CIKLUS CERTIFICIRANIH SEMINARA ZA SLUŽBENIKE USKLAĐENOSTI I ETIKE (eng. Compliance)

Size: px
Start display at page:

Download "CIKLUS CERTIFICIRANIH SEMINARA ZA SLUŽBENIKE USKLAĐENOSTI I ETIKE (eng. Compliance)"

Transcription

1 CIKLUS CERTIFICIRANIH SEMINARA ZA SLUŽBENIKE USKLAĐENOSTI I ETIKE (eng. Compliance) 7-09 april; april; maj; maj Net Consulting d.o.o. iz Sarajeva organizuje ciklus certificiranih seminara za profesionalce u oblasti usklađenosti poslovanja (eng. Compliance) Compliance - metodologija je nova oblast menadžmenta nastala na spoznaji da osnovni problem organizacije nije donošenje pisanih korporativnih standarda, kodeksa i procedura, već činjenica da praktična primjena i ponašanje uposlenika najčešće odstupaju od propisanih pravila, ugrožavajući reputaciju i organizacijsku efikasnost, stvarajući probleme pred klijentima, poslovnim partnerima i regulatornim tijelima. SCCE - Society of Corporate Compliance and Ethics iz SAD, najveća svjetska asocijacija profesionalaca poslovne usklađenosti i etike, kroz Compliance (CCB), Odbor za certifikaciju usklađenosti, akreditovala je ciklus seminara u organizaciji kompanije Net Consulting iz Sarajeva, u okviru Business Ethics and Compliance Academy, kao relevantne za profesiju usklađenosti (eng. Compliance) i polaznicima se omogućava prikupljanje CCB CEUs bodova, kojim se verifikuje da su polaznici seminara prošli relevantnu edukaciju za profesionalca usklađenosti (eng. Compliance Officer). Seminari su akreditovani sa ukupno 49 CCB CEUs bodova, a polaznicima se omogućava da sa prikupljenih 20 bodova mogu, uz dokaz o relevantnom iskustvu, pristupiti polaganju ispita za CCEP-I (Corporate Compliance and Ethics Proffesional International / Profesionalac poslovne usklađenosti i etike međunarodni nivo). Svaki polaznik može samostalno odabrati broj dana i najinteresantnijih tema za učešće i planirati koliko bodova će prikupiti i za koje teme će dobiti certifikat o učešću na akreditovanoj edukaciji. Certifikat o učešću se dobija bez obzira da li polaznik želi ili ne želi naknadno polagati ispit za CCEP-I. Seminari su u prvom redu namjenjeni: Kompanijama vezanim za visoke standarde profesionalizma, usklađenosti i etike; Rukovodiocima na svim nivoima čiji biznis trpi štete od neusklađenosti poslovanja sa regulativama, standardima i kodeksima, eksternim i internim; Službenicima i profesionalcima za kontrolu/praćenje usklađenosti (eng.compliance officers); Vezanim profesijama: povjerenici za etiku; interni i eksterni revizori, TQM auditori, risk menadzeri, HR menadžeri, pravnici, finansijski kontroling, AML, FATCA, i dr. Svima koji žele da svoju karijeru izgrade u oblasti usklađenosti/compliance.

2 SEMINAR I Uloga službenika za kontrolu usklađenosti Role of the Ethics and Compliance officer april PRVI DAN DRUGI DAN TREĆI DAN :00h 15:30h Ključni termini: Usklađenost, etika, interne kontrole i revizija, rizici, etički kodeks, korupcija, integritet Historijat razvoja usklađenosti u svijetu: Foreign Corrupt Practices Act 1977, US Federal Sentencing guidelines, Serbanes- Oxley Act 2002, OECD guidance Stanje i trendovi usklađenosti i etike: Regulatorna usklađenost i rizici; Funkcija usklađenosti za problem organizacione neefikasnosti; Izgradnja povjerenja Studija slučaja: Skandal sa kompanijom Siemens je rezultirao reputacijskim i finansijskim štetama, što je značajno uticalo na razvoj oblasti usklađenosti u svijetu Znanje, vještine i odgovornosti Službenika za kontrolu usklađenosti: Koje personalne karakteristike i vještine ima profesionalac kontrole usklađenosti; Kako pozicionirati ovu poziciju u organizaciji? Funkcija usklađenosti. Službenik za usklađenost i odnos sa menadžmentom: Relacija između službenika usklađenosti i top menadžmenta / upravnog odbora / vlasnika Relacija sa drugim biznis funkcijama u organizaciji Relacija usklađenosti sa HR i pravnim odjelom: Interakcija HR i pravnog odjela sa poslom službenika za usklađenost Gdje su dodirne tačke, a gdje razlike? Okvir za uspostavljanje sistema internih kontrola: Potreba i korelacija između tri linije odbrane organizacije: interne kontrole/ usklađenost/interna revizija. Upravljanje rizicima u organizaciji, procjena i reagovanje: Kurs upravljanja rizicima osigurava bazični uvod u procjenu rizika i upravljanje prepoznatim rizicima, kao i posljedice neadekvatnog pristupa problematici rizika poslovanja. Interna revizija: Na ovom predavanju analiziramo ulogu interne revizije, zadatke i odgovornosti, kao i korelacije i međusobne benefite između funkcije usklađenosti i interne revizije. event for up to [12.6] 3,6 3, ,6 250 KM + PDV 250 KM + PDV 250 KM + PDV Tri dana učešća snižena cijena: 690 KM + PDV 1. Bojan Bajić, ekspert u oblasti usklađenosti i etike 2. Višnja Marilović, konsultant za implementaciju Compliance programa Predavač: Hajrudin Hadžović, Glavni interni revizor BH Telecom d.d. Cijena uključuje prisustvo predavanjima, certifikat o učešću i materijale (prezentacije)

3 SEMINAR II Procjena rizika u oblasti etike i usklađenosti Ethics and Compliance Risk Assesment april PRVI DAN DRUGI DAN TREĆI DAN :00h 15:30h Ključni termini: Inherentni i rezidualni rizik, kontrola i benefiti upravljanja rizikom usklađenosti, organizacijska kultura rizika Podrška uposlenika procjeni rizika: Ton s vrha/srednji menadžment, anonimnost, transparentnost, povjerljivost, formiranje tima za procjenu rizika Pripremna faza procjene rizika: Analiza internih politika i procedura, organizaciona struktura, biznis procesi i kontrolni mehanizmi, identifikacija ranjivih područja Identifikacija 'crvenih zastavica' (eng. Red Flags) Metode i instrumenti identifikacije rizika usklađenosti i etike: Online ankete procjene rizika, intervjui i fokus grupe za procjenu rizika Najbolje prakse: Izrada upitnika za procjenu rizika, implementacija istraživanja i način intervjuisanja osoblja različitih disciplina i hijerarhijskih pozicija Procjena rizika treće strane: Definicija treće strane, detekcija 'red flags' u odnosu sa trećom stranom, kontrola i monitoring operacija, reputacijski rizik saradnje sa trećom stranom Analiza rezultata procjene rizika: Mjerenje rizika, uticaj i izrada mape rizika za sva područja od značaja za organizaciju Akcioni plan upravljanja sa identifikovanim rizicima: Kako izraditi sveobuhvatni plan mjera kao odgovor na rizike, kako komunicirati i izvještavati o rizicima i akcionom planu Procjena rizika u praksi: Interaktivna radionica o vještinama za procjenu rizika bazirana na uposlenicima kao vlasnicima saznanja o rizicima, koristeći online alat za anonimno anketiranje: identifikacija rizika, procjena rizika, izvještavanje o rizicima event for up to [14.4] 14,4 250 KM + PDV 250 KM + PDV 250 KM + PDV 1. Bojan Bajić, eksterni Compliance officer i ekspert u oblasti usklađenosti i etike 2. Višnja Marilović, konsultant za implementaciju Compliance programa 3. Amela Turković, Compliance and FATCA Officer, Raiffeisen bank Tri dana učešća snižena cijena: 690 KM + PDV Cijena uključuje prisustvo predavanjima, certifikat o učešću i materijale (prezentacije)

4 SEMINAR III Poslovna etika i Etički kodeks Business Ethics and Code of Ethics maj PRVI DAN DRUGI DAN TREĆI DAN :00h 15:20h Uvod u poslovnu etiku i društveno odgovorno poslovanje: Etika i moral Pravo vs etika Poslovna etika i društvena odgovornost Etičke dileme: Etička dilema: teorija Korporativna kultura Radna vježba: Etička dilema: praktična vježba Etičko donošenje odluka & liderstvo: Koja su 4 koraka u PAINE procesu donošenja odluka? Koji su razlozi da se razmotri okvir, radije nego da se etičke odluke donose instiktivno? Definicija obaveza, prava, najboljih praksi i posvećenosti Pitanja i odgovori Uvod u Etički kodeks: Svrha Etičkog kodeksa Etički kodeks vs kodeks ponašanja Pravni okvir Uključivanje ključnih stakeholders u izradu EK Bazični elementi Etičkog Kodeksa: Pismo rukovodioca Misija, vizija, vrijednosti i principi Okvir za etičke odluke Resursi za savjetovanje i izvještavanje, primjena i mehanizmi Primjeri prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja Sukob interesa/pokloni: Definicija, tipovi i analiza Regulacije u EU i BiH Sukob interesa vs mito & korupcija Prevencija, detekcija i mehanizmi usklađenosti Primjeri sukoba interesa Politika poklona Primjeri dobre i loše prakse Važnost edukacije o Etičkom kodeksu: Pridržavanje i prezentovanje EK kroz ponašanje Testiranje znanja o EK Držanje Etičkog kodeksa i svijesti uposlenika ažuriranim Kršenje Etičkog kodeksa: Studija slučaja Upravljanje procedurama usklađenosti i etike: Efektivno upravljanje etičkim politikama Dizajniranje politika i procedura Komuniciranje etičkih politika i procedura Redovna analiza politika i procedura Standardi etike i usklađenosti u politikama i procedurama za ljudske resurse Interna struktura uposlenih Radne dužnosti, evaluacija i promocija uposlenih Prijem uposlenih Obligatorna edukacija u etici i usklađenosti event for up to [13.6] 4,0 13,6 250 KM + PDV 250 KM + PDV 250 KM + PDV 1. Ph.D. David E. Freel, Senior Lecturer, Max Fisher College of Business, Ohio, SAD 2. Prof. dr. Marija Čutura, Asistent na ekonomskom fakultetu, Mostar, BiH 3. Bojan Bajić, eksterni Compliance officer i ekspert u oblasti usklađenosti i etike 4. Višnja Marilović, konsultant za implementaciju Compliance programa Tri dana učešća snižena cijena: 690 KM + PDV Cijena uključuje prisustvo predavanjima, certifikat o učešću i materijale (prezentacije)

5 SEMINAR IV Detekcija nepravilnosti, interna istraga, korektivne mjere Detection, Investigation, Remediation maj PRVI DAN Dizajniranje željene organizacione kulture: Važnost 'Tona s vrha' i na nivou srednjeg menadžmenta Osiguravanje podrške i posvećenosti za aktivnosti usklađivanja Praćenje indikatora nepravilnosti i nepropisnog ponašanja Interno prijavljivanje nepravilnosti: Prijavitelji nepravilnosti: Zašto su važni i kako ih zaštititi? Eksterne i interne regulacije vezane za prijavitelje nepravilnosti Procedure i kanali za prijavljivanje: Kanali za prijavljivanje: tradicionalni vs moderni Politike i procedure za prijavljivanje neusklađenosti i nepravilnosti Praćenje efektivnosti kanala prijavljivanja i analiza trendova Tipovi kršenja ponašanja i nepravilnosti Prijavljivanje u praksi: Svjedočenje prijavitelja nepravilnosti i analiza slučaja u kontekstu etike i usklađenosti organizacije DRUGI DAN Prvi koraci procesa interne istrage: Standardizacija procesa analize i kriterijuma za ocjenu prijava Prikupljanje i dokumentovanje dodatnih činjenica vezanih za prijavu nepravilnosti Pripremanje budućih istražnih postupaka Istraga, zaključak i izvještavanje: Uspostava tima i strukture za provođenje istražnog procesa Plan interne istrage Analiza podataka i pregled dokumentacije Provođenje intervjua Izrada finalnog izvještaja Informisanje odgovornih rukovodilaca o utvrđenim činjenicama Odgovor na utvrđena kršenja/ korektivne i preventivne akcije: Utvrđivanje rizika koji su stvorili priliku za nepravilnost Preventivne mjere i mjere poboljšanja za smanjenje rizične tačke Provođenje disciplinskih mjera Unapređenje programa etike i usklađenosti(eng. Compliance program) Radna vježba: Kako postupati sa konkretnom prijavom nepravilnosti event for up to [8.4] 4,2 4,2 8,4 250 KM + PDV 250 KM + PDV 1. Bojan Bajić, eksterni Compliance Officer i ekspert u oblasti usklađenosti i etike 2. Višnja Marilović, konsultant za implementaciju Compliance programa Dva dana učešća snižena cijena: 460 KM + PDV Cijena uključuje prisustvo predavanjima, certifikat o učešću i materijale (prezentacije)

6 Predavači Akademija poslovne etike i usklađenosti Business Ethics and Compliance Academy Bojan Bajić je osnivač i direktor prve specijalizovane kompanije za implementaciju programa etike i usklađenosti (EC ethics and compliance) u organizacijama privatnog i javnog sektora u BiH i osnivač Akademije poslovne etike i usklađenosti (Business Ethics and Compliance Academy). Bajić ima višegodišnje specijalističko iskustvo u radu sa klijentima u oblasti: EC procjena rizika organizacije i pojedinca, izrada i redizajn etičkog kodeksa i procedura usklađenosti, kreiranje internog sistema cikličnih i obavezujućih EC edukacija i testiranja, upravljanje sistemom za prijavu nepravilnosti i provođenje internih istraga, definisanje korektivnih mjera i izrada programa etike i usklađenosti u cjelini. Bojan Bajić je Certified Risk and Compliance Management Professional (CRCMP), eksterni Compliance Officer i ekspert za interne prijave nepravilnosti (whistleblowing) i osnaživanje whistleblowers. Prepoznati je ekspert u oblasti whistleblowing-a na međunarodnom planu. Višnja Marilović je specijalista za identifikaciju rizičnih tačaka u organizaciji vezanih za etiku i usklađenost (Compliance Risk Assesment), izradu mape rizika i akcionih planova za sistemsko poboljšanje organizacije u cjelini i jačanje etičke kulture među uposlenicima. Višnja Marilović je među najrelevantnijim ekspertima u Evropi za uvođenje djelotvorne politike otvorenih vrata u organizaciji, sa ciljem izgradnje snažne kulture organizacije bazirane na uposlenicima i mehanizmima njihovog osnaživanja da ukažu na propuste i budu aktivni čuvari organizacije, te njenih vrijednosti, standarda i procedura. Marilović ima veliko iskustvo u oblasti internih prijava nepravilnosti (whistleblowing-a) i kreiranja internih komunikacija prema uposlenicima, sa vlastitim iskustvom kao prijavitelj nepravilnosti na radnom mjestu dugogodišnjeg materijalnog knjigovođe. Marilović je Certified Risk and Compliance Management Professional (CRCMP). David E. Freel, predavač je na Max Fisher College of Business, The Ohio State University USA (Državni univerzitet Ohajo, SAD). E. Freel drži diplomske i dodiplomske obuke u oblasti poslovne etike, globalne etike, integriteta i usklađenosti kompanija, etičkog liderstva i donošenje odluka. Profesor Freel prethodno je predavao na Ohio State s Moritz College of Law Clinical Programs. Mr. Freel obnašao je sedamnaest godina funkciju izvršnog direktora Etičke komisije Ohio, vršeći ulogu supervizora osoblju nadležnom za etičko savjetovanje i vršenje dužnosti koje obuhvataju rukovodioce i uposlenike na državnom i lokalnom nivou. E. Freel je obnašao funkciju i specijalnog pomoćnika tužitelja te kao ekspert za slučajeve vezane za poslovnu etiku i krivične postupke. Član je i uredničkog odbora časopisa ASPA (Američka asocijacija javne administracije) Public Integrity. Gosp. Freel bio je i konsultant-ekspert za Vladin ured u okviru međunarodne podrške i pomoći, radeći na Azijsko-pacifičkoj ekonomskoj konferenciji (APEC) i kao član međunarodnog ekspertskog tima, radeći na kreiranju etičkih kodeksa za ministarstva Kraljevine Jordan, u Amanu. Profesor Freel bio je i predsjednik nekadašnjeg Vijeća za vladine etičke zakone (COGEL), međunarodne organizacije, primivši g. njihovu najvišu nagradu, COGEL Award. Hajrudin Hadžović je diplomirani ekonomista, ovlašteni revizor, certificirani računovođa, ovlašteni interni revizor za oblasti: privreda, finansije, javni sektor, ekspert eksterne procjene kvaliteta interne revizije u skladu sa IIA standardima. Posjeduje dugogodišnje rukovodeće iskustvo u bankarskom i privrednom sektoru u oblasti finansija, računovodstva, kontrolinga, upravljanja rizicima i sistemima internih kontrola kao i poslovima interne i eksterne revizije. Trenutno je zaposlen u kompaniji BH Telecom d.d. Sarajevo kao Glavni interni revizor. Učesnik je i predavač na brojnim domaćim i regionalnim konferencijama i seminarima, te stalni predavač na Školi za interne revizore koju organizuje IIA u BiH na predmetima interne revizije. Autor je brojnih priloga prvenstveno iz oblasti interne revizije. Angažovan je kao konsultant u USAID programu uspostave interne revizije u Javna preduzeća u BiH. Rezultat ove sradnje je i publikacija Interna revizija-priručnik za interne revizore (2011). Marija Čutura je odbranila doktorsku disertaciju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu godine i stekla zvanje doktora nauka. Od godine je asistent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Mostaru, gdje predaje nekoliko predmeta iz oblasti marketinga i poslovne etike. Ona je autor i koautor velikog broja istraživanja i konceptualnih radova objavljenih u međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima radova. Amela Turković je diplomirala pravo na Pravnom fakultetu u Sarajevu 2005.godine. Posljednjih osam godina radi u Odjelu za usklađenost u Raiffeisen banci u Bosni i Hercegovini kao Compliance i FATCA Officer.Ona se bavi implementacijom programa etike i usklađenosti uključujući upravljanje konfliktom interesa, analizu trećih strana, upravljanje pravnim i reputacijskim rizicima. Takođe, ona implementira FATCA regulativu u Raiffeisen banci Bosne i Hercegovine.

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

VLADAN MARTIĆ PhD. Montenegro Business School, MEDITERAN UNIVERSITY. Institute of Accountants and Auditors of Montenegro

VLADAN MARTIĆ PhD. Montenegro Business School, MEDITERAN UNIVERSITY. Institute of Accountants and Auditors of Montenegro Personal data Address E-mail Linkedln VLADAN MARTIĆ PhD No 28 Admirala Zmajevica Street, Podgorica, Montenegro Cell +382 67 280 211 vladan.martic@unimediteran.net https://www.linkedin.com/in/vladan-martic-4b651833

More information

PRVA KONFERENCIJA UDRUŽENJA INTERNIH REVIZORA SRBIJE

PRVA KONFERENCIJA UDRUŽENJA INTERNIH REVIZORA SRBIJE PRVA KONFERENCIJA UDRUŽENJA INTERNIH REVIZORA SRBIJE Od uveravanja do strateškog savetnika 22-23. mart 2012. Hotel Continental Beograd, Srbija Poštovane koleginice ikolege, Zadovoljstvo mi je da vas obavestim

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

UPRAVLJANJE IT RIZIKOM IT RISK MANAGEMENT

UPRAVLJANJE IT RIZIKOM IT RISK MANAGEMENT 6. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2009, Neum, B&H, 04 07 juni 2009. UPRAVLJANJE IT RIZIKOM IT RISK MANAGEMENT Aida Habul, Docent Dr. Univerzitet Sarajevo, Ekonomski fakultet aida.habul@efsa.unsa.ba

More information

Curriculum Vitae Diplomirani ekonomista Smjer finansijsko-računovodstveni Gimnazija "Meša Selimović", Tuzla

Curriculum Vitae Diplomirani ekonomista Smjer finansijsko-računovodstveni Gimnazija Meša Selimović, Tuzla Curriculum Vitae LIČNI PODACI Ime i prezime: Datum i mjesto rođenja: Azra Zaimović 31.10.1976. Tuzla Adresa stanovanja: - Telefon: Stan: - Posao: + 387 33 25 37 87 Fax: + 387 33 25 37 87 GSM:- E-mail:

More information

POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR. Interna revizija u bankarstvu. Termin: 02 decembar Beograd

POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR. Interna revizija u bankarstvu. Termin: 02 decembar Beograd POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Interna revizija u bankarstvu Termin: 02 decembar 2016. Beograd 1 Opis seminara Cilj seminara je da pruži uvid u dobru praksu organizacije, postavke i izvršenja

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

DODATNE VJEŠTINE/SPOSOBNOSTI

DODATNE VJEŠTINE/SPOSOBNOSTI Curriculum Vitae LIČNI PODACI Ime i prezime: Datum i mjesto rođenja: Haris Jahić 01.05.1974. Mostar Telefon: Stan: Posao: 033 275 913 E-mail: Web stranica: Polja profesionalnog interesovanja: OBRAZOVANJE

More information

Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi

Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi Ana Čobrenović, MPC Holding doc. dr Mladen Đurić, Fakultet organizacionih nauka 1 Uvod i definicije Rizik Organizacije se konstantno

More information

Delalić dr Adela, docent Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Sarajevo, godine VIJEĆU EKONOMSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Delalić dr Adela, docent Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Sarajevo, godine VIJEĆU EKONOMSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU Resić dr Emina, redovni profesor Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Arnaut-Berilo dr Almira, vanredni profesor Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Delalić dr Adela, docent Ekonomski fakultet

More information

KARAKTERISTIKE ANTIMONOPOLSKE POLITIKE I EFEKTI NJENE PRIMENE U SRBIJI

KARAKTERISTIKE ANTIMONOPOLSKE POLITIKE I EFEKTI NJENE PRIMENE U SRBIJI Ekonomski Fakultet Univerzitet u Beogradu KARAKTERISTIKE ANTIMONOPOLSKE POLITIKE I EFEKTI NJENE PRIMENE U SRBIJI Dr Dragan Lončar SADRŽAJ PREZENTACIJE MAKROEKONOMSKI PRISTUP 01 02 03 DOMEN ANTIMONOPOLSKE

More information

Management System- Compliance Monitoring NCC/NCO Workshop. 10 Mart 2015, Podgorica

Management System- Compliance Monitoring NCC/NCO Workshop. 10 Mart 2015, Podgorica Management System- Compliance Monitoring NCC/NCO Workshop 10 Mart 2015, Podgorica 0 Sadržaj Sistem upravljanja -The Management System Svrha Sistema upravljanja Dokumentacija i implementacija Sistema upravljanja

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Uspostavljanje PIFC a u Federaciji Bosne i Hercegovine

Uspostavljanje PIFC a u Federaciji Bosne i Hercegovine Uspostavljanje PIFC a u Federaciji Bosne i Hercegovine Fatima Obhođaš Pomoćnik ministra za Centralnu harmonizacijsku jedinicu Federalno ministarstvo finansija / financija Sadržaj Koncept Javne interne

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema Prezentacija smjera Razvoj poslovnih informacionih sistema Katedra za menadžment i IT Razvoj poslovnih informacionih sistema Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

Ekonomski fakultet u Brčkom

Ekonomski fakultet u Brčkom IME I PREZIME: Dragan Kovačević DATUM I MJESTO ROĐENJA: AKADEMSKO ZVANJE: DATUM, MJESTO I NAZIV 18. 11. 1950. godine, Ljubače, Tuzla, BiH doktor ekonomskih znanosti INSTITUCIJE STICANJA TITULE: FAKULTET:

More information

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik ACI Hrvatska (www.forexcroatia.hr) je neprofitna udruga građana Republike Hrvatske koji su profesionalno uključeni

More information

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije Prezentacija smjera MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT Menadžment i informacione tehnologije Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

PERSONAL INFORMATION. Name: Fields of interest: Teaching courses:

PERSONAL INFORMATION. Name:   Fields of interest: Teaching courses: PERSONAL INFORMATION Name: E-mail: Fields of interest: Teaching courses: Almira Arnaut Berilo almira.arnaut@efsa.unsa.ba Quantitative Methods in Economy Quantitative Methods in Economy and Management Operations

More information

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Bosna i Hercegovina Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine Bosnia and Herzegovina Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Jahorina, 05.07.2011

More information

RAZLIČITE ULOGE I ODGOVORNOSTI INTERNE I EKsTERNE REVIZIJE

RAZLIČITE ULOGE I ODGOVORNOSTI INTERNE I EKsTERNE REVIZIJE CONTEMPORARY FINANCIAL MANAGEMENT Singidunum University International Scientific Conference UPRAVLJANJE FINANSIJAMA U SAVREMENIM USLOVIMA POSLOVANJA DOI: 10.15308/finiz-2015-62-68 RAZLIČITE ULOGE I ODGOVORNOSTI

More information

PLAN OBUKE CIVILNIH SLUŽBENIKA

PLAN OBUKE CIVILNIH SLUŽBENIKA Republika e Kosovës Republika Kosova - Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e Administratës Publike / Ministarstvo Javne Administracije / Ministry of Public Administration INSTITUTI

More information

Kursevi i otvoreni treninzi

Kursevi i otvoreni treninzi Kursevi i otvoreni treninzi 2013. / 2014. www.qa-center.net Quality Austria Center, Dravska 11, Beograd Sadržaj PREDAVAČI I ISPITIVAČI 2 PREGLED KURSEVA I CENA 3 KURSEVI I OTVORENI TRENINZI 4 Mesto realizacije

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Kontroling kao pokretač promjena u Orbico d.o.o. Sarajevo. Orbico Group

Kontroling kao pokretač promjena u Orbico d.o.o. Sarajevo. Orbico Group Kontroling kao pokretač promjena u Orbico d.o.o. Sarajevo Emina Leka Ilvana Ugarak 1 Orbico Group vodeći distributer velikog broja globalno zastupljenih brendova u Europi 5.300 zaposlenika 19 zemalja 646

More information

Curriculum vitae. Dr. sc. Meldina Kokorović Jukan

Curriculum vitae. Dr. sc. Meldina Kokorović Jukan Curriculum vitae Dr. sc. Meldina Kokorović Jukan Personalne informacije: Adrese Slavinovići Ušće C10, L1, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina Telefoni +387 35 320 820 GSM: E-mail/Web Fax +387 35 320 820 mkokorovic@gmail.com

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

POSLOVNA ETIKA I KOMUNICIRANJE

POSLOVNA ETIKA I KOMUNICIRANJE INSTITUT ZA EKONOMIKU POLJOPRIVREDE BEOGRAD PROF. DR DRAGO CVIJANOVIĆ DR BRANKO MIHAILOVIĆ PROF. DR RADOVAN PEJANOVIĆ POSLOVNA ETIKA I KOMUNICIRANJE Monografija Beograd, 2012. INSTITUT ZA EKONOMIKU POLJOPRIVREDE

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE CILJ UEFA PRO EDUKACIJE Ciljevi programa UEFA PRO M s - Omogućiti trenerima potrebnu edukaciju, kako bi mogli uspešno raditi na PRO nivou. - Utvrdjenim programskim sadržajem, omogućiti im kredibilitet.

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

2011 Doktorat na Leeds Met. Univerzitu u Leedsu Engleska.. Magistar je nauka iz Strateškog menadžmentu i ima diplomu iz poslovanja preduzeća.

2011 Doktorat na Leeds Met. Univerzitu u Leedsu Engleska.. Magistar je nauka iz Strateškog menadžmentu i ima diplomu iz poslovanja preduzeća. 1. Curriculum Vitae: Prof.dr. Razaq Raj je rođen 8. aprila 1968 u Mirpuru. Od 2000 godine radi kao predavač na Univerzitetu u Leeds, Engleska predaje na Školi za Turizam i gostoljubivost na predmetima

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Curriculum Vitae. Fax: - GSM: Primary education

Curriculum Vitae. Fax: - GSM: Primary education Curriculum Vitae PERSONAL INFORMATION First name: Last name: Mia Mrgud Date of birth: April 29 th 1983. Private address: - Telephone: Home: - Business: +387 33 253 779 E-mail: Personal Web page: - Fields

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

AKTUELNI REGULATIVNI MEHANIZMI SISTEMA INTERNIH KONTROLA U BANKARSTVU BOSNE I HERCEGOVINE

AKTUELNI REGULATIVNI MEHANIZMI SISTEMA INTERNIH KONTROLA U BANKARSTVU BOSNE I HERCEGOVINE UDK: 657.6:336.71(497.6) Pregledni naučni rad AKTUELNI REGULATIVNI MEHANIZMI SISTEMA INTERNIH KONTROLA U BANKARSTVU BOSNE I HERCEGOVINE Dr. sc. Selma Novalija Islambegović, vanr. profesor Ekonomski fakultet

More information

Curriculum Vitae. Finansijski menadžment, Portfolio menadžment, Investicije, Riziko menadžment

Curriculum Vitae. Finansijski menadžment, Portfolio menadžment, Investicije, Riziko menadžment Curriculum Vitae LIČNI PODACI Ime i prezime: Datum i mjesto rođenja: Azra Zaimović 31.10.1976. Tuzla Adresa stanovanja: - Telefon: Stan: - Posao: + 387 33 25 37 87 Fax: + 387 33 25 37 87 GSM:- E-mail:

More information

Stanovište Instituta internih revizora (IIA): Uloga interne revizije u upravljanju rizicima preduzeća

Stanovište Instituta internih revizora (IIA): Uloga interne revizije u upravljanju rizicima preduzeća Stanovište Instituta internih revizora (IIA): Uloga interne revizije u upravljanju rizicima preduzeća 1 Uvod Sve se više priznaje značaj koji ima snažno korporativno upravljanje rizikom. Organizacije su

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

CURRICULUM VITAE DR DUŠAN COGOLJEVIĆ DOCENT

CURRICULUM VITAE DR DUŠAN COGOLJEVIĆ DOCENT DR DUŠAN COGOLJEVIĆ OSNOVNI PODACI DATUM I MESTO ROĐENJA ZVANJE UŽA NAUČNA OBLAST 28.09.1954. U BEOGRADU EKONOMIJA I FINANSIJE dusan.cogoljevic@indmanager.edu.rs PODACI O OBRAZOVANJU INSTITUCIJA, MESTO

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Cim Crkvena 7, Mostar (Bosna i Hercegovina) +387 (36) (63) Viši asistent (vanjski suradnik)

Cim Crkvena 7, Mostar (Bosna i Hercegovina) +387 (36) (63) Viši asistent (vanjski suradnik) Životopis OSOBNE INFORMACIJE Džidić Ante Cim Crkvena 7, 88000 Mostar (Bosna i Hercegovina) +387 (36) 341 625 +387 (63) 347 133 dzidicante@hotmail.com RADNO ISKUSTVO 28/09/2017 danas Viši asistent (vanjski

More information

LEAN MANAGEMENT NAPREDNI

LEAN MANAGEMENT NAPREDNI LEAN MANAGEMENT NAPREDNI CENA KVALITET BRZINA EFIKASNOST Beograd, utorak 09.12.2016. godine OPIS SEMINARA Lean menadžment predstavlja način kako eliminisati waste (rasipnost), smanjiti vreme trajanja procesa

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 ISO 37001 Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 Korupcija je jedan od najdestruktivnijih i najkompleksnijih problema današnjice, i uprkos nacionalnim i međunarodnim naporima

More information

Kako izgleda kontroling u Elixir Grupi. Vladimir Petković Novembar 2017.

Kako izgleda kontroling u Elixir Grupi. Vladimir Petković Novembar 2017. Kako izgleda kontroling u Elixir Grupi Vladimir Petković Novembar 2017. Srpska industrija mineralnih đubriva Osnovana 1998. godine, 100% vlasništvu domaćeg fizičkog lica Sastoji se iz tri divizije pri

More information

BENČMARKING KAO MENADŽERSKA AKCIJA THE BENCHMARKING AS A MANAGEMENT ACTION

BENČMARKING KAO MENADŽERSKA AKCIJA THE BENCHMARKING AS A MANAGEMENT ACTION Međunarodna naučna konferencija MENADŽMENT 2010 Kruševac, Srbija, 17-18. mart 2010 Krusevac, Serbia, 17-18 March, 2010 International Scientific Conference MANAGEMENT 2010 BENČMARKING KAO MENADŽERSKA AKCIJA

More information

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina.

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina. DOI 10.5644/PI2013-153-11 COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT Marijana Galić * Ensar Šehić ** Abstract The paper attempts to analyze competitiveness for Local Government Unit (LGU) based on unit

More information

UPRAVLJANJE KVALITETOM

UPRAVLJANJE KVALITETOM Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet u Sarajevu MAGISTARSKI STUDIJ UPRAVLJANJE KVALITETOM Voditelji studija prof. dr. Aziz Šunje prof. dr Tonći Lazibat Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet u

More information

NASTAVNO-NAUČNOM VEĆU FAKULTETA ZA PROJEKTNI I INOVACIONI MENADŽMENT BEOGRAD

NASTAVNO-NAUČNOM VEĆU FAKULTETA ZA PROJEKTNI I INOVACIONI MENADŽMENT BEOGRAD NASTAVNO-NAUČNOM VEĆU FAKULTETA ZA PROJEKTNI I INOVACIONI MENADŽMENT BEOGRAD Odlukom broj 248/1 Nastavno-naučnog veća Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment od 26.12.2016. godine, imenovani smo

More information

Studija rizika u radu odjeljenja interne revizije

Studija rizika u radu odjeljenja interne revizije UDK 667.633:336.766.1 10.7251/ FIN 12 03 051 D Duško Daničić * Milenko Janić ** STRUČNI RAD Studija rizika u radu odjeljenja interne revizije Rezime Da bi interna revizije što ekonomičnije i efi kasnije

More information

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević Upravljanje kvalitetom usluga doc.dr.sc. Ines Dužević Specifičnosti usluga Odnos prema korisnicima U prosjeku, lojalan korisnik vrijedi deset puta više nego što je vrijedio u trenutku prve kupnje. Koncept

More information

Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet u Sarajevu UPRAVLJANJE KVALITETOM U ZDRAVSTVU MA «+2»

Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet u Sarajevu UPRAVLJANJE KVALITETOM U ZDRAVSTVU MA «+2» Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet u Sarajevu UPRAVLJANJE KVALITETOM U ZDRAVSTVU MA «+2» I SEMESTAR Predmeti ECTS Sati Sifra Uvod u poslovnu ekonomiju 6 30 QM401 Strateški menadžment u obrazovanju

More information

Istraživanje o strukturi plaća 2016.

Istraživanje o strukturi plaća 2016. Istraživanje o strukturi plaća 2016. Tvrtke u Hrvatskoj 5. izdanje 1 Imate pitanja o istraživanju o strukturi plaća? Rado ćemo Vam odgovoriti! Copyright 2016 Kienbaum Management Consultants Tuchlauben

More information

Profesionalna zvanja Instituta internih revizora (The IIA) CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA

Profesionalna zvanja Instituta internih revizora (The IIA) CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA Profesionalna zvanja Instituta internih revizora (The IIA) CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA Svrha IIA programa sertifikacije IIA pruža mogućnost sticanja sertifikata za profesionalna zvanja u internoj reviziji

More information

Malta 23, Sarajevo 71000, Bosna i Hercegovine

Malta 23, Sarajevo 71000, Bosna i Hercegovine PERSONAL INFORMATION Izet Laličić Malta 23, Sarajevo 71000, Bosna i Hercegovine +387 33 20 46 11 061 150 553 izet.lalicic@gmail.com Sex M Date of birth 01/08/1957 Nationality Bosnia and Herzegovina POSITION

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

PRIRUČNIK ZA UNUTARNJE REVIZORE

PRIRUČNIK ZA UNUTARNJE REVIZORE REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA Ministarstvo financija Uprava za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole PRIRUČNIK ZA UNUTARNJE REVIZORE verzija 4.0 Zagreb, studeni 2010. www.mfin.hr

More information

ZBORNIK RADOVA HR KONFERENCIJA Upravljanje kvalitetom ljudskih resursa - savremeni trendovi - Beograd, 2014.

ZBORNIK RADOVA HR KONFERENCIJA Upravljanje kvalitetom ljudskih resursa - savremeni trendovi - Beograd, 2014. ZBORNIK RADOVA HR KONFERENCIJA Upravljanje kvalitetom ljudskih resursa - savremeni trendovi - Beograd, 2014. HR KONFERENCIJA Upravljanje kvalitetom ljudskih resursa savremeni trendovi Zbornik radova Beograd,

More information

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!!

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! www.ricotrainingcentre.co.rs RICo Training Centre ATI Beograd, Republika Srbija ZNAČAJ OBUKE ZA DRUMSKU BEZBEDNOST? Drumska bezbednost je zajednička obaveza - preventivno delovati

More information

Ekonomski fakultet Tuzla (diplomirani ekonomista) Tuzla, BiH Srednja ekonomska škola (ekonomski tehniĉar) Travnik, BiH

Ekonomski fakultet Tuzla (diplomirani ekonomista) Tuzla, BiH Srednja ekonomska škola (ekonomski tehniĉar) Travnik, BiH D O N J A M A H A L A BB - M E D I C U S 7 2 2 7 0 T R A V N I K M O B I L 0 6 1 1 39 3 89 T E L 0 70 235 7 1 5 E - M A I L M U H A M E D. S O F T I C @ G M A I L. C O M ; M U H A M E D. S O F T I C @

More information

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind.

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind. SPECIJALISTIČKI RAD Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta Mentor: Prof. dr Željko Baroš Student: Kljajić Živana Br. ind. 0018-07/RMUS Banja Luka, 2009

More information

Amalija Jurin IMPLEMENTACIJA SUSTAVA UPRAVLJANJA OPERATIVNIM RIZIKOM NA PRIMJERU ZAGREBAČKE BANKE D.D.

Amalija Jurin IMPLEMENTACIJA SUSTAVA UPRAVLJANJA OPERATIVNIM RIZIKOM NA PRIMJERU ZAGREBAČKE BANKE D.D. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET Amalija Jurin IMPLEMENTACIJA SUSTAVA UPRAVLJANJA OPERATIVNIM RIZIKOM NA PRIMJERU ZAGREBAČKE BANKE D.D. DIPLOMSKI RAD Rijeka, 2013. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI

More information

(Bosnia and Herzegovina) Senior Teaching Assistant Faculty of Law, International University of Sarajevo

(Bosnia and Herzegovina) Senior Teaching Assistant Faculty of Law, International University of Sarajevo PERSONAL INFORMATION Ena Kazić, MA (Bosnia and Herzegovina) e.kazic12@gmail.com WORK EXPERIENCE 2017 Present Senior Teaching Assistant Faculty of Law, International University of Sarajevo Holding tutorials,

More information

bankarska praksa KARAKTERISTIKE MODERNE BANKAMA

bankarska praksa KARAKTERISTIKE MODERNE BANKAMA Mr Mile Stanišić* bankarska praksa KARAKTERISTIKE MODERNE REVIZIJE U BANKAMA Interna revizije je deo tekućeg nadgledanja sistema internih kontrola i interne procedure banke o proceni kapitala, jer se time

More information

Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini

Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Svjetska banka je od 1996. godine odobrila 101 projekat u Bosni i Hercegovini, u ukupnom iznosu preko 2,51 milijardi dolara. Trenutno je aktivno 14 projekata:

More information

PRIRUČNIK ZA BENČMARKING. na BiH UNIVERZITETIMA

PRIRUČNIK ZA BENČMARKING. na BiH UNIVERZITETIMA BENCHMARKING AS A TOOL FOR IMPROVEMENT OF HIGHER EDUCATION PERFORMANCE - 530696-TEMPUS-1-2012-1-BE-TEMPUS-SMGR PRIRUČNIK ZA BENČMARKING na BiH UNIVERZITETIMA Snježana Rezić Andre Govaert Dejan Bokonjić

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Curriculum Vitae KENAN CRNKIĆ

Curriculum Vitae KENAN CRNKIĆ Curriculum Vitae KENAN CRNKIĆ LIČNI PODACI: Datum rođenja: Mjesto rođenja: Državljanstvo: Poslovna adresa: Adresa stanovanja: 7. august 1977. Godine Zenica, Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina Ekonomski

More information

IZVEŠTAJ O ODRŽIVOSTI 2012

IZVEŠTAJ O ODRŽIVOSTI 2012 IZVEŠTAJ O ODRŽIVOSTI 2012 SADRŽAJ UVODNA REČ PREDSEDNIKA IZVRŠNOG ODBORA ZAŠTO IZVEŠTAVAMO? KAKO IZVEŠTAVAMO? 1. IDENTITET 1.1. PROFIL BANKE Intesa Sanpaolo Banca Intesa Misija Vrednosti Strateški pristup

More information

Curriculum Vitae diplomirani ekonomist. Word, Power Point, Excel, Internet Explorer

Curriculum Vitae diplomirani ekonomist. Word, Power Point, Excel, Internet Explorer Curriculum Vitae LIČNI PODACI Ime i prezime: Datum i mjesto rođenja: Adresa stanovanja Prof. dr DŽENAN ĐONLAGIĆ 31.05.1974., Doboj Olimpijska 22, 71000 Sarajevo Telefon: Posao: (033) 275 916, 275 914 Fax:

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Curriculum Vitae. Fax: / GSM: /

Curriculum Vitae. Fax: / GSM: / LIČNI PODACI Ime i prezime: Datum i mjesto rođenja: Adresa stanovanja: Meliha Bašić 16.06.1960. Sarajevo Curriculum Vitae Telefon: Stan: / Posao: 275-964 E-mail: Web stranica: Polja profesionalnog interesovanja:

More information

Korporativne vrednosti

Korporativne vrednosti Korporativne vrednosti Opšti prikaz Ove godine smo se odlučili da sprovedemo upitnik o razvijenosti korporativne kulture i kompetencija u domaćim i multinacionalnim kompanijama. Zašto baš ova tema? U današnjoj

More information

Curriculum Vitae. Fax: / Mobile: /

Curriculum Vitae. Fax: / Mobile: / Curriculum Vitae Personal information Name and surname: Date and place of birth: Residential address: Meliha Bašić 16.06.1960. Phone: : / At work: 275-964 E-mail: Web page: Fields of professional interest:

More information

DODATNI ANGAŽMANI Datum Pozicija Naziv i adresa kompanije Novembar 2010 na dalje Član komisije za budžet Skupštine Kantona Sarajevo Skupština Kantona

DODATNI ANGAŽMANI Datum Pozicija Naziv i adresa kompanije Novembar 2010 na dalje Član komisije za budžet Skupštine Kantona Sarajevo Skupština Kantona E U R O P E A N C U R R I C U L U M V I T A E F O R M A T OSNOVNE INFORMACIJE Prezime i ime MUJADINOVIĆ, BELMA Adresa 5 BRČANSKA, 71000 SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA Mobitel (00387) 062 300 000 E-mail

More information

PREDGOVOR Korporativno upravljanje ima direktan uticaj na finansijsko tržište i mogućnost finansiranja tržišta, posebno posredstvom tržišta kapitala. Bez adekvatnih mehanizama korporativnog upravljanja

More information

Curriculum Vitae. Naziv institucije Period Ostvarena kvalifikacija Ekonomski fakultet Sarajevo Doktor ekonomskih

Curriculum Vitae. Naziv institucije Period Ostvarena kvalifikacija Ekonomski fakultet Sarajevo Doktor ekonomskih Curriculum Vitae LIČNE INFORMACIJE Ime i prezime: Datum rođenja: Vesna Babić-Hodović 23.02.1968. godine Visoko Adresa stanovanja: Telefon: Poslovni: ++387 033/ 275-975 Fax ++387 033/ 275-974 E-mail: vesna.babic-hodovic@efsa.unsa.ba

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

ETIČNOST DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA I PROMICANJE LJUDSKIH PRAVA U RADNOJ OKOLINI

ETIČNOST DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA I PROMICANJE LJUDSKIH PRAVA U RADNOJ OKOLINI SVEUČILIŠTE U SPLITU EKONOMSKI FAKULTET ZAVRŠNI RAD ETIČNOST DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA I PROMICANJE LJUDSKIH PRAVA U RADNOJ OKOLINI Mentor : Student : Prof. dr. sc. Želimir Dulčić Antonia Vulin Br.

More information

M.Heleta - Definicije...

M.Heleta - Definicije... Upravljanje kvalitetom 3. Definicije iz menadžmenta kvaliteta 1 Definicije principa odozgo nadole odozdo - nagore Obrazovni sistem Srbije Sistem visokog obrazovanja Univerzitet Singidunum Fakultet za menadžment

More information

TEMPUS SUCCESS STORY National Tempus Information Day in BiH November 24, 2010 University of East Sarajevo

TEMPUS SUCCESS STORY National Tempus Information Day in BiH November 24, 2010 University of East Sarajevo TEMPUS SUCCESS STORY National Tempus Information Day in BiH November 24, 2010 University of East Sarajevo Nina Kovač, Deputy Regional Manager and Project Manager, WUS Austria Higher Education Development

More information

Curriculum Vitae. 1. PREZIME: Varatanović. 2. IME: Mirza 3. DATUM ROĐENJA: DRŽAVLJANSTVO: BiH. 5. BRAČNO STANJE: Oženjen

Curriculum Vitae. 1. PREZIME: Varatanović. 2. IME: Mirza 3. DATUM ROĐENJA: DRŽAVLJANSTVO: BiH. 5. BRAČNO STANJE: Oženjen 1. PREZIME: Varatanović 2. IME: Mirza 3. DATUM ROĐENJA: 04.04.1977 4. DRŽAVLJANSTVO: BiH 5. BRAČNO STANJE: Oženjen Curriculum Vitae 6. OBRAZOVANJE: mr.sci.dipl.el.ing 6.1. Institucija Elektrotehnički fakultet

More information

UTVRĐIVANJE KPI I KRITIČNIH FAKTORA USPEHA INTERNE REVIZIJE U ORGANIZACIJI

UTVRĐIVANJE KPI I KRITIČNIH FAKTORA USPEHA INTERNE REVIZIJE U ORGANIZACIJI RIZICI U SAVREMENIM USLOVIMA POSLOVANJA Singidunum University International Scientific Conference STUDENTSKI RADOVI Student doktorskih akademskih studija UTVRĐIVANJE KPI I KRITIČNIH FAKTORA USPEHA INTERNE

More information

PREDNOSTI I NEDOSTACI USPOSTAVLJANJA SISTEMA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA ZAHTJEVIMA STANDARDA EN ISO 9001:2008 U ZDRAVSTVENIM ORGANIZACIJAMA U BiH

PREDNOSTI I NEDOSTACI USPOSTAVLJANJA SISTEMA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA ZAHTJEVIMA STANDARDA EN ISO 9001:2008 U ZDRAVSTVENIM ORGANIZACIJAMA U BiH 7. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2011, Neum, B&H, 01. - 04 juni 2011. PREDNOSTI I NEDOSTACI USPOSTAVLJANJA SISTEMA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA ZAHTJEVIMA STANDARDA EN ISO 9001:2008

More information

Struktura studijskog programa Finansije lokalne samouprave +1. I Javne finansije I Ekonomika javnog sektora u JLS 30 5

Struktura studijskog programa Finansije lokalne samouprave +1. I Javne finansije I Ekonomika javnog sektora u JLS 30 5 Sem ECTS CODE Struktura studijskog programa Finansije lokalne samouprave +1 Predmet Sati ECTS I Javne finansije 30 5 I Ekonomika javnog sektora u JLS 30 5 I Strateški ekonomski razvoj JLS 30 5 I Upravljanje

More information

Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet u Sarajevu Poslovna akademija UPRAVLJANJE KVALITETOM U ZDRAVSTVU MA «+1»

Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet u Sarajevu Poslovna akademija UPRAVLJANJE KVALITETOM U ZDRAVSTVU MA «+1» NAZIV STUDIJA: KVALITET U ZDRAVSTVU + 1 Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet u Sarajevu Poslovna akademija UPRAVLJANJE KVALITETOM U ZDRAVSTVU MA «+1» I SEMESTAR Predmeti ECTS Sati Sifra Zdravstveni

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

PRISTUP RIZICIMA U SISTEMU MENADŽMENTA KVALITETA ZASNOVAN NA FMEA METODI RISK ASSESSMENT IN QUALITY MANAGEMENT SYSTEM BASED ON THE FMEA METHOD

PRISTUP RIZICIMA U SISTEMU MENADŽMENTA KVALITETA ZASNOVAN NA FMEA METODI RISK ASSESSMENT IN QUALITY MANAGEMENT SYSTEM BASED ON THE FMEA METHOD PRISTUP RIZICIMA U SISTEMU MENADŽMENTA KVALITETA ZASNOVAN NA FMEA METODI RISK ASSESSMENT IN QUALITY MANAGEMENT SYSTEM BASED ON THE FMEA METHOD Ana ČOBRENOVIĆ 1), Mladen ĐURIĆ 2), 1) MPC Holding, Beograd;

More information

E learning škola demokratije i ljudskih prava

E learning škola demokratije i ljudskih prava E learning škola demokratije i ljudskih prava Organizatori Partneri za demokratske promene Srbija Odbor za ljudska prava Niš Projekat podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji E-learning platforma

More information