Profesionalna zvanja Instituta internih revizora (The IIA) CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA

Size: px
Start display at page:

Download "Profesionalna zvanja Instituta internih revizora (The IIA) CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA"

Transcription

1 Profesionalna zvanja Instituta internih revizora (The IIA) CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA

2 Svrha IIA programa sertifikacije IIA pruža mogućnost sticanja sertifikata za profesionalna zvanja u internoj reviziji koja mogu da vam pomognu da otvorite nova vrata u oblasti profesije, da povećaju vaš kredibilitet i poboljšaju reference u vašoj profesionalnoj biografiji. IIA sertifikacija izdvaja vas od drugih profesionalaca, aktivira vaš pun potencijal i daje mogućnost za vaš dalji uspešan napredak u profesionalnoj karijeri.

3 Prestižna profesionalna zvanja u internoj reviziji koja pruža IIA Sticanjem nekog od sledećih zvanja: Sertifikovani interni revizor / Certified Internal Auditor (CIA ), Sertifikovani profesionalac za reviziju državne uprave / Certified Government Auditing Professional (CGAP ), Sertifikovani revizor za finansijske usluge / Certified Financial Services Auditor (CFSA ), Sertifikacija za samo-ocenu kontrola / Certification in Control Self-Assessment (CCSA ), i Sertifikacija za ocenu upravljanja rizikom / Certification in Risk Management Assurance (CRMA ) certification, korisnicima vaših usluga i vašem poslodavcu dajete na znanje da ste, kao visoko motivisan, dobro obučen i u svakom poslu posvećen obezbeđenju kvaliteta, dragoceni član njihovog tima.

4 Certified Internal Auditor (CIA ) / Sertifikovani interni revizor Zvanje CIA je jedino globalno priznato zvanje za interne revizore i predstavlja standard za kompetencije i profesionalizam lica koja se bave internom revizijom. Od godine kada je program uveden, pružio je praktičarima širom sveta nove mogućnosti, jer ukazuje na njihove sposobnosti da budu ključni igrači u ostvarenju uspeha organizacije za koju rade. Po završetku programa kandidati postaju bogatiji za stečeno znanje i poslovne alate, koji mogu da doprinesu pozitivnom učinku svake organizacije ili poslovnog okruženja.

5 Korist od zvanja CIA? Zvanje CIA čini vas različitim od drugih revizora. Govori o vašoj profesionalnosti u radu sa osobljem interne revizije i spoljnim klijentima. Omogućuje sticanje najbolje prakse u delatnosti u kojoj radite. Govori o vašoj vičnosti i profesionalizmu. Postavlja temelj za kontinuirano usavršavanje i napredovanje. Sticanje CIA zvanja dragoceno je dostignuće i profesionalna prednost za revizore u svim fazama njihovog profesionalnog razvoja, uključujući glavne izvršne revizore, rukovodioce revizije, revizorsko osoblje, osoblje upravljanja rizicima, kao i studente na smerovima za računovodstvo ili druge poslovne ili finansijske smerove.

6 Šest koraka do sertifikacije Ako vam je potrebna pomoć da biste počeli, pogledajte uputstva na Six-Steps-to-Certification.aspx (six steps to certification ) koje interni revizor treba da razmotri pre nego što odluči da stekne sertifikat za profesionalno zvanje.

7 Zahtevi za podobnost za zvanje Certified Internal Auditor (CIA ) Kandidati za CIA program slažu se sa tim da prihvate uslove programa, uključujući zahteve za podobnost, tajnost ispita, Etičkog kodeksa i Kontinuiranog profesionaog obrazovanja (CPE), zajedno sa drugim uslovima koje postavi Odbor IIA za profesionalna zvanja. Prethodno obrazovanje: Kandidati za CIA zvanje moraju imati diplomu sa četvorogodišnjih studija (ili više od toga) ili ekvivalent tog obrazovanja na akreditovanom univerzitetu. Za kandidate koji nemaju zvanje bečelora, Globalni odbor direktora utvrdio je alternativni put ka CIA zvanju. Radno iskustvo: Kandidati za zvanje CIA i četvorogodišnjim obrazovanjem na univerzitetu moraju imati najmanje 24 meseci iskustva na poslovima interne revizije ili ekvivalnento iskustvo. Zvanje mastera može da zameni 12 od predviđenih 24 meseca. Kandidati mogu da se prijave na program i da polažu ispite pre nego što steknu odgovarajuće radno iskustvo, ali neće steći zvanje pre nego što ga ostvare. Karakterne osobine: Kandidati moraju pokazati visoke moralne i profesionalne karakterne osobine i moraju dostaviti Obrazac sa referencama o karakteru potpisan od strane lica koje ima neko od zvaja CIA, CGAP, CCSA, CFSA, CRMA, ili od osobe koja je nadređena kandidatu. Tajnost: CIA ispit je ispit za koji se ispitna pitanja ne objavljuju. Kandidati na programu slažu se da čuvaju sadržaj ispita u tajnosti i stoga ne smeju da diskutuju o sadržaju pojednih pitanja sa bilo kim, izuzev sa Odelenjem za sertifikaciju IIA. Neovlašćeno obelodanjivanje ispitnog materijala smatraće se kršenjem Etičkog kodeksa i moglo bi da rezultira diskvalifikacijom kandidata ili drugim odgovarajućim merama. Etički kodeks: Kandidati za CIA zvanje prihvataju obavezu poštovanja Etičkog kodeksa IIA. Kontinuirano profesionalno obrazovanje (CPE): Nakon sticanja sertifikacije, lice sa CIA zvanjem ima obavezu da održava svoje znanje i veštine i ostane u toku sa aktulenim dešavanjima i poboljšanjima, što će pokazati ispunjavanjem CPE zahteva. Članstvo u IIA: U opštem slučaju, nije neophodno da budete član IIA da biste postali CIA, ali vas ohrabrujemo da razmislite o prednostima ovog članstva. Članovi IIA imaju pravo popusta na udžbenički materijal za CIA programe i kurseve, imaju pristup najnovijim izvorima za pripremu ispita, mogućnosti za umrežavanje, i aktulene novosti i informacije.

8 SADRŽAJ PROGRAMA za sticanje profesionalnog zvanja CIA Predmet 1 Osnove interne revizije Predmet 2 Praksa interne revizije Predmet 3 Znanja koja su potrebna za internu reviziju

9 Predmet 1 Osnove interne revizije Vremensko trajanje ispita: 2.5 sata Broj pitanja: 125 GLAVNE OBLASTI ISPITNOG GRADIVA Obavezne smernice (35-45%) Interna kontrola / Rizik (25-35%) Izvođenje interne revizije revizorske alatke i tehnike (28-38%)

10 Predmet 2 Praksa interne revizije Vremensko trajanje ispita: 2 sata Broj pitanja: 100 GLAVNE OBLASTI ISPITNOG GRADIVA Upravljanje funkcijom interne revizije (40-50%) Upravljanje pojedinačnim angažmanom (40-50%) Rizik prevare i kontrole (5-15%)

11 Predmet 3 Znanja koja su potrebna za internu reviziju Vremensko trajanje ispita: 2 sata Broj pitanja: 100 GLAVNE OBLASTI ISPITNOG GRADIVA Korporativno upravljanje / Poslovna etika (5-15%) Upravljanje rizikom (10-20%) Organizaciona struktura / Poslovni procesi i rizici (15-25%) Komunikacija (5-10%) Menadžment / Liderstvo (10-20%) IT / Kontinuitet poslovanja (15-25%) Finansijski menadžment (13-23%) Globalno poslovno okruženje (0-10%)

12 Način za pripremu ispita Ispit za CIA zvanje zasniva se na pristupu samo-učenja i zato nema propisani nastavni plan rada (kurikulum). Svaki kandidat može da izabere za sebe najpogodniji način pripreme ispita.

13 Priručnici i softver za pripremu ispita Postoji mnoštvo priručnika i softvera za pripremu CIA ispita, koji se mogu naručiti preko Knjižare istraživačke fondacije IIA (The IIA Research Foundation Bookstore) na: cfm? Veliki broj nezavisnih trećih lica takođe organizuju kurseve za pripremu CIA ispita. Certification/Pages/Exam-Review-Courses.aspx

14 Sertifikacija za samo-ocenu kontrola / Certification in Control Self- Assessment (CCSA ) CCSA je prestižno zvanje za praktičare u oblasti samo-ocene kontrola. Ono meri znanje kandidata o važnim CSA osnovama, procesima i povezanim temama kao što su rizik, kontrole i poslovni ciljevi. To je standard putem kojeg pojedinac pokazuje svoj sveobuhvatni profesionalizam u ovom polju.

15 Sertifikovani revizor za finansijske usluge / Certified Financial Services Auditor (CFSA ) CFSA meri znanje pojedinca o revizorskim principima i praksama u okviru delatnosti bankarstva, osiguranja i finansijskih usluga. Kandidat može da bira bilo koju od tih disciplina pri polaganju ispita, nezavisno od toga kojim se poslom bavi. Ovo je ugledno zvanje za praktičare u reviziji finansijskih usluga.

16 Setifikovani profesionalac za reviziju državne uprave/certified Government Auditing Professional (CGAP ) CGAP je program dizajniran posebno za revizore koji radi u javnom sektoru, na bilo kom nivou vlasti saveznom, republičkom, pokrajinskom, lokalnom, za kvazi-vladine institucije ili organa krune. Ovo zvanje govori o izvanrednom profesionalnom kredibilitetu osobe koja je pripremljen i osposobljen praktičar za suočavanje sa brojnim izazovima u ovoj zahtevnoj oblasti.

17 Sertifikacija za ocenu upravljanja rizikom / Certification in Risk Management Assurance (CRMA ) Program je dizajniran tako do omogući praktičarima u reviziji i drugim licima koja su zainteresovana za uveravanje u upravljanje rizicima da pokažu svoju sposobnost pružanja saveta i uveravanja revizorskom odboru i izvršnom rukovodstvu o tome da su proces upravljanja ključnim rizicima i proces korporativnog upravljanja u njihovoj organizaciji dobro postavljeni i da su efektivni.

18 Testiranje preko kompjutera Ispit za sticanje zvanja CIA obavlja se testiranjem preko kompjutera, što vam daje mogućnost da pristupite testu tokom cele godine. Kandidati mogu da polažu ispiti u bilo kojem Pearson VUE centru za testiranje na više od 500 lokacija širom sveta. Lista centara za testiranje data je na internet stranici Pearson VUE Pre nego što prijavite termin za ispit kod morate se registrovati na Certification Candidate Management System (CCMS) www kod IIA.

19 Pearson VUE Test centar u Beogradu Test centar se nalazi u Breza Software Engineering, Kraljice Natalije 23a, Beograd, Srbija office@brezasoftware.com Bliži test centri nalaze se u Budimpešti, Zagrebu i Sofiji.

20 Zahtev za kontinuiranim profesionalnim usavršavanjem (CPE) Održavanje profesionalnih zvanja zahteva kontinuirano profesionalno usavršavanje. Za CIA zvanje neophodnod je ostvariti najmanje 40 časova godišnje obuke (CPE poena). CPE poene moguće je ostvariti prisustvovanjem na konferencijama, seminarima, objavljivanjem stručnih radova i na druge predviđene načine.

21 Naknade za sticanje IIA zvanja Opis naknade Za članove Za druga lica Za studente i profesore Podnošenje zahteva (po programu) 100$ 200$ 50$ Prijava jednog CIA ispita 250$ 350$ 200$ Prijava specijalističkog ispita (jednodelni ispiti) (CGAP, CFSA, CCSA, CRMA ) 350$ 450$ -

22 Detaljne informacije o IIA programima Preuzmite brošuru: The IIA's Certification Candidate Handbook ation-candidate-handbook.aspx

23 Udruženje internih revizora Srbije Udruženje internih revizora Srbije (UIRS) punopravni je član globalnog Instituta internih revizora (The IIA Global) i član je Evropske konfederacije instituta internih revizora (ECIIA). Osnovano je godine sa ciljem promocije i unapređenja profesije interne revizije u Srbiji.

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

PRVA KONFERENCIJA UDRUŽENJA INTERNIH REVIZORA SRBIJE

PRVA KONFERENCIJA UDRUŽENJA INTERNIH REVIZORA SRBIJE PRVA KONFERENCIJA UDRUŽENJA INTERNIH REVIZORA SRBIJE Od uveravanja do strateškog savetnika 22-23. mart 2012. Hotel Continental Beograd, Srbija Poštovane koleginice ikolege, Zadovoljstvo mi je da vas obavestim

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA VEŽBE 1 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ Metod rada Literatura Konsultacije Način polaganja ispita: 1) kolokvijumi 2) usmeni ispit Kolokvijumi: I kolokvijum: 1-5, 16 i 17 (1-124 strane

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

RAZLIČITE ULOGE I ODGOVORNOSTI INTERNE I EKsTERNE REVIZIJE

RAZLIČITE ULOGE I ODGOVORNOSTI INTERNE I EKsTERNE REVIZIJE CONTEMPORARY FINANCIAL MANAGEMENT Singidunum University International Scientific Conference UPRAVLJANJE FINANSIJAMA U SAVREMENIM USLOVIMA POSLOVANJA DOI: 10.15308/finiz-2015-62-68 RAZLIČITE ULOGE I ODGOVORNOSTI

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Stanovište Instituta internih revizora (IIA): Uloga interne revizije u upravljanju rizicima preduzeća

Stanovište Instituta internih revizora (IIA): Uloga interne revizije u upravljanju rizicima preduzeća Stanovište Instituta internih revizora (IIA): Uloga interne revizije u upravljanju rizicima preduzeća 1 Uvod Sve se više priznaje značaj koji ima snažno korporativno upravljanje rizikom. Organizacije su

More information

DODATNE VJEŠTINE/SPOSOBNOSTI

DODATNE VJEŠTINE/SPOSOBNOSTI Curriculum Vitae LIČNI PODACI Ime i prezime: Datum i mjesto rođenja: Haris Jahić 01.05.1974. Mostar Telefon: Stan: Posao: 033 275 913 E-mail: Web stranica: Polja profesionalnog interesovanja: OBRAZOVANJE

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

VLADAN MARTIĆ PhD. Montenegro Business School, MEDITERAN UNIVERSITY. Institute of Accountants and Auditors of Montenegro

VLADAN MARTIĆ PhD. Montenegro Business School, MEDITERAN UNIVERSITY. Institute of Accountants and Auditors of Montenegro Personal data Address E-mail Linkedln VLADAN MARTIĆ PhD No 28 Admirala Zmajevica Street, Podgorica, Montenegro Cell +382 67 280 211 vladan.martic@unimediteran.net https://www.linkedin.com/in/vladan-martic-4b651833

More information

POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR. Interna revizija u bankarstvu. Termin: 02 decembar Beograd

POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR. Interna revizija u bankarstvu. Termin: 02 decembar Beograd POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Interna revizija u bankarstvu Termin: 02 decembar 2016. Beograd 1 Opis seminara Cilj seminara je da pruži uvid u dobru praksu organizacije, postavke i izvršenja

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!!

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! www.ricotrainingcentre.co.rs RICo Training Centre ATI Beograd, Republika Srbija ZNAČAJ OBUKE ZA DRUMSKU BEZBEDNOST? Drumska bezbednost je zajednička obaveza - preventivno delovati

More information

Kursevi i otvoreni treninzi

Kursevi i otvoreni treninzi Kursevi i otvoreni treninzi 2013. / 2014. www.qa-center.net Quality Austria Center, Dravska 11, Beograd Sadržaj PREDAVAČI I ISPITIVAČI 2 PREGLED KURSEVA I CENA 3 KURSEVI I OTVORENI TRENINZI 4 Mesto realizacije

More information

Uspostavljanje PIFC a u Federaciji Bosne i Hercegovine

Uspostavljanje PIFC a u Federaciji Bosne i Hercegovine Uspostavljanje PIFC a u Federaciji Bosne i Hercegovine Fatima Obhođaš Pomoćnik ministra za Centralnu harmonizacijsku jedinicu Federalno ministarstvo finansija / financija Sadržaj Koncept Javne interne

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

KONKURSA ZA UPIS STUDENATA U ŠKOLSKU 2015/16 GODINU

KONKURSA ZA UPIS STUDENATA U ŠKOLSKU 2015/16 GODINU UNIVERZITET EDUCONS SREMSKA KAMENICA Vojvode Putnika 87. www.educons.edu.rs Naosnovučlanova 8, 54, 61 i 83 Zakona o visokom obrazovanju (u daljem tekstu: Zakon) i člana 48 i 109 Statuta Univerziteta Educons

More information

Ekonomski fakultet u Brčkom

Ekonomski fakultet u Brčkom IME I PREZIME: Dragan Kovačević DATUM I MJESTO ROĐENJA: AKADEMSKO ZVANJE: DATUM, MJESTO I NAZIV 18. 11. 1950. godine, Ljubače, Tuzla, BiH doktor ekonomskih znanosti INSTITUCIJE STICANJA TITULE: FAKULTET:

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Prezentacija studijskog modula FINANSIJSKI MENADŽMENT STUDIJSKI PROGRAM: MENADŽMENT ŠKOLSKA 2016/2017 GODINA

Prezentacija studijskog modula FINANSIJSKI MENADŽMENT STUDIJSKI PROGRAM: MENADŽMENT ŠKOLSKA 2016/2017 GODINA Prezentacija studijskog modula FINANSIJSKI MENADŽMENT STUDIJSKI PROGRAM: MENADŽMENT ŠKOLSKA 2016/2017 GODINA PREDMETI STUDIJSKE GRUPE Rukovodilac studijske grupe: prof. dr Nevenka Žarkić Joksimović Naziv

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

Ova brošura je napravljena u promotivne svrhe i za druge potrebe se ne može koristiti. USPEH JE ZASNOVAN NA POTREBAMA KORISNIKA.

Ova brošura je napravljena u promotivne svrhe i za druge potrebe se ne može koristiti. USPEH JE ZASNOVAN NA POTREBAMA KORISNIKA. Ova brošura je napravljena u promotivne svrhe i za druge potrebe se ne može koristiti. USPEH JE ZASNOVAN NA POTREBAMA KORISNIKA. Šta je standard ISO 9001? ISO 9001 je međunarodni standard koji sadrži zahteve

More information

ALTERNATIVNI MODEL INTERNE REVIZIJE U JAVNIM PREDUZEĆIMA REPUBLIKE SRBIJE

ALTERNATIVNI MODEL INTERNE REVIZIJE U JAVNIM PREDUZEĆIMA REPUBLIKE SRBIJE RIZICI U SAVREMENIM USLOVIMA POSLOVANJA Singidunum University International Scientific Conference INTERNA REVIZIJA Stručni radovi - pregledna studija ALTERNATIVNI MODEL INTERNE REVIZIJE U JAVNIM PREDUZEĆIMA

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Global Perspectives: Broj 2 GLOBAL PERSPECTIVES AND INSIGHTS: Više od brojeva Uloga interne revizije u nefinansijskom izveštavanju. globaliia.

Global Perspectives: Broj 2 GLOBAL PERSPECTIVES AND INSIGHTS: Više od brojeva Uloga interne revizije u nefinansijskom izveštavanju. globaliia. Broj 2 GLOBAL PERSPECTIVES AND INSIGHTS: Više od brojeva Uloga interne revizije u nefinansijskom izveštavanju 1 Contributors Amina Batool Sustainability Reporting Advisor, The Co-operative Group United

More information

Prezentacija studijskog modula

Prezentacija studijskog modula Prezentacija studijskog modula Rukovodilac studijske grupe: prof. dr Nevenka Žarkić Joksimović Naziv predmeta Status predmeta (obavezni/izborni) Očekivani broj časova nastave Predavanja i vežbe izvode

More information

Delalić dr Adela, docent Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Sarajevo, godine VIJEĆU EKONOMSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Delalić dr Adela, docent Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Sarajevo, godine VIJEĆU EKONOMSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU Resić dr Emina, redovni profesor Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Arnaut-Berilo dr Almira, vanredni profesor Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Delalić dr Adela, docent Ekonomski fakultet

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE CILJ UEFA PRO EDUKACIJE Ciljevi programa UEFA PRO M s - Omogućiti trenerima potrebnu edukaciju, kako bi mogli uspešno raditi na PRO nivou. - Utvrdjenim programskim sadržajem, omogućiti im kredibilitet.

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Curriculum Vitae. Fax: - GSM: Primary education

Curriculum Vitae. Fax: - GSM: Primary education Curriculum Vitae PERSONAL INFORMATION First name: Last name: Mia Mrgud Date of birth: April 29 th 1983. Private address: - Telephone: Home: - Business: +387 33 253 779 E-mail: Personal Web page: - Fields

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Singidunum University International Scientific Conference 1. DECEMBAR AGENDA KONFERENCIJE IZAZOVI SAVREMENOG KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA

Singidunum University International Scientific Conference 1. DECEMBAR AGENDA KONFERENCIJE IZAZOVI SAVREMENOG KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA 1. DECEMBAR 2017. AGENDA KONFERENCIJE IZAZOVI SAVREMENOG KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA predstavlja Međunarodnu naučnu konferenciju Singidunum University International Scientific Conference IZAZOVI SAVREMENOG

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima 1. Uvod 2. Preuzimanje programa i stvaranje mapa 3. Instalacija Apachea 4. Konfiguracija Apachea 5. Instalacija PHP-a 6. Konfiguracija

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Curriculum Vitae Diplomirani ekonomista Smjer finansijsko-računovodstveni Gimnazija "Meša Selimović", Tuzla

Curriculum Vitae Diplomirani ekonomista Smjer finansijsko-računovodstveni Gimnazija Meša Selimović, Tuzla Curriculum Vitae LIČNI PODACI Ime i prezime: Datum i mjesto rođenja: Azra Zaimović 31.10.1976. Tuzla Adresa stanovanja: - Telefon: Stan: - Posao: + 387 33 25 37 87 Fax: + 387 33 25 37 87 GSM:- E-mail:

More information

UTVRĐIVANJE KPI I KRITIČNIH FAKTORA USPEHA INTERNE REVIZIJE U ORGANIZACIJI

UTVRĐIVANJE KPI I KRITIČNIH FAKTORA USPEHA INTERNE REVIZIJE U ORGANIZACIJI RIZICI U SAVREMENIM USLOVIMA POSLOVANJA Singidunum University International Scientific Conference STUDENTSKI RADOVI Student doktorskih akademskih studija UTVRĐIVANJE KPI I KRITIČNIH FAKTORA USPEHA INTERNE

More information

En-route procedures VFR

En-route procedures VFR anoeuvres/procedures Section 1 1.1 Pre-flight including: Documentation, mass and balance, weather briefing, NOTA FTD FFS A Instructor initials when training 1.2 Pre-start checks 1.2.1 External P# P 1.2.2

More information

UNIVERZITET SINGIDUNUM. Departman za poslediplomske studije MASTER RAD

UNIVERZITET SINGIDUNUM. Departman za poslediplomske studije MASTER RAD UNIVERZITET SINGIDUNUM Departman za poslediplomske studije MASTER RAD PROFESIONALNE VEŠTINE I ZNANJA INTERNIH REVIZORA U FUNKCIJI SPREČAVANJA FINANSIJSKIH PREVARA Mentor: Student: Prof. dr Kosana Vićentijević

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

n1 C82561EC215A6E31807CEEDF3B3BD25E

n1 C82561EC215A6E31807CEEDF3B3BD25E N1 1 / 6 2 / 6 3 / 6 N1 The N1 (Russian: Н1, from Ракета-носитель, Raketa-nositel, Rocket-carrier) was a super heavy-lift launch vehicle intended to deliver payloads beyond low Earth orbit, acting as the

More information

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević Upravljanje kvalitetom usluga doc.dr.sc. Ines Dužević Specifičnosti usluga Odnos prema korisnicima U prosjeku, lojalan korisnik vrijedi deset puta više nego što je vrijedio u trenutku prve kupnje. Koncept

More information

STRATEGIJA RAZVOJA INTERNE FINANSIJSKE KONTROLE U JAVNOM SEKTORU U REPUBLICI SRBIJI. ("Sl. glasnik RS", br. 61/2009 i 23/2013) 1.

STRATEGIJA RAZVOJA INTERNE FINANSIJSKE KONTROLE U JAVNOM SEKTORU U REPUBLICI SRBIJI. (Sl. glasnik RS, br. 61/2009 i 23/2013) 1. STRATEGIJA RAZVOJA INTERNE FINANSIJSKE KONTROLE U JAVNOM SEKTORU U REPUBLICI SRBIJI ("Sl. glasnik RS", br. 61/2009 i 23/2013) 1. REZIME Ovaj dokument predstavlja plan za uspostavljanje i razvoj sveobuhvatnog

More information

CIKLUS CERTIFICIRANIH SEMINARA ZA SLUŽBENIKE USKLAĐENOSTI I ETIKE (eng. Compliance)

CIKLUS CERTIFICIRANIH SEMINARA ZA SLUŽBENIKE USKLAĐENOSTI I ETIKE (eng. Compliance) CIKLUS CERTIFICIRANIH SEMINARA ZA SLUŽBENIKE USKLAĐENOSTI I ETIKE (eng. Compliance) 7-09 april; 21-23 april; 05-07 maj; 19-20 maj Net Consulting d.o.o. iz Sarajeva organizuje ciklus certificiranih seminara

More information

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY Softverski sistem Survey za geodeziju, digitalnu topografiju i projektovanje u niskogradnji instalira se na sledeći način: 1. Instalirati grafičko okruženje pod

More information

bankarska praksa KARAKTERISTIKE MODERNE BANKAMA

bankarska praksa KARAKTERISTIKE MODERNE BANKAMA Mr Mile Stanišić* bankarska praksa KARAKTERISTIKE MODERNE REVIZIJE U BANKAMA Interna revizije je deo tekućeg nadgledanja sistema internih kontrola i interne procedure banke o proceni kapitala, jer se time

More information

NASTAVNO-NAUČNOM VEĆU FAKULTETA ZA PROJEKTNI I INOVACIONI MENADŽMENT BEOGRAD

NASTAVNO-NAUČNOM VEĆU FAKULTETA ZA PROJEKTNI I INOVACIONI MENADŽMENT BEOGRAD NASTAVNO-NAUČNOM VEĆU FAKULTETA ZA PROJEKTNI I INOVACIONI MENADŽMENT BEOGRAD Odlukom broj 248/1 Nastavno-naučnog veća Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment od 26.12.2016. godine, imenovani smo

More information

2011 Doktorat na Leeds Met. Univerzitu u Leedsu Engleska.. Magistar je nauka iz Strateškog menadžmentu i ima diplomu iz poslovanja preduzeća.

2011 Doktorat na Leeds Met. Univerzitu u Leedsu Engleska.. Magistar je nauka iz Strateškog menadžmentu i ima diplomu iz poslovanja preduzeća. 1. Curriculum Vitae: Prof.dr. Razaq Raj je rođen 8. aprila 1968 u Mirpuru. Od 2000 godine radi kao predavač na Univerzitetu u Leeds, Engleska predaje na Školi za Turizam i gostoljubivost na predmetima

More information

OPERATIVNA REVIZIJA - ALAT I KOREKTOR MENADŽMENTA OPERATIVE AUDIT TOOLS AND CORRECTORS OF MANAGEMENT

OPERATIVNA REVIZIJA - ALAT I KOREKTOR MENADŽMENTA OPERATIVE AUDIT TOOLS AND CORRECTORS OF MANAGEMENT Medunarodna naucna konferencija MENADŽMENT 2012 International Scientific Conference MANAGEMENT 2012 Mladenovac, Srbija, 20-21. april 2012 Mladenovac, Serbia, 20-21 April, 2012 OPERATIVNA REVIZIJA - ALAT

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

Practical training. Flight manoeuvres and procedures

Practical training. Flight manoeuvres and procedures ATL/type rating skill test and proficiency - helicopter anoeuvres/rocedures Section 1 elicopter exterior visual inspection; 1.1 location of each item and purpose of inspection FTD ractical training ATL//Type

More information

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 ISO 37001 Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 Korupcija je jedan od najdestruktivnijih i najkompleksnijih problema današnjice, i uprkos nacionalnim i međunarodnim naporima

More information

MASTER I DOKTORSKE STUDIJE

MASTER I DOKTORSKE STUDIJE MASTER I DOKTORSKE STUDIJE Svi studijski programi master i doktorskih studija koji se izvode na srpskom i engleskom jeziku su akreditovani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju od Komisije za akreditaciju

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

Struktura studijskog programa Finansije lokalne samouprave +1. I Javne finansije I Ekonomika javnog sektora u JLS 30 5

Struktura studijskog programa Finansije lokalne samouprave +1. I Javne finansije I Ekonomika javnog sektora u JLS 30 5 Sem ECTS CODE Struktura studijskog programa Finansije lokalne samouprave +1 Predmet Sati ECTS I Javne finansije 30 5 I Ekonomika javnog sektora u JLS 30 5 I Strateški ekonomski razvoj JLS 30 5 I Upravljanje

More information

PRIRUČNIK ZA BENČMARKING. na BiH UNIVERZITETIMA

PRIRUČNIK ZA BENČMARKING. na BiH UNIVERZITETIMA BENCHMARKING AS A TOOL FOR IMPROVEMENT OF HIGHER EDUCATION PERFORMANCE - 530696-TEMPUS-1-2012-1-BE-TEMPUS-SMGR PRIRUČNIK ZA BENČMARKING na BiH UNIVERZITETIMA Snježana Rezić Andre Govaert Dejan Bokonjić

More information

ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MODELA IZVRSNOSTI ZA STOMATOLOŠKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MODELA IZVRSNOSTI ZA STOMATOLOŠKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU Univerzitet u Beogradu Stomatološki fakultet ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MODELA IZVRSNOSTI ZA STOMATOLOŠKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU Mr. sci. dr Jasmina Tekić Doktorska teza Beograd, februara 2013. godine Mr.sci.dr

More information

OPERATIVNA REVIZIJA - ALAT I KOREKTOR MENADŽMENTA

OPERATIVNA REVIZIJA - ALAT I KOREKTOR MENADŽMENTA FBIM Transactions DOI... OPERATIVNA REVIZIJA - ALAT I KOREKTOR MENADŽMENTA OPERATIVE AUDIT TOOL OF MANAGEMENT AND MANAGEMENT CORRECTOR Nevenka Nićin Fakultet za poslovno industrijski menadžment, Kneza

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije Prezentacija smjera MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT Menadžment i informacione tehnologije Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

PRAVILNIK O SPROVOĐENJU DIMAQ PROFESSIONAL ISPITA OPŠTI NIVO

PRAVILNIK O SPROVOĐENJU DIMAQ PROFESSIONAL ISPITA OPŠTI NIVO PRAVILNIK O SPROVOĐENJU DIMAQ PROFESSIONAL ISPITA OPŠTI NIVO I. OPŠTE ODREDBE 1. Ova pravila određuju: 1.1. načela i postupak sprovođenja DIMAQ Professional ispita opšti nivo (u daljem tekstu "ispit").

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Obrazovanje za šest sigma u Srbiji jedan pristup

Obrazovanje za šest sigma u Srbiji jedan pristup Obrazovanje za šest sigma u Srbiji jedan pristup M. Sc. TATJANA ŠIBALIJA 1, prof.dr. MIRKO SOKOVIĆ 2, Pregledni rad prof.dr. VIDOSAV MAJSTOROVIĆ UDC:658.336:303.732.2(497.11)=861 U radu je predstavljen

More information

2015 GLOBALNI PULS INTERNE REVIZIJE

2015 GLOBALNI PULS INTERNE REVIZIJE 2015 GLOBALNI PULS INTERNE REVIZIJE Prihvatanje prilika u dinamičnom okruženju JUL 2015 This report is driven by The IIA Research Foundation Common Body of Knowledge Prihvatanje prilika u dinamiĉnom okruženju

More information

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema Prezentacija smjera Razvoj poslovnih informacionih sistema Katedra za menadžment i IT Razvoj poslovnih informacionih sistema Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

Izvješće o transparentnosti 2014

Izvješće o transparentnosti 2014 Izvješće o transparentnosti 2014 EY Hrvatska Izvješće o transparentnosti EY Hrvatska 1 Sadržaj Pismo glavnog partnera... 3 Poruka glavnog partnera u reviziji EY Hrvatske... 4 O nama... 5 Pravni sastav,

More information

Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane zahtevi za tela koja obavljaju proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane

Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane zahtevi za tela koja obavljaju proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane zahtevi za tela koja obavljaju proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane Milan Milijašević, DVM Institut za higijenu i tehnologiju mesa Institut

More information

Serbian Mesopotamia in the South of the Great Hungarian (Pannonian) Plain. Tisza Tisa. Danube Dunav Duna V O J V O D I N A. Sava

Serbian Mesopotamia in the South of the Great Hungarian (Pannonian) Plain. Tisza Tisa. Danube Dunav Duna V O J V O D I N A. Sava The Effect of Migration on the Ethnic Structure of Population in Vojvodina Uticaj migracije na etničku strukturu stanovništva u Vojvodini A vándorlások hatása a népesség etnikai összetételére a Vajdaságban

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

J. P. MEĐUNARODNI AERODROM "SARAJEVO" D.O.O.

J. P. MEĐUNARODNI AERODROM SARAJEVO D.O.O. 1 od 14 U ovom dokumentu sve strane imaju istu reviziju! 0 22.12.2008. I. Budimlić E. Šćeta B. Karahasanović Rev Datum Izradio (Ime, Potpis) Verifikovao (Ime, Potpis) Odobrio (Ime, Potpis) Status REVIZIJE

More information

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA Master akademske studije Modul za logistiku 1 (MLO1) POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA angažovani su: 1. Prof. dr Momčilo Miljuš, dipl.inž., kab 303, mmiljus@sf.bg.ac.rs,

More information

SERTIFIKACIJA SMK-a PREMA ISO 9001 STANDARDU KAO OSNOVA ZA BPM QMS CERTIFICATION ACCORDING TO ISO 9001 MODEL AS A BASIS FOR BPM

SERTIFIKACIJA SMK-a PREMA ISO 9001 STANDARDU KAO OSNOVA ZA BPM QMS CERTIFICATION ACCORDING TO ISO 9001 MODEL AS A BASIS FOR BPM VIII Skup privrednika i nauč nika SERTIFIKACIJA SMK-a PREMA ISO 9001 STANDARDU KAO OSNOVA ZA BPM QMS CERTIFICATION ACCORDING TO ISO 9001 MODEL AS A BASIS FOR BPM Ivan Tomašević, Dragana Stojanović, Barbara

More information

AKTUELNI REGULATIVNI MEHANIZMI SISTEMA INTERNIH KONTROLA U BANKARSTVU BOSNE I HERCEGOVINE

AKTUELNI REGULATIVNI MEHANIZMI SISTEMA INTERNIH KONTROLA U BANKARSTVU BOSNE I HERCEGOVINE UDK: 657.6:336.71(497.6) Pregledni naučni rad AKTUELNI REGULATIVNI MEHANIZMI SISTEMA INTERNIH KONTROLA U BANKARSTVU BOSNE I HERCEGOVINE Dr. sc. Selma Novalija Islambegović, vanr. profesor Ekonomski fakultet

More information

VODIČ ZA POLAGATELJE IPMA UNIVERZALNI ČETVEROSTEPENI SISTEM OVJERE OSPOSOBLJENOSTI VODITELJA PROJEKATA

VODIČ ZA POLAGATELJE IPMA UNIVERZALNI ČETVEROSTEPENI SISTEM OVJERE OSPOSOBLJENOSTI VODITELJA PROJEKATA Ovlaštena organizacija za ovjeru osposobljenosti voditelja projekata UUPuBiH (Udruženje za upravljanje projektima u BiH) VODIČ ZA POLAGATELJE IPMA UNIVERZALNI ČETVEROSTEPENI SISTEM OVJERE OSPOSOBLJENOSTI

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP "VODOVOD I KANALIZACIJA" A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053)

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP VODOVOD I KANALIZACIJA A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053) " Adresa: Mar~la T1ta 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www ejn.gov.ba Datum I vrl1eme slan]a bav]ehen]a na 061avu:25 5 2018. u 11 :13 OBAVJESTENJE

More information

Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu

Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu JAPAN Japan, kao zemlja napredne tehnologije, elektronike i telekomunikacija, je zemlja koja je u samom svetskom vrhu po razvoju i usavršavanju bankarskog poslovanja i spada među vodećim zemljama sveta

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

PRIRUČNIK ZA UNUTARNJE REVIZORE

PRIRUČNIK ZA UNUTARNJE REVIZORE REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA Ministarstvo financija Uprava za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole PRIRUČNIK ZA UNUTARNJE REVIZORE verzija 4.0 Zagreb, studeni 2010. www.mfin.hr

More information

Kako steći veštine i diplomu za visoko plaćene poslove. informator za upis 2011/12.

Kako steći veštine i diplomu za visoko plaćene poslove. informator za upis 2011/12. informator za upis 2011/12. Cambridge poslovni program Menadžment Menadžment ljudskih resursa Preduzetništvo Marketing i marketing menadžment Prodaja i menadžment prodaje Poslovna administracija Finansijski

More information