Сектор за информатичка технологија

Size: px
Start display at page:

Download "Сектор за информатичка технологија"

Transcription

1 Сектор за информатичка технологија КОРИСНИЧКО УПАТСТВО ЗА ИНТЕРНЕТ БАНКАТА ЗА ПРАВНИ ЛИЦА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ Скопје, февруари 2009 година

2 2 Содржина 1. ОПШТИ НАПОМЕНИ Потребна конфигурација Препорачана резолуција Сертификат Препораки АВТЕНТИКАЦИЈА ИЗМЕНА НА ЛОЗИНКА ПРОФИЛ ПРЕГЛЕДИ Денарски платен промет Девизен платен промет Кредитни картички ТРАНСАКЦИИ ДЕНАРСКИ ПЛАТЕН ПРОМЕТ Внесување на ПП30 и ПП Внесување на ПП Потпишување Реализација Моите налози Upload на датотеки ПРАВНИ ЛИЦА ТРГОВЦИ ПРЕГЛЕД НА ПРОМЕТ ЗА ПОС ТЕРМИНАЛИ ПОМОШ Помош за технички проблеми Помош за технолошки проблеми и рекламации...20

3 3 1. ОПШТИ НАПОМЕНИ 1.1 Потребна конфигурација Минимална потребна конфигурација потребна за работа со Интернет Банката: Windows 98, Windows 2000, Windows XP или Windows Vista Pentium II, 200 MHz или повеќе, 800 MHz е неопходно за Windows XP 64 MB RAM (128 MB е препорачанo и неопходно за Windows XP, 512 MB е препорачано и неопходно за Windows VISTA) 200 MB слободен простор на hard disk-от Internet Explorer: 6.0 со Cipher Strenght: 128 bit Интернет пристап За користење на дигитален сертификат потребна е USB Порта При првото отворање на страната корисникот најавен на локалната машина потребно е да биде член на локалната група Administrators, со цел да се инсталира AcitveX контролата за дигитално потпишување. 1.2 Препорачана резолуција Минимална резолуција која е потребна за работа со Интернет Банка: 800 x 600 dpi Препорачана резолуција за оптимална работа со Интернет Банка: 1024 x 768 dpi 1.3 Сертификат За правење на трансакции преку Интернет банка неопходен е дигитален сертификат (Digital Certificate). Дигиталниот сертификат се добива во просториите на Банката, по пропишана процедура во Регистрационата канцеларија формирана за таа намена. Генерирањето на дигиталниот сертификат го прави самиот корисник, или комисија составена од него ополномоштено лице и овластени лица од Банката. Откако е генериран, сертификатот се добива на преносен медиум USB-токен. Корисниците кои поседуваат дигитален сертификат (Digital Certificate) потврдувањето на трансакциите го вршат со дигитален сертификат 1.4 Препораки СТРОГО СЕ ПРЕПОРАЧУВА, компјутерските системи од кои ќе се пристапува на Интернет банката да бидат дополнително заштитени со софтвер за заштита од вируси,

4 4 упади и крадење податоци преку комуникациските линии (antivirus, antispyware, personal firewall и слични програми). Препораки за прилагодување на Internet Explorer: За IE6: Од менито на Internet Explorer се избира опцијата Tools Internet Options табот General Temporary Internet Files Settings. Во прозорчето се избира опцијата Every visit to the page. За IE7: Од менито на Internet Explorer се избира опцијата Tools Internet Options табот General Browsing history Settings. Во прозорчето се избира опцијата Every time I visit the page. Препораки за прилагодување на Internet Explorer, на оперативен систем Windows Vista: За IE7: Од менито на Internet Explorer се избира опцијата Tools Internet Options табот Security Trusted sites. Опцијата Enable Protected Mode (requires restarting Internet Explorer) не е избрана. Со кликање на копчето Sites се отвора прозорче Trusted sites. Во полето Add this Web site to the zone се внесува Со кликање на копчето Add се додава во Web sites. Опцијата Require server verification ( for all sites in this zone препорачливо е да биде избрана.

5 5

6 6 2. АВТЕНТИКАЦИЈА Со пристап до Интернет банката ( се отвора страна за најава. На страната се наоѓаат две полиња за внес на корисничко име и лозинка. Откако точно ќе се пополнат полињата со корисничко име и лозинка, се притиска на копчето Пријава (Log in). За поништување на внесените податоци се притиска на копчето Поништи (Reset).

7 7 3. ИЗМЕНА НА ЛОЗИНКА При првото најавување на Интернет, по успешното внесување на корисничкото име и лозинката, корисникот може да го избере линкот промена на корисничка лозинка по што се отвора страната за промена на лозинката. Во полето Стара лозинка се внесува лозинката со која е направена последната најава. Во полето Нова лозинка се внесува лозинка по избор на корисникот. Во полето Потврдете ја новата лозинка уште еднаш се внесува новата лозинка. Лозинката мора да биде со минимум 8 карактери. На копчето Запиши, доколку промената е успешна се врши автоматска одјава. При следното најавување се внесува новата (променетата) лозинка.

8 8 4. ПРОФИЛ По успешното најавување се отвора страна на која се прикажани сите опции за работа и соодветните сметки за кои корисникот има претплата. Во зависност од привилегиите кои ги има корисникот, овозможено е копчето Преглед, односно Трансакции. Првото најавување доколку се изведува на компјутер со инсталиран Windows XP, Windows 2000 или Windows Vista, задолжително мора да биде изведено со Корисник (user account) кој е член на групата Local Administrators за да се овозможи инсталацијата на ActiveX контролата. Инсталацијата се врши со десен клик на жолтата лента под адресниот бар и бирање на опцијата Install ActiveX control. По успешно изведената инсталација на ActiveX контролата, од безбедносни причини, препорачливо е да се изврши одјава на привилегираниот корисник (Administrator) од Windows-от и повторна најава со сопственото корисничко име (препорачливо е да биде само член на Users групата).

9 9 5. ПРЕГЛЕДИ Со притискање на соодветното копче Преглед се отвора страна за преглед на состојбата и прометот на соодветните сметки Денарски платен промет Со избирање на опцијата за Прегледи за Денарски платен промет се отвора страница од која може да се избере една од опциите: Извод, Состојба, Налози, Приливи/Одливи и Камати. Во делот Извод може да се преземе извод за конкретен датум, да се преземат одеднаш сите дотогаш неотворени изводи, сите изводи за даден период, или пак изводи за сите сметки за кои корисникот е претплатен, за одреден датум. По отворањето на изводот (изводите), корисникот може да го отпечати или да го сними во текстуална датотека (.txt) со пропишан формат кој понатаму може да послужи за книговодствена обработка.

10 10 Во делот Состојба може да се направи увид во состојбата на избраната сметка за одреден датум. Во делот Налози може да се направи пребарување на налози кои потекнуваат од избраната сметка за даден период со избор на Валидни или Невалидни, или комбинирано. Во делот Приливи/Одливи може да се прават пребарувања на приливите и одливите од/кон внесена сметка по повеќе критериуми и тоа: Износ од, Износ До, Датум Од, Датум До, Време Од, Време До, Шифра на плаќање, Начин на плаќање и по Прилив/Одлив. Во делот Камати може да се направи увид во каматата припишана на избраната сметка во даден период Девизен платен промет Со избирање на опцијата Прегледи за Девизен платен промет се отвора страница на која може да се избере една од опциите Извод за партија, Промет по партија и Збирен download. Во делот Извод за партија може да се направи увид во изводите за секое Конто и Валута за даден датум. По отворањето на изводот, корисникот може да го отпечати или да го сними во текстуална датотека (.txt) со пропишан формат кој понатаму може да послужи за книговодствена обработка. Во делот Промет по партија за секое Конто и Валута може да се направи увид во Картицата за внесениот период, како и состојбата на тоа Конто.

11 11 Во делот Збирен download може да се направи увид, печатење и снимање на изводите во текстуална датотека, по сите Конта и Валути за избраната партија за даден датум Кредитни картички Со избирање на опцијата Прегледи за Кредитни картички се отвора страница Состојба и извод за кредитни картички на која се прави избор на картичката за која се бараат прегледите. По избор на една картичка се добива страница која се состои од 4 (четири) дела: Состојба, Промет за сметка, Извод и Резервирани трансакции за сметка. Во делот Состојба прикажана е моменталната состојба на денарската и/или девизната сметка на избраната картичка.

12 12 Во делот Промет за сметка може да се направи увид во трансакциите реализирани од картичката за даден период. Во делот Извод се прави увид во изводите на картичката со избор на месец и година. Во делот Резервирани трансакции за сметка може да се направи увид во трансакциите кои сеуште не се прокнижени на сметката на картичката, но се во pending состојба, т.е. чекаат на реализација.

13 13 6. ТРАНСАКЦИИ ДЕНАРСКИ ПЛАТЕН ПРОМЕТ За работа со трансакцискиот дел од сајтот корисникот претходно треба да го има правилно инсталирано соодветниот софтвер за USB токенот (USB хардверски сигурносен модул). Корисникот задолжително го вметнува токенот во слободната USB порта на својот компјутер. По кликање на опцијата Tрансакции (доколку токенот е коректно инсталиран) се отвора прозорец за внесување на PIN-от за пристап до сертификатот (приватен клуч): Доколку пет пати последователно корисникот внесе погрешен PIN за пристап до својот сертификат, токенот ќе биде блокиран. Деблокирањето на токенот, доколку сертификатот е издаден од страна на Комерцијална Банка АД Скопје, значи генерирање на нов сертификат. Истото се врши исклучиво со лично доаѓање во Банката со валидни документи за лична идентификација по процедура пропишана од страна на Банката. Доколку сертификатот е издаден од друга институција за деблокирање корисникот треба да се обрати во истата. По кликањето на копчето Трансакции се отвора страна на која се наоѓа преглед на налози. Прегледот е поделен на пет дела: Внесување, Потпишување, Реализација, Моите налози и Upload на датотеки, кои се прикажуваат зависно од привилегиите на корисникот.

14 14 Во деловите Внесување, Потпишување, Реализација и Моите налози е овозможено страничење, односно преглед по 50 налози на страна. Налозите во прегледот може да се сортираат по време на внос, износ, датум на валута, тип на налог и статус со избирање на соодветната колона во горниот дел од прегледот. При тоа сортирањето се однесува на сите налози, а не само на налозите од избраната страна. Секој преглед може да се отпечати со кликање врз сликичката. 6.1 Внесување на ПП30 и ПП50 Во делот за Внесување во горниот дел се наоѓаат копчиња ПП 30 и ПП 50 и со нивно кликање се отвора страна на која може соодветно да се внесе ПП 30 или ПП 50 налог. Датумот на валута се избира од календарчето што се наоѓа до полето за Датум на валута или рачно се внесува. Полето Сметка на налогодавач автоматски се пополнува со сметките за кои сте овластени да внесувате налози. Изборот на сметката се прави од паѓачкото мени. Во полето Сметка на примач овозможено е скратено внесување на сметката (пр ) и по напуштање на полето цртичката автоматски ќе биде заменета со соодветен број на нули (пр ). Во полето Начин се избира една од двете понудени опции: - 1* итен налог кој ќе се реализира преку МИПС; - 2 налог кој ќе се реализира преку Клириншка куќа. (* Налог со кој се врши трансакција од една на друга сметка во Комерцијална банка, автоматски ќе биде реализиран со начин 0, без разлика на рачниот избор.) Откако е пополнет налогот со притискање на копчето Внеси налогот се праќа на проверка. Статусот на внесениот налог може да се види во делот за Внесување. Откако ќе се пополни налогот постои опција истиот да се сними како шаблон кој понатаму може да се повика со внесените полиња. Со внесување на налогот, пополнување на називот во Назив на шаблон и кликањето на копчето Сними, шаблонот се снима за идна употреба. Со избор на некој од снимените шаблони и копчето Вчитај налогот се пополнува со податоците како што бил внесен шаблонот. Со избор на некој од снимените шаблони и на копчето Бриши може да се избрише внесениот шаблон.

15 15 Доколку е избрана опцијата Следен налог, по кликањето на копчето Внеси, повторно се отвора празен налог. На копчето Поништи се празнат сите претходно пополнети полиња. На копчето <<Назад се отвора страната со делот за Внесување каде можат да се прегледаат сите дотогаш внесени налози групирани по сметка на налогодавач. Во колоната статус е прикажан статусот на налогот: - Се проверува... - по внесувањето на налогот банката ја проверува коректноста на налогот. - Коректно внесен - банката потврдила дека налогот е коректно внесен. - Погрешен - банката утврдила дека налогот е погрешно внесен. Со отворање на налогот може да се види точната порака за грешка и истата може да се корегира. Налогот може да се испрати на потпишување или да се сторнира со штиклирање и кликање на соодветното копче Сторнирај или Испрати на потпишување. На потпишување може да се испрати налог кој е коректно внесен. Сторнирање или Испраќање на потпишување може да се направи и за група на налози. Може да се означат сите налози, група на налози групирани по сметка на налогодавач или произволно означени налози. Операцијата Сторнирање е неповратна, односно налогот не може да се врати назад. Сторнираниот налог може да се види во делот Моите налози. Врати на доработка ќе го испрати налогот кај внесувачот, со статус вратен на доработка. Со кликање на малите сликички се добива страна со детален опис на налогот (како што е внесен) и доколку е погрешно внесен има соодветна порака за грешка. Тука се наоѓаат и копчиња Корекција, Потврди и Назад. Со кликање на копчето Корекција се овозможува корекција на налогот. Со кликање на копчето Потврди се потврдува корекцијата, а со кликање на копчето Назад се враќа во делот за Внесување. 6.2 Внесување на ПП53 Во делот за Внесување со кликање на копчето ПП 53 се отвора страна на која се внесува налог за бруто плата.

16 16 Датумот на валута се избира од календарчето што се наоѓа до полето за Датум на валута или рачно се внесува. Полето Сметка на налогодавач автоматски се пополнува со сметките за кои сте овластени да внесувате налози. Изборот на сметката се прави од паѓачкото мени. Полето Фолио број се пополнува со бројот кој фирмата го добила од отпечатениот образец ПП53 од УЈП. Полињата Вкупен износ и Вкупен број на налози (лева половина од налогот) исто така се пополнуваат од добиените податоци од УЈП. Откако се пополнети овие полиња, се клика на копчето Превземи од УЈП, со што за 10 до 30 секунди се пополнува десната половина од налогот, со податоци кои Банката ги добива од УЈП. Во полето Начин се избира една од двете понудени опции: - 1* итен налог кој ќе се реализира преку МИПС; - 2 налог кој ќе се реализира преку Клириншка куќа. (* Налог со кој се врши трансакција од една на друга сметка во Комерцијална банка, автоматски ќе биде реализиран со начин 0, без разлика на рачниот избор.) Откако налогот е коректно пополнет (левата и десната страна од налогот соодветствуваат) со притискање на копчето Внеси налогот се праќа на проверка. Статусот на внесениот налог може да се види во делот за Внесување. На копчето Поништи се празнат сите претходно пополнети полиња. На копчето <<Назад се отвора страната со делот за Внесување каде можат да се прегледаат сите дотогаш внесени налози групирани по сметка на налогодавач. Во колоната статус е прикажан статусот на налогот:

17 17 - Се проверува... - по внесувањето на налогот банката ја проверува коректноста на налогот. - Коректно внесен - банката потврдила дека налогот е коректно внесен. - Погрешен - банката утврдила дека налогот е погрешно внесен. Со отворање на налогот може да се види точната порака за грешка и истата може да се корегира. Налогот може да се испрати на потпишување или да се сторнира со штиклирање и кликање на соодветното копче Сторнирај или Испрати на потпишување. На потпишување може да се испрати налог кој е коректно внесен. Операцијата Сторнирање е неповратна, односно налогот не може да се врати назад. Сторнираниот налог може да се види во делот Моите налози. Врати на доработка ќе го испрати налогот кај внесувачот, со статус вратен на доработка. Со кликање на малите сликички се добива страна со детален опис на налогот (како што е внесен) и доколку е погрешно внесен има соодветна порака за грешка. Тука се наоѓаат и копчиња Корекција, Потврди и Назад. Со кликање на копчето Корекција се овозможува корекција на налогот. Корекција е возможна само на Датум на валута и Начин. Со кликање на копчето Потврди се потврдува корекцијата, а со кликање на копчето Назад се враќа во делот за Внесување. 6.3 Потпишување Овде се излистани сите налози кои се коректно внесени и спремни за потпишување. Дозволени се три операции со овие налози: Врати на доработка, Сторнирање и Потпишување. Со групно или поединечно избирање на налозите истите може да се Вратат на доработка, да се Сторнираат или да се Потпишат. Налогот може еднаш и само еднаш да биде потпишан од еден потписник. Со избирање на опцијата Потпишување налогот дигитално се потпишува. Доколку налогот, согласно на пропишаната политика на ниво на сметка, го собере доволниот број на потписи добива статус доволно потпишан. Операцијата Сторнирање е неповратна, односно налогот не може да се врати назад. Сторнираниот налог може да се види во делот Моите налози. Врати на доработка ќе го испрати налогот кај внесувачот, со статус вратен на доработка. 6.4 Реализација Овде се излистани сите доволно потпишани налози. Во полето Потписи се излистани имињата на сите потписници од кои дотогаш е потпишан налогот. Дозволени се три операции со овие налози: Испрати на реализација, Врати на доработка и Сторнирање.

18 18 Со избирање на опцијата Испрати на реализација налогот се испраќа на реализација. Доколку датумот на валута е денешен по кликањето на копчето Освежи налогот добива статус примен или во случај на грешка статус одбиен (недоволно средства на сметката, затворен прием на налози преку КИБС и сл.). Операцијата Сторнирање е неповратна, односно налогот не може да се врати назад. Сторнираниот налог може да се види во делот Моите налози. Врати на доработка ќе го испрати налогот кај внесувачот, со статус вратен на доработка. 6.5 Моите налози Овде се излистани сите налози на корисникот врз кои направил некоја од дозволените операции (Внесување, Потпишување, Врати на доработка, Сторнирање, Испратен на реализација). 6.6 Upload на датотеки На оваа страна е овозможено внесување на повеќе налози оддеднаш со помош на текстуална датотека во формат пропишан од Банката. Ова е замена за носењето на налози на дискета на шалтер. Во полето статус има кратка порака за валидноста, односно невалидноста на датотеката. Само датотека со статус Коректен е прифатена целосно, односно датотека во која е запазен пропишаниот формат. Валидноста на поединечните налози од прифатената датотеката се проверуваат дополнително во делот Внесување и за нив важи истата постапка како и за поединечно внесените налози. Датотеките во кои не е запазен форматот се одбиваат и ниту еден од налозите кои ги содржи (без разлика дали се точни или неточни) нема да се прифатат. Со кликање на името на датотека се отвора прозорче со преглед на сите налози кои ги содржи истата. Прегледот содржи Налог ID, Реден број, Статус на прием и Тековен статус на налогот. Статус на прием содржи порака за грешка за налогот од одбиената датотека или ознака ОК, што означува дека налогот е прифатен од системот на Банката. Тековен статус го означува статусот кој го има налогот од прифатената датотека.

19 19 7. ПРАВНИ ЛИЦА ТРГОВЦИ ПРЕГЛЕД НА ПРОМЕТ ЗА ПОС ТЕРМИНАЛИ Прегледот на промет за ПОС терминали за Правни лица Трговци се состои од преглед по продажни места и за сите продажни места за даден период, односно рекапитулар за продажно место и рекапитулар за сите продажни места. Со отворање на ваква претплата Правното лице Трговец добива листа на сите сопствени продажни места. Со избирање на датум од-до и продажно место на копчето Промет за продажно место може да го излиста прометот кој се однесува на тоа продажно место за дадениот период. Со кликањето на копчето Рекапитулар за продажно место се добива сума на сите трансакции за продажното место за даден период. Со избирање на датум од-до и на копчето Промет за сите продажни места може да се излиста прометот за сите продажни места. Со кликањето на копчето Рекапитулар за сите продажни места се добива сума, рекапитулар на сите трансакции за сите продажни места за даден период.

20 20 8. ПОМОШ 8.1 Помош за технички проблеми Помош за технички проблеми, прашања и поддршка во врска со Интернет банката може да се добие на телефонот на HelpDesk или на адресата: 8.2 Помош за технолошки проблеми и рекламации Рекламациите во однос на електронските налози доставени до Банката и реализирани преку Интернет банката ќе се решаваат на ист начин како и рекламациите на останатите налози. Корисникот ќе ја достави рекламацијата во Дирекцијата за платен промет во земјата. Доколку корисникот има потреба, налогот може да се сними во електронска форма, или да биде репродуциран на хартија со назнака препис, од која надлежните органи може да направат проверка на оригиналноста на податоците и потписите.

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО Содржина: - Најава на системот...2 1. Сметки...3 2. Провизии...5 3. Курсна листа...5 4. Плаќања...6 НАЈАВА НА СИСТЕМОТ По добивањето

More information

КОРИСНИЧКО УПАТСТВО ЗА ИНТЕРНЕТ БАНКАТА ЗА ФИЗИЧКИ ЛИЦА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ

КОРИСНИЧКО УПАТСТВО ЗА ИНТЕРНЕТ БАНКАТА ЗА ФИЗИЧКИ ЛИЦА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ КОРИСНИЧКО УПАТСТВО ЗА ИНТЕРНЕТ БАНКАТА ЗА ФИЗИЧКИ ЛИЦА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ Јули, 2015 година Содржина 1. ОПШТИ НАПОМЕНИ... 4 1.1 Потребна конфигурација... 4 1.2 Користење на Интернет банката

More information

Упатство за користење на Електронско банкарство на Еуростандард Банка. (правни лица)

Упатство за користење на Електронско банкарство на Еуростандард Банка. (правни лица) Упатство за користење на Електронско банкарство на Еуростандард Банка (правни лица) Содржина Вовед... 4 Краток опис на менито... 6 Платен Промет... 7 Избор на сметка... 7 Извод - денарски... 9 Преглед

More information

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox?

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox? УПАТСТВО Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox? Верзија: 4.0 Датум: 18.01.2018 103.29 КИБС АД Скопје 2018 КИБС АД Скопје, сите права задржани

More information

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token)

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) УПАТСТВО Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) Верзија: 3.0 Датум: 26.04.2012 КИБС АД Скопје 2012 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://ca.kibs.com.mk

More information

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox Верзија: 4.0 Датум: 10.01.2018 103.11 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Како да го преземам

More information

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ Скопје, март 2015 година Содржина 1 Процес на поднесување на барање

More information

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Содржина Воведни препораки... 3 1. Подесување на Trust... 4 2. Инсталација на софтвер за Gemalto.NET токен... 5 3А. Инсталирање на драјвери

More information

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Internet Explorer Верзија: 4.0 Датум: 09.01.2018 103.10 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Подготовка за

More information

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto Java PKI токен?

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto Java PKI токен? УПАТСТВО Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto Java PKI токен? Version: 4.0 Date: 18.01.2018 103.17 КИБС АД Скопје 2018 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk

More information

Структурно програмирање

Структурно програмирање Аудиториски вежби 1 Верзија 1.0, 20 Септември, 2016 Содржина 1. Околини за развој.......................................................... 1 1.1. Околини за развој (Integrated Development Environment

More information

Предуслови. Чекор 1. Централен регистар на Р.М. Упатство за пристап до системот за Е-Поднесување на годишни сметки 1

Предуслови. Чекор 1. Централен регистар на Р.М. Упатство за пристап до системот за Е-Поднесување на годишни сметки 1 Чекор 1 Предуслови Предуслпвите кпи е пптребнп да ги задпвплите за успешнп ппднесуваое на гпдишна сметки се: - Да имате пристап вп апликацијата за електрпнскп ппднесуваое на гпдишни сметки; - Вашипт правен

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 06.03.2016 12:00 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 28.02.2015 23:20 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam . За максимален комфорт и енергетска ефикасност siemens.com/seeteam 1 СОБНИ ТЕРМОСТАТИ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RAB11 / RAB21 / RAB31 СОБЕН ТЕРМОСТАТ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RDF110.2 / RDF110 / RDF110/IR RAB11 Електромеханички

More information

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА Врз основа на член 9 став 1а точка 8 и став 1в точка 2 и член 56 став 1 точка 3 од Законот за здравственото осигурување ( Службен весник на РМ бр. 25/2000, 34/2000, 96/2000, 50/2001, 11/2002, 31/2003,

More information

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT Образец бр.2 Назив на органот до кој барањето се поднесува Name of the receiving authority Priemen штембил Stamp of receipt БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR

More information

ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ

ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ ПОВИК ЗА ПРЕДЛОЗИ Реф. бр. ЦМ-МАК-01 ОБРАЗЕЦ ЗА ПРИЈАВА (се пополнува/поднесува само доколку апликантот е писмено поканет да поднесе пријава) Апликант: Име на акцијата:

More information

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) SATELLITE, 4X2 Мануелен менувач 18.320 EUR / 1.132.176 ден SATELLITE, 4X2, СО КЛИМА УРЕД Мануелен менувач 18.969 EUR / 1.172.285 ден SATELLITE,

More information

Централна кооперативна банка АД Скопје

Централна кооперативна банка АД Скопје Remark: BRANCH APPLICATION / REQUEST for client registration (legal entity) Date of filling-in: Client ID number (filled-in by a bank official) 1. GENERAL CLIENT INFORMATION Resident Non-resident Full

More information

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ Македонска берза АД Скопје www.mse.com.mk www.bestnet.com.mk УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА МОДУЛОТ МОЕ ПОРТФОЛИО Ноември 2009 Содржина 1. ВОВЕД... 3 1.1. ШТО ВИ НУДИ МОДУЛОТ МОЕ ПОРТФОЛИО... 3 2. ПРВАТА СТРАНИЦА...

More information

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура )

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура ) Инфо ЕНаука.мк е единствениoт интернет пoртал вo Р.Македoнија кoј ги следи и пренесува најактуелните нoвoсти, истражувања и достигнувања во повеќе научни области. Главни цели на порталот се враќање на

More information

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато?

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато? Вовед во мрежата nbn 1 Што е тоа австралиска nbn мрежа? 2 Што ќе се случи? 3 Како да се префрлите на мрежата nbn 4 Што друго ќе биде засегнато? 5 Што треба следно да сторите 1 Што е тоа австралиска nbn

More information

Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци

Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци Правна анализа Препораки Сигурноста на информациите се заснова на три столба: - TАЈНОСТ - ПОТПОЛНОСТ

More information

ИНТЕРНЕТ ТЕХНОЛОГИИ ПРЕНОС НА ПОДАТОЦИ

ИНТЕРНЕТ ТЕХНОЛОГИИ ПРЕНОС НА ПОДАТОЦИ ИНТЕРНЕТ ТЕХНОЛОГИИ ПРЕНОС НА ПОДАТОЦИ Доц. д-р Иван Краљевски ПРЕНОС НА ПОДАТОЦИ FTP FTP (File Transfer Protocol) протокол за пренос на датотеки. Преземањето на датотеки (Down-Load) е само еден дел од

More information

Технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на обработката на личните податоци

Технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на обработката на личните податоци Технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на обработката на личните податоци СОДРЖИНА Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните

More information

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива Трета анализа на пазар за Физички пристап до мрежна инфраструктура (целосен и поделен разврзан пристап) на фиксна локација и четврта анализа на пазар за услуги со широк опсег м-р Марјан Пејовски Сектор

More information

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ Промотивнo бесплатнo користење на дополнителен ТВ ресивер и NOW... 2 Промотивнo NOW бесплатно

More information

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space recording existing state of the facility listening to client s requests real assessment of space capabilities assessment of state of structual elements recomendation for improvement of stability of existing

More information

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт? ,,Secrecy, being an instrument of conspiracy, ought never to be the system of a regular government. Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

More information

ПРИРАЧНИК ЗА ОСНОВНА ОБУКА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ЛИЦА СО ОШТЕТЕН ВИД

ПРИРАЧНИК ЗА ОСНОВНА ОБУКА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ЛИЦА СО ОШТЕТЕН ВИД Еднаков пристап за користење на нова технологија ПРИРАЧНИК ЗА ОСНОВНА ОБУКА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ЛИЦА СО ОШТЕТЕН ВИД користење на: ВОДИЧ ЗА КОРИСНИЦИ НА КОМПЈУТЕР Прирачникот е издаден

More information

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy (Таинствена средба) List of characters (Личности) Khalid, the birthday boy (Калид, момчето на кое му е роденден) Leila, the mysterious girl and phone voice (Лејла, таинственото девојче и гласот на телефон)

More information

Содржина. Вовед. Заклучок

Содржина. Вовед. Заклучок Содржина Вовед I. Карактеристики на ХАЛКБАНК...5 1. Местото и улогата на ХАЛКБАНК во банкарството во Р.Македонија...5 2. Банкарски работи...6 3. Кредитни работи...14 II. Кредитите, како банкарски производи...23

More information

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ Промоција Pink и Balkan+ 1 месец бесплатно... 3 Промоција - Нарачајте онлајн Vip Комбо 4 пакет

More information

Развојот и примената на UBUNTU оперативниот систем

Развојот и примената на UBUNTU оперативниот систем ФОН УНИВЕРЗИТЕТ ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАЦИСКО-КОМУНИКАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ Развојот и примената на UBUNTU оперативниот систем Семинарски труд КОМПЈУТЕРСКИ АЛАТКИ Ментор: Проф. Д-р Симе Арсеновски Студент: Влатко

More information

GENERAL PROVISIONS Submission by post: On-line submission:

GENERAL PROVISIONS Submission by post: On-line submission: GENERAL PROVISIONS 1. The eight edition of Macedonian International Animation Festival Animax Skopje Fest will be held in Skopje, Republic of Macedonia from 22th to 24 th of November 2018. 2. The Festival

More information

Дизајн и имплементација на модул за извештаи и администрација на СМС систем за паркирање

Дизајн и имплементација на модул за извештаи и администрација на СМС систем за паркирање Универзитет Св. Климент Охридски Битола Факултет за информатички и комуникациски технологии - Битола Дизајн и имплементација на модул за извештаи и администрација на СМС систем за паркирање -Магистерски

More information

ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ДОКАЗИ ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА ОД МЕЃУНАРОДНИ И ДОМАШНИ ИНТЕРНЕТ СЕРВИС ПРОВАЈДЕРИ КРАТОК ВОДИЧ ЗА ОБВИНИТЕЛИ

ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ДОКАЗИ ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА ОД МЕЃУНАРОДНИ И ДОМАШНИ ИНТЕРНЕТ СЕРВИС ПРОВАЈДЕРИ КРАТОК ВОДИЧ ЗА ОБВИНИТЕЛИ ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ДОКАЗИ ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА ОД МЕЃУНАРОДНИ И ДОМАШНИ ИНТЕРНЕТ СЕРВИС ПРОВАЈДЕРИ КРАТОК ВОДИЧ ЗА ОБВИНИТЕЛИ јуни, 2017 А втори: м-р Марјан Стоилковски, м-р Јован Цветановски, Началник на Сектор

More information

ПОЛИТИКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНСКИ ПЕЧАТ (TS) НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ TSA

ПОЛИТИКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНСКИ ПЕЧАТ (TS) НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ TSA ПОЛИТИКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНСКИ ПЕЧАТ (TS) НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ TSA Јавен дел од правилата дефинирани од страна на Македонски Телеком АД Скопје како издавач на временски печат Јавен дел од правилата

More information

на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија

на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија Анализа на наоди од истражување на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија Justice and Environment 2013 a Udolni 33, 602 00, Brno, CZ e info@justiceandenvironment.org

More information

ISA SERVER - ПОЛИТИКИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ СООБРАЌАЈ ВО МРЕЖИ Јасминка Сукаровска Костадиновска, Доц Др.Сашо Гелев

ISA SERVER - ПОЛИТИКИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ СООБРАЌАЈ ВО МРЕЖИ Јасминка Сукаровска Костадиновска, Доц Др.Сашо Гелев УДК: 004.738.056.057.4 ISA SERVER - ПОЛИТИКИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ СООБРАЌАЈ ВО МРЕЖИ Јасминка Сукаровска Костадиновска, Доц Др.Сашо Гелев 1 Европски Универзитет Скопје, Р. Македонија, sukarovska.jasminka@live.eurm.edu.mk

More information

ПОИМ ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ

ПОИМ ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ ПОИМ ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ 1. Компјутерски мрежи Компјутерска мрежа претставува збир од два или повеќе компјутери кои се поврзани преку комуникациски медиум и кои

More information

Биоелектрохемија: од биогоривни ќелии до електрохемија на мембрански процеси. Валентин Мирчески

Биоелектрохемија: од биогоривни ќелии до електрохемија на мембрански процеси. Валентин Мирчески Биоелектрохемија: од биогоривни ќелии до електрохемија на мембрански процеси 25 Цели: Добивање на електрична струја со користење на живи организми Проучување на врската помеѓу електричните и хемиските

More information

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Скопје, декември 2011 година Содржина: 1. Вовед...3 2. Регулација на пазарот на поштенски услуги...4 3. Поштенски услуги...6

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот R306 Ви честитаме на Вашето купување на Sony Ericsson R306. За дополнителни содржини за телефонот, посетете ја страницата www.sonyericsson.com/fun. Регистрирајте се веднаш за да

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ Врз основа на член 131 од Законот за високото образование

More information

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Technical Assistance for Civil Society Organisations Macedonian Office This project is funded by the European Union. Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Датум: 26ти Октомври

More information

Безбедност на платниот систем со посебен осврт на платниот систем во Република Македонија

Безбедност на платниот систем со посебен осврт на платниот систем во Република Македонија УНИВЕРЗИТЕТ Св. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - БИТОЛА Е К О Н О М С К И Ф А К У Л Т Е Т - П Р И Л Е П МАГИСТЕРСКИ ТРУД ТЕМА : Безбедност на платниот систем со посебен осврт на платниот систем во Република Македонија

More information

APARATI ZA PONI[TUVAWE NA HARTIJA

APARATI ZA PONI[TUVAWE NA HARTIJA APARATI ZA PONI[TUVAWE NA HARTIJA Нарачки: тел. 02/3 298 699; E-mail: contact@klever.com.mk www.klever.com.mk НЕ РИЗИКУВАЈТЕ ПОНИШТЕТЕ!!! Дали можете си дозволите го ингнорирате најбрзо растечкиот криминал

More information

Упатство за користење на програмот InfoSystem

Упатство за користење на програмот InfoSystem Верзија 1.0.0 Април, 2009 СОДРЖИНА: 1. ВОВЕД...3 2. ИНСТАЛАЦИЈА...4 3. ПРВО СТАРТУВАЊЕ - РЕГИСТРАЦИЈА...5 4. ПРЕГЛЕД...7 4.1. ГЛАВНО МЕНИ...8 4.1.1. File...8 4.1.2. Edit...9 4.1.3. View...9 4.1.4. Tools...9

More information

ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ. Охрид, 7 9 октомври 2007 SCADA - КОМПОНЕНТА НА ДИСПЕЧЕРСКИ ТРЕНИНГ СИМУЛАТОР

ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ. Охрид, 7 9 октомври 2007 SCADA - КОМПОНЕНТА НА ДИСПЕЧЕРСКИ ТРЕНИНГ СИМУЛАТОР ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 7 9 октомври 2007 Асс. Сања Велева Трпевска Евица Проф. д-р Марија Кацарска Факултет за електротехника и информациски технологии, Скопје SCADA - КОМПОНЕНТА НА ДИСПЕЧЕРСКИ ТРЕНИНГ

More information

Прирачникот е издаден од Здружение на граѓани Отворете ги прозорците. Печатењето на овој прирачник е поддржано од Фондација е Македонија

Прирачникот е издаден од Здружение на граѓани Отворете ги прозорците. Печатењето на овој прирачник е поддржано од Фондација е Македонија Прирачникот е издаден од Здружение на граѓани Отворете ги прозорците Печатењето на овој прирачник е поддржано од Фондација е Македонија пристапни опции во MICROSOFT WINDOWS XP Како да го направите вашиот

More information

Оптимизирајте ги вашите понуди и направете истите да се претставуваат подобро на Амазон.

Оптимизирајте ги вашите понуди и направете истите да се претставуваат подобро на Амазон. Оптимизирајте ги вашите понуди и направете истите да се претставуваат подобро на Амазон. GS1 Верификација Проверка на квалитет на GS1 Бар Кодови и GS1 Логистички Етикети Контрола на квалитетот Превенција

More information

Асоцијација на претставниците на странски производители на иновативни лекови

Асоцијација на претставниците на странски производители на иновативни лекови Став и препораки на асоцијацијата Фармабренд Нова за биолошки-слични лекови Познато е дека со примената на биолошките лекови е постигнат револуционерен напредок во третманот на многу заболувања, особено

More information

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија Презентира: Верица Костова Што е ревизија http://www.youtube.com/watch?v=rjmgrdjhufs&sns=em Регулирање на внатрешната ревизија Закон за банки Закон за супервизија

More information

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари. Стр.

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари.  Стр. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. 225. Одлука за давање согласност на Одлуката за припојување на Јавната

More information

Политика за приватност (анг. Privacy policy)

Политика за приватност (анг. Privacy policy) ВОДИЧ ЗА ИКТ НА Бр. 6 Како до Политика за приватност? ОБЈАВУВАЊЕТО ПОЛИТИКА ЗА ПРИВАТНОСТ ИМ ОВОЗМОЖУВА НА Е-ИЗДАВАЧИТЕ ОСНОВА ЗА СТЕКНУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА НИВНИТЕ ВЕБ-СТРАНИЦИ, ПРЕКУ

More information

ВОДЕЊЕ НА ДИСТРИБУТИВНА МРЕЖА ВО УСЛОВИ НА ДЕФЕКТ

ВОДЕЊЕ НА ДИСТРИБУТИВНА МРЕЖА ВО УСЛОВИ НА ДЕФЕКТ ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 7 9 октомври 2007 Влатко Манев, дипл.инж. Оливер Мирчевски, дипл.инж. А.Д. НЕОКОМ, Скопје Александар Пармаковиќ, дипл.инж. ДМС Група, Нови Сад вонр. проф. д-р. Весна Борозан Факултет

More information

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , )

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , ) МАТЕМАТИЧКИ ОМНИБУС, 2 (2017), 107 121 КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ (1996 1998, 2007 2009, 2013 2015) Лидија Кондинска 1 Снежана Ристовска 2 Промените во наставата

More information

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година Скопје, декември 2012 година Содржина: 1. Вовед...3 2. Регулација на пазарот на поштенски услуги...4 3. Поштенски услуги...6

More information

ПРАВИЛНИК ЗА РИДСКИ ПАТЕКИ ВО АВТОМОБИЛИЗАМ АВТО СПОРТ 2017

ПРАВИЛНИК ЗА РИДСКИ ПАТЕКИ ВО АВТОМОБИЛИЗАМ АВТО СПОРТ 2017 ПРАВИЛНИК ЗА РИДСКИ ПАТЕКИ ВО АВТОМОБИЛИЗАМ АВТО СПОРТ 2017 Член 1 Со овој правилник се утврдуваат минималните потреби за подготовка и опремување на ридските патеки за одржување на натпревари на ридски

More information

Имплементација и користење на JDF

Имплементација и користење на JDF Универзитет Св. Климент Охридски - Битола ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ - Факултет за информатички и комуникациски технологии - Тема: Имплементација и користење на JDF - Job Definition Formatстандард во печатарската

More information

Апстракт Вовед Цели и методологија на изработка на магистерскиот труд Cloud технологии и нивната примена во бизнисите...

Апстракт Вовед Цели и методологија на изработка на магистерскиот труд Cloud технологии и нивната примена во бизнисите... СОДРЖИНА Апстракт... 5 Вовед... 7 Цели и методологија на изработка на магистерскиот труд... 8 Глава 1: 1. Cloud технологии и нивната примена во бизнисите... 9 1.1 Cloud технологија и нејзиниот развој...

More information

ДОКУМЕНТ ЗА ДИСКУСИЈА ЗА 3Д ПЕЧАТЕЊЕТО И ОГНЕНОТО ОРУЖЈЕ

ДОКУМЕНТ ЗА ДИСКУСИЈА ЗА 3Д ПЕЧАТЕЊЕТО И ОГНЕНОТО ОРУЖЈЕ This project is funded by the European Union Empowered lives. Resilient nations. Вовед Тридимензионалното (3Д) печатење, исто така познато како производство со додавање (АМ), е технологија со која последователни

More information

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници MIOA301-P5-Z2 Министерство за информатичко општество и администрација Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ Овој материјал е изработен од страна на Министерството за информатичко општество и

More information

ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши возила се увезени директно од Германија, со детална и комплетна документација и 100% гаранција на поминати километри.

ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши возила се увезени директно од Германија, со детална и комплетна документација и 100% гаранција на поминати километри. РЕКЛАМА 206 Светот на најдобрите автомобили во Македонија НАЈГОЛЕМ ИЗБОР Пронајдете го возилото кое највеќе ви одговара! На нашиот плац во секое време имате избор од преку возила. ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши

More information

Издавач: Центар за управување со промени, Центар за одржлив развој АЛКА

Издавач: Центар за управување со промени, Центар за одржлив развој АЛКА НАСОКИ ЗА ОТВОРЕНИ ПОДАТОЦИ ВО ЕДИНИЦИТЕ НА ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА Издавач: Центар за управување со промени, Центар за одржлив развој АЛКА За издавачот: Неда Малеска Сачмароска, Центар за управување со промени

More information

Перење пари преку интернеттехники на перење пари и индикатори за препознавање на сомнителни активности

Перење пари преку интернеттехники на перење пари и индикатори за препознавање на сомнителни активности Перење пари преку интернеттехники на перење пари и индикатори за препознавање на сомнителни активности Доц д-р Ивица Симоновски Управа за финансиско разузнавање isi@ufrgovmk Облици на сајбер криминал CIA-

More information

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗДРАВСТВЕН ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ И ЗДРАВСТВЕНА ЕЛЕКТРОНСКА КАРТИЧКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗДРАВСТВЕН ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ И ЗДРАВСТВЕНА ЕЛЕКТРОНСКА КАРТИЧКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ Св. Климент Охридски Битола ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ И КОМУНИКАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗДРАВСТВЕН ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ И ЗДРАВСТВЕНА ЕЛЕКТРОНСКА КАРТИЧКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА магистерски

More information

Утврдување на способноста на економските оператори

Утврдување на способноста на економските оператори Резиме 7 Септември, 2016 година Јавни набавки Утврдување на способноста на економските оператори СОДРЖИНА Општ контекст Лична состојба на економските оператори основни за исклучување, самопрочистување,

More information

Дизајнирање на архитектура на микросервиси: развој на бот базиран микросервис за управување со анкети

Дизајнирање на архитектура на микросервиси: развој на бот базиран микросервис за управување со анкети Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Факултет за информатички и комуникациски технологии Битола Отсек за информатика и компкутерска техника Дизајнирање на архитектура на микросервиси: развој на бот

More information

Универзитет Св. Климент Охридски Битола Факултет за Информатички и Комуникациски Технологии. студиска програма

Универзитет Св. Климент Охридски Битола Факултет за Информатички и Комуникациски Технологии. студиска програма Универзитет Св. Климент Охридски Битола Факултет за Информатички и Комуникациски Технологии студиска програма Инженерство и менаџмент на софтверски апликации Магистерски труд Microsoft алатките за веб

More information

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија Славчо Христовски Иницијативи за заштита Птици Растенија Пеперутки Лилјаци Заштитата на сите загрозени видови поединечно е практично невозможна.

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот Xperia M4 Aqua E2303/E2306/E2353 Содржина За почеток... 7 Информации за упатството за корисникот...7 Преглед... 7 Склопување... 8 Заштита на екранот...10 Прво вклучување на уредот...

More information

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година Заштита на личните податоци во Република Македонија Охрид, 27 мај 2014 година 1 1 Правна рамка за заштита на личните податоци 2 Закон за заштита на личните податоци ( Службен весник на Република Македонија

More information

DDoS напади и DDoS напади врз DNS

DDoS напади и DDoS напади врз DNS DDoS напади и DDoS напади врз DNS Александар Николоски 1, Митко Богдановски 2 1 Европски Универзитет Скопје, Р. Македонија, nikoloski.aleksandar11@live.eurm.edu.mk 2 Воена академија Скопје, Р. Македонија,

More information

ШЕСТ ГОДИНИ ПОДОЦНА: РАСПУКА ЛИ ЅИДОТ ОД ТИШИНА? Анализа на имплементацијата на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер

ШЕСТ ГОДИНИ ПОДОЦНА: РАСПУКА ЛИ ЅИДОТ ОД ТИШИНА? Анализа на имплементацијата на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер Примената на законите под лупа 1 ШЕСТ ГОДИНИ ПОДОЦНА: РАСПУКА ЛИ ЅИДОТ ОД ТИШИНА? Анализа на имплементацијата на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер 2 Едиција: Примената на законите

More information

АНАЛИЗА НА ПЕРФОРМАНСИ НА КВАЛИТЕТ НА СЕРВИС ЗА VOIP И IPTV ВО IPV4 И IPV6 КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ

АНАЛИЗА НА ПЕРФОРМАНСИ НА КВАЛИТЕТ НА СЕРВИС ЗА VOIP И IPTV ВО IPV4 И IPV6 КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ АНАЛИЗА НА ПЕРФОРМАНСИ НА КВАЛИТЕТ НА СЕРВИС ЗА VOIP И IPTV ВО IPV4 И IPV6 КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ Јелена Ѓорѓев, Александра Петкова, Сашо Гелев, Александар Соколовски Европски Универзитет Република Македонија

More information

Функционалност и употреба на вметнување на зависности (Dependency Injection) во Java

Функционалност и употреба на вметнување на зависности (Dependency Injection) во Java Универзитет Св. Климент Охридски - Битола ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ - БИТОЛА -магистерска работа - Функционалност и употреба на вметнување на зависности (Dependency Injection) во Java Ментор: Илија Јолевски Кандидат:

More information

АРХИТЕКТУРА, КОМПОНЕНТИ И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА IPTV СЕРВИСОТ

АРХИТЕКТУРА, КОМПОНЕНТИ И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА IPTV СЕРВИСОТ Доцент д-р Сашо Гелев Универзитет Гоце Делчев Штип, Електротехнички факултет; Вон. проф. д-р Ристо Христов Европски универзитет, Скопје Факултет за информатика; Ана Ивановска АРХИТЕКТУРА, КОМПОНЕНТИ И

More information

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИКА Информациски технологии Штип

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИКА Информациски технологии Штип УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИКА Информациски технологии Штип ЃОРЃЕ ГИЧЕВ НАПРЕДНО ПРЕБАРУВАЊЕ ИНФОРМАЦИИ КАЈ ERP АПЛИКАЦИИ - МАГИСТЕРСКИ ТРУД - Штип, Јули 2014 КОМИСИЈА ЗА ОЦЕНКА И

More information

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ ИЗЛЕГУВА ПО ПОТРЕБА 26.10.2016 ГОДИНА БРОЈ 12 ГОДИНА XX КРИВОГАШТАНИ Трезорска сметка на Буџет на општина 739014068163019

More information

Blu-ray диск/dvd систем на домашно кино. Започнете овде Здраво, ова е вашето упатство за брз почеток

Blu-ray диск/dvd систем на домашно кино. Започнете овде Здраво, ова е вашето упатство за брз почеток Blu-ray диск/dvd систем на домашно кино BDV-L600 MK Започнете овде Здраво, ова е вашето упатство за брз почеток 1 2 3 4 5 MK Што има во кутијата Поставување на звучниците Поврзување на вашиот ТВ Поврзување

More information

ДА ГИ ОТВОРИМЕ УЧЕБНИЦИТЕ: ОТВОРЕН ПРИСТАП ДО УЧЕБНИЦИТЕ ЗА ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

ДА ГИ ОТВОРИМЕ УЧЕБНИЦИТЕ: ОТВОРЕН ПРИСТАП ДО УЧЕБНИЦИТЕ ЗА ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ Нацрт анализа на законската рамка за образование и можностите за вклучување на отворените образовни ресурси ДА ГИ ОТВОРИМЕ УЧЕБНИЦИТЕ: ОТВОРЕН ПРИСТАП ДО УЧЕБНИЦИТЕ ЗА ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ Пишува:

More information

ВОДИЧ ЗА НОВИНАРИ ЗА ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

ВОДИЧ ЗА НОВИНАРИ ЗА ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ВОДИЧ ЗА ЗА ПРИСТАП НОВИНАРИ ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР Издавач: Центар за граѓански комуникации Фотографија на насловната страница: sïanaïs Уредници: Access Info Europe и n-ost Правна редактура:

More information

Универзална витрина за чување

Универзална витрина за чување Универзална витрина за чување Installation, Operating Manual 3,6-Row Models Frymaster е член на Здружението на сервисери на комерцијална опрема за производство на храна (CFESA) и препорачува користење

More information

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Вовед Возилата GREAT WALL со бензински мотори можат да бидат дополнително опремени со фабрички гасен уред со течно вбризгување на горивото (Liquid Propane Injection

More information

софтвер модифициран согласно потребите на помалите финансиски друштва. базиран на врвниот : Bank3000

софтвер модифициран согласно потребите на помалите финансиски друштва. базиран на врвниот : Bank3000 Bank 3000lite софтвер модифициран согласно потребите на помалите финансиски друштва. базиран на врвниот : Bank3000 [празна страница] Општо за Bank3000lite системот Bank3000lite е интегриран банкарски информациски

More information

ПРАВИЛНИК ЗА СОДРЖИНАТА И ФОРМАТА НА ДИПЛОМАТА И ДОДАТОКОТ НА ДИПЛОМАТА И ДРУГИ ИСПРАВИ ИЗДАДЕНИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ

ПРАВИЛНИК ЗА СОДРЖИНАТА И ФОРМАТА НА ДИПЛОМАТА И ДОДАТОКОТ НА ДИПЛОМАТА И ДРУГИ ИСПРАВИ ИЗДАДЕНИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ Врз основа на член 116 од Законот за високото образование (Службен весник на Р. Македонија бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10 и 17/11) и Правилникот за содржината и формата, упатството за подготовка

More information

Безбедност на VoIP системите

Безбедност на VoIP системите Безбедност на VoIP системите Настески Владимир Европски Универзитет Факултет за Информатика Сашо Гелев Европски Универзитет Факултет за Информатика Апстракт Voice over Internet Protocol е термин, односно

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот Xperia Z3 Compact D5803/D5833 Содржина За почеток... 7 Информации за упатството за корисникот...7 Преглед... 7 Склопување... 8 Заштита за екран...10 Прво вклучување на уредот...

More information

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година 2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година ОСНОВНИ БАРАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Со Законот за безбедност и здравје при

More information

ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОНСКО УПРАВУВАЊЕ -ПОДЗАКОНСКИ АКТИ

ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОНСКО УПРАВУВАЊЕ -ПОДЗАКОНСКИ АКТИ ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОНСКО УПРАВУВАЊЕ -ПОДЗАКОНСКИ АКТИ Александар Цветановски Игор Црвенов 1 Единствен околина Насоки за техничките барања во однос на софтверската, хардверската и комуникациската инфраструктура

More information

ПРИРАЧНИК ЗА УПОТРЕБА

ПРИРАЧНИК ЗА УПОТРЕБА ДИГИТАЛЕН КАБЕЛСКИ ПРИЕМНИК POWERBOX ПРИРАЧНИК ЗА УПОТРЕБА ИНСТРУКЦИИ ЗА СИГУРНОСТ ПРИ РАКУВАЊЕ СО РЕСИВЕРОТ Секогаш следете ги овие инструкции за да се избегне ризикот од повреда и од оштетување на опремата.

More information

ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ НАДЛЕЖНИ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ПЕРЕЊЕ ПАРИ

ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ НАДЛЕЖНИ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ПЕРЕЊЕ ПАРИ ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ НАДЛЕЖНИ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ПЕРЕЊЕ ПАРИ Автор: м-р Снежана Лековска Септември, 2014 г ВОВЕД На почеток од секоја дискусија за комплексна тема како што е перењето пари, секогаш е корисно

More information

РАЗВОЈ НА АНДРОИД АПЛИКАЦИЈА

РАЗВОЈ НА АНДРОИД АПЛИКАЦИЈА РАЗВОЈ НА АНДРОИД АПЛИКАЦИЈА ЗА БАЛАНСИРАНА ИСХРАНА Магистерски труд Павле Стојановски Број на индекс: 21068 КОМИСИЈА ЗА ОЦЕНКА И ОДБРАНА НА ТРУДОТ: 1. Проф. д-р Милка Здравковска претседател 2. Проф.

More information

Организатори на програмата

Организатори на програмата AU PAIR е меѓународна образовна програма за размена на студенти, на која имаат право на учество девојки од целиот свет. Програмата трае 12 месеци + 1 месец патување по завршување на програмата и на девојките

More information

Универзитет Гоце Делчев - Штип. Факултет за информатика. Катедра за софтверско инженерство ЗОРАН МИЛЕВСКИ ЕДУКАТИВНО ПОДАТОЧНО РУДАРЕЊЕ СО MOODLE 2.

Универзитет Гоце Делчев - Штип. Факултет за информатика. Катедра за софтверско инженерство ЗОРАН МИЛЕВСКИ ЕДУКАТИВНО ПОДАТОЧНО РУДАРЕЊЕ СО MOODLE 2. Универзитет Гоце Делчев - Штип Факултет за информатика Катедра за софтверско инженерство ЗОРАН МИЛЕВСКИ ЕДУКАТИВНО ПОДАТОЧНО РУДАРЕЊЕ СО MOODLE 2.4 -МАГИСТЕРСКИ ТРУД- Штип, јули 2015 Комисија за оценка

More information