DÚHOVÝ NÁROD AZANIA MZANSI THE RAINBOW NATION

Size: px
Start display at page:

Download "DÚHOVÝ NÁROD AZANIA MZANSI THE RAINBOW NATION"

Transcription

1 DÚHOVÝ NÁROD AZANIA MZANSI THE RAINBOW NATION

2 História JAR je poznačená rasovým rozdelením a z neho vyplývajúcich sporov. Dnes sa na túto históriu možno pozerať ako na príbeh, počas ktorého sa z obrovskej rozmanitosti formuje národ, ktorého víziou je jednota a súdržnosť. Južná Afrika je jediný národný štát pomenovaný po jeho geografickom umiestnení. Názov vznikol po ustanovení demokracie v roku 1994 na základe všeobecného súhlasu verejnosti. Je to tiež štát, v ktorom ležia dva iné štáty, Lesotho a Svazijské kralostvo. Krajina vznikla v roku 1910 na základe zákona, ktorým sa zjednotili dve Britské kolónie a dve nezávislé republiky do Juhoafrickej Únie. K takémuto zjednoteniu došlo po prvýkrát od založenia prvej kolónie holandskou Východoindickou spoločnosťou v Kapskom Meste v roku V Južnej Afrike sa obyvateľstvo delilo na kolonizátorov a pôvodné obyv., biele a nebiele, slobodné a otrokov... Výsledkom bola roztrieštená národná identita, ktorej symbolom sa stala vláda menšinového belošského obyvateľstva. Tá nastolila politiku rasového oddelenia Apartheid. Táto politika sa prejavila aj v hospodárskych a vlastníckych pomeroch. U černošského a zmiešaného (Farebné) a indického a pakistanského (Ázijské) obyvateľstva dochádza k vyvlastneniu a odopieraniu zákonných práv. Od prvých nerasistických volieb v roku 1994 v krajine vládne Africký národný kongres (ANC), ktorý sa toto dedičstvo pokúša prekonať a vytvoriť identitu jednotného národa na základe rovného postavenia všetkých občanov a spravodlivého prerozdeľovania zdrojov.

3 Často len "dúha národ", Juhoafrická republika je jednou z najviac etnicky rôznorodé krajiny v Afrike. To bol obývaný pastoračnej Khoekhoe (Khoi), lovec-zberač San, Xhosa, a národy Zulu a rôzne iné domorodé kmene, kedy holandskí osadníci prišli v polovici 17. storočia, veľa k neprospech Khoekhoe pozdĺž južného a západnej pobrežnej pásy. To, čo nasledovalo, bola agresívna koloniálnej expanzie po celé stáročia predovšetkým Osadníci z holandských, nemeckých a francúzskych hugenotov pôvodu. V roku 1795 Briti prevzali mysu z holandského, o sedem rokov neskôr sa kolónie bol vrátený do holandskej vlády, len sa dostať pod britskou nadvládou opäť v roku 1806, táto okolnosť a vzostup k moci Zulu kráľa Shaka, núti mnoho holandskí osadníci (Búrovia) na trek na sever a na východ, aby našiel svoje vlastné republík. Objav diamantov (1867) a zlato (1886) popchol bohatstvo a prisťahovalectvo a intenzívnejší podrobenie pôvodných obyvateľov až do konca 20. storočia. V 1990 priniesol koniec apartheidu na Juhoafrickej republiky prechodu k demokracii a s Nelsona Mandelu inaugurácii prvého JA, v demokraticky zvoleného prezidenta z roku 1994.

4 Apartheid, bol sociálno-politický systém implementovaný bielou rasou a prijatý do zákonov v roku Bol to systém navrhnutý podľa princípu rozdeľ a panuj tak, aby oddeľoval vládnuce menšinové belošské obyvateľstvo od ostatných etník a rás. Čo presne bolo myslené apartheidu nebolo jasné, v roku 1948; a kompletný program právnych predpisov bol len naozaj dokončená v polovici V skutočnosti je skutočná krása koncepcie v roku 1948 bolo, že to znamená rôzne veci pre rôzne úseky biele populácií hlasovania. Slovo jednoducho znamená "od seba", a ako taký môže byť videný v kontexte ideológie rozšírenej aj v Európe v prvej polovici minulého storočia.

5 Táto politická filozofia bola zjavne nie je vôbec populárne medzi bielymi továrnici a poľnohospodárov, ktorí sa spoliehali na lacné pracovné sily Africkej prevádzkovať svoje podnikanie. Pre týchto ľudí Apartheid by mal byť jednoducho spôsob, ako udržiavať lacný prísun africkej pracovnej sily s niekoľkými málo zamestnania či politických práv, ktorá by umožnila dopyt vyšších miezd. Apartheid stal sa v podstate spôsob, ako zabezpečiť kontinuálne prísun lacné africkej pracovnej sily a zároveň popieranie Afričania žiadne politické práva. Právne predpisy, ako zákon o Oblasti skupiny sprísnili predchádzajúce segregačné predpisy a vláda sa opiera o masívne celoštátnej kampaň smerujúcu k odstráneniu Afričanmi z mestských oblastiach alebo squatterov táboroch v blízkosti mestských centier. Afričania žijúci v žiarivých mestských komunít, ako sú Sophiatown v Johannesburgu zistili, že ich domovy buldozéry, ako oni boli organizovaní von. Tí, ktorí nemajú priechodoch boli vrátené do rezervy, teraz restyled ako vlasti, zatiaľ čo tí s právami na pobyt v mestských oblastiach boli odstránené do vzdialených obcí, ako Soweto. Segregácia všetka občianska vybavenosť bol tiež sprísnené a tam stal sa žiadna oblasti afrického života, kde sa stať ani ako vedľajší účastník. Na vidieku, Afričania, ktorí sa uchovávané prístup k pôde buď ako súkromníkov alebo nájomca poľnohospodárom v oblastiach, ktoré boli označené ako "čierne škvrny", boli tiež násilne odstránená vlasťou.

6

7 Päť tisíc demonštrantov zhromaždili mimo čierne z policajnej stanice v Sharpeville 21. marca 1960, aby vyjadrili svoj hnev proti schvaľovať zákony. Polícia začala paľbu na demonštrantov, zabíjať 69 jedincov, z ktorých mnohí boli zastrelený do chrbta, keď sa pokúšali utiecť.

8

9 Od konca apartheidu sa zväčšil objem zahraničného obchodu, keďže po zrušení apartheidu boli zrušené viaceré sankcie a hospodársky bojkot voči JAR. Ich cieľom bolo práve boj proti tomuto rasistickému režimu. Juhoafrická republika je druhým najväčším producentom zlata a je tiez najväčším svetovým producentom chrómu, mangánu, platiny, vanádu a vermikulitu, druhý najväčší producent ilmenitu, paládia, rutila a zirkónu. Je tiež tretím najväčším svetovým vývozcom uhlia. Aj keď, ťažba tvorí iba 3 % HDP, pričom v roku 1980 to bolo ešte 14 %. Južná Afrika má tiež veľký poľnohospodársky sektor a je významným exportérom poľnohospodárskych produktov.

10 1) Automobilny priemysel 2) Tazba Surovin a Mineralov 3) IKT( Informacny Komunikativny a Technologicky priemysel) 4) Chemicky Priemysel 5) Polnohospodarsky priemysel 6) Financny Sektor 7) Filmy a Media 8) Velkoobbchod a Maloobchodny Priemysel 9) Turisticky priemysel (Cestovný Ruch)

11 Hlavní medzinárodní obchodní partneri Južnej Afriky (okrem iných afrických krajín), sú Nemecko, Spojené štáty, Čína, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Španielsko. Hlavne exporty zahŕňajú kukuricu, diamanty, ovocie, zlato, kovy a minerály, cukor, a vlna. Stroje a dopravné zariadenia predstavujú viac ako jednu tretinu hodnoty dovozu v krajine. Iný dovoz zahŕňajú chemikálie, priemyselné tovary a ropy. Cestovný ruch Camps Bay v Kapskom Meste, Južnej African mesto nejprotěžovanější medzinárodnými cestovateľov. Cestovný ruch je považovaný za súčasného motorom rastu a je jedným z najväčších priemyselných odvetví na celom svete. Jednou z výhod cestovného ruchu ako vývozného činná je, že je menej volatilný ako v sektore tovaru. Cestovný ruch bolo vyčlenených ako rastový priemysel v Južnej Afrike, pretože toto odvetvie je ideálny pre pridávanie hodnoty na mnohé prírodných, kultúrnych a iných zdrojov krajiny. Podľa cestovného ruchu Svetovej rady pre cestovný ruch priamo alebo nepriamo predstavuje približne 7% HDP a zamestnanosti v Južnej Afrike.

12 . Maloobchod tržieb v stálych cenách (2000), za rok 2006, vykázali nárast o 9,7% od roku Podľa štatistík SA, to je najväčší nárast sa spoločne s nárastom roku 2004, ktorý bol tiež 9,7%, pre každý rok od roku Podľa prieskumu, všeobecných predajcov, maloobchodníci a predajcovia textilu, odevov, obuvi a koženého tovaru boli zásadným spôsobom prispievajú k nárastu maloobchodných tržieb. Reálny rast maloobchodných tržieb "rok-na-rok v štvrtom štvrťroku znižovali od tretieho štvrťroku 2006 z 10,7% na 9,1%. Spomalenie vyplýva z 200 bázických bodov zvýšenie úrokových sadzieb v druhej polovici roka 2006, takže celkové ekonomické podmienky trochu tvrdšie. Medzi hlavné maloobchodné skupiny sú Edcon, Massmart, Pick 'n Pay, ShopRite dáma, pán Price Group, Foschini Group, JD Group a Ellerines Holdings.

13 Financie a obchodné služby Južná Afrika, napriek jeho status "objavujúce sa na trhu", má dômyselný finančný sektor. S reintegráciu krajiny do globálnej sféry v roku 1994, pravidlá corporate governance, zverejňovania, transparentnosť a zodpovednosť sa stali neoddeliteľnou súčasťou podnikania v Južnej Afrike. V dôsledku toho, predpisy platné pre finančný sektor, a najmä riadenia rizík, prešli značnou vycibrenosť je medzinárodne uznávaných štandardov a osvedčených postupov zarovnať. Finančné, nehnuteľností a obchodné služby sektora vo výške 22% krajiny je skutočnou pridanou (hodnota celkovej produkcie) hodnoty v roku 2006 a spolu s iných sektoroch služieb, sa ukázala byť jedným z pilierov hospodárskeho rastu krajiny v priebehu rokov. Sektor sa môže pochváliť desiatky domácich i zahraničných inštitúcií, ktoré poskytujú širokú škálu služieb - komerčné, maloobchod a obchodné bankovníctvo, hypotekárnych úverov, poistenie a investícií. Južná Afrika je bankový sektor je porovnateľná s tými priemyselnými krajinami. Zahraničné banky sú dobre zastúpené a elektronické bankové služby sú rozsiahle, s celoštátnej siete bankomatov (ATM). Internetové bankovníctvo je tiež k dispozícii. Financial Services rada dohliada na reguláciu finančných trhov a inštitúcií - vrátane poisťovní, správcov fondov a maklérske operácie, avšak s výnimkou bánk, ktoré spadajú do Juhoafrickej rezervnej banky.

14 Južná Afrika je automobilový priemysel je globálny, preplňovaný motor na výrobu a vývoz vozidiel a ich častí. Mnohé z veľkých nadnárodných firiem použiť Južná Afrika na zdroj komponenty a zostaviť vozidlá pre miestne a medzinárodné trhy. Toto odvetvie je jedným z južnej Afrika je najdôležitejšie, prispieva aspoň o 6 % na HDP krajiny a predstavuje takmer 12 % z Južnej Afriky vývozu odvetvia spracovateľského priemyslu, vďaka čomu je kľúčovou koliesko v ekonomike. V roku 2010, vozidiel bolo vyvezených. Viac ako ľudí priamo zamestnaných v automobilovom spracovateľskom priemysle, sa zamestnaných v spracovateľskom priemysle komponentov. O je zamestnaných v maloobchode a aftermarket činností, s zamestnaných v spracovateľskom priemysle v pneumatikách (Automobilový priemysel Export Rady, 2010). Vďaka schopnosti prepojení v celej ekonomike, vláda určila automobilový priemysel ako sektor kľúčový rastu. To už vystavoval významný rast v rámci programu pre rozvoj automobilového priemyslu (MIDP), zdvojenie vo veľkosti od roku Jeho nástupca, program Automotive Výroba a vývoj, ktorý bude realizovaný od roku 2013, si kladie za cieľ stimulovať rozvoj miestnej produkcie na 1,2 milióna vozidiel ročne do roku 2020 a zároveň výrazne zvyšuje miestne obsah v rovnakom čase.

15 Ford South Africa General Motors South Africa Mercedes-Benz South Africa Nissan South Africa Renault South Africa Tata Motors South Africa Toyota South Africa Volkswagen South Africa Automobilový a súčasti priemysel je dobré predpoklady pre investičné príležitosti. Výrobcovia vozidiel, ako je BMW, Ford ( zahŕňajúce Mazda ), General Motors, Mercedes Benz, Nissan, Renault, Toyota a Volkswagen majú výrobné závody v Južnej Afrike, zatiaľ čo výrobcovia komponentov, ako je Arvin výfuk, Bloxwitch, Corning, Senior Flexonics zriadili výrobné základne sem. Priemysel je z veľkej časti nachádzajú v dvoch provinciách, Východné Kapsko ( pobrežné ) a Gauteng ( vo vnútrozemí ). Spoločnosti s výrobnými závodmi v Južnej Afrike sú umiestnené využiť nízkych výrobných nákladov, spolu s prístupom na nové trhy v dôsledku obchodných dohôd s Európskou úniou a voľného obchodu Juhoafrického rozvojového spoločenstva. Príležitosti tiež leží pri výrobe materiálov ( automobilový ocele a súčastí ).

16 Juhoafrická republika vyvinula zavedený, diverzifikoval výrobnú základňu, ktorá preukázala svoju odolnosť a potenciál konkurovať v globálnej ekonomike. Toto odvetvie sa klenie spracovania sladkovodnej akvakultúry a morské akvakultúry, exotické a domorodých mäso, orechy, bylinky a ovocie. To tiež zahŕňa výrobu a vývoz listnatých ovocie; výroba vína pre miestny a vývozný trh; cukrárske výroby a vývozu; a Výrobný sektor poskytuje lokus pre stimuláciu rastu ďalších aktivít, ako sú služby, a dosiahnutie konkrétnych výsledkov, ako je vytváranie pracovných miest a ekonomického postavenia. Odvetvie podieľal 15,2% Juhoafrickej republiky HDP v roku 2013, robiť to tretí najväčší prispievateľ do národnej ekonomiky. Výroba je ovládaný priemyslu, ako je spracovanie poľnohospodárskych produktov, automobilový, chemický priemysel, informačné a komunikačné technológie, elektronika, kovov, textilu, odevov a obuvi. Oporou tohto sektoru je ministerstvo obchodu a priemyslu akčný plán (DTI) priemyselnú politiku (IPAP), ktorého cieľom je dosiahnuť štrukturálny rozvoj a zvýšenie konkurencieschopnosti juhoafrickej výroby. Agro-spracovanie Juhoafrická republika vykazuje široké spektrum klimatických podmienkach - od polosuchých a suché, na sub-tropické. Výsledkom je, že u mnohých plodín, hospodárskych zvierat a rýb, je možné nájsť.

17 Chemický priemysel Chemický priemysel bol formovaný politického a právneho prostredia, ktoré vytvoril filozofiu izolacionizmu a protekcionizmu počas apartheidu rokov. To tendenciu podporovať smerom dovnútra prístup a zameranie na nahradenie dovozu na miestnom trhu. To tiež povzbudil budovu v malom meradle rastlín s kapacitami zameraných na miestneho dopytu, ktorý inklinoval byť neekonomické. Vďaka izolácii priemysel z medzinárodnej hospodárskej súťaže a vysoké ceny surovín v dôsledku dovozných ciel, lokálne spracované výrobky sú vo všeobecnosti menej než konkurencieschopnosť na vývozných trhoch. Teraz, že Juhoafrická republika je opäť plne súčasťou globálnej komunity, juhoafrickej chemickej spoločnosti sa zameriavajú na nutnosť byť medzinárodne konkurencieschopný priemysel a pretvára sa podľa toho. Juhoafrický chemickom sektore má dve viditeľné charakteristiky. Po prvé, zatiaľ čo jeho proti prúdu sektor je koncentrovaný a dobre vyvinuté, nadväzujúce odvetvia - aj keď rozmanitá - aj naďalej nedostatočne rozvinuté. Po druhé, syntetické uhlie a zemný kvapalné palivá a petrochemický priemysel plyn-založené priemysel je prominentnej, sa Južná Afrika je svetový líder v oblasti syntéza a plyn-k-kvapalín technológiám na báze uhlia. Priemysel je najväčší svojho druhu v Afrike. Je vysoko komplexný a široko rôznorodejšie, pričom konečné produkty často sa skladá z množstva chemických látok, ktoré sú v kombinácii nejakým spôsobom. Primárny a sekundárny sektor sú ovládané Sasol (cez Sasol Chemical Industries a Sasol polyméry), AECI a Dow Sentrachem. Tieto spoločnosti boli v poslednej dobe diverzifikovala a rozšírila svoje záujmy v terciárnej výrobky, najmä tie s exportným potenciálom.

18 Sezónne očistená a pridaná anualizovaný štvrťročný hodnota ( Q ) [ 27 ] Pridanej hodnoty priemyslu (R miliardy, v cenách roku 2004 ) Financie, realitné a obchodné služby výroba Vládneho služby Veľkoobchod a maloobchod, ubytovanie a stravovanie Dane mínus subvencie na produkty Doprava, skladovanie a spoje 178,591 Osobné služby Ťažba nerastných surovín 97,096 stavba 59,943 Poľnohospodárstvo, lesníctvo a rybolov 43,382 Elektrina, plyn a voda 33,951 HDP v trhových cenách 1,

19 V roku 2013, sektor bol v Južnej Afrike štvrtým najväčším zamestnávateľom pracovných miest a prispeli približne 5% na HDP krajiny. Global Business Report hovorí, že Afrika sa rýchlo stáva významným chemikálie pre spotrebiteľov, a že ak Juhoafrická republika sa zvyšuje obchod so svojimi susedmi, priemysel mohol vznietiť. Informačné a komunikačné technológie Juhoafrického informačných a komunikačných technológií (IKT) je najväčšie a najmodernejšie v Afrike, a je charakterizovaný vedúci technológií, najmä v oblasti mobilného softvéru a služieb elektronického bankovníctva. Vďaka sieti, ktorá je 99,9% digitálne a zahŕňa najnovšie bezdrôtové a satelitnej komunikácii, krajina má najviac rozvinutú telekomunikačnú sieť v Afrike. Juhoafrickej spoločnosti sú svetovými lídrami v pre-platby, správy príjmov a systémy predchádzanie podvodom, a vo výrobe set-top boxov, z ktorých všetky sú úspešne vyvážajú do zvyšku sveta. Rast a internacionalizácia juhoafrických firiem Export je podporovaný Ministerstvom priemyslu a obchodu prostredníctvom afrického elektrotechnickou Export rady juhu (SAEEC). 3 Podľa SAECC, juhoafrický trh ICT sa odhaduje na US $ 42,6 miliárd (R468.4 miliárd), v roku 2013 s IT účtovníctva pre US $ 15,08 miliárd (R164-miliárd) a komunikácia US $ 27,18 miliárd (R297 0,4 miliardy). Odvetvie sa podieľa približne 8,2% do Južnej Afriky HDP. Niekoľko medzinárodných podnikom, uznávané ako vedúci v oblasti IT, prevádzkovať dcérskej spoločnosti z Južnej Afriky, vrátane IBM, Unisys, Microsoft, Intel, Systems Application Protocol (SAP), Dell, Novell a Compaq.

20 Testovanie a pilotné systémy a aplikácie sú rastúce firmy, v Južnej Afrike, s rozmanitosťou miestny trh, prvej svetovej know-how v oblasti obchodu a rozvoju vidieckeho prostredia, takže je ideálny testovacie laboratória pre nové inovácie. Rast a internacionalizácia juhoafrických firiem Export je podporovaný Ministerstvom priemyslu a obchodu prostredníctvom Exportné rady v elektrotechnike (SAEEC). Elektronický priemysel opakovane preukázal prvotriedne inovácie a výrobu. Priemysel je charakterizovaný hŕstkou univerzalistů spoločností so silnými schopnosťami v profesionálnej elektronike, zatiaľ čo malé a stredné spoločnosti sa špecializujú na bezpečnostné systémy a elektrickej energie platba vopred metrov. Investičné príležitosti spočívajú v rozvoji systémov kontroly prístupu a bezpečnostného zariadenia, automobilových elektronických subsystémov, systémov a vývoj softvéru v oblasti bankovníctva a finančných služieb, spracovanie kremíka pre vláknovej optiky, integrovaných obvodov a solárnych článkov. Tam sú tiež významné príležitosti pre vývoz hardvér a súvisiace služby, rovnako ako softvér a periférne zariadenia.

21 Komunikácia Mikrovlnnej komunikácie je Telkom veža na Naval Hill v meste Bloemfontein, zadarmo Štátne. Odvetvie komunikácií - ktoré, spolu s dopravou a skladovaním, tvorili takmer 10% HDP v roku bolo jedným z najrýchlejšie rastúcich na ekonomiky Južnej Afriky, čo odráža rýchly rozvoj mobilných telefónnych služieb po celej krajine. Rozšírenie pevných liniek sa odhaduje na 10%, zatiaľ čo v prípade mobilných penetrácie je podstatne vyšší, okolo 93%, podľa údajov z ministerstva obchodu a priemyslu. Odhadované príjmy v telekomunikačnom sektore počas roka 2007 bolo R126 miliardy, a telekomunikácie (hardvér a softvér) prispel odhadovaný dodatočný R27 miliardy. Telkom, kótovaná na spoločnosť, v ktorej je vláda najväčším akcionárom, bol donedávna jediným licencovaným poskytovateľom verejných pevných telekomunikačných služieb. Telkom je tiež kľúčovým hráčom v optickom vlákne Podmorský kábel projektu, ktorý bude obstarávať Afriky rastúce telekomunikačných potrieb pre najbližších 25 rokov.

22 Poľnohospodárstvo Kukuričného poľa pod stred čapu zavlažovania u Hoedspruit, Mpumalanga. Poľnohospodárstva ako percento HDP sa znížil počas posledných štyroch desaťročí. To znamená, že ekonomika sa postupne stala vyspelejšie. V roku 1960, poľnohospodárstvo predstavoval 9,1% celkovej hospodárstva; toto sa znížila na iba 2,2 % v roku Aj keď tento pokles sa zdá byť negatívny trend z pohľadu farmára, znamená to, že juhoafrická ekonomika je dosiahnutie dospelosti ako sekundárne a terciárne sektor stávajú dôležitejšie. Kukurica je najviac pestuje - potom pšenica, ovsa, cukrovej trstiny a slnečnice. Vláda sa vyvíja programy na podporu drobného poľnohospodárstva a podporovať vytváranie pracovných miest. Citrusové plody sú listnaté a exportujú, rovnako ako miestnej produkcie vína a kvety. Južná Afrika ako dobre rozvinutý komerčné poľnohospodárstva a životného minima viac založené na produkciu v hlbokých vidieckych oblastiach. Krycie 1,2 milióna štvorcových kilometrov pôdy, Juhoafrická republika je jednou osminu veľkosti Spojených štátov a má sedem klimatických oblastiach, od Stredozemného mora k subtropický na polopúšte. Táto biodiverzita, spolu s pobrežím km dlhý a slúžil sedem obchodné prístavy, favorizuje kultiváciu širokého spektra morských a poľnohospodárskych produktov - od listnatých, citrusov a subtropické ovocie, na obilie, vlna, rezané kvety, hospodárskych zvierat a zveri, Poľnohospodárske aktivity siahajú od intenzívnej produkcie plodín a zmiešaného hospodárstva v zime zrážok a vysokých letných dažďových zrážok oblastí, na chov dobytka v bushveld a chovu oviec v suchých oblastiach.

23

24

25 Prvý Európania, aby sa kontaktu s týmito tromi rôznymi sociálnymi skupinami v južnej Afrike boli Portugalskí námorníci, ktoré sa snažia nájsť cesty k korenia ostrovy Ázie. Po mnoho rokov portugalskej bol ďalej a ďalej tlačiť na juh pozdĺž afrického pobrežia západného a 1487 loď kapitánom Bartholomew Diaz robil to okolo mysu Dobrej nádeje a plával do východnej pobreží južnej Afriky, pokiaľ ide o Algoa Bay. O desať rokov neskôr ďalší Portugalský moreplavec Vasco da Gama, obišiel Cape a pokračovalo až východné pobrežie kontinentu, než sa vydáte ďalej na východ, sa nakoniec do Indie. Kolíska ľudstva Štyridsať kilometrov na západ od mesta Johannesburg, medzi neopísateľných Koppies, roztrúsenými kríkmi a stromami, je hektárov údolie známe ako kolíska ľudstva. Sterkfontein Maropeng.

26 Kolíska ľudstva bola vyhlásená svetového dedičstva UNESCO v roku Je to asi 50 kilometrov severozápadne od Johannesburgu v Južnej Afrike v provincii Gauteng. Toto miesto zaujíma v súčasnosti hektárov (180 štvorcových míľ) a obsahuje komplex vápencových jaskýň. Sterkfontein Jaskyne obsahujú objav 2,3 miliónov rokov staré fosílie Australopithecus africanus (přezdíval "Pani Ples"), nájdený v roku 1947 Robert Broom a John T. Robinson. Nález pomohol potvrdzujú 1924 objav mladistvého Australopithecus africanus lebky, "Taung dieťaťa", Raymond Dart, na Taung v severozápadnej provincie južnej Afriky, kde vykopávky ešte pokračovať. Neďaleko miesta, ale nie v mieste, Rising systém hviezda Cave obsahuje Dinaledi komory (komora hviezd), v ktorom boli objavené pätnásť fosílne kostry vyhasnuté druhu hominina, dočasne menoval Homo Naled. Sterkfontein sama vyrobila viac ako tretina prvých hominidov fosílií kedy boli nájdené pred rok Dinaledi komora obsahuje viac ako 1500 H. Naled fosílie, najrozsiahlejšie objav jedného druhu Hominid niekedy nájdený v Afrike.

27

28

29 Južná Afrika má deväť provincií, z ktorých každý má svoje vlastné legislatívy, premiéra a výkonnej rady - a členitý terén, obyvateľstva, ekonomiky a klímy. 1. Eastern Cape Capital: Bhisho Major city: Port Elizabeth Languages: 78.8% isixhosa, 10.6% Afrikaans, 5.6% English Population: (2011) Share of South Africa's population: 12.7% Area: km 2 Share of South Africa's land area: 13.9% Population density: 39 people per km 2 Gross regional product: R272.7-billion (2013)

30

31 Eastern Cape: 6.56-million Free State: 2.74-million Gauteng: million KwaZulu-Natal: million Limpopo: 5.4-million Mpumalanga: 4.04-million Northern Cape: 1.15-million North West: 3.5-million Western Cape: 5.82-million TOTAL= 51,75-million Source: Census 2011, Statistics South Africa Zdroj: Census 2011, štatistika Južná Afrika Táto zmena sa premieta do obrovskej rozdiely v hustote osídlenia. Gauteng má v priemere 675 ľudí na kilometer štvorcový, zatiaľ čo Northern Cape má len troch ľudí na kilometer štvorcový.

32 2. FREE STATE Capital: Bloemfontein Languages: 64.2% Sesotho, 12.7% Afrikaans, 7.5% isixhosa Population: (2011) Share of South Africa's population: 5.3% Area: km 2 Share of South Africa's land area: 10.6% Population density: 21 people per km 2 Gross regional product: R179.8-billion (2013) Share of South Africa's GDP: 5.1% 3. GAUTENG Capital: Johannesburg Languages: 19.8% isizulu, 12.4% Afrikaans, 11.6% Sesotho, 13.3% English Population: (2011) Share of South Africa's population: 23.7% Area: km 2 Share of South Africa's land area: 1.4% Population density: 741 people per km 2 Gross regional product: R1.12-trillion (2013) Share of South Africa's GDP: 33.8%

33 4. KWAZULU-NATAL Capital: Pietermaritzburg Major city: Durban Languages: 77.8% isizulu, 13.2% English Population: (2011) Share of South Africa's population: 19.8% Area: km 2 Share of South Africa's land area: 7.7% Population density: 109 people per km 2 5. LIMPOPO Capital: Polokwane Languages: 52.9% Sepedi, 17% Xitsonga, 16.7% Tshivenda Population: (2011) Share of South Africa's population: 10.4% Area: km 2 Share of South Africa's land area: 10.3% Population density: 43 people per km 2 Gross regional product: R256.9-billion (2013) Share of South Africa's GDP: 7.3%

34 6.MPUMALANGA Capital: Mbombela Languages: 27.7% siswati, 24.1% isizulu, 10.4% Xistonga, 10.1% isindebele Population: (2011) Share of South Africa's population: 7.8% Area: km 2 Share of South Africa's land area: 6.3% Population density: 53 people per km 2 Gross regional product: R269.9-billion (2013) Share of South Africa's GDP: 7.6% 7.NORTHERN CAPE Capital: Kimberley Languages: 53.8% Afrikaans, 33.1% Setswana Population: (2011) Share of South Africa's population: 2.2% Area: km 2 Share of South Africa's land area: 30.5% Population density: 3 people per km 2 Gross regional product: R71.1-billion (2013) Share of South Africa's GDP: 2%

35 8.NORTH WEST Capital: Mahikeng Major city: Potchefstroom Languages: 63.4% Setswana, 9% Afrikaans Population: (2011) Share of South Africa's population: 6.8% Area: km 2 Share of South Africa's land area: 8.7% Population density: 33 people per km 2 Gross regional product: R239-billion (2013) Share of South Africa's GDP: 6.8% 9.WESTERN CAPE Capital: Cape Town Languages: 49.7% Afrikaans, 24.7% isixhosa, 20.2% English Population: (2011) Share of South Africa's population: 11.3% Area: km2 Share of South Africa's land area: 10.6% Population density: 45 people per km2 Gross regional product: R485.5-billion (2013) Share of South Africa's GDP: 13.7%

36 Karoo je ostro rozdelená do Veľkého Karoo a Malý Karoo od Swartberg pohoria, ktoré bežia na východ-západ, rovnobežne s južnom pobreží, ale je oddelené od mora ďalší východzápad rozsah volal Outeniqua -Langeberg hory. Velke Karoo klame severe rozsahu Swartberg; Maly Karoo je na juh od neho.

37 Orange River, Oranje alebo Oranjerivier je najväčšou riekou Južnej Afriky. Pramení v pohorí Drakensberg v Lesothe a tečie smerom na západ do Atlantického oceánu. Do mora sa vlieva pri meste Oranjemund na juhoafricko-namíbijskej hranici.

38

39

40

41 Nie sme dúhový národ pre nič za nič. Južná Afrika má 11 oficiálnych jazykoch a skóre neoficiálnych. Angličtina je najviac obyčajne hovorený jazyk v oficiálnych a obchodných verejného života - ale len piaty najviac hovorený domáci jazyk. Demokratická ústava krajiny, ktorá nadobudla účinnosť 4. februára 1997, rozpozná 11 oficiálnych jazykov, na ktoré sa štátne záruky rovnaké postavenie. provinčné variácie: Jazyky, ktoré počujete najčastejšie hovorený v Južnej Afrike, závisí na tom, kde v krajine ste. Okrem 11 oficiálnych jazykov, skóre druhých - africké, európske, ázijské - sú hovorené v Južnej Afrike, pretože krajina leží na križovatke južnej Afriky. Afrikaans vstúpil do jeho vlastnej s rastom Afrikánci identity, bude vyhlásená za úradný jazyk - s angličtinou - Zväzu Južnej Afrike v roku Jazyk bol povýšený spolu Afrikánci nacionalizmu po roku 1948, a hral dôležitú úlohu v menšinovej bielou čiarou v apartheidu Južná Afrika. Povstania z roku 1976 školákov bola zažatá navrhovaným uložením afrikánčiny v černošskej štvrti školách.

42 Séria protestov začala 16. júna 1976 v Soweto v reakcii na oficiálnej vyhlášky, ktorá predstavila afrikánčina, jazyk Afrikáncov, ako vyučovací jazyk v miestnych školách. Čierne stredoškoláci protestovali v uliciach Soweto a boli splnené ozbrojenými polície. Počet obetí bol 176, hoci niektoré odhady hovoria, 700 zahynulo.

43

44

45

46

47

48 ungubwe Africa.html#ixzz3t5ht8pkG ry.htm#.vl23fnartiu provinces.htm#.vl4ulnartiu uage.htm#.vl4xbxartiu uage.htm#.vl4xbxartiu

49 o?p_gid=2702&p_site_id= nomyofgauteng.aspx nomyofgauteng.aspx anufacturing.htm#.vm83reorliu tomotive-overview.htm#.vm8zkeorliu#ixzz3ul3nuoh5

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti European Union European Regional Development Fund Sharing solutions for better regional policies Politika súdržnosti Politika súdržnosti je najdôležitejšou investičnou politikou EÚ Zameriava sa na všetky

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ

Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ The influence of agricultural employment on the rural economic activity in EU Ľubica Rumanovská Summary The article evaluates

More information

SOUTH AFRICA ARTS AND CULTURE

SOUTH AFRICA ARTS AND CULTURE SOUTH AFRICA ARTS AND CULTURE OUTLAY OF PRESENTATION Background information SA Population by Provinces SA population by population group and gender SA languages/language distribution Provincial variations

More information

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Namíbijská republika

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Namíbijská republika EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Namíbijská republika Všeobecné informácie o krajine November 2015 I. ZÁKLADNÉ EKONOMICKÉ INFORMÁCIE a) Základná charakteristika hospodárstva Od získania nezávislosti v

More information

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA)

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Slovenskými študentmi prehliadané, ale o to zaujímavejšie prímorské mesto Virginia Beach! Nachádza v štáte Virginia približne 220 km južnejšie od Ocean City (MD)

More information

Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky Bratislava

Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky Bratislava Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky 218 Bratislava 23. 1. 218 Aktuálny vývoj reálnej konvergencie Relatívna výkonnosť a produktivita Slovenska stagnuje a relatívna cenová hladina vzrástla. Pokračuje

More information

SOUTH AFRICA THE RAINBOW NATION PAST, PRESENT AND FUTURE OUTLOOK

SOUTH AFRICA THE RAINBOW NATION PAST, PRESENT AND FUTURE OUTLOOK SOUTH AFRICA THE RAINBOW NATION PAST, PRESENT AND FUTURE OUTLOOK Geographic profile Situated at the southern tip of the African continent Borders Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, and surrounds

More information

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried Umiestnenie maturantov v šk. roku 204/205 podľa tried TRIEDA: IV. A Technická univerzita Košice Fakulta elektrotechniky a 3 Fakulta baníctva, ekológie, 2 riadenia a geotechnológií Ekonomická fakulta Letecká

More information

KNOWLEDGE ECONOMY AND AGRICULTURE IN THE NITRA REGION ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI

KNOWLEDGE ECONOMY AND AGRICULTURE IN THE NITRA REGION ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI KNOWLEDGE ECONOMY AND AGRICULTURE IN THE NITRA REGION ZNALOSTNÁ EKONOMIKA A POĽNOHOSPODÁRSTVO V NITRIANSKOM KRAJI Mária FÁZIKOVÁ, Martin MARIŠ Department of Regionalism and Rural development Faculty of

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Diplomová práca FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Andrej Moravčík

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Diplomová práca FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Andrej Moravčík SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Diplomová práca 2008 Andrej Moravčík SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD.

More information

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU 253 PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU Mišúnová Ema - Mišún Ľuboš doc.rndr. Ema Mišúnová, CSc. Katedra VSaRR, NHF EU, Bratislava, e-mail: misunova@euba.sk

More information

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob.

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob. ZIMA 2017/18 Zimná akcia trvá od 1. 11. 2017 do 28. 2. 2018 alebo do vypredania zásob. SHE 71 MS 170 RE 88 HSE 42 99 109 MS 170 HT 133 749 799 Vyvetvovacie píly STIHL HT 56 C-E 469, 449, STIHL HT 133 799,

More information

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Kenská republika

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Kenská republika EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Kenská republika Všeobecné informácie o krajine I. ZÁKLADNÉ EKONOMICKÉ INFORMÁCIE a) Základná charakteristika hospodárstva Kenská republika má trhovú ekonomiku, štát vlastní

More information

ANALÝZA STAVU CESTOVNÉHO RUCHU NA BÁZE DEVÍZOVÝCH PRÍJMOV A DEVÍZOVÝCH VÝDAVKOV Z ČINNOSTI CESTOVNÉHO RUCHU V SR

ANALÝZA STAVU CESTOVNÉHO RUCHU NA BÁZE DEVÍZOVÝCH PRÍJMOV A DEVÍZOVÝCH VÝDAVKOV Z ČINNOSTI CESTOVNÉHO RUCHU V SR ANALÝZA STAVU CESTOVNÉHO RUCHU NA BÁZE DEVÍZOVÝCH PRÍJMOV A DEVÍZOVÝCH VÝDAVKOV Z ČINNOSTI CESTOVNÉHO RUCHU V SR ANALYSIS OF TOURISM STATUS BASED ON FOREIGN CURRENCY RECEIPTS AND FOREIGN CURRENCY EXPENDITURE

More information

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES Časopis pre politológiu, najnovšie dejiny, medzinárodné vzťahy, bezpečnostné štúdiá / Journal for Political Sciences, Modern History, International Relations, security

More information

Čo je lepším liekom na strach, obrana alebo spolupráca? spolupráca

Čo je lepším liekom na strach, obrana alebo spolupráca? spolupráca Z Kene do Európy neutekajú Čo je lepším liekom na strach, obrana alebo spolupráca? Európe ide len o vlastné vrecká Rozvojová spolupráca Bulletin Platformy mimovládnych rozvojových organizácií určený všetkým,

More information

KONSOLIDÁCIA ALEBO FRAGMENTÁCIA?

KONSOLIDÁCIA ALEBO FRAGMENTÁCIA? KONSOLIDÁCIA ALEBO FRAGMENTÁCIA? Velkost miestnych samospráv v Strednej a Východnej Európe editor: Pawel Swianiewicz výber z anglického originálu OPEN SOCIETY INSTITUTE január 2003 Materiál vznikol vďaka

More information

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky VPLYV VZDELÁVANIA UČITEĽOV NA MIERU VYUŽÍVANIA DYNAMICKÝCH GEOMETRICKÝCH SYSTÉMOV V MATEMATICKEJ EDUKÁCII THE IMPACT OF TEACHERS TRAINING

More information

Vyjadrenie k žiadostiam o akreditáciu študijných programov prerokovaným na mimoriadnom 107. zasadnutí AK - vysoké školy

Vyjadrenie k žiadostiam o akreditáciu študijných programov prerokovaným na mimoriadnom 107. zasadnutí AK - vysoké školy 370_18 (22.06.18) nový záchranárska, požiarna a bezpečnostná technika, ) dĺžka sa bude 5.2.32. baníctvo 2. 3 Ing. slovenský TUKE FBERG dĺžku ( 83 ods. 2 zákona, nový ) 371_18 (22.06.18) nový Geoturism

More information

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Katarský štát

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Katarský štát EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Katarský štát Všeobecné informácie o krajine I. ZÁKLADNÉ EKONOMICKÉ INFORMÁCIE a) Základná charakteristika hospodárstva Analýza a predpoklad vývoja hospodárstva: Katar

More information

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava Akčný plán boja proti suchu Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava 2 Obsah prezentácie Medzinárodný kontext Akčné plány boja proti suchu - príklady Prípravné stretnutie Ďalšie kroky Kontakty

More information

MEGA MPUMALANGA ECONOMIC GROWTH AGENCY

MEGA MPUMALANGA ECONOMIC GROWTH AGENCY MEGA MPUMALANGA ECONOMIC GROWTH AGENCY OFFICIAL ECONOMIC DEVELOPMENT AGENCY FOR THE PROVINCE OF MPUMALANGA TRADE AND INVESTMENT PROMOTION Mpumalanga Province Location Limpopo Province Mpumalanga Gauteng

More information

Fact Sheet PRÍSTUP LEADER. Základný sprievodca. Európska komisia

Fact Sheet PRÍSTUP LEADER. Základný sprievodca. Európska komisia Fact Sheet Európska komisia PRÍSTUP LEADER Základný sprievodca PRÍSTUP LEADER Základný sprievodca Europe Direct je služba, ktorá vám pomôže nájsť odpovede na vaše otázky o Európskej únii Bezplatné telefónne

More information

Church of St. Mikulas Ondava Highlands Slanske Hills Šariš Castle Waterfall in Lačnov Canyon

Church of St. Mikulas Ondava Highlands Slanske Hills Šariš Castle Waterfall in Lačnov Canyon Kostol sv. Mikuláša Ondavská vrchovina Slanské vrchy Šarišský hrad Vodopád v Lačnovskom kaňone Koloseum Akropola Eifelova veža Big Ben Sopka Etna Church of St. Mikulas Ondava Highlands Slanske Hills Šariš

More information

obchod priemysel hospodárstvo

obchod priemysel hospodárstvo Číslo 1/2016 ročník XXV 11. január 2016 www.sopk.sk obchod priemysel hospodárstvo Mesačník Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory - nepredajné Slovenská ekonomika v roku 2016 / 4 6 Ako ďalej, eurofondy?

More information

LIST OCTOBER 2018 CATALOGUE PAGE BARCODE TITLE EDITION PRICE

LIST OCTOBER 2018 CATALOGUE PAGE BARCODE TITLE EDITION PRICE VAT No: 4470126121 Share Call Number: 0860 10 50 50 Johannesburg Tel : (011) 807 5573/5470 Fax : (011) 807 7491 Cape Town Showroom Tel: (021) 514 3900 Fax: (021) 510 0493 Website : www.mapstudio.co.za

More information

Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014

Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014 Marketingový plán aktivít SACR a účasti na veľtrhoch a výstavách v roku 2014 Slovenská agentúra pre cestovný ruch (ďalej SACR ) vypracovala, na základe schválenej Marketingovej stratégie SACR na roky 2014

More information

Modrý rast - dlhodobá stratégia na podporu udržateľnosti

Modrý rast - dlhodobá stratégia na podporu udržateľnosti Modrý rast - dlhodobá stratégia na podporu udržateľnosti Blue Growth - Long-term sustainability strategy Jarmila VIDOVÁ Abstrakt Denne sa hovorí o nevyhnutnosti ochrany životného prostredia, znižovaní

More information

BRANDED AMPS

BRANDED AMPS COMMUNITY PROVINCE TOTAL METRO- CITIES SMALL SETTLEMENTS POLITAN & LARGE TOWNS & + NON- AREAS TOWNS VILLAGES URBAN W. CAPE N. CAPE F.STATE E. CAPE 000 % 000 % 000 % 000 % 000 % 000 % 000 % 000 % 000 %

More information

PRIEMYSEL DOLNÉHO SPIŠA S DÔRAZOM NA PODNIK EMBRACO SLOVAKIA SPIŠSKÁ NOVÁ VES

PRIEMYSEL DOLNÉHO SPIŠA S DÔRAZOM NA PODNIK EMBRACO SLOVAKIA SPIŠSKÁ NOVÁ VES 71 PRIEMYSEL DOLNÉHO SPIŠA S DÔRAZOM NA PODNIK EMBRACO SLOVAKIA SPIŠSKÁ NOVÁ VES Peter Spišiak, Marián Kulla Abstract The Slovak industry is getting into another recession after years of the main transformation

More information

Analýza zvyšování cestovního ruchu v Západních Tatrách. Eva Cipovová

Analýza zvyšování cestovního ruchu v Západních Tatrách. Eva Cipovová Analýza zvyšování cestovního ruchu v Západních Tatrách Eva Cipovová Bakalářská práce 2007 ABSTRAKT Moja bakalárska práca sa zaoberá problematikou zvyšovania konkurencieschopnosti cestovného ruchu v Západných

More information

Granty a podpory podnikania v hotelierstve a kúpeľníctve v Českej republike

Granty a podpory podnikania v hotelierstve a kúpeľníctve v Českej republike Granty a podpory podnikania v hotelierstve a kúpeľníctve v Českej republike Bakalárska práca Samuel Mišík Vysoká škola hotelová v Prahe 8, spol. s r. o. katedra... Študijný obor: Hotelnictví Vedúci bakalárskej

More information

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Cyperská republika (CY)

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Cyperská republika (CY) EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Cyperská republika Základné údaje Všeobecné informácie o krajine Názov štátu: Rozloha: Cyperská republika (CY) 9 251 km 2 - z toho 58,38% územia ostrova pod kontrolou

More information

Štátne občianstvo v kontexte medzinárodnej migrácie

Štátne občianstvo v kontexte medzinárodnej migrácie Štátne občianstvo v kontexte medzinárodnej migrácie Alexander ONUFRÁK Úvod Prezentovaný príspevok pod názvom Štátne občianstvo v kontexte medzinárodnej migrácie ako už zo samotného názvu vyplýva, pojednáva

More information

Land and it s people. South Africa Yearbook 2015/16. Land and it s people. South Africa Yearbook 2015/16 1

Land and it s people. South Africa Yearbook 2015/16. Land and it s people. South Africa Yearbook 2015/16 1 South Africa Yearbook 2015/16 Land and it s people South Africa Yearbook 2015/16 1 South Africa occupies the most southern tip of Africa with its long coastline stretching more than 3 000 km from the desert

More information

SOUTH AFRICA ANALYSIS. PRESENTED BY : TARUN KUMAR, UTTAM KUMAR, SWATI RANA MBA-3 rd SEM

SOUTH AFRICA ANALYSIS. PRESENTED BY : TARUN KUMAR, UTTAM KUMAR, SWATI RANA MBA-3 rd SEM SOUTH AFRICA ANALYSIS PRESENTED BY : TARUN KUMAR, UTTAM KUMAR, SWATI RANA MBA-3 rd SEM LOCATION OF AFRICA ON WORLD MAP GEOGRAPHICAL LOCATION Geography of South Africa is full of diversity. The country

More information

PROGRAM SUSEDSTVA MAĎARSKO - SLOVENSKO - UKRAJINA

PROGRAM SUSEDSTVA MAĎARSKO - SLOVENSKO - UKRAJINA PROGRAM SUSEDSTVA MAĎARSKO - SLOVENSKO - UKRAJINA PROGRAM INICIATÍVY SPOLOČENSTVA 2004 2006 Schválené Európskou komisiou dňa 09. 12. 2004 pod číslom C(2004)4902 PROGRAM SUSEDSTVA MAĎARSKO /SLOVENSKO/UKRAJINA

More information

GRAF TÝŽDŇA TÝŽDEŇ NA TRHOCH VÝZNAMNÉ UDALOSTI TÝŽDŇA 11/2016

GRAF TÝŽDŇA TÝŽDEŇ NA TRHOCH VÝZNAMNÉ UDALOSTI TÝŽDŇA 11/2016 Čistí importéri Čistí exportéri VÝZNAMNÉ UDALOSTI TÝŽDŇA 11/2016 > Graf týždňa: Slováci viac čokolády dovezú ako vyvezú, bilancia sa zhoršila najmä v posledných 3 rokoch > Deflácia sa vo februári zmiernila;

More information

Prehľady environmentálnej výkonnosti OECD: Slovenská republika 2011

Prehľady environmentálnej výkonnosti OECD: Slovenská republika 2011 Prehľady environmentálnej výkonnosti OECD: Slovenská republika 2011 Pôvodné vydanie v OECD v anglickom a francúzskom jazyku pod názvom: OECD Environmental Performance Review: Slovak Republic Examens environnementaux

More information

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT Anna PETRUŠKOVÁ Technická univerzita v Košiciach, Ekonomická fakulta anna.petruskova@azet.sk Abstrakt

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Január 2014 (číslo 1, špeciálne vydanie) Ročník druhý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia

More information

Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie. Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation

Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie. Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation Ľubica Lešková - Juraj Čorba - Milan Majerník Ekonomická univerzita

More information

Tourism in South Africa A statistical overview

Tourism in South Africa A statistical overview Tourism in South Africa A statistical overview Purpose of presentation Purpose of the presentation is to present different tourism statistics produced by Stats SA People like to travel we are a country

More information

PRÁVNA ÚPRAVA STAROSTLIVOSTI O VODY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE

PRÁVNA ÚPRAVA STAROSTLIVOSTI O VODY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE PRÁVNA ÚPRAVA STAROSTLIVOSTI O VODY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE PRÁVNA ÚPRAVA STAROSTLIVOSTI O VODY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE Michal Maslen Vzor citace: Maslen, M. Právna úprava starostlivosti o vody v Slovenskej

More information

Analýza vybraných ekonomických aspektov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie

Analýza vybraných ekonomických aspektov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie Analýza vybraných ekonomických aspektov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie Analysis of Some Economical Aspect of Exit the Great Britain from the European Union Ján VRAVEC Abstrakt Článok pojednáva

More information

2012 Gospel Publishing House. All Rights Reserved. Not for redistribution or sale.

2012 Gospel Publishing House. All Rights Reserved. Not for redistribution or sale. Luna crisscrossed her way down a busy street of Cape Town, South Africa. She was not prepared for such crowded cities. Before she came here, everyone told her all about the many animals people see on African

More information

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Rwandská republika. Všeobecné informácie o krajine

EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU. Rwandská republika. Všeobecné informácie o krajine EKONOMICKÁ INFORMÁCIA O TERITÓRIU Rwandská republika Všeobecné informácie o krajine I. ZÁKLADNÉ EKONOMICKÉ INFORMÁCIE a) Základná charakteristika hospodárstva Rwandská ekonomika doteraz pociťuje negatívne

More information

Ceny nehnuteľností tak skoro nepribrzdia 2. Verejné financie nie sú v dobrej kondícií 4. m e s a č n í k november Kontakty:

Ceny nehnuteľností tak skoro nepribrzdia 2. Verejné financie nie sú v dobrej kondícií 4. m e s a č n í k november Kontakty: m e s a č n í k november 216 Ceny nehnuteľností tak skoro nepribrzdia 2 Mix dostupných úverov a optimistické ekonomické vyhliadky vytvárajú veľmi priaznivé podmienky na očakávanie rastu cien nehnuteľností

More information

Consumer Policy Toolkit. Summary in Slovak. Súprava nástrojov spotrebiteľskej politiky. Zhrnutie v slovenčine

Consumer Policy Toolkit. Summary in Slovak. Súprava nástrojov spotrebiteľskej politiky. Zhrnutie v slovenčine Consumer Policy Toolkit Summary in Slovak Súprava nástrojov spotrebiteľskej politiky Zhrnutie v slovenčine Trhy tovarov a služieb prešli v priebehu posledných 20 rokov značnými zmenami. Regulačné reformy,

More information

BANDLEROVÁ Anna,(SR) - TAKÁ CS-GYORGY Katalin, (MR) LAZÍKOVÁ Jarmila, (SR)

BANDLEROVÁ Anna,(SR) - TAKÁ CS-GYORGY Katalin, (MR) LAZÍKOVÁ Jarmila, (SR) ZHODY A ROZDIELY VO VÝ VOJI MAJETKOVEJ ŠTRUKTÚRY A VO VLASTNÍCTVE K POĽNOHOSPODÁ RSKEJ PÔ DE V KRAJINÁ CH V4 SIMILARITIES AND DIFFERENCES IN THE TREND OF PROPERTY STRUCTURE AND LAND USE IN THE V4 COUNTRIES

More information

Regióny. chudoby. na slovensku. Anton michálek, Peter podolák a kol.

Regióny. chudoby. na slovensku. Anton michálek, Peter podolák a kol. Regióny chudoby na slovensku Anton michálek, Peter podolák a kol. regióny chudoby na Slovensku Geografický ústav SAV 2016 REGIÓNY CHUDOBY NA SLOVENSKU REGIONS OF POVERTY IN SLOVAKIA Editori / Editors Anton

More information

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 28. 6. 2012 COM(2012) 343 final 2012/0165 (COD)C7-0161/12 Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorým sa mení a dopĺňa rozhodnutie Rady 2003/17/ES predĺžením obdobia

More information

TVORIVOSŤ A KONKURENCIESCHOPNOSŤ VIDIECKEHO REGINU CREATIVITY AND COMPETITIVENESS OF RURAL REGION

TVORIVOSŤ A KONKURENCIESCHOPNOSŤ VIDIECKEHO REGINU CREATIVITY AND COMPETITIVENESS OF RURAL REGION TVORIVOSŤ A KONKURENCIESCHOPNOSŤ VIDIECKEHO REGINU CREATIVITY AND COMPETITIVENESS OF RURAL REGION Janka Beresecká Slovenská poľnohospodárska univerzita Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja,

More information

Provincial Review 2016: KwaZulu-Natal KwaZulu-Natal

Provincial Review 2016: KwaZulu-Natal KwaZulu-Natal Provincial Review 2016: KwaZulu-Natal KwaZulu-Natal KwaZulu-Natal has a strong role in South Africa s manufacturing and agriculture, and has its largest port and main North-South freight corridor. Its

More information

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli KOM(2010) 715/4 OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV Stratégia Európskej únie pre podunajskú

More information

Marketingová a komunikačná stratégia destinácie Bratislava

Marketingová a komunikačná stratégia destinácie Bratislava 2 Obsah Hľadanie Bratislavy... 4 Namiesto úvodu... 5 Východisková situácia destinácie Bratislava na národnom a medzinárodnom trhu CR... 6 Hlavné faktory vplyvu na situáciu v cestovnom ruchu a s vplyvom

More information

ECO CHECK oblasti mesta PIEŠTANY

ECO CHECK oblasti mesta PIEŠTANY ECO CHECK oblasti mesta PIEŠTANY 2012 Obsah Obsah... 1 Úvod... 2 I. Stručná charakteristika Trnavského samosprávneho kraja... 4 II. Stručná charakteristika mesta Piešťany... 7 III. Hodnotenie kvality života

More information

Analýza významu kreatívnej ekonomiky pre ekonomický rast. Martin Macko

Analýza významu kreatívnej ekonomiky pre ekonomický rast. Martin Macko Analýza významu kreatívnej ekonomiky pre ekonomický rast. Martin Macko Bakalárska práca 2008 ABSTRAKT Cieľom tejto bakalárskej práce je primárne analyzovať stav a vývoj sektora kreativity a kultúry v

More information

Mária SCHWARZOVÁ. Abstrakt

Mária SCHWARZOVÁ. Abstrakt Vkladové produkty bankových sektorov vybraných krajín EÚ po finančnej kríze Deposit banking products of selected EU countries after the financial crisis Abstrakt Mária SCHWARZOVÁ Cieľom príspevku je prezentovať

More information

POZÍCIA HOSTELOV V MESTE: POROVNANIE BRATISLAVY A BRNA Position of hostels in urban tourism: Bratislava and Brno comparison

POZÍCIA HOSTELOV V MESTE: POROVNANIE BRATISLAVY A BRNA Position of hostels in urban tourism: Bratislava and Brno comparison M a s a r y k o v a u n i v e r z i t a Ekonomicko-správní fakulta Študijný odbor: Regionální rozvoj a cestovní ruch POZÍCIA HOSTELOV V MESTE: POROVNANIE BRATISLAVY A BRNA Position of hostels in urban

More information

DOKUMENT EURÓPSKEJ BANKY PRE OBNOVU A ROZVOJ STRATÉGIA PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU

DOKUMENT EURÓPSKEJ BANKY PRE OBNOVU A ROZVOJ STRATÉGIA PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU DOKUMENT EURÓPSKEJ BANKY PRE OBNOVU A ROZVOJ STRATÉGIA PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU Schválená Radou riadiťeľov dňa 28. júna 2006 OBSAH ZOZNAM SKRATIEK...4 ZHRNUTIE...Error! Bookmark not defined. 1. PORTFÓLIO

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Jún 2016 (číslo 1) Ročník štvrtý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke: Obec Kanal

More information

Možnosti wellness turismu v regióne Česká republika Bakalárska práca

Možnosti wellness turismu v regióne Česká republika Bakalárska práca MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra centrum univerzitního sportu Možnosti wellness turismu v regióne Česká republika Bakalárska práca Vedúci bakalárskej práce: Mgr. Renáta Vychodilová

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKÝCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA PRÁVNE A EKONOMICKÉ POSTAVENIE VYBRANÝCH OBCÍ V SR

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKÝCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA PRÁVNE A EKONOMICKÉ POSTAVENIE VYBRANÝCH OBCÍ V SR SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKÝCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2119047 PRÁVNE A EKONOMICKÉ POSTAVENIE VYBRANÝCH OBCÍ V SR 2010 Mária Miženková, Bc SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA

More information

ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ

ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ ANALÝZA VYBRANÝCH MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTOROV KRAJÍN V4 PO VSTUPE DO EÚ THE ANALYSIS OF THE SELECTED MACROECONOMIC INDICATORS OF THE V4 COUNTRIES AFTER THEIR ACCESSION TO THE EU Ľudmila Bednárová ABSTRACT

More information

Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR a konkurencie schopnosť ekonomiky

Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR a konkurencie schopnosť ekonomiky 2014 Autorský kolektív: Conorto Roman, Dlhopolček Juraj, Kopečný Pavol, Maxin Radovan, Tonka Vladimír, Tvrdoň Ján, Vajdová Eleonóra, Vyšný Tomáš Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR

More information

CIELE UDRŽATEĽNÉHO ROZVOJA

CIELE UDRŽATEĽNÉHO ROZVOJA CIELE UDRŽATEĽNÉHO ROZVOJA Preambula Táto agenda je akčným plánom pre ľudí, planétu a prosperitu. Snaží sa tiež dosiahnuť, aby ľudia žili v mieri a slobode. Sme si vedomí, že odstránenie chudoby vo všetkých

More information

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU Národná banka Slovenska www.nbs.sk Imricha Karvaša 1 813 25 Bratislava research@nbs.sk júl ISSN 1337-5830 Práca neprešla jazykovou úpravou. Všetky

More information

Understanding the Tourism Puzzle!

Understanding the Tourism Puzzle! Understanding the Tourism Puzzle! Tshwane Tourism Association Tourism Showcase Gillian Saunders Head of Advisory Services : Grant Thornton January 2018 2012 Grant Thornton South Africa. All rights reserved.

More information

POSTOJE MIESTNEHO OBYVATEĽSTVA K ROZVOJU OBCÍ V CHRÁNENEJ KRAJINNEJ OBLASTI HORNÁ ORAVA A V NÁRODNOM PARKU VEĽKÁ FATRA (KOMPARATÍVNA ANALÝZA)

POSTOJE MIESTNEHO OBYVATEĽSTVA K ROZVOJU OBCÍ V CHRÁNENEJ KRAJINNEJ OBLASTI HORNÁ ORAVA A V NÁRODNOM PARKU VEĽKÁ FATRA (KOMPARATÍVNA ANALÝZA) POSTOJE MIESTNEHO OBYVATEĽSTVA K ROZVOJU OBCÍ V CHRÁNENEJ KRAJINNEJ OBLASTI HORNÁ ORAVA A V NÁRODNOM PARKU VEĽKÁ FATRA (KOMPARATÍVNA ANALÝZA) ATTITUDES OF LOCAL INHABITANTS TOWARDS DEVELOPMENT OF THE MUNICIPALITIES

More information

Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite

Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite V Bruseli 10. októbra 2008 Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite Odporúčané politické opatrenia na podporu fyzickej aktivity posilňujúcej zdravie Schválené pracovnou skupinou EÚ pre šport a zdravie na jej

More information

Centrum pre hospodárske otázky. Analýza priemyselných parkov v Slovenskej republike

Centrum pre hospodárske otázky. Analýza priemyselných parkov v Slovenskej republike Analýza priemyselných parkov v Slovenskej republike Máj 2018 Autor: Anton Preťo Obsah Obsah...i Zoznam skratiek...ii Zoznam tabuliek, grafov a obrázkov... iii Úvod...0 1. Teoretické východiská...2 1.1.

More information

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina Lukáš Urban FOND MIKROPROJEKTOV Trenčín, 2015 Meno a priezvisko autora: Názov práce: Názov práce v angličtine: Katedra: Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina

More information

Kvetoslava Matlovičová, Boris Malinovský, Ivana Sovičová, Radoslav Klamár

Kvetoslava Matlovičová, Boris Malinovský, Ivana Sovičová, Radoslav Klamár Kvetoslava Matlovičová, Boris Malinovský, Ivana Sovičová, Radoslav Klamár AKTUÁLNY STAV A PERSPEKTÍVY ROZVOJA TURIZMU NA BÁZE TEMATICKÝCH PARKOV CURRENT SITUATION AND PERSPECTIVES OF TOURISM DEVELOPMENT

More information

KANADA TERITORIÁLNA ANALÝZA EKONOMICKÝCH A OBCHODNÝCH PRÍLEŽITOSTÍ

KANADA TERITORIÁLNA ANALÝZA EKONOMICKÝCH A OBCHODNÝCH PRÍLEŽITOSTÍ KANADA TERITORIÁLNA ANALÝZA EKONOMICKÝCH A OBCHODNÝCH PRÍLEŽITOSTÍ OBSAH 1 Všeobecné a ekonomické informácie... 2 2 Dôvody obchodovania a podnikania v krajine... 2 3 Špecifiká zahraničného obchodu... 4

More information

Sprievodca k manuálu v podmienkach SR

Sprievodca k manuálu v podmienkach SR Sprievodca k manuálu v podmienkach SR September 2009 Doplňujúce informácie pre pedagógov využívajúcich manuál Nepohodlná pravda v triede Vydali Priatelia Zeme-CEPA Banská Bystrica, 2009 Text: Juraj Zamkovský

More information

Mendelova univerzita v Brně Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií

Mendelova univerzita v Brně Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelova univerzita v Brně Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií Využitie kúpeľníctva pri rozvoji cestovného ruchu na území mesta Piešťany Bakalárska práca Vedúci práce: Mgr. Petr Kusáček,

More information

THE DEPARTMENT OF ECONOMIC DEVELOPMENT, ENVIRONMENTAL AFFAIRS AND TOURISM EASTERN CAPE ANNUAL TOURISM BAROMETER 2015

THE DEPARTMENT OF ECONOMIC DEVELOPMENT, ENVIRONMENTAL AFFAIRS AND TOURISM EASTERN CAPE ANNUAL TOURISM BAROMETER 2015 THE DEPARTMENT OF ECONOMIC DEVELOPMENT, ENVIRONMENTAL AFFAIRS AND TOURISM ANNUAL TOURISM BAROMETER 2015 INNOVATION FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT WWW.DEDEA.GOV.ZA ANNUAL TOURISM BAROMETER 2015 s HIGHLIGHTS

More information

VYUŽITIE POTENCIÁLU ROZPTÝLENÉHO OSÍDLENIA V CESTOVNOM RUCHU V NOVOBANSKEJ ŠTÁLOVEJ OBLASTI

VYUŽITIE POTENCIÁLU ROZPTÝLENÉHO OSÍDLENIA V CESTOVNOM RUCHU V NOVOBANSKEJ ŠTÁLOVEJ OBLASTI DOI: 10.5817/CZ.MUNI.P210 6257 2013 78 VYUŽITIE POTENCIÁLU ROZPTÝLENÉHO OSÍDLENIA V CESTOVNOM RUCHU V NOVOBANSKEJ ŠTÁLOVEJ OBLASTI UTILIZATION OF THE DISPERSED SETTLEMENT POTENTIAL IN TOURISM OF NOVÁ BAŇA

More information

ÚSPEŠNÉ SLOVENSKO V NEISTOM SVETE

ÚSPEŠNÉ SLOVENSKO V NEISTOM SVETE ÚSPEŠNÉ SLOVENSKO V NEISTOM SVETE AKO BUDE POLITICKÁ STRANA SPOLU OBČIANSKA DEMOKRACIA PRISTUPOVAŤ K EURÓPSKEJ A ZAHRANIČNEJ POLITIKE MIROSLAV BEBLAVÝ VLADIMÍR BILČÍK DALIBOR ROHÁČ SUCCESSFUL SLOVAKIA

More information

Dialogue on "Responsible Tourism Empowerment of Women in Southern Africa

Dialogue on Responsible Tourism Empowerment of Women in Southern Africa Dialogue on "Responsible Tourism Empowerment of Women in Southern Africa Hosted by Capstone Training and Development Presented by: Hannelie du Toit Manager Market Access 2009 Tourism Enterprise Partnership.

More information

Z OBSAHU Úvodné slovo /2/ Ekonomický komentár /3/ Makroekonomika /4/ Zahraničie /5/ Osobnosti /6/ Mladí a veda /7/ Jubileum /8/ Európska únia /8/

Z OBSAHU Úvodné slovo /2/ Ekonomický komentár /3/ Makroekonomika /4/ Zahraničie /5/ Osobnosti /6/ Mladí a veda /7/ Jubileum /8/ Európska únia /8/ Júl august 2012 Číslo 7 8 Ročník X RECENZOVANÉ Z OBSAHU Úvodné slovo /2/ Ekonomický komentár /3/ Makroekonomika /4/ Zahraničie /5/ Osobnosti /6/ Mladí a veda /7/ Jubileum /8/ Európska únia /8/ 2...Úvodne

More information

ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ. centrum vzdelávania. Slovenské

ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ.   centrum vzdelávania. Slovenské ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ Priemerný učiteľ rozpráva. Dobrý učiteľ vysvetľuje. Výborný učiteľ ukazuje. Najlepší učiteľ inšpiruje. W. A. Ward KONTAKT e-mail: info@studiumvzahranici.sk mobil: +421 949 407 928 fb

More information

Vybrané aspekty zdaňovania bankového sektora 1

Vybrané aspekty zdaňovania bankového sektora 1 Vybrané aspekty zdaňovania bankového sektora 1 Selected views of the bank taxation Jana KUŠNÍROVÁ, Marcela RABATINOVÁ Abstrakt V období neustáleho tlaku na zvyšovanie príjmovej stránky verejných rozpočtov

More information

BYTOVÁ POLITIKA VO VYBRANEJ KRAJINE EÚ.

BYTOVÁ POLITIKA VO VYBRANEJ KRAJINE EÚ. doc. Ing. Mária Zúbková, PhD. 1 BYTOVÁ POLITIKA VO VYBRANEJ KRAJINE EÚ. HOUSING POLICY IN THE CONCRETE COUNTRY OF EU. Abstract An aim of this article is to describe the system of housing policy in one

More information

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU

ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU ANALÝZA KONVERGENCIE SLOVENSKEJ EKONOMIKY ODBOR VÝSKUMU Národná banka Slovenska Imricha Karvaša 1 13 5 Bratislava www.nbs.sk research@nbs.sk október ISSN 55-977 Práca neprešla jazykovou úpravou. Všetky

More information

Porovnanie DPH v rámci V4

Porovnanie DPH v rámci V4 Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra bankovníctva a poisťovníctva Porovnanie DPH v rámci V4 (podtitul práce) Bakalárska práca Autor: Lukáš Danko Bankový

More information

SPRÁVA O ZODPOVEDNOM PODNIKANÍ SPOLOČNOSTI SLOVAK TELEKOM ZA ROKY

SPRÁVA O ZODPOVEDNOM PODNIKANÍ SPOLOČNOSTI SLOVAK TELEKOM ZA ROKY SPRÁVA O ZODPOVEDNOM PODNIKANÍ SPOLOČNOSTI SLOVAK TELEKOM ZA ROKY 2016-2017 OBSAH 2 OBSAH OBSAH... 2 PRÍHOVOR GENERÁLNEHO RIADITEĽA... 3 PARAMETRE SPRÁVY... 4 PREDSTAVENIE SPOLOČNOSTI SLOVAK TELEKOM...

More information

Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.)

Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.) Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.) Ľudské práva vo výchove a vzdelávaní: aktuálny stav, výzvy a inšpirácie Editori: Mgr. Zuzana Čačová, Mgr. Peter Lenčo, PhD. Recenzent: prof. PhDr. Erich Mistrík, CSc.

More information

Predávajúci na Slovensku profitujú zo zrušenej dane z prevodu nehnuteľností

Predávajúci na Slovensku profitujú zo zrušenej dane z prevodu nehnuteľností Bratislava, 22. júla 2013 Tlačová správa Predávajúci na Slovensku profitujú zo zrušenej dane z prevodu Predávajúci v Českej republike platia pri predaji nadpriemerné dane, obzvlášť pri predaji lacnejšieho

More information

Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti. Coca-Cola HBC Slovenská republika

Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti. Coca-Cola HBC Slovenská republika 2010 Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti Coca-Cola HBC Slovenská republika Úvod Predstavenie spoločnosti Coca-Cola HBC Slovenská republika Vážení spotrebitelia, obchodní partneri, dodávatelia,

More information

N a t i o n a l G a m b l i n g S t a t i s t i c s

N a t i o n a l G a m b l i n g S t a t i s t i c s N a t i o n a l G a m b l i n g S t a t i s t i c s The NGB maintains a national gambling statistics database that contains information on primary statistics such as turnover, gross gambling revenue (GGR),

More information

Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra. Bc. Kristína Kostolná

Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra. Bc. Kristína Kostolná Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra Bc. Kristína Kostolná Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Diplomová práca je rozdelená na teoretickú, analytickú

More information

CENA ITAPA. ITAPA 2018: Hacking the Future

CENA ITAPA. ITAPA 2018: Hacking the Future CENA ITAPA ITAPA 2018: Hacking the Future ečasenka Zadávateľ / dodávateľ : ečasenka, s.r.o. ečasenka, alebo efektívna čakáreň. Nekonečné vysedávanie, nervózni pacienti, pokašliavanie v čakárni. K tomu

More information

Morey s Piers, Wildwoods (New Jersey) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už

Morey s Piers, Wildwoods (New Jersey) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už Morey s Piers, Wildwoods (New Jersey) zamestnávateľa stretneš v Bratislave už 17.2.2018 Chcel by si počas svojho amerického leta bývať a pracovať priamo na pláži? Opäť nie je problém. Ako môžeš vidieť,

More information

BEZPEČNOSTNÉ STRATÉGIE RUSKEJ FEDERÁCIE 1

BEZPEČNOSTNÉ STRATÉGIE RUSKEJ FEDERÁCIE 1 BEZPEČNOSTNÉ STRATÉGIE RUSKEJ FEDERÁCIE 1 Ján Koper Peter Ondria * RESUME The observation of contemporary Russian political system represents very difficult task not only for political science scholars

More information

Turista a turizmus ako metafory pohybu a pobytu človeka v modernej spoločnosti. K niektorým vybraným koncepciám sociológie turizmu

Turista a turizmus ako metafory pohybu a pobytu človeka v modernej spoločnosti. K niektorým vybraným koncepciám sociológie turizmu Turista a turizmus ako metafory pohybu a pobytu človeka v modernej spoločnosti. K niektorým vybraným koncepciám sociológie turizmu The Tourist and Tourism as Metaphors of Mobility and Existence of a Human

More information