KNOWLEDGE ECONOMY AND AGRICULTURE IN THE NITRA REGION ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI

Size: px
Start display at page:

Download "KNOWLEDGE ECONOMY AND AGRICULTURE IN THE NITRA REGION ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI"

Transcription

1 KNOWLEDGE ECONOMY AND AGRICULTURE IN THE NITRA REGION ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI Mária FÁZIKOVÁ, Martin MARIŠ Department of Regionalism and Rural development Faculty of European Studies and Regional Development, Slovak Agricultural University in Nitra maria.fazikova@uniag.sk/martin.maris@uniag.sk Abstract / Abstrakt Agricultural development largely depends on how succesfully,there are in this branch of economy, generated and applied knowledge. Investment in knowledge, particularly in the form of scientific knowledge and technology is crucially influenced by the introduction of the principles of balanced and sustainable land management. However, at present the conditions for agricultural development vary significantly. The level of traditional agricultural science, technology and knowledge enhancement system is not adequate to accelerate innovations in agriculture. Keywords / Kľúčové slová: innovation in agriculture, knowledge economy, innovation performance, innovation barriers 1 ÚVOD Poľnohospodárstvo v 21. storočí prešlo významnými zmenami, ktoré kvôli zachovaniu konkurencieschopnosti vyžadujú významné inovačné zmeny. Najvýznamnejšou zmenou je, že rozvoj poľnohospodárstva je ťahaný globálnym dopytom, nie produkciou, tak ako to bolo v minulosti. Trh vyžaduje výrobky s vyššou pridanou hodnotou. 1 Centralizovaný štátny poľnohospodársky výskum len ťažko hľadá odpovede na túto výzvu. Trhové prostredie pre poľnohospodárske produkty sa dynamicky mení. Poľnohospodári, ak chcú prežiť, musia nepretržite inovovať. Je to súkromný sektor, ktorý nepretržite generuje znalosti, inovácie a technológie. Úloha 1 Bhargouti et al Barghouti, S. Kane, K. Sorby, and M. Ali Agricultural Diversification for the Poor: Guidelines for Practitioners. Agriculture and Rural Development Discussion Paper 1. World Bank, Washington DC.

2 ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI súkromného sektora pri zavádzaní inovácií do poľnohospodárstva teda neustále rastie. Exponenciálny rast informačných a komunikačných technológií uľahčil prístup k iným typom informácií a znalostí. 2 Významne sa mení vzdelanostná štruktúra pracovníkov v poľnohospodárstve. Rastie podiel vysokokvalifikovaných ľudí so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním. Poľnohospodárstvo sa čím ďalej tým viac začleňuje do globálneho trhu. Domáci trh už nie je jediným, ktorý určuje dopyt po poľnohospodárskych produktoch. Výsledkom je že znalosti dovezené prostredníctvom poľnohospodárskych produktov zo zahraničia môžu byť významnejšie ako doma generované znalosti. Cieľom príspevku je poskytnúť pohľad na problematiku inovácií v poľnohospodárskych podnikoch Nitrianskeho kraja. Metodickým nástrojom na získanie primárnych podkladových údajov bol dotazník, ktorý bol distribuovaný v roku 2010 medzi všetky (456) poľnohospodárske podniky Nitrianskeho kraja, poberajúce niektorú z foriem podpory spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Dotazníky boli distribuované poštou a ovou poštou. Celková návratnosť dotazníkov bola veľmi nízka (47), z čoho do spracovania bolo, vzhľadom na nedostatky vo vypĺňaní zahrnutých 33 dotazníkov. Tieto však prezentujú všetky právne formy hospodárenia na poľnohospodárskej pôde (obchodné spoločnosti, poľnohospodárske družstvá, súkromne hospodáriaci roľníci), aj všetky veľkostné skupiny poľnohospodárskych podnikov (malé podniky s výmerou obhospodarovanej poľnohospodárskej pôdy do 200 ha, stredné podniky s výmerou ha, veľké podniky s výmerou nad 1000 ha). 2 INOVÁCIE V POĽNOHOSPODÁRSKYCH PODNIKOCH V NITRIANSKOM KRAJI V Nitrianskom kraji sa nachádzajú najprodukčnejšie pôdy v SR s najvyššou hodnotou pre pozemkové úpravy. Priemerný produkčný potenciál poľnohospodárskej pôdy je 68,6 bodov, pričom priemer za Slovensko predstavuje 44,4 bodov. Vysoký produkčný potenciál poľnohospodárstva v Nitrianskom kraji z neho robí strategické odvetvie, nakoľko sa tu vyprodukuje 1/3 všetkej poľnohospodárskej produkcie vyrobenej v SR. V tomto kraji je súčasne najvyššia zamestnanosť v poľnohospodárstve spomedzi všetkých krajov v SR, aj najvyšší počet poľnohospodárskych podnikov. Táto situácia však generuje rozvojové problémy Nitrianskeho kraja. Poľnohospodárstvo je odvetvie, ktoré je charakteristické nízkou tvorbou pridanej hodnoty. Zvyšovanie podielu pridanej hodnoty sa dosahuje až v procese spracovávania poľnohospodárskych surovín. Paradoxom Nitrianskeho kraja je, že napriek vysokej poľnohospodárskej produkcii, nachádza sa tu málo spracovateľských kapacít, čím sa znižuje potenciál regiónu pre rast pridanej hodnoty. Regionálny trh s poľnohospodárskymi produktmi 2 Napr. rozvoj GSP a geografických informačných systémov umožnili presné sledovanie a predpovedanie veľkosti produkcie v jednotlivých častoach sveta.

3 neexistuje, poľnohospodárske podniky sú napojené na národné a globálne trhy. Sú tak vystavené enormnému konkurenčnému tlaku, s ktorým sa vysporiadavajú rôzne. Tlak globálnych trhov na znižovanie cien poľnohospodárskych surovín núti poľnohospodárske podniky najmä k technologickým a procesným inováciám, ktoré im umožňujú zvyšovať produktivitu práce. Neustále roztváranie cenových nožníc medzi rastúcimi cenami vstupov do poľnohospodárstva a stagnujúcimi, resp. znižujúcimi sa cenami výrobkov spôsobujú neustále znižovanie ziskov poľnohospodárskych podnikov a tým aj ich pridanej hodnoty. To ich núti znižovať vstupné náklady a siahať tak po nových možnostiach výroby. 2.1 Význam zavádzania inovácií pre poľnohospodárske podniky Väčšina respondovaných poľnohospodárskych podnikov (viac ako 80 %) považuje v rámci firemnej stratégie zavádzanie inovácií za dôležité až veľmi dôležité. Najväčší význam prikladajú inováciám pri voľbe firemnej stratégie malé podniky s výmerou poľnohospodárskej pôdy do 200 ha. Tieto podniky, vzhľadom k nízkej koncentrácii kapitálu, pôdy aj pracovných síl majú nízku schopnosť presadiť sa na trhoch vysokými objemami produkcie (ako to robia veľké podniky), preto sú odberateľmi tlačení k neustálemu znižovaniu odbytových cien, čo ich spätne vedie k vyššej inovačnej aktivite. 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Zanedbateľné Nie je dôležité Dôležité Veľmi dôležité Obrázok 1 Význam zavádzania inovácií pre firmy Napriek tomu že veľká väčšina manažérov poľnohospodárskych podnikov chápe význam inovácií a pre rozvoj firmy ich pokladá za dôležité až veľmi dôležité, so skutočný zavádzaním inovácií majú určité problémy, V období rokov zaviedlo produktové, procesné, resp. marketingové inovácia cca 70 % sledovaných poľnohospodárskych podnikov, pričom najnižšiu inovačnú aktivitu (60 %) deklarovali stredne veľké poľnohospodárske podniky (s výmerou ha obhospodarovanej poľnohospodárskej pôdy).

4 ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Nie Áno Obrázok 2 Podiel poľnohospodárskych podnikov ktoré v období rokov inovovali 2.2 Faktory podnecujúce inovácie v poľnohospodárskych podnikoch Hlavnými pohnútkami podnikov pri realizácii inovačných aktivít vo svojej firemnej štruktúre je predovšetkým zachovanie postavenia na trhu a dosahovanie konkurencieschopnosti na domácich aj zahraničných trhoch. Inovácie uvedených štruktúr prinesú pre podnik zníženie finančných nákladov, zjednodušenie výrobného procesu, resp. zvýšenie výnosov z predaja tovarov alebo služieb. Pre vybrané poľnohospodárske podniky v Nitrianskom kraji je dôležité z hľadiska inovatívnosti predovšetkým zachovanie a posilnenie trhovej pozície. Motívy poľnohospodárskych podnikov pre vývoj nových výrobkov/služieb/postupov sa líšia vzhľadom na ich veľkosť., kapitálovo silné podniky, s vysokou koncentráciou poľnohospodárskej pôdy a vysokým objemom produkcie, majú priaznivejšiu vyjednávaciu pozíciu oproti odberateľom. Nie sú nútené pristupovať na nevýhodné, časovo obmedzené zmluvy. Ich záujmom je rozšíriť si svoj trhový areál, prípadne preniknúť na nové trhy. poľnohospodárske podniky sú neustále vytláčané z trhu domácou aj zahraničnou konkurenciou, preto základným motívom pre ich inovácie je zachovanie si postavenia na trhu.

5 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Zachovanie postavenia na trhu Posilnenie trhovej pozície Preniknutie na trh Iné Obrázok 3 Pohnútky podnikov pre zavádzanie inovácií 2.4 Informačné zdroje podnikov pre vznik inovácií I keď väčšina poľnohospodárskych podnikov inovuje, ani jeden nemožno označiť ako inovačný líder. a stredné poľnohospodárske podniky síce uvádzajú, že majú vlastné vývojové pracovisko, ktoré je sčasti pôvodcom inovácií, ide tu však o prispôsobovanie nápadov prinesených z externého prostredia. V niektorých prípadoch ich možno označiť ako inovačných nasledovníkov alebo skôr ako miernych inovátorov. Väčšina inovácií zavádzaných vo veľkých a stredných poľnohospodárskych podnikoch má pôvod v zahraničí, a dostáva sa prostredníctvom slovenských zastupiteľstiev, predávajúcich najmä technológie, techniku, chemikálie, biologický materiál a aditíva, do poľnohospodárskych podnikov. Tieto firmy sú mnohokrát iniciátorom a sprostredkovateľom moderných a inovatívnych možností, ktoré umožňujú zlepšovať poľnohospodársku výrobu. Slovenské výskumné inštitúcie centralizované v rámci rezortu pôdohospodárstva nie sú schopné svojimi kapacitami, infraštruktúrnou vybavenosťou ani ľudským potenciálom konkurovať veľkým zahraničným inštitúciám finančne podporovaným veľkými súkromnými firmami. Univerzitný poľnohospodársky výskum si udržiava určité pozície najmä v niektorých veľkých poľnohospodárskych podnikoch, najmä v tých kde manažment týchto podnikov má univerzitné poľnohospodárske vzdelanie a pretrvávajúce najmä osobné kontakty s vedeckými pracovníkmi univerzity. Zdrojom inovácií v malých podnikoch sú najmä vyššie spomenuté slovenské zastupiteľstvá zahraničných firiem. V týchto firmách je však dôležité aj rezortné poradenstvo a rezortné výskumné inštitúcie. Poľnohospodárske podniky neuvádzajú kontakty so Slovenskou akadémiou vied, žiadnou zahraničnou akadémiou vied resp. zahraničnou výskumnou inštitúciou.

6 ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Univerzita alebo VŠ pôsobiaca v SR Výskumná inštitúcia pôsobiaca v SR Iná zahraničná firma Iná firma pôsobiaca v SR Vlastné vývojové pracovisko Obrázok 4 Najvýznamnejšie informačné zdroje z ktorých podniky čerpajú nápady 2.5 Bariéry inovačného procesu v poľnohospodárskych podnikoch Bariéry inovatívnosti mikroekonomického prostredia vyplývajú na jednej strane zo vzťahu so subjektmi, organizáciami a orgánmi, s ktorými je podnik v bezprostrednom styku teda dodávatelia, odberatelia, konkurenti, inštitúcie, verejnosť atď. (vonkajšie bariéry), na druhej strane z uplatňovaného inovačného manažmentu (vnútorné bariéry). Všetky poľnohospodárske podniky, bez ohľadu na ich veľkosť a kapitálovú silu uvádzajú ako najvýznamnejšie inovačné bariéry vysoké náklady na vlastné inovácie a nedostatok finančných zdrojov na nákup inovácií zvonka. Medzi jednotlivými veľkostnými skupinami poľnohospodárskych podnikov sú v tomto stanovisku malé rozdiely. Pre stredne veľké a malé poľnohospodárske podniky je významnou bariérou aj nedostatok kvalifikovaných pracovných síl. Menšie podniky majú malú ochotu púšťať sa najmä do finančného rizika spojeného s neistým výsledkom inovačného procesu. Poľnohospodárske podniky stavajú na istote odbytu, marketing svojich produktov majú všeobecne málo rozvinutý, preto sa nechcú púšťať ani do rizika spojeného s predajom inovovaných produktov. Časť firiem odrádza zložitosť administratívneho a regulačného prostredia, najmä administratíva spojená s nákupom licencií, resp. administratíva a výška poplatkov spojená s prihlasovaním patentov.

7 Stre 0% 20% 40% 60% 80% 100% Vysoké náklady Nedostatok finančných zdrojov Nedostatok kvalifikovaných síl Príliš veľké riziko Príliš veľká domáca konkurencia Nedostatok kooperačných partnerov medzi firmami Neistý dopyt po inovatívnych produktoch a službách Zložitosť administratívneho/regulačného prostredia Nepotrebujeme inovovať, firma je úspešná Iné Obrázok 5 Bariéry brániace poľnohospodárskym podnikom v inovačných aktivitách 2.6 Podpora poľnohospodárskych podnikov v oblasti inovácií Pre posilnenie konkurencieschopnosti poľnohospodárstva na globálnych trhoch externá podpora inovačných aktivít nevyhnutná. Jedným zo základných cieľov spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ je zvyšovanie konkurencieschopnosti prostredníctvom podpory inovácií. Prostredníctvom nástrojov poľnohospodárskej politiky podniky dostávajú pomerne masívnu podporu, ktorú, ako je zrejmé z obrázku 6 využívajú najmä na nákup technológií (iné), na poradenstvo a na projekty zamerané na ochranu životného prostredia. V tomto prípade sú evidentné rozdiely vo štruktúre čerpania podpory medzi poľnohospodárskymi podnikmi rôznej veľkosti. Pokiaľ malé podniky vyžívali pomoc predovšetkým na zlepšovanie infraštruktúry firmy (vnútropodnikové cesty, sklady, hnojiská, skladovanie krmoví a pod.), na environmentálne projekty, a až v 70 % na nákup techniky a technológií, stredné a veľké firmy sa okrem predchádzajúcich zamerali aj na sofistikovanejšie formy podpôr a to na vývoj produktov, poradenstvo, resp. na vzdelávanie. Podniky nevyužili podporu (resp. v tomto období neboli vypísané dotačné tituly) na podporu vývozu, vedeckých a vývojových aktivít, spoluprácu s vedeckými a vývojovými inštitúciami a so štátnymi alebo súkromnými firmami.

8 ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI 0% 20% 40% 60% 80% 100% Vývoj produktov Poradenstvo Firemná infraštruktúra Iné Vzdelávanie Začatie podnikania pre nové firmy Environmentálne projekty Obrázok 6 Druhy štátnej podpory poľnohospodárskych podnikov v oblasti inovácií Význam inštitucionálnej podpory inovácií je pre poľnohospodárske podniky nezastupiteľný. Cca 80 % podnikov odpovedalo, že nevie či by uskutočnilo, resp. určite by inováciu neuskutočnilo bez podpory nástrojov poľnohospodárskej politiky EÚ a SR. Nedoriešeným problémov pri poskytovaní inštitucionálnej podpory zostáva jej výberovosť vzhľadom na obmedzené rozpočtové zdroje. Inovácie sa takýmto spôsobom podporujú výberovo, ich šírenie nemá spojitý charakter. Šírenie inovácií vo vidieckom priestore má preto skôr náhodný charakter. 0% 20% 40% 60% 80% 100% Áno Nie Neviem Obrázok 6 Perspektíva uskutočnenia inovácie bez inštitucionálnej podpory

9 2.6 Prínosy zo zavádzania inovácií Prínos inovácií do existujúcich riešení a postupov znamená možnosť využitia nových prvkov, alebo zásadnú kvalitatívnu zmenu v doteraz zavedených štandardoch. Výsledky dotazníkového prieskumu dokazujú, že sa vďaka realizovaným inováciám podarilo vybraným podnikom rozšíriť výrobu, zväčšiť svoj podiel na trhu, znížiť prevádzkové náklady na jednotku výroby. To bolo možné realizovať zlepšením technologického vybavenia, modernizáciou strojov a zavádzaním lepších a efektívnejších postupov. Zníženie nákladov bolo cieľom, ktorý sa väčšina podnikov snažila v prvom rade realizovať. 0% 20% 40% 60% 80% 100% Zvýšenie rozsahu produktov a služieb Zväčšenie trhu alobo podielu na trhu Zvýšenie kvality tovarov a služieb Zvýšenie flexibility výroby Zvýšenie kapacity výroby Rozšírenie vedomostnej kapacity Rozšírenie siete kontaktov Zníženie pracovných nákladov na jednotku výroby Zníženie materiálových a energetických nákladov na jednotku výroby Zlepšenie environmentálnych vplyvov alebo bezpečnostných a zdravotných aspektov činnosti Splnenie predpisov alebo štantardov Iné Obrázok 7 Prínos zo zavádzania inovácií Z obrázku 7 je zrejmé, že existujú určité rozdiely v prínose inovácií medzi jednotlivými veľkostnými kategóriami poľnohospodárskych podnikov. Motiváciou

10 ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI malých podnikov k inováciám bola skôr snaha o zvýšenie objemu produkcie a zvýšenie svojho trhového potenciálu, motiváciou pre stredné a veľké podniky bola primárne snaha o zvyšovanie produktivity práce cestou znižovania jednotkových nákladov. Následná modernizácia priniesla zvýšenie kvality vyrábaného produktu resp. ponúkanej služby. Zníženie prevádzkových nákladov a lepšia kvalita ponúkaných výrobkov a služieb umožnilo podnikom posilniť svoje postavenie na domácom a zahraničnom trhu. Lepšia kvalita ponúkaných výrobkov a služieb a posilnenie trhovej pozície boli väčšinou sekundárnymi zámermi pri inovačných aktivitách firiem. 3 ZÁVER Slovenské poľnohospodárstvo sa v súčasnosti nachádza v zložitej ekonomickej situácii vyvolanej ekonomickou krízou, štrukturálnymi problémami, ale aj zlyhávajúcim trhom v dôsledku existencie mnohých externalít spôsobovaných najmä prílišnou reguláciou trhu. Manažéri všetkých typov poľnohospodárskych podnikov chápu význam inovácií ako zdroja ďalšieho rozvoja. Vysoká miera podkapitalizovanosti poľnohospodárskych podnikov však spôsobuje, že väčšina podnikov zaraďuje inovácie do svojich firemných stratégií iba v prípade, ak majú k dispozícii lacné externé zdroje pochádzajúce predovšetkým z grantov štátu a EÚ. Inovačné nápady do poľnohospodárskych podnikov prichádzajú predovšetkým zo zahraničia prostredníctvom predajných zastupiteľstiev zahraničných súkromných firiem. Najmä veľké a stredné poľnohospodárske podniky sa spoliehajú najmä na tieto zdroje inovácií. Postavenie slovenskej poľnohospodárskej vedy a výskumu je v tomto kontexte problematické. Centralizované a prevažne štátom financované výskumné a vzdelávacie inštitúcie sú v minimálnej miere prepojené na súkromné výrobné firmy, ktoré by na ziskovom princípe realizovali výsledky domáceho výskumu. Negeneruje sa tak potrebný dopyt po domácich znalostiach a inováciách, čím dochádza k neustálemu prehlbovaniu odcudzenosti medzi poľnohospodárskou vedou a praxou. POUŽITÁ LITERATÚRA [1]BARGHOUTI et al BARGHOUTI, KANE S., SORBY K., and ALI M Agricultural Diversification for the Poor: Guidelines for Practitioners. Agriculture and Rural Development Discussion Paper 1. World Bank, Washington DC [2]BUČEK, M., Slovensko 2013 ako poznatková ekonomika? : (reginálna dimenzia). In National and regional economics VI: international conference preceedings [elektronická zdroj]. Košice: technická univerzita v Košiciach, S [3]Enhancing Agricultural Innovation: How to Go Beyond the Strengthening of Research Systems The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank, dostupné na www. worldbank.org/rural [4] FÁZIKOVÁ, M. a kol., (2005). Rozvoj vidieka v kontexte integrácie SR do EÚ. Záverečná správa 3. čiastkovej úlohy riešenej v rámci úlohy Štátneho programu

11 výskumu a vývoja Rozvoj vidieka a zmeny v potravinových vertikálach v kontexte integrácie SR do EÚ. Dostupné na [5] HALL, A.J Capacity Development for Agricultural Biotechnology in Developing Countries: An Innovation Systems View of What It Is and How to Develop It. Journal of International Development 19(5): [6] JANSSEN, W., and T. BRAUNSCHWEIG Trends in the Organization and Financing of Agricultural Research in Developed Countries: Implications for Developing Countries. ISNAR Research Report no. 22. The Hague: International Service for National Agricultural Research (ISNAR). [7] World Bank National Agricultural Technology Project: Implementation Completion Report. Washington DC: World Bank. Príspevok je výstupom projektu APVV REDIPE: Regionálne dimenzie poznatkovej ekonomiky

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti European Union European Regional Development Fund Sharing solutions for better regional policies Politika súdržnosti Politika súdržnosti je najdôležitejšou investičnou politikou EÚ Zameriava sa na všetky

More information

BANDLEROVÁ Anna,(SR) - TAKÁ CS-GYORGY Katalin, (MR) LAZÍKOVÁ Jarmila, (SR)

BANDLEROVÁ Anna,(SR) - TAKÁ CS-GYORGY Katalin, (MR) LAZÍKOVÁ Jarmila, (SR) ZHODY A ROZDIELY VO VÝ VOJI MAJETKOVEJ ŠTRUKTÚRY A VO VLASTNÍCTVE K POĽNOHOSPODÁ RSKEJ PÔ DE V KRAJINÁ CH V4 SIMILARITIES AND DIFFERENCES IN THE TREND OF PROPERTY STRUCTURE AND LAND USE IN THE V4 COUNTRIES

More information

Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie. Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation

Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie. Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation Ľubica Lešková - Juraj Čorba - Milan Majerník Ekonomická univerzita

More information

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob.

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob. ZIMA 2017/18 Zimná akcia trvá od 1. 11. 2017 do 28. 2. 2018 alebo do vypredania zásob. SHE 71 MS 170 RE 88 HSE 42 99 109 MS 170 HT 133 749 799 Vyvetvovacie píly STIHL HT 56 C-E 469, 449, STIHL HT 133 799,

More information

Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ

Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ The influence of agricultural employment on the rural economic activity in EU Ľubica Rumanovská Summary The article evaluates

More information

Mária Kozová, Viera Chrenščová

Mária Kozová, Viera Chrenščová Zborník: Výchova a vzdelávanie k trvalo udržateľnému rozvoju. - Banská Bystrica : Fakulta prírodných vied UMB, 2009. - s. 218-230. - ISBN 978-80-8083-876-8 [Výchova a vzdelávanie k trvalo udržateľnému

More information

Consumer Policy Toolkit. Summary in Slovak. Súprava nástrojov spotrebiteľskej politiky. Zhrnutie v slovenčine

Consumer Policy Toolkit. Summary in Slovak. Súprava nástrojov spotrebiteľskej politiky. Zhrnutie v slovenčine Consumer Policy Toolkit Summary in Slovak Súprava nástrojov spotrebiteľskej politiky Zhrnutie v slovenčine Trhy tovarov a služieb prešli v priebehu posledných 20 rokov značnými zmenami. Regulačné reformy,

More information

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU 253 PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU Mišúnová Ema - Mišún Ľuboš doc.rndr. Ema Mišúnová, CSc. Katedra VSaRR, NHF EU, Bratislava, e-mail: misunova@euba.sk

More information

Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky Bratislava

Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky Bratislava Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky 218 Bratislava 23. 1. 218 Aktuálny vývoj reálnej konvergencie Relatívna výkonnosť a produktivita Slovenska stagnuje a relatívna cenová hladina vzrástla. Pokračuje

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried Umiestnenie maturantov v šk. roku 204/205 podľa tried TRIEDA: IV. A Technická univerzita Košice Fakulta elektrotechniky a 3 Fakulta baníctva, ekológie, 2 riadenia a geotechnológií Ekonomická fakulta Letecká

More information

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky VPLYV VZDELÁVANIA UČITEĽOV NA MIERU VYUŽÍVANIA DYNAMICKÝCH GEOMETRICKÝCH SYSTÉMOV V MATEMATICKEJ EDUKÁCII THE IMPACT OF TEACHERS TRAINING

More information

Scientia Iuventa 2017

Scientia Iuventa 2017 Ekonomická fakulta Univerzita Mateja Bela Banská Bystrica, Slovakia Úvod Príhovor O konferencii Príspevky Tiráž Kontakty Scientia Iuventa 2017 Zborník príspevkov z medzinárodnej doktorandskej konferencie

More information

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

Prehľady environmentálnej výkonnosti OECD: Slovenská republika 2011

Prehľady environmentálnej výkonnosti OECD: Slovenská republika 2011 Prehľady environmentálnej výkonnosti OECD: Slovenská republika 2011 Pôvodné vydanie v OECD v anglickom a francúzskom jazyku pod názvom: OECD Environmental Performance Review: Slovak Republic Examens environnementaux

More information

DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU

DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU Strategy for the Danube Region Základné informácie Štruktúra a priority Koordinácia Akčný plán, príklady Možnosti financovania Kancelária Horizont 2020 SPU v Nitre Kontakt: martin.valach@uniag.sk

More information

Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR a konkurencie schopnosť ekonomiky

Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR a konkurencie schopnosť ekonomiky 2014 Autorský kolektív: Conorto Roman, Dlhopolček Juraj, Kopečný Pavol, Maxin Radovan, Tonka Vladimír, Tvrdoň Ján, Vajdová Eleonóra, Vyšný Tomáš Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR

More information

ZHODNOTENIE SITUÁ CIE NA SLOVENSKOM PIVOVARNÍCKOM TRHU APRRECIATION OF SITUATION ON SLOVAK BREWERS MARKET

ZHODNOTENIE SITUÁ CIE NA SLOVENSKOM PIVOVARNÍCKOM TRHU APRRECIATION OF SITUATION ON SLOVAK BREWERS MARKET ZHODNOTENIE SITUÁ CIE NA SLOVENSKOM PIVOVARNÍCKOM TRHU APRRECIATION OF SITUATION ON SLOVAK BREWERS MARKET SAVOV Radovan, (SR) ABSTRACT The paper is oriented on aprreciation of situation on Slovak brewers

More information

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava Akčný plán boja proti suchu Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava 2 Obsah prezentácie Medzinárodný kontext Akčné plány boja proti suchu - príklady Prípravné stretnutie Ďalšie kroky Kontakty

More information

Analýza zvyšování cestovního ruchu v Západních Tatrách. Eva Cipovová

Analýza zvyšování cestovního ruchu v Západních Tatrách. Eva Cipovová Analýza zvyšování cestovního ruchu v Západních Tatrách Eva Cipovová Bakalářská práce 2007 ABSTRAKT Moja bakalárska práca sa zaoberá problematikou zvyšovania konkurencieschopnosti cestovného ruchu v Západných

More information

Verejné financie ako stimulant rastu kapitálu spoločnosti. Seminárna práca

Verejné financie ako stimulant rastu kapitálu spoločnosti. Seminárna práca Seminárna práca 1 Verejné financie ako stimulant rastu kapitálu spoločnosti Seminárna práca Radúz Morsztýn Financie a mena MB300 Ing. Daniela Maťovčíková 29.5.2009 Seminárna práca 2 Obsah Abstrakt... 3

More information

FIREMNÁ KULTÚRA A ENVIRONMENTÁLNY MANAŽÉRSKY SYSTÉM

FIREMNÁ KULTÚRA A ENVIRONMENTÁLNY MANAŽÉRSKY SYSTÉM ASO.A.5(1)/2015.204-223 VLADIMÍR SOCHA Ústav letecké dopravy, Fakulta dopravní, České vysoké učení technické v Praze, Praha, Česká republika LUBOŠ SOCHA, IVETA VAJDOVÁ, JINDŘICH GAZDA Katedra manažmentu

More information

inžinierske štúdium Študijný odbor: Podnikový manažér Špecializácia: Podnikové financie Fakulta podnikového manažmentu

inžinierske štúdium Študijný odbor: Podnikový manažér Špecializácia: Podnikové financie Fakulta podnikového manažmentu Formulár na zverejnenie informácií o habilitačnom konaní na webovom sídle EU v Bratislave a na webovom sídle určenom MŠVVaŠ SR 1. Dátum doručenia žiadosti o habilitačné konanie 17.9.2018 2. Údaje z profesijného

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Diplomová práca FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Andrej Moravčík

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Diplomová práca FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Andrej Moravčík SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Diplomová práca 2008 Andrej Moravčík SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD.

More information

Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014

Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014 Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014 Slovenská agentúra pre cestovný ruch (ďalej SACR ) vypracovala, na základe schválenej Marketingovej stratégie SACR na roky 2014

More information

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT Anna PETRUŠKOVÁ Technická univerzita v Košiciach, Ekonomická fakulta anna.petruskova@azet.sk Abstrakt

More information

Zelenina Situačná a výhľadová správa k

Zelenina Situačná a výhľadová správa k Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky Zelenina Situačná a výhľadová správa k 31.12.2007 Vývoj produkcie zeleniny v SR v tonách 500

More information

Granty a podpory podnikania v hotelierstve a kúpeľníctve v Českej republike

Granty a podpory podnikania v hotelierstve a kúpeľníctve v Českej republike Granty a podpory podnikania v hotelierstve a kúpeľníctve v Českej republike Bakalárska práca Samuel Mišík Vysoká škola hotelová v Prahe 8, spol. s r. o. katedra... Študijný obor: Hotelnictví Vedúci bakalárskej

More information

NÁRODNÁ SPRÁVA: SLOVENSKÁ REPUBLIKA

NÁRODNÁ SPRÁVA: SLOVENSKÁ REPUBLIKA Candidate Countries Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 2004.1 VEREJNÁ MIENKA V KANDIDÁTSKYCH KRAJINÁCH Zber údajov: február- marec 2004 Publikované: júl 2004 Candidate Countries Eurobarometer

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra. Bc. Kristína Kostolná

Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra. Bc. Kristína Kostolná Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra Bc. Kristína Kostolná Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Diplomová práca je rozdelená na teoretickú, analytickú

More information

Transakcie s poľnohospodárskou pôdou v Európskom a svetovom meradle Transactions in agricultural land in the European and global scale

Transakcie s poľnohospodárskou pôdou v Európskom a svetovom meradle Transactions in agricultural land in the European and global scale Transakcie s poľnohospodárskou pôdou v Európskom a svetovom meradle Transactions in agricultural land in the European and global scale Marián KOVÁČIK Abstract Role of the agricultural land is twofold on

More information

PRÍSTUPY K MANAŽMENTU RIZIKA V PODNIKU ENTERPRISE RISK MANAGEMENT

PRÍSTUPY K MANAŽMENTU RIZIKA V PODNIKU ENTERPRISE RISK MANAGEMENT 16. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 1. - 2. jún 2011 PRÍSTUPY K MANAŽMENTU RIZIKA V PODNIKU ENTERPRISE

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Potenciál a perspektívy cezhraničnej spolupráce Nitrianskeho kraja

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Potenciál a perspektívy cezhraničnej spolupráce Nitrianskeho kraja SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA Potenciál a perspektívy cezhraničnej spolupráce Nitrianskeho kraja Diplomová práca Študijný program: Študijný

More information

Predávajúci na Slovensku profitujú zo zrušenej dane z prevodu nehnuteľností

Predávajúci na Slovensku profitujú zo zrušenej dane z prevodu nehnuteľností Bratislava, 22. júla 2013 Tlačová správa Predávajúci na Slovensku profitujú zo zrušenej dane z prevodu Predávajúci v Českej republike platia pri predaji nadpriemerné dane, obzvlášť pri predaji lacnejšieho

More information

Analýza systémov štátnych pôžičiek pre financovanie nákladov spojených so štúdiom na vysokých školách vo Veľkej Británii a v Austrálii

Analýza systémov štátnych pôžičiek pre financovanie nákladov spojených so štúdiom na vysokých školách vo Veľkej Británii a v Austrálii Analýza systémov štátnych pôžičiek pre financovanie nákladov spojených so štúdiom na vysokých školách vo Veľkej Británii a v Austrálii Zuzana Dančíková, spolupracovníčka inštitútu INEKO júl 2011 Za postrehy,

More information

Air transport in The Conditions of The Slovak Republic

Air transport in The Conditions of The Slovak Republic Miloslav Seidl & Ladislav Šimák University in Žilina, The Slovak Republic Uniwersytet w Żylinie, Słowacja This contribution deals with the analysis of the air transport position in the Slovak Republic.

More information

Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy. VÝROČNÁ SPRÁVA za rok 2007

Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy. VÝROČNÁ SPRÁVA za rok 2007 Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy VÝROČNÁ SPRÁVA za rok 2007 Bratislava marec 2008 Ochrana pôdy má národnú a celoeurópsku dimenziu a vyžaduje si, aby členské štáty vykonávali k tomu národnú a

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Číslo 4, ročník 6., vydané v júni 2018 ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke:

More information

Prípadová štúdia o nedodržiavaní a nevynucovaní zákonov - príklad školného za externé vysokoškolské štúdium

Prípadová štúdia o nedodržiavaní a nevynucovaní zákonov - príklad školného za externé vysokoškolské štúdium Prípadová štúdia o nedodržiavaní a nevynucovaní zákonov - príklad školného za externé vysokoškolské štúdium Vypracované v rámci projektu Transparency International Slovensko financovaného grantom Agentúry

More information

ECO CHECK oblasti mesta PIEŠTANY

ECO CHECK oblasti mesta PIEŠTANY ECO CHECK oblasti mesta PIEŠTANY 2012 Obsah Obsah... 1 Úvod... 2 I. Stručná charakteristika Trnavského samosprávneho kraja... 4 II. Stručná charakteristika mesta Piešťany... 7 III. Hodnotenie kvality života

More information

Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku

Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku 2014 Národná stratégia bola vyvinutá v rámci projektu SEEMIG Managing Migration and its Effects in SEE Transnational

More information

TVORIVOSŤ A KONKURENCIESCHOPNOSŤ VIDIECKEHO REGINU CREATIVITY AND COMPETITIVENESS OF RURAL REGION

TVORIVOSŤ A KONKURENCIESCHOPNOSŤ VIDIECKEHO REGINU CREATIVITY AND COMPETITIVENESS OF RURAL REGION TVORIVOSŤ A KONKURENCIESCHOPNOSŤ VIDIECKEHO REGINU CREATIVITY AND COMPETITIVENESS OF RURAL REGION Janka Beresecká Slovenská poľnohospodárska univerzita Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja,

More information

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU Národná banka Slovenska Imricha Karvaša 1 13 5 Bratislava www.nbs.sk research@nbs.sk október ISSN 55-977 Práca neprešla jazykovou úpravou. Všetky

More information

Manažment v teórii a praxi 2/2006

Manažment v teórii a praxi 2/2006 BENCHMARKING AKO CESTA K ZMENE A INOVÁCIÁM NA SLOVENSKU Lucia Demjanová ABSTRAKT Príspevok sa zaoberá možnosťami, ktoré ponúka aplikácia benchmarkingu a benchmarkingom ako súčasťou priemyselnej politiky

More information

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes Ivan ČanigaIThe Denouement II 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Ivan ČanigaIDuel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

More information

VEĽKÉ VIDIECKE OBCE NA SLOVENSKU VYBRANÉ CHARAKTERISTIKY PLODNOSTI NA ZAČIATKU 21. STOROČIA

VEĽKÉ VIDIECKE OBCE NA SLOVENSKU VYBRANÉ CHARAKTERISTIKY PLODNOSTI NA ZAČIATKU 21. STOROČIA VEĽKÉ VIDIECKE OBCE NA SLOVENSKU VYBRANÉ CHARAKTERISTIKY PLODNOSTI NA ZAČIATKU 21. STOROČIA René Drinka, Juraj Majo* * Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta, Katedra humánnej geografie

More information

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina Lukáš Urban FOND MIKROPROJEKTOV Trenčín, 2015 Meno a priezvisko autora: Názov práce: Názov práce v angličtine: Katedra: Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina

More information

LESY S VEĽKÝM SPOLOČENSKÝM VÝZNAMOM príručka pre identifikáciu, obhospodarovanie a monitoring

LESY S VEĽKÝM SPOLOČENSKÝM VÝZNAMOM príručka pre identifikáciu, obhospodarovanie a monitoring LESY S VEĽKÝM SPOLOČENSKÝM VÝZNAMOM príručka pre identifikáciu, obhospodarovanie a monitoring H I G H CO N S E R VAT I O N VA LU E F O R E S T S 2 Lesy s veľkým spoločenským významom Autorský kolektív:

More information

Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska

Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska Ladislav Macháček 1 Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave European Integration A Challenge for the Young Slovak Generation The ICCS 2009 international

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Jún 2016 (číslo 1) Ročník štvrtý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke: Obec Kanal

More information

NÁRODNÁ CENA SR ZA KVALITU 2014

NÁRODNÁ CENA SR ZA KVALITU 2014 NÁRODNÁ CENA SR ZA KVALITU 2014 Názov organizácie: Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline Štatutár organizácie: doc. Ing. Emil KRŠÁK, PhD. podpis a pečiatka Dňa 02.05.2014 Obsah Obsah...

More information

NÁJOM POĽNOHOSPODÁRSKEJ PÔDY NA SLOVENSKU V ZMYSLE NOVEJ PRÁVNEJ ÚPRAVY

NÁJOM POĽNOHOSPODÁRSKEJ PÔDY NA SLOVENSKU V ZMYSLE NOVEJ PRÁVNEJ ÚPRAVY NÁJOM POĽNOHOSPODÁRSKEJ PÔDY NA SLOVENSKU V ZMYSLE NOVEJ PRÁVNEJ ÚPRAVY AGRICULTURAL LAND LEASING IN SLOVAKIA ACCORDING TO NEW LEGAL REGULATION Anna Bandlerová Summary Expectancy that agricultural land

More information

DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU

DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU DIEŤA MLADŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU A INFORMAČNÉ A KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE VÝSLEDKY MEDZINÁRODNÉHO PRIESKUMU YOUNGER SCHOOL AGE CHILD AND INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY RESULTS OF THE INTERNATIONAL

More information

NIEKTORÉ BARIÉRY PRI ZAVÁDZANÍ EMS MICHAL ŠUDÝ - EVA RAKOVSKÁ - MARIÁN ŠUDÝ ANY BARRIERS IN IMPLEMENTATION OF EMS

NIEKTORÉ BARIÉRY PRI ZAVÁDZANÍ EMS MICHAL ŠUDÝ - EVA RAKOVSKÁ - MARIÁN ŠUDÝ ANY BARRIERS IN IMPLEMENTATION OF EMS NIEKTORÉ BARIÉRY PRI ZAVÁDZANÍ EMS MICHAL ŠUDÝ - EVA RAKOVSKÁ - MARIÁN ŠUDÝ ANY BARRIERS IN IMPLEMENTATION OF EMS ABSTRAKT Článok sumarizuje niektoré problémy alebo nedostatky, ktoré môžu vzniknúť pri

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA VPLYV PRIEMYSELNÉHO PARKU VRÁBLE NA SOCIÁLNO-EKONOMICKÝ

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA VPLYV PRIEMYSELNÉHO PARKU VRÁBLE NA SOCIÁLNO-EKONOMICKÝ SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2118970 VPLYV PRIEMYSELNÉHO PARKU VRÁBLE NA SOCIÁLNO-EKONOMICKÝ ROZVOJ OKOLITÉHO REGIÓNU 2010 Jana Hoppanová,

More information

Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie?

Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie? Publikácia vznikla s podporou Friedrich Ebert Stiftung Bratislava Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie? Darina Malová Erik Láštic Marek Rybář Bratislava 2005 Copyright: Darina

More information

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA)

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Slovenskými študentmi prehliadané, ale o to zaujímavejšie prímorské mesto Virginia Beach! Nachádza v štáte Virginia približne 220 km južnejšie od Ocean City (MD)

More information

ANALYSIS OF THE INTEGRATED MANAGEMENT OF PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA

ANALYSIS OF THE INTEGRATED MANAGEMENT OF PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA ANALÝZA INTEGROVANÉHO MANAŽMENTU CHRANENÝCH ÚZEMÍ V SR Miroslav BADIDA - Marián HURAJT - Tomáš JEZNÝ ANALYSIS OF THE INTEGRATED MANAGEMENT OF PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA ABSTRAKT Pri zabezpečovaní udržateľného

More information

Fact Sheet PRÍSTUP LEADER. Základný sprievodca. Európska komisia

Fact Sheet PRÍSTUP LEADER. Základný sprievodca. Európska komisia Fact Sheet Európska komisia PRÍSTUP LEADER Základný sprievodca PRÍSTUP LEADER Základný sprievodca Europe Direct je služba, ktorá vám pomôže nájsť odpovede na vaše otázky o Európskej únii Bezplatné telefónne

More information

Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite

Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite V Bruseli 10. októbra 2008 Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite Odporúčané politické opatrenia na podporu fyzickej aktivity posilňujúcej zdravie Schválené pracovnou skupinou EÚ pre šport a zdravie na jej

More information

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli KOM(2010) 715/4 OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV Stratégia Európskej únie pre podunajskú

More information

Ako vidia mladí svet v roku 2030? spolupráca

Ako vidia mladí svet v roku 2030? spolupráca Slovenský príspevok k udržateľnému svetu Ako vidia mladí svet v roku 2030? Zanzibar ako ho nepoznáme Rozvojová 2 spolupráca Bulletin Platformy mimovládnych rozvojových organizácií určený všetkým, ktorých

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE December 2016 (číslo 2) Ročník štvrtý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke: Bangkok

More information

ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ

ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ THE ANALYSIS OF THE SELECTED MACROECONOMIC INDICATORS OF THE V4 COUNTRIES AFTER THEIR ACCESSION TO THE EU Ľudmila Bednárová ABSTRACT

More information

Prehľad o deklarovaných vonkajších a vnútorných cieľoch hodnotenia a sebahodnotenia práce škôl

Prehľad o deklarovaných vonkajších a vnútorných cieľoch hodnotenia a sebahodnotenia práce škôl Národný projekt ŠŠI: Externé hodnotenie kvality školy podporujúce sebahodnotiace procesy a rozvoj školy Autor: Mária Uhereková Prehľad o deklarovaných vonkajších a vnútorných cieľoch hodnotenia a sebahodnotenia

More information

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ VRCHOLOVÉHO SPORTU NA SLOVENSKU

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ VRCHOLOVÉHO SPORTU NA SLOVENSKU Masarykova univerzita Fakulta sportovních studií Studijní obor: Management sportu MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ VRCHOLOVÉHO SPORTU NA SLOVENSKU Financing options of the top sport in Slovakia Diplomová práce Vedoucí

More information

PRIEMYSEL DOLNÉHO SPIŠA S DÔRAZOM NA PODNIK EMBRACO SLOVAKIA SPIŠSKÁ NOVÁ VES

PRIEMYSEL DOLNÉHO SPIŠA S DÔRAZOM NA PODNIK EMBRACO SLOVAKIA SPIŠSKÁ NOVÁ VES 71 PRIEMYSEL DOLNÉHO SPIŠA S DÔRAZOM NA PODNIK EMBRACO SLOVAKIA SPIŠSKÁ NOVÁ VES Peter Spišiak, Marián Kulla Abstract The Slovak industry is getting into another recession after years of the main transformation

More information

VÝROČNÁ SPRÁVA O ČINNOSTI CENTRA VÝSKUMU RASTLINNEJ VÝROBY PIEŠŤANY V ROKU 2010

VÝROČNÁ SPRÁVA O ČINNOSTI CENTRA VÝSKUMU RASTLINNEJ VÝROBY PIEŠŤANY V ROKU 2010 VÝROČNÁ SPRÁVA O ČINNOSTI CENTRA VÝSKUMU RASTLINNEJ VÝROBY PIEŠŤANY V ROKU 2010 PIEŠŤANY, MAREC 2011 VÝROČNÁ SPRÁVA O ČINNOSTI CENTRA VÝSKUMU RASTLINNEJ VÝROBY PIEŠŤANY V ROKU 2010 1. IDENTIFIKÁCIA ORGANIZÁCIE

More information

ANALÝZA STAVU CESTOVNÉHO RUCHU NA BÁZE DEVÍZOVÝCH PRÍJMOV A DEVÍZOVÝCH VÝDAVKOV Z ČINNOSTI CESTOVNÉHO RUCHU V SR

ANALÝZA STAVU CESTOVNÉHO RUCHU NA BÁZE DEVÍZOVÝCH PRÍJMOV A DEVÍZOVÝCH VÝDAVKOV Z ČINNOSTI CESTOVNÉHO RUCHU V SR ANALÝZA STAVU CESTOVNÉHO RUCHU NA BÁZE DEVÍZOVÝCH PRÍJMOV A DEVÍZOVÝCH VÝDAVKOV Z ČINNOSTI CESTOVNÉHO RUCHU V SR ANALYSIS OF TOURISM STATUS BASED ON FOREIGN CURRENCY RECEIPTS AND FOREIGN CURRENCY EXPENDITURE

More information

ŠOLTÝS, Tomáš, Mgr. Chudoba v podtatranskom regióne z pohľadu subjektívneho vnímania

ŠOLTÝS, Tomáš, Mgr. Chudoba v podtatranskom regióne z pohľadu subjektívneho vnímania ŠOLTÝS, Tomáš, Mgr. Chudoba v podtatranskom regióne z pohľadu subjektívneho vnímania Abstrakt Autor chcel príspevkom prezentovať výsledky výskumu, ktorého cieľom bolo zistiť subjektívne vnímanie chudoby

More information

Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva

Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva Sociálne a ekonomické podmienky života študentov vysokých škôl v Európe s dôrazom na výsledky

More information

Dvadsať rokov súkromného vysokého školstva kde sme a kam ideme

Dvadsať rokov súkromného vysokého školstva kde sme a kam ideme Dvadsať rokov súkromného vysokého školstva kde sme a kam ideme JÁN REBRO Vysoká škola manažmentu v Trenčíne City University of Seattle JOZEF HVORECKÝ Vysoká škola manažmentu v Trenčíne BRANISLAV LICHARDUS

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Január 2014 (číslo 1, špeciálne vydanie) Ročník druhý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia

More information

VZNIK A ČINNOSŤ ORGANIZÁCIÍ CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU

VZNIK A ČINNOSŤ ORGANIZÁCIÍ CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU VZNIK A ČINNOSŤ ORGANIZÁCIÍ CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU Ľubica Šebová ÚVOD Problematika spolupráce v cieľovom mieste sa na Slovensku výraznejšie spomína len posledné roky. Pritom v krajinách s rozvinutým

More information

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2016, roč. 19 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2016, Vol.

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2016, roč. 19 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2016, Vol. PONIKOVÁ KULTÚRA AKO NÁSTROJ ZVYŠOVANIA KONKURENIESHOPNOSTI MALÝH PRIEMYSELNÝH PONIKOV NA SLOVENSKU ORPORATE ULTURE AS A TOOL FOR OMPETITIVENESS INREASING OF SMALL-SIZE INUSTRIAL OMPANIES IN SLOVAKIA Silvia

More information

Regióny. chudoby. na slovensku. Anton michálek, Peter podolák a kol.

Regióny. chudoby. na slovensku. Anton michálek, Peter podolák a kol. Regióny chudoby na slovensku Anton michálek, Peter podolák a kol. regióny chudoby na Slovensku Geografický ústav SAV 2016 REGIÓNY CHUDOBY NA SLOVENSKU REGIONS OF POVERTY IN SLOVAKIA Editori / Editors Anton

More information

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE PODNIKOVOHOSPODÁRSKA FAKULTA SO SÍDLOM V KOŠICIACH PREHĽAD PUBLIKAČNEJ ČINNOSTI ZA ROK 2004

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE PODNIKOVOHOSPODÁRSKA FAKULTA SO SÍDLOM V KOŠICIACH PREHĽAD PUBLIKAČNEJ ČINNOSTI ZA ROK 2004 EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE PODNIKOVOHOSPODÁRSKA FAKULTA SO SÍDLOM V KOŠICIACH PREHĽAD PUBLIKAČNEJ ČINNOSTI ZA ROK 2004 Skupina A1 Knižné publikácie charakteru vedeckej monografie (AAA, AAB, ABA,

More information

Postoje verejnosti k cudzincom a zahraničnej migrácii v Slovenskej republike. Michal Vašečka

Postoje verejnosti k cudzincom a zahraničnej migrácii v Slovenskej republike. Michal Vašečka Postoje verejnosti k cudzincom a zahraničnej migrácii v Slovenskej republike Michal Vašečka IOM Medzinárodná organizácia pre migráciu 2009 Postoje verejnosti k cudzincom a zahraničnej migrácii v Slovenskej

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2014 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Kanada, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko,

More information

Čo je lepším liekom na strach, obrana alebo spolupráca? spolupráca

Čo je lepším liekom na strach, obrana alebo spolupráca? spolupráca Z Kene do Európy neutekajú Čo je lepším liekom na strach, obrana alebo spolupráca? Európe ide len o vlastné vrecká Rozvojová spolupráca Bulletin Platformy mimovládnych rozvojových organizácií určený všetkým,

More information

ROZVÍJANIE MEDIÁLNYCH KOMPETENCIÍ V ETICKEJ VÝCHOVE

ROZVÍJANIE MEDIÁLNYCH KOMPETENCIÍ V ETICKEJ VÝCHOVE EVA BALÁŽOVÁ PaedDr. Eva Balážová, PhD. pôsobí na Inštitúte vedy a výskumu PF UMB. Otázkam mediálnych kompetencií sa venuje dlhšiu dobu. Východiskom boli zistenia z monitorovania záujmov a aktivít detí

More information

POZÍCIA HOSTELOV V MESTE: POROVNANIE BRATISLAVY A BRNA Position of hostels in urban tourism: Bratislava and Brno comparison

POZÍCIA HOSTELOV V MESTE: POROVNANIE BRATISLAVY A BRNA Position of hostels in urban tourism: Bratislava and Brno comparison M a s a r y k o v a u n i v e r z i t a Ekonomicko-správní fakulta Študijný odbor: Regionální rozvoj a cestovní ruch POZÍCIA HOSTELOV V MESTE: POROVNANIE BRATISLAVY A BRNA Position of hostels in urban

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2119032 KOMPARÁCIA VYBRANÝCH ZIMNÝCH STREDÍSK CESTOVNÉHO RUCHU V BANSKOBYSTRICKOM KRAJI 2010 Bc. Lukáš TURŇA

More information

Porovnanie DPH v rámci V4

Porovnanie DPH v rámci V4 Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra bankovníctva a poisťovníctva Porovnanie DPH v rámci V4 (podtitul práce) Bakalárska práca Autor: Lukáš Danko Bankový

More information

ZADÁVANIE ZMLÚV O SLUŽBÁCH VO VEREJNOM ZÁUJME THE AWARDING PUBLIC SERVICE CONTRACTS

ZADÁVANIE ZMLÚV O SLUŽBÁCH VO VEREJNOM ZÁUJME THE AWARDING PUBLIC SERVICE CONTRACTS ZADÁVANIE ZMLÚV O SLUŽBÁCH VO VEREJNOM ZÁUJME THE AWARDING PUBLIC SERVICE CONTRACTS Miloš Poliak 1 Anotácia: Príspevok rozoberá problematiku zadávania zmlúv o službách vo verejnom záujme. V prvej časti

More information

Štvrtá kvantitatívna dopadová štúdia novej regulácie v poistnom sektore

Štvrtá kvantitatívna dopadová štúdia novej regulácie v poistnom sektore 1 Predkladacia správa k smernici Európskeho parlamentu a Rady o začatí a vykonávaní priameho poistenia a zaistenia, verzia COM(2008) 119 final. Štvrtá kvantitatívna dopadová štúdia novej regulácie v poistnom

More information

Ceny nehnuteľností tak skoro nepribrzdia 2. Verejné financie nie sú v dobrej kondícií 4. m e s a č n í k november Kontakty:

Ceny nehnuteľností tak skoro nepribrzdia 2. Verejné financie nie sú v dobrej kondícií 4. m e s a č n í k november Kontakty: m e s a č n í k november 216 Ceny nehnuteľností tak skoro nepribrzdia 2 Mix dostupných úverov a optimistické ekonomické vyhliadky vytvárajú veľmi priaznivé podmienky na očakávanie rastu cien nehnuteľností

More information

Marketingová a komunikačná stratégia destinácie Bratislava

Marketingová a komunikačná stratégia destinácie Bratislava 2 Obsah Hľadanie Bratislavy... 4 Namiesto úvodu... 5 Východisková situácia destinácie Bratislava na národnom a medzinárodnom trhu CR... 6 Hlavné faktory vplyvu na situáciu v cestovnom ruchu a s vplyvom

More information

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2012

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2012 ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2012 VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU BRATISLAVA 2013 VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU, N.O.

More information

Slovenská republika a ciele udržateľného rozvoja AGENDY 2030

Slovenská republika a ciele udržateľného rozvoja AGENDY 2030 Slovenská republika a ciele udržateľného rozvoja AGENDY 2030 Slovenská republika a ciele udržateľného rozvoja AGENDY 2030 Bra lava e e er 201 elena la er- i zov ila Ivan ov lena Illi ov i a ole rov a zianov

More information

Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP

Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP Ing. Tomáš Dražil, PhD. Správa Národného parku Slovenský raj SLOVENSKÝ RAJ viac ako 600 000 návštevníkov

More information

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach Tajovského 13, Košice

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach Tajovského 13, Košice EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach Tajovského 13, 041 30 Košice Spoločensky zodpovedné podnikanie a jeho význam pre podniky 2009 Bc. Adela Slivková Obsah

More information

Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.)

Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.) Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.) Ľudské práva vo výchove a vzdelávaní: aktuálny stav, výzvy a inšpirácie Editori: Mgr. Zuzana Čačová, Mgr. Peter Lenčo, PhD. Recenzent: prof. PhDr. Erich Mistrík, CSc.

More information

DÚHOVÝ NÁROD AZANIA MZANSI THE RAINBOW NATION

DÚHOVÝ NÁROD AZANIA MZANSI THE RAINBOW NATION DÚHOVÝ NÁROD AZANIA MZANSI THE RAINBOW NATION História JAR je poznačená rasovým rozdelením a z neho vyplývajúcich sporov. Dnes sa na túto históriu možno pozerať ako na príbeh, počas ktorého sa z obrovskej

More information

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Kenská republika

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Kenská republika EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Kenská republika Všeobecné informácie o krajine I. ZÁKLADNÉ EKONOMICKÉ INFORMÁCIE a) Základná charakteristika hospodárstva Kenská republika má trhovú ekonomiku, štát vlastní

More information

Kľúčové slová Prírodno-klimatické podmienky, priestorová analýza, poľnohospodárska prvovýroba, trvalá udržateľnosť poľnohospodárstva

Kľúčové slová Prírodno-klimatické podmienky, priestorová analýza, poľnohospodárska prvovýroba, trvalá udržateľnosť poľnohospodárstva Analýza kategorizácie poľnohospodárskych pozemkov pri zabezpečení trvalej udržateľnosti ekonomickej výkonnosti poľnohospodárstva v Slovenskej republike na úrovni NUTS IV The analysis of categorization

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Prírodovedecká fakulta KARLOVA VES - MENIACA SA IDENTITA MIESTA 2007 Martin ŠVEDA UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Prírodovedecká fakulta Katedra regionálnej geografie,

More information

DOKUMENT EURÓPSKEJ BANKY PRE OBNOVU A ROZVOJ STRATÉGIA PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU

DOKUMENT EURÓPSKEJ BANKY PRE OBNOVU A ROZVOJ STRATÉGIA PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU DOKUMENT EURÓPSKEJ BANKY PRE OBNOVU A ROZVOJ STRATÉGIA PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU Schválená Radou riadiťeľov dňa 28. júna 2006 OBSAH ZOZNAM SKRATIEK...4 ZHRNUTIE...Error! Bookmark not defined. 1. PORTFÓLIO

More information

POSTOJE MIESTNEHO OBYVATEĽSTVA K ROZVOJU OBCÍ V CHRÁNENEJ KRAJINNEJ OBLASTI HORNÁ ORAVA A V NÁRODNOM PARKU VEĽKÁ FATRA (KOMPARATÍVNA ANALÝZA)

POSTOJE MIESTNEHO OBYVATEĽSTVA K ROZVOJU OBCÍ V CHRÁNENEJ KRAJINNEJ OBLASTI HORNÁ ORAVA A V NÁRODNOM PARKU VEĽKÁ FATRA (KOMPARATÍVNA ANALÝZA) POSTOJE MIESTNEHO OBYVATEĽSTVA K ROZVOJU OBCÍ V CHRÁNENEJ KRAJINNEJ OBLASTI HORNÁ ORAVA A V NÁRODNOM PARKU VEĽKÁ FATRA (KOMPARATÍVNA ANALÝZA) ATTITUDES OF LOCAL INHABITANTS TOWARDS DEVELOPMENT OF THE MUNICIPALITIES

More information