OPŠTA PRAVILA KLADJENJA. D.O.O. FiDra365, Budva

Size: px
Start display at page:

Download "OPŠTA PRAVILA KLADJENJA. D.O.O. FiDra365, Budva"

Transcription

1 OPŠTA PRAVILA KLADJENJA D.O.O. FiDra365, Budva

2 Na osnovu člana 52. Zakona o igrama na sreću (Sl.list RCG br.52/04 i Sl.list Crne Gore br.13/07), odredaba Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priredjivanje kladioničkih igara I Odluke o osnivanju privrednog društva, Osnivači privrednog društva FiDra365 d.o.o. Budva, koje je upisano u Centralni Registar privrednih subjekata pod br i registrovano pri Poreskoj Upravi Crne Gore pod brojem , Veselin Rajković i Dragutin Ivanović, oboje iz Beograda/Srbija, kao osnivači privrednog društva, dana god. donose PRAVILNIK O PRIREDJIVANJU KLADIONIČKIH IGARA I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim pravilnikom uredjuje se priredjivanje kladioničkih igara (u daljem tekstu:kladjenje) i ona sadrže odredbe o priredjivanju kladjenja, uslovima za učešće u kladjenju, mestu priredjivanja kladjenja, cijeni jedne kombinacije, roku za prijem uplata, fondu dobitka, objavljivanju rezultata igre, roku isplate dobitaka, obavještavanju učesnika o pravilima kladjenja, postupku u slučaju otkazivanja ili promjene vremena održavanja sportskog dogadjaja, odgovornosti priredjivača, poslovnoj tajni, održavanju reda i ponašaju učesnika u kladionici, odnosno na uplatnom mjestu kladionice, zaposlenima, kao i o drugim pitanjima od značaja za priredjivanje kladjenja. Član 2. Kladjenje iz čl.1 priredjuje d.o.o. FiDra365, Budva, društvo sa ograničenom odgovornošću za kockanje i kladjenje, sa sjedištem na adresi Dubovica bb, Budva (u daljem tekstu: priredjivač). Član 3. Ova pravila predstavljaju opšte uslove za zaključenje ugovora po pristupu za učešće u svim vrstama kladjenja kod priredjivača, a koji se smatra zaključenim kad učesnik izvrši uplatu priredjivaču za učešće u kladjenju. Ova pravila obavezuju priredjivača i učesnike i oni su dužni da ih se u potpunosti pridržavaju. Član 4. Priredjivač za obaveze prema učesnicima u kladjenju odgovara cjelokupnom imovinom privrednog društva. Član 5. Kladjenje je posebna igra na sreću u kojoj priredjivač unaprijed odredjuje sportske dogadjaje i kvote za kladjenje, a učesnik slobodnom voljom bira znakove kojima obilježava ishod ponudjenog sportskog dogadjaja ili grupe dogadjaja na pomoćnom listiću-obrascu za učešće u igri (u daljem tekstu: listić) koji je izdao priredjivač. Kladjenje se priredjuje u kontinuitetu, po kolima vremenski ograničena.

3 Član 6. Odredbe ovih Pravila važe i primenjuju se za sva kladjenja, koja je moguće organizovati u grupnim i individualnim sportskim disciplinama i u raznim drugim dogadjajima, koji po svojoj prirodi mogu biti predmet igara kladjenja. Učesnik se na način odredjen ovim pravilima može kladiti na: 1) Rezultate pojedinačnih ili grupnih sportskih dogadjaja; 2) Odredjeni dogadjaj u toku sportskog takmičenja (broj postignutih golova, tačan rezultat, broj golova na poluvremenu i na kraju utakmice, ko će dati prvi gol, koji će igrač/tim biti najbolji strelac, u kom poluvremenu će biti postignuto više golova, ko daje više ili manje golova, i sl.) 3) Uspjeh učesnika u zabavno-sportskim takmičenjima; 4) Uspjeh kandidata na izborima. Član 7. Dogadjaje iz čl.6 ovih pravila, priredjivač objavljuje u listi programa sportskih dogadjaja koji će biti predmet kladjenja za odredjen vremenski period, odnosno kolo, zajedno sa početnim kvotama, uputstvom za kladjenje, eventualnim posebnim uslovima za konkretno kladjenje, kao i drugim podacima koji učesniku olakšavaju učešće u kladjenju. II INDEX POJMOVA Član 8. Radi lakšeg tumačenja pojmova Priredjivač igara tumači iste, i to: 1) Akumulirani dobitak (Accumulator) : Kod akumuliranog dobitka množe se kvote za svaki pojedinačni par ili dogadjaj na tiketu. Svi parovi odnosno dogadjaji na tom tiketu moraju biti pogodjeni kako bi se tiket smatrao dobitničkim. Npr za uloženih na sledeće parove: Liverpool pobedjuje Arsenal kvota je 2.25; BogdanovicpobedjujeNadal kvota je 8.50; Celtics pobedjuje Lakers kvota je 3.50; Akumulirani dobitak je ! Do ove cifre dolazi se na sledeći način : x 2.25 x 8.50 x ) Ante-Post (Ante-Post) : Antepost tipovi opklada se mogu odnositi na ishod celokupnog takmičenja ili određene faze takmičenja (tj. faza po grupama). 3) Arbitraža (Arbitrage) : Konstantna promena kvota u ponudi omogučava igraču da uplatama na sve moguće ishode odredjenog meča ili dogadjaja dodje u situaciju da ima siguran dobitak bez obzira na ishod meča. 4) Autsajder (Outsider) :

4 Suprotno od favorita, tim, igrač ili učesnik sa malim šansama za pobedu. 5) Autsajder (Underdog) : Ovaj termin se odnosi na najmanjeg favorita u nekom meču ili trci ili na tim koji dobija hendikep poene u hendikep kladjenju. 6) Bet kod (Betcode) : Naš brzi sistem dozvoljava unos bet koda odredjenog meča nakon čega je meč dodat na tiket. 7) Dabl (Double) : Dogadjaj koji ne može samostalno biti na tiketu, tj u slučaju da stavite ovaj meč na tiket na tom tiketu morate imati minimalno još jednu kvotu, vezanu za neki drugi dogadjaj. Oba izbora moraju biti pogodjena da bi tiket bio dobitnički. 8) Dupliranje (Martingale) : Sistem kladjenja zasnovan na dupliranju igračkih uloga. 9) Head to Head : Potrebno je da izaberete jedan od dva tima ili igrača za koga verujete da će biti pobednik medjusobnog duela. 10) Hendikep (Handicap) : U slučajevima izrazitog favorita u nekom duelu organizator igre postavlja hendikep, tj broj poena sa kojim neki tim počinje susret. Hendikep se dodaje na konačan rezultat. Npr. ako se kladite da će Munster (-5) pobijediti Llanelli to znači da Munster mora da pobijedi sa više od 5 razlike da bi vi dobili opkladu. Samim tim, kvota na Munstera je veća nego kod kladjena bez hendikepa. Hendikep kladjenje može imati i samo dva potencijalna ishoda (tenis/košarka) i u tom slučaju hendikep broj ne može biti ceo broj. Npr, ako se kladite da će Lejkersi (-10.5) pobediti Seltikse, Lejkersi moraju pobediti sa 11 razlike da bi vi dobili opkladu. 11) Hendikep kladjenje (Spread Betting) : Kladjenje na neki meč, uzimajući u obzir razliku u poenima ili setovima na kraju meča. 12) HotWin : Alatka koja vam dozvoljava da unesete sumu koju bi želeli da dobijete i iznos koji želite da uložite. Sistem će sam napraviti tiket sa listom mečeva na usnovu unešenih parametara, željenog iznosa dobitka i sume na koju se kladite. 13) Isplata (Return) : Ukupan iznos koji će biti plaćen igraču, uključujući i iznos uloga. Izračunajte vaš dobitak (Calculating Your Winnings): Prikazane kvote(npr. 4.50) predstavljaju vaš potencijalni dobitak, koliko dobijate u slučaju pogodjenog ishoda. Npr:

5 Ako uložite na pobedu nekog tima a kvota je 4.50 dobijate ( x 4.5) u slučaju da pogodite. Vaš profit praktično iznosi pošto i vaših uloženih ulazi u ukupnu cifru za isplatu. 14) Kladjenje uživo (Live betting) : Kladjenje na dogadjaj koji je u toku. Npr, kladjene na to koji tim će dati sledeći gol u meču koji je već započeo. 15) Kofavoriti (Co-Favourites) : Tri ili više takmičara koji imaju najmanje kvote i koji dele status favorita. 16) Kreator kvota (Odds Compiler) : Osoba koja kreira kvote, koristeći istraživanje i poznavanje sporta. 17) Kuća (House) : Organizator igara na sreću. 18) Kvota (Price) : Predstavlja koeficijent sa kojim se množi vaš ulog u slučaju pogotka. 19) Kvote (Odds) : Iznosi kojima se množi uloženi novac, u slučaju pogodka ishoda. Kvote će rasti ili padati u zavisnosti od najvjerovatnijeg ishoda nekog dogadjaja. 20) Mala šansa (Long Odds) : Kvota na učesnika koji ima malu šansu da pobedi (npr ). 21) Market Movers : Alatka koja pokazuje statistiku za odredjeni dogadjaj, tj promenu kvota na osnovu uplata igrača do tog trenutka. 22) Multi Tiket (Multiple) : Tiket sa više dogadjaja koji moraju biti pogodjeni kako bi tiket bio dobitnički. 23) Obrnuta prognoza (Reverse Forecast) : Opklada u kojoj se kladite na prvog i drugog u trci, ali tako da nije bitan redosled, tj ko je prvi a ko drugi 24) Over / Under : U ovoj igri potrebno je pogoditi ukupan broj poena na meču, tj da li će ih biti više ili manje od unapred ponudjenog broja. 25) Pobjednička razlika (Winning Margin) : U ovoj opkladi morate pogoditi sa koliko poena razlike će jedan tim pobediti drugi. 26) Pobjedničko postolje (Tricasts) :

6 U ovoj opkladi potrebno je tačno predvidjeti pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog u nekoj trci ili dogadjaju. 27) Pokrivanje (Full Cover) : Slučaj kada su na tiketu pokriveni svi potencijalni ishodi. 28) Položiti (Lay) : Odrediti iznos na koji se kladi. 29) Poništena opklada (Void Bet) : Opklada koja je proglašena za neispravnu. Uložena sredstva se vraćaju u punom iznosu. 30) Ponuda (Lines) : Ponudjene vrste kvota. 31) Potencijalni dobitak (Potential Winnings (Pot. Winnings) : Iznos dobitka u slučaju pogotka svih parova na tiketu. 32) Predaja pre meča (Walk-Over) : Walk-over se dešava kada samo jedan učesnik učestvuje u trci ili nekom dogadjaju i to zbog povlačenja ostalih učesnika i kada je, samim tim, taj jedan učesnik automatski i pobjednik. Ukoliko nije precizirano drugačije opklada se tretira i plaća kao void bet (poništena opklada) 33) Predloženi tiketi (Ready Made Bets) : Serija tiketa predloženih od strane kuće, sa različitim kvotama, od sigurice do onih sa velikim rizikom. 34) Profitna margina (Overround) : Teoriski procenat profita organizatora igre. 35) Prognoza (Forecast (Straight Forecast)) : U ovoj igri potrebno je da pogodite tačan redosled dvoje provoplasiranih u odredjenom dogadjaju (takmičenju, turniru, trci...) Npr potrebno je pogoditi ko će pobijediti i stići drugi u nekoj trci konja. 36) Promena bacača (Pitcher Change) : Odnosi se na bejzbol (baseball) i promenu bacača u poslednjem trenutku. Pošto je uloga bacača velika svaka promjena bacača znatno utiče na ishod meča u većoj mjeri nego druge promjene. 37) Prvi strelac (First Goal Scorer) : U ovoj opkladi morate da pogodite koji će igrač postići prvi pogodak na nekoj odredjenoj utakmici. 38) Razlika (Pointspread (Pogledati i Hendikep)) : U meču favorita i autsajdera, razlika predstavlja unapred definisanu razliku sa kojom se počinje meč. Poeni postignuti na samom meču dodaju se startnoj razlici.

7 39) Sigurica (Banker) : Nešto za šta verujete da je siguran izbor, npr. Sigurica je da Chelsea pobedjuje Wycombe Wanderers". Najčešće će ovakav meč biti osnov vašeg tiketa, bilo normalnog bilo sistemskog. 40) Sigurica (Sure Thing) : Bilo koja opklada koja se smatra skoro sigurnim dobitkom. 41) Singl (Single) : Najjednostavnija moguća opklada, kladjenje na jedan meč ili dogadjaj. Npr da će u susretu Barselone i Reala pobjediti Barselona. 42) Specijalne opklade (Special Bets) : Opklade na neke posebne dogadjaje u okviru nekog meča. Npr These are bets on particular occurrences with a game. This could be bets such as 1st Corner or 1st goal in a soccer match. These are referred to as proposition bets in the USA. 43) Sredstva (Bankroll) : Sredstva koja igrač ima na raspolaganju. 44) Startna kvota (Starting Price (SP)) : Kvota pre početka nekog dogadjaja. 45) Tačan rezultat (Correct Score) : U ovoj igri morate pogoditi tačan ishod meča, npr tačan broj postignutih golova za svaki od dva tima koji igraju odredjenu utakmicu. 46) Tiket (Betslip) : Tiket predstavlja listu izabranih mečeva na koje se igrač. 47) Tripla (Treble) : Ukoliko je neki par označen kao triple neophodno je imati bar još dva para na tiketu da bi bilo omogućeno kladjenje. Da bi tiket bio dobitnički potrebno je pogoditi sva tri para. 48) Ulog (Stake) : Iznos novca koji je stavljen na odredjenu opkladu. 49) Zakucano (Nailed On) : Odnosi se na nešto što se smatra sigurnim odnosno zagarantovanim, npr ishod nekog susreta. Član 9. Minimalni iznos koji učesnik može uplatiti za kladjenje iznosi 0,50.

8 Maksimalni iznos koji učesnik može uplatiti za kladjenje iznosi na kvotu ,00 dok na kvotu 5 iznosi ,00. Maksimalni iznos za isplatu dobitka učesnika iznosi ,00. Član 10. Iznos dobitnog fonda kod kladjenja predstavlja zbir svih dobitaka učesnika u kladjenju, i on nije unapred odredjen i ne zavisi od primljenih uplata za učešće u konkretnom kolu kladjenja. III PRAVILA I USLOVI ZA SPORT Član 11. Detaljno objašnjenje pravila i uslova za svih 30 (trideset) pobrojanih sportova, koristiće se objašenjenja koja čine sastavni dio ovog Pravilnika u vidu priloga br.1.. IV POSTUPAK I USLOVI KLADJENJA Član 12. Uplate za kladjenje primaju se na uplatno-isplatnim mjestima kladionica koja su obeležena posebnom oznakom koju izdaje Ministarstvo finansija Crne Gore Poreska Uprava Uprava za igre na sreću. Član 13. Učesnici u kladjenju popunjavaju listiće koje izdaje priredjivač, tako što obeležavaju sportske dogadjaje na koje se klade znakovi iz člana 8. Ovih pravila, pri čemu su igrači obavezni da se pridržavaju i objašnjenja koja se nalaze na listi programa sportskih dogadjaja za kladjenje. Učesnik u igri je dužan da za svako kladjenje označi vrstu igre i šifre sportskih dogadjaja na koje se kladi. U suprotnom, kladjenje nije važeće, i priredjivač ga neće prihvatiti. Priredjivač zadržava pravo da u svakom momentu, djelimično ili potpuno, bez davanja posebnog obrazloženja, ne prihvati kladjenje učesnika u igri. Kad prihvati kladjenje, priredjivač prima uplatu i učesniku vraća ovjerenu potvrdu o učešću u igri kladjenja, koja sadrži mjesto, vrijeme, datum, izbore igrača i iznos primljene uplate, koja predstavlja dokaz o učešću igrača u kladjenju, na osnovu kojeg igrač kasnije ima pravo na isplatu eventualnog dobitka. Član 14. Priredjivač pre početka kladjenja odredjuje i objavljuje minimalne uslove za uplatu.učesnici su dužni da poštuju minimum i maksimum broja sportskih dogadjaja za svaku vrstu kladjenja onako kako je to priredjivač objavio u programu sportskih dogadjaja za konkretno kolo kladjenja. Član 15. Ukoliko učesnik ustanovi da kladjenje, od strane priredjivača, nije ovjereno u skladu sa njegovim zahtjevom, tada učesnik ima pravo da odustane od kladjenja i zatraži storniranje nakon izvršene uplate, najkasnije u roku od 5 (pet) minuta nakon završetka ovjeravanja kladjenja, a pre početka odigravanja sportskog dogadjaja.

9 U ovom slučaju se poništavaju sve kombinacije za kladjenje, a iznos uplate se vraća učesniku. Član 16. Učesniku je zabranjeno da se u jednoj kombinaciji kladi više puta na isti sportski dogadjaj, osim ukoliko to priredjivač nije izričito odobrio u programu rasporeda sportskih dogadjaja. Član 17. Krajnji rok za prijem uplate za kladjenje je do početka prvog sportskog dogadjaja na koji se učesnik kladi, osim ako priredjivač nije odredio drugačije. U slučaju kada se izvrši uplata za kladjenje na sportske dogadjaje koji su već počeli ili su već završeni, priredjivač zadržava pravo da takve dogadjaje proglasi neregularnim, osim ukoliko to ovim pravilima nije drugačije odredjeno. V AŽURIRANJE OPKLADA Član 18. Po završetku svih sportskih dogadjaja koji su bili predmet kladjenja, priredjivač u roku od 24 časa, objavljuje zvaničan izvještaj o rezultatima sportskih dogadjaja koji su bili u listi programa sportskih dogadjaja za kladjenje. Zvaničan rezultat je rezultat postignut u regularnom toku utakmice ili takmičenja. Produžeci i penali (jedanaesterci, sedmerci, slobodna bacanja i sl.) se ne smatraju regularnim tokom utakmice ili takmičenja. Član 19. U slučaju odlaganja sportskog takmičenja, iz bilo kojih razloga i odigravanja u novom terminu, a koji je najkasnije 24 časa nakon vremena navedenog u programu, postignuti rezultati se smatraju važećim za sve vrste kladjenja na to sportsko takmičenje. U slučaju da se sportsko takmičenje ne održi u roku iz stava 1. Ovog člana, za dogadjaj iz tog sportskog takmičenja računa se kvota 1,00 (jedan). Član 20. U slučaju prekida sportskog takmičenja u toku prvog poluvremena i nenastavljanja istog u roku od 24 h od momenta prekida, za sve vrste kladjenja na taj sportski dogadjaj, računa se kvota 1,00 (jedan), osim ukoliko nije drugačije navedeno u listi programa sportskih programa. Član 21. U slučaju prekida sportskog takmičenja nakon završetka prvog poluvremena, a pre početka drugog poluvremena, postignut rezultat je važeći za sva kladjenja koja se odnose samo na prvo poluvreme, a za sva ostala kladjenja na taj dogadjaj računa se kvota 1,00 (jedan). Član 22. Kada je riječ o Antepost opkladama i uopštesvim sportskim i vansportskim dogadjajima gdje treba izabrati pobjednika iz liste učesnika, u slučaju da jedan ili više takmičara ne budu u mogućnosti da učestvuju u tom dogadjaju

10 iz bilo kog razloga, a pritom je kvota da će bar jedan od njih osvojiti takmičenje 5 ili niža, zadržavamo pravo da sve opklade vezane za pobjednika i sa tim povezanu ponudu proglasimo nevažećom. Član 23. Za sva kladjenja, koja su pripremljena, a odigrana su na tim ili igrača koji je iz bilo kog razloga ispao ili odustao od daljnjeg takmičenja, smatra se da nijesu dobitna i računa se kvota 1,00 (jedan), osim ukoliko se drugačije ne navodi u list priloga br.1.. (pravila za sport) za konkretan sportski događaj). Član 24. U slučaju kada se nevažećim sportskim takmičenjem učesnik ne ispunjava uslov o minimumu broja sportskih dogadjaja u jednoj kombinaciji, ta kombinacija se smatra nevažećom i učesniku se vraća primljena uplata. Ako učesnik i bez nevažećeg sportskog dogadjaja ispunjava uslov o minimalnom broju sportskih dogadjaja u jednoj kombinaciji, ta kombinacija je važeća, a za nevažeći sportski dogadjaj računa se kvota 1,00 (jedan). Član 25. Sve opklade ažuriraju se po završetku sportskog događaja. U slučaju odabira kvota iz sekcije Antepost, opklade se ažuriraju po završetku takmičenja/kola/faze na koju se kvote odnose. Kada je reč o opkladama koje se odnose na sportsko klađenje, ažuriranje može biti započeto i dok je predmetna utakmica još uvek u toku. Član 26. Svi sportski događaji koje nudi Priređivač podležu izmenama datuma i vremena. Rok za postavljanje opklade (izuzev kada je reč o klađenju uživo) predstavlja zvanični početak događaja. U slučaju da je opklada postavljena nakon početka susreta, smatraće se nevažećom. Ukoliko je reč o multi opkladama, te opklade biće ažurirane prema izabranim kvotama koje su validne. Član 27. U slučaju odlaganja ili prekida sportskog događaja koji je predmet opklade, taj događaj smatraće se validnim ukoliko se okonča do kraja narednog dana po lokalnom vremenu. Ukoliko se događaj koji je predmet opklade ne odigra u predviđenom vremenskom roku ili na navedenoj lokaciji ili ukoliko takmičar, tim ili učesnik ne učestvuje u događaju koji je predmet opklade, ta opklada smatraće se nevažećom. Sportski događaj koji je predmet opklade i prekinut je iz bilo kog razloga (čak i ukoliko se to dogodi u poslednjem minutu), a ne nastavi se i okonča u predviđenom vremenskom roku, smatraće se nevažećim. Ukoliko tokom produžetaka dođe do prekida fudbalske utakmice ili bilo kog drugog sportskog događaja koji je predmet opklade i kod koga produžeci nisu merodavni za njihovo ažuriranje, opklade koje se odnose na regularni tok susreta biće važeće. Ukoliko je sportski događaj koji je predmet opklade nevažeći, isti će biti označen u listi rezultata znakom V-V, a kvote koje se na njega odnose biće jednake vrednosti 1. Ovo pravilo podleže pojedinačnim odredbama Pravilnika o sportskom klađenju koje se odnose na konkretne sportske događaje. Član 28. Rezultat na osnovu koga se ažuriraju opklade uvek je onaj koji je ostvaren na terenu. Naknadne odluke koje donesu nadležni organi neće se uzimati u obzir. Član 29. Ekipa/igrač navedeni na levoj strani predstavljaju ekipu, odnosno takmičara domaćina, dok se oni prikazani na desnoj strani smatraju gostujućom ekipom/gostujućim igračem. Ukoliko se utakmica igra na neutralnom terenu, biće

11 prikazana oznaka (n) ili naziv lokacije odigravanja (izuzev u slučaju klađenja uživo ili prijateljskih susreta), a prikaz ekipa/igrača na levoj/desnoj strani neće biti od značaja. Ukoliko domaća ekipa, iz bilo kog razloga (na primer, zbog održavanja sportske površine ili nedovoljnog kapaciteta gledališta), odluči da se utakmica odigra na terenu koji nije zvanični teren ekipe, ta ekipa smatraće se i u tom slučaju domaćinom i shodno tome oznaka (n) neće biti potrebna. U slučaju da dođe do greške na našem vebsajtu u vezi sa lokacijom na kojoj se utakmica odigrava (na primer, ukoliko je oznaka (n) prikazana pored utakmice koja se ne igra na neutralnom terenu ili ukoliko je ta oznaka izostavljena pored utakmice koja se igra na neutralnom terenu), sve opklade smatraće se nevažećim. Ukoliko se greška ustanovi nakon plaćanja opklada, Kompanija ima pravo da povuče eventualne dobitke ostvarene usled greške tokom plaćanja opklada. Član 30. U slučaju da dva ili više takmičara postignu isti plasman/rezultat, kvote koje će biti merodavne su one zabeležene u trenutku prihvatanja opklade, podeljene sa brojem takmičara koji su isti rezultat ostvarili. Na primer, ukoliko dva takmičara sa kvotama 2.80, odnosno 1.90, postignu isti rezultat (oba takmičara su proglašeni pobednicima), kvote za isplatu biće 1.4 (2.80 : 2), odnosno 0.95 (1.90 : 2). Član 31. U slučaju nepravilnosti koje utiču na ishod događaja koji je predmet opklade (npr. ekipa koja za susret angažuje kadete zbog štrajka/protesta/bolesti itd.), zadržavamo pravo da ceo sportski događaj proglasimo nevažećim čak i nakon njegovog završetka. Član 32. Bez obzira na odredbe ovih Pravila i uslova, zadržavamo pravo da poništimo bilo koju prihvaćenu opkladu pre početka prvog sportskog događaja koji je predmet iste iz bilo kog razloga. U tim slučajevima, obaveštenje o poništenju opklade biće objavljeno na oglasnoj table uplatnog mjesta gde je igrač izvršio uplatu tiketa. U svakom slučaju, odluka Priređivača je konačna. VI GREŠKE Član 33. U slučaju očiglednih grešaka u vezi sa kvotama/spredovima/hendikepima/totalima, zadržavamo pravo da poništimo opklade koje sadrže pogrešne vrednosti čak i nakon početka susreta. U slučaju multi opklada, iste će biti ažurirane na osnovu preostalih važećih kvota. Član 34. Netačan par: ukoliko su pogrešan takmičar ili ekipa navedeni u okviru para, sve opklade koje se na isti odnose smatraće se nevažećim, osim ukoliko ustanovimo da netačna informacija nije uticala na ažuriranje opklade. Član 35. U slučaju da greškom budu prihvaćene multi opklade sa kvotama čiji ishodi mogu međusobno da utiču jedni na druge ili da zavise jedni od drugih (npr. klađenje na određenu ekipu da će osvojiti takmičenje i da će pobediti u utakmici u okviru tog takmičenja), te kvote biće poništene, a opklada će biti ažurirana na osnovu preostalih kvota (ukoliko ih ima u opkladi).

12 VII ODGOVORNOST PRIREDJIVAČA IGARA NA SREĆU Član 36. Obavezujemo se da isplatimo dobitke ostvarene u skladu sa ovim Pravilima i uslovima. Ne prihvatamo nikakvu odgovornost za novac koji izgubite u našim kladionicama pri postavljanju opklada, kao i u slučaju njihovog gubitnog ishoda, budući da je postavljanje opklada suština ugovornog odnosa koji zaključujemo Vi i mi. Član 37. Ne prihvatamo odgovornost za štetu ili gubitke nastale u vezi sa neispravnim funkcionisanjem programa ili nekog od njegovih elemenata, delova, opreme, softvera ili njegovog sadržaja, uključujući gubitak podataka ili kašnjenje u njihovom prenosu izazvano korišćenjem usluga internet provajdera ili pretraživača ili drugog softvera nad kojim Priređivač nema kontrolu (kašnjenje ili prekidi u radu ili prenosu podataka, njihov gubitak ili oštećenje), osim u slučajevima kada smo namerno ili usled grube nepažnje prekršili obaveze. Ukoliko dođe do bilo kakve neispravnosti, zadržavamo pravo da u svakom trenutku otkažemo, odložimo ili obustavimo pružanje usluga koje je u toku bez prihvatanja ikakve odgovornosti za gubitak ili štetu neposredno izazvanu ovim postupkom, osim u slučajevima koji su predviđeni ovim Pravilima i uslovima. Član 38. Ne preuzimamo odgovornost za: a. greške na štampanim materijalima ili u vezi sa uslugama koje su posledica nepotpunih ili pogrešnih podataka koje su dostavili klijent ili treće lice, b. neovlašćeno korišćenje ili presretanje informacija pre njihovog prispeća na štampani materijal ili c. neovlašćeno korišćenje ili neovlašćeni pristup podacima povezan sa Vašim postupcima, osim ukoliko pomenuto neovlašćeno korišćenje ili pristup nisu posledica grube nepažnje ili namerne radnje sa naše strane. Član 39. Ne možemo se ni pod kakvim okolnostima smatrati odgovornim za tačnost informacija, sadržaja, podataka, elemenata ili drugih informacija ili materijala objavljenih u našim kladionicama, uključujući sve vrste informacija objavljenih od strane trećih lica ili naših partnera, izuzev u slučaju grube nepažnje ili namerne radnje sa naše strane. Član 40. Ne preuzimamo nikakvu odgovornost za usluge koje pruža finansijska ustanova, banka ili kreditna služba čije usluge koristite. Član 41. Ukoliko se bilo koji uslov, odredba, pravilo ili norma predviđena ovim Pravilima i uslovima ili njihova primena na bilo koju stranu ili u bilo kojoj okolnosti smatra neizvršnim, ništavim ili protivzakonitim (u celosti ili delimično) iz bilo kog razloga (u bilo kojoj nadležnosti), preostali uslovi, odredbe, pravila ili norme predviđene ovim Pravilima i uslovima koji su izmenjeni brisanjem neizvršnog, ništavog ili protivzakonitog dela (u bilo kojoj nadležnosti), imaće puno dejstvo i pravnu snagu, a opisana neizvršnost, ništavost ili protivzakonitost neće uticati na izvršnost, punovažnost i zakonitost preostalih uslova, odredaba, pravila i normi predviđenih ovim Pravilima i uslovima pod uslovom da ova Pravila i uslovi izmenjeni na opisan način i dalje iskazuju, bez materijalnih izmena, prvobitne namere strana u vezi sa predmetom Pravila i uslova i da brisanje njihovih delova neće suštinski ograničiti očekivanja ili uzajamne obaveze strana ili praktično ostvarivanje koristi na koje bi inače obe strane imale pravo. VIII Diskreciona prava

13 Član 42. Zadržavamo pravo da uklonimo ili kasnije objavimo jedan element ponude ili kompletnu ponudu vezanu za konkretan sportski događaj do daljnjeg ili trajno prema sopstvenom nahođenju, i to bez obaveze da Vas prethodno o tome obavestimo. U slučaju opisanog uklanjanja, ne postoji mogućnost da ostvarite bilo kakva prava ili potraživanja prema nama. Član 43. Priređivač ima pravo da dopuni, povuče ili opozove bilo koju, jednu ili sve usluge i/ili usluge koje pružaju treća lica u svakom trenutku, i to do daljnjeg ili trajno prema sopstvenom nahođenju, i to bez obaveze prethodnog obaveštavanja korisnika (time su obuhvaćene izmene cena, opcija, funkcija i drugih karakteristika vezanih za klađenje, igre i sve druge usluge koje su u ponudi u našim kladionicama). U tim slučajevima, sve nepotvrđene opklade smatraće se odbijenim. Član 44. Imamo diskreciono pravo da otkupimo ili angažujemo bilo koje novo ili alternativno rešenje ili uslugu koju pruža treća strana, bez obaveze da Vas o tome prethodno obavestimo. Svi pripadajući uslovi biće objavljeni na oglasnim tablama uplatnih mjesta, i Vama dostupni, a Vi potvrđujete da ste iste pročitali i prihvatili samom uplatom tiketa. Zadržavamo pravo da ograničimo maksimalni potencijalni dobitak za svaku opkladu ili kombinaciju unutar opklade. Ukoliko opklada koju korisnici postavljaju premašuje limit te se, shodno tome, primjenom tog ograničenja koje smo utvrdili zapravo umanjuje kvota koja se primjenjuje na opkladu, o tome će korisnici biti upozoreni i zatražiće se da daju svoju saglasnost za poslatu za poslatu opkladu prije potvrde. Ukoliko korisnici daju saglasnost i mi potvrdimo opkladu, smatraće se da su prihvatili ograničenje dobitka. Potencijalni dobitak koji može biti ostvaren od opklade uvijek je prikazan na tiketu koji su korisnici dobili na naplatnom mjestu u našim objektima ili u detaljnom pregledu opklade prije izvršenja same opklade. IX NAČIN I ROK ISPLATE DOBITAKA Član 45. Isplata dobitaka vrši se na uplatno-isplatnom mjestu kladionice ili na tekući račun korisnika za sve iznose koji prelaze iznose dobitka od ,00 pa naviše, po završetku svih sportskih dogadjaja, a na osnovu zvaničnih rezultata sportskih dogadjaja koje je utvrdio i objavio priredjivač. Član 46. Prilikom isplate dobitaka, učesnik predaje priredjivaču potvrdu o učešću u igri, koja sadrži dobitnu kombinaciju. Važeće su isključivo one opklade koje su izvršene u našim objektima. Opklade nije dozvoljeno postavljati putem telefona, elektronske pošte ili drugih sredstava komunikacije koje priredjivač nije odobrio. Član 47. Iznos dobitka jednak je vrijednosti cijene kombinacije pomnožene proizvodom svih kvota za tu kombinaciju. Izuzetno od načina utvrdjiavanja iznosa dobitka iz stava 1. Ovog člana, iznos dobitka ne može da premađi maksimalna iznos dobitka definisan u čl. 15 ovih pravila. Član 48.

14 U slučaju gubitka potvrde o učešću u igri ili njenog oštećenja u mjeri da nije moguće pouzdano utvrditi vjerodostojnost kladjenja, priredjivač će odbiti da izvrši isplatu dobitka. Ukoliko priredjivač ocjeni da postoji osnovana sumnja, da je bilo ko djelovao u cilju odrejdivanja ishoda dogadjaja, kršeći na taj način odredbe i zvanična pravila o održavanju ovakvih dogadjaja, ili čak ukoliko postoje dokazi, na osnovu kojih se osporava regularnost u održavanju dogadjaja, priredjivač zadržava pravo da suspenduje dobitak. Član 49. Učesnik u kladjenju ima pravo da u roku od 7 (sedam) dana od dana objavljivanja zvaničnog izvještaja o rezultatima dogadjaja, uloži pismeni prigovor priredjivaču, ukoliko smatra da priredjivač nije pravilno ustnaovio dobitak. Ako priredjivač utvrdi da je prigovor osnovan, dužan je d au roku od 30 (trideset) dana, po isteku roka iz stava 1. ovog člana, izvrši isplatu iznosa ostvarenog dobitka učesniku u kladjenju. Član 50. Isplata novčanih dobitaka u kladjenju zastareva u roku od 60 (šesdeset) dana, od dana objavljivanja zvaničnog izveštavanja rezultata sportskog dogadjaja za odredjeno kolo. X POSLOVNA TAJNA Član 51. Zaposleni na uplatno-isplatnim mjestima kladionice dužni su da sledeće podatke čuvaju kao poslovnu tajnu: 1) O učesnicima (broju posjeta, igračima, potrošenom ili dobijenom novcu i sl.), 2) Finansijskom rezultatu poslovanja kladionice; 3) Zaposlenima u kladionici. Podatke iz stava 1. Ovog člana priredjivač može saopštiti trećim licima samo na način predvidjen zakonom. Član 52. Priredjivač vodi evidenciju o učesnicima u kladjenju koji su ostvarili dobitak na način koji propisuje Ministarstvo finansija Crne Gore. XI PONAŠANJE U KLADIONICI Član 53. Priredjivač se stara o održavanju reda i zaštiti učesnika na uplatno-isplatnom mjestu kladionice. Učesnici kladjenja na uplatno-isplatnom mjestu su dužni da se ponašaju pristojno i da druge učesnice ne ometaju u igri. Licima mladjim od 18 godina zabranjeno je učešće u igrama kladjenja.

15 Učesnicima koji se ne pridržavaju ovih pravila, priredjivač može zabraniti učešće u kladjenju i pristup uplatnoisplatnom mjestu kladionice. Član 54. Zaposlenima u kladionici, odnosno uplatno-isplatnom mjestu kladionice zabranjeno je da učestvuju u kladjenju, da novčano pomažu učesnike ili da zajedno sa njima učestvuju u kladjenju. XII IZMJENE I DOPUNE PRAVILNIKA Član 55. Zadržavamo pravo povremene izmene i dopune Pravila i uslova iz raznih razloga, među kojima su, između ostalog, i razlozi komercijalne prirode, zatim razlozi vezani za poštovanje zakonskih i pravnih akata, poštovanje uputstava, smernica ili preporuka regulatornog organa ili oni razlozi koji se odnose na korisnički servis. Dotad važeća verzija Pravila i uslova dostupna je u svakom trenutku za pregled na našim oglasnim tablama u okviru kladionica. Ukoliko smatrate neprihvatljivom bilo koju od izmena, ne bi trebalo da nastavite sa korišćenjem naših usluga. Vaše dalje korišćenje naših usluga nakon isticanja novih pravila na oglasnoj table kladionice smatra se obavezujućom saglasnošću sa izmenom i samim tim bićete obavezani novim Pravilima i uslovima. XIII ZAVRŠNE ODREDBE Član 56. Ova pravila biće vidno istaknuta na svim uplatno-isplatnim mjestima priredjivača, čime će postati javno objavljena i dostupna svim učesnicima u kladjenju. Član 57.. Za rješavanje sporova izmedju učesnika i priredjivača nadležan je sud u Kotoru. Član 58. Ova pravila stupaju na snagu nakon dobijanja saglasnosti od strane Ministarstva finansija, Uprave za igre na sreću, a primjenjuju se od dana isticanja na uplatno-isplatnom mjestu kladionice. D.O.O. FiDra365, Budva Veselin Rajković, izv.direktor

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA CRNA GORA (1}(02.17&r/4 Ver. O;:, fjr}/ ~ AGENCUA ZA ELEKTRONSKE KOM~~IKACUE J.O.O "\\ L\lax Montenegro" BrOJ o/-lj Podoor'ca.d:ioL 20/1g0d I POSTANSKU DEJATELNOST DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP "VODOVOD I KANALIZACIJA" A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053)

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP VODOVOD I KANALIZACIJA A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053) " Adresa: Mar~la T1ta 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www ejn.gov.ba Datum I vrl1eme slan]a bav]ehen]a na 061avu:25 5 2018. u 11 :13 OBAVJESTENJE

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic. Web:

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic.   Web: STABLA ODLUČIVANJA Jelena Jovanovic Email: jeljov@gmail.com Web: http://jelenajovanovic.net 2 Zahvalnica: Ovi slajdovi su bazirani na materijalima pripremljenim za kurs Applied Modern Statistical Learning

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

SEZONA 2017/18 SUPERLIGA I 1. LIGA SENIORI SUPERLIGA I 1. LIGA SENIORKE OSTALA DOMAĆA NATJECANJA EUROPSKA KUP NATJECANJA REPREZENTACIJA HRVATSKE

SEZONA 2017/18 SUPERLIGA I 1. LIGA SENIORI SUPERLIGA I 1. LIGA SENIORKE OSTALA DOMAĆA NATJECANJA EUROPSKA KUP NATJECANJA REPREZENTACIJA HRVATSKE R U J A N 2 0 1 7 2017 European Championship Women I. KOLO MEVZA - MUŠKI L I S T O P A D 2 0 1 7 I. kolo 31. U - 17 - I KOLO I. KOLO MEVZA - ŽENE II. KOLO MEVZA - ŽENE I MUŠKI S U P E R I - KOLO II - KOLO

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

Virtuelni hotel. 2. deo

Virtuelni hotel. 2. deo Virtuelni hotel 2. deo Poslovi PRE DOLASKA gostа u hotel - Rezervacije Individuаlnа on line rezervаcijа Pregled individuаlnih rezervаcijа zа zаdаti period Prаćenje (obrаdа) rezervаcijа Storno (izmenа)

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ URL:

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ   URL: Klasterizacija NIKOLA MILIKIĆ EMAIL: nikola.milikic@fon.bg.ac.rs URL: http://nikola.milikic.info Klasterizacija Klasterizacija (eng. Clustering) spada u grupu tehnika nenadgledanog učenja i omogućava grupisanje

More information

Z A K O N O DOPUNI ZAKONA O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA

Z A K O N O DOPUNI ZAKONA O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA Z A K O N PREDLOG O DOPUNI ZAKONA O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA Član 1. U Zakonu o Agenciji za osiguranje depozita ( Službeni glasnik RS, broj 1415), u članu 8. dodaje se stav 3, koji glasi: Izuzetno,

More information

Advertising on the Web

Advertising on the Web Advertising on the Web On-line algoritmi Off-line algoritam: ulazni podaci su dostupni na početku, algoritam može pristupati podacima u bilo kom redosljedu, na kraju se saopštava rezultat obrade On-line

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY Softverski sistem Survey za geodeziju, digitalnu topografiju i projektovanje u niskogradnji instalira se na sledeći način: 1. Instalirati grafičko okruženje pod

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

za STB GO4TV in alliance with GSS media

za STB GO4TV in alliance with GSS media za STB Dugme za uključivanje i isključivanje STB uređaja Browser Glavni meni Osnovni meni Vrsta liste kanala / omiljeni kanali / kraći meni / organizacija kanala / ponovno pokretanje uređaja / ponovno

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje SADRŽAJ 1 Besplatna registracija 2 Odabir platforme za trgovanje 3 Čime želimo trgovati? 4 Trgovanje 5 Određivanje potencijalne zarade i sprječavanje gubitaka BESPLATNA REGISTRACIJA Možete registrirati

More information

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje Institucija Dinarski račun 1. Aranđelovac 840-3060741-22 Uputstva za uplatu na dinarski račun 2. Bajina Bašta 840-744151843-84 Svrha: pomoć ugroženom području Tekući transferi u korist opštine Poziv na

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon Automatske Maske za zavarivanje Stella Podešavanje DIN: 9-13 Brzina senzora: 1/30.000s Vidno polje : 98x55mm Četiri optička senzora Napajanje : Solarne ćelije + dve litijumske neizmenjive baterije. Vek

More information

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE 1 Zaglavlje (JUS M.A0.040) Šta je zaglavlje? - Posebno uokvireni deo koji služi za upisivanje podataka potrebnih za označavanje, razvrstavanje i upotrebu crteža Mesto zaglavlja: donji desni ugao raspoložive

More information

1.7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu

1.7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu .7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu U decimalnom brojnom sistemu pozitivni brojevi se predstavljaju znakom + napisanim ispred cifara koje definišu apsolutnu vrednost broja, odnosno

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

This document has been provided by the International Center for Not-for-Profit Law (ICNL).

This document has been provided by the International Center for Not-for-Profit Law (ICNL). This document has been provided by the International Center for Not-for-Profit Law (ICNL). ICNL is the leading source for information on the legal environment for civil society and public participation.

More information

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OGRANIČAVANJU RASPOLAGANJA IMOVINOM U CILJU SPREČAVANJA TERORIZMA

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OGRANIČAVANJU RASPOLAGANJA IMOVINOM U CILJU SPREČAVANJA TERORIZMA Z A K O N PREDLOG O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OGRANIČAVANJU RASPOLAGANJA IMOVINOM U CILJU SPREČAVANJA TERORIZMA Član 1. U Zakonu o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma (

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

OPŠTIH USLOVA POSLOVANJA

OPŠTIH USLOVA POSLOVANJA PRILOG OPŠTIH USLOVA POSLOVANJA Eurobank a.d za kreditne kartice za Potrošače 1. UVODNE ODREDBE 1.1. Sadržina Opštih uslova poslovanja Banke Ovim Prilogom opštih uslova poslovanja Eurobank a.d. (u daljem

More information

PRILOG OPŠTI USLOVI POSLOVANJA ZA IZDAVANJE I KORIŠĆENJE KREDITNIH KARTICA ZA FIZIČKA LICA

PRILOG OPŠTI USLOVI POSLOVANJA ZA IZDAVANJE I KORIŠĆENJE KREDITNIH KARTICA ZA FIZIČKA LICA PRILOG OPŠTI USLOVI POSLOVANJA ZA IZDAVANJE I KORIŠĆENJE KREDITNIH KARTICA ZA FIZIČKA LICA Sastavni deo ovog Priloga Opštih uslova poslovanja za izdavanje i korišćenje kreditnih kartica za fizička lica

More information

2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana)

2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana) Analizirana poglavlja Šapićeve disertacije Broj redova u radu Izvor preuzimanja Broj preuzetih redova 2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana) 1. 62 strana 31 2. 63 strana

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

BRIDŽ SAVEZ SRBIJE PRAVILNIK O TITULAMA radna verzija

BRIDŽ SAVEZ SRBIJE PRAVILNIK O TITULAMA radna verzija BRIDŽ SAVEZ SRBIJE PRAVILNIK O TITULAMA radna verzija 2016-2 1. OPŠTE ODREDBE - Titula je funkcija osvojenih master (mp), srebrnih (SP) i zlatnih (ZP) poena. Nazivi titula su: zlatni velemajstor, srebrni

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information

Kako do boljih finansijskih izveštaja? Dileme i izazovi u primeni MSFI za MSP

Kako do boljih finansijskih izveštaja? Dileme i izazovi u primeni MSFI za MSP Kako do boljih finansijskih izveštaja? Dileme i izazovi u primeni MSFI za MSP Danica Jeknić Jugoslav Bursać Beograd, 15-16.10.2015. Sadržaj 1. Nematerijalna imovina sa neograničenim vekom trajanja 2. Vrednovanje

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo / Croatian Civil Aviation Agency Ulica grada Vukovara 284, 10000 ZAGREB Tel.: 01 2369 300; Fax.: 01 2369 301 e-mail: ccaa@ccaa.hr Upravna pristojba 70,00 kn Informacije

More information

podatke nalaze se u CRPS-u.

podatke nalaze se u CRPS-u. PROMJENE 182587 Dana 26.12.2011, pod registarskim brojem 5-0200073/010 CRPS u Podgorici upisao je sljedeće podatke: Promjenu podatka društva DRUŠTVO ZA PROIZ- VODNJU, PROMET I USLUGE, EXPORT-IMPORT MONTESPEED

More information

DIREKCIJA ZA UREĐENJE I IZGRADNJU KOTORA

DIREKCIJA ZA UREĐENJE I IZGRADNJU KOTORA KONKURSI OGLASI DIREKCIJA ZA UREĐENJE I IZGRADNJU KOTORA Broj: 02-538/1 Kotor, 23.02.2010. godine Na osnovu člana 10 Odluke o poslovnim zgradama i prostorijama ( Sl.list Opštine Kotor br. 1/98, 2/03, 4/06,

More information

GRAĐANSKI ZAKONIK REPUBLIKE KOSOVO

GRAĐANSKI ZAKONIK REPUBLIKE KOSOVO GRAĐANSKI ZAKONIK REPUBLIKE KOSOVO KNJIGA PRVA OPŠTI DEO [ ] KNJIGA DRUGA OBLIGACIONI ODNOSI DEO I OPŠTE ODREDBE GLAVA I OSNOVNA NAČELA Član 1 Definicija obligacija 1. Obligacija je dužnost koju treba

More information

Struktura i organizacija baza podataka

Struktura i organizacija baza podataka Fakultet tehničkih nauka, DRA, Novi Sad Predmet: Struktura i organizacija baza podataka Dr Slavica Aleksić, Milanka Bjelica, Nikola Obrenović Primer radnik({mbr, Ime, Prz, Sef, Plt, God, Pre}, {Mbr}),

More information

Pravljenje Screenshota. 1. Korak

Pravljenje Screenshota. 1. Korak Prvo i osnovno, da biste uspesno odradili ovaj tutorijal, morate imati instaliran GOM Player. Instalacija je vrlo jednostavna, i ovaj player u sebi sadrzi sve neophodne kodeke za pustanje video zapisa,

More information

En-route procedures VFR

En-route procedures VFR anoeuvres/procedures Section 1 1.1 Pre-flight including: Documentation, mass and balance, weather briefing, NOTA FTD FFS A Instructor initials when training 1.2 Pre-start checks 1.2.1 External P# P 1.2.2

More information

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC Konzumacija TV-a u prosincu godine

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC Konzumacija TV-a u prosincu godine GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC 2016. Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje gledanosti televizije, mjesečno će donositi analize

More information

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima 1. Uvod 2. Preuzimanje programa i stvaranje mapa 3. Instalacija Apachea 4. Konfiguracija Apachea 5. Instalacija PHP-a 6. Konfiguracija

More information

Svaki ZA SAMO DIN C ILI 2 DODATNA POENA

Svaki ZA SAMO DIN C ILI 2 DODATNA POENA 1 POEN ZA SVAKU PORUDŽBINU U IZNOSU OD 3 000 U PERIODU C14-17 Nivo 2 i nivo 1 SAKUPLJAJ POENE I ZAMENI IH ZA SJAJNE NAGRADE! Što više poena sakupiš, bolje nagrade možeš da osvojiš! Od kampanje C17 možeš

More information

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP M. Mitreski, A. Korubin-Aleksoska, J. Trajkoski, R. Mavroski ABSTRACT In general every agricultural

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Podugovaranje. Informativni dokument br. 37. Javne nabavke SADRŽAJ. Septembar 2016.

Podugovaranje. Informativni dokument br. 37. Javne nabavke SADRŽAJ. Septembar 2016. Informativni dokument br. 37 Septembar 2016. Javne nabavke Podugovaranje SADRŽAJ Uvod Razlozi za podugovaranje Odredbe Direktive o podugovaranju o Oslanjanje na podugovarače radi ispunjavanja uslova u

More information

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE CILJ UEFA PRO EDUKACIJE Ciljevi programa UEFA PRO M s - Omogućiti trenerima potrebnu edukaciju, kako bi mogli uspešno raditi na PRO nivou. - Utvrdjenim programskim sadržajem, omogućiti im kredibilitet.

More information

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA Master akademske studije Modul za logistiku 1 (MLO1) POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA angažovani su: 1. Prof. dr Momčilo Miljuš, dipl.inž., kab 303, mmiljus@sf.bg.ac.rs,

More information

Permanent Expert Group for Navigation

Permanent Expert Group for Navigation ISRBC E Permanent Expert Group for Navigation Doc Nr: 2-16-2/12-2-PEG NAV October 19, 2016 Original: ENGLISH INTERNATIONAL SAVA RIVER BASIN COMMISSION PERMANENT EXPERT GROUP FOR NAVIGATION REPORT OF THE

More information

Sarajevo, Novembar 2015 g. Organizator/Organisator. Drustvo za Osteoporozu u Federaciji BiH. Predsjednik: Prof dr Šekib Sokolović

Sarajevo, Novembar 2015 g. Organizator/Organisator. Drustvo za Osteoporozu u Federaciji BiH. Predsjednik: Prof dr Šekib Sokolović PRVI KONGRES UDRUŽENJA ZA OSTEOPOROZU U BIH/ THE FIRST CONGRESS OF OSTEOPOROSIS IN online medications cialis cialis online buy cialis price rise viagara cialis levitra comparison cial is drug prices buy

More information

Z A K O N O POTVRĐIVANJU UGOVORA O IZMENAMA I DOPUNAMA FINANSIJSKIH UGOVORA , , , , , , , 81.

Z A K O N O POTVRĐIVANJU UGOVORA O IZMENAMA I DOPUNAMA FINANSIJSKIH UGOVORA , , , , , , , 81. P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU UGOVORA O IZMENAMA I DOPUNAMA FINANSIJSKIH UGOVORA 23.761, 24.745, 25.002, 25.198, 25.497, 25.610, 25.872, 81.657 I 82.640 IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I EVROPSKE INVESTICIONE

More information

Na osnovu člana 56. Zakona o turizmu ( Sl. glasnik RS br. 36/2009 i 88/2010,99/2011, 93/2012 i 84/2015) direktor Preduzeća za turizam, trgovinu i

Na osnovu člana 56. Zakona o turizmu ( Sl. glasnik RS br. 36/2009 i 88/2010,99/2011, 93/2012 i 84/2015) direktor Preduzeća za turizam, trgovinu i Na osnovu člana 56. Zakona o turizmu ( Sl. glasnik RS br. 36/2009 i 88/2010,99/2011, 93/2012 i 84/2015) direktor Preduzeća za turizam, trgovinu i usluge ARGUS TOURS d.o.o.iz Beograda, Balkanska br. 51,

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

SKINUTO SA SAJTA Besplatan download radova

SKINUTO SA SAJTA  Besplatan download radova SKINUTO SA SAJTA www.maturskiradovi.net Besplatan download radova Prirucnik za gramatiku engleskog jezika Uvod Sama suština i jedna od najbitnijih stavki u engleskoj gramatici su pomoćni glagoli! Bez njih

More information

Karakteristike marketinga u sferi usluga

Karakteristike marketinga u sferi usluga Karakteristike marketinga u sferi usluga Specifičnosti usluga: 1) Neopipljivost 2) Neodvojivost proizvodnje od potrošnje 3) Heterogenost 4) Kvarljivost Specifičnosti bankarskih usluga Predmet usluge je

More information

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT Univerzitet u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije Uvod u GIT Šta je git? Sistem za verzionisanje softvera kao i CVS, SVN, Perforce ili ClearCase Orginalno

More information

Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu

Prvi koraci u razvoju bankarskog on-line sistema u Japanu napravljeni su sredinom 60-tih godina prošlog veka i to najpre za on-line, real-time obradu JAPAN Japan, kao zemlja napredne tehnologije, elektronike i telekomunikacija, je zemlja koja je u samom svetskom vrhu po razvoju i usavršavanju bankarskog poslovanja i spada među vodećim zemljama sveta

More information

Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE

Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE Član 1. Potvrđuje se Protokol o zaštiti od poplava uz Okvirni sporazum o slivu reke Save, sačinjen 1. juna

More information

ZAKLJUČIVANJE UGOVORA O MEĐUNARODNOJ PRODAJI PUTEM ELEKTRONSKIH SREDSTAVA KOMUNIKACIJE

ZAKLJUČIVANJE UGOVORA O MEĐUNARODNOJ PRODAJI PUTEM ELEKTRONSKIH SREDSTAVA KOMUNIKACIJE MAJA STANIVUKOVIĆ ZAKLJUČIVANJE UGOVORA O MEĐUNARODNOJ PRODAJI PUTEM ELEKTRONSKIH SREDSTAVA KOMUNIKACIJE - Neki pravni problemi - Za nastanak ugovora je u načelu dovoljna saglasnost ugovornih strana, bez

More information

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji informacije za stranke, ki investirajo v enega izmed produktov v omejeni izdaji ter kratek opis vsakega posameznega produkta na dan 31.03.2014. Omejena izdaja Simfonija

More information

RAZVOJ NGA MREŽA U CRNOJ GORI

RAZVOJ NGA MREŽA U CRNOJ GORI RAZVOJ NGA MREŽA U CRNOJ GORI INFOFEST 2017 SLJEDEĆA GENERACIJA REGULACIJE, 25 26 Septembar 2017 Budva, Crna Gora Vitomir Dragaš, Manadžer za interkonekciju i sisteme prenosa Sadržaj 2 Digitalna transformacija

More information

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY NIKADA NISMO ZADOVOLJNI SA ZADOVOLJAVAJUĆIM REZULTATIMA. Gosti odsedaju u kvalitetnim hotelima i rezortima poput Vašeg sa razlogom: vrhunski komfor

More information