa psychicky pripravili, bolo kvôli spomínanej chrípke preložené na 13. marca. V tej chvíli boli radi, ale teraz by ho už určite chceli mať za sebou. Držíme palce!!! Milú akciu Návšteva po rokoch zorganizovali vyučujúci cudzích jazykov. 7. februára k nám zavítala na stretnutie pani učiteľka Labaničová. Zaujímali nás mnohé veci, preto sme sa spýtali, napríklad: Čo vás v živote najviac fascinuje? Čo považujete za najväčšiu vzácnosť? Čo vás vie najviac rozveseliť? Čo vás napĺňa najväčším šťastím? Ako vyzerá váš najkrajší deň? Okrem toho sme sa stihli zapojiť do rôznych súťaží, boli to napríklad súťaže Šaliansky Maťko, Európa v škole, Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko, geografická olympiáda, pytagoriáda, športové súťaže a ďalšie aktivity. Mnohé ešte máme pred sebou. Aj jarné prázdniny sú preč, hoci sme si ich vychutnali, už teraz sa tešíme na tie ďalšie. Do ďalších dní vám prejeme veľa úspechov!!!

4 O čom sa hovorí Fašiangami nazývame obdobie medzi Troma kráľmi (6. januára) a Popolcovou stredou. Dĺžka tohto obdobia je pohyblivá. Závisí od dátumu Veľkej noci, pretože fašiangy končia 40 dní pred ňou. Potom nasleduje 40 dňový pôst (zavedený až koncom 4 st. kresťanskou cirkvou) až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Fašiangy patrili medzi kultúrne obdobie slovenského národa, sú spojené s rôznymi poverami, hrami a zábavami. Pre naše územie je charakteristické to, že sa počas fašiangového obdobia konajú plesy, karnevaly a rôzne zábavné hry. Začiatkom nášho storočia sa na fašiangových zábavách pražila vaječná praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Mládenci najprv týždeň pred zábavou chodili po dedine a pozývali dievky, ale aj starších na fašiangovú zábavu. Pritom nezabudli po dedine vyzametať vajíčka z kurínov a potiahli aj nejakú slaninu. Po príprave tejto pochúťky sa začala zábava, na ktorej okrem praženice nechýbali ani pečené kysnuté šišky a pražený karamel. Fašiangy majú pôvod v antike. V celej Európe majú svoje špecifické národné zvyky. Prejavuje sa to v osobitej atmosfére, ku ktorej patria tradičné jedlá, sprievody masiek, tanečné a iné zábavy. Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov je maškarný bál. Dodnes sa karnevaly usporadúvajú v románskych krajinách. Sprievody masiek sú preslávené v mestách ako Benátky, Rím či Rio de Janeiro. My sme cestovať nemuseli, pretože DOP pre vás takýto karneval masiek pripravila, ten sa konal 16. februára. Masky boli naozaj zaujímavé, nápadité a originálne.

5 Valentínska pošta Sviatok sv. Valentína pripadá na 14. február. Je sviatkom všetkých zamilovaných a slávi sa už niekoľko desaťročí v rôznych kútoch sveta. Ľudia sa vtedy obdarúvajú darčekmi, aby vyjadrili hĺbku svojich ľúbostných citov. Tento sviatok má v sebe veľké čaro a aspoň kúsok z jeho posolstva by mal byť v každom dni počas celého roka. Kde sa vzal svätý Valentín, podľa ktorého je sviatok pomenovaný? Jedna z legiend vraví, že sv. Valentín bol kňaz žijúci v Ríme v 3. storočí. V tom čase vládol cisár Claudius II., ktorý bol známy krutými vojnovými výpravami. Napadlo ho, že ženatí muži sú slabšími vojakmi, pretože sa musia starať o svoje rodiny, a tak zakázal v krajine manželstvo. Sv. Valentín však napriek zákazu ďalej zasnuboval a oddával zamilované páry. Keď sa to cisár dozvedel, za jeho snahu spájať životy zamilovaných sviatosťou celoživotnej lásky ho dal potrestať. Bol uväznený a popravený. V deň svojej popravy, asi v roku 270 pred Kristom, dostal tajný list (údajne od dcérky žalárnika), v ktorom stálo: "Staň sa mojím, Valentín!" Archeológovia, ktorí odkryli rímske katakomby a v nich kostol zasvätený svätému Valentínovi, nie sú si istí, či bol Valentín iba jeden, alebo ich bolo viac. Katolícka cirkev uznáva až troch svätých s menom Velentine a Valentinus, ktorí boli mučeníkmi a ich smrť pripadla na 14. február. 14. február...deň zaľúbených. My sme si ho tiež chceli nejakým spôsobom spríjemniť, a preto sme žiakom 2. stupňa dali príležitosť obdarovať svoju milovanú osobu maličkosťou. Naše očakávania sa splnili a žiaci nám počas malých prestávok nosili darčeky pre svoje milované osoby. Počas piatej hodiny sme tieto drobnosti roznášali po triedach. Žiaci sa našej návšteve veľmi potešili a netrpezlivo čakali, či sme aj im niečo doniesli!!! Už teraz sa tešíme na ďalšie milé akcie!

6 Zasa som o čosi múdrejší Keď padá hviezda, má si človek niečo priať. Vravíte, že ste ešte žiadnu nevideli? Pozrite sa v noci, niekde mimo mesta (aby vás nerušilo osvetlenie), na oblohu. Ak chvíľu počkáte, s veľkou pravdepodobnosťou nejakú uvidíte. Padajúce hviezdy sa v astronómii nazývajú meteory. Priestor medzi planétami nie je prázdny, ale zaplnený menšími i väčšími telesami. Nás budú zaujímať hlavne tie menšie. Ich veľkosť je od malých kamienkov až po balvany s priemerom cez 100 m. Stáva sa, že takýto kameň letiaci vesmírom sa zrazí so zemou. Keď priletí veľmi blízko, Zem ho začne priťahovať svojou gravitáciou. Meteorit vletí do zemskej atmosféry rýchlosťou, ktorá môže dosiahnuť až 72 km/hod. Trením sa meteorit rozžeraví na veľmi vysoké teploty. A toto je okamih, keď my pozemšťania, pozorujeme padajúcu hviezdu. Meteor je teda stopa na nočnej oblohe, ktorú za sebou zanechá rozžeravený kus vesmírneho kameňa. Teplota, na ktorú sa trením zahreje je taká vysoká, že sa začne vyparovať, preto väčšina z nich nedopadne na Zem, ale zhorí ešte v atmosfére. Vzácnym úlovkom pri pozorovaní meteorov je bolid. Termín bolid opisuje buď mimozemské teleso, ktoré dopadlo na povrch Zeme alebo výnimočne jasný meteor (jasnejší ako Venuša) podobný padajúcej ohnivej guli, bez ohľadu na to, či dopadol až na zemský povrch. Keďže prichádza jar, nebojte sa vybrať do zobúdzajúcej sa prírody a vyberte si tú svoju hviezdu, ktorá vám splní vaše najtajnejšie sny. A aby sa vám vaše sny splnili, poistime to ešte krásnymi štvorlístkami.

7 Vytvorili sme... Vyberáme pre vás úryvky z literárnych prác, ktoré nás reprezentovali v súťažiach Európa v škole a Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko a ukážky výtvarných prác, ktoré postúpili do OK súťaže Európa v škole. DOMINIKA Raz sme sa s našou triedou vybrali do školy v prírode. Každý z nás sa tešil na skvelý týždeň plný dobrodružstiev. Hneď, ako sme sa vybalili, mali sme zoznamovací večierok v spoločenskej miestnosti, pretože tam boli aj žiaci z iných škôl, ba dokonca aj deti z detského domova. Vôbec som netušila, že deti z detských domovov chodia na takéto výlety. Ešte Dávid Kontra Pal, 2.A väčším prekvapením pre mňa bolo, keď nás ubytovali v jednotlivých izbách a ku mne sa dostalo dievčatko z detského domova. Bola veľmi tichá a s nikým nekomunikovala. Vedela som o nej len to, že sa volá Dominika a má desať rokov. Prvé dva dni sme sa rozprávali pohľadmi. Až večer som si všimla niečo zvláštne. Keď som sa vrátila po večeri do izby, prekvapilo ma, že Dominika tam už bola. Už od dverí som videla, že niečo drží v ruke. Podišla som bližšie a zistila som, že v ruke drží fotku. Samozrejme, že som bola zvedavá, na fotografii som videla dvoch dospelých ľudí s dieťaťom. Pochopila som. To šťastné malé dieťa bola Dominika so svojimi rodičmi. Myšlienky mi lietali v hlave obrovskou rýchlosťou, ktorú nebolo možné kontrolovať. Naozaj som ničomu nerozumela. Ako môže mať Dominika rada svojich rodičov, ktorí ju odložili do detského domova? Nedalo mi to, riskla som a spýtala som sa jej na to. Vzápätí som to na zlomok sekundy aj oľutovala, lebo jej krásne veľké oči sa v tej chvíli naplnili slzami. No napriek tomu sa mi pokúsila vysvetliť, že... Obidvom sa nám kotúľali po tvárach slzy, keď mi rozprávala svoj smutný príbeh. Nestačil jej ani domov, ani šťastní rodičia. Už som teda zistila, prečo je stále taká smutná a som rada, že sa mi zdôverila. Keď tak rozmýšľam, Dominika mi istým spôsobom otvorila oči. Uvedomujem si, že som rada, že žijem práve na Slovensku. Som rada, že tu nie sú vojny, ktoré denne pripravujú o život mnoho bezbranných ľudí. Každý deň myslím na Dominiku, vo svojich listoch, ktoré mi pravidelne posiela, nezabudne zdôrazniť: Slovensko mám veľmi rada, pretože nie je posiate krvou vojny a som rada, že sme emigrovali práve sem. Ja s ňou súhlasím, vážim si každý kút našej vlasti a jasám, že Slovensko Brecková, Skvašik, 8.A je mojím domovom. Simona Varcholová, 8.A

8 Taký obyčajný deň Raz v noci sa mi sníval hrozný sen. Bol som sám na ulici a chodil som od domu do domu hľadať almužnu. Bol som veľmi chudobný a nemal som čo jesť. V každom dome na mňa čakala hrôzostrašná príšera, ktorá ma skoro zjedla, ale vždy som unikol. Išiel som k jednému domu, ktorý vyzeral celkom mierumilovne, tak som vošiel dnu a... BBBBUUUUUMMMM!!!!!!!! Obrovská príšera ma ovalila veľkým kladivom po hlave. No nato som sa zobudil a zistil som, že to nebola príšera, ale moja sestra Anička. Vstávaj, Janík, dnes ideš k lekárovi, tak už neleňoš, ale rýchlo vstávaj!!!!!!! O hodinu ideme do mesta, tak už vstaň!!!!! " S veľkým dupotom opustila izbu a zabuchla dvere. Keď odbilo deväť hodín, vyrazili sme do mesta, čo nám zabralo pol hodiny. Po príchode do mesta mi otec prezradil náš plán, že najprv pôjdeme k lekárovi, a potom pôjdeme na nákupy. Keď sme odchádzali od lekára, otec mi dal 200 korún na hračku, ktorú si vyberiem v obchode s hračkami. Zaiskrili mi oči, keď sme prechádzali cez námestie a uvidel som veľký obchod s hračkami. Pri tomto obchode bola ceduľa, na ktorej boli KINOHITY Valentyna Kazaková, 5.A mesiaca. Otec s mamou išli k ceduli a vyberali si film, na ktorý sa pôjdu pozrieť. No ja som nešiel k ceduli, ale mňa zaujal krčiaci sa malý rómsky chlapec, ktorý mal otrhané šaty. Pri svojich nohách mal malú krabicu s drobnými peniazmi. V tú chvíľu mi ho prišlo tak ľúto, až sa zo mňa vydralo: Ako sa voláš?" spýtal som sa ho. Jožko, Jožko Filan," povedal mi trochu ustráchane chlapec. Zrazu mi svitlo v hlave, čo by som mohol urobiť. Marcela Mašlejová, 4.A Rukou som siahol do vrecka a nenápadne som mu vložil do škatuľky s drobnými peniazmi moju dvestokorunáčku. Často rozmýšľam, aké by bolo príjemné, keby takých ľudí ako Jožko bolo vidno po ulici behať, skákať, tešiť sa a nie čakať na to, či si ich niekto všimne. Nezáleží na tom, že sa výzorovo alebo povahovo líšime, sme ľudia a to je dôležité, to nás spája. Ján Kontra Pál, 6.B Príbeh o kamarátoch Boli raz dvaja veľmi dobrí kamaráti. Vo všetkom si vždy pomáhali, so všetkým sa podelili. Volali sa Peter a Jakub. Keď jeden z nich niečo potreboval, tak ten druhý mu to požičal. Verte či neverte, takých dobrých kamarátov nebolo široko-ďaleko. A takto sa kamarátili už asi päť rokov. Vždy pri sebe stáli. Bývali v susedstve a dokonca aj v škole spolu sedeli v jednej lavici. Dobre sa učili

9 a učiteľka ich často dávala za vzor ostatným deťom. Len záujmy mali odlišné. Kým Peter mal bližšie k športu, Jakub rád čítal a robil búdky pre vtáčiky. Jedného dňa sa však ich kamarátstvo začalo rúcať. Všetko sa ako keby prevrátilo hore nohami. Ti dvaja sa pohádali a stali sa z nich nepriatelia. Odmietli spolu sedieť v jednej lavici a začali jeden druhému robiť zle. Príčinou bola normálne vec, ktorá sa v bežnom živote stáva veľmi často. Do školy prišla nová žiačka Valentyna, ktorá pochádza z Ukrajiny. Osud sa s ňou škaredo zahral, pretože prišla o mamu, a tak si ju k sebe zobrala jej teta, ktorá bývala v tej istej dedine. Sedela sama v poslednej lavici a jedného dňa sa jej Jakub prihovoril. Zistil, že je veľmi milá, Terézia Balintová, 5.A múdra a zábavná, má rada knihy a prírodu. Skamarátil sa s ňou. Spolu chodili domov zo školy a rozprávali sa o tom, čo prečítali, čo by bolo treba prečítať, kreslili plány kŕmidiel pre vtáčiky. Valentyna hovorila Jakubovi o jej práci v zdravotníckom krúžku v ukrajinskej škole, spomínala na mamu. Toto sa Petrovi nepáčilo, cítil sa odstrčený a podvedený. Tak sa začalo nepriateľstvo medzi Petrom a Jakubom... Jakub Buban, 5.B Prekvapenie Keď našim susedom ich syn Maroš oznámil, že po šiestich rokoch pobytu v Anglicku príde domov na dlhšiu dovolenku aj s priateľkou, boli celí bez seba. Vymaľovali všetky izby v dome, presťahovali nábytok, dokonca chodníky prekryli zámkovou dlažbou, aby na Marošovu frajerku zapôsobili. Ich nadšenie a radosť boli neopísateľné. Deň pred ich príchodom sa u susedov vyváralo a pieklo od samého rána. Naša babka im pomáhala s plnenou kapustou, pretože ona ju vie na celej ulici urobiť najlepšiu. Konečne nastal pre našich susedov deň návratu ich syna. Bolo sobotné ráno, keď pred Juliana Serenčková, 9.A ich domom zastalo parádne auto a z neho vystúpili tri osoby. Celá ulica bola na nohách a zvedavci postávali pred bránami i za nimi. Sused so susedou sa rozbehli k Marošovi a zrazu prvý šok. Marošova priateľka je Japonka! Suseda zdrevenela a sused sa od úžasu nezmohol na slovo. Ešte sa nespamätali a už prišiel druhý šok. Malý Japonec si smelo vykračoval smerom k nim s balíkmi väčšími ako on sám v oboch rúčkach. Ľudia na ulici si začali šuškať a neveriaco krútili hlavami. Prvý sa spamätal sused. Najprv objal syna, potom dievčinu a napokon chlapčiatko. Suseda sa rozplakala a urobila to isté. Neskôr vošli svorne do domu a do večera ich nikto nevidel. Mali si toho toľko povedať! Juraj Lechman, 5.B

10 Rybačka Sedím v tme svojej izby a pozorujem cez okno snehové vločky, ktoré v svetle pouličnej lampy tíško padajú na okenný rám. Po chvíli je už pohyb vločiek akýsi rýchly, zmätený. To vietor, ktorý sa rýchlo priblížil, ich tak roztočil a zadul zimnou silou. Je mi smutno. Napriek tomu, že mám zimu celkom rád, v takéto zimné večery je mi veľmi clivo. Veru. Cnie sa mi za slnkom, ktoré nie je skúpe na teplé lúče, za rosou zrána, za slnečnými dňami pri našej starej rieke. Viem, že leto i teplá jeseň sú už dávno preč, ale spomienky sú stále živé. Patrím k deťom, ktoré vedia využiť chvíle ničnerobenia na príjemné činnosti, jednoducho, tak po svojom. Už od útleho detstva mám prírodu veľmi rád. Najviac ma priťahuje voda našej rieky aj s rybkami, ktoré v nej žijú. Nerobia krik, iba si tak plávajú hore-dole pod vodou a púšťajú bublinky. A tak som sa stal rybárom. Rybárčenie je koníčkom chlapov v našej rodine, Jaroslav Varchola, 4.A teda mojím a otcovým. Je pravda, že keď chytím rybu, hnevám sa sám na seba. Veď tie rybičky mi nič zlé nerobia! Pred očami mám rieku s lenivou tmavou vodou a trávou, ktorá je v lete vyššia ako ja. Bol krásny slnečný deň a ja som sa s otcom vybral na ryby. Všetko nasvedčovalo tomu, že úlovok bude dobrý. Ale nebol. Otec je známy tým, že rád rozpráva a všetko veľmi prežíva. Jeho príprava na rybačku trvá dlhšie, než samotná rybačka. Keď sme prišli k rieke a našli vhodné miesto na rybolov, otcovi sa hneď začalo dariť. Prvým úlovkom bola menšia ryba, ale vrátil ju vode. Druhá rybka bola väčšia, ale aj tá putovala naspäť do rieky. To otca ešte viac posmelilo. Vytrvalo hádzal silon s háčikom do vody, vyťahoval ho, menil háčiky, dával návnady, raz vymenil i naviják. Po chvíli sme zistili, že na háčiku máme asi dvojkilogramového kapra. Otec tak začal revať od radosti, až to počul ten kapor. Ešte chvíľu sa metal sem a tam, až napokon po ňom zostal len prázdny háčik. V tej chvíli sa otec premenil na soľný stĺp a asi desať minút sa nenašla sila, ktorá by ho z toho stavu prebrala. Patrik Hisem, 5.A Oči Oči dostal každý ako dar. Kto jeho cenu by nepoznal? Veď vidieť krásu na svete, bez očí by nám bolo upreté. Oči denne veľa vidia a čo vidia, to prezradia. V nich nájdeš radosť i žiaľ, čo bez očí by človek znamenal? V očiach vidieť dobrotu i zlobu, hviezdy i modrú oblohu. V očiach ľudské srdce svieti a vždy pravdu napovie ti. Terézia Balintová, 5.A Pavol Šalacha, 2.A

11 Viete, že marca sa začína Mesiac internetu? S internetom sa zoznámil už takmer každý z nás, ale keďže má tento mesiac sviatok, prinášame zopár informácií práve z tejto oblasti. Naši žiaci určite vedia internet používať, ale viete ako vznikol? Ak sa to chcete dozvedieť, čítajte ďalej. Začiatky internetu sú spojené s vývojom komunikačnej siete na vojenské účely v USA. Neskôr tvorili internet predovšetkým akademické počítačové siete, ktorými boli poprepájané univerzity a vedecké inštitúcie. Počet užívateľov stále rástol. Internet je najväčšia celosvetová počítačová sieť, umožňuje, aby počítače všetkých typov spoločne používali určité služby a priamo komunikovali. Niektoré počítače zapojené v internete sú určené na to, aby slúžili iným počítačom. Počítač, ktorý služby poskytuje, sa volá server (z lat. servo servis, služba, pomoc). Počítač, ktorý využíva služby servera, sa volá klient. Väčšina počítačov, s ktorými bežne pracujete, sú klientské počítače, ktoré využívajú služby serverov. Servery zapojené v internete poskytujú rôzne služby. Asi najznámejšou službou internetu je web. Servery, ktoré túto službu poskytujú, sa starajú o to, aby boli v internete dostupné rôzne www (world wide web) stránky. Internet by sme si nemali zamieňať s webom, web je len jednou službou internetu, ktorý umožňuje vášmu počítaču čítať zo vzdialeného počítača textové informácie (stránky) doplnené grafikou. Stránky obsahujú odkazy na iné stránky, ktoré sa môžu nachádzať na tom istom počítači (serveri), ale aj na ktoromkoľvek inom počítači pripojenom na internet. Takto môžete putovať po celej sieti, z jednej stránky na druhú, zo serveru na server, a nájsť vždy presne to, čo potrebujete. Táto cesta je nekonečná. Denne vznikajú státisíce nových stránok. Ďalšou známou službou internetu je a mnoho ďalších. Tri z najrýchlejších počítačov na svete sa nachádzajú v Amerike, ďalší v Japonsku a najrýchlejší počítač v Európe je v Španielsku. Tento počítač používa operačný systém Linux od firmy IBM. Do prevádzky ho uviedli v novembri Pracuje v Polytechnickej univerzite v Barcelone a slúži na výskum klimatických zmien a liekov. Aj tieto najrýchlejšie počítače sa zdokonaľujú a prekonávajú svoje vlastné rekordy. Americký superpočítač Blue Gene/L bude po dokončení používať americké ministerstvo energetiky. Aby ani Japonci nezostali pozadu, pokúšajú sa vyrobiť ešte výkonnejší počítač, ktorý by mal byť na svete v roku Kolektívna sieť získala pozornosť verejnosti v 90. rokoch 20. storočia. V auguste 1991 Tim Berners- Lee publikoval svoj nový projekt World Wide Web, dva roky po tom, ako začal s tvorbou označovacieho jazyka HTML a protokolu HTTP. Zverejnil prvé stránky organizácie CERN vo Švajčiarsku. Niekoľko akademických a vládnych inštitúcií tiež prispelo stránkami, ale verejnosť ich zatiaľ nevidela. V roku 1994 sa začala verejnosť zaujímať o dovtedy akademicko-technický internet. V roku 1996 bolo slovo internet bežne používané, ale vzťahovalo sa takmer výlučne na World Wide Web.

12 Postrehy zo školských lavíc (tentokrát trošku vážne o Slovensku) Našu krajinu netvoria len pamiatky, ale hlavne ľudia. Mali by sme byť hrdí na náš národ a vôbec každá krajina by mala byť hrdá na svoj národ, no musí tiež rešpektovať iné národy. Cudzie štáty možno tých pekných miest a oblastí majú omnoho viac, ale my, Slováci, musíme byť hrdí na to, čo máme pekného vo svojej krajine!!! Hoci je svet veľký a my žijeme v rôznych kútoch zemegule, stále nás niečo spája a to je ľudskosť. Líšime sa farbou pleti, rečou, kultúrou, a predsa sme si rovní. Naše svedomie a cit nám nedovolí ublížiť si navzájom. Nezáleží na tom, či je niekto pekný alebo škaredý, či je vzdelaný alebo nevzdelaný a podobne, ale nech vo svojom vnútri, vo svojom srdiečku, má miesto aj pre iných a nech rozdáva toľko lásky, koľko potrebujú jeho blízki. Len obyčajný postreh z obyčajného rána Išla mi zaś do školy, v jeden šumni dzeň. Prišla mi do triedy a vadzim śe takoj. Perša hodzina, jaj Bože, zemepis. Treba śe richlo učic a šak keby daco, knižku pod lavicu šturic. Učiteľ už idze, každi je zrazu vzorni žiak. No dobre, už śedzime, každi napäti a ja išče sciham do džveredla kukac. Patrim naľavo, Monika zaś śe bifli. Hučim Andrei do hlavi, popať, Simona śe zaś hlaśi. Popatrim na Luciu, śmeje śe jak meśačok na hnoju a naraz tu šicko scichne. Normalna drama abo psycho a tu čuc: Odpovedať sa hlási... To naša nočna mora na každej hodzine, ale dachto śe obetovac muśi, ta pošla Anča. Dzekujeme za obetavosc, no už mi v obraze. Boris poskakuje pri mapkoj. Śednul spokojni, ta asi dobre. Teraz ruki spinam a pitam šickich svatich naj nejdzem ja, bo budze v piatok zaracha. A zatvoril śe harok, kameň mi spadnul zo śerca. Novu latku vyśvetlic treba, polovka triedi, na čele zo mnu, hutori, co novoho bulo v piatok večar. A naraz cicho, cicho... a lem čujem cŕŕŕŕŕn. Berem tašku a dovidzeňa, no neznam, co me išče dneś čeka.

13 Čítaj, oddychuj, maľuj Poznáš ho? Zrejme zbytočná otázka. Ak ho nepoznajú tvoji kamaráti, zoznám ich s ním. Veď mesiac kníh sa nezadržateľne blíži. O zaujímavých osudoch tohto neobyčajného mladíka môžete čítať v knihách: Harry Potter a kameň mudrcov Harry Potter a tajomná komnata Harry Potter a väzeň z Azkabanu Harry Potter a ohnivá čaša Harry Potter a fénixov rád Harry Potter a polovičný princ 7.diel HARRY POTTER AND THE DEALTHY HALLOWS sa do predaja dostane , slovenská verzia by sa mohla objaviť na trhu pred Vianocami, názov jej prekladu ešte nie je známy. ZATIAĽ SI HO ASPOŇ FAREBNE VYMAĽUJ!!!

14 Pohni rozumom Mala Marienka dáva spať svoje bábiky. - Marienka, ale veď bábiky sa ešte neumývali - upozorňuje ju babka. - Ja viem, ale chcem, aby bábiky mali lepší život ako ja Vyučovacia hodina, počas ktorej spievame je... Základom matematiky je... Hodina počítania sa volá... Telocvik sa ináč volá... výchova O spisovateľoch sa učíme na... (daj do nominatívu) Náš materinský jazyk je... História je... O štátoch, pohoriach a riekach sa dozvieme na... Zložením prvkov a zmesí sa zaoberá... Veľmoc na východe Európy, siahajúca do Ázie... V ústach máme... Ak nevieš, skús sa spýtať starších súrodencov!!! V detskom tábore sa blíži obed a deti sú už veľmi hladné. Očakávane sa ozve z rozhlasu: - Obedy sa podávajú pri východnej bráne! Všetky deti sa rozbehnú tak rýchlo ako len vládzu, a keď pribehnú, z rozhlasu sa ozve: - Omyl, obedy sa podávajú pri južnej bráne! Deti sa už od hladu nevedia ani pohnúť, ale zúfalo dobehnú k južnej bráne, keď sa zase ozve rozhlas: - Pre neustále pobehovanie, sa obedy rušia! Viete prečo chcú mať učitelia na hodine ticho? Aby počuli, kedy zazvoní na koniec hodiny. Jano, čo stojí ten pes? Ja neviem prečo si nesadne! Ale ja myslím, koľko stojí. Jaj tak! Asi pol hodiny. Za piatimi horami, za piatimi morami, za piatimi dolinami a piatimi riekami stojí chalúpka. V chalúpke za stolom sedí babka a nadáva:,,prečo práve ja musím bývať tak ďaleko. Malý Matúš príde domov a otec sa ho pýta. - Tak čo je nového v škole? - Päťka a päťka. - Čo? - A štvorka. - To nemyslíš vážne. - Ale neboj sa, tie známky už neplatia. - To mi odľahlo. A prečo? - Lebo ma vyhodili zo školy. Čo je to??? Mám hrdlo bez hlavy, čo mi ide z hrdla do hrdla, často aj do hlavy!!! AFAĽŠ Čo vznikne, keď skrížite cukrára s astronautom? Orión, vaša čokoládová hviezda. Nájdeme ju prostred zimy na kríku, podobá sa červenému cukríku. Ktorý dom skrýva v sebe strom?

15 Zo športu V tomto školskom roku žiaci našej školy už absolvovali mnohé športové aktivity. Čo nás čaká a čo ešte zažijeme, o tom sa dočítate ďalej. Termíny súťaží v 2. polroku Marec Obvodové kolo vo volejbale chlapcov výber žiakov našej školy proti výberu ZŠ Palín, Veľké Kapušany, Michalovce ( ) Obvodové kolo vo volejbale dievčat naše žiačky si zmerajú sily so žiačkami z Palína, Michaloviec a z Veľkých Kapušian Apríl Okresné kolo v gymnastike ročník ( ) Okresné kolo v gymnastike ročník ( ) Okresné kolo v gymnastike ročník ( ) Máj Turnaj v malom futbale ročník ( ) Turnaj v malom futbale ročník ( ) Turnaj v malom futbale ročník ( ) Turnaj o pohár starostu obce Pamätajte na to, že šport je v prvom rade hra. Je to aktivita rozvíjajúca fyzickú zdatnosť, obyčajne v súťaži s inými, má poskytovať radosť a pôžitok z cvičenia, ako aj zábavu, ale vždy v duchu fair play (slušná, čestná, poctivá hra).

16 Na záver... Blížia sa triedne a školské kolá súťaží v prednese literárnych textov, preto je treba poriadne rozhýbať jazyk, rýchlo povedz 3x po sebe: Peter Pavol povedz pravdu pravdivú, predala pekárka páperovú perinu? Prišiel pekár, pochytil portviš, prásk pekárku po pätách. Nemá Peter ani meter, meria meter ten náš Peter? Ešte sa tie makovičky nepovymakovičkovali. DOLÁR, LIBRA, RUBEĽ DÔLEŽITÝ OZNAM Ak vám v tomto časopise niečo chýba, povedzte nám to. Vaše nápady a postrehy s radosťou uvítame, lebo chceme, aby Pavlovský školák oslovil malých i veľkých, mladších i starších, školopovinných aj tých ostatných. Môžete osloviť priamo členov Redakčnej rady alebo napísať na adresu pavlovsky.skolak@centrum.sk Redakčná rada z vašich postrehov vyberie najzaujímavejšie a tie budú odmenené!!! Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom Meno a trieda: Predmet: Dátum: Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom Meno a trieda: Predmet: Dátum: Na tvorbe tohto čísla Pavlovského školáka sa podieľali: Monika BALINTOVÁ, Katarína BRECKOVÁ, Lucia GENCOVÁ, Lucia KIČKOVÁ, Maroš KUŠNÍR, Julián SKVAŠIK, Alena PALČÍKOVÁ, Mária TÓTHOVÁ, Simona VARCHOLOVÁ

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA)

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Slovenskými študentmi prehliadané, ale o to zaujímavejšie prímorské mesto Virginia Beach! Nachádza v štáte Virginia približne 220 km južnejšie od Ocean City (MD)

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

2/ ABC. Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets)

2/ ABC. Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets) 2/2016-2017 ABC Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets) Jún 2017 Žiacky ples 3 Fašiangy 3 Beseda so spisovateľkou 3 Nelátkové závislosti 4 Civilná ochrana 4 Súťaž hliadok

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

láska DELFÍN rodinná pohoda študentský časopis SSOŠ Bukovecká 17, Košice úspech rozprávky kapor porozumenie priateľstvo radosť koláče šťastie

láska DELFÍN rodinná pohoda študentský časopis SSOŠ Bukovecká 17, Košice úspech rozprávky kapor porozumenie priateľstvo radosť koláče šťastie láska rodinná pohoda DELFÍN študentský časopis SSOŠ Bukovecká 17, Košice úspech rozprávky kapor priateľstvo porozumenie koláče šťastie radosť Praxou v ústrety zážitkom Som študentkou štvrtého ročníka na

More information

SEDMOKRÁSKA školský časopis žiakov Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej v Levoči. Školský rok: 2014/2015. Ročník: V. Číslo: 8.

SEDMOKRÁSKA školský časopis žiakov Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej v Levoči. Školský rok: 2014/2015. Ročník: V. Číslo: 8. SEDMOKRÁSKA školský časopis žiakov Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej v Levoči Školský rok: 2014/2015 Ročník: V. Číslo: 8 Redakčná rada ŠÉFREDAKTOR: Lukáš Piroch ČLENOVIA RR: Vanesa Kočková, Alice

More information

Ročník XXVII Školský rok 2015/2016 Číslo 1 ČASOPIS PRE MALÝCH I VEĽKÝCH. VYDÁVA ZŠ s MŠ, POD PAPIERŇOU 1, BARDEJOV

Ročník XXVII Školský rok 2015/2016 Číslo 1 ČASOPIS PRE MALÝCH I VEĽKÝCH. VYDÁVA ZŠ s MŠ, POD PAPIERŇOU 1, BARDEJOV Ročník XXVII Školský rok 2015/2016 Číslo 1 ČASOPIS PRE MALÝCH I VEĽKÝCH VYDÁVA ZŠ s MŠ, POD PAPIERŇOU 1, BARDEJOV Na úvod by som Vás, všetkých čitateľov nášho školského časopisu, chcela privítať v novom

More information

zo stužkovej ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 ľudia zo stredoveku rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9

zo stužkovej ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 ľudia zo stredoveku rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9 ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 2. číslo školského roku 2016/17 - cena 1 rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9 SPRAVTE VIANOCE KRAJŠÍMI DEŤOM Z KRÍZOVÉHO CENTRA PREDAJ VIANOČNÝCH

More information

NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID!

NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID! BAND INFOS, MERCHANDISE AND MORE: WWW.NUCLEARBLAST.DE WWW.FACEBOOK.COM/NUCLEARBLASTEUROPE NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID! Get the NUCLEAR BLAST mobile app NOW at http://road.ie/nuclearblast

More information

Školský časopis ZŠ v MALCOVE

Školský časopis ZŠ v MALCOVE Školský časopis ZŠ v MALCOVE Ročník: XX./ č. 2 Školský rok: 2016/2017 2 Ako zostať sám sebou zachovať korene Čo sú to tradície a ako vznikli? Prečo by sme ich mali dodržiavať? Prečo sa nazývajú aj kultúrnym

More information

PodNebie. Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. + Vianočná príloha. Krst - formalita? Ako zdolať vrch biznisu

PodNebie. Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. + Vianočná príloha. Krst - formalita? Ako zdolať vrch biznisu november - december 2011 č.28 nepredajné Ako zdolať vrch biznisu Krst - formalita? + Vianočná príloha Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. Obsah Editoriál (3) Františka píše, že... (3) Akcie

More information

Základná škola s materskou školou Samuela Štúra, Lubina 1. September, október, november, december. Číslo: 1

Základná škola s materskou školou Samuela Štúra, Lubina 1. September, október, november, december. Číslo: 1 Základná škola s materskou školou Samuela Štúra, Lubina 1 September, október, november, december Číslo: 1 September 1. september - Deň Ústavy SR Slovenská národná rada 1. septembra 1992 schválila Ústavu

More information

č. 3 Školský časopis Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy Z o b s a h u

č. 3 Školský časopis Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy Z o b s a h u Školský časopis FAUSTINÁČIK č. 3 Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy 2015 Z o b s a h u 1O. výročie našej školy Predstavujeme asistentov Stretnutia so zaujímavými ľuďmi Vlastná tvorba

More information

Školský časopis. Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves. Ročník: XV. Deň učiteľov ocenení. Moja tajná záľuba.

Školský časopis. Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves. Ročník: XV. Deň učiteľov ocenení. Moja tajná záľuba. Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves Deň učiteľov 2014 - ocenení Školský časopis Beseda s olympionikmi Moja tajná záľuba Mladí reportéri Číslo: 1/2014 Ročník: XV. Ahojte, Teším sa, že vám

More information

Školský časopis 1.Sg Nultý ročník, 2017 BAJTIME

Školský časopis 1.Sg Nultý ročník, 2017 BAJTIME Školský časopis 1.Sg Nultý ročník, 2017 BAJTIME Úvod Milí spolužiaci, celí nažhavení prečítať si naše nulté číslo školského časopisu BajTime, konečne ste sa dočkali! V čísle sa môžete dočítať o záležitostiach

More information

Naša jubilantka. Predstavuje sa Vám Sára Havašová, žiačka 7. B triedy. Po stopách našich bývalých redaktorov. Lyžiarsky výcvik

Naša jubilantka. Predstavuje sa Vám Sára Havašová, žiačka 7. B triedy. Po stopách našich bývalých redaktorov. Lyžiarsky výcvik Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves Naša jubilantka Školský časopis Po stopách našich bývalých redaktorov Lyžiarsky výcvik Predstavuje sa Vám Sára Havašová, žiačka 7. B triedy Číslo: 1/2013

More information

Ľubomíra Skovajsová, zástupkyňa riaditeľa školy

Ľubomíra Skovajsová, zástupkyňa riaditeľa školy Čo chceme s novinami našimi Tu stojím a nemôžem inak! Touto, tiež požičanou vetou, chcem ospravedlniť svoje počínanie, že už piaty raz pri titulkoch úvodníkov mnou založených školských časopisov beriem

More information

Školský časopis Pri Základnej škole a Materskej škole Sokolská 81 Závod

Školský časopis Pri Základnej škole a Materskej škole Sokolská 81 Závod Školský časopis Pri Základnej škole a Materskej škole Sokolská 81 Závod Ročník II. Číslo 1 Školský rok 2010/2011 ÚVODNÍK Ahojte, tak sme tu zasa medzi Vami. Radi by sme nadviazali na minuloročnú tradíciu

More information

Slovo redakcie na úvod. Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia Stropkov * Školský rok 2006/2007 * Vyšlo 4. 5.

Slovo redakcie na úvod. Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia Stropkov * Školský rok 2006/2007 * Vyšlo 4. 5. Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia Stropkov * Školský rok 2006/2007 * Vyšlo 4. 5. 2007 * Číslo 3 Slovo redakcie na úvod V čase, keď dostávate tretie tohtoročné číslo nášho časopisu do rúk,

More information

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob.

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob. ZIMA 2017/18 Zimná akcia trvá od 1. 11. 2017 do 28. 2. 2018 alebo do vypredania zásob. SHE 71 MS 170 RE 88 HSE 42 99 109 MS 170 HT 133 749 799 Vyvetvovacie píly STIHL HT 56 C-E 469, 449, STIHL HT 133 799,

More information

METODIKA A CIELE PRÁCE

METODIKA A CIELE PRÁCE OBSAH Úvod... 3 Metodika a ciele práce... 4 1 Írsko... 5 1.1 Všeobecné informácie... 5 1.2. História... 6 1.2.1 Starodávna história... 6 1.2.2 Novodobá história... 7 1.3 Historické pamiatky Írska... 7

More information

ČASOPIS ZŠ MLYNSKÁ STROPKOV II/2016

ČASOPIS ZŠ MLYNSKÁ STROPKOV II/2016 ČASOPIS ZŠ MLYNSKÁ STROPKOV II/2016 EDITORIÁL AHOJTE Milí žiaci a čitatelia nášho školského časopisu Mlynoviny! Už o chvíľu sa skončí školský rok, pripravili sme pre vás posledné číslo školského časopisu

More information

Ceruzky. vo svete 2/2015. online časopis pre slovenské deti v zahraničí ISSN :

Ceruzky. vo svete 2/2015. online časopis pre slovenské deti v zahraničí ISSN : Ceruzky vo svete 2/2015 online časopis pre slovenské deti v zahraničí ISSN : 2418-4012 http://ceruzkyvosvete.iseia.eu/ Ahoj milá kamarátka, Ahoj milý kamarát, som ceruzka Zuzka a spolu s mojimi kamarátkami

More information

Školský spravodaj Gymnázia Laca Novomeského v Bratislave

Školský spravodaj Gymnázia Laca Novomeského v Bratislave ČÍSLO 115 Školský spravodaj Gymnázia Laca Novomeského v Bratislave DECEMBER 2017 Časopis ocenený 3. miestom v celoslovenskej súťaži Štúrovo pero 1997 a cenou televízie Markíza 3. júna 2003 < 2> Tomášičkár

More information

Jar ročník 1. číslo FREE & Zdarma. Ako ďalej, Slováci v Kanade? str. 14

Jar ročník 1. číslo FREE & Zdarma. Ako ďalej, Slováci v Kanade? str. 14 Jar 2015 8. ročník 1. číslo FREE & Zdarma www.sk-bc.ca Príhovor prezidenta SR str. 4 Rozhovor Ľudovíta Štúra str. 13 Ako ďalej, Slováci v Kanade? str. 14 Imigrácia do Kanady str. 17 Jánošík, Katarína a

More information

BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU

BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU OBSAH Zajtrajšok nebude taký ako bol včerajšok. Bude nový a bude závisieť od nás. Nie je ho treba objaviť, ako skôr vynájsť. Gaston Berger, filozof EDITORIÁL:

More information

Školský časopis číslo 2, v školskom roku 2014/2015

Školský časopis číslo 2, v školskom roku 2014/2015 Školský časopis číslo 2, v školskom roku 2014/2015 O šikovnom zajačikovi Raz sa zajačik Ušiačik vybral do lesa. Stretol sa so svojim kamarátom jeţkom Pichliačkom. Rozmýšľali, čo budú robiť a jeţkovi Pichliačkovi

More information

nasledujúce vydanie Kanadského Slováka bude už VIANOČNÉ

nasledujúce vydanie Kanadského Slováka bude už VIANOČNÉ We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA Volume

More information

Čo vám odkazujú naši deviataci?

Čo vám odkazujú naši deviataci? 3 JÚN 2009 Časopis žiakov Základnej školy v Bošanoch sip@zsbosany.edu.sk Čo vám odkazujú naši deviataci? Čínsky horoskop T-ball utužuje zdravie Veľa vtipov, čítania, tajničiek Malý receptár ľahké jedlá

More information

StrEleC Ročník V. Číslo 3. Máj 2018

StrEleC Ročník V. Číslo 3. Máj 2018 StrEleC Ročník V. Číslo 3. Máj 2018 ~ 1 ~ Obsah Úvod... 2 Exkurzia Modra... 6 Exkurzia Brodzany a Oponice... 9 Edducate Slovakia... 11 English lectors... 13 Slnko... 14 Stenografia... 15 Popol všetkých

More information

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KTO NAPÍSAL TOTO ČÍSLO? Volám sa Michaela Medveďová, no pred typickou zdrobneninou svojho mena dávam prednosť prezývke Mima. (Tých prezývok mám inak veľmi veľké množstvo, našiel sa už aj človek, čo ma

More information

CellulaROČNÍK XII. Spája ich láska k slovu. Buď pripravený! Aby učenie išlo lepšie. Sociálne siete pred barákom

CellulaROČNÍK XII. Spája ich láska k slovu. Buď pripravený! Aby učenie išlo lepšie. Sociálne siete pred barákom Časopis Strednej zdravotníckej školy v Trenčíne šk. r. 2015/2016 CellulaROČNÍK XII. ČÍSLO 3-4 Sťahovanie v plnom prúde Keď chlad lieči Spája ich láska k slovu Buď pripravený! Aby učenie išlo lepšie Sociálne

More information

Redakčná rada: Mgr. Eva Oravcová, mgr. Katarína koppálová, mgr. lýdia Šugárová

Redakčná rada: Mgr. Eva Oravcová, mgr. Katarína koppálová, mgr. lýdia Šugárová Lujza Reiterová (5.A) Alžbeta Tomíková(7.A) Martin Jelen (5.C) Nikola Družkovská (7.A) Lea Kelemenová (7.B) Barbora Slatincová (8.A) Jana Nagyová (8.B) Klára Koníková (7.A) Zuzana Barlová (7.A) Redakčná

More information

Milí čitatelia, Krásne chvíle v kúzelnej atmosfére Vianoc, pevné zdravie, lásku a pokoj v novom roku zo srdca praje redakcia Clementíka.

Milí čitatelia, Krásne chvíle v kúzelnej atmosfére Vianoc, pevné zdravie, lásku a pokoj v novom roku zo srdca praje redakcia Clementíka. Keď vieš prijať od iných láskavé slovo, úsmev, porozumenie v tej chvíli začínajú Vianoce. Keď dávaš úsmev, láskavé slovo, porozumenie druhému začali Vianoce. Keď máš snahu podať ruku tomu, kto ťa urazil

More information

SPEKTRUM. Naša pomoc zomrelým. ročník 15 november 2013 číslo 9. Rok sv. Cyrila a Metoda. Kostol sv. Jozefa, robotníka

SPEKTRUM. Naša pomoc zomrelým. ročník 15 november 2013 číslo 9. Rok sv. Cyrila a Metoda. Kostol sv. Jozefa, robotníka SPEKTRUM Kostol sv. Jozefa, robotníka Rok sv. Cyrila a Metoda ročník 15 november 2013 číslo 9 Naša pomoc zomrelým Naša pomoc zomrelým Po tieto dni častejšie navštevujeme cintoríny ako počas roka. Vedie

More information

M. Š. Obsah. Naše talenty 14 Predstavujeme Vám Tomáša Želikovského, žiaka 7. B triedy Radí ti OKO 15 Prečo sa učiť dejepis?

M. Š. Obsah. Naše talenty 14 Predstavujeme Vám Tomáša Želikovského, žiaka 7. B triedy Radí ti OKO 15 Prečo sa učiť dejepis? Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves Naša jubilantka Školský časopis Po stopách našich bývalých redaktorov Ako ich nepoznáme Predstavujeme Vám Tomáša Želikovského, žiaka 7. B triedy Číslo:

More information

KULTÚRNE PODUJATIA, EXKURZIE A INÉ ŠKOLSKÉ AKTIVITY...18

KULTÚRNE PODUJATIA, EXKURZIE A INÉ ŠKOLSKÉ AKTIVITY...18 1 OBSAH EDITORIÁL...5 AKO MAĽOVANÁ...6 Jeseň žije, žime s ňou...8 Tradično-netradičná jeseň...9 Kresby jesene...10 HALLOWEEN...12 Halloween očami žiakov...14 Perfektná halloweenska párty...15 Ochranné

More information

Editoriál. november 2014, cena: 0,50 Čo je nové na GMH? Dozviete sa v prvom čísle časopisu o živote na našej škole pripraveného študentmi z 3.C.

Editoriál. november 2014, cena: 0,50 Čo je nové na GMH? Dozviete sa v prvom čísle časopisu o živote na našej škole pripraveného študentmi z 3.C. november 2014, cena: 0,50 Čo je nové na GMH? Dozviete sa v prvom čísle časopisu o živote na našej škole pripraveného študentmi z 3.C. Editoriál Keď sa počas prestávok prechádzam po chodbách a sledujem

More information

EDUCATION-SCIENCE-RESEARCH

EDUCATION-SCIENCE-RESEARCH ĽUDOMÍR KOVAČIČ SLUHOVIA SLUHOV Občianske združenie VZDELÁVANIE -VEDA-VÝSKUM Civil Association EDUCATION-SCIENCE-RESEARCH Некоммерческая организация Образование-наука-исследование BRATISLAVA 2016 2 Autor:

More information

akademický mesačník vydáva Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave KDE je pravda? konšpiračné teórie

akademický mesačník vydáva Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave KDE je pravda? konšpiračné teórie akademický mesačník vydáva Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave KDE je pravda? konšpiračné teórie Interview: Rado Ondřejíček LokalTV Reportáž z europarlamentu 04-05 2013-2014 cena: 0,50 OBSAH EDITORIÁL

More information

SVEDECTVÁ OBDOBÍ. Svedectvo o osudoch slovenského rodu

SVEDECTVÁ OBDOBÍ. Svedectvo o osudoch slovenského rodu SVEDECTVÁ OBDOBÍ Svedectvo o osudoch slovenského rodu Mysliacim tvorom sa homo sapiens stal až vtedy, keď začal myslieť na budúcnosť svojich detí. ľ. k. Na pamiatku dvoch vzácnych ľudí, M.H. a Ľ. K. rod.

More information

Nerozvíjaš sa mentálne tým, čo čítaš, ale tým, čo si myslíš o tom, čo čítaš.

Nerozvíjaš sa mentálne tým, čo čítaš, ale tým, čo si myslíš o tom, čo čítaš. Nerozvíjaš sa mentálne tým, čo čítaš, ale tým, čo si myslíš o tom, čo čítaš. [Wallace D. Wattles] Milí čitatelia, aj tento školský rok Vám prinášame mnoho nových príspevkov. Prajeme Vám príjemné chvíle

More information

Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší

Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší ŠKOLSKÝ ČASOP I S ZŠ SV. JÁNA KR STIT EĽ A SP I ŠSKÉ VLACHY R O Č N Í K XXV Š K. R O K 2016/2017 Č Í S L O 3 w w w. z s k r s t i t e l a. s k Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší

More information

INFORMINg the SLOVAK COMMUNIty FOR 70 years INFORMUJEME SLOVENSKÚ KANADU UŽ 70. ROKOV

INFORMINg the SLOVAK COMMUNIty FOR 70 years INFORMUJEME SLOVENSKÚ KANADU UŽ 70. ROKOV We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage PM# 40026440 ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA

More information

OBČASNÍK ŽIAKOV ZŠ HEĽPA

OBČASNÍK ŽIAKOV ZŠ HEĽPA cena: 0,30 www.helpazs.edupage.sk BODKA OBČASNÍK ŽIAKOV ZŠ HEĽPA november 2013; ročník VI.; číslo 1 krúžok thajského boxu Interview so spisovateľkou Zuzkou Šulajovou noc v škole Žiacka tvorba Hitparáda

More information

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Sprievodca rubrikami - témy čísla:

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Sprievodca rubrikami - témy čísla: Janka Nehezová, 9.A www.úlet.zš/slovo_na_úvod Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Po dlhšom čase sa vám chceme opäť prihovoriť a informovať Vás o tom, čo sa udialo a deje na

More information

Obsah. Úvodník. Lucia Lenická text { 3 }

Obsah. Úvodník. Lucia Lenická text { 3 } 09 / 2016 Obsah 3 Úvodník 4 Zuzana Martišková, poézia 8 Rudolf Majtán: Volanie domoviny (poviedka) 16 Matej Matúš: Útržky z Blízkeho východu (cestopis) 22 Juraj Mirilovič: Na periférii života (zlomky tvorby)

More information

...čítanie pod školskú lavicu č. 3 marec 2012

...čítanie pod školskú lavicu č. 3 marec 2012 ...čítanie pod školskú lavicu č. 3 marec 2012 Hviezdoslavov Kubín je súťaţou v prednese poézie a prózy. To viete hádam všetci. A vedia to aj vaši rodičia, ba dokonca i starí rodičia. V tomto školskom roku

More information

Seminár pre učiteľov zo Slovenska

Seminár pre učiteľov zo Slovenska Seminár pre učiteľov zo Slovenska 2.-10.12.2012 Seminár sa bude konať v miestnosti číslo 13. Nedeľa, 2. 12. 2012 14:45 Prílet do Izraela let OS 857, cesta do Jerusalem Gold hotel, Jerusalem 18:00 Večera

More information

Gregor Martin Papucsek Maďarský pomaranč

Gregor Martin Papucsek Maďarský pomaranč Gregor Martin Papucsek Maďarský pomaranč Bezbrehý úvod Gregor Martin Papucsek Maďarský PoMaranč Text 2013 by Gregor Martin Papucsek Jacket design 2013 by Viera Fabianová slovak edition 2013 by Ikar redigovala

More information

MEDICÍNSKE MÉDIUM LIEČIVÁ SILA

MEDICÍNSKE MÉDIUM LIEČIVÁ SILA MEDICÍNSKE MÉDIUM LIEČIVÁ SILA MEDICÍNSKE MÉDIUM LIEČIVÁ SILA POMÔŽTE SEBE A SVOJIM BLÍZKYM TAJOMNOU LIEČIVOU SILOU OVOCIA A ZELENINY ANTHONY WILLIAM TATRAN Z anglického originálu Timothy Anthony William:

More information

Happy New year - radostný Nový rok. Canadian Slovak League

Happy New year - radostný Nový rok. Canadian Slovak League We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund (CPF) for our publishing activities. ZA BOHA,NÁRODASLOVENSKO FORGOD,NATIONANDSLOVAKIA Volume - ročník

More information

O úlohe rebela v spoločnosti ( )

O úlohe rebela v spoločnosti ( ) O úlohe rebela v spoločnosti (7.1.2017) Deň tradícii, stádovitosti, prikázanej pohody a šťastia, no najmä ideálny deň pre napísanie článku o úlohe rebela v spoločnosti - Štedrý deň. Veď aj tí rebeli potrebujú

More information

Farské listy. Vydáva Farský úrad RKC v Urminciach pre pastoračné potreby

Farské listy. Vydáva Farský úrad RKC v Urminciach pre pastoračné potreby Farské listy Vydáva Farský úrad RKC v Urminciach pre pastoračné potreby Ročník: V. Máj 2013 Číslo: 16 Pán Ježiš povedal:,, Veru, veru hovorím vám: Kto verí vo mňa, má večný život. Ja som chlieb života.

More information

DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU

DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU YOUNGER SCHOOL AGE CHILD AND INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY RESULTS OF THE INTERNATIONAL

More information

Školský rok 2013/2014 Číslo 2

Školský rok 2013/2014 Číslo 2 Školský rok 2013/2014 Číslo 2 Tvoriví spolužiaci, veselí učitelia a všetci ostatní, ktorí sa tešia na Vianoce! Po dlhom čase zasa vidíme z okna krásne vločky. Už teraz rozmýšľame, kam skryjeme sladkosti

More information

Zápisky Violy Vyholenej-Šípivej rusovlasej blogerky so strunistými nohami

Zápisky Violy Vyholenej-Šípivej rusovlasej blogerky so strunistými nohami Zápisky Violy Vyholenej-Šípivej rusovlasej blogerky so strunistými nohami Slovenský literárny klub v ČR (z plánovanej básne Violy Vyholenej-Šípivej)... Sú také chvíle v našom malom pražskom bytíku, keď

More information

Zborník literárnych a výtvarných prác žiakov školy

Zborník literárnych a výtvarných prác žiakov školy Zborník literárnych a výtvarných prác žiakov školy 2012-2013 Vážení čitatelia, tvorivé písanie predstavuje súbor aktivít, ktoré menia žiaka z jednoduchého príjemcu na spoluautora textu. Tvorivým písaním,

More information

Obsah. Opýtali sme sa Moje hobby 6-9. Téma na dnes Stretni svet Z ríše zvierat =??? 17. Literárne okienko 18-19

Obsah. Opýtali sme sa Moje hobby 6-9. Téma na dnes Stretni svet Z ríše zvierat =??? 17. Literárne okienko 18-19 Obsah Opýtali sme sa... 4-5 Moje hobby 6-9 Téma na dnes 10-13 Stretni svet 14-15 Z ríše zvierat 16 1 + 1 =??? 17 Literárne okienko 18-19 Movie 20 Music 21 Šikovné ruky 22-23 Zúčastnili sme sa 24-33 Inzercia

More information

Školský časopis. Základná škola s materskou školou Drahovce. Ročník: IV. Číslo: druhé Rok: 2012/2013

Školský časopis. Základná škola s materskou školou Drahovce. Ročník: IV. Číslo: druhé Rok: 2012/2013 Školský časopis Základná škola s materskou školou Drahovce Ročník: IV. Číslo: druhé Rok: 2012/2013 Úvodník... 3 Rozprávky o cesnaku... 4 Maškarný ples... 6 Čitateľský maratón... 7 Štúrove a Hollého rétorické

More information

Nový domov. Slovenský kostolík str. 14. Sloboda? Nielen Atlantída bola bájna str.6. O Mariánovi Kuffovi str. 22. Slováci na bohatom pobreží str.

Nový domov. Slovenský kostolík str. 14. Sloboda? Nielen Atlantída bola bájna str.6. O Mariánovi Kuffovi str. 22. Slováci na bohatom pobreží str. Jar 2014 7. ročník 1. číslo FREE & Zdarma www.sk-bc.ca Sloboda? Nielen Atlantída bola bájna str.6 Slováci na bohatom pobreží str.11 Slovenský kostolík str. 14 O Mariánovi Kuffovi str. 22 Nový domov Každý

More information

Milí čitatelia! Školský rok 2016/2017 Číslo 1

Milí čitatelia! Školský rok 2016/2017 Číslo 1 Školský rok 2016/2017 Číslo 1 Milí čitatelia! Po letnej prestávke a prvých mesiacoch tohto školského roka strávených v našej škole sa pozeráte už na celkovo 12. číslo školského časopisu Majáčik. Dúfam,

More information

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia!

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! www.úlet.zš Spojová 14, Banská Bystrica Ročník IX.; č. 2, šk. r. 2016 / 2017 1 www.úlet.zš/slovo_na_úvod Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Sme tu opäť s informáciami o tom,

More information

StrEleC. Ročník II., Číslo 4, Jún Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra

StrEleC. Ročník II., Číslo 4, Jún Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra StrEleC Ročník II., Číslo 4, Jún 2015 z Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa 20 949 01 Nitra Telefón: (037) 651 08 62 Fax: (037) 651 08 62 E-mail: skola@spskralanr.edu.sk

More information

Hoci vonku mrzne, číslo Školáčika nezamrzlo a je tu. Prvýkrát v novom roku.

Hoci vonku mrzne, číslo Školáčika nezamrzlo a je tu. Prvýkrát v novom roku. Š k l á č i k Školský časopis Základnej školy Andreja Radlinského Kúty Číslo 4 ročník 2015/2016 Január 2016 Hoci vonku mrzne, číslo Školáčika nezamrzlo a je tu. Prvýkrát v novom roku. + VÝSLEDKY SÚŤAŽE

More information

Poviedky pre deti a násťročných

Poviedky pre deti a násťročných Poviedky pre deti a násťročných Perfekt 2016 Illustrations / Ilustrácie Collective of illustrators exhibiting in BIB and participated in BIB WORKSHOP / Kolektív výtvarníkov, ktorí prihlásili svoje diela

More information

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible By ShoCart If you are searched for the book Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible by

More information

Obsah. Úvodník. Milí čitatelia,

Obsah. Úvodník. Milí čitatelia, 06 / 2017 3 Obsah Úvodník 4 Tamara Pribišová, poézia 8 Lenka Sabová: Sklenený zvon (poviedka) 10 Lucia Lenická: Družice a perly, invokácia, budíček! (esej) 12 Erika Lenická: Príbehy Gunapali (cestopisný

More information

Nech naše skutky hovoria za nás

Nech naše skutky hovoria za nás Miluješ alebo nenávidíš» strana 4 Slovensko v Mexiku» strana 9 Leto 2009 2. ročník, 3. číslo $3.00 doporučená cena Nech naše skutky hovoria za nás S pohľadom upretým na našich Otcov viery, sv. Cyrila a

More information

Pramienok 2015/2016. Základná škola, Námestie Štefana Kluberta 10, Levoča. klubert.edupage.org

Pramienok 2015/2016. Základná škola, Námestie Štefana Kluberta 10, Levoča. klubert.edupage.org Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok 5 Pramienok Pramienok Pramienok Pramienok

More information

DRAMAŤÁČIK VIANOČNÝ ŠPECIÁL OBSAH ČO SA VNÚTRI NACHÁDZA NAMIESTO ÚVODU MOJE VIANOČNÉ OKIENKO TÍMEA TOMÁŠOVÁ

DRAMAŤÁČIK VIANOČNÝ ŠPECIÁL OBSAH ČO SA VNÚTRI NACHÁDZA NAMIESTO ÚVODU MOJE VIANOČNÉ OKIENKO TÍMEA TOMÁŠOVÁ VIČÝ ŠPCIÁL BSH Č S VÚTRI CHÁDZ - Interview s rgentínčanom, ktorý miluje Slovensko - Boháčka zima báseň - Interview s pani učiteľkou Vicianovou - Rozprávka o vode - Pečenie a la Sima a arin - Smiechoty

More information

Tatranský dvojtýždenník

Tatranský dvojtýždenník 1954 Tatranský dvojtýždenník Číslo: 3/XXVII Vyšlo: 4. február 2016 0,30 Namiesto káblového rozhlasu budú mať v Tatrách esemesky STARÝ SMOKOVEC Od začiatku februára aktivovalo Mesto Vysoké Tatry novú službu

More information

Monitoring médií OBSAH

Monitoring médií OBSAH Univerzita P.J. Šafárika v Košiciach Monitoring médií 07.09.2017 Viac na siacplus.sk OBSAH 1. Chýbajú učitelia, absolventi idú za lepším [07.09.2017; Hospodárske noviny; Spravodajstvo; s. 3; Romana Gogová]

More information

OBSAH. Hlas národnej stráže č. 18 december 2005

OBSAH. Hlas národnej stráže č. 18 december 2005 Úvodník Útoky proti Slovenskej pospolitosti naberajú na intenzite. Presviedča nás to o skutočnosti, že snahy o jej úradné zakázanie sú politickou objednávkou zo známych filantropických lóžových kruhov,

More information

Základná škola Požiarnická 3, Košice 2015/2016. Ročník II. Číslo 2. Školský časopis. Cena: 0, 50

Základná škola Požiarnická 3, Košice 2015/2016. Ročník II. Číslo 2. Školský časopis. Cena: 0, 50 Základná škola Požiarnická 3, Košice 2015/2016 Ročník II. Číslo 2 Školský časopis Cena: 0, 50 Dráčik 2 Ročník II./Číslo 2 Ahojte, víta vás všetkých našich verných druhé číslo školského časopisu Dráčik

More information

LETO ROČNÍK 1. VYDANIE

LETO ROČNÍK 1. VYDANIE LETO 2 0 1 5 4. ROČNÍK 1. VYDANIE TO NAJLEPŠIE Z TATIER Adrenalín, rozšírené zreničky, zrýchlený tep. To je len kúsok toho, čo môžete zažiť počas lietania v aerodynamickom tuneli. Ide o modernú a luxusnú

More information

Predhovor. Michal Polivka PREZIDENT SLOVENSKÉHO SPOLKU ŠTUDENTOV ZUBNÉHO LEKÁRSTVA. Milí čitatelia,

Predhovor. Michal Polivka PREZIDENT SLOVENSKÉHO SPOLKU ŠTUDENTOV ZUBNÉHO LEKÁRSTVA. Milí čitatelia, Predhovor Milí čitatelia, som rád, že Vám môžeme ponúknuť ďalšie číslo nášho študentského časopisu. V týchto pár nasledujúcich riadkoch sa chcem poďakovať každému, kto sa zapojil do diania spolku. Či už

More information

PRÁZDNINY V GRÉCKU LES

PRÁZDNINY V GRÉCKU LES Je už v našom Školákovi tradíciou, že nám najviac prispievajú tohtoroční tretiaci pod vedením pani učiteľky Janečkovej. Tí totižto kadečo zažijú a radi o tom píšu. A my im za ich prežité príbehy ďakujeme

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2014 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Kanada, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko,

More information

Slovenský študentský časopis literárnych prác z detskej literatúry Číslo 8/2017 ISSN X

Slovenský študentský časopis literárnych prác z detskej literatúry Číslo 8/2017 ISSN X Slovenský študentský časopis literárnych prác z detskej literatúry Číslo 8/2017 ISSN 2406-260X 1 2 Tylová suknička Malou izbou sa ozývala krásna hudba. Bola to malá drevená šperkovnica, ktorú Lucia zdedila

More information

časopis Základnej školy na Pugačevovej ul. v Humennom

časopis Základnej školy na Pugačevovej ul. v Humennom časopis Základnej školy na Pugačevovej ul. v Humennom Vydanie: 2-2008/2009 Vydáva: ZŠ na Pugačevovej ul. v Humennom Zostavila: Mgr. Miroslava Andrejčíková Grafická úprava: Mgr. Ján Andrejčík Jazyková úprava:

More information

Viktor Neumann» strana 14

Viktor Neumann» strana 14 Život v Britskej Kolumbii» strana 8-9 Viktor Neumann» strana 14 Jeseň - Zima 2010 dvojčíslo 3. ročník, 4-5. číslo $ 3.00 doporučená cena Keď nemí prehovoria A opäť prišiel jesenný čas a po ňom nastúpi

More information

TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak left the holidays close in on us.

TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak left the holidays close in on us. ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA Volume - ročník 74. čislo 23 26. november 2016 Cena / Price: $1.75 TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak

More information

E-školáčik. Čím chceme byť? Ҩ správičky Ҩ príbehy Ҩ rozhovory Ҩ reportáže Ҩ pozvánky Ҩ tajničky Ҩ hudba Ҩ veľa iného a zaujímavého Ҩ

E-školáčik. Čím chceme byť? Ҩ správičky Ҩ príbehy Ҩ rozhovory Ҩ reportáže Ҩ pozvánky Ҩ tajničky Ҩ hudba Ҩ veľa iného a zaujímavého Ҩ Čím chceme byť? Chcela by som byť psychologička. Aj keď to znie divne, myslím si, že dokážem ľuďom pomôcť. Pomáhať ľuďom by bolo moje poslanie... Keď som bola malá, chcela som byť stavbárkou. Môj ocino

More information

OBSAH. Na úvod. Zo života školy. Deviataci sa lúčia so školou. Úspechy našich žiakov. Slávny rodokmeň. Cyrilometodské oslavy v Kapušanoch

OBSAH. Na úvod. Zo života školy. Deviataci sa lúčia so školou. Úspechy našich žiakov. Slávny rodokmeň. Cyrilometodské oslavy v Kapušanoch OBSAH Na úvod Zo života školy Deviataci sa lúčia so školou Úspechy našich žiakov Slávny rodokmeň Cyrilometodské oslavy v Kapušanoch Aktivity v MŠ Dejepisné exkurzie Cudzojazyčná pieseň Prechádzka históriou

More information

Kovi vám predstaví ďalšiu skupinu svetového formátu a v tomto čísle tieţ nájdete zaujímavé focusky zamyslenia od Zuzu a Geparda.

Kovi vám predstaví ďalšiu skupinu svetového formátu a v tomto čísle tieţ nájdete zaujímavé focusky zamyslenia od Zuzu a Geparda. Oblastník VSO FEBRUÁR 2014 Happiness only real when shared... INTO THE WILD NM.18 Úvodné slovo Vinšovať vám 1.2.2014 je trochu neskoro, preto to vynechám Som rád, ţe sa môţeme stretávať formou Oblastníka

More information

DVOJTÝŽDENNÍK ANTIFAŠISTOV

DVOJTÝŽDENNÍK ANTIFAŠISTOV DNES V ČÍSLE str. 3 Komu patria ostrovy: Senkaku/Tiao-jü-tao? Prezrádza Káhirská deklarácia z roku 1943 str. 6 7 Reportáž z osláv oslobodeni a na Slavíne str. 8 Nemecký pohľad na 2. sv. vojnu Prezident

More information

Ako vidia mladí svet v roku 2030? spolupráca

Ako vidia mladí svet v roku 2030? spolupráca Slovenský príspevok k udržateľnému svetu Ako vidia mladí svet v roku 2030? Zanzibar ako ho nepoznáme Rozvojová 2 spolupráca Bulletin Platformy mimovládnych rozvojových organizácií určený všetkým, ktorých

More information

Časopis žiakov Súkromnej základnej školy. Školský rok 2017/2018 Číslo 4 Jún 2018

Časopis žiakov Súkromnej základnej školy. Školský rok 2017/2018 Číslo 4 Jún 2018 Š T V O R L Í S T O K Časopis žiakov Súkromnej základnej školy Školský rok 2017/2018 Číslo 4 Jún 2018 Naši milí štvorlístkači, školský rok utiekol ako voda a prázdniny už stoja predo dvermi. Neostáva nám

More information

TOP 10 TIPOV PRI ŠTÚDIU ANGLICKÉHO JAZYKA

TOP 10 TIPOV PRI ŠTÚDIU ANGLICKÉHO JAZYKA TOP 10 TIPOV PRI ŠTÚDIU ANGLICKÉHO JAZYKA BEZPLATNÁ E-KNIHA Všetky práva vyhradené. Táto publikácia ani žiadna jej časť nesmú byť reprodukované akoukoľvek formou bez súhlasu majiteľa práv. 1 PREDSLOV Vážený

More information

školský rok: 2009/2010 školský časopis číslo 2 ZŠ s MŠ v KOTEŠOVEJ

školský rok: 2009/2010 školský časopis číslo 2 ZŠ s MŠ v KOTEŠOVEJ školský rok: 2009/2010 školský časopis číslo 2 ZŠ s MŠ v KOTEŠOVEJ Obsah: 1. Príhovor redaktoriek... 3 2. Vyhodnotenie biologickej a chemickej analýzy... 3 3. Rozprávkový svet...... 4 4. Veršíky pre radosť...

More information

slovenskóóó section POLOVICA KUPUJTE IBA OD PREDAJCU S PREUKAZOM Miesto pre číslo preukazu predajcu PRE PREDAJCU STREETPAPERS STRASSENZEITUNG

slovenskóóó section POLOVICA KUPUJTE IBA OD PREDAJCU S PREUKAZOM Miesto pre číslo preukazu predajcu PRE PREDAJCU STREETPAPERS STRASSENZEITUNG STREETPAPERS STRASSENZEITUNG 119 MÁJ 2011 POLOVICA KUPUJTE IBA OD PREDAJCU S PREUKAZOM Miesto pre číslo preukazu predajcu PRE PREDAJCU ENGLISH section slovenskóóó O LÁSKE, CHOROBE A NOTA BENE V DOBROM

More information

Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. AHOJTE!

Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. AHOJTE! KALINA 2016/2017 číslo 1 Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. Ján Ámos Komenský AHOJTE! Držíte v rukách prvé, jesenno-zimné, číslo tohtoročného školského časopisu. Veríme, že si v ňom každý

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2016 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Island, Kanada, Maďarsko, Malta, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko,

More information

HUMANIZÁCIA VYUČOVANIA, ŠKOLA DIELŇA ĽUDSKOSTI

HUMANIZÁCIA VYUČOVANIA, ŠKOLA DIELŇA ĽUDSKOSTI HUMANIZÁCIA VYUČOVANIA, ŠKOLA DIELŇA ĽUDSKOSTI Školstvo už od svojho vzniku veľmi citlivo odrážalo nielen spoločenské a politické zmeny v škole, ale reagovalo aj na perspektívy rozvoja celého ľudstva.

More information

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky VPLYV VZDELÁVANIA UČITEĽOV NA MIERU VYUŽÍVANIA DYNAMICKÝCH GEOMETRICKÝCH SYSTÉMOV V MATEMATICKEJ EDUKÁCII THE IMPACT OF TEACHERS TRAINING

More information

Časopis žiakov Súkromnej základnej školy

Časopis žiakov Súkromnej základnej školy Časopis žiakov Súkromnej základnej školy Školský rok 2015/2016 Číslo 2 December 2015 Vianoce sú lásky čas, zasa prišli medzi nás. Stromček pekne vyzdobený v izbičke už čaká, tešíme sa, deti, s Vami, každý

More information

Milí priatelia! Obrázok na titulnú stranu nakreslil Jakub Hrubši zo IV. B. triedy.

Milí priatelia! Obrázok na titulnú stranu nakreslil Jakub Hrubši zo IV. B. triedy. Školský časopis pri ZŠ Štúrova, Malacky Ročník: X Číslo: 3 Január, Február 2014 Milí priatelia! Obrázok na titulnú stranu nakreslil Jakub Hrubši zo IV. B. triedy. 2 Už sú dávno preč, ale predsa len sa

More information

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1.

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1. Sequence hymn for Ascension ( y Nottker Balulus) Graduale Patavienese 1511 1. Sum Summi triumphum Let us recount ith praise the triumph of the highest King, Henricus Isaac Choralis Constantinus 1555 3

More information