Lidija Puš KUHARSKA KNJIGA ZA MAČJE GURMANE

Size: px
Start display at page:

Download "Lidija Puš KUHARSKA KNJIGA ZA MAČJE GURMANE"

Transcription

1 Lidija Puš KUHARSKA KNJIGA ZA MAČJE GURMANE

2 Ste se že kdaj vprašali, ali je hrana, ki jo kupujete v trgovinah, dovolj dobra za vašega mucka? Mislite, da zadovolji njegove dnevne potrebe po hranilnih snoveh? Vsak skrbnik mačke želi omogočiti svoji ljubljenki kar se da kvalitetno hrano. Pri tem je pomembno predvsem, da je hrana bogata z vsemi hranili, ki jih mačka potrebuje. In če bi se preizkusili kot mačji kuhar? Za ta podvig morate najprej preučiti potrebe po hranilih (beljakovine, voda, maščoba, ogljikovi hidrati, aminokisline, vitamini in minerali). Priskrbeti pa si morate tudi kvalitetne sestavine. Vendar previdno, dokler ne boste povsem prepričani, da vaša mačka dobi vsa potrebna hranila z vašimi obroki, naj bodo doma pripravljeni obroki zgolj občasna popestritev mačjega jedilnika. Zavedati se morate, da kupljeno hrano pripravljajo strokovnjaki s prehranskega področja in da njihove izkušnje poskrbijo, da je hrana obogatena z vsemi hranilnimi snovmi, ki so potrebne za zdrav razvoj vaše mačke. Zdaj pa kuhalnico v roke v upanju, da bo vaša mačja prijateljica navdušena nad obrokom in morda pomislila tudi na to, da bi namesto kupljene hrane pristala kar na domačo. Dober tek!

3 KAJ MORATE VEDETI O PREHRANI MAČK Mačke so mesojede živali. To pomeni, da za svoje preživetje nujno potrebujejo meso oz. beljakovine živalskega izvora. V živalskem mesu mačke dobijo esencialne kisline in vitamine, ki jih ne morejo proizvesti same. Med najpomembnejšimi esencialnimi kislinami sta tavrin in arganin. Pomanjkanje slednjih pa lahko resno ogrozi mačkino zdravje. Poleg beljakovin moramo svoji mački omogočiti, da zaužije tudi vodo, maščobe in maščobne kisline, vitamine, vlaknine, minerale in ogljikove hidrate. Kakšen naj izgleda popoln hranljiv obrok za vašo mačko? Mačji obrok naj vsebuje približno % beljakovin in % maščob. Ostali delež zapolnimo z ogljikovimi hidrati, ki pa ne igrajo pomembne vloge v mačji prehrani. Koliko hranimo mačko, je odvisno od njene starosti, stopnje aktivnosti, njenega reproduktivnega (breja mačka) in zdravstvenega stanja. Mladiči potrebujejo hrano, ki je bogata z energetskim snovmi, beljakovinami in minerali. Njihove energijske zahteve so lahko do štirikrat večje kot pri odrasli mački. Hranimo jih večkrat na dan; ponudimo jim pet do šest manjših obrokov. Odrasli mački zadostujeta dva večja obroka na dan. Če mačka nima težav z debelostjo, ima lahko vseskozi na voljo skodelico s suho hrano.

4 Voda Voda je ključnega pomena za zdravje vaše mačke. V njeno telo prinaša hranilne snovi, dovaja kisik celicam, vlaži zrak v pljučih, uravnava telesno temperaturo, ščiti in vlaži sklepe ter pomaga pri presnovi odpadnih snovi iz telesa. Mačka po naravi nima razvitega pretiranega občutka za žejo. Zato je pomembno, da dobi dovolj vode že z raznovrstno prehrano. V primeru, da mačko hranite pretežno z mokro hrano, s tem večinoma že zagotovite primeren vnos tekočine. Mokra hrana namreč vsebuje 70 % vode, zato je pomembno, da poleg suhe (briketirane) hrane svoji mački ponudite tudi mokro (konzervirano) hrano. Koliko vode naj spije vaša mačka? Priporočljiv vnos vode v telo je 60 ml na kilogram mačkine teže. Če bi 5 kg težko mačko hranili zgolj s suho hrano, bi morala dnevno spiti najmanj 3 dcl vode. Če bi se prehranjevala pretežno z mokro hrano, bi morala spiti 90 ml vode. Pomembno je, da ima vaša mačka vseskozi na voljo svežo vodo. Posodice lahko nastavite na več mestih in mačko tako spodbudite k pogostejšemu pitju.

5 Beljakovine in aminokisline Mačke kot mesojede živali večino potreb po beljakovinah zadovoljijo z mesom, ribami in ostalimi živalskimi proizvodi. Njihov prebavni sistem lažje in hitreje prebavi živalske kot rastlinske beljakovine. Kakovostne živalske beljakovine zagotovijo vaši mački specifične esencialne aminokisline, ki jih ne zmore proizvesti sama. Pomanjkanje esencialnih aminokislin vodi do resnih zdravstvenih težav, zato je pomembno, da so slednje primerno zastopane v njeni prehrani. Ena izmed glavnih esencialnih aminokislin, ki jo vaša mačka nujno potrebuje, je tavrin. Ta je potreben za normalno delovanje srca, dober vid, zdravo prebavo in močan imunski sistem. Najboljši vir tavrina so surovo mišično meso, živalski organi (srce in jetra), perutnina in morska hrana (kozice in školjke). Manj ga je prisotnega v ovčetini in zajčjem mesu. Vaši mački pa ne sme primanjkovati tudi arganina. Ta esenicalna aminokoslina poskrbi za odvajanje amoniaka iz telesa. Pomankanje lahko privede do krčev, bruhanja ali celo zastrupitve. Najboljši vir arganina sta goveje in zajčje meso.

6 Maščobe in maščobne kisline Prehranske maščobe zagotavljajo najbolj koncentriran vir energije v prehrani. Obroku dodajajo okus in strukturo. Z njimi mačka pridobi dvakrat več energije kot z beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Maščobe so lahko živalskega ali rastlinskega izvora. S pomočjo maščob, ki jih vaša mačka zaužije, njeno telo dobi v maščobi topne vitamine A, D, E in K. Maščobe so sestavljene iz maščobnih kislin. Nekatere izmed maščob so esencialne, teh mačje telo ne more proizvesti samo, ampak jih pridobi iz hrane. Mačke potrebujejo dve vrsti maščobnih kislin: omega 3 in omega 6. Omega 3 maščobne kisline so pomembne za zdrav imunski in razmnoževalni sistem, strjevanje krvi ter zdravo prebavo in kožo. Najdemo jih v lanenem semenu, repičnem olju, algah in lososu. Omega 6 maščobne kisline prevladujejo v tkivih, kjer se skladišči maščoba, kjer poteka presnova, v mišicah in procesih izločanja. Omogočajo pravilno delovanje ledvic, mišic in jeter. Tudi dodatne omega 6 esencialne arahidonske kisline mačka ne more proizvesti sama, zato je pomembno, da jo v zadostnih količinah pridobi iz kakovostne hrane. Bogat naravni vir te kisline sta perutninsko in ribje olje. Da mačke izkoristijo vse potenciale maščobe, morajo uživati predvsem maščobe živalskega izvora (losos, piščanec, puran, raca). Prebava mačk je kratka in počasna, zato tudi kadar mačka zaužije večje količne maščob, ki jih dnevno potrebuje, se le del maščob pravilno razgradi.

7 Ogljikovihidrati in vlaknine Mačkam ni treba uživati veliko hrane, bogate z ogljikovimi hidrati, saj jih dovolj pridobijo iz aminokislin. Mačke imajo potrebo predvsem po velikih količinah beljakovin, ki jih nato pretvorijo v energijo za mišice. Prav tako pa imajo njihova telesa zmožnost, da različne oblike ogljikovih hidratov pretvorijo v energijo. Vnos majhne količine ogljikovih hidratov je priporočljiv za normalno delovanje telesnih funkcij, predvsem za zdravo črevesje in prebavo. Njihov delež v prehrani naj bo okoli dvoodstoten. Dober vir ogljikovih hidratov so testenine in riž. Svojo potrebo po vlakninah zunanje mačke zadovoljijo z uživanjem trave, notranjim mačkam pa lahko kupite mačjo travo. Večina zelenjave je bogata z vlakninami, zato lahko tudi to vključite v prehrano.

8 Vitamini Vitamini so organske spojine, ki so pomembne za pravilno delovanje mačjega metabolizma. Z njihovo pomočjo presnova vključi procese za pridobivanje energije. Za zdravje mačke so nujno potrebni vitamini: A, B1, B2, B6, C, D, E in K. Glede na topnost delimo vitamine v dve glavni skupini. V maščobi topne vitamine A, D, E in K ter v vodi topne vitamine B in C. Spodnja tabela prikazuje opise vitaminov, zakaj so pomembni, kakšne so posledice prevelikega uživanja ali pomanjkanja in kateri so njihovi naravni viri. Pri vsakem izmed vitaminov pa je tudi podatek o priporočeni dnevni količini za odraslo mačko, ki tehta okoli 4 kg in porabi okoli 250 kalorij.

9 VITAMIN FUNKCIJA PRIPOROČENA DNEVNA KOLIČINA Vitamin A Vid, rast, močan imunski sistem, zdrav razvoj mladiča Vitamin C Vitamin D Nepravilnosti v skeletu, zniževanje telesne teže Vitamin E Vitamin K Vitamin B1 (tiamin) Vitamin B2( riboflavin) Vitamin B3 (niacin) Vitamin B5 (pantotenska kislina) Vitamin B6 Vitamin B12 Folna kislina Spodbuja obrambo telesa, dobra struktura kosti, proizvodnja kolagena Uravnavanje fosforja in kalcija v krvi, spodbuja delovanje ledvic in živcev Ribe, ribje olje, mlečni izdelki, izpostavljanje soncu Presnova maščob, pravilno delovanje celic, zaščita pred oksidacijo Pravilno strjevanje krvi, struktura kosti Normalna presnova ogljikovih hidratov Sprošča energijo v telesu, odvaja strupe, zdrava koža in dlaka Proti glavobolom, izboljšuje kri, vzdržuje zdravje prebavil Obvladovanje stresa, zmanjšanje staranja, ohranjanje vitalnosti Generira glukozo, uravnava metabolične procese Gradnik rdečih krvnih teles Presnova maščob, dovajanje kisika v celice, zdrav razvoj mladiča PREVELIKA KOLIČI- NA/POMANJKANJE 63 mikrogramov Težave s kostmi in sklepi Ni potreben, mačka ga proizvede sama Kapilarne krvavitve, slabše celjenje ran, utrujenost, oslabelost mišic 0,4 mikrograma Bruhanje, mehka tkiva, kalcinacija 2,5 mg Anoreksija, depresija, spremembe v tkivih, nepravilno delovanje celic 82 mikrogramov Krvavitve v prebavnem traktu 0,33 mg Epilepsija, nevrološke težave, motnje v živčnem sistemu, motnje srca 0,27 mg Težave z jetri, koncentracijo, kožo in dlako, siva mrena 2,5 mg Vrtoglavica, zmanjšana teža, zvišana temperatura 0,4 mg Izguba apetita, utrujenost, spremembe v jetrih 0,16 mg Nizka rast, epilepsija, poškodbe ledvic, anoreksija 1,4 mikrograma Bruhanje, driska, težave s prebavili, izguba teže 47 mikrogramov Zaviranje rasti, povečanje železa v krvi VIR V ŽIVILIH Ribe, ribje olje, živalski organi (jetra), zelenjava, mlečni izdelki Grah, ohrovt, brokoli, koleraba, pomaranče, ananas Hladno stiskano rastlinsko olje, oreščki, meso, zelena listnata zelenjava Lucerna, jajčni rumenjak, alga kelb Kvas, svinjsko testo, žitarice, sončnična semena, jajca, živalski organi (jetra) Živalski organi (srce, jetra, ledvica), mišično meso, jajca, kvas, zelene rastline Kvas, stročnice, ribe Živalski organi (jetra in srce), riž, pšenični otrobi in ribe Meso, zelenjava, stročnice, oreščki Živalski organi (jetra) in mlečni izdelki Živalski organi (jetra), kvas, pšenica, zelene rastline

10 Minerali Poznamo 12 mineralov, ki so pomembni za zdrav razvoj mačke. Kalcij in fosfor sta ključnega pomena za zdrave zobe in kosti. Magnezij, kalij in natrij pripomorejo k pravilnemu delovanju živcev, mišic in celic. Ostale minerale vaša mačka potrebuje v manjših količinah za encimske reakcije v telesu. Koliko mineralov mačka potrebuje, je odvisno od njene starosti. Preveč ali premalo zaužitih mineralov lahko vodi do zdravstvenih težav. Spodnja tabela prikazuje opise mineralov, zakaj so pomembni, kakšne so posledice prevelikega uživanja ali pomanjkanja in kateri so naravni viri teh. Pri vsakem izmed mineralov pa je tudi podatek o priporočeni dnevni količini za odraslo mačko, ki tehta okoli 4 kg in porabi okoli 250 kalorij.

11 MINERAL FUNKCIJA PRIPOROČL- JIVA DNEVNA KOLIČINA Kalcij Tvorba kosti, strjevanje krvi, krčenje mišic POMANKANJE/ PREVELIKA KO- LIČINA 0.18 g Krhke kosti, bolečine v kosteh, zlomi VIRI V ŽIVILIH Mlečni izdelki, mineralne soli, alga kelb, beluši Fosfor Magnezij Natrij Struktura skeleta, sproščanje energije pri presnovi, vloga pri delovanju celičnih membran Struktura skeleta, delovanje živcev in mišic, delovanje celičnih membran, hormonsko ravnovesje Uravnavanje kislin, delovanje živcev, oskrbuje celice z hranili Zaviranje rasti, povečana kostna gostota 0.16 g Okvara ledvic, slabokrvnost 25 mg Zaviranje rasti, krči v mišicah Ledvični kamni 42 mg Slepota, dehidracija, izguba apetita Meso, pšenični in koruzni gluten, mineralne kosti, suho sadje, oreščki Pšenični kalčki, polnozrnate žitarice, soja, mleko, ribe Kuhinjska sol (mineralna ali morska) Kalij Pravilno delovanje encimov, mišic in živcev, uravnava kisline v telesu Anoreksija, pretirana žeja, zaviranje rasti, pogosto uriniranje 0,33 g Srčni zastoj, živčne bolezni, slaba rast, izguba apetita, driska, zaviranje rasti Meso, ribe, zelenjava, suho sadje, avokado Klor Železo Ravnovesje v kislinah, uravnava zunajcelične tekočine Tvorba molekul v rdečih krvnih celicah, dovajanje kisika Nepravilno delovanje nadledvičnih žlez 60 mg Povečana količina kalija v ledvicah, driska, bruhanje 5 mg Driska, bruhanje Zaviranje v rasti, slabotnost, driska Baker Tvorba vezivnega tkiva, tvorba 0,3 mg Zmanjšanje telesne melanina, obramba pred oksidacijo teže, težave s konnost telesa centracijo, slabokrv- Cink Zdrava koža, dlaka, razmnoževanje 4,6 mg Zaviranje rasti, kožne celic, celjenje ran spremembe Magnezij Plodnost, rast 0,3 mg Nizka rast, skeletne spremembe Selen Obramba pred oksidacijo telesa 19 mikrogramov Izpadanje dlake, ciroza jeter Jod Zdrava presnova, zdrav razvoj 88 mikrogramov Izpadanje dlake, mladiča, pravilno delovanje prhljaj, razdražljivost ščitnice Morske ribe, oves, avokado, vodna kreša, beluši Živalski organi (jetra), ribe Živalski organi (jetra), ribe Školjke, sezamova semena, sir, kvas, tunina Jajca, oreščki, zelena zelenjava Školjke, jastog, svinjina, ječmen

12 DOMAČA KUHINJA ZA MAČKO Zakaj kuhati za vašo mačko? Prevladujoči razlog je to, da nikoli zagotovo ne veste, kakšna je industrijsko pripravljena hrana. Vaši mački zagotovo želite ponuditi hrano, ki je bogata s kakovostnimi sestavinami in vsebuje vsa potrebna hranila za zdrav razvoj. Motivirata pa vas lahko tudi strast in dovolj časa, da se preizkusite kot mačji kuhar. Kaj je dobro vedeti, ko se odločite narediti domačo mešanico suhe hrane ali briketov? Priprava suhe hrane zahteva peko v pečici. Ko so briketi pečeni, je najbolje, da jih čez noč pustite v ugasnjeni pečici. Če ne bodo dovolj izsušeni, bo vanje prišla vlaga in bodo neuporabni. Pripravljene brikete hranite v nepredušni posodi. V hladilniku bodo uporabni en teden, če jih zamrznemo, pa tri mesece. Kuhane in pečene obroke porabite v nekaj dneh. Zmrznjene porabite v mesecu ali dveh oz. kot je navedeno v receptu. Sestavine, uporabljene v receptih, dobimo v vseh bolje založenih trgovinah. Obroki naj se ne ponavljajo, poskusite mački vsak dan ponuditi nekaj novega. V skoraj vseh receptih lahko določeno meso nadomestite s tistim, ki je vaši mački ljubše. V receptih je uporabljena mera ena skodelica (16 žlic).

13 Priporočljive sestavine Ko se odločite kuhati za svojo mačko, bodite pozorni na sestavine. Ker je mačka mesojed, se bomo osredotočili na glavno sestavino meso, ki ga kupujte zgolj pri lokalnih trgovcih. Naj bo primerne kakovosti. Ponudite kuhano meso, občasno pa lahko ponudite tudi surovega. Perutnina Perutnina je odličen vir beljakovin. Piščančje in puranje prsi so najboljši vir energije. Račje meso je treba uporabljati bolj varčno, saj vsebuje večjo količino maščob. Govedina Govedina je prav tako priporočljiva sestavina mačjih obrokov, saj jo mačke enostavno prebavijo. Priporočljivi so tudi notranji organi (jetra, ledvica, srce). Svinjina Tudi svinjina je varen obrok za vašo mačko. Izogibajte se šunki, slanini in prekajenemu mesu. Takšno meso vsebuje velike količine natrija in sulfatov, ki niso priporočljivi za vašo mačko. Jagnjetina in teletina Meso, ki je cenovno manj ugodno, vendar tudi primerno. Jagnjetino uporabljamo redkeje, ker ima visok delež maščob. Ribe Ribe so varen obrok, vendar v manjših količinah. Konzervirano tuno ali lososa lahko ponudite kot občasen posladek. Konzervirane ribe vsebujejo prevelike količine natrija, zato jih ne uporabljate pogosto. Mesojede ribe vsebujejo živo srebro, ki je v prevelikih količinah nevarno za vašo mačko. Priporočljive so manjše rečne ribe (postrv, platnica, šarenka, klen). Uporabite zgolj meso, kosti zavrzite. Ostalo morsko hrano lahko ponudite kot občasni posladek (školjke, lignji, kozice).

14 Sestavine, ki jih odsvetujemo Določenih sestavin vaša mačka ne sme zaužiti, saj lahko resno ogrozijo njeno zdravje. Spodaj omenjene sestavine raje črtajte s seznama, tudi če opazite, da bi jih vaša mačka z veseljem zaužila. Surova jajca lahko predstavljajo vir okužbe s salmonelo in bakterijo e-coli. Prav tako beljakovine v jajcu zavirajo absorpcijo B-vitamina. Maščobni odrezki lahko povzročijo prebavne težave, bruhanje in drisko. Kosti, ki jih zaužije vaša mačka, lahko povzročijo krvavitve v prebavilih, ki se lahko končajo s smrtjo. Čokolada vsebuje teobromin, ki je strupen za mačke. Ta sestavina lahko povzroči motnje v srčnem utripu, epileptične napade ali celo smrt. Kofein je še ena prepovedana sestavina za vašo mačko. Zastrupitve se kažejo s pospešenim dihanjem in srčnim utripom, mišičnimi kriči in smrtjo. Grozdje in rozine vsebujejo velike količine sladkorja, ki prav tako ni primeren za vašo mačko. Zaužitje lahko povzroči bruhanje ali celo odpoved ledvic. Alkohol je že v manjših količinah smrtno nevaren. Uživanje vpliva na delovanje možganov in uničuje jetra. Izogibati se moramo tudi mleku in mlečnim izdelkom, če je vaša mačka preobčutljiva na laktozo. Surov česen, čebula in drobnjak lahko povzročijo prebavne motnje in zastrupitve, zato jih kot začimbo odsvetujemo. Tudi pasja hrana ni primerna, saj vsebuje preveliko količino ogljikovih hidratov in premalo beljakovin. Močno odsvetujemo tudi hranjenje z ostanki vaših obrokov. Ti lahko vsebujejo sestavine, zaradi katerih lahko resno ogrozite zdravje vaše mačke.

15 V nadaljevanju smo vam pripravili raznolike recepte, ki so razporejeni po sestavinah. Tako boste z lahkoto našli recept za jed, ki bo na mačjem jedilniku, glede na to, katero sestavino ima vaša mačka najraje ali ste jo danes kupili. RECEPTI

16 PERUTNINA Klasična mešanica briketov (10 do 20 obrokov) Sestavine: 3 skodelice polnozrnate moke 2 skodelici ržene moke 1 skodelica koruzne moke 1 skodelica mleka v prahu (po možnosti uporabite nemastno mleko) 3 žlice posušenega peteršilja 8 žlic pivskega kvasa 900 g kuhanega piščančjega mesa 1 skodelica vode 5 žlic rastlinskega olja 1 žlica ribjega olja (npr. lososovo olje) 1. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija. Pripravimo dva velika pekača. 2. V veliki skledi zmešamo pšenične kalčke, koruzno moko, mleko v prahu in peteršilj. 3. V električnem mešalcu mešamo kuhano puranje meso, vodo, rastlinsko in ribje olje, dokler zmes ne postane gladka. 4. Zmešamo suho mešanico (moko, mleko, peteršilj) z mokro mešanico (puranje meso, olje, vodo). Mešamo, dokler zmes ne postane gladka. Po potrebi ji dodajte nekaj vode. 5. Testo razvaljamo na približno debelino 1 cm in pol. Pri valjanju si lahko pomagamo tudi z rokami. Testo namestimo na pekača, na katerih je peki papir. 6. Pekača postavimo v ogreto pečico za pol ure. Med peko preverjamo, ali se testo enakomerno peče. 7. Ko se je testo peklo približno pol ure, pečico ugasnemo in testo pustimo v njej še štiri do šest ur. Postopek omogoča, da se testo primerno izsuši. Nato testo vzamemo iz pečice in pustimo vsaj dve uri, da se ohladi. Testo poljubno razdrobimo, da dobi podobo mačjih briketov. 8. Brikete shranimo v nepredušno posodo v hladilniku ali zamrzovalniku. Piščančje meso lahko poljubno nadomestimo s puranjim, ribjim, govejim ali zajčjim.

17 Mačje testenine (10 obrokov) 3 skodelice piščančjega mesa 2 skodelici naribanega korenja 2 skodelici naribanega jabolka 2 skodelici graha 2 skodelici narezanega fižola 2 skodelici narezanih bučk 2 skodelici kuhanih testenin (najboljše so otroške) peteršilj 1 skodelica naribanega sira 1 žlica pivskega kvasa 2 umešani jajci pol skodelice parmezana 1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. 2. V skledi zmešamo vse sestavine, razen jajc in parmezana. 3. V ovalni pekač vlijemo vse sestavine, polijemo z umešanimi jajčki in posujemo s parmezanom. 4. Pečemo okrog ene ure. 5. Ponudimo hladno. Omleta po mačje (4 obroki) 4 jajca 8 žlic naribanega sira 4 žlice navadnega jogurta 1 žlička pivskega kvasa pol žličke soli 1 žička rastlinskega olja malo kuhanega piščančjega mesa 1. V skledi zmešamo vse sestavine razen olja. 2. V veliki ponvi segrejemo olje ter vanjo vlijemo pripravljeno mešanico. Pečemo, dokler jajca ne zakrknejo. Postrežemo ohlajeno. Suh pivski kvas vsebuje poleg velikega števila mikroelementov, ki so potrebni za nemoteno delovanje organizma, še veliko vitaminov, predvsem iz skupine B. Največ vsebuje vitamina B1, B2, B6 in niacina. Poleg vitaminov vsebuje visok delež beljakovin, v kakovostnem kvasu tudi preko 40 %.

18 Kokošja juha (8 obrokov) 1 cel piščanec ¼ skodelice narezanega fižola ½ skodelice naribanega korenčka ½ skodelice zelene peteršilj 1 skodelica jušnih rezancev 1. Piščancu odstranimo vse kosti in kožo ter ga narežemo na srednje velike koščke. 2. V veliki posodi zmešamo piščančje kose, fižol, korenček, zeleno in peteršilj, zalijemo z vodo in pristavimo na štedilnik, kuhamo približno eno uro, dokler se piščanec ne zmehča. 3. Po eni uri v juho dodamo še jušne rezance in kuhamo še 15 minut. 4. Ohladimo na sobno temperaturo in postrežemo. 5. V hladilniku juho hranimo sedem dni, zamrznjeno do tri mesece. Zeleni piščanec (12 obrokov) 1000 g piščanca 4 skodelice vode 2 stebla zelene z listi ½ žličke soli 1 skodelica naribanega korenja ½ skodelice sesekljanega peteršilja ½ skodelice nekuhanega ječmena 1 žlica limoninega soka 3 žlice pivskega kvasa 140 g zamrznjene špinače 1. V posodo za kuhanje položimo kose piščanca, vodo, sol in zeleno, kuhamo do mehkega, približno pol ure. 2. Piščanca vzamemo iz posode in ga zmeljemo. 3. V posodo s piščančjo juho dodamo korenje, peteršilj, ječmen, limonin sok in špinačo, kuhamo še 20 minut. 4. Juho in piščanca zmešamo skupaj. 5. V hladilniku hranimo en teden, v zamrzovalniku en mesec. 6. Ponudimo ohlajeno.

19 RIBE Omleta po mačje v pečici 250 g fileta tune 200 g sardin 8 žlic rjavega riža 8 žlic pšenične trave 4 žlice svežega peteršilja 2 jajci 2 žlici mleka 4 žlice parmezana 1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač namažemo z oljem. 2. V eni posodi zmešamo ribe, riž, pšenično travo in peteršilj. V drugi posodi zmešamo mleko in jajca. 3. V pekač najprej vlijemo zmes iz prve posode in jo prelijemo z zmesjo iz druge, nato vse skupaj posujemo s parmezanom. 4. Pecite približno 20 minut. Ohladite in postrezite. Pšenična trava je prava zakladnica zdravja. Je bogat vir folne kisline, vitamina C, vitamina B, cinka, kroma in železa. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter pomaga zaščititi celice pred oksidativnim stresom. Riboflavin (vitamin B2) ohranja normalno delovanje rdečih krvničk in prispeva k ohranjanju zdrave kože in vida. Niacin (vitamin B3) prispeva k ohranjanju zdravih sluznic in zdrave kože. Cink ima vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri sintezi DNK ter pri plodnosti in razmnoževanju. Krom prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi. Železo pa ima vlogo pri prenosu kisika v telo in pri delovanju imunskega sistema.

20 Ribje kroglice (10 obrokov) 300 g ribe v olju (sardine) kuhano korenje (manjše) 1 umešano jajce 2 žlici paradižnikove mezge 2 žlički pivskega kvasa 2 žlici drobtin 2 žlici ovsenih kosmičev 1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. 2. V eni posodi zmešamo tuno, korenje, parmezan, paradižnikovo mezgo in pivski kvas. 3. V drugi skledi zmešamo drobtine in ovsene kosmiče. 4. Iz prve mase oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v mešanici iz drobtin in ovsenih kosmičev. 5. Kroglice zložimo na pekač in pečemo, dokler ne postanejo zlato rjave barve. 6. Postrežemo ohlajene.

21 Omaka za brčice oblizniti (4 obroki) 170 g školjk 50 g inčunov ½ skodelice kuhanega rjavega riža peteršilj ribje olje 1. Vse sestavine zmešamo v mešalniku. 2. V segreti ponvi zmešamo mešanico rib in rjavega riža, kuhamo približno 10 minut. 3. Ponudimo ohlajeno z mešanico briketov ali kot samostojen obrok. Nasvet: V vodo, v kateri kuhate riž, dodajte govedino ali piščanca. Juha se bo prepojila z rižem in tako prepričala vašo mačko, da bo imela riž še raje. Slasten losos v pečici (4 6 obrokov) 450 g lososa 3 skodelice kruhovih drobtin 1 nariban korenček peteršilj 2 žlici pivskega kvasa 3 umešana jajčka ½ skodelice mleka malo lososovega olja 1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. 2. V skledi zmešamo lososa, drobtine, korenje, peteršilj in pivski kvas. 3. Dodamo jajca, mleko in olje. 4. Zmes vlijemo v pekač. 5. Pečemo eno uro, dokler ne dobi zlato rjave barve. 6. Ponudimo ohlajeno (jed hranimo dva dni v hladilniku, zamrznjeno en mesec). Lososovo olje daje hrani dober okus in vsebuje uravnoteženo razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin. Blagodejno vpliva na srce in ožilje, skrbi za zdravo kožo in sijočo dlako ter nudi podporo imunskemu sistemu.

22 Lososova mineštra (8 obrokov) 2 skodelici lososa 2 žlici oljčnega olja 1 kuhan krompir ½ skodelice sesekljanega fižola ½ skodelice graha 1 skodelica kuhanega rjavega riža peteršilj pol skodelice vode 1. V ponvi segrejmo olivno olje in popražimo lososa. 2. Dodamo ostale sestavine, pokrijemo in pustimo vreti 10 minut. 3. Postrežemo pri sobni temperaturi. Ribja torta (20 40 obrokov) 255 g ribe (losos, som, platnica, tuna, postrv, skuša) 2 jajci 1 skodelica kuhanega rjavega riža 1 žlica pivskega kvasa ½ skodelice sesekljane zelene ½ skodelice sesekljanega brokolija 4 žlice stopljenega masla 2 skodelici krušnih drobtin 1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač namažemo z oljem. 2. V električnem mešalniku zmešajte ribo, jajca, riž, kvas, zeleno, brokoli, mešajte do gladkega, dodajte krušne drobtine in oblikujte polpete. 3. Polpete položite na pekač in vsakega pokapajte s stopljenim maslom. 4. Pecite 15 do 20 minut do zlato rjave barve. 5. Ponudite ohlajeno.

23 GOVEDINA Goveji golaž po mačje (8 obrokov) 2 žlički olivnega olja 450 g puste mlete govedine (jagnjetina, zajčje meso, svinjina) ½ skodelice vode ¼ skodelice sesekljane špinače ¼ skodelice sesekljane zelene 11 žličk soli ½ žličke paprike v prahu 1 žlička pivskega kvasa 85 g nekuhanih rezancev 1 žlica ržene moke 450 g paradižnika 1. Na olivnem olju prepražimo govedino. 2. Dodamo paradižnik, vodo, špinačo, zeleno, sol, papriko in pivski kvas Zmanjšamo temperaturo in pokrito dušimo okoli ene ure. 3. Nato dodamo rezance in kuhamo še 15 minut. 4. Na koncu dodamo še moko za zgostitev. 5. Ponudimo ohlajeno.

24 VIRI: Elektronska knjiga: Wendy Nan Rees in Kevin Schlanger. The natural cat cook book Elektronska knjiga: national research counclil- the natural cat cook book pets.thenest.com/taurine-sources-cats-6642.html feline-nutrition.org/nutrition/what-is-arginine-and-is-it-essential icatcare.org/advice/feeding-your-cat-or-kitten pets.thenest.com/kinds-meats-can-cats-eat-8853.html

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

Brezplačna e-knjiga Sladice brez mleka, jajc, pšenice, soje in oreščkov

Brezplačna e-knjiga Sladice brez mleka, jajc, pšenice, soje in oreščkov 1 Posvetilo Ta e-knjiga kuharskih receptov za alergike je posvečena mojima sinovoma, Adamu in Davidu, saj je nastala prav zaradi njiju. Knjiga je plod 7-letne dietne prehrane v naši domači kuhinji. Sprva

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKA NALOGA ROK ČERNE

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKA NALOGA ROK ČERNE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKA NALOGA ROK ČERNE Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje Kondicijsko treniranje PREHRANJEVALNE NAVADE MLADIH NOGOMETAŠEV

More information

Avtorica Jana Luketa Artenjak

Avtorica Jana Luketa Artenjak VIŠJA STROKOVNA ŠOLA VIŠJEŠOLSKI UČBENIK VELNEŠKA PREHRANA Avtorica Jana Luketa Artenjak Jana Luketa Artenjak VELNEŠKA PREHRANA Višješolski učbenik Copyright DOBA EPIS, 2013 Vse pravice pridržane, še posebej

More information

PREHRANA MLADIH ŠPORTNIKOV - PREGLED ZNANSTVENE IN STROKOVNE LITERATURE

PREHRANA MLADIH ŠPORTNIKOV - PREGLED ZNANSTVENE IN STROKOVNE LITERATURE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Kineziologija PREHRANA MLADIH ŠPORTNIKOV - PREGLED ZNANSTVENE IN STROKOVNE LITERATURE DIPLOMSKO DELO MENTOR: doc. dr. Vedran Hadžić RECENZENTKA: prof. dr. Maja Pori

More information

Ljudska univerza Radovljica. Gradivo za predmet OSNOVE GOSTINSTVA IN TURIZMA Gradivo za interno uporabo. Program: Gastronomsko turistični tehnik

Ljudska univerza Radovljica. Gradivo za predmet OSNOVE GOSTINSTVA IN TURIZMA Gradivo za interno uporabo. Program: Gastronomsko turistični tehnik Ljudska univerza Radovljica Gradivo za predmet OSNOVE GOSTINSTVA IN TURIZMA Gradivo za interno uporabo Program: Gastronomsko turistični tehnik Šolsko leto: 2011/2012 Predavateljica: Katja Eler, prof. KAZALO

More information

PRESENT SIMPLE TENSE

PRESENT SIMPLE TENSE PRESENT SIMPLE TENSE The sun gives us light. The sun does not give us light. Does It give us light? Za splošno znane resnice. I watch TV sometimes. I do not watch TV somtimes. Do I watch TV sometimes?

More information

UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA Oddelek za športno treniranje Nogomet DIPLOMSKO DELO. Marko Mladenović

UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA Oddelek za športno treniranje Nogomet DIPLOMSKO DELO. Marko Mladenović UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA Oddelek za športno treniranje Nogomet DIPLOMSKO DELO Marko Mladenović Maribor, 2011 UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA Oddelek za športno treniranje Nogomet

More information

VAROVALNA IN DIETNA PREHRANA ZA STAREJŠE

VAROVALNA IN DIETNA PREHRANA ZA STAREJŠE Milena Suwa Stanojević VAROVALNA IN DIETNA PREHRANA ZA STAREJŠE Strokovno področje: ŽIVILSTVO IN STORITVENA DEJAVNOST Datum objave gradiva: Oktober 2017 KOLOFON Avtor: Milena Suwa Stanojević Naslov: Varovalna

More information

Vaša AVSTRIJSKA blagovna znamka pri sladkorni bolezni

Vaša AVSTRIJSKA blagovna znamka pri sladkorni bolezni Vaša AVSTRIJSKA blagovna znamka pri sladkorni bolezni Prehrana bolnikov s sladkorno Boleznijo tipa 2 Vaša AVSTRIJSKA blagovna znamka pri sladkorni bolezni VELIKE ŠTEVILKE Lahko odčitavanje z osvetljenega

More information

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji informacije za stranke, ki investirajo v enega izmed produktov v omejeni izdaji ter kratek opis vsakega posameznega produkta na dan 31.03.2014. Omejena izdaja Simfonija

More information

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 V1.0 VIF-NA-7-SI IZUM, 2005 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave www.zazdravje.net Skupaj za zdravje človeka in narave marec 2010 brezplačen izvod Tema meseca: Ko prebava stavka Kaj vas zares uničuje? Če ste pogosto zelo izčrpani, če vam pešata pozornost in spomin,

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave www.zazdravje.net Skupaj za zdravje človeka in narave julij/avgust 2013 brezplačen izvod Tema meseca: Moč vode Preverjene naravne rešitve so že pred vašim pragom Nova izdaja projekta Skupaj za zdravje

More information

DIPLOMSKA NALOGA VISOKOŠOLSKEGA UNIVERZITETNEGA ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA PRVE STOPNJE

DIPLOMSKA NALOGA VISOKOŠOLSKEGA UNIVERZITETNEGA ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA PRVE STOPNJE FAKULTETA ZA UPORABNE DRUŽBENE ŠTUDIJE V NOVI GORICI DIPLOMSKA NALOGA VISOKOŠOLSKEGA UNIVERZITETNEGA ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA PRVE STOPNJE KAJA ANDREJAŠIČ Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici

More information

Namakanje koruze in sejanega travinja

Namakanje koruze in sejanega travinja 1 1 Namakanje koruze in sejanega travinja prof. dr. Marina Pintar UL Biotehniška fakulteta Oddelek za agronomijo Lombergerjevi dnevi, Pesnica, 8. dec. 2016 Zakaj je pomembno strokovno pravilno namakanje?

More information

KAKOVOSTNE ZAHTEVE. SPLOŠNE IN DODATNE ZAHTEVE PREHRAMBENEGA BLAGA PO SKLOPIH (Priloga 1)

KAKOVOSTNE ZAHTEVE. SPLOŠNE IN DODATNE ZAHTEVE PREHRAMBENEGA BLAGA PO SKLOPIH (Priloga 1) KAKOVOSTNE ZAHTEVE SPLOŠNE IN DODATNE ZAHTEVE PREHRAMBENEGA BLAGA PO SKLOPIH (Priloga 1) Povzeto po oz. vir: PRIROČNIK Z MERILI KAKOVOSTI ZA ŽIVILA V VZGOJNO - IZOBRAŽEVALNIH USTANOVAH - 1 - Splošne zahteve

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave Skupaj za zdravje človeka in narave junij, 2008 št. 14 brezplačni izvod www.zazdravje.net tema meseca: Izumiramo? Weledino olje za nego v nosečnosti preprečuje nastanek strij Materino telo med nosečnostjo

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave Skupaj za zdravje človeka in narave WWW.ZAZDRAVJE.NET BREZPLAČEN IZVOD AVGUST / SEPTEMBER 2017 TEMA MESECA: Je možno ustaviti čas? Še niste naročeni na naše novice? ČE POHITITE LAHKO V AVGUSTU IN SEPTEMBRU

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave Skupaj za zdravje človeka in narave WWW.ZAZDRAVJE.NET BREZPLAČEN IZVOD MAJ 2017 TEMA MESECA: Utrujenost in izgorelost dejavno podpirajo projekt. To v praksi pomeni, da se utegne primeriti, da nekatere

More information

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja)

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja) Seznam učbenikov za šolsko leto 2013/14 UMETNIŠKA GIMNAZIJA LIKOVNA SMER SLOVENŠČINA MATEMATIKA MATEMATIKA priporočamo za vaje 1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova

More information

Turistična zveza Slovenije. 28. Festival Turizmu pomaga lastna glava»na zabavo v naravo«po POTEH PRETEKLOSTI

Turistična zveza Slovenije. 28. Festival Turizmu pomaga lastna glava»na zabavo v naravo«po POTEH PRETEKLOSTI Turistična zveza Slovenije 28. Festival Turizmu pomaga lastna glava»na zabavo v naravo«po POTEH PRETEKLOSTI Turnišče, januar 2014 Prešernova ulica 2, 9224 Turnišče tel.: (02) 572-10-05, faks: (02) 572-10-40

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave Skupaj za zdravje človeka in narave WWW.ZAZDRAVJE.NET BREZPLAČEN IZVOD APRIL 2018 TEMA MESECA V kakšni formi ste? Zdravilna moč začimb za otroke Bomo res sedeli križem rok ob statističnih napovedih, da

More information

OSNOVNA ŠOLA GORICA Goriška cesta 48, 3320 Velenje MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA KRUH Z ALI BREZ ADITIVOV?

OSNOVNA ŠOLA GORICA Goriška cesta 48, 3320 Velenje MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA KRUH Z ALI BREZ ADITIVOV? OSNOVNA ŠOLA GORICA Goriška cesta 48, 3320 Velenje MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA KRUH Z ALI BREZ ADITIVOV? Tematsko področje: DRUGO (Živilska tehnologija). Avtorica: Sara

More information

SISTEMSKA TERAPIJA PLJUČNEGA RAKA PRIROČNIK ZA BOLNIKE

SISTEMSKA TERAPIJA PLJUČNEGA RAKA PRIROČNIK ZA BOLNIKE Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije Pulmonary and Allergic Patients Association of Slovenia SISTEMSKA TERAPIJA PLJUČNEGA RAKA PRIROČNIK ZA BOLNIKE KAZALO Uvod str. 3 Kaj so sistemska zdravila

More information

David Perlmutter, dr. med., s sodelovanjem Kristin Loberg. ZDRAVI možgani

David Perlmutter, dr. med., s sodelovanjem Kristin Loberg. ZDRAVI možgani David Perlmutter, dr. med., s sodelovanjem Kristin Loberg ZDRAVI možgani Moč črevesnih mikrobov za zdravje in zaščito vaših možganov za vse življenje David Perlmutter, dr. med., s sodelovanjem Kristin

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave www.zazdravje.net Skupaj za zdravje človeka in narave julij/avgust 2011 brezplačen izvod Tema meseca: Moč in nemoč marketinga Oglasna deska projekta Skupaj za zdravje človeka in narave Niste dobili novic?

More information

Sistemi za podporo pri kliničnem odločanju

Sistemi za podporo pri kliničnem odločanju Sistemi za podporo pri kliničnem odločanju Definicija Sistem za podporo pri kliničnem odločanju je vsak računalniški program, ki pomaga zdravstvenim strokovnjakom pri kliničnem odločanju. V splošnem je

More information

Stres na delovnem mestu Prof. dr. Rok Tavčar, dr. med. Specialist psihiater

Stres na delovnem mestu Prof. dr. Rok Tavčar, dr. med. Specialist psihiater Stres na delovnem mestu Prof. dr. Rok Tavčar, dr. med. Specialist psihiater Vsebina Stres definicija Posledice stresa zlasti negativnega stresa Stres na delovnem mestu Obvladovanje in preprečevanje stresa

More information

REJA BURSKIH KOZ. Nakup plemenskih živali

REJA BURSKIH KOZ. Nakup plemenskih živali REJA BURSKIH KOZ Burska pasma koz izvira iz Južne Afrike. Danes je ena izmed najbolj razširjenih mesnih pasem koz, saj jo odlikuje miren značaj, prilagodljivost na različne pogoje reje, poliestričnost,

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave Skupaj za zdravje človeka in narave WWW.ZAZDRAVJE.NET BREZPLAČEN IZVOD DECEMBER 2017 / JANUAR 2018 TEMA MESECA: Toplota ali toplina? Voščilo Mir je najboljše zdravilo, najboljši prijatelj in največje razkošje,

More information

SEMINARSKA NALOGA GERSONOVA TERAPIJA Z EKONOMSKEGA VIDIKA. Nosilec predmeta: dr. Kampuš Trop Vida

SEMINARSKA NALOGA GERSONOVA TERAPIJA Z EKONOMSKEGA VIDIKA. Nosilec predmeta: dr. Kampuš Trop Vida SEMINARSKA NALOGA GERSONOVA TERAPIJA Z EKONOMSKEGA VIDIKA Predmet: Osnove ekonomije Nosilec predmeta: dr. Kampuš Trop Vida Izdelala: Aneta Vene Datum: 22.04.2012 KAZALO UVOD... Napaka! Zaznamek ni definiran.

More information

za Obraz Razkošne nege Specifične nege obraza Napredne nege obraza proti staranju Hitre osvežitve

za Obraz Razkošne nege Specifične nege obraza Napredne nege obraza proti staranju Hitre osvežitve Rose Spa Meni Razkošne nege za Obraz Specifične nege obraza Carita Lagoon Hydration nega 50 min 89 Carita Cotton Softness nega 50 min 89 Carita Purity nega 60 min 99 Napredne nege obraza proti staranju

More information

-Prim. dr. Kurt Kancler, specialist pediater, Zdravstveni dom dr. Adolfa Dro!ca Maribor, Varstvo žensk,

-Prim. dr. Kurt Kancler, specialist pediater, Zdravstveni dom dr. Adolfa Dro!ca Maribor, Varstvo žensk, Zdrav Obzor 1990; 24: 3-14 članki article DOJENJE,-f.~-- Kurt Kandeř, Marjeta Korbar.. UDKlUDC 613.953.1 BREAST-FEEDING DESKRIPTORJI: dojenje DESCRIPTORS: breast feeding IZVLEČEK - Avtorja V svojem prispevku

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave Skupaj za zdravje človeka in narave WWW.ZAZDRAVJE.NET BREZPLAČEN IZVOD FEBRUAR 2018 TEMA MESECA: Lažje se diha Zdravilna moč začimb za otroke NOVA KNJIGA Zaradi strahu in nepoznavanja številni starši jedem,

More information

Pravilno namakanje je tudi okoljski ukrep, ključno pa je tudi za kakovost vrtnin (projekt TriN)

Pravilno namakanje je tudi okoljski ukrep, ključno pa je tudi za kakovost vrtnin (projekt TriN) Pravilno namakanje je tudi okoljski ukrep, ključno pa je tudi za kakovost vrtnin (projekt TriN) prof. dr. Marina Pintar UL Biotehniška fakulteta Oddelek za agronomijo Lombergerjevi dnevi 4. ZELENJADARSKI

More information

Dražigost Pokom. Zdrav Obzor 1987;21: UDK/UDC :796 SPORTSMEN

Dražigost Pokom. Zdrav Obzor 1987;21: UDK/UDC :796 SPORTSMEN Zdrav Obzor 1987;21: 13-18 OSNOVNA NAČELA PREHRANE Dražigost Pokom ŠPORTNIKOV 13 UDK/UDC 613.21:796 BASIC PRINCIPLES SPORTSMEN OF THE DIET OF DESKRIPTORJI: prehrana; šport DESCRIPTORS: nutrilion; sporls

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave Skupaj za zdravje človeka in narave WWW.ZAZDRAVJE.NET BREZPLAČEN IZVOD MAJ 2016 TEMA MESECA: Izzivi nosečnosti Preskrbljeni 365 dni Preverjene naravne rešitve za življenje in preživetje Kako brez dodatnega

More information

VODENJE PREHRANE KRAV MOLZNIC NA PAŠI MANAGEMENT OF DAIRY COWS NUTRITION AT GRAZING

VODENJE PREHRANE KRAV MOLZNIC NA PAŠI MANAGEMENT OF DAIRY COWS NUTRITION AT GRAZING UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Borut PERNIŠEK VODENJE PREHRANE KRAV MOLZNIC NA PAŠI DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij MANAGEMENT OF DAIRY COWS NUTRITION AT

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Za mleko ni krize OGLASNA PRILOGA

Za mleko ni krize OGLASNA PRILOGA Kaša, nekdaj jed revežev, je za kakšno desetletje povsem izginila z jedilnikov, zdaj se kot zdrava (in poceni) hrana vrača na naše krožnike, kuharski mojstri pa kar tekmujejo, kdo si bo zamislil bolj nenavaden

More information

ZAZNANA KAKOVOST SENENEGA MLEKA IN RAZUMEVANJE IZRAZA SENENO MLEKO

ZAZNANA KAKOVOST SENENEGA MLEKA IN RAZUMEVANJE IZRAZA SENENO MLEKO UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Gregor KOVAČ ZAZNANA KAKOVOST SENENEGA MLEKA IN RAZUMEVANJE IZRAZA SENENO MLEKO DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij Ljubljana,

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave www.zazdravje.net Skupaj za zdravje človeka in narave maj 2012 brezplačen izvod Tema meseca: Se boste ujeli? UPORABNIKI KARTICE KALČICA UŽIVAJO UGODNOSTI: imajo redne in takojšnje popuste na izbrane akcijske

More information

ZAVIRALNI DEJAVNIKI ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA ŠTUDENTOV ZDRAVSTVENE NEGE FACTORS INHIBITING A HEALTHY DIET IN NURSING STUDENTS

ZAVIRALNI DEJAVNIKI ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA ŠTUDENTOV ZDRAVSTVENE NEGE FACTORS INHIBITING A HEALTHY DIET IN NURSING STUDENTS visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje ZDRAVSTVENA NEGA ZAVIRALNI DEJAVNIKI ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA ŠTUDENTOV ZDRAVSTVENE NEGE FACTORS INHIBITING A HEALTHY DIET IN NURSING STUDENTS

More information

Vsebina morda ne odraža stališča Evropske unije.

Vsebina morda ne odraža stališča Evropske unije. ODGOVORNO S HRANO! Publikacija je bila izdelana s finančno podporo Evropske Unije, Ministrstvom za zunanje zadeve republike Češke in Češko razvojno agencijo. Za vsebino publikacije sta odgovorna TEREZA

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave www.zazdravje.net Skupaj za zdravje človeka in narave februar 2015 brezplačen izvod Tema meseca: Teža v glavi? Hranite svoj um, tako kot bi hra svoje telo. Zdrava pamet ne nili preživeti na hitri hrani.

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO. Špela KOLAR

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO. Špela KOLAR UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Špela KOLAR PREGLED IN ANALIZA REZULTATOV PROUČEVANJ NEKATERIH LASTNOSTI KAKOVOSTI JAJC V SLOVENIJI DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni

More information

Minilo je že kar tri mesece, odkar smo izdali prvo številko časopisa Špasn, zato se je nabralo kar veliko stvari, ki jih želimo deliti z vami.

Minilo je že kar tri mesece, odkar smo izdali prvo številko časopisa Špasn, zato se je nabralo kar veliko stvari, ki jih želimo deliti z vami. Špasn št. 2 šol. l. 2014/15 Pozdravljeni! Minilo je že kar tri mesece, odkar smo izdali prvo številko časopisa Špasn, zato se je nabralo kar veliko stvari, ki jih želimo deliti z vami. Tokrat je naš časopis

More information

VPLIV POZNAVANJA IN UPORABE PREHRANSKIH DODATKOV NA SESTAVO TELESA PRI MOŠKIH, KI SE UKVARJAJO S FITNESOM

VPLIV POZNAVANJA IN UPORABE PREHRANSKIH DODATKOV NA SESTAVO TELESA PRI MOŠKIH, KI SE UKVARJAJO S FITNESOM UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športna vzgoja VPLIV POZNAVANJA IN UPORABE PREHRANSKIH DODATKOV NA SESTAVO TELESA PRI MOŠKIH, KI SE UKVARJAJO S FITNESOM DIPLOMSKO DELO MENTORICA: doc. dr. Petra

More information

DIPLOMSKO DELO. PREMAGOVANJE STRESA Z METODO TM-Transcendentalna meditacija

DIPLOMSKO DELO. PREMAGOVANJE STRESA Z METODO TM-Transcendentalna meditacija UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PREMAGOVANJE STRESA Z METODO TM-Transcendentalna meditacija Kandidatka: Ksenija Smolar Študentka izrednega študija Številka indeksa:

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave Skupaj za zdravje človeka in narave WWW.ZAZDRAVJE.NET BREZPLAČEN IZVOD FEBRUAR 2017 TEMA MESECA: Mikrobi vse je v nas 13. sejem AL Celjski sejem, 10.-12. marec 2017 BODIMO ZDRAVI, AKTIVNI IN VITALNI! Zdrav

More information

Življenje s celiakijo

Življenje s celiakijo Življenje s celiakijo Celiakija? NIČ BAT! O B I Š Č IT E bit.ly/focusincd bit.ly/focuscd Naše e-orodje za bolnike s celiakijo (www.poznam-celiakijo.com) bo na voljo jeseni 2018. Ostanite informirani, spremljajte

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JURE KOTNIK

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JURE KOTNIK UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JURE KOTNIK Ljubljana, 2008 2 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje Fitnes PRIPRAVA, IZVEDBA IN ANALIZA ŠEST MESEČNEGA INDIVIDUALNEGA

More information

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M V1.0 VIF-NA-14-SI IZUM, 2006 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

Kaj so kronične nenalezljive bolezni in kaj lahko storimo za njihovo preprečevanje, nadziranje in zdravljenje?

Kaj so kronične nenalezljive bolezni in kaj lahko storimo za njihovo preprečevanje, nadziranje in zdravljenje? Znanstveni Uvodnik in strokovni članki ~lanki Kakovostna starost, let. 11, št. 1, 2008, (4-10) 2008 Inštitut Antona Trstenjaka REVIJA KAKOVOSTNA STAROST POSTAJA TUDI ZDRAVSTVENO GERONTOLOŠKA Spoštovane

More information

POPLAVE VARNOST ŽIVIL V IZREDNIH RAZMERAH

POPLAVE VARNOST ŽIVIL V IZREDNIH RAZMERAH E - novičke posebna številka 2010 POPLAVE VARNOST ŽIVIL V IZREDNIH RAZMERAH Neurejeni higienski pogoji, vključno s pomanjkanjem zdrave pitne vode, sanitarij in pomanjkanjem primernih pogojev za pripravo

More information

SHEMA ŠOLSKEGA SADJAPOMEN ZA ZDRAVJE. 4. februar 2010

SHEMA ŠOLSKEGA SADJAPOMEN ZA ZDRAVJE. 4. februar 2010 SHEMA ŠOLSKEGA SADJAPOMEN ZA ZDRAVJE 4. februar 2010 1 VSEBINA PREDSTAVITVE 1. 2. 3. 4. 5. Kaj je Shema šolskega sadja? Cilji Sheme šolskega sadja Pomen sadja in zelenjave v prehrani Prehranjevalne navade

More information

1.3.1 Diosmin SPC, Labeling and Package Leaflet SI

1.3.1 Diosmin SPC, Labeling and Package Leaflet SI Navodilo za uporabo Flebaven 500 mg filmsko obložene tablete diosmin Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri jemanju tega zdravila natančno

More information

ANALIZA ŠPORTNIH DEJAVNOSTI, PREHRANSKIH NAVAD IN UŽIVANJA DROG ŽENSK, OBOLELIH ZA OSTEOPOROZO

ANALIZA ŠPORTNIH DEJAVNOSTI, PREHRANSKIH NAVAD IN UŽIVANJA DROG ŽENSK, OBOLELIH ZA OSTEOPOROZO UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT SPECIALNA ŠPORTNA VZGOJA ANALIZA ŠPORTNIH DEJAVNOSTI, PREHRANSKIH NAVAD IN UŽIVANJA DROG ŽENSK, OBOLELIH ZA OSTEOPOROZO MENTOR Izr. prof. dr. Videmšek Mateja KONZULTANT

More information

1. številka šolskega časopisa izbirnega predmeta vzgoja za medije, OŠ Dravlje, november 2011

1. številka šolskega časopisa izbirnega predmeta vzgoja za medije, OŠ Dravlje, november 2011 ej, a veš 1. številka šolskega časopisa izbirnega predmeta vzgoja za medije, OŠ Dravlje, november 2011 UVODNIK KAZALO Pridobitve na naši šoli stran 3 Dobrodelna prireditev stran 4 Intervju z učiteljico

More information

PREDSTAVE PREDŠOLSKIH OTROK O RASTLINAH

PREDSTAVE PREDŠOLSKIH OTROK O RASTLINAH UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA NINA PAHOR PREDSTAVE PREDŠOLSKIH OTROK O RASTLINAH DIPLOMSKO DELO Ljubljana, 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA PREDŠOLSKA VZGOJA NINA PAHOR Mentorica:

More information

Petra Zajc, dr. med. spec. druž.med. Andreja Semolič Valič, dipl. m.s. Zdravstveni dom Ljubljana

Petra Zajc, dr. med. spec. druž.med. Andreja Semolič Valič, dipl. m.s. Zdravstveni dom Ljubljana Petra Zajc, dr. med. spec. druž.med. Andreja Semolič Valič, dipl. m.s. Zdravstveni dom Ljubljana ...popoldne sem razpet med verouk, skupine, obveznosti od plačevanja elektrike do kam postaviti mize za

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO TEJA MARTINOVIČ

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO TEJA MARTINOVIČ UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO TEJA MARTINOVIČ Ljubljana, 2013 2 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje MOTIVACIJA ZA GIBANJE IN VPLIV NA PSIHOFIZIČNE LASTNOSTI

More information

MEDIATIZACIJA ZDRAVSTVENIH PRIPOROČIL ZA DIABETIKE

MEDIATIZACIJA ZDRAVSTVENIH PRIPOROČIL ZA DIABETIKE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Tina Pivar Anita Rudolf MEDIATIZACIJA ZDRAVSTVENIH PRIPOROČIL ZA DIABETIKE DIPLOMSKO DELO LJUBLJANA 2007 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

More information

Naravnost k najboljšim. Straight to the great.

Naravnost k najboljšim. Straight to the great. Številka 19 KvartaI IV leto 2014 Naravnost k najboljšim. Straight to the great. blagost učinkovitost JOHNSON S baby* prispeva k akciji Rdečega križa Slovenije Drobtinica topel obrok za otroke več kot

More information

PREDSTAVITEV LOKALNO TIPIČNIH JEDI NA OBMOČJU PRLEKIJE

PREDSTAVITEV LOKALNO TIPIČNIH JEDI NA OBMOČJU PRLEKIJE UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Mateja KLEMENČIČ PREDSTAVITEV LOKALNO TIPIČNIH JEDI NA OBMOČJU PRLEKIJE DIPLOMSKA NALOGA Visokošolski strokovni študij Ljubljana, 2011 UNIVERZA

More information

Zaznavanje preobremenitvenega sindroma pri tekačicah na dolge proge s pomočjo nekaterih psiholoških in bioloških parametrov

Zaznavanje preobremenitvenega sindroma pri tekačicah na dolge proge s pomočjo nekaterih psiholoških in bioloških parametrov UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Specialna športna vzgoja Prilagojena športna vzgoja Gorništvo z aktivnostmi v naravi Zaznavanje preobremenitvenega sindroma pri tekačicah na dolge proge s pomočjo

More information

PROFIL SENZORIČNIH LASTNOSTI KRVAVIC NA SLOVENSKEM: POVEZAVA S PROIZVODNO PRAKSO

PROFIL SENZORIČNIH LASTNOSTI KRVAVIC NA SLOVENSKEM: POVEZAVA S PROIZVODNO PRAKSO UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ŽIVILSTVO Maja GANTAR PROFIL SENZORIČNIH LASTNOSTI KRVAVIC NA SLOVENSKEM: POVEZAVA S PROIZVODNO PRAKSO DIPLOMSKO DELO Univerzitetni študij Ljubljana,

More information

Predani FIT filozofiji

Predani FIT filozofiji članski popusti strokovno svetovanje mesečne akcije IZDELKI ZA HUJŠANJE BELJAKOVINSKI NAPITKI NADOMESTKI OBROKOV ENERGIJA IN REGENERACIJA POVEČANJE MIŠIČNE MASE VITAMINI, MINERALI ANTIOKSIDANTI IN ZDRAVE

More information

Priročnik o porabi dobrin Awake

Priročnik o porabi dobrin Awake Priročnik o porabi dobrin Awake European Commission European Union, 2011 Reproduction is authorised provided the source is acknowledged Učinkovito izrabljanje virov. Tvoje odločitve lahko spremenijo svet.

More information

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA "FRANJA" (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL "FRANJA" (near Cerkno)

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA FRANJA (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL FRANJA (near Cerkno) CERKNO Ta bogata hribovita pokrajina ter neokrnjena narava skupaj s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi in gostoljubnimi prebivalci, ki vam bodo postregli z lokalnimi specialitetami, vas bo

More information

Trajnostni projekt Za medeno prihodnost. Poročilo o raziskovalnem delu v čebelnjaku HOFER za leto 2015

Trajnostni projekt Za medeno prihodnost. Poročilo o raziskovalnem delu v čebelnjaku HOFER za leto 2015 Poročilo o raziskovalnem delu v čebelnjaku HOFER za leto 2015 Lukovica, december 2015 1 Naslov: Poročilo o raziskovalnem delu v čebelnjaku HOFER za leto 2015 Trajnostni projekt Za medeno prihodnost Naročnik:

More information

Skupaj gradimo živalim prijazno Slovenijo!

Skupaj gradimo živalim prijazno Slovenijo! DRUŠTVO ZA OSVOBODITEV ŽIVALI IN NJIHOVE PRAVICE Skupaj gradimo živalim prijazno Slovenijo! www.osvoboditev-zivali.org številka 15 april 2009 letnik 6 BREZPLAČNO Iz sveta: Številne raziskave o škodljivosti

More information

Miha Batič, Vinarstvo Batič. Vino ni mojstrovina človeka, je darilo narave

Miha Batič, Vinarstvo Batič. Vino ni mojstrovina človeka, je darilo narave O G L A S N A P R I L O G A, D E C E M B E R 2 0 1 0, Š T. 5 3 Miha Batič, Vinarstvo Batič Vino ni mojstrovina človeka, je darilo narave Novičke Uvodnik & Kazalo Tanja Pavovec urednica priloge tanja.pavovec@finance.si

More information

EU NIS direktiva. Uroš Majcen

EU NIS direktiva. Uroš Majcen EU NIS direktiva Uroš Majcen Kaj je direktiva na splošno? DIREKTIVA Direktiva je za vsako državo članico, na katero je naslovljena, zavezujoča glede rezultata, ki ga je treba doseči, vendar prepušča državnim

More information

STRES NA DELOVNEM MESTU

STRES NA DELOVNEM MESTU B&B VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Program: Poslovni sekretar STRES NA DELOVNEM MESTU Mentor: Marina Vodopivec, univ. dipl. psih. Lektor: Marija Višnjič Kandidat: Svetlana Nikolić Kranj, november 2007 ZAHVALA Iskreno

More information

Skupaj za zdravje človeka in narave

Skupaj za zdravje človeka in narave www.zazdravje.net Skupaj za zdravje človeka in narave december 2014 / januar 2015 brezplačen izvod Tema meseca: Na pomoč, virusi! Hvala za priložnosti! Morda finančne težave ovirajo količino informacij,

More information

Optimistično. čez vse ovire. Amputacije. Diabetiki. zaradi diabetesa. Kuharski tečaji v Dita centru. v krizi izjemno slabo uravnavajo sladkor

Optimistično. čez vse ovire. Amputacije. Diabetiki. zaradi diabetesa. Kuharski tečaji v Dita centru. v krizi izjemno slabo uravnavajo sladkor Kuharski tečaji v Dita centru Junij 2011 Cena: 3,20 www.diabetes.si Amputacije zaradi diabetesa dr. metoda dodič fikfak Diabetiki v krizi izjemno slabo uravnavajo sladkor milojka franc Optimistično čez

More information

ZDRAVSTVENA VZGOJA BOLNlKA Z ISHEMIČNO BOLEZNIJO SRCA

ZDRAVSTVENA VZGOJA BOLNlKA Z ISHEMIČNO BOLEZNIJO SRCA Obzor Zdr N 1999; 33: 251-6 251 ZDRAVSTVENA VZGOJA BOLNlKA Z ISHEMIČNO BOLEZNIJO SRCA HEALTH EDUCATION OF PATIENTS WITH ISCHEMIC HEART DISEASE Andreja Kvas UDKlUDC 616.127-005.8-083:37 DESKRIPTOJI: miokardialna

More information

PREKOMERNA TEŢA Z VIDIKA NEENAKOSTI V ZDRAVJU

PREKOMERNA TEŢA Z VIDIKA NEENAKOSTI V ZDRAVJU UNIVERZA V LJUBLJANI MEDICINSKA FAKULTETA Katedra za javno zdravje PREKOMERNA TEŢA Z VIDIKA NEENAKOSTI V ZDRAVJU Mentorica: Mojca Gabrijelčič Blenkuš, dr.med., spec. higiene Ustanova mentorja: Pri seminarju

More information

PREKOMERNA PREHRANJENOST IN DEBELOST PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH V SLOVENIJI II

PREKOMERNA PREHRANJENOST IN DEBELOST PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH V SLOVENIJI II PREKOMERNA PREHRANJENOST IN DEBELOST PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH V SLOVENIJI II Pripravili: dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš, Monika Robnik Ljubljana, julij 2016 PREKOMERNA PREHRANJENOST IN DEBELOST PRI OTROCIH

More information

coop MDD Z VAROVANIMI OBMOČJI DO BOLJŠEGA UPRAVLJANJA EVROPSKE AMAZONKE

coop MDD Z VAROVANIMI OBMOČJI DO BOLJŠEGA UPRAVLJANJA EVROPSKE AMAZONKE obnovljen za prihodnje generacije IMPRESUM Fotografije Goran Šafarek, Mario Romulić, Frei Arco, Produkcija WWF Adria in ZRSVN, 1, 1. izvodov Kontakt Bojan Stojanović, Communications manager, Kontakt Magdalena

More information

Kako in zakaj? Pridi, pa ti pokažem

Kako in zakaj? Pridi, pa ti pokažem Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer Prešernova 34 9240 Ljutomer Projektna naloga pri predmetu informatika Kako in zakaj? Pridi, pa ti pokažem Razložiti znam tako, da me»razume«učenec prvega razreda, utemeljiti

More information

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All TI,DIOS ( re God) INTRO South erican Dance (q = ca 80) # %? Bilingual Spanish nglish? RFRIN: 1st time: ; reafter: Soprano/Melody F lto Tenor m claim ce - claim you; mos; you; Dios, Dios, God, J J Text:

More information

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac -

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac - Keyboard ITRO South erican Dance (q = ca. 80) TI,DIOS ( re God)....... the Se - the.. m Bilingual Spanish nglish.. % % Text: Spanish: Rosa María Icaza, VI, 1999, Mexican erican ultural enter. rights reserved.

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO MAJA KLEMENČIČ

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO MAJA KLEMENČIČ UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO MAJA KLEMENČIČ Ljubljana 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športna vzgoja Športno treniranje DESET-TEDENSKI PROGRAM VADBE IN PREHRANE

More information

Izdelki iz zdravilnih rastlin

Izdelki iz zdravilnih rastlin 14. Dan slovenskih lekarn 26. september 2018 O pravilni in varni uporabi zdravil Izdelki iz zdravilnih rastlin LEKARNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE 25 14. Dan slovenskih lekarn 26. september 2018 O pravilni

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

CRO-PALS. Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji

CRO-PALS. Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji CRO-PALS Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji Tjelesna aktivnost i prehrana srednjoškolaca Javna prezentacija rezultata 4-godišnje studije - rezultati mjerenja prehrane -

More information

NEKAJ O VNOSU KADMIJA S HRANO V SLOVENIJI

NEKAJ O VNOSU KADMIJA S HRANO V SLOVENIJI SEMINARSKA NALOGA pri predmetu: TOKSIKOLOGIJA NEKAJ O VNOSU KADMIJA S HRANO V SLOVENIJI Študentke: Nives Gregorc, nivesgregorc@yahoo.com (34122002) Maruša Ramšak, mm.ramsak@gmail.com (34122008) Maja Koren,

More information

Digital Resources for Aegean languages

Digital Resources for Aegean languages Digital Resources for Aegean languages Objectives: Make digital texts available to: researchers non-specialists broader audience Keep editions updated Analysis tools: deciphering, linguistic analysis:

More information

Anton Krašovec, direktor Prevajalske agencije Alkemist: Ustvarjam si svojo resničnost.

Anton Krašovec, direktor Prevajalske agencije Alkemist: Ustvarjam si svojo resničnost. 3 O G L A S N A P R I L O G A, O K T O B E R 2 0 0 8, Š T. 2 7 Anton Krašovec, direktor Prevajalske agencije Alkemist: Ustvarjam si svojo resničnost. Uvodnik & Kazalo 10-14 Kultura bivanja 04-05 Klepet

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO DIPLOMSKO DELO DRAŠKO DRAŠKOVIĆ

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO DIPLOMSKO DELO DRAŠKO DRAŠKOVIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO DIPLOMSKO DELO DRAŠKO DRAŠKOVIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Študijski program:

More information

Mentorici: Avtor: Nataša CINDRIČ DONAVAL Ivica REPEK SANABOR. Enej BOLE, 1.b. Koper, marec 2009

Mentorici: Avtor: Nataša CINDRIČ DONAVAL Ivica REPEK SANABOR. Enej BOLE, 1.b. Koper, marec 2009 Mentorici: Avtor: Nataša CINDRIČ DONAVAL Ivica REPEK SANABOR Koper, marec 2009 Enej BOLE, 1.b 2 Povzetek Riassunto Summary Natrijev klorid Natrijev klorid je ionska spojina in ljudem najbolj znana sol.

More information

ANALIZA PREHRANSKE KAKOVOSTI OSNOVNOŠOLSKIH MALIC PO POSAMEZNIH REGIJAH V SLOVENIJI

ANALIZA PREHRANSKE KAKOVOSTI OSNOVNOŠOLSKIH MALIC PO POSAMEZNIH REGIJAH V SLOVENIJI INŠTITUT ZA VAROVANJE ZDRAVJA REPUBLIKE SLOVENIJE ANALIZA PREHRANSKE KAKOVOSTI OSNOVNOŠOLSKIH MALIC PO POSAMEZNIH REGIJAH V SLOVENIJI MATEJ GREGORIČ MOJCA GABRIJELČIČ BLENKUŠ IRENA DOBRILA BARBARA KASTELIC

More information

BOŽIČNA IZDAJA Cajtn'g

BOŽIČNA IZDAJA Cajtn'g BOŽIČNA IZDAJA Cajtn'g Letnik 2, številka 2 Datum izdaje 23.12.2014 Naslov glavne zgodbe BOŽIČ PRI NAS IN PO SVETU IZMENJAVA FRANCIJA SLOVENIJA V časopisu najdete tudi: MARTIN KRPAN vam je znan? SI JUNAK

More information

Zaradi flirtanja z zaposleno cenzurirali mojo glasbo! Stran

Zaradi flirtanja z zaposleno cenzurirali mojo glasbo! Stran podarjamo vam 1.800 EUR vredno potovanje v Egipt Več na strani 15 NEVERJETNO! Radio, kjer je lahko vsak poslušalec glasbeni urednik. Zaradi flirtanja z zaposleno cenzurirali mojo glasbo! Stran 7 Moja glasba

More information

prehrana, Varovanje zdravja - telesna dejavnost in pozitivna samopodoba zbornik predavanj

prehrana, Varovanje zdravja - telesna dejavnost in pozitivna samopodoba zbornik predavanj Zbornica zdravstvene in babi{ke nege Slovenije Zveza dru{tev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v kardiologiji in angiologiji

More information

STRES MED ZAPOSLENIMI V ZDRAVILIŠČU LAŠKO

STRES MED ZAPOSLENIMI V ZDRAVILIŠČU LAŠKO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: organizacija in management kadrovskih in izobraževalnih procesov STRES MED ZAPOSLENIMI V ZDRAVILIŠČU LAŠKO Mentor: red. prof. dr. Marija Ovsenik

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MEDICINSKI FAKULTET DOKUMENTACIJA NADMETANJA U POSTUPKU BAGATELNE NABAVE. Predmet nabave : hrana za laboratorijske životinje

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MEDICINSKI FAKULTET DOKUMENTACIJA NADMETANJA U POSTUPKU BAGATELNE NABAVE. Predmet nabave : hrana za laboratorijske životinje SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MEDICINSKI FAKULTET DOKUMENTACIJA NADMETANJA U POSTUPKU BAGATELNE NABAVE Predmet nabave : hrana za laboratorijske životinje Evidencijski broj nabave : B06/14 Zagreb, lipanj, 2014.

More information