Почетак развоја хотелијерства Интензивнији развој хотелијерства Нови период развоја хотелијерства

Size: px
Start display at page:

Download "Почетак развоја хотелијерства Интензивнији развој хотелијерства Нови период развоја хотелијерства"

Transcription

1

2 Почетак развоја хотелијерства Интензивнији развој хотелијерства Нови период развоја хотелијерства

3 Рани период развоја хотелијерства у Републици Србији Нови период хотелијерства у Републици Србији

4 ПОЧЕТАК РАЗВОЈА ХОТЕЛИЈЕРСТВА Сама историја хотелијерства, њен настанак и развој не може се одвојено посматрати без угоститељства. Хотелијерство се од почетка свог постојања, до данас, повезује за кретањем људи (путника, туриста) и задовољем њихових егзистенцијалних потреба на путу. Купац је база на којој се све изграђује. Свест о томе не само што осигурава егзистенцију организације, већ такође и радна места. Први угоститељски објекти се помињу у Персији, и то кроз ХАНОВЕ и КАРАВАН- САРАЈЕ.

5 У античкој Грчкој и у периоду Римске империје постојали су различити облици угоститељских објеката као што су: КСЕНОДОХИЈЕ и ПАНАДОХИЈЕ. Улога Римске империје у развоју угоститељских објеката. Прво правно регулисање пословања угоститељских објеката датира још из XIII века и њиме су били дефинисани следеће активности: плаћање трошарине, квалитет хране и пића, начини услуживање гостију у баждареним посудама и др.

6 За област хотелијерства, овај период је значајан јер је у Француској године отворен први хотел. Међутим, историјски гледано, стварни развој хотелијерства почиње од XVIII века. Најзначајнији фактори који су у наредном периоду утицали на развој хотелијерства: Индустријска револуција утицала је на промену у самој индустрији и појави првих предузетничких фабрика и успостављању нове класе у друштву капиталисти. Велика Британија као колонијална сила у наредном периоду унапређује поједине видове саобраћаја. Промене у друштву. Повећање популације у развијеним деловима Европе.

7 ИНТЕНЗИВНИЈИ РАЗВОЈ ХОТЕЛИЈЕРСТВА Године године изграђен је ʺСити хотелʺ у Њујорку, први хотел-палата, који је имао 73 собе за смештај путника. Године године изграђен је величанствен хотел ʺТремонтʺ у Бостону. Хотел је имао 170 соба, што је било готово невероватно за оно време, осветљење на гас, 200 седишта у ресторану, француску кухињу, а на вратима свих соба биле су уграђене браве с кључевима. Најпознатији породични хотел тог времена био је ʺАстор Хаусʺ у Њујорку, изграђен године.

8 Друмски саобраћај (поштански саобраћај) мора да се мења. Гостионице постају колетарна штета. Повећани број путника и већа популација у градовима. Власници хотела су брзо прихватили нове трендове у друштву.

9 Крајем XIX века у периоду економског развоја главних европских престоница почиње развој хотелијерства. Сами хотели доживљавају своју трансформацију у начину пословања и односа према корисницима њихових услуга. Фокус пословне филозофије хотела почиње да буде на госту, односно на задовољењу његових потреба. Овај период у развоју хотелијерства остао је упамћен и по појави Сезара Рица, ʺкраља хотелијераʺ и ʺхотелијера краљеваʺ.

10 Директор најпознатијег и најлуксузнијег швајцарског хотела ʺNationalʺ. Када је у Лондону, године, отворен хотел ʺСавојʺ, који по много чему означио ʺреволуцијуʺ у друштвеном животу тадашње Енглеске, за директора је постаљен управо Сезар Риц, а за шефа кухиње француски мајстор кулинарства Огист Ескофије. Свој први хотел, назван по његовом имену (ritzy ʺотмено шепурењеʺ), Риц отвара године у Паризу. Следеће године, 1899, отвара хотел ʺКарлтонʺ у Лондону, па затим ʺРицʺ у Лондону, године, итд.

11 У своје хотеле Риц је увео иновације које су се задржале до данашњих дана и то су: беспрекорне стандарде чистоће, оркестар за време ручка, пословну преписку са гостима и друго. Он је такође чувен по максими коју је прокламовао ʺГост је увек у правуʺ. Нове технолошке промене које су се појавиле у друштву утицале су још интензивније на развој хотелијерства.

12 Експанзија хотелијерства се везује за почетак XX века, у којем доминирају хотели који обилују луксузом. Међутим, осим топлих крајева у Европи (Азурна обала и Медитеран) почиње са развојем још један вид туризма - зимски туризам. У хотелијерству, у почетку овог златног периода, власници су били појединци или породице, касније су почела удруживања различитих облика организација године листа хотела у Лондону, а водич кроз хотеле ʺThe Royal Gudieʺ направљен године. Водич је обухватио око хотела у великој Британији и мањи број старих смештајних објеката на путним раскрсницима, познатих под именом ʺInnʺ. Мишелин је издао први водич за хотеле у Француској године.

13 НОВИ ПЕРИОД РАЗВОЈА ХОТЕЛИЈЕРСТВА Почетак друмског саобраћаја се везује за крај XIX и почетак XX века, који је настао као резултат примене мотора са унутрашњим сагоревањем. Нови облик пословања хотели на путу. Називају их још и мотохотели или мотели. Развој авио саобраћаја Променама у области организације и техничко-технолошког аспекта пословања. Појава хотелских ланаца.

14 Експанзија градње велелепних хотела по већим градовима Европе и Америке. Почетак стандардизације процеса пружања услуга у хотелу. Брига о људским ресурсима у хотелијерству. Као кључне личности хотелијерства у том периоду се истичу: Конрад Хилтон, Елсворт Статлер, Ралф Хуц, Ернест Хендерсон.

15 Након завршетка II светског рата, хотелска индустрија заузима значајно место у туристичкој и привредној структури. Појављују се нови велики хотелски ланци: Intercontinental Hotels Corporation, Holidey Inn, Ramada, Marriot, Hyatt. Период од 60-их до 70-их прожет је значајним променама у области хотелијерског пословања МАСОВНИ ТУРИЗАМ. Кључна промена пословања хотела била је и фокус од производне на продајну оријентацију, где је фокус на клијента који је у тој новом поимању пословне филозофије хотелијера постао императив.

16 постизање конкурентске предности на тржишту хотелских услуга и производа; подизање нивоа пословног управљања; повећање продуктивности рада и ефикасности у текућој обради података; иновирање хотелске понуде (креирање нових хотелских услуга и производа).

17 РАНИ ПЕРИОД РАЗВОЈА ХОТЕЛИЈЕРСТВА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ Доласком Турака, установљују се нови облици објеката: караван-сарај и хан. Постоје још и: мусафирхана, имарета, ашчинице, кафане и механе. Први облик уређивања угоститељског објекта била је уредба из године. Први хотели изграђени су у првој половини XIX века у већим градовима, а у Београду године.

18 НОВИ ПЕРИОД ХОТЕЛИЈЕРСТВА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ Пажања је била усмерена ка питању унапређењу пословања хотела. Почела изградња хотела у бањама широм Србије. Крајем 80-их година прошлог века почиње развој хотелијерства у Србији.

19 УЛОГА ТУРИЗМА У САВРЕМЕНОЈ ЕКОНОМИЈИ Туризам је данас индустрија број један у свету, како по броју учесника, тако и по оствареној потрошњи. Подаци показују да је у години путовало милона међународних турста, што је за 46 милона више, него у години (1.087). Када се оцењују најбоље светске туристичке дестинације пожељно је да се узму више од једног параметра како би се рангирање сматрало релевантним. Кључни индикатори за доласке туриста су: долазак међународних туриста и приходи од међународних туриста.

20 Ранг Милион Промена (%) /12 14/13 1. Француска САД Шпанија Кина Италија Турска Немачка Велика Британија Руска Федерација Мексико

21 Ранг Милион Промена (%) /12 14/13 1. САД Шпанија Кина Француска Макао (Кина) Италија Велика Британија Немачка Тајланд Хон Конг (Кина)

22 Ранг Издаци међународних туриста ($ милијарда) Тржи шни удео (%) Популац ија (милион) Изда ци per capita (САД $) Кина САД Немачка , Велика Британија Руска Федерација Француска Канада Италија Аустралија , Бразил

23 Статистички подаци Светске туристичке организација показују да највећи број туриста који одлазе на неку дестинацију користе авио саобраћај 54%, док је сврха путовања најчешће била слободно време, рекреација и одмор 53%. Приходи од међународне потрошње посетиоца на смештај, храну и пиће, забаву, куповину и других услуга и робе достигао је предвиђених УС $ 1245 милијарди долара (937 милијарди евра) у години, што је повећање од 3,7% у реалним условима (узимајући у флуктуација курса рачуна и инфлација).

24 Ранг Држава/економија Вредност 1 Шпанија Француска Немачка САД Велика Британија Швајцарска Аустралија Италија Јапан Канада 4.92

25 Ранг Држава/економија 1 Малта 2 Маурициус 3 Кипар 4 Сингапур 5 Исланд 6 Шпанија 7 Доминиканска Република 8 Сејшели 9 Естонија 10 Барбадос

26 Ранг Држава/економија Вредност 1 Швајцарска Велика Британија Француска Аустралија Норвешка Израел Данска Шведска Италија Аустрија 3.49

27 Генератор потребних прихода, као и привлачења великог броја туриста представља кључни циљ за економије широм света. Иако је цена само један од фактора који одређује одабрану дестинацију за одмор туриста, она је очигледно важна. У извештају, ценовна конкурентност се израчунава на основу пореза од карата и аеродромских такси, индекса хотелских цена, паритета куповне моћи и цене горива. Индекс ценовне конкуретности туристичке дестинације, показује да падом вредности, опада и конкурентност.

28 Према подацима Републичког завода за статистику (РСЗ), укупан број туриста у години износио је хиљ. Од тога је домаћих туриста било хиљада, што је мање за 8,4% него у 2013, док је број страних туриста који су посетили нашу земљу износио хиљада и био је већи за 11,6% у односу на годину. Остварени број ноћења свих туриста који су користили смештајне капацитете износио је хиљада и био је мањи за 7,3% у поређењу са претходном годином. Домаћи туристи су остварили хиљ. ноћења (пад за 14,3% у односу на 2013), док је број ноћења страних туриста за 8,7% већи него у години и износио је хиљада ноћења.

29 Укупно Домаћи Страни Република Србија Београд Нови Сад Бањска места Планинска места Остала туристичка места Остала места Подаци Републичког завода за статистику везано за доласке туриста по земљама порекла показују да је у години било туриста, од тога домаћих и страних гостију.

30 Година ЕУР (000) УСД (000) 2013 Јан-мај

31 ПОЗИЦИЈА ХОТЕЛИЈЕРСТВА У ТУРИСТИЧКОЈ ЕКОНОМИЈИ Хотелијерство као индустрија заузима значајну позицију у склопу турустичке привреде коју сачињавају још и: трговина, саобраћај, туристичке агенције, комунална инфраструтура и туристичке дестинације.

32 Хотелијерство мора да се прилагођава променама на тржишту, на тај начин што ће његове хотелске услуге превасходно бити тржишно профилисане. Неопходно је да хотели воде рачуна о задовољењу својих потрошача, јер то представља предуслов њиховог успеха, али саме туристичке привреде. Од свих садржаја и услуга у хотелу, гости највише цене бесплатан Wi-Fi. Не само да је најтраженији, него би туристи радије уживали у погодностима интернета него у доручку чија је цена укључена у цену боравка. Више од 53% људи волело би да се бесплатан Wi-Fi посматра као стандардни садржај собе, у свим хотелима.

33 При бирању хотела, издваја се бесплатан доручак, односно доручак који се не плаћа додатно. Најпопуларнији је онај који чине свеже воће и кафа или чај. Када гости бирају хотел, превагу могу да донесу и бесплатан паркинг и базен. Гостима највише смета бука коју праве други гости, па је један од високо позиционираних захтева и звучно изолована соба. Од других ствари које им сметају истиче се непријатан мирис тепиха у собама и премало утичница за струју.

34 Развијеношћу хотелијерства, туристичка привреда се развија јер туристичке дестинације и одредишта добијају на вредности једино квалитетним хотелским смештајем. На тај начин, може се рећи да хотелијерство утиче на обим и карактеристику туристичког промета и потрошње у одређеној туристичкој дестинацији. Туризам је данас постао једна од основних потреба људи, као стил и наин живота. У односу на почетни период, када је туризам био искључиво привилегија богатих, данас је приступачан за све слојеве друштва. За успешност хотелијерства кључно је да њен фокус буду туристи и пословни људи.

35 Хотелска предузећа и објекти морају да прошире асортиман услуга и то не само везано за смештај, већ и увођење додатних услуга који задовољити захтев корисника хотела. У циљу испуњавања потреба корисника хотели уводе нове технологије како би њихово пословање било брже и ефикасније, али и унапредили квалитет услуге. Тренд који морају да прате хотели, везан је за заштиту животне средине и одрживи развој. Једна од новина јесу тзв. зелени хотели. Зелени хотели подразумевају и подстичу, између осталог, рационалнију потрошњу воде и електричне енергије, као и рециклажу дела смећа које хотел производи.

36 Преломни моменат у његовој каријери везује се за место помоћног конобара у монденском ресторану Воазан, где су у то време свраћали Сара Бернар, Жорж Санд, Александар Дима Млађи. Рицово умеће опхођења није могло да остане незапажено. Познати су тражили да их он услужује. Приметио је да за разлику од континентелаца, Енглези углавном ћуте током оброка, први увео оркестар у време ручка. Такође је први за оброк принцу од Велса сервирао жабље батаке. Риц је као хотелијер био опседнут хигијеном, комуникацијом са гостима из које је откривао њихове жеље, друштвеним животом и забавом гостију, стилом, елеганцијом и отменошћу у уређењу ентеријера, иновацијама у понуди. Ослањао се на сопствено искуство и интуицију и имао храбрости да уводи новине у хотелско пословање.

37 Као хотелијер је карактеристичан по чињеници да је увео много иновација, као и стандардизовао процес рада у хотелима. ʺХотел има само једну ствар да прода. Та једна ствар је услуга. Хотел који продаје лошу услуге је сиромашан хотел. То је предмет хотела Сталер да прода својим гостима најбољу услугу на светуʺ. Када говоримо о стандардизацији процеса у хотелима, ту је потребно да се каже да је он први повео рачуна о контроли хотелског пословања и то кроз систем евидентирања и контроле трошкова.

38 Такође, посебну пажњу је посветио људским ресурсима у својим хотелима, где је посебан фокус био ка едукацији и образовању запослених. Први је применио принципе кодекса понашања у хотеле (начин опхођења према клијентима, обавезна униформа и сл), као и начине мотивације запослених. Суштина његове послoвнe филoзофије oглeда сe у геслу: ''Нaпредује онај ко даје мало вишe и мало бoљe услугe'. Основна порука коју Статлер шаље свим хотелијерима овом изреком може да гласи: ''Ви сте ту због гостију, а не гости због вас. Акo тo забoравите не треба дa се бaвитe хoтeлијeрствoм.''

39 Усавршио пословну филозофију Статлера о рационализацији хотелског пословања. Пословна филозофија коју је водио тежила је сталној ефикасности пословања, што је за последицу имало контролу трошкова, повећање искориштености простора у хотелима (сваки простор у хотелу се мора искористити), максимална искоришћеност запослених. Према његовој замисли сваки хотел је био профитни центар, али су рачуноводство и набавке (само код великих робних артикала) биле централизоване.

40 1949. године након отварања Caribe Hilton хотела у Порторику Бармен Рамон Монћито Marero у њему је створио познато пиће, Пиња коладу године Хотелски ланац Hilton купује њујоршки хотел Waldorf Astoria. Хотел је, био познат и по томе што је први на свету увео рум сервис (room service) године Хилтон хотели уводе систем резевација путем телефона, телетајпа и телеграма, али и почињу да уводе клима уређаје у своје хотеле. Године уводе још једну иновацију Lady Hilton хотеле, дизајниране и прилагођене искључиво женама године, у свих 840 соба хотела у Хонг Конгу уведен je мини-бар. Иако је хотел затворен године, мини-бар у собама је нешто што су брзо усвојили хотелијери широм света.

41 Стварање шанси: отварање нових места за запошљавање и организовање програма за развој и напредак каријере младих људи; Јачање заједница: подршка локалних заједница, помоћ приликом природних катастрофа и давање подршке приликом спровођења људских права. Подршка културе: обезбеђење упознавања различитих култура и очување културног наслеђа. Одрживост: менаџмент ефикасности коришћења природних ресурса и улагање у партнерство фирми чију главну делатност представљају одрживи облици енергије.

42 Власник најпознатијег хотелског ланца Holidey Inn. Од конкуренције се разликовао високим квалитетом и комфором који је нудио својим корисницима. Путујући са својом породицом он је развио неке особине које ће постати индустријски стандарди: стандардизоване себе са купатилом; базен; беспалтан телевизор у соби; телефон; ледомати; ресторан, ненаплаћује се деци до 12 година уколико иду са родитељима.

43 Његова успешност лежи у чињеници да је суштина његове пословне филозофије била вера у тимски рад и породичне односе у предузећу. Његово гесло је било: ʺБрините о својим запосленима и они ће бринути о вашим гостимаʺ. Промишљао је да само тим професионалаца може да дизајнира хотелску понуду и имиџ корпорације Marriott на начин да се они уграде у свест потенцијалних потрошача, да заузму дистинктивну позицију у односу на конкурентске корпорације. Стога је Marriott-ова понуда вредности увек била заснована на хотелским потрошачима, јер је промовисала разлоге (решења) да се они определе за Marriott.

44 Џон Мериет поштовао је своје раднике, награђивао их оптималним условима рада и подизањем њиховог личног стандарда. Заузврат, они су улагали свој елан као вредност, стварали њиме привлачну хотелску атмосферу, доприносили да Marriott хотели буду, једноставно речено, посебни. За име Мериот везују се почеци кетеринга, односно високо стандардизованог серијског начина производње хране. Саставни део кетеринга је и одговарајућа амбалажа, углавном за једнократну употребу, којa омогућaвa лaку дистрибуцију и дoступнoст oдређеним кaтегoријaмa кoрисникa (aвиo-кoмпаније, школе, бoлнице и др.).

45 Мериот је први увео и разрадио систем ''take away'', односно производњу јела ''за понети''. Своја достигнућа у процесу стандардизације радног процеса у сектору исхране прилагодио је пословању хотела, уз даљу разраду осталих компоненти понуде.

46 је један од оснивача хотелског ланца Шератон Sheraton Corporation. Специфичност његове пословне филозофије је оставривање профита, али уз поштовање високих стандарда пословног морала. Посебан фокус је био посвећен ставовима гостију о задовољству квалитетом услуге хотела. Сваки гост је у својој соби добио упитник који је морао да попуни. Упитници су се накнадно обрађивали и грешке се исправљале и на тај начин унапређивао квалитета пословања хотела.

47 је врхунски менаџер који је поставио стандараде пословања у хотелијерству којих се данас многи придржавају. Ралф Хуц је успоставио стандарде у областима: система обрачуна трошкова и комуницирања. Да би што боље разрадио стандарде комуницирања увео је историју гостију и формирао документацију о значајним датумима (рођендани, годишњице и сл.), како би персонал хотела могао да регује на пригодан начин. Инсистирао је на правилу: не сме се чекати да гост нешто тражи, нити га треба питати да ли нешто жели, већ се госту оно што је расположиво у понуди хотела мора нудити. Ралф Хуц се издваја и по томе што је међу првима схватио значај рекламе за пласман хотелског производа.

48 Велику пажњу је поклањао информисању гостију, па се пропагандни материјал налазио на више пунктова у хотелу, укључујући и собу. Гости су били информисани о свим интересантним догађањима у хотелу и путем интерног радија, док би се последњи вечерњи контакт завршавао обавезним ''лаку ноћ''. Хуц је инсистирао на разради система пословања, система одговорности запослених, па је посебан значај придавао шефовима сектора. Увео је надзорнике хигијене чија је дужност била да обилазе собе и проверавају стање у њима. Стандардизовао је процес рада у кухињи. Допринос Ралфа Хуца развоју хотелијества огледа се у томе што је поставио темеље професионализације менаџмента, с обзиром да је и сам био врхунски менаџер, специјализован за ревитализовање објеката економски пољуљаног стања. ридавао шефовима сектора.

МЈЕСЕЧНО САОПШТЕЊЕ БРОЈ ДОЛАЗАКА И НОЋЕЊА ТУРИСТА NUMBER OF TOURIST ARRIVALS AND NIGHTS. индекси indices I-VIII 2014 I-VIII 2013

МЈЕСЕЧНО САОПШТЕЊЕ БРОЈ ДОЛАЗАКА И НОЋЕЊА ТУРИСТА NUMBER OF TOURIST ARRIVALS AND NIGHTS. индекси indices I-VIII 2014 I-VIII 2013 август/august 2014 СТАТИСТИКА ТУРИЗМА МЈЕСЕЧНО САОПШТЕЊЕ TOURISM STATISTICS MONTHLY RELEASE 29. IX 2014. Број/No. 246/14 БРОЈ ДОЛАЗАКА И НОЋЕЊА ТУРИСТА NUMBER OF TOURIST ARRIVALS AND NIGHTS У августу 2014.

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

август/august 2017 БРОЈ ДОЛАЗАКА И НОЋЕЊА ТУРИСТА NUMBER OF TOURIST ARRIVALS AND NIGHTS МЈЕСЕЧНО САОПШТЕЊЕ 27. IX Број/No. 272/17 ISSN

август/august 2017 БРОЈ ДОЛАЗАКА И НОЋЕЊА ТУРИСТА NUMBER OF TOURIST ARRIVALS AND NIGHTS МЈЕСЕЧНО САОПШТЕЊЕ 27. IX Број/No. 272/17 ISSN ISSN 2490-2950 август/august 2017 СТАТИСТИКА ТУРИЗМА МЈЕСЕЧНО САОПШТЕЊЕ TOURISM STATISTICS MONTHLY RELEASE 27. IX 2017. Број/No. 272/17 БРОЈ ДОЛАЗАКА И НОЋЕЊА ТУРИСТА NUMBER OF TOURIST ARRIVALS AND NIGHTS

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ др Милан Јанковић, директор Општи приказ Број становника: 7,18милиона (без Косова и Метохије) Укупна површина: 88.502 km² БДП у 2013:

More information

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

Туристички промет у Републици Србији - новембар Претходни резултати -

Туристички промет у Републици Србији - новембар Претходни резултати - Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 347 - год. LXVI, 29.12.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет у Републици Србији - новембар. - Претходни

More information

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА КОНГРЕСНОГ ТУРИЗМА БЕОГРАДА И ПРАГА

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА КОНГРЕСНОГ ТУРИЗМА БЕОГРАДА И ПРАГА Зборник радова Географски факултет Универзитета у Београду 63 (119-146) Оригинални научни рад УДК: 338.48-6:65(497.11)(437.11) doi: 10.5937/zrgfub1563119B КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА КОНГРЕСНОГ ТУРИЗМА БЕОГРАДА

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Туристички промет - април Претходни резултати -

Туристички промет - април Претходни резултати - Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 130 - год. LXVII, 31.05.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - април. - Претходни резултати - У Републици

More information

Развојем привреде, индустрије и саобраћаја, поготово после II светског рата, као и уклањање баријера међу земљама створили су повољан амбијент за

Развојем привреде, индустрије и саобраћаја, поготово после II светског рата, као и уклањање баријера међу земљама створили су повољан амбијент за Развојем привреде, индустрије и саобраћаја, поготово после II светског рата, као и уклањање баријера међу земљама створили су повољан амбијент за развој туризма. Хотели често имају тенденцију да повећају

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Еразмус +: програм Европске комисије намењен образовању Хоризонт 2020: програм Европске комисије намењен науци Обезбеђује финансирање пројеката у области образовања и усавршавања,

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

Структура студијских програма

Структура студијских програма УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ АДУ, ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА труктура студијских програма НОВИ АД 2010. пецијалистичке струковне студије трана 2 тудијски програм: ПРВА ГОДИНА татус П В ИР ДОН 1 IS001 Ефективни менаџмент

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручилац: Јавно предузеће за урбанистичко и просторно планирање, грађевинско земљиште и путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 516/2016-ЈН Датум: 24.11.2016. године

More information

Пословање туристичких агенција

Пословање туристичких агенција LOGO Пословање туристичких агенција др Вања Драгићевић vanja.dragicevic@dgt.uns.ac.rs ОДРЕЂИВАЊЕ ЦЕНЕ ТУРИСТИЧКИХ АРАНЖМАНА Трошкови пословања Накнада за рад Тражња Цене услуга Цена Конкуренција ОДРЕЂИВАЊЕ

More information

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018 На основу чл.6, 6а и 7. Закона о порезима на имовину (Сл. Гласник РС'', бр. 26/01, 45/02, 80/02, 135/04, 61/07, 5/09, 101/10, 24/11, 78/11, 57/12-УС и 47/13 и 68/14-др.закон), члана 6. и 11. Закона о финансирању

More information

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ И МЕЂУНАРОДНА РАЧУНОВОДСТВЕНА РЕГУЛАТИВА Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија Информације о предмету Предавања: проф. др Љиљана Дмитровић Шапоња Вежбе: др Сунчица Милутиновић

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

Архитектура и организација рачунара 2

Архитектура и организација рачунара 2 Архитектура и организација рачунара 2 Садржај Увод Циљеви и исход предмета Наставници Програм предмета Лабораторијске вежбе Предиспитне обавезе студената Начин полагања испита Литература 2/16 Увод Назив

More information

2. Прикључак воде 1 ком

2. Прикључак воде 1 ком Институт за ратарство и повртарство Нови Сад Број: 13-53/1349-4 Датум:08.05.2017. Нови Сад У складу са чланом 63.став 1. Закона о јавним набавкама, достављамо измене конкурсне документације јавне набавке

More information

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА Бранкова 25 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 Е - пошта: sport@apr.gov.rs www.apr.gov.rs РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА ПРИЈАВА ЗА УПИС УДРУЖЕЊА, ДРУШТВА

More information

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена На основу члана 52. став 3. Закона о средствима за заштиту биља ( Службени гласник РС, брoj 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз сагласност Министра здравља, доноси П Р А В И Л Н

More information

ХОТЕЛИЈЕРСКО ПОСЛОВАЊЕ

ХОТЕЛИЈЕРСКО ПОСЛОВАЊЕ ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА УЖИЦЕ Предмет: ХОТЕЛИЈЕРСКО ПОСЛОВАЊЕ др Радомир Стојановић 2016 година ТУРИЗАМ као сложена и разноврсна делатност угоститељство Отуристичке агенције бројне

More information

АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ

АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ Акредитациони број/accreditation No: Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 23.10.2009. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-05-010 Важи од/ Valid from: Замењује

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник РС, број 124/2012, 124/2012, 14/2015, 68/2015), доносим

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник РС, број 124/2012, 124/2012, 14/2015, 68/2015), доносим УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 02-57/11 Дана: 12.6.2017. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник РС, број 124/2012, 124/2012, 14/2015, 68/2015), доносим

More information

Стандарди у области безбедности ИKТ-а. Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије

Стандарди у области безбедности ИKТ-а. Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије Стандарди у области безбедности ИKТ-а Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије Стандарди у области ИКТ-а Стандардизацијом у области информационих технологија највећим делом бави се ISO/IEC

More information

6 th INTERNATIONAL CONFERENCE

6 th INTERNATIONAL CONFERENCE AN OVERVIEW OF THE PALIĆ LUDAŠ LAKE SYSTEM Mirjana Horvat 1 Zoltan Horvat 2 UDK: 556.551 DOI: 10.14415/konferencijaGFS2018.043 Summary: This paper presents an overview of the Palić Ludaš lake system, which

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу:

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Посл.бр. 10-17/16/5 дана 14.07.2016. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ УГОВОРА О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА Центар за културу Влада Дивљан Митрополита Петра бр. 8, Београд Број: ППЈН 1-6/17 Датум: 23.01.2017. године www.ckvladadivljan.rs КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ СРПСКА БАЈКА

More information

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Достава захтева и пријава М-4 за 2015. годину преко електронског сервиса Фонда ПИО е-м4 Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Привредна комора Србије Београд, 7. март 2016. године www.pio.rs

More information

Креирање апликација-калкулатор

Креирање апликација-калкулатор 1 Креирање апликација-калкулатор Сабирање стрингова 1. Поставити на форму три поља за едитовање и једно дугме са натписом Сабери. 2. Кликом на дугме, треба да се у последњем пољу појави резултат сабирања

More information

1/2015 МЕСЕЧНИ СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН MONTHLY STATISTICAL BULLETIN. Година / Year LIX ISSN РЕПУБЛИКА СРБИЈА - РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКУ

1/2015 МЕСЕЧНИ СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН MONTHLY STATISTICAL BULLETIN. Година / Year LIX ISSN РЕПУБЛИКА СРБИЈА - РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКУ РЕПУБЛИКА СРБИЈА - РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКУ STATISTICAL OFFICE OF THE REPUBLIC OF SERBIA Година / Year LIX ISSN 2217-2092 МЕСЕЧНИ СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН MONTHLY STATISTICAL BULLETIN 1/ Београд - Belgrade,

More information

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места 28.12.2015. године Одговорни уредник: др Гојко Ђурашевић САДРЖАЈ: Избор у звање

More information

КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ЕВРОПИ

КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ЕВРОПИ УНИВЕРЗИТЕТ СИНГИДУНУМ Департман за Последипломске студије ПОСЛОВНИ СИСТЕМИ У ТУРИЗМУ И ХОТЕЛИЈЕРСТВУ MАСТЕР СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МАСТЕР РАД КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ЕВРОПИ Ментор: Проф. др Марија Максин Кандидат:

More information

УТИЦАЈ СВЕТСКЕ ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ НА ГЛОБАЛНИ ТУРИСТИЧКИ ПРОМЕТ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

УТИЦАЈ СВЕТСКЕ ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ НА ГЛОБАЛНИ ТУРИСТИЧКИ ПРОМЕТ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ УДК: 338.48:330.34 (497.11) Прегледни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година VIII Број I стр. 281-306 Слободан Ракић 1 Универзитет Едуконс Сремска Каменица - Нови Сад Факултет пословне економије

More information

КОНКУРЕНТСКА ПОЗИЦИЈА ДЕСТИНАЦИЈА ВЕРСКОГ ТУРИЗМА СРБИЈА И ОДАБРАНИ КОНКУРЕНТСКИ СЕТ

КОНКУРЕНТСКА ПОЗИЦИЈА ДЕСТИНАЦИЈА ВЕРСКОГ ТУРИЗМА СРБИЈА И ОДАБРАНИ КОНКУРЕНТСКИ СЕТ SITCON 2017 RELIGIOUS TOURISM - BASIS FOR DEVELOPMENT / ВЕРСКИ ТУРИЗАМ - ОСНОВЕ РАЗВОЈА КОНКУРЕНТСКА ПОЗИЦИЈА ДЕСТИНАЦИЈА ВЕРСКОГ ТУРИЗМА СРБИЈА И ОДАБРАНИ КОНКУРЕНТСКИ СЕТ Слободан Черовић 1, Јован Попеску

More information

Угоститељство је привредна делатност која се бави пружањем услуга смештаја и исхране те припреме хране и пића.

Угоститељство је привредна делатност која се бави пружањем услуга смештаја и исхране те припреме хране и пића. др Александра Вујко Угоститељство је привредна делатност која се бави пружањем услуга смештаја и исхране те припреме хране и пића. Основна сврха угоститељског пословања је задовољење жеља и потреба потрошача!!!

More information

УВОДНИК (према последњим расположивим подацима почетком фебруара године) SUMMARY (latest available data at the beginning of February 2014)

УВОДНИК (према последњим расположивим подацима почетком фебруара године) SUMMARY (latest available data at the beginning of February 2014) УВОДНИК (према последњим расположивим подацима почетком фебруара 2014. године) Бруто домаћи производ Републике Србије, исказан у ценама из претходне године, према флеш процени РЗС, реално је увећан у четвртом

More information

О б р а з л о ж е њ е

О б р а з л о ж е њ е ЈКП ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА АЛЕКСИНАЦ, Петра Зеца број 35 Број : 174 Датум : 06.02.2017.године Врста поступка: Поступак јавне набавке мале вредности На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник

More information

УПРАВЉАЊЕ ИНСТРУМЕНТИМА МАРКЕТИНГ МИКСА НА ПРИМЕРУ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА

УПРАВЉАЊЕ ИНСТРУМЕНТИМА МАРКЕТИНГ МИКСА НА ПРИМЕРУ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ НИШ ДЕПАРТМАН ЗА ГЕОГРАФИЈУ УПРАВЉАЊЕ ИНСТРУМЕНТИМА МАРКЕТИНГ МИКСА НА ПРИМЕРУ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА (Мастер рад) Ментор: др Јелена С. Петровић Кандидат:

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCIII- Бр. 3 YEAR 2013 TOME XCIII - N о 3

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCIII- Бр. 3 YEAR 2013 TOME XCIII - N о 3 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2013. СВЕСКА XCIII- Бр. 3 YEAR 2013 TOME XCIII - N о 3 Оригиналан научни рад UDC: 338.484:502.131.1(497.11) DOI:

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОСТВАРЕНОМ ПРОМЕТУ ФАКТОРИНГА У ГОДИНИ

ИЗВЕШТАЈ О ОСТВАРЕНОМ ПРОМЕТУ ФАКТОРИНГА У ГОДИНИ ПРИВРЕДНА КОМОРА БЕОГРАДА Секција за развој факторинга ИЗВЕШТАЈ О ОСТВАРЕНОМ ПРОМЕТУ ФАКТОРИНГА У 2016. ГОДИНИ Београд,Мaj, 2017. године у милионима УВОДНЕ НАПОМЕНЕ Анкете о oствареном промету факторинга

More information

ПУТ РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА КАО ПРОИЗВОД КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА СРБИЈЕ

ПУТ РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА КАО ПРОИЗВОД КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА СРБИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ СИНГИДУНУМ ДЕПАРТМАН ЗА ПОСЛЕДИПЛОМСКЕ СТУДИЈЕ МАСТЕР СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ПОСЛОВНИ СИСТЕМИ У ТУРИЗМУ МАСТЕР РАД ПУТ РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА КАО ПРОИЗВОД КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА СРБИЈЕ Ментор: Студент: проф.

More information

Макроекономски ефекти развоја туризма у Великој Британији

Макроекономски ефекти развоја туризма у Великој Британији УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА ГЕОГРАФИЈУ Макроекономски ефекти развоја туризма у Великој Британији МАСТЕР РАД Ментор: Студент: Др Петровић С. Јелена Никодијевић Никола Број

More information

КОНКУРЕНТНОСТ РУРАЛНИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА 1

КОНКУРЕНТНОСТ РУРАЛНИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА 1 Конкурентност руралних туристичких дестинација Стручни рад Економика пољопривреде Број 1/2010. УДК: 338.48-44(1-22) КОНКУРЕНТНОСТ РУРАЛНИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА 1 П. Вуковић 2, Славица Арсић 2, Д. Цвијановић

More information

ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА УЖИЦЕ. Предмет: ХОТЕЛСКО ИАГЕНЦИЈСКО. мр Радомир Стојановић година

ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА УЖИЦЕ. Предмет: ХОТЕЛСКО ИАГЕНЦИЈСКО. мр Радомир Стојановић година ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА УЖИЦЕ Предмет: ХОТЕЛСКО ИАГЕНЦИЈСКО ПОСЛОВАЊЕ мр Радомир Стојановић 2015 година ТУРИЗАМ као сложена и разноврсна делатност угоститељство Отуристичке агенције

More information

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈИ - РАЗЛИКЕ У НАЧИНУ ИНВЕСТИРАЊА И ЊИХОВЕ ПОСЛЕДИЦЕ

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈИ - РАЗЛИКЕ У НАЧИНУ ИНВЕСТИРАЊА И ЊИХОВЕ ПОСЛЕДИЦЕ ЖЕЉКО ВОЈИНОВИЋ УДК 339.96(497.11) ВЕРА ЗЕЛЕНОВИЋ Монографска студија Економски факултет у Суботици Примљен: 02.05.2017 Одобрен: 28.05.2017 Страна: 491-501 СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈИ - РАЗЛИКЕ

More information

ПОКАЗАТЕЉИ ТУРИСТИЧКЕ РАЗВИЈЕНОСТИ БАЊСКИХ МЕСТА У СРБИЈИ

ПОКАЗАТЕЉИ ТУРИСТИЧКЕ РАЗВИЈЕНОСТИ БАЊСКИХ МЕСТА У СРБИЈИ Зборник радова Географски факултет Универзитета у Београду 62 (175-196) Оригинални научни рад УДК 338.48-6:615.8(497.11) ПОКАЗАТЕЉИ ТУРИСТИЧКЕ РАЗВИЈЕНОСТИ БАЊСКИХ МЕСТА У СРБИЈИ Марија Белиј* 1, Јасмина

More information

О Д Л У К У о додели уговора за ЈН 23/2015

О Д Л У К У о додели уговора за ЈН 23/2015 Република Србија Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Трг краља Александра 11 Број: 01-2644/2 22.12.2015. године На основу члана 108. став 1., а у вези са чланом 107. став 3. Закона о јавним набавкама (

More information

УТИЦАЈ ДЕМОГРАФСКИХ КАРАКТЕРИСТИКА ГЕНЕРАЦИЈА НА КРЕИРАЊЕ НОВИХ УСЛУГА

УТИЦАЈ ДЕМОГРАФСКИХ КАРАКТЕРИСТИКА ГЕНЕРАЦИЈА НА КРЕИРАЊЕ НОВИХ УСЛУГА УДК: 339.138 Оригинални научни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година X Број I Стр 117-138 мр Давор М. Николић 1 Универзитет Унион Никола Тесла, Београд, Факултет за право, безбедност и менаџмент

More information

Основна школа Краљ Петар Први Краља Петра 7 Београд Број Датум

Основна школа Краљ Петар Први Краља Петра 7 Београд Број Датум Основна школа Краљ Петар Први Краља Петра 7 Београд Број 915-10 Датум 14.01.2016. Директор школе на основу члана 108.Закона о јавним набавкама(сл.гл.рс 1242012,1415 и 6815) и Извештаја Комисије о стручној

More information

СПЕЦИФИЧНОСТИ ПРОМОЦИЈЕ КАО ИНСТРУМЕНТА МАРКЕТИНГ МИКСА У ТУРИЗМУ

СПЕЦИФИЧНОСТИ ПРОМОЦИЈЕ КАО ИНСТРУМЕНТА МАРКЕТИНГ МИКСА У ТУРИЗМУ Часопис БизИнфо Година 2015, волумен 6, број 1, стр. 65-78 BizInfo Journal Year 2015, Volume 6, Number 1, pp. 65-78 Стручни рад/ Professional paper УДК/UDC: 338.487:659.1 658.82 DOI:10.5937/BIZINFO1501065U

More information

перспективе за одрживи туристички развој општине стара пазова 3

перспективе за одрживи туристички развој општине стара пазова 3 Vol. 1, july-december 2017, 2 UDK 33+502/504 ISSN 2560-421X Предаг Вуковић, 1 P. 39-49 Бранко Михаиловић 2 ORIGINAL SCIENTIFIC ARTICLE Институт за економику пољопривреде, Београд Received: August, 14,

More information

ПРАВИЛНИК О РОКОВИМА, САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ДОСТАВЉАЊА ПОДАТАКА О НАБАВЦИ И ПРОДАЈИ НАФТЕ, ДЕРИВАТА НАФТЕ, БИОГОРИВА И КОМПРИМОВАНОГ ПРИРОДНОГ ГАСА

ПРАВИЛНИК О РОКОВИМА, САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ДОСТАВЉАЊА ПОДАТАКА О НАБАВЦИ И ПРОДАЈИ НАФТЕ, ДЕРИВАТА НАФТЕ, БИОГОРИВА И КОМПРИМОВАНОГ ПРИРОДНОГ ГАСА ПРЕДЛОГ На основу члана 171. става 2. Закона о енергетици ( Службени гласник РС, бр.57/11, 80/11-исправка и 93/12), Министар за енергетику, развој и заштиту животне средине доноси ПРАВИЛНИК О РОКОВИМА,

More information

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS j.s.c. Novi Sad Shareholders Assembly has held its 9th Annual General Meeting on 27 June 2017 and promulgated the Decision on 2016 profit distribution, dividend

More information

ФАКУЛТЕТИ ЗА СТУДИЈЕ ТУРИЗМА

ФАКУЛТЕТИ ЗА СТУДИЈЕ ТУРИЗМА Факултет за хотелијерство и туризам - Врњачка бања Адреса: Војвођанска бб, Врњачка бања Телефон: 034/370-191 Website: www.hit-vb.kg.ac.rs Email: hitvb@kg.ac.rs Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој

More information

Млади и жене на тржишту рада у Србији

Млади и жене на тржишту рада у Србији Млади и жене на тржишту рада у Србији 11.7.2017. ТР 02/17 У извештају се анализирају положај младих и жена на тржишту рада у периоду 2014 2016. година. Посматрају се основни контингенти младих и жена на

More information

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher.

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher. (Болесна у школи) List of characters (Списак личности) Leila, the sick girl Sick girl s friend Class teacher Nurse (Леjла, болесна девојка) (Друг болесне девојке) (Разредни наставник) (Медицинска сестра)

More information

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА 2014 СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА POPULATION STATISTICS ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ANNUAL RELEASE ИСПРАВЉЕНО САОПШТЕЊЕ/CORRECTED RELEASE 27. VIII 2015. Број/No. 99/15 РОЂЕНИ И УМРЛИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ BIRTHS AND DEATHS

More information

КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ФУНКЦИЈИ РАЗВОЈА ТУРИЗМА НОВОГ САДА

КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ФУНКЦИЈИ РАЗВОЈА ТУРИЗМА НОВОГ САДА УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА ГЕОГРАФИЈУ Ћирковић Д. Наталија КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ФУНКЦИЈИ РАЗВОЈА ТУРИЗМА НОВОГ САДА МАСТЕР РАД Ниш, 2014. УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО МАТЕМАТИЧКИ

More information

БИЛТЕН БР. 51 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

БИЛТЕН БР. 51 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ БИЛТЕН БР. 51 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ЗБИРНИ ПРЕГЛЕД ПЛАСМАНА ЕКИПА НА СВИМ ТАКМИЧЕЊИМА У СЕЗОНИ 2017./2018. ГОДИНУ ПОБЕДНИК КУП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРКЕ У СЕЗОНИ 2017-2018. ГОДИНУ ЈЕ:

More information

ЕЛЕКТРОНСКИ МЕНАЏМЕНТ ЉУДСКИХ РЕСУРСА (Е-МЉР): НОВИ КОНЦЕПТ ЗА ДИГИТАЛНО ДОБА

ЕЛЕКТРОНСКИ МЕНАЏМЕНТ ЉУДСКИХ РЕСУРСА (Е-МЉР): НОВИ КОНЦЕПТ ЗА ДИГИТАЛНО ДОБА XXII Интернационални научни скуп Стратегијски менаџмент и системи подршке одлучивању у стратегијском менаџменту 19. мај 2017, Суботица, Република Србија Немања Бербер Економски факултет у Суботици Универзитет

More information

Улагања у науку, технологију и иновације одабраних земаља света

Улагања у науку, технологију и иновације одабраних земаља света НАУКА, НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ИНОВАЦИЈА МЕНАЏМЕНТА У СВЕТУ 263 латива постали су важан фактор у доношењу стратегијских одлука предузећа о развоју технологије и њеној дифузији. Под појмом интелектуални капитал

More information

SPECIFICITY OF POPULATION TRENDS IN VOJVODINA THE 2011 CENSUS

SPECIFICITY OF POPULATION TRENDS IN VOJVODINA THE 2011 CENSUS UDC 314.116(497.113) UDC 314.1(497.113 Novi Sad) DOI: 10.2298/ZMSDN1448471S REVIEW SCIENTIFIC PAPER SPECIFICITY OF POPULATION TRENDS IN VOJVODINA THE 2011 CENSUS SNEŽANA STOJŠIN University of Novi Sad,

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручилац: Јавно предузеће за урбанистичко и просторно планирање, грађевинско земљиште и путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 35/2018-ЈН Датум: 07.03.2018. године

More information

ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА. Стратегијско управљање бањским туризмом Републике Српске

ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА. Стратегијско управљање бањским туризмом Републике Српске ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА Стратегијско управљање бањским туризмом Републике Српске Ментор: Проф. др Слободан Черовић Студент: Даница Петровић Број индекса: 455022/2013 Београд, 2016. САДРЖАЈ УВОД... 6 Предмет

More information

План јавних набавки за годину. Јавне набавке. Народна библиотека Србије - Установа културе од националног значаја

План јавних набавки за годину. Јавне набавке. Народна библиотека Србије - Установа културе од националног значаја План јавних набавки за. годину Народна библиотека Србије - Установа културе од националног значаја Обухвата: Датум усвајања: План набавки 13.02. Измена број: 0101-207/2 06.03. Измена број: 0101-207/3 10.04.

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCIV- Бр. 2 YEAR 2014 TOME XCIV - N о 2

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCIV- Бр. 2 YEAR 2014 TOME XCIV - N о 2 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2014. СВЕСКА XCIV- Бр. 2 YEAR 2014 TOME XCIV - N о 2 Оriginal Scientific papers UDC: 338.48(479.6) DOI: 10.2298/GSGD1402031L

More information

ТМ Г. XXXVI Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK : ( Vrnjačka Banja)

ТМ Г. XXXVI Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK : ( Vrnjačka Banja) ТМ Г. XXXVI Бр. 2 Стр. 755-771 Ниш април - јун 2012. UDK 338.48 : 502.131.1(497.11 Vrnjačka Banja) Стручни рад Ева Храбовски Томић Примљено: 29. 01. 2012. Универзитет Educons Ревидирана верзија: 06. 03.

More information

КОНКУРСНA ДОКУМЕНТАЦИЈA ЈАВНА НАБАВКА УСЛУГА

КОНКУРСНA ДОКУМЕНТАЦИЈA ЈАВНА НАБАВКА УСЛУГА ДОМ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА Македонска бр. 22 11000 Београд КОНКУРСНA ДОКУМЕНТАЦИЈA (зав. број. 03-82 од 20.02.2017.) ЈАВНА НАБАВКА УСЛУГА Организације путовања за потребе Дома омладине Београда ЈАВНА НАБАВКА

More information

О Д Л У К У. ЈН бр. 3-2/16

О Д Л У К У. ЈН бр. 3-2/16 ОСНОВНА ШКОЛА ДУШКО РАДОВИЋ Булевар Зорана Ђинђића 112 11070 Београд Број: 64 Датум: 30.01.2017. године На основу члана 108. став 1. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник РС, број 124/2012, 14/2015

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручлац: Јавно предузеће за урбанстчко просторно планрање, грађевнско земљште путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 509/2017-ЈН Датум: 29.08.2017. годне На основу

More information

О Д Л У К У о додели уговора за ЈН 03/2016

О Д Л У К У о додели уговора за ЈН 03/2016 Република Србија Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Трг краља Александра 11 Број: 01-547/3 18.03.2016. године На основу члана 108. став 1., а у вези са чланом 107. став 3. Закона о јавним набавкама ( Сл.

More information

Употреба информационо-комуникационих технологија у Републици Србији, 2012.

Употреба информационо-комуникационих технологија у Републици Србији, 2012. Саопштење за јавност Република Србија Републички завод за статистику Београд, Милана Ракића 5 телефон +381 11 2412-922 www.stat.gov.rs stat@stat.gov.rs Употреба информационо-комуникационих технологија

More information

ПРИМЕНА МАРКЕТИНГА У ВАНПРИВРЕДНИМ (НЕПРОФИТНИМ) ОРГАНИЗАЦИЈАМА

ПРИМЕНА МАРКЕТИНГА У ВАНПРИВРЕДНИМ (НЕПРОФИТНИМ) ОРГАНИЗАЦИЈАМА УНИВЕРЗИТЕТ СИНГИДУНУМ Департман за последипломске студије СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: МАРКЕТИНГ И ТРГОВИНА МАСТЕР РАД ПРИМЕНА МАРКЕТИНГА У ВАНПРИВРЕДНИМ (НЕПРОФИТНИМ) ОРГАНИЗАЦИЈАМА Ментор: Проф.др. Данило Голијанин

More information

КАУЧСУРФИНГ КАО САВРЕМЕНИ ТРЕНД У ТУРИСТИЧКИМ КРЕТАЊИМА

КАУЧСУРФИНГ КАО САВРЕМЕНИ ТРЕНД У ТУРИСТИЧКИМ КРЕТАЊИМА УДК: 338.48 Оригинални научни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година X Број I Стр 190-217 Маја, Б. Мијатов, 1 докторанд Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Департман за географију,

More information

ПОЗИВНИЦА. за 52. САВЕТОВАЊЕ АГРОНОМA И ПОЉОПРИВРЕДНИКА СРБИЈЕ и ПРВО САВЕТОВАЊЕ АГРОНОМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ПОЗИВНИЦА. за 52. САВЕТОВАЊЕ АГРОНОМA И ПОЉОПРИВРЕДНИКА СРБИЈЕ и ПРВО САВЕТОВАЊЕ АГРОНОМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОЗИВНИЦА за 52. САВЕТОВАЊЕ АГРОНОМA И ПОЉОПРИВРЕДНИКА СРБИЈЕ и ПРВО САВЕТОВАЊЕ АГРОНОМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ у организацији Института за ратарство и повртарство из Новог Сада и XLIV СИМПОЗИЈУМ

More information

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY 6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY The decision on profit distribution for 2013, dividend payment and determining of the total amount of retained earnings of the Company was adopted

More information

МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ, ТУРИЗМА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА расписује

МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ, ТУРИЗМА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА расписује Влада Републике Србије Министарство трговине, туризма и телекомуникација Сектор за информационо друштво На основу члан 38. став 2. Закона о удружењима ( Сл. гласник РС бр. 51/09, 99/11 - др.закон),члана

More information

АНАТОМИЗОВАЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ТРАЖЊЕ У СВЕТЛУ ЗАКОНИТОСТИ, ФЕНОМЕНА И ПАРАДОКСА У ПОТРОШЊИ 1

АНАТОМИЗОВАЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ТРАЖЊЕ У СВЕТЛУ ЗАКОНИТОСТИ, ФЕНОМЕНА И ПАРАДОКСА У ПОТРОШЊИ 1 Анатомизовање туристичке тражње у светлу... Прегледни рад Економика пољопривреде Број 4/2011. УДК: 338.486.1.02 АНАТОМИЗОВАЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ТРАЖЊЕ У СВЕТЛУ ЗАКОНИТОСТИ, ФЕНОМЕНА И ПАРАДОКСА У ПОТРОШЊИ 1 С.

More information

САВРЕМЕНИ ТУРИЗАМ И ПРОСТОР

САВРЕМЕНИ ТУРИЗАМ И ПРОСТОР Зборник радова, св. LIV, 2006. Collection of the Papers, vol. LIV, 2006 Прегледни научни рад 911.375:656 УДК 338.48 (100) Review scientific article Стеван М. Станковић Сања Павловић САВРЕМЕНИ ТУРИЗАМ И

More information

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА Број:260 Датум: 11.04.2016. Сремска На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник РС бр.124/2012, 14/15 и 68/15) и Извештаја Комисије о стручној оцени понуде број 256 од 08.04.2016., директор

More information

ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ КАО ПОДСТИЦАЈНИ ФАКТОР ЕВОЛУЦИЈЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ КА LEAN УПРАВИ

ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ КАО ПОДСТИЦАЈНИ ФАКТОР ЕВОЛУЦИЈЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ КА LEAN УПРАВИ ЕКОНОМИКА Vol. 60, април-јун 2014, бр. 2 ISSN 0350-137X, EISSN 2334-9190, UDK 338 (497,1) Стр. 199-208 Јелена Лукић 1 Parallel d.o.o. Beograd Владимир Мирковић 2 Sberbank a.d. Beograd ПРЕГЛЕДНИ РАД Рад

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 00 Нови Сад, 20.02.2018. Кадетско првенство

More information

ПРАЋЕЊЕ ТРЕНДА ИНДИКАТОРА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРБИЈИ

ПРАЋЕЊЕ ТРЕНДА ИНДИКАТОРА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРБИЈИ XII International Symposium "ROAD ACCIDENTS PREVENTION 2014" Hotel Jezero, Borsko Jezero, 09 th and 10 th October 2014. UDK: ПРАЋЕЊЕ ТРЕНДА ИНДИКАТОРА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРБИЈИ Далибор Пешић а, Борис

More information

Студија изводљивости изградње постројења на биомасу као базног извора даљинског система грејања Новог Сада

Студија изводљивости изградње постројења на биомасу као базног извора даљинског система грејања Новог Сада Студија изводљивости изградње постројења на биомасу као базног извора даљинског система грејања Новог Сада Бојана Симовић 1 Топлификациони систем Новог Сада 2 ТЕ-ТО Нови Сад Котлови: 2 x TGM-84/B: 420

More information

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура )

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура ) Инфо ЕНаука.мк е единствениoт интернет пoртал вo Р.Македoнија кoј ги следи и пренесува најактуелните нoвoсти, истражувања и достигнувања во повеќе научни области. Главни цели на порталот се враќање на

More information

КАРАКТЕРИСТИКЕ ОПШТЕ ТУРИСТИЧКЕ ВРЕДНОСТИ И ЗНАЧАЈА ЈУЖНОБАЧКОГ ОКРУГА КАО ТУРИСТИЧКЕ ЗОНЕ У ОКВИРУ СРБИЈЕ

КАРАКТЕРИСТИКЕ ОПШТЕ ТУРИСТИЧКЕ ВРЕДНОСТИ И ЗНАЧАЈА ЈУЖНОБАЧКОГ ОКРУГА КАО ТУРИСТИЧКЕ ЗОНЕ У ОКВИРУ СРБИЈЕ Зборник радова Департмана за географију, туризам и хотелијерство 39/2010. Оригинални научни рад UDK: 338.483 КАРАКТЕРИСТИКЕ ОПШТЕ ТУРИСТИЧКЕ ВРЕДНОСТИ И ЗНАЧАЈА ЈУЖНОБАЧКОГ ОКРУГА КАО ТУРИСТИЧКЕ ЗОНЕ У

More information

lvno type Бруто домаћи производ Gross domestic product

lvno type Бруто домаћи производ Gross domestic product lvno type Статистички годишњак Републике Српске 2014 Statistical Yearbook of Republika Srpska 2014 125 7 Методолошка објашњења Methodological explanations... 127 ТАБЕЛЕ TABLES 7.1., текуће цијене, current

More information

- обавештење о примени -

- обавештење о примени - Предмет: кумулација порекла у оквиру Споразума ЦЕФТА 2006 и Споразума са државама ЕФТА - обавештење о примени - Споразумом о слободној трговини између Републике Србије и држава ЕФТА (''Сл. гласник РС-Међународни

More information

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ АНЕКСА XVIII УЗ КОНВЕНЦИЈУ О ПРИВИЛЕГИЈАМА И ИМУНИТЕТИМА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ АГЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА СВЕТСКУ ТУРИСТИЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ Члан 1. Потврђује се Анекс

More information

Стратегија развоја туризма града Бања Лука

Стратегија развоја туризма града Бања Лука Туристичка организација града Бањалука Стратегија развоја туризма града Бања Лука 2013-2020. године Јун, 2012. САДРЖАЈ Увод... 5 1. Значај и перспективе туризма као привредне гране... 6 1.1. Туризам као

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ. Мр Ивана Ђелошевић ДЕТЕРМИНАНТЕ ПРОМЕНА ПОСЛОВАЊА И ЊИХОВ УТИЦАЈ НА УПРАВЉАЊЕ САВРЕМЕНИМ МАРКЕТИНГОМ

УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ. Мр Ивана Ђелошевић ДЕТЕРМИНАНТЕ ПРОМЕНА ПОСЛОВАЊА И ЊИХОВ УТИЦАЈ НА УПРАВЉАЊЕ САВРЕМЕНИМ МАРКЕТИНГОМ УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Ивана Ђелошевић ДЕТЕРМИНАНТЕ ПРОМЕНА ПОСЛОВАЊА И ЊИХОВ УТИЦАЈ НА УПРАВЉАЊЕ САВРЕМЕНИМ МАРКЕТИНГОМ Докторска дисертација Косовска Митровица, 2016. година Идентификациона

More information

Докторска дисертација

Докторска дисертација УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Бранка Г. Спасојевић МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈА У ФУНКЦИЈИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА Докторска дисертација Косовска Митровица, 2016. година УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ЕКОНОМСКИ

More information

УЛОГА ИНТЕРНЕТА И ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА У ПРОЦЕСУ РЕГРУТАЦИЈЕ И СЕЛЕКЦИЈЕ

УЛОГА ИНТЕРНЕТА И ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА У ПРОЦЕСУ РЕГРУТАЦИЈЕ И СЕЛЕКЦИЈЕ XXII Интернационални научни скуп Стратегијски менаџмент и системи подршке одлучивању у стратегијском менаџменту 19. мај 2017, Суботица, Република Србија Агнеш Славић Економски факултет у Суботици, Универзитет

More information

ЧИНИОЦИ РАЗВОЈА КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА СТУДИЈА СЛУЧАЈА БАР, ЦРНА ГОРА

ЧИНИОЦИ РАЗВОЈА КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА СТУДИЈА СЛУЧАЈА БАР, ЦРНА ГОРА УДК: 338.48-6:7/8 Оригинални научни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година VIII Број I стр. 259-280 МСц Срђан Милошевић асистент 1 Универзитет Едуконс Сремска Каменица Нови Сад Факултет за спорт

More information

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА ВОДИЧ ЗА ПИЧЕВЕ 1 УВОД Индустрија комуникација у Србији је достигла стадијум развоја у којем и клијенти и агенције изражавају незадовољство процесом спровођења пичева (Pitch). ИАА Србија је као трипартитна

More information

A Step Forward to Youth Employability Економски факултет, Универзитета у Бањој Луци. Бања Лука,

A Step Forward to Youth Employability Економски факултет, Универзитета у Бањој Луци. Бања Лука, A Step Forward to Youth Employability Економски факултет, Универзитета у Бањој Луци Бања Лука, 12.10.2017-11.11.2017. РАСПОРЕД ОБУКА И ПРЕДАВАЊА 12.10.2017. (четвртак) Презентација пројекта, Амфитатар

More information