Exista trei mari principii ale cultivarii biologice a legumelor: FERTILIZAREA CU INGRASAMANT ORGANIC

Size: px
Start display at page:

Download "Exista trei mari principii ale cultivarii biologice a legumelor: FERTILIZAREA CU INGRASAMANT ORGANIC"

Transcription

1 MODUL CULTIVAREA BIOLOGICA A LEGUMELOR During the process of a harvest we carry out a certain quantity of nutritious substances that we have to recreate subsequently: In timpul recoltei se elimina o serie de substante nutritionale care trebuie reintroduse ulterior: - Prin importul de fertilizatori usori solubili - Prin importul de fertilizatori organici, asa cum sunt fertilizatorii naturali, ingrasamantul natural lichid, ingrasamantul verde, compostul, etc. Exista trei mari principii ale cultivarii biologice a legumelor: 1. Fertilizarea cu ingrasamat organic 2. Constituirea unei rotaii a culturilor 3. Stimularea naturala a plantelor, stimularea insectelor folositoare si a animalelor, precum si protectia plantelor cu ajutorul extractelor din plante si a altor mijloace FERTILIZAREA CU INGRASAMANT ORGANIC Scopul acestei fertilizari este cresterea cantitatii de humus din sol pentru a stimula activitatea microbiologica si fertilitatea cu ajutorul: 1. Conservarii corecte si utilizarii partii lichide a ingrasamintelor naturale. Partea solida a ingasamintelor naturale trebuie lasata sa se descompuna intr-o gramada unde, sub influenta temperaturilor mari si a umiditatii optime, sunt distruse cauzele diferitelor boli, precum si insectele daunatoare si semintele de buruieni. In timpul fertilizarii, este mai bine ca stratul descompus de ingrasamant sa fie ingropat in stratul superior al solului. Partea lichida este pastrata in puturi de fertilizare si este stropita pe campuri cu ajutorul unor cisterne speciale.

2 2. Colectarii diferitelor tipuri de materiale organice si prin trasformarea acestora in compost (resturi din plante, frunze, paie, fertilizator natural, etc.) 3. Productia sistematica a bio-pulpei pentru fertilizatorul verde sau asa numitei productie de recolte intermediare de nutret intre doua mari recolte. Trrebuie luat in considerare si faptul ca buruienile nu sunt intotdeauna periculoase si uneori pot fi tolerate dar nu lasate sa se dezvolte foarte mult si sa faca seminte. 4. Acoperirea permanenta a suprafetei solului pentru a preveni eroziunea se poate utilza o anumita cultura. Materialele care pot fi utilizate sunt: paie, rumegus, frunze, folie artificiala (foarte rar), etc. 5. Rascolirea solului care ii permite acestuia sa se aeriseasca si favorizeaza activitatea microbiologica. De asemenea, acest procedeu faciliteaza si asimilarea elementelor hranitoare pentru plante. Exista un principiu de baza: o rascolire = doua irigari. 6. Irigarea optima care permite o dezvoltare corespunzatoare a plantelor. Irigarea nu trebuie sa fie insa excesiva, pentru ca stratul fertil de la suprafata solului ar putea si indepartat. PRACTICAREA UNEI SUCCESIUNI ECHILIBRATE DE CULTURI Alternarea culturilor este un procedeu prin care o anumita cultura este plantata pe diferite suprafete in ani diferiti. IN acest scop, trebuie identificata cea mai buna alternanta a culturilor in spatiu si timp. De multe ori, plantele sunt sensibile chiar fata de ele insele. Se intampla destul de des ca radacinile sa produca substante toxice care sa intarzie cresterea plantei in sine. In sol raman astfel boli si alti daunatori care pot afecta culturile ce vor urma. Criteriile principale ale succesiunii culturilor sunt urmatoarele: 1. Asigurarea hranirii suficiente a plantelor. In functie de necesitatile de hranire, plantele se pot imparti in 3 grupre: Plante cu necesitati mari de hranire, cum sunt porumbul, varza, rosiile, sfecla, plantele din familia cucurbitaceelor castraveti, dovleci, etc.

3 Plante cu necesitati medii de hranire prazul, planele leguminoase care nu au nevoie de fertilizare directa sau pentru care ingraamantul a fost asigurat pentru cultura anterioara, dar care necesita un sol bine-ingrijit. Plante cu necesitati reduse de hranire morcovii, ceapa, usturoiul, patrunjelul, pastarnacul, etc. Exista o legatura directa intre alternanta culturilor si fertilitate. Prima data, se fertilizeaza solul pentru o anumita perioada de timp, cu ajutorul ingrasamintelor organice, a compostului sau a fertilizatorilor lichizi, urmand ca apoi sa fie cultivata una dintre plantele din prima categorie. Culturile mai putin pretentioase vin dupa cele cu necesitati mari de hranire. In final, se cultiva planta care are cele mai mici nevoi de hranire, morcovul. In acest mod se asigura utilizarea cat mai eficienta a elementelor nutritive. Culturile de plante leguminoase au o importanta deosebita pentru alternanta culturilor. Acestea permit reglarea cantitatii de azot cu ajutorul bacteriilor care traiesc in simbioza cu radacinile plantelor astfel incat se pot planta culturi din primul grup dupa culturile leguminoase, solul fiind deja imbogatit cu nitrogen. 2. Familiile de plante Este deja cunoscut faptul ca plantele nu rodesc singure si sunt in acelasi timp sensibile fata de alte plante din aceeasi familir. De obicei sunt atacate de aceleasi molimi si aceiasi daunatori. Exemplu: cartofii, rosiile, vinetele, ardeiul iute, etc. apartin familiei solanaceelor. Atunci cand cartofii sunt plantati imediat dupa vinete, gandacul de Colorado a carui mancare favorita este vanata se trasfera catre cartofi si ii distruge pe acestia. 3. Conditiile agro-ecologice, care includ conditiile de clima si sol din regiune. 4. Perioada de insamantare si de recoltare a culturii. Trebuie sa fie adaptate in functie de sezon. 5. Daca este posibil, solul trebuie sa fie acoperit cu plante pe parcursul anului. In acest scop sunt dezvoltate culturile umplutura care sunt foarte eficiente daca li se asigura irigarea necesara.

4 E.g. on one field, through one year: First crop - radish or salads Second crop - tomatoes or vegetable marrow Third crop - spinach or a mixture of vetch and rye or vetch and barley Exemplu: pe un camp, pe parcursul anului: Prima cultura ridichi sau salata A doua cultura rosii sau dovleci A treia cultura spanac sau o mixtura din mazarica si secara sau mazarica si orz 6. Conditiile pietei. Acest criteriu nu ar trebui lasat pe ultimul loc pentru ca are o mare importanta. In mod normal trebuie gasit un echilibru intre conditiile ecologice si economice. Exemplu: nu trebuie produse numai rosii, chiar daca acestea sunt profitabile, si nici nu trebuie cultivate numai plante leguminoase care fac intr-adevar solul mai fertil, dar le lipseste piata de desfacere. Stimularea plantelor Bolile si daunatorii sunt un indicator al fertilizarii incorecte si a unei alternante gresite a culturilor. Trebuie avut in vedere si faptul ca oamenii cultiva legume din cele mai vechi timpuri fara ajutorul chimicalelor. In trecut se foloseau ca ingrasaminte numai infuzii ale diferitelor plante, sulfuri, si numai de la inceputul secolului trecut a fost descoperit carbunele. In acelasi timp, aceste elemente au fost folosite numai cu caracter ocazional atunci cand aparea o problema intr-o regiune izoltata si nu erau utilizati in mod sistematic, asa cum se procedeaza in cazul chimicalelor moderne. Alt element care le-a venit in ajutor stramosilor in lupta lor cu molimile a fost stimularea dezvoltarii unor insecte folositoare, utilizand in acest sens conservarea habitatului natural, prin conservarea gardurilor naturale, a granitelor intre terenuri, a pietrelor si a crengilor cazute la pamant, acolo unde traiesc insectele folositoare. Cele mai importante elemente din acest grup sunt:

5 Gardurile naturale protejeaza impotriva vantului, tin umbra, pasarile isi pot face cuib in ele, iar insectele se dezvolta. Granitele intre campuri munte insecte folositoare traiesc aici paienjeni, buburuze, etc. Gramezile de frunze si crengi sunt un habitat natural pentru arici. Gramezile de pietre soparlele care se hranesc cu musca morcovului pot fi gasite aici. Alte elemente care stimuleaza stabilitatea plantelor sunt: Alegerea unor soiuri stabile. Alegerea unor soiuri locale, adaptate conditiilor din regiune si molimilor si daunatorilor din zona. Cultivarea solului pentru a stimula activitatea microbiologica. Irigarea corespunzatoare principiul irigarii este primavara si toamna trebuie irigat dimineata, iar vara se iriga seara. Este mai bine ca irigarea sa se faca o data pe saptamana cu o cantitate mai mare de apa decat zilnic si in cantitati mici. Spatierea corespunzatoare in si intre randuri. Este de asemenea importata adancimea exacta a plantarii. Oamenii au de obicei tendinta sa planteze mai adanc decat este nevoie. Principiul de baza este ca adancimea plantarii nu trebuie sa depaseasca 1,5 din diametrul sau lungimea semintei. Plantarea diferitelor culturi. Cu cat intr-o gradina sunt mai multe plante, cu atat este mai mic riscul aparitiei unor molimi sau a daunatorilor. Asociatiile de plante sunt un mod foarte bun de a lupta cu molimile si daunatorii. Protectia naturala a plantelor. Daca inca exista pericolul unor molimi sau daunatori ichiar dupa implementarea mijloacelor mentionate mai sus, se pot utiliza medicamente naturale care sunt admise in cultura ecologica. Cele mai importante elemente pe care trebuie sa le cunoasca un cultivator 1. Raportul carbon:azot (C:N) In timpul conservarii ingrasamantului natural, raportul optim intre carbon si azot in gramada de fertilizare este de 30:1, iar gramada de

6 fertilizare trebuie sa aiba o umiditate optima si trebuie sa fie ferita de razele soarelui. Cel mai bun raport se obtine atunci cand se amestera ingrasamantul organic cu paie, rumegus, tulpini de porumb, frunze, etc. Raportul optim de 30:1 este echivalentul unui plus de 7-8 kg de paie pe zi in ingrasamant pentru fiecare animal. In Tabelul 1 se pote observa care este raportul C:N in anumite materiale care pot fi utilizate pentru formarea unui compost bun. Straturile formate din reziduuri zilnice ar trebui alternate cu straturi de reziduuri amestecate cu paie, iar stratul care atinge solul trebuie sa fie format din paie. Se recomanda de asemenea ca toate materialele organice existente sa fie folosite in obtinerea compostului. Anumite plante, asa cum sunt cartofii, prefera un compost matur bine descompus, in timp ce rosiile pot fi fertilizate cu un compost pe jumatate descompus sau chiar proaspat. Tabelul 1 Raportul C:N pentru anumite materiale Material Raportul C:N Iarba 20 Orz, paie din grau Frunze 45 Rumegus proaspat 500 Tulpini de porumb 60 Resturi menajere 30 Faina din oase 8 2. Productia biopulpei, a ingrasamantului verde si a culturilor intermediare pentru nutreturi Culturile pentru fertilizarea verde nu sunt colectate, ci sunt introduse in sol pentru a-i imbunatati fertilitatea. Atunci cand cultivatorul are in posesie si animale, este cel mai bine ca acestea sa fie hranite cu pulpa verde, iar radacinile sa fie ingropate in sol. Daca cultivatorul nu are animale, atunci pulpa verde se poate cosi si introduce direct in sol. Ingrasamantul verde este o modalitate buna de a fertiliza si creste activitatea biologica a solului atunci cand acest lucru nu se poate realiza cu ajutorul animalelor. Este ca mai buna metoda de a asigura o acoperire a solului pe perioada iernii. Multe plante pot fi utilizate in amestecuri pentru a crea ingrasamantul verde (floarea soarelui, seminta de rapita,

7 plante din familia cruciferelor, etc). Cele mai bune amestecuri pentru cresterea plantelor sunt cele formate din porumb si plante leguminoase. In acest sens, se pot utiliza mazarica in cumbinatie cu ovaz sau mazare furajera, pe perioada primaverii, sau iarna, un amestec din mazarica si secara. 3. Alti fertilizatori naturali Formarea unui strat de frunze uscate si paie in fapt, resturi ale plantleor sunt dispersate pe toate suprafata gradinii intr-un strat subtire (formarea permanenta a compostului). In acest fel este pastrata umiditatea solulului si nu este permis rasaritul buruienilor. In plus, viata microbiologica din sol devine mai intensa. Dezavantaje: daca se doreste cultivarea mecanica a solului, aceasta actiune ar putea fi ingreunata de existenta stratului protector de la suprafata. O alta problema o reprezinta aparitia greierilor si a soarecilor. De asemenea, pe portiunile acoperite pot aparea si melci. Aschiile din lemn bogate in potasiu, un foarte bun ingrasamnt pentru plantele leguminoase si morcovi. Ingrasamantul din urzici Asociatiile din plante asa cum sunt campurile amestecate pentru ingrasamantul verde formate din ovaz, fasole si mazarica, sau campuri amestecate cu diferite culturi (un rand de ceapa, unul de sfecla, unul de ceapa sau fasole amestecata cu porumb) Asociatiile din plante au un efect pozitiv. Ele contribuie la lupta impotriva molimilor si a daunatorilor. Spre exemplu atunci cand se planteaza simultan ceapa si morcovi, musca morcovului nu ataca morcovii, pentru ca aceasta nu suporta mirosul care vine de la ceapa, si viceversa musca cepei nu suporta mirosul care vine de la morcovi. Asociatiile din plante stimuleaza legumele. Un exemplu este amestecul din porumb si fasole, pentru ca in urma acestui amestec

8 bacteriile care se dezvolta in radacinile fasolei stimuleaza cresterea porumbului. Al treilea avantaj este crearea unui spatiu liber si acoperirea solului. Spre exemplu, cand varza si plantele cu pastai sunt plantate in acelasi timp, acestea se dezvolta incep la inceput. Apoi printre ele se planteaza salata sau ridichi, care au o perioada de vegetare mica (aproximativ 6 saptamani). In acest fel, se asigura o buna acoperire a solului si se poate obtine un profit bun. Dezavantajele asociatiilor din plante sunt faptul ca acestea impiedica procesarea mecanica a solului si ingreuneaza lupta cu buruienile dintre randuri. In acest fel, devine dificila alcatuirea unei succesiuni adecvate a culturilor. Mecanisme de protectie a plantelor admise in cultura ecologica a legumelor Mijloace de protectie a plantelor care pot fi preparate de producator Ceaiul de urzica o anumita cantitate de urzica este pusa in apa intr-o proportie de 1:5. Este lasata sa fermenteze timp de 2 zile, este filtrata si apoi este stropita impotriva puricilor de la plante. Acest ceai ajuta plantele sa isi activeze propria imunitate. Daca amestecul este lasat la fermentat mai mult de 48 de ore, capata un miros specific si isi pierde proprietatile de insecticid. In aceasta situatie, amestecul fermentat poate fi diluat cu apa intr-o proportie de 1:5 si plantele pot fi tratate cu el. Ceai din coada-calului 300 gr de coada-calului uscata sunt fierte in 10 litri de apa pentru 20 de minute. Ceaiul este apoi diluat cu 5 parti apa si este folosit ca fungicid impotriva mucegaiului, ruginii sau impotriva bacteriilor care ataca rosiile. Pelinul 300 gr de pelin sunt fierte in 10 litri de apa pentru 5 min si apoi sunt difuzate pe plante impotriva puricilor si a omizilor. Praful din lemn difuzat impotriva puricilor

9 Rubarba 500 gr de frunze de rubarba sunt fierte in 3 litri in apa si sunt folosite in forma nediluata pentru a fi difuzate importriva moliei cepei si a puricilor mazarii. Iarba fetei 3 portii din aceasta planta uscata si din florile sale sunt fierte in 10 litri de apa. Ceaiul preparat astfel este diluat in apa de doua ori si este utilizat pentru a fi dispersat pe frunze impotriva mucegaiului, ruginii, bacteriilor rosiilor. Rosiile tulpinile si frunzele sunt taiate bine si sunt lasate timp de 2 ore in 2 litri de apa. Acest extract este utilizat ne-diluat impotriva albiţei rapiţei Piatra acra 40 g sunt dizolvate in apa fiarta. Amestecul este apoi diluat in 10 litri de apa si se aplica in aceasta forma pe sol impotriva melcilor sau pe plante impotrica puricilor si a omizilor. Fungicide naturale sunt si sulful si cuprul. Cuprul este utilizat sub forma unei solutii Bordeaux impotriva mucegaiului de pe cartofi, spanac, etc., iar sulful este utilizat sub forma de praf impotriva diferitelor rugini. ATENTIE: cuprul trebuie sa fie folosit in cantitati limitate. Spre exemplu, standardele elvetiene permit utilizarea cuprului numai pana la 400 g pe an. Fungicide si insecticide industriale Pyrethrum un extract de frunze uscate de crizantema, care creste in Ecuador sau Kenya. Acesta este un insecticid care controleaza toti daunatorii plantelor, cu exceptia unor acari si a unor molii. Rotenonul este un extract din radacinile de Derris din Asia de Est. Este utilizat impotriva oricaror inseste; nu are efect asupra furnicilor, moliilor si acarilor. Quassia este utilizata impotriva puricilor in special impotriva puricilor de pe soia si a viespiilor. Margusa avand ca substanta activa extractul din semintele, fructele si frunzele de Azadirachta indica, care creste in India este de obicei folosita impotriva larvelor de gandaci,

10 impotriva omizilor, moliilor, lacustelor si diferitelor tipuri de purici. Portocala salbatica are un efec semnificativ impotriva mustei morcovului Novodor o substanta preparata pe baza de Bacillus thuringiensis var. Tenebrionis este utilizat impotriva gancacului de Colorado Dipel - o substanta preparata pe baza Bacillus thuringiensis var. Kurstaki utilizata impotriva daunatorilor din familia fluturelui alb, care includ albita rapitei, fluturele ridichiei, etc. Pandorra impotriva bacteriilor care traiesc pe castraveti si alte plante din familia cucurbitaceelor. Kocide 101; Cuprofix; Cupromag pentru combaterea petelor de pe frunze cauzate de Alternaria la rosii, vinete si cartofi.

Folie PVC pentru amenajarea de iazuri, lacuri sau helestee

Folie PVC pentru amenajarea de iazuri, lacuri sau helestee Stabileste conturul iazului utilizand un furtun de gradina flexibil si marcheaza terenul utilizand un spray cu vopsea sau cu ajutorul unor tarusi martor. Stabileste in interiorul conturului iazului latimea

More information

Noul sistem de sine de ghidaj pentru o precizie maxima!!!

Noul sistem de sine de ghidaj pentru o precizie maxima!!! Noul sistem de sine de ghidaj pentru o precizie maxima!!! 1 Acestea sunt elementele care compun noul sistem FSN Sine de ghidaj Sina de ghidaj / cod comanda FSN 800 1600Z00005 FSN 1100 1600Z00006 FSN 1600

More information

STRUCTURI DE DATE. Compresia datelor

STRUCTURI DE DATE. Compresia datelor STRUCTURI DE DATE Compresia datelor Caracteristici: Proces de codificare; Utilizarea unui numar mai mic de biti pentru stocarea datelor; Functioneaza daca emitatorul si receptorul au algoritmul de codificare/decodificare;

More information

Combinarea tabelelor SAS

Combinarea tabelelor SAS Combinarea tabelelor SAS rodica.lung@econ.ubbcluj.ro 19 decembrie 2016 rodica.lung@econ.ubbcluj.ro Combinarea tabelelor SAS 19 decembrie 2016 1 / 27 Moduri de combinare: one to one: se creeaza observatii

More information

UTILIZAREA PRODUSELOR BENDER LA NAVE

UTILIZAREA PRODUSELOR BENDER LA NAVE UTILIZAREA PRODUSELOR BENDER LA NAVE NAVY + comercial project Eagle Norway EDS470 Ferry boat Stena- Line Sweden HAMS Success Australia different frigates Royal Navy England EDS1000/470 HMS Southampton/type

More information

Noi tratamente pentru semintele de leguminoase pe baza de hidrolizat de colagen pentru cresterea rasaririi in conditii de seceta

Noi tratamente pentru semintele de leguminoase pe baza de hidrolizat de colagen pentru cresterea rasaririi in conditii de seceta Noi tratamente pentru semintele de leguminoase pe baza de hidrolizat de colagen pentru cresterea rasaririi in conditii de seceta Coll_Leg_Seed Etapa II: DEZVOLTAREA NOILOR PRODUSE BAZATE PE COLAGEN PRETABILE

More information

FAST FLEXIBLE FRIENDLY

FAST FLEXIBLE FRIENDLY TENT ARCHITECTURE OUR TENTS ARE... FAST Easy transport and quick set up mean less cost and more time for you to organize your event. Our Marquees, including floors, furniture, lighting and heating can

More information

1. Noua procedura pentru biletele Zug zum Flug la rezervarea pachetelor

1. Noua procedura pentru biletele Zug zum Flug la rezervarea pachetelor Dragi colegi, Va prezentam in cele ce urmeaza update-urile in IRIS.plus versiunea 9.1 1. Noua procedura pentru biletele Zug zum Flug la rezervarea pachetelor Biletele Zug zum Flug (tren catre aeroport)

More information

Ghid practic pentru stabilirea categoriei unei întreprinderi

Ghid practic pentru stabilirea categoriei unei întreprinderi Ghid practic pentru stabilirea categoriei unei întreprinderi 1. Aplicarea definitiei IMM-urilor Defintia introduce trei categorii diferite de intreprinderi. Fiecare corespunde unui tip de relatie pe care

More information

Izoeritroliza neonatala

Izoeritroliza neonatala Izoeritroliza neonatala Izoeritroliza neonatala este o afectiune ce apare la puii de pisica si caine din felise,canise si nu nuami, in varsta de cateva zile, atunci cand acestia au o grupa sangvina diferita

More information

EXCURSII OPTIONALE EMIRATELE ARABE UNITE

EXCURSII OPTIONALE EMIRATELE ARABE UNITE EXCURSII OPTIONALE EMIRATELE ARABE UNITE 2017-2018 Excursie Durata Tarif/persoana Desfasurare Dubai city tur 4-5 ore 42 eur/adt, 32 eur/copil 14:00-19:00 duminica, marti, joi Sharhaj city tur 4-5 ore 110

More information

12 Specii de rechini

12 Specii de rechini 12 Specii de rechini Carti in 3 parti Carti de descriere Translation: Camelia Viorica www.mamicieblog.webmail.com www.montessorinature.com Specii de rechini Specii de rechini Rechinii sunt o specie de

More information

CASA si BANCA. Modulele de CASA si BANCA sunt asemanatoare, de aceea prezentarea lor va fi facuta in comun. 1. Primul submodul de Casa / Banca

CASA si BANCA. Modulele de CASA si BANCA sunt asemanatoare, de aceea prezentarea lor va fi facuta in comun. 1. Primul submodul de Casa / Banca CASA si BANCA Modulele de CASA si BANCA sunt asemanatoare, de aceea prezentarea lor va fi facuta in comun. 1. Primul submodul de Date curente este folosit pentru: - introducerea datelor; - vizualizare

More information

2. Dispersii. Ozon (O 3): Viteza si directia vantului:

2. Dispersii. Ozon (O 3): Viteza si directia vantului: . Tabel. Min Min Min Min Min Min Min Ti [ C] Φ i [%] INT-CO [ppb] Te [ C] deltat[ C] Φ e [%] EXT-CO [ppb] MIN. 9.. 3. -.9 3.. MAX.7. 3...5 7.. MED.3 9.7 37..3.55. 9.55 Mediana.3 9. 3..3.. 9..9.. 5...3

More information

Laborator 2. Crearea unei interfete MatLab cu ajutorul functiilor uicontrol si uimenu.

Laborator 2. Crearea unei interfete MatLab cu ajutorul functiilor uicontrol si uimenu. Laborator 2. Crearea unei interfete MatLab cu ajutorul functiilor uicontrol si uimenu. Scopul lucrării - Cunoasterea functiilor uicontrol si uimenu cu ajutorul carora se pot defini butoane de apelare si

More information

SISTEME DE OPERARE

SISTEME DE OPERARE SISTEME DE OPERARE 2009 2010 Cursul #6 Conf.dr. Teodor-Florin Fortiș Informatii generale Informatii generale Procese cooperante Un proces este independent daca nu este afectat si nu poate afecta un alt

More information

World Robot Olympiad 2016 Categoria Standard Standard I Primar Descrierea probei, reguli si punctaj. Clean Road to School

World Robot Olympiad 2016 Categoria Standard Standard I Primar Descrierea probei, reguli si punctaj. Clean Road to School World Robot Olympiad 2016 Categoria Standard Standard I Primar Descrierea probei, reguli si punctaj Clean Road to School Introducere In acest an participantii la competitia World Robot Olympiad trebuie

More information

Preview 6 PHI of 8 1/25/2015 8:35 PM

Preview 6 PHI of 8 1/25/2015 8:35 PM 1 of 8 1/25/2015 8:35 PM PHI 2015 You are logged in as Admin User (Logout) edesc PHI2015 Quizzes 6 Attempt 1 Preview 6 1 Holul de la etajul I al unei scoli are forma literei U cu urmatoarele dimensiuni:

More information

Baile Felix - Inscrieri Timpurii 2017

Baile Felix - Inscrieri Timpurii 2017 Baile Felix - Inscrieri Timpurii 2017 Hotel International 4* demipensiune 792 1061,5 863,5 1182,5 1028,5 1408 pensiune completa 1001 1270,5 1072,5 1391,5 1237,5 1617 demipensiune si tratament 990 1232

More information

Implicatiile Teoriei Haosului in stiinta economica

Implicatiile Teoriei Haosului in stiinta economica Olimpiada Studentilor Economisti Complexitatea Sistemelor Economice si Gestiunea Crizelor Implicatiile Teoriei Haosului in stiinta economica Autori: Rusanu Ramona Daniela Simhas Corina Coordonator stiintific:

More information

Buton de alarmare manuala

Buton de alarmare manuala Sinteso / Cerberus PRO Buton de alarmare manuala FDM225, FDM226 Butoane adresabile de alarmare manuala cu actionare directa pentru buclele de detectie FDnet/C-NET. Buton comandă alarmare manuală adresabil

More information

Corfu (din București)

Corfu (din București) Corfu (din București) Golden Sands Hotel *** Localizare: Golden Sands 3* este situat în superba stațiune Agios Georgios Argirades, aflată în partea de sud-vest a insulei Corfu. Hotelul se află la o distanță

More information

Utilizarea incasarilor si platilor prin mijloace electronice in administratia publica

Utilizarea incasarilor si platilor prin mijloace electronice in administratia publica Utilizarea incasarilor si platilor prin mijloace electronice in administratia publica Asist. univ. drd. Attila GYÖRGY Facultatea de Management Academia de Studii Economice din Bucuresti In Romania, din

More information

Anexe. Clasele de asigurare

Anexe. Clasele de asigurare Anexe Clasele de asigurare Secțiunea A. Asigurări generale 1. accidente, inclusiv accidente de muncă și boli profesionale: a) despăgubiri financiare fixe; b) despăgubiri financiare variabile; c) combinație

More information

Metode ansamblu Ensemble learning. Ruxandra Stoean

Metode ansamblu Ensemble learning. Ruxandra Stoean Metode ansamblu Ensemble learning Ruxandra Stoean rstoean@inf.ucv.ro http://inf.ucv.ro/~rstoean Bibliografie Breiman, L., Bagging Predictors, Machine Learning, vol. 24, issue 2, pp. 123-140, 1996 http://www.cs.utsa.edu/~bylander/cs6243/bagging-boosting.pdf

More information

De ce sa optimizezi procesul de comanda?

De ce sa optimizezi procesul de comanda? De ce sa optimizezi procesul de comanda? Ghidul trateaza cele mai bune optimizari care se pot face in ecranul Finalizare comanda - probabil cel mai important pas din procesul de comanda. Aceste optimizari

More information

BRAN BOOTCAMP BE FIT!

BRAN BOOTCAMP BE FIT! BRAN BOOTCAMP BE FIT! Bootcamp BE FIT! Bootcamp-ul BE FIT! consta intr-un weekend intreg de miscare si relaxare, intr-o zona montana, linistita si nepoluata, in care participantii vor avea parte de: -

More information

Managementul transnational integrat al resurselor de apa in agricultura pentru controlul european de urgenta al apei EU WATER

Managementul transnational integrat al resurselor de apa in agricultura pentru controlul european de urgenta al apei EU WATER Managementul transnational integrat al resurselor de apa in agricultura pentru controlul european de urgenta al apei EU WATER 1 CUPRINS CUVANT INAINTE... 3 Directorul de proiect Marco Meggiolaro... 3 ABSTRACT...

More information

Fig Trapezul exterior este y 1, iar cel interior y 3.

Fig Trapezul exterior este y 1, iar cel interior y 3. 5.1. BAZELE LOGICII FUZZY 5.1.1. FUNCTII DE APARTENENTA function y = trimf(x, params) x = (0:0.2:10)'; y1 = trimf(x, [3 4 5]); y2 = trimf(x, [1 4 9]); subplot(211), plot(x, [y1 y2]); y1 = trimf(x, [2 3

More information

Doua metode pentru amplificarea vointei pe care le-am folosit cu succes

Doua metode pentru amplificarea vointei pe care le-am folosit cu succes Doua metode pentru amplificarea vointei pe care le-am folosit cu succes Preluam forta acelei tentatii careia reusim sa ii rezistam! R. W. Emerson Salut! Zilele trecute am dat prima parte a acestui articol

More information

Laser Multipoint Verde-50mW Rosu-80mW Nr. Ref

Laser Multipoint Verde-50mW Rosu-80mW Nr. Ref Laser Multipoint Verde-50mW Rosu-80mW Nr. Ref. 152.752 Manual de instructiuni Manual de utilizare Va multumim pentru achizitionarea produsului nostru, va rugam sa cititi cu atentie acest manual inainte

More information

Tokyo : Ce e super sa vizitezi!

Tokyo : Ce e super sa vizitezi! Cele mai bune locuri din Kyoto cu privelisti de sarbatoarea ciresilor. Maruyama-koen-Park The Path of Philosophy ( Tetsugaku-no Michi ). Allea are doar ciresi de amândoua partile si o sati ofere o priveliste

More information

INTERVIU Iordan Gheorghe BARBULESCU Cred ca in 30 de ani Uniunea Europeana va fi o federatie

INTERVIU Iordan Gheorghe BARBULESCU Cred ca in 30 de ani Uniunea Europeana va fi o federatie I. OPINIE, OPINII... INTERVIU Iordan Gheorghe BARBULESCU Cred ca in 30 de ani Uniunea Europeana va fi o federatie I o r d a n G heorghe Barbulescu. Diplomat si profesor de relatii internationale si integrare

More information

Royal Caribbean International

Royal Caribbean International Royal Caribbean International A doua cea mai mare linie de croaziera, Royal Caribbean International (initial Royal Caribbean International Cruise Lines) si-a inceput activitatea la sfarsitul anilor 1960

More information

Specificatii Grau Panificatie-UE Futures

Specificatii Grau Panificatie-UE Futures Specificatii Grau Panificatie-UE Futures SPECIFICATII Denumire Contract (Contract Name) Activul Suport (Underlying Asset) Simbol (Ticker Symbol) Marimea obiectului contractului ( Multiplicatorul ) (Multiplier)

More information

Bine ati venit in gradina GARDENA

Bine ati venit in gradina GARDENA Art. 1559 GARDENA Aspersor Aqua Contour Automatic pentru irigarea suprafetelor mari Bine ati venit in gradina GARDENA Cititi cu atentie aceste instructiuni de utilizare si observati notele insotitoare.folositi

More information

Aplicatie de vanzare pentru restaurante

Aplicatie de vanzare pentru restaurante Aplicatie de vanzare pentru restaurante 1. Introducere 2. Intrarea in aplicatie (autentificare) 3. Lucrul cu mesele 4. Comenzi 5. Plati 6. Alte operatii speciale 7. Rapoarte 8. Actualizare nomenclatoare

More information

Este potrivita pentru imprimarea cu: plastisoli, Braille, solder mask peelable, imprimari in relief pe diferite substraturi.

Este potrivita pentru imprimarea cu: plastisoli, Braille, solder mask peelable, imprimari in relief pe diferite substraturi. FISA TEHNICA FOTECOAT 1845 SOLO FOTECOAT 1845 SOLO este o emulsie presensibilizata, gata de folosire, rezistenta la solvent, pentru realizarea ecranelor foarte groase, prin metoda de emulsionare ud pe

More information

Tel: Fax: Sos. Bucure ti-ploie ti Nr RO , Sector 1 Bucure ti, Romania

Tel: Fax: Sos. Bucure ti-ploie ti Nr RO , Sector 1 Bucure ti, Romania AUTORITATEA AERONAUTIC CIVIL ROMÂN ROMANIAN CIVIL AERONAUTICAL AUTHORITY Tel: ++40.21.208.15.08 Fax: ++40.21.208.15.72 ++40.21.233.40.62 Sos. Bucure ti-ploie ti Nr.38-40 RO-013695, Sector 1 Bucure ti,

More information

KIT DE MASURARE NIVEL DE SEMNAL IN RETELE CATV

KIT DE MASURARE NIVEL DE SEMNAL IN RETELE CATV KIT DE MASURARE NIVEL DE SEMNAL IN RETELE CATV Pentru a putea masura parametrii tehnici ai unei retele de distributie CATV este nevoie de un instrument de masura specific care sa permita masurarea acestora.

More information

CAP.I DESCRIEREA STRUCTURALA A UNUI SISTEM DE CALCUL

CAP.I DESCRIEREA STRUCTURALA A UNUI SISTEM DE CALCUL CAP.I DESCRIEREA STRUCTURALA A UNUI SISTEM DE CALCUL Scopul acestui capitol este de a se realiza o descriere structurala a unui sistem de calcul (calculator) care sa cuprinda atat caracteristicile hardware

More information

CAMINE DE INSPECTIE SI BRANSAMENT (RACORD) PENTRU INSTALATII DE CANALIZARE D400 PP/PVC

CAMINE DE INSPECTIE SI BRANSAMENT (RACORD) PENTRU INSTALATII DE CANALIZARE D400 PP/PVC CAMINE DE INSPECTIE SI BRANSAMENT (RACORD) PENTRU INSTALATII DE CANALIZARE D400 PP/PVC FISA TEHNICĂ DESCRIERE Caminele de inspectie reprezinta o solutie moderna si eficienta pentru accesul la retelele

More information

Vase Dewar X - 34БM CK 40

Vase Dewar X - 34БM CK 40 Vase Dewar X - 34БM CK 40 Manual de utilizare CUPRINS: 1. Functia produsului si instructiuni generale 2. Caracteristicile tehnice 3. Pachetul de livrare 4. Descrierea produsului 5. Norme de siguranta 6.

More information

DECLARAȚIA MONDIALĂ A MAMELOR

DECLARAȚIA MONDIALĂ A MAMELOR DECLARAȚIA MONDIALĂ A MAMELOR Femeile aduc o contribuție majoră la bunăstarea familiei și la dezvoltarea societății, contribuție care încă nu este recunoscută sau apreciată la adevărata sa importanță.

More information

(Valoarea Pasului de Tranzactionare = 1 leu)

(Valoarea Pasului de Tranzactionare = 1 leu) Specificatii Brent Crude Oil Futures Denumire Contract (Contract Name) Activul Suport (Underlying Asset) Simbol (Ticker Symbol) Marimea obiectului contractului ( Multiplicatorul ) (Multiplier) Cotatia

More information

geographianapocensis.acad-cluj.ro

geographianapocensis.acad-cluj.ro GEOGRAPHIA NAPOCENSIS Anul IV, nr.1 / 2010 PUBLICITY IN TOURISM - RELATION BETWEEN ROMANIA AND UKRAINE Adriana Mihaela PORCUŢAN Babeş-Bolyai University, Faculty of Geography, 5-7 Clinicilor Street, 400006,

More information

Editia a 3-a (ianuarie 2009)

Editia a 3-a (ianuarie 2009) Etica si procedurile de operare ale radioamatorului Editia a 3-a (ianuarie 2009) De John Devoldere, ON4UN si Mark Demeuleneere, ON4WW Versiunea romana YO3HJV, YO3MAC, YO3JW Etica si procedurile de operare

More information

3.6.7 Terminale [i terminatoare de re]ea ISDN

3.6.7 Terminale [i terminatoare de re]ea ISDN 3.6.7 Terminale [i terminatoare de re]ea ISDN n aceast` prim` lucrare se vor prezenta dou` tipuri de terminale ISDN, unul realizat cu o plac` SCII Telecom [i unul sub form` de videotelefon Siemens T-View

More information

Regasiti in cele ce urmeaza ultimele update-uri in materie de produs si operational la touroperatorii din grupul Neckermann/Thomas Cook.

Regasiti in cele ce urmeaza ultimele update-uri in materie de produs si operational la touroperatorii din grupul Neckermann/Thomas Cook. Last updated 5-Oct-17 1 Dragi colegi, Regasiti in cele ce urmeaza ultimele update-uri in materie de produs si operational la touroperatorii din grupul Neckermann/Thomas Cook. I. Serviciu extra ZUB SC010

More information

Modul Retineri.

Modul Retineri. Modul Retineri www.plurivaerp.com Cuprins Preambul... 3 Definirea ordinii retinerilor... 3 Adaugare retinere... 4 Adaugare beneficiar... 5 Scadentar... 5 Modificare rata... 6 Adaugare Plata... 7 Amanare

More information

AIRAC AIP SUPPLEMENT 01/16. WORK in progress at BACĂU/George Enescu airport Phase I

AIRAC AIP SUPPLEMENT 01/16. WORK in progress at BACĂU/George Enescu airport Phase I Headquarters 10. Ion Ionescu de la Brad Blvd., PO Box 1890 013813 Bucharest, Romania phone: (+4021) 208 31 00 fax: (+4021) 230 24 42 AFTN: LRBBRTYD email: romatsa.office@romatsa.ro www.romatsa.ro AIM Unit

More information

Pasul 1. Realizati-va designul dorit. Acesta poate contine fotografii sau imagini vectoriale.

Pasul 1. Realizati-va designul dorit. Acesta poate contine fotografii sau imagini vectoriale. Va multumim ca ati ales pentru munca dumneavoastra cutter-plotterele numarul unu in lume, produse ale companiei Graphtec (Japonia),echipamentele distribuite de catre COMPA. unt produse destinate celor

More information

CAIET DE SARCINI. Pentru delegarea serviciului public de gestionare a cainilor fara stapani din municipiului Roman prin contract de concesiune

CAIET DE SARCINI. Pentru delegarea serviciului public de gestionare a cainilor fara stapani din municipiului Roman prin contract de concesiune CAIET DE SARCINI Pentru delegarea serviciului public de gestionare a cainilor fara stapani din municipiului Roman prin contract de concesiune CAPITOLUL I. DISPOZITII GENERALE: Art. 1. (1) Prezentul caiet

More information

MINUTA. Preşedintele Comitetului director dl. Secretar de Stat FRANCISK IULIAN CHIRIAC

MINUTA. Preşedintele Comitetului director dl. Secretar de Stat FRANCISK IULIAN CHIRIAC MINUTA reuniunii Comitetului director din cadrul Comitetul interministerial pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor aferente produselor din tutun şi produselor conexe - invitați sunt reprezentanții

More information

Primul document elaborat abordeaza subiectul Briefului de la client catre agentie considerat unanim a fi primul pas catre o campanie buna.

Primul document elaborat abordeaza subiectul Briefului de la client catre agentie considerat unanim a fi primul pas catre o campanie buna. BRIEFUL DE AGENTIE Primul pas catre o campanie mai buna Preambul De ce am scris acest ghid? Cu mult curaj, entuziasm, dar si cu un dram de inconstienta. Asa a debutat, acum mai bine de 20 de ani, industria

More information

Ghid Operational pentru Mentenanta HW IBM

Ghid Operational pentru Mentenanta HW IBM Ghid Operational pentru Mentenanta HW IBM v 3.20 Ultima revizuire 02 Noiembrie 2010 Responsabil: Michel Papaiconomou Autor: Malcolm Gooding Verificatori: Auguste Lacroix, Andy Wright, Hermann Staub, Nenad

More information

Alina Iordache Acest Raport este un produs al PDA International.

Alina Iordache Acest Raport este un produs al PDA International. Raport de Profil Comportamental pentru Alina Iordache 29.01.2012 Acest Raport este un produs al PDA International. PDA International este providerul de top de evaluari comportamentale aplicate pentru recrutari,

More information

2.1. Sectiunea administrator Sectiunea profil...5

2.1. Sectiunea administrator Sectiunea profil...5 Cuprins INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE A SISTEMULUI B2B MERLINX 1. Login in sistem...3 2. Modul de management pentru touroperatori si codul de expedient...3 2.1. Sectiunea administrator...3 2.2. Sectiunea profil...5

More information

Cazan din otel pe lemne cu gazeificare

Cazan din otel pe lemne cu gazeificare Producator: EKO VIMAR ORLANSKI Polonia Cazan din otel pe lemne cu gazeificare Model: Orlan Super 96 kw, 130 kw Cod Romstal: 32LG0130 INSTRUCTIUNI DE INSTALARE SI SERVICE Revizia nr. 2 / aprilie 2012 1

More information

NORD-EST ROMANIA. Newsletter August een.ec.europa.eu

NORD-EST ROMANIA. Newsletter August een.ec.europa.eu NORD-EST ROMANIA Newsletter August 2016 Suport non-stop pentru afacerea ta! Începând cu anul 2015, Agenția pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est este punct local de contact in cadrul Rețelei Enterprise

More information

Ghid orientativ privind dispozitiile Regulamentului UE 2016/679 (GDPR)

Ghid orientativ privind dispozitiile Regulamentului UE 2016/679 (GDPR) Ghid orientativ privind dispozitiile Regulamentului UE 2016/679 (GDPR) INTRODUCERE Legislatia UE referitoare la protectia datelor a fost modificata in mai 2016, iar Regulamentul 2016/679 legat de protectia

More information

Structura sistemelor de operare

Structura sistemelor de operare 2012 Structura sistemelor de operare aspecte generale si particulare pentru Windows si Linux Studenti: Băbăruş George 431A Voicu Adrian-Nicolae 431A ETTI 01.06.2012 CUPRINS: Partea I: Structura sistemelor

More information

Compania are o situatie financiara foarte buna. Profitabilitate Solvabilitate. Eficienta Lichiditate. RisCo.ro

Compania are o situatie financiara foarte buna. Profitabilitate Solvabilitate. Eficienta Lichiditate. RisCo.ro Raport: Rating Financiar Firma: ********* SA CUI: **** Rating Financiar - CUI ******* 2016-02-23 17:46:12 Firma: *********** Cod CAEN: 3109 RATING FOARTE BUN Compania are o situatie financiara foarte buna.

More information

Domeniul constructiilor Principalele probleme de protectie a mediului in Romania si Bulgaria. Depozitarea si reciclarea deseurilor

Domeniul constructiilor Principalele probleme de protectie a mediului in Romania si Bulgaria. Depozitarea si reciclarea deseurilor Domeniul constructiilor Principalele probleme de protectie a mediului in Romania si Bulgaria. Depozitarea si reciclarea deseurilor 1 Cuprins: 1. Eliminarea deseurilor din constructii si demolari situatia

More information

Dimensiunea metropolitana a Europei: de la orase la regiuni urbane

Dimensiunea metropolitana a Europei: de la orase la regiuni urbane Dimensiunea metropolitana a Europei: de la orase la regiuni urbane Asist. univ. dr. Irina POPESCU, Facultatea de Management Academia de Studii Economice din Bucuresti Uniunea Europeana (15) este regiunea

More information

CONSERVING RURAL ARCHITECTURE IN GREECE IN LIGHT OF THE NEW TENDENCY FOR SUSTAINABLE TOURIST DEVELOPMENT

CONSERVING RURAL ARCHITECTURE IN GREECE IN LIGHT OF THE NEW TENDENCY FOR SUSTAINABLE TOURIST DEVELOPMENT CONSERVING RURAL ARCHITECTURE IN GREECE IN LIGHT OF THE NEW TENDENCY FOR SUSTAINABLE TOURIST DEVELOPMENT The present paper, produced in April 2007, is the result of a research made for the placement for

More information

doar atat. Si veti zacea in dureri. Nu stiu cum sa zic asta mai clar de atat. Nu vreau sa predic intreg mesajul pe tema asta.

doar atat. Si veti zacea in dureri. Nu stiu cum sa zic asta mai clar de atat. Nu vreau sa predic intreg mesajul pe tema asta. Title: Preached by D. W. eugene SCOTT, Phd., Stanford University Los Angeles University Cathedral Copyright 2007, Pastor Melissa Scott. all rights reserved Titlu: Mesaj Predicat de Dr. W EUGENE SCOTT,

More information

Routing Information Protocol

Routing Information Protocol Network Working Group C. Hedrick Request for Comments: 1058 Rutgers University June 1988 Privire de ansamblu Acest RFC descrie un protocol pentru schimbul de informatii de routare intre gatewaye si alte

More information

O companie mica de biotehnologie care atrage investitori mari

O companie mica de biotehnologie care atrage investitori mari Clubul Investitorilor - - Decembrie 2017 O companie mica de biotehnologie care atrage investitori mari Din cand in cand ma trezesc citind ultimele noutati despre lupta impotriva cancerului. Sunt o persoana

More information

Context european si implicatii la nivel regional si national Factori cheie de dezvoltarea a industriei ITC in regiune

Context european si implicatii la nivel regional si national Factori cheie de dezvoltarea a industriei ITC in regiune Cuprins Executive summary Context european si implicatii la nivel regional si national Factori cheie de dezvoltarea a industriei ITC in regiune Adaptarea programelor de studii in domeniul ITC Cresterea

More information

[ANALIZA / STUDIUL PIETEI IMOBILIARE IN ANUL 2011]

[ANALIZA / STUDIUL PIETEI IMOBILIARE IN ANUL 2011] Experterra Invest Popa Marcel Lucian Expert evaluator appraiser ANEVAR 7818 EPI/EBM Real estate property and goods [ANALIZA / STUDIUL PIETEI IMOBILIARE IN ANUL 2011] Real estate market study made by appraisal,

More information

Procedura de rezolvare a reclamatiilor si contestatiilor

Procedura de rezolvare a reclamatiilor si contestatiilor Procedura de rezolvare a reclamatiilor si contestatiilor 1. Politica Pentru a asigura o recunoastere publica a procesului de certificare, toate partile implicate trebuie sa aiba acces la procedurile folosite

More information

The Decameron Of Giovanni Boccaccio - Limpidsoft the decameron of giovanni boccaccio by giovanni boccaccio trans. john payne styled bylimpidsoft

The Decameron Of Giovanni Boccaccio - Limpidsoft the decameron of giovanni boccaccio by giovanni boccaccio trans. john payne styled bylimpidsoft We have made it easy for you to find a PDF Ebooks without any digging. And by having access to our ebooks online or by storing it on your computer, you have convenient answers with decameronul. To get

More information

Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor LUCRARE DE LICENŢĂ

Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor LUCRARE DE LICENŢĂ Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor LUCRARE DE LICENŢĂ Proiectarea unui sistem de protecție şi control al unui

More information

Marcile proprii pe timp de criza

Marcile proprii pe timp de criza Marcile proprii pe timp de criza AGENDA 1. Evolutia marcilor proprii 2. Comportamentul consumatorului 3. O arma de cucerire si de fidelizare 4. Marcile Proprii- oportunitate pentru producatori 5. Concluzii

More information

Iesi afara din timp! Din perspectiva egoului, acesta este un lucru rau si te va face sa iti fie frica. Dar dintr-o perspectiva mai vasta, a iesi

Iesi afara din timp! Din perspectiva egoului, acesta este un lucru rau si te va face sa iti fie frica. Dar dintr-o perspectiva mai vasta, a iesi ECKHART TOLLE 1 Sa intampini orice si pe oricine intr-o stare de LINISTE, in locul zgomotului mental, este marele dar pe care il poti oferi Universului. Ii spun LINISTE, dar este un giuvaer cu multe fete:

More information

Impactul legislativ in aria de culegere a datelor cu caracter personal - cerinte si beneficii pentru clienti. Cornelia Jiloan

Impactul legislativ in aria de culegere a datelor cu caracter personal - cerinte si beneficii pentru clienti. Cornelia Jiloan Impactul legislativ in aria de culegere a datelor cu caracter personal - cerinte si beneficii pentru clienti Cornelia Jiloan Regulament (UE) 2016/679 aprobat la data de 4 mai 2016 intra in vigoare la data

More information

AE Economic Interferences

AE Economic Interferences AE Economic Interferences COMMUNITY-BASED TOURISM: THE CASE OF THE BUTRINT NATIONAL PARK, SOUTH ALBANIA Klodiana Gorica, Ph.D. University of Tirana Faculty of Economics Department of Marketing and Tourism

More information

Nativul Varsator este imprevizibil, imaginativ, dornic sa isi dezvolte ideile. Poate fi o fire rebela si rece. Este un om neobisnuit.

Nativul Varsator este imprevizibil, imaginativ, dornic sa isi dezvolte ideile. Poate fi o fire rebela si rece. Este un om neobisnuit. Nativul Varsator este imprevizibil, imaginativ, dornic sa isi dezvolte ideile. Poate fi o fire rebela si rece. Este un om neobisnuit. Planeta Uranus, care il patroneaza, ii confera vioiciune si originalitate.

More information

CARTE TEHNICA. Instructiuni de instalare, functionare PENTRU REGULATORUL CLIMATIC EV 70

CARTE TEHNICA. Instructiuni de instalare, functionare PENTRU REGULATORUL CLIMATIC EV 70 CARTE TEHNICA Instructiuni de instalare, functionare PENTRU REGULATORUL CLIMATIC EV 70 Page 1 of 7 Domenii de utilizare: Se utilizeaza pentru controlul sistemului centralizat de incalzire prin intermediul

More information

AGENTIA DE TURISM KUSADASI KUSADASI SEDIU CENTRAL B-dul Iancu de Hunedoara, nr 36, etaj 1, sector 1 Telefon: ; Fax:

AGENTIA DE TURISM KUSADASI KUSADASI SEDIU CENTRAL B-dul Iancu de Hunedoara, nr 36, etaj 1, sector 1 Telefon: ; Fax: AGENTIA DE TURISM KUSADASI KUSADASI SEDIU CENTRAL B-dul Iancu de Hunedoara, nr 36, etaj 1, sector 1 Telefon: 021.311.03.09; Fax: 021 311 03.24; secretariat@kusadasi.ro INTRODUCERE Nota i: B2B - sistemul

More information

Cuprins. Despre Banca Transilvania pag. 2

Cuprins. Despre Banca Transilvania pag. 2 Cuprins Despre Banca Transilvania pag. 2 Produse si servicii pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii Abonamentul Bancar pag. 4 1 Ora - Credite pentru IMM-uri pag. 5 Creditul dobanda 0% pag. 6 Scontare

More information

s:vii!. 6pV(~r6:-: ~~

s:vii!. 6pV(~r6:-: ~~ DECLARATIE DE AVERE, (' " SubsemJ;latuI/Subsemllata, I vll-nov/c( de /2ll2Ge50,g tg/ln I

More information

SISTEME AVANSATE DE ASIGURARE SI ACCES CONTROL IN ZONE CU NECESITATI RIDICATE DE SECURITATE

SISTEME AVANSATE DE ASIGURARE SI ACCES CONTROL IN ZONE CU NECESITATI RIDICATE DE SECURITATE Unul din instrumentele importante in lupta impotriva terorismului îl constituie tehnica de asigurare si control/monitorizare acces a documentelor clasificate, valorilor, armamentului/munitiei, substantelor

More information

Usa rotativa TOURNIKET MANUAL DE UTILIZARE GENERAL. 1 Manual de utilizare

Usa rotativa TOURNIKET MANUAL DE UTILIZARE GENERAL. 1 Manual de utilizare Usa rotativa TOURNIKET MANUAL DE UTILIZARE GENERAL 1 Manual de utilizare 0 Cuprins 0 CUPRINS... 2 1 INTRODUCERE... 3 1.1 Drepturi de proprietate 1.2 Abrevieri 1.3 Simboluri 2 ASPECTE DE SIGURANTA... 3

More information

Active Totalul tuturor posesiunilor unei entitati. Banca centrala Se refera la o institutie care este, prin lege, abilitata sa emita moneda.

Active Totalul tuturor posesiunilor unei entitati. Banca centrala Se refera la o institutie care este, prin lege, abilitata sa emita moneda. Active Totalul tuturor posesiunilor unei entitati. Banca centrala Se refera la o institutie care este, prin lege, abilitata sa emita moneda. Centru de trezorerie O entitate este considerata centru de trezorerie

More information

Două țări, un scop, succes comun! PLAN DE AFACERI. Agenție de turism

Două țări, un scop, succes comun! PLAN DE AFACERI. Agenție de turism Două țări, un scop, succes comun! PLAN DE AFACERI Agenție de turism INCUBATOR ȘI CENTRU DE SERVICII PENTRU AFACERI TRANSFRONTALIERE www.incubatorsacueni.ro Cross-border Business Incubator and Service Centre

More information

Tourist Trails. Hiking trails:

Tourist Trails. Hiking trails: Hiking trails: Once on higher grounds, the Retezat region makes exquisite scenery for hiking. Both daytrips starting from a mountain cabana (or campsite) and longer trips between cabanas are popular. The

More information

TOURIST PROMOTION OF THE HISTORICAL CHARACTER VLAD THE IMPALER HISTORICAL TRUTH AND LEGEND CHARACTER AT THE POIENARI FORTRESS. Teodorescu Camelia

TOURIST PROMOTION OF THE HISTORICAL CHARACTER VLAD THE IMPALER HISTORICAL TRUTH AND LEGEND CHARACTER AT THE POIENARI FORTRESS. Teodorescu Camelia TOURIST PROMOTION OF THE HISTORICAL CHARACTER VLAD THE IMPALER HISTORICAL TRUTH AND LEGEND CHARACTER AT THE POIENARI FORTRESS Teodorescu Camelia Human Geography Department University of Bucharest 1 Nicolae

More information

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte! fumat. cancer pulmonar

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte! fumat. cancer pulmonar Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte! fumat cancer pulmonar Ce este FUMATUL? Consumul de tutun este o boala Consumul de tutun reprezinta cauza principala de imbolnavire si moarte prematura in

More information

a-l prezenta pe insusi M&ntuitorul ca fiind un exemplu pentru comunitatea

a-l prezenta pe insusi M&ntuitorul ca fiind un exemplu pentru comunitatea GLORIFICAREA LUI IISUS IN EVINUL HRISTOLOGIC DIN FILIPENI 2:6-11 de Ciprian Flavius Terinte Daca in articolele despre imnul hristologic din Filipeni 2:6-11 din numerele anterioare am discutat despre preexisten{a

More information

TEHNICA MISCARII BROASTE DE USI. Deschideti si traiti momente senzationale!

TEHNICA MISCARII BROASTE DE USI. Deschideti si traiti momente senzationale! TEHNICA MISCARII BROASTE DE USI Deschideti si traiti momente senzationale! Multilateral in toate domeniile de utilizare. Usi de acces in casa dotate cu Z-TS respectiv G-TS sau usi de balcon dotate cu B-TV.

More information

Key words : infrared thermography, deep freeze, warehouse infiltrations, warehouse thermal bridges

Key words : infrared thermography, deep freeze, warehouse infiltrations, warehouse thermal bridges Termografie la interiorul depozitelor frigorifice de tip Deep Freeze Vlad IORDACHE Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti Email : viordach@yahoo.com Florin IORDACHE Universitatea Tehnica de Constructii

More information

GENERATOARE DE CURENT INDUSTRIALE

GENERATOARE DE CURENT INDUSTRIALE GENERATOARE DE CURENT INDUSTRIALE MANUAL DE UTILIZARE SI INTRETINERE 1 / 17 INDEX 1. INTRODUCERE 1.1. Scopul acestui manual 1.2. Utilizarea manualului 1.3. Documente de referinta 1.4. Declaratie de conformitate

More information

EFECTUATI ANALIZA APEI PENTRU AGRICULTURA! 195 lei. 30 de parametri ANALIZA. Calitatea apei afecteaza eficienta tratamentelor fitosanitare!

EFECTUATI ANALIZA APEI PENTRU AGRICULTURA! 195 lei. 30 de parametri ANALIZA. Calitatea apei afecteaza eficienta tratamentelor fitosanitare! ISCUSITE alcedo alcedo alcedo alcedo alcedo alcedo alcedo alcedo alcedo alcedo ANALIZA APEI PENTRU AGRICULTURA! Calitatea apei afecteaza eficienta tratamentelor fitosanitare! Analiza apei este si ea o

More information

LRCK AD 2.1 AERODROME LOCATION INDICATOR AND NAME LRCK CONSTANŢA / Mihail Kogălniceanu-Constanţa

LRCK AD 2.1 AERODROME LOCATION INDICATOR AND NAME LRCK CONSTANŢA / Mihail Kogălniceanu-Constanţa AIP AD 2.8-1 23 JUN 2016 LRCK AD 2.1 AERODROME LOCATION INDICATOR AND NAME LRCK CONSTANŢA / Mihail Kogălniceanu-Constanţa LRCK AD 2.2 AERODROME GEOGRAPHICAL AND ADMINISTRATIVE DATA 1 ARP coordinates and

More information

MANUAL DE UTILIZARE 6935IN Banda de alergat insportline Mystral

MANUAL DE UTILIZARE 6935IN Banda de alergat insportline Mystral MANUAL DE UTILIZARE 6935IN Banda de alergat insportline Mystral CUPRINS INSTRUCTIUNI DE SIGURANTA...3 ASAMBLARE...4 PLIERE/DEPLIERE...0 INSTRUCTIUNI DE SIGURANTA SPECIALE... FUNCTIONALITATI GENERALE...2

More information

Fisa de securitate in conformitate cu. 1907/2006/EC, Articolul 31

Fisa de securitate in conformitate cu. 1907/2006/EC, Articolul 31 Fisa de securitate in conformitate cu 1907/2006/EC, Articolul 31 1. Identificarea substantei/preparatului si a societatii/intreprinderii - Detalii produs -Denumirea comerciala: PANTAPOR 66(LP) - numarul

More information

Art PRESOSTAT ELECTRONIC

Art PRESOSTAT ELECTRONIC INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE PRESOSTAT ELECTRONIC GARDENA Bine aţi venit in gradina GARDENA Art. 1739 PRESOSTAT ELECTRONIC Citiţi aceste instrucţiuni cu atenţie. Utilizaţi aceste instrucţiuni pentru a va familiariza

More information

Munca sezoniera la G's

Munca sezoniera la G's Munca sezoniera la G's Fermele si fabricile noastre de impachetare se afla in activitate pe toata durata anului. Perioada cu activitatea cea mai intensa este din aprilie pana in octombrie. In acest timp

More information