Vybrané aspekty zdaňovania bankového sektora 1

Size: px
Start display at page:

Download "Vybrané aspekty zdaňovania bankového sektora 1"

Transcription

1 Vybrané aspekty zdaňovania bankového sektora 1 Selected views of the bank taxation Jana KUŠNÍROVÁ, Marcela RABATINOVÁ Abstrakt V období neustáleho tlaku na zvyšovanie príjmovej stránky verejných rozpočtov sa jednotlivé ekonomiky snažia získať dodatočné finančné prostriedky najmä zmenami v oblasti daní. Na jednej strane sa zavádzajú nové dane alebo dochádza k úpravám už existujúcich, pričom však daňovníci reagujú na tieto zmeny veľmi citlivo. Bankový sektor, nielen v podmienkach Slovenskej republiky, podlieha dani z príjmov právnickej osoby ako aj povinnými bankovými odvodom. Príspevok približuje problematiku špecifických prvkov v oblasti zdanenia bánk ako v Slovenskej republike, tak aj v krajinách EÚ. Načrtáva vybrané daňové a odvodové aspekty, ktoré sú aplikované výlučne na bankový sektor. Kľúčové slová Daň z príjmov, právnická osoba, banka Abstact The individual economies are looking for additional resources in particular, changes in taxation, during the permanent upward pressure on the revenue of public budgets. On the one side, introducing new taxes or make changes in existing taxes, but taxpayers react to these changes very sensitively. The banking sector, not only in the Slovak Republic, subject to corporate taxation of legal entities and for obligatory bank levy too. The paper deals with specific elements of the bank taxation in the Slovak Republic and in EU countries. The paper is focus on selected aspects of taxes and levies, which are applied especially to the banking sector. Key words Legal Entity, Bank, Income Tax, Levy 1 Príspevok bol vypracovaný v rámci projektu VEGA pod názvom: Dane a efektívnosť nástrojov finančného reinžinieringu pri zvyšovaní výkonnosti podnikov v čase krízy, číslo 1/0238/13.

2 JEL Classification H20, H25 Úvod V Európskej únii je oblasť korporátnych daní upravená viacerými smernicami a predstavuje veľmi zložitý a komplikovaný systém. Proces harmonizácie dane z príjmov právnických osôb je charakteristický najmä krokmi smerujúcimi k zjednodušeniu podnikania, zníženiu administratívnych nákladov a efektívnejšiemu výberu dane z príjmov právnických osôb.[1] Banky, z pohľadu daňového zákona právnické osoby, v súčasnosti podliehajú systému priamych daní a povinných bankových odvodov. Ako sa vyjadrujú ku korporátnej dani Robert E. Hall a Alvin Rabushka vo svojom diele Flat tax je veľmi ťažké definovať, kto korporátne dane platí. Je dôležité rozlišovať medzi technikou korporátnej dane a jej dopadom a skutočnosťou, kto túto daň skutočne platí. [2] Viacerí ekonómovia tvrdia, že korporátna daň by mala zahŕňať uvedené typy príjmov zdanené na úrovni podniku, najmä: zisky z používania zariadení, zisky z myšlienok obsiahnutých v autorských právach, patentoch a obchodných tajomstvách, zisky z minulosti, zárobky vlastníkov a rovnako zamestnancov, prenájom získaný z nehnuteľností, ktoré spoločnosť vlastní a zamestnanecké výhody poskytované pracovníkom. [10] Eliminácia rozdielov v daňových systémoch, obmedzenie negatívnych dopadov na spoločnosti a zabránenie nezákonných praktík patria medzi hlavné ciele daňovej politiky EÚ v súčasnosti. Zámerom únie je stanoviť minimálne požiadavky v oblasti zdaňovania spoločností. [3] V súvislosti so zjednocovaním daňových politík, ako aj s dopadom hospodárskej a finančnej krízy, ekonomiky členských štátov sú charakteristické uskutočňovaním daňových reforiem. Ich hlavným znakom je pokles nominálnych sadzieb dane z príjmov pre banky, pričom môžeme konštatovať, že ide o dlhodobý trend, nie jednorazové zníženie sadzieb. Priemerná sadzba dane z príjmov v rokov 2004 až 2014 klesla z 26,8 % na 22,9 %. Je potrebné tiež zdôrazniť, že viaceré európske krajiny aplikujú vybrané daňové techniky pre bankový sektor, ako prezentuje tabuľka 1.

3 Tabuľka 1: Sadzba dane z príjmov a špecifické pravidlá výpočtu daňovej povinnosti bánk vo vybraných krajinách EÚ. Krajina Sadzba Výnimka pre banky Veľká Británia 21 % Belgicko 33,99 % Rakúsko 25 % Taliansko 36 % Nemecko 15,825 % Švajčiarsko 12 % - 22 % Malé a stredné spoločnosti podliehajú progresívnemu zdaneniu podľa výšky dosiahnutých ziskov. Banky patria medzi najziskovejšie spoločnosti (zisk je väčší ako 1,5 mil. GBP) a podliehajú najvyššej jednotnej základnej sadzbe dane z príjmov. Banky majú povinnosť platiť daň z príjmov štvrťročne. Banky so sídlom v Belgicku si môžu uplatniť pomyselný úrok, kde z vlastného majetku si vypočítajú výšku fiktívneho úroku a o jeho výšku si znížia hodnotu zisku. Banky môžu využiť skupinové zdanenie, sú povinné platiť štvrťročnú daňovú licenciu vo výške Banky majú vyššiu sadzbu dane z príjmu v porovnaní s ostatnými spoločnosťami, nakoľko sa uplatňuje prirážku k základnej sadzbe. Uvedená sadzba sa zvyšuje o 3,9 % regionálnej dane, pričom pri tejto dani platí pre banky osobitný postup na výpočet základu dane. Banky sú povinné okrem dane z príjmov platiť aj solidárny príspevok vo výške 5,5 % z 15 % na zjednotenie Nemecka. Banky podliehajú 3 stupňovej úrovni zdanenia korporátnou daňou (konfederácia, kantóny, municipality). Vzhľadom na typ podnikovej štruktúry môže banka využiť aj úľavy na dani. Zdroj: vlastné spracovanie podľa [9] a [7]. Poz: Vo Švajčiarsku je uvedená efektívna sadzba dane z príjmov, ako kombinácia všetkých 3 úrovní zdanenia. Široký rozsah je spôsobený vplyvom regionálnych rozdielov v zdanení v jednotlivých kantónoch. Regulácia bankové sektora v EÚ prostredníctvom povinných odvodov a daní Vydané európske smernice sú záväzné pre všetky členské štáty EÚ, pričom forma a metódy ich zapracovania do národnej legislatívy sú v rukách členského štátu. Slovenská republika ako jeden z členských štátov EÚ je tak viazaná predpismi primárneho aj sekundárneho práva EÚ. Vybrané smernice a návrhy EK v oblasti bankového sektora sa snažia riešiť negatívne dopady hospodárskej a finančnej krízy v tento sektore. Ich hlavnou úlohou je vytvorenie stabilného systému riešenia finančných problémov bánk bez vplyvu na verejné financie ekonomiky. Zo strany EÚ boli prezentované viaceré nástroje pre krízové riadenie, najmä v podobe bankových odvodov a tvorby účelových národných fondov. Už v roku 2011 vybrané krajiny EÚ zaviedli povinné bankové odvody. 2 Najvýraznejšie rozdiely sú v definovaní ich účelu a základu. Väčšina krajín preferuje odvod ako priamy 2 V roku 2011 malo zavedený bankový odvod 10 z 27 krajín EÚ.

4 príspevok do rozpočtu štátu z dôvodu riešenia dopadov krízy. Len v Maďarsku a na Cypre bolo účelom zriadenia odvodu financovanie špeciálneho fondu na budúce náklady v prípade krízového riadenia bánk. [4] Základom odvodu u viacerých krajín je suma očistených pasív o vlastný kapitál a už poistené vklady. 3 Sumár bankových odvodov v EÚ obsahuje tabuľka 2. Tabuľka 2: Výška sadzieb bankových odvodov vybraných krajín EÚ. Krajina Sadzba bankového odvodu Belgicko 0,15 % zo sumy vkladov Cyprus 0,095 % zo sumy vkladov Dánsko 0,2 % zo sumy krytých dlhopisov Francúzsko 0,25 % zo minimálnych súm vlastných zdrojov Maďarsko 0,15 % až 0,53 % zo sumy aktív Nemecko 0,02 % až 0,04 % zo sumy očistených aktív Portugalsko 0,01 % až 0,05 % zo sumy očistených aktív Rakúsko 0,055 % až 0,085 % zo sumy očistených aktív Švédsko 0,036 % zo sumy očistených aktív Veľká Británia 0,075 % zo sumy očistených aktív Zdroj: vlastné spracovanie podľa [4]. Európska daň z finančných transakcií Ďalším z opatrení s negatívnym dopadom na zdanenie bankového sektora by bolo zavedenie dane z finančných operácii ((DFT) podľa Návrhu smernice Rady zo septembra 2011 o spoločnom systéme daní z finančných transakcií. Z dôvodovej správy vyplýva, že nedávna celosvetová hospodárska a finančná kríza mala vážny vplyv na hospodárstva štátov a na ich verejné financie. V rámci Európy aj na medzinárodnej úrovni existuje zhoda v tom, že vzhľadom na náklady na zvládanie krízy a súčasné nedostatočné zdaňovanie sektora by mal finančný sektor prispievať výraznejším podielom. Podľa návrhov EÚ by daň bola zavedená na operácie finančných inštitúcií, nie operácie vykonávanými jednotlivcami alebo spoločnosťami. Daň z finančných transakcií sa bude vzťahovať na všetky finančné transakcie, predovšetkým na nákup a predaj cenných papierov, ako aj akcie spoločností, dlhopisy, nástroje menového trhu, podiely v podnikoch kolektívneho investovania, štruktúrované a derivátové produkty, pokiaľ aspoň jedna zo strán transakcie má sídlo v niektorom členskom štáte a pokiaľ finančná inštitúcia so sídlom v členskom štáte je stranou transakcie buď na vlastný účet, alebo na účet inej osoby alebo koná v mene strany transakcie. Dani z finančných operácii by podliehala každá finančná inštitúcia. Miera zdanenie by bola rozdielna pre 3 Vo Francúzsku je základom odvodu minimálne kapitálové požiadavky, v Belgicku a na Cypre vklady a v Dánsku vydané kryté dlhopisy. Celá bilančná suma tvorí základ odvodu v Maďarsku.

5 nederivátové operácie a pre operácie s derivátmi. Vybrané členské štáty EÚ už prijali opatrenia v oblasti zdaňovania finančného sektora. Ich cieľom je regulácia bankového sektora z dôvodu zabezpečenia bezpečnejších finančných služieb. Postoje vlád členských krajín EÚ sú k zavedeniu dane výrazne rozdielne. Najdiskutovanejšou otázkou sú potencionálne ekonomické prínosy verzus potencionálne negatívne dopady na bankový sektora a HDP vybranej ekonomiky. Vládny postoj členských štátov EÚ je uvedený v tabuľke 3. Tabuľka 3 : Vládny postoj členských krajín k zavedeniu dane z finančných transakcií. Formy podpory Úplná podpora Podpora zavedenia s podmienkami Pozitívny postoj s podmienkami Neutrálny postoj Negatívny postoj Zdroj: vlastné spracovanie podľa [5] Krajiny Francúzsko, Nemecko, Španielsko Rakúsko, Belgicko, Fínsko, Maďarsko, Litva, Taliansko, Rumunsko Cyprus, Dánsko, Írsko, Lotyšsko, Malta, Luxembursko, Holandsko, Veľká Británia Estónsko, Grécko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko Bulharsko, Česká republika, Švédsko Zavedenie dane z finančných transakcií by malo podľa Európskej komisie zabezpečiť príjmy vo výške 57 miliárd ročne a dosiahnuť koordináciu národných daní z finančných operácií. Rovnako by mala daň pomôcť získať finančné prostriedky na riešenie nákladov krízy, odstrániť deformácie na finančných trhoch a získať nový vlastný príjmov zdroj únie ako celku. K pôvodnému návrhu zaviesť daň z finančných transakcií sa pripojilo 11 členských krajín EÚ. 4 Plány na celoeurópske zavedenie dane stroskotali predovšetkým pre odpor Británie a Švédska, pretože Švédsko už raz takúto daň zaviedlo, čo však spôsobilo výrazný presun finančných transakcií mimo tohto územia. Plánovanú daň z finančných transakcií už napadla pred Súdnym dvorom Európskej únie Veľká Británia, ktorá je najväčším finančným centrom EÚ. Vláda v Londýne pred najvyšším súdnym tribunálom únie argumentovala obavami z možných negatívnych dopadov na finančné transakcie v krajinách, ktoré by sa k dohode nepripojili. Úprava výsledku hospodárenia bánk v Slovenskej republike Bankový sektor v Slovenskej republike podlieha viacerých špecifickým opatreniam nielen z pohľadu dane z príjmov, dane z pridanej hodnoty, ale aj z pohľadu oznamovacích povinností. Už prvotný krok pri výpočte daňovej povinnosti je pre banky špecifický. Úprava 4 Nemecko, Francúzsko, Belgicko, Rakúsko, Slovinsko, Portugalsko, Grécko, Taliansko, Španielsko, Estónsko, Slovensko.

6 výsledku hospodárenia sa uskutočňuje cez prevodový mostík. Vychádza sa z Nariadenia Európskeho parlamentu, 5 obsahujúceho podmienky, ktoré musia splniť spoločnosti, ktorých cenné papiere sú obchodovateľné na regulovaných trhoch EÚ a majú povinnosť zostavovať konsolidovanú účtovnú závierku. Vzhľadom na obdobie vstupu Slovenskej republiky do EÚ sa povinnosť upravovať výsledok hospodárenia cez prevodový mostík stanovila pre banky so sídlom v SR od januára Vybrané banky, pobočky zahraničných bánk a Exportnoimportná banka SR, majú povinnosť zostavovať individuálnu účtovnú závierku podľa nariadenie EÚ. Podľa tohto opatrenia sa výsledok hospodárenia banky upraví o rozdiel, ktorý vznikne medzi vplyvom vykázania účtovného prípadu na výsledok hospodárenia v súlade s medzinárodnými štandardami a vplyvom, ktorý by malo vykazovanie účtovnej operácie na výsledok hospodárenia podľa príslušných slovenských postupov účtovania. Prevodový mostík sa aplikuje pri viacerých operáciách ovplyvňujúcich výsledok hospodárenia, uvedených na obrázku 1. Obrázok 1. hmotnom majetku nehmotnom majetku prenájme rezervách prechodnom znížení hodnoty majetku pri zlúčení, splynutí, rozdelení, vklade a predaji spoločnosti povinnosť aplikovať prevodový mostík pri ocenení investícií do pridružených spoločností a ocenení investícií do spoločných spoločností metódou vlastného imania poistných zmluvách prvom uplatnení štandardov Zdroj: vlastné spracovanie. 5 Nariadenie č. 1606/2002 o uplatňovaní Medzinárodných účtovných štandardov.

7 Osobitné a mimoriadne odvody bankového sektora v Slovenskej republike Bankový odvod bol počas finančnej krízy zavedený v Slovenskej republike podobne ako v ďalších krajinách EÚ, avšak väčšina ekonómov negatívne hodnotí jeho dopady. Nielen že znižuje ziskovosť bankového sektora, ale znižuje tvorbu kapitálu bánk, čo má negatívny dopad pri poskytovaní úverov. Bankový odvod v SR bol uvedený do praxe v roku Za prvý rok výška odvodu v štátnom rozpočte dosiahla najvyššiu hodnoty v pomere k výške aktív bánk spomedzi európskych krajín. V porovnaní s ostatnými členskými krajinami je výška odvodu v SR niekoľkonásobne vyššia ako v členských krajinami EÚ. 7 V tomto roku tiež platilo, že na bankových odvodoch banky na Slovensku odviedli 1,75 násobne viac (170 miliónov ) ako na dani z príjmu (97 miliónov ). Podľa prepočtov Ministerstva financií SR potencionálny výnos predstavuje 7,9 % z celkového zisku bankového sektora pred zdanením. Bankové odvody sú štátnymi finančnými aktívami, ktoré sa vedú na samostatnom mimorozpočtovom účte. Štátne finančné aktíva sú účelovo určené na krytie nákladov spojených s riešením finančných kríz v bankovom sektore a na ochranu stability bankového sektora Slovenskej republiky. Štátne finančné aktíva možno použiť aj na doplnenie zdrojov Fondu ochrany vkladov potrebných na výdavky z dôvodu výplaty náhrad za nedostupné vklady. Sadzba odvodu na príslušný kalendárny rok je 0,2 %, pričom odvod je banka povinná uhrádzať v štyroch štvrťročných splátkach vo výške jednej štvrtiny sadzby. Základom pre výpočet odvodu je suma pasív banky vykazovaných v súvahe znížená o sumu vlastného imania, o hodnotu finančných zdrojov dlhodobo poskytnutých pobočke zahraničnej banky a o hodnotu podriadeného dlhu. Správcom bankového odvodu je Daňový úrad pre vybrané daňové subjekty Bratislava. Výška osobitného odvodu bánk sa postupne znižuje. Ak hodnota získaných finančných zdrojov z odvodu prekročí hranicu 1 miliardy eur osobitný bankový odvod by mal byť zrušený. 8 Súčasne s osobitným odvodom bol zavedený aj mimoriadny odvod, účelovo určený na podporu rozvojových programov vlády Slovenskej republiky a na posilnenie vlastných zdrojov financovania právnických osôb zriadených na podporu zahraničnoobchodných operácií vývozcov a dovozcov. Mimoriadny odvod platili banky len v roku 2012 daňovému 6 Zákon č. 384/2011 Z.z. o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcii. 7 Výška odvodu je vysoká aj napriek tomu, že v SR vláda nemusela sanovať bankový sektor, čo bolo charakteristické pre väčšinu členských štátov. 8 Očistené pasíva sú pasíva znížené o chránené vklady a základné imanie banky.

8 úradu vo výške 0,1 % zo základu pre výpočet osobitného odvodu vypočítaného z údajov vykázaných v individuálnej účtovnej závierke banky zostavenej podľa účtovných štandardov k 31. decembru Základom pre výpočet výšky mimoriadneho odvodu bola suma pasív znížená o výšku vlastného imania banky vynásobená hodnotou štvrťročnej sadzby odvodu. Vychádzajúc z platnej slovenskej legislatívy banky nesmú z dôvodu výdavkov súvisiacich s úhradou odvodov zvyšovať ceny, poplatky a odplaty za poskytované finančné služby. Pri nedodržaní tejto zásady môžu byť sankcionované. Záver V súčasnosti má osobitný bankový odvod v podmienkach slovenskej ekonomiky podobu dane. Najmä z dôvodu nejednoznačného použitia jeho prostriedkov, ako aj ich účelovosti. Daňový charakter odvodu podčiarkuje aj skutočnosť, že jeho výška nezávisí od dosiahnutého hospodárskeho výsledku, ale od štruktúry bankových pasív. Slovenská republika sa tak spolu s Maďarskom a Cyprom zaradila medzi krajiny, ktoré finančné prostriedky z bankového odvodu použijú najmä na sanáciu deficitu verejných financií. Zavedené bankové odvody v Slovenskej republike riešenia negatívne dopady krízy, tým sa však zameriavajú výlučne na jedinú oblasť z návrhu Európskej komisie. Absentuje existencia účelového bankového fondu s pravidlami na použitie jeho prostriedkov. Za najväčší problém zdanenia bankového sektora v Slovenskej republike považujeme skutočnosť, že zavedenie daňových a odvodových zmien s dopadom na bankový sektor sa nestotožňuje s hlavnými myšlienkami zo strany EÚ a v Slovenskej republike sú tieto zmeny v prvom rade zamerané na riešenie deficitu verejných financií. Komparáciou výšky sadzby dane z príjmov právnických osôb a výšky bankových odvodov, ktorým podliehajú banky v členských štátoch EÚ môžeme tiež konštatovať, že banky v Slovenskej republike patria medzi spoločnosti s najvyšším daňovo-odvodovým zaťažením. Upravovať alebo zavádzať nové dane a odvody pre bankový sektor je v súčasnosti najjednoduchší spôsob pre získanie dodatočných finančných prostriedkov pre európske ekonomiky, keďže aj napriek dopadom krízy bankový sektor patrí medzi najziskovejšie. Súčasne prísne pravidlá podnikania a kontroly bankového sektora zabezpečujú ich efektívny presun do verejných rozpočtov.

9 Použitá literatúra [1] GENSER, B. HAUFLER, A Tax Competiton, Tax Coordination and Tax Harmonization: The Effect of EMU, Holandsko: Kluwer Academie Publishers, [2] HALL R. E., - RABUSHKA, A The Flat Tax. Hoover In stitution Press publication 423, ISBN: [3] HOLMES K., The Concept of Income, A multi disciplinary analysis, IBFD Publications BV, 2000, ISBN [4] LANZIA M., Bankové odvody v EÚ a na Slovensku, Slovenská banková asociácia, Dostupné na internete [5] KPMG hodnotí úroveň vládnej podpory členských krajín návrhu EK týkajúcej sa dane z finančných transakcií Dostupné na internete [6] TAX GUIDE BELGIUM Dostupné na internete [7] TAX GUIDE SWITZELAND Dostupné na internete [8] TAX GUIDE ITALY Dostupné na internete [9] TAXATION TRENDS IN THE EUROPEAN UNION Dostupné na internete sis/tax_structures/2014/report.pdf [10] VÁLEK, J. a ZUBAĽOVÁ, A., Niektoré makroekonomické súvislosti vývoja trhu s liehovinami v Slovenskej republike. Bratislava : Prognostický ústav SAV. ISSN Roč.62, č.9. [11] ZÁKON č. 384/2011 Z.z. o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií v znení neskorších predpisov. [12] ZÁKON č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.

10 Kontaktné údaje Ing. Jana Kušnírová, PhD. Katedra financií Národohospodárska fakulta Ekonomická univerzita v Bratislave Dolnozemská cesta Bratislava Slovenská republika jkusnirova1@gmail.com

Analýza, monitor finančného (daňového, odvodového, poplatkového) zaťaženia podnikania

Analýza, monitor finančného (daňového, odvodového, poplatkového) zaťaženia podnikania 2014 Autorský kolektív: Conorto Roman, Kopečný Pavol, Maxin Radovan, Svoboda Martin, Tvrdoň Ján, Vajdová Eleonóra, Vyšný Tomáš Analýza, monitor finančného (daňového, odvodového, poplatkového) zaťaženia

More information

Prehľad vývoja verejných financií v EÚ

Prehľad vývoja verejných financií v EÚ A T E C 6 ročník 17, 1/9B I Prehľad vývoja verejných financií v EÚ PREDKRÍZOVÝ VÝVOJ Vývoj verejných financií v EÚ do roku 8 možno rozdeliť do troch etáp: V roku 1997 vstúpila do platnosti dohoda členských

More information

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES Časopis pre politológiu, najnovšie dejiny, medzinárodné vzťahy, bezpečnostné štúdiá / Journal for Political Sciences, Modern History, International Relations, security

More information

ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ

ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ THE ANALYSIS OF THE SELECTED MACROECONOMIC INDICATORS OF THE V4 COUNTRIES AFTER THEIR ACCESSION TO THE EU Ľudmila Bednárová ABSTRACT

More information

Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky Bratislava

Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky Bratislava Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky 218 Bratislava 23. 1. 218 Aktuálny vývoj reálnej konvergencie Relatívna výkonnosť a produktivita Slovenska stagnuje a relatívna cenová hladina vzrástla. Pokračuje

More information

Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ

Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ The influence of agricultural employment on the rural economic activity in EU Ľubica Rumanovská Summary The article evaluates

More information

Predávajúci na Slovensku profitujú zo zrušenej dane z prevodu nehnuteľností

Predávajúci na Slovensku profitujú zo zrušenej dane z prevodu nehnuteľností Bratislava, 22. júla 2013 Tlačová správa Predávajúci na Slovensku profitujú zo zrušenej dane z prevodu Predávajúci v Českej republike platia pri predaji nadpriemerné dane, obzvlášť pri predaji lacnejšieho

More information

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes Ivan ČanigaIThe Denouement II 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Ivan ČanigaIDuel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

More information

Mária SCHWARZOVÁ. Abstrakt

Mária SCHWARZOVÁ. Abstrakt Vkladové produkty bankových sektorov vybraných krajín EÚ po finančnej kríze Deposit banking products of selected EU countries after the financial crisis Abstrakt Mária SCHWARZOVÁ Cieľom príspevku je prezentovať

More information

FINANČNÁ DECENTRALIZÁCIA A JEJ VPLYV NA VÝVOJ DANE Z NEHNUTEĽNOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE

FINANČNÁ DECENTRALIZÁCIA A JEJ VPLYV NA VÝVOJ DANE Z NEHNUTEĽNOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE FINANČNÁ DECENTRALIZÁCIA A JEJ VPLYV NA VÝVOJ DANE Z NEHNUTEĽNOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE Financial decentralization and impact on development of property taxes in Slovak republic Erik Poláček 1 1 Slezská

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti European Union European Regional Development Fund Sharing solutions for better regional policies Politika súdržnosti Politika súdržnosti je najdôležitejšou investičnou politikou EÚ Zameriava sa na všetky

More information

Analýza významu kreatívnej ekonomiky pre ekonomický rast. Martin Macko

Analýza významu kreatívnej ekonomiky pre ekonomický rast. Martin Macko Analýza významu kreatívnej ekonomiky pre ekonomický rast. Martin Macko Bakalárska práca 2008 ABSTRAKT Cieľom tejto bakalárskej práce je primárne analyzovať stav a vývoj sektora kreativity a kultúry v

More information

Analýza systémov štátnych pôžičiek pre financovanie nákladov spojených so štúdiom na vysokých školách vo Veľkej Británii a v Austrálii

Analýza systémov štátnych pôžičiek pre financovanie nákladov spojených so štúdiom na vysokých školách vo Veľkej Británii a v Austrálii Analýza systémov štátnych pôžičiek pre financovanie nákladov spojených so štúdiom na vysokých školách vo Veľkej Británii a v Austrálii Zuzana Dančíková, spolupracovníčka inštitútu INEKO júl 2011 Za postrehy,

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

Prosím, vyberte jazyk

Prosím, vyberte jazyk Page 1 sur 10 Prosím, vyberte jazyk Slovak PRIESKUM SÚLADU S INICIATÍVOU SUPPLY CHAIN INITIATIVE 2016 Vitajte na webovej stránke agentúry Dedicated venovanej internetovému prieskumu. Internetová metodológia

More information

Vývoj platobného styku a zúčtovania medzi bankami v SR 1

Vývoj platobného styku a zúčtovania medzi bankami v SR 1 prof.ing.eva Horvátová, PhD. Katedra bankovníctva a medzinárodných financií Národohospodárska fakulta Ekonomická univerzita v Bratislave Vývoj platobného styku a zúčtovania medzi bankami v SR 1 Vývoj platobného

More information

Účtovná závierka podľa medzinárodných štandardov finančného výkazníctva a správa nezávislého audítora

Účtovná závierka podľa medzinárodných štandardov finančného výkazníctva a správa nezávislého audítora UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s. Účtovná závierka podľa medzinárodných štandardov finančného výkazníctva a správa nezávislého audítora K 31. decembru 2013 Účtovná závierka 2013 Správa nezávislého

More information

Organizácia azylovej a migračnej politiky v členských štátoch EÚ

Organizácia azylovej a migračnej politiky v členských štátoch EÚ Organizácia azylovej a migračnej politiky v členských štátoch EÚ Autor: Európska migračná sieť august 2010 Cieľom tejto štúdie EMN je poskytnúť prehľad o organizácii azylovej a migračnej politiky v členských

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU VPLYV FINANČNEJ KRÍZY NA VÝVOJ ÚROKOVEJ POLITIKY VO VYBRANÝCH BANKÁCH NA SLOVENSKU A V ČESKEJ REPUBLIKE Diplomová práca Študijný program:

More information

Záverečný účet Mesta Poprad za rok 2013

Záverečný účet Mesta Poprad za rok 2013 Záverečný účet Mesta Poprad za Názov organizácie: Mesto Poprad Štatutárny zástupca organizácie: Ing. Anton Danko, primátor mesta Sídlo organizácie: Nábrežie Jána Pavla II. 2802/3, 058 42 Poprad IČO: 00326470

More information

2016 Výročná správa Obsah Predslov predstavenstva 4 Profil spoločnosti 6 Slovenský lízingový trh v roku 2016 6 UniCredit Broker, s. r. o. 7 Charitatívne aktivity 8 Obchodné a hospodárske výsledky 8 Vývoj

More information

Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva

Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva Sociálne a ekonomické podmienky života študentov vysokých škôl v Európe s dôrazom na výsledky

More information

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried Umiestnenie maturantov v šk. roku 204/205 podľa tried TRIEDA: IV. A Technická univerzita Košice Fakulta elektrotechniky a 3 Fakulta baníctva, ekológie, 2 riadenia a geotechnológií Ekonomická fakulta Letecká

More information

OBSAH RIZIKOVÉ FAKTORY 1 ZODPOVEDNÉ OSOBY 3 ZÁKONNÍ AUDÍTORI 4 RIZIKOVÉ FAKTORY 4 INFORMÁCIE O EMITENTOVI 4 PREHĽAD PODNIKATEĽSKEJ ČINNOSTI 5 ORGANIZA

OBSAH RIZIKOVÉ FAKTORY 1 ZODPOVEDNÉ OSOBY 3 ZÁKONNÍ AUDÍTORI 4 RIZIKOVÉ FAKTORY 4 INFORMÁCIE O EMITENTOVI 4 PREHĽAD PODNIKATEĽSKEJ ČINNOSTI 5 ORGANIZA REGISTRAČNÝ DOKUMENT Bratislava, 9. máj 2008 OBSAH RIZIKOVÉ FAKTORY 1 ZODPOVEDNÉ OSOBY 3 ZÁKONNÍ AUDÍTORI 4 RIZIKOVÉ FAKTORY 4 INFORMÁCIE O EMITENTOVI 4 PREHĽAD PODNIKATEĽSKEJ ČINNOSTI 5 ORGANIZAČNÁ ŠTRUKTÚRA

More information

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 28. 6. 2012 COM(2012) 343 final 2012/0165 (COD)C7-0161/12 Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorým sa mení a dopĺňa rozhodnutie Rady 2003/17/ES predĺžením obdobia

More information

2017 Výročná správa UniCredit Bank Výročná správa 2017 3 Jedna banka, jedna UniCredit Sme jednoduchá úspešná celoeurópska komerčná banka s plnohodnotným korporátnym a investičným bankovníctvom, ktorá prináša

More information

PROCES REALIZÁCIE HUMANITÁRNEJ POMOCI SLOVENSKEJ REPUBLIKY

PROCES REALIZÁCIE HUMANITÁRNEJ POMOCI SLOVENSKEJ REPUBLIKY 19. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 21. - 22. máj 2014 PROCES REALIZÁCIE HUMANITÁRNEJ POMOCI SLOVENSKEJ

More information

ANALÝZA STAVU CESTOVNÉHO RUCHU NA BÁZE DEVÍZOVÝCH PRÍJMOV A DEVÍZOVÝCH VÝDAVKOV Z ČINNOSTI CESTOVNÉHO RUCHU V SR

ANALÝZA STAVU CESTOVNÉHO RUCHU NA BÁZE DEVÍZOVÝCH PRÍJMOV A DEVÍZOVÝCH VÝDAVKOV Z ČINNOSTI CESTOVNÉHO RUCHU V SR ANALÝZA STAVU CESTOVNÉHO RUCHU NA BÁZE DEVÍZOVÝCH PRÍJMOV A DEVÍZOVÝCH VÝDAVKOV Z ČINNOSTI CESTOVNÉHO RUCHU V SR ANALYSIS OF TOURISM STATUS BASED ON FOREIGN CURRENCY RECEIPTS AND FOREIGN CURRENCY EXPENDITURE

More information

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT Anna PETRUŠKOVÁ Technická univerzita v Košiciach, Ekonomická fakulta anna.petruskova@azet.sk Abstrakt

More information

Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie?

Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie? Publikácia vznikla s podporou Friedrich Ebert Stiftung Bratislava Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie? Darina Malová Erik Láštic Marek Rybář Bratislava 2005 Copyright: Darina

More information

REGISTRAČNÝ DOKUMENT. Všeobecná úverová banka, a. s.

REGISTRAČNÝ DOKUMENT. Všeobecná úverová banka, a. s. REGISTRAČNÝ DOKUMENT Všeobecná úverová banka, a. s. Bratislava, 10. október 2008 OBSAH RIZIKOVÉ FAKTORY 1 ZODPOVEDNÉ OSOBY 3 ZÁKONNÍ AUDÍTORI 4 RIZIKOVÉ FAKTORY 4 INFORMÁCIE O EMITENTOVI 4 PREHĽAD PODNIKATEĽSKEJ

More information

EBA/GL/2014/ decembra Usmernenia. o spoločných postupoch a metodikách postupu preskúmania a hodnotenia orgánmi dohľadu (SREP)

EBA/GL/2014/ decembra Usmernenia. o spoločných postupoch a metodikách postupu preskúmania a hodnotenia orgánmi dohľadu (SREP) EBA/GL/2014/13 19. decembra 2014 Usmernenia o spoločných postupoch a metodikách postupu preskúmania a hodnotenia orgánmi dohľadu (SREP) Obsah Zoznam obrázkov a tabuliek... 5 Usmernenia EBA o spoločných

More information

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU Národná banka Slovenska Imricha Karvaša 1 13 5 Bratislava www.nbs.sk research@nbs.sk október ISSN 55-977 Práca neprešla jazykovou úpravou. Všetky

More information

360 pohľad do reálneho života

360 pohľad do reálneho života 360 pohľad do reálneho života Výročná správa a účtovná závierka za rok 2015 Viem, že na to nie je najvhodnejší čas, ale musím si skontrolovať svoje financie. Poďme hovoriť o finančnom poradenstve kdekoľvek

More information

Štatút Príspevkový doplnkový dôchodkový fond AXA d.d.s., a.s., príspevkový d.d.f. (úplné znenie)

Štatút Príspevkový doplnkový dôchodkový fond AXA d.d.s., a.s., príspevkový d.d.f. (úplné znenie) Štatút Príspevkový doplnkový dôchodkový fond AXA d.d.s., a.s., príspevkový d.d.f. (úplné znenie) Upozornenie: Štatút Príspevkového doplnkového dôchodkového fondu AXA d.d.s., a.s., príspevkový d.d.f., sa

More information

Z OBSAHU Úvodné slovo /2/ Ekonomický komentár /3/ Makroekonomika /4/ Zahraničie /5/ Osobnosti /6/ Mladí a veda /7/ Jubileum /8/ Európska únia /8/

Z OBSAHU Úvodné slovo /2/ Ekonomický komentár /3/ Makroekonomika /4/ Zahraničie /5/ Osobnosti /6/ Mladí a veda /7/ Jubileum /8/ Európska únia /8/ Júl august 2012 Číslo 7 8 Ročník X RECENZOVANÉ Z OBSAHU Úvodné slovo /2/ Ekonomický komentár /3/ Makroekonomika /4/ Zahraničie /5/ Osobnosti /6/ Mladí a veda /7/ Jubileum /8/ Európska únia /8/ 2...Úvodne

More information

Analýza vybraných ekonomických aspektov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie

Analýza vybraných ekonomických aspektov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie Analýza vybraných ekonomických aspektov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie Analysis of Some Economical Aspect of Exit the Great Britain from the European Union Ján VRAVEC Abstrakt Článok pojednáva

More information

Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR a konkurencie schopnosť ekonomiky

Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR a konkurencie schopnosť ekonomiky 2014 Autorský kolektív: Conorto Roman, Dlhopolček Juraj, Kopečný Pavol, Maxin Radovan, Tonka Vladimír, Tvrdoň Ján, Vajdová Eleonóra, Vyšný Tomáš Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR

More information

Porovnanie DPH v rámci V4

Porovnanie DPH v rámci V4 Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra bankovníctva a poisťovníctva Porovnanie DPH v rámci V4 (podtitul práce) Bakalárska práca Autor: Lukáš Danko Bankový

More information

VYBRANÉ ASPEKTY BEZPEČNOSTI AKO SÚČASTI KVALITY ŽIVOTA

VYBRANÉ ASPEKTY BEZPEČNOSTI AKO SÚČASTI KVALITY ŽIVOTA VYBRANÉ ASPEKTY BEZPEČNOSTI AKO SÚČASTI KVALITY ŽIVOTA SELECTED ASPECTS OF SAFETY AS A PART QUALITY OF LIFE Ing. Jozef Kubas Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta bezpečnostného inžinierstva, Katedra Bezpečnostného

More information

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava Akčný plán boja proti suchu Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava 2 Obsah prezentácie Medzinárodný kontext Akčné plány boja proti suchu - príklady Prípravné stretnutie Ďalšie kroky Kontakty

More information

Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 31.5.2017 COM(2017) 278 final 2017/0121 (COD) Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorou sa mení smernica 2006/22/ES, pokiaľ ide o požiadavky týkajúce sa dodržiavania

More information

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

Stratégia vykonávania, postupovania a alokácie pokynov

Stratégia vykonávania, postupovania a alokácie pokynov VÚB, a.s., Mlynské nivy 1, 829 90 Bratislava 25 Obch. reg.: Okresný súd Bratislava 1 Oddiel: Sa, vložka č.: 341/B, IČO: 31320155 BIC: SUBASKBX, www.vub.sk Stratégia vykonávania, postupovania a alokácie

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2121046 PROGRAMOVÉ ROZPOČTOVANIE NA KOMUNÁLNEJ ÚROVNI 2010 Ildikó Šóšová, Bc. SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA

More information

Ako Európania rozumejú demokracii a ako ju hodnotia:

Ako Európania rozumejú demokracii a ako ju hodnotia: Ako Európania rozumejú demokracii a ako ju hodnotia: Topline výsledky zo. kola Európskej sociálnej sondy ESS topline výsledky série Problematika 2 ESS topline výsledky série () Prístup k Európskej sociálnej

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2119132 PRÍSTUPY MIESTNYCH SAMOSPRÁV K OVPLYVŇOVANIU ÚROVNE MIESTNYCH DANÍ (MALÉ OBCE) 2010 Bc. Tatiana Ďurišová

More information

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 7. 8. 2015 COM(2015) 397 final Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o uvoľnení prostriedkov z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (žiadosť z Talianska

More information

Analýza zadlženosti slovenských domácností Analysis of Indebtedness of Slovak Households

Analýza zadlženosti slovenských domácností Analysis of Indebtedness of Slovak Households Analýza zadlženosti slovenských domácností Analysis of Indebtedness of Slovak Households Ján VRAVEC Abstrakt Článok pojednáva o zadlženosti slovenských domácností, ktorá sa v posledných rokoch stáva vážnym

More information

1. Schválenie programu Schválenie bodov I v prílohe

1. Schválenie programu Schválenie bodov I v prílohe Rada Európskej únie V Bruseli 24. apríla 2017 (OR. en) 8381/17 OJ CRP1 15 PREDBEŽNÝ PROGRAM Predmet: 2 625. zasadnutie VÝBORU STÁLYCH PREDSTAVITEĽOV (časť I) Dátum: 26. apríla 2017 Čas: 10.00 hod. Miesto:

More information

Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska

Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska Ladislav Macháček 1 Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave European Integration A Challenge for the Young Slovak Generation The ICCS 2009 international

More information

Ako. Radovan Ďurana. urcit cenu sociálnej sluzby?

Ako. Radovan Ďurana. urcit cenu sociálnej sluzby? Ako Radovan Ďurana urcit cenu sociálnej sluzby? Radovan Ďurana Ako urcit cenu sociálnej sluzby? 2017 Za cenné rady a trpezlivosť by som chcel poďakovať Márii Machajdíkovej a všetkým ochotným ľuďom, ktorí

More information

Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie. Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation

Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie. Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation Ľubica Lešková - Juraj Čorba - Milan Majerník Ekonomická univerzita

More information

Ceny nehnuteľností tak skoro nepribrzdia 2. Verejné financie nie sú v dobrej kondícií 4. m e s a č n í k november Kontakty:

Ceny nehnuteľností tak skoro nepribrzdia 2. Verejné financie nie sú v dobrej kondícií 4. m e s a č n í k november Kontakty: m e s a č n í k november 216 Ceny nehnuteľností tak skoro nepribrzdia 2 Mix dostupných úverov a optimistické ekonomické vyhliadky vytvárajú veľmi priaznivé podmienky na očakávanie rastu cien nehnuteľností

More information

ZADÁVANIE ZMLÚV O SLUŽBÁCH VO VEREJNOM ZÁUJME THE AWARDING PUBLIC SERVICE CONTRACTS

ZADÁVANIE ZMLÚV O SLUŽBÁCH VO VEREJNOM ZÁUJME THE AWARDING PUBLIC SERVICE CONTRACTS ZADÁVANIE ZMLÚV O SLUŽBÁCH VO VEREJNOM ZÁUJME THE AWARDING PUBLIC SERVICE CONTRACTS Miloš Poliak 1 Anotácia: Príspevok rozoberá problematiku zadávania zmlúv o službách vo verejnom záujme. V prvej časti

More information

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli KOM(2010) 715/4 OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV Stratégia Európskej únie pre podunajskú

More information

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky VPLYV VZDELÁVANIA UČITEĽOV NA MIERU VYUŽÍVANIA DYNAMICKÝCH GEOMETRICKÝCH SYSTÉMOV V MATEMATICKEJ EDUKÁCII THE IMPACT OF TEACHERS TRAINING

More information

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob.

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob. ZIMA 2017/18 Zimná akcia trvá od 1. 11. 2017 do 28. 2. 2018 alebo do vypredania zásob. SHE 71 MS 170 RE 88 HSE 42 99 109 MS 170 HT 133 749 799 Vyvetvovacie píly STIHL HT 56 C-E 469, 449, STIHL HT 133 799,

More information

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU 253 PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU Mišúnová Ema - Mišún Ľuboš doc.rndr. Ema Mišúnová, CSc. Katedra VSaRR, NHF EU, Bratislava, e-mail: misunova@euba.sk

More information

DOKUMENT EURÓPSKEJ BANKY PRE OBNOVU A ROZVOJ STRATÉGIA PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU

DOKUMENT EURÓPSKEJ BANKY PRE OBNOVU A ROZVOJ STRATÉGIA PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU DOKUMENT EURÓPSKEJ BANKY PRE OBNOVU A ROZVOJ STRATÉGIA PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU Schválená Radou riadiťeľov dňa 28. júna 2006 OBSAH ZOZNAM SKRATIEK...4 ZHRNUTIE...Error! Bookmark not defined. 1. PORTFÓLIO

More information

Transakcie s poľnohospodárskou pôdou v Európskom a svetovom meradle Transactions in agricultural land in the European and global scale

Transakcie s poľnohospodárskou pôdou v Európskom a svetovom meradle Transactions in agricultural land in the European and global scale Transakcie s poľnohospodárskou pôdou v Európskom a svetovom meradle Transactions in agricultural land in the European and global scale Marián KOVÁČIK Abstract Role of the agricultural land is twofold on

More information

Prinášame konkrétne riešenia skutočných potrieb.

Prinášame konkrétne riešenia skutočných potrieb. Prinášame konkrétne riešenia skutočných potrieb. 2011 Výročná správa Každý deň nám život prináša nové výzvy a príležitosti. A každý deň so sebou prináša nové otázky týkajúce sa aj našich materiálnych

More information

ODBORNÝ BANKOVÝ ČASOPIS SEPTEMBER 1999 ROČNÍK 7 BANKING JOURNAL SEPTEMBER 1999 VOLUME VII

ODBORNÝ BANKOVÝ ČASOPIS SEPTEMBER 1999 ROČNÍK 7 BANKING JOURNAL SEPTEMBER 1999 VOLUME VII ODBORNÝ BANKOVÝ ČASOPIS SEPTEMBER 1999 ROČNÍK 7 BANKING JOURNAL SEPTEMBER 1999 VOLUME VII NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA NATIONAL BANK OF SLOVAKIA Prehľad vzdelávacích podujatí Inštitútu bankového vzdelávania

More information

ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov. Jaroslava Stašková. Bratislava

ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov. Jaroslava Stašková. Bratislava ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov Jaroslava Stašková Bratislava 4.6.-5.6.2018 ECTS ako systém na prenos - začiatky ECTS v roku 1989 v rámci programu Erasmus Pilotný projekt systém

More information

Metodický pokyn CKO č. 2. programové obdobie

Metodický pokyn CKO č. 2. programové obdobie Centrálny koordinačný orgán Úrad vlády SR Metodický pokyn CKO č. 2 programové obdobie 2014-2020 Aktualizácia č. 1 Vec: Metodický pokyn k výkonnostnej rezerve a výkonnostnému rámcu Určené pre: riadiace

More information

Konsolidovaná výročná správa r o Č n á s p r á v a

Konsolidovaná výročná správa r o Č n á s p r á v a Konsolidovaná výročná správa 2010 r o Č n á s p r á v a 2 0 1 0 v Ý r o Č n á I N D I V I D U Á L N A A K o n s o l i d o v a n á s p r á v a 2 0 1 0 1 best hotel properties, a.s. 2 Konsolidovaná výročná

More information

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ VRCHOLOVÉHO SPORTU NA SLOVENSKU

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ VRCHOLOVÉHO SPORTU NA SLOVENSKU Masarykova univerzita Fakulta sportovních studií Studijní obor: Management sportu MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ VRCHOLOVÉHO SPORTU NA SLOVENSKU Financing options of the top sport in Slovakia Diplomová práce Vedoucí

More information

Rómovia: Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili úsilie zamerané na integráciu

Rómovia: Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili úsilie zamerané na integráciu EURÓPSKA KOMISIA TLAČOVÁ SPRÁVA V Bruseli 26. júna 2013 Rómovia: Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili úsilie zamerané na integráciu Európska komisia vyzvala členské štáty, aby splnili svoje

More information

Štvrtá kvantitatívna dopadová štúdia novej regulácie v poistnom sektore

Štvrtá kvantitatívna dopadová štúdia novej regulácie v poistnom sektore 1 Predkladacia správa k smernici Európskeho parlamentu a Rady o začatí a vykonávaní priameho poistenia a zaistenia, verzia COM(2008) 119 final. Štvrtá kvantitatívna dopadová štúdia novej regulácie v poistnom

More information

Vplyv Európskej únie na legislatívu Slovenskej republiky

Vplyv Európskej únie na legislatívu Slovenskej republiky Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra práva a spoločenských vied Vplyv Európskej únie na legislatívu Slovenskej republiky Influence of European Union on legislation

More information

MENA. 2.1 Mena a jej charakteristiky

MENA. 2.1 Mena a jej charakteristiky 2 MENA 2.1 Mena a jej charakteristiky Menou alebo menovou sústavou rozumieme sústavu peňažných prostriedkov (peňazí) a prostriedkov bezhotovostných platieb (šeky, platobné karty), ktoré skutočne obiehajú

More information

HDP na obyv. EUR. HDP v mil. Eur v PKS

HDP na obyv. EUR. HDP v mil. Eur v PKS 13.1.2.1. Košický kraj v súvislostiach EÚ Slovensko je od 1. mája 2004 členom Európskej únie, od 21. decembra 2007 je členom Schengenského priestoru. Od 1. januára 2009 je 16. členom Európskej menovej

More information

DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU

DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU Strategy for the Danube Region Základné informácie Štruktúra a priority Koordinácia Akčný plán, príklady Možnosti financovania Kancelária Horizont 2020 SPU v Nitre Kontakt: martin.valach@uniag.sk

More information

Analýza dopadov zavedenia regulácie mnohostranných výmenných poplatkov na ekonomické subjekty v SR. Róbert Kičina Matej Tunega

Analýza dopadov zavedenia regulácie mnohostranných výmenných poplatkov na ekonomické subjekty v SR. Róbert Kičina Matej Tunega Analýza dopadov zavedenia regulácie mnohostranných výmenných poplatkov na ekonomické subjekty v SR Róbert Kičina Matej Tunega Bratislava, jún 2013 Analýza dopadov zavedenia regulácie mnohostranných výmenných

More information

Hodnotenie Sociálnych Vplyvov

Hodnotenie Sociálnych Vplyvov Spoločná Previerka Sociálnej Ochrany a Sociálnej inklúzie a Hodnotenie sociálnej Inklúzie Hodnotenie Sociálnych Vplyvov Slovenská republika, Syntetická Správa V mene Európskej komisie DG Zamestnanosť,

More information

Postoje slovenskej a európskej mládeže k imigrácii a kultúrnej diversite

Postoje slovenskej a európskej mládeže k imigrácii a kultúrnej diversite Postoje slovenskej a európskej mládeže k imigrácii a kultúrnej diversite Ladislav Macháček, Sociologický ústav SAV,Bratislava Lyn Jamieson, Edinburgská univerzita, Edinburgh Európa: pevnosť, kotol, spoločenstvo

More information

Zoznam smerníc ES a nariadení vlády SR

Zoznam smerníc ES a nariadení vlády SR Zoznam smerníc ES a nariadení vlády SR Vláda Slovenskej republiky podľa 9 ods. 3 a 12 ods. 5 zákona č. 264/1999 Z. z. o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody a o zmene a doplnení niektorých

More information

AXA investiční společnost a.s.

AXA investiční společnost a.s. AXA investiční společnost a.s. Polročná správa stav k 30. 6. 2018 Údaje o investičnej spoločnosti, ktorá obhospodaruje podielové fondy Obchodná spoločnosť: AXA investiční společnost a.s. IČ: 64579018 Sídlo:

More information

slovenských žiakov 7,5 bodu nad priemerom krajín OECD Graf 1

slovenských žiakov 7,5 bodu nad priemerom krajín OECD Graf 1 Definícia životnej pohody žiaka v štúdii PISA 2015 sa vzťahuje na duševné, poznávacie, sociálne a fyzické prosperovanie a schopnosti, ktoré žiaci potrebujú, aby žili šťastný a plnohodnotný život. Definícia

More information

ÚSTAVNOPRÁVNE ASPEKTY PREDNOSTI PRÁVNE ZÁVÄZNÝCH AKTOV EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV A EURÓPSKEJ ÚNIE PRED ZÁKONMI SLOVENSKEJ REPUBLIKY

ÚSTAVNOPRÁVNE ASPEKTY PREDNOSTI PRÁVNE ZÁVÄZNÝCH AKTOV EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV A EURÓPSKEJ ÚNIE PRED ZÁKONMI SLOVENSKEJ REPUBLIKY ÚSTAVNOPRÁVNE ASPEKTY PREDNOSTI PRÁVNE ZÁVÄZNÝCH AKTOV EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV A EURÓPSKEJ ÚNIE PRED ZÁKONMI SLOVENSKEJ REPUBLIKY LEGALLY BINDING ACTS OF THE EC AND EU CONSTITUTIONAL ASPECTS OF PRECEDENCE

More information

Cezhraničné premiestnenie sídla obchodnej spoločnosti z hľadiska praxe

Cezhraničné premiestnenie sídla obchodnej spoločnosti z hľadiska praxe bulletin 37 Cezhraničné premiestnenie sídla obchodnej spoločnosti z hľadiska praxe JUDr. Veronika Michalíková, MBA Právo usadiť sa predstavuje dôležitý prvok slobody pohybu osôb v rámci jednotného vnútorného

More information

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU Národná banka Slovenska www.nbs.sk Imricha Karvaša 1 813 25 Bratislava research@nbs.sk júl ISSN 1337-5830 Práca neprešla jazykovou úpravou. Všetky

More information

Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku

Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku 2014 Národná stratégia bola vyvinutá v rámci projektu SEEMIG Managing Migration and its Effects in SEE Transnational

More information

NÁRODNÁ SPRÁVA: SLOVENSKÁ REPUBLIKA

NÁRODNÁ SPRÁVA: SLOVENSKÁ REPUBLIKA Candidate Countries Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 2004.1 VEREJNÁ MIENKA V KANDIDÁTSKYCH KRAJINÁCH Zber údajov: február- marec 2004 Publikované: júl 2004 Candidate Countries Eurobarometer

More information

Verejné financie ako stimulant rastu kapitálu spoločnosti. Seminárna práca

Verejné financie ako stimulant rastu kapitálu spoločnosti. Seminárna práca Seminárna práca 1 Verejné financie ako stimulant rastu kapitálu spoločnosti Seminárna práca Radúz Morsztýn Financie a mena MB300 Ing. Daniela Maťovčíková 29.5.2009 Seminárna práca 2 Obsah Abstrakt... 3

More information

Regióny. chudoby. na slovensku. Anton michálek, Peter podolák a kol.

Regióny. chudoby. na slovensku. Anton michálek, Peter podolák a kol. Regióny chudoby na slovensku Anton michálek, Peter podolák a kol. regióny chudoby na Slovensku Geografický ústav SAV 2016 REGIÓNY CHUDOBY NA SLOVENSKU REGIONS OF POVERTY IN SLOVAKIA Editori / Editors Anton

More information

BYTOVÁ POLITIKA VO VYBRANEJ KRAJINE EÚ.

BYTOVÁ POLITIKA VO VYBRANEJ KRAJINE EÚ. doc. Ing. Mária Zúbková, PhD. 1 BYTOVÁ POLITIKA VO VYBRANEJ KRAJINE EÚ. HOUSING POLICY IN THE CONCRETE COUNTRY OF EU. Abstract An aim of this article is to describe the system of housing policy in one

More information

PRÍLOHA 10. PONUKY EURAIL GROUP GIE

PRÍLOHA 10. PONUKY EURAIL GROUP GIE Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. Strana 1 z 25 PRÍLOHA 10. PONUKY EURAIL GROUP GIE Osobitné prepravné podmienky platné v medzinárodnej preprave pre sieťové cestovné lístky skupiny EURAIL GROUP GIE

More information

BANDLEROVÁ Anna,(SR) - TAKÁ CS-GYORGY Katalin, (MR) LAZÍKOVÁ Jarmila, (SR)

BANDLEROVÁ Anna,(SR) - TAKÁ CS-GYORGY Katalin, (MR) LAZÍKOVÁ Jarmila, (SR) ZHODY A ROZDIELY VO VÝ VOJI MAJETKOVEJ ŠTRUKTÚRY A VO VLASTNÍCTVE K POĽNOHOSPODÁ RSKEJ PÔ DE V KRAJINÁ CH V4 SIMILARITIES AND DIFFERENCES IN THE TREND OF PROPERTY STRUCTURE AND LAND USE IN THE V4 COUNTRIES

More information

ŠTÁTNEJ POMOCI NA OCHRANU ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA

ŠTÁTNEJ POMOCI NA OCHRANU ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA SCHÉMA ŠTÁTNEJ POMOCI NA OCHRANU ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA v oblasti znižovania znečisťovania ovzdušia a zlepšenia jeho kvality pre programové obdobie 2014-2020 v znení dodatku č. 1 SA.42133 Schéma štátnej

More information

Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014

Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014 Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014 Slovenská agentúra pre cestovný ruch (ďalej SACR ) vypracovala, na základe schválenej Marketingovej stratégie SACR na roky 2014

More information

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina Lukáš Urban FOND MIKROPROJEKTOV Trenčín, 2015 Meno a priezvisko autora: Názov práce: Názov práce v angličtine: Katedra: Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina

More information

Právní ROZPRAVY 2013 INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON LAW AND LAW STUDIES "PRAVNI ROZPRAVY LAW CHANGEOVERS"

Právní ROZPRAVY 2013 INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON LAW AND LAW STUDIES PRAVNI ROZPRAVY LAW CHANGEOVERS Reviewed Proceedings of the International Scientific Conference on Právní ROZPRAVY 2013 INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON LAW AND LAW STUDIES "PRAVNI ROZPRAVY 2013 - LAW CHANGEOVERS" vol. III. February

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Číslo 4, ročník 6., vydané v júni 2018 ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke:

More information

výročná správa za rok 2012

výročná správa za rok 2012 výročná správa za rok 2012 AXA investiční společnosť, a.s. AXA investiční společnost a.s., Lazarská 13/8, 120 00 Praha 2, Česká republika AXA linka: +420 292 292 292, Fax: +420 225 021 200, E-mail: info@axa.cz,

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Diplomová práca FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Andrej Moravčík

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Diplomová práca FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Andrej Moravčík SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Diplomová práca 2008 Andrej Moravčík SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD.

More information

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Cyperská republika (CY)

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Cyperská republika (CY) EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Cyperská republika Základné údaje Všeobecné informácie o krajine Názov štátu: Rozloha: Cyperská republika (CY) 9 251 km 2 - z toho 58,38% územia ostrova pod kontrolou

More information

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2009

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2009 ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2009 VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU, N.O. VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU, N.O. BRATISLAVA

More information

Sprievodca k manuálu v podmienkach SR

Sprievodca k manuálu v podmienkach SR Sprievodca k manuálu v podmienkach SR September 2009 Doplňujúce informácie pre pedagógov využívajúcich manuál Nepohodlná pravda v triede Vydali Priatelia Zeme-CEPA Banská Bystrica, 2009 Text: Juraj Zamkovský

More information