СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ. Први час: обрада наставне јединице Последице рата

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ. Први час: обрада наставне јединице Последице рата"

Transcription

1 СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ Предмет, образовни ниво: Историја, осми разред основне школе Наставна јединица: Последице рата Наставна тема: Други светски рат тотални рат Школа: ОШ Бранко Радичевић Батајница Наставник: Александар Тодосијевић Циљеви: 1) Стицање знања о последицама Другог светског рата и Холокаусту 2) Разумевање узрока и последица масовних страдања цивила у Другом светско рату 3) Неговање културе сећања на жртве Холокауста 4) Овладавање вештинама коришћења информационо-комуникационих технологија у настави, учењу и практичном раду 5) Развијање истраживачког духа и критичког односа према прошлости кроз организацију тематске изложбе о сећању на Холокауст Исходи: Ученици ће стећи основна знања о последицама Другог светског рата и Холокаусту; ученици ће разумети узроке и последице масовних страдања цивила у Другом светско рату; ученици ће научити да негују културу сећања на жртве Холокауста, ученици ће овладати вештинама коришћења информационо-комуникационих технологија у настави, учењу и практичном раду, ученици ће развијати истраживачки дух и критички однос према прошлости кроз организацију тематске изложбе о сећању на Холокауст Време и место реализације: 4 школска часа, дигитална учионица Наставна средства: Рачунари у дигиталној учионици, видео пројектор, штампач у боји, хамери, фломастери, маказе, слеотејп трака... Рачунарски програми и веб сервиси: Wordpress (блог Учионица историје ), Facebook (група Учионица историје), Slideshare, Википедија интернет енциклопедија, You Tube, Polldady (сервис за онлајн гласање), Microsoft Office (Word, Power Point, Picture Manager), Gmail, Корелација: Географија, српски језик, ликовна култура, информатика и рачунарство 1 Први час: обрада наставне јединице Последице рата

2 Облици рада: фронтални, индивидуални рад Наставне методе: Илустративно-демонстративна, дијалошко-монолошка Наставник на почетку часа упознаје ученике са наставном јединицом коју ће обрађивати на часу. Објашњава им да ће наставну јединицу Последице рата обрађивати на првом часу. Ученици прате на својим мониторима слајдове које приказује наставник, прате његова објашњења, записују у својим свескама основне тезе и непознате појмове, активно учествују у часу својим питањима и одговорима. 2 Уводни део часа (5-10 минута): Наставник обнавља градиво са ученицима са претходних часова посвећених Другом светском рату кроз питања и договоре. Подсећа ученике на раније активности које су реализовали, посвећене култури сећања на страдале у Другом светском рату. Наставник отвара страницу свог блога Учионица историје и приказује ученицима слике са изложбе у Историјском музеју Србије Сећајте се моји мене јер ме више нема. Изложбу смо посетили у октобру године. Затим их подсећа на огледни час Заборављени геноцид, који је реализован 16. децембра поводом Националног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату. Посета Историјском музеју Србије Огледни час Заборављени геноцид Главни део часа (30 минута): Наставник започиње обраду наставне јединице тако што путем видео бима пушта ученицима Power Point презентацију Последице рата.

3 Презентација је постављена на блогу Учионица историје путем сервиса за постављање презентација Slideshare-а. Ученици могу путем својим монитора да прате презентацију на екранима испред себе са наставниковог блога. Презентацие /осми разред (Путем овог линка може се приступити презентацијама намењеним ученицима осмих разреда) 3 Наставник објашњава ученицима последице Другог светског рата. Објашњава зашто је Други светски рат најкрвавији сукоб у историји човечанства и зашто је страдао већи број цивила него војника. Ученици на основу табеле у дну презентације могу да сагледају број жртава у процентима у односу на целукупан број становника по државама. Наставник поставља питање да закључе на ком месту је Југославија по броју жртава у Другом светском рату. Очекивани

4 одговор био би да је на трећем месту иза Пољске и Русије. Наставник упућује ученике да истраже Википедију слободну енциклопедију и да кликну на линк Статистике жртава Другог светског рата. Ученици истражују страницу Википедије посвећену жртвама рата. Слике, карте, графиконе, статистике... 4 Наставник објашњава ученицима како критички да користе податке из Википедије. Ученицима Википедија пружа могућност да прошире и допуне своја знања. Како да користе податке из енциклопедије за своја истраживања и сазнања. Наставник отвара наредне слајдове и објашњава појам Холокауста. Објашњава узроке и последице Холокауста страдања Јевреја у Европи за време нацистичке владавине. Говори о нацистичким логорима смрти, технологији убијања и злочинима нациста над недужним цивилима.

5 Наставник описује фотографије на слајдовима које приказују депортацију Јевреја (жена и деце), логор Аушвц, заточене логораше... 5 Наставник објашњава податке из табеле, где су приказани најозлоглашенији логори смрти. Упућује ученике да отворе линк Карта Холокауста који их води до странице Википедије са картом Холокауста. Ученици добијају задатак да анализирају карту Европе на Википедији на основу постављених питања на слајду.

6 Карта се налази у интернет прегледачу. Могу је користити тако што ће је скинути са интернета и увеличавњем тражити потребне информације како би одговорили на наставникова питања. (Логоре смрти и концентрационе логоре, правце депортације људи широм Европе,...) 6 Завршни део часа (5-10 минута): На завршном делу часа ученици дају одговоре на питања која је наставник поставио. Наставник проверава усменим путем да ли су ученици усвојили основне појмове из данашње лекције. Ученицима задаје домаћи задатак. Домаћи задатак: Ученици добијају задатак да прочитају неке од текстова посвећених Холокаусту на блогу Учионица историје. Слободни су да износе коментаре, своја запажања и питања на Facebook групи Учионица историје.

7 Facebook група Учионица историје има преко стотину чланова. У групу су укључени ученици, наставници, студенти, стручна јавност, заљубљеници у историју. Циљ групе је промовисање и популаризација историје као наставног предмета. 7 Други час: утврђивање наставне јединице Последице рата кроз лични доживљај рата Облици рада: фронтални, индивидуални рад Наставне методе: Илустративно-демонстративна, гледање филма, практичан рад Уводни део часа (5 минута): Наставник објашњава да је час посвећен утврђивању градива. Пратићемо судбину Ане Франк, девојчице страдале у Холокаусту. Циљ нам је да сагледамо последице рата и Холокауст из другог угла, кроз лични доживљај рата, из угла јеврејске девојчице Ане Франк. У уводном делу часу наставник успоставља корелацију са предметом српки језик и књижевност и поставља питања везана за анализу дела Дневник Ане Франк обрађеног на часовима српског језика у седмом разреду. Ученици имају задатак да опиши осећања Ане Франк док се скривала у склоништу од Гестапоа. Први део главног дела часа (28 минута): Пројекција филма Кратки живот Ане Франк (The short life of Anne Frank). Документарни филм траје 28 минута и намењен је за приказивање на часовима. У овом кратком документарцу испричана је прича о судбини Ани Франк кроз цитате из њеног дневника, фотографије из породичног албума и документарне снимке важних историјских догађаја. Филм је изузетан материјал за едукацију младих о Холокаусту. Филм настоји пружити објашњења на сва питања која интересују ученике о судбини Јевреја у Другом светском рату.

8 Филм приказујемо путем видео бима. Филму смо присупили са You Tuba. You Tube је веб сајт намењен за размену видео датотека. Линк који води до странице са филмом Кратки живот Ане Франк. Други део главног дела часа (7 минута): Након пројекције филма наставник упућује ученика да са својих радних места приступе интернет страници Музеја Ане Франк ( Наставник ће повести ученике у виртуелну посету музеју Ане Франк. Циљ ове кратке активности је да ученицима покаже на који начин се могу истраживати и претраживати виртуелни музеји, библиотеке, историјски споменици и сл. 8 Лента времена живота Ане Франк. Овде је приказан живот Ане Франк и најзнаајнији догађаји из историје Другог светско рата. Користан подсетник за ученике приликом истраживања.

9 Виртуелна тура кроз кућу Ане Франк. Кроз неколико минута ученици могу посетити и обићи кућу Ане Франк, њену собу, таван, кухињу, проћи кроз ходнике и степенице... 9 Кликом на одређене предмете могу доћи до занимљивих информација о приватном животу Анине породице. Ученици добијају упутства како могу посетити виртуелне музеје са свог рачунара. Завршни део часа (5 минута): На завршном делу часа кроз разговор са ученицима сумирамо утиске о филму који смо погледали и Аниној кући и скровишту које смо обишли. Ученици добијају домаћи задатак да посете и истраже Музеј Ане Франк и своја запажања изнесу на Facebook-у (група Учионица историје). Свако има задатак да на зиду групе постави по неку занимљивост из живота Ане Франк која је на њега оставила најјачи утисак. Трећи час: утврђивање наставне јединице Последице рата кроз уметничко виђење рата Облици рада: групни рад, индивидуални рад, радионица

10 Наставне методе: практичан рад, припрема школске изложбе Уводни део часа (5 минута): На почетку часа наставник упознаје ученике да ће организовати радионицу. Циљ радионице је да ученици кроз уметничко виђење рата и ратних страдања развијају критичко мишљење и јачају истраживачки дух. Наставник обавештава ученике да ће 9. маја године поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату у холу школе организовати изложбу ратних плаката. Тема изложбе ће бити Ратни плакат уметничко виђење рата кроз учење о Холокаусту. Задатак ученика биће да на радионици припреме материјал за изложбу и поставе изложбу. 10 Први део главног дела часа (10-15 минута): Ученици добијају задатак да изаберу плакате који ће красити изложбу. Ученици су подељени у три групе. Прва група добија задатак да гледа Фашистичке ратне плакате у Србији, друга група добија задатак да гледа Ратне прогласе у Србији, а трећа група има задатак да гледа Нацистички ратни и пропагандни плакат. Наставник је претходно направио избор од 20 плаката за сваку категорију. Плакати су постављени на блогу Учионица историје којем ученици приступају. Одабир плаката ће ученици вршити тако што ће гласати за оне које сматрају најпогоднијим за изложбу. Критеријуми одабира којим ученици треба да се руководе су уметнички дојам и историјска вредност за проучавање Другог светског рата. Ученици треба да имају на уму да овом изложбом треба да представе млађим ученицима знања и вештине стечене на претходним часовима. Наставник је претходно припремио гласање на сајту Polldaddy.com затим убацио у чланке свог блога у категорију наставни материјали/xx век. Сваки ученик приступа гласању своје групе, отвара плакате у прегледачу, а затим бира пет тако што чекира бокс изнад слике и гласа. Након завршене активности добијамо резултате гласања и у оквиру сваке категорије бирамо 10 плаката са највећим бројем гласова. Након тога ученици унутар своје групе скидају са блога плакате које су избрали и смештају их у фолдер који су креирали и шаљу на наставников Напомена: гласање се врши на часу у дигиталној учионици. За потребе конкурса поставио сам на блог гласање којем корисници блога могу приступити и гласати без ограничења. Извршио сам симулацију и проверу гласања. За потребе радионице гласање се ресетује и ученици приступају гласању од нуле.

11 Линкови за гласње: Прва група, друга група, трећа група 11

12 Други део главног дела часа (20-25 минута): Ученици добијају нови задатак да на нивоу групе напишу коментаре за постере које су изгласали. Наставник објашњава да су коментари постера саставни део изложбе и да они имају улогу да посетиоцима приближе и објасне плакате које смо изабрали. Ученици би требало у неколико реченица да прокоментаришу сваки плакат на основу његовог садржаја. Наставник обилази групе и пружа подршку ученицима у писању коментара. Циљ ове активности је да ученици примене стечена знања и развију критички однос према тумачењу прошлости. Трећа група има најтежи задатак, јер су плакати на немачком језику. Наставник им помаже у преводу и тумачењу непознатих речи. 12 Пример: Коментар: Ментално оболеле особе коштају нашу заједницу рајхс марака током свог живота. Грађани то је ваш новац! Након обраде коментара ученици у Word документ бележе коментаре за сваки плакат, а затим шаљу на наставников Завршни део часа (5 минута): На завршном делу часу сумирамо прикупљене резултате претходних активности. Кроз разговор са ученицима наставник жели да дође до одговора шта је им је било најтеже приликом извођења ове активности, а које задатке су са лакоћом урадили. Саопштава им да ће на наредном часу поставити изложбу. Четврти час: Поставка изложбе практичан рад

13 Облици рада: групни рад Наставне методе: практичан рад, припрема школске изложбе Уводни део часа (5 минута): На почетку часа наставник даје објашњења ученицима како ће поставити изложбу Ратни плакат уметничко виђење рата кроз учење о Холокаусту. Ученике ће поделити у четири групе. Прва група ће добити задатак да на школском ласерском штампачу одштампа у боји плакате у А4 формату. Друга група добија задатак да на другом штампачу одштампа коментаре у Word документу. Трећа група добија задатак да на хамеру напише пригодан текст и исцрта великим словима наслов изложбе. Четврта група добија задатак да припреми паное у холу школе на које ће се поставити плакати и остали материјал неопходан за поставку изложбе (маказе, селотејп траку, чиоде,...). 13 Главни део часа (35 минута): Рад по групама. Чланови група приступају изради задатка на онову упутсва које им је поставио наставник. Након завршетка израде задатака чланови групе носе материјале за изложбу чланови четврте групе и заједно са њима приступају поставци изложбе. Чланови прве групе добијају прецизна упутства на који начин да обраде слику у програму Picture Manager и како да је одштампају на колор штампачу.

14 Чланови друге групе добијају прецизна упутсва како да унесу текст унутар табеле Word документа. Њихов задатак је да подесе маргине, уједначе фонт текста и да одштамају на папиру у боји. 14 Чланови треће групе добијају задатак да нацртају великим словима на хамеру назив изложбе Ратни плакат уметничко виђење рата кроз учење о Холокаусту. Један део треће групе преписује са блога Учионица историје део текста о Пропагандном и ратном плакату. Линк текста: Пропагандни и ратни плакат Завршни део часа (5 минута): Наставник разговара са ученицима по завршетку постављања изложбе. Пита их да ли су задовољни учињеним? Да ли је могло боље? Да ли смо нешто пропустили? Ученици добијају задужења да приликом отварања изложбе фотографишу, напишу кратак извештај, интервјуишу присутне. На основу података које прикупе написаће извештај са одржаних часова и радионица, утиске и извештај са изложбе са фотографијама које ће наставник објавити на свом блогу Учионица историје.

15 РЕЗИМЕ Наставна јединица Последице рата обрађује се у осмом разреду основне школе. Према наставном плану и програму садржај ове наставне јединице односи се на жртве Другог светког рата, страдање цивила и Холокауст. Циљ ове теме је развијање код ученика културе сећања на жртве рата и Холокауст уз примену информационо-комуникационих технологија. Часови се изводе у дигиталној учионици, на рачунарима. Предвидео сам четири школска часа за реализацију ове важне наставне јединице. Један час за обраду градива, а три за утврђивање. Први час је посвећен обради наставне јединице Последице рата. Ученици путем Power Point презентације и истраживања путем интернета долазе до нових сазнања о Холокаусту. Други час је посвећен утврђивању градива. Кроз анализу личног доживљаја рата пратимо судбину Ане Франк. Ученици гледају документарни филм и сурфују кроз виртуелни Музеј Ане Франк. Након предвиђених активности добијају домаће задатке где користе наставников блог Учионица историје ( и активно учествују у Facebook групи Учионице историје својим коментарима и запажањима. Трећи и четврти час чине радионицу где ученици учествују у припреми школске изложбе Ратни плакат уметничко виђење рата кроз учење о Холокаусту. Ученици активно учествују у избору плаката, тако што гласају путем интернета. Уређују коментаре и припремају плакате за изложбу користећи Microsoft Office програме. На основу стечених знања на претходним часовима циљ је да научено представе млађим ученицима школе, уз употребу информационо-комуникационих технологија. Током ових часова ученици ће овладати вештинама коришћења различитих веб сервиса, друштвених мрежа и програма: Wordpress блог Учионица историје Facebook (група Учионица историје), Slideshare, Википедија интернет енциклопедија, You Tube, Polldady (сервис за онлајн гласање), Microsoft Office (Word, Power Point, Picture Manager), Gmail, 15

НАСТАВНЕ МЕТОДЕ - вербалне - практичан рад - дијалог

НАСТАВНЕ МЕТОДЕ - вербалне - практичан рад - дијалог Разред: 8 број часа : 37, 38 Датум: Наставник: Градимирка Николић НАСТАВНА ПРИПРЕМА Наставни предмет: Техничко и информатичко образовање Наставна тема: Електричне машине и уређаји Наставна јединица: Електричне

More information

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ДИГИТАЛНИ ЧАС 2015/2016. НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА НАСТАВНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА ПРИМЕНА ИКТ У НАСТАВИ РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ШКОЛА: ОСНОВНА ШКОЛА ШАМУ МИХАЉ БАЧКО ПЕТРОВО СЕЛО ПРЕДМЕТ: МАТЕМАТИКА НАСТАВНА

More information

Креирање апликација-калкулатор

Креирање апликација-калкулатор 1 Креирање апликација-калкулатор Сабирање стрингова 1. Поставити на форму три поља за едитовање и једно дугме са натписом Сабери. 2. Кликом на дугме, треба да се у последњем пољу појави резултат сабирања

More information

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема: Питагорина теорема Број часа: 31.час Наставна јединица: Примена Питагорине теореме Тип часа: утврђивање Облици рада: фронтални, индивидуални Циљеви и задаци часа: утврђивање

More information

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА ЧАС Наставна тема: Божић Наставна јединица: Christmas Тип часа: обрада Paзред: други Циљеви часа Образовни (материјално-сазнајни): систематизација знања ученика у вези са прослављањем

More information

Quiz Maker, web сервиси (Quiz Star, YouTube)

Quiz Maker, web сервиси (Quiz Star, YouTube) Наставна јединица Српска револуција обрађује се у седмом разреду у оквиру наставне теме Нововековне српске државе Србија и Црна Гора. Њом почиње изучавање борбе нашег народа за ослобођење од турске власти.

More information

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Назив школе: Предавач: Наставни предмет: Наставна тема: Циљ наставне теме: Наставна јединица: Задаци часа: Образовни: ОШ Михајло Пупин Земун Горица Његовановић Природа и друштво

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви:

ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви: ГРАЂАНИН Предмет: Грађанско васпитање Разред: Шести Наставна тема: Упознавање основних елемената програма Наставна јединица: Упознавање са најзначајнијим појмовима из програма Школа: ОШ Вук Караџић Крушевац

More information

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину Понуда а за школску 201 4/2015. годину Први разред Наставни предмет Назив а Аутор Издавач Цена English Adventure, Cristiana Bruni, starter A - Suzannat Reed Pearson 850,00 English Adventure, Cristiana

More information

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год.

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. Основна школа Станоје Миљковић Брестовац СПИСАК УЏБЕНИКА за старије е (-) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. ЛИКОВНА КУЛТУРА Ликовна култура 5, уџбеник за 5. основне школе Здравко Милинковић

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

Образовни софтвери у настави Информатике и рачунарства у основној школи

Образовни софтвери у настави Информатике и рачунарства у основној школи Образовни софтвери у настави Информатике и рачунарства у основној школи Аутор: Теодора Савић Факултет техничких наука, Чачак, Интегрисане академске студије Техника и информатика, 2015. e-mail адреса: tsavic2000@yahoo.com

More information

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Достава захтева и пријава М-4 за 2015. годину преко електронског сервиса Фонда ПИО е-м4 Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Привредна комора Србије Београд, 7. март 2016. године www.pio.rs

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

Влада Републике Србије Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Влада Републике Србије Министарство просвете, науке и технолошког развоја Влада Републике Србије Министарство просвете, науке и технолошког развоја Ова књига је направљена у оквиру мађарског програма Партнер у учењу, који Мајкрософт корпорација у Мађарској спроводи у сарадњи

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Еразмус +: програм Европске комисије намењен образовању Хоризонт 2020: програм Европске комисије намењен науци Обезбеђује финансирање пројеката у области образовања и усавршавања,

More information

ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИК ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИК ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Др Драган М. Голубовић Небојша Д. Голубовић ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИК ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Драган М. Голубовић Небојша Д. Голубовић ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ

More information

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ др Милан Јанковић, директор Општи приказ Број становника: 7,18милиона (без Косова и Метохије) Укупна површина: 88.502 km² БДП у 2013:

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 00 Нови Сад, 20.02.2018. Кадетско првенство

More information

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова...

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова... Д И Г И Т А Л Н И Ч А С 2 012-2013. САДРЖАЈ РАДА SPACE 1. Подаци о аутору рада... 1 2. Општи подаци о часовима... 1 3. Приказ часова... 4 Први и други час (ДВОЧАС): Future simple... 4 План часа... 5 Трећи

More information

ПРИРУЧНИК ЗА ОБУКУ СУДИЈА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ

ПРИРУЧНИК ЗА ОБУКУ СУДИЈА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ ПРИРУЧНИК ЗА ОБУКУ СУДИЈА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Аутори: СНЕЖАНА АНДРЕЈЕВИЋ ЉУБИЦА МИЛУТИНОВИЋ ИВАНА КРСТИЋ СИЛВИЈА ПАНОВИЋ-ЂУРИЋ ДУШАН ИГЊАТОВИЋ ЈОВАН МИЉКОВИЋ Датум: Мај 2016 С А Д Р Ж А Ј I. МЕТОДОЛОГИЈА

More information

ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА НАСТАВНИ ЧАС

ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА НАСТАВНИ ЧАС ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА НАСТАВНИ ЧАС 1. ОПШТИ ПОДАЦИ О ЧАСУ Школа: OШ Светозар Марковић Тоза Место: Нови Сад Датум: 02.12.2014. Разред и одељење: VI-6 Кандидат: Ена Хорват 2. ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Наставни

More information

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Филдуза Р. Прушевић Садовић Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва - докторска дисертација - Београд,

More information

СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ

СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ Д. ЦВЕТКОВИЋ СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ... УДК 341.485(497.13) 1941/1945 (083.81)(093.2) 94(497.13) 1941/1945 (093.2) СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ Драган

More information

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА Бранкова 25 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 Е - пошта: sport@apr.gov.rs www.apr.gov.rs РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА ПРИЈАВА ЗА УПИС УДРУЖЕЊА, ДРУШТВА

More information

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /18

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /18 Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:12.2.2018. u 14:30 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

More information

1 (преузето )

1  (преузето ) Оригинални научни рад УДK: 316.77:004.773(497.11) Дражен Георгиевски drazen1978@yahoo.com Антрополошко истраживање учешћа младих на друштвеној мрежи Фејсбук: пример средњошколаца из Краљева Апстракт: Комуникација

More information

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17 Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:16.6.2017. u 13:44 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

More information

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Главни уредник Проф. др Бошко Влаховић Одговорна уредница Доц. др Наташа Филиповић

More information

ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ С ТРАДИЦИОНАЛНИМ УЧЕЊЕМ СТРАНОГ ЈЕЗИКА

ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ С ТРАДИЦИОНАЛНИМ УЧЕЊЕМ СТРАНОГ ЈЕЗИКА Maja С. Лемајић Висока пословна школа струковних студија Нови Сад maja_lemajic@yahoo.com UDK 371.3:811.111 DOI: 10.19090/mv.2017.8.251-270 ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ

More information

ОДНОС ДИСКУРСА ИСТОРИЈЕ И ДИСКУРСА ФИКЦИЈЕ У РОМАНУ ГЕЦ И МАЈЕР

ОДНОС ДИСКУРСА ИСТОРИЈЕ И ДИСКУРСА ФИКЦИЈЕ У РОМАНУ ГЕЦ И МАЈЕР УДК 821.163.41.09-31 Албахари Д. 930.1:82.0 Петра Пешић Универзитет у Нишу Филозофски факултет Петра Пешић ОДНОС ДИСКУРСА ИСТОРИЈЕ И ДИСКУРСА ФИКЦИЈЕ У РОМАНУ ГЕЦ И МАЈЕР ДАВИДА АЛБАХАРИЈА Сажетак: Предмет

More information

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ И МЕЂУНАРОДНА РАЧУНОВОДСТВЕНА РЕГУЛАТИВА Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија Информације о предмету Предавања: проф. др Љиљана Дмитровић Шапоња Вежбе: др Сунчица Милутиновић

More information

АНАЛИЗА УЏБЕНИКА МАТЕМАТИКЕ ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПРЕМА СТАНДАРДИМА Д-ГРУПЕ

АНАЛИЗА УЏБЕНИКА МАТЕМАТИКЕ ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПРЕМА СТАНДАРДИМА Д-ГРУПЕ З. Гајтановић, В. Ибро Зорица Гајтановић, МА 55 Проф. др Ваит Д. Ибро 56 Учитељски факултет у Призрену Лепосавић Зборник радова Учитељског факултета, 9, 2015, стр. 263-288 UDK: 371.3::51 371.671.046.12:51

More information

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД СРПСКИ ЈЕЗИК Буквар + ЦД Д Милић,Т Митић Радни листпви уз буквар Д Милић, Тијана Митић Нпви лпгпс а)писана слпва,б)штампана слпва Рач пп реч, читанка

More information

ПРЕДМЕТ: Базе података. СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Информациони системи и технологије. ВРСТА И НИВО СТУДИЈА: Основне академске студије

ПРЕДМЕТ: Базе података. СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Информациони системи и технологије. ВРСТА И НИВО СТУДИЈА: Основне академске студије БАЗЕ ПОДАТАКА Предмет: Базе података ПРЕДМЕТ: Базе података СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Информациони системи и технологије ВРСТА И НИВО СТУДИЈА: Основне академске студије СТАТУС ПРЕДМЕТА: Обавезни 2 Предмет: БАЗЕ

More information

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА 2014 СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА POPULATION STATISTICS ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ANNUAL RELEASE ИСПРАВЉЕНО САОПШТЕЊЕ/CORRECTED RELEASE 27. VIII 2015. Број/No. 99/15 РОЂЕНИ И УМРЛИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ BIRTHS AND DEATHS

More information

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ МАСТЕР РАД Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском Ментор: Проф. Др Милан

More information

ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА У ПЕДАГОШКОМ МУЗЕЈУ ПРОЈЕКАТ

ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА У ПЕДАГОШКОМ МУЗЕЈУ ПРОЈЕКАТ УДК: 069.12:37(497.11)"2007/2008" 371.383:[069.12:37(497.11)"2007/2008" ПРОЈЕКТИ Гордана Павловић Лазаревић Педагошки музеј, Београд glazarevic@pedagoskimuzej.org.rs ДА ЛИ МОГУ ОПЕТ ДА ДОЂЕМ? ЕДУКАТИВНА

More information

Вибли (Weebly) Садржај

Вибли (Weebly) Садржај Вибли (Weebly) Садржај Вибли сервис за креирање веб-места... 2 Карактеристике Вибли сервиса... 2 Креирање налога... 2 Избор теме... 3 Избор домена и креирање адресе сајта... 4 Израда сајта... 5 Наслов

More information

Алати за визуелизацију израде техничких цртежа у процесу учења техничког и информатичког образовања

Алати за визуелизацију израде техничких цртежа у процесу учења техничког и информатичког образовања Алати за визуелизацију израде техничких цртежа у процесу учења техничког и информатичког образовања Марина Рмуш Факултет техничких наука, Чачак Техника и информатика-мастер за електронско учење 2013/2014

More information

ТУМАЧЕЊЕ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА У КОНТЕКСТУ ДРУГИХ УМЕТНОСТИ (НА ПРИМЕРИМА ИЗ СРЕДЊОШКОЛСКИХ ПРОГРАМА ЗА КЊИЖЕВНОСТ)

ТУМАЧЕЊЕ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА У КОНТЕКСТУ ДРУГИХ УМЕТНОСТИ (НА ПРИМЕРИМА ИЗ СРЕДЊОШКОЛСКИХ ПРОГРАМА ЗА КЊИЖЕВНОСТ) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ МЕТОДИКА НАСТАВЕ ТУМАЧЕЊЕ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА У КОНТЕКСТУ ДРУГИХ УМЕТНОСТИ (НА ПРИМЕРИМА ИЗ СРЕДЊОШКОЛСКИХ ПРОГРАМА ЗА КЊИЖЕВНОСТ) ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА Ментор:

More information

Редни број: Наставна јединица: Колаж, фротаж, деколаж и асамблаж; колаж Из птичје 1. и 2. перспективе (илустровање песме Супер роде)

Редни број: Наставна јединица: Колаж, фротаж, деколаж и асамблаж; колаж Из птичје 1. и 2. перспективе (илустровање песме Супер роде) Уводни Главни Завршни Редни број: Наставна јединица: Колаж, фротаж, деколаж и асамблаж; колаж Из птичје 1. и 2. перспективе (илустровање песме Супер роде) Ликовни медијум: сликање Техника: колаж Циљеви

More information

Наставна средства у савременој настави

Наставна средства у савременој настави Наставна средства у савременој настави Вера Јелић 803/2014 Факултет Техничких наука, Чачак Техника и информатика, 2014/2015 verajelic99@gmail.com Mентор рада: проф. др. Жељко Папић Апртпакт - Рад предстаља

More information

ПРИМЕНА ИСТРАЖИВАЧКЕ МЕТОДЕ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ФИЗИЧКИХ САДРЖАЈА У НАСТАВИ ПРИРОДЕ И ДРУШТВА

ПРИМЕНА ИСТРАЖИВАЧКЕ МЕТОДЕ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ФИЗИЧКИХ САДРЖАЈА У НАСТАВИ ПРИРОДЕ И ДРУШТВА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПРИРОДНО МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЗИКУ ПРИМЕНА ИСТРАЖИВАЧКЕ МЕТОДЕ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ФИЗИЧКИХ САДРЖАЈА У НАСТАВИ ПРИРОДЕ И ДРУШТВА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА ментори: проф. др

More information

ВИКИПЕДИЈА КАО МОГУЋНОСТ ЗА ИНОВАЦИЈЕ У НАСТАВИ ИНФОРМАТИКЕ НА ПРИМЕРУ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА

ВИКИПЕДИЈА КАО МОГУЋНОСТ ЗА ИНОВАЦИЈЕ У НАСТАВИ ИНФОРМАТИКЕ НА ПРИМЕРУ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА Иновације у настави, XXVIII, 2015/4, стр. 114 120 Стручне информације ВИКИПЕДИЈА КАО МОГУЋНОСТ ЗА ИНОВАЦИЈЕ У НАСТАВИ ИНФОРМАТИКЕ НА ПРИМЕРУ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА Увод Данашње доба карактерише убрзан развој

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ - ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА Београд, Јове Илића 165, тел факс е-mail:

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ - ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА Београд, Јове Илића 165, тел факс е-mail: Редни број ПРЕДМЕТ-НАСТАВНИК ДАТУМ САТ СЛУШ. СОЦИОЛОГИЈА УВОД У ПОЛИТИЧКУ ТЕОРИЈУ проф. др Драган Симеуновић доц. др Ивана Дамњановић ИСТОРИЈА АНТИЧКЕ И СРЕДЊЕВЕКОВНЕ ПОЛИТИЧКЕ МИСЛИ 16. IX писмени: усмени:

More information

Савремене методе тестирања стандарда знања за техничко и информатичко образовање

Савремене методе тестирања стандарда знања за техничко и информатичко образовање Савремене методе тестирања стандарда знања за техничко и информатичко образовање мр Дарко Симић Факултет техничких наука, Чачак, Техника и информатика, 2011/2012 nastavnikdarko@gmail.com Ментор рада доц.

More information

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 5. РАЗРЕД

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 5. РАЗРЕД УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 5. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ГЕРУНДИЈУМ 2018/2019. школска година УЏБЕНИЦИ СУ У СКЛАДУ СА НОВИМ НАСТАВНИМ ПЛАНОМ И ПРОГРАМОМ Уводна реч Проф. др Синиша Јешић главни и одговорни

More information

Приказ часа. страна 1 од 13

Приказ часа. страна 1 од 13 Приказ часа Наставна јединица из Српског језика, из области језичке културе Речници српског језика у седмом разреду реализује се као час утврђивања, пошто ученици већ имају предзнање о томе шта су речници.

More information

ИНФОРМАТИКА У ОБРАЗОВАЊУ

ИНФОРМАТИКА У ОБРАЗОВАЊУ ИНФОРМАТИКА У ОБРАЗОВАЊУ Игњат Марковић Факултет техничких наука, Чачак Техника и информатика, 2015/2015 markovicbozana@mts.rs Ментор рада: др Жељко М. Папић, ванр. проф. Апртпакт Рад представља утицај

More information

адреса: Здравка Челара 16, Палилула БЕОГРАД телефони: ; тел/факс: СРЕДЊА ТЕХНИЧКА ПТТ ШКОЛА

адреса: Здравка Челара 16, Палилула БЕОГРАД телефони: ; тел/факс: СРЕДЊА ТЕХНИЧКА ПТТ ШКОЛА ШКОЛСКИ ПРОГРАМ ЗА ШК. 2014/15. 2017/18. ГОДИНУ Б Е О Г Р А Д ЈУН 2014. ГОДИНЕ адреса: Здравка Челара 16, Палилула БЕОГРАД телефони: 3290-334; тел/факс: 3290-861 е-маил: сајт: srednjatehnicka@pttskola.edu.rs

More information

Сигурност у програмском. https://docs.oracle.com/javase/8/do cs/technotes/guides/security/overvie w/jsoverview.html

Сигурност у програмском. https://docs.oracle.com/javase/8/do cs/technotes/guides/security/overvie w/jsoverview.html Сигурност у програмском језику Java https://docs.oracle.com/javase/8/do cs/technotes/guides/security/overvie w/jsoverview.html Java сигурносна архитектура Сигурносна архитектура за програмски језик Java

More information

Репродуктивна питања за тумачење књижевног текста у првом разреду основне школе

Репродуктивна питања за тумачење књижевног текста у првом разреду основне школе UDC 371.3:003-028.31 371.3::82.09 Иновације у настави, XXVIII, 2015/4, стр. 44 53 Рад примљен: 23. 11. 2015. Рад прихваћен: 23. 12. 2015. Оригинални научни рад др Зорица Цветановић 1 Универзитет у Београду,

More information

ОКВИР НАЦИОНАЛНОГ КУРИКУЛУМА ОСНОВИ УЧЕЊА И НАСТАВЕ

ОКВИР НАЦИОНАЛНОГ КУРИКУЛУМА ОСНОВИ УЧЕЊА И НАСТАВЕ ОКВИР НАЦИОНАЛНОГ КУРИКУЛУМА ОСНОВИ УЧЕЊА И НАСТАВЕ - за обукe и огледну примену - радни нацрт САМО ЗА ИНТЕРНУ УПОТРЕБУ 1 САДРЖАЈ РАЗВОЈ ОКВИРА НАЦИОНАЛНОГ КУРИКУЛУМА - САЖЕТАК 4 ПРВИ ДЕО: ОПШТИ ОКВИР

More information

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УРЕДБУ. Језик српског народа. Понедјељак, 30. март године БАЊА ЛУКА

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УРЕДБУ.  Језик српског народа. Понедјељак, 30. март године БАЊА ЛУКА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ЈУ Службени гласник Републике Српске, Бања Лука, Вељка Млађеновића бб Телефон/факс: (051) 456-331, 456-341 E-mail: sgrs.redakcija@slglasnik.org sgrs.oglasi@slglasnik.org sgrs.finansije@slglasnik.org

More information

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији 2 Диплома Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Друштва за српски језик и књижевност Србије и Задужбине Милоша Црњанског за нашу Идеју Друга награда за најуспешнији школски

More information

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ГЕРУНДИЈУМ 2018/2019. школска година УЏБЕНИЦИ СУ У СКЛАДУ СА НОВИМ НАСТАВНИМ ПЛАНОМ И ПРОГРАМОМ Уводна реч Проф. др Синиша Јешић главни и одговорни

More information

Едмодо (Edmodo) Садржај

Едмодо (Edmodo) Садржај Едмодо (Edmodo) Садржај Друштвена мрежа и платформа за учење... 3 Језичка локализација... 3 Поддомени: области и школе... 3 СРПСКИ ПОДДОМЕН ЕДМОДА... 4 Регистрација и пријављивање... 5 Почетна корисничка

More information

КАУЧСУРФИНГ КАО САВРЕМЕНИ ТРЕНД У ТУРИСТИЧКИМ КРЕТАЊИМА

КАУЧСУРФИНГ КАО САВРЕМЕНИ ТРЕНД У ТУРИСТИЧКИМ КРЕТАЊИМА УДК: 338.48 Оригинални научни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година X Број I Стр 190-217 Маја, Б. Мијатов, 1 докторанд Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Департман за географију,

More information

др Марина Јањић, ванредни професор за научну област Српски језик, изабрана у звање , Филозофски Факултет у Нишу члан комисије.

др Марина Јањић, ванредни професор за научну област Српски језик, изабрана у звање , Филозофски Факултет у Нишу члан комисије. УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 10 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Нови модели у настави српског језика и књижевности Снежанe

More information

Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ И АКТИВНОСТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ У ГОДИНИ

Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ И АКТИВНОСТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ У ГОДИНИ Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ И АКТИВНОСТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ У 2012. ГОДИНИ 2 Подаци и бројке 2012 Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ 2012. Извештај о раду

More information

АУДИО И ВИДЕО ТЕХНОЛОГИЈЕ БРУЦОШИ СРЕЋНА ШКОЛСКА 2017/18 ГОДИНА!

АУДИО И ВИДЕО ТЕХНОЛОГИЈЕ БРУЦОШИ СРЕЋНА ШКОЛСКА 2017/18 ГОДИНА! АУДИО И ВИДЕО ТЕХНОЛОГИЈЕ БРУЦОШИ СРЕЋНА ШКОЛСКА 2017/18 ГОДИНА! Историја 1987 Виша електротехничка школа 2007 Висока школа електротехнике и рачунарства Аудио и видео технологије I акредитација по новом

More information

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА Број:260 Датум: 11.04.2016. Сремска На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник РС бр.124/2012, 14/15 и 68/15) и Извештаја Комисије о стручној оцени понуде број 256 од 08.04.2016., директор

More information

Мотивација за учење, опажање поступака учитеља и доживљај самоефикасности ученика у математици и природним наукама 2

Мотивација за учење, опажање поступака учитеља и доживљај самоефикасности ученика у математици и природним наукама 2 Иновације у настави, XXX, 2017/2, стр. 29 48 UDC 159.953.5:51-057.874 doi: 10.5937/inovacije1702029L 371.3:51-057.874 Рад примљен: 26. 6. 2017. Рад прихваћен: 15. 8. 2017. Наташа З. Лалић-Вучетић 1, Снежана

More information

КОНФЕРЕНЦИЈА MUSEUMS AND COMMUNITY / OUTREACH WORK, БЕОГРАД, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР REX, СЕПТЕМБАР 2011.

КОНФЕРЕНЦИЈА MUSEUMS AND COMMUNITY / OUTREACH WORK, БЕОГРАД, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР REX, СЕПТЕМБАР 2011. 291 КОНФЕРЕНЦИЈА MUSEUMS AND COMMUNITY / OUTREACH WORK, БЕОГРАД, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР REX, 16-17. СЕПТЕМБАР 2011. Конференција је одржана у Културном центру Rex у Београду, а њену организацију су подржали:

More information

Школске библиотеке и креативни тим

Школске библиотеке и креативни тим Школске библиотеке и креативни тим зборник радова 1 Школска библиотека и креативни тим електронски зборник радова са Смотри стваралаштва школских библиотекара одржаних 2010-2012. године Уредници мр Славица

More information

Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ. 2 : за други разред основне школе. уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2

Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ. 2 : за други разред основне школе. уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2 Елвира Саваи Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ за други разред основне школе уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2 Главни уреɡник Проф. др Бошко Влаховић Оɡīоворна уреɡница Доц. др Наташа Филиповић

More information

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Наслов оригинала (Titre original de l œuvre) Magdalena Guirao-Jullien Petite méthode pour débuter en anglais RETZ / SEJER, Paris Publée par RETZ,

More information

ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ

ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ Скраћени назив пројекта: Пун назив пројекта: Број пројекта: План финансирања: Координатор: Датум почетка пројекта: Трајање пројекта: EVAL- INNO Јачање надлежности за евалуацију

More information

ПРИКАЗ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ

ПРИКАЗ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ ПРИКАЗ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ Учитељ: мр Душан Станковић, професор разредне наставе Наставни предмет: Природа и друштво Разред: IV Наставна тема: Моја домовина део света Наставна јединица: Географски положај

More information

ТЕМАТСКИ ДАН- ЧАС, МИНУТ. Математика, Српски језик, Свет око нас,физичко васпитање. Кључне речи:огледни час, припрема, прилози

ТЕМАТСКИ ДАН- ЧАС, МИНУТ. Математика, Српски језик, Свет око нас,физичко васпитање. Кључне речи:огледни час, припрема, прилози ТЕМАТСКИ ДАН- ЧАС, МИНУТ Математика, Српски језик, Свет око нас,физичко васпитање Кључне речи:огледни час, припрема, прилози Споменка Сенка Кочиш 2015 OШ Јосиф Маринковић, Нови Бечеј ТЕМАТСКИ ДАН: Интеграција

More information

ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ: ИДЕЈА И ПРАКСА

ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ: ИДЕЈА И ПРАКСА РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ 2016, бр. 10, стр. 35-46. UDK 376.1-056.26/.36 37.043.2-056.26/.36 doi: 10.5937/sinteze0-12363 Оригинални научни чланак ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ: ИДЕЈА И ПРАКСА Ана М Јовановић Попадић 1

More information

МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА PISA ТЕСТИРАЊА ЗА ОБЛАСТ МАТЕМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ ( МАСТЕР РАД )

МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА PISA ТЕСТИРАЊА ЗА ОБЛАСТ МАТЕМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ ( МАСТЕР РАД ) МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА PISA ТЕСТИРАЊА ЗА ОБЛАСТ МАТЕМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ ( МАСТЕР РАД ) Ментор: проф. др. АЛЕКСАНДАР ЛИПКОВСКИ Студент: ЈЕЛЕНА СТОЈКАНОВИЋ Број индекса:

More information

ПОНУДА АКРЕДИТОВАНИХ СЕМИНАРА за OKTOБАР/НОВЕМБАР/ДЕЦЕМБАР године

ПОНУДА АКРЕДИТОВАНИХ СЕМИНАРА за OKTOБАР/НОВЕМБАР/ДЕЦЕМБАР године РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - НИШ Париске Комуне бб, 1000 Ниш, Србија Тел:+31 1 202 300; Факс:+31 1 202 420 info@rcnis.edu.rs; http://www.rcnis.edu.rs т.р. 40-4266-41;

More information

Подршка развијању даровитости у школској пракси

Подршка развијању даровитости у школској пракси Иновације у настави, XXIX, 2016/3, стр. 73 83 UDC 159.928.22 Рад примљен: 20. 8. 2016. Рад прихваћен: 20. 9. 2016. Далиборка Р. Поповић 1 Универзитет у Крагујевцу, Природно- математички факултет Оригинални

More information

ISKUSTVENO U^EWE METODE I TEHNIKE

ISKUSTVENO U^EWE METODE I TEHNIKE ISKUSTVENO U^EWE METODE I TEHNIKE PRIRU^NIK ZA EDUKATORE Priredili: Aleksandar Jankovi} Vesna Bogdanovi} SADR@AJ Увод.......................................................... 3 Искуствено учење...............................................

More information

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА ВОДИЧ ЗА ПИЧЕВЕ 1 УВОД Индустрија комуникација у Србији је достигла стадијум развоја у којем и клијенти и агенције изражавају незадовољство процесом спровођења пичева (Pitch). ИАА Србија је као трипартитна

More information

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура )

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура ) Инфо ЕНаука.мк е единствениoт интернет пoртал вo Р.Македoнија кoј ги следи и пренесува најактуелните нoвoсти, истражувања и достигнувања во повеќе научни области. Главни цели на порталот се враќање на

More information

ПУНА ШКОЛА ЂАКА E X P A N Z I Ó

ПУНА ШКОЛА ЂАКА E X P A N Z I Ó ПУНА ШКОЛА ЂАКА СПРЕЧАВАЊЕ ОСИПАЊА УЧЕНИКА У ШКОЛИ: РАНА ДЕТЕКЦИЈА ЗНАКОВА ОСИПАЊА БУДИМПЕШТА, 2017 HUMAN CONSULTING АУТОРИ И АУТОРКЕ: ПЕТЕР РАДО, ХУБ ФРИДРИКС, ЈЕЛЕНА ЈОКСИМОВИЋ, ОЉА ЈОВАНОВИЋ, ЈОВАН

More information

НАСТАВА ПОЧЕТНОГ ЧИТАЊА И ПИСАЊА И САВРЕМЕНИ МЕДИЈИ

НАСТАВА ПОЧЕТНОГ ЧИТАЊА И ПИСАЊА И САВРЕМЕНИ МЕДИЈИ Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VIII, 1/2017. Буба СТОЈАНОВИЋ Педагошки факултет у Врању Универзитет у Нишу Далиборка ПУРИЋ Учитељски факултет у Ужицу Универзитет у Крагујевцу УДК 371.3:003-028.31

More information

АНАЛИЗА ПРОГРАМА СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА ИЗ ОБЛАСТИ КОМУНИЦИРАЊА (Каталог стручног усавршавања)

АНАЛИЗА ПРОГРАМА СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА ИЗ ОБЛАСТИ КОМУНИЦИРАЊА (Каталог стручног усавршавања) UDC: 371.13:316.776 Taтјана З. Михајлов Филозофски факултет докторске студије Методике наставе, Нови Сад Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Школска управа Зрењанин mihajlov.tatjana@gmail.com

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Тема: Утицај британских хумористичких серија на изговор енглеског језика

More information

УНИВЕРЗИТЕТ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ Докторске уметничке студије. Докторски уметнички пројекат КЉУЧНА РЕЧ УМЕТНОСТ

УНИВЕРЗИТЕТ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ Докторске уметничке студије. Докторски уметнички пројекат КЉУЧНА РЕЧ УМЕТНОСТ УНИВЕРЗИТЕТ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ Докторске уметничке студије Докторски уметнички пројекат КЉУЧНА РЕЧ УМЕТНОСТ ДИГИТАЛНЕ ГРАФИКЕ И ЊИХОВА КОМУНИКАЦИЈА У ВИРТУЕЛНОЈ И РЕАЛНОЈ

More information

С А Д Р Ж А Ј C O N T E N T S Страна Page Предговор Foreword Методолошка објашњења Notes on Methodology Структура радно способног становништва п

С А Д Р Ж А Ј C O N T E N T S Страна Page Предговор Foreword Методолошка објашњења Notes on Methodology Структура радно способног становништва п БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА BOSNIA AND HERZEGOVINA АНКЕТА О РАДНОЈ СНАЗИ LABOUR FORCE SURVEY Број: No: 1 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН STATISTICAL BULLETIN Бања Лука Banja Luka 2009 С А Д Р Ж А Ј C O N T E N T S Страна Page

More information

ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА ШКОЛА струковних студија. објављује К О Н К У Р С

ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА ШКОЛА струковних студија. објављује К О Н К У Р С ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА ШКОЛА струковних студија објављује К О Н К У Р С за упис студената у прву годину основних струковних студија школске 2015. / 2016. године У прву годину основних струковних студија школске

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ МАСТЕР РАД ЕФИКАСНОСТ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ У БЕОГРАДСКИМ ГИМНАЗИЈАМА МЕНТОР: Проф. др Милан Божић Кандидат: Наташа Дабић Костић БЕОГРАД, 2012 1 Садржај: Уводне

More information

НАСТАВА И УЏБЕНИЦИ ИСТОРИЈЕ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА У СРБИЈИ ( )

НАСТАВА И УЏБЕНИЦИ ИСТОРИЈЕ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА У СРБИЈИ ( ) UDC: 371.3::94(497.1) 1880/1913) Драгица Кољанин Оригиналан научни рад Универзитет у Новом Саду примљено: 1. јун 2013 Филозофски факултет прихваћено: 1. октобар 2013 Одсек за историју dragica.koljanin@gmail.com

More information

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА Гимназија Жарко Зрењанин Врбас АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА - понављање- https://www.youtube.com/watch?v=retaq5uybwe Светлана Мандић, проф. рачунарства и информатике Решавање проблема помоћу

More information

ИНТЕРПРЕТАЦИЈА РОМАНА ГЕЦ И МАЈЕР ДАВИДА АЛБАХАРИЈА У КЉУЧУ ОБРАЗОВАЊА О ХОЛОКАУСТУ 1

ИНТЕРПРЕТАЦИЈА РОМАНА ГЕЦ И МАЈЕР ДАВИДА АЛБАХАРИЈА У КЉУЧУ ОБРАЗОВАЊА О ХОЛОКАУСТУ 1 Методички видици, бр. 3/2012 73 UDK 821.163.41.09-31 Albahari D.:94 gordanatodoric021@gmail.com (Филозофски факултет, Нови Сад Српска и упоредна књижевност, докторанд) (СШ Светозар Милетић Нови Сад) ИНТЕРПРЕТАЦИЈА

More information

ISBN Љиљана Гавриловић. Балкански костими Николе Арсеновића

ISBN Љиљана Гавриловић. Балкански костими Николе Арсеновића ISBN 86-7587-030-2 Љиљана Гавриловић Балкански костими Николе Арсеновића SERBIAN ACADEMY OF SCIENCES AND ARTS INSTITUTE OF ETHNOGRAPHY SPECIAL EDITIONS Volume 52 Ljiljana Gavrilović Costumes from the Balkan

More information

Касетни ланчаник. Упутство за продавце. ROAD MTB Трекинг. Бицикл за вожњу по граду/рекреацију

Касетни ланчаник. Упутство за продавце. ROAD MTB Трекинг. Бицикл за вожњу по граду/рекреацију (Serbian) DM-CS0003-08 Упутство за продавце ROAD MTB Трекинг Бицикл за вожњу по граду/рекреацију URBAN SPORT E-BIKE Касетни ланчаник CS-M9000 CS-M9001 CS-M8000 CS-HG500-10 CS-HG400-9 CS-HG300-9 CS-HG200-9

More information

САВРЕМЕНИ МОДЕЛИ РАДА У НАСТАВИ ПРИРОДЕ И ДРУШТВА

САВРЕМЕНИ МОДЕЛИ РАДА У НАСТАВИ ПРИРОДЕ И ДРУШТВА Вељко Банђур Филозофски факултет Источно Сарајевo УДК 37.013 САВРЕМЕНИ МОДЕЛИ РАДА У НАСТАВИ ПРИРОДЕ И ДРУШТВА Апстракт: У раду су образложени и наведени примери за организацију часова обраде новог градива

More information

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK : ПРИСТУПАЧНОСТ ИНТЕРНЕТА ОСОБАМА СА ПОРЕМЕЋАЈЕМ РАЗЛИКОВАЊА БОЈА

ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр Ниш јануар - март UDK : ПРИСТУПАЧНОСТ ИНТЕРНЕТА ОСОБАМА СА ПОРЕМЕЋАЈЕМ РАЗЛИКОВАЊА БОЈА ТМ Г. XXXVI Бр. 1 Стр. 277-290 Ниш јануар - март 2012. UDK 376.1-056.262:004.738.5 Прегледни чланак Примљено: 25.03.2010. Драгица Радосав Универзитет у Новом Саду Технички факултет Михајло Пупин Зрењанин

More information

ПРИМЕНА МАРКЕТИНГА У ВАНПРИВРЕДНИМ (НЕПРОФИТНИМ) ОРГАНИЗАЦИЈАМА

ПРИМЕНА МАРКЕТИНГА У ВАНПРИВРЕДНИМ (НЕПРОФИТНИМ) ОРГАНИЗАЦИЈАМА УНИВЕРЗИТЕТ СИНГИДУНУМ Департман за последипломске студије СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: МАРКЕТИНГ И ТРГОВИНА МАСТЕР РАД ПРИМЕНА МАРКЕТИНГА У ВАНПРИВРЕДНИМ (НЕПРОФИТНИМ) ОРГАНИЗАЦИЈАМА Ментор: Проф.др. Данило Голијанин

More information

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА КОНГРЕСНОГ ТУРИЗМА БЕОГРАДА И ПРАГА

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА КОНГРЕСНОГ ТУРИЗМА БЕОГРАДА И ПРАГА Зборник радова Географски факултет Универзитета у Београду 63 (119-146) Оригинални научни рад УДК: 338.48-6:65(497.11)(437.11) doi: 10.5937/zrgfub1563119B КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА КОНГРЕСНОГ ТУРИЗМА БЕОГРАДА

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

Превенција вршњачког насиља у школском систему 2

Превенција вршњачког насиља у школском систему 2 UDC 37.064-057.874 Иновације у настави, XXVII, 2014/1, стр. 74 83 316.62-057.874 Рад примљен: 01. 02. 2014. Рад прихваћен: 03. 04. 2014. Прегледни рад др Далиборка Р. Поповић 1 Висока школа за васпитаче

More information