Skauting VÝROČNÁ SPRÁVA 2012 ANNUAL REPORT. Milí priatelia, vážení podporovatelia,

Size: px
Start display at page:

Download "Skauting VÝROČNÁ SPRÁVA 2012 ANNUAL REPORT. Milí priatelia, vážení podporovatelia,"

Transcription

1 Skauting STREDOEURÓPSKE JAMBOREE s. 12 BETLEHEMSKÉ SVETLO s. 16 VÝROČNÁ SPRÁVA 2012 SCOUTING SLOVAKIA ANNUAL REPORT Milí priatelia, vážení podporovatelia, Každý z nás rád sníva. Ako deti sme si vysnívali povolanie snov, od princezien až po kozmonautov. Vedeli sme, čím chceme byť, aké krajiny či planéty by sme chceli navštíviť, ako by mali vyzerať Vianoce, komu na nás záleží a kto obstojí ako neoceniteľný parťák pri našich detských hrách a dobrodružstvách. Postupne sa nám niektoré sny plnia, iné ostávajú detské, fantastické. Naše rozprávkové vízie prechádzajú plynule do spomienok. Často nám prinášajú pozitívnu energiu, trochu nostalgie a silu do každodenného života. Myslime však na to, že spomienky a sny sú nerozlučne späté. Vďaka nim sme z detí vyrástli na dospelých a vďaka nim môžeme rásť ďalej. Nechajme si časť detských, jedinečných snov, aby nám ukazovali farebnú stránku sveta. Rozvíjajme naše súčasné, dospelé sny a ideály pomáhajú nám každý deň sa rozhodovať, kým chceme byť. Vďaka nim tvoríme hodnoty a nechávame každý deň svet o kúsok krajším. Chceli by sme Vám, našim priateľom, podporovateľom, dobrovoľníkom, či rodičom našich členov, úprimne poďakovať za Vašu pomoc a podporu, vďaka ktorej môžeme takmer 6000 deťom a mladým ľuďom na Slovensku umožniť plniť si svoje sny, dosahovať svoje ciele a zažívať skvelé dobrodružstvá, meniace sa na spomienky a skúsenosti. V zmysle odkazu nášho zakladateľa, lorda Baden-Powella, tak spoločne prinášame hodnoty, ktoré majú svoje čaro a miesto aj v roku Náčelníctvo Slovenského skautingu VZDELÁVANIE str. 4 PROGRAM str. 7 PROJEKTY str. 16 Slovenský skauting Račianska Bratislava Kontakty: Tel.: 02/ ustredie@skauting.sk Web:

2 strana 2 Výročná správa 2012 Slovenský skauting SLOVENSKÝ SKAUTING je občianske združenie s celoslovenskou pôsobnosťou, založené a registrované podľa Zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov. Venuje sa výchove, neformálnemu vzdelávaniu a voľnočasovým aktivitám pre deti a mládež. Je členom svetových organizácií skautov WOSM a skautiek WAGGGS a hlási sa k ich poslaniu a metódam. Skauting je dobrovoľná, nepolitická, výchovná organizácia pre mladých ľudí, otvorená všetkým bez rozdielu pôvodu, národnosti, rasy, náboženského vyznania alebo politického presvedčenia. Poslanie Slovenského skautingu Poslaním skautingu je prispieť k plnému rozvoju mladého človeka a jeho príprave na plnohodnotný život. Rozvíjame jeho vedomosti, schopnosti a postoje v telesnej, intelektuálnej, citovej, sociálnej, duchovnej a charakterovej oblasti, v súlade so zásadami stanovenými zakladateľom skautského hnutia Robertom Baden Powellom. ČLENSKÁ ZÁKLADŇA do 10 rokov vĺčatá a včielky rokov skauti a skautky rokov mladší roveri a roverky rokov starší roveri a roverky nad 27 rokov dospelí skauti a skautky 1051 členov 2068 členov 1005 členov 884 členov 956 členov AKCIE A PODUJATIA SLOVENSKÉHO SKAUTINGU TYP PODUJATIA Iné (stretnutia s rodičmi, športové dni,plánovacie a strategické stretnutia..) Informačné aktivity (kampane, festivaly aktivit a pod.): Jednodňové podujatia pre deti a mládež: POČET PODUJATÍ POČET ÚČASTNÍKOV POČET DNÍ Medzinárodné aktivity: Pobytové podujatie realizované v SR bez zahraničnej účasti: VÝVOJ ČLENSKEJ ZÁKLADNE Pobytové podujatie realizované v SR so zahraničnnou účasťou: Pobytové podujatie realizované v zahraničí: Viacdňové podujatia pre deti a mládež: Vzdelávacie podujatie, pre členov žiadateľa: Vzdelávacie podujatie pre dobrovoľníkov: Vzdelávacie podujatie pre vedúcich základných zložiek žiadateľa: Spolu:

3 Vedenie organizácie strana 3 VEDENIE ORGANIZÁCIE Skautský snem Najvyšším rozhodovacím orgánom Slovenského skautingu je Skautský snem, ktorý sa stretáva každé tri roky. Je zložený zo zástupcov skautských oddielov, zborov a oblastí. Diskutuje o smerovaní organizácie, prijíma zásadné rozhodnutia, volí členov Náčelníctva, môže meniť základný dokument organizácie stanovy. Náčelníctvo SLSK Náčelníctvo SLSK možno prirovnať k správnej rade, ktorá riadi organizáciu medzi dvomi skautskými snemami. Členovia Náčelníctva sú volení Skautským snemom. Zloženie Náčelníctva SLSK Ústredie SLSK Je výkonným orgánom Slovenského skautingu. Zabezpečuje výkon uznesení Skautského snemu a Náčelníctva SLSK. Tiež zabezpečuje správu financií, projektov, webstránok a vydávanie publikácií. Je zložené z platených pracovníkov a dobrovoľníkov. Náčelník SLSK Ľubomír Ondrušek Zahraničná komisárka Margita Hulmanová Zloženie Ústredia SLSK Riaditeľka Ústredia SLSK Sekretariát Daša Cingálková Lucia Jakubíková Finančný manažér Michal Barok Šéfredaktorka časopisu Médium Alžbeta Hulmanová Zástupca náčelníka SLSK pre rozvoj Martin Benko Predseda Rady pre vzdelávanie Peter Knapík Šéfredaktor časopisu Skaut, skaut.sk Šéfredaktorka časopisu Džungľa Marián Suvák Veronika Suchovská Tajomníčka Zahraničnej rady pre WAGGS Mária Kociánová Tajomníčka Zahraničnej rady pre WOSM Terézia Lajčáková Tajomníčka Programovej rady Magdaléna Šamajová Predseda Programovej rady Marek Richter Predseda Duchovnej rady Daniel Slivka Tajomník Rady pre vzdelávanie Tajomníčka Duchovnej rady Marián Lezo Katarína Rausová Účtovníctvo a administratíva zborov Pavel Škvarenina Publikácie Michal Šandrej Manažér projektu Odklínanie hradov Michal Šimkovic Hospodár SLSK Peter Vaško

4 strana 4 Výročná správa 2012 Vzdelávanie VZDELÁVANIE Kľúčovým momentom pri skautskej činnosti je vytváranie bezpečného prostredia, v ktorom s deťmi pracujú kvalifikovaní ľudia s potrebnými vedomosťami a predovšetkým praktickými skúsenosťami a zručnosťami. Vďaka tomu môžeme ponúkať kvalitný a zaujímavý program, prispôsobený potrebám a možnostiam konkrétnych detí a mladých ľudí. Vodcovské dekréty, získané po absolvovaní špeciálneho vzdelávacieho tréningu a oprávňujúce našich dobrovoľníkov pracovať s deťmi, sú akreditované Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Štruktúra vzdelávacieho systému SLSK Vzdelávací systém SLSK má tri hierarchické stupne a samostatnú zložku voľných modulov. Slovenský skauting má od svojho vzniku hlavný cieľ, ktorý ostáva stále aktuálnym pripraviť deti a mladých ľudí na každodenný život; poskytnúť im zážitky a hodnoty, vďaka ktorým sa dokážu rozhodovať a dosahovať svoje ciele. Dôležitým momentom je úloha rovesníckych a mládežníckych vedúcich, ktorí prostredníctvom zážitkového neformálneho vzdelávania získavajú a prehlbujú rôzne zručnosti a poznatky, formujú svoje postoje. Tieto ďalej odovzdávajú mladším členom, s ktorými pracujú počas roka. Týmto spôsobom sa prirodzene podporuje rozvoj osobnosti a participácie mladých. Prvým stupňom je Základný tréning, ktorý poskytuje základné informácie o skautingu (princípy, štruktúra, činnosť, metóda). Slúži predovšetkým pre nových, potenciálnych dobrovoľníkov, ktorí prišli do skautingu neskôr. Druhým stupňom je Vodcovská lesná škola, ktorá pripravuje vodcov na zodpovedné vedenie oddielu a učí ich správne používať výchovný program. Získané schopnosti a naučené vedomosti preverí vodcovská skúška. LEADERSHIP VODCOVSKÁ LESNÁ ŠKOLA BAOBAB 2012/2013 letná časť, , Vzdelávacie centrum Kanné, Fričovce, 25 účastníkov jesenná časť, , Cerová Rozbehy, 28 účastníkov zimná a jarná časť v roku 2013 Jára Cimrman, legendárna postava fiktívneho českého génia, opäť povstal a na niekoľko mesiacov sa stal osobným sprievodcom potenciálnych skautských vedúcich účastníkov Vodcovskej lesnej školy Baobab pod taktovkou inštruktorského tímu Baobab. Ročník 2012/2013 nadviazal na novú koncepciu vzdelávacieho tímu, podľa ktorej účastníci realizujú svoje absolventské projekty už počas trvania samotného kurzu. Program úvodnej 12-dňovej letnej časti tvorili hlavné vzdelávacie a zážitkové bloky, podstatné pre vedúcich skautských skupín (bezpečnosť, tvorba programu, vedenie tímu, pedagogika a psychológia, trendy z oblasti práce s deťmi a mládežou, právna zodpovednosť, time management a plánovanie,..). Účastníci analyzovali problémy v organizácii a následne určili zacielenie svojich absolventských projektov na podporu miestnych komunít.

5 Vzdelávanie strana 5 GILWELLSKÁ INŠTRUKTORSKÁ LESNÁ ŠKOLA GILŠ 2012/2013 Najvyšším stupňom vzdelávania je Inštruktorská lesná škola Gilwell. Jej úspešní absolventi môžu viesť a organizovať vzdelávacie kurzy pre členov SLSK. V roku 2012 sa po dlhom období na Slovensku začal ďalší ročník inštruktorskej školy, na ktorý bolo prijatých 26 účastníkov. GILŠ začala prebiehať víkendovou formou. Prvý víkend sa uskutočnil v dňoch novembra 2012 v Banskej Štiavnici. Na ňom sa účastníci spoznali medzi sebou a vybrali si témy svojich inštruktorských projektov. Každý projekt je zameraný na analýzu a riešenie inej, aktuálnej a dôležitej oblasti (podpora skautských dobrovoľníkov, implementácia nových trendov v oblasti práce s deťmi a mladými, komplexný rozvoj organizácie a jej členov). Tréning nových skautských trénerov bude pokračovať v roku 2013 a ukončený bude úspešným zrealizovaním projektov jednotlivých účastníkov. KURZ SKAUTSKEJ PRAXE CASSIOPEIA ; Vzdelávacie centrum Kanné, Fričovce, 14 účastníkov Tento kurz bol zorganizovaný tímom inštruktorov Slovenskej ekumenickej lesnej školy SELŠ, aby sa skautská prax nestala iba akousi historickou tradíciou, ale bola aktívne využívaná ako skutočne prínosná a atraktívna časť skautského programu pre deti a mladých ľudí, zasadená do prostredia súčasných technológií a tvoriaca ich užitočný doplnok. V roku 2012 sa konali dve časti kurzu pre vodcov vĺčat a včielok CASSIOPEIA, realizovaného rovnomenným tímom inštruktorov. Uskutočnili sa v termínoch: , Hermanovce , Žilina Cieľom oboch víkendov bolo vyškoliť dospelých aj nedospelých vedúcich vĺčat a včielok v oblastiach a prvkoch oficiálneho výchovného programu spracovaného pre vekovú kategóriu detí do 11 rokov. Nemenej dôležitý bol aj motivačný faktor kurzu.

6 strana 6 Výročná správa 2012 Vzdelávanie KURZ CHILLI , Kostolná- -Záriečie, 30 účastníkov Na mieru pripravený kurz bol určený tímom dobrovoľníkov, ktorí tvoria organizačnú a realizačnú zložku v skautských zboroch. Realizoval ho tím inštruktorov Lesnej školy CHILLI. Kurz formou zážitku a praktických workshopov naučil účastníkov strategickému plánovaniu, projektovému plánovaniu, komunikácii s lokálnymi autoritami a práci s ľudskými zdrojmi. ROK ROVERSKÝ OUT- DOOROVÝ KURZ KORMIDEL- NÍCKY KURZ 2012 ZÁŽITKOVÝ KURZ OTAN OĽUTUJEŠ TO, AK NEPRÍDEŠ! V roku 2012 uskutočnil realizačný tím 21. zboru Korčín Zvolenská Slatina už 7. ročník zážitkového kurzu OTAN, ktorý sa skladal z 2 častí: , Detva Kostolná , Zaježová Kurz absolvovalo 21 účastníkov z 8 skautských zborov z celého Slovenska. Tréning mladých skautských lídrov radcov a radkýň prebiehal zážitkovou formou. Účastníci boli stavaní do rôznych simulovaných situácii, počas ktorých museli riešiť rôzne netradičné problémy a tým sa učili pracovať v tíme. Program sa skladal z množstva instantných aktivít a hier, ktoré môžu účastníci priamo použiť vo svojich domovských skautských družinách. OTAN ponúka nový pohľad na program. Učí a najmä motivuje k činnosti. Vrelo odporúčam všetkým radcom, ktorí potrebujú nakopnúť! Dan Ryška 88. zbor Trnava , Chata Betlehem, Malé Stankovce , Súkromná škola Fantázia, Banská Bystrica , Ipeľské Úľany Kurz zameraný na prípravu rovesníckych lídrov radcov, bol organizovaný Námornou akadémiou vodných skautov (NAVS), ktorá je tvorená špecializovaným skautským vzdelávacím tímom pre bezpečnú prácu s deťmi a mládežou na vode. Celý systém vzdelávania je zastrešený Radou pre vzdelávanie, zloženou z dobrovoľníkov, lektorov a inštruktorov, ktorá vystupuje v roli garanta vzdelávania a zároveň zabezpečuje starostlivosť pre skautských dobrovoľníkov. Je séria 3 kurzov pre mladých ľudí a skautských vodcov organizovaná rovnomenným špecializovaným tímom zameraná na bezpečnosť a metodiku outdoorových aktivít v skautingu. Kurz trvá vždy jeden víkend, ktorý je zakončený skúškami. Kurz lezenia a bezpečnosti na skale; , Súľov Kurz tvorby a bezpečnosti lanových dráh; , Bratislava, Kačín Kurz vysokohorskej turistiky a lavínovej problematiky; , Malá Fatra, Chata pod Chlebom

7 Program strana 7 PROGRAM Základom skautského programu je pravidelná celoročná činnosť v jednotlivých skupinách detí (tzv. družinách), a väčších jednotkách oddieloch a zboroch. Na lokálnej úrovni sa prostredníctvom kvalifikovaných skautských vedúcich realizuje program šitý na mieru konkrétnym deťom a mladým ľuďom, využívajúc skautskú metódu a know-how. Na národnej úrovni funguje Programová rada, ktorej úlohou je predovšetkým tvorba výchovného programu pre rôzne vekové skupiny a príprava podporných materiálov pre skautských vedúcich. Okrem toho pripravuje a realizuje špeciálne motivačné a motivačno-vzdelávacie akcie na celoslovenskej úrovni. RADCOVSKÉ FÓRUM , Rajecká Lesná (100 účastníkov) Radcovské fórum sa za posledných osem rokov stalo tou najobľúbenejšou akciou pre radcov, akú sme tu kedy mali. Ide o jedinečnú akciu, ktorá spája na jednom mieste 100 mladých ľudí, nadšených a ochotných dokázať niečo veľké, zabaviť sa, spoznať nových ľudí, rozvinúť svoj potenciál. Špecifikum tohto motivačno-vzdelávacieho víkendu je v tom, že je možné zúčastniť sa ho len raz za život. V roku 2012 sme sa špeciálne zamerali na osobný rast radcov a na prácu v tíme. Našim cieľom bolo ukázať im, ako atraktívne pripraviť program vhodný pre rôzne skupiny detí a ukazujeme im možnosti formovania osobnosti pomocou hry, libreta a aktivít. Prostredníctvom Radcovského fóra sú účastníci motivovaní pre svoju ďalšiu dobrovoľnícku činnosť a získavajú množstvo inšpirácie. Vznikajú tu nové priateľstvá a mladí ľudia majú možnosť diskutovať, vymieňať si skúsenosti s rovesníkmi z celého Slovenska. Reakcie účastníkov: Na tento termín som mal ďalšie 2 akcie, no som rád, že som na víkend išiel práve na RF. :) Michal Tarbaj, 104. Zbor Bratislava Túto akciu som asi dosť potreboval, lebo som sa cítil trocha vyhorený. RF mi dalo množstvo nápadov a ma to tak nakoplo. Bolo tu mnoho ľudí, čo mi dali iný pohľad na veci. Aj prednášky aj aktivity boli super. Nakoplo ma to do ďalšieho skautovanie a radcovia. A vy ako staffáci super, vďaka. :) Ladislav Janiga 65. Zbor Sabinov Veríme, že to bola pre každého, rovnako ako pre nás, asi najlepšia akcia, na akej kedy bol, okrem jamboree. Je mi brutálne ľúto, že sa na nej nedá zúčastniť viackrát. Je to stopercentne super akcia, na ktorú sa oplatí ísť, a preto vám ju všetkým odporúčame. Nina Gáťová, Rita Dorothy O Brien, Alžbeta Majtanová 37. zbor Fatran, Martin Spoznala som skvelých ľudí, parádna atmosféra. Počasie nám vychádzalo. Určite by som prišla aj nabudúce. Ďakujem za všetko. Mária Dudáková 45. Zbor Posledného spojenectva Veľké Zálužie

8 strana 8 Výročná správa 2012 Program SEMINÁR O KVALITE , Bratislava, 111 účastníkov Seminár je akciou zameranou pre mladých ľudí vo veku od 16 rokov, pre ktorých je pripravená široká a pestrá ponuka aktivít, prednášok a workshopov. Cieľom je umožniť im spoznať sa navzájom, ako aj vymeniť si skúsenosti a príklady dobrej praxe a získať nové poznatky. Témy a oblasti jednotlivých blokov sú vybrané tak, aby boli prínosom pre skautských dobrovoľníkov na rôznych pozíciách, predovšetkým by však mali predstavovať pridanú hodnotu vo forme informácií a zručností využiteľných v osobnom, alebo profesijnom živote. Okrem ochotných skautských lektorov dobrovoľníkov ďakujeme externým partnerom za ich pro-bono bloky o Osobnom napredovaní (People`s Development), Time-manažmente a produktivite (Barocc Communication Group) a Kreativite rozvíjanej spoločenskými hrami (ihrysko). Čo neodmysliteľné patrí k Semináru o kvalite, je odovzdávanie ocenení kvalitným oddielom za kvalitnú celoročnú činnosť. Myšlienka monitoringu kvality vznikla v roku 2006 s cieľom zmapovať situáciu v skautských oddieloch a odvtedy predstavuje hodnotnú tradíciu, v rámci ktorej sa vyzdvihuje pozitívny príklad kvalitne fungujúcich oddielov z celého Slovenska. Kvalitné oddiely SKAUTSKÉ ODDIELY: oddiel skautiek Štrimfle 89. zbor Cuprum Banská Bystrica oddiel skautov Strážci ohňa 89. zbor Cuprum Banská Bystrica 25. oddiel skautov Bratislava Petržalka 113. zbor Modré hory oddiel skautov Masňáci 75. zbor o.b. Jána Vojtaššáka Spišská Nová Ves oddiel skautov a skautiek Baba Omšenie 31. zbor Trenčianska Teplá oddiel skauti 73. zbor Tetrov Lučenec 35.oddiel Každý rok inak 2. zbor Dlhé mačky Trnava oddiel skautiek, Čunkšipi Čokan 80. zbor Piešťany oddiel Hobitov 112. zbor Prameň Prešov Sekčov oddiel skautov Bořivoja Uhra 3. zbor Aničky a Bořivoja Uhra Kežmarok VLČIACKO-VČIELKÁRSKE ODDIELY: Prieskumníci 72. prístav Kysuca Turzovka 11. roj včielok Stonožky 1. zbor Baden- -Powella Bratislava 29. oddiel Kajmančatá 90. zbor Bratislava DRUŽINA ROKA Nie sila a rozum jednotlivca je kľúčom k úspechu, ale tímový duch a odhodlanie stať sa najlepšími. Vydajte sa spolu až za hranice vašich možností. Počas posledného májového víkendu sa už tradične v Dolnom Kubíne uskutočnilo finále najväčšej medzidružinovej skautskej súťaže finále štvrtého ročníka Družiny roka Tri dni, sedem družín, viac ako tridsať úloh a nekonečné množstvo zážitkov. Dostať sa do kaštieľa na Mokradi, kde sa finále Družiny roka odohráva, nie je vôbec jednoduché. Predchádzajú tomu tri on-line kolá plné tých najrozličnejších úloh, ktoré preveria každú jednu prihlásenú družinu. Medzi úlohami sa skrývalo aj stavanie prístrešku, či tvorba vlastných, čo najoriginálnejších expedičných tričiek. Na internetových kolách v tomto ročníku pracovalo aktívne dvadsaťšesť skautských družín. Len tej najlepšej sedmičke sa po poslednom kole podarilo získať pozvánku do fascinujúceho finále. Finále sa nieslo v duchu expedície za strateným artefaktom. Pestrosť úloh, ktoré družiny plnili, mali zabezpečiť preverenie ich kondície, zručností, intelektu, ale aj tímovej spolupráce a tvorivosti. Na základe dosiahnutých úspechov získavali špeciálne peniaze, ktoré využili v záverečnej etape. So zarobenými peniazmi mali možnosť obchodovať s priekupníkom s indíciami. Tou najúspešnejšou družinou sa nakoniec stala družina Čajok z 25. zboru Vodopád Žilina. Víťazný tím bol ocenený nielen peknými vecnými cenami ale aj špeciálnymi nášivkami Družina roka 2012, ktoré s hrdosťou nosia na svojich skautských rovnošatách. Ako najlepšia družina roka budú zároveň v decembri tvoriť oficiálnu skautskú delegáciu, ktorá odovzdáva Betlehemské svetlo prezidentovi SR. Postupujúca sedmička 1. Čajky 25. zbor Vodopád Žilina 2. Bieli Vlci 25. Vodopád Žilina 3. Medvede 14. zbor Prievidza 4. Pumy 3.zbor Aničky a Bořivoja Uhrových Kežmarok 5. Š.K.U.Ľ.K.Y 66. zbor Eduarda Korponaya Vrbov 6. Pastelky 77. zbor Lesná zmes Jastrabá 7. PUZZLE 1. zbor Baden-Powella Bratislava

9 Program strana 9 LETNÉ SKAUTSKÉ TÁBORY Organizačný aspekt Veľkým pozitívom skautských táborov z pohľadu rodičov je, že sa počas celého roka pravidelne stretávajú s vedúcimi, majú medzi sebou vybudovaný určitý vzťah, a tak presne vedia, komu svoje deti zverujú do rúk. Tak isto deti neodchádzajú do táborov ako na miesto pre nich úplne neznáme, ale často už s kamarátmi a ľuďmi, s ktorými sa po celý rok zúčastňujú na rôznych skautských aktivitách. Dôležitý je podiel práce, ktorú deti v táboroch vykonávajú. Samé si zbierajú drevo, nakupujú potraviny, varia, či umývajú riad. Toto všetko samozrejme pod dohľadom dospelých, ale z veľkej časti sa starajú samé o seba a o seba navzájom. Každoročne sa letné tábory tešia veľkej obľube a porovnanie záujmu vzhľadom k minulým rokom hovorí o približne rovnakom počte prihlásených detí. Leto na tisíc spôsobov leto na tábore. V rámci Slovenského skautingu tábory zvyčajne predstavujú veľké finále po celoročných aktivitách jednotlivých skautských zborov a sú určené predovšetkým našim členom, ktorých poznáme a s ktorými pracujeme systematicky počas celého roka. Vnímame to ako výhodu, na základe ktorej dokážeme vhodne pripraviť program bezpečný, podnetný a atraktívny pre konkrétnu skupinu detí tak, aby bol naozaj nezabudnuteľný v pozitívnom zmysle slova. Pretože práve o tom by mal byť každý dobrý tábor. Zameranie Stať sa na niekoľko dní ochrancom neznámych tvorov na neobývanej planéte, objavovať tajomstvá prastarej legendy, podnikať expedície do exotických krajín, žiť medzi Indiánmi, či na Rokforte, získať superschopnosti a zachraňovať svet, zažívať dobrodružstvá histórie, súčasnosti i budúcnosti... toto všetko láka každý rok tisíce detí, teenagerov a mladých ľudí, aby sa pustili do neznámeho sveta a bez rodičov prežili niekoľko dní až týždňov na táboroch všemožného druhu. Tradičné i originálne námety špeciálnych etapových hier, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou skautských táborov, sú však iba čerešničkou na torte tohto veľkého dobrodružstva. Zmyslom našich táborov je poskytnúť deťom možnosť zažiť a vyskúšať si niečo iné, ako je bežná realita prostredníctvom života v prírode a premysleného, rôznorodého programu, ktorého súčasťou sú výlety, športové a outdoorové aktivity, umelecké a kreatívne dielne, drobné hry i premyslené, niekoľkohodinové zážitkové aktivity, skautská prax a pomocné služby v rámci spoločného táborového života, majú účastníci príležitosť zažiť skvelé dobrodružstvá, zabaviť sa, prehĺbiť vzťahy so svojimi kamarátmi a nájsť si ďalších, odpočinúť si, spoznať svet prírody a najmä naučiť sa mnoho nového. Práve slová ako dobrodružstvo, zábava, partia, zážitky, bývanie v prírode/pod stanom, nočná obloha a skvelé hry, bývajú najčastejším opisom toho, čo sa deťom páčilo na tábore najviac. Prínos Hodnoty obsiahnuté v programe a zdieľané tímom vedúcich sú predovšetkým o rešpektovaní osobnosti dieťaťa, podpore jeho potenciálu a celkovom rozvoji. Účastníci získavajú zážitky tímovej spolupráce, radosti z dosiahnutia cieľov, dôležitosti každého člena skupiny a jeho úlohy, vzájomnej podpory i zodpovednosti, prirodzene sa učia samostatnosti, kreativite, komunikácii a tolerancii. Tieto aspekty tábora pre účastníkov znamenajú zábavu a pozitívne podnety, pre rodičov predstavujú pridanú hodnotu pobytu pre ich deti.

10 strana 10 Výročná správa 2012 Medzinárodný rozmer skautingu MEDZINÁRODNÝ ROZMER SKAUTINGU Medzinárodný rozmer skautingu je jednou z dôležitých súčastí svetového skautského spoločenstva, ktorú sa snažíme rozvíjať účasťou a organizovaním medzinárodných akcií, partnerstvom s inými skautskými organizáciami a podporou medzinárodných výmen a iniciatív. Budovanie povedomia o iných krajinách, spoznávanie nových ľudí a zvykov, rozvoj vzájomnej tolerancie a porozumenia, vedomie hodnoty a významu rozličných kultúr a tradícií, ako aj istota vzájomnej pomoci a spolupatričnosti so skautmi na celom svete to všetko dopĺňa a rozširuje rozmer skautingu na medzinárodnej úrovni. Zahraničné akcie, na ktorých sa zúčastnili členovia a dobrovoľníci SLSK Európska dobrovoľnícka služba Do a good turn... Be prepared! ( Gruzínsko) Roverway 2012 (Fínsko) International Camp Staff Programme (USA) Zahraničné semináre, s účasťou členov a dobrovoľníkov SLSK Young Women Leading for a Greener Future (India) Agora 2012 (Kandersteg, Švajčiarsko) Scout Academy 2012 (Kandersteg, Švajč.) International Commissioners Forum 2012 (Atény, Grécko) Akcie na Slovensku so zahraničnou účasťou European coctail mix it, taste it, live it! (pre krajiny V4) 11. Stredoeurópske jamboree Zaži živly (pre krajiny Strednej Európy, s účasťou skautov z Britských ostrovov, Škandinávie a Balkánu) DO A GOOD TURN... BE PREPARED! Slovenskému skautingu sa podarilo toto leto zorganizovať v spolupráci s gruzínskou organizáciou Georgian Youth for Europe krátkodobú Európsku dobrovoľnícku službu v rámci programu Mládež v Akcii v Gruzínsku. Desiati dobrovoľníci z celého Slovenska strávili jeden mesiac prípravou a realizáciou aktivít, workshopov, flash- -mobu a letného tábora pre mladých ľudí z mesta Rustavi, kde sa momentálne skauting ešte len rozbieha. Spoločne strávený čas bol výbornou interkultúrnou skúsenosťou spojenou s prácou v medzinárodnom tíme, učením sa od seba navzájom, spoznávaním inej mentality, krajiny a kultúry. S Gruzínskou organizáciou budeme aj naďalej spolupracovať na zlepšovaní možností pre zmysluplné trávenie voľného času pre mladých ľudí v Gruzínsku.

11 Medzinárodný rozmer skautingu strana 11 ROVERWAY SEE. FEEL. FOLLOW roverov z celého sveta putujúcich prírodou, mestami a kultúrou Fínska roverov táboriacich 4 dni v lesoch Evo kempu ročných ľudí užívajúcich si pestré aktivity, pohodu a nové priateľstvá z celého sveta. Toto všetko bol Roverway 2012, ktorý sa konal v krajine tisícov jazier. A naši roveri tam veru nechýbali. Celé to začalo v Tampere, kde sa konal otvárací ceremoniál. Po ňom sa začala Path Cesta, ktorá bola iná pre každú skupinu roverov. Mali sme možnosť vidieť krásne miesta ostrov skautov z Quopia, prespať na pôvodnej fínskej usadlosti, povozili sa na lodi, rowingovali sme, piekli palacinky na ohni, navštívili mestské múzeum a hlavne spoznali skvelých ľudí rôznych národností. Druhá časť fínskeho dobrodružstva sa odohrávala v kempe Evo, kde sa už stretli všetci účastníci Roverwayu. Program pozostával z piatich blokov: Live your life aktivity, ktoré človeka previedli od detstva až po starobu, Forest fun aktivity, ktoré nejednému roverovi zdvihli adrenalín, Rover momentum možnosť zastaviť sa nad rozmerom roveringu v skautingu, Creative corner kreativite sa ani tu nekládli hranice a Aqua arena vodný svet roverov. Tak, ako na každej medzinárodnej akcii, ani tu nechýbal čas, kedy jednotlivé krajiny mali možnosť prezentovať svoju krajinu. EUROPEAN COCTAIL MIX IT, TASTE IT, LIVE IT! Naplánovať a zorganizovať si vlastný medzinárodný projekt, prezentovať svoju krajinu v zahraničí, zostaviť rozpočet, zvládať konflikty a riziká počas medzinárodných podujatí, či spoznať nových priateľov z Poľska, Čiech, Maďarska a Slovenska. To všetko a ešte oveľa viac mali možnosť naučiť sa účastníci medzinárodného školenia European coctail mix it, taste it, live it!, zorganizovaného vďaka podpore z programu Mládež v Akcii v Bratislave. Hmatateľným výsledkom je séria video rozhovorov s účastníkmi podujatia, ako aj príručka s rozpracovanými témami semináru a medzinárodnými možnosťami pre mladých ľudí. Vďaka nadviazaným kontaktom získali účastníci potenciálnych partnerov pre svoje ďalšie medzinárodné aktivity. INTERNATIONAL CAMP STAFF PROGRAMME ICSP je program amerického skautingu, do ktorého sa každoročne zapájame. Je to možnosť pre našich radcov, vodcov či inak aktívnych skautov vyskúšať si skautovanie v Amerike ako vedúci na letnom tábore. Počas letných prázdnin sa tohto programu zúčastnili 4 skauti zo Slovenska. Dostali sa do táborov v štátoch Kalifornia, New York, Kansas a West Virginia. Okrem jedinečných zážitkov a spoznania nových ľudí, je to aj skvelá príležitosť zlepšiť si angličtinu a zažiť svet za hranicami na vlastnej koži.

12 strana 12 Výročná správa 2012 Medzinárodný rozmer skautingu 11. STREDOEURÓPSKE JAMBOREE Stredoeurópske jamboree je medzinárodné stretnutie skautov, ktorého sa zúčastňujú skauti prevažne z Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Pestrosť účastníkov následne dopĺňajú skauti z rôznych kútov Európy od Balkánu, cez Britské ostrovy až po Škandináviu. História medzinárodných stretnutí skautov sa začala písať v roku 1931 stretnutím slovanských skautov. V tej dobe ešte nikto netušil, že sa práve začala dlhoročná tradícia bratských stretnutí, ktorá prekonala dlhé obdobia potláčania skautingu, jeho ilegality, či exilu. Po revolúcii a znovuobnovení skautskej činnosti sa rozhodli skauti nadviazať na túto tradíciu a od vtedy každé dva roky organizujú stredoeurópske jamboree, pričom sa v organizácii striedajú členské krajiny V4. V roku 2012 prebralo štafetu v organizácii Slovensko, ktoré hostilo už v poradí 11. stredoeurópske stretnutie skautov. Živly na Slovensku Po roku príprav sa náš sen stal skutočnosťou a od 11. do 18. augusta sa v okolí ranča pri Kráľovej Lehote utáborilo 500 skautov o ktorých sa staral 180 členný servis tím. Organizátori si pre nich pripravili akčný a pútavý program, do ktorého zviazali samotné prírodné živly. Každý účastník absolvoval 5 programových blokov, ktoré pokrývali širokú paletu aktivít od vysokohorskej turistiky v Nízkych Tatrách, rafting na divokej vode, tradičné remeslá, netradičné športové aktivity, tábornícke zručnosti až po adrenalínové aktivity v lanovom centre. Okrem toho bol na každý večer pripravený zaujímavý program v podobe diskusií alebo hudobnej produkcie. Popri všetkej zábave si skauti vykasali aj rukávy a s veľkým pracovným nasadením sa pustili do rôznych dobrovoľníckych projektov. Pomáhali v skanzenoch v Pribyline a na Havránku, pri záchrane kostola v Liptovskej sv. Anne ale aj v Liptovskom Hrádku a Kráľovej Lehote. Pohľad organizátora (Marek Richter): Samotné Jamboree bolo vyvrcholením veľkých príprav a odmenou za obetavú práca mnohých dobrovoľníkov. Tí nezištne priložili ruku k tomuto nášmu spoločnému dielu a pripravili pre účastníkov pestrý program. Podarilo sa nám v ňom skĺbiť zábavu a dobrodružstvo s prácou pre naše okolie. Dôkazom, že Jamboree nám naozaj vyšlo bola neopakovateľná atmosféra, ktorá tam panovala. Energia sršiaca z tých mladých ľudí nám mnohým ešte aj dnes dobíja baterky a motivuje nás do ďalšej práce. Pohľad účastníka (Michaela Chrzová): Od Jamboree som mala obrovské očakávania, ale organizátori mi ukázali, že neboli dostatočne veľké. Absolútne ich prekonali. Vidieť také množstvo pozitívnych ľudí, skúsiť niečo čo bolo vaším snom, tráviť večery pri čajíku či pri filme a ako bonus nájsť si nových kamarátov? No nemaj sa skvele :-)

13 11 th Central European Jamboree Medzinárodný rozmer skautingu strana 13 7 ZAUJÍMAVOSTÍ Najteplejším miestom na Jamboree bola kováčska vyhňa, kde bolo C. Za dva programové dni na bloku Terra prešli účastníci spolu približne kilometrov, čo predstavuje približne krokov. Za štyri dni sme odpracovali dobrovoľníckych hodín. Naša práca mala hodnotu (vypočítané z priemernej hodinovej mzdy na Slovensku). Naša lanovka mala vyše 500 spustení. Celková najazdená dĺžka bola teda vyše metrov. Pri lezení na lanovku všetci dohromady vyliezli viac ako výškových metrov. Všetko, samozrejme, bez úrazu! Spolu bolo v programovom bloku Ignis v rámci aktivity stavanie bedničiek crate stacking postavených približne prepraviek s celkovou výškou metrov, čo predstavuje zhruba výšku Veľkého Kriváňa v Malej Fatre. Rekord bol 18 na sebe postavených prepraviek. Na jamboree pôsobil PRESS tím, ktorého výsledkom boli okrem tisícok fotiek a hodín videa vždy čerstvé Jamboree News, ktoré sa snažili každodenne priniesť tie najaktuálnejšie informácie a najväčšie zaujímavosti z predošlého dňa. Spolu vyšlo šesť čísiel v dvoch jazykoch. Celkový náklad predstavoval takmer výtlačkov. Autobusy rozvážajúce účastníkov na jednotlivé aktivity najazdili spolu kilometrov. JAMBO BADGE

14 strana 14 Výročná správa 2012 Hospodárenie SPRÁVA O HOSPODÁRENÍ V ROKU 2012 Hospodárenie Slovenského skautingu prebieha na dvoch úrovniach národnej a regionálnej. Národnou úrovňou je hospodárenie ústredia Slovenského skautingu, ktoré zahŕňa podujatia, vydávanie publikácií, vzdelávacie a zahraničné aktivity na národnej úrovni, prerozdeľovanie dotácii a administratívne činnosti. Zložky na regionálnej úrovni majú právnu subjektivitu, vytvárajú si vlastné rozpočty a samostatne hospodária so svojimi prostriedkami. Táto výročná správa uvádza prehľad hospodárenia národnej úrovne. Hospodárske výsledky v roku 2012 najvýznamnejšie ovplyvnili najmä aktivity publikačného centra, vzdelávacie aktivity a medzinárodné aktivity. Výnosy Celkové výnosy národnej úrovne SLSK boli v roku 2012 vo výške 434,9 tis. Eur. Najdôležitejšími zdrojmi financovania boli: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 194,2 tis. Eur. Z tejto sumy tvorili 75 tis. Eur transfery na nižšie zložky SLSK. Na národnej úrovni sa použilo 119,2 tis. Eur na vzdelávacie podujatia, vydávanie časopisov, celoslovenské aktivity, mzdy a réžiu ústredia SLSK, členské do medzinárodných organizácií. Výnosy z príspevkov od organizácií a nadácií 73,9 tis. Eur: Cezhraničná spolupráca Skauti na netu Nadácia Pontis projekt Odklínanie hradov, Dobré partie Nadácia Renovabis rekonštrukcia chaty Kanné Nadácia SPP Ekotábor Program Mládež v akcii dobrovoľnícke služby Centrum pre filantropiu, Siemens. Členské poplatky 37,3 tis. Eur tvorili 8,58 % celkových výnosov národnej úrovne. Hrubé zdaňované príjmy 24 tis. Eur tvorili 5,52 % z celkových výnosov národnej úrovne a boli tvorené prevažne komerčnými prácami publikačného centra SLSK. Účastnícke poplatky na vzdelávacie, zahraničné a voľnočasové podujatia na národnej úrovni vo výške 91,4 tis. Eur. Dary fyzických osôb tvorili sumu 8 tis. Eur. 2 % (príspevky z podielu zaplatenej dane) v celkovej výške 4,3 tis. Eur pre národnú úroveň. Náklady Celkové náklady národnej úrovne SLSK boli v roku 2012 vo výške 424,4 tis. Eur. Najvýznamnejšími nákladmi národnej úrovne v roku 2012 boli: Transfery na nižšie zložky celkovo predstavovali 81,6 tis. Eur. Ide predovšetkým o transfery z dotácie MŠ SR vo výške 75 tis. Eur, zvyšok tvorili transfery v rámci projektu Odklínanie hradov. Na vzdelávacie, voľnočasové a zahraničné aktivity na národnej úrovni SLSK bolo vynaložených 142 tis. Eur, čo je 40,8 % z celkových nákladov. Z toho Jamboree 2012 tvorilo 85,4 tis. Eur, lesné školy, kurzy a semináre tvorili 26,4 tis. Eur, projekt Odklínanie hradov 15 tis. Eur, dobrovoľnícke služby a zahraničné konferencie, semináre a podujatia 19,9 tis, projekt cezhraničnej spolupráce 108,9 tis. Eur. Zvyšok tvorila činnosť náčelníctva a rád SLSK, Betlehemské svetlo, snem SLSK a menšie projekty. Významnou nákladovou položkou národnej úrovne boli personálne náklady v celkovej výške 83,2 tis. Eur, čo je 19,6 % z celkových nákladov. Náklady sú súhrnom nákladov na mzdy v priemere piatich zamestnancov na plný pracovný úväzok a ďalších pracovníkov na národnej úrovni zamestnaných na dohody. V tejto položke sú zahrnuté aj náklady na zdravotné a sociálne poistenie, príspevok na stravu zamestnancov a tvorbu sociálneho fondu. Náklady na tlačiarenské služby 20 tis. Eur tvorili 4,7 % celkových nákladov. Je to súhrn nákladov na tlač časopisov a časti publikácií, ktoré SLSK v roku 2012 vydal, vrátane tlačových nákladov na komerčné zákazky. Nájomné kancelárskych priestorov vrátane energií za rok 2012 predstavovalo náklady vo výške 11,2 tis. Eur, čo je 2,6 % celkových nákladov. Náklady na komunikáciu: telefón a internet 2,3 tis. Eur, poštovné 1,4 tis. Eur; spolu 0,8 % celkových nákladov. Na národnej úrovni sa v roku 2012 nakúpil materiál, kancelárske potreby, počítačové vybavenie a software v hodnote 4,1 tis. Eur, ktorý sa použil na vybavenie a spotrebu ústredia. Pravidelné náklady vznikajú aj za členské poplatky v svetových organizáciách WOSM, WAGGGS a Rade mládeže Slovenska. V roku 2012 predstavovali sumu 4,8 tis. Eur. Hospodársky výsledok Celkovo národná úroveň dosiahla zisk pred zdanením vo výške 10,8 tis. Eur. Z toho z nezdaňovanej činnosti dosiahla zisk vo výške 1,9 tis. Eur a zo zdaňovanej činnosti dosiahla zisk vo výške 8,9 tis. Eur, z ktorého bola zaplatená daň vo výške 1,7 tis. Eur.

15 Hospodárenie strana 15 Súvaha za rok 2012 Aktíva ( ) Súvaha za rok 2012 Pasíva ( ) NEOBEŽNÝ MAJETOK SPOLU 11627,17 Dlhodobý hmotný majetok 4590,06 Pozemky 0,03 Stavby 1788,49 Samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí 2801,54 Dlhodobý finančný majetok 7037,11 Podielové cenné papiere a vklady v obchodných 7037,11 spločnostiach v ovládanej osobe (061) OBEŽNÝ MAJETOK SPOLU ,45 Krátkodobé pohľadávky ,44 Pohľadávky z obchodného styku 3977,00 Pohľadávky z dôvodu finančných vzťahov k ŠR 87153,30 Iné pohľadávky 25985,14 Finančné účty 98121,01 Pokladnica 984,67 Bankové účty 97136,34 ČASOVÉ ROZLÍŠENIE SPOLU 6000,45 Náklady budúcich období 5663,00 Príjmy budúcich období 337,45 AKTÍVA celkom ,07 VLASTNÉ ZDROJE KRYTIA MAJETKU SPOLU ,07 Imanie a peňažné fondy ,57 Základné imanie ,57 Nevysporiadaný výsledok hospodárenia minulých rokov ,57 Výsledok hospodárenia za účtovné obdobie 6504,93 CUDZIE ZDROJE SPOLU 7352,38 Dlhodobé záväzky 286,35 Záväzky zo sociálneho fondu 286,35 Krátkodobé záväzky 7066,03 Záväzky z obchodného styku 910,50 Záväzky voči zamestnancom 2657,70 Zúčťovanie so Sociálnou poisťovňou a zdravotnými 777,59 poisťovňami Daňové záväzky 2338,85 Ostatné záväzky 381,39 ČASOVÉ ROZLÍŠENIE SPOLU 9472,62 Výdavky budúcich období 1235,40 Výnosy budúcich období 8237,22 PASÍVA CELKOM ,07 Náklady v roku 2012 ( ) Výnosy v roku 2012 ( ) číslo účtu náklady v roku 2012 (v ) suma 501 Spotreba materiálu 51432, Cestovné 304, Náklady na reprezentáciu 1066, Ostatné služby , Mzdové náklady 38212, Zákonné sociálne poistenie a zdravotné 4539,52 poistenie 527 Zákonné sociálne náklady 673, Ostatné dane a poplatky 2174, Kurzové straty 63, Iné ostatné náklady 701, Odpisy dlhodobého nehmotného a hmotného 3627,53 majetku 561 Poskytnuté príspevky organizačným zložkám 81577, Poskytnuté príspevky fyzickým osobám 16721,64 Náklady spolu ,62 číslo účtu výnosy v roku 2012 (v ) suma 602 Tržby z predaja služieb 23255, Tržby za predaný tovar 561, Úroky 13, Kurzové zisky 3, Iné ostatné výnosy 155, Tržby z predajadnm a DHM 200, Prijaté príspevky od iných organizácií 26844, Prijaté príspevky od fyzických osôb 99578, Prijaté členské príspevky 37310, Príspevky z podielu zaplatenej dane 3118, Dotácie ,40 Výnosy spolu ,63 Výsledok hospodárenia pred zdanením 8475, Daň z príjmov 1970,08 Výsledok hospodárenia po zdanení (r (r r. 77) ) (+/-) 6504,93

16 strana 16 Výročná správa 2012 Projekty PROJEKTY BETLEHEMSKÉ SVETLO Posol pokoja a radosti, ktorý spojil ľudí na Slovensku už po 23. krát Už po dvadsiaty tretí krát priniesli skautky a skauti na Slovensko svetlo z Betlehema, aby rozžiarilo každý kút našej malej krajiny uprostred Európy a obohatilo sviatočnú atmosféru Vianoc svojím posolstvom pokoja, radosti a lásky. Novodobú históriu Betlehemského svetla začali písať organizátori rakúskej televíznej akcie na pomoc deťom s postihnutím v roku Skauti sa stali súčasťou tejto akcie a tak začali novú tradíciu, ktorá po skončení totalitného režimu tvorí neodmysliteľnú súčasť Vianoc aj u nás. Tento rok prebrali slovenskí skauti Betlehemský plamienok spoločne s delegáciami ďalších dvoch desiatok krajín v sobotu 15. decembra 2012 počas slávnostnej ceremónie v jednom z viedenských kostolov. Od tohto okamihu začali Svetlo jednoty a mieru roznášať milióny ľudí vo viac ako 30 európskych krajinách. Na Slovensku ho ešte v tento deň slávnostne prijal prezident Slovenskej republiky, pán Ivan Gašparovič. V nedeľu 16. decembra ho skauti symbolicky odovzdali do rúk verejnosti počas svätých omší v rôznych slovenských mestách. Po odovzdaní svetla poľským skautom, ktoré sa uskutočnilo v ten istý deň, putovalo ďalej na východ Európy. V sobotu 22. decembra 2012 od skorých ranných hodín až takmer do polnoci skautské posádky doručili svetlo po 20 hlavných a vedľajších vlakových trasách do 300 miest a obcí na Slovensku od Kútov na západe až po Čiernu nad Tisou na východe Slovenska kde si ho odpaľovali skauti, zástupcovia farností aj verejnosť. Až do Štedrého dňa ho skautky a skauti roznášali do stoviek ďalších miest a obcí, ktoré nemajú vlakové pripojenie, taktiež do tisícok kostolov, nemocníc, domovov sociálnej starostlivosti, azylových domov a k ľuďom priamo domov. Okrem toho Svetlo pokoja žiarilo už po 19. krát na najvyššie položenom pracovisku v Slovenskej republike, v Observatória SAV na Lomnickom štíte. Betlehemský plamienok nám pripomína, aby sme sa snažili budovať jednotu a mier v našich životoch i v našom okolí. Je nám cťou, že ho každoročne môžeme prijímať a šíriť ďalej, vďaka čomu symbolicky spájame Slovensko v žiarivej reťazi svetla.

17 Projekty strana 17 ODKLÍNANIE HRADOV FILANTROPIA S myšlienkou pomoci hradným zrúcaninám, jedinečným a majestátnym svedkom našej histórie, prišiel Slovenský skauting už v roku Cieľom tohto megaprojektu je sprístupniť vybrané hradné zrúcaniny pre turistov a zachrániť ich pred ďalšou deštrukciou. Mladí skautskí dobrovoľníci, ale sekundárne aj široká verejnosť sa prostredníctvom záchranných prác, tematických publikácií, informačných tabúľ a webstránky môže dozvedieť viac o našom historickom a kultúrnom dedičstve. V roku 2012 sme pokračovali v skautských brigádach (cca 250 zapojených dobrovoľníkov), aj v brigádach so zapojením firemných dobrovoľníkov na 13 vybraných zrúcaninách. Tiež sme zrealizovali týždenný cyklus brigád v rámci Stredoeurópskeho jamboree. Boli vydané publikácie Kamenní strážcovia 3 a Hrad Blatnica sprievodca po zrúcanine hradu. Novinkou je pilotné propagačné video Plaveckého hradu. Projekt Odklínanie hradov je pravidelne podporovaný prostredníctvom Nadačného fondu Západoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis. Jedným z nosných pilierov skautskej činnosti je dobrovoľníctvo a filantropia. Nielen v zmysle dobrovoľníckej činnosti v našej organizácii, ale aj v službe komunite a druhým ľuďom. Skautky a skauti venujú vo svojich komunitách a regiónoch stovky hodín dobrovoľníckej pomoci v rámci environmentálnych aktivít a udržiavania životného prostredia, pomoci v zariadeniach sociálnych služieb, domovoch inštitucionálnej starostlivosti a pri špecifických projektoch zameraných priamo na potreby prostredia, v ktorom žijú. Na národnej úrovni sa skauti okrem kontinuálnej pomoci našich hradným zrúcaninám a situačnej pomoci pravidelne zapájajú do verejných zbierok ako dobrovoľníci, zbierajúci v uliciach. tímy zbierali peniaze určené na pomoc onkologickým pacientom. Uličnica 2012 Súčasťou verejnej zbierky Hodina deťom, ktorú realizuje Nadácia pre deti Slovenska, je aj zbierka v uliciach celého Slovenska. Medzi zbierkujúcich dobrovoľníkov sa v roku 2012 pridali aj skautské skupiny z rôznych miest, ktoré spoločne vyzbierali 385,20 EUR. Tisíce štedrých ľudí prispeli celkovou sumou ,62 EUR a vyzbierané peniaze budú rozdelené na podporu projektov zameraných na skvalitnenie života deti a mladých ľudí. Deň narcisov 2012 Tak, ako každý rok, aj v roku 2012 sa niekoľko tisíc skautských dobrovoľníkov vydalo do ulíc rozdávať žltý narcis, symbol nádeje a pomoci. Verejná zbierka, ktorá sa v uliciach konala , je organizovaná Ligou proti rakovine. Dobrovoľnícke

18 strana 18 Výročná správa 2012 Projekty RÓMSKY SKAUTING Projekt Slovenského skautingu, zameraný na podporu detí a mladých ľudí žijúcich v rómskych komunitách na Východnom Slovensku, funguje už 13 rokov. Našim cieľom je reflektovať špecifické podmienky a potreby v daných oblastiach a vytvárať skautský program, ktorý povedie k znižovaniu negatívnych vplyvov prostredia, k rozvoju potenciálu a zručností mladých Rómov, ako aj k vytváraniu pozitívnych vzťahov medzi majoritou a minoritou. V roku 2012 sme sa zamerali na vzdelávanie rovesníckych lídrov z radov rómskych skautov. Tím dobrovoľníkov z Bratislavy zrealizoval tréningový kurz vo forme tábora, na ktorom sa zúčastnilo 25 mladých ľudí. Interaktívne a zážitkové bloky boli zacielené na tvorbu programu, základy plánovania, prácu s deťmi a rovesníkmi, základy zážitkovej pedagogiky, vedenia ľudí a nácvik sociálnych zručností. Ako priorita sa ukázala systematická podpora mladých a dospelých rómskych lídrov, ktorá sa pretavuje do kvalitnej práce s deťmi a zároveň predstavuje efektívnu cestu k zvyšovaniu zamestnateľnosti mladých Rómov formou zvyšovania kompetencií a zručností. DOBRÉ PARTIE Dobré partie je názov projektu, ktorý je pod hlavičkou Slovenského skautingu začlenený pod darcovský program Dobrá krajina, realizovaný Nadáciou Pontis. Náš skautský projekt spadá do oblasti vzdelaná krajina. Cieľom Dobrých partií je dať deťom šancu zmysluplne a atraktívne tráviť svoj voľný čas, zažívať spolu netradičné dobrodružstvá, napredovať a rozvíjať seba i svoje priateľstvá. Od malička sa učiť byť užitočným voči sebe i okoliu, pracovať na svojom charaktere (skautský zákon, sľub), učiť sa činnosťou, využiť prirodzenú túžbu detí združovať sa prostredníctvom fungovania v malých skupinách rovesníkov (6 8 členov), kde skupinu, tzv. družinu, vedie rovesník jeden z nich pod dohľadom skúsených, kvalifikovaných dospelých vedúcich. Dobrá družina poskytuje deťom priestor na hry, zábavu, spoločné ciele, skvelé zážitky, ktoré nik iný nemá, učenie sa nových zručností, rozvíjanie svojich schopností; členstvo v takejto partii by malo inšpirovať k pozitívnym aktivitám a hodnotám. Deti a teenageri v nej majú svojich priateľov a cítia sa v nej bezpečne a príjemne skrátka, je to ideálna partia, na ktorú ostáva v srdci a mysli množstvo spomienok. Takéto dobré partie, teda skautské družiny, pôsobia aj ako vzory pre ostatné a pomáhajú vytvárať Dobrú krajinu. Vďaka zapojenému darcovi, ktorý venuje 10 EUR mesačne, môže fungovať jedna dobrá partia cca 6-8 detí, ktoré si plnia svoje sny. Na základe predloženia kvalitného projektu Slovenský skauting zabezpečil zapojeným družinám dodanie vybranej a relevantnej podpory v danej hodnote na ich činnosť v školskom roku 2012/2013, pričom bolo spolu podporených 12 družín z celého Slovenska. Projekty každej družiny budú vyhodnotené v roku 2013.

19 Duchovný rozmer strana 19 DUCHOVNÝ ROZMER Duchovná rada je stálou radou Slovenského skautingu. Jej úlohou je rozvíjať duchovný rozmer skautov a podporovať náboženskú výchovu členov, ktorí si ju žiadajú, v súlade s ich vlastným náboženským presvedčením. To sa deje prostredníctvom budovania si vzťahu k hodnotovému systému, ktorý je integrovanou súčasťou programu a vzdelávania. V roku 2012 si pripomenula dve významné výročia: 20 rokov existencie Duchovnej rady a 20 rokov od prvých rozhovorov a navštívenia predstaviteľov International Catholic Conference of Scouting ICCS, ktorým sme sa stali riadnym členom v roku Významné aktivity v roku 2012 Podpora projektu zbierky 100 aktivít, ktoré rozvíjajú duchovný a morálny rozmer mladého človeka. Pravidelné organizovanie podujatí, ako napr. odovzdávanie Betlehemského svetla a iné ekumenické aktivity, aktivity kňazov a skautov napr. celoslovenská skautská omša, stretnutia skautských manželských párov, workshopy, výpomoc pri organizovaní Dňa rodiny, spolupráca pri organizovaní Cyrilo-metodských slávnosti, pomoc pri rôznych diecéznych stretnutiach mládeže na Slovensku. Medzi našu činnosť patrí aj duchovná služba na táboroch a iných akciách, kde sa vytvára duchovné spoločenstvo a skautské bratstvo i sesterstvo. Jamboree súčasťou 11. stredoeurópskeho jamboree boli aj aktivity rozvíjajúce duchovný rozmer; napr.: sv. omše, ekumenický večer so spevmi z Taizé, večerné chvály. Počas trvania akcie bol prítomný kňaz pre duchovné potreby účastníkov. Vytvorená bola i kaplnka na stíšenie. 2. DR organizovala Celoslovenská skautská púť na Mariánsku horu v Levoči Každý rok v júli sa skauti z celého Slovenska zúčastňujú na púti na Mariánsku horu v Levoči. Okrem duchovného rozmeru je to tiež príležitosť spoznať nových priateľov a spolu s nimi putovať, zdieľať námahu cesty a prinášať obety za druhých i zmenu seba. 9th Centraleuropean Pastoral Seminar Každoročné stretnutie stredoeurópskych skautov združených v ICCS sa v roku 2012 konalo na Slovensku. Hlavnou témou stretnutia bola rodina a skauting. Pastoral Seminar vytvára priestor pre výmenu skúseností, aktualít, či diskusiu o spoločnej medzinárodnej spolupráci. 3. Publikácie Zatiahni na hlbinu úvahy a meditácie nad skautským zákonom a 14 zastavení skautskej krížovej cesty Na cestu Skautský duchovný sprievodca, modlitby na rôzne príležitosti, všeobecný duchovný formačný systém, vhodné pre každého bez rozdielu vierovyznania 4. Zahraničie Duchovná rada je spolu so zriadenou inštitúciou Komisie katolíckych skautov členom medzinárodnej inštitúcie International Catholic Conference of Scouting ICCS. Máme zastúpenie aj v Európskej rade ICCS Euro-Mediterranean Region, Steering Committee. Prostredníctvom zahraničných kontaktov a grantov sa obohacuje spektrum duchovných aktivít a ich implementácia v organizácii na Slovensku. Naši členovia sa zúčastnili na medzinárodných akciách Forward Thinking Planning Meeting, v Dubline, III. Ecumenical Encounter, v Assisi, či ICCS-EM Seminar Council 2012, v Španielskom Tolede. 5. Granty a spolupráca Duchovná rada realizovala a ukončila 2 projekty podporené cez granty z nemeckej katolíckej nadácie RENOVABIS grant na duchovné aktivity (duch. aktivity, obnovy a kurzy) a grant na podporu Skautského duchovného a vzdelávacieho strediska Kanné. Tiež je rozbehnutá spolupráca s European Scouting Federation Federácia skautov Európy, s FKI a KBS.

20 časopis so skautským duchom Zima 2011 strana 20 Výročná správa 2012 Komunikácia a publikačné aktivity KOMUNIKÁCIA A PUBLIKAČNÉ AKTIVITY Komunikácia Nosným pilierom komunikácie organizácie smerom k členom aj k verejnosti je využívanie moderných informačných kanálov. Prostredníctvom portálu sk ponúkame aktuálne informácie zo sveta skautingu, informujeme verejnosť a rodičov, približujeme aktivity Slovenského skautingu zahraničným návštevníkom. Portál skauting.sk je zároveň križovatkou skautských webstránok so špecializovaným obsahom: skaut.sk webstránka populárneho skautského časopisu určená pre vekovú kategóriu rokov medium.skauting.sk takmer legenda v skautskej publikačnej činnosti ponúka webovú alternatívu k časopisu Médium pre roverov (17 26 rokov) dzungla.skauting.sk internetová stránka časopisu pre najmladších členov Slovenského skautingu vĺčatá a včielky (6 9 rokov) skautskeprojekty.sk informuje o aktuálnych projektoch Slovenského skautingu svetlo.skauting.sk inovovaná stránka o tradičnej skautskej akcii Betlehemské svetlo odklinaniehradov.sk predstavuje úspešný megaprojekt na záchranu kultúrneho dedičstva na Slovensku. Už deväť rokov skautskí dobrovoľníci pomáhajú pri zachovaní a obnove hradných zrúcanín. i.skauting.sk privátna zóna pre členov Slovenského skautingu s množstvom informácií o fungovaní, administratíve, tipmi na program... V rámci projektu Skauti na netu v spolupráci s českou skautskou organizáciou Junák vznikol medzinárodný portál skautnet.sk, ktorý dopĺňa spektrum skautských webov: skautskyradca.sk budpripraveny.sk a podstránky o skautskej praxi a prvej pomoci. Súčasťou projektu je aj vývoj komplexného informačného a registračného systému SkautIS, ktorý je postupne zavádzaný do praxe. Aktuálne zhrnutie najdôležitejších informácií zo sveta skautingu zastrešuje newsletter Skautské zvesti, zasielaný skautským vedúcim. Ak nás chcete zastihnúť online, nájdete nás na skype, aj na populárnom facebook-u. Publikačné aktivity Publikačné aktivity sa v roku 2012 zameriavali na vydávanie skautských časopisov Skaut, Džungľa a Médium, ktoré vydávame v periodicite 4 ročne v celkovom náklade približne kusov. V rámci publikačnej činnosti boli vydané materiály na podporu organizácie a jej členov Praktická príručka pre včielky a vĺčatá, Výročná správa SLSK 2011, propagačné materiály k Stredoeurópskemu jamboree, propagačné a prezentačné materiály pre verejnosť letáky k Betlehemskému svetlu, kalendáriky, dekréty, roll-up bannery... Ďalšie publikačné aktivity sú spojené s vydávaním publikácií s hradologickou tematikou. V roku 2012 sme vydali novú brožúru, ktorá približujú históriu hradu Blatnica a úspešné pokračovanie knižnej edície Kamenní strážcovia 3. Jar Dobrovoľníctvo Jamboree Švédsko Družinový totem Romale 2011 Kozmonaut Mláďatá POĎAKOVANIE Naša vďaka patrí aj mestám, obciam, magistrátom, drobným podnikateľom, rodičom a všetkým ľuďom, ktorí finančne alebo nefinančne podporili činnosť našich oddielov a zborov na celom území Slovenska. Naša špeciálna vďaka patrí všetkým skautským vedúcim a ostatným dobrovoľníkom, ktorí bez nároku na odmenu pracovali v oddieloch, zboroch a oblastiach po celom Slovensku.

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes Ivan ČanigaIThe Denouement II 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Ivan ČanigaIDuel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

More information

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA)

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Slovenskými študentmi prehliadané, ale o to zaujímavejšie prímorské mesto Virginia Beach! Nachádza v štáte Virginia približne 220 km južnejšie od Ocean City (MD)

More information

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti European Union European Regional Development Fund Sharing solutions for better regional policies Politika súdržnosti Politika súdržnosti je najdôležitejšou investičnou politikou EÚ Zameriava sa na všetky

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried Umiestnenie maturantov v šk. roku 204/205 podľa tried TRIEDA: IV. A Technická univerzita Košice Fakulta elektrotechniky a 3 Fakulta baníctva, ekológie, 2 riadenia a geotechnológií Ekonomická fakulta Letecká

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

Church of St. Mikulas Ondava Highlands Slanske Hills Šariš Castle Waterfall in Lačnov Canyon

Church of St. Mikulas Ondava Highlands Slanske Hills Šariš Castle Waterfall in Lačnov Canyon Kostol sv. Mikuláša Ondavská vrchovina Slanské vrchy Šarišský hrad Vodopád v Lačnovskom kaňone Koloseum Akropola Eifelova veža Big Ben Sopka Etna Church of St. Mikulas Ondava Highlands Slanske Hills Šariš

More information

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob.

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob. ZIMA 2017/18 Zimná akcia trvá od 1. 11. 2017 do 28. 2. 2018 alebo do vypredania zásob. SHE 71 MS 170 RE 88 HSE 42 99 109 MS 170 HT 133 749 799 Vyvetvovacie píly STIHL HT 56 C-E 469, 449, STIHL HT 133 799,

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2014 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Kanada, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko,

More information

Bratislavský región. 4 subregióny: Bratislava, Malé Karpaty, Senec, Záhorie

Bratislavský región. 4 subregióny: Bratislava, Malé Karpaty, Senec, Záhorie Bratislavský región 4 subregióny: Bratislava, Malé Karpaty, Senec, Záhorie Rozloha: 2053 km 2 Počet obyvateľov: 641 892 (31.12.2016) Hustota osídlenia: 308,5 obyv. km 2 Počet okresov: 8 Počet obcí: 89

More information

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible By ShoCart If you are searched for the book Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible by

More information

DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU

DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU YOUNGER SCHOOL AGE CHILD AND INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY RESULTS OF THE INTERNATIONAL

More information

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky VPLYV VZDELÁVANIA UČITEĽOV NA MIERU VYUŽÍVANIA DYNAMICKÝCH GEOMETRICKÝCH SYSTÉMOV V MATEMATICKEJ EDUKÁCII THE IMPACT OF TEACHERS TRAINING

More information

Kovi vám predstaví ďalšiu skupinu svetového formátu a v tomto čísle tieţ nájdete zaujímavé focusky zamyslenia od Zuzu a Geparda.

Kovi vám predstaví ďalšiu skupinu svetového formátu a v tomto čísle tieţ nájdete zaujímavé focusky zamyslenia od Zuzu a Geparda. Oblastník VSO FEBRUÁR 2014 Happiness only real when shared... INTO THE WILD NM.18 Úvodné slovo Vinšovať vám 1.2.2014 je trochu neskoro, preto to vynechám Som rád, ţe sa môţeme stretávať formou Oblastníka

More information

Adresa Pezinská 29, Svätý Jur, Slovakia Telefón +421/910/

Adresa Pezinská 29, Svätý Jur, Slovakia Telefón +421/910/ Europass - životopis Osobné údaje Priezvisko / Meno Adresa Pezinská 29, 900 21 Svätý Jur, Slovakia Telefón +421/910/128 776 E-mail zuza.stefanik@gmail.com Štátna príslušnosť slovenská Zamestnanie/ Prax

More information

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava Akčný plán boja proti suchu Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava 2 Obsah prezentácie Medzinárodný kontext Akčné plány boja proti suchu - príklady Prípravné stretnutie Ďalšie kroky Kontakty

More information

Seminár pre učiteľov zo Slovenska

Seminár pre učiteľov zo Slovenska Seminár pre učiteľov zo Slovenska 2.-10.12.2012 Seminár sa bude konať v miestnosti číslo 13. Nedeľa, 2. 12. 2012 14:45 Prílet do Izraela let OS 857, cesta do Jerusalem Gold hotel, Jerusalem 18:00 Večera

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2016 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Island, Kanada, Maďarsko, Malta, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko,

More information

Vyjadrenie k žiadostiam o akreditáciu študijných programov prerokovaným na mimoriadnom 107. zasadnutí AK - vysoké školy

Vyjadrenie k žiadostiam o akreditáciu študijných programov prerokovaným na mimoriadnom 107. zasadnutí AK - vysoké školy 370_18 (22.06.18) nový záchranárska, požiarna a bezpečnostná technika, ) dĺžka sa bude 5.2.32. baníctvo 2. 3 Ing. slovenský TUKE FBERG dĺžku ( 83 ods. 2 zákona, nový ) 371_18 (22.06.18) nový Geoturism

More information

METODIKA A CIELE PRÁCE

METODIKA A CIELE PRÁCE OBSAH Úvod... 3 Metodika a ciele práce... 4 1 Írsko... 5 1.1 Všeobecné informácie... 5 1.2. História... 6 1.2.1 Starodávna história... 6 1.2.2 Novodobá história... 7 1.3 Historické pamiatky Írska... 7

More information

Fact Sheet PRÍSTUP LEADER. Základný sprievodca. Európska komisia

Fact Sheet PRÍSTUP LEADER. Základný sprievodca. Európska komisia Fact Sheet Európska komisia PRÍSTUP LEADER Základný sprievodca PRÍSTUP LEADER Základný sprievodca Europe Direct je služba, ktorá vám pomôže nájsť odpovede na vaše otázky o Európskej únii Bezplatné telefónne

More information

VÝROČNÁ SPRÁVA Nadácia otvorenej spoločnosti Open Society Foundation

VÝROČNÁ SPRÁVA Nadácia otvorenej spoločnosti Open Society Foundation VÝROČNÁ SPRÁVA 2006 Nadácia otvorenej spoločnosti Open Society Foundation Ďakujeme nášmu zakladateľovi pánu Georgeovi Sorosovi za podporu a pretrvávajúce odhodlanie prispievať k rozvoju otvorenej, demokratickej

More information

VZNIK A ČINNOSŤ ORGANIZÁCIÍ CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU

VZNIK A ČINNOSŤ ORGANIZÁCIÍ CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU VZNIK A ČINNOSŤ ORGANIZÁCIÍ CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU Ľubica Šebová ÚVOD Problematika spolupráce v cieľovom mieste sa na Slovensku výraznejšie spomína len posledné roky. Pritom v krajinách s rozvinutým

More information

Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP

Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP Ing. Tomáš Dražil, PhD. Správa Národného parku Slovenský raj SLOVENSKÝ RAJ viac ako 600 000 návštevníkov

More information

Výročnáspráva. Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj za rok 2014

Výročnáspráva. Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj za rok 2014 Výročnáspráva Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj za rok 2014 OBSAH Predmet činnosti Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj 5 Základné identifikačné informácie 6 Organizačná

More information

VÝROČNÁ SPRÁVA Úvod. Kto sme. Štatistiky Intercultura Slovakia, o. z Podujatia v roku Hostiteľský program

VÝROČNÁ SPRÁVA Úvod. Kto sme. Štatistiky Intercultura Slovakia, o. z Podujatia v roku Hostiteľský program VÝROČNÁ SPRÁVA 6 VÝROČNÁ SPRÁVA 6 3 4 5 6 3 4 6 7 3 4 Úvod Kto sme Štatistiky Intercultura Slovakia, o. z. - 6 Podujatia v roku 6 Hostiteľský program Výpovede hostiteľských rodín Výpovede zahraničných

More information

Výročná správa Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky

Výročná správa Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky Írsko Man Guernsey Jersey Veľká Británia Andorr a Švédsko Nórsko Dánsko Litva Estónsko Lotyšsko Bielorusko Holandsko Poľsko Nemecko Uk Česká republika Slovenská republika Moldavsko Lichtenštajns nsko Rakúsko

More information

DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU

DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU Strategy for the Danube Region Základné informácie Štruktúra a priority Koordinácia Akčný plán, príklady Možnosti financovania Kancelária Horizont 2020 SPU v Nitre Kontakt: martin.valach@uniag.sk

More information

1. IDENTIFIKÁCIA ORGANIZÁCIE

1. IDENTIFIKÁCIA ORGANIZÁCIE 1 OBSAH 1. IDENTIFIKÁCIA ORGANIZÁCIE... 3 2. POSLANIE A STREDNODOBÝ VÝHĽAD ORGANIZÁCIE... 6 2.1. Strednodobý výhľad organizácie... 6 2.2. Ciele SACR v roku 2013 a prehľad ich plnenia... 7 3. KONTRAKT SACR

More information

Príručka publicity pre projekty v rámci Programu HUSK CBC

Príručka publicity pre projekty v rámci Programu HUSK CBC Príručka publicity pre projekty v rámci Programu HUSK CBC 2007-2013 Budujeme partnerstvá Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika-slovenská republika 2007-2013 Európska únia Európsky fond regionálneho

More information

Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska

Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska Ladislav Macháček 1 Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave European Integration A Challenge for the Young Slovak Generation The ICCS 2009 international

More information

Meetings Conferences Events

Meetings Conferences Events Meetings Conferences Events Location and distances Hotel Devín - True Spirit Of Bratislava Traditional Hotel Devín is located directly in the historical centre of Bratislava on the banks of the Danube

More information

TRAFFIC MODEL AT-SK. 6. Fachbeiratsitzung Gyor

TRAFFIC MODEL AT-SK. 6. Fachbeiratsitzung Gyor TRAFFIC MODEL AT-SK 6. Fachbeiratsitzung 13.6.2012 Gyor Content Results of the Transport - Targeted households mobility survey evaluation Calibration Trip chains Description of transport scenarios for

More information

Predhovor. Michal Polivka PREZIDENT SLOVENSKÉHO SPOLKU ŠTUDENTOV ZUBNÉHO LEKÁRSTVA. Milí čitatelia,

Predhovor. Michal Polivka PREZIDENT SLOVENSKÉHO SPOLKU ŠTUDENTOV ZUBNÉHO LEKÁRSTVA. Milí čitatelia, Predhovor Milí čitatelia, som rád, že Vám môžeme ponúknuť ďalšie číslo nášho študentského časopisu. V týchto pár nasledujúcich riadkoch sa chcem poďakovať každému, kto sa zapojil do diania spolku. Či už

More information

Zvedavý sloník. Pomoc áno, súcit nie

Zvedavý sloník. Pomoc áno, súcit nie Zvedavý sloník Slovensko-francúzske Občianske združenie Deti Dunaja pripravilo už druhé bábkové predstavenie pre deti z detských domovov, krízových centier a sociálne znevýhodneného prostredia. Tentoraz

More information

Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014

Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014 Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014 Slovenská agentúra pre cestovný ruch (ďalej SACR ) vypracovala, na základe schválenej Marketingovej stratégie SACR na roky 2014

More information

Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti 2008

Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti 2008 Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti 2008 Úvod Predstavenie spoločnosti Coca-Cola HBC Slovenská republika, s.r.o. Vážení čitatelia, po prvom vydaní tlačenej Správy o sociálnej zodpovednosti našej

More information

1. ÚDAJE O ORGANIZÁCII ZALOŽENIE A VÝVOJ ORGANIZÁCIE AKTIVITY ROZPOČET A HOSPODÁRENIE ŠTRUKTÚRA ORGANIZÁCIE...

1. ÚDAJE O ORGANIZÁCII ZALOŽENIE A VÝVOJ ORGANIZÁCIE AKTIVITY ROZPOČET A HOSPODÁRENIE ŠTRUKTÚRA ORGANIZÁCIE... Výročná správa o hospodárení a činnosti 2012 OBSAH 1. ÚDAJE O ORGANIZÁCII...3 2. ZALOŽENIE A VÝVOJ ORGANIZÁCIE...7 3. AKTIVITY...8 4. ROZPOČET A HOSPODÁRENIE...18 5. ŠTRUKTÚRA ORGANIZÁCIE...22 6. ŠTATISTICKÉ

More information

The world is a book and those who do not travel read only one page. St. Augustine

The world is a book and those who do not travel read only one page. St. Augustine Sleep Eat Meet The world is a book and those who do not travel read only one page. St. Augustine ENDLESS EXPLORATION viennahouse.com When a hotel becomes your house Simple pleasures in a cosy atmosphere.

More information

ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov. Jaroslava Stašková. Bratislava

ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov. Jaroslava Stašková. Bratislava ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov Jaroslava Stašková Bratislava 4.6.-5.6.2018 ECTS ako systém na prenos - začiatky ECTS v roku 1989 v rámci programu Erasmus Pilotný projekt systém

More information

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES Časopis pre politológiu, najnovšie dejiny, medzinárodné vzťahy, bezpečnostné štúdiá / Journal for Political Sciences, Modern History, International Relations, security

More information

to sme a prečo práve My?

to sme a prečo práve My? K to sme a prečo práve My? Jana Ilavská, výkonná riaditeľka nadácie: V neziskovom sektore som začala pracovať pred takmer piatimi rokmi a skutočne som netušila, čo táto práca obnáša. Mnohí ľudia mi často

More information

AXA investiční společnost a.s.

AXA investiční společnost a.s. AXA investiční společnost a.s. Polročná správa stav k 30. 6. 2018 Údaje o investičnej spoločnosti, ktorá obhospodaruje podielové fondy Obchodná spoločnosť: AXA investiční společnost a.s. IČ: 64579018 Sídlo:

More information

Sky Express. Marec. Necestujeme preto, aby sme unikli životu, ale preto, aby život neunikol nám. mer do každého kúta sveta.

Sky Express. Marec. Necestujeme preto, aby sme unikli životu, ale preto, aby život neunikol nám. mer do každého kúta sveta. 03/2017 Marec Ročník 3 Necestujeme preto, aby sme unikli životu, ale preto, aby život neunikol nám. Existuje hádam niekto, kto nemá rád cestovanie? Kto by spokojne prežil svoj život na jednom jedinom mieste

More information

Európske jazykové portfólio

Európske jazykové portfólio Európske jazykové portfólio Úvodné pokyny pre podniky a iné organizácie Európske jazykové portfólio stanovuje medzinárodne uznávané normy na meranie a porovnávanie jazykových kompetencií v rámci viacerých

More information

PodNebie. Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. + Vianočná príloha. Krst - formalita? Ako zdolať vrch biznisu

PodNebie. Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. + Vianočná príloha. Krst - formalita? Ako zdolať vrch biznisu november - december 2011 č.28 nepredajné Ako zdolať vrch biznisu Krst - formalita? + Vianočná príloha Dar robí vzácnym láska, ktorá je v ňom ukrytá. Obsah Editoriál (3) Františka píše, že... (3) Akcie

More information

ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ. centrum vzdelávania. Slovenské

ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ.   centrum vzdelávania. Slovenské ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ Priemerný učiteľ rozpráva. Dobrý učiteľ vysvetľuje. Výborný učiteľ ukazuje. Najlepší učiteľ inšpiruje. W. A. Ward KONTAKT e-mail: info@studiumvzahranici.sk mobil: +421 949 407 928 fb

More information

Záverečný účet mesta Prešov za rok 2017 a hodnotiaca správa

Záverečný účet mesta Prešov za rok 2017 a hodnotiaca správa M E S T O P R E Š O V 1;:;1 Mesto Prešov Mestské zastupiteľstvo mesta Prešov 1/2 UZNESENIE zo 44. zasadnutia Mestského zastupiteľstva mesta Prešov dňa : 30.5.2018 číslo: 933/2018 K materiálu: Návrh záverečného

More information

Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti. Coca-Cola HBC Slovenská republika

Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti. Coca-Cola HBC Slovenská republika 2010 Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti Coca-Cola HBC Slovenská republika Úvod Predstavenie spoločnosti Coca-Cola HBC Slovenská republika Vážení spotrebitelia, obchodní partneri, dodávatelia,

More information

MAGISTRÁT HLAVNÉHO MESTA SLOVENSKEJ REPUBLIKY BRATISLAVY

MAGISTRÁT HLAVNÉHO MESTA SLOVENSKEJ REPUBLIKY BRATISLAVY MAGISTRÁT HLAVNÉHO MESTA SLOVENSKEJ REPUBLIKY BRATISLAVY Materiál na rokovanie Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy dňa 26. 06. 2013 a 27. 06. 2013 Výročná správa o hospodárení a činnosti

More information

výročná správa obsah IV. demokratizácia a rozvojová pomoc bielorusko irak kuba srbsko globálne vzdelávanie...

výročná správa obsah IV. demokratizácia a rozvojová pomoc bielorusko irak kuba srbsko globálne vzdelávanie... výročná správa 2005 výročná správa 2005 obsah I. o nás....................................... 3 kto sme............................................. 3 naše poslanie........................................

More information

Záverečný účet Mesta Poprad za rok 2013

Záverečný účet Mesta Poprad za rok 2013 Záverečný účet Mesta Poprad za Názov organizácie: Mesto Poprad Štatutárny zástupca organizácie: Ing. Anton Danko, primátor mesta Sídlo organizácie: Nábrežie Jána Pavla II. 2802/3, 058 42 Poprad IČO: 00326470

More information

Analýza systémov štátnych pôžičiek pre financovanie nákladov spojených so štúdiom na vysokých školách vo Veľkej Británii a v Austrálii

Analýza systémov štátnych pôžičiek pre financovanie nákladov spojených so štúdiom na vysokých školách vo Veľkej Británii a v Austrálii Analýza systémov štátnych pôžičiek pre financovanie nákladov spojených so štúdiom na vysokých školách vo Veľkej Británii a v Austrálii Zuzana Dančíková, spolupracovníčka inštitútu INEKO júl 2011 Za postrehy,

More information

TJ Slávia Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

TJ Slávia Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach TJ Slávia Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Správa o činnosti za rok 2017 TJ Slávia v roku 2017 mala zastúpených svojich členov v 7 oddieloch, 5 kluboch a v oddelení Šport pre všetkých v celkovom

More information

Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite

Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite V Bruseli 10. októbra 2008 Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite Odporúčané politické opatrenia na podporu fyzickej aktivity posilňujúcej zdravie Schválené pracovnou skupinou EÚ pre šport a zdravie na jej

More information

Priebežné čerpanie a vyúčtovanie finančných prostriedkov poskytnutých zo štátneho rozpočtu v oblasti športu

Priebežné čerpanie a vyúčtovanie finančných prostriedkov poskytnutých zo štátneho rozpočtu v oblasti športu Priebežné čerpanie a vyúčtovanie finančných prostriedkov poskytnutých zo štátneho rozpočtu v oblasti športu V4 v roku 2017 23.01.18 Názov prijímateľa prostriedkov: Slovenský 87 zväz vodného lyžovania a

More information

BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU

BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU BUDÚCNOSŤ, AKÚ CHCEME TVORÍME VÍZIE PRE EURÓPU OBSAH Zajtrajšok nebude taký ako bol včerajšok. Bude nový a bude závisieť od nás. Nie je ho treba objaviť, ako skôr vynájsť. Gaston Berger, filozof EDITORIÁL:

More information

Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky Bratislava

Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky Bratislava Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky 218 Bratislava 23. 1. 218 Aktuálny vývoj reálnej konvergencie Relatívna výkonnosť a produktivita Slovenska stagnuje a relatívna cenová hladina vzrástla. Pokračuje

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2121046 PROGRAMOVÉ ROZPOČTOVANIE NA KOMUNÁLNEJ ÚROVNI 2010 Ildikó Šóšová, Bc. SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Potenciál a perspektívy cezhraničnej spolupráce Nitrianskeho kraja

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Potenciál a perspektívy cezhraničnej spolupráce Nitrianskeho kraja SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA Potenciál a perspektívy cezhraničnej spolupráce Nitrianskeho kraja Diplomová práca Študijný program: Študijný

More information

VÝROČNÁ SPRÁVA PDCS2017

VÝROČNÁ SPRÁVA PDCS2017 VÝROČNÁ SPRÁVA PDCS2017 Radosť z dialógu, poznávania a zmeny VÝROČNÁ SPRÁVA PDCS ZA ROK 2017 A budem si večne opakovať nové prikázanie navzdory svetovým depresiám nezovšednieť, nevyhorieť, nevzdať sa!

More information

Výročná správa ARR PSK r. 2010

Výročná správa ARR PSK r. 2010 Výročná správa ARR PSK r. 2010 Dátum: 31.12.2010 Vypracoval: Ing. Artúr Benes generálny riaditeľ ARR PSK OBSAH 1 VZNIK, PREDMET ČINNOSTI A ORGÁNY ARR PSK... 3 2 ČINNOSŤ ARR PSK... 5 3 ĎALŠIE AKTIVITY...

More information

Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.)

Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.) Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.) Ľudské práva vo výchove a vzdelávaní: aktuálny stav, výzvy a inšpirácie Editori: Mgr. Zuzana Čačová, Mgr. Peter Lenčo, PhD. Recenzent: prof. PhDr. Erich Mistrík, CSc.

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2119132 PRÍSTUPY MIESTNYCH SAMOSPRÁV K OVPLYVŇOVANIU ÚROVNE MIESTNYCH DANÍ (MALÉ OBCE) 2010 Bc. Tatiana Ďurišová

More information

15. Svetová gymnestráda , Helsinki

15. Svetová gymnestráda , Helsinki 15. Svetová gymnestráda 12.-18.7.2015, Helsinki Be part of the spirit Make the earth move 661 dní Provisional programme (According to FIG-GfA Regulations Manual, edition 2009 Visiting venues MAP OF THE

More information

Čo je lepším liekom na strach, obrana alebo spolupráca? spolupráca

Čo je lepším liekom na strach, obrana alebo spolupráca? spolupráca Z Kene do Európy neutekajú Čo je lepším liekom na strach, obrana alebo spolupráca? Európe ide len o vlastné vrecká Rozvojová spolupráca Bulletin Platformy mimovládnych rozvojových organizácií určený všetkým,

More information

č. 3 Školský časopis Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy Z o b s a h u

č. 3 Školský časopis Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy Z o b s a h u Školský časopis FAUSTINÁČIK č. 3 Časopis pre žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy 2015 Z o b s a h u 1O. výročie našej školy Predstavujeme asistentov Stretnutia so zaujímavými ľuďmi Vlastná tvorba

More information

FINANČNÁ DECENTRALIZÁCIA A JEJ VPLYV NA VÝVOJ DANE Z NEHNUTEĽNOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE

FINANČNÁ DECENTRALIZÁCIA A JEJ VPLYV NA VÝVOJ DANE Z NEHNUTEĽNOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE FINANČNÁ DECENTRALIZÁCIA A JEJ VPLYV NA VÝVOJ DANE Z NEHNUTEĽNOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE Financial decentralization and impact on development of property taxes in Slovak republic Erik Poláček 1 1 Slezská

More information

Ako vidia mladí svet v roku 2030? spolupráca

Ako vidia mladí svet v roku 2030? spolupráca Slovenský príspevok k udržateľnému svetu Ako vidia mladí svet v roku 2030? Zanzibar ako ho nepoznáme Rozvojová 2 spolupráca Bulletin Platformy mimovládnych rozvojových organizácií určený všetkým, ktorých

More information

Polročná správa za obdobie I. VI. 2016

Polročná správa za obdobie I. VI. 2016 Polročná správa za obdobie I. VI. 2016 AXA investiční společnost a.s. Údaje o investičnej spoločnosti, ktorá obhospodaruje podielové fondy Obchodná spoločnosť: AXA investiční společnost a.s. IČ: 64579018

More information

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU 253 PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU Mišúnová Ema - Mišún Ľuboš doc.rndr. Ema Mišúnová, CSc. Katedra VSaRR, NHF EU, Bratislava, e-mail: misunova@euba.sk

More information

2/ ABC. Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets)

2/ ABC. Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets) 2/2016-2017 ABC Vyučovať neznamená naplniť nádobu, ale zapáliť oheň (William Butler Yets) Jún 2017 Žiacky ples 3 Fašiangy 3 Beseda so spisovateľkou 3 Nelátkové závislosti 4 Civilná ochrana 4 Súťaž hliadok

More information

NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID!

NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID! BAND INFOS, MERCHANDISE AND MORE: WWW.NUCLEARBLAST.DE WWW.FACEBOOK.COM/NUCLEARBLASTEUROPE NUCLEAR BLAST MOBILE APP FOR FREE ON IPHONE, IPOD TOUCH + ANDROID! Get the NUCLEAR BLAST mobile app NOW at http://road.ie/nuclearblast

More information

POZÍCIA HOSTELOV V MESTE: POROVNANIE BRATISLAVY A BRNA Position of hostels in urban tourism: Bratislava and Brno comparison

POZÍCIA HOSTELOV V MESTE: POROVNANIE BRATISLAVY A BRNA Position of hostels in urban tourism: Bratislava and Brno comparison M a s a r y k o v a u n i v e r z i t a Ekonomicko-správní fakulta Študijný odbor: Regionální rozvoj a cestovní ruch POZÍCIA HOSTELOV V MESTE: POROVNANIE BRATISLAVY A BRNA Position of hostels in urban

More information

SPEKTRUM. Naša pomoc zomrelým. ročník 15 november 2013 číslo 9. Rok sv. Cyrila a Metoda. Kostol sv. Jozefa, robotníka

SPEKTRUM. Naša pomoc zomrelým. ročník 15 november 2013 číslo 9. Rok sv. Cyrila a Metoda. Kostol sv. Jozefa, robotníka SPEKTRUM Kostol sv. Jozefa, robotníka Rok sv. Cyrila a Metoda ročník 15 november 2013 číslo 9 Naša pomoc zomrelým Naša pomoc zomrelým Po tieto dni častejšie navštevujeme cintoríny ako počas roka. Vedie

More information

2016 Výročná správa Obsah Predslov predstavenstva 4 Profil spoločnosti 6 Slovenský lízingový trh v roku 2016 6 UniCredit Broker, s. r. o. 7 Charitatívne aktivity 8 Obchodné a hospodárske výsledky 8 Vývoj

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Prírodovedecká fakulta KARLOVA VES - MENIACA SA IDENTITA MIESTA 2007 Martin ŠVEDA UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Prírodovedecká fakulta Katedra regionálnej geografie,

More information

GfK Czech Ukludnime marketing

GfK Czech Ukludnime marketing GfK Czech Ukludnime marketing M. Mravec, Ph.D., MD GfK CZ & SK Marketing Management 2012, Praha Všetky práva zhotoviteľa diela a vlastníkov autorských práv k dielam sú vyhradené. Vyhotovovanie rozmnoženín

More information

Deň ústavy a my. Jedinečná pomoc nevidiacim

Deň ústavy a my. Jedinečná pomoc nevidiacim Jedinečná pomoc nevidiacim Už tretí rok spolupracuje s výcvikovou školou pre vodiacich psov Únie nevidiacich a slabozrakých SR Spoločnosť Tesco. Aj 23. augusta tohto roku v Novom Meste nad Váhom v hypermarkete

More information

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES Časopis pre politológiu, najnovšie dejiny, medzinárodné vzťahy, bezpečnostné štúdiá / Journal for Political Sciences, Modern History, International Relations, security

More information

Financovanie obcí pri výkone štátnej správy

Financovanie obcí pri výkone štátnej správy Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a účtovníctva Financovanie obcí pri výkone štátnej správy Community funding for state administration Diplomová

More information

Morey s Piers, Wildwoods (New Jersey) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už

Morey s Piers, Wildwoods (New Jersey) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už Morey s Piers, Wildwoods (New Jersey) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už 17.2.2018 Chcel by si počas svojho amerického leta bývať a pracovať priamo na pláži? Opäť nie je problém. Ako môžeš vidieť,

More information

ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ

ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ THE ANALYSIS OF THE SELECTED MACROECONOMIC INDICATORS OF THE V4 COUNTRIES AFTER THEIR ACCESSION TO THE EU Ľudmila Bednárová ABSTRACT

More information

Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra. Bc. Kristína Kostolná

Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra. Bc. Kristína Kostolná Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra Bc. Kristína Kostolná Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Diplomová práca je rozdelená na teoretickú, analytickú

More information

INFORMINg the SLOVAK COMMUNIty FOR 70 years INFORMUJEME SLOVENSKÚ KANADU UŽ 70. ROKOV

INFORMINg the SLOVAK COMMUNIty FOR 70 years INFORMUJEME SLOVENSKÚ KANADU UŽ 70. ROKOV We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage PM# 40026440 ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA

More information

STAROSTLIVÝ ŠTÁT PRE DOLNÝCH 5 MILIÓNOV

STAROSTLIVÝ ŠTÁT PRE DOLNÝCH 5 MILIÓNOV STAROSTLIVÝ ŠTÁT PRE DOLNÝCH 5 MILIÓNOV Keď niečo sľúbime, tak to aj dodržíme OBSAH Boris Kollár: Prečo to vlastne robíme?... 3 Čo získate, keď budeme mať STAROSTLIVÝ ŠTÁT... 4 I. Ako to dopadne, keď sa

More information

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina Lukáš Urban FOND MIKROPROJEKTOV Trenčín, 2015 Meno a priezvisko autora: Názov práce: Názov práce v angličtine: Katedra: Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina

More information

Mária Kozová, Viera Chrenščová

Mária Kozová, Viera Chrenščová Zborník: Výchova a vzdelávanie k trvalo udržateľnému rozvoju. - Banská Bystrica : Fakulta prírodných vied UMB, 2009. - s. 218-230. - ISBN 978-80-8083-876-8 [Výchova a vzdelávanie k trvalo udržateľnému

More information

EEA and Norway Grants Slovakia. Granty EHP a Nórska Slovensko

EEA and Norway Grants Slovakia. Granty EHP a Nórska Slovensko EEA and Norway Grants 2009-2014 Slovakia Granty EHP a Nórska 2009-2014 Slovensko EEA and Norway Grants 2009-2014 Slovakia Granty EHP a Nórska 2009-2014 Slovensko 2 3 Vydal Úrad vlády SR a Nórske veľvyslanectvo

More information

Porovnanie DPH v rámci V4

Porovnanie DPH v rámci V4 Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra bankovníctva a poisťovníctva Porovnanie DPH v rámci V4 (podtitul práce) Bakalárska práca Autor: Lukáš Danko Bankový

More information

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2009

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2009 ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2009 VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU, N.O. VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU, N.O. BRATISLAVA

More information

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ VRCHOLOVÉHO SPORTU NA SLOVENSKU

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ VRCHOLOVÉHO SPORTU NA SLOVENSKU Masarykova univerzita Fakulta sportovních studií Studijní obor: Management sportu MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ VRCHOLOVÉHO SPORTU NA SLOVENSKU Financing options of the top sport in Slovakia Diplomová práce Vedoucí

More information

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2012

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2012 ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2012 VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU BRATISLAVA 2013 VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU, N.O.

More information

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT Anna PETRUŠKOVÁ Technická univerzita v Košiciach, Ekonomická fakulta anna.petruskova@azet.sk Abstrakt

More information

ÚSPEŠNÉ SLOVENSKO V NEISTOM SVETE

ÚSPEŠNÉ SLOVENSKO V NEISTOM SVETE ÚSPEŠNÉ SLOVENSKO V NEISTOM SVETE AKO BUDE POLITICKÁ STRANA SPOLU OBČIANSKA DEMOKRACIA PRISTUPOVAŤ K EURÓPSKEJ A ZAHRANIČNEJ POLITIKE MIROSLAV BEBLAVÝ VLADIMÍR BILČÍK DALIBOR ROHÁČ SUCCESSFUL SLOVAKIA

More information

zo stužkovej ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 ľudia zo stredoveku rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9

zo stužkovej ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 ľudia zo stredoveku rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9 ČASOPIS GYMNÁZIA JÁNA HOLLÉHO 2. ČÍSLO ŠK. ROKA 2016/17 - CENA 1 2. číslo školského roku 2016/17 - cena 1 rozhovor s marekom Hamšíkom strana 9 SPRAVTE VIANOCE KRAJŠÍMI DEŤOM Z KRÍZOVÉHO CENTRA PREDAJ VIANOČNÝCH

More information

POSTOJ PÁPEŽOV 20. STOROČIA K MASMÉDIÁM PRÍHOVORY NA 7. VEĽKONOČNÚ

POSTOJ PÁPEŽOV 20. STOROČIA K MASMÉDIÁM PRÍHOVORY NA 7. VEĽKONOČNÚ POSTOJ PÁPEŽOV 20. STOROČIA K MASMÉDIÁM PRÍHOVORY NA 7. VEĽKONOČNÚ NEDEĽU Silvia Nováková Prešovská univerzita v Prešove, Gréckokatolícka teologická fakulta, Ulica biskupa Gojdiča 2, 080 01 Prešov silvia.novakova@smail.unipo.sk

More information

1. IDENTIFIKÁCIA ORGANIZÁCIE

1. IDENTIFIKÁCIA ORGANIZÁCIE 1 Obsah 1. IDENTIFIKÁCIA ORGANIZÁCIE... 3 2. HLAVNÉ ČINNOSTI... 5 3. POSLANIE A STREDNODOBÝ VÝHĽAD ORGANIZÁCIE... 5 4. KONTRAKT ORGANIZÁCIE S ÚSTREDNÝM ORGÁNOM A JEHO PLNENIE, ROZPOČET ORGANIZÁCIE... 7

More information

TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak left the holidays close in on us.

TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak left the holidays close in on us. ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA Volume - ročník 74. čislo 23 26. november 2016 Cena / Price: $1.75 TiMe waits for no one: There is only this pre-christmas issue of Kanadsky slovak

More information