APARATI ZA PONI[TUVAWE NA HARTIJA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "APARATI ZA PONI[TUVAWE NA HARTIJA"

Transcription

1 APARATI ZA PONI[TUVAWE NA HARTIJA Нарачки: тел. 02/ ;

2 НЕ РИЗИКУВАЈТЕ ПОНИШТЕТЕ!!! Дали можете си дозволите го ингнорирате најбрзо растечкиот криминал во светот кражбата на информации? Повеќето кражби на информации се направени на едноставен начин - собирање документи фрлени во ѓубре. ЗАШТИТЕ СЕ! Единствен сигурен начин се заштитите од кражба на информации и уништување на вашиот рејтинг е користење на ШРЕДЕР. Цената на поништувачот на хартија е многу ниска во споредба со чувство на сигурност, се знае дека сите ваши информации се безбедни и сигурни. ПЕРСОНАЛНИ ПОНИШТУВАЧИ НА ХАРТИЈА Joy Можност за поништување кредитни картички Мултифункционален прекинувач 3. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата Joy 5 листови 7,5 литри 225 мм 0,07 м/сек. 180 W P1145 Цена со ддв х179х277мм / 4,6кг Ако не можете го најдете она што Ви е потребно, јавете ни се!

3 8220 C/C Доживотна гаранција на ножевите за сечење Мултифункционален прекинувач со индикатор светло за три позиции напред/стоп/назад Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата 3. Рачки за подигнување на главата на шредерот при празнење на корпата од поништена хартија 4. Автоматско запирање со работа кога е крената главата на шредерот 8220 c/c 4 листови 16 литри 90 W I100 Цена со ддв х300х170мм / 4,5кг REX C/C Мултифункционален прекинувач Светлосен индикатор кога е згреан апаратот 3. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата 4. Корпа со посебен систем за лесно празнење REX623 6 листови 23 литри 0,05 м/сек. 250 W R464 Цена со ддв х335х240мм / 6,5кг Доживотна гаранција на ножевите за сечење Персонален поништувач Мултифункционален прекинувач со индикатор светло за три позиции напред/стоп/назад Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата 3. Рачки за подигнување на главата на шредерот при празнење на корпата од поништена хартија 4. Автоматско запирање со работа кога е крената главата на шредерот 8240 c/c 6 листови 18 литри 140 W I408 Цена со ддв х330х195мм / 5кг Нарачки: тел. 02/ ;

4 мм 2220 ; 2240 C/C Доживотна гаранција на ножевите за сечење Персонален поништувач Мултифункционален прекинувач со три позиции напред/ стоп/назад Безбедносен капак над отворот за хартија со кој се спречува контакт на прсти, вратоврска и др. предмети со ножевите за сечење хартија 3. Рачка за подигнување на главата на шредерот при празнење на корпата од поништена хартија c/c 4 мм 3х25 мм 10 листови 6 листови 20 литри 20 литри Безбедносно ниво (DIN 66399) P-2 P W 150 W не I304 I305 Цена со ддв х345х215мм / 6кг 452х345х215мм / 7кг 3. 3,9х38 мм 3х25 мм 2240 C/C 3х25 мм 2270 C/C PS-75Cs Safe Sense - патентирана технологија осетливо на допир - се осигурува висок степен на безбедност на корисникот преку блокирање на ножевите кога ќе се допре отворот за ставање хартија. Посебен отвор и корпа за поништени ЦД/ДВД 3. Корпа на извлекување 4. Мерач на број на листови кои одеднаш може се поништат 5. Прозор кој покажува колку е полна корпата PS-75Cs 3,9х38 мм 12 листови 27 литри 230 мм 300 W S752 Цена со ддв х382х270мм / 12,5кг Доживотна гаранција на ножевите за сечење За 1-3 корисници Мултифункционален прекинувач со индикатор светло за три позиции напред/стоп/назад Безбедносен капак над отворот за хартија со кој се спречува контакт на прсти, вратоврска и др. предмети со ножевите за сечење хартија; 3. Посебен отвор за поништување ЦД/ДВД со сензор за автоматски почеток/стоп; 4. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата и посебна корпа за поништени ЦД/ДВД 5. Рачка за подигнување на главата на шредерот при празнење на корпата од поништена хартија 2270 c/c 3х25 мм 6 листови литри W I Цена со ддв х345х220мм / 13кг Ако не можете го најдете она што Ви е потребно, јавете ни се!

5 ПЕРСОНАЛНИ ПОНИШТУВАЧИ НА ХАРТИЈА Дури и еден лист хартија кој содржи важни информации може биде интересен за некој кој сака ви нанесе штета вам и на башиот бизнис. Персоналните поништувачи гарантираат заштита на потоците онаму каде се созваат доверливи документи - на вашето биро. Ние нудиме бројни модели специјално за оваа намена, кои, во зависност од нивниот капацитет, не се погодни само за одделни работни места, но исто така и за мали работни групи. ПОНИШТУВАЧИ НА ХАРТИЈА ЗА ПОВЕЌЕ КОРИСНИЦИ: Идеални за големи работни групи, канцеларии од отворен тип или повеќе канцеларии на еден спрат. ПОНИШТУВАЧИ НА ХАРТИЈА ЗА ПОВЕЌЕ КОРИСНИЦИ 3,9х50 мм PS-69Cb Safe sense - патентирана технологија осетливо на допир се осигурува висок степен на безбедност на корисникот преку блокирање на ножевите кога ќе се допре отворот за ставање хартија. Jam blocker - иновативна технологија со која се спречува заглавување на хартијата во ножевите. Се пали црвено индикатор светло кога ќе се стави повеќе хартија. Со намалување на бројот на листови, шредерот продолжува со работа. 3. Silent shred - тивка работа на поништувачот 4. Корпа на извлекување 5. Прозор кој покажува колку е полна корпата PS-69Cb 3,9х50 мм 10 листови 19 литри Безбедносно ниво (DIN 66399) P мм 0,05 м/сек. 300 W S693 Цена со ддв х254х467мм / 11,7кг Нарачки: тел. 02/ ;

6 3,9х38 мм PS-79Ci Safe Sense - патентирана технологија осетливо на допир - се осигурува висок степен на безбедност на корисникот преку блокирање на ножевите кога ќе се допре отворот за ставање хартија. 100% Jam blocker - иновативна технологија со која се спречува заглавување на хартијата во ножевите. Се пали црвено индикатор светло кога ќе се стави повеќе хартија. Со намалување на бројот на листови, шредерот продолжува со работа. 3. Silent shred - тивка работа на поништувачот 4. Посебен отвор и корпа за поништени ЦД/ДВД 5. Прозор кој покажува колку е полна корпата PS-79Ci 3,9х38 мм 14 листови 23 литри 230 мм 575 W S689 Цена со ддв х382х270мм / 12,8кг C/C 2404 C/C 2х15 мм 2503 C/C 2360 ; 2404 C/C ; 2503 C/C За 3-8 корисници Електронски контролиран безбедносен транспарентен капак со кој се обезбедува механичка и електронска заштита на отворот за хартија. Ништо друго освен хартија неможе дојде во контакт со ножевите за сечење Мултифункционален прекинувач со светлосни индикатори во разни бои за оперативниот статус на поништувачот - (1) почеток/ стоп/назад; (2) отворена врата; (3) полна корпа 3. Заште на енергија - по 30 минути во режим stand by - стоп, поништувачот целосно се исклучува 4. Дрвен кабинет со врата, мобилен на тркала 5. Автоматски прекин со работа кога корпата е полна 6. Автоматски почеток/крај 7. Тивок мотор со двојна заштита 2360 c/c 2404 c/c 2503 c/c 2х15 мм 2х15 мм 9 листови 10 листови 14 листови 35 литри 35 литри 75 литри Безбедносно ниво (DIN 66399) P-5 P-5 P мм 240 мм 260 мм 0,05 м/сек. 0,10 м/сек. 0,10 м/сек. 390 W 580 W 580 W I277 I362 I396 Цена со ддв Micro 3 Micro Super Димензии 4 Super / Тежина Fine 700х395х295мм / 22кг 700х395х295мм / 23кг 700х395х295мм / 23кг 1) Доживотна гаранција на ножевите за сечење 2) SPS - Safety Protection System - Високи безбедносни станрди. Конструктивни решенија кои обезбедуваат максимална заштита при секојдневната употреба 3) ESM Energy saving mode - Режим на заште на енергија. Кога поништувачот на хартија нема се користи подолго време, функцијата stand by автоматски се деактивира и поништувачот целосно се исклучува. 1) 2) 3) Уље за Ideal поништувачи Уље за поништувачи Ideal гр. шифра производ е.м. I423 уље за поништувачи 200 ml U146 уље за поништувачи 1L цена со ддв 525ден 1600ден Ако не можете го најдете она што Ви е потребно, јавете ни се!

7 АВТОМАТСКИ ПОНИШТУВАЧИ НА ХАРТИЈА Rexel Auto+ 60X Систем за автоматско поништување со капацитет до 60 листови (А4, 80гр.) Мултифункционален прекинувач и светлосни индикатори 3. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата Auto+ 60x 4х45 мм 5 листови Капацитет на фиока 60 листови 15 литри Безбедносно ниво (DIN 66399) P-3 0,07 м/сек. 180 W R453 Цена со ддв 12,500 4х45 мм 350х295х 430мм / 7,7кг Нарачки: тел. 02/ ;

8 4х45 мм Micro 3 Super Fine Auto+ 80X Систем за автоматско поништување со капацитет до 80 листови (А4, 80гр.) Мултифункционален прекинувач и светлосни индикатори 3. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата 4. Светлосен индикатор кога е полна корпата на шредерот Auto+ 80x 4х45 мм 6 листови Капацитет на фиока 80 листови 20 литри Безбедносно ниво (DIN 66399) P-3 0,07 м/сек. 180 W R454 Цена со Micro ддв Super 4 16, х295х430мм /10кг 100X 4х50 мм 100M 2х15 мм Auto+ 100X / 100M Систем за автоматско поништување со капацитет до 100 листови (А4, 80гр.) Мултифункционален прекинувач и светлосни индикатори за отворена корпа, заглавена хартија и период за ладење 3. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата 4. Светлосен индикатор кога е полна корпата на шредерот 5. Систем против заглавување на хартија Auto+ 100X Auto+ 100М 4х50 мм 2х15 мм 6 листови 6 листови Капацитет на фиока 100 листови 100 листови 27 литри 27 литри Безбедносно ниво (DIN 66399) P-3 P мм 225 мм 0,07 м/сек. 0,01 м/сек. 200 W 350 W R452 R462 Цена со ддв 20,100 21,920 Micro 3 Super Fine Micro Super 4 430х312х448мм /12,5кг 430х312х448мм /16кг Auto+ 300X Систем за автоматско поништување со капацитет до 300 листови (А4, 80гр.) Мултифункционален прекинувач и светлосни индикатори за отворена корпа, заглавена хартија и период за ладење 3. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата 4. Светлосен индикатор кога е полна корпата на шредерот 5. Систем против заглавување на хартија, и копче за мануелно враќање 6. ње на документи со заштита, заклучување со код од 4 бројки 7. Кабинет поставен на тркалца за полесно придвижување Auto+ 300X 8 листови Капацитет на фиока 300 листови 40 литри 230 мм 0,07 м/сек. 270 W R463 Цена со ддв 32, х312х 448мм / 12,5кг Ако не можете го најдете она што Ви е потребно, јавете ни се!

9 4х10 мм 8280 C/C Патентиран систем за автоматско поништување со капацитет до 150 листови (А4, 80гр.) Контролна панела со прекинувачи и светлосни индикатори 3. Посебен отвор за поништување на ЦД / ДВД, 4. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата и посебна корпа за поништени ЦД / ДВД 5. Автоматско запирање со работа кога е полна корпата на шредерот 6. Кабинет на тркала со корпа на извлекување 8280 c/c 4х10 мм 5 листови Капацитет на фиока 150 листови 30 литри 140 W I410 Цена со ддв х444х360мм / 14,5кг Доживотна гаранција на ножевите за сечење 130C 4х50 мм 200C 4х38 мм AutoMax 130C ; AutoMax 200C Sleep mode - функција која го исклучува привремено апаратот кога подолго не е во употреба и брзо и лесно се реактивира Silent shred - тивка работа на поништувачот 3. AcuFeed Technology - иновативна технологија со која се спречува заглавување на хартијата во ножевите. 4. AutoRevers - автоматски ја враќа заглавената хартија и се вклучува индикатор светло за отстранување на хартијата 5. Копчиња за управување на допир, со лед осветлување 6. Фиока за хартија за поништување со капацитет до 130 листови 7. Корпа на извлекување AutoMax 130C AutoMax 200C 4х50 мм 4х38 мм 7 листови 9 листови Капацитет на фиока 130 листови 200 листови 32 литри 32 литри Безбедносно ниво (DIN 66399) P-3 P мм 230 мм 0,05 м/сек. 0,05 м/сек. 322 W 460 W S784 S785 Цена со ддв х346х507мм / 17кг ut 1 Cross Cut Нарачки: тел. 02/ ;

10 3,9х38 мм AutoMax 300C За 1-3 корисници Sleep mode - функција која го исклучува привремено апаратот кога подолго не е во употреба и брзо и лесно се реактивира Smartlock - фукција која ја заклучува фиоката за поништување на хатијата додека е во функција поништувањето и останува така додека циклусот не заврши. 3. Silent shred - тивка работа на поништувачот 4. Jam guard - иновативна технологија со која се спречува заглавување на хартијата во ножевите. Автоматски ја враќа заглавената хартија и се вклучува индикатор светло за отстранување на хартијата 5. Фиока за хартија за поништување со капацитет до 300 листови 6. Корпа на извлекување AutoMax 300C 3,9х38 мм 20 листови Капацитет на фиока 300 листови 60 литри 230 мм 0,04 м/сек. W S755 Цена со ддв Димензии Micro / Тежина Super 4 888х673х430мм / 45кг Micro 3 Super Fine Ако не можете го најдете она што Ви е потребно, јавете ни се!

11 REM820 ње на ситни парчиња за голема заштита Мултифункционален прекинувач и светлосни индикатори 3. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата 4. Систем против заглавување на хартија 5. Кабинет поставен на тркалца за полесно придвижување Безбедносно ниво Цена со ддв 2х15 мм Strip Cut 1 Cross Cut 2 REM820 2х15 мм 8 листови 21 литри (DIN 66399) P мм 250 W R Micro Super 4 Super Fine 540х389х275мм / 11,5кг Micro 3 Нарачки: тел. 02/ ; MICRO-CUT ПОНИШТУВАЧИ НА ХАРТИЈА

12 2х15 мм REM723 Micro 3 Super Fine ње на ситни парчиња за голема заштита Мултифункционален прекинувач и светлосни индикатори 3. Корпа со прозор - се гле колку е полна корпата 4. Систем против заглавување на хартија 5. Автоматско чистење на ножевите за поништување 6. Автоматско исклучување по 2 минути неактивно користење REM723 2х15 мм 7 листови 23 литри Безбедносно ниво (DIN 66399) P мм 0,05 м/сек. 350 W R460 Micro Super 4 Цена со ддв х270х471мм / 12кг 2х8 мм MS-450Cs За 1-3 корисници Safe sense - патентирана технологија осетливо на допир - се осигурува висок степен на безбедност на корисникот преку блокирање на ножевите кога ќе се допре отворот за ставање хартија. MicroShred - сечење на лист А4 на 2500 делчиња, обезбедува висок степен на безбедност на поништените документи 3. Silent shred - тивка работа на поништувачот MS-450Cs 7 листови 20 литри Безбедносно ниво (DIN 66399) P-5 0,05 м/сек. 480 W S728 Цена со ддв 2405 Micro Super 4 554х350х256мм / 13,3кг Micro 3 Super Fine Ако не можете го најдете она што Ви е потребно, јавете ни се!

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) SATELLITE, 4X2 Мануелен менувач 18.320 EUR / 1.132.176 ден SATELLITE, 4X2, СО КЛИМА УРЕД Мануелен менувач 18.969 EUR / 1.172.285 ден SATELLITE,

More information

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура )

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура ) Инфо ЕНаука.мк е единствениoт интернет пoртал вo Р.Македoнија кoј ги следи и пренесува најактуелните нoвoсти, истражувања и достигнувања во повеќе научни области. Главни цели на порталот се враќање на

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши возила се увезени директно од Германија, со детална и комплетна документација и 100% гаранција на поминати километри.

ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши возила се увезени директно од Германија, со детална и комплетна документација и 100% гаранција на поминати километри. РЕКЛАМА 206 Светот на најдобрите автомобили во Македонија НАЈГОЛЕМ ИЗБОР Пронајдете го возилото кое највеќе ви одговара! На нашиот плац во секое време имате избор од преку возила. ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши

More information

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Содржина Воведни препораки... 3 1. Подесување на Trust... 4 2. Инсталација на софтвер за Gemalto.NET токен... 5 3А. Инсталирање на драјвери

More information

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Вовед Возилата GREAT WALL со бензински мотори можат да бидат дополнително опремени со фабрички гасен уред со течно вбризгување на горивото (Liquid Propane Injection

More information

Clip media group - Newsletter vol.vii - December

Clip media group - Newsletter vol.vii - December Clip media group - Newsletter vol.vii - December 2017 - www.clip.mk Агрегатор со најмногу линкувани вести од македонски извори. Најголема база на медиуми (портали, телевизии, радија, весници). Единствен

More information

Започнете овде Водич за брз почеток

Започнете овде Водич за брз почеток Blu-ray Disc /ДВД-систем на домашно кино BDV-NF720 BDV-NF620 МК Започнете овде Водич за брз почеток BDV-NF620 BDV-NF720 1 Што има во кутијата/поставување на звучниците BDV-NF720 2 Поврзување на телевизорот

More information

SCHOOL ОФИС ЕКСПРЕС ДООЕЛ

SCHOOL ОФИС ЕКСПРЕС ДООЕЛ 1 К FFICE O А Ј И Р АНЦЕЛА HOOL C S Е Т УЧИЛИШ Светот на најдобрите автомобили во Македонија НАЈГОЛЕМ ИЗБОР Пронајдете го возилото кое највеќе ви одговара! На нашиот плац во секое време имате избор од

More information

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space recording existing state of the facility listening to client s requests real assessment of space capabilities assessment of state of structual elements recomendation for improvement of stability of existing

More information

Line Interactive UPS уреди за непрекинато напојување

Line Interactive UPS уреди за непрекинато напојување Line Interactive UPS уреди за непрекинато напојување PowerWalker VI 650 LCD PowerWalker VI 850 LCD PowerWalker VI 1000 LCD PowerWalker VI 1500 LCD PowerWalker VI 2000 LCD PowerWalker VI 2200 LCD Упатство

More information

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ Скопје, март 2015 година Содржина 1 Процес на поднесување на барање

More information

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token)

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) УПАТСТВО Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) Верзија: 3.0 Датум: 26.04.2012 КИБС АД Скопје 2012 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://ca.kibs.com.mk

More information

Започнете овде Водич за брз почеток

Започнете овде Водич за брз почеток Blu-ray диск /ДВД систем на домашно кино BDV-EF420 BDV-EF220 МК Започнете овде Водич за брз почеток BDV-EF220 BDV-EF420 1 Што има во кутијата/поставување на звучниците BDV-EF420 2 Поврзување на телевизорот

More information

ЦЕНОВНИК ЗА СЕРВИСНИ УСЛУГИ Важечки од Јануари 1 ви, 2017 ПРЕПОРАЧАНИ ЦЕНИ ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ЦЕНОВНИК ЗА СЕРВИСНИ УСЛУГИ Важечки од Јануари 1 ви, 2017 ПРЕПОРАЧАНИ ЦЕНИ ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЦЕНОВНИК ЗА СЕРВИСНИ УСЛУГИ Важечки од Јануари 1 ви, 2017 ПРЕПОРАЧАНИ ЦЕНИ ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА OMEGA SERVICES ЗОШТО ВАШИОТ ЧАСОВНИК ИМА ПОТРЕБА ОД НЕГА Иако вашиот OMEGA треба да издржи еден век, би

More information

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Internet Explorer Верзија: 4.0 Датум: 09.01.2018 103.10 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Подготовка за

More information

ПРАВИЛНИК ЗА СОДРЖИНАТА И ФОРМАТА НА ДИПЛОМАТА И ДОДАТОКОТ НА ДИПЛОМАТА И ДРУГИ ИСПРАВИ ИЗДАДЕНИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ

ПРАВИЛНИК ЗА СОДРЖИНАТА И ФОРМАТА НА ДИПЛОМАТА И ДОДАТОКОТ НА ДИПЛОМАТА И ДРУГИ ИСПРАВИ ИЗДАДЕНИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ Врз основа на член 116 од Законот за високото образование (Службен весник на Р. Македонија бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10 и 17/11) и Правилникот за содржината и формата, упатството за подготовка

More information

ISA SERVER - ПОЛИТИКИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ СООБРАЌАЈ ВО МРЕЖИ Јасминка Сукаровска Костадиновска, Доц Др.Сашо Гелев

ISA SERVER - ПОЛИТИКИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ СООБРАЌАЈ ВО МРЕЖИ Јасминка Сукаровска Костадиновска, Доц Др.Сашо Гелев УДК: 004.738.056.057.4 ISA SERVER - ПОЛИТИКИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ СООБРАЌАЈ ВО МРЕЖИ Јасминка Сукаровска Костадиновска, Доц Др.Сашо Гелев 1 Европски Универзитет Скопје, Р. Македонија, sukarovska.jasminka@live.eurm.edu.mk

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ

ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ ПОВИК ЗА ПРЕДЛОЗИ Реф. бр. ЦМ-МАК-01 ОБРАЗЕЦ ЗА ПРИЈАВА (се пополнува/поднесува само доколку апликантот е писмено поканет да поднесе пријава) Апликант: Име на акцијата:

More information

tour Е г и п е т ЦРВЕНО МОРЕ

tour Е г и п е т ЦРВЕНО МОРЕ tour Е г и п е т ЦРВЕНО МОРЕ Чартер Програма Лето 2015 / ХУРГАДА (Црвено Море) 1. ден СКОПЈЕ - ХУРГАДА Состанок на скопскиот аеродром Александар Велики два часа пред полетување. Предвидено полетување на

More information

Предуслови. Чекор 1. Централен регистар на Р.М. Упатство за пристап до системот за Е-Поднесување на годишни сметки 1

Предуслови. Чекор 1. Централен регистар на Р.М. Упатство за пристап до системот за Е-Поднесување на годишни сметки 1 Чекор 1 Предуслови Предуслпвите кпи е пптребнп да ги задпвплите за успешнп ппднесуваое на гпдишна сметки се: - Да имате пристап вп апликацијата за електрпнскп ппднесуваое на гпдишни сметки; - Вашипт правен

More information

КАНЦЕЛАРИЈА / OFFICE УЧИЛИШТЕ / SCHOOL

КАНЦЕЛАРИЈА / OFFICE УЧИЛИШТЕ / SCHOOL КАНЦЕЛАРИЈА / OFFICE УЧИЛИШТЕ / SCHOOL СОДРЖИНА / CONTENT ХАРТИЈА / PAPER СТИКЕРИ / SELF-STICK NOTES ЕТИКЕТИ / LABELS АРХИВИРАЊЕ / ARCHIVING ПИШУВАЊЕ / WRITING КАНЦЕЛАРИЈА / OFFICE ЛЕПАЦИ, КОРЕКТОРИ /

More information

DIESEL. ADAS пакет / Металик боја 500 ИНФОРМАЦИИ ЗА ВОЗИЛОТО Тип на каросерија Тип на мотор 1,6 МОТОР Зафатнина cm Компресија 16,0

DIESEL. ADAS пакет / Металик боја 500 ИНФОРМАЦИИ ЗА ВОЗИЛОТО Тип на каросерија Тип на мотор 1,6 МОТОР Зафатнина cm Компресија 16,0 DIESEL Малопродажна цена во ЕВРА 24.490 25.990 29.990 Малопродажна цена во ДЕНАРИ 1.513.482 1.606.182 1.853.382 Ниво на опрема Comfort Elegance Executive Погон Тип на менувач Honda CONNECT with CD player

More information

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT Образец бр.2 Назив на органот до кој барањето се поднесува Name of the receiving authority Priemen штембил Stamp of receipt БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот Xperia Z3 Compact D5803/D5833 Содржина За почеток... 7 Информации за упатството за корисникот...7 Преглед... 7 Склопување... 8 Заштита за екран...10 Прво вклучување на уредот...

More information

2016UPS ТАРИФЕН ВОДИЧ

2016UPS ТАРИФЕН ВОДИЧ 2016UPS ТАРИФЕН ВОДИЧ За клиенти во Македонија Ефективен од 28 декeмври 2015 г., ЦЕНИ ВО ЕВРА. Содржина Основни услуги ДЕЛ 1 ИЗБИРАЊЕ НА ВИСТИНСКАТА УСЛУГА Одредете ја услугата која најдобро ги задоволува

More information

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ ПРИ ЛОГ 1 По гла вље 1. Кри те ри ју ми без бед но сти хра не По гла вље 2. Кри те ри ју ми хи ги је не у про це су про из вод ње 2.1. Ме со и про из во ди

More information

Политика за приватност (анг. Privacy policy)

Политика за приватност (анг. Privacy policy) ВОДИЧ ЗА ИКТ НА Бр. 6 Како до Политика за приватност? ОБЈАВУВАЊЕТО ПОЛИТИКА ЗА ПРИВАТНОСТ ИМ ОВОЗМОЖУВА НА Е-ИЗДАВАЧИТЕ ОСНОВА ЗА СТЕКНУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА НИВНИТЕ ВЕБ-СТРАНИЦИ, ПРЕКУ

More information

Нина Шуловиќ-Цветковска Дориан Јовановиќ

Нина Шуловиќ-Цветковска Дориан Јовановиќ Нина Шуловиќ-Цветковска Дориан Јовановиќ Нина Шуловиќ-Цветковска Дориан Јовановиќ ПРИРАЧНИК КАКО СЕ БАРА РАБОТА? БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ РАДОВИШ Прирачникот е издаден во рамките на проектот: Креативните умови

More information

Апстракт Вовед Цели и методологија на изработка на магистерскиот труд Cloud технологии и нивната примена во бизнисите...

Апстракт Вовед Цели и методологија на изработка на магистерскиот труд Cloud технологии и нивната примена во бизнисите... СОДРЖИНА Апстракт... 5 Вовед... 7 Цели и методологија на изработка на магистерскиот труд... 8 Глава 1: 1. Cloud технологии и нивната примена во бизнисите... 9 1.1 Cloud технологија и нејзиниот развој...

More information

Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци

Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци Правна анализа Препораки Сигурноста на информациите се заснова на три столба: - TАЈНОСТ - ПОТПОЛНОСТ

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот NPD5746-02 MK Содржина Содржина За овој прирачник Вовед во прирачниците...8 Користење на прирачникот за пребарување на информации...8 Ознаки и симболи...10 Описи што се користат во прирачникот...10 Референци

More information

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Скопје, декември 2011 година Содржина: 1. Вовед...3 2. Регулација на пазарот на поштенски услуги...4 3. Поштенски услуги...6

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот Xperia M4 Aqua E2303/E2306/E2353 Содржина За почеток... 7 Информации за упатството за корисникот...7 Преглед... 7 Склопување... 8 Заштита на екранот...10 Прво вклучување на уредот...

More information

ATECA TECHNOLOGY TO ENJOY

ATECA TECHNOLOGY TO ENJOY ATECA TECHNOLOGY TO ENJOY 2 3 Внатрешен Дизајн Опуштено по долгиот ден. НА КРАЈОТ НА ДЕНОТ, КОГА ЌЕ ВЛЕЗЕТЕ ВО АВТОМОБИЛОТ ЌЕ се ЧУВСТУВАТЕ добро во СОВРШЕНиот ПРОСТОР И РЕЛАКСИРАниот амбиент. SEAT Ateca

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот Xperia L C2105/C2104 Содржина Xperia L Упатство за корисникот...6 За почеток...7 Во врска со ова упатство за корисникот...7 Што е Android?...7 Преглед на телефонот...7 Склопување...8

More information

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари. Стр.

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари.  Стр. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. 225. Одлука за давање согласност на Одлуката за припојување на Јавната

More information

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ др Милан Јанковић, директор Општи приказ Број становника: 7,18милиона (без Косова и Метохије) Укупна површина: 88.502 km² БДП у 2013:

More information

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗДРАВСТВЕН ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ И ЗДРАВСТВЕНА ЕЛЕКТРОНСКА КАРТИЧКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗДРАВСТВЕН ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ И ЗДРАВСТВЕНА ЕЛЕКТРОНСКА КАРТИЧКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ Св. Климент Охридски Битола ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ И КОМУНИКАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗДРАВСТВЕН ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ И ЗДРАВСТВЕНА ЕЛЕКТРОНСКА КАРТИЧКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА магистерски

More information

INTELLECTUAL PROPERTY

INTELLECTUAL PROPERTY РАЗМЕНА НА ВРЕДНОСТ ПРЕГОВАРАЊЕ ДОГОВОРИ ЗА ЛИЦЕНЦИРАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈА Прирачник за обука WIPO WORLD INTELLECTUAL PROPERTY ORGANIZATION SOIP State Office of Industrial Property Содржина 3 СОДРЖИНА ПРЕДГОВОР...

More information

ВОДИЧ ЗА ЗЕМЈАТА ДЕСТИНАЦИЈА - НОВ ЗЕЛАНД

ВОДИЧ ЗА ЗЕМЈАТА ДЕСТИНАЦИЈА - НОВ ЗЕЛАНД ВОДИЧ ЗА ЗЕМЈАТА ДЕСТИНАЦИЈА - НОВ ЗЕЛАНД 1. Основни информации Главен град: Велингтон Население: 4,393,500 (декември 2010) Површина: 268,021 км2 Валута: Новозеландски долар (NZD) Стапка на невработеност:

More information

Структурирани бази на наставни материјали и дигитална трансформација. студија на случај Република Македонија

Структурирани бази на наставни материјали и дигитална трансформација. студија на случај Република Македонија Структурирани бази на наставни материјали и дигитална трансформација 2 Содржина Листа на табели... 7 Листа на графикони... 10 1. ВОВЕД... 11 1. 1. Мотивација, предмет и цел на истражувањето... 11 1. 2.

More information

ПроКредит Банка Бул. Јане Сандански 109 а 1000 Скопје

ПроКредит Банка Бул. Јане Сандански 109 а 1000 Скопје Набавувач: Предмет на набавка: Адреса: Тендер за набавка на техничка опрема Бул. Јане Сандански 109 а 1000 Скопје Датум на објава на тендерот: 14.03.2007 god. Предмет на тендерот: Прибирање на понуди за

More information

Оптимизирајте ги вашите понуди и направете истите да се претставуваат подобро на Амазон.

Оптимизирајте ги вашите понуди и направете истите да се претставуваат подобро на Амазон. Оптимизирајте ги вашите понуди и направете истите да се претставуваат подобро на Амазон. GS1 Верификација Проверка на квалитет на GS1 Бар Кодови и GS1 Логистички Етикети Контрола на квалитетот Превенција

More information

Дизајн и имплементација на модул за извештаи и администрација на СМС систем за паркирање

Дизајн и имплементација на модул за извештаи и администрација на СМС систем за паркирање Универзитет Св. Климент Охридски Битола Факултет за информатички и комуникациски технологии - Битола Дизајн и имплементација на модул за извештаи и администрација на СМС систем за паркирање -Магистерски

More information

Функционалност и употреба на вметнување на зависности (Dependency Injection) во Java

Функционалност и употреба на вметнување на зависности (Dependency Injection) во Java Универзитет Св. Климент Охридски - Битола ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ - БИТОЛА -магистерска работа - Функционалност и употреба на вметнување на зависности (Dependency Injection) во Java Ментор: Илија Јолевски Кандидат:

More information

Технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на обработката на личните податоци

Технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на обработката на личните податоци Технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на обработката на личните податоци СОДРЖИНА Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните

More information

Даночен семинар 2011 kpmg.com.mk

Даночен семинар 2011 kpmg.com.mk КПМГ Македонија Даночен семинар 2011 kpmg.com.mk Почитувани клиенти, деловни соработници и пријатели, Ќе ни биде задоволство доколку Вие и Вашите колеги присуствувате на Даночниот семинар 2011 во организација

More information

МАГИСТЕРСКИ ТРУД АНАЛИЗА НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА КОНЦЕПТОТ Е-ВЛАДА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

МАГИСТЕРСКИ ТРУД АНАЛИЗА НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА КОНЦЕПТОТ Е-ВЛАДА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св. Климент Охридски - Битола ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ПРИЛЕП МАГИСТЕРСКИ ТРУД АНАЛИЗА НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА КОНЦЕПТОТ Е-ВЛАДА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Ментор: Проф. д-р Марјан Ангелески Кандидат: Прилеп

More information

INFORMATION SYSTEM PROPOSAL FOR CLOUD BASED FILE SYSTEM

INFORMATION SYSTEM PROPOSAL FOR CLOUD BASED FILE SYSTEM INFORMATION SYSTEM PROPOSAL FOR CLOUD BASED FILE SYSTEM Александар Соколовски 1, Сашо Гелев 1 1 Европски Универзитет Република Македонија Скопје, aleksandar.sokolovski@eurm.edu.mk saso.gelev@eurm.edu.mk

More information

Blu-ray Disc / DVD плеер

Blu-ray Disc / DVD плеер 4-535-717-21(1) Blu-ray Disc / DVD плеер Упатство за употреба Ви благодариме што го купивте овој плеер. Пред да почнете да го користите плеерот, Ве молиме внимателно прочитајте го ова упатство за употреба.

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот NPD5649-01 MK Авторски права Авторски права Ниеден дел од оваа публикација не смее да се умножува, да се чува во систем за вчитување или да се пренесува во каков било облик или со какво било средство -

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот Xperia Tablet Z SGP311/SGP312 Содржина За почеток...6 За упатството за корисникот... 6 Преглед на уредот...6 Збир на функции...7 Прво вклучување на уредот... 8 Зошто ми треба сметка

More information

Добивка за сите партнери на BG!

Добивка за сите партнери на BG! Добивка за сите партнери на BG! BG-Graspointner - иновативни одводни системи за секоја област FILCOTEN Бетон Челик Сертф. Доп.произ. BG-PA BG-FA доп.опрема BG-SI BGZ-S SV BGF-Z SV BGU-Z SV BGU FILCOTEN

More information

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија Славчо Христовски Иницијативи за заштита Птици Растенија Пеперутки Лилјаци Заштитата на сите загрозени видови поединечно е практично невозможна.

More information

СИСТЕМ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ (DMS)

СИСТЕМ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ (DMS) РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ И KОМУНИКАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ - БИТОЛА Последипломски студии-информатика и компјутерска техника СИСТЕМ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ

More information

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО Содржина: - Најава на системот...2 1. Сметки...3 2. Провизии...5 3. Курсна листа...5 4. Плаќања...6 НАЈАВА НА СИСТЕМОТ По добивањето

More information

Сопственик на свињарска фарма од Централната Долина

Сопственик на свињарска фарма од Централната Долина 14. ДИСЦИПЛИНА На работникот сигурно му било многу досадно, па го зел кастрачот и му ги скастрил ушите на нашето куче. Веднаш го отпуштив. Подоцна, ми пријде говедарот и ме замоли да го задржам работникот

More information

ABOUT THE ISLANDS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA

ABOUT THE ISLANDS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA Географски разгледи (47) 31-46 (2013) 31 ABOUT THE ISLANDS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA УДК: 551.442(497.7) Ivica MILEVSKI Institute of Geography, University Ss. Cyril and Methodius Skopje- Macedonia;

More information

Vol. 1. Образовна извидничка младинска програма РАЗВИГОРЕЦ ПРИРАЧНИК ЗА ВОДАЧ НА ЈАТО

Vol. 1. Образовна извидничка младинска програма РАЗВИГОРЕЦ ПРИРАЧНИК ЗА ВОДАЧ НА ЈАТО Vol. 1 Образовна извидничка младинска програма РАЗВИГОРЕЦ ПРИРАЧНИК ЗА ВОДАЧ НА ЈАТО Сојуз на Извидници на Македонија Водич за спроведување на образовен програм на извидништвото за развигорци Скопје 2014

More information

МОДЕЛИРАЊЕ И ОЦЕНКА НА ЕКОНОМСКАТА ЕФИКАСНОСТ ОД КОРИСТЕЊЕТО НА СОЛАРНАТА ЕНЕРГИЈА

МОДЕЛИРАЊЕ И ОЦЕНКА НА ЕКОНОМСКАТА ЕФИКАСНОСТ ОД КОРИСТЕЊЕТО НА СОЛАРНАТА ЕНЕРГИЈА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ СВ.КЛИМEНТ ОХРИДСКИ БИТОЛА ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ПРИЛЕП МОДЕЛИРАЊЕ И ОЦЕНКА НА ЕКОНОМСКАТА ЕФИКАСНОСТ ОД КОРИСТЕЊЕТО НА СОЛАРНАТА ЕНЕРГИЈА Кандидат : Снежана Николова Ментор

More information

ПОИМ ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ

ПОИМ ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ ПОИМ ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ 1. Компјутерски мрежи Компјутерска мрежа претставува збир од два или повеќе компјутери кои се поврзани преку комуникациски медиум и кои

More information

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СЕКТОР ЗА ПОДДРШКА НА НАЦИОНАЛНИОТ СОВЕТ ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИИ ЕУ НОВОСТИ Број 12 март - април 2012 година СКОПЈЕ Четврток, 29 март 2012 година ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ВОДАТА

More information

Маркетинг комуникациите и односите со потрошувачите фактор за градење имиџ на компанијата

Маркетинг комуникациите и односите со потрошувачите фактор за градење имиџ на компанијата РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св.Климент Охридски - Битола Економски факултет - Прилеп Маркетинг комуникациите и односите со потрошувачите фактор за градење имиџ на компанијата Кандидат: Васко Христовски

More information

МОДЕЛИ И ТЕХНИКИ НА ГРУПНО ОДЛУЧУВАЊЕ И НИВНАТА ПРИМЕНА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН

МОДЕЛИ И ТЕХНИКИ НА ГРУПНО ОДЛУЧУВАЊЕ И НИВНАТА ПРИМЕНА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН У Н И В Е Р З И Т Е Т С В. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И Е К О Н О М С К И Ф А К У Л Т Е Т П Р И Л Е П МОДЕЛИ И ТЕХНИКИ НА ГРУПНО ОДЛУЧУВАЊЕ И НИВНАТА ПРИМЕНА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот Xperia Z1 Compact D5503 Содржина За почеток...7 За упатството за корисникот...7 Преглед...7 Збир на функции...8 Заштита за екран...10 Прво вклучување на уредот...10 Зошто ми треба

More information

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА И ФАРМАКОТЕРАПИЈА ПРАКТИКУМ

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА И ФАРМАКОТЕРАПИЈА ПРАКТИКУМ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ШТИП Зорица Арсова-Сарафиновска Трајан Балканов Марија Дарковска-Серафимовска Верица Ивановска 1 Штип, 2015 УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ШТИП Зорица Арсова-Сарафиновска; Трајан

More information

Мобилност МК Mobility MK

Мобилност МК Mobility MK I S S N 1 8 5 7-8 7 3 X 2 Мобилност МК Mobility MK Г О Д И Н А 43, ЈД У Е Н К И Е М2 В0 Р1 И 6 И З Д А Н И Е 4 2 V O L U M E 2 0 1 5 3, 4 I S S U E D E C E M J U B E N R E 4 2 2 0 1 6 5 Еразмус+ обука

More information

Хотели Грција лето 2013 КАСАНДРА

Хотели Грција лето 2013 КАСАНДРА Хотели Грција лето 2013 КАСАНДРА HOTEL ARISTOTELES BEACH ***+ AFITOS www.aristoteles-beach.gr Цена по соба на ден изразена во евра на база се вклучено 5 01.06-30.06 01.07-31.07 01.08-23.08 24.08-07.09

More information

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ Врз основа на член 131 од Законот за високото образование

More information

Код Опис на моделот Опрема* Гориво Менувач Моќност Цена (до регистрација)

Код Опис на моделот Опрема* Гориво Менувач Моќност Цена (до регистрација) Ценовник. 02/2018 Код Опис на моделот Опрема* Гориво Менувач Моќност Цена (до регистрација) T-Roc [KW/КС] ден. x A112AXX5 T-Roc 1.0 TSI 115 T-Roc + PFA, PLA, WDJ, PAL, PU2, 7X2, 8WH, 9AK, PRA Бензин M

More information

Европски суд за човекови права. Прашања и Одговори

Европски суд за човекови права. Прашања и Одговори Европски суд за човекови права Прашања и Одговори Прашања и Одговори Што претставува Европскиот суд за човекови права? Овие прашања и одговори се изготвени од страна на Секретаријатот на Судот. Овој документ

More information

Упатство за користење на програмот InfoSystem

Упатство за користење на програмот InfoSystem Верзија 1.0.0 Април, 2009 СОДРЖИНА: 1. ВОВЕД...3 2. ИНСТАЛАЦИЈА...4 3. ПРВО СТАРТУВАЊЕ - РЕГИСТРАЦИЈА...5 4. ПРЕГЛЕД...7 4.1. ГЛАВНО МЕНИ...8 4.1.1. File...8 4.1.2. Edit...9 4.1.3. View...9 4.1.4. Tools...9

More information

ОПИС И СВОЈСТВА. СОСТАВ Природно рибино масло, масло од каламари, маслиново масло, масло од лимета (природен аромат), ПРЕПОРАЧАНА УПОТРЕБА

ОПИС И СВОЈСТВА. СОСТАВ Природно рибино масло, масло од каламари, маслиново масло, масло од лимета (природен аромат), ПРЕПОРАЧАНА УПОТРЕБА ОПИС И СВОЈСТВА Новата и усовршена формула содржи патентирана комбинација од масло од каламари кое е богато со ДХА, ултра чисто омега-3 рибино масло и маслиново масло. Уникатната комбинација која се предлага

More information

MAZDA6 ADVENTURE PRO-ACTIVE AWD

MAZDA6 ADVENTURE PRO-ACTIVE AWD MAZDA6 ADVENTURE PRO-ACTIVE AWD 6 =4x4 Гаранциjа 3 години или 100 000 км MADE IN JAPAN технички карактеристики Вид на мотор Зафатнина/моќност (КС) Зафатнина (см 3 ) Вентили Максимална моќност (КС/врт)

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот R306 Ви честитаме на Вашето купување на Sony Ericsson R306. За дополнителни содржини за телефонот, посетете ја страницата www.sonyericsson.com/fun. Регистрирајте се веднаш за да

More information

PLODNOST BITOLA ЦЕНОВНИК НА УСЛУГИ

PLODNOST BITOLA ЦЕНОВНИК НА УСЛУГИ PLODNOST BITOLA ЦЕНОВНИК НА УСЛУГИ Тел/Tel: +389 47 208 880, +389 47 208 881 Факс/Fax: +389 47 208 883 ЛАПАРОТОМИЈА АБДОМИНАЛНИ ОПЕРАЦИИ 1. Операција на аднекси 45000. 2. Миомектомија 50000. 3. ХТА Тотална

More information

ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ. Охрид, 7 9 октомври 2007 SCADA - КОМПОНЕНТА НА ДИСПЕЧЕРСКИ ТРЕНИНГ СИМУЛАТОР

ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ. Охрид, 7 9 октомври 2007 SCADA - КОМПОНЕНТА НА ДИСПЕЧЕРСКИ ТРЕНИНГ СИМУЛАТОР ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 7 9 октомври 2007 Асс. Сања Велева Трпевска Евица Проф. д-р Марија Кацарска Факултет за електротехника и информациски технологии, Скопје SCADA - КОМПОНЕНТА НА ДИСПЕЧЕРСКИ ТРЕНИНГ

More information

Дизајнирање на архитектура на микросервиси: развој на бот базиран микросервис за управување со анкети

Дизајнирање на архитектура на микросервиси: развој на бот базиран микросервис за управување со анкети Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Факултет за информатички и комуникациски технологии Битола Отсек за информатика и компкутерска техника Дизајнирање на архитектура на микросервиси: развој на бот

More information

НОВИОТ NISSAN X-TRAIL

НОВИОТ NISSAN X-TRAIL НОВИОТ NISSAN X-TRAIL СПОДЕЛЕТЕ ја радоста на животот во поголем, помоќен кросовер кој има сѐ што ви е потребно за да бидете успешни: мускулно извајан стајлинг, силни способности, врвна технологија како

More information

ЦЕНОВНИК Аутомобиле СК Ексклузивен увозник за Македонија и Косово

ЦЕНОВНИК Аутомобиле СК Ексклузивен увозник за Македонија и Косово ЦЕНОВНИК 2017 Аутомобиле СК Технички податоци Base RWD Super RWD Super Q4 Super Q4 Super Q4 Launch edition Q4 МОТОР 2.2 150 KS ATX8 2.2 180 KS ATX8 2.2 180 KS ATX8 2.2 210 CV ATX8 2.0 TB 280 KS ATX8 2.0

More information

ИЗРАБОТКА НА JLEGO БИБЛИОТЕКА ЗА РАЗВИВАЊЕ НА ANDROID АПЛИКАЦИИ ЗА КОМУНИКАЦИЈА И УПРАВУВАЊЕ НА LEGO NXT РОБОТСКИ СИСТЕМ

ИЗРАБОТКА НА JLEGO БИБЛИОТЕКА ЗА РАЗВИВАЊЕ НА ANDROID АПЛИКАЦИИ ЗА КОМУНИКАЦИЈА И УПРАВУВАЊЕ НА LEGO NXT РОБОТСКИ СИСТЕМ Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Технички Факултет Битола ИЗРАБОТКА НА JLEGO БИБЛИОТЕКА ЗА РАЗВИВАЊЕ НА ANDROID АПЛИКАЦИИ ЗА КОМУНИКАЦИЈА И УПРАВУВАЊЕ НА LEGO NXT РОБОТСКИ СИСТЕМ - МАГИСТЕРСКИ

More information

Упатство за корисникот

Упатство за корисникот Упатство за корисникот Xperia Tablet Z SGP321/SGP351 Содржина За почеток...6 За упатството за корисникот... 6 Преглед на уредот...6 Збир на функции...7 Прво вклучување на уредот... 8 Зошто ми треба сметка

More information

Западен Балкан - Препорака за учество на јавноста

Западен Балкан - Препорака за учество на јавноста Западен Балкан - Препорака за учество на јавноста Преамбула Министрите надлежни за реформите на јавната администрација во државите на Западниот Балкан, Согледувајќи дека реформата на јавната администрација

More information

INTERNATIONAL STANDARDS FOR THE PROFESSIONAL PRACTICE OF INTERNAL AUDITING (STANDARDS)

INTERNATIONAL STANDARDS FOR THE PROFESSIONAL PRACTICE OF INTERNAL AUDITING (STANDARDS) INTERNATIONAL STANDARDS FOR THE PROFESSIONAL PRACTICE OF INTERNAL AUDITING (STANDARDS) МЕЃУНАРОДНИ СТАНДАРДИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВРШУВАЊЕ НА ВНАТРЕШНА РЕВИЗИЈА (СТАНДАРДИ) Ревидирани: Октомври 2016 I Во

More information

Упатство за користење на Електронско банкарство на Еуростандард Банка. (правни лица)

Упатство за користење на Електронско банкарство на Еуростандард Банка. (правни лица) Упатство за користење на Електронско банкарство на Еуростандард Банка (правни лица) Содржина Вовед... 4 Краток опис на менито... 6 Платен Промет... 7 Избор на сметка... 7 Извод - денарски... 9 Преглед

More information

БРОЈ 7 / КАТАЛОГ 2018

БРОЈ 7 / КАТАЛОГ 2018 БРОЈ 7 / 01.01.2018 КАТАЛОГ 2018 www.officestore.mk ДОО БАРБИ, ние секогаш нудиме повеќе СОДРЖИНА ПРОИЗВОДИ ОД ХАРТИЈА копирна хартија копирна хартија во боја компјутерска хартија за игличен печатач хартија

More information

Број јануари 2015, среда година LXXI

Број јануари 2015, среда година LXXI Број 13 28 јануари 2015, среда година LXXI www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk СОДРЖИНА Стр. 221. Уредба за условите под кои воздухоплов без екипаж може да лета во македонскиот воздушен простор...

More information

Време за патување, кое може да биде за бизнис и за задо волство.

Време за патување, кое може да биде за бизнис и за задо волство. Време за патување, кое може да биде за бизнис и за задо волство. Патувањето треба да е орган и зи рано, како би можело да ни пружи релак сација. Патувањето нај често нуди можности за запознавање со нови

More information

ВНИМАНИЕ. ВАЖНО - Ве молиме целосно да ги прочитате овие инструкции пред да го инсталирате или да ракувате со телевизорот. Безбедносни информации

ВНИМАНИЕ. ВАЖНО - Ве молиме целосно да ги прочитате овие инструкции пред да го инсталирате или да ракувате со телевизорот. Безбедносни информации LEDTV4011SMART Contents Содржина...1 Безбедносни информации...1 Ознаки на производот...2 Информации од важност за животната средина.3 Карактеристики...3 Додатоци достапни...4 Известувања при режим на мирување...4

More information

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Technical Assistance for Civil Society Organisations Macedonian Office This project is funded by the European Union. Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Датум: 26ти Октомври

More information

SM-G920F. Упатство за корисникот

SM-G920F. Упатство за корисникот SM-G920F Упатство за корисникот Macedonian. 04/2015. Rev.1.0 www.samsung.com Содржина Основни информации 4 Најпрво, прочитајте го ова 5 Содржина на пакетот 6 Изглед на уредот 8 SIM или USIM-картичка 10

More information

Извештај за НОВ ЗЕЛАНД

Извештај за НОВ ЗЕЛАНД Извештај за НОВ ЗЕЛАНД 1. Основни информации Главен град: Население: Површина: Валута: Стапка на невработеност: Велингтон 4,115,771 (во јули 2007 година) 270,000 км2 Новозеландски долар (NZD) 3.5% (2007

More information

ИЗВЕШТАЈ ОД МОНИТОРИНГОТ НА ЈАВНИТЕ НАБАВКИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ИЗВЕШТАЈ ОД МОНИТОРИНГОТ НА ЈАВНИТЕ НАБАВКИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ИЗВЕШТАЈ ОД МОНИТОРИНГОТ НА ЈАВНИТЕ НАБАВКИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА jули-декември 2014 СКОПЈЕ, МАРТ 2015 Мониторинг на процесот на јавни набавки во РМ 24 извештај, јули - декември 2014 Издава: Центар за

More information

Blu-ray Disc / DVD плер

Blu-ray Disc / DVD плер 4-571-033-11(1) Blu-ray Disc / DVD плер Упатство за употреба Ви благодариме што го купивте овој плеер. Пред да почнете да го користите плеерот, Ве молиме внимателно прочитајте го ова упатство за употреба.

More information

Мобилност МК Mobility MK

Мобилност МК Mobility MK I S S N 1 8 5 7-8 7 3 X Мобилност МК Mobility MK Г О Д И Н А 53, ЈД У Е Н К И Е М В0 Р1 И 7 В О ВО ФОКУСОТ: Студентски мобилности на УТМС Скопје 0 1 5 4 V O L U M E 6 етвининг семинари 8 Нови изданија

More information

КЛУЧНИ ДВИГАТЕЛИ ВО ПОТРЕБИТЕ ЗА ОПТИМАЛНИ ОДРЕДБИ ЗА ПОСЕБНО ОБРАЗОВАНИЕ: АНГЛИСКА СТУДИЈА

КЛУЧНИ ДВИГАТЕЛИ ВО ПОТРЕБИТЕ ЗА ОПТИМАЛНИ ОДРЕДБИ ЗА ПОСЕБНО ОБРАЗОВАНИЕ: АНГЛИСКА СТУДИЈА ДЕФЕКТОЛОШКА СТРУЧНО-НАУЧНА ПРОБЛЕМАТИКА дефектолошка стручно-научна проблематика special education-professional and scientific issues КЛУЧНИ ДВИГАТЕЛИ ВО ПОТРЕБИТЕ ЗА ОПТИМАЛНИ ОДРЕДБИ ЗА ПОСЕБНО ОБРАЗОВАНИЕ:

More information

Kреирање на градот што буди најмногу фантазија во светот

Kреирање на градот што буди најмногу фантазија во светот И з д а н и е 2 0 0 8 n W W W. C A T. C O M CAT MAGAZINE Kреирање на градот што буди најмногу фантазија во светот Предизвик на операторите на САТ Што сè треба за победа Продлабочено: Новите модели на мини

More information

Приватноста versus Безбедноста во размената на податоци во кривичните предмети во ЕУ

Приватноста versus Безбедноста во размената на податоци во кривичните предмети во ЕУ Универзитет Св. Кирил и Методиј - Скопје Правен факултет Јустинијан Први Докторски студии по казнено право М-р Олга Кошевалиска Приватноста versus Безбедноста во размената на податоци во кривичните предмети

More information