Päťka. 2010/2011 Číslo 2. Dobrodružný deň. Život našej triedy. Vianočná dielňa. Správaj sa normálne. Preventívny týždeň

Size: px
Start display at page:

Download "Päťka. 2010/2011 Číslo 2. Dobrodružný deň. Život našej triedy. Vianočná dielňa. Správaj sa normálne. Preventívny týždeň"

Transcription

1 Päťka 2010/2011 Číslo 2 Dobrodružný deň Život našej triedy Vianočná dielňa Správaj sa normálne Preventívny týždeň

2 Život v našej škole Projekt Správaj sa normálne Do celoslovenského projektu Policajného zboru SR sa zapojili aj žiaci našej školy. Prvé z desiatich plánovaných stretnutí počas školského roka absolvovali s policajtkou žiaci 5.A a 5. E. Zoznámili sa s metodickou príručkou Správaj sa normálne, ktorá je zameraná na prevenciu voči kriminalite. Prvou témou boli priatelia policajti. Do Vianoc stihli absolvovať ešte dve stretnutia, na ktorých preberali dopravnú tématiku a tématiku krádeží. Sme si istí, že medzi nimi určite nijakí kriminálnici nie sú, napriek tomu ich tieto témy veľmi zaujali a dozvedeli sa množstvo nového. A čo viete, možno aj medzi týmito piatačikmi vyrastá nejaký ochranca zákona. Dobrodružný deň Niekto by si mohol povedať, že dobrodružný je predsa každý deň v škole. Ale žiaci 7.D by s vami asi nesúhlasili. Ten pravý, naozaj dobrodružný, pre nich pripravila ich slovenčinárka p. uč. Machničová. Dve hodiny slovenčiny a aj hodinu angličtiny preto decká venovali tématike postáv z dobrodružných románov. No a o tom, že ich to naozaj chytilo za srdce, svedčia aj ich kostýmy mušketieri a mušketierky, Zorrovia a dokonca aj Indiana Jones. Ani učiteľky sa však nedali zahanbiť p. uč. Machničová sa predstavila ako cowboy a p. uč. Ondrášechová zasa ako indiánka Rybanna. Iste ste sa čudovali, keď ste ich takto stretali na chodbe. No ale uznajte, nebolo by fajn mať takéto dni aj v ostatných triedach?:)

3 Preventívny týždeň Ako to už každoročne býva zvykom, aj tento rok sme jeden novembrový týždeň venovali preventívnym aktivitám. A že ich bolo naozaj neúrekom. Témy aktivít boli vyvesené na chodbe a decká sa mohli zapísať na tému, ktorá ich zaujala. Skúšali to aj pani učiteľky, ale (bohužiaľ:) nevyšlo im to. A tak namiesto zaujímavej cesty do vnútra človeka, ktorú tieto aktivity ponúkali, učili angličtinu či technickú výchovu. No, možno nabudúce My vám ponúkame stručný prehľad aktivít, ktoré sa po tento týždeň na našej škole konali. Pre tých, ktorí denne surfujú po internete bola istotne zaujímavá téma Bezpečne po internete. Zaujímavou sa nám videla aj téma Drogy novej doby. Pre siedmakov, ôsmakov a deviatakov bola najzaujímavejšia téma Láska nebeská. Nepozreli si len rovnomenný film, ale samozrejme o ňom aj diskutovali. Okrem spomínaných aktivít prebiehali súčasne aj mnohé ďalšie. O jednu z nich sa pričinila p. uč. Škultétyová, ktorá učí na našej škole výtvarnú výchovu. Na jej hodinách žiaci tvorili plagáty, kalendáre a známky o drogovej problematike. My vám ponúkame niekoľko ukážok:

4 Prevencia u siedmakov V siedmackych triedach sa tento rok uskutočnil aj preventívny deň. Decká v tomto ročníku sa teda neučili, ale v blokoch sa venovali jednotlivým témam. fajčeniu a správnou výživou v puberte. Vo štvrtok 18. novembra sa žiaci 7. ročníka zúčastnili viacerých aktivít. S P. Lengyelom sa zaoberali kyberšikanou a hrali stolný tenis, vzťahy medzi deťmi v triede preberali s psychologičkou Z. Karasovou. Boju s autoritami sa venovali so špeciálnou pedagogičkou E. Baligovou. Tému Kriminality mládeže preberali s policajtkou A. Ďurkechovou. M. Chalmovská pripravila pre žiakov zaujímavé súťaže a lekárka D. Hlušková sa venovala prevencii proti Myslíme si, že tento preventívny deň naozaj stál za to. Aspoň také boli reakcie detí, keď sme sa ich pýtali na ich dojmy. Veľa nového sa dozvedeli, vydiskutovali si a hlavne, mohli sa spýtať odborníkov otázky, ktoré ich možno dlhšie trápili. Tomuto dňu dáva naša redakcia veľké plus. Dúfame, že sa bude opakovať každý rok. Život našej triedy Počas preventívneho týždňa dostali všetky triedy na prvom aj druhom stupni úlohu na papier, ktorý rozdal pán sociálny nakresliť ako prebieha život v triedach. Diela sú vystavené na prízemí pavilónu A, stačí sa len prísť pokochať.

5 Zápas vo vybíjanej Aj pre menších sa počas preventívneho týždňa uskutočnili nejaké aktivity. Jednou z nich bol aj zápas vo vybíjanej pre piatakov a šiestakov. Okrem 6.A sa na ňom zúčastnili všetky triedy spomínaných ročníkov. A že teda hrali parádne! Nemali by sa veru prečo hanbiť ani pred staršími žiakmi. Zápas nakoniec vyhrala šiestacka trieda / 6.C/, ale piataci /5.E/ im dali veru poriadne zabrať. Dúfame, že takéto nadšenie ukazujú aj v učení a aktivite na hodinách Vianočná dielňa V utorok 7. decembra sa v školskej jedálni uskutočnila Vianočná tvorivá dielňa. Deti spolu s rodičmi a starými rodičmi a vychovávateľkami Danielou Kocmundovou, Miroslavou Vlnieškovou, Alenou Joklovou a Teréziou Harvánkovou vytvárali krásne vianočné ozdoby. Snažili sa nielen deti, ale aj rodičia a my veríme, že ich výtvory tento rok spestria ich vianočné stromčeky alebo adventné vence.

6 VIANOCÉÉÉÉ!!!!! Pretože tieto, pre nás najkrajšie sviatky v roku, sa už blížia míľovými krokmi, rozhodli sme sa venovať vianočnej tématike, niečo vám poradiť, niečím vás poučiť. Snáď sa vám nasledujúce strany budú páčiť. TIP NA DARČEK Pre otca: holiaci strojček, pena na holenie, parfum Pre mamu: nejaký jej obľúbený rúž alebo make-up Pre rodičov (spoločne): daj si urobiť koláž s fotkami, napríklad na šálku v ktorej si budú variť kávu... Pre brata: napríklad gél na vlasy (ak si vlasy géluje),tričko s vtipným nápisom, pre malého brata autíčko Pre sestru: napríklad lesk na pery, očné tiene (samozrejme ak sa maľuje), pre malú sestru nejaké plyšové zvieratko Pre kamošku: vyrob jej nejaké super cool náušnice Pre kamoša: nejakú somarinu, na ktorej sa spolu dobre zasmejete Pre frajera: čo mu urobí radosť, ale aj niečo také, čím bude ešte na teba dlho spomínať, napríklad tričko s vašimi spoločnými fotkami Pre frajerku: Plyšáka, najlepšie ak na ňom bude napísané I LOVE YOU VIANOČNÉ OZDOBY ĽADOVÍ MEDVEDI Materiál: 2 biele bužirky, biela guma, dve pohyblivé oči Ø 6mm, silný drôt 0,6 mm dlhý 12 cm Postup: 1. Hlavu medvedíka prekreslite na gumu a vystrihnite. Potom na ňu nalepte oči ( ak nemáte, dokreslite ), a domaľujte nos, vnútro uší. 2. Dva pramene preložte napoly a zviažte ich. 3. Potom pleťte asi 12 cm guľaté scobydou zo štyroch prameňov ( dva preložené napoly). Po dvoch či troch uzloch do pletiny nasuňte drôtik a majte ho v strede ( drôt nepripletáme ). Pred dotiahnutím posledného uzla naneste naň zvrchu sekundové lepidlo. Pramene poriadne utiahnite ( neodstríhajte), koniec drôtika odstrihnite. 4. Z pletiny vytvorte koliesko (poohýbajte pletinu). Dva najdlhšie pramene zviažte a na vrch dajte sekundové lepidlo. Na lepidlo priložíme medvediu hlavu. USMIEVAVÁ RYBKA Materiál: 2 zelené bužirky ( cm ), 1,5 cm zbytku červenej alebo čiernej bužirky, pohyblivé oči Ø 6mm Postup: 1. Pleťte guľaté scobydou zo štyroch prameňov cca 7 cm. 2. Bužirky si rozdeľte na dve a dve. Asi v tretine ( od začiatku ) dva konce prehnite a pokračujte v pletení. 3. Urobte asi 20 uzlov a pridajte sekundové lepidlo. 4. Prilepte oko a ústa.

7 VIANOČNÁ EURÓPA Bratislava: V Bratislave sa opäť uskutočňujú vianočné trhy. Nájdete ich na Hlavnom a Františkánskom námestí. Nachádza sa tam veľa stánkov s ručne vyrábanými keramickými vecami a ozdobami na vyzdobenie domova. Nájdete tu aj stánky s občerstvením ako napríklad s domácimi lokšami. Košice: Mesto Košice pripravuje v tomto roku v poradí už šestnásty ročník Košických Vianoc, ktoré sa začnú na budúci týždeň 5.decembra o 17,00 hodine kultúrnym programom pri Súsoší Immaculata. V predvečer Mikuláša sa v meste rozsvieti vianočná výzdoba a vianočný strom. Vianočnú atmosféru umocní vianočný strom, adventný veniec, svetelná šou. Viedeň: Počas Adventu sa Viedeň stáva mestom tradičných vianočných trhov. V metropole Rakúska sa vianočné trhy 2010 začínajú už v prvej polovici novembra. Vo Viedni sa aj tohto roku budú konať vianočné trhy na rôznych miestach. Možností, kde sa budete môcť stretnúť s priateľmi a pochutnať si na pečených gaštanoch či voňavom vianočnom punči, alebo sa len poprechádzať a nasýtiť sa vianočnou atmosférou, je teda viac. Stačí si len vybrať a vychutnávať si čaro vianoc... Praha: V období od 28. novembra 2009 do 1. januára 2010 si návštevníci Prahy môžu vychutnať atmosféru pražských vianočných trhov. Nájdu ich na Staromestskom námestí, Václavskom námestí, ale aj na Havelskom Tržišti a Námestí republiky. Všetky z nich sú navzájom od seba vzdialené asi len 10 minút chôdze. Vianočný stromček z Krkonôš bude určite lákadlom pre všetkých. Každý decembrový deň okolo piatej popoludní sa rozsvieti a dotvorí tak nádhernú scenériu na Staromestskom námestí. Stánky s tradičnými remeselníckymi výrobkami, vianočné koledy, varené víno a iné lokálne špeciality nebudú v hlavnom meste Českej republiky teda ani tento rok chýbať.

8 Vianočné SMS-ky Vôňa medu, ihličia, dobrôt plný stôl, atmosféra vianočná, liek na každý bôľ. je to čas vianočný, keď stromček sa ligoce, zo srdca prajem Ti prekrásne Vianoce. Keď vonku zvonia zvončeky, keď ľudia kradnú stromčeky, keď v TESCU kapra kúpiš, a doma nože brúsiš, a punč Ti oči zligoce, sú tu opäť Vianoce. Oheň v krbe tíško praská, v očiach vládne pokoj, láska. Už sa stromček ligoce, prajem Ti krásne a šťastné Vianoce. Na vŕbovom prútí vtáčik šteboce, želám ti veselé Vianoce. Pod stromčekom darov dosti, kapra, čo má málo kostí. Na Silvestra fľašu štoku, veľa šťastia v novom roku K Vianociam si želám: a) nič, b) nerob si škodu, c) nič si nezaslúžim Správnu odpoveď mi pošli obratom. Tvoj Ježiško. Veselé Vianoce prichádzam ti priať, aby človek človeka mal stále rád, aby jeden druhému viac šťastia prial, aby ten nový rok za to stál. Nešťastným šťastíčko, chorým zdravíčko, chudobným konto mastné, rodičom deti šťastné, slepým svetlo a zamrznutým teplo. Požehnané a milostiplné Vianočné sviatky, radostný a pokojný nový rok Vám prajú Všetko sa už ligoce, hurá, idú Vianoce. Ježiškovi napíšem, nech ti splní každý sen. Jedna vločka, druhá vločka, kto bol dobrý, ten sa dočká. Keď tíško padá sneh a ku šťastiu chýba iba krok, prajem ti veselé Vianoce a šťastný nový rok!!! Ak ťa v noci zobudí akýsi podivný chlap v červenom a s dlhou bielou bradou, neľakaj sa. To som si ťa len ja prial/a pod stromček... Aj tento rok budete mať sneh zadarmo. Váš DEDO MRÁZ!!!

9 Nech sa starosť všetka zruší a nech vládne pokoj v duši. Čo bolelo nech sa zhojí, čo tešilo nech sa zdvojí. Kapor sa na mňa díva z vane, asi tuší čo sa stane. Zahnal som sa kladivom, krvavý je celý dom. Kapor sa mi rehoce, prajem krásne Vianoce... Zapchaj komíny, nepusti Santu, použi cement alebo maltu. Otvor si okno, stačí aj máličko, darčeky prinesie jedine Ježiško... Želajme si v novom roku, dobrých ľudí vždy po boku. Zdravia, lásky plný dom a spokojný život v ňom. Hviezdička na nebi svieti a deň za dňom neustále letí, do ďalšieho roka je už len krok, tak Vám želáme šťastný nový rok. V Novom roku Ti posielam toľko pusiniek, koľko je v Tvojom šampanskom bubliniek. Mrazivé Vianoce, všade biely sneh, konečne pokoj, nebo plné hviezd. Je tu čas sviatočný, keď stromček sa ligoce, prajem Ti zo srdca prekrásne Vianoce. Nech radosť a šťastie vládne u Vás doma, nech zďaleka obchádza Vás nešťastie a smola, nech pohoda vládne za sviatočným stolom, nech láska prevláda nad nemilým slovom. Zima Tuhá zima bude, ak je leto vlhké a chladné a júl horúcejší než august. September je potom veľmi chladný. Studená zima a mnoho snehu prinášajú pekné jaro. Po dlhej zime slnko ostrejšie páli ako v drieku /uprostred/ leta. Dlhá zima, krátke leto. Suchá zima, suché leto. Na peknú zimu, nepristavuj stodolu. Čím skorej sa počne zima, tým skorej i prejde. Keď je do polovice zimy tuhá zima, v druhej polovici treba čakať oteplenie.

10 Vianočné dekorácie Horúčkove nakupovanie, neustále upratovanie, pečenie sladkých či slaných dobrôt, zdobenie vianočného stromčeka, či okien, to všetko patrí k Vianociam. Je známym faktom, že nám uprostred stresu pomôžu zlepšiť náladu rastliny a kvety, ktoré vytvárajú okolo nás zelenú oázu pokoja a pohody, ba navyše patria aj medzi vďačné a vítané dary. V najbližších ukážkach sa dozviete, čo tento rok na stromček a ako si vyzdobiť dom. Prvý náznak Vianoc- adventný veniec Chcete si doma spraviť adventný veniec a neviete, čo naň? Poradíme vám! Tento rok sú tieto vence zväčša vo fialovej farbe, no niekde sa objaví aj prírodné, jemné odtiene. Hitom tohto rok sú kvety a gule. Klasika- vianočná hviezda Nenahraditeľný vianočný kvet, ktorý pochádza z Mexika. Už dávno neplatí, že nás okúzľuje len jej sýta červeň, ktorá je až šarlátová, pretože farby jej listeňov môžu byť aj ružové alebo lososové. V súčasnosti existujú dokonca aj odrody, ktoré majú dvojfarebné listene. Vzhľadom na svoj južanský pôvod si vianočná hviezda vyžaduje stálu izbovú teplotu v rozmedzí C (najmä v období sfarbenia) a dostatečne vlhkú pôdu. Pozor! Mliečna šťava z pryštca je jedovatá a môže podráždiť pokožku aj sliznicu. Tip: Ak chceme, aby vianočná hviezda kvitla znovu práve v adventnom čase, musíme ju od konca septembra alebo začiatkom novembra asi na 8 týždňov držať v úplnej tme Sú to rastliny krátkeho dňa, ktoré potrebujú dlhé obdobie v tme, aby sa ich listene dobre vyfarbili (asi 8 hodín svetla a 16 hodín úplnej tmy - treba ich zatieňovať aj pred pouličným osvetlením). Na zatemnenie používame vedro alebo obal z kartónu. Nápady, ktoré nevymyslíš Kvetinovú výzdobu stola volíme vždy úmerne jeho veľkosti. Veľmi často sa teraz pri výzdobe interiérov používa opakovanie rovnakých prvkov: napríklad niekoľko menších vázičiek, do ktorých vložíme iba jeden kvet. Na ozdobu slávnostných nápojov nám výborne poslúžia jednotlivé kvety Phalaenopsis, ktoré odlomíme zo stoniek a ich krátke stonky jednoducho zavesíme na okraj pohára. Na jednoduchý svietnik navlečieme krúžok floristickej hmoty, namočený predtým niekoľko hodín vo vode. Hmotu husto pokryjeme drobnými kvietkami a zeleňou, aby nepresvitala.

11 Zimná móda Móda tohtoročných farieb na tohtoročnú zimu je inšpirovaná baletným oblečením, ktoré je známe svojimi telovými tónmi a pleťovými odtieňmi, ale aj svetlou koralovou farbou a kontrastom čiernej a bielej. Látky sú charakteristické ľahkosťou, hebkosťou a jemnosťou. Často ide o pletený tovar, zamatové látky a kožu. Typické sú rôzne overaly, nohavice športového vzhľadu, lemované saténom, hrubé a tesné látky. Škály farieb sú od čiernej po bielu, dokončenú neutrálnymi tónmi, ako sú šedá a medová hnedá. Jemnosť a pružnosť sú typickými vlastnosťami tesných látok. Nechýba ani športové oblečenie, ktoré je zvyčajne obtiahnuté v tmavom tóne. Zvláštnosťou tohtoročnej pánskej módy je, že kabáty sú aj v rôznych pestrých farbách. Nie všetci páni sú s tým spokojný, preto ostávajú pri osvedčených kožených či plátenných bundách. Pre tých viac retro je tú móda z Anglicka, ktorá je charakteristic ká luxusom a tlmenými tónmi. Noblesné materiály a tradičná mužská garderóba (napríklad saká) sa stávajú ženskými prvkami. Istá forma luxusu je sprevádzaná ornamentálnym štýlom (napríklad klenoty), gobelínovým štýlom (bohaté motívy), drahými tkaninami (tenká závojovina). Nakoniec však nechýbajú ani odevy z bavlneného kepru a džínsový materiál. Štýl dotvárajú luxusné farby s patinovanými zamatovými odtieňmi: fialková, tehlovočervená, okrová, berlínska modrá a bledomodrá.,, Industriálny svet,, ktorý dotvárajú dve industriálne farby: cementová šedá a cementová ružová. Častými materiálmi sú vlna a športové látky, ako sú bavlna alebo textília. Typické je ďalej prešívané lemovanie, záplaty a flitre. Škála farieb je inšpirovaná industriálnymi zliatinami a platinou: temné a dôvtipné neutrálne farby zložené z atramentovej modrej, železnej šedej a tmavošedej hnedej. Sekundárnymi farbami sú zelenkastá béžová, tmavo bronzová, číra modrá a fialová. Materiály odevov pôsobia silno a ochranne, pritom však úplne pohodlne.,,temná poézia,,- nesmie tu chýbať ani paleta farieb obsahujúca temnú čiernu, bridlicovošedú, atramentovomodrú a sýtopurpurovú. Škála spomínaných farieb je dotvorená tónmi planúceho granátu, červenajúcou sa ružovou a halucinogénnou zelenou. Rovnako tu nájdeme aj odlesky medi a zlata. Zdôraznený je záplatový efekt (prirodzeného vzhľadu) a niektoré ultraženské materiály, ako je hodváb. Dôraz sa kladie na sofistikované teplé a ľahké, na dotyk jemné materiály, ako je vlna alebo luxusný kašmír.

12 NETRADIČNÉ ZIMNÉ ŠPORTY K zimným športom neodmysliteľne patrí lyžovanie, snowbordovanie, sánkovanie. Bez toho by sme si zimu už nedokázali predstaviť. Niektoré lyžiarske strediská však ponúkajú väčšie možnosti netradičných športov. Napríklad: skijöring, kitewing, lezenie na ľadovej veži, sánkarskú dráhu, snowtubing, airboarding... Všetky tieto zimné aktivity si našli svoje miesto medzi novodobými zimnými atrakciami. Skifox je obľúbeným športom hlavne medzi mladšou generáciou. Celý čas sa sedí na "líške" (fox) - "stolička na jednej karvingovej lyži". Aby lyžiar udržal rovnováhu a mohol brzdiť má na nohách dve malé lyže. Pomocou prenosu vlastnej váhy zo strany na stranu je možné určovať smer a regulovať rýchlosť jazdy, prípadne brzdiť. Jazda na sedačke nie je žiadny problém. Vo Vysokých Tatrách je možné skifox vyskúšať na Hrebienku okrem toho aj na Veľkej Rači. Chcete zažiť búrlivé vlny oceánu na Airborde? Nič nie je stratené, ale namiesto vody skúste sneh a kopce. Naberte odvahu, motiváciu - Airboard. Airboard novinka, s ktorou je kopa zábavy. Odolný, ľahko kontrolovateľný a schopný dosiahnuť vysokú rýchlosť. Airboard je novinka v zimných šialenstvách a je to posledná novinka zo zimných športov, "snow body-boarding." Výstroj: Potrebujete helmu a šikovné ruky pretože občas poletíte aj niekoľko metrov. Úchytky na prednej strane vám pomôžu ovládať airboard. Viesť airboard nie je jednoduché, ale nie je to ani nemožné. Môžete isť pomaly dole, ak presuniete ťažisko svojej váhy na koniec. Buďte opatrní, nie je jednoduché zastaviť... Je to novinka a môžete ju vyskúšať len na niektorých miestach. Tento šport je veľmi populárny vo Švajčiarsku. Kitewing je ultra ľahké krídlo, vyvinuté na zábavu. Používať sa dá s rôznou výstrojov podľa možností a schopnosti jazdca. Dá sa používať na pláži, za domom, na poli, na parkovisku alebo na ceste, na kolieskových korčuliach, na skateboarde, dirtboarde, či mountainboarde. Na zamrznutých jazerách alebo snehových pláňach, v lyžiarskych strediskách, na lyžiach, snowboarde alebo korčuliach. Kdekoľvek, kedykoľvek - akékoľvek miesto, akékoľvek náradie. Jediná hranica je vaša vlastná predstavivosť. Zmeraná rýchlosť 100km/h!!! Bez problémov sa dajú robiť obraty proti aj po vetru. Pri správnom smere vetra sa dá dokonca jazdiť aj hore kopcom. Koniec stresov a čakania v radách na vleku. Skúsení jazdci skáču s kitewingom metrov. Kombinácia kreativity a voľby správneho náradia otvára možnosti nových trikov a nových výšok. Momentálny rekord v dĺžke skoku je 505 m pri jazde dole kopcom!!! Niekto dokonca skočil v zime 360-ku.

13 Typ na zimnú dovolenku na Slovensku Hotel Residence**** Donovaly Pobyt je obmedzený len na obdobie Vianoc. Klienti majú okrem ubytovania, stravy a liečebných procedúr štandardne navyše aj sviatočnú večeru. Tiež môžu využívať niektoré služby ako napr. voľný vstup do bazéna. Preto neváhajte a po stresujúcom predvianočnom období si doprajte trocha relaxu. Hotel Balnea Esplanade**** Piešťany Ide o štandartné hotelové ubytovanie, ktoré sa odporúča predovšetkým osobám, ktoré chcú sprevádzať kúpeľných hostí. Ubytovaní môžu využívať voľné vstupy do bazénov, sauny či fitness. Využite pobyt v kúpeľoch, a zregenerujte svoje vďaka službám, ktoré wellness hotel prináša. Jasná Nízke Tatry Teploty konečne klesajú a zasnežovacie zariadenia v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry naplno pracujú. Denne premenia tisícky metrov kubických vody na sneh, ktorý postupne zakrýva zjazdovky. Preto ak ste nadšení lyžiari, je jasné, že vás pozývame do Jasnej. Hotel Tri studničky **** Liptov Hotel Tri studničky sa nachádza na vstupe do Demänovskej Doliny 6 km od Jasnej. Stredisko ponúka nekonečné možnosti aktivít, zábavy a aktívneho oddychu. Moderné lanovky, 36 km perfektne upravených zjazdoviek, vyhľadávané freerideové zóny, jedinečný snow park, množstvo podujatí v stredisku, kvalitné služby na svahoch. Je len na vás, ako a kde sa spolu s rodičmi vybláznite

14 V Prahe odkrývajú hrobku slávneho stredovekého astronóma Tycha de Brahe Mnohí z nás majú radi históriu a dejepis. Preto nás zaujala správa o odkrývaní hrobky v Prahe. Má v nej ležať Tycho de Brahe. Kto to bol sa dozviete z nasledujúceho článku. Slávny Tycho de Brahe nemá po smrti pokoj. Tentoraz však nie pre vykrádačov hrobov, alebo pre zberateľov mŕtvol. Medzinárodný vedecký team sa podujal otvoriť hrobku tohto slávneho astronóma a alchymistu, ktorý je pochovaný v Týnskom chráme na Staromestskom námestí v Prahe. Odkrývanie hrobky nám má dosvedčiť a preukázať, že Tycho de Brahe zomrel naozaj na ochorenie spojené s obličkami, prípadne pre otravu ortuťou pre jeho časté alchymistické pokusy, alebo bol zámerne otrávený. Práve o možnej otrave kolovali vo svojej dobe a až dodnes chýry. Že by dokonca sám dánsky kráľ osobne mal podiel na jeho smrti? Dnešná veda by dokázala túto teóriu potvrdiť, alebo vyvrátiť. Vedecký tím zložený z odborníkov antropológie, chémie aj fyzicky by tak mohol dokázať nie prirodzené úmrtie ale vraždu, ktorá sa stala v stredoveku. Tento výskum je výbornou príležitosťou pre vedcov otestovať si svoje schopnosti a využiť tiež moderné postupy a technológie.

15 1. Doplň správne: P2911- U3011- S0112-? a) Š0212 b) V 0230 c) V 0116 IQ test 1 2. Doplň: a) 34 b) 41 c) Plody... stromov sú obvykle... a) listnatých, bobule b) kerových, kry c) ihličnatých, šišky 4. Čo nasleduje?: DC FE HG a) HD b) GF c) FG CB ED? 5. Čo do radu nepatrí: 9m6r2 7p1r8-2k2r4 6d3r2 a) 9m6r2 b) 2k2r4 6. Čo bude nasledovať?: * ak kv va ar ri iu? a) um b) vu c) au 7. Čo z toho výjde?: ŠÍPAN SEP UDERPS: a) steper b) pes c) šípka 8. Čo bude nasledovať?: 1j 2f 3m 4a 5m a) 6j b) 6a c) 7a 9. Ako to bude pokračovať?: farba okrová, purpurová, ružová, sivá a) červená b) cyklaménová c) tyrkysová 10. Koľko násobkov deviatky sa nachádza v tomto čísle? 49 a) 4 b) 5 c) 3 Správne odpovede: 1a- 2c-3c- 4c- 5a- 6a-7b- 8a- 9c- 10b 10 správnych odpovedí = IQ správnych odpovedí = IQ správnych odpovedí = IQ správnych odpovedí = IQ správnych odpovedí = IQ správnych odpovedí = IQ správne odpovede = IQ správne odpovede = IQ 100 Nepodvádzaj a nešvindľuj!!!

16 Tip na film NARNIA: DOBRODRUŽSTVÁ LODE RANNÝ PÚTNIK 3D Originálny názov: The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader 3D Žáner: dobrodružný, fantasy Krajina pôvodu: Veľká Británia Dĺžka: 90 minút Odporúčaná prístupnosť: tento film je nevhodný pre maloletých do 12 rokov Réžia: Micheal Apted Scenár: Stephen McFeely Hrajú: Liam Neeson, Ben Bames, Peter Dinklage Obsah: Peter a Susan sú už na návrat do Narnie pristarí a tak sa cez magický obraz dostávajú iba Edmund a Lucy. Nechtiac so sebou priberú aj veľmi nepríjemného bratranca Eustacea, ktorý sa však pobytom v Narnii zmení na nepoznanie. Podobne ako predtým Edmundovi aj jemu hrozí smrteľné nebezpečenstvo...kráľ Kaspián spolu s myšiakom Ričipípom sa vydávajú na dobrodružnú výpravu. Jej cieľom je nájsť sedem šľachticov, ktorých strýko Miraz poslal na smrť v diaľavách. NA VLÁSKU Je to animovaný rodinný film. Komédia USA 2010, Slovenský dabing 101 min Dlhovlasá princezná Rapunzel strávila celý svoj život zamknutá vo veži, jej jediným spoločníkom je malý, ale zato svojrázny chameleónik. Do ničím nerušeného nudného života náhle vpadne zmätok v podobe šarmantného zlodeja Flynn Ridera. Nečakaná zmena spôsobí, že princezná po prvýkrát opustí svoje väzenie a vydáva sa aj so spoločníkmi na útek plný dobrodružstva, zamotaných situácií a divokých zážitkov, pri ktorých ich životy visia doslova na vlásku. Hrajú: V slovenskom znení: Alžbeta Bartošová, Zuzana Mauréry, Roman Ferienčík Réžia:Byron Howard, Nathan Greno

17 OŠIAĽ: Harry Potter a Dary Smrti, časť 1 Originálny názov: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 Žáner: dobrodružný, fantasy Krajina pôvodu: USA Dľžka: 146 minút Réžia: David Yates Scenár: Steve Kloves Hrajú: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Alan Rickman, Fiona Shaw, Julie Walters, Bonnie Wright, Bill Nighy Obsah: Najočakávanejšia siedma a posledná časť zo série filmov Harry Potter prichádza v dvoch častiach pod názvom Harry Potter a Dary smrti. V prvej časti Harry Potter a Dary smrti I sa Harry, Ron a Hermiona vydávajú na veľmi nebezpečnú misiu - tentokrát bez dohľadu svojich profesorov a predovšetkým bez ochrannej ruky profesora Dumbledora. Musia sa spoľahnúť len na seba viac ako kedykoľvek predtým. Medzitým sa čarodejnícky svet stáva nebezpečným miestom pre všetkých nepriateľov Temného pána. Dlhoočakávaná vojna sa začala a Voldemortovi Smrťožrúti získavajú kontrolu nielen nad Ministerstvom mágie, ale aj nad Rokfortom. Ich úlohou je nájsť poklad, ktorý má pre Voldemorta nevyčísliteľnú hodnotu: Harryho Pottera. Harryho jediná nádej je nájsť Horcruxy skôr ako Voldemort nájde jeho. Pri hľadaní stôp objavuje starý a takmer zabudnutý príbeh legendu o daroch smrti. Ak by sa legenda stala skutočnosťou, Voldemort získa dlho vytúženú moc. Harryho Pottera, ktorý už viac nie je malým chlapcom teraz čaká úloha, na ktorú sa pripravuje od prvého dňa na Rokforte: rozhodujúci súboj s Voldemortom. Lámjazýček...:) No veru, z tých zahraničných mien máme celkom polámaný jazyk. Preto sme sa na precvičenie rozhodli dať ako nasledujúcu rubriku jazykolamy. Predstavte si len, ako vám môžu pomôcť pred nejakou súťažou či recitovaním básne na slovenčine... V našej peci myši pištia, v našej peci psík spí. Juro, neruj Jura! Juro, neruj Jura! Juro, neruj Jura! Všetky húsky sa poprekoprcovali po priekope. Išiel pštros s pštrosicou a pštrosíčatami Pštrosou ulicou. Ešte sa tie makovičky nepovymakovičkovali. Šašo vešia osušku. Šašo vešia osušku. Šašo vešia osušku. Pes spí, psy spia. Pes spí, psy spia. Pes spí, psy spia. Naolejuje Júlia Júliu, alebo nenaolejuje Júlia Júliu? Naša lomenica je zo všetkých lomeníc tá najlomenicovatejšia. Levy sa váľali dole lávou do válova.

18 Súťažíme a vyhrávame Športové turnaje Pri príležitosti Preventívneho týždňa sa žiaci venovali aj športovým aktivitám. Vo vybíjanej sa hralo 23. novembra. medzi žiakmi 5. ročníka zvíťazila 5. E, v 6. ročníku bola najlepšia 6. C trieda. V prehadzovanej vyhrala 8. B. Vo finále si zahrali s učiteľkami M. Chalmovskou, M. Novákovou a sociálnym pracovníkom P. Lengyelom, kde vyhrali učitelia. Okresné kolo olympiády v slovenskom jazyku Dňa 1. decembra sa v Pov. Bystrici konalo okresné kolo olympiády v slovenskom jazyku. Našu školu reprezentovala Alžbeta Hrušková, ktorá obsadila štvrté miesto, keď na tretie miesto jej chýbalo pol bodu a na víťazku tri body. Mimo súťaže sa predstavila aj ďalšia zverenkyňa PaedDr. Eva Žibrúňovej Magdaléna Janáčková Tri prvenstvá našich šachistov CVČ Pov. Bystrica v spolupráci s ŠK Pov. Podhradie usporiadali 4. decembra Mikulášsky turnaj v šachu v kategóriách do 9, 12 a 15 rokov. Výborné výsledky dosiahli naši žiaci. V kategórii do 15 rokov zvíťazil Matej Michálek, v kategórii do 12 rokov bol prvý Tomáš Hromadík, druhý skončil Emil Kamas a tretí Erik Králik. Siedme miesto do 9 rokov obsadil Juraj Lauko. Medzi dievčatami ovládli kategóriu do 12 rokov víťazná Petra Matušíková a druhá Simona Budajová. Všetkým úspešným šachistom gratulujeme! Nepečené melóniky Mňamky na štedrovečerný stôl Suroviny: Mliečna hmota: 125 g masla, 125 g práškového cukru, 100 g sušeného mlieka, červená potravinárska farba Zelená hmota: 150 g nejemno pomletých orechov, 150 g práškového cukru, 1 malý bielok, zelená potr. farba K tomu: Krupicový cukor, čokoládová poleva Pracovný postup: Mliečna hmota: Do misky preosejeme cukor a mlieko. Pridáme pokrájané maslo a vypracujeme hladkú hmotu. Hmotu rozdelíme na dve časti, jednu zafarbíme na červeno potravinárskou farbou. Z červenej hmoty vytvarujeme 6 gulí, ktoré dáme na 10 minút do mrazničky. Bielu hmotu si rozdelíme na 6 častí, každú vyvaľkáme a obalíme červené gule. Gule dáme na 10 minút do mrazničky.

19 Zelená hmota: V mise zmiešame pomleté orechy, cukor, zelenú potravinársku farbu a vaječný bielok. Hmotu rozdelíme na 6 častí, vyvaľkáme a obalíme s ňou gule. Každý zelený melónik obalíme v kryštálovom cukre a dáme ich na 30 minút do mrazničky. Melóny: Melóny prekrojíme na 2, 4 alebo 8 častí. Prekrojené kúsky ozdobíme na červenej ploche čokoládou. Snehuliaci z marcipánu Prísady na 20 kusov: Caa. 100 g celých mandlí, 1 stredne veľké vajce 325 g marcipánovej masy 185 g práškového cukru 30 g hladkej múky ½ ČL sladkej smotany červená potravinárska farba, cukrovinárske perly Postup: Mandle rozpoľte, oddeľte žĺtok od bielka, 250 g marcipánu nakrájajte na kocky, všetko potom zmiešajte s 60 g práškového cukru, múky a žĺtkom. Vlhkými rukami potom z hmoty vytvarujte 20 guličiek veľkosti orecha a 20 menších veľkosti lieskovca a menšie poukladajte na väčšie guličky. Ako ruky a nohy pritlačte na guličky rozpolené mandle. Panáčikov potom položte na plech s papierom na pečenie, potrieť ich žĺtkom a piecť v rúre 25 minút pri 150 C. Po upečení nechať vychladnúť. Preosiať 25 g práškového cukru so zvyšným marcipánom a vymiesiť spolu s potravinárskou farbou. Z cesta potom vyrezať 10 kruhov o priemere 5,5 cm, prepoliť a vytvarovať na čapicu- podľa obrázka. Zvyšok práškového cukru zmiešať s cca 1 ČL horúcej vody, naplniť ním čistý mikroténový sáčok, z ktorého sa musí odstrihnúť jeden roh. Kúsok zmesi potom vytlačiť na vnútornú stranu čiapočiek a prilepiť ich na hlavy upečených a vychladnutých snehuliakov. Zo zvyšku potom vytvorte snehuliakom brady a čiapky. Na gombíky a oči môžete použiť čokoládovú polevu. Snehové barančeky Čas prípravy: 30 minút, čas pečenia: 20 minút, 40 kusov Potrebujeme: 200 g práškového cukru, 4 bielky, 60 g hrozienok, 20 g hladkej múky, kôra z 1/2 citróna, 1 vanilínový cukor, mandle na ozdobenie, hrubá múka na posypanie plechu Postup: 1. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme práškový cukor, hladkú múku a ostrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec zľahka vmiešame hrozienka. 2. Z bielkovej hmoty kladieme lyžicou kôpky na plech posypaný hrubou múkou. Na každú kôpku dáme sparenú olúpanú mandľu a upečieme doružova v mierne vyhriatej rúre.

20 A čo Vaše Vianoce? Otázky: 1. Čo máš najradšej na Vianociach? 2. Aký je tvoj vysnívaný darček? 3. Na čo sa najmenej tešíš? 4. Keby si bol Ježiško, aké darčeky a komu by si ich nosil? 5. Aké aktivity v zime podnikáš? Odpovede: Ľuboš, 7.D 1. Večeru (najmä zemiakový šalát) + darčeky + vianočnú atmosféru. 2. Klavír (ak keď viem, že je to nesplniteľné). 3. Nie je čo. Vianoce mám rád. 4. Nechápem otázke. (smiech) Tie vysnívané. 5. Zimné športy. Guľovanie. Bláznenie v snehu. 5. Lyžovanie, guľovanie, stavanie snehuliakov, sánkovanie a najviac sa teším, keď vyváľam bratrancov v snehu. Vilo Markovič 7.C 1. Darčeky, všetko, čo s nimi súvisí. 2. Notebook, aby som bol so všetkými v kontakte. 3. Návrat do školy. Učenie. 4. Ježiško nikdy nebudem. 5. Guľovanie o život. (smiech) Jakub, 7.C 1. Vianočnú pohodu, pobyt s rodinou. 2. Street bike. 3. Na chudnutie po vianočných sviatkoch. 4. Tie, čo by chceli a každému. 5. Lyžovačka a guľovačka o dušu. Natália, 7.A 1. Rodinu, všetci sa stretneme. 2. Zajazdiť si na koni po lúke. Veľmi po tom túžim. 3. Ja sa na všetko teším. 4. Len dobrým ľuďom. A také viac-menej splniteľné.

SEDMOKRÁSKA školský časopis žiakov Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej v Levoči. Školský rok: 2014/2015. Ročník: V. Číslo: 8.

SEDMOKRÁSKA školský časopis žiakov Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej v Levoči. Školský rok: 2014/2015. Ročník: V. Číslo: 8. SEDMOKRÁSKA školský časopis žiakov Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej v Levoči Školský rok: 2014/2015 Ročník: V. Číslo: 8 Redakčná rada ŠÉFREDAKTOR: Lukáš Piroch ČLENOVIA RR: Vanesa Kočková, Alice

More information

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob.

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob. ZIMA 2017/18 Zimná akcia trvá od 1. 11. 2017 do 28. 2. 2018 alebo do vypredania zásob. SHE 71 MS 170 RE 88 HSE 42 99 109 MS 170 HT 133 749 799 Vyvetvovacie píly STIHL HT 56 C-E 469, 449, STIHL HT 133 799,

More information

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA)

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Slovenskými študentmi prehliadané, ale o to zaujímavejšie prímorské mesto Virginia Beach! Nachádza v štáte Virginia približne 220 km južnejšie od Ocean City (MD)

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible By ShoCart If you are searched for the book Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible by

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

Obsah. Opýtali sme sa Moje hobby 6-9. Téma na dnes Stretni svet Z ríše zvierat =??? 17. Literárne okienko 18-19

Obsah. Opýtali sme sa Moje hobby 6-9. Téma na dnes Stretni svet Z ríše zvierat =??? 17. Literárne okienko 18-19 Obsah Opýtali sme sa... 4-5 Moje hobby 6-9 Téma na dnes 10-13 Stretni svet 14-15 Z ríše zvierat 16 1 + 1 =??? 17 Literárne okienko 18-19 Movie 20 Music 21 Šikovné ruky 22-23 Zúčastnili sme sa 24-33 Inzercia

More information

Základná škola s materskou školou Samuela Štúra, Lubina 1. September, október, november, december. Číslo: 1

Základná škola s materskou školou Samuela Štúra, Lubina 1. September, október, november, december. Číslo: 1 Základná škola s materskou školou Samuela Štúra, Lubina 1 September, október, november, december Číslo: 1 September 1. september - Deň Ústavy SR Slovenská národná rada 1. septembra 1992 schválila Ústavu

More information

ROČNÍK III. ŠKOLSKÝ ROK

ROČNÍK III. ŠKOLSKÝ ROK SOVIČKA Školský časopis nie len do pohody ROČNÍK III. ŠKOLSKÝ ROK 2016/2017 december - február ZŠ S MŠ ULICA IVANA KRASKU 29, TRNAVA 5 Čarovný čas Vianoc Keď mráz kreslí na okná kvety, keď vonku sánkujú

More information

2/ ABC. Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets)

2/ ABC. Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets) 2/2016-2017 ABC Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets) Jún 2017 Žiacky ples 3 Fašiangy 3 Beseda so spisovateľkou 3 Nelátkové závislosti 4 Civilná ochrana 4 Súťaž hliadok

More information

Čo vám odkazujú naši deviataci?

Čo vám odkazujú naši deviataci? 3 JÚN 2009 Časopis žiakov Základnej školy v Bošanoch sip@zsbosany.edu.sk Čo vám odkazujú naši deviataci? Čínsky horoskop T-ball utužuje zdravie Veľa vtipov, čítania, tajničiek Malý receptár ľahké jedlá

More information

Školský rok 2013/2014 Číslo 2

Školský rok 2013/2014 Číslo 2 Školský rok 2013/2014 Číslo 2 Tvoriví spolužiaci, veselí učitelia a všetci ostatní, ktorí sa tešia na Vianoce! Po dlhom čase zasa vidíme z okna krásne vločky. Už teraz rozmýšľame, kam skryjeme sladkosti

More information

Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom BÚRKA

Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom BÚRKA Základná škola s materskou školou Pavlovce nad Uhom BÚRKA Keď je zima, často spomíname na chvíle, keď nás príjemne pohládzajú slnečné lúče. Keďže skoro každý rok chodíme cez prázdniny k moru, tak ja spomínam

More information

NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID!

NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID! BAND INFOS, MERCHANDISE AND MORE: WWW.NUCLEARBLAST.DE WWW.FACEBOOK.COM/NUCLEARBLASTEUROPE NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID! Get the NUCLEAR BLAST mobile app NOW at http://road.ie/nuclearblast

More information

č. 3 Školský časopis Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy Z o b s a h u

č. 3 Školský časopis Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy Z o b s a h u Školský časopis FAUSTINÁČIK č. 3 Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy 2015 Z o b s a h u 1O. výročie našej školy Predstavujeme asistentov Stretnutia so zaujímavými ľuďmi Vlastná tvorba

More information

PodNebie. Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. + Vianočná príloha. Krst - formalita? Ako zdolať vrch biznisu

PodNebie. Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. + Vianočná príloha. Krst - formalita? Ako zdolať vrch biznisu november - december 2011 č.28 nepredajné Ako zdolať vrch biznisu Krst - formalita? + Vianočná príloha Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. Obsah Editoriál (3) Františka píše, že... (3) Akcie

More information

DRAMAŤÁČIK VIANOČNÝ ŠPECIÁL OBSAH ČO SA VNÚTRI NACHÁDZA NAMIESTO ÚVODU MOJE VIANOČNÉ OKIENKO TÍMEA TOMÁŠOVÁ

DRAMAŤÁČIK VIANOČNÝ ŠPECIÁL OBSAH ČO SA VNÚTRI NACHÁDZA NAMIESTO ÚVODU MOJE VIANOČNÉ OKIENKO TÍMEA TOMÁŠOVÁ VIČÝ ŠPCIÁL BSH Č S VÚTRI CHÁDZ - Interview s rgentínčanom, ktorý miluje Slovensko - Boháčka zima báseň - Interview s pani učiteľkou Vicianovou - Rozprávka o vode - Pečenie a la Sima a arin - Smiechoty

More information

zo stužkovej ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 ľudia zo stredoveku rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9

zo stužkovej ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 ľudia zo stredoveku rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9 ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 2. číslo školského roku 2016/17 - cena 1 rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9 SPRAVTE VIANOCE KRAJŠÍMI DEŤOM Z KRÍZOVÉHO CENTRA PREDAJ VIANOČNÝCH

More information

láska DELFÍN rodinná pohoda študentský časopis SSOŠ Bukovecká 17, Košice úspech rozprávky kapor porozumenie priateľstvo radosť koláče šťastie

láska DELFÍN rodinná pohoda študentský časopis SSOŠ Bukovecká 17, Košice úspech rozprávky kapor porozumenie priateľstvo radosť koláče šťastie láska rodinná pohoda DELFÍN študentský časopis SSOŠ Bukovecká 17, Košice úspech rozprávky kapor priateľstvo porozumenie koláče šťastie radosť Praxou v ústrety zážitkom Som študentkou štvrtého ročníka na

More information

Naša jubilantka. Predstavuje sa Vám Sára Havašová, žiačka 7. B triedy. Po stopách našich bývalých redaktorov. Lyžiarsky výcvik

Naša jubilantka. Predstavuje sa Vám Sára Havašová, žiačka 7. B triedy. Po stopách našich bývalých redaktorov. Lyžiarsky výcvik Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves Naša jubilantka Školský časopis Po stopách našich bývalých redaktorov Lyžiarsky výcvik Predstavuje sa Vám Sára Havašová, žiačka 7. B triedy Číslo: 1/2013

More information

O úlohe rebela v spoločnosti ( )

O úlohe rebela v spoločnosti ( ) O úlohe rebela v spoločnosti (7.1.2017) Deň tradícii, stádovitosti, prikázanej pohody a šťastia, no najmä ideálny deň pre napísanie článku o úlohe rebela v spoločnosti - Štedrý deň. Veď aj tí rebeli potrebujú

More information

The world is a book and those who do not travel read only one page. St. Augustine

The world is a book and those who do not travel read only one page. St. Augustine Sleep Eat Meet The world is a book and those who do not travel read only one page. St. Augustine ENDLESS EXPLORATION viennahouse.com When a hotel becomes your house Simple pleasures in a cosy atmosphere.

More information

Školský časopis 1.Sg Nultý ročník, 2017 BAJTIME

Školský časopis 1.Sg Nultý ročník, 2017 BAJTIME Školský časopis 1.Sg Nultý ročník, 2017 BAJTIME Úvod Milí spolužiaci, celí nažhavení prečítať si naše nulté číslo školského časopisu BajTime, konečne ste sa dočkali! V čísle sa môžete dočítať o záležitostiach

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

Časopis žiakov Súkromnej základnej školy

Časopis žiakov Súkromnej základnej školy Časopis žiakov Súkromnej základnej školy Školský rok 2015/2016 Číslo 2 December 2015 Vianoce sú lásky čas, zasa prišli medzi nás. Stromček pekne vyzdobený v izbičke už čaká, tešíme sa, deti, s Vami, každý

More information

ČASOPIS ZŠ MLYNSKÁ STROPKOV II/2016

ČASOPIS ZŠ MLYNSKÁ STROPKOV II/2016 ČASOPIS ZŠ MLYNSKÁ STROPKOV II/2016 EDITORIÁL AHOJTE Milí žiaci a čitatelia nášho školského časopisu Mlynoviny! Už o chvíľu sa skončí školský rok, pripravili sme pre vás posledné číslo školského časopisu

More information

Editoriál. november 2014, cena: 0,50 Čo je nové na GMH? Dozviete sa v prvom čísle časopisu o živote na našej škole pripraveného študentmi z 3.C.

Editoriál. november 2014, cena: 0,50 Čo je nové na GMH? Dozviete sa v prvom čísle časopisu o živote na našej škole pripraveného študentmi z 3.C. november 2014, cena: 0,50 Čo je nové na GMH? Dozviete sa v prvom čísle časopisu o živote na našej škole pripraveného študentmi z 3.C. Editoriál Keď sa počas prestávok prechádzam po chodbách a sledujem

More information

Školský časopis Pri Základnej škole a Materskej škole Sokolská 81 Závod

Školský časopis Pri Základnej škole a Materskej škole Sokolská 81 Závod Školský časopis Pri Základnej škole a Materskej škole Sokolská 81 Závod Ročník II. Číslo 1 Školský rok 2010/2011 ÚVODNÍK Ahojte, tak sme tu zasa medzi Vami. Radi by sme nadviazali na minuloročnú tradíciu

More information

CellulaROČNÍK XII. Spája ich láska k slovu. Buď pripravený! Aby učenie išlo lepšie. Sociálne siete pred barákom

CellulaROČNÍK XII. Spája ich láska k slovu. Buď pripravený! Aby učenie išlo lepšie. Sociálne siete pred barákom Časopis Strednej zdravotníckej školy v Trenčíne šk. r. 2015/2016 CellulaROČNÍK XII. ČÍSLO 3-4 Sťahovanie v plnom prúde Keď chlad lieči Spája ich láska k slovu Buď pripravený! Aby učenie išlo lepšie Sociálne

More information

KULTÚRNE PODUJATIA, EXKURZIE A INÉ ŠKOLSKÉ AKTIVITY...18

KULTÚRNE PODUJATIA, EXKURZIE A INÉ ŠKOLSKÉ AKTIVITY...18 1 OBSAH EDITORIÁL...5 AKO MAĽOVANÁ...6 Jeseň žije, žime s ňou...8 Tradično-netradičná jeseň...9 Kresby jesene...10 HALLOWEEN...12 Halloween očami žiakov...14 Perfektná halloweenska párty...15 Ochranné

More information

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KTO NAPÍSAL TOTO ČÍSLO? Volám sa Michaela Medveďová, no pred typickou zdrobneninou svojho mena dávam prednosť prezývke Mima. (Tých prezývok mám inak veľmi veľké množstvo, našiel sa už aj človek, čo ma

More information

Školský časopis ZŠ v MALCOVE

Školský časopis ZŠ v MALCOVE Školský časopis ZŠ v MALCOVE Ročník: XX./ č. 2 Školský rok: 2016/2017 2 Ako zostať sám sebou zachovať korene Čo sú to tradície a ako vznikli? Prečo by sme ich mali dodržiavať? Prečo sa nazývajú aj kultúrnym

More information

Hoci vonku mrzne, číslo Školáčika nezamrzlo a je tu. Prvýkrát v novom roku.

Hoci vonku mrzne, číslo Školáčika nezamrzlo a je tu. Prvýkrát v novom roku. Š k l á č i k Školský časopis Základnej školy Andreja Radlinského Kúty Číslo 4 ročník 2015/2016 Január 2016 Hoci vonku mrzne, číslo Školáčika nezamrzlo a je tu. Prvýkrát v novom roku. + VÝSLEDKY SÚŤAŽE

More information

Základná škola, Nábrežie mládeže 5, Nitra ŠKOLSKÝ ČASOPIS NÁBREŽNÍK 1.ČÍSLO. Školský rok 2012/2013

Základná škola, Nábrežie mládeže 5, Nitra ŠKOLSKÝ ČASOPIS NÁBREŽNÍK 1.ČÍSLO. Školský rok 2012/2013 Základná škola, Nábrežie mládeže 5, Nitra ŠKOLSKÝ ČASOPIS NÁBREŽNÍK 1.ČÍSLO Školský rok 2012/2013 DECEMBER 2012 OBSAH Obsah... 2 Úvodník... 3 Dôležité informácie... 4 Učitelia školy... 5 Záujmové krúžky...

More information

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Sprievodca rubrikami - témy čísla:

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Sprievodca rubrikami - témy čísla: Janka Nehezová, 9.A www.úlet.zš/slovo_na_úvod Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Po dlhšom čase sa vám chceme opäť prihovoriť a informovať Vás o tom, čo sa udialo a deje na

More information

Ľubomíra Skovajsová, zástupkyňa riaditeľa školy

Ľubomíra Skovajsová, zástupkyňa riaditeľa školy Čo chceme s novinami našimi Tu stojím a nemôžem inak! Touto, tiež požičanou vetou, chcem ospravedlniť svoje počínanie, že už piaty raz pri titulkoch úvodníkov mnou založených školských časopisov beriem

More information

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

Ročník XXVII Školský rok 2015/2016 Číslo 1 ČASOPIS PRE MALÝCH I VEĽKÝCH. VYDÁVA ZŠ s MŠ, POD PAPIERŇOU 1, BARDEJOV

Ročník XXVII Školský rok 2015/2016 Číslo 1 ČASOPIS PRE MALÝCH I VEĽKÝCH. VYDÁVA ZŠ s MŠ, POD PAPIERŇOU 1, BARDEJOV Ročník XXVII Školský rok 2015/2016 Číslo 1 ČASOPIS PRE MALÝCH I VEĽKÝCH VYDÁVA ZŠ s MŠ, POD PAPIERŇOU 1, BARDEJOV Na úvod by som Vás, všetkých čitateľov nášho školského časopisu, chcela privítať v novom

More information

Jar ročník 1. číslo FREE & Zdarma. Ako ďalej, Slováci v Kanade? str. 14

Jar ročník 1. číslo FREE & Zdarma. Ako ďalej, Slováci v Kanade? str. 14 Jar 2015 8. ročník 1. číslo FREE & Zdarma www.sk-bc.ca Príhovor prezidenta SR str. 4 Rozhovor Ľudovíta Štúra str. 13 Ako ďalej, Slováci v Kanade? str. 14 Imigrácia do Kanady str. 17 Jánošík, Katarína a

More information

Morey s Piers, Wildwoods (New Jersey) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už

Morey s Piers, Wildwoods (New Jersey) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už Morey s Piers, Wildwoods (New Jersey) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už 17.2.2018 Chcel by si počas svojho amerického leta bývať a pracovať priamo na pláži? Opäť nie je problém. Ako môžeš vidieť,

More information

Meetings Conferences Events

Meetings Conferences Events Meetings Conferences Events Location and distances Hotel Devín - True Spirit Of Bratislava Traditional Hotel Devín is located directly in the historical centre of Bratislava on the banks of the Danube

More information

Školský spravodaj Gymnázia Laca Novomeského v Bratislave

Školský spravodaj Gymnázia Laca Novomeského v Bratislave ČÍSLO 115 Školský spravodaj Gymnázia Laca Novomeského v Bratislave DECEMBER 2017 Časopis ocenený 3. miestom v celoslovenskej súťaži Štúrovo pero 1997 a cenou televízie Markíza 3. júna 2003 < 2> Tomášičkár

More information

TOP 10 TIPOV PRI ŠTÚDIU ANGLICKÉHO JAZYKA

TOP 10 TIPOV PRI ŠTÚDIU ANGLICKÉHO JAZYKA TOP 10 TIPOV PRI ŠTÚDIU ANGLICKÉHO JAZYKA BEZPLATNÁ E-KNIHA Všetky práva vyhradené. Táto publikácia ani žiadna jej časť nesmú byť reprodukované akoukoľvek formou bez súhlasu majiteľa práv. 1 PREDSLOV Vážený

More information

Generácia ynteligentných mladých S e

Generácia ynteligentných mladých S e Ročník 1., č.2-3, december január, 2009-2010 Generácia ynteligentných mladých S e Ako povieme Veselé Vianoce a šťastný Nový rok v inom jazyku? Stuţková IV.B ničanov Kam vyraziť na Silvestra? Šéfredaktorka:

More information

Časopis pre žiakov a priateľov Základnej školy v Gbeľanoch

Časopis pre žiakov a priateľov Základnej školy v Gbeľanoch Šk. rok: 2015/2016 číslo 3 Časopis pre žiakov a priateľov Základnej školy v Gbeľanoch Milí kamaráti, v rukách držíte už 3. číslo nášho školského časopisu a ako sa hovorí do tretice všetko dobré dúfame,

More information

M. Š. Obsah. Naše talenty 14 Predstavujeme Vám Tomáša Želikovského, žiaka 7. B triedy Radí ti OKO 15 Prečo sa učiť dejepis?

M. Š. Obsah. Naše talenty 14 Predstavujeme Vám Tomáša Želikovského, žiaka 7. B triedy Radí ti OKO 15 Prečo sa učiť dejepis? Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves Naša jubilantka Školský časopis Po stopách našich bývalých redaktorov Ako ich nepoznáme Predstavujeme Vám Tomáša Želikovského, žiaka 7. B triedy Číslo:

More information

nasledujúce vydanie Kanadského Slováka bude už VIANOČNÉ

nasledujúce vydanie Kanadského Slováka bude už VIANOČNÉ We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA Volume

More information

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried Umiestnenie maturantov v šk. roku 204/205 podľa tried TRIEDA: IV. A Technická univerzita Košice Fakulta elektrotechniky a 3 Fakulta baníctva, ekológie, 2 riadenia a geotechnológií Ekonomická fakulta Letecká

More information

Milí čitatelia, Krásne chvíle v kúzelnej atmosfére Vianoc, pevné zdravie, lásku a pokoj v novom roku zo srdca praje redakcia Clementíka.

Milí čitatelia, Krásne chvíle v kúzelnej atmosfére Vianoc, pevné zdravie, lásku a pokoj v novom roku zo srdca praje redakcia Clementíka. Keď vieš prijať od iných láskavé slovo, úsmev, porozumenie v tej chvíli začínajú Vianoce. Keď dávaš úsmev, láskavé slovo, porozumenie druhému začali Vianoce. Keď máš snahu podať ruku tomu, kto ťa urazil

More information

Slovo redakcie na úvod. Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia Stropkov * Školský rok 2006/2007 * Vyšlo 4. 5.

Slovo redakcie na úvod. Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia Stropkov * Školský rok 2006/2007 * Vyšlo 4. 5. Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia Stropkov * Školský rok 2006/2007 * Vyšlo 4. 5. 2007 * Číslo 3 Slovo redakcie na úvod V čase, keď dostávate tretie tohtoročné číslo nášho časopisu do rúk,

More information

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1.

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1. Sequence hymn for Ascension ( y Nottker Balulus) Graduale Patavienese 1511 1. Sum Summi triumphum Let us recount ith praise the triumph of the highest King, Henricus Isaac Choralis Constantinus 1555 3

More information

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia!

Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! www.úlet.zš Spojová 14, Banská Bystrica Ročník IX.; č. 2, šk. r. 2016 / 2017 1 www.úlet.zš/slovo_na_úvod Milí žiaci, pani učiteľky, páni učitelia, rodičia a priatelia! Sme tu opäť s informáciami o tom,

More information

Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší

Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší ŠKOLSKÝ ČASOP I S ZŠ SV. JÁNA KR STIT EĽ A SP I ŠSKÉ VLACHY R O Č N Í K XXV Š K. R O K 2016/2017 Č Í S L O 3 w w w. z s k r s t i t e l a. s k Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší

More information

ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ. centrum vzdelávania. Slovenské

ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ.   centrum vzdelávania. Slovenské ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ Priemerný učiteľ rozpráva. Dobrý učiteľ vysvetľuje. Výborný učiteľ ukazuje. Najlepší učiteľ inšpiruje. W. A. Ward KONTAKT e-mail: info@studiumvzahranici.sk mobil: +421 949 407 928 fb

More information

BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU

BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU OBSAH Zajtrajšok nebude taký ako bol včerajšok. Bude nový a bude závisieť od nás. Nie je ho treba objaviť, ako skôr vynájsť. Gaston Berger, filozof EDITORIÁL:

More information

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes Ivan ČanigaIThe Denouement II 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Ivan ČanigaIDuel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

More information

december 2018 Mlyny Nitra

december 2018 Mlyny Nitra december 2018 Mlyny Nitra www.mlyny-nitra.sk Otváracie hodiny OC Mlyny počas vianočných sviatkov: 24. 12. 2018 OTVORENÉ do12.00 h. 25. 12. 2018 ZATVORENÉ 26. 12. 2018 OTVORENÉ len vybrané prevádzky 31.

More information

Veľká noc. Pracovný materiál Scripture Union Slovakia

Veľká noc. Pracovný materiál Scripture Union Slovakia Veľká noc Pracovný materiál Scripture Union Slovakia Staré symboly nový význam Z myslom predveľkonočného stretnutia s deťmi je naša túžba priblížiť tajomstvo prázdneho hrobu deťom. Odhaliť pravý zmysel

More information

Kovi vám predstaví ďalšiu skupinu svetového formátu a v tomto čísle tieţ nájdete zaujímavé focusky zamyslenia od Zuzu a Geparda.

Kovi vám predstaví ďalšiu skupinu svetového formátu a v tomto čísle tieţ nájdete zaujímavé focusky zamyslenia od Zuzu a Geparda. Oblastník VSO FEBRUÁR 2014 Happiness only real when shared... INTO THE WILD NM.18 Úvodné slovo Vinšovať vám 1.2.2014 je trochu neskoro, preto to vynechám Som rád, ţe sa môţeme stretávať formou Oblastníka

More information

Vtipné okienko Na slovíčko Basketbal Futbal Gymnastika Plávanie Cyklistika Joga Zdravý životný štýl Zdravá výživa Nostalgický návrat do jesene Trendy

Vtipné okienko Na slovíčko Basketbal Futbal Gymnastika Plávanie Cyklistika Joga Zdravý životný štýl Zdravá výživa Nostalgický návrat do jesene Trendy Vtipné okienko Na slovíčko Basketbal Futbal Gymnastika Plávanie Cyklistika Joga Zdravý životný štýl Zdravá výživa Nostalgický návrat do jesene Trendy na zimu Niečo pre maškrtná jazýčky a šikovné rúčky

More information

Nerozvíjaš sa mentálne tým, čo čítaš, ale tým, čo si myslíš o tom, čo čítaš.

Nerozvíjaš sa mentálne tým, čo čítaš, ale tým, čo si myslíš o tom, čo čítaš. Nerozvíjaš sa mentálne tým, čo čítaš, ale tým, čo si myslíš o tom, čo čítaš. [Wallace D. Wattles] Milí čitatelia, aj tento školský rok Vám prinášame mnoho nových príspevkov. Prajeme Vám príjemné chvíle

More information

StrEleC Ročník V. Číslo 3. Máj 2018

StrEleC Ročník V. Číslo 3. Máj 2018 StrEleC Ročník V. Číslo 3. Máj 2018 ~ 1 ~ Obsah Úvod... 2 Exkurzia Modra... 6 Exkurzia Brodzany a Oponice... 9 Edducate Slovakia... 11 English lectors... 13 Slnko... 14 Stenografia... 15 Popol všetkých

More information

METODIKA A CIELE PRÁCE

METODIKA A CIELE PRÁCE OBSAH Úvod... 3 Metodika a ciele práce... 4 1 Írsko... 5 1.1 Všeobecné informácie... 5 1.2. História... 6 1.2.1 Starodávna história... 6 1.2.2 Novodobá história... 7 1.3 Historické pamiatky Írska... 7

More information

slovenskóóó section POLOVICA KUPUJTE IBA OD PREDAJCU S PREUKAZOM Miesto pre číslo preukazu predajcu PRE PREDAJCU STREETPAPERS STRASSENZEITUNG

slovenskóóó section POLOVICA KUPUJTE IBA OD PREDAJCU S PREUKAZOM Miesto pre číslo preukazu predajcu PRE PREDAJCU STREETPAPERS STRASSENZEITUNG STREETPAPERS STRASSENZEITUNG 119 MÁJ 2011 POLOVICA KUPUJTE IBA OD PREDAJCU S PREUKAZOM Miesto pre číslo preukazu predajcu PRE PREDAJCU ENGLISH section slovenskóóó O LÁSKE, CHOROBE A NOTA BENE V DOBROM

More information

Školský časopis. Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves. Ročník: XV. Deň učiteľov ocenení. Moja tajná záľuba.

Školský časopis. Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves. Ročník: XV. Deň učiteľov ocenení. Moja tajná záľuba. Základná škola, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves Deň učiteľov 2014 - ocenení Školský časopis Beseda s olympionikmi Moja tajná záľuba Mladí reportéri Číslo: 1/2014 Ročník: XV. Ahojte, Teším sa, že vám

More information

LETO ROČNÍK 1. VYDANIE

LETO ROČNÍK 1. VYDANIE LETO 2 0 1 5 4. ROČNÍK 1. VYDANIE TO NAJLEPŠIE Z TATIER Adrenalín, rozšírené zreničky, zrýchlený tep. To je len kúsok toho, čo môžete zažiť počas lietania v aerodynamickom tuneli. Ide o modernú a luxusnú

More information

Redakčná rada: Mgr. Eva Oravcová, mgr. Katarína koppálová, mgr. lýdia Šugárová

Redakčná rada: Mgr. Eva Oravcová, mgr. Katarína koppálová, mgr. lýdia Šugárová Lujza Reiterová (5.A) Alžbeta Tomíková(7.A) Martin Jelen (5.C) Nikola Družkovská (7.A) Lea Kelemenová (7.B) Barbora Slatincová (8.A) Jana Nagyová (8.B) Klára Koníková (7.A) Zuzana Barlová (7.A) Redakčná

More information

Seminár pre učiteľov zo Slovenska

Seminár pre učiteľov zo Slovenska Seminár pre učiteľov zo Slovenska 2.-10.12.2012 Seminár sa bude konať v miestnosti číslo 13. Nedeľa, 2. 12. 2012 14:45 Prílet do Izraela let OS 857, cesta do Jerusalem Gold hotel, Jerusalem 18:00 Večera

More information

SOBOTNÍČEK. Zš s Mš, Vagonárska 1600/4, Poprad- Sp. Sobota. December 2014

SOBOTNÍČEK. Zš s Mš, Vagonárska 1600/4, Poprad- Sp. Sobota. December 2014 SOBOTNÍČEK Zš s Mš, Vagonárska 1600/4, Poprad- Sp. Sobota December 2014 Obsah Úvod Jazykové okienko Štátne okienko Súťaže Úžasné veci Interwiev Advent Mikulášske básne Mikuláš Vianočná anketa Vianočná

More information

Milí čitatelia! Školský rok 2016/2017 Číslo 1

Milí čitatelia! Školský rok 2016/2017 Číslo 1 Školský rok 2016/2017 Číslo 1 Milí čitatelia! Po letnej prestávke a prvých mesiacoch tohto školského roka strávených v našej škole sa pozeráte už na celkovo 12. číslo školského časopisu Majáčik. Dúfam,

More information

Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. AHOJTE!

Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. AHOJTE! KALINA 2016/2017 číslo 1 Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. Ján Ámos Komenský AHOJTE! Držíte v rukách prvé, jesenno-zimné, číslo tohtoročného školského časopisu. Veríme, že si v ňom každý

More information

Obsah. Úvodník. Lucia Lenická text { 3 }

Obsah. Úvodník. Lucia Lenická text { 3 } 09 / 2016 Obsah 3 Úvodník 4 Zuzana Martišková, poézia 8 Rudolf Majtán: Volanie domoviny (poviedka) 16 Matej Matúš: Útržky z Blízkeho východu (cestopis) 22 Juraj Mirilovič: Na periférii života (zlomky tvorby)

More information

akademický mesačník vydáva Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave KDE je pravda? konšpiračné teórie

akademický mesačník vydáva Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave KDE je pravda? konšpiračné teórie akademický mesačník vydáva Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave KDE je pravda? konšpiračné teórie Interview: Rado Ondřejíček LokalTV Reportáž z europarlamentu 04-05 2013-2014 cena: 0,50 OBSAH EDITORIÁL

More information

Sky Express. Marec. Necestujeme preto, aby sme unikli životu, ale preto, aby život neunikol nám. mer do každého kúta sveta.

Sky Express. Marec. Necestujeme preto, aby sme unikli životu, ale preto, aby život neunikol nám. mer do každého kúta sveta. 03/2017 Marec Ročník 3 Necestujeme preto, aby sme unikli životu, ale preto, aby život neunikol nám. Existuje hádam niekto, kto nemá rád cestovanie? Kto by spokojne prežil svoj život na jednom jedinom mieste

More information

MOTTO: Nielen cez Vianoce, ale po celý rok buďte vďační za darčeky, ktoré dostávate.

MOTTO: Nielen cez Vianoce, ale po celý rok buďte vďační za darčeky, ktoré dostávate. MOTTO: Nielen cez Vianoce, ale po celý rok buďte vďační za darčeky, ktoré dostávate. Milí ţiaci! Teší nás, ţe sa vám prvé jesenné číslo nového školského časopisu KALINA páčilo a sami ste prejavili záujem

More information

Thomas Tallis Mass for 4 voices

Thomas Tallis Mass for 4 voices homas allis Mass for voices G-Lbl dd. M 1780-5 Edited for choir by effrey Quick homas allis: Mass in voices Edition by effrey Quick his is a practical edition meant to make this mass possible for mixed

More information

TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak left the holidays close in on us.

TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak left the holidays close in on us. ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA Volume - ročník 74. čislo 23 26. november 2016 Cena / Price: $1.75 TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak

More information

Používateľská príručka Webová aplikácia InovEduc

Používateľská príručka Webová aplikácia InovEduc Používateľská príručka Webová aplikácia InovEduc 1 Obsah 1. Spustenie... 3 2. Ovládanie... 3 3. Používateľské rozhranie... 4 3.1 Výber jazyka... 4 3.2 Výber objektu... 4 3.3 Zobrazenie objektov... 5 3.4

More information

Nový domov. Slovenský kostolík str. 14. Sloboda? Nielen Atlantída bola bájna str.6. O Mariánovi Kuffovi str. 22. Slováci na bohatom pobreží str.

Nový domov. Slovenský kostolík str. 14. Sloboda? Nielen Atlantída bola bájna str.6. O Mariánovi Kuffovi str. 22. Slováci na bohatom pobreží str. Jar 2014 7. ročník 1. číslo FREE & Zdarma www.sk-bc.ca Sloboda? Nielen Atlantída bola bájna str.6 Slováci na bohatom pobreží str.11 Slovenský kostolík str. 14 O Mariánovi Kuffovi str. 22 Nový domov Každý

More information

INFORMINg the SLOVAK COMMUNIty FOR 70 years INFORMUJEME SLOVENSKÚ KANADU UŽ 70. ROKOV

INFORMINg the SLOVAK COMMUNIty FOR 70 years INFORMUJEME SLOVENSKÚ KANADU UŽ 70. ROKOV We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage PM# 40026440 ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA

More information

Tatranský dvojtýždenník

Tatranský dvojtýždenník 1954 Tatranský dvojtýždenník Číslo: 3/XXVII Vyšlo: 4. február 2016 0,30 Namiesto káblového rozhlasu budú mať v Tatrách esemesky STARÝ SMOKOVEC Od začiatku februára aktivovalo Mesto Vysoké Tatry novú službu

More information

Ceruzky. vo svete 2/2015. online časopis pre slovenské deti v zahraničí ISSN :

Ceruzky. vo svete 2/2015. online časopis pre slovenské deti v zahraničí ISSN : Ceruzky vo svete 2/2015 online časopis pre slovenské deti v zahraničí ISSN : 2418-4012 http://ceruzkyvosvete.iseia.eu/ Ahoj milá kamarátka, Ahoj milý kamarát, som ceruzka Zuzka a spolu s mojimi kamarátkami

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2014 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Kanada, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko,

More information

StrEleC. Ročník II., Číslo 4, Jún Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra

StrEleC. Ročník II., Číslo 4, Jún Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra StrEleC Ročník II., Číslo 4, Jún 2015 z Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa 20 949 01 Nitra Telefón: (037) 651 08 62 Fax: (037) 651 08 62 E-mail: skola@spskralanr.edu.sk

More information

Chotár i manažérka roka 2015

Chotár i manažérka roka 2015 Pplk. V. Trulík: Ľudia by mali byť obozretní strana 4 Športové gymnázium bude v Poprade strana 5 Popradskí hokejisti doma dvakrát zakopli strana 12 Streda: 18. 11. 2015 Ročník V, číslo 47 Cena 0,40 www.podtatransky-kurier.sk

More information

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE Specification Details: DLA Land and Maritime - VQ Date: 2/4/2015 Specification: MIL-DTL-28803 Title: Display, Optoelectronic, Readouts, Backlighted Segmented Federal Supply Class (FSC): 5980 Conventional:

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2016 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Island, Kanada, Maďarsko, Malta, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko,

More information

Happy New year - radostný Nový rok. Canadian Slovak League

Happy New year - radostný Nový rok. Canadian Slovak League We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund (CPF) for our publishing activities. ZA BOHA,NÁRODASLOVENSKO FORGOD,NATIONANDSLOVAKIA Volume - ročník

More information

Základná škola Požiarnická 3, Košice 2015/2016. Ročník II. Číslo 2. Školský časopis. Cena: 0, 50

Základná škola Požiarnická 3, Košice 2015/2016. Ročník II. Číslo 2. Školský časopis. Cena: 0, 50 Základná škola Požiarnická 3, Košice 2015/2016 Ročník II. Číslo 2 Školský časopis Cena: 0, 50 Dráčik 2 Ročník II./Číslo 2 Ahojte, víta vás všetkých našich verných druhé číslo školského časopisu Dráčik

More information

Gregor Martin Papucsek Maďarský pomaranč

Gregor Martin Papucsek Maďarský pomaranč Gregor Martin Papucsek Maďarský pomaranč Bezbrehý úvod Gregor Martin Papucsek Maďarský PoMaranč Text 2013 by Gregor Martin Papucsek Jacket design 2013 by Viera Fabianová slovak edition 2013 by Ikar redigovala

More information

SPRAVODAJCA. mesta Giraltovce november Máme doma Miss babičku topľanskej doliny

SPRAVODAJCA. mesta Giraltovce november Máme doma Miss babičku topľanskej doliny SPRAVODAJCA mesta Giraltovce november 2016 Máme doma Miss babičku topľanskej doliny - S pocitom hlbokej úcty... - Nie všetci prejavujú záujem o hroby blízkych - Láska až za hrob - Giraltovčanka možno stála

More information

15. Svetová gymnestráda , Helsinki

15. Svetová gymnestráda , Helsinki 15. Svetová gymnestráda 12.-18.7.2015, Helsinki Be part of the spirit Make the earth move 661 dní Provisional programme (According to FIG-GfA Regulations Manual, edition 2009 Visiting venues MAP OF THE

More information

OBČASNÍK ŽIAKOV ZŠ HEĽPA

OBČASNÍK ŽIAKOV ZŠ HEĽPA cena: 0,30 www.helpazs.edupage.sk BODKA OBČASNÍK ŽIAKOV ZŠ HEĽPA november 2013; ročník VI.; číslo 1 krúžok thajského boxu Interview so spisovateľkou Zuzkou Šulajovou noc v škole Žiacka tvorba Hitparáda

More information

ŠTVRTOK, STREDA, PIATOK,

ŠTVRTOK, STREDA, PIATOK, STREDA, 2. 5. 2018 10.00 12.00 Montessori Mimi Miniherňa pre batoľatá vo veku od 0 do 24 mesiacov, poradenstvo pre rodičov v oblasti sprevádzania detí a montessori pedagogiky pod vedením pedagogičky Kataríny

More information

Predhovor. Michal Polivka PREZIDENT SLOVENSKÉHO SPOLKU ŠTUDENTOV ZUBNÉHO LEKÁRSTVA. Milí čitatelia,

Predhovor. Michal Polivka PREZIDENT SLOVENSKÉHO SPOLKU ŠTUDENTOV ZUBNÉHO LEKÁRSTVA. Milí čitatelia, Predhovor Milí čitatelia, som rád, že Vám môžeme ponúknuť ďalšie číslo nášho študentského časopisu. V týchto pár nasledujúcich riadkoch sa chcem poďakovať každému, kto sa zapojil do diania spolku. Či už

More information

Geberit AquaClean. AquaClean AquaClean AquaClean 5000plus AquaClean 8000, UP, závesné... 7

Geberit AquaClean. AquaClean AquaClean AquaClean 5000plus AquaClean 8000, UP, závesné... 7 Geberit AquaClean Geberit AquaClean AquaClean 4000... 3 AquaClean 5000... 4 AquaClean 5000plus... 6 AquaClean 8000, UP, závesné... 7 AquaClean 8000plus, UP, závesné... 8 2 AquaClean 4000 Použitie Pre komfortné

More information

OBSAH. Hlas národnej stráže č. 18 december 2005

OBSAH. Hlas národnej stráže č. 18 december 2005 Úvodník Útoky proti Slovenskej pospolitosti naberajú na intenzite. Presviedča nás to o skutočnosti, že snahy o jej úradné zakázanie sú politickou objednávkou zo známych filantropických lóžových kruhov,

More information

StrEleC. Ročník II., Číslo 2, December Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra

StrEleC. Ročník II., Číslo 2, December Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Ulica Fraňa Kráľa Nitra StrEleC Ročník II., Číslo 2, December 2014 Telefón: (037) 651 08 62 Fax: (037) 651 08 62 E-mail: skola@spskralanr.edu.sk www: www.spsnitra.edupage.sk Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická

More information

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ INTRODUCTION 4? 4? 4 4? q = c 72? 7? SAMPLE From the repertoire of the International Federation of Little Sgers (Foederatio Internationalis Pueri Cantores, FIPC) Bibliorum Sacrorum nova vulga editio Eng

More information

Digital Resources for Aegean languages

Digital Resources for Aegean languages Digital Resources for Aegean languages Objectives: Make digital texts available to: researchers non-specialists broader audience Keep editions updated Analysis tools: deciphering, linguistic analysis:

More information