L-novice. Lions Distrikt 129 Slovenija Pomagamo - We Serve Biti za druge - Being there for others LIONS DOGODKI. Zaključna prireditev Plakat miru

Size: px
Start display at page:

Download "L-novice. Lions Distrikt 129 Slovenija Pomagamo - We Serve Biti za druge - Being there for others LIONS DOGODKI. Zaključna prireditev Plakat miru"

Transcription

1 L-novice Lions Distrikt 129 Slovenija Pomagamo - We Serve Biti za druge - Being there for others April 2012 LIONS DOGODKI Zaključna prireditev Plakat miru V Radovljici, na sedežu občine, je v organizaciji LK Bled, potekala svečana zaključna prireditev Plakat miru na katerem sta guverner distrikta Dorijan Maršič in pooblaščenec guvernerja za Plakat miru Jordan Polanec podelila priznanja otrokom, ki jih je strokovna komisija izbrala v ožji izbor. Prisotne je pozdravil tudi župan Radovljice Ciril Globočnik z glasbo pa so nas obdarili dijaki OŠ Antona Janše. Celotno prireditev je odlično povezovala članica LK Bled, Alenka Bole Vrabec. Oglejte si slike in občudujte čudovita dela naših otrok na temo Predstavljaj si mir.

2 Štipendije za mlade talente Lions klub Vogrsko je predstavil novo skupino mladih talentov, ki bodo doma in na tujem nabirali znanje s pomočjo štipendije, ki jo zagotavlja klub. S 1600 evri si bo tako študij olajšalo sedem mladih: Neža Podbršček iz Nove Gorice in Aljaž Kalin iz Solkana za šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, Ana Žerjal iz Nove Gorice za študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, Veronika Brecelj iz Šempetra za študij na berlinski umetnostni akademiji, Eva Dolinšek iz Mirna za študij za na Akademiji za glasbo, Gregor Božič iz Nove Gorice za študij na berlinski akademiji za film in televizijo in Bor Zuljan iz Bilj za študij na Visoki šoli za glasbo v Ženevi. Dobrodelna prodajna razstava slik slikarke Zlatice Beci Lions klub Velenje je v četrtek 5. Aprila v Vili Bianca Velenje organiziral otvoritev dobrodelne prodajne razstave slik slikarke Zlatice Beci, ki prihaja iz Turjancih pri Radencih. Otvoritve sta se udeležila tudi guverner Distrikta 129 Dorijan Maršič in viceguverner Zoran Vodopija. Slikarka se je odpovedala polovice prihodkov od prodaje slik, ki jih bo LK Velenje namenil za letovanje socialno ogroženih otrok Zveze prijateljev mladine Velenje in za postavitev novih tabel z Brailovo pisavo na kulturno zgodovinske objekte v Mestni občini Velenje. Pred uradno otvoritvijo razstave slik smo lioni simbolično odprli brailovo tablo pri vhodu v Vilo Bianca. Do sedaj so bile nameščene brailove table na pročelja Hotela Paka, Kulturnega doma, občine in glasbene šole. Skupščina LK Celje Mozaik Na skupščini LK Celje Mozaik je bilo živahno. Odlični rezultati v tem mandatu, izvoljeno novo vodstvo, sprejete nove članice, podeljena zaslužena priznanja. Čestitke!

3 Druženje slovenskih in italijanski Lionsov Med slovenskimi in italijanskimi Lions že vrsto let poteka intenzivno prijateljevanje in sodelovanje. Že tri leta deluje tudi 1. slovensko-italijanski odbor, ki združuje dve sosednji coni Lions Distrikta Furlanije Julijske krajine ter 5. cone našega distrikta. Da bi obeležili dolgoletno prijateljstvo ter prispevali k projekti mednarodnega predsednika Tama pri sajenju milijona dreves, so ob Dnevu zemlje v zgodovinskem Ogleju, posadili oljko ter odkrili spominski kamen miru in sožitja. Po odkritju obeležja so si ogledali znamenite ostanke rimskega mesta ter poslušali orgelski koncert v oglesjki Baziliki. Prireditev so pozdravili tudi oglejski župan in predstavnik province, udeležila pa sta se tudi guvernerja obeh distriktov DG Maršič in Forabosco 10. dobrodelni ples Lions kluba Ribnica Na gradu Turjak potekal jubilejni, že 10. dobrodelni ples Lions kluba Ribnica. Kot je povedal letošnji predsednik kluba Stanislav Škrabec, je bil to večer prijetnega druženja ter hkrati opomnik vsem lionom in njihovim prijateljem, v čem je bistvo njihovih srečanj, kar so najlepše izrazili z vodilom letošnjega guvernerja, ki pravi: Biti za druge, kajti vsak nasmeh, vsako novo upanje v očeh tistih, ki jim pomagajo ohranjati dostojanstvo s pomočjo njihove lionistične organizacije, je za njih pomembna zmaga. Od ustanovitve LK Ribnica, od leta 1999, pa do danes, so podelili že EUR pomoči socialno šibkim, bolnim ali kako drugače ogroženim družinam, posameznikom in otrokom. Z veseljem pomagajo tudi nadarjenim in perspektivnim posameznikom in skupinam. Prošenj, ki prihajajo na naslov njihovega kluba, je čedalje več, vsako podrobno preučijo in poskrbijo, da pomoč pride v prave roke. Poleg Škrabca je zbrane nagovoril tudi letošnji guverner slovenskega distrikta lions klubov, Dorijan Maršič. Med nove člane so letos sprejeli Marka Hojča. Prijeten večer, ki sta ga vodila Alenka Pahulje in Marko Modrej je glasbeno začinil Andraž Hribar.

4 Dobrodelni koncert LK Maribor V sredo, ob 19. so člani LK Maribor v Narodnem domu v Mariboru izvedli dobrodelni koncert, s katerim želijo pridobiti kar največ sredstev za njihovo stalno dejavnost kot je štipendiranje dijakov iz socialno ogroženih družin, pomoč slepim in slabovidnim, občasne denarne pomoči revnim družinam in posameznikom, ipd. Osrednji namen letošnjega koncerta pa je pomoč 20- letnemu dekletu Katji Koletnik, ki ji bo Lions klub Maribor pomagal k izboljšanju bivalnih pogojev. Katja nujno potrebuje transplantacijo pljuč zaradi cistične fibroze, ki jo ima že od rojstva in s katero se bori in je postala del njenega vsakdanjika. Pomoč Katji koordinira Zveza prijateljev mladine Maribor. V soboto, , ob 10. uri pa se bodo pridružili akciji»zasadimo milijon dreves«in sicer z obnovo brezovega drevoreda pri Biotehniški šoli Maribor na Vrbanski 30. Lansko leto je bilo potrebno obstoječe breze zaradi dotrajanosti odstraniti, zato so šoli ponudili, da pomagamo pri njegovi obnovi s tem, da kupimo 35 novih brezovih sadik. Ponudba je bila z veseljem sprejeta, šola pa bo poskrbela za pripravo terena, oporne količke ter izvedla zasaditev glavnine dreveščk. Na slovesnosti bodo namreč izvedli samo simbolno zasaditev nekaj kosov dreveščk. Gre torej za skupno akcijo LK Maribor in Biotehniške šole, za katero bo slovesnost ena od prireditev, ki jo pripravljajo ob 140-letnici šole, LK Maribor pa bo s to akcijo hkrati počastil tudi Dan Zemlje. Prireditev se bo začela s kratkim kulturnim programom, ki ga bodo izvedli dijaki šole. Sledila bo simbolna zasaditev,»odkritje«table z napisom»brezov gaj LK Maribor«ter druženje in pogostitev, ki jo bo pripravila Biotehniška šola - v pretežni meri z jedmi in vinom, ki so ga pridelali sami.

5 Članek v reviji Lion Naš Lions Olivetum je objavljen v članku majske številke mednarodne revije Lion o obisku IP Wing Kun Tama februarja letos pri Slovenskih Lionsih. Na 11. LEO nacionalni konvenciji skoraj 100 mladih pomagalo učencem OŠ Ankaran Zveza Leo klubov Slovenije, Leo distrikt 129, je med 13. in 15. aprilom 2012 v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije (MZL RKS) priredila tradicionalno letno srečanje članov vseh 21 slovenskih Leo klubov. V sklopu že 11. Leo konvencije so svoja plemenita humanitarna prizadevanja obeležili tudi s predajo donacije OZRK Koper za Krajevni odbor Rdečega križa Ankaran (KORK Ankaran) s katero bodo učencem podružnične o snovne šole Ankaran lahko omogočili udeležbo na jesensko-zimski šoli v naravi. Donacija je nedvomno dokaz o velikem zaupanju do Območnega združenja RK Koper v okviru katerega zelo uspešno in prizadevno že 40 let deluje tudi Krajevni odbor RK Ankaran. Ček v višini evrov so slavnostno predali predsednici OZRK Koper Ireni Sirotič Dobrila in predsednici KO RK Ankaran Mariji Jereb ob prisotnosti mentorice mladih članov RK ankaranske šole Tatjane Kukanja.

6 Posodi svojo nogo Naš distrikt se je vključil v svetovno kampanjo ITF - ustanove za krepitev človekove varnosti in UP Fakultete za humanistične študije Posodi Svojo Nogo (Lend Your Leg), v podporo prepovedi uporabe protipehotnih min. Za rehabilitacijo Simona Vogrinca, ki je zaradi mine na Jahorini lansko leto izgubil obe nogi. Liosni in Leo smo pomagali z zbiranjem sredstev z donacijami, preko SMS 1919 Pomagamo ter tako, da smo si v znak solidarnosti zavihali hlačnico. V kampanji je sodeloval tudi naš mednarodni predsednik Wing KunTam ter mnoge znane svetovne in slovenske osebnosti. Več o tem lahko vidite na povezavi Dobrodelna aukcija guvernerja Ko je bil lani na Bledu Dorijan Maršič izvoljen za guvernerja Lions Distrikta 129 Slovenija, mu je 1. viceguverner Zoran Vodopija podaril unikatno in ročno izdelano ter poslikano porcelansko vazo Porcelan Catbriyur, v katero naj bi polagali po en evro za vsako napačno izgovorjeno besedo»lions«, izkupiček pa da bi šel v dobrodelne namene. Vazo iz te kolekcije je ob obisku Slovenije prejela tudi britanska kraljica Elizabeta. Več o vazi na povezavi. No, nekaj kovancev se je nabralo, nekaj jih je dodal guverner osebno. Odločil se je, vazo dati na dražbo, da bi z zbranim denarjem pomagali pri rehabilitaciji Simona Vogrinca, ki je

7 na Jahorini ob eksploziji ostanka vojne v Bosni in Hercegovini izgubil obe nogi in v podporo mednarodni kampanji»posodi svojo nogo«,»lendyorleg«kjer sodeluje tudi naš mednarodni predsednik Tam ter številni Lions. Guverner dodaja: "Dvesto (200) evrov prispevam sam, vaza pa bo dobila novega lastnika in to tistega, ki bo ponudil največ. Dražba bo trajala do 30. aprila Vašo ponudbo pošljite na naslov dorijan.marsic@gmail.com. Zadnja izlicitirana cena pa bo objavljena na mojem dnevniku guvernerja (glej zgoraj). Verjamem, da bomo na tak način uspeli zbrati sredstva za pomoč Simonu ter prispevali k opozarjanju o nesmiselnosti uporabe protipehotnih min, ki nediskriminatorno ubijajo nedolžne ljudi." Trenutna izklicna cena je 300 eur. Nova knjiga Žuželke od blizu Izšla je knjiga Žuželke od blizu, ki je namenjena slepim in slabovidnim otrokom, pa tudi mladostnikom in odraslim. Prvič so jo predstavli na otvoritvi razstave Obvezno dotikanje v Mestnem muzaju v Ljubljani, ki je odprta do 27. maja in priporočam ogled. Knjiga je primerna tako za osebno obdarovanje slepega in slabovidnega, kot za vse ustanove, ki se ukvarjajo z njimi, pa tudi za šolske knjižnice, saj je skoraj na vsaki šoli kakšen otrok s težavami z vidom. V kolikor je tudi v vašem okolju ustrezen prejemnik, priporočam tudi vašemu klubu nakup in donacijo knjige (ali več njih). Prodajna cena je 43 EUR, proizvodna cena pa 59 EUR, brez vloženega dela, saj je založnik pridobil nekaj sredstev tudi preko razpisov in donatorjev, tudi naše Zveze Lions klubov, D-129, Slovenija. Knjigo je založilo društvo Kaverljag, kjer jo lahko tudi naročite, kontaktna oseba je g. Aleš Sedmak (M: ).

8 Seji Sveta Lions Šole in posvetovalnega sveta za humanitarno dejavnost distrikta Na svojih sejah sta se sestala Svet Lions Šole našega distrikta in Posvetovalni svet distrikta za humanitarno dejavnost. Svet Lions šole je obravnaval izobraževanja v tem mandatu ter zastavil delo do konca leta, obenem pa pripravil tudi program za izobraževanje novih predsednikov in tajnikov, ki bo potekalo pred konvencijo distrikta, 25. in 26. Maja v Ankaranu. Posvetovalni svet distrikta za humanitarno dejavnost pa je na svoji seji obravnaval poročilo o porabljenih sredstvih za humanitarno dejavnost v preteklih letih ter obravnaval pogoje za postopke in vloge naših klubov za pridobitev statusa humanitarne organizacije. Člani posvetovalnega sveta, ki so hkrati odlični strokovnjaki na področju sociale, so ponudili strokovno pomoč distriktu in klubu pri bodočih načrtovanjih projektov socialne in zdravstvene pomoči organizacijam in posameznikom. Golbal Zveneča žoga Zveza slepih in slabovidnih Slovenije se je obrnila na naš Distrikt 129 Slovenija s prošnjo, da ji pomagamo pri izvedbi že 8. mednarodnega golbal turnirja v Izoli, ki bo potekal med 17. in 20. majem 2012, v športnih dvoranah (telovadnicah) Livade in Kraška. Na turnirju bo sodelovalo najmanj 1o ekip, poleg Slovenije še Alžirija, Bolgarija, Kanada, Finska, Madžarska, Iran, Irak, Nemčija in Švedska, pričakuje pa se tudi prijava reprezentance ZDA in katere izmed ekip z območja bivše Jugoslavije. Golbal je igra z zvenečo žogo, ekskluziven paraolimpijski ekipni šport. V golbalu nastopajo le športniki in športnice, ki imajo okvaro vida. Ta zanimiva športna disciplina zahteva dobro tehnično in taktično podkovanost športnika - ekipe, hitrost, moč, hitre reflekse, gibljivost, dobre orientacijske sposobnosti in nenazadnje tudi ekipni duh. Več o tem najdete na tej povezavi Zgodovina slovenskega golbala in najpomembnejši rezultati so se začeli od leta 1992 dalje. Slovenska reprezentanca je bila vse do danes večkratni evropski in svetovni prvak in je v samem vrhu te paraolimpijske discipline, ki bo doživela svoj vrhunec na letošnjih igrah

9 v Londonu. Prav pričujoči mednarodni turnir v Izoli bo zadnja priložnost ekip, da se pomerijo med seboj in preizkusijo svojo pripravljenost pred največjim tekmovanjem. Z izvedbo turnirja se pomaga tudi nadaljnjemu razvoju golbala v Sloveniji. Iz ostanka prihodkov se ustanavljajo in organizirajo medobčinske ekipe, ki bodo nastopale v državnem prvenstvu, organizirajo se vodeni treningi, plačajo udeležbe na tekmovanjih, kupujejo se pripomočki, posebna skrb in animacija pa bo namenjena pritegnitvi čim večjega števila mladih k aktivni udeležbi v tej športni zvrsti namenjeni slepim in slabovidnim. Predlagam, da jim pri tem pomagamo tudi mi, Lioni in Leoti Distrikta 129 Slovenija. Glede na to, da je naše temeljno poslanstvo pomoč slepim in slabovidnim invalidom bo naša moralna in Lionistična podpora projektu prispevala ne samo k dobrim rezultatom slovenske ekipe, temveč tudi k dvigu njihove samozavesti in kakovosti življenja ter dela, prepričan pa sem, bo naš prispevek odmeven tudi v širši, mednarodni skupnosti. Akcija poteka pod pokroviteljstvom Zveze Lions klubov Distrikta 129 Slovenija, organizacijsko pa jo bo vodil Lions klub Sežana in Lions klubi 6. cone 1. regije. Naš distrikt je za ta projekt že nakazal 1200 eur. Prosim te, da v skladu z možnostmi, tudi vaš klub sodeluje pri akciji. To storite tako, da sredstva po lastni presoji in zmožnosti nakažete na TRR Zveze slepih in slabovidnih Slovenije: SI z namenom»zveneča žoga«do petka 18. maja Ob zaključku tekmovanja (20. maja) bomo najboljšim ekipam in posameznikom predali pokale in priznanja in hkrati sporočili, kakšen je prispevek Slovenskih Lions in Leov k izvedbi te humanitarne športne akcije. Seminar o Lionizmu Seminar o Lionizmu je bil organiziran za drugo regijo distrikta 5. aprila 2012 v Velenju. Organizacijo seminarja je vodil Zoran Vodopija, 1. viceguverner in predsednik druge regije. Strokovni vodja seminarja je bil Andrej Škarabot. Seminar je bil izveden v Velenju, hotel Paka, trajal je od 16,00 do 20,00. Seminarja se je udeležilo 23 udeležencev iz 10 klubov. Predavatelji na seminarju so bili Dorijan Maršič, Milan Kapetan, Slavko Stošicki in Lorena Hus. Seminar je udeležencem podal osnovno znanje o zgodovini lionizma v svetu in Sloveniji, spoznali so osnovne programe naše organizacije ter v odprti razpravi in z anketo mpdali svoja mnenja.

10 Vzporedno z usposabljanjem, je potekal tudi sestanek Lions klubov 2. regije distrikta, kjer so predsednik regije Zoran Vodopija, predsedniki con in klubov poročali o svojih aktivnostih. SEJA KABINETA GUVERNERJA 4. seja kabineta Lions Distrikta 129 Slovenija V soboto 31. Marca se je v Mali Nedelji sestal kabinet Lions distrikta Slovenije. Kabinet je pozdravila predsednica LK Ljutomer Sanja Sunko ter predstavila uspešno delo kluba. Po sprejetem dnevnem redu je guverner skupaj s pooblaščencem distrikta za Mediteransko konferenco (MK) in pooblaščencem za kongresno dejavnost predstavil poročilo o MK v Atenah ter priprave na mediteransko konferenco 2013 v Ljubljani. Kabinet je nato obravnaval poročila regijskih in conskih predsednikov, ki so poročali o uspehih lions klubov po Sloveniji, poročila pooblaščencev,

11 zakladnika, tajnika ter guvernerja distrikta. Kabinet je obravnaval in sprejel pojasnila v zvezi z doživljenjskim članstvom v LCI ter sklic naslednje skupščine Lions Distrikta 129 Slovenija. 1. Viceguverner Zoran Vodopija je podal informacijo o prihajajoči konvenciji LCI v Busanu, Koreja, guverner Dorijan Maršič pa informacijo o Pobudi o pobratenju distriktov Slovenije, Hrvaške in Italije (FJK). Na koncu je predsednik LK Ljubljana Forum Ljubljana predstavil dobrodelno akcijo Največje Lions sladice. Člani kabineta so tudi zavihali hlačnico v znak podpore kampanje Posodi Svojo Nogo. MEDIJSKE OBJAVE

12

13

14

15 NAJAVA DOGODKOV Ne spreglejte: 30. April Srečanje Lions Distriktov Alp v Trstu 6. maj Novo mesto ŠRC Portoval dobrodelni Leo tek 11. Maj Charter Night LK Brežice 12. maj ob 20h v Škofji loki Veliki dobrodelni koncert 18. maj LK Zemono: Tridnevni izlet in CN na Dunaju 18.maj 2012 Srečanje 2. Italijansko Slovenskega odbora v Trstu 21.maj Lions klub Kamnik - Denis Audič+Vid Valič = Udar po moško 25., 26..maj Konvencija Zveze Lions klubov, D-129, Slovenija v Ankaranu 26.maj Hodim, da pomagam - Gibanje v zdravem okolju junij. regata»z Jadri proti drogi«v Poreču v organizaciji hrvaškega distrikta. Pobratenje distriktov D 129 Slovenija, D 126 Hrvaška in D 108 Ta2 Italija 30.maj LK Konjice prireja VI. Lions Rally - 30.maj do 2. junij junija do 1. julija mednarodna konvencija LCI Busan, Južna Koreja FOTOGALERIJA

16

17

18 Lions Clubs International Distrikt 129 Slovenija Veseli bomo vaših prispevkov. Pošljite jih na naslov Spremljate nas na spletu: Twitter Facebook Lions Distrikt 129

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

IPA - Mednarodna policijska zveza, sekcija Slovenije. IPA sekcija Slovenije. VIII. CONGRESS, IPA - International Police Association, Section Slovenia

IPA - Mednarodna policijska zveza, sekcija Slovenije. IPA sekcija Slovenije. VIII. CONGRESS, IPA - International Police Association, Section Slovenia IPA - Mednarodna policijska zveza, sekcija Slovenije IPA sekcija Slovenije VIII. CONGRESS, IPA - International Police Association, Section Slovenia PORTOROŽ, 25. OKTOBER 2014 / PORTOROŽ, 25. OCTOBER 2014

More information

Univerza na Primorskem/University of Primorska Fakulteta za humanistične študije/faculty of Humanities

Univerza na Primorskem/University of Primorska Fakulteta za humanistične študije/faculty of Humanities 14 25 2014 14 25 2014 1 st Univerza na Primorskem/University of Primorska Fakulteta za humanistične študije/faculty of Humanities Tako bomo tudi letos odgovorili vsakemu, ki se nam bo oglasil. Javite se

More information

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji informacije za stranke, ki investirajo v enega izmed produktov v omejeni izdaji ter kratek opis vsakega posameznega produkta na dan 31.03.2014. Omejena izdaja Simfonija

More information

SKUPINA ŽOGICE Starost: 4 6 let Vzgojiteljica : Jožica Kenig Pomočnica vzgojiteljice: Nataša Gabršček

SKUPINA ŽOGICE Starost: 4 6 let Vzgojiteljica : Jožica Kenig Pomočnica vzgojiteljice: Nataša Gabršček SKUPINA ŽOGICE Starost: 4 6 let Vzgojiteljica : Jožica Kenig Pomočnica vzgojiteljice: Nataša Gabršček GROUP»SMALL BALLS«Age: 4-6 years Nursery teacher: Jožica Kenig Nursery teacher assistant: Nataša Gabršček

More information

DOTIKI, VONJI, ZVOKI

DOTIKI, VONJI, ZVOKI številka 13, maj 2007, Distrikt 129 Slovenija INTERVJU: BOŠTJAN PAVLIČ ZA SVET BREZ ZEMELJSKIH MIN! 10 LET PLAKATA MIRU PARK ZA SLEPE IN SLABOVIDNE: DOTIKI, VONJI, ZVOKI LION 1 P O M A G A M O. Anton Camplin,

More information

REVIJA JE BREZPLAČNA Številka 44 december Intervju z ministrico. Volilno leto Športnik leta str 15. str 6.

REVIJA JE BREZPLAČNA Številka 44 december Intervju z ministrico. Volilno leto Športnik leta str 15. str 6. REVIJA JE BREZPLAČNA Številka 44 december 2016 www.zsis.si Športnik leta 2016 str 6 Volilno leto 2017 str 5 Intervju z ministrico str 15 UVOD Kazalo Uvodnik Piše: Damijan Lazar (foto: Vid Ponikvar - Sportida)

More information

MARIBOR OPEN Maribor Open je tekmovanje s tradicijo in verjamem, da bo tudi letos ponudil dobro organizacijo in izjemne boje.

MARIBOR OPEN Maribor Open je tekmovanje s tradicijo in verjamem, da bo tudi letos ponudil dobro organizacijo in izjemne boje. 1 UVOD IN DOBRODOŠLI Dragi gostje, športniki in podporniki karateja, V veliko čast mi je, da lahko povabim vse tekmovalce; tako slovenske kot tudi mednarodne na že tradicionalno tekmovanje Maribor Open.

More information

NAŠI MLADI ČUDEŽI INTERVJU: BORUT C. ŠRAJ LIONI SLIKARJI ASHOK MEHTA PRI NAS MEDNARODNI SVET DIREKTORJEV LCI V PORTOROŽU

NAŠI MLADI ČUDEŽI INTERVJU: BORUT C. ŠRAJ LIONI SLIKARJI ASHOK MEHTA PRI NAS MEDNARODNI SVET DIREKTORJEV LCI V PORTOROŽU številka 11, avgust 2006, Distrikt 129 Slovenija INTERVJU: BORUT C. ŠRAJ LIONI SLIKARJI ASHOK MEHTA PRI NAS MEDNARODNI SVET DIREKTORJEV LCI V PORTOROŽU NAŠI MLADI ČUDEŽI LION 1 P O M A G A M O. Anton Camplin,

More information

ISSN , Marec 2010 Številka 3. Blejske novice

ISSN , Marec 2010 Številka 3. Blejske novice Blejske novice ISSN 1855-4717, Marec 2010 Številka 3 Predsednik na obisku na Bledu Predsednik republike dr. Danilo Türk je 23. marca obiskal občino Bled. V prostorih občine se je srečal z županom in predstavniki

More information

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja)

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja) Seznam učbenikov za šolsko leto 2013/14 UMETNIŠKA GIMNAZIJA LIKOVNA SMER SLOVENŠČINA MATEMATIKA MATEMATIKA priporočamo za vaje 1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova

More information

coop MDD Z VAROVANIMI OBMOČJI DO BOLJŠEGA UPRAVLJANJA EVROPSKE AMAZONKE

coop MDD Z VAROVANIMI OBMOČJI DO BOLJŠEGA UPRAVLJANJA EVROPSKE AMAZONKE obnovljen za prihodnje generacije IMPRESUM Fotografije Goran Šafarek, Mario Romulić, Frei Arco, Produkcija WWF Adria in ZRSVN, 1, 1. izvodov Kontakt Bojan Stojanović, Communications manager, Kontakt Magdalena

More information

PRESENT SIMPLE TENSE

PRESENT SIMPLE TENSE PRESENT SIMPLE TENSE The sun gives us light. The sun does not give us light. Does It give us light? Za splošno znane resnice. I watch TV sometimes. I do not watch TV somtimes. Do I watch TV sometimes?

More information

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA "FRANJA" (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL "FRANJA" (near Cerkno)

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA FRANJA (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL FRANJA (near Cerkno) CERKNO Ta bogata hribovita pokrajina ter neokrnjena narava skupaj s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi in gostoljubnimi prebivalci, ki vam bodo postregli z lokalnimi specialitetami, vas bo

More information

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 V1.0 VIF-NA-7-SI IZUM, 2005 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

10/10. OBJAVLJAM - naslednje akte Mestne občine Velenje. Mestna občina Velenje - ŽUPAN. 26. maj Številka: 10/2010 ISSN

10/10. OBJAVLJAM - naslednje akte Mestne občine Velenje. Mestna občina Velenje - ŽUPAN. 26. maj Številka: 10/2010 ISSN 26. maj 2010 Mestna občina Velenje - ŽUPAN Na podlagi 37. člena Statuta Mestne občine Velenje (UPB-1,, št. 15/06, 26/07 in 18/08) OBJAVLJAM - naslednje akte Mestne občine Velenje Številka: 10/2010 ISSN

More information

Slovenija se na borzi WTM London predstavlja kot odlična destinacija za športne priprave in aktivni oddih v zeleni, aktivni in zdravi destinaciji

Slovenija se na borzi WTM London predstavlja kot odlična destinacija za športne priprave in aktivni oddih v zeleni, aktivni in zdravi destinaciji Sporočilo za javnost Slovenija se na borzi WTM London britanskim in globalnim medijem predstavlja kot odlična destinacija za športne priprave in aktivni oddih Slovenija se na borzi WTM London predstavlja

More information

RURAL LANDSCAPES IN SLOVENIA Mimi Urbanc Drago Perko

RURAL LANDSCAPES IN SLOVENIA Mimi Urbanc Drago Perko RURAL LANDSCAPES IN SLOVENIA Mimi Urbanc Drago Perko A small country in Central Europe, Slovenia nevertheless offers a variety of landscapes, and their diversity is remarkable relative to the size of the

More information

Poslanstvo inštituta IRDO in Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS

Poslanstvo inštituta IRDO in Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS Poslanstvo inštituta IRDO in Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS Anita Hrast IRDO Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Preradovičeva ulica 26, 2000 Maribor, Slovenija www.irdo.si, anita.hrast@irdo.si

More information

Točno začrtana pot. Kazalo KOLUMNE. Darko Klarič 4 Matjaž Jakopič 6 Jernej Klarič 8 STROKOVNI ČLANEK. Aljaž Gornik 10 NEKAJ O NAS

Točno začrtana pot. Kazalo KOLUMNE. Darko Klarič 4 Matjaž Jakopič 6 Jernej Klarič 8 STROKOVNI ČLANEK. Aljaž Gornik 10 NEKAJ O NAS 2014/15 Točno začrtana pot Naš klub je bil v svoji kratki zgodovini vedno nekaj posebnega oziroma drugačnega - v pozitivnem smislu, seveda. Že ustanovitev ekipe AŠK Bravo je nakazala kam pes taco moli.

More information

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M V1.0 VIF-NA-14-SI IZUM, 2006 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

KOLEDAR STROKOVNIH SIMPOZIJEV V OBDOBJU APRIL JUNIJ 2008

KOLEDAR STROKOVNIH SIMPOZIJEV V OBDOBJU APRIL JUNIJ 2008 KOLEDOKOVNIH SIMPOZIJEV V OBDOBJU APRIL JUNIJ 2008 Anka Lisec V SLOVENIJI 9. 11. april 2008 Dnevi slovenske informatike DSI2008 Portorož, Slovenija Elektronska pošta: dsi@drustvo-informatika.si Spletna

More information

GLASILO ZVEZE DELOVNIH INVALIDOV SLOVENIJE. št. 8/2011 Letnik VIII

GLASILO ZVEZE DELOVNIH INVALIDOV SLOVENIJE. št. 8/2011 Letnik VIII GLASILO ZVEZE DELOVNIH INVALIDOV SLOVENIJE 8 št. 8/2011 Letnik VIII IZ VSEBINE: 2 Uvodnik 3 Podelitev reda za zasluge Zvezi delovnih invalidov Slovenije 10 Skupaj za boljši svet za vse: vključevanje invalidov

More information

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1.

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1. Sequence hymn for Ascension ( y Nottker Balulus) Graduale Patavienese 1511 1. Sum Summi triumphum Let us recount ith praise the triumph of the highest King, Henricus Isaac Choralis Constantinus 1555 3

More information

MLADINSKE POLITIKE V OKVIRU EVROPSKIH INTEGRACIJ

MLADINSKE POLITIKE V OKVIRU EVROPSKIH INTEGRACIJ INŠTITUT ZA EVROPSKE ŠTUDIJE, ZAVOD (v sodelovanju z Mestno občino Ljubljano, Urad za mladino) info@evropski-institut.si PREDGOVOR MLADINSKE POLITIKE V OKVIRU EVROPSKIH INTEGRACIJ VSEBINSKO KAZALO PREDGOVOR.

More information

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ INTRODUCTION 4? 4? 4 4? q = c 72? 7? SAMPLE From the repertoire of the International Federation of Little Sgers (Foederatio Internationalis Pueri Cantores, FIPC) Bibliorum Sacrorum nova vulga editio Eng

More information

SLOVENIA. committee members at the club.

SLOVENIA. committee members at the club. SLOVENIA ISSN 1448-8175 Australia Post print approved PP 534387/00013 SOUTH AUSTRALIA ISSUE No. 55 Spring / pomlad 2010 NEWSLETTER President s Address Welcome to the Spring edition of the club newsletter.

More information

UVODNIK DELO ZBORNICE ZVEZE. Poletje z Utripom. Pogovor z izvršno direktorico Zbornice - Zveze, Anito Prelec

UVODNIK DELO ZBORNICE ZVEZE. Poletje z Utripom. Pogovor z izvršno direktorico Zbornice - Zveze, Anito Prelec Letnik XXIV Številka 6 avgust/september 2016 Glasilo Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Poštnina plačana

More information

vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja Flight Timetable

vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja Flight Timetable vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja 29.10.2017-24.03.2018 Flight Timetable valid 29.10.2017-24.03.2018 2 vozni red / timetable LEGENDA LEGEND REDNI PREVOZNIKI / SCHEDULED AIRLINES AF AIR FRANCE

More information

INVITATION. "The Sunny Side Of The Alps" THE SLOVENIAN ROTARY SUMMER CAMP

INVITATION. The Sunny Side Of The Alps THE SLOVENIAN ROTARY SUMMER CAMP INVITATION to "The Sunny Side Of The Alps" THE SLOVENIAN ROTARY SUMMER CAMP 1 Host country and district: Dates: First day (Arrival): Thu, 22 June 2017 Last day (Departure): Sat, 01 July 2017 Slovenia,

More information

Uvodnik V zgodovini, danes in v prihodnosti vedno pomembni. 2 Odmev. Analiza anket na

Uvodnik V zgodovini, danes in v prihodnosti vedno pomembni.  2 Odmev. Analiza anket na 2 Odmev Uvodnik V zgodovini, danes in v prihodnosti vedno pomembni Pred 17-imi leti je bila ustanovljena Slovenska kmečka zveza kot prva slovenska demokratična politična stranka. Ob tem je bila ustanovljena

More information

Mengšan. Glasilo Občine Mengeš, april 2015, letnik XXII, številka 4. Na državnem prvenstvu v mešanju barskih pijač osvojil odlično tretje mesto

Mengšan. Glasilo Občine Mengeš, april 2015, letnik XXII, številka 4. Na državnem prvenstvu v mešanju barskih pijač osvojil odlično tretje mesto Mengšan Glasilo Občine Mengeš, april 2015, letnik XXII, številka 4 Materinski dan je praznik mamic. In prav zanje je Kulturno društvo Antona Lobode v gasilskem domu Loke pri Mengšu organiziralo zanimivo

More information

FINANCIRANJE ŠPORTA V REPUBLIKI SLOVENIJI

FINANCIRANJE ŠPORTA V REPUBLIKI SLOVENIJI UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO FINANCIRANJE ŠPORTA V REPUBLIKI SLOVENIJI Ljubljana, marec 2004 MARKO OPLOTNIK Študent Marko Oplotnik izjavljam, da sem avtor tega diplomskega dela,

More information

Welcome to AIE Council of Delegates in Portorož ~ Slovenia ~ From 11th until 13th of September 2014

Welcome to AIE Council of Delegates in Portorož ~ Slovenia ~ From 11th until 13th of September 2014 Welcome to AIE Council of Delegates in Portorož ~ Slovenia ~ From 11th until 13th of September 2014 We warmly thank President of governing board and vice president of OZS (Obrtno podjetniška Zbornica Slovenije)

More information

Thomas Tallis Mass for 4 voices

Thomas Tallis Mass for 4 voices homas allis Mass for voices G-Lbl dd. M 1780-5 Edited for choir by effrey Quick homas allis: Mass in voices Edition by effrey Quick his is a practical edition meant to make this mass possible for mixed

More information

SLOVENSKI PREVOD IZJAVE APIMONDIJA JE POTRDILA 20. MAJ ZA SVETOVNI DAN ČEBEL

SLOVENSKI PREVOD IZJAVE APIMONDIJA JE POTRDILA 20. MAJ ZA SVETOVNI DAN ČEBEL SLOVENSKI PREVOD IZJAVE APIMONDIJA JE POTRDILA 20. MAJ ZA SVETOVNI DAN ČEBEL IZJAVA ZA JAVNOST ČEBELARSKE ZVEZE SLOVENIJE IN MEDNARODNE ČEBELARSKE ORGANIZACIJE APIMONDIA V Daejeonu, Južni Koreji te dni

More information

V E L I K E R E G R A D. Leto XVII JUNIJ 2009 ISSN Št. 1-2 Glasilo Slovenskega komiteja za velike pregrade - SLOCOLD

V E L I K E R E G R A D. Leto XVII JUNIJ 2009 ISSN Št. 1-2 Glasilo Slovenskega komiteja za velike pregrade - SLOCOLD P V E L I K E R E G R A D E Leto XVII JUNIJ 2009 ISSN 1580-1543 Št. 1-2 Glasilo Slovenskega komiteja za velike pregrade - SLOCOLD UVODNIK BESEDA PREDSEDNIKA Velike pregrade so tokrat pred vami v nekoliko

More information

Februar 2010, številka 16

Februar 2010, številka 16 ... Časopis Višje strokovne šole Slovenj Gradec... Februar 2010, številka 16 Uredniški odbor: Gabrijela Kotnik Andric Urša Hudolist Vesna Silva Ledinek Erika Ošlak Lektoriranje: Milena Štrovs Gagič Fotografije:

More information

GATEWAY TO WESTERN, CENTRAL, AND SOUTHEASTERN EUROPE Andrej ^erne

GATEWAY TO WESTERN, CENTRAL, AND SOUTHEASTERN EUROPE Andrej ^erne GATEWAY TO WESTERN, CENTRAL, AND SOUTHEASTERN EUROPE Andrej ^erne Relative to its geography, history, economy, culture, and language, Slovenia can be marked as a very diverse country that has an advantage

More information

GOLF ZVEZA SLOVENIJE TEKMOVALNE SELEKCIJE 2018

GOLF ZVEZA SLOVENIJE TEKMOVALNE SELEKCIJE 2018 GOLF ZVEZA SLOVENIJE TEKMOVALNE SELEKCIJE 2018 Ljubljana, februar 2018 Kazalo vsebine ORGANIZACIJSKA STRUKTURA TEKMOVALNIH SELEKCIJ GZS... 4 1. SEZNAM SELEKCIJ 2018... 5 1.1 Profesionalna ekipa... 5 1.2

More information

Šola poskusni poligon

Šola poskusni poligon Kočevska September 2018 / Poštnina plačana pri Pošti 1102 Ljubljana / Občina Kočevje / Brezplačni izvod Šola poskusni poligon Manj vpisov v vrtec stran 2 Glifosat za ali proti stran 5 Nove kolesarske poti

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO ANA ZAKRAJŠEK

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO ANA ZAKRAJŠEK UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO ANA ZAKRAJŠEK Ljubljana, 2012 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Specialna športna vzgoja Prilagojena športna vzgoja MODELI INTEGRACIJE PARAOLIMPIJSKIH

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO TJAŠA HOJNIK

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO TJAŠA HOJNIK UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO TJAŠA HOJNIK Ljubljana, 2012 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Kineziologija MLADI AMBASADORJI V BOJU PROTI DOPINGU DIPLOMSKO DELO MENTOR izr.

More information

ŠPORTNI TURIZEM NA PRIMERU PODJETJA BIP IZ ZDA

ŠPORTNI TURIZEM NA PRIMERU PODJETJA BIP IZ ZDA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ŠPORTNI TURIZEM NA PRIMERU PODJETJA BIP IZ ZDA Študentka: Jasmina-Marija Vugdalić Naslov: Lackova cesta 41 e, 2000 Maribor Številka indeksa:

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Ljubljana Urban Development Plan, Metropolitan Region and Danube Strategy

Ljubljana Urban Development Plan, Metropolitan Region and Danube Strategy Ljubljana Urban Development Plan, Metropolitan Region and Danube Strategy Miran Gajšek, City of Ljubljana Ljubljana Forum 2011 Content of presentation 1. From Foresight to Planning 2. BRICS and/or PIGS

More information

The Voice of Canadian Slovenians. Glasilo. kanadskih Slovencev Leto 13 - številka 3 - maj / junij 2009

The Voice of Canadian Slovenians. Glasilo. kanadskih Slovencev Leto 13 - številka 3 - maj / junij 2009 The Voice of Canadian Slovenians Glasilo kanadskih Slovencev Leto 13 - številka 3 - maj / junij 2009 Uvodna beseda Konec junija se bomo ob dnevu državnosti spomnili proglasitve slovenske samostojnosti

More information

Komunitator. številka

Komunitator. številka Komunitator Časopis KONCERNA KOLEKTOR Letnik 17 Pomlad 2017 številka 82 Območje topilnice živega srebra odprto za obiskovalce Kolektor podpisal pogodbo o nakupu družbe Conttek Group Luka Rupnik:»Košarko

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO DANIEL VIDETIČ

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO DANIEL VIDETIČ UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO DANIEL VIDETIČ Ljubljana, 2016 2 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Specialna športna vzgoja Šport in mediji ORGANIZIRANOST OTROŠKE NOGOMETNE

More information

Novembrski Okusi Bleda v blejskih restavracijah :: Turizem Bled

Novembrski Okusi Bleda v blejskih restavracijah :: Turizem Bled 3 Novi obeti za obvoznici 4 Trajnostna mobilnost 9 Mrakova domačija odpira vrata 12 Koledar prireditev 1 ISSN 1855-4717, september 2016 09 Blejske novice Novembrski Okusi Bleda v blejskih restavracijah

More information

MENGŠAN. Mengšan - januar

MENGŠAN. Mengšan - januar MENGŠAN Mengšan - januar 2007 1 OBVESTILA KARO INŽENIRING d.o.o. Slovenska 24, 1234 MENGEŠ Tel.: 01/723-09-86; 723-09-87 Fax: 01/723-80-15 www.karo.si Stanovanja: PRODAMO: - Škofja Loka novogradnja; na

More information

Program MLADI V AKCIJI

Program MLADI V AKCIJI odtisi mladih Program MLADI V AKCIJI v letu 2011 Program MLADI V AKCIJI Program MLADI V AKCIJI je program Evropske unije, ki sledi ciljem evropskega sodelovanja na področju mladine. Omogoča finančno podporo

More information

LETNIK AVGUST 2013 TEVILKA

LETNIK AVGUST 2013 TEVILKA LETNIK 17 1. AVGUST 2013 TEVILKA 5 www.trzic.si/casopis_trzican.asp ISSN 1581-4831 tržičan Izbor vsebine župan z nami Tržiškemu poletju na pot 3 spremljamo, poročamo Tržiški odličnjaki na sprejemu pri

More information

Rojstvo pomladi naroda

Rojstvo pomladi naroda www.sls.si, leto V, številka 47, april 2008 ilo 8/4/08 14:55 Tiskovina - poštnina plačana pri pošti 1101 Ljubljana Page 1 1988-2008 Rojstvo pomladi naroda SLOVENSKA KME^KA ZVEZA SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Tea Lovšin Vpis nesnovne kulturne dediščine v Register žive kulturne dediščine na primeru ribniškega suhorobarstva Magistrsko delo Ljubljana, 2014 UNIVERZA

More information

TourismProfile Slovenia

TourismProfile Slovenia TourismProfile Slovenia Tourism Profile Slovenia Cities and Regions Slovenia is one of the smallest countries in Europe in total the country has around two million inhabitants largest cities in Slovenia

More information

Slovenija. Moja. Jurij Souček, igralec. Poletna srečanja v Sloveniji. Poletje je čas za slovenščino. Nov svetilnik slovenske kulture na tujem

Slovenija. Moja. Jurij Souček, igralec. Poletna srečanja v Sloveniji. Poletje je čas za slovenščino. Nov svetilnik slovenske kulture na tujem Osrednja revija za Slovence zunaj meja domovine Avgust 2009, številka 8 Moja Slovenija INTERVJU Jurij Souček, igralec TEMA MESECA Poletna srečanja v Sloveniji ZABELEŽILI SMO Poletje je čas za slovenščino

More information

Državne ceste, lokalni problemi

Državne ceste, lokalni problemi Loški glas je priloga časopisa Gorenjski glas Odgovorna urednica: Marija Volčjak Časopis izhaja mesečno www.gorenjskiglas.si Navdušeni nad predstavo Škofjeloški pasijon si je ogledalo okoli 24 tisoč ljudi

More information

Čarovniščki STIK 2015/ Čarovniščki

Čarovniščki STIK 2015/ Čarovniščki Čarovniščki STIK 2015/16 24 1 Čarovniščki www.sers.si Kolofon Stik, glasilo Srednje elektro-računalniške šole Maribor 24. številka Šolsko leto 2015/16 Urednica: Marjana Nerat, prof. Uredniški odbor: Daniela

More information

Letnik II, številka 3, maj 2017 Časopis dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole in gimnazije

Letnik II, številka 3, maj 2017 Časopis dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole in gimnazije Letnik II, številka 3, maj 2017 Časopis dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole in gimnazije V poslavljanju od bogatega šolskega leta in v pričakovanju počitnic UVOD EŠ Novine, maj 2016 Izdajatelj:

More information

Časopis Mestne občine Kranj Maj 2010, številka 5

Časopis Mestne občine Kranj Maj 2010, številka 5 Kranjski glas je redna priloga časopisa Gorenjski glas Odgovorna urednica: Marija Volčjak Časopis izhaja mesečno www.gorenjskiglas.si Nakupi in zabava v mestu S podaljšanim časom obratovanja trgovin in

More information

ANALIZA IN EVALVACIJA SODELOVANJA ORGANIZACIJE ZDRUŽENIH NARODOV ZA PREHRANO IN KMETIJSTVO (FAO) IN REPUBLIKE SLOVENIJE

ANALIZA IN EVALVACIJA SODELOVANJA ORGANIZACIJE ZDRUŽENIH NARODOV ZA PREHRANO IN KMETIJSTVO (FAO) IN REPUBLIKE SLOVENIJE UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Sašo NOŽIČ SERINI ANALIZA IN EVALVACIJA SODELOVANJA ORGANIZACIJE ZDRUŽENIH NARODOV ZA PREHRANO IN KMETIJSTVO (FAO) IN REPUBLIKE SLOVENIJE

More information

PREDSTAVITEV / PRESENTATION 10. mednarodni slikarski international painting EX-TEMPORE PTUJ KARNEVAL 2018

PREDSTAVITEV / PRESENTATION 10. mednarodni slikarski international painting EX-TEMPORE PTUJ KARNEVAL 2018 PREDSTAVITEV / PRESENTATION 10. mednarodni slikarski international painting EX-TEMPORE PTUJ KARNEVAL 2018 januar - februar 2018, Ptuj, Slovenija www.kurentovanje.net 10 FOTO: ERIK ŠKOLIBER Mestna občina

More information

Glasilo Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije

Glasilo Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Letnik XXIV Številka 8 november 2016 Glasilo Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Poštnina plačana pri pošti

More information

Šentvid nad LjubljaNo

Šentvid nad LjubljaNo številka 1. letnik VI., marec 2015 Brezplačno glasilo krajanov Četrtne skupnosti Šentvid ČS vabi na čistilno akcijo V SOBOTO, 28. 3., na OZNANJENE lokacije. Če želite lepšo IN čistejšo okolico, se pridružite.

More information

Junij 2012 GRMSKI. Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija

Junij 2012 GRMSKI. Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Junij 2012 GRMSKI S E J A L E C Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija UVODNI NAGOVOR BAJNOF POTUJE V maju leta 2004 je mlada slovenska država vstopila

More information

PROBLEMATIKA MATERINSKIH DOMOV V SLOVENIJI

PROBLEMATIKA MATERINSKIH DOMOV V SLOVENIJI UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE MAJA GERBEC PROBLEMATIKA MATERINSKIH DOMOV V SLOVENIJI DIPLOMSKO DELO Mentor: Izr. prof. dr. Tanja Rener Ljubljana, november 2003 Kazalo 1 UVOD 3 1.1 METODA..4

More information

Mengšan. Glasilo Občine Mengeš, november 2017 letnik XXIV, številka 10

Mengšan. Glasilo Občine Mengeš, november 2017 letnik XXIV, številka 10 Mengšan Glasilo Občine Mengeš, november 2017 letnik XXIV, številka 10 Tek v Mengšu postaja tradicionalen in je vsako leto bolje obiskan. Organizator že četrtega sobotnega teka, ki se je zgodil 11. novembra,

More information

Najprej. Obdelava odpadkov vse bliže. Varstvo otrok v Tičnici. Od razposajenosti do zlohotnosti. 50 let Vrtca. Rovte so se razživele

Najprej. Obdelava odpadkov vse bliže. Varstvo otrok v Tičnici. Od razposajenosti do zlohotnosti. 50 let Vrtca. Rovte so se razživele Najprej Glasilo občine Logatec, 15. junij 2009, letnik XL, št. 6 Obdelava odpadkov vse bliže Varstvo otrok v Tičnici Od razposajenosti do zlohotnosti 50 let Vrtca Rovte so se razživele Iz Podpeska po asfaltu

More information

EU NIS direktiva. Uroš Majcen

EU NIS direktiva. Uroš Majcen EU NIS direktiva Uroš Majcen Kaj je direktiva na splošno? DIREKTIVA Direktiva je za vsako državo članico, na katero je naslovljena, zavezujoča glede rezultata, ki ga je treba doseči, vendar prepušča državnim

More information

ki ni cenzurirana glasilo dijaškega doma bežigrad #6 MAJ 2018

ki ni cenzurirana glasilo dijaškega doma bežigrad #6 MAJ 2018 ki ni cenzurirana glasilo dijaškega doma bežigrad #6 MAJ 2018 1 CENZURA #6 GLASILO DIJAŠKEGA DOMA BEŽIGRAD Ljubljana, maj 2018 Naslovnica:»CENZURA«, avtorica Doroteja Juričan Mentorica: Renata Veberič

More information

22 TRANSPORT TRANSPORT

22 TRANSPORT TRANSPORT 22. NOVEMBER 2010 22 NOVEMBER 2010 št./no 26 22 TRANSPORT TRANSPORT št./no 3 PREGLED RAZVOJA LETALIŠKEGA PROMETA IN ZRAČNEGA PREVOZA, SLOVENIJA, 1992 2009 KONČNI PODATKI REVIEW OF THE DEVELOPMENT OF AIRPORT

More information

20 let. UNESCO ASP mreže Slovenije

20 let. UNESCO ASP mreže Slovenije 20 let UNESCO ASP mreže Slovenije 20 let UNESCO ASP mreže Slovenije Ob 20. obletnici UNESCO ASP mreže Slovenije čestitamo vsem šolam in vrtcem, ki so del te naše uspešne skupne zgodbe, in želimo prijetno

More information

1. KRIŽANKE 9.30) 1. UVOD:

1. KRIŽANKE 9.30) 1. UVOD: 1. KRIŽANKE (9.15-do 9.30) 1. UVOD: Welcome to Ljubljana, the capital city of Slovenia. We hope that you will enjoy this walk. Are you ready? Today, you will be divided into three groups and you won't

More information

Za vas beležimo čas. Lokalna novica je kraljica PRILOGA GORENJSKEGA GLASA ZA OBČANKE IN OBČANE V OBČINI CERKLJE

Za vas beležimo čas. Lokalna novica je kraljica PRILOGA GORENJSKEGA GLASA ZA OBČANKE IN OBČANE V OBČINI CERKLJE PRILOGA GORENJSKEGA GLASA ZA OBČANKE IN OBČANE V OBČINI CERKLJE Leto: XVII. - ISSN 1406-1369 September 2014 Številka 4 Novice izpod Krvavca Ob občinskem prazniku 23. septembru čestitamo vsem občankam in

More information

brezplačen izvod

brezplačen izvod 1 brezplačen izvod ISSN 1854-3340 www.modrakartica.com www.sloski.si Pestro zimskošportno dogajanje nas sicer le redko pusti povsem ravnodušne, vseeno pa je že vrsto let znano, da sta še posebej vznemirljivi

More information

Informativno glasilo Občine Beltinci številka 41 december 2013 letnik XI ISSN

Informativno glasilo Občine Beltinci številka 41 december 2013 letnik XI ISSN Informativno glasilo Občine Beltinci številka 41 december 2013 letnik XI ISSN -1581-7156 Ob mednarodnem dnevu starejših smo s pozornostjo počastili prisotne jubilante, ki so v letu 2013 slavili častitljiv

More information

vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja Flight Timetable

vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja Flight Timetable 1 Vozni red letov velja 26. 3. - 28. 10. 2017 Flight Timetable valid 26. 3. - 28. 10. 2017 2 LEGENDA LEGEND REDNI PREVOZNIKI / SCHEDULED AIRLINES AF Air France JP Adria Airways LO Lot Polish Airlines TK

More information

Komunitator. Idrijske občinske nagrade v prave roke. Iz srebrne niti si pesem tkem. Ob letu nov vrtec v Arkovi ulici. Idrija na starih razglednicah

Komunitator. Idrijske občinske nagrade v prave roke. Iz srebrne niti si pesem tkem. Ob letu nov vrtec v Arkovi ulici. Idrija na starih razglednicah ČASOPIS FMR-MEDIA letnik 7 št. 38 junij 2007 Komunitator Idrijske občinske nagrade v prave roke Iz srebrne niti si pesem tkem Ob letu nov vrtec v Arkovi ulici Idrija na starih razglednicah AKCIJA ODOBRAVANJA

More information

št. 151/december 2017 VSE O RAZJEDAH ZARADI PRITISKA 3. DECEMBER, MEDNARODNI DAN INVALIDOV TISKOVINA POŠTNINA PLAČANA PRI POŠTI 2102 ISSN

št. 151/december 2017 VSE O RAZJEDAH ZARADI PRITISKA 3. DECEMBER, MEDNARODNI DAN INVALIDOV TISKOVINA POŠTNINA PLAČANA PRI POŠTI 2102 ISSN št. 151/december 2017 VSE O RAZJEDAH ZARADI PRITISKA 3. DECEMBER, MEDNARODNI DAN INVALIDOV TISKOVINA POŠTNINA PLAČANA PRI POŠTI 2102 ISSN 0351-9163 1 [ VSEBINA ] 4 UVODNE BESEDE 4 spoštovane članice in

More information

ŠTUDIJSKA POROČILA ERASMUS ŠTUDENTOV MEDICINSKE FAKULETE UNIVERZE V LJUBLJANI. za študijsko leto 2008/2009

ŠTUDIJSKA POROČILA ERASMUS ŠTUDENTOV MEDICINSKE FAKULETE UNIVERZE V LJUBLJANI. za študijsko leto 2008/2009 ŠTUDIJSKA POROČILA ERASMUS ŠTUDENTOV MEDICINSKE FAKULETE UNIVERZE V LJUBLJANI za študijsko leto 2008/2009 Pripravil: Tomaž Marš koordinator programa Erasmus Ljubljana, september 2009 1 Predgovor Študijsko

More information

IZ VSEBINE: 2. stran Mladi so nam posodili zemljo. 23. stran Tudi osati lahko zacvetijo. 30. stran Deset let pravilne odlo~itve

IZ VSEBINE: 2. stran Mladi so nam posodili zemljo. 23. stran Tudi osati lahko zacvetijo. 30. stran Deset let pravilne odlo~itve Aplenca Glasilo občine Komenda 4/2009 Leto 18 30. aprila 2009 Številka 4 IZ VSEBINE: 2. stran Mladi so nam posodili zemljo 3. stran: Županova beseda 14. stran Komenda je lepa 23. stran Tudi osati lahko

More information

Hrvaška za menjavo upaijalnikov

Hrvaška za menjavo upaijalnikov Vse za domače Vavpotičev* 10, Novo mesto mojstre! tel.: 068 321 210, 324 380 Vse za mizarje! Faz: 324 380 DOURISU ust DOLENJSKI UST DOLENJSKI USI JSKI LIST S PRFORCENHAUS PRFORCENHAUS-Medtem ko propadajo

More information

PRILOGA GORENJSKEGA GLASA ZA ŠKOFJELOŠKO REGIJO Občine Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki, Žiri

PRILOGA GORENJSKEGA GLASA ZA ŠKOFJELOŠKO REGIJO Občine Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki, Žiri PRILOGA GORENJSKEGA GLASA ZA ŠKOFJELOŠKO REGIJO Občine Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki, Žiri Leto: XI - ISSN 1408-7103 Junij 2009 Številka 6 Mercator Center Škofja Loka Zbirajte in bodite

More information

MEDNARODNI CERTIFIKAT KAKOVOSTI

MEDNARODNI CERTIFIKAT KAKOVOSTI N O V A B A N Č N A K A R T I C A Gorenjska y Banka Banka

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JAKA TRČEK

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JAKA TRČEK UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JAKA TRČEK LJUBLJANA, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje Košarka ORGANIZIRANOST IN PROGRAM DELA V KOŠARKARSKI ŠOLI GORENJA

More information

Gradnja bloka 6. r m a c i j e. r i l _ Te š e v e i n f o. Č a s o p i s T e r m o e l e k t r a r n e Š o š t a n j A p.

Gradnja bloka 6. r m a c i j e. r i l _ Te š e v e i n f o. Č a s o p i s T e r m o e l e k t r a r n e Š o š t a n j A p. Gradnja bloka 6 r m a c i j e r i l _ 2 0 0 8 Te š e v e i n f o Č a s o p i s T e r m o e l e k t r a r n e Š o š t a n j A p 1 Ekološka izdaja Iz vsebine Direktor dr. Uroš Rotnik zaposlenim o gradnji

More information

Odprta stalna razstava del kiparja Franceta Ahčina

Odprta stalna razstava del kiparja Franceta Ahčina 6 VELIKI INTERVJU FRANC MIŠ, GRS KAMNIK 8 TEMA MESECA KAMNIŠKA BISTRICA REKA, KI POVEZUJE ZELENO OS NAŠE REGIJE 9 PORTRET ANDREJ GIRANDON, ARHITEKT glasilo občine domžale 27. maj 2016 letnik lvi številka

More information

POMEN SOCIALNE OPORE OB POŠKODBI ROKOMETAŠEV

POMEN SOCIALNE OPORE OB POŠKODBI ROKOMETAŠEV UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT KINEZIOLOGIJA POMEN SOCIALNE OPORE OB POŠKODBI ROKOMETAŠEV DIPLOMSKO DELO MENTORICA: prof. dr. Mojca Doupona Topič SOMENTORICA: doc. dr. Marta Bon Avtorica: Nina

More information

PRILOGA GORENJSKEGA GLASA ZA ŠKOFJELOŠKO REGIJO Občine Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki, Žiri

PRILOGA GORENJSKEGA GLASA ZA ŠKOFJELOŠKO REGIJO Občine Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki, Žiri PRILOGA GORENJSKEGA GLASA ZA ŠKOFJELOŠKO REGIJO Občine Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki, Žiri Leto: XI - ISSN 1408-7103 April 2009 Številka 4 Ločanka predstavlja VPIS OTROK V VRTEC ŠKOFJA

More information

Blagovna znamka Gorenje Pacific znova na avstralskem trgu? Pustno rajanje po vsej Sloveniji...

Blagovna znamka Gorenje Pacific znova na avstralskem trgu? Pustno rajanje po vsej Sloveniji... Slovenska medijska hiša - Slovenska TV 31 Sydney - Stičišče avstralskih Slovencev 8. februar - Slovenski kulturni praznik novice in zanimivosti iz slovenije, o slovencih v avstraliji in po svetu news from

More information

Občina prejela priznanje za promocijo

Občina prejela priznanje za promocijo www.primaie.si Ajdovščina, 26. januar 2018, številka 194, 10000 izvodov prvi zgornjevipavski časnik latnik Občina prejela priznanje za promocijo V Februarju... učenja odraslih Znani so dobitniki letošnjih

More information

NEK spet dela, za paniko krivi (evropski) birokrati

NEK spet dela, za paniko krivi (evropski) birokrati OKROGLA MIZA O POKRAJINI POSAVJE V Posavju politično soglasje za samostojno pokrajino Aktualno, str. 3 BOGDAN BARBIČ, direktor HESS:»S fotovoltaiko še ne bomo nadomestili klasičnih virov električne energije«naš

More information

Za hitrejše intervencije

Za hitrejše intervencije Kranjske novice so redna priloga časopisa Gorenjski glas Odgovorna urednica: Marija Volčjak Časopis izhaja mesečno www.gorenjskiglas.si www.kranj.si Septembra tretji festival športa Tudi letos bo septembra

More information

IZ VSEBINE: stran: Poletna kronika. 11. stran: Na svetovno in evropsko prvenstvo. 65. stran: Matic in Domen evropska rekorderja

IZ VSEBINE: stran: Poletna kronika. 11. stran: Na svetovno in evropsko prvenstvo. 65. stran: Matic in Domen evropska rekorderja Aplenca Glasilo občine Komenda 7/2013 Leto 22 31. julija 2013 Številka 7 IZ VSEBINE: 2. 3. stran: Poletna kronika 5. 6. stran: OPN - Re{itve gotovo niso idealne 7. stran: RLS merilna tehnika Naslovnica:

More information

B A C I L...B A C I L...BA...C I L

B A C I L...B A C I L...BA...C I L B A C I L 2011...B A C I L...B A C I L...BA......C I L Živjo, dragi bralec!... ...Počitnice so se končale, konec je dolgih sončnih večerov in vročih noči, pred nami pa je spet utrujajoča šola. Zgodnje

More information

Občina praznuje. Letošnji občinski nagrajenci. Kaj barva fasade pove o vašem sosedu? Intervjuja: Nika Barič in Ines Kerin

Občina praznuje. Letošnji občinski nagrajenci. Kaj barva fasade pove o vašem sosedu? Intervjuja: Nika Barič in Ines Kerin Trbovlje, torek, 27. 5. 2014 Občina Trbovlje Časopis, 10. številka a jn vo D a ilk ev št sob NOH Občina praznuje ota,7 pet. ju nij AND ek, 2 0. j Ob vab Cina T rbo i NA vlje ŠIH 2014, ob 20. T UHT Stran

More information

The Voice of Canadian Slovenians. Glasilo. kanadskih Slovencev Leto 12 - številka 6 - november / december 2008

The Voice of Canadian Slovenians. Glasilo. kanadskih Slovencev Leto 12 - številka 6 - november / december 2008 The Voice of Canadian Slovenians Glasilo kanadskih Slovencev Leto 12 - številka 6 - november / december 2008 Vinoteca Premium Winery Awailable all year! Quality wines in returnable containers. Cabernet

More information