Развојем привреде, индустрије и саобраћаја, поготово после II светског рата, као и уклањање баријера међу земљама створили су повољан амбијент за

Size: px
Start display at page:

Download "Развојем привреде, индустрије и саобраћаја, поготово после II светског рата, као и уклањање баријера међу земљама створили су повољан амбијент за"

Transcription

1

2 Развојем привреде, индустрије и саобраћаја, поготово после II светског рата, као и уклањање баријера међу земљама створили су повољан амбијент за развој туризма. Хотели често имају тенденцију да повећају свој удео на међународном тржишту, а као подршка овим циљевима користе следеће факторе: унапређење саобраћаја, а поготово low-cost летова, развој економије. Међутим, осим филозофије хотелских предузећа, своје ставове су мењали и туристи.

3 Хотелски ланац поразумева успостављање пословног система од више објеката под истим именом, који функционишу у ужем или ширем пословно окружењу. У почетној фази развоја ради се о релативно малом броју објеката и ужем просторном окружењу, сходно постојећем тржишном статусу и утицајној зони. Сворцан дефинише хотелске ланце као технолошко и организационо уједначену и тржишно афирмисану хотелијерску корпорацију, препознатљивог пословног стила и марке на домаћем или међународном туристичком тржишту.

4 Хотелска предузећа која желе да успеју на тржишту имају следеће три могућности: међународна оријентација и ширење на нова географска подручја; оријентација на национално или регионално тржиште креирањем адекватне стратегије; попуњавање тржишне нише. Међународни хотелски ланци представљају одличан одговор на процесе глобализације и интернационализације у хотелијерском пословању која се дешавају у протеклих неколико деценција.

5 Израз ʺланциʺ фигуративно и веома добро описује њихову организациону структуру и функционисање. Прво, појам ʺланцаʺ је везан за нераскидивост, што асоцира на стабилност и чврстину организације. Друго, свака карика у ланцу (организационе јединице у разним земљама) је подједнако важна за цео ланац и потпуно је ирелевантно која је карика прва, а која последња (то уосталом, такође није важно у затвореном ланцу, тј. у организационом јединству предузећа). Развојем глобализације и интернационализације пословања хотелска предузећа крећу са креирањем специјализованих хотелских ланаца.

6 Пословање међународних хотелских ланаца најбоље осликава у три временске категорије и то: до 70-их, од 90-их и периодод 90-ихдоданас. Првипериод (до 70-их година) је значајан, јер је у том периоду дошло до формирања најпознатијих светских хотелских ланаца. Други период развоја међународних хотелских ланаца (од 70-их до 90-их) је карактеристичан по њиховом повећаном броју у иностранству.

7 Специфичност овог периода у пословању међународних хотелских ланаца огледа се у следећим моменитма: долази до велике сегментације тржишта, што је за последицу имало креирање разноврсних пословних активности; креирање нове пословне филозофије међународних хотелских ланаца који се базирано на напуштању концепта једне и јединствене марке, и имплементација нових вишеструких марки; промене у власничкој структури хотелских ланаца. Последњи, трећи период развоја међународних хотелских ланаца је обележен значајном променом о домену самог туристичког тржишта, односно тражње на на тржишту.

8 Према методологији часописа Hotels, међународне хотелске ланце делимо у следеће категорије: корпоративни ланци; компаније за хотел менаџмент; добровољни ланци конзорцијуми; конгломерати.

9 Екстерни фактори развоја међународних хотелских ланаца Под екстерне факторе који су значајно утицали на појаву хотелских ланаца наводе се следећи: Експанзија тражње за хотелским услугама и по обиму и по структури; Убрзање привредног развоја појединих региона у свету; Нове технологије.

10 Када говоримо о првом фактору експанзији тражње за хотелским услугама и по обиму и по структури, мора се истаћи да она зависи од нивоа заступљености путовања туристичких, пословних и осталих. Најважнији покретачки услови за туристичка путовања су: раст животног стандарда у развијеним земљама и потребан фонд слободног времена за велики број људи. Пример Hilton Hotels Corporation.

11 Интерни фактори развоја међународних хотелских ланаца Интерни фактори који утичу на развој међународних хотелских ланаца не могу се посматрати одовојено од екстерних фактора. Разлог за то лежи у чињеници да је у највећој мери интерни фактори нпр. циљ и стратегија хотелског ланаца је у зависности од екстерног фактора. За интерне факторе можемо да кажемо да су опредељени циљевима конкретног предузећа у тренутним условима у којима послују. Када говоримо о факторима који утичу на покретање међуанродних хотелских ланаца, неопходно је да се претходно направи разлика између оних који делују у само процесу развоја и оних који се појављују у току каснијег развоја хотелског предузећа.

12 За хотелске услуге се може рећи да поседују следеће карактеристике: неопипљивост, неодвојивости производње и потрошње, хетерогености и немогућности одлагања потрошње. Задовољство корисника представља суштину пословања, односно, успешно реализована услуга одређеног нивоа квалитета и задовољан корисник услуге представљају основу за одржавање тржишне позиције организације у којој су запослени. Као одговор на све захтевније кориснике својих услуга хотели решење налазе у диверсификацији понуде. На тај начин хотели повећавају свој асортиман и укупну понуду, што ће довести до успостављања нове организационе структуре, у чијем склопу ће бити и јединице које се налазе у иностранству.

13 Концепт пословања ресторанских предузећа У функцији опстанка на тржишту ресторанска предузећа су морала да прате тржиште, промену навике, али и захтеве потрошача. Концепт пословања ресторантских предузећа чини следећих пет елемената и то: 1. мени, 2. стратегија производње (припремања) хране, 3. услуга, 4. цене, 5. декор и амбијент.

14 Корпоративни хотелски ланци Када говоримо о овом облику хотелских ланаца неопходно је да претходно објаснимо два појма који карактеришу његово пословање и то су: корпорације и марка (бренд) Корпорација представља једна од најсложенијих правних облика предузећа и најразвијенији облик капиталистичког предузећа. Марка (бренд) је реч симбол, термин, име или облик или њихова комбинација којом се обележава производ одређеног произвођача или трговине а да би се разликовао од производа других производа. Уколико је произвођач извршио извршио правну регистрацију марке онда се користи назив заштитни знак.

15 Како брендови подразумевају и успостављање конзистентног система квалитета и сами брендови за потрошаче постају синоними за одређени ниво квалитета. Ово је посебно битно у међународном хотелском пословању, јер питања категоризације хотелских капцитета нису решена на једноставан начин у различитим земљама, тако да може доћи до значајних одступања у нивоу квалитета и цене услуге, а у оквиру декларативно исте категорије хотелског објекта. Савремене хотелске ланце карактерише јака марка, препознатљива на туристичком тржишту, примена заједничких стандарда, висок ниво квалитета и сл. Највеће хотелске групе развијају више марки. Марке се често везују за име једног ланца, а сваки од њих указује на врсту, категорију или намену објеката које обухвата. Тиме се истовремено презентира врста и квалитет услуга у одговарајућој групи објеката конкретног хотелског ланца.

16 Велике транснационалне компаније које се баве туризмом труде се да на глобалном тржишту потенцирају производе стандардизованих марки. Међутим, за хотелска предузећа је проблем што су потребе и жеље купаца на глобалном тржишту постале универзалне, али истовремено и специјализоване. Већина хотелских ланаца поставља одређене стандарде који гарантују потрошачима јединствен квалитет услуга у свим хотелима одређеног ланца посебно када је реч о одређеном бренду који има дефинисане стандарде пословних процеса, изградње хотела, уређења соба, ресторана и других садржаја и намењени су одређеној циљној групи потрошача. Хотелски бренд не имплицира и нужну стандардизацију у дизајну, јер су услед захтева тржишта многи ланци започели прилагођавање својих објеката локалној култури и окружењу.

17 Ранг Бренд Матично предузеће Собе Хотели 1 7 Days Inn Plateno Hotels Group Best Western Best Western International Holiday Inn Express IHG Holidey Inn Hotels & Resorts 5 Home Inn* 6 Hilton Hotels & Resorts IHG Home Inns Hotels & Managament Hilton Worldwide Hampton by Hilton Hilton Worldwide Marriott Hotels Marriott International Super 8 10 Sheraton Топ 10 хотелских брендова Wyndham Hotel Group Starwood Hotels & Resorts Worldwide

18 Предности брендирања у хотелијерству су следеће: скраћује се уобичајени пут тражења информација, превазилазе се проблеми неопипљивости услуге, омогућава се конзистентност квалитета, смањује се ризик при куповини, доприноси прецизнијој сегментацији тржишта. Највећи број хотелских ланаца успоставља одређене стандарде који обезбеђују својим крајњим корисницима јединствен квалитет услуга у свимхотелимаодређеногланца. Овде се посебно односи на хотелски бренд, који поседује прецизиране стандардизоване пословне процесе, хотелску изградњу, уређења соба, ресторана и осталих садржаја који су фокусирани ка одређеној фокус групи крајњих корисника.

19 Добровољни ланци Ова група хотелских предузећа најчешће заснива своју активност на пружању услуга глобалног маркетинга и резервација независним хотелима и корпоративним ланцима, нарочито онима националног карактера. Алтеративни и често употребљавани назив им је "конзорцијуми", а с обзиром на описане активности добро их представљају и назив "маркетиншке хотелске групе". У основи се ради о добровољном удруживању групе независних хотела или националних ланаца који траже међународну клијентелу и укључују се кроз наведене активности у процесе глобализације хотелског пословања.

20 Као једна од карактеристика добровољних ланаца представља и власнички статус објеката који улазе у конзорцијум. Можемо говорити о директном власничком статусу где су власници ти који непосредно улазе у конзорцијум. Други облик власничког статуса се односи на објекте у закупу, франшизираним и осталим хотелима у којим чланство у конзорцијуму мора претходно да добије потврду од стране власника. За приватне власнике улазак у добровољни ланац пружање има следеће користи: коришћење маркетинга на глобалном нивоу, резервациони систем и смањење трошкова на основу економије обима. За разлику од њих, независни хотели и национални ланци имају корист од улазка у ове маркетиншке групе кроз унапређње пословне понуде под њиховим именом, Као и коришћење утицаја које ове групе праве на тржишту у наведеним областима.

21 Основне активности добровољних ланаца које они стално унапређују се: Продаја и резервациони системи; Оглашавање и остале промотивне активности; Сарадња са авио компанијама и путничким агенцијама; и Остале услуге.

22 Конгломерати Конгломерат представља врсту предузећа које своје пословање заснива на конгломератској диверсификацији што представља процес ширења асортимана производа у производном програму предузећа, који су различити и међусобно потпуно неповезани, како по начину производа, тако и по намени производа и начину продаје. Пораст интернационализације пословања у хотелској индустрији инцирао је и нове моделе подизања конкурентности и унапређења квалитета услуга хотелских ланаца, а то су процеси укрупањавања организација. Када говоримо о укрупњавању хотелских организација ту се најчешће мисли на конгломерате и доборовољне хотелске ланце (конзорцијуме).

23 Конгломерати представља интеграцију хотелских предузећа са другим различитим организацијама из туристичког пословања, али и других индустрија. То могу бити: туроператери, авио предузећа и друга предузећа из области саобраћаја, интернет провајдери, грађевинска предузећа, агенције за промет некретнина, банке и остале финансиске институције и сл.

24 Конгломерати у развијеним економијама се формирају путем преузимања. Преузимање представља спајања две или више предузећа у једно, која од тада представља засебну организациону пословну целину. Кроз преузимање долази до спајања различитих хотелских брендова који су приближне величине и категорија. Међутим, њихов процес интеграције се обично заснива на обједињавању капитала у функцији расподеле хотелског тржишта. За хотелска предузећа која улазе у конгломерат важно је да и поред свих предности које су стекли, а које смо већ и споменули, задрже своју самосталност.

Угоститељство је привредна делатност која се бави пружањем услуга смештаја и исхране те припреме хране и пића.

Угоститељство је привредна делатност која се бави пружањем услуга смештаја и исхране те припреме хране и пића. др Александра Вујко Угоститељство је привредна делатност која се бави пружањем услуга смештаја и исхране те припреме хране и пића. Основна сврха угоститељског пословања је задовољење жеља и потреба потрошача!!!

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

СПЕЦИФИЧНОСТИ ПРОМОЦИЈЕ КАО ИНСТРУМЕНТА МАРКЕТИНГ МИКСА У ТУРИЗМУ

СПЕЦИФИЧНОСТИ ПРОМОЦИЈЕ КАО ИНСТРУМЕНТА МАРКЕТИНГ МИКСА У ТУРИЗМУ Часопис БизИнфо Година 2015, волумен 6, број 1, стр. 65-78 BizInfo Journal Year 2015, Volume 6, Number 1, pp. 65-78 Стручни рад/ Professional paper УДК/UDC: 338.487:659.1 658.82 DOI:10.5937/BIZINFO1501065U

More information

УПРАВЉАЊЕ ИНСТРУМЕНТИМА МАРКЕТИНГ МИКСА НА ПРИМЕРУ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА

УПРАВЉАЊЕ ИНСТРУМЕНТИМА МАРКЕТИНГ МИКСА НА ПРИМЕРУ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ НИШ ДЕПАРТМАН ЗА ГЕОГРАФИЈУ УПРАВЉАЊЕ ИНСТРУМЕНТИМА МАРКЕТИНГ МИКСА НА ПРИМЕРУ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА (Мастер рад) Ментор: др Јелена С. Петровић Кандидат:

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

Структура студијских програма

Структура студијских програма УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ АДУ, ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА труктура студијских програма НОВИ АД 2010. пецијалистичке струковне студије трана 2 тудијски програм: ПРВА ГОДИНА татус П В ИР ДОН 1 IS001 Ефективни менаџмент

More information

Креирање апликација-калкулатор

Креирање апликација-калкулатор 1 Креирање апликација-калкулатор Сабирање стрингова 1. Поставити на форму три поља за едитовање и једно дугме са натписом Сабери. 2. Кликом на дугме, треба да се у последњем пољу појави резултат сабирања

More information

КОРПОРАТИВНИ БРЕНД У ФУНКЦИЈИ ТРЖИШНЕ КОНКУРЕНТНОСТИ ПРОИЗВОДА И УСЛУГА

КОРПОРАТИВНИ БРЕНД У ФУНКЦИЈИ ТРЖИШНЕ КОНКУРЕНТНОСТИ ПРОИЗВОДА И УСЛУГА УДК: 339.138 Оригинални научни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година IX Број II стр. 385-410 Mсц Јован М. Лучић 1 Порески инспектор Министарство финансија-пореска управа Доц. др Бранислав Радновић

More information

Стандарди у области безбедности ИKТ-а. Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије

Стандарди у области безбедности ИKТ-а. Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије Стандарди у области безбедности ИKТ-а Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије Стандарди у области ИКТ-а Стандардизацијом у области информационих технологија највећим делом бави се ISO/IEC

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ. Мр Ивана Ђелошевић ДЕТЕРМИНАНТЕ ПРОМЕНА ПОСЛОВАЊА И ЊИХОВ УТИЦАЈ НА УПРАВЉАЊЕ САВРЕМЕНИМ МАРКЕТИНГОМ

УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ. Мр Ивана Ђелошевић ДЕТЕРМИНАНТЕ ПРОМЕНА ПОСЛОВАЊА И ЊИХОВ УТИЦАЈ НА УПРАВЉАЊЕ САВРЕМЕНИМ МАРКЕТИНГОМ УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Ивана Ђелошевић ДЕТЕРМИНАНТЕ ПРОМЕНА ПОСЛОВАЊА И ЊИХОВ УТИЦАЈ НА УПРАВЉАЊЕ САВРЕМЕНИМ МАРКЕТИНГОМ Докторска дисертација Косовска Митровица, 2016. година Идентификациона

More information

УТИЦАЈ ДЕМОГРАФСКИХ КАРАКТЕРИСТИКА ГЕНЕРАЦИЈА НА КРЕИРАЊЕ НОВИХ УСЛУГА

УТИЦАЈ ДЕМОГРАФСКИХ КАРАКТЕРИСТИКА ГЕНЕРАЦИЈА НА КРЕИРАЊЕ НОВИХ УСЛУГА УДК: 339.138 Оригинални научни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година X Број I Стр 117-138 мр Давор М. Николић 1 Универзитет Унион Никола Тесла, Београд, Факултет за право, безбедност и менаџмент

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018 На основу чл.6, 6а и 7. Закона о порезима на имовину (Сл. Гласник РС'', бр. 26/01, 45/02, 80/02, 135/04, 61/07, 5/09, 101/10, 24/11, 78/11, 57/12-УС и 47/13 и 68/14-др.закон), члана 6. и 11. Закона о финансирању

More information

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ КАО ФАКТОР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ КАО ФАКТОР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Олгица Несторовић СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ КАО ФАКТОР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ - ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА- Крагујевац, 2015. година Ментор: др Ненад

More information

- ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈA -

- ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈA - Факултет за финансије, банкарство и ревизију КВАЛИТЕТ У СКЛАДУ СА СТАНДАРДИМА КАО БИТАН ФАКТОР СТИЦАЊА ПОВЕРЕЊА У ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ - ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈA - Ментор: Проф. др Видоје Морачанин Кандидат:

More information

КАНАЛИ МАРКЕТИНГА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА

КАНАЛИ МАРКЕТИНГА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА Др Катица Радосављевић КАНАЛИ МАРКЕТИНГА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА Београд, 2017. Издавач: Институт економских наука Змај Јовина 12, Београд Тел. (011) 2622-357, 2623-055 Факс: (011) 2181-471 www.ien.bg.ac.rs

More information

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ др Милан Јанковић, директор Општи приказ Број становника: 7,18милиона (без Косова и Метохије) Укупна површина: 88.502 km² БДП у 2013:

More information

ПРИМЕНА МАРКЕТИНГА У ВАНПРИВРЕДНИМ (НЕПРОФИТНИМ) ОРГАНИЗАЦИЈАМА

ПРИМЕНА МАРКЕТИНГА У ВАНПРИВРЕДНИМ (НЕПРОФИТНИМ) ОРГАНИЗАЦИЈАМА УНИВЕРЗИТЕТ СИНГИДУНУМ Департман за последипломске студије СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: МАРКЕТИНГ И ТРГОВИНА МАСТЕР РАД ПРИМЕНА МАРКЕТИНГА У ВАНПРИВРЕДНИМ (НЕПРОФИТНИМ) ОРГАНИЗАЦИЈАМА Ментор: Проф.др. Данило Голијанин

More information

ЗНАЧАЈ МУЛТИНАЦИОНАЛНИХ КОМПАНИЈА У ПРОЦЕСУ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НEЗБИТ ФАКУЛТЕТ ЗА МЕНАЏМЕНТ ЗАЈЕЧАР

ЗНАЧАЈ МУЛТИНАЦИОНАЛНИХ КОМПАНИЈА У ПРОЦЕСУ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НEЗБИТ ФАКУЛТЕТ ЗА МЕНАЏМЕНТ ЗАЈЕЧАР УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НEЗБИТ ФАКУЛТЕТ ЗА МЕНАЏМЕНТ ЗАЈЕЧАР ЗНАЧАЈ МУЛТИНАЦИОНАЛНИХ КОМПАНИЈА У ПРОЦЕСУ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ «ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА» Ментор Проф. Др. Силвана Илић Кандидат Мр Драган

More information

Макроекономски ефекти развоја туризма у Великој Британији

Макроекономски ефекти развоја туризма у Великој Британији УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА ГЕОГРАФИЈУ Макроекономски ефекти развоја туризма у Великој Британији МАСТЕР РАД Ментор: Студент: Др Петровић С. Јелена Никодијевић Никола Број

More information

Пословање туристичких агенција

Пословање туристичких агенција LOGO Пословање туристичких агенција др Вања Драгићевић vanja.dragicevic@dgt.uns.ac.rs ОДРЕЂИВАЊЕ ЦЕНЕ ТУРИСТИЧКИХ АРАНЖМАНА Трошкови пословања Накнада за рад Тражња Цене услуга Цена Конкуренција ОДРЕЂИВАЊЕ

More information

Почетак развоја хотелијерства Интензивнији развој хотелијерства Нови период развоја хотелијерства

Почетак развоја хотелијерства Интензивнији развој хотелијерства Нови период развоја хотелијерства Почетак развоја хотелијерства Интензивнији развој хотелијерства Нови период развоја хотелијерства Рани период развоја хотелијерства у Републици Србији Нови период хотелијерства у Републици Србији ПОЧЕТАК

More information

ПЛАНИРАЊЕ РАЗВОЈА ТУРИЗМА

ПЛАНИРАЊЕ РАЗВОЈА ТУРИЗМА Зборник радова Департмана за географију, туризам и хотелијерство 38/2009. Оригинални научни рад UDK: 338.48 ПЛАНИРАЊЕ РАЗВОЈА ТУРИЗМА PLANNING FOR DEVELOPMENT OF TOURISM Др Слободан Благојевић* РЕЗИМЕ:Планирање

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCIV- Бр. 2 YEAR 2014 TOME XCIV - N о 2

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCIV- Бр. 2 YEAR 2014 TOME XCIV - N о 2 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2014. СВЕСКА XCIV- Бр. 2 YEAR 2014 TOME XCIV - N о 2 Оriginal Scientific papers UDC: 338.48(479.6) DOI: 10.2298/GSGD1402031L

More information

МОДЕЛ ОРГАНИЗАЦИОНЕ СТРУКТУРЕ ПРЕДУЗЕЋА ЈАВОР АД КУШИЋИ

МОДЕЛ ОРГАНИЗАЦИОНЕ СТРУКТУРЕ ПРЕДУЗЕЋА ЈАВОР АД КУШИЋИ МОДЕЛ ОРГАНИЗАЦИОНЕ СТРУКТУРЕ ПРЕДУЗЕЋА ЈАВОР АД КУШИЋИ Милица Богдановић Факултет техничких наука, Чачак, Инжењерски менаџмент, 2012/2013 milicabogdanovic@live.com Ментор рада: Др Мирослав Радојичић Апстракт

More information

Докторска дисертација

Докторска дисертација УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Бранка Г. Спасојевић МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈА У ФУНКЦИЈИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА Докторска дисертација Косовска Митровица, 2016. година УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ

More information

УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ Гоце Делчева 8, Београд

УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ Гоце Делчева 8, Београд fmz Анализа пословања др Маја Андријашевић, доцент 1. Значај финансијске анализе за процес доношења одлука 2. Анализа финансијске ситуације привредног друштва 3. Анализа у функцији унапређења успешности

More information

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА КОНГРЕСНОГ ТУРИЗМА БЕОГРАДА И ПРАГА

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА КОНГРЕСНОГ ТУРИЗМА БЕОГРАДА И ПРАГА Зборник радова Географски факултет Универзитета у Београду 63 (119-146) Оригинални научни рад УДК: 338.48-6:65(497.11)(437.11) doi: 10.5937/zrgfub1563119B КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА КОНГРЕСНОГ ТУРИЗМА БЕОГРАДА

More information

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА ВОДИЧ ЗА ПИЧЕВЕ 1 УВОД Индустрија комуникација у Србији је достигла стадијум развоја у којем и клијенти и агенције изражавају незадовољство процесом спровођења пичева (Pitch). ИАА Србија је као трипартитна

More information

Хоризонтални споразуми у праву Србије и праву Европске уније

Хоризонтални споразуми у праву Србије и праву Европске уније УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Катедра за правно-економске науке Хоризонтални споразуми у праву Србије и праву Европске уније (мастер рад) МЕНТОР: Доц. др Александар Мојашевић СТУДЕНТ: Стефан Стефановић

More information

ЕЛЕКТРОНСКИ МЕНАЏМЕНТ ЉУДСКИХ РЕСУРСА (Е-МЉР): НОВИ КОНЦЕПТ ЗА ДИГИТАЛНО ДОБА

ЕЛЕКТРОНСКИ МЕНАЏМЕНТ ЉУДСКИХ РЕСУРСА (Е-МЉР): НОВИ КОНЦЕПТ ЗА ДИГИТАЛНО ДОБА XXII Интернационални научни скуп Стратегијски менаџмент и системи подршке одлучивању у стратегијском менаџменту 19. мај 2017, Суботица, Република Србија Немања Бербер Економски факултет у Суботици Универзитет

More information

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Достава захтева и пријава М-4 за 2015. годину преко електронског сервиса Фонда ПИО е-м4 Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Привредна комора Србије Београд, 7. март 2016. године www.pio.rs

More information

УНИВЕРЗИТЕТ ''ЏОН НЕЗБИТ'' ФАКУЛТЕТ ЗА ПОСЛОВНЕ СТУДИЈЕ Б Е О Г Р А Д. МА Александар Базић

УНИВЕРЗИТЕТ ''ЏОН НЕЗБИТ'' ФАКУЛТЕТ ЗА ПОСЛОВНЕ СТУДИЈЕ Б Е О Г Р А Д. МА Александар Базић УНИВЕРЗИТЕТ ''ЏОН НЕЗБИТ'' ФАКУЛТЕТ ЗА ПОСЛОВНЕ СТУДИЈЕ Б Е О Г Р А Д МА Александар Базић ЗНАЧАЈ ОДНОСА С ЈАВНОШЋУ ЗА ИЗГРАДЊУ И ОДРЖАВАЊЕ ИМИЏА КОМПАНИЈЕ (Докторска дисертација) Београд, 2016. године

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Образац Д4 ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Презиме, име једног родитеља и име Датум и место рођења Звање Година уписа 2007. Година завршетка 2011. Просечна

More information

МАРКЕТИНГ У СПОРТУ И ПР У СПОРТУ

МАРКЕТИНГ У СПОРТУ И ПР У СПОРТУ АКАДЕМИЈА ФУДБАЛА БЕОГРАД МАРКЕТИНГ У СПОРТУ И ПР У СПОРТУ Спец. Јелена Радовић Јовановић Београд, 2008. 1 О аутору Јелена Радовић Јовановић, рођена 1980. године у Београду. Дипломирала општу лингвистику

More information

УЛОГА ИНТЕРНЕТА И ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА У ПРОЦЕСУ РЕГРУТАЦИЈЕ И СЕЛЕКЦИЈЕ

УЛОГА ИНТЕРНЕТА И ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА У ПРОЦЕСУ РЕГРУТАЦИЈЕ И СЕЛЕКЦИЈЕ XXII Интернационални научни скуп Стратегијски менаџмент и системи подршке одлучивању у стратегијском менаџменту 19. мај 2017, Суботица, Република Србија Агнеш Славић Економски факултет у Суботици, Универзитет

More information

УТИЦАЈ СВЕТСКЕ ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ НА ГЛОБАЛНИ ТУРИСТИЧКИ ПРОМЕТ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

УТИЦАЈ СВЕТСКЕ ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ НА ГЛОБАЛНИ ТУРИСТИЧКИ ПРОМЕТ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ УДК: 338.48:330.34 (497.11) Прегледни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година VIII Број I стр. 281-306 Слободан Ракић 1 Универзитет Едуконс Сремска Каменица - Нови Сад Факултет пословне економије

More information

УПРАВЉАЊЕ ТРОШКОВИМА КАО ИЗВОР КОНКУРЕНТНОСТИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

УПРАВЉАЊЕ ТРОШКОВИМА КАО ИЗВОР КОНКУРЕНТНОСТИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ Економски погледи, 1/2010, стр. 33-44, Прегледни рад, UDC (659.168) УПРАВЉАЊЕ ТРОШКОВИМА КАО ИЗВОР КОНКУРЕНТНОСТИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ COST MANAGEMENT AS FACTOR OF ORGANISATIONAL COMPETITIVENESS Радмила Мицић

More information

Развој здравственог и wellness туризма у бањама Србије

Развој здравственог и wellness туризма у бањама Србије УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Департман за географију Развој здравственог и wellness туризма у бањама Србије (Мастер рад) Ментор: Кандидат: Проф. др Петровић С. Јелена Милојковић Д.

More information

У ОВОМ БРОЈУ. 4. Уводник људски ресурси - подршка за запослене велики подстрек за будућност 8. Тема броја. Иван Шулеић 10. вести

У ОВОМ БРОЈУ. 4. Уводник људски ресурси - подршка за запослене велики подстрек за будућност 8. Тема броја. Иван Шулеић 10. вести 2017 У ОВОМ БРОЈУ ДИС Гласник је бесплатан. Електронско издање листа налази се на сајтовима: www.dis.rs и www.dismarket.rs ИЗДАВАЧ: ПТП ДИС, Булевар ослобођења 1б, 11319 Крњево РЕДАКЦИЈА: Иван Шулеић,

More information

ГЕНЕРИСАЊЕ ВРЕДНОСТИ ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ СУБЈЕКТЕ КАО ЦИЉ САВРЕМЕНОГ КОРПОРАТИВНОГ ПРЕДУЗЕЋА

ГЕНЕРИСАЊЕ ВРЕДНОСТИ ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ СУБЈЕКТЕ КАО ЦИЉ САВРЕМЕНОГ КОРПОРАТИВНОГ ПРЕДУЗЕЋА UDC 658 UDC 005.3 DOI: 10.2298/ZMSDN1344467Z Оригинални научни рад ГЕНЕРИСАЊЕ ВРЕДНОСТИ ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ СУБЈЕКТЕ КАО ЦИЉ САВРЕМЕНОГ КОРПОРАТИВНОГ ПРЕДУЗЕЋА Владимир Закић Пољопривредни факултет Универзитета

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА LXXXVI - Бр. 2 YEAR 2006 TOME LXXXVI - N о 2

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА LXXXVI - Бр. 2 YEAR 2006 TOME LXXXVI - N о 2 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2006. СВЕСКА LXXXVI - Бр. 2 YEAR 2006 TOME LXXXVI - N о 2 Оригиналан научни рад UDC 911.3:380.8 НЕВЕНА ЋУРЧИЋ ПРЕЗЕНТАЦИЈА

More information

ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ КАО ПОДСТИЦАЈНИ ФАКТОР ЕВОЛУЦИЈЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ КА LEAN УПРАВИ

ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ КАО ПОДСТИЦАЈНИ ФАКТОР ЕВОЛУЦИЈЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ КА LEAN УПРАВИ ЕКОНОМИКА Vol. 60, април-јун 2014, бр. 2 ISSN 0350-137X, EISSN 2334-9190, UDK 338 (497,1) Стр. 199-208 Јелена Лукић 1 Parallel d.o.o. Beograd Владимир Мирковић 2 Sberbank a.d. Beograd ПРЕГЛЕДНИ РАД Рад

More information

ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ

ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ Скраћени назив пројекта: Пун назив пројекта: Број пројекта: План финансирања: Координатор: Датум почетка пројекта: Трајање пројекта: EVAL- INNO Јачање надлежности за евалуацију

More information

ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА КАО ОСНОВА РАЗВОЈА ТУРИЗМА СРБИЈЕ

ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА КАО ОСНОВА РАЗВОЈА ТУРИЗМА СРБИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ КРАГУЈЕВАЦ Мр Никола Р. Бошковић ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА КАО ОСНОВА РАЗВОЈА ТУРИЗМА СРБИЈЕ Докторска дисертација Крагујевац, 2015. година Ментор:

More information

КОНТРОЛНИ МЕХАНИЗМИ КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА **

КОНТРОЛНИ МЕХАНИЗМИ КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА ** Др Милена Јовановић Zattila, * Редовни професор Правног факултета Универзитет у Нишу оригиналан научни чланак doi:10.5937/zrpfni1674189j UDK: 347.72.037 Рад примљен: 30.09.2016. Рад прихваћен: 25.10.2016.

More information

5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу "7th ESENIAS Workshop" (предмет број 670 од године).

5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу 7th ESENIAS Workshop (предмет број 670 од године). 5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу "7th ESENIAS Workshop" (предмет број 670 од 05.04.2017. године). Након пребројавања приспелих одговора председник Научног већа др Јелена Јовић, констатовала

More information

ПРИНЦИПИ ПОСЛОВНЕ ЕТИКЕ КАО ДЕТЕРМИНАНТА ОРГАНИЗАЦИОНЕ КУЛТУРЕ У СПОРТСКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

ПРИНЦИПИ ПОСЛОВНЕ ЕТИКЕ КАО ДЕТЕРМИНАНТА ОРГАНИЗАЦИОНЕ КУЛТУРЕ У СПОРТСКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА УДК: 174: 746/799 Прегледни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година VIII Број II стр. 301-314 др Милан Нешић 1, ванредни професор Универзитет Едуконс, Факултет за спорт и туризам, Нови Сад др

More information

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈИ - РАЗЛИКЕ У НАЧИНУ ИНВЕСТИРАЊА И ЊИХОВЕ ПОСЛЕДИЦЕ

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈИ - РАЗЛИКЕ У НАЧИНУ ИНВЕСТИРАЊА И ЊИХОВЕ ПОСЛЕДИЦЕ ЖЕЉКО ВОЈИНОВИЋ УДК 339.96(497.11) ВЕРА ЗЕЛЕНОВИЋ Монографска студија Економски факултет у Суботици Примљен: 02.05.2017 Одобрен: 28.05.2017 Страна: 491-501 СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈИ - РАЗЛИКЕ

More information

ПРОМЕНЕ КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА ПОД УТИЦАЈЕМ ПРОЦЕСА ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ МЕЂУНАРОДНЕ ПРИВРЕДЕ - СА ОСВРТОМ НА СРБИЈУ

ПРОМЕНЕ КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА ПОД УТИЦАЈЕМ ПРОЦЕСА ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ МЕЂУНАРОДНЕ ПРИВРЕДЕ - СА ОСВРТОМ НА СРБИЈУ ГОРАН М. ЈЕЛИЧИЋ УДК 338:339.9 МАРИНА Д. КОВИНИЋ Монографска студија Факултет за пословне студије Примљен: 17.04.2017 Београд Одобрен: 12.05.2017 Страна: 433-449 ПРОМЕНЕ КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА ПОД УТИЦАЈЕМ

More information

Облици и методe раста међународних хотелских ланаца...

Облици и методe раста међународних хотелских ланаца... др Александра Вујко Облици и методe раста међународних хотелских ланаца... Коришћена су два основна начина: директно инвестирање кроз форму изградње нових објеката, укључујући и заједничка улагања са домицилним

More information

АНАТОМИЗОВАЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ТРАЖЊЕ У СВЕТЛУ ЗАКОНИТОСТИ, ФЕНОМЕНА И ПАРАДОКСА У ПОТРОШЊИ 1

АНАТОМИЗОВАЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ТРАЖЊЕ У СВЕТЛУ ЗАКОНИТОСТИ, ФЕНОМЕНА И ПАРАДОКСА У ПОТРОШЊИ 1 Анатомизовање туристичке тражње у светлу... Прегледни рад Економика пољопривреде Број 4/2011. УДК: 338.486.1.02 АНАТОМИЗОВАЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ТРАЖЊЕ У СВЕТЛУ ЗАКОНИТОСТИ, ФЕНОМЕНА И ПАРАДОКСА У ПОТРОШЊИ 1 С.

More information

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена На основу члана 52. став 3. Закона о средствима за заштиту биља ( Службени гласник РС, брoj 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз сагласност Министра здравља, доноси П Р А В И Л Н

More information

РАЗВОЈ МЕТОДОЛОГИЈЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ КВАЛИТЕТОМ ПРОЈЕКАТА У ИНДУСТРИЈИ

РАЗВОЈ МЕТОДОЛОГИЈЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ КВАЛИТЕТОМ ПРОЈЕКАТА У ИНДУСТРИЈИ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА МР САНДРА Б. МИЛУНОВИЋ РАЗВОЈ МЕТОДОЛОГИЈЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ КВАЛИТЕТОМ ПРОЈЕКАТА У ИНДУСТРИЈИ Докторска дисертација Београд, 2013. године УНИВЕРЗИТЕТ У

More information

СТРАТЕГИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ХОТЕЛА ЈУГОСЛАВИЈА БЕОГРАД

СТРАТЕГИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ХОТЕЛА ЈУГОСЛАВИЈА БЕОГРАД Зборник радова Департмана за географију, туризам и хотелијерство 33-34/2005. Оригинални научни рад UDK 640.4:005 СТРАТЕГИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ХОТЕЛА ЈУГОСЛАВИЈА БЕОГРАД STRATEGIC MANAGEMENT OF HOTEL YUGOSLAVIA

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу:

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Посл.бр. 10-17/16/5 дана 14.07.2016. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ УГОВОРА О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ

More information

УСЛОВИ И КРИТЕРИЈУМИ ЗА СТИЦАЊЕ ПРАВА НА ИСТИЦАЊЕ НОВОГ СИМБОЛА ЗА ПРОИЗВОДЕ ОД ДРВЕТА

УСЛОВИ И КРИТЕРИЈУМИ ЗА СТИЦАЊЕ ПРАВА НА ИСТИЦАЊЕ НОВОГ СИМБОЛА ЗА ПРОИЗВОДЕ ОД ДРВЕТА UDK 658.626: 630*7 (497.11) Стручни рад УСЛОВИ И КРИТЕРИЈУМИ ЗА СТИЦАЊЕ ПРАВА НА ИСТИЦАЊЕ НОВОГ СИМБОЛА ЗА ПРОИЗВОДЕ ОД ДРВЕТА НЕНАД РАНКОВИЋ 1 БРАНКО ГЛАВОЊИЋ 1 МИЛАН НЕШИЋ 1 1. УВОД Извод: У преради

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА Центар за културу Влада Дивљан Митрополита Петра бр. 8, Београд Број: ППЈН 1-6/17 Датум: 23.01.2017. године www.ckvladadivljan.rs КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ СРПСКА БАЈКА

More information

Маркетинг у туризму и хотелијерству. Вежбе -4

Маркетинг у туризму и хотелијерству. Вежбе -4 Маркетинг у туризму и хотелијерству Вежбе -4 Управљање маркетинг активностима Задовољење потреба потрошача основа маркетинг активности Планирање треба да предупреди погрешне одлуке Скупо плаћање погрешних

More information

Архитектура и организација рачунара 2

Архитектура и организација рачунара 2 Архитектура и организација рачунара 2 Садржај Увод Циљеви и исход предмета Наставници Програм предмета Лабораторијске вежбе Предиспитне обавезе студената Начин полагања испита Литература 2/16 Увод Назив

More information

Сигурност у програмском. https://docs.oracle.com/javase/8/do cs/technotes/guides/security/overvie w/jsoverview.html

Сигурност у програмском. https://docs.oracle.com/javase/8/do cs/technotes/guides/security/overvie w/jsoverview.html Сигурност у програмском језику Java https://docs.oracle.com/javase/8/do cs/technotes/guides/security/overvie w/jsoverview.html Java сигурносна архитектура Сигурносна архитектура за програмски језик Java

More information

КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ЕВРОПИ

КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ЕВРОПИ УНИВЕРЗИТЕТ СИНГИДУНУМ Департман за Последипломске студије ПОСЛОВНИ СИСТЕМИ У ТУРИЗМУ И ХОТЕЛИЈЕРСТВУ MАСТЕР СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МАСТЕР РАД КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ЕВРОПИ Ментор: Проф. др Марија Максин Кандидат:

More information

ПУТ РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА КАО ПРОИЗВОД КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА СРБИЈЕ

ПУТ РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА КАО ПРОИЗВОД КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА СРБИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ СИНГИДУНУМ ДЕПАРТМАН ЗА ПОСЛЕДИПЛОМСКЕ СТУДИЈЕ МАСТЕР СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ПОСЛОВНИ СИСТЕМИ У ТУРИЗМУ МАСТЕР РАД ПУТ РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА КАО ПРОИЗВОД КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА СРБИЈЕ Ментор: Студент: проф.

More information

МОДЕЛ ДРУШТВЕНОГ МАРКЕТИНГА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

МОДЕЛ ДРУШТВЕНОГ МАРКЕТИНГА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ НЕДЕЉКО ПРДИЋ УДК 32.019.5 ЈКП Тржница Монографска студија Нови Сад Примљен: 26.04.2015 Одобрен: 18.05.2015 МОДЕЛ ДРУШТВЕНОГ МАРКЕТИНГА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ Сажетак: У савременом начину размишљања расположење

More information

CUSTOMER SATISFACTION FOCUS IN INTEGRATED MANAGEMENT APPLIED THROUGH BSC CONCEPT IN ADMINISTRATIVE SERVICE IN LOCAL GOVERNMENT OF BANJA LUKA CITY

CUSTOMER SATISFACTION FOCUS IN INTEGRATED MANAGEMENT APPLIED THROUGH BSC CONCEPT IN ADMINISTRATIVE SERVICE IN LOCAL GOVERNMENT OF BANJA LUKA CITY DOI: COBISS: Stručni rad ФОКУС НА ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА У ИНТЕГРИСАНОМ МЕНАЏМЕНТУ КРОЗ ПРИМЈЕНУ БСЦ КОНЦЕПТА У ГРАДСКОЈ УПРАВИ БАЊА ЛУКА 162 CUSTOMER SATISFACTION FOCUS IN INTEGRATED MANAGEMENT APPLIED

More information

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА Број:260 Датум: 11.04.2016. Сремска На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник РС бр.124/2012, 14/15 и 68/15) и Извештаја Комисије о стручној оцени понуде број 256 од 08.04.2016., директор

More information

Mетрологија, стандардизација и оцењивање усаглашености Изградња инфраструктуре за одрживи развој

Mетрологија, стандардизација и оцењивање усаглашености Изградња инфраструктуре за одрживи развој Mетрологија, стандардизација и оцењивање усаглашености Изградња инфраструктуре за одрживи развој Предузећа и владе користе метрологију, стандардизацију и оцењивање усаглашености да би побољшали производњу,

More information

МАРКЕТИНГ КАО ФАКТОР РЕПУТАЦИЈЕ ПРЕДУЗЕЋА

МАРКЕТИНГ КАО ФАКТОР РЕПУТАЦИЈЕ ПРЕДУЗЕЋА УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ АНА М. СТОЈКОВИЋ МАРКЕТИНГ КАО ФАКТОР РЕПУТАЦИЈЕ ПРЕДУЗЕЋА -докторска дисертација- Ниш, 2017. УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ АНА М. СТОЈКОВИЋ МАРКЕТИНГ КАО

More information

О Д Л У К У о додели уговора за ЈН 03/2016

О Д Л У К У о додели уговора за ЈН 03/2016 Република Србија Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Трг краља Александра 11 Број: 01-547/3 18.03.2016. године На основу члана 108. став 1., а у вези са чланом 107. став 3. Закона о јавним набавкама ( Сл.

More information

Улагања у науку, технологију и иновације одабраних земаља света

Улагања у науку, технологију и иновације одабраних земаља света НАУКА, НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ИНОВАЦИЈА МЕНАЏМЕНТА У СВЕТУ 263 латива постали су важан фактор у доношењу стратегијских одлука предузећа о развоју технологије и њеној дифузији. Под појмом интелектуални капитал

More information

ХОТЕЛИЈЕРСКО ПОСЛОВАЊЕ

ХОТЕЛИЈЕРСКО ПОСЛОВАЊЕ ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА УЖИЦЕ Предмет: ХОТЕЛИЈЕРСКО ПОСЛОВАЊЕ др Радомир Стојановић 2016 година ТУРИЗАМ као сложена и разноврсна делатност угоститељство Отуристичке агенције бројне

More information

ОЦЕНА ТРАЖЊЕ ЗА КОНСУЛТАНТСКИМ УСЛУГАМА КОД ПРЕДУЗЕЋА У АГРОКОМПЛЕКСУ СРБИЈЕ 1

ОЦЕНА ТРАЖЊЕ ЗА КОНСУЛТАНТСКИМ УСЛУГАМА КОД ПРЕДУЗЕЋА У АГРОКОМПЛЕКСУ СРБИЈЕ 1 Оригинални научни рад Економика пољопривреде Број 1/2010. УДК: 339.13:631(497.11) ОЦЕНА ТРАЖЊЕ ЗА КОНСУЛТАНТСКИМ УСЛУГАМА КОД ПРЕДУЗЕЋА У АГРОКОМПЛЕКСУ СРБИЈЕ 1 Б. Михаиловић 2, М. Милановић 3, Д. Цвијановић

More information

Употреба информационо-комуникационих технологија у Републици Србији, 2012.

Употреба информационо-комуникационих технологија у Републици Србији, 2012. Саопштење за јавност Република Србија Републички завод за статистику Београд, Милана Ракића 5 телефон +381 11 2412-922 www.stat.gov.rs stat@stat.gov.rs Употреба информационо-комуникационих технологија

More information

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ АНЕКСА XVIII УЗ КОНВЕНЦИЈУ О ПРИВИЛЕГИЈАМА И ИМУНИТЕТИМА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ АГЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА СВЕТСКУ ТУРИСТИЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ Члан 1. Потврђује се Анекс

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОСТВАРЕНОМ ПРОМЕТУ ФАКТОРИНГА У ГОДИНИ

ИЗВЕШТАЈ О ОСТВАРЕНОМ ПРОМЕТУ ФАКТОРИНГА У ГОДИНИ ПРИВРЕДНА КОМОРА БЕОГРАДА Секција за развој факторинга ИЗВЕШТАЈ О ОСТВАРЕНОМ ПРОМЕТУ ФАКТОРИНГА У 2016. ГОДИНИ Београд,Мaj, 2017. године у милионима УВОДНЕ НАПОМЕНЕ Анкете о oствареном промету факторинга

More information

РИЗИК КАО ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТ ОСИГУРАЊА

РИЗИК КАО ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТ ОСИГУРАЊА УДК/UDC 368:005.334 Проф. др Владимир Чоловић, научни саветник Институт за упоредно право, Београд РИЗИК КАО ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТ ОСИГУРАЊА Ризик представља основни елемент осигурања, а осигурање представља

More information

1) De lege ferenda регулатива задруга у Србији нека европска искуства, монографија

1) De lege ferenda регулатива задруга у Србији нека европска искуства, монографија на универзитетима у Минхену и Бечу. Диплому са Централно-европског универзитета нострификовао је 2006. године на Правном факултету Универзитета у Београду, стекавши научно звање магистра правних наука.

More information

КАТЕДРА ЗА ПОСЛОВНО УПРАВЉАЊЕ. Листа тема за дипломске радове у школској 2017/2018. години. Наставник: др Раденко Милојевић, редовни професор

КАТЕДРА ЗА ПОСЛОВНО УПРАВЉАЊЕ. Листа тема за дипломске радове у школској 2017/2018. години. Наставник: др Раденко Милојевић, редовни професор КАТЕДРА ЗА ПОСЛОВНО УПРАВЉАЊЕ Листа тема за дипломске радове у школској 2017/2018. години 1. Агенцијско пословање Наставник: др Раденко Милојевић, редовни професор Тема или тематска област дипломског 1.

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

Стратегија развоја туризма града Бања Лука

Стратегија развоја туризма града Бања Лука Туристичка организација града Бањалука Стратегија развоја туризма града Бања Лука 2013-2020. године Јун, 2012. САДРЖАЈ Увод... 5 1. Значај и перспективе туризма као привредне гране... 6 1.1. Туризам као

More information

ТМ Г. XXXIII Бр. 4 Стр Ниш октобар - децембар UDK

ТМ Г. XXXIII Бр. 4 Стр Ниш октобар - децембар UDK ТМ Г. XXXIII Бр. 4 Стр. 1517-1533 Ниш октобар - децембар 2009. UDK 338.58 657.47 Прегледни рад Примљено: 5.3.2009. Љиља Антић Економски факултет Ниш УЗРОЦИ И СИМПТОМИ НЕФУНКЦИОНАЛНОСТИ КЛАСИЧНИХ МЕТОДА

More information

ТМ Г. XXXIV Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK :65

ТМ Г. XXXIV Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK :65 ТМ Г. XXXIV Бр. 2 Стр. 569-584 Ниш април - јун 2010. UDK 005.35:65 Прегледни рад Примљено: 19. 1. 2010. Надица Фигар Економски факултет Ниш ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ ПРЕДУЗЕЋА ОД НЕПРИХВАТАЊА ДО ИНТЕГРИСАЊА

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

Мeтодологија одређивања граница релевантног тржишта

Мeтодологија одређивања граница релевантног тржишта ПОДРШКА ЕУ ЈАЧАЊУ КОНКУРЕНЦИЈЕ У СРБИЈИ 1 Мeтодологија одређивања граница релевантног тржишта Семинар из области заштите конкуренције, КЗК 04/06/2015 ПКС, Београд Доц. др Милан Костић, Економски факултет

More information

ЈАВНИ ПОЗИВ. за учешће на јавном тендеру ради заједничке продаје капитала

ЈАВНИ ПОЗИВ. за учешће на јавном тендеру ради заједничке продаје капитала На основу члана 28. и члана 69. Закона о приватизацији (''Службени гласник РС'' бр. 38/2001, 18/2003, 45/2005 и 123/07), као и чланова 8. и 9. Закона о Акцијском фонду (''Службени гласник РС'' бр. 38/2001

More information

A Step Forward to Youth Employability Економски факултет, Универзитета у Бањој Луци. Бања Лука,

A Step Forward to Youth Employability Економски факултет, Универзитета у Бањој Луци. Бања Лука, A Step Forward to Youth Employability Економски факултет, Универзитета у Бањој Луци Бања Лука, 12.10.2017-11.11.2017. РАСПОРЕД ОБУКА И ПРЕДАВАЊА 12.10.2017. (четвртак) Презентација пројекта, Амфитатар

More information

ЉУДСКА ПРАВА И МЕДИЈИ

ЉУДСКА ПРАВА И МЕДИЈИ Мр Јелена Вучковић, асистент Правни факултет Универзитета у Крагујевцу UDK: 342.727:659.3 Апстракт: Под изразом људска права обично се мисли на одређени број појединачних права и слобода која су садржана

More information

ЗАШТИТА И ОБНОВА ИСТОРИЈСКИХ УРБАНИХ ЦЕЛИНА ПОТРОШАЧКИ ПРОИЗВОД ИЛИ КРЕАТИВНА АКТИВНОСТ?

ЗАШТИТА И ОБНОВА ИСТОРИЈСКИХ УРБАНИХ ЦЕЛИНА ПОТРОШАЧКИ ПРОИЗВОД ИЛИ КРЕАТИВНА АКТИВНОСТ? Проф. др Нађа КУРТОВИЋ ФОЛИЋ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА Резиме ЗАШТИТА И ОБНОВА ИСТОРИЈСКИХ УРБАНИХ ЦЕЛИНА ПОТРОШАЧКИ ПРОИЗВОД ИЛИ КРЕАТИВНА АКТИВНОСТ? Историјске урбане целине могу

More information

ISSN СРПСКА ПРАВНА РЕВИЈА. Година 4, Број 7, 2008 МЕДИЈСКА РЕГУЛАТИВА

ISSN СРПСКА ПРАВНА РЕВИЈА. Година 4, Број 7, 2008 МЕДИЈСКА РЕГУЛАТИВА ISSN 1452-1229 СРПСКА ПРАВНА РЕВИЈА Година 4, Број 7, 2008 МЕДИЈСКА РЕГУЛАТИВА Српска правна ревија Часопис за правно-социолошка истраживања Главни и одговорни уредник Владимир Тодорић Заменик главног

More information

АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ

АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ Акредитациони број/accreditation No: Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 23.10.2009. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-05-010 Важи од/ Valid from: Замењује

More information

ТРЖИШТЕ ФУНКЦИОНАЛНЕ ХРАНЕ У СРБИЈИ И ПОТРЕБА ДОНОШЕЊА ПРАВНЕ РЕГУЛАТИВЕ

ТРЖИШТЕ ФУНКЦИОНАЛНЕ ХРАНЕ У СРБИЈИ И ПОТРЕБА ДОНОШЕЊА ПРАВНЕ РЕГУЛАТИВЕ ВУК М. РАИЧЕВИЋ УДК 339.13:364(497.11) РАДИВОЈ В. ПРОДАНОВИЋ Монографска студија Факултет за економију и Примљен: 01.02.2016 инжењерски менаџмент Одобрен: 27.02.2016 Нови Сад Страна: 605-619 ТРЖИШТЕ ФУНКЦИОНАЛНЕ

More information

Касетни ланчаник. Упутство за продавце. ROAD MTB Трекинг. Бицикл за вожњу по граду/рекреацију

Касетни ланчаник. Упутство за продавце. ROAD MTB Трекинг. Бицикл за вожњу по граду/рекреацију (Serbian) DM-CS0003-08 Упутство за продавце ROAD MTB Трекинг Бицикл за вожњу по граду/рекреацију URBAN SPORT E-BIKE Касетни ланчаник CS-M9000 CS-M9001 CS-M8000 CS-HG500-10 CS-HG400-9 CS-HG300-9 CS-HG200-9

More information

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ МАСТЕР РАД Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском Ментор: Проф. Др Милан

More information

О б р а з л о ж е њ е

О б р а з л о ж е њ е ЈКП ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА АЛЕКСИНАЦ, Петра Зеца број 35 Број : 174 Датум : 06.02.2017.године Врста поступка: Поступак јавне набавке мале вредности На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник

More information

ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА УЖИЦЕ. Предмет: ХОТЕЛСКО ИАГЕНЦИЈСКО. мр Радомир Стојановић година

ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА УЖИЦЕ. Предмет: ХОТЕЛСКО ИАГЕНЦИЈСКО. мр Радомир Стојановић година ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА УЖИЦЕ Предмет: ХОТЕЛСКО ИАГЕНЦИЈСКО ПОСЛОВАЊЕ мр Радомир Стојановић 2015 година ТУРИЗАМ као сложена и разноврсна делатност угоститељство Отуристичке агенције

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

4. МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА Савремена достигнућа у грађевинарству 22. април Суботица, СРБИЈА

4. МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА Савремена достигнућа у грађевинарству 22. април Суботица, СРБИЈА 4. МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ДЕФИНИСАЊЕ КОНЦЕПТА ОДРЖАВАЊА ЖЕЛЕЗНИЧКИХ ПРУГА У СРБИЈИ Доц. др Станислав Јовановић, дипл инж.грађ. 1 Доц. др Драган Божовић,дипл.инж.грађ. 2 Мр. Бошко Чоко, дипл.инж.грађ.

More information

ПРИМЕНА МАРКЕТИНГ МИКСА У ФУНКЦИЈИ РАЗВОЈА ВИСОКООБРАЗОВНИХ ИНСТИТУЦИЈА

ПРИМЕНА МАРКЕТИНГ МИКСА У ФУНКЦИЈИ РАЗВОЈА ВИСОКООБРАЗОВНИХ ИНСТИТУЦИЈА АЛЕКСАНДАР M. ДАМЊАНОВИЋ УДК 339:378 Висока школа академских студија Доситеј Прегледни рад Београд Примљен: 14.09.2016 ЈЕЛИЦА СТАМЕНКОВИЋ Одобрен: 26.10.2016 Факултет за пословни бизнис Страна: 595-615

More information