Kada kucaju dva srca, magnezij je još važniji

Size: px
Start display at page:

Download "Kada kucaju dva srca, magnezij je još važniji"

Transcription

1 Kada kucaju dva srca, magnezij je još važniji

2 ZAŠTO JE MAGNEZIJ VAŽAN ZA MENE I MOJU BEBU? PATIM LI OD NEDOSTATKA MAGNEZIJA? ZAŠTO JE MAGNEZIJ U MG MIVELI POSEBAN?

3 KADA KUCAJU DVA SRCA, MAGNEZIJ JE JOŠ VAŽNIJI Mnoge majke tvrde da je trudnoća najljepše razdoblje u životu žene, ali trudnoća unosi i brojne promjene u vaš organizam i način života. Sada kada ste trudne, vaša prehrana postaje važnija nego ikada. Često čujemo da je u trudnoći potrebno jesti za dvoje, ali dokazano je da je potrebno unositi prosječno samo oko 300 kalorija više u odnosu na razdoblje prije trudnoće (i to oko 70 kcal u prvom, 260 kcal u drugom i oko 500 kcal na dan u trećem tromjesečju). Za vrijeme trudnoće najbitnije je jesti zdravo, a to znači kvalitetno i raznovrsno, te unositi dovoljne količine svih hranjivih tvari potrebnih za pravilan rast i razvoj djeteta, kao i za vaše zdravlje. Uz folnu kiselinu, željezo i jod, magnezij je na popisu najvažnijih tvari neophodnih za zdrav i uspješan ishod trudnoće. Budući da je magnezij mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu, neophodno je osigurati njegov svakodnevni unos u odgovarajućoj količini.

4 ZAŠTO JE MAGNEZIJ VAŽAN? Magnezij je jedan od najvažnijih minerala za organizam, jer sudjeluje u više od 350 procesa bitnih za pravilno funkcioniranje organizma, od kojih su mnogi vezani za stvaranje energije u stanicama. Magnezij pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji mišića, te normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Posebnu važnost magnezij ima u trudnoći i laktaciji, kada potrebe za ovim mineralom rastu. Magnezij je majci neophodan za sve vitalne funkcije njezina tijela, a budući da magnezij ima ulogu i u procesu diobe stanica i sintezi proteina, sudjeluje i u rastu i razvoju fetusa.

5 MAGNEZIJ U TRUDNOĆI VAŽAN JE ZA: Povećane potrebe Magnezij ima važnu ulogu u procesu diobe stanica i sintezi proteina te tako sudjeluje u rastu i razvoju fetusa. Smanjenje potencijalnih komplikacija Niska razina magnezija u krvi povezana je s komplikacijama poput grčeva u mišićima, i preeklampsijom (povećanje krvnog tlaka, obično nakon 20. tjedna trudnoće uz poremećen rad drugih organa). Smanjenje umora i iscrpljenosti Magnezij sudjeluje u staničnim reakcijama pri kojima se stvara energija, pa njegov nedostatak uzrokuje slabost i umor. Zdrave zube Magnezij je sastavni dio građe zuba, neophodan za njihovu mineralizaciju i održavanje. Zdrave kosti Dovoljan unos magnezija potreban je i za održavanje zdravih kostiju. U slučaju nedovoljnog unosa magnezija, organizam će početi crpiti magnezij pohranjen u kostima, što može dovesti do njihova slabljenja. Pravilan rad mišića i srca Magnezij, zajedno s kalcijem, kalijem i natrijem, omogućava pravilno stezanje i opuštanje mišića, uključujući srce. Normalno odvijanje psiholoških funkcija Potreban je za normalnu percepciju, ponašanje, emocije i općenito mentalno zdravlje. Nedostatak magnezija može uzrokovati probleme s koncentracijom, spavanjem i reakcijama na stresne situacije. Pravilan rad živčanog sustava Magnezij blokira oslobađanje neurotransmitera potaknuto aktivacijom kalcija i tako smanjuje pretjeranu aktivaciju živčanog sustava. Energetski metabolizam Magnezij je neophodan u reakcijama stvaranja energije u stanicama.

6 SIMPTOMI NEDOSTATKA MAGNEZIJA U TIJELU Istraživanja pokazuju da velik broj ljudi živi u stanju kroničnog prehrambenog nedostatka magnezija. Ovisno o intenzitetu nedostatka, simptomi mogu biti pritajeni, umjereni, ali i opasni po život. Najčešći simptomi nedostatka magnezija su: grčevi u mišićima nogu, osobito noću problemi sa spavanjem kronični umor i nedostatak energije dekoncentracija i problemi s pamćenjem glavobolje i migrene emotivna preosjetljivost, razdražljivost poremećaj rada srca Dok potrebe za magnezijem u trudnoći rastu, brojna znanstvena istraživanja pokazuju da je unos magnezija tijekom trudnoće vrlo često ispod preporučene količine. Grčevi u mišićima, najčešće nogu, kod trudnica mogu ukazivati na nisku razinu magnezija.

7 PREPORUČENI DNEVNI UNOS MAGNEZIJA Da bi organizam normalno funkcionirao, preporučeni dnevni unos magnezija za žene u reproduktivnoj dobi iznosi od 310 do 360 mg. Tijekom trudnoće nutritivne potrebe rastu pa je tako trudnicama, ovisno o dobi, potrebno unijeti od 350 do 400 mg magnezija na dan. PREPORUČENI DNEVNI UNOS MAGNEZIJA (RDA)* STAROST MUŠKARCI ŽENE TRUDNOĆA LAKTACIJA 4-8 godina 130 mg 130 mg 9-13 godina 240 mg 240 mg godina 410 mg 360 mg 400 mg 360 mg godina 400 mg 310 mg 350 mg 310 mg godina 420 mg 320 mg 360 mg 320 mg 51+ godina 420 mg 320 mg ODGOVARAJUĆA DNEVNA DOZA MG MIVELE oko 400 ml oko 700 ml oko 1000 ml oko 1000 ml oko 1000 ml oko 1000 ml *RDA: prosječna dnevna razina unosa hranjive tvari dovoljna za podmirenje potreba kod gotovo svih (97-98%) zdravih osoba.

8 UNOSIMO LI HRANOM DOVOLJNO MAGNEZIJA? Hrana bogata magnezijem Zeleno lisnato povrće Odličan izvor magnezija je zeleno lisnato povrće, poput špinata i blitve, budući da je magnezij sastavni dio klorofila. Zdjelica sirovog zelenog lisnatog povrća sadrži oko 79 mg magnezija, a zdjelica kuhanoga čak 157 mg. Orašasti plodovi i sjemenke 100 g badema sadrži oko 270 mg magnezija, brazilskih oraščića 225 mg, a oraha 131 mg. Sjemenke su također dobar izvor magnezija, osobito sezam te sjemenke bundeve i suncokreta. Mahunarke Iz porodice mahunarki osobito bogata magnezijom je soja šalica kuhane soje sadrži oko 125 mg magnezija. Slijede je kikiriki, crni grah i slanutak. Cjelovite žitarice Kvinoja, heljda, smeđa riža, proso i bulgur Ostalo Visok sadržaj magnezija imaju i alge (spirulina, arame, nori), banane, avokado, sušene smokve i datulje, divlji losos i iverak te crna čokolada. Nažalost, današnji ubrzani ritam života rijetko nam dopušta da dovoljnu količinu magnezija unesemo samo hranom. Osim toga, moderna hrana, zbog agrotehničkih mjera u obradi zemljišta i uzgoja, prerade ili kuhanja, često je siromašna magnezijem pa je pijenje vode koja sadrži magnezij iznimno važan faktor za optimalan ukupni unos magnezija. Magnezij je najbolje uzimati hranom i vodom jer suplementi (npr. šumeće tablete, praškasti pripravci) nisu zamjena zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

9 MG MIVELA IDEALAN IZVOR MAGNEZIJA IZ PRIRODE Mg Mivela crpi se iz dubokih slojeva zemlje, iz izvora koji se nalazi u okruženju netaknute prirode. Mg Mivela na svom putu kroz tlo otapa stijene kroz koje prolazi, a otopljene tvari daju jedinstven mineralni sastav vodi koja izvire. 86 m Mg m Ca ++ Na + Mg ++ HCO + 3 SO L = 343 mg MAGNEZIJA DNEVNA POTREBA Mg Mivela osigurava nam uravnotežen unos bez velikih oscilacija.

10 NIJE SVAKI OBLIK MAGNEZIJA ISTI Po čemu je poseban magnezij u Mg Miveli? Mg Mivela sadrži magnezij u otopljenom obliku u ravnoteži s hidrogenkarbonatima, pa ga organizam može lako apsorbirati iz probavnog sustava u krvotok i iskoristiti za vitalne funkcije. Za razliku od nekih gaziranih mineralnih voda, koje osim magnezija sadrže i veću količinu sulfata te se tradicionalno koriste kod opstipacije, Mg Mivela sadrži visok sadržaj otopljenog magnezija, koji tijelo lako može iskoristiti, bez laksativnog učinka na probavu. Posebnost Mg Mivele je i ta, što dolazi u dvije verzije - gazirana i blago gazirana. JESTE LI ZNALI? Iako nam se suplementi (poput šumećih tableta) čine jednostavnim i praktičnim rješenjem, apsorpcija magnezija, ovisno o kemijskom spoju, u probavnom sustavu može biti vrlo niska, a popratne pojave mogu uključivati mučninu, povraćanje i proljev.

11 SASTAV MG MIVELE Mg Mivela se po svom sastavu i fizikalno-kemijskim karakteristikama izdvaja od svih ostalih voda na tržištu. Specifičan i jedinstven mineralni sastav daje Mg Miveli lagan i osvježavajuć okus, a visoka prisutnost otopljenog magnezija čini je idealnim prirodnim izvorom ovog minerala za trudnice. KATIONI ANIONI F - 0,42 mg/l 9,04 mg/l K + -- SO 25,1 mg/l Ca ++ 4 <0,5 mg/l Cl - 16,8 mg/l 121 mg/l Na mg/l Mg ++ HCO ,0 mg/l

12 VJEŽBAJTE S MG MIVELOM Redovito vježbanje tijekom trudnoće pomoći će vam da ostanete zdravi i da se bolje osjećate. Mg Mivela i Asja Petersen, verificirana međunarodna instruktorica pilatesa, preporučuju vam sljedećih 6 vježbi koje se mogu izvoditi u svim stadijima trudnoće. Prije vježbanja savjetujte se sa svojim liječnikom! I naravno, ne zaboravite Mg Mivelu.

13 UPOR NA ŠAKAMA I KOLJENIMA Dlanove postavimo ispod ramena, a koljena ispod kukova. Ispružimo desnu nogu i zategnemo stopalo, a lijevu ruku ispružimo tako da su desna noga i lijeva ruka paralelne s podlogom. Zadržimo položaj nekoliko sekundi, pazeći pritom da su nam lumbalni i vratni dio kralježnice izduženi. Ponovimo pokret i na drugu stranu, ispružajući lijevu nogu i desnu ruku. Vježbu izvodimo naizmjenično 4-6 puta. VJEŽBA NA BOKU Ležimo na lijevom boku tako da su nam lijevi lakat, rame i kuk u istoj ravnini. Pružene noge pomaknemo koso prema prednjem dijelu prostirke. Uz udah podižemo gornju nogu te je pomičemo prema nazad uz izdah, a uz udah pruženu nogu pomičemo prema naprijed. Važno je da pri izvođenju pokreta zadržavamo stabilan trup. Ponavljamo pokret na svaku stranu 6-8 puta. MOST NA LOPTI Legnemo na leđa, ruku položenih pored tijela, a potkoljenice položimo na loptu. Zadržavajući pružene noge i stabilan trup, podižemo kukove od podloge, pazeći pritom da nam težina tijela ne pritišće vratni dio kralježnice te da lumbalni dio ostane izdužen. Vježbu ponovimo 6-8 puta.

14 ŠKOLJKA Ležimo na lijevom boku. Lijevi lakat, rame i kuk su u istoj ravnini. Koljena savijemo i privučemo prema tijelu tako da su u ravnini s kukovima. Podignemo savijene noge od podloge, spojimo stopala i zatim podižemo samo gornju nogu, pazeći pritom da nam zdjelica ostaje stabilna, a lumbalni dio kralježnice izdužen. Vježbu ponovimo 6-8 puta na svaku stranu. KRUGOVI RUKAMA Sjedeći prekriženih nogu (ili na stolcu) i uspravnih leđa ispružimo ruke u visini ramena. U rukama držimo bučice od 1 ili 0,5 kg (može poslužiti i vaša bočica Mg Mivele od 0,5 l) te izvodimo kružne pokrete, prvo u smjeru kazaljke na satu, a zatim promijenimo smjer. Vježbu ponovimo 6-8 puta u svakom smjeru. MOST NA RAMENIMA Ova vježba slična je vježbi Most na lopti, a namijenjena je osobama koje nemaju loptu. Ležimo na leđima, nogu savijenih u koljenima. Stopala postavimo ispod koljena, a ruke ispružimo pokraj tijela. Uz izdah podižemo kukove od podloge, pazeći pritom da nam težina tijela nije na vratnoj kralježnici već na području između ramena, te da lumbalni dio kralježnice ostaje izdužen. Pokret ponovimo 6-8 puta. Zatim možemo privući koljena prema prsima da opustimo tijelo nakon vježbe.

15 GRČEVI U MIŠIĆIMA Grčevi se najčešće javljaju u drugom tromjesečju trudnoće. Grčevi zahvaćaju listove, stopala i šake, dolaze neočekivano i izazivaju snažnu bol, a osobito su neugodni kada se javljaju noću. MOGUĆI UZROCI nedostatak magnezija loša hidracija slaba cirkulacija nedostatak kalcija i željeza razne bolesti (endokrine bolesti, nepravilan rad bubrega, problemi sa zglobovima) Kako spriječiti grčeve? unosite dovoljne količine magnezija pijte dovoljno vode izbjegavajte dugo sjediti ili sjediti prekriženih nogu izbjegavajte dugo stajati na istom mjestu prilagodite visinu stolca ako radite za računalom istežite listove, osobito prije spavanja smanjite unos soli Što učiniti kada nastanu? Ako vas uhvati grč u mišiću, istegnite i izmasirajte mišić. Ako vas uhvati grč u području koljena: 1. ustanite i prenesite težinu tijela na bolnu nogu 2. pokušajte ispružiti koljeno, a petom uprite o pod 3. postupno ispravljajte koljeno Ako grčevi ne prestaju, obavezno se obratite liječniku.

16 JUTARNJE MUČNINE Jutarnje mučnine vjerojatno su prvo što većina žena povezuje s početkom trudnoće. Iako se smatra da su neopasne, izrazito su neugodne, osobito ako su praćene povraćanjem ili ako traju cijeloga dana. Javljaju se kod više od polovine trudnica u prvom tromjesječju trudnoće, a kao mogući uzroci najčešće se spominju hormonske promjene i nepravilna prehrana. U posljednje vrijeme, učestalost i jačina mučnina često se dovodi u vezu s magnezijem zbog njegove uloge u održavanju hormonske ravnoteže i ublažavanju stresa. Zahvaljujući visokom udjelu magnezija te blagom i osvježavajućom okusu, Mg Mivela pogodna je za hidrataciju tijekom cijeloga dana. Kako ublažiti jutarnje mučnine? Zdrava prehrana Ne gladujte i ne preskačite obroke. Prvo tromjesečje je kritično razdoblje za razvoj djeteta. Jedite manje, ali češće obroke bogate hranjivim nutrijentima Vitamin B6 Fizička aktivnost Hidratacija Dehidratacija je jedan od uzročnika mučnina pa je nephodno uzimati dovoljno tekućine tijekom cijeloga dana, osobito ako je jutarnja mučnina praćena povraćanjem. Magnezij Miris agruma Čaj od mente Đumbir Bademi

17 TRUDNIČKE ŽELJE Želje za određenim namirnicama ili čudnim kombinacijama hrane (poput kiselih krastavaca uz kavu) uobičajena su pojava tijekom trudnoće. Neki stručnjaci smatraju da je žudnja za određenom hranom zapravo odgovor organizma na nedostatak nekog nutrijenta. Prije nego što posegnete za nezdravom hranom, pogledajte sljedeću tablicu i izaberite zdraviju zamjenu! ŽUDNJA ZA ČOKOLADOM nedostatak magnezija Jedite borovnice ili bademe ili... jednostavno uzmite par kockica crne čokolade i pijte Mg Mivelu. ŽUDNJA ZA SIROM nedostatak esencijalnih masnih kiselina Jedite orašaste plodove, masnu ribu i lanene sjemenke. ŽUDNJA ZA HAMBURGEROM nedostatak željeza i cinka Jedite mahunarke, špinat i sjemenke buče. ŽUDNJA ZA ČIPSOM nedostatak elektrolita Jedite celer, masline, rajčice i alge. ŽUDNJA ZA SLATKIM nedostatak kroma Jedite piletinu, mrkvu, brokulu i jaja. ŽUDNJA ZA GAZIRANIM PIĆIMA nedostatak kalcija Jedite jogurt, brokulu i sezam.

18 PREHRANA U TRUDNOĆI NE mekani sirevi, nepasterizirano mlijeko termički nedovoljno obrađeno meso, riba i jaja paštete domaće proizvodnje riba koja sadrži puno žive (tuna, bakalar, morski pas, sabljarka) DA voće i povrće visokovrijedne biljne masti i jogurt divlji losos i srdela orašasti plodovi i sjemenke nezreli krumpir, neoprano voće i povrće alkohol i gazirana pića Mg Mivela Jedite više manjih obroka na dan (5-6 obroka).

19 MG RECEPT SALATA OD ŠPINATA I AVOKADA za 4 osobe Zdrava hrana ne mora biti neukusna. Ova salata prebogata magnezijem poslužit će vam kao ukusan snack između obroka. SASTOJCI: 250 g mladog špinata šaka badema sezam 1 zreli avokado 1/2 limuna 3-4 žlice maslinovog ulja malo soli i papra UPUTE Mladi špinat dobro operite i osušite. Avokado isijecite na komade, a bademe narežite na listiće. Tucite maslinovo ulje, sol, papar i limunov sok dok ne dobijete gustu emulziju. U zdjeli izmiješajte špinat, avokado i sjemenke. Neposredno prije posluživanja prelijte dresingom i promiješajte. Dobar tek!

20 MAGNEZIJ JE VAŽAN I NAKON TRUDNOĆE Po porodu, najbolja hrana za bebu je majčino mlijeko. Majčinim mlijekom dijete dobiva sve hranjive tvari, pa tako i magnezij. Kako bi zadovoljilo povećane potrebe, kod nedostatnog unosa magnezija prehranom, tijelo majke će početi crpiti magnezij iz svojih rezervi, od kojih su na prvom mjestu kosti. Upravo zbog toga, majke bi i nakon poroda trebale voditi računa o adekvatnom unosu magnezija. Svakodnevna briga o djetetu, osobito ako vam je prvo, neizbježno nosi i novu razinu stresa, a dovoljan unos magnezija, minerala sreće, pridonijet će boljem raspoloženju i olakšati vam emocionalne prilagodbe. Osim toga, magnezij pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti koji se često javljaju kao posljedica neprospavanih noći i omogućit će vam više energije za brigu o djetetu te obavljanje drugih poslova.

21 KAKO SE VRATITI U FORMU NAKON TRUDNOĆE ZDRAVA PREHRANA JEDITE PET PUTA NA DAN MANJE PORCIJE NE PRESKAČITE DORUČAK DA 4 PIJTE DOVOLJNO TEKUĆINE NE VJEŽBAJTE 5 PRVE VJEŽBE 0-6 TJEDANA lagana šetnja 7-12 TJEDANA Kegelove vježbe Prije vježbanja obavezno se savjetujte s vašim liječnikom! 6 PROVODITE VIŠE VREMENA U ŠETNJI IGRAJTE SE S BEBOM 7 8 SPAVAJTE ŠTO VIŠE MOŽETE

22 MG MIVELA JEDINA PRIRODNA VODA MEĐU TOP 3 FUNKCIONALNE VODE NA SVIJETU Iznimnu kvalitetu Mg Mivele prepoznali su i na nedavnom natjecanju Global Bottled Water Awards u Lisabonu, gdje je Mg Mivela bila jedina prirodna mineralna voda bez dodataka koja je ušla u TOP 3 svjetske vode u kategoriji funkcionalnih voda.

23 LITERATURA 1. Cardoso, C. i sur. (2009), Evidence for the involvement of the monoaminergic system in the antidepressant-like effect of magnesium. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psych 33, EFSA Scientific Committee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2006), Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals. 3. EU Register on Nutrition and Health Claims (2015), dostupno na 4. Forsyth, A. i sur. (2011), Nutrition status of primary care patients with depression and anxiety. Aust J Prim HealtH. 18(2): Kiss, S. i sur. (2004), Absorption and effect of the magnesium content of a mineral water in the human body. J Am Coll Nutr. 23(6): 758S-762S. 6. Mensink, G. i sur. (2013), Mapping low intake of micronutrients across Europe. Br J Nutr. 110, NIH Magnesium Fact Sheet for Health Professionals, Reviewed: Nov. 2013, dostupno na 8. Rosanoff, A. i sur. (2012), Suboptimal magnesium status in the United States: are the health consequences underestimated? Nutr Res Vol. 70(3): Uredba EU br. 1169/2011

24 Posjetite nas na MgMivela i saznajte više o magneziju i Mg Miveli

Magnezij uključi, stres isključi

Magnezij uključi, stres isključi Magnezij uključi, stres isključi STRES BOLEST 21. STOLJEĆA Užurbani način života, brojne obveze i pritisci na poslu i u školi pretvorili su stres u svakodnevicu mnogih od nas te ga je Svjetska zdravstvena

More information

Mišići su žedni magnezija

Mišići su žedni magnezija Mišići su žedni magnezija MINI KVIZ KAKO PREPOZNATI NEDOSTATAK MAGNEZIJA Osjećate li se često umorno i iscrpljeno? Imate li grčeve i bolove u mišićima? Oporavljate li se teško nakon sportske aktivnosti?

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

CRO-PALS. Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji

CRO-PALS. Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji CRO-PALS Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji Tjelesna aktivnost i prehrana srednjoškolaca Javna prezentacija rezultata 4-godišnje studije - rezultati mjerenja prehrane -

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Smoothie od borovnice i banane

Smoothie od borovnice i banane Sadržaj Smoothie od borovnice i banane 01 Choko - cherry smoothie 02 Smoothie od maline 03 Voćni miks 04 Pikantno šumsko voće 05 Zeleni smoothie 06 Detox smoothie 07 Crveno narančasti smoothie 08 BB (brokula-banana)

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Bottle Feeding Your Baby

Bottle Feeding Your Baby Bottle Feeding Your Baby Bottle feeding with formula will meet your baby s food needs. Your doctor will help decide which formula is right for your baby. Never give milk from cows or goats to a baby during

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK PREDDIPLOMSKI STUDIJ PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE.

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK PREDDIPLOMSKI STUDIJ PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE. SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK PREDDIPLOMSKI STUDIJ PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE Marija Banović Prehrana sportaša završni rad Osijek, 2014. SVEUČILIŠTE

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

5 ZDRAVIH NAČINA ŽIVOTA Created by BILAK GORICA HOTEL BLANCA RESORT & SPA***** Zdrav život by

5 ZDRAVIH NAČINA ŽIVOTA Created by BILAK GORICA HOTEL BLANCA RESORT & SPA*****  Zdrav život by 5 ZDRAVIH NAČINA ŽIVOTA DAN 1 DAN 1 DAN 1 DAN 1 DAN 1 Koncentracijski biceps pregib sa utegom u pretklonu Stojeći biceps pregib sa utezima (naizmjenično) Triceps potisak šipkom na ravnoj klupi uski hvat

More information

Utjecaj prehrane na psihičko zdravlje

Utjecaj prehrane na psihičko zdravlje Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Filozofski fakultet Preddiplomski studij psihologije Utjecaj prehrane na psihičko zdravlje Završni rad Mentor: izv.prof.dr.sc. Gorka Vuletić Ana Perak Osijek, 2014.

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti IZABELA CRESSO PREHRAMBENE NAVIKE DJECE PREDŠKOLSKE DOBI Završni rad Pula, rujan, 2017. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

SPORTSKA AKTIVNOST I PSIHOLOŠKO STANJE U TRUDNOĆI

SPORTSKA AKTIVNOST I PSIHOLOŠKO STANJE U TRUDNOĆI Anja Podlesnik Fetih SPORTSKA AKTIVNOST I PSIHOLOŠKO STANJE U TRUDNOĆI 1. PREDMET I PROBLEM Sportska aktivnost prema preporukama mnogih studija (Brown, 2002.; Bunge, 1999.; Lochmuller & Friese, 2004.)

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

UTJECAJ NOVIH TEHNOLOGIJA NA VRATOVE UČENIKA I STUDENATA I PREVENTIVNA NASTAVA TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE

UTJECAJ NOVIH TEHNOLOGIJA NA VRATOVE UČENIKA I STUDENATA I PREVENTIVNA NASTAVA TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE STRUČNI RADOVI UNUTAR TEME Albin Redžić Maja Redžić Kristina Malnar UTJECAJ NOVIH TEHNOLOGIJA NA VRATOVE UČENIKA I STUDENATA I PREVENTIVNA NASTAVA TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE 1. UVOD Današnji učenici

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Uloga medija pri formiranja trendova u prehrani

Uloga medija pri formiranja trendova u prehrani Sveučilište u Zadru Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Diplomski sveučilišni studij Novinarstva i odnosa s javnošću Sara Dorotea Vargović Uloga medija pri formiranja trendova u prehrani Diplomski

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

IZBOR VJEŽBI IZ PILATESA U REKREACIJI

IZBOR VJEŽBI IZ PILATESA U REKREACIJI IZBOR VJEŽBI IZ PILATESA U REKREACIJI Kristina Šteković¹, Ivana Martinčević², Ksenija Fučkar Reichel³ ¹Merkat Media, 091-1520-147 e-mail: tinssy.tina@gmail.com ²Tekstilno tehnološki fakultet Sveučilišta

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

Vaš praktični vodič za REVOLADE (eltrombopag)

Vaš praktični vodič za REVOLADE (eltrombopag) Vaš praktični vodič za REVOLADE (eltrombopag) Pomaže Vam u pružanju podrške bolesnicima s kroničnim ITP-om HALMED verzija 1, 28.10.2016. Eltrombopag je indiciran za liječenje bolesnika u dobi od 1 godine

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK PREDDIPLOMSKI STUDIJ PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE.

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK PREDDIPLOMSKI STUDIJ PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE. SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK PREDDIPLOMSKI STUDIJ PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE Antonia Huđek Folna kiselina kao dodatak prehrani i bioaktivna komponenta

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

PRIRUČNIK ZA KORISNIKE

PRIRUČNIK ZA KORISNIKE PRIRUČNIK ZA KORISNIKE Hrvatski zbor fizioterapeuta Zagreb, prosinac 2015. Priručnik pripremili: Pred. Manuela Filipec, mag.physioth., dipl.physioth. Marinela Jadanec, mag.physioth. Dr. sc. Anton Glasnović,

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

VODIČ ZA FITNES TRENING STUDENATA

VODIČ ZA FITNES TRENING STUDENATA VELEUČILIŠTE U KARLOVCU Marko Prahović VODIČ ZA FITNES TRENING STUDENATA Karlovac, 2013. godine Mrežna stranica izdavača: www.vuka.hr Recenzenti: Jadranka Protić, profesor fizičke kulture, viši predavač

More information

UPUTA O LIJEKU. Aprovel 150 mg filmom obložene tablete Aprovel 300 mg filmom obložene tablete irbesartan

UPUTA O LIJEKU. Aprovel 150 mg filmom obložene tablete Aprovel 300 mg filmom obložene tablete irbesartan UPUTA O LIJEKU Aprovel 150 mg filmom obložene tablete Aprovel 300 mg filmom obložene tablete irbesartan Pročitajte pažljivo cijelu uputu prije nego što počnete uzimati lijek. Sačuvajte ovu uputu. Možda

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

PROGRAM KOREKTIVNIH VJEŽBI PRIMJEREN ZA KORISNIKE GRUPNIH FITNESS PROGRAMA

PROGRAM KOREKTIVNIH VJEŽBI PRIMJEREN ZA KORISNIKE GRUPNIH FITNESS PROGRAMA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (Studij za stjecanje visoke stručne spreme i stručnog naziva: magistar kineziologije) KATARINA MEŠTRIĆ PROGRAM KOREKTIVNIH VJEŽBI PRIMJEREN ZA KORISNIKE GRUPNIH

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

PREHRAMBENE NAVIKE DJECE PREDŠKOLSKE DOBI

PREHRAMBENE NAVIKE DJECE PREDŠKOLSKE DOBI VELEUČILIŠTE U BJELOVARU PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ SESTRINSTVO PREHRAMBENE NAVIKE DJECE PREDŠKOLSKE DOBI Završni rad br. 44/SES/2018 Petra Gazec Bjelovar, kolovoz 2018. Zahvala Zahvaljujem se svim

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

Zašto je doručak najvažniji obrok?

Zašto je doručak najvažniji obrok? Zašto je doručak najvažniji obrok? Dan se po doručku poznaje. Kakav god doručak jeli, ne zaboravite na vitamine koji vam trebaju za pravilno funkcioniranje organizma. DORUČAK JE NAJVAŽNIJI OBROK U DANU

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

ZNANSTVENO MIŠLJENJE. Znanstveno mišljenje o utjecaju kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih. mliječnih pripravaka

ZNANSTVENO MIŠLJENJE. Znanstveno mišljenje o utjecaju kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih. mliječnih pripravaka Znanstveno mišljenje o utjecaju kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka Radna grupa za donošenje znanstvenog mišljenja) (Zahtjev HAH Z 2014-5) Usvojeno

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

ZDRAVO MRŠAVLJENJE. u NUTRICIONISTIčKI ASPEKT. Autorica: Vedrana Fontana, mag.nutr.

ZDRAVO MRŠAVLJENJE. u NUTRICIONISTIčKI ASPEKT. Autorica: Vedrana Fontana, mag.nutr. ZDRAVO MRŠAVLJENJE u NUTRICIONISTIčKI ASPEKT Autorica: Vedrana Fontana, mag.nutr. NASLOV DJELA: Zdravo mršavljenje nutricionistički aspekt (priručnik za voditelje radionica); AUTORICA IZDANJA: Vedrana

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

ZNAÈAJ PRAVILNE PREHRANE ZA OÈUVANJE ZDRAVLJA SPORTAŠA I REKREATIVACA

ZNAÈAJ PRAVILNE PREHRANE ZA OÈUVANJE ZDRAVLJA SPORTAŠA I REKREATIVACA 6. Meðunarodni struèno-znanstveni skup 6 th International Professional and Scientific Conference ZNAÈAJ PRAVILNE PREHRANE ZA OÈUVANJE ZDRAVLJA SPORTAŠA I REKREATIVACA IMPORTANCE OF PROPER NUTRITION FOR

More information

KOD VISOKOG KRVNOG TLAKA

KOD VISOKOG KRVNOG TLAKA KOD VISOKOG KRVNOG TLAKA Savjeti i kuharski recepti Prim. mr. sc. Branislava Belović, dr. med. KOD VISOKOG KRVNOG TLAKA ZAVOD ZA JAVNO ZDR AVSTVO MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Tisak omogućio Zavod za javno zdravstvo

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 - Italy UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 ALATISTHERM D.O.O Koče Kapetana 25 35230 Ćuprija, Srbija Tel/fax : + 381 (0)

More information

Ivan Močan PRIMJENA VJEŽBI U FITNESU ZA PREVENCIJU I SMANJIVANJE OŠTEĆENJA LOKOMOTORNOG SUSTAVA USLIJED DUGOTRAJNOG RADA.

Ivan Močan PRIMJENA VJEŽBI U FITNESU ZA PREVENCIJU I SMANJIVANJE OŠTEĆENJA LOKOMOTORNOG SUSTAVA USLIJED DUGOTRAJNOG RADA. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (studij za stjecanje visoke stručne spreme i stručnog naziva: magistar kineziologije) Ivan Močan PRIMJENA VJEŽBI U FITNESU ZA PREVENCIJU I SMANJIVANJE OŠTEĆENJA

More information

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP M. Mitreski, A. Korubin-Aleksoska, J. Trajkoski, R. Mavroski ABSTRACT In general every agricultural

More information

Dijetalna prehrana teških i iscrpljenih bolesnika i njen učinak na metabolizam

Dijetalna prehrana teških i iscrpljenih bolesnika i njen učinak na metabolizam Dijetalna prehrana teških i iscrpljenih bolesnika i njen učinak na metabolizam Marija Adam Perl i Antonija Perl Klinička bolnica Osijek i Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera

More information

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o.

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. Šta je potrebno za ispravan rad programa? Da bi program FINBOLT 2007 ispravno i kvalitetno izvršavao zadaću koja je postavljena pred njega

More information

PRIMJENA MODIFICIRANE ATKINSOVE DIJETE U LIJEČENJU EPILEPSIJE

PRIMJENA MODIFICIRANE ATKINSOVE DIJETE U LIJEČENJU EPILEPSIJE PRIMJENA MODIFICIRANE ATKINSOVE DIJETE U LIJEČENJU EPILEPSIJE SADRŽAJ Primjena modificirane Atkinsove dijete u liječenju bolesnika s epilepsijom 3 Osnovno o epilepsiji zašto dijetoterapija 3 Uloga prehrane

More information

Dojenje kao protektivan faktor

Dojenje kao protektivan faktor Sveučilište u Zagrebu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Diplomski rad Dojenje kao protektivan faktor Nina Barić Zagreb, rujan 2017. Sveučilište u Zagrebu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Diplomski

More information

Šta je. unutra? partnerski odnosi. Mentalno zdravlje. Porodični kutak. studija. priče 94. kažiprst zdravlja. duhovna inteligencija. iz ugla stručnjaka

Šta je. unutra? partnerski odnosi. Mentalno zdravlje. Porodični kutak. studija. priče 94. kažiprst zdravlja. duhovna inteligencija. iz ugla stručnjaka 1 Šta je unutra? POD LUPOM JAVNOSTI 6 Sve što niste znali o dijetama studija 8 Želite da smršate? Ne preskačite doručak! kažiprst zdravlja 9 Usporite starenje imunog sistema iz ugla stručnjaka 11 Jaja

More information

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima 1. Uvod 2. Preuzimanje programa i stvaranje mapa 3. Instalacija Apachea 4. Konfiguracija Apachea 5. Instalacija PHP-a 6. Konfiguracija

More information

VELEUČILIŠTE U POŽEGI. Marina Mamić 1315/13 PREHRAMBENA VRIJEDNOST VOĆA I VOĆNIH PRERAĐEVINA ZAVRŠNI RAD. Požega, godine

VELEUČILIŠTE U POŽEGI. Marina Mamić 1315/13 PREHRAMBENA VRIJEDNOST VOĆA I VOĆNIH PRERAĐEVINA ZAVRŠNI RAD. Požega, godine VELEUČILIŠTE U POŽEGI Marina Mamić 1315/13 PREHRAMBENA VRIJEDNOST VOĆA I VOĆNIH PRERAĐEVINA ZAVRŠNI RAD Požega, 2017. godine VELEUČILIŠTE U POŽEGI POLJOPRIVREDNI ODJEL PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ VINOGRADARSTVO,

More information

PRIMENA DIJETETSKIH SUPLEMENATA KOD DECE UZRASTA OD TRI DO PET GODINA

PRIMENA DIJETETSKIH SUPLEMENATA KOD DECE UZRASTA OD TRI DO PET GODINA Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu Farmaceutski fakultet, Novi Sad PRIMENA DIJETETSKIH SUPLEMENATA KOD DECE UZRASTA OD TRI DO PET GODINA -Diplomski rad- Mentor: Prim. prof. dr Suzana Miljković

More information

P r e h r a m b e n o - t e h n o l o š k i f a k u l t e t O s i j e k ZAVOD ZA ISPITIVANJE HRANE I PREHRANE DIJETOTERAPIJA

P r e h r a m b e n o - t e h n o l o š k i f a k u l t e t O s i j e k ZAVOD ZA ISPITIVANJE HRANE I PREHRANE DIJETOTERAPIJA SVEUČILIŠTE U OSIJEKU P r e h r a m b e n o - t e h n o l o š k i f a k u l t e t O s i j e k ZAVOD ZA ISPITIVANJE HRANE I PREHRANE DIJETOTERAPIJA prof. dr. sc. Milena L. Mandić Osijek, 2014. SVEUČILIŠTE

More information

Kako živjeti s rakom?

Kako živjeti s rakom? Život s rakom Kako živjeti s rakom? Dopustite da odgovorimo na neka Vaša pitanja. ESMO Patient Guide Series based on the ESMO Clinical Practice Guidelines U suradnji s esmo.org Život s rakom Život s rakom

More information

VELEUČILIŠTE U KARLOVCU ODJEL SIGURNOSTI I ZAŠTITE NA RADU STRUČNI STUDIJ SIGURNOSTI I ZAŠTITE ROBERT KRANJČEC FIZIČKA OPTEREĆENJA RADNIKA PRI

VELEUČILIŠTE U KARLOVCU ODJEL SIGURNOSTI I ZAŠTITE NA RADU STRUČNI STUDIJ SIGURNOSTI I ZAŠTITE ROBERT KRANJČEC FIZIČKA OPTEREĆENJA RADNIKA PRI VELEUČILIŠTE U KARLOVCU ODJEL SIGURNOSTI I ZAŠTITE NA RADU STRUČNI STUDIJ SIGURNOSTI I ZAŠTITE ROBERT KRANJČEC FIZIČKA OPTEREĆENJA RADNIKA PRI RADU MOTORNOM PILOM ZAVRŠNI RAD KARLOVAC, 2015. VELEUČILIŠTE

More information

ENERGY DRINKS AND TIRE ATHLETS

ENERGY DRINKS AND TIRE ATHLETS Tematski rad Medicina 2007;43:215-223 Thematic paper UDK: 796.012:613.292 Sportski napitci i umor sportaša ENERGY DRINKS AND TIRE ATHLETS Dalen Legović 1, Danijel Lopac 2, Veljko Šantić 1, Hari Jurdana

More information

ZAVOD ZA KINEZIOLOGIJU FAKULTET PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKIHZNANOSTI I KINEZIOLOGIJE

ZAVOD ZA KINEZIOLOGIJU FAKULTET PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKIHZNANOSTI I KINEZIOLOGIJE ZAVOD ZA KINEZIOLOGIJU FAKULTET PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKIHZNANOSTI I KINEZIOLOGIJE SVEUČILIŠTE U SPLITU PREHRANA DIJELOVI IZ PREDAVANJA DAMIR SEKULIĆ KAZALO OSNOVNI POJMOVI 3 1. ESENCIJALNA PREHRANA ZA

More information

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK Betilija Fadi Sekošan NAVIKE UZIMANJA DODATAKA PREHRANI STANOVNIŠTVA ISTOČNE HRVATSKE SPECIJALISTIČKI RAD Osijek,

More information

»ASOPIS ÆUPANIJSKE BOLNICE»AKOVEC

»ASOPIS ÆUPANIJSKE BOLNICE»AKOVEC REPUBLIKA b pr esp im la je tni ra k HRVATSKA IZVOR ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC»ASOPIS ÆUPANIJSKE BOLNICE»AKOVEC 6. broj, prosinac 2014. Teme: - C-reaktivni protein Pijete Martefarin? A πto jedete? Prehrana

More information

Uloga medicinske sestre kod dojenja

Uloga medicinske sestre kod dojenja Završni rad br. 851/SS/2017 Uloga medicinske sestre kod dojenja Maja Mandić, 3982/601 Varaždin, svibanj 2017. godine Odjel za biomedicinske znanosti Završni rad br. 851/SS/2017 Uloga medicinske sestre

More information

Nutritive habits of students. Nutritivne navike studenata. Apstrakt. Abstract

Nutritive habits of students. Nutritivne navike studenata. Apstrakt. Abstract ORIGINAL ARTICLES Nutritivne navike studenata Dimoski Zvonko 1, Majstorović Biljana 1, Kocić Sanja 2,3, Radovanović Snežana 2,3 1 Visoka zdravstvena škola strukovnih studija u Beogradu 2 Medicinski fakultet

More information

Val serija poglavlje 08

Val serija poglavlje 08 Val serija poglavlje 08 Kamo god da gledaš, svugdje je lice Boga Prije nego odemo dalje sa materijalom "Vala", postoje neke važne stvari iz prošlog dijela koje želim staviti bliže u fokus. Čini se, iz

More information

Smijem li već pušiti?

Smijem li već pušiti? Smijem li već pušiti? www.rauchfrei-dabei.at RAUCHFREI D BEI Ich zieh mit! Gesundheit und Kultur Leo Ja već smijem pušiti. U zadimljenom prostoru, djeca udahnu tijekom jednog sata toliko otrovnih tvari

More information

Disleksija vodič. za samostalno učenje studenata i učenika. isheds. Tempus

Disleksija vodič. za samostalno učenje studenata i učenika. isheds. Tempus Disleksija vodič za samostalno učenje studenata i učenika isheds Tempus DISLEKSIJA vodič za samostalno učenje studenata i učenika Projektna skupina ISHEDS TEMPUS projekta Identification and Support in

More information

Permanent Expert Group for Navigation

Permanent Expert Group for Navigation ISRBC E Permanent Expert Group for Navigation Doc Nr: 2-16-2/12-2-PEG NAV October 19, 2016 Original: ENGLISH INTERNATIONAL SAVA RIVER BASIN COMMISSION PERMANENT EXPERT GROUP FOR NAVIGATION REPORT OF THE

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

Informacije za pacijenta. Imu Pro. ImuPro300. Prehrana zdravim namirnicama može vas učiniti bolesnima

Informacije za pacijenta. Imu Pro. ImuPro300. Prehrana zdravim namirnicama može vas učiniti bolesnima Informacije za pacijenta 300 Imu Pro ImuPro300 Prehrana zdravim namirnicama može vas učiniti bolesnima Uvod Zdrava prehrana važan je cilj. Ova brošura će vam koliko je god moguće, pomoći razjasniti i pojednostaviti

More information

Wellness hotela KATARINA. Click to add a photo or drag your photo here. HOTEL KATARINA WELLNESS

Wellness hotela KATARINA. Click to add a photo or drag your photo here. HOTEL KATARINA WELLNESS Click to add a photo or drag your photo here. HOTEL KATARINA WELLNESS SPA zona We invite you to treat yourself to an amazing wellness experience in an attractive 300 m2 space. Click to add a photo or drag

More information

ALERGENI PODRIJELOM IZ HRANE

ALERGENI PODRIJELOM IZ HRANE ALERGENI PODRIJELOM IZ HRANE Dr.sc. DARIO LASIĆ, dipl.ing. Laboratorij za kemijske analize hrane Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i POU SLUŽBA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ZDRAVSTVENU EKOLOGIJU

More information

Sadržaj. Život u skladu s prirodom. Rijec urednika. Čitamo se! Ivan IMPRESUM

Sadržaj. Život u skladu s prirodom. Rijec urednika. Čitamo se! Ivan IMPRESUM Rijec urednika Život u skladu s prirodom Vratiti se u šumu? Napraviti brvnaru, živjeti od lova, ribolova i divljeg bilja? Ne, to vam ne predlažemo u 15. broju Preventeena. Tajna je u umjerenosti, kao što

More information

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac -

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac - Keyboard ITRO South erican Dance (q = ca. 80) TI,DIOS ( re God)....... the Se - the.. m Bilingual Spanish nglish.. % % Text: Spanish: Rosa María Icaza, VI, 1999, Mexican erican ultural enter. rights reserved.

More information

Dr. Chopra uzbuđujuće komunicira na samoj granici današnje medicine duha/tijela sa sofisticiranošću vrsnog poznavaoca medicine.

Dr. Chopra uzbuđujuće komunicira na samoj granici današnje medicine duha/tijela sa sofisticiranošću vrsnog poznavaoca medicine. "Dr. Chopra uzbuđujuće komunicira na samoj granici današnje medicine duha/tijela sa sofisticiranošću vrsnog poznavaoca medicine." CRAIG A. LAMBERf, Harvard Magazine "Deepak Chopra se smatra Hipokratom

More information