E-ИНФО 17 АКТИВНОСТИ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД ЈАНУАРИ ДО МАРТ 2016

Size: px
Start display at page:

Download "E-ИНФО 17 АКТИВНОСТИ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД ЈАНУАРИ ДО МАРТ 2016"

Transcription

1 E-ИНФО 17 АКТИВНОСТИ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД ЈАНУАРИ ДО МАРТ 2016

2 АМБАЛАЖАТА ШТО ИМА МИНАТО, МОЖЕ ДА ИМА И ИДНИНА! КРАТОК ПРЕГЛЕД НА АКТИВНОСТИТЕ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД ЈАНУАРИ ДО МАРТ 2016 ГОДИНА. ИНФОРМИРАЈТЕ СЕ ЗА РЕАЛИЗИРАНИТЕ ПРОЕКТИ ЧИЈА ЦЕЛ Е ПРОМОЦИЈА НА ВАЖНОСТА НА СЕЛЕКЦИЈА И ПРЕРАБОТКА НА АМБАЛАЖНИОТ ОТПАД. ЈАНУАРИ - МАРТ 2016

3 БИЗНИС ЗАЕДНИЦА ПОСЕТА НА СЛОПАК ПАРТНЕРСКА ФИРМА ОД СЛОВЕНИЈА ИНВЕСТИЦИИ ВО ИНФРАСТРУКТУРАТА НАСЕЛЕНИЕ ИЗЛОЖБА TRASH FOR ART ВО ВЕРО И РАМСТОР ПОДАРОЦИ ЗА НАСТАВНИЦИТЕ ВКЛУЧЕНИ ВО ПРОЕКТОТ ЧИСТА ОКОЛИНА, ЧИСТО УЧИЛИШТЕ, ЧИСТИ РАЦЕ СОРАБОТКА СО УЧИЛИШТАТА ОД ЧАИР И БУТЕЛ ПАКОМАК СО ЕКОПОРАКИ НА АПЛИКАЦИЈАТА МОЈ ВОЗДУХ ПАКОМАК ГО ПОДДРЖА ФЕСТИВАЛОТ ПОТОЧИЊА БРЕНДИРАЊЕ НА МАРКЕТОТ ГРАНАП НОВИ ЕКО-КАФУЛИЊА И ЕКО-РЕСТОРАНИ ВО СКОПЈЕ ПРОЕКТОТ 3Д ЕКОБУС СЕГА И ВО ТЕТОВО

4 БИЗНИС ЗАЕДНИЦА 1 ПОСЕТА НА СЛОПАК ПАРТНЕРСКА ФИРМА ОД СЛОВЕНИЈА Пакомак во февруари беше во посета на Слопак - партнерска фирма од Словенија. Посетата беше искористена за да се разменат искуства и позитивни резултати од системот на менаџирање на амбалажниот отпад во двете земји. Пакомак ја посети и тамошната фабрика за обработка на амбалажен отпад RCERO која е доказ за тоа колку е поразвиена свеста за рециклирањето во Словенија. Фабриката секоја година обработува и произведува: Обработка на мешан отпад од домаќинствата и компаниите ( тони/годишно) Обработка на одделно собран биоразградлив отпад од домаќинствата ( тон/годишно) Подготовка на цврсто гориво ( тони/годишно) Производство на електрична енергија (7 мегавати/час) Здобиените искуства од посетата се наш патоказ кон поефективно работење и поупорно јакнење на еколошката свест кај јавноста во иднина.

5 2 ИНВЕСТИЦИИ ВО ИНФРАСТРУКТУРАТА Пакомак непрекинато ја развива комуналната инфраструктура во Р. Македонија. Донациите на канти и контејнери во градовите и населените места, како и на јавните површини имаат за цел да го направат селектирањето и рециклирањето на амбалажниот отпад лесно достапно за сите. Во изминатите 3 месеци беа поставени канти за селектирано одложување на отпадот на следните локации: Основни училишта во општина Чаир и Бутел: жолти пластични контејнери од 1,1 м3 за собирање на ПЕТ-амбалажа Гимназија Р.Ј.Корчагин : пластични контејнери од 1,1 м3 за собирање на отпад од пакување Македонски Народен Театар: тројни сетови на метални канти и пластични контејнери за собрирање на отпад од пакување Основни училишта во Битола: жолти пластични контејнери од 1,1 м3 за собирање на ПЕТ-амбалажа Пакомак е најпосветениот колективен систем за управување со отпад од пакување во земјава, преку чиј систем поминува над тони амбалажен отпад годишно. Подобрувањето на комуналната инфраструктура не само што ќе помогне за полесно селектирање и рециклирање на отпадот, туку ќе придонесе и за зголемување на еколошката свест во јавноста.

6

7 НАСЕЛЕНИЕ 3 ИЗЛОЖБА TRASH FOR ART ВО ВЕРО И РАМСТОР Компанијата Пакомак во ноември го распиша конкурсот Trash for аrt 2015 во кој беа пријавени над 110 уметнички дела. Победничките дела и делата-финалисти во јануари и февруари беа изложени во Веро-центарот и Рамстор Мол. Посетителите во двата трговски центри имаа можност да ја погледнат поставената изложба и да се уверат дека амбалажниот отпад, со малку фантазија, може да раскаже сосема нова приказна. Целта на изложбата беше да ја подигне еколошката свест во јавноста и истовремено да ги мотивира сите оние кои ќе ги видат делата од Trash for art да го селектираат и рециклираат својот амбалажен отпад. Амбалажата што има минато, може да има и иднина само доколку сите ние ги промениме нашите навики и започнеме да го фрламе отпадот во соодветните канти и контејнери, поставени од Пакомак.

8 4 ПОДАРОЦИ ЗА НАСТАВНИЦИТЕ ВКЛУЧЕНИ ВО ПРОЕКТОТ ЧИСТА ОКОЛИНА, ЧИСТО УЧИЛИШТЕ, ЧИСТИ РАЦЕ Повеќе од 3900 наставници, вработени во училиштата на осум скопски општини, добија персонализиран подарок од Пакомак како благодарност за нивното активно учество во проектот Чиста околина, чисто училиште, чисти раце. Секој наставник/наставничка доби шолја со своето лично име и со порака Селектираме и рециклираме заедно. Пакомак како компанија е свесна за заложбите на секој наставник во проектот и затоа на овој начин им се заблагодари за напорите што ги прават за да формираат кај децата навики за секојдневно одговорно однесување кон околината.

9 5 СОРАБОТКА СО УЧИЛИШТАТА ОД ЧАИР И БУТЕЛ Основните училишта од скопските општини Чаир и Бутел се приклучија во двата едукативни проекти на Пакомак: Чиста околина, чисто училиште, чисти раце и 3Д екобус. Во 16 основни училишта од овие општини, во кои учат повеќе од деца, Пакомак постави жолти контејнери за собирање на пластична ПЕТ-амбалажа, како и апарати за течен сапун во тоалетите. За собраниот пластичен отпад во секое училиште, Пакомак ќе донира течен сапун, трошок што до сега беше на товар на родителите. Резултатите од проектот постојано се подобруваат, па компанијата се надева дека оваа училишна година ќе биде надмината бројката од 1,5 милиони пластични шишиња кои се собраа лани. Паралелно со овој проект, Пакомак во училиштата на двете скопски општини започна со предавања кои на децата им се одржуваат во 3Д екобусот. Предавањата ги води миленикот на децата Ивце Пивце и истите се состојат од 40-минутна 3Д обука со предавање, проекција на 3Д филм и интерактивна игра-тест. Преку една неформална презентација, прилагодена на нивната возраст, децата ќе имаат можност да се здобијат со знаења од областа на екологијата, како и за важноста на одделното собирање на отпадоците.

10 6 ПАКОМАК СО ЕКОПОРАКИ НА АПЛИКАЦИЈАТА МОЈ ВОЗДУХ Рециклирањето на амбалажниот отпад помага многу за почист воздух затоа што при неговото разградување во природата тој испушта јаглерод диоксид (CO2), метан (CH4) и други штетни гасови во воздухот. За да ја промовира оваа придобивка од рециклирањето, Пакомак започна соработка со популарната апликација Мој воздух. Апликацијата го прикажува квалитетот на воздухот од сите 17 мерни станици во Македонија и веќе има корисници. Сега, покрај квалитетот на воздухот, корисниците на апликацијата ќе имаат можност да прочитаат интересни екопораки од Пакомак и доколку сакаат да се информираат повеќе за важноста на рециклирањето на сајтот на компанијата Пакомак и во иднина ќе бара нови начини, медиуми и средства за промоција на селектираното фрлање на отпадот, сѐ додека ваквата пракса не стане навика во секое домаќинство во нашата земја.

11 7 ПАКОМАК ГО ПОДДРЖА ФЕСТИВАЛОТ ПОТОЧИЊА На 27 и 28 март 2016 година се оддржа детскиот музички фестивал Поточиња во Македонска опера и балет и Пакомак повторно се вклучи со забавни, но истовремено и едукативни активности за децата. Беа изведени неколку песни на тема екологија, а децата имаа можност да се сликаат како хероите од 3Д екобусот Пластиција, Стаклиор и Хартиус. Пакомак верува дека здравите еколошки навики се формираат од најрана возраст и затоа постојано, преку забавни екоактивности, ги учи децата колку е важно да го селектираат и рециклираат својот отпад.

12 8 БРЕНДИРАЊЕ НА МАРКЕТОТ ГРАНАП Маркетот Гранап во Кисела Вода и Пакомак остварија соработка, па компанијата ги брендираше количките и кошниците за купување со прашањето Каде ќе заврши отпадот од производите што ги купивте? Заедно со екопораката Не го прекинувај кругот овој брендинг има за цел да ги потсети сите купувачи во Гранап да го селектираат и рециклираат својот отпад за да придонесат за почиста животна средина. Пакомак и во иднина ќе продолжи со вакви соработки кои придонесуваат за јакнење на еколошката свест кај пошироката јавност.

13 9 НОВИ ЕКО-КАФУЛИЊА И ЕКО-РЕСТОРАНИ ВО СКОПЈЕ Нови скопски кафулиња и ресторани станаа дел од еко-акцијата на Пакомак Аre you recycling?. Вработените во овие објекти отсега ќе ја селектираат амбалажата од пијалаците во кантите на Пакомак и со тоа ќе придонесат истата да биде однесена на рециклирање, наместо да заврши како отпад. Вкупно 150 објекти се вклучени во овој проект и од истите се собира повеќе од 35 тони стаклена амбалажа месечно. Сите имаат интересен еко-брендинг чија цел е да ја подигне еколошката свест кај гостите во овие угостителски објекти. Бројот на еко-кафулиња и еко-ресторани и во иднина ќе расте, а со тоа и грижата за животната средина во нашиот главен град.

14 10 ПРОЕКТОТ 3Д ЕКОБУС СЕГА И ВО ТЕТОВО Училишниот проект 3Д ЕКОБУС од месец март започна да се одвива и во основните учлишта во Тетово. Преку инерактивна 3Д обука со предавање, проекција на 3Д филм и интерактивна игра-тест децата ќе имаат можност да научат повеќе за важноста од селектирањето и рециклирањето на отпадот, а едукативните екопораки ќе им ги пренесат екохероите на Пакомак - Пластиција, Стаклиор и Хартиус. Како и во сите училишта досега, проектот е одлично прифатен од учениците и наставниот кадар во Тетово. Пакомак ќе го продолжи овој проект и низ останатите градови на Р. Македонија затоа што децата се нашата иднина и важно е да имаат високоразвиена еколошка свест за да живеаат утре во почиста животна средина.

15 ЈАНУАРИ - МАРТ

E-ИНФО 22 АКТИВНОСТИ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД АПРИЛ ДО ЈУНИ 2017 ГОДИНА

E-ИНФО 22 АКТИВНОСТИ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД АПРИЛ ДО ЈУНИ 2017 ГОДИНА E-ИНФО 22 АКТИВНОСТИ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД АПРИЛ ДО ЈУНИ 2017 ГОДИНА АМБАЛАЖАТА ШТО ИМА МИНАТО, МОЖЕ ДА ИМА И ИДНИНА! КРАТОК ПРЕГЛЕД НА АКТИВНОСТИТЕ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД АПРИЛ ДО ЈУНИ 2017 ГОДИНА.

More information

E-ИНФО 26 АКТИВНОСТИ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД АПРИЛ ДО ЈУНИ 2018 ГОДИНА

E-ИНФО 26 АКТИВНОСТИ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД АПРИЛ ДО ЈУНИ 2018 ГОДИНА E-ИНФО 26 АКТИВНОСТИ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД АПРИЛ ДО ЈУНИ 2018 ГОДИНА АМБАЛАЖАТА ШТО ИМА МИНАТО, МОЖЕ ДА ИМА И ИДНИНА! КРАТОК ПРЕГЛЕД НА АКТИВНОСТИТЕ НА ПАКОМАК ВО ПЕРИОДОТ ОД АПРИЛ ДО ЈУНИ 2018 ГОДИНА.

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура )

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура ) Инфо ЕНаука.мк е единствениoт интернет пoртал вo Р.Македoнија кoј ги следи и пренесува најактуелните нoвoсти, истражувања и достигнувања во повеќе научни области. Главни цели на порталот се враќање на

More information

Коисмение.Штозначиме.

Коисмение.Штозначиме. Коисмение.Штозначиме. Исто како стоките и податоците, така GW ги движи и луѓето кои доаѓаат во контакт со портокаловата мрежа, внатрешно или надворешно. Ние се движиме напред со нашите клиенти, со напреден

More information

Структурно програмирање

Структурно програмирање Аудиториски вежби 1 Верзија 1.0, 20 Септември, 2016 Содржина 1. Околини за развој.......................................................... 1 1.1. Околини за развој (Integrated Development Environment

More information

ЕКОПРЕДВЕСНИК. ПРИРОДАТА ГО ВОЗВРАЌА УДАРОТ! стр Соларни патишта. Моето животно екоискуство. Ранко БУБАМАРА.

ЕКОПРЕДВЕСНИК. ПРИРОДАТА ГО ВОЗВРАЌА УДАРОТ! стр Соларни патишта. Моето животно екоискуство. Ранко БУБАМАРА. ЕКОПРЕДВЕСНИК Број 1, мај-јуни 2016 Бесплатен примерок Рециклирајте и помогнете од ова издание да го направиме и следното. ПРИРОДАТА ГО ВОЗВРАЌА УДАРОТ! стр. 2-3 Соларни патишта Револуција во градежништвото

More information

Мобилност МК Mobility MK

Мобилност МК Mobility MK I S S N 1 8 5 7-8 7 3 X 2 Мобилност МК Mobility MK Г О Д И Н А 43, ЈД У Е Н К И Е М2 В0 Р1 И 6 И З Д А Н И Е 4 2 V O L U M E 2 0 1 5 3, 4 I S S U E D E C E M J U B E N R E 4 2 2 0 1 6 5 Еразмус+ обука

More information

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници MIOA301-P5-Z2 Министерство за информатичко општество и администрација Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ Овој материјал е изработен од страна на Министерството за информатичко општество и

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 06.03.2016 12:00 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Мобилност МК Mobility MK

Мобилност МК Mobility MK Мобилност МК Mobility MK Г О Д И Н А 1, И З Д А Н И Е 1 М А Р Т 2 0 1 3 V O L U M E 1, I S S U E 1 M A R C H 2 0 1 3 В О Ф О К У С О Т : Вовед Наципнални ппвици за прпграмите Дпживптнп учеое и Млади вп

More information

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА Врз основа на член 9 став 1а точка 8 и став 1в точка 2 и член 56 став 1 точка 3 од Законот за здравственото осигурување ( Службен весник на РМ бр. 25/2000, 34/2000, 96/2000, 50/2001, 11/2002, 31/2003,

More information

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space recording existing state of the facility listening to client s requests real assessment of space capabilities assessment of state of structual elements recomendation for improvement of stability of existing

More information

К А Т А Л О Г. mon. monteco СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П РАСАДНИК. company

К А Т А Л О Г. mon. monteco СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П РАСАДНИК. company mon monteco company ГТПУ Монтеко Компани ДОО експорт - импорт К А Т А Л О Г СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П. 3.1 - РАСАДНИК Адреса: ул. Сава Ковачевиќ б.б. - Кисела Вода - Скопје тел. 075/389-918, e-mail:

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 28.02.2015 23:20 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

За обуката ВОВЕД ВО НОВИОТ ПРЕДМЕТ

За обуката ВОВЕД ВО НОВИОТ ПРЕДМЕТ За обуката ВОВЕД ВО НОВИОТ ПРЕДМЕТ Распоред на активности 10.00-11.30 прв блок часови 11.30-11.40 пауза 11.40 13.10 втор блок часови 13.10 13.50 пауза за ручек 13.50 15.20 трет блок часови 15.20 15.30

More information

Преглед на државите во Западна Африка

Преглед на државите во Западна Африка Преглед на државите во Западна Африка 1.Географска положба и природни одлики 2.Држави (15): BEN, CIV, BUR, GUI, MLI, NIG, SEN, TOG, GAM, GHA, NGR, SLE, GBS, CPV, LBR -население: NGR, GHA, CIV...GBS, CPV.

More information

на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија

на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија Анализа на наоди од истражување на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија Justice and Environment 2013 a Udolni 33, 602 00, Brno, CZ e info@justiceandenvironment.org

More information

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy (Таинствена средба) List of characters (Личности) Khalid, the birthday boy (Калид, момчето на кое му е роденден) Leila, the mysterious girl and phone voice (Лејла, таинственото девојче и гласот на телефон)

More information

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година Заштита на личните податоци во Република Македонија Охрид, 27 мај 2014 година 1 1 Правна рамка за заштита на личните податоци 2 Закон за заштита на личните податоци ( Службен весник на Република Македонија

More information

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива Трета анализа на пазар за Физички пристап до мрежна инфраструктура (целосен и поделен разврзан пристап) на фиксна локација и четврта анализа на пазар за услуги со широк опсег м-р Марјан Пејовски Сектор

More information

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ Скопје, март 2015 година Содржина 1 Процес на поднесување на барање

More information

СИТЕ ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРОГРАМАТА, КАМПАЊИТЕ И ПРОЕКТИТЕ КОИ СЕ ДЕЛ ОД НЕА, МОЖЕТЕ ДА ГИ НАЈДЕТЕ НА НОВАТА ВЕБ-СТРАНИЦА WWW. NRP.ORG.MK.

СИТЕ ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРОГРАМАТА, КАМПАЊИТЕ И ПРОЕКТИТЕ КОИ СЕ ДЕЛ ОД НЕА, МОЖЕТЕ ДА ГИ НАЈДЕТЕ НА НОВАТА ВЕБ-СТРАНИЦА WWW. NRP.ORG.MK. Издание: август 203 година, Скопје Пилот проектот Немаме резервна планета на Здружението на граѓани ОХО од Скопје, е започнат во 999 година. Во годините кои следеа успешно се развиваше и во 200 година

More information

Centropa наставен час- Истражувачки проект. Centropa Филм : Годините си го Прават Своето. Наставник: Драган Ѓоргиевски

Centropa наставен час- Истражувачки проект. Centropa Филм : Годините си го Прават Своето. Наставник: Драган Ѓоргиевски Centropa наставен час- Истражувачки проект Centropa Филм : Годините си го Прават Своето Наставник: Драган Ѓоргиевски Училиште: Основно училиште Стив Наумов - Битола, Македонија Основни информации: Тип

More information

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ. за работата во 2015 година

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ. за работата во 2015 година ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ за работата во 2015 година Скопје, 2015 година С О Д Р Ж И Н А Визија и мисија...3 Стратешки цели...3 Правен статус...3 Органи...4 Извршно резиме...4 1. Проектни активности...6 1.1 Центар

More information

GENERAL PROVISIONS Submission by post: On-line submission:

GENERAL PROVISIONS Submission by post: On-line submission: GENERAL PROVISIONS 1. The eight edition of Macedonian International Animation Festival Animax Skopje Fest will be held in Skopje, Republic of Macedonia from 22th to 24 th of November 2018. 2. The Festival

More information

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Содржина Воведни препораки... 3 1. Подесување на Trust... 4 2. Инсталација на софтвер за Gemalto.NET токен... 5 3А. Инсталирање на драјвери

More information

Развојот и примената на UBUNTU оперативниот систем

Развојот и примената на UBUNTU оперативниот систем ФОН УНИВЕРЗИТЕТ ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАЦИСКО-КОМУНИКАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ Развојот и примената на UBUNTU оперативниот систем Семинарски труд КОМПЈУТЕРСКИ АЛАТКИ Ментор: Проф. Д-р Симе Арсеновски Студент: Влатко

More information

University St.Kliment Ohridski - Bitola Scientific Tobacco Institute- Priep ABSTRACT

University St.Kliment Ohridski - Bitola Scientific Tobacco Institute- Priep   ABSTRACT Тутун / Tobacco, Vol.64, N⁰ 1-6, 46-55, 2014 ISSN 0494-3244 Тутун/Tobacco,Vol.64, N⁰1-6, 62-69, 2014 UDC: 633.71-152.61(497) 2008/2012 633.71-152.61(497.7) 2008/2012 Original Scientific paper DYNAMIC PRESENTATION

More information

Мобилност МК Mobility MK

Мобилност МК Mobility MK I S S N 1 8 5 7-8 7 3 X 2 Мобилност МК Mobility MK Г О Д И Н А 2, И З Д А Н И Е 3 О К Т О М В Р И 2 0 1 4 V O L U M E 2, I S S U E 3 O C T O B E R 2 0 1 4 В О Ф О К У С О Т : Национална 1 агенција Промотивни

More information

Семејството и заедницата

Семејството и заедницата Практикување на наученото. Прирачник за професионален развој на учителите Фокусно подрачје: Семејството и заедницата За да можат децата да учат и да се развиваат, потребна е цврста соработка на учителите

More information

од имплементирани проекти од програмите АДИ вингинг АРДО ДА ВИНЧИ ЛАДИ ВО СТУДИСКИ ПОСЕТИ Tвингинг

од имплементирани проекти од програмите АДИ  вингинг АРДО ДА ВИНЧИ ЛАДИ ВО СТУДИСКИ ПОСЕТИ Tвингинг од имплементирани проекти од програмите Доживотно учење и Млади во акција АДИ ЦИЈА Tвингинг НДТВИГ АРДО ДА ВИНЧИ ЛАДИ ВО ЦИЈА вингинг СТУДИСКИ ПОСЕТИ www.na.org.mk содржина: ДОЖИВОТНО УЧЕЊЕ... 5 МЛАДИ

More information

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија Славчо Христовски Иницијативи за заштита Птици Растенија Пеперутки Лилјаци Заштитата на сите загрозени видови поединечно е практично невозможна.

More information

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари. Стр.

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари.  Стр. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. 225. Одлука за давање согласност на Одлуката за припојување на Јавната

More information

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Technical Assistance for Civil Society Organisations Macedonian Office This project is funded by the European Union. Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Датум: 26ти Октомври

More information

ТОЛКОВНИК НА ПОИМИ, ТЕРМИНИ И ИМИЊА ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ (АНГЛИСКО-РУСКО-МАКЕДОНСКИ)

ТОЛКОВНИК НА ПОИМИ, ТЕРМИНИ И ИМИЊА ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ (АНГЛИСКО-РУСКО-МАКЕДОНСКИ) ТОЛКОВНИК НА ПОИМИ, ТЕРМИНИ И ИМИЊА ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ (АНГЛИСКО-РУСКО-МАКЕДОНСКИ) Современост, Скопје, 2013 За издавачот: м-р Славчо Ковилоски Рецензенти: проф. д-р Марија Ацковска проф. д-р Толе

More information

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT Образец бр.2 Назив на органот до кој барањето се поднесува Name of the receiving authority Priemen штембил Stamp of receipt БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR

More information

Clip media group - Newsletter vol.vii - December

Clip media group - Newsletter vol.vii - December Clip media group - Newsletter vol.vii - December 2017 - www.clip.mk Агрегатор со најмногу линкувани вести од македонски извори. Најголема база на медиуми (портали, телевизии, радија, весници). Единствен

More information

C U R R I C U L U M V I T A E. Лични податoци Сашко Граматниковски Телефон

C U R R I C U L U M V I T A E. Лични податoци Сашко Граматниковски Телефон C U R R I C U L U M V I T A E Лични податoци Име Сашко Граматниковски Телефон +38972254199 E-маил Националност s.gramatnikovski@utms.edu.mk Македонец Датум на раѓање 14.01.1975 Пол Академска титула Машки

More information

УНИВЕРЗИТЕТ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ. ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика

УНИВЕРЗИТЕТ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ. ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика УНИВЕРЗИТЕТ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика Штип, 2012/2013 ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика год.8, број 12 2012/2013

More information

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ Промотивнo бесплатнo користење на дополнителен ТВ ресивер и NOW... 2 Промотивнo NOW бесплатно

More information

ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ НАУЧНО - СТРУЧНА ТРИБИНА

ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ НАУЧНО - СТРУЧНА ТРИБИНА ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ НАУЧНО - СТРУЧНА ТРИБИНА УЧИТЕЛОТ И СРЕДИНАТА ЗА УЧЕЊЕ И РАЗВОЈ (одржана на ден 02.10.2015 година, Факултет за образовни науки, Штип) 2016, Штип За издавачот: проф. д-р Соња

More information

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox Верзија: 4.0 Датум: 10.01.2018 103.11 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Како да го преземам

More information

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ Промоција Pink и Balkan+ 1 месец бесплатно... 3 Промоција - Нарачајте онлајн Vip Комбо 4 пакет

More information

ВОДИЧ ЗА КОРПОРАТИВНА ФИЛАНТРОПИЈА

ВОДИЧ ЗА КОРПОРАТИВНА ФИЛАНТРОПИЈА Гледам дека постојано се купува нов мебел, често евтин, неквалитетен и само за фалење пред другите. Сакам да придонесам да се изработува квалитетен мебел, бидејќи забораваме дека тоа се нешта што најмногу

More information

Финансиски остварлив план за еднаков пристап до Програмите за рано детство во Република Македонија. фер игра

Финансиски остварлив план за еднаков пристап до Програмите за рано детство во Република Македонија. фер игра Финансиски остварлив план за еднаков пристап до Програмите за рано детство во Република Македонија фер игра CIP - Каталогизација во публикација Национална и универзитетска библиотека Св. Климент Охридски,

More information

Implementing. in Macedonia УЧИЛИШТА ВКЛУЧЕНИ ВО ОБУКА-НА-ОБУЧУВАЧИТЕ, ДЕЛ ОД ПРОГРАМАТА ЗА ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАНИЕ

Implementing. in Macedonia УЧИЛИШТА ВКЛУЧЕНИ ВО ОБУКА-НА-ОБУЧУВАЧИТЕ, ДЕЛ ОД ПРОГРАМАТА ЗА ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАНИЕ Implementing inclusive СТУДИИ education НА СЛУЧАИ ОД УЧИЛИШТА ВКЛУЧЕНИ ВО in Macedonia ОБУКА-НА-ОБУЧУВАЧИТЕ, ДЕЛ ОД ПРОГРАМАТА ЗА ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАНИЕ Five case studies (2012-2014) from schools involved

More information

ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши возила се увезени директно од Германија, со детална и комплетна документација и 100% гаранција на поминати километри.

ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши возила се увезени директно од Германија, со детална и комплетна документација и 100% гаранција на поминати километри. РЕКЛАМА 206 Светот на најдобрите автомобили во Македонија НАЈГОЛЕМ ИЗБОР Пронајдете го возилото кое највеќе ви одговара! На нашиот плац во секое време имате избор од преку возила. ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши

More information

бр.02 декември АКТИВНОСТИ НА ЗДРУЖЕНИЈА ЧЛЕНКИ НА МРР НА РМ 2. ELARD 3. АКТИВНОСТИ НА МРР НА РМ ВО ЈАВНИ ДОБРА

бр.02 декември АКТИВНОСТИ НА ЗДРУЖЕНИЈА ЧЛЕНКИ НА МРР НА РМ 2. ELARD 3. АКТИВНОСТИ НА МРР НА РМ ВО ЈАВНИ ДОБРА бр.02 декември 2011 ИЗДАВА Мрежа за рурален развој на Република Македонија www.ruralnet.mk email: info@ruralnet.mk Ул Орце Николов бр. 188-1-8 1000 Скопје Р. Македонија Тел: +389 (2) 3075 506 Факс: +389

More information

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато?

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато? Вовед во мрежата nbn 1 Што е тоа австралиска nbn мрежа? 2 Што ќе се случи? 3 Како да се префрлите на мрежата nbn 4 Што друго ќе биде засегнато? 5 Што треба следно да сторите 1 Што е тоа австралиска nbn

More information

КНИГАТА И БИБЛИОТЕКАТА МОСТОВИ КОН НЕНАСИЛНА КОМУНИКАЦИЈА КАЈ МЛАДИТЕ ЗБОРНИК НА СТРУЧНИ ТРУДОВИ. Битола, 2016.

КНИГАТА И БИБЛИОТЕКАТА МОСТОВИ КОН НЕНАСИЛНА КОМУНИКАЦИЈА КАЈ МЛАДИТЕ ЗБОРНИК НА СТРУЧНИ ТРУДОВИ. Битола, 2016. КНИГАТА И БИБЛИОТЕКАТА МОСТОВИ КОН НЕНАСИЛНА КОМУНИКАЦИЈА КАЈ МЛАДИТЕ ЗБОРНИК НА СТРУЧНИ ТРУДОВИ Битола, 2016. Издава Национална установа Универзитетска библиотека Св. Климент Охридски Битола За издавачот

More information

200 Филозофски факултет, Институт за дефектологија

200 Филозофски факултет, Институт за дефектологија 200 Филозофски факултет, Институт за дефектологија Инклузија на учениците со аутистичен спектар на нарушувања Александра Митевска 1, Владимир Трајковски 2 1 Постдипломец на Институт за дефектологија, Филозофски

More information

Наставници, инклузивна настава и педагогија во чиј центар се децата

Наставници, инклузивна настава и педагогија во чиј центар се децата Наставници, инклузивна настава и педагогија во чиј центар се децата Вебинар 12 - помошна стручна брошура ДИПЛОМА Фонд за деца на Обединетите нации (УНИЦЕФ) 2014 За авторот: Д-р Питер Грајмс е лектор за

More information

ОПШТЕСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ (НЕ)ПОЗНАТ КОНЦЕПТ ЗА КОМПАНИИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Апстракт

ОПШТЕСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ (НЕ)ПОЗНАТ КОНЦЕПТ ЗА КОМПАНИИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Апстракт ОПШТЕСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ (НЕ)ПОЗНАТ КОНЦЕПТ ЗА КОМПАНИИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Автор: М-р. Лилјана Јоноски Мај, 2014 година Апстракт Да избереме да ги соединиме силата на пазарот со авторитетот на

More information

6. Компаративна анализа со претходни истражувања Финални заклучоци и препораки...53

6. Компаративна анализа со претходни истражувања Финални заклучоци и препораки...53 Содржина Толковник на термини...4 Извршно резиме...5 Вовед 8 1. Квантитативно истражување на мислењето на граѓаните во однос на правата и дискриминацијата поврзана со групи изложени на поголем ризик и

More information

IT02- KA Предлози и Стратегии за Жени Претприемачи. Интернет Маркетинг

IT02- KA Предлози и Стратегии за Жени Претприемачи. Интернет Маркетинг Предлози и Стратегии за Жени Претприемачи Интернет Маркетинг Изработено од: Eurosuccess Consulting Jуни 2016 1 Содржина Вовед: Што е Интернет маркетинг?... Errore. Il segnalibro non è definito. Компоненти

More information

ПРИЛОГ 2.А: РЕГИОНАЛНИ И ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД ПРИЛОГ 2.А.2: РЕГИОНАЛНИ ЗОНИ И ПОДРЕДЕНИ ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД...

ПРИЛОГ 2.А: РЕГИОНАЛНИ И ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД ПРИЛОГ 2.А.2: РЕГИОНАЛНИ ЗОНИ И ПОДРЕДЕНИ ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД... ПРИЛОГ 2.А: РЕГИОНАЛНИ И ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД Содржина ПРИЛОГ 2.А.1: ЗОНАЛЕН МОДЕЛ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД... 2 ПРИЛОГ 2.А.2: РЕГИОНАЛНИ ЗОНИ И ПОДРЕДЕНИ ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ

More information

Мобилност МК Mobility MK

Мобилност МК Mobility MK I S S N 1 8 5 7-8 7 3 X 2 Мобилност МК Mobility MK Г О Д И Н А 43, И З Д А Н И Е Д Е К С П Е Т М Е М В Р В И Р И 2 02 10 51 6 4 3 V O L U M E 3, 4 I S S U E S D E E P C T E M B E R 4 3 2 0 1 6 5 Почеток

More information

Грчкиот терор врз македонското население на Грција. Macedonia and the Ugly Human Rights Record of Greece

Грчкиот терор врз македонското население на Грција. Macedonia and the Ugly Human Rights Record of Greece Грчкиот терор врз македонското население на Грција Macedonia and the Ugly Human Rights Record of Greece Tеророт врз македонските семејства почнува уште пред да ја верификуваат во Букурешт окупацијата на

More information

КОНЦЕПТ: ОДРЖЛИВ ЛОГИСТИЧКИ МОДЕЛ НА СИСТЕМ ЗА СОБИРАЊЕ НА КОМУНАЛЕН ОТПАД ВО ОПШТИНА БИТОЛА 2

КОНЦЕПТ: ОДРЖЛИВ ЛОГИСТИЧКИ МОДЕЛ НА СИСТЕМ ЗА СОБИРАЊЕ НА КОМУНАЛЕН ОТПАД ВО ОПШТИНА БИТОЛА 2 м-р Николче ТАЛЕВСКА 1 УДК/UDK 628.4.032:005.936.5(497.774) КОНЦЕПТ: ОДРЖЛИВ ЛОГИСТИЧКИ МОДЕЛ НА СИСТЕМ ЗА СОБИРАЊЕ НА КОМУНАЛЕН ОТПАД ВО ОПШТИНА БИТОЛА 2 Апстракт Императив на секоја Општина е да обезбеди

More information

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СПРОВЕДЕНИ АКТИВНОСТИ И ПРОЕКТИ ВО 2015 ГОДИНА НА ЗДРУЖЕНИЕТО ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СПРОВЕДЕНИ АКТИВНОСТИ И ПРОЕКТИ ВО 2015 ГОДИНА НА ЗДРУЖЕНИЕТО ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО Defence for Children s Rights (DCR) ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СПРОВЕДЕНИ АКТИВНОСТИ И ПРОЕКТИ ВО 2015 ГОДИНА НА ЗДРУЖЕНИЕТО ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО Задоволство

More information

План за безбедна вода и санитација

План за безбедна вода и санитација Развој на План за безбедна вода и санитација во рурална заедница Како да се инволвираат училиштата? Компендиум Дел B Податоци за публикацијата Март2014 WECF e.v., Germany ISBN 978-9989- 881-01- 5 Авторски

More information

T-Mobile. Годишен извештај 2006

T-Mobile. Годишен извештај 2006 T-Mobile Годишен извештај 2006 Профил на компанијата Менаџмент Задоволни корисници Најдобра мрежа Страна 4-5 Страна 6-7 Страна 8-9 Страна 10-11 Што правиме со цел да ја реализираме нашата мисија да станеме

More information

eтвининг Заедница на училишта во ЕВРОПА

eтвининг Заедница на училишта во ЕВРОПА etwinning n ng eтвининг CREATIVITYCONFIDENCEPRACTICE TRAVELINGFRIENDSHIPACTIVITY MOBILITYSKILLSCULTRE QUALITYEXPERIENCEEXCHANGE PERSPECTIVEINNOVATION Заедница на училишта во ЕВРОПА Е-ТВИНИНГ Содржина Што

More information

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , )

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , ) МАТЕМАТИЧКИ ОМНИБУС, 2 (2017), 107 121 КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ (1996 1998, 2007 2009, 2013 2015) Лидија Кондинска 1 Снежана Ристовска 2 Промените во наставата

More information

Бесплатно издание Интервју Јан Стола

Бесплатно издание Интервју Јан Стола Година IV / Број 6 / мај 2016 година / ISSN 1857-8926 / Бесплатно издание Врата за отворена дебата Тема на бројот: Млади и дроги Интервју: Јан Стола Претседател на меѓународната мрежа Млади во акција за

More information

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт? ,,Secrecy, being an instrument of conspiracy, ought never to be the system of a regular government. Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

More information

Reform in water sector on central level

Reform in water sector on central level Reform in water sector on central level EuropeAid/136828/IH/SER/MK ИНФОРМАТИВНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ: КАКО ДО ПОАКТИВНО НАБЉУДУВАЊЕ И ВКЛУЧУВАЊЕ ВО ПРЕТСТОЈНИТЕ РЕФОРМИ ВО ПОКРИВАЊЕТО ТРОШОЦИ

More information

Vol. 1. Образовна извидничка младинска програма РАЗВИГОРЕЦ ПРИРАЧНИК ЗА ВОДАЧ НА ЈАТО

Vol. 1. Образовна извидничка младинска програма РАЗВИГОРЕЦ ПРИРАЧНИК ЗА ВОДАЧ НА ЈАТО Vol. 1 Образовна извидничка младинска програма РАЗВИГОРЕЦ ПРИРАЧНИК ЗА ВОДАЧ НА ЈАТО Сојуз на Извидници на Македонија Водич за спроведување на образовен програм на извидништвото за развигорци Скопје 2014

More information

ПЕТТИ СОСТАНОК НА ЕКСПЕРТСКАТА ГРУПА НА ENTERPRISE EUROPE NETWORK ЗА СЕДМАТА РАМКОВНА ПРОГРАМА

ПЕТТИ СОСТАНОК НА ЕКСПЕРТСКАТА ГРУПА НА ENTERPRISE EUROPE NETWORK ЗА СЕДМАТА РАМКОВНА ПРОГРАМА ПЕТТИ СОСТАНОК НА ЕКСПЕРТСКАТА ГРУПА НА ENTERPRISE EUROPE NETWORK ЗА СЕДМАТА РАМКОВНА ПРОГРАМА Во организација на Европскиот информативен и иновативен центар во Македонија, дел од Enterprise Europe Network,

More information

МАКЕДОНСКИ ЗЕЛЕН ЦЕНТАР

МАКЕДОНСКИ ЗЕЛЕН ЦЕНТАР МАКЕДОНСКИ ЗЕЛЕН ЦЕНТАР ПРЕГЛЕД НА СОСТОЈБАТА СО ЗАКОНСКАТА РЕГУЛАТИВА ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА ВО МАКЕДОНИЈА Март 2008, Скопје 1 ПРЕГЛЕД НА СОСТОЈБАТА СО ЗАКОНСКАТА РЕГУЛАТИВА ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА ВО МАКЕДОНИЈА

More information

МИРОТ СЕ ГРАДИ ОД НАЈРАНА ВОЗРАСТ

МИРОТ СЕ ГРАДИ ОД НАЈРАНА ВОЗРАСТ МИРОТ СЕ ГРАДИ ОД НАЈРАНА ВОЗРАСТ Публикација на текстови од група индивидуални автори и претставници на институции вклучени во спроведувањето на проектот Партнерство за помирување преку ран детски развој

More information

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ Врз основа на член 131 од Законот за високото образование

More information

ПРОЕКТНА ЗАДАЧА ToR 02/2016 ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРИРАЧНИК ЗА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ-ПРАВНИ АСПЕКТИ

ПРОЕКТНА ЗАДАЧА ToR 02/2016 ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРИРАЧНИК ЗА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ-ПРАВНИ АСПЕКТИ Истражувачко новинарство - чувар на демократијата и човековите права ПРОЕКТНА ЗАДАЧА ToR 02/2016 ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРИРАЧНИК ЗА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ-ПРАВНИ АСПЕКТИ 1. ВОВЕД 1.1. Позадина

More information

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија Презентира: Верица Костова Што е ревизија http://www.youtube.com/watch?v=rjmgrdjhufs&sns=em Регулирање на внатрешната ревизија Закон за банки Закон за супервизија

More information

Dear Parents/Guardians,

Dear Parents/Guardians, Dear Parents/Guardians, It is with great pleasure that I write to welcome you back to another exciting school year at Nova International School. How quickly summer concludes and our thoughts turn to preparing

More information

Мобилност МК Mobility MK

Мобилност МК Mobility MK I S S N 1 8 5 7-8 7 3 X Мобилност МК Mobility MK Г О Д И Н А 53, ЈД У Е Н К И Е М В0 Р1 И 7 В О ВО ФОКУСОТ: Студентски мобилности на УТМС Скопје 0 1 5 4 V O L U M E 6 етвининг семинари 8 Нови изданија

More information

СОВРШЕНИОТ УМЕТНИК Дискурзивно едукативна програма во рамки на наградата ДЕНЕС

СОВРШЕНИОТ УМЕТНИК Дискурзивно едукативна програма во рамки на наградата ДЕНЕС СОВРШЕНИОТ УМЕТНИК Дискурзивно едукативна програма во рамки на наградата ДЕНЕС Партнери на едукативна програма: ФРУ Факултет за работи што не се учат од Битола/ Скопје, Фондација Фридрих Еберт Канцеларија

More information

Обука за менаџирање на стрес на работно место

Обука за менаџирање на стрес на работно место Обука за менаџирање на стрес на работно место Обуката за стрес се спроведува преку 27 часа теоретски дел -обука (спроведена во 6 сесии, секоја во траење од 4, 5 часа), и една индивидуална средба за поддршка

More information

VOL. 1 NO ИДЕЈА

VOL. 1 NO ИДЕЈА UDC 796/796.47 ISSN 3333-2222(Print) ISSN 5555-5555 (Online) IDEA International Journal of Science and Arts ИДЕЈА Меѓународно списание за наука и уметност IDEA Int. J. Sci. Arts ИДЕЈА Меѓунар. Спис. Наук.

More information

Издавач: Ромска Организација за Мултикултурна Афирмација РОМА С.О.С. Автор: Институт за Истражување и Анализа на Политики Ромалитико

Издавач: Ромска Организација за Мултикултурна Афирмација РОМА С.О.С. Автор: Институт за Истражување и Анализа на Политики Ромалитико Февруари, 2017 Издавач: Ромска Организација за Мултикултурна Афирмација РОМА С.О.С. Автор: Институт за Истражување и Анализа на Политики Ромалитико Ликовно-графичко обликување: Нита Хаџихамза Гаши Печати:

More information

Марија Баток, студент на специјалистички студии втор циклус

Марија Баток, студент на специјалистички студии втор циклус д-р Соња Петровска, вонреден професор Факултет за образовни науки, Универзитет Гоце Делчев Штип Бул. Крсте Мисирков 10-а, 2000 Штип sonja.petrovska@ugd.edu.mk Марија Баток, студент на специјалистички студии

More information

НОВИТЕ МЕДИУМИ КАКО ПРЕДИЗВИК ЗА ТЕАТАРОТ Ана Стојаноска Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје, Македонија

НОВИТЕ МЕДИУМИ КАКО ПРЕДИЗВИК ЗА ТЕАТАРОТ Ана Стојаноска Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје, Македонија НОВИТЕ МЕДИУМИ КАКО НОВИТЕ МЕДИУМИ КАКО ПРЕДИЗВИК ЗА ТЕАТАРОТ Ана Стојаноска Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје, Македонија UDC 316.774:792 Апстракт: Театарот како најстар медиум долго време го држеше

More information

КОНКУРС. За запишување студенти на факултетите на Универзитетот на Југоисточна Европа во академската 2012/2013 година

КОНКУРС. За запишување студенти на факултетите на Универзитетот на Југоисточна Европа во академската 2012/2013 година КОНКУРС За запишување студенти на факултетите на Универзитетот на Југоисточна Европа во академската 2012/2013 година Врз основа на член 108 од Законот за високото образование (Службен весник на Р. М бр.

More information

Структурирани бази на наставни материјали и дигитална трансформација. студија на случај Република Македонија

Структурирани бази на наставни материјали и дигитална трансформација. студија на случај Република Македонија Структурирани бази на наставни материјали и дигитална трансформација 2 Содржина Листа на табели... 7 Листа на графикони... 10 1. ВОВЕД... 11 1. 1. Мотивација, предмет и цел на истражувањето... 11 1. 2.

More information

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година 2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година ОСНОВНИ БАРАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Со Законот за безбедност и здравје при

More information

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam . За максимален комфорт и енергетска ефикасност siemens.com/seeteam 1 СОБНИ ТЕРМОСТАТИ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RAB11 / RAB21 / RAB31 СОБЕН ТЕРМОСТАТ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RDF110.2 / RDF110 / RDF110/IR RAB11 Електромеханички

More information

Прирачник за стратешко планирање на комуникациите. Отворена општина задоволни граѓани

Прирачник за стратешко планирање на комуникациите. Отворена општина задоволни граѓани Елена Симоноска Билјана Бејкова Прирачник за стратешко планирање на комуникациите Отворена општина задоволни граѓани ЕЛЕНА СИМОНОСКА БИЛЈАНА БЕЈКОВА ПРИРАЧНИК ЗА СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ НА КОМУНИКАЦИИТЕ: ОТВОРЕНА

More information

ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМИ ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО И ТУРИЗМОТ - ПРАКТИКУМ

ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМИ ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО И ТУРИЗМОТ - ПРАКТИКУМ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - ШТИП Доц. д-р Дејан Методијески, Доц. д-р Тања Ангелкова Петкова, Доц. д-р Никола Цуцулески ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМИ ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО И ТУРИЗМОТ - ПРАКТИКУМ Штип, 2016 УНИВЕРЗИТЕТ

More information

Стратегија за одржливо производство и искористување на КРР во Преспанскиот регион во Република Македонија

Стратегија за одржливо производство и искористување на КРР во Преспанскиот регион во Република Македонија Short Rotation Woody Crops (SRC) plantations for local supply chains and heat use Project No: IEE/13/574 Стратегија за одржливо производство и искористување на КРР во Преспанскиот регион во Република Македонија

More information

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token)

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) УПАТСТВО Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) Верзија: 3.0 Датум: 26.04.2012 КИБС АД Скопје 2012 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://ca.kibs.com.mk

More information

Политика за приватност (анг. Privacy policy)

Политика за приватност (анг. Privacy policy) ВОДИЧ ЗА ИКТ НА Бр. 6 Како до Политика за приватност? ОБЈАВУВАЊЕТО ПОЛИТИКА ЗА ПРИВАТНОСТ ИМ ОВОЗМОЖУВА НА Е-ИЗДАВАЧИТЕ ОСНОВА ЗА СТЕКНУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА НИВНИТЕ ВЕБ-СТРАНИЦИ, ПРЕКУ

More information

БИЗНИС ИНФО ГОЛЕМИТЕ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ВО ЗЕМЈАВА НА МЕТА НА АВСТРИСКИ КОМПАНИИ БИЗНИС ИНФО

БИЗНИС ИНФО ГОЛЕМИТЕ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ВО ЗЕМЈАВА НА МЕТА НА АВСТРИСКИ КОМПАНИИ БИЗНИС ИНФО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА bsi. ISO 9001 Quality Management FS 549642 godini 1922-2014 Ваш деловен соработник во светот на бизнисот Број 198 www.mchamber.mk 06.11.2014 Македонско-австриски бизнис-форум

More information

ГОДИНА ПРОЕКТИ ( ) РЕГИОНАЛНИ, РЕПУБЛИЧКИ, МЕЃУНАРОДНИ

ГОДИНА ПРОЕКТИ ( ) РЕГИОНАЛНИ, РЕПУБЛИЧКИ, МЕЃУНАРОДНИ ГОДИНА ПРОЕКТИ (2008-2016) РЕГИОНАЛНИ, РЕПУБЛИЧКИ, МЕЃУНАРОДНИ НАГРАДА 2008 Учество во најголемата средношколска манифестација Младинска асоцијација на средни стручни училишта во Р. Македонија Образевно

More information

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА четврток, 10 мај 2012, Бр. 97 БИЗНИС ИНФО 1. Број 97 од контакт call центар (02)

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА четврток, 10 мај 2012, Бр. 97 БИЗНИС ИНФО 1. Број 97 од контакт call центар (02) СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БИЗНИС ИНФО 1 БИЗНИС ИНФО Ваш деловен соработник во светот на бизнисот www.mchamber.mk Број 97 од 10.05.2012 контакт call центар (02) 15015 www.mchamber.mk Компаниите од

More information

МАГИСТЕРСКИ ТРУД. Значењето на е-crm за остварување на конкурентска предност на компаниите

МАГИСТЕРСКИ ТРУД. Значењето на е-crm за остварување на конкурентска предност на компаниите МАГИСТЕРСКИ ТРУД Значењето на е-crm за остварување на Кандидат Вршкоска Лидија Ментор Проф.Д-р.Маргарита Јанеска Прилеп, јуни, 2014 Содржина Вовед... 4 1.Предмет, цели и методологија на истражување...

More information

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Вовед Возилата GREAT WALL со бензински мотори можат да бидат дополнително опремени со фабрички гасен уред со течно вбризгување на горивото (Liquid Propane Injection

More information

ЕНЕРГЕТСКАТА ПОЛИТИКА НА МАКЕДОНИЈА ВО КОНТЕКСТ НА ИНТЕГРАЦИЈАТА ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА. Искра Стојковска Фронт 21/42

ЕНЕРГЕТСКАТА ПОЛИТИКА НА МАКЕДОНИЈА ВО КОНТЕКСТ НА ИНТЕГРАЦИЈАТА ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА. Искра Стојковска Фронт 21/42 ЕНЕРГЕТСКАТА ПОЛИТИКА НА МАКЕДОНИЈА ВО КОНТЕКСТ НА ИНТЕГРАЦИЈАТА ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА Искра Стојковска Фронт 21/42 декември 2011 април 2012 2 СОДРЖИНА ВОВЕД... 3 I. ЕНЕРГЕТСКАТА ПОЛИТИКА НА МАКЕДОНИЈА во

More information

THE ASSEMBLY SPONTANEOUS ASSOCIATIONS

THE ASSEMBLY SPONTANEOUS ASSOCIATIONS THE ASSEMBLY SPONTANEOUS ASSOCIATIONS Thieves Laws Mad house Comedy We citizens Theater/ Acting Corruption Money laundering Politic Invalid parliament Very little work Lies Untouchable State body Humor

More information