VODIČ ZA POLAGATELJE IPMA UNIVERZALNI ČETVEROSTEPENI SISTEM OVJERE OSPOSOBLJENOSTI VODITELJA PROJEKATA

Size: px
Start display at page:

Download "VODIČ ZA POLAGATELJE IPMA UNIVERZALNI ČETVEROSTEPENI SISTEM OVJERE OSPOSOBLJENOSTI VODITELJA PROJEKATA"

Transcription

1 Ovlaštena organizacija za ovjeru osposobljenosti voditelja projekata UUPuBiH (Udruženje za upravljanje projektima u BiH) VODIČ ZA POLAGATELJE IPMA UNIVERZALNI ČETVEROSTEPENI SISTEM OVJERE OSPOSOBLJENOSTI VODITELJA PROJEKATA

2 UVOD Timski i projektni rad su moderne organizacione forme u poslovnom svijetu bez kojih je efikasna organizacija radnih procesa nezamisliva. Projekt menadžer je danas ključna kvalitativna osoba u svakom preduzeću. Upoređujući prošlost i sadašnjost poslovanja; danas je zvanje Projekt menadžer potrebno u svim sektorima privrede i u svim branšama. Preduzeća se sve više usmjeravaju na oblik projektne organizacije. Taj razvoj doprinosi velikoj potražnji za Projekt menadžerima na tržištu rada. Upravljati projektima znači upravljati nečim na određeno vrijeme. Zato Projekt menadžeri moraju imati potrebne socijalne (bihejviorističke) kompetencije kao i velika znanja kada su u pitanju timski rad, projektni rizici, vođenje projektnog tima (tehničke kompetencije) kao i upravljanje kadrovima, finansijama te orijentaciji na projekat, program ili portfolio (kontekstualne kompetencije). Sa stečenim stručnim znanjem i praktičnim iskustvom dobijenim na edukacijama Udruženja za upravljanje projektima u BiH bićete kvalifikovani za upravljanje zahtjevnim i kompleksnim zadacima u Projekt menadžmentu koji Vam pružaju nove korake u razvoju karijere. Takođe ćete biti u mogućnosti primijeniti stečeno stručno znanje upravljanjem (planiranje, organizovanje, vođenje i nadzor) jednim ili više projekata unutar neke organizacije. Steći ćete znanja i o uspješnom upravljanju kompanijama pomoću projekata, razviti vještine prezentacije, organizovanja posla, te se upoznati i sa softwerskim alatima koji Vam u tome pomažu. Ipak, ono najvažnije što ćete dobiti je Međunarodno priznat certifikat IPMA (International Project Management Association),koja vam širom otvara vrata svugdje u svijetu kada je Projekt menadžment u pitanju.

3 PREDCERTIFIKACIJSKI SEMINAR Predcertifikacijski seminar traje do 5 časova i ima za cilj da pobliže upozna kandidate sa procedurom izlaska i polaganja ispita. IPMA certifikacija iz upravljanja projektima za nivo D se obavlja pismenim putem (test) koji se sastoji iz tri dijela: 1.) Eseji - provjera kompetencija (tehničke,bihejviorističke,kontekstualne). Test sadrži od 3-5 elemenata i kandidat ima na raspolaganju 2 sata da napiše o njima sve što zna. 2.) Pitanja kandidatima se kroz 60 pitanja (jedan tačan odgovor od tri ponuđena) provjerava znanje iz svih 46 kompetencija. (1 sat) 3.) Zadaci Izrada strukturiranja projekta (S-kriva,WBS-struktura,OBSstruktura i dr.) Svi elementi se ocjenjuju, na osnovu čega se dobija moguća ocjena pismenog ispita PREDCERTIFIKACIJSKI SEMINAR JE BESPLATAN NIVO D SERTIFIKOVANI PROJEKT MENADŽER SARADNIK Certifikaciono tijelo Udruženja/Udruge za upravljanje projektima u BiH (BiHUUP- CERT) je odredilo da se za IPMA nivo D: Certifikovani projekt menadžer saradnik (Certifted Project Management Associate-IPMA Level D) propisuju sledeći:

4 1 USLOVI 1.1. Nije nužno iskustvo u vođenju projekata, ali je prednost ako kandidat ima prethodna iskustva u vođenju projekata i ako je do određene mjere primjenjivao znanja iz upravljanja projektima. Mora imati znanja iz upravljanja projektima iz svih elemenata stručnosti. Dodatni zahtjevi: Može primjenjivati bilo koji element i vid upravljanja projektima. U nekim područjima može djelovati kao specijalist. Može biti član projektnog tima ili tima koji upravlja projektom. Ima opsežno znanje upravljanja projektima i sposobnost njegove primjene Certificiranje / Ovjera Za svaku ovjeru potrebno je BiHUUP-CERT-u poslati pismeni zahtjev s dokazima kvalifikacija prema određenom obrascu. BiHUUP-CERT će, ukoliko su zadovoljeni svi uslovi, pismeno obavijestiti kandidata o odobrenju zahtjeva. Ovjera osposobljenosti se može napraviti ili slijedom četverostepenog sistema, već prema individualnom razvoju osposobljenosti za vođenje projekata, ili se može zatražiti za bilo koji nivo bez potrebe ovjeravanja nižih, ukoliko kandidat zadovoljava uslove. BiHUUP-CERT provodi ovjeravanja najmanje dva puta godišnje (ukoliko ima dovoljno kandidata). Tačno vrijeme i mjesto ovjeravanja objavljuju se na web stranici UUPuBiH a mogu se dobiti i direktnim upitom od Tijela za ovjeru BiHUUP-CERT na: office@uup.ba, slobodan.lukic@uup.ba i drago.zecevic@gmail.com 1.3. Postupak ovjere Pri postupcima ovjeravanja provodi se strukturirano ocjenjivanje kako je prikazano dalje.

5 Nivo D 1. Prijava 2. CV 3. Samoocjenjivanje 4. Prihvatanje prijave 5. Pismeni ispit (5 sati): SADRŽAJ TRAJANJE ELEMENTI ICB Esej 2 sata 3-5 Direktna pitanja 1 sat svi Zadatak 2 sata Prikaz toka ovjere/certificiranja za nivo D Prijava Odobrenje o pristupu postupku ovjere Pismeni ispit Predcertifikacijski seminar Uplata naknade za ovjeru Izdavanje certifikata ili ponavljanje Ukoliko kandidat ne zadovolji jedan od koraka ovjere, može još jedanput ponoviti ovjeru iz dijela koji nije zadovoljio, unutar roka od jedne godine, bez naknade Prijava Dokumenti koji se prilažu: Potpisana prijava se dostavlja BiHUUP-CERT-u u elektronskom obliku na office@uup.ba Dokumentacija za prijavu sastoji se od: 1. Ispunjena prijava BIH CERT 00 (Zahtjev) (obrazac se može dobiti od BiHUUP-CERT ili s web stranice Udruženja ).

6 2. Pisani prilozi sljedećeg sadržaja: životopis (CV) s pregledom radnog iskustva osnovno i stručno obrazovanje samoocjena obrazac BIH CERT 01 Popis dokumenata za prijavu Level D Zahtjev CV x x Profesionalna edukacija x Obrazac za samoocjenjivanje x 1.6. Odobrenje pristupa BiHUUP-CERT će po primitku prijave poslati po jedan primjerak ispitivačima (Assessors). Ispitivači će ocijeniti da li kandidat ispunjava sve uslove za pristup ovjeravanju/certificiranju osposobljenosti. Ukoliko su zadovoljeni svi uslovi, BiHUUP-CERT će pismenim putem izvijestiti kandidata da mu je odobreno ovjeravanje. U odobrenju će biti navedeno mjesto i dan ovjeravanja/certificiranja. Korporativnim i individualnim članovima Udruženja odobrava se popust od 10%. Cijena certifikovanja za internacionalni certifikat za nivo D po programu IPMA iznosi 1100,00 KM Napomena: Molimo vas da obratite paznju na sledeće: 1. Udruženje za upravljanje projektima u Bosni i Hercegovini je na redovnoj Skupštini, usvojila Vodič za polagatelje IPMA univerzalni četvorostepeni sistem ovjere osposobljenosti voditelja projekata, po kome će vršiti certificiranje projekt menadžera za sva četiri nivoa (D, C, B i A) u Bosni i Hercegovini i formiralo svoje Certifikaciono tijelo (BIHUUP- CERT) koje vrši certificiranje projekt menadžera.

7 2. Sve dosadašnje prijave i dokumenta koja ste dostavljali za certificiranje za nivo D moraju se usaglasiti sa usvojenim Vodičem. 3. Kandidati koji se odluče da polažu za nivo D, dužni su odmah da dostave sledeće dokumente: - Zahtjev za ovjeru - Obrazac za samoocjenjivanje - Vaš CV NIVO C CERTIFIKOVANI VODITELJ PROJEKTA 1. USLOVI 1.1. Završen studij prvog ciklusa u ukupnom trajanju od 15 godina. 1.2.Da ima u zadnjih 6 godina najmanje 3 godine iskustva u upravljanju projektima i na odgovornim je vodećim funkcijama u projektima ograničene složenosti (ulazni zahtjev). Razdoblje od 6 godina može se produljiti do 9 godina uz odgovarajuće obrazloženje. Mora biti sposoban upravljati projektom ograničene složenosti i/ili voditi podprojekat u svim elementima upravljanja projektom. Dodatni zahtjevi: Odgovoran je za jednostavni projekt i sve njegove odrednice ili za podprojekt složenog projekta te odgovarajuće odrednice. Primjenjuje opšte metode, tehnike i alate upravljanja projektima. 1.3 Certificiranje / Ovjera Za svaku ovjeru potrebno je BiHUUP-CERT-u poslati pismeni zahtjev s dokazima kvalifikacija prema određenom obrascu. BiHUUP-CERT će, ukoliko su zadovoljeni svi uslovi, pismeno obavijestiti kandidata o odobrenju zahtjeva.

8 Ovjera osposobljenosti se može napraviti ili slijedom četverostepenog sistema, već prema individualnom razvoju osposobljenosti za vođenje projekata, ili se može zatražiti za bilo koji nivo bez potrebe ovjeravanja nižih, ukoliko kandidat zadovoljava uslove. BiHUUP-CERT provodi ovjeravanja najmanje dva puta godišnje (ukoliko ima dovoljno kandidata). Tačno vrijeme i mjesto ovjeravanja objavljuju se na web stranici UUPuBiH a mogu se dobiti i direktnim upitom od Tijela za ovjeru BiHUUP-CERT na: office@uup.ba, slobodan.lukic@uup.ba i drago.zecevic@gmail.com 1.4 Postupak ovjere Pri postupcima ovjeravanja / certificiranja provodi se strukturirano ocjenjivanje kako je prikazano dalje. Nivo C 1. Prijava 2. Samoocjenjivanje 3. Životopis (CV) 4. Lista projekata 5. Prijedlog P/P/P 6. Prihvatanje prijave 7. Pismeni ispit (ako kandidat nije polagao za nivo D) 8. Izvještaj o projektu: obim: stranica dodaci: 5-10 stranica ICB elementi: trajanje: 30 dana 9. Interview

9 1.5. Prikaz toka ovjere/certificiranja za nivo C Ukoliko kandidat ne zadovolji jedan od koraka ovjere, može još jedanput ponoviti ovjeru iz dijela koji nije zadovoljio, unutar roka od jedne godine, bez naknade Prijava Dokumenti koji se prilažu Potpisana prijava se dostavlja BiHUUP-CERT-u u elektronskom obliku na office@uup.ba, te u printanom obliku lično na predcertifikacijskom seminaru. Dokumentacija za prijavu sastoji se od: - Ispunjena prijava BIH CERT 00 (Zahtjev) (obrazac se može dobiti od BiHUUP- CERT ili s web stranice Udruženja ). - Pisani prilozi sljedećeg sadržaja: životopis (CV) s pregledom radnog iskustva osnovno i stručno obrazovanje obrazovanje iz upravljanja projektima podaci o preduzeću/ustanovi u kojoj kandidat radi lista projekata samoocjena obrazac BIH CERT 01 - Kratki opis projekta (od 3 do 5 stranica) koji treba da sadrži kratak uvod u projekat, okolina projekta/interesni sudionici, ciljevi, isporuka i izvršenje projekta, organizacija projekta, faze i strukture projekta, planiranje i praćenje projekta, izvještavanje o projektu, trenutno stanje projekta, vlastita uloga u projektu i pregled skraćenica. - Pojedinačni opis jednog projekta s liste projekata kao prijedlog za izradu Izvještaja. Treba dati detalje (outputs, faze, troškove, proračun, učesnici, kompleksnost) za projekte na kojem kandidat radi ili je radio u razdoblju, koje je

10 minimalno potrebno za pojedini nivo, te svoju ulogu i zadatke koje je obavljao na projektu. - Dvije reference. Treba navesti dvije osobe (ime, preduzeće ili ustanova, položaj, adresa, telefon) koje mogu dati informacije o kandidatu. - Potpisane izjave koje se nalaze na obrascu Zahtjev: - o prihvatanju svih uslova certifikacije - o prihvatanju etičkog kodeksa BiHUUP-a Popis dokumenata za prijavu Zahtjev CV Level C X X Profesionalna edukacija X Prošla i sadašnje X zaposlenje Kratki opis preduzeća X Obrazac za samoocjenjivanje Lista projekata Kratki opis projekta Prijedlog projekta, programa, portfelja za izradu Izvještaja o projektu Dokaz o cjeloživotnom obrazovanju X X X X X Edukacija Seminari i sl. Publikacije Dvije reference X

11 1.7 Odobrenje pristupa BiHUUP-CERT će po primitku prijave poslati po jedan primjerak ispitivačima (Assessors). Ispitivači će ocijeniti da li kandidat ispunjava sve uslove za pristup ovjeravanju/certificiranju osposobljenosti. Ukoliko su zadovoljeni svi uslovi, BiHUUP-CERT će pismenim putem izvijestiti kandidata da mu je odobreno ovjeravanje. U odobrenju će biti navedeno mjesto i dan ovjeravanja/certificiranja. Korporativnim i individualnim članovima Udruženja odobrava se popust od 10%. Cijena certifikovanja za internacionalni certifikat za nivo C po programu IPMA iznosi 2100,00 KM Napomena: Molimo vas da obratite paznju na sljedece: 1. Udruženje za upravljanje projektima u Bosni i Hercegovini je na redovnoj Skupštini, usvojila Vodič za polagatelje IPMA univerzalni četvorostepeni sistem ovjere osposobljenosti voditelja projekata, po kome će vršiti sertificiranje projekt menadžera za sva četiri nivoa (D, C, B i A) u Bosni i Hercegovini i formiralo svoje Sertifikaciono tijelo (BIHUUP- CERT) koje vrsi sertificiranje projekt menadžera. 2. Sve dosadasnje prijave i dokumenta koja ste dostavljali za certificiranje za nivo C moraju se usaglasiti sa usvojenim Vodičem. 3. Kandidati koji se odluče da polažu na certificiranje za nivo C, dužni su odmah da dostave sljedeće dokumente (koje vam dostavljamo u prilogu): - prijava - obrazac za samoocjenjivanje - lista projekata - Vaš CV 4. Kandidati koji se osjećaju sposobnim da mogu pristupiti certificiranju niva C po dostavljenoj proceduri nisu obavezni da se prijavljuju na ponuđenu edukaciju za nivo C (koja vam je dostavljena).udruženje je obezbijedilo sa konsultantskim kućama da se izvrši dodatna obuka jer je dio kandidata to tražio. DOKUMENTI POTREBNI ZA PRIJAVLJIVANJE ZA IPMA NIVO C SU PRILOZI 1, 2, 3, 4 i 5

12 NIVO B CERTIFIKOVANI VIŠI VODITELJ PROJEKTA USLOVI : Da ima u posljednjih osam godina najmanje pet godina iskustva u upravljanju projektima, od čega tri godine na odgovornim vodećim funkcijama složenih projekata (ulazni zahtjev). Razdoblje od 8 godina može se produljiti do 12 godina uz odgovarajuće obrazloženje. Mora biti sposoban samostalno upravljati složenim projektima. Dodatni zahtjevi: Odgovoran je za sve odrednice složenog projekta i sve elemente i vidove upravljanja projektom Ima opštu upravljačku ulogu kao voditelj velikog tima koji upravlja projektom Koristi prikladne procese, metode, tehnike i alate za upravljanje projektom. Složenost projekata se koristi za definisanje granica između IPMA nivoa C i B. Kompleksan projekt treba ispunjavati sve dolje navedene kriterije: a. Puno međupovezanih pod-sistema / pod-projekata i elemenata koji se moraju uzeti u obzir unutar struktura kompleksnog projekta i u vezi s njegovim kontekstom u organizaciji. b. Nekoliko organizacija je uključeno u projekt i / ili različite jedinice u istoj organizaciji mogu imati koristi ili pružati resurse za kompleksni projekt. c. Nekoliko različitih disciplina radi na složenom projektu.

13 d. Upravljanje složenim projektom uključuje nekoliko različitih, ponekad preklapajućih, faza. e. Mnogi od dostupnih metoda, tehnika i alata za upravljanje projektima potrebno je primijeniti kod upravljanja složenih projekata. U praksi to znači da će se primijeniti više od 60% elemenata sposobnosti. Specifični kriteriji za kandidata za nivo B mogu se naći u NCB BIH NIVO A CERTIFIKOVANI DIREKTOR PROJEKTA USLOVI : Da ima u posljednjih osam godina najmanje pet godina iskustva u upravljanju portfeljem i / ili upravljanje programom od strateške važnosti, od čega su najmanje tri godine bile odgovorne funkcije vođstva u upravljanju složenim portfeljom ili programom i da ima dvije godine iskustva u upravljanju projektima (ulazni zahtjev). Razdoblje od 8 godina može se produljiti do 12 godina uz odgovarajuće obrazloženje. Sposoban upravljati portfeljem projekata preduzeća, ili programom projekata. Dodatni zahtjevi: Odgovoran je za upravljanje važnim portfeljem projekata preduzeća ili jednim ili više važnih programa. Doprinosi strateškom upravljanju i radi prijedloge starijem menadžmentu. Odgovoran je za razvijanje tima za upravljanje projektima i vodi voditelje projekata. Razvija i primjenjuje zahtjeve, procese, metode, tehnike, alate, priručnike,

14 vodiče za upravljanje projektima. Odgovoran je za razvijanje i primjenu metoda, tehnika, alata, priručnika i smjernica za upravljanje projektima. Portfelj kojim upravlja mora biti važan pri čemu se razmatraju slijedeći parametri: - količina vremena kojeg kandidat posvećuje portfelju ili programu; - broj aktivnih projekata; - različite vrste i veličine projekata; - kompleksnost projekata; - broj voditelja projekata i veličina organizacijske jedinice koju vodi; - godišnja količina investicija u portfelju ili programu. Specifični kriteriji za kandidata za nivo A mogu se naći u NCB BIH Žalbe i pritužbe Žalbeni postupak uključuje sljedeće: Podnosilac žalbe može formalno predočiti svoj slučaj administraciji B&H- APM CERT, a slučaj će biti proslijeđen Odboru za žalbe; Članovi Odbora za žalbe ne smiju biti uključeni u odluku na koju je iskazana žalba; Članovi Odbora za žalbe koji se bave tim predmetom treba da budu nezavisni i da nisu u sukobu interesa u pogledu podnosioca; Odbor za žalbe će donijeti odluku i proslijediti ga Odboru za strateško upravljanje; U slučaju da odluka Odbora za žalbe nije u skladu sa pravilima iz IPMA Osnova kompetencija verzija 3.0. (NCB 3.0), Odbor za strateško upravljanje

15 će odluku poslati nazad Odboru za žalbe na ponovno razmatranje, navodeći razloge neusklađenosti; Administracija će poslati odluku podnosiocu žalbe, uključujući razloge za donošenje odluke, u roku od 28 dana od dana prijema žalbe u B&H-APM CERT. Obrazac za žalbe i pritužbe možete pronaći na našoj web stranici u odjeljku Certifikacija ili dobiti u našoj administraciji upitom na office@uup.ba Ponovna certifikacija (recertifikacija) Kako je valjanost IPMA certifikata 5 godina, poslije isteka važenja certifikata certifikovani kandidati su u obavezi da se jave BiHUUP Cert-u i obnove važenje certifikata. Kako bi se prošao čitav proces ponovne ovjere, kandidat mora zadovoljiti sljedeće zahtjeve: - ispuniti uslove za prijavu; - zadržati minimalni prosjek za aktivnosti, zadatke i stalno profesionalno napredovanje u upravljanju projektima; - radi u skladu sa pravilima profesionalnog ponašanja (npr. u slučaju pritužbi); - postigne minimalan ukupni prosjek; Takođe: Kandidat za recertifikaciju daje izvještaj o njegovoj profesionalnoj djelatnosti tokom perioda važenja certifikata, koji sadrži: funkciju, obaveze і zadatak kandidata koje je vršio na projektu, programu і portfelju; njihove teškoće а takođe i vrijeme učešća vlasnika certifikata (kao procenat ukupnog radnog vremena) u radu na tim projektima, programima і portfeljima. Kandidat za recertifikaciju izvještava o nastavku školovanja, tokom samog perioda važenja certifikata, za podršku і poboljšanje nivoa stručnosti u oblasti upravljanja projektima. Ovdje ulazi: donošenje doktrine u bilo kojoj formi, stečena iskustva і doprinos od strane kandidata u kontinuiranom razvoju u

16 oblasti upravljanja projektima. Kandidat za recertifikaciju daje spisak lica koji su upoznati sa njegovim iskustvom u oblasti upravljanja projektima, koji ga mogu preporučiti certifikacionom organu. Prilikom podnošenja dokumenata za narednu certifikaciju treba ponovo uraditi pismene žalbe, ako ih ima, na kompetentnost ili profesionalno ponašanje vođe projekta. Sljedeći rezultati mogućnosti su rezultat procjene daljnje ovjere: 1. Obnova ovjere. 2. Obnova ovjere nakon uspješnog razgovora/i/ili preporuke/i/ili pregleda pritužbi (ukoliko ih ima) i/ili upita za dodatnim informacijama od kandidata. 3. Ne obnavlja se ovjera nakon nezadovoljavajućeg razgovora/i/ili preporuke/i/ili pregleda pritužbi (ukoliko ih ima) i/ili upita za dodatnim informacijama od kandidata. Tamo gdje postoji sumnja ili prije ne obnavljanja ovjere, tijelo za ovjeru mora pozvati kandidata na razgovor. Ispitivači pripremaju pitanja kako bi pojasnili da li kandidat još uvijek zadovoljava uslove za svoj IPMA nivo sposobnosti. Kandidat mora donijeti dokaze o održavanju svojih sposobnosti i razvoja kao i profesionalnog ponašanja te će u zavisnosti od toga i od evaluacije ispitivača (moguće i ponavljanje ispita) Certifikaciono tijelo odlučiti da li će certifikat biti produžen ili ne. Troškovi za ponovnu certifikaciju iznose: Za nivo D 200,00 KM Za nivo C 400,00 KM Za nivo B 600,00 KM Za nivo A 800,00 KM

17 Sukob interesa između ispitivača i kandidata Ako kod ispitivača postoji potencijalni sukob interesa u ispitivanju kandidata, Certifikaciono tijelo mora da preduzme mjere radi osiguranja da poverljivost i nepristrasnost ispita ne budu ugroženo. Ispitivač se nalazi u sukobu interesa ako je: Kandidat zaposlen kod njega u preduzeću Sa kandidatom u vlasničkim ili suvlasničkim odnosima u nekom preduzeću Sa kandidatom u porodičnim ili interesno povezanim odnosima. Osnovne zabrane odnose se na bliske srodnike u koje spadaju i srodnici u pravoj liniji, srodnici u bočnoj liniji do trećeg stepena, srodnici po rodbini bračnog partnera do drugog stepena, dijete bračnog partnera i svi oni koji su u političkoj, ekonomskoj ili drugoj vezi, koja bi mogla utjecati na objektivnost u radu ispitivača. Takođe, ispitivači i kandidati moraju potpisati Izjavu o nepostojanju sukoba interesa između ispitivača i kandidata gdje ispitivači potvrđuju da nema sukoba interesa sa bilo mkojim kandidatom a kandidati eksplicitno potvrđuju da nema sukoba interesa sa oba ispitivača. Time će Certifikaciono tijelo imati dokaze da ne postoji sukob interesa između ispitivača i kandidata. PRILOZI U prilozima vam se nalazi sva potrebna dokumentacija kada je u pitanju prijavljivanje za edukaciju i certificiranje Projekt menadžera i to : Za nivo D vam je potrebno da dostavite : Prijavu (prilog 1)

18 CV (prilog 2) Obrazac za samoocjenjivanje (prilog 3) Za nivo C vam je potrebno da dostavite : Prijavu (prilog 1) CV (prilog 2) Obrazac za samoocjenjivanje (prilog 3) Listu projekata (prilog 4) Kratki opis projekta (po utvrđenim IPMA standardima) Za nivo B i nivo A vam je potrebna ista dokumentacija kao i za nivo C uz sve ostale kriterijume iz NCB-a

19 BiHUUP-CERT TIJELO ZA OVJERU B&HAPM-CERT CERTIFICATION BODY UDRUGA/UDRUŽENJE ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA U BOSNI I HERCEGOVINI BOSNIA & HERZEGOVINA ASSOCIATION FOR PROJECT MANAGEMENT OVJERA OSPOSOBLJENOSTI ZA VOÐENJE PROJEKATA PREMA IPMA 4-L-C UNIVERZALNOM ČETVESTUPANJSKOM/ČETVEROSTEPENOM SUSTAVU/SISTEMU OSOBNI/LIČNI PODACI Ime i prezime Godina rođenja Ulica i kućni broj Grad Zvanje KONTAKT Telefon Faksimil PODACI O POSLODAVCU (za potrebe izdavanja računa) Naziv tvrtke/preduzeća MB/PIB Ulica i kućni broj Grad Prijavljujem se za pristupanje ovjeri za razinu/nivo osposobljenosti: A - Certified Projects Director / Ovjereni direktor projekata Iskustvo u vođenju projekata, porfelja i programa 5 godina Vodeća pozicija u vođenju portfelja i programa 3 godine B - Certified Senior Project Manager / Ovjereni viši voditelj projekta Iskustvo u vođenju projekata 5 godina Vodeća pozicija na kompleksnim projektima 3 godine C - Certified Project Manager / Ovjereni voditelj projekta Iskustvo u vođenju projekata 3 godine (vodeća pozicija na projektima ograničene kompleksnosti) D - Certified Project Management Associate / Ovjereni suradnik/saradnik za upravljanje projektima Prva ovjera Nadogradnja ovjere Ponovna ovjera/ Datum pristupanja ovjeri Br.postojećeg certifikata Br.postojećeg certifikata Ovim potpisom potvrđujem prijavu i prihvatam Etički kodeks BIHUUP-CERT-a. Ovim potpisom potvrđujem suglasnost da se moji podaci mogu objaviti na web-stranicama potpis pristupnika

20 UUPuBiH CV OBRAZAC Lični /Osobni podaci Ime i prezime Datum i mjesto rođenja Adresa stanovanja Kontakt tel. / adresa Trenutni radni status Nacionalnost Vjeroispovjest Bračni status Radni status supružnika Broj djece OBRAZOVANJE STEČENO SVJEDOČANSTVO/STEČENA SVJEDODŽBA ZVANJE/USMJERENJE NAZIV I MJESTO USTANOVE/FAKULTETA Nagrade, priznanja i sl. Da li se trenutno školujete, ako da navedite: Dodatno

21 VJEŠTINE Strani jezici Informatika Upravljanje vozilom Ostalo RADNO ISKUSTVO Poslodavac Radno mjesto Razlog promjene radnog mjesta DODATNE INFORMACIJE

22

23 LISTA PROJEKATA Ime i prezime Ime projekta programa, portfelja Vlasnik programa, projekta, portfelja Ukupno Početak i kraj: Godina, mjesec Budžet : KM ili čovjek godine Isporuke /Rezultati Datum: Vrsta Kompleksnost Faze uloge i odgovornosti Broj čovjek mjeseci Ukupno

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

En-route procedures VFR

En-route procedures VFR anoeuvres/procedures Section 1 1.1 Pre-flight including: Documentation, mass and balance, weather briefing, NOTA FTD FFS A Instructor initials when training 1.2 Pre-start checks 1.2.1 External P# P 1.2.2

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Practical training. Flight manoeuvres and procedures

Practical training. Flight manoeuvres and procedures ATL/type rating skill test and proficiency - helicopter anoeuvres/rocedures Section 1 elicopter exterior visual inspection; 1.1 location of each item and purpose of inspection FTD ractical training ATL//Type

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA CRNA GORA (1}(02.17&r/4 Ver. O;:, fjr}/ ~ AGENCUA ZA ELEKTRONSKE KOM~~IKACUE J.O.O "\\ L\lax Montenegro" BrOJ o/-lj Podoor'ca.d:ioL 20/1g0d I POSTANSKU DEJATELNOST DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević Upravljanje kvalitetom usluga doc.dr.sc. Ines Dužević Specifičnosti usluga Odnos prema korisnicima U prosjeku, lojalan korisnik vrijedi deset puta više nego što je vrijedio u trenutku prve kupnje. Koncept

More information

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP "VODOVOD I KANALIZACIJA" A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053)

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP VODOVOD I KANALIZACIJA A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053) " Adresa: Mar~la T1ta 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www ejn.gov.ba Datum I vrl1eme slan]a bav]ehen]a na 061avu:25 5 2018. u 11 :13 OBAVJESTENJE

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA VEŽBE 1 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ Metod rada Literatura Konsultacije Način polaganja ispita: 1) kolokvijumi 2) usmeni ispit Kolokvijumi: I kolokvijum: 1-5, 16 i 17 (1-124 strane

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

IZVEDBENI PLAN NASTAVE OPIS KOLEGIJA

IZVEDBENI PLAN NASTAVE OPIS KOLEGIJA VELEUČILIŠTE U ŠIBENIKU IZVEDBENI PLAN NASTAVE Oznaka: PK-10 Datum: 22.01.2014. Stranica: 1 od 4 Revizija: 01 Studij: Spec.dipl.str.stu.Menadžment Studijska godina: 2 Akad. godina: 2013/2014 Smjer: Semestar:

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo / Croatian Civil Aviation Agency Ulica grada Vukovara 284, 10000 ZAGREB Tel.: 01 2369 300; Fax.: 01 2369 301 e-mail: ccaa@ccaa.hr Upravna pristojba 70,00 kn Informacije

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

Struktura i organizacija baza podataka

Struktura i organizacija baza podataka Fakultet tehničkih nauka, DRA, Novi Sad Predmet: Struktura i organizacija baza podataka Dr Slavica Aleksić, Milanka Bjelica, Nikola Obrenović Primer radnik({mbr, Ime, Prz, Sef, Plt, God, Pre}, {Mbr}),

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

LIC-FRM-256 Rev.No. 3/ EXT-PUB Page 1/6

LIC-FRM-256 Rev.No. 3/ EXT-PUB Page 1/6 TPL/PL/type rating skill test and proficiency check - aeroplane pplicants name and license number: anoeuvres/procedures OTD FTD TPL/PL/Type rating skill when test Section 1 Flight preparation 1.1 Performance

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Uputa za ispitivače pilota (pilot examiners) (A/H/S/B/As)

Uputa za ispitivače pilota (pilot examiners) (A/H/S/B/As) (A/H/S/B/As) Broj izmjene: 2, Datum izmjene: 29.09.2015. Sadržaj 1. UVOD 2 1.1. PROPIS 2 1.2. UPUTE 2 1.3. UPITI 2 2. CERTIFIKAT ISPITIVAČA 3 2.1 PREDUVJETI ZA ISPITIVAČE 3 2.2 STANDARDIZACIJA ISPITIVAČA

More information

11 Analiza i dizajn informacionih sistema

11 Analiza i dizajn informacionih sistema 11 Analiza i dizajn informacionih sistema Informatika V.Prof.dr Kemal Hajdarević dipl.ing.el 25.4.2014 11:58:28 1 1. Kompjuter, Internet, i mrežne osnove 2. Kompjuterska industrija Informatika u stomatologiji

More information

PRAVILNIK O SPROVOĐENJU DIMAQ PROFESSIONAL ISPITA OPŠTI NIVO

PRAVILNIK O SPROVOĐENJU DIMAQ PROFESSIONAL ISPITA OPŠTI NIVO PRAVILNIK O SPROVOĐENJU DIMAQ PROFESSIONAL ISPITA OPŠTI NIVO I. OPŠTE ODREDBE 1. Ova pravila određuju: 1.1. načela i postupak sprovođenja DIMAQ Professional ispita opšti nivo (u daljem tekstu "ispit").

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE CILJ UEFA PRO EDUKACIJE Ciljevi programa UEFA PRO M s - Omogućiti trenerima potrebnu edukaciju, kako bi mogli uspešno raditi na PRO nivou. - Utvrdjenim programskim sadržajem, omogućiti im kredibilitet.

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

U P U T S TV O o postupku prijave, izrade i odbrane završnog diplomskog rada

U P U T S TV O o postupku prijave, izrade i odbrane završnog diplomskog rada EVROPSKI UNIVERZITET BRČKO DISTRIKT BOSNA I HERCEGOVINA EUROPEAN UNIVERSITY BRCKO DISTRICT BOSNIA AND HERZEGOVINA Broj: 92-6/2014 Datum: 2.07.2014. Na osnovu člana 53 stav 1 tačka e) Zakona o visokom obrazovanju

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

1. OPĆI PODACI 2. DOSADAŠNJE ISKUSTVO 2.1. SAPARD IPARD. KORISNIK(U) JE (upisati DA/NE)

1. OPĆI PODACI 2. DOSADAŠNJE ISKUSTVO 2.1. SAPARD IPARD. KORISNIK(U) JE (upisati DA/NE) 1. OPĆI PODACI 1. NAZIV TVRTKE INVESTINŽENJERING d.o.o. 2. MATIČNI BROJ SUBJEKTA / OIB 3298680/78904416556 3. IME I PREZIME ODGOVORNE OSOBE Darko Jukić 4. IME I PREZIME KONZULTAN(A)TA Darko Jukić, Ivana

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

PERSONAL INFORMATION. Name: Fields of interest: Teaching courses:

PERSONAL INFORMATION. Name:   Fields of interest: Teaching courses: PERSONAL INFORMATION Name: E-mail: Fields of interest: Teaching courses: Almira Arnaut Berilo almira.arnaut@efsa.unsa.ba Quantitative Methods in Economy Quantitative Methods in Economy and Management Operations

More information

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon Automatske Maske za zavarivanje Stella Podešavanje DIN: 9-13 Brzina senzora: 1/30.000s Vidno polje : 98x55mm Četiri optička senzora Napajanje : Solarne ćelije + dve litijumske neizmenjive baterije. Vek

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

Tjedan Broj sati Oblik nastave Tema:

Tjedan Broj sati Oblik nastave Tema: NAZIV PREDMETA PRIPREMA I VOĐENJE PROJEKTA Kod DST Godina studija. Nositelj/i Dr.sc. Marija Šiško Bodovna vrijednost predmeta Kuliš, izv.prof. (ECTS) Suradnici -. Način izvođenja P S V T nastave (broj

More information

UPRAVLJANJE RAZVOJNIM PROJEKTIMA

UPRAVLJANJE RAZVOJNIM PROJEKTIMA Univerzitet u Istočnom Sarajevu Mašinski fakultet Biljana Marković, Miloš Milovančević, Dejan Jeremić UPRAVLJANJE RAZVOJNIM PROJEKTIMA Improvement of product development studies in Serbia and Bosnia and

More information

Permanent Expert Group for Navigation

Permanent Expert Group for Navigation ISRBC E Permanent Expert Group for Navigation Doc Nr: 2-16-2/12-2-PEG NAV October 19, 2016 Original: ENGLISH INTERNATIONAL SAVA RIVER BASIN COMMISSION PERMANENT EXPERT GROUP FOR NAVIGATION REPORT OF THE

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE DIPLOMSKI RAD. Pere Ćurić. Zagreb 2016.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE DIPLOMSKI RAD. Pere Ćurić. Zagreb 2016. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE DIPLOMSKI RAD Pere Ćurić Zagreb 2016. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE DIPLOMSKI RAD Mentor: Prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić

More information

Kontroling kao pokretač promjena u Orbico d.o.o. Sarajevo. Orbico Group

Kontroling kao pokretač promjena u Orbico d.o.o. Sarajevo. Orbico Group Kontroling kao pokretač promjena u Orbico d.o.o. Sarajevo Emina Leka Ilvana Ugarak 1 Orbico Group vodeći distributer velikog broja globalno zastupljenih brendova u Europi 5.300 zaposlenika 19 zemalja 646

More information

REF.: EASO/2018/TA/019

REF.: EASO/2018/TA/019 Slobodno radno mjesto voditelja Sektora za informacijske i komunikacijske sustave (član privremenog osoblja, AD 8) u Europskom potpornom uredu za azil (EASO) REF.: EASO/2018/TA/019 Objava Naziv radnog

More information

Autori: Jasna Draganić Inka Šehović Enisa Pulić. Štamparija: Kaligraf, Sarajevo Sarajevo, juni/lipanj 2005 Naklada 150 primjeraka

Autori: Jasna Draganić Inka Šehović Enisa Pulić. Štamparija: Kaligraf, Sarajevo Sarajevo, juni/lipanj 2005 Naklada 150 primjeraka PRIRUČNIK ZA NEVLADINE ORGANIZACIJE PRIPREMA I PISANJE PROJEKTNIH PRIJEDLOGA PRIPREMA BUDŽETA ZA PROJEKTE UPRAVLJANJE PROJEKTOM Priručnik za nevladine organizacije Izdavač: Regionalni centar za okoliš/životnu

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Slobodni softver za digitalne arhive: EPrints u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Slobodni softver za digitalne arhive: EPrints u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu Slobodni softver za digitalne arhive: EPrints u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu Marijana Glavica Dobrica Pavlinušić http://bit.ly/ffzg-eprints Definicija

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC Konzumacija TV-a u prosincu godine

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC Konzumacija TV-a u prosincu godine GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC 2016. Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje gledanosti televizije, mjesečno će donositi analize

More information

Delalić dr Adela, docent Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Sarajevo, godine VIJEĆU EKONOMSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Delalić dr Adela, docent Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Sarajevo, godine VIJEĆU EKONOMSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU Resić dr Emina, redovni profesor Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Arnaut-Berilo dr Almira, vanredni profesor Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Delalić dr Adela, docent Ekonomski fakultet

More information

GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorefineries

GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorefineries Doc.dr.sc. Vanja Jurišić (AFZ) Slavica Rukavina, univ.spec.oec.mag.ing.bioteh. (INA) GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorefineries Konzorcij Industries Joint Undertaking under the

More information

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima 1. Uvod 2. Preuzimanje programa i stvaranje mapa 3. Instalacija Apachea 4. Konfiguracija Apachea 5. Instalacija PHP-a 6. Konfiguracija

More information

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik ACI Hrvatska (www.forexcroatia.hr) je neprofitna udruga građana Republike Hrvatske koji su profesionalno uključeni

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

Uputstvo za apliciranje. Instrukcije za popunjavanje aplikacione forme April P a g e Application Manual

Uputstvo za apliciranje. Instrukcije za popunjavanje aplikacione forme April P a g e Application Manual wu Instrukcije za popunjavanje aplikacione forme April 2017. 1 P a g e Application Manual Contents 1 Uvod... 1 2 Tehničke informacije i sistemski zahtjevi... 1 3 Pristup i registracija u emsae... 2 4 Kako

More information

Službeni list C 368 A. Europske unije. Informacije i objave. V. Objave. Svezak listopada Hrvatsko izdanje. Sadržaj

Službeni list C 368 A. Europske unije. Informacije i objave. V. Objave. Svezak listopada Hrvatsko izdanje. Sadržaj Službeni list Europske unije C 368 A Hrvatsko izdanje Informacije i objave Svezak 59. 7. listopada 2016. Sadržaj V. Objave ADMINISTRATIVNI POSTUPCI Europska komisija 2016/C 368 A/01 Slobodno radno mjesto

More information

Management System- Compliance Monitoring NCC/NCO Workshop. 10 Mart 2015, Podgorica

Management System- Compliance Monitoring NCC/NCO Workshop. 10 Mart 2015, Podgorica Management System- Compliance Monitoring NCC/NCO Workshop 10 Mart 2015, Podgorica 0 Sadržaj Sistem upravljanja -The Management System Svrha Sistema upravljanja Dokumentacija i implementacija Sistema upravljanja

More information

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU (Usaglašeno sa procedurom S.3.04 sistema kvaliteta Megatrend univerziteta u Beogradu) Uvodne napomene

More information

IZVRŠNA AGENCIJA ZA OBRAZOVANJE, AUDIOVIZUALNU POLITIKU I KULTURU

IZVRŠNA AGENCIJA ZA OBRAZOVANJE, AUDIOVIZUALNU POLITIKU I KULTURU IZVRŠNA AGENCIJA ZA OBRAZOVANJE, AUDIOVIZUALNU POLITIKU I KULTURU POZIV NA ISKAZ INTERESA REF. OZNAKE: EACEA /2018/01/TA/AD6(2f)/Legal Manager Član privremenog osoblja (2f), AD6 Objava: vanjski postupak

More information

Profesionalna zvanja Instituta internih revizora (The IIA) CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA

Profesionalna zvanja Instituta internih revizora (The IIA) CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA Profesionalna zvanja Instituta internih revizora (The IIA) CIA, CGAP, CFSA, CCSA, CRMA Svrha IIA programa sertifikacije IIA pruža mogućnost sticanja sertifikata za profesionalna zvanja u internoj reviziji

More information

Upute za podnositelje projektnih prijedloga. na natječaj. Istraživački projekti

Upute za podnositelje projektnih prijedloga. na natječaj. Istraživački projekti Upute za podnositelje projektnih prijedloga na natječaj Istraživački projekti (Šifra natječaja: IP-01-2018) Sadržaj Uputa utvrdio je Upravni odbor HRZZ-a na svojoj 100. sjednici održanoj 25. listopada

More information

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE 1 Zaglavlje (JUS M.A0.040) Šta je zaglavlje? - Posebno uokvireni deo koji služi za upisivanje podataka potrebnih za označavanje, razvrstavanje i upotrebu crteža Mesto zaglavlja: donji desni ugao raspoložive

More information

Advertising on the Web

Advertising on the Web Advertising on the Web On-line algoritmi Off-line algoritam: ulazni podaci su dostupni na početku, algoritam može pristupati podacima u bilo kom redosljedu, na kraju se saopštava rezultat obrade On-line

More information

PREDMET: Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predmet nabave Najam multifunkcijskih fotokopirnih uređaja, Evidencijski broj nabave 10/18

PREDMET: Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predmet nabave Najam multifunkcijskih fotokopirnih uređaja, Evidencijski broj nabave 10/18 Energetski institut Hrvoje Požar Savska cesta 163 10001 Zagreb OIB VAT-ID: 43980170614 Predet Subject Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predet nabave Naja ultifunkcijskih fotopirnih uređaja,

More information

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA Grad Zagreb sudjelovat će kao partner u projektu MEANING - Metropolitan Europeans Active Network, Inducing Novelties in Governance, u okviru: Programa: Europa za građane Potprogram 2: Demokratski angažman

More information

SEMINARI LIDERA I TRENERA / SEMINARS FOR LEADERS AND COACHES

SEMINARI LIDERA I TRENERA / SEMINARS FOR LEADERS AND COACHES SEMINARI LIDERA I TRENERA / SEMINARS FOR LEADERS AND COACHES CROSS CULTURES PROJECT AS- SOCIATION -OPEN FUN FOOTBALL SCHOOLS /OTVORENE ZABAVNE ŠKOLE FUDBALA-NOGOMETA BOSNA I HERCEGOVINA, JULI 2015 IZVJEŠTAJ

More information

ZAHTJEVI ZA IMPLEMENTACIJU SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA NACRTU NOVE NORME ISO 9001:2015

ZAHTJEVI ZA IMPLEMENTACIJU SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA NACRTU NOVE NORME ISO 9001:2015 VELEUČILIŠTE U KARLOVCU STROJARSKI ODJEL STRUČNI STUDIJ STROJARSTVA Zrinko Cindrić ZAHTJEVI ZA IMPLEMENTACIJU SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA NACRTU NOVE NORME ISO 9001:2015 ZAVRŠNI RAD Karlovac,

More information

PRAVILA STUDIRANJA NA I CIKLUSU STUDIJA

PRAVILA STUDIRANJA NA I CIKLUSU STUDIJA EVROPSKI UNIVERZITET BRČKO DISTRIKT BOSNA I HERCEGOVINA EUROPEAN UNIVERSITY BRCKO DISTRICT BOSNIA AND HERZEGOVINA Broj: 88-6/2014 Datum: 2.07.2014. Na osnovu člana 68 stav 1 Zakona o visokom obrazovanju

More information

URF (Portal za sudionike) PRIRUČNIK ZA REGISTRACIJU

URF (Portal za sudionike) PRIRUČNIK ZA REGISTRACIJU URF (Portal za sudionike) PRIRUČNIK ZA REGISTRACIJU 1 UVOD URF (Unique Registration Facility) je online sučelje koje omogućuje registraciju potencijalnih prijavitelja europskih programa, među kojima je

More information

3D GRAFIKA I ANIMACIJA

3D GRAFIKA I ANIMACIJA 1 3D GRAFIKA I ANIMACIJA Uvod u Flash CS3 Šta će se raditi? 2 Upoznavanje interfejsa Osnovne osobine Definisanje osnovnih entiteta Rad sa bojama Rad sa linijama Definisanje i podešavanje ispuna Pregled

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

Skrb o životinjama. u svrhu bolje znanosti OCJENA PROJEKTA I RETROSPEKTIVNA PROCJENA

Skrb o životinjama. u svrhu bolje znanosti OCJENA PROJEKTA I RETROSPEKTIVNA PROCJENA Skrb o životinjama u svrhu bolje znanosti Novo Nordisk DIREKTIVA 2010/63/EU O ZAŠTITI ŽIVOTINJA KOJE SE KORISTE U ZNANSTVENE SVRHE OCJENA PROJEKTA I RETROSPEKTIVNA PROCJENA Za okoliš Nacionalna nadležna

More information

Sustav potpore za program OBZOR 2020.

Sustav potpore za program OBZOR 2020. Sustav potpore za program OBZOR 2020. INFORMATIVNI DAN Obzor 2020. Prioritet:Industrijsko vodstvo Područje: Nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija, napredna proizvodnja i prerada (NMP+B)

More information

DIZAJN PROIZVODA PREDVIĐENIH ZA PROIZVODNJU ADITIVNIM TEHNOLOGIJAMA

DIZAJN PROIZVODA PREDVIĐENIH ZA PROIZVODNJU ADITIVNIM TEHNOLOGIJAMA Sveučilište u Mostaru Adisa Vučina, Milenko Obad, Nebojša Rašović DIZAJN PROIZVODA PREDVIĐENIH ZA PROIZVODNJU ADITIVNIM TEHNOLOGIJAMA Improvement of product development studies in Serbia and Bosnia and

More information

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Bosna i Hercegovina Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine Bosnia and Herzegovina Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Jahorina, 05.07.2011

More information