JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO UPRAVLJAČKA REFORMA I INOVATIVNI ALAT KOJI MOŽE UNAPRIJEDITI PRUŽANJE JAVNIH USLUGA. Prof. dr. sc.

Size: px
Start display at page:

Download "JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO UPRAVLJAČKA REFORMA I INOVATIVNI ALAT KOJI MOŽE UNAPRIJEDITI PRUŽANJE JAVNIH USLUGA. Prof. dr. sc."

Transcription

1 JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO UPRAVLJAČKA REFORMA I INOVATIVNI ALAT KOJI MOŽE UNAPRIJEDITI PRUŽANJE JAVNIH USLUGA Prof. dr. sc. Dejan Kružić

2 JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO UPRAVLJAČKA REFORMA I INOVATIVNI ALAT KOJI MOŽE UNAPRIJEDITI PRUŽANJE JAVNIH USLUGA SADRŽAJ Svaki monopol je sladak izazovi javnog menadžmenta Reaktualizirano značenje JPP Teškoće izbora: javni vs. privatni interes Tipologija/modeli JPP Najčešće pogrešne teze o pojmu i učincima JPP JPP kao upravljačka reforma i inovativan alat Kritične komponente za uspješno JPP Prednosti/ograničenja JPP Odabrani primjeri JPP: Kanada i Australija Ruke dalje od naših cesta nije primjer iz Hrvatske!!! Hrvatska: primjer iznimno uspješno ugovorenog JPP Hrvatska: primjer iznimno neuspješne realizacije JPP

3 JPP: SURADNJA JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA Javno privatno partnerstvo (JPP) je česta politička, ekonomska, medijska i općedruštvena tema, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Jedno od pitanja je: Kakva je percepcija JPP u RH? Zašto? Zelena knjiga o JPP u (2004) određuje JPP kao oblik suradnje između javne vlasti i privatnog poduzetnika koji ima za cilj osiguranje financiranja, izgradnju, obnovu, upravljanje i održavanje javne infrastrukture ili pružanje javnih usluga. JPP u zakonodavstvu Hrvatske, Europske unije i ostalih država nije jednoznačno definirano: ono obuhvaća čitav spektar različitih oblika suradnje javnog i privatnog sektora kojima je cilj povećati kvalitetu i učinkovitost pružanja javnih usluga. U brojnim razvijenim državama, ali i onima koje prolaze procese tranzicije, infrastrukturni objekti kao što su: ceste, željeznice, luke, aerodromi, zatvori, škole bolnice, sportski objekti, objekti sveučilišta, uredi za potrebe javnog sektora, vodovodni sustavi, sustavi odvodnje, sustavi zaštite okoliša i sl., se realiziraju primjenom nekog od oblika JPP.

4 JAVNI MENADŽMENT SVAKI JE MONOPOL SLADAK Ideja JPP nije nova. Primjena JPP je naročito intenzivirana početkom 80 tih godina proteklog stoljeća, pored ostalog i kao odgovor javnog sektora na opravdane kritike da koristeći svoj monopol pokazuje odsustvo bilo koje želje za povećanjem konkurentnosti svojih usluga što rezultira smanjenjem ponude javnih usluga, odsustvom inovacija u pružanju javnih usluga i izloženosti političkom uplitanju i djelovanju. Privatni je sektor značajno INOVATIVNIJI od javnog sektora, a NEPOSTOJANJE KONKURENCIJE jedan je od najčešćih razloga NEUČINKOVITOSTI JAVNE UPRAVE. Kada je javni sektor jedini ponuđač javne usluge ponaša se monopolistički. Budući da ne postoji alternativni ponuđač, nije moguće ocijeniti da li je ovaj način isporuke javne usluge optimalan. No, ako javni sektor definira standarde isporuke javne usluge i temeljem tih standarda pozove privatni sektor da on ponudi isporuku javne usluge, ponuđači iz privatnog sektora će se nadmetati kako bi njihova ponuda bila najprihvatljivija. Oni će upravljajući ekonomičnošću, produktivnošću, efikasnošću uporabe resursa i sl. nastojati postići optimalan odnos između uloga, troškova i dobiti (Juričić, 2011, 21).

5 REAKTUALIZIRANO ZNAČENJE JPP a Očekivanja stanovnika rastu kao što raste i njihova potražnja za što boljim javnim uslugama, po što nižoj cijeni veoma je čest slučaj da povjerenje stanovništva u svoju vladu i njene lidere ovisi u velikoj mjeri o kvaliteti usluga koje one pružaju. Potrebe za bržim društvenim/lokalnim razvojem u stalnom su porastu a njihovo zadovoljavanje zahtijeva kako novčana sredstva, materijalne resurse tako i, naročito, znanje, inovativne pristupe upravljanju, što nije moguće uvijek realizirati obzirom na ograničenost resursa (ne samo novčanih, već često i "samo" ljudskih resursa) javnog partnera. Iskustva brojnih država, ne samo razvijenog svijeta, pokazuju da je ograničenost resursa centralnih/lokalnih jedinica moguće prevladati uvođenjem privatnog sektora (njegovog znanja, vještina, kapitala, materijalnih resursa) u partnerske, suradničke aranžmane s javnim sektorom koristeći pri tom poduzetnički duh privatnog sektora koji generira kako realizaciju svojih ciljeva tako i opće društvenih koristi.

6 GLAVNA OBILJEŽJA JPP Uvođenje privatnog partnera u realizaciju javnih projekata i pružanje javnih usluga omogućava da javni partner definira (1) javnu uslugu i (2) standarde njezine isporuke (izlazne karakteristike), a da privatni partner (1) preuzme financiranje, rizike izgradnje i raspoloživosti, te (2) upravljajući projektom dugi niz godina ostvaruje svoju korist (Juriči 2011). JPP predstavlja kooperaciju javnog i privatnog sektora sa sinergijskim učincima (Osborn 2000), Programi JPP nude dugoročno održiv pristup unapređenja javnih usluga i javne infrastrukture uključivo i povećanje raznolikosti poslovnih aktivnosti (Montanheiro; 2000). JPP doprinosi boljem tržišnom valoriziranju javne imovine i povećanju efekata pri trošenju novca poreznih obveznika (Akintoye; 2003), sve s ciljem postizanja javno korisn svrhe. JPP omogućava da se u određenom procesu isporuke proizvoda ili usluge postigne javn cilj, a da se javni sektor ne uključuje u sve faze koje taj proces obuhvaća. JPP dovodi do oslobađanja sredstava u javnom sektoru, veće vrijednosti za porezne obveznike (VfM) i brojnih koristi za ekonomiju.

7 TEŠKOĆE IZBORA: JAVNI VS PRIVATNI INTERES Javna vlast određuje ciljeve projekta JPP vodeći pri tom računa o javnom interesu i kvaliteti usluga, a privatni partner (najčešće) projektira, osigurava financiranje, gradi, održava, upravlja, objektom, snosi većinu rizika...; Svoj interes privatni partner ostvaruje ulaskom u novo područje djelovanja i naplati usluga od krajnjeg korisnika (javnog partnera ili stanovništva);

8 POGREŠNE TEZE O POJMU I UČINCIMA JPP Postoji nerazumijevanje koncepta JPP upravo od strane onih kojima JPP može omogućiti stvaranje dodane vrijednosti a to je, prije svega, javni sektor. Najčešće POGREŠNE teze o pojmu i učincima JPP a su (Canada 1999 Juričić, 2011,8): 1. JPP je isto što i privatizacija, 2. Ulaskom u JPP javni sektor gubi kontrolu nad isporukom javnih usluga, 3. Osnovni interes javnog sektora za JPP om je izbjegavanje zaduživanja, 4. Kod JPP a kvaliteta javne usluge pada, 5. Radnici su kod JPP a u nepovoljnijem položaju, 6. Troškovi javne usluge narast će kako bi se isplatio profit privatnog sektora, 7. Javni se sektor može zaduživati po povoljnijim uvjetima od privatnog sektora.

9 TIPOLOGIJA/MODELI JPP-a Osnova na kojoj počiva JPP nije privatizacija. Privatizacija predstavlja transfer javnog vlasništva i odgovornosti u privatni sektor u cijelosti, a JPP je uvođenje privatnog sektora u izgradnju, modernizaciju, financiranje i upravljanje javnim uslugama (i infrastrukturom) uz obostran interes i javnog i privatnog sektora prema dugoročnim ugovorima kojima javni sektor zadržava kontrolu i odgovorno za funkcioniranje sustava. JPP se temelji na podjeli rizika, troškova i koristi među partnerima. U JPP se pojavljuju brojni modeli partnerstva, od kojih financiranje javnog sektora uključivanjem privatnog partnera predstavlja tek jedan dio. Ostali dijelovi na kojim počiva JPP najčešće su: projektiranje, izgradnja, korištenje, upravljanje i održavanje javne infrastrukture i usluga. Ne postoji univerzalni model ili standard podoban za JPP. Svako JPP je: posebno, specifično, u kojem je potrebno uzeti u obzir brojne faktore i parametre, a naročito: spremnost partnera na suradnju i dogovornu alokaciju rizika.

10 TEMELJNI OBLICI REALIZACIJE JPP Oblik JPP Vlasništvo Izvedba i održavanje Kapitalna ulaganja Komercijalni rizici Trajanje Ugovori o upravljanju i pružanju usluga Javno Privatno Javna Javni 3 5 godina Ugovori o najmu/ zakupu Zajednička ulaganja Koncesijski ugovori Privatna financijska inicijativa Javno Privatno Privatna Privatni 7 15 godina Javno/ Privatno Privatno /Javno Privatno/ Javno Privatno Javno/ Privatno Javno/ Privatno Akt o osnivanju Privatno Privatna Privatni (50) godina Privatno Privatna Privatni (50) godina Ugovori BOO, BBO Privatno Privatno Privatna Privatni i više godina

11 JPP: UPRAVLJAČKA REFORMA I INOVATIVAN ALAT Rasprostranjen pristup JPP po kojem je partnerstvo suvremeni model financiranja javnog sektora kojim javna vlast pomoću privatnog partnera prevladava jaz u financiranju većih kapitalnih ulaganja nije potpun, budući da partnerstvu prilazi samo kao obliku u kojem je jedino pitanje financiranja dominantan problem. Ovakav pristup JPP kao modelu financiranja javnog sektora značajno je uži nego što JPP po svojoj suštini predstavlja osim financiranja tu su projektiranje, izgradnja, korištenje, održavanje, upravljanje javnim objektom i preuzimanje rizika. U JPP moguće je uočiti sljedeće bitne karakteristike (Built Spiering, Dewulf; 2006): JPP je upravljačka reforma, JPP doprinosi pomicanju rizika (sukladno ugovorenoj alokaciji rizika) ali i raspodjeli moći između javnog i privatnog sektora, JPP je inovativan alat koji može unaprijediti pružanje javnih usluga, JPP je način rješavanja problema pružanja javnih usluga s ciljem povećanja njihove kvalitete i smanjenja cijene javne usluge. Pojam partnerstva naglašava novu kvalitetu odnosa između DRŽAVE/LOKALNE VLASTI I PODUZETNIKA, koja je znatno više uravnotežena putem podjele rizika i nagrada u odnosu na klasične ugovorne odnose iz područja javne nabave.

12 PREDNOSTI/OGRANIČENJA JPP a Prednosti JPP a: dugoročnost ugovora traju dulje od političkih mandata manja osjetljivost na izborne rezultate, povećanje kvalitete objekata i smanjenje ukupnih životnih troškova objekta, rasterećenje tekućeg zaduživanja javne vlasti; javni partner brojne rizike prenosi na privatnog, naplata za usluge počinje se realizirati tek kad je objekt u funkciji javni partner ne mora osigurati značajna financijska sredstva za realiziranje investicije. privatni partner odgovara za performanse i funkcionalnost objekata, odnosno javni partner dobiva kvalitetu za plaćenu uslugu (value for money VfM). Ograničenja JPP a: dugotrajnost procesa odabira partnera; složenost procedure; nepostojanje standardnih uvjeta ugovora, postojanje nepovjerenja i nerazumijevanja među partnerima; nepostojanje širokog iskustva u kreiranju uspješnih partnerskih odnosa. Kritične komponente za uspješno JPP: Politička volja i vodstvo; Podržavajuća pravna i institucionalna okolina; Javno mišljenje i uključeno javnosti. Otvorena komunikacija sa svim sudionicima partnerstva; Konstantno praćenje performansi projekta. I ono najvažnije za uspješno JPP bitno je odabrati pravog partnera.

13 ODABRANI PRIMJERI: KANADA I AUSTRALIJA KANADA: (10 Year Economic Impact Assessment of PPP in Canada, , The Canadian Council for PPP & InterVistas, 2013) 121 projekt JPP ( ) kojim je generirano: radnih mjesta ( direktnih); 92,1 milijarde $ pruženih usluga, 48,2 milijarde $ GDP; 9,9 milijardi $ uštede u troškovima (VfM). AUSTRALIJA: (Performance of PPPs and Traditional Procurement in Australia, final report, The Allen Consulting Group, University of Melburne, usporedba 21 JPP i 33 projekta s tradicionalnim financiranjem : od 4,9 milijardi $ JPP projekata prekoračenje troškova je iznosilo 58 milijuna $ (1,2%), od 4,5 milijardi $ tradicionalno financiranih projekata prekoračenje troškova je iznosilo 673 milijuna $ (14,9%), kod tradicionalno financiranih projekata prosječno probijanje roka izgradnje je oko 23,5% a kod JPP projekata oko 1,1%.

14 RUKE DALJE OD NAŠIH VODA, ZDRAVSTVENE SKRBI, NAŠIH CESTA I STANOVANJA Toronto, U Torontu je 21. veljače održan Forum za borbu protiv privatizacije. Taj je događaj nastavak višedesetljetne borbe sindikata, aktivista i zainteresiranih građana protiv privatizacije i za zaštitu javnih usluga. Fokus je na područjima od naročitog značenja, a to su zdravstvo, javni prijevoz, stanovanje. Privatizacija je posvuda, u našim gradovima, regijama, diljem zemlje, a prodaju se javna dobra, resursi, usluge. Javni projekti se financiraju putem JPP a, a javnost se onemogućuje u kontroli i nadgledanju procesa u programima koji su nam od vitalnog značaja. Privatizacija javnog sektora prijeti transformacijom našeg zdravstvenog sustava, obrazovanja, energije, prometa u privatno vlasništvo od kojeg će imati koristi samo 1% onih koji će ubirati profit. ZAGREB: OTKRIVAMO PRAVI UZROK SUKOBA (Jutarnji list, ) XXX traži INU, HEP, JANAF, HRVATSKE VODE, HRVATSKE ŠUME.. U YYY šokirani nama je to apsolutno neprihvatljivo. To bi značilo da bi nama od većih poduzeća pripali samo Hrvatske ceste i autoceste te HŽ.

15 ODABRANI PRIMJER: HRVATSKA Obzirom na dobro razvijenu pravnu, regulatornu i institucionalnu infrastrukturu JPP, Hrvatska je rangirana na 1. mjesto od 25 država Istočne Europe (EBRD, ). Ugovoreni i odobreni projekti JPP: ,00 kuna Namjera provedbe JPP: ,00 kuna UKUPNO JPP: ,00 kuna (AIK; ožujak 2016.)

16 INOVATIVAN MODEL JPP NA PRIMJERU SPORTSKO POSLOVNOG KOMPLEKSA U SPLITU: JAVNI I PRIVATNI INTERES Zemljište površine oko m 2 na kojem se gradi Sportskoposlovni kompleks vlasništvo je Republike Hrvatske i Grada Splita. Više od 50 godina na tom se prostoru ne obavlja nikakva djelatnost. Javni partner - Grad Split ostvaruje svoj javni interes u zadovoljenju potreba građana na području sporta, rekreacije, kulture i, naročito, prometa u mirovanju, budući da u cijeloj sportskoj i industrijskoj zoni nema javnih garaža. Daljnji interes javnog partnera je realizacija velike gradske investicije koja će generirati veću zaposlenost poduzetničkog sektora i gradskih komunalnih društava, otvaranje novih radnih mjesta i promjenu strukture gradskog gospodarstva. Privatni partner ostvaruje svoje privatne interese putem dobivanja prava građenja na atraktivnoj gradskoj lokaciji, očekivanog zapošljavanja vlastitih kapaciteta u izgradnji i korištenju objekata, kao i realizaciji dobiti od kontinuiranog korištenja izgrađenih sadržaja, samostalnog korištenja ili davanja u zakup komercijalnih sadržaja i naplate mjesečne zakupnine za zakup dvorane od strane javnog partnera.

17 ŠTO JE UGOVORENO A. Dvorana kapaciteta oko posjetitelja ( ) B. Garaža na 8 etaža s oko parkirnih mjesta ( ) C. Hotel kapaciteta 200 soba; restorani; uredski prostori i kongresna dvorana ( ) D. Trgovački centar površine oko m2 ( )

18 UGOVOR O JPP OBVEZE PRIVATNOG PARTNERA Privatni partner će financirati i izgraditi Dvoranu i komercijalne prostore, ishoditi uporabne dozvole, upravljati radom i održavati i koristiti Dvoranu i komercijalne prostore u roku od 30 godina i nakon toga ih prenijeti u vlasništvo javnog partnera; Privatni partner će: koristiti vlastita sredstva odnosno, jamstva bez financijskog sudjelovanja i jamstva Grada, snositi kompletan rizik građenja i rizik raspoloživosti i uporabe Dvorane, te snositi rizik eksploatacije Dvorane i komercijalnih prostora; MATRICA ALOKACIJE RIZIKA (155 rizičnih aktivnosti) Rizik definiranja projekta Rizik natječajnog procesa Rizik financijskog zatvaranja Rizik realizacije građevina Rizik pružanja usluga Financijski rizik Opći rizici Rizik je uglavnom podijeljen Rizik je uglavnom na javnom sektoru Rizik je na privatnom sektoru Rizik je uglavnom na privatnom sektoru Rizik je na privatnom sektoru Rizik je na privatnom sektoru Rizik je uglavnom podijeljen 18

19 UGOVOR O JPP OBVEZE JAVNOG PARTNERA Javni partner će: izgrađenu Dvoranu koristiti 52 dana u godini, te redovito plaćati ugovorenu mjesečnu zakupninu i to tijekom 348 mjeseci. Zakup Dvorane koji će plaćati Grad, sadrži dobit i sve troškove Izvršitelja, uključujući i troškove upravljanja i održavanja Dvorane i to je jedina naknada koju će za svoj ulog i rad primati Izvršitelj od javnog partnera. Komercijalnu eksploataciju Dvorane i komercijalnih prostora (garaže, hotela, trgovačkog centra) će Izvršitelju tijekom trajanja Ugovora plaćati krajnji po njemu odabrani korisnici izgrađenih građevina, Istekom razdoblja od 30 godina, Izvršitelj vraća zemljište u posjed Gradu te predaje Dvoranu i izgrađene komercijalne prostore U POSJED i VLASNIŠTVO GRADA BEZ NAKNADE. 19

20 UGOVORENI MODEL JPP U SPLITU Ukupna investicijska ulaganja iznose 147 mil. EUR (97 mil. EUR gradnja i 50 mil. EUR komunalnih doprinosa, opremanja građevine, priključaka,isl.).ukupni životni troškovi projekta procjenjuju se na oko 440 mil. EUR, na razini 30 godina. Projektiranje 2% Izgradnja 22% Komunalni doprinos 4% Ostali troškovi projekta u građenju 5% Troškovi održavanja 7% Bankovni troškovi projekta 41% Ostali životni troškovi projekta 19% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45%

21 KOMPARACIJA SPLITSKOG JPP SA SLIČNIM JPP U RH Grad Predmet ugovora o JPP Rok u god. Cijena s PDV -om godišnje (u EUR) Zagreb Dvorana kapaciteta oko posjetitelja Varaždin Dvorana kapaciteta oko posjetitelja SPORTSKO-POSLOVNI KOMPLEKS LORA: A. Dvorana kapaciteta oko posjetitelja SPLIT B. Garaža na 8 etaža s oko 1500 park. mjesta C. Hotel kapaciteta 200 soba; restorani; uredski prostori i kongresna dvorana D. Trgovački centar površine oko m

22 STUPOVI ZAŠTITE INTERESA JAVNOG PARTNERA Ugovor o JPP (ukupnog obujma oko 230 stranica) uključuje brojnu zaštitu javnog partnera - dominiraju TRI STUPA ZAŠTITE INTERESA JAVNOG PARTNERA: 1. Članak 13.6.: Ukoliko izvršitelj (privatni partner) ne osigura financiranje Komercijalnih prostora (Garaže, Hotela i Trgovačkog centra) do početka uporabe Dvorane, Izvršitelj je suglasan da Grad Split plaća Mjesečnu zakupninu na poseban račun, a Izvršitelj ne može raspolagati uplaćenim sredstvima mjesečnih zakupnina sve dok ne osigura adekvatno financiranje za gradnju Komercijalnih prostora ili ne izgradi Komercijalne prostore. 1. Članak 10.1.: Izvršitelj će predati Naručitelju neopozivo jamstvo za dobro izvršenje obveza iz ugovora - Garanciju Banke. na iznos do ,00 kuna. 1. Članak 10.4.: Osim garancije banke Izvršitelj će predati Naručitelju Garanciju Matične tvrtke kojom se osnivači Izvršitelja (DPN) obvezuju Naručitelju da će po prvom pisanom pozivu nadoknaditi svu štetu, gubitke i troškove koje je ovaj imao zbog Izvršiteljevog neispunjavanja ili neurednog ispunjavanja obveza iz Ugovora. Garancija Matične tvrtke u formi OVRŠNOG JB akta uključuje: (1) NEOPOZIVU I BEZUVJETNU GARANCIJU za ispunjenje svih ugovorenih obveza i odgovornosti Izvršitelja i (2) Obvezu po kojoj Ako Izvršitelj propusti ispuniti sve svoje obveze u izgradnji, sukladno Ugovoru o JPP OBEŠTETIT ĆEMO I NADOKNADITI GRADU SPLITU SVE ŠTETE, GUBITKE I TROŠKOVE koji će nastati kao posljedica propusta za koje je Izvršitelj odgovoran zaključen je Ugovor o JPP u

23 PROCJENA UTJECAJA JPP NA GRADSKI PRORAČUN (VfM) Redni broj Vrste poreznih i neporeznih prihoda Grada Očekivani broj novozaposlenih osoba Porez i prirez na dohodak (godišnje) Komunalna naknada (godišnje) Ukupni efekt od poreza i prireza na dohodak i komunalne naknade (godišnje) a. Ukupni efekt od poreza i prireza na dohodak i komunalne naknade (za 30 godina) Komunalni doprinos (ukupno za investiciju) Sveukupni efekt na lokalni proračun (za 30 godina) (3.a. + 4.) U KUNAMA Sveukupni efekt na lokalni proračun u EUR (za 30 godina - tečaj 1 EUR = 7,40 kuna) Ulaganja Grada Splita u kompleks Lora u EUR Napomena: Republika Hrvatska i Grad Split sklopili su Sporazum o zajedničkom financiranju zakupnine u visini od EUR godišnje, svaki po 50% iznosa, na rok od 29 godina. Sukladno omjeru snošenja troškova, svaki od sudionika stječe 1/2 suvlasništva nad Gradskom sportskom dvoranom, garažom, komercijalnim sadržajima te hotelsko uredskim sadržajima.

24 ŠTO JE REALIZIRANO OD UGOVORENOG? ŠTO I KAKO DALJE? Privatni je partner prestao s izvršavanjem obveza iz JPP Ugovora. Privatni partner nije izgradio tri komercijalna objekta koja predstavljaju predmet ugovora!!! Postupak nije okončan. Kako je do toga došlo? Zašto Grad nije aktivirao instrumente zaštite javnih interesa i svojih potraživanja? Što je moguće očekivati u daljnjoj realizaciji?

25 UMJESTO ZAKLJUČKA PREPORUKE JPP nije čudotvorno rješenje za javni sektor ALI može znatno poboljšati dostupnost, kvalitetu, inovativnost i cijenu javne usluge. Javno privatnim partnerstvom ne mogu se riješiti svi problemi nedostatnosti sredstava i proračunskih ograničenja javnog sektora ALI se može osigurati veći broj izgrađenih građevina i javne infrastrukture i brže zadovoljavanje potreba javnog standarda. Uz korištenje inovativnosti privatnog sektora moguće je putem JPP a generirati brojne koristi razvoj novih djelatnosti, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje prihoda javnog i privatnog partnera.

26 JPP UPRAVLJAČKA REFORMA I INOVATIVNI ALAT KOJI MOŽE UNAPRIJEDITI PRUŽANJE JAVNIH USLUGA HVALA NA POZORNOSTI!

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Značenje i postupak izračuna vrijednosti za novac kod projekata javno-privatnog partnerstva

Značenje i postupak izračuna vrijednosti za novac kod projekata javno-privatnog partnerstva 2014 epublika Hrvatska Agencija za javno-privatno partnerstvo Priručnici za pripremu i provedbu modela Priručnici za pripremu i provedbu modela Priručnik Verzija 2 6 Značenje i postupak izračuna vrijednosti

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Priprema i provedba velikih. projekata javne rasvjete po JPP proceduri

Priprema i provedba velikih. projekata javne rasvjete po JPP proceduri Priprema i provedba velikih projekata javne rasvjete po JPP proceduri Efikasna isporuka usluge energetske uštede u projektima Javne Rasvjete, Opatija 02.07. 2013. Prof.dr.sc. Saša Marenjak The European

More information

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević Upravljanje kvalitetom usluga doc.dr.sc. Ines Dužević Specifičnosti usluga Odnos prema korisnicima U prosjeku, lojalan korisnik vrijedi deset puta više nego što je vrijedio u trenutku prve kupnje. Koncept

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA CRNA GORA (1}(02.17&r/4 Ver. O;:, fjr}/ ~ AGENCUA ZA ELEKTRONSKE KOM~~IKACUE J.O.O "\\ L\lax Montenegro" BrOJ o/-lj Podoor'ca.d:ioL 20/1g0d I POSTANSKU DEJATELNOST DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES 2008 Ključne brojke Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES MREŽA AUTOCESTA Motorway Network 1.198,7 km 41,5 km

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

Sustav potpore za program OBZOR 2020.

Sustav potpore za program OBZOR 2020. Sustav potpore za program OBZOR 2020. INFORMATIVNI DAN Obzor 2020. Prioritet:Industrijsko vodstvo Područje: Nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija, napredna proizvodnja i prerada (NMP+B)

More information

Zanemarimo računicu. Opasnosti javno-privatnih partnerstva u srednjoj i istočnoj Europi

Zanemarimo računicu. Opasnosti javno-privatnih partnerstva u srednjoj i istočnoj Europi Zanemarimo računicu Opasnosti javno-privatnih partnerstva u srednjoj i istočnoj Europi Tekst što slijedi sažetak je izvornog rada koji se može pronaći na: www.bankwatch.org/ documents/never_mind_the_balance_sheet.pdf

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP (PPP) AS A FORM OF COOPERATION

PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP (PPP) AS A FORM OF COOPERATION Slobodan Aćimović, Marija Džopalić: PPP MODEL KAO OBLIK SARADNJE JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA 71 PPP MODEL KAO OBLIK SARADNJE JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP (PPP) AS A FORM OF COOPERATION

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

Prometna politika parkiranja u gradovima. Inicijativa kvalitativnog poboljšanja sustava parkiranja

Prometna politika parkiranja u gradovima. Inicijativa kvalitativnog poboljšanja sustava parkiranja Prometna politika parkiranja u gradovima Inicijativa kvalitativnog poboljšanja sustava parkiranja Cilj prometne (parkirne) politike Prosječno vozilo - 23 h u mirovanju 1 h u vožnji Prosječno oko 30 % prijevozne

More information

METODE MJERENJA UČINAKA DOGAĐAJA U TURIZMU. 12. tematska jedinica

METODE MJERENJA UČINAKA DOGAĐAJA U TURIZMU. 12. tematska jedinica METODE MJERENJA UČINAKA DOGAĐAJA U TURIZMU 12. tematska jedinica Zašto utvrditi uspješnost događaja? Identificirati i riješiti probleme Utvrditi načine na koje se može unaprijediti upravljanje Utvrditi

More information

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA Ph.D. Dražen Ćućić Faculty of Economics in Osijek Department of National and International Economics E-mail: dcucic@efos.hr Ph.D. Boris Crnković Faculty of Economics in Osijek Department of National and

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA Grad Zagreb sudjelovat će kao partner u projektu MEANING - Metropolitan Europeans Active Network, Inducing Novelties in Governance, u okviru: Programa: Europa za građane Potprogram 2: Demokratski angažman

More information

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES Zijad Džafić UDK 334.71.02(497-15) Adnan Rovčanin Preliminary paper Muamer Halilbašić Prethodno priopćenje DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES ABSTRACT The shortage of large markets

More information

PROJEKT UKUPNOG RAZVOJA GRADA CRIKVENICE SAŽETAK

PROJEKT UKUPNOG RAZVOJA GRADA CRIKVENICE SAŽETAK Project Management Consulting društvo s ograničenom odgovornošću za izradu marketinških, financijskih i ekonomskih analiza i prognoza Baštijanova 9, 51000 Rijeka, Ured:Riva Boduli1/VI kat,tel.(0)51 338

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP "VODOVOD I KANALIZACIJA" A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053)

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP VODOVOD I KANALIZACIJA A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053) " Adresa: Mar~la T1ta 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www ejn.gov.ba Datum I vrl1eme slan]a bav]ehen]a na 061avu:25 5 2018. u 11 :13 OBAVJESTENJE

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

1. OPĆI PODACI 2. DOSADAŠNJE ISKUSTVO 2.1. SAPARD IPARD. KORISNIK(U) JE (upisati DA/NE)

1. OPĆI PODACI 2. DOSADAŠNJE ISKUSTVO 2.1. SAPARD IPARD. KORISNIK(U) JE (upisati DA/NE) 1. OPĆI PODACI 1. NAZIV TVRTKE INVESTINŽENJERING d.o.o. 2. MATIČNI BROJ SUBJEKTA / OIB 3298680/78904416556 3. IME I PREZIME ODGOVORNE OSOBE Darko Jukić 4. IME I PREZIME KONZULTAN(A)TA Darko Jukić, Ivana

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

VANJSKI UČINCI (EKSTERNALIJE)

VANJSKI UČINCI (EKSTERNALIJE) VANJSKI UČINCI (EKSTERNALIJE) dr. sc. Anto Bajo, izv.prof. Ekonomski fakultet Sveučilište u Zagrebu Eksternalije (I) Eksternalija ili eksterni/vanjski učinak - učinak koji je posljedica djelovanja jedne

More information

Prekogranična regija gdje rijeke. spajaju, a ne razdvajaju

Prekogranična regija gdje rijeke. spajaju, a ne razdvajaju Prekogranična regija gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju O programu B Light Grant Shema je projekt kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća (MSP) na pograničnom području Mađarska Hrvatska

More information

Mogućnosti razvoja prekograničnog turizma PÁMER Zoltán

Mogućnosti razvoja prekograničnog turizma PÁMER Zoltán Mogućnosti razvoja prekograničnog turizma PÁMER Zoltán Pročelnik odjela za suradnju s inozemstvom om Agencija za regionalni razvoj Južnog Zadunavlja Osijek, 11 studenog 2009. Tendencije razvoja turizma

More information

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik ACI Hrvatska (www.forexcroatia.hr) je neprofitna udruga građana Republike Hrvatske koji su profesionalno uključeni

More information

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!!

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! www.ricotrainingcentre.co.rs RICo Training Centre ATI Beograd, Republika Srbija ZNAČAJ OBUKE ZA DRUMSKU BEZBEDNOST? Drumska bezbednost je zajednička obaveza - preventivno delovati

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

Šta nas briga za završni račun: Opasnosti od javno-privatnog partnerstva u srednjoj i istočnoj Evropi

Šta nas briga za završni račun: Opasnosti od javno-privatnog partnerstva u srednjoj i istočnoj Evropi Šta nas briga za završni račun: Opasnosti od javno-privatnog partnerstva u srednjoj i istočnoj Evropi Ovo je sažeta verzija. Za tekst u celini pogledati: www.bankwatch.org/documents/never_mind_the_balance_sheet.pdf

More information

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH General Elections / Opći izbori Final Results and Final Results from regular ballots cast in all FBiH municipalities and Out of municipality ballots processed in the Counting Centre Konačni rezultati i

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

Metode. Ex post pristup. Implicitne porezne stope u EU. Efektivni porezni tretman poduzeća u Hrvatskoj

Metode. Ex post pristup. Implicitne porezne stope u EU. Efektivni porezni tretman poduzeća u Hrvatskoj .. Metode Dvije skupine metoda za izračunavanje efektivnog poreznog opterećenja: metode koje polaze od ex post pristupa (engl. backward-looking approach), te metode koje polaze od ex ante pristupa (engl.

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

RJEŠENJE. Obrazloženje

RJEŠENJE. Obrazloženje KLASA: UP/I-344-01/11-09/02 URBROJ: 376-11-11-02 Zagreb, 24. svibnja 2011.g. Na temelju članka 128. st. 2. Zakona o elektroničkim komunikacijama (Narodne novine br. 73/08) te članka 63. st. 3. i 4. Zakona

More information

UPOREDNI PRIKAZ IMPLEMENTACIJE KONCEPTA JAVNOG-PRIVATNOG PARTNERSTVA U ODABRANIM ZEMLJAMA CENTRALNE I JUGOISTOČNE EVROPE

UPOREDNI PRIKAZ IMPLEMENTACIJE KONCEPTA JAVNOG-PRIVATNOG PARTNERSTVA U ODABRANIM ZEMLJAMA CENTRALNE I JUGOISTOČNE EVROPE Finance and banking SYNTHESIS 2015 International Scientific Conference of IT and Business-Related Research UPOREDNI PRIKAZ IMPLEMENTACIJE KONCEPTA JAVNOG-PRIVATNOG PARTNERSTVA U ODABRANIM ZEMLJAMA CENTRALNE

More information

POZIV NA DOSTAVU PONUDA. Konzultantske usluge -Priprema projektne aplikacije za projekt LIFE Ev. broj: 109-B-18

POZIV NA DOSTAVU PONUDA. Konzultantske usluge -Priprema projektne aplikacije za projekt LIFE Ev. broj: 109-B-18 POZIV NA DOSTAVU PONUDA Ev. broj: Zagreb, srpanj 2018. 1 I. UPUTE ZA PRIPREMU I PODNOŠENJE PONUDE Temeljem odredbe članka 12. stavka 1a) Zakona o javnoj nabavi ( Narodne novine, broj: 120/2016) i članka

More information

PREDMET: Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predmet nabave Najam multifunkcijskih fotokopirnih uređaja, Evidencijski broj nabave 10/18

PREDMET: Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predmet nabave Najam multifunkcijskih fotokopirnih uređaja, Evidencijski broj nabave 10/18 Energetski institut Hrvoje Požar Savska cesta 163 10001 Zagreb OIB VAT-ID: 43980170614 Predet Subject Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predet nabave Naja ultifunkcijskih fotopirnih uređaja,

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

Predsjednica Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Hrvatske Predsjednica Republike Hrvatske Predstavljanje prijedloga mjera populacijske politike Republike Hrvatske Zagreb, 11. lipnja 2018. Ciljevi predstavljanja prijedloga populacijske politike Potaknuti javnu

More information

Start of FP7-project Danube-INCO.NET: Advancing Research and Innovation in the Danube Region

Start of FP7-project Danube-INCO.NET: Advancing Research and Innovation in the Danube Region Start of FP7-project Danube-INCO.NET: Advancing Research and Innovation in the Danube Region Vienna, 24 th of February, 2014 The Danube-INCO.NET project was successfully kicked-off on February 2nd and

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

UPRAVLJANJE KVALITETOM U JAVNOJ UPRAVI S POSEBNIM OSVRTOM NA LOKALNU SAMOUPRAVU

UPRAVLJANJE KVALITETOM U JAVNOJ UPRAVI S POSEBNIM OSVRTOM NA LOKALNU SAMOUPRAVU 7. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2011, Neum, B&H, 01. - 04 juni 2011. UPRAVLJANJE KVALITETOM U JAVNOJ UPRAVI S POSEBNIM OSVRTOM NA LOKALNU SAMOUPRAVU QUALITY MANAGEMENT IN PUBLIC

More information

Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini

Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Svjetska banka je od 1996. godine odobrila 101 projekat u Bosni i Hercegovini, u ukupnom iznosu preko 2,51 milijardi dolara. Trenutno je aktivno 14 projekata:

More information

Program transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa

Program transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa Nacionalni info dan 18.05.2016., Zagreb Program transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014.-2020. Interreg CENTRAL EUROPE Krunčica Rakić, nacionalna kontakt točka ŠTO JE INTERREG? Interreg

More information

Javno-privatna partnerstva u Crnoj Gori. Odgovornost, transparentnost i efikasnost

Javno-privatna partnerstva u Crnoj Gori. Odgovornost, transparentnost i efikasnost Javno-privatna partnerstva u Crnoj Gori Odgovornost, transparentnost i efikasnost Naziv publikacije Javno-privatna partnerstva u Crnoj Gori odgovornost, transparentnost i efikasnost Izdavač Institut Alternativa

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

*** NACRT PREPORUKE. HR Ujedinjena u raznolikosti HR 2014/0238(NLE)

*** NACRT PREPORUKE. HR Ujedinjena u raznolikosti HR 2014/0238(NLE) EUROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Odbor za ribarstvo 21.11.2014 2014/0238(NLE) *** NACRT PREPORUKE o prijedlogu odluke Vijeća o sklapanju Sporazuma o partnerstvu u održivom ribarstvu između Europske unije i

More information

GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorefineries

GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorefineries Doc.dr.sc. Vanja Jurišić (AFZ) Slavica Rukavina, univ.spec.oec.mag.ing.bioteh. (INA) GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorefineries Konzorcij Industries Joint Undertaking under the

More information

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje SADRŽAJ 1 Besplatna registracija 2 Odabir platforme za trgovanje 3 Čime želimo trgovati? 4 Trgovanje 5 Određivanje potencijalne zarade i sprječavanje gubitaka BESPLATNA REGISTRACIJA Možete registrirati

More information

Permanent Expert Group for Navigation

Permanent Expert Group for Navigation ISRBC E Permanent Expert Group for Navigation Doc Nr: 2-16-2/12-2-PEG NAV October 19, 2016 Original: ENGLISH INTERNATIONAL SAVA RIVER BASIN COMMISSION PERMANENT EXPERT GROUP FOR NAVIGATION REPORT OF THE

More information

company profile profil tvrtke

company profile profil tvrtke company profile profil tvrtke The company Titan građenje with head office at Dežmanova 5, Zagreb, was established 2004. The main activity of the company includes investment and project management in the

More information

POLYKEN antikorozivne trake za zaštitu čeličnih cjevovoda. SOLAR SCREEN termoreflektirajuće folije za staklene površine ZNAKOVI SIGURNOSTI

POLYKEN antikorozivne trake za zaštitu čeličnih cjevovoda. SOLAR SCREEN termoreflektirajuće folije za staklene površine ZNAKOVI SIGURNOSTI POLYKEN antikorozivne trake za zaštitu čeličnih cjevovoda SOLAR SCREEN termoreflektirajuće folije za staklene površine ZNAKOVI SIGURNOSTI Prometni znakovi Split OPASNOST OD POŽARA ZABRANJENO PUŠITI Rijeka

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

UKUPNO cca korisnika

UKUPNO cca korisnika MINISTARSTVO ZDRAVLJA INSTITUCIJSKA SKRB ZA STARE I NEMOĆNE OSOBE U RH (stvarno stanje i potrebe te normativni okviri) pomoćnik ministra zdravlja mr. Ivo Afrić, dipl.iur. Opatija, 05. listopada 2012. U

More information

Cg / Eng. Nedakusi. Bijelo polje.

Cg / Eng. Nedakusi. Bijelo polje. Cg / Eng Nedakusi Bijelo polje www.bizniszona.me Bijelo Polje Biznis zona Business Zone Nedakusi podaci data naziv i lokacija / name and location Biznis zona Nedakusi, mikro lokalitet Vunko Industrijska

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE ZAVRŠNI RAD Ivan Džolan Zagreb, 2017 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE ZAVRŠNI RAD Mentor: Dr. sc. Biserka Runje, dipl.

More information

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo / Croatian Civil Aviation Agency Ulica grada Vukovara 284, 10000 ZAGREB Tel.: 01 2369 300; Fax.: 01 2369 301 e-mail: ccaa@ccaa.hr Upravna pristojba 70,00 kn Informacije

More information

NAŠA VODA. Analiza upravljanja vodnim uslugama u Hrvatskoj

NAŠA VODA. Analiza upravljanja vodnim uslugama u Hrvatskoj NAŠA VODA Analiza upravljanja vodnim uslugama u Hrvatskoj Zelena akcija i partneri u projektu "Korupcijski SONAR - Glasom javnosti protiv korupcije u upravljanju prostorom i prirodnim resursima" Listopad

More information

Analiza rada medicinske opreme i djelatnosti (kolovoz srpanj 2015.) doc. dr. sc. Dragan Korolija-Marinić, prof. v.š. dr. med.

Analiza rada medicinske opreme i djelatnosti (kolovoz srpanj 2015.) doc. dr. sc. Dragan Korolija-Marinić, prof. v.š. dr. med. Analiza rada medicinske opreme i djelatnosti (kolovoz 2014. srpanj 2015.) doc. dr. sc. Dragan Korolija-Marinić, prof. v.š. dr. med. pomoćnik ministra Sadržaj Ciljevi, način provedbe i teme analize Primjeri

More information

Osnove provedbe i praćenja projekta Dunja Bonacci Skenderović

Osnove provedbe i praćenja projekta Dunja Bonacci Skenderović Osnove provedbe i praćenja projekta Dunja Bonacci Skenderović 10. travnja 2013. 1 Sadržaj Uvod i Osnove provedbe projekata kod ugovora o bespovratnim sredstvima: Početak provedbe projekta Sekundarna nabava

More information

JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO I KONCESIJE, KAO POSEBNI OBLICI STRANIH ULAGANJA U SRBIJI

JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO I KONCESIJE, KAO POSEBNI OBLICI STRANIH ULAGANJA U SRBIJI DOI: 10.7251/EMC1302285S Datum prijema rada: 28. oktobar 2013. Datum prihvatanja rada: 2. decembar 2013. STRUČNI RAD UDK: 334.752:336.5(497.11) Časopis za ekonomiju i tržišne komunikacije Godina III broj

More information

Intermodal Transport Cluster Fondovi EU kao potpora sektoru prijevoza

Intermodal Transport Cluster Fondovi EU kao potpora sektoru prijevoza Intermodal Transport Cluster Fondovi EU kao potpora sektoru prijevoza Zagreb, 16. lipnja 2011. godine Sadržaj Marco Polo II IPA TEN-T FP 7 IEE CIP-EKO inovacije 2 10 zlatnih pravila FP 7 7. okvirni program

More information

prof. dr Anto Domazet Javna potrošnja u Bosni i Hercegovini između austerity-a i strukturalnih reformi

prof. dr Anto Domazet Javna potrošnja u Bosni i Hercegovini između austerity-a i strukturalnih reformi prof. dr Anto Domazet Javna potrošnja u Bosni i Hercegovini između austerity-a i strukturalnih reformi SARAJEVO OKTOBAR/LISTOPAD 2016 BANJALUKA/SARAJEVO, OKTOBAR/LISTOPAD 2016. SADRŽAJ Uvod... 4 1. Javni

More information

ANALIZA IZVANULIČNIH PARKIRALIŠNIH POVRŠINA I OBJEKATA ZA PARKIRANJA

ANALIZA IZVANULIČNIH PARKIRALIŠNIH POVRŠINA I OBJEKATA ZA PARKIRANJA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI Vedran Gagić ANALIZA IZVANULIČNIH PARKIRALIŠNIH POVRŠINA I OBJEKATA ZA PARKIRANJA ZAVRŠNI RAD Zagreb, kolovoz 2017. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH

More information

Intelektualno vlasništvo u znanstvenim istraživanjima, inovacije i projekti

Intelektualno vlasništvo u znanstvenim istraživanjima, inovacije i projekti Intelektualno vlasništvo u znanstvenim istraživanjima, inovacije i projekti dr. sc. Vlatka Petrović voditeljica Ureda za transfer tehnologije o.d. voditelja Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije

More information

CRNA GORA / MONTENEGRO ZAVOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, god.

CRNA GORA / MONTENEGRO ZAVOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, god. CRNA GORA / MONTENEGRO ZAOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, 23.6.211.god. Prilikom korišćenja ovih podataka navestii zvor Name the source when

More information

SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET ANTE ZUBOVIĆ UTJECAJ ODRŽAVANJA SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM U HOTELU BONAVIA

SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET ANTE ZUBOVIĆ UTJECAJ ODRŽAVANJA SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM U HOTELU BONAVIA SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET ANTE ZUBOVIĆ UTJECAJ ODRŽAVANJA SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM U HOTELU BONAVIA DIPLOMSKI RAD Rijeka, 2015. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET UTJECAJ ODRŽAVANJA

More information

ODNOS PRIVATNOG I JAVNOG PODUZETNIŠTVA U REPUBLICI HRVATSKOJ

ODNOS PRIVATNOG I JAVNOG PODUZETNIŠTVA U REPUBLICI HRVATSKOJ Sveučilište Jurja Dobrile Fakultet za ekonomiju i turizam Dr. Mijo Mirković SANDRA ŽAJGAR ODNOS PRIVATNOG I JAVNOG PODUZETNIŠTVA U REPUBLICI HRVATSKOJ Diplomski rad Pula, 2015. Sveučilište Jurja Dobrile

More information

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind.

SPECIJALISTIČKI RAD. Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta. Br. ind. SPECIJALISTIČKI RAD Tema: TQM Potpuno upravljanje kvalitetom i uloga zaposlenih u postizanju potpunog kvaliteta Mentor: Prof. dr Željko Baroš Student: Kljajić Živana Br. ind. 0018-07/RMUS Banja Luka, 2009

More information