TIESAS SPRIEDUMS (trešā palāta) gada 4. oktobrī (*)

Size: px
Start display at page:

Download "TIESAS SPRIEDUMS (trešā palāta) gada 4. oktobrī (*)"

Transcription

1 1 of :32 TIESAS SPRIEDUMS (trešā palāta) gada 4. oktobrī (*) Gaisa pārvadājumi Regula (EK) Nr. 261/2004 Kompensācija pasažieriem par iekāpšanas atteikumu Iekāpšanas atteikuma jēdziens Izslēgšana no iekāpšanas atteikuma kvalifikācijas Reisa atcelšana sakarā ar streiku izlidošanas lidostā Atceltajam reisam sekojošo reisu pārkārtošana Šo reisu pasažieru tiesības uz kompensāciju Lieta C 22/11 par lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu atbilstoši LESD 267. pantam, ko Korkein oikeus (Somija) iesniedza ar lēmumu, kas pieņemts gada 13. janvārī un kas Tiesā reģistrēts gada 17. janvārī, tiesvedībā Finnair Oyj pret Timy Lassooy. TIESA (trešā palāta) šādā sastāvā: palātas priekšsēdētājs K. Lēnartss [K. Lenaerts], tiesneši J. Malenovskis [J. Malenovský], E. Juhāss [E. Juhász], T. fon Danvics [T. von Danwitz] un D. Švābi [D. Šváby] (referents), ģenerāladvokāts Ī. Bots [Y. Bot], sekretāre S. Stremholma [C. Strömholm], administratore, ņemot vērā rakstveida procesu un gada 1. marta tiesas sēdi, ņemot vērā apsvērumus, ko sniedza: Finnair Oyj vārdā T. Väätäinen, asianajaja, T. Lassooy vārdā M. Wilska, kuluttaja-asiamies, un P. Hannula, kā arī J. Suurla, lakimiehet, Somijas valdības vārdā H. Leppo, pārstāve, Francijas valdības vārdā G. de Bergues un M. Perrot, pārstāvji, Itālijas valdības vārdā G. Palmieri, pārstāve, kurai palīdz G. Aiello, avvocato dello Stato, Austrijas valdības vārdā A. Posch, pārstāvis, Polijas valdības vārdā M. Szpunar, pārstāvis, Eiropas Komisijas vārdā I. Koskinen un K. Simonsson, pārstāvji, noklausījusies ģenerāladvokāta secinājumus gada 19. aprīļa tiesas sēdē, pasludina šo spriedumu.

2 2 of :32 Spriedums 1 Lūgums sniegt prejudiciālu nolēmumu ir par to, kā interpretēt Eiropas Parlamenta un Padomes gada 11. februāra Regulas (EK) Nr. 261/2004, ar ko paredz kopīgus noteikumus par kompensāciju un atbalstu pasažieriem sakarā ar iekāpšanas atteikumu un lidojumu atcelšanu vai ilgu kavēšanos un ar ko atceļ Regulu (EEK) Nr. 295/91 (OV L 46, 1. lpp.), 2. panta j) punktu, kā arī 4. un 5. pantu. 2 Šis lūgums ir iesniegts tiesvedībā starp aviosabiedrību Finnair Oyj (turpmāk tekstā Finnair ) un T. Lassooy pēc tam, kad pēdējam minētajam tika atteikts izmaksāt kompensāciju sakarā ar iekāpšanas atteikumu lidojumam no Barselonas (Spānija) uz Helsinkiem (Somija) gada 30. jūlijā. Atbilstošās tiesību normas Regula (EEK) Nr. 295/91 3 Padomes gada 4. februāra Regulas (EEK) Nr. 295/91, ar ko nosaka kopīgus noteikumus iekāpšanas atteikuma kompensācijas sistēmai regulārajā gaisa satiksmē (OV L 36, 5. lpp.), kas bija spēkā līdz gada 16. februārim, 1. pantā bija noteikts: Šī regula nosaka kopīgus minimālos noteikumus, kas piemērojami gadījumos, kad pasažieriem ir atteikta pieeja virspārdotam regulāram reisam, uz kuru viņiem ir derīga biļete un apstiprināta rezervācija, izlidošanai no lidostas, kas atrodas dalībvalsts teritorijā un uz ko attiecas [EK] līgums, neatkarīgi no gaisa pārvadātāja reģistrācijas valsts, pasažiera pilsonības un galamērķa. Regula Nr. 261/ Regulas Nr. 261/2004 preambulas 1., 3., 4., 9., 10., 14. un 15. apsvērumā ir paredzēts: (1) Kopienas rīcībai gaisa satiksmes nozarē cita starpā ir jābūt vērstai uz to, lai nodrošinātu augsta līmeņa pasažieru aizsardzību. Turklāt ir jāņem vērā vispārējās patērētāju aizsardzības prasības. (3) Lai gan [Regulā Nr. 295/91] paredzēja pamatprasības pasažieru aizsardzībai, tādu pasažieru skaits, kam ir atteikta iekāpšana pret to gribu, joprojām ir pārāk augsts, tāpat kā to pasažieru skaits, kuru lidojumi ir atcelti bez iepriekšēja brīdinājuma un kuru lidojumi ir ilgi kavējušies. (4) Tādēļ Kopienai ir jāpaaugstina ar minēto regulu noteiktie aizsardzības standarti, lai pastiprinātu pasažieru tiesības un nodrošinātu, ka gaisa pārvadātāji strādā liberalizētā tirgū atbilstīgi saskaņotiem nosacījumiem. (9) To pasažieru skaits, kam pret to gribu ir atteikta iekāpšana, ir jāsamazina, prasot gaisa pārvadātājiem, lai tie aicina brīvprātīgos atteikties no rezervētajām biļetēm un saņemt atlīdzinājumu, nevis atsaka pasažieriem iekāpšanu, un lai izmaksā pilnu kompensāciju tiem pasažieriem, kas tomēr saņēmuši iekāpšanas atteikumu. (10) Pasažieriem, kam pret to gribu ir atteikta iekāpšana, ir jābūt iespējai vai nu atcelt savu lidojumu, saņemot biļešu cenas atmaksu, vai to turpināt apmierinošos apstākļos, un par šiem pasažieriem, kamēr viņi gaida vēlāku lidojumu, ir attiecīgi jārūpējas.

3 3 of :32 (14) Saskaņā ar Monreālas [k]onvenciju apkalpojošo gaisa pārvadātāju saistības ir jāierobežo vai jāatceļ ārkārtēju apstākļu gadījumos, no kuriem nevarētu izvairīties pat tad, ja veiktu visus iespējamos pasākumus. Šādi apstākļi var rasties jo īpaši politiskas nestabilitātes, meteoroloģisko apstākļu, kas nav piemēroti attiecīgā lidojuma veikšanai, drošības riska, negaidītu lidojuma drošības trūkumu un streiku dēļ, kas ietekmē apkalpojošā gaisa pārvadātāja darbību. (15) Par ārkārtējiem apstākļiem uzskata tos, kuros gaisa satiksmes pārvaldības lēmums attiecībā uz noteiktu gaisa kuģi noteiktā dienā izraisa ilgu kavēšanos, kavēšanos līdz nākamajai dienai vai viena vai vairāku šā gaisa kuģa lidojumu atcelšanu, pat ja attiecīgais gaisa pārvadātājs ir veicis visus iespējamos pasākumus, lai izvairītos no lidojumu kavēšanās vai atcelšanas. 5 Regulas Nr. 261/ pantā ar virsrakstu Definīcijas ir noteikts: Šajā regulā: j) iekāpšanas atteikums ir atteikums uzņemt pasažierus reisā, lai gan viņi saskaņā ar 3. panta 2. punktā minētajiem nosacījumiem ir ieradušies uz iekāpšanu, izņemot gadījumus, kad ir pamats iekāpšanu atteikt, piemēram, veselības stāvokļa, drošības vai nepiemērotu ceļojuma dokumentu dēļ;. 6 Minētās regulas 3. panta ar virsrakstu Piemērošanas joma 2. punktā ir paredzēts: Šā panta 1. punktu piemēro ar noteikumu, ka: a) pasažieriem ir apstiprināta rezervācija uz konkrēto lidojumu un viņi, izņemot 5. pantā minēto atcelšanu, ierodas uz reģistrāciju:. kā paredzēts un laikā, ko iepriekš rakstveidā (tostarp elektroniski) norādījis gaisa pārvadātājs, ceļojuma rīkotājs vai pilnvarots ceļojuma aģents, vai, ja laiks nav norādīts, ne vēlāk kā 45 minūtes pirms norādītā izlidošanas laika; vai arī 7 Minētās regulas 4. pants ar nosaukumu Iekāpšanas atteikums ir formulēts šādi: 1. Ja gaisa pārvadātājs kādu iemeslu dēļ plāno atteikt iekāpšanu uz kādu reisu, tas vispirms aicina brīvprātīgos atkāpties no rezervētajām biļetēm un saņemt atlīdzinājumu saskaņā ar nosacījumiem, par ko vienojas attiecīgais pasažieris un apkalpojošais gaisa pārvadātājs. Papildus šajā punktā minētajam atlīdzinājumam brīvprātīgajiem sniedz atbalstu saskaņā ar 8. pantu. 2. Ja piesakās nepietiekams skaits brīvprātīgo, lai atlikušie pasažieri ar rezervētajām biļetēm varētu iekāpt attiecīgajā reisā, apkalpojošais gaisa pārvadātājs var pasažieriem pret to gribu atteikt iekāpšanu. 3. Ja pasažieriem atsaka iekāpšanu pret to gribu, apkalpojošais gaisa pārvadātājs nekavējoties izmaksā tiem kompensāciju atbilstīgi 7. pantam un sniedz tiem atbalstu atbilstīgi 8. un 9. pantam.

4 4 of :32 8 Regulas Nr. 261/ panta ar virsrakstu Atcelšana 3. punktā ir paredzēts: Apkalpojošajam gaisa pārvadātājam nav jāmaksā kompensācija saskaņā ar 7. pantu, ja tas var pierādīt, ka lidojuma atcelšanu ir izraisījuši ārkārtēji apstākļi, no kuriem nevarētu izvairīties pat tad, ja tiktu veikti visi iespējamie pasākumi. 9 Regulas Nr. 261/ panta ar virsrakstu Tiesības saņemt kompensāciju 1. punktā ir noteikts: Ja ir izdarīta atsauce uz šo pantu, pasažieri saņem kompensāciju šādā apmērā: b) EUR 400 par visiem lidojumiem Kopienas iekšienē vairāk nekā 1500 kilometru attālumā un par visiem citiem lidojumiem 1500 līdz 3500 kilometru attālumā;. 10 Minētās regulas 8. un 9. pantā, skatot tos kopā ar tās 4. pantu, pasažieriem ir paredzētas tiesības saņemt atlīdzinājumu vai mainīt maršrutu, kā arī tiesības uz aprūpi pasažieriem, kuriem ir atteikta iekāpšana. 11 Minētās regulas 13. pantā ar virsrakstu Tiesības uz atlīdzinājumu ir noteikts: Ja apkalpojošais gaisa pārvadātājs izmaksā kompensāciju vai pilda citas saistības, kas izriet no šīs regulas, šīs regulas noteikumus nevar interpretēt kā tādus, kas ierobežo pārvadātāja tiesības prasīt kompensāciju no kādas personas, tostarp trešām pusēm, saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Šī regula nekādā ziņā neierobežo apkalpojošā gaisa pārvadātāja tiesības prasīt atlīdzinājumu no ceļojuma rīkotāja vai citas personas, ar kuru minētajam pārvadātājam ir līgums. Tāpat šīs regulas noteikumus nevar interpretēt kā tādus, kas ierobežo ceļojumu rīkotāja vai trešās personas, kas nav pasažieris un ar kuru gaisa pārvadātājam ir līgums, tiesības prasīt atlīdzinājumu vai kompensāciju no gaisa pārvadātāja saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Pamatlieta un prejudiciālie jautājumi 12 Pēc personāla streika Barselonas lidostā gada 28. jūlijā regulārais reiss no Barselonas uz Helsinkiem plkst , ko veic Finnair, bija jāatceļ. Lai šī reisa pasažieriem nebūtu pārāk ilgi jāgaida, Finnair nolēma pārkārtot tam sekojošos reisus. 13 Līdz ar to minētā reisa pasažieri Helsinkos (Somijā) tika nogādāti ar to pašu nākamās dienas reisu, proti, gada 29. jūlijā, kā arī ar speciāli šim gadījumam norīkotu tajā pašā dienā plkst veiktu reisu. Šīs pārkārtošanas rezultātā daļai pasažieru, kuri bija nopirkuši biļeti uz gada 29. jūlija reisu plkst , bija jāgaida līdz gada 30. jūlijam, lai nokļūtu Helsinkos ar plkst organizēto regulāro reisu vai speciāli šim gadījumam norīkoto reisu plkst Tāpat daži pasažieri, piemēram, T. Lassooy, kuri bija nopirkuši biļetes uz gada 30. jūlija reisu plkst un laikā ieradušies uz iekāpšanu, tika nogādāti Helsinkos ar tās pašas dienas plkst organizēto īpašo reisu. 14 Uzskatot, ka Finnair viņam nepamatoti ir atteikusi iekāpšanu Regulas Nr. 261/ panta izpratnē, T. Lassooy cēla prasību Helsingin käräjäoikeus (Helsinku Pirmās instances tiesa), lūdzot to piespriest Finnair viņam izmaksāt minētās regulas 7. panta 1. punkta b) apakšpunktā paredzēto kompensāciju. Ar gada 19. decembra spriedumu šī tiesa noraidīja T. Lassooy prasību izmaksāt kompensāciju, uzskatot, ka minētajā regulā kompensācijas izmaksa esot paredzēta tikai tādos gadījumos, kad iekāpšanas atteikums ir noticis sakarā ar virspārdošanu ekonomisku apstākļu dēļ. Minētā tiesa uzskatīja, ka šajā gadījumā šis 4. pants neesot piemērojams, ciktāl aviosabiedrība esot pārkārtojusi savus reisus pēc Barselonas lidostā notikušā streika, un šis streiks esot uzskatāms par ārkārtas apstākļiem, attiecībā uz kuriem Finnair esot veikusi visus pasākumus, kādi no tās varētu

5 5 of :32 tikt prasīti. 15 Ar gada 31. augusta spriedumu Helsingin hovioikeus (Helsinku Apelāciju tiesa) atcēla Helsingin käräjäoikeus spriedumu un piesprieda Finnair izmaksāt T. Lassooy naudas summu EUR 400 apmērā. Šajā ziņā apelācijas tiesa uzskatīja, ka Regula Nr. 261/2004 ir piemērojama ne tikai virspārdošanas gadījumos, bet arī noteiktos iekāpšanas atteikuma gadījumos operatīvu apsvērumu dēļ, un ka tādējādi ar šo regulu tiek izslēgta iespēja, ka gaisa pārvadātājs varētu tikt atbrīvots no tā pienākuma izmaksāt kompensāciju ar streiku saistītu iemeslu dēļ. 16 Saistībā ar Finnair Korkein oikeus (Augstākā tiesa) iesniegto apelācijas sūdzību šī tiesa šaubās par pienākuma izmaksāt kompensāciju pasažieriem, attiecībā uz kuriem ir ticis piemērots Regulas Nr. 261/ pantā paredzētais iekāpšanas atteikums, apjomu, iemesliem, kas var pamatot iekāpšanas atteikumu šīs regulas 2. panta j) punkta izpratnē, kā arī gaisa pārvadātāja iespēju atsaukties uz šīs pašas regulas 5. panta 3. punktā paredzētajiem ārkārtas apstākļiem, runājot par reisiem, kas seko šādu iemeslu dēļ atceltajam reisam. 17 Šādā kontekstā Korkein oikeus nolēma apturēt tiesvedību un uzdot Tiesai šādus prejudiciālus jautājumus: 1) Vai [Regula Nr. 261/2004], it īpaši tās 4. pants, ir jāinterpretē tādējādi, ka tā ir piemērojama vienīgi iekāpšanas atteikumiem virspārdošanas situācijās, kuras ir radījis gaisa pārvadātājs ekonomisku iemeslu dēļ, vai arī tā ir piemērojama iekāpšanas atteikumiem arī citu, piemēram, operatīvu, apsvērumu dēļ? 2) Vai [Regulas Nr. 261/2004] 2. panta j) punkts ir jāinterpretē tādējādi, ka tajā minētie atbilstošie iemesli aprobežojas ar faktoriem, kas attiecas uz pasažieriem, vai arī iekāpšanas atteikums var tikt pamatots arī ar citiem iemesliem? Ja šī regula ir jāinterpretē tādējādi, ka iekāpšanas atteikums var tikt juridiski korekti pamatots arī ar iemesliem, kas nav saistīti ar pasažieriem, vai šis atteikums var tikt pamatots arī ar reisu pārkārtošanu ārkārtas apstākļu rezultātā regulas preambulas 14. un 15. apsvēruma izpratnē? 3) Vai [Regula Nr. 261/2004] ir jāinterpretē tādējādi, ka gaisa pārvadātājs var tikt atbrīvots no 5. panta 3. punktā paredzētās atbildības ne tikai par ārkārtējo apstākļu dēļ atcelto reisu, bet arī no atbildības pret vēlāko reisu pasažieriem, ja tas ir mēģinājis ārkārtējo apstākļu piemēram, streika radītās nelabvēlīgās sekas izlīdzināt, attiecinot tās uz plašāku pasažieru loku nekā atceltā reisa pasažieru grupa, pārkārtodams vēlākos reisus tādējādi, lai neviena pasažiera reiss netiktu pārmērīgi aizkavēts? Citiem vārdiem, vai gaisa pārvadātājs var atsaukties uz ārkārtējiem apstākļiem arī attiecībā uz vēlāka reisa pasažieriem, kuru reisu šie apstākļi nav tieši ietekmējuši? Vai šajā ziņā ir kāda būtiska nozīme, vai pasažiera statuss un tiesības uz kompensāciju ir jāizvērtē saskaņā ar regulas 4. pantu, kas attiecas uz iekāpšanas atteikumu, vai arī saskaņā ar 5. pantu, kas attiecas uz reisa atcelšanu? Par prejudiciālajiem jautājumiem Par pirmo jautājumu 18 Ar pirmo jautājumu iesniedzējtiesa būtībā jautā, vai jēdziens iekāpšanas atteikums Regulas Nr. 261/ panta j) punkta un 4. panta izpratnē ir jāinterpretē tādējādi, ka tas attiecas vienīgi uz iekāpšanas atteikumiem virspārdošanas situācijās, vai arī tas ir piemērojams iekāpšanas atteikumiem arī citu, piemēram, operatīvu, apsvērumu dēļ. 19 Jākonstatē, ka Regulas Nr. 261/ panta j) punktā, kurā ir definēts iekāpšanas atteikuma jēdziens, šāds atteikums netiek saistīts ar attiecīgā reisa virspārdošanu, ko gaisa pārvadātājs veic ekonomisku iemeslu dēļ.

6 6 of :32 20 Runājot par minētās tiesību normas kontekstu un tiesiskā regulējuma, kurā tas ietilpst, mērķiem, ne tikai no Regulas Nr. 261/2004 preambulas 3., 4., 9. un 10. apsvēruma, bet arī no tās izstrādes materiāliem, it īpaši no Eiropas Parlamenta un Padomes regulas, ar ko paredz kopīgus noteikumus par kompensāciju un atbalstu pasažieriem sakarā ar iekāpšanas atteikumu un lidojumu atcelšanu vai ilgu kavēšanos, projekta, ko Eiropas Kopienu Komisija iesniedza gada 21. decembrī (COM (2001), galīgā redakcija), izriet, ka Savienības likumdevējs, pieņemt šo regulu, ir vēlējies samazināt toreiz pārāk lielo to pasažieru skaitu, kuriem pret viņu gribu tiek atteikta iekāpšana, novēršot robus Regulā Nr. 295/91, kurā saskaņā ar tās 1. pantu bija noteikti tikai minimālie noteikumi, kas piemērojami pasažieriem, kuriem atteikta iekāpšana parastā virspārdotā reisā. 21 Tieši šajos apstākļos minētais likumdevējs ar Regulas Nr. 261/ panta j) punktu no iekāpšanas atteikuma definīcijas ir izslēdzis jebkādu norādi uz iemesliem, kāpēc pārvadātājs atsakās pārvadāt pasažieri. 22 Šādi rīkojoties, Savienības likumdevējs ir attiecinājis minētās definīcijas piemērojamību arī uz citiem gadījumiem, nevis tikai iekāpšanas atteikumu, kura iemesls ir iepriekš Regulas Nr. 295/91 1. pantā minētā virspārdošana, un tai ir devis plašu nozīmi, iekļaujot visus gadījumus, kuros gaisa pārvadātājs atsakās uzņemt pasažieri reisā. 23 Šādu interpretāciju apstiprina konstatējums, ka iekāpšanas atteikuma jēdziena piemērojamības attiecināšana tikai uz virspārdošanas gadījumiem praksē būtiski samazinātu pasažieriem ar Regulu Nr. 261/2004 piešķirto aizsardzību un tādējādi būtu pretēja šīs regulas mērķim, kas ir minēts tās preambulas 1. apsvērumā, proti, nodrošināt augsta līmeņa patērētāju aizsardzību, un tas attaisno plašu viņiem piešķirto tiesību interpretāciju (šajā ziņā skat gada 10. janvāra spriedumu lietā C 344/04 IATA un ELFAA, Krājums, I 403. lpp., 69. punkts, kā arī gada 22. decembra spriedumu lietā C 549/07 Wallentin Hermann, Krājums, I lpp., 18. punkts). 24 Kā norādījis ģenerāladvokāts savu secinājumu 37. punktā, ja tiktu atzīts, ka jēdzienā iekāpšanas atteikums ietilpst tikai virspārdošanas gadījums, tādiem pasažieriem kā prasītājs pamatlietā, kuri ir situācijā, kurā viņi, tāpat kā virspārdošanas ekonomisku iemeslu dēļ gadījumā, nav vainojami, tiktu atņemta jebkāda aizsardzība, tiem liedzot iespēju pamatoties uz Regulas Nr. 261/ pantu, kura 3. punktā ir norāde uz šīs regulas tiesību normām par kompensāciju, atlīdzinājumu vai maršruta maiņu, kā arī aprūpi, kas ir paredzēta šīs pašas regulas pantā. 25 Līdz ar to gaisa pārvadātāja noteikts iekāpšanas aizliegums pasažierim, kurš ir ieradies uz iekāpšanu saskaņā ar Regulas Nr. 261/ panta 2. punktā paredzētajiem nosacījumiem, pamatojoties uz to, ka šis gaisa pārvadātājs ir pārkārtojis savus veicamos reisus, ir kvalificējams kā iekāpšanas atteikums šīs regulas 2. panta j) punkta izpratnē. 26 Ņemot vērā iepriekš minēto, uz pirmo jautājumu ir jāatbild, ka jēdziens iekāpšanas atteikums Regulas Nr. 261/ panta j) punkta un 4. panta izpratnē ir jāinterpretē tādējādi, ka tas attiecas ne tikai uz iekāpšanas atteikumiem virspārdošanas gadījumos, bet arī uz iekāpšanas atteikumiem citu, piemēram, operatīvu, apsvērumu dēļ. Par otro un trešo jautājumu 27 Ar otro un trešo jautājumu, kuri ir jāapskata kopā, iesniedzējtiesa būtībā jautā, vai ārkārtas apstākļu rašanās, kuru dēļ gaisa pārvadātājam vēlāk ir jāpārkārto reisi, var pamatot iekāpšanas atteikumu pasažierim attiecībā uz vēlākiem reisiem un atbrīvot šo pārvadātāju no pienākuma saskaņā ar Regulas Nr. 261/ panta 3. punktu izmaksāt kompensāciju pasažierim, kuram tas atteicis iekāpšanu uz vienu no šiem vēlāk organizētajiem reisiem pēc minēto apstākļu iestāšanās. 28 Pirmkārt, iesniedzējtiesa vēlas zināt, vai iekāpšanas atteikuma kvalifikācija Regulas Nr. 261/ panta j) punkta izpratnē var tikt izslēgta tikai ar pasažieriem kā tādiem saistītu iemeslu dēļ vai arī tā var tikt izslēgta arī ar pasažieriem nesaistītu iemeslu dēļ, it īpaši tādu iemeslu dēļ, kas attiecas uz šo reisu pārkārtošanu, ko veic pārvadātājs to ietekmējušo ārkārtas apstākļu rezultātā.

7 7 of :32 29 Šajā ziņā ir jāatgādina, ka šajā 2. panta j) punktā iekāpšanas atteikuma kvalifikācija ir izslēgta divu veidu iemeslu dēļ. Pirmais veids attiecas uz to, ka pasažieris, kas ierodas uz iekāpšanu, nav ievērojis šīs regulas 3. panta 2. punktā minētos nosacījumus. Otrais veids ir saistīts ar gadījumiem, kad šis atteikums ir pienācīgi pamatots, piemēram, veselības stāvokļa, drošības vai nepiemērotu ceļojuma dokumentu dēļ. 30 Pirmais iemeslu veids neattiecas uz pamatlietu. Runājot par otro iemeslu veidu, ir jāatzīmē, ka neviens no minētajā 2. panta j) punktā konkrēti norādītajiem iemesliem neattiecas uz pamatlietu. Taču, izmantojot nominālu iespraudumu piemēram, Savienības likumdevējs ir iecerējis izveidot nepilnīgu sarakstu ar gadījumiem, kad iekāpšanas atteikums var tikt uzskatīts par pienācīgi pamatotu. 31 Tomēr no šāda formulējuma nevar tikt secināts, ka par pienācīgi pamatotu varētu tikt uzskatīts iekāpšanas atteikums tāda operacionāla iemesla dēļ kā pamatlietā apstrīdētais. 32 Pamatlietā esošā situācija, ņemot vērā, ka gaisa pārvadātājs prasītāja vietu ir piešķīris citam pasažierim un tādējādi pats no vairākiem pasažierim ir izvēlējies pasažieri, kuru uzņemt reisā, faktiski ir pielīdzināma iekāpšanas atteikumam sākotnējas virspārdošanas dēļ. 33 Protams, šāda vietas piešķiršana citam pasažierim tika īstenota, lai izvairītos no tā, ka pasažieriem, kuru lidojums tika atcelts ārkārtas apstākļu dēļ, ir pārāk ilgi jāgaida. Tomēr minētais iemesls nav pielīdzināms Regulas Nr. 261/ panta j) punktā skaidri minētajiem iemesliem, jo tas nekādi nav saistīts ar pasažieri, kuram tika atteikta iekāpšana. 34 Nebūtu pieļaujams, ka gaisa pārvadātājs, atsaucoties uz citu pasažieru interesi tikt transportētiem saprātīgā termiņā, varētu ievērojami palielināt to gadījumu skaitu, kuros tam ir tiesības pamatoti atteikt pasažierim iekāpšanu. Tas noteikti izraisītu to, ka šim pasažierim tiktu liegta jebkāda aizsardzība, un tas būtu pretrunā Regulas Nr. 261/2004 mērķim nodrošināt augstu pasažieru aizsardzības līmeni, plaši interpretējot viņiem atzītās tiesības. 35 Otrkārt, iesniedzējtiesa jautā Tiesai, vai gaisa pārvadātājs var tikt atbrīvots no Regulas Nr. 261/ panta 3. punktā un 7. pantā paredzētā pienākuma izmaksāt kompensāciju par iekāpšanas atteikumu, pamatojoties uz to, ka minētais atteikums ir saistīts ar šī pārvadātāja īstenoto reisu pārkārtošanu ārkārtas apstākļu rašanās dēļ. 36 Šajā ziņā ir jānorāda, ka pretēji Regulas Nr. 261/ panta 3. punktā paredzētajam tās 2. panta j) punktā un 4. pantā nav paredzēts, ka ar ārkārtas apstākļiem, no kuriem nav bijis iespējams izvairīties, pat ja tiktu veikti visi iespējamie pasākumi, saistīta iekāpšanas atteikuma gadījumā gaisa pārvadātājs ir atbrīvots no pienākuma izmaksāt kompensāciju pasažieriem, kuriem iekāpšana tikusi atteikta pret viņu gribu (pēc analoģijas skat. iepriekš minēto spriedumu lietā IATA un ELFAA, 37. punkts). No minētā izriet, ka Savienības likumdevējs nav vēlējies paredzēt, ka no minētās kompensācijas izmaksas varētu izvairīties ar ārkārtas apstākļiem saistītu iemeslu dēļ. 37 Turklāt no Regulas Nr. 261/2004 preambulas 15. apsvēruma izriet, ka ārkārtas apstākļi var attiekties vienīgi uz noteiktu gaisa kuģi noteiktā dienā, kas nevar būt gadījums, kad pasažierim tiek atteikta iekāpšana reisu pārkārtošanas dēļ šādu apstākļu, kas ir ietekmējuši iepriekšējo reisu, rašanās rezultātā. Jēdziena ārkārtas apstākļi mērķis ir ierobežot gaisa pārvadātāja pienākumus, pat atbrīvot viņu no tiem, ja no attiecīgā notikuma nav bijis iespējams izvairīties, pat ja tiktu veikti visi iespējamie pasākumi. Kā savu secinājumu 53. punktā norādījis ģenerāladvokāts, ja šādam pārvadātājam ir jāatceļ reiss, kas ir paredzēts dienā, kad notiek lidostas personāla streiks, un pēc tam tas pieņem lēmumu pārkārtot savus vēlākos reisus, tad nekādā gadījumā nevar tikt uzskatīts, ka minētais streiks ir piespiedis šo pārvadātāju atteikt iekāpšanu pasažierim, kurš savlaicīgi ir ieradies uz iekāpšanu divas dienas pēc minētā reisa atcelšanas. 38 Līdz ar to, ņemot vērā no Tiesas pastāvīgās judikatūras (šajā ziņā skat. iepriekš minēto spriedumu lietā Wallentin Hermann, 17. punkts un tajā minētā judikatūra) izrietošo prasību atkāpes no tiesību

8 8 of :32 normas, kas piešķir tiesības pasažieriem, interpretēt šauri, nevar tikt atzīts, ka gaisa pārvadātājs var tikt atbrīvots no pienākuma izmaksāt kompensāciju tāda iekāpšanas atteikuma gadījumā, kas noticis šī pārvadātāja veiktas reisu pārkārtošanas dēļ ārkārtas apstākļu rezultātā. 39 Turklāt jāatgādina, ka fakts, ka gaisa pārvadātāji ir izpildījuši pienākumus saskaņā ar Regulu Nr. 261/2004, neietekmē pēdējo minēto tiesības prasīt kompensāciju no trešajām personām, kas izraisījušas iekāpšanas atteikumu, kā tas ir paredzēts šīs regulas 13. pantā. Šāda kompensācija līdz ar to varētu atvieglināt vai pat pilnībā segt šo pārvadātāju finanšu izmaksas, kas ir saistītas ar šo pienākumu izpildi (iepriekš minētais spriedums lietā IATA un ELFAA, 90. punkts). 40 Ņemot vērā visus iepriekš minētos apsvērumus, uz otro un trešo jautājumu ir jāatbild, ka Regulas Nr. 261/ panta j) punkts un 4. panta 3. punkts ir jāinterpretē tādējādi, ka ar ārkārtas apstākļiem, kas ir likuši gaisa pārvadātājam pārkārtot pēc to rašanās ieplānotos reisus, nevar tikt pamatots iekāpšanas atteikums attiecībā uz šiem vēlākajiem reisiem, ne arī atbrīvots šis pārvadātājs no pienākuma saskaņā ar šīs regulas 4. panta 3. punktu izmaksāt kompensāciju pasažierim, kuram tas atteicis iekāpšanu uz vienu no reisiem, kurus bija paredzēts veikt pēc minēto apstākļu rašanās. Par tiesāšanās izdevumiem 41 Attiecībā uz lietas dalībniekiem šī tiesvedība ir stadija procesā, kuru izskata iesniedzējtiesa, un tā lemj par tiesāšanās izdevumiem. Izdevumi, kas radušies, iesniedzot apsvērumus Tiesai, un kas nav minēto lietas dalībnieku izdevumi, nav atlīdzināmi. Ar šādu pamatojumu Tiesa (trešā palāta) nospriež: 1) jēdziens iekāpšanas atteikums Eiropas Parlamenta un Padomes gada 11. februāra Regulas (EK) Nr. 261/2004, ar ko paredz kopīgus noteikumus par kompensāciju un atbalstu pasažieriem sakarā ar iekāpšanas atteikumu un lidojumu atcelšanu vai ilgu kavēšanos un ar ko atceļ Regulu (EEK) Nr. 295/91, 2. panta j) punkta un 4. panta izpratnē ir jāinterpretē tādējādi, ka tas attiecas ne tikai uz iekāpšanas atteikumiem virspārdošanas gadījumos, bet arī uz iekāpšanas atteikumiem citu, piemēram, operatīvu, apsvērumu dēļ; 2) Regulas Nr. 261/ panta j) punkts un 4. panta 3. punkts ir jāinterpretē tādējādi, ka ar ārkārtas apstākļiem, kas ir likuši gaisa pārvadātājam pārkārtot pēc to rašanās ieplānotos reisus, nevar tikt pamatots iekāpšanas atteikums attiecībā uz šiem vēlākajiem reisiem, ne arī atbrīvots šis pārvadātājs no pienākuma saskaņā ar šīs regulas 4. panta 3. punktu izmaksāt kompensāciju pasažierim, kuram tas atteicis iekāpšanu uz vienu no reisiem, kurus bija paredzēts veikt pēc minēto apstākļu rašanās. [Paraksti] * Tiesvedības valoda somu.

Pētījums par integrācijas struktūrām veselības aprūpē

Pētījums par integrācijas struktūrām veselības aprūpē Pētījums par integrācijas struktūrām veselības aprūpē Biedrība Veselības projekti Latvijai ir veikusi pētījumu par integrācijas struktūrām veselības aprūpē. Šī pētījuma ietvaros tika analizēts veselības

More information

USD ,00 (septiņdesmit pieci miljoni ASV dolāru) USD 1 000,00 (viens tūkstotis ASV dolāru) (septiņdesmit pieci tūkstoši)

USD ,00 (septiņdesmit pieci miljoni ASV dolāru) USD 1 000,00 (viens tūkstotis ASV dolāru) (septiņdesmit pieci tūkstoši) ABLV Bank, AS Reģistrācijas numurs: 50003149401 Juridiskā adrese: Tīmekļa vietne: Elizabetes iela 23, Rīga, Latvija www.ablv.com Tālrunis: + 371 6777 5222 Septītās obligāciju piedāvājuma programmas Otrās

More information

Semināra un institūta izlaiduma ceļvedis

Semināra un institūta izlaiduma ceļvedis Semināra un institūta izlaiduma ceļvedis Izlaiduma ceremonija dod iespēju izteikt atzinību semināra un institūta studentiem par viņu pūliņiem un sasniegumiem. Tā arī dod iespēju mudināt jauniešus turpināt

More information

Integrācijas struktūras ārstniecības un farmācijas nozarē Latvijā

Integrācijas struktūras ārstniecības un farmācijas nozarē Latvijā Pētījums veikts projekta Atbalsts biedrības Veselības projekti Latvijai iedzīvotāju interešu aizstāvības aktivitātēm farmācijas nozares normatīvā regulējuma jomā ietvaros. (Nr.2016.LV/NVOF/IAS/018). Par

More information

CEBS stresa testu vadlīnijas (VL 32)

CEBS stresa testu vadlīnijas (VL 32) Satura rādītājs CEBS stresa testu vadlīnijas (VL 32) 1. iedaļa. Ievads 2 Vadlīniju ieviešana 6 2. iedaļa. Stresa testu pārvaldības aspekti un to izmantošana 7 3. iedaļa. Stresa testu metodoloģija 11 3.1.

More information

Konstitucionālās tiesības

Konstitucionālās tiesības Konstitucionālās tiesības Papildināts un pārstrādāts izdevums Jānis Pleps Edgars Pastars Ilze Plakane Jānis Pleps, Edgars Pastars, Ilze Plakane. Konstitucionālās tiesības Papildināts un pārstrādāts izdevums

More information

STARPTAUTISKĀS LIDOSTAS RĪGA ATTĪSTĪBAS PLĀNS GADAM UN TĀ STRATĒĢISKĀS IETEKMES UZ VIDI NOVĒRTĒJUMS

STARPTAUTISKĀS LIDOSTAS RĪGA ATTĪSTĪBAS PLĀNS GADAM UN TĀ STRATĒĢISKĀS IETEKMES UZ VIDI NOVĒRTĒJUMS Pasūtītājs: VAS Starptautiskā lidosta Rīga Projekts: Starptautiskās lidostas Rīga attīstības plāna 2012. 2036. gadam izstrāde un tā stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma izstrāde Datums: Marts, 2014

More information

Izrādes muzeja (musée spectaculaire) īsa vēsture

Izrādes muzeja (musée spectaculaire) īsa vēsture Fransuā Meress (Francois Mairesse) Parīzes 3. universitātes (Jaunā Sorbona) profesors Izrādes muzeja (musée spectaculaire) īsa vēsture Pompidū centrs, ko, paužot visu francūžu gribu, izloloja valsts prezidents,

More information

LIDLAUKA EKSPLUATĀCIJAS INSTRUKCIJA / AERODROME MANUAL LV 1119 I ŠĪ LAPA IR AR NOLŪKU ATSTĀTA TUKŠA / THIS PAGE IS INTENTIONALLY LEFT BLANK

LIDLAUKA EKSPLUATĀCIJAS INSTRUKCIJA / AERODROME MANUAL LV 1119 I ŠĪ LAPA IR AR NOLŪKU ATSTĀTA TUKŠA / THIS PAGE IS INTENTIONALLY LEFT BLANK ŠĪ LAPA IR AR NOLŪKU ATSTĀTA TUKŠA / THIS PAGE IS INTENTIONALLY LEFT BLANK Lapa/Page ii Kods/Code: LV 1119 I Versija/Version: 21 Ieviestie labojumi / Amendments Incorporated Labotās sadaļas / Paragraphs

More information

Preču loterijas Sanitex Drogas Fairy loterija 2017 noteikumi.

Preču loterijas Sanitex Drogas Fairy loterija 2017 noteikumi. Preču loterijas Sanitex Drogas Fairy loterija 2017 noteikumi. 1. PRECES IZPLATĪTĀJS: 1.1. SIA Sanitex uzņēmuma reģistrācijas numurs: 40003166842, juridiskā adrese: Liepu aleja 4, Rāmava, Ķekavas pag.,

More information

CIVILĀ DROŠĪBA UN AIZSARDZĪBA

CIVILĀ DROŠĪBA UN AIZSARDZĪBA DAUGAVPILS UNIVERSITĀTE SOCIĀLO ZINĀTĽU FAKULTĀTE Pirmā līmeľa profesionālās augstākās izglītības studiju programma CIVILĀ DROŠĪBA UN AIZSARDZĪBA APSTIPRINĀTS Daugavpils Universitātes Senāta sēdē, 2011.

More information

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME JŪRMALAS PILSĒTAS IZGLĪTĪBAS ATTĪSTĪBAS KONCEPCIJA GADAM

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME JŪRMALAS PILSĒTAS IZGLĪTĪBAS ATTĪSTĪBAS KONCEPCIJA GADAM JŪRMALAS PILSĒTAS DOME JŪRMALAS PILSĒTAS IZGLĪTĪBAS ATTĪSTĪBAS KONCEPCIJA 2015. 2020.GADAM Jūrmala, Latvija 2015 JŪRMALAS PILSĒTAS IZGLĪTĪBAS ATTĪSTĪBAS KONCEPCIJA 2015.-2020.GADAM I.SĒJUMS: PAŠREIZĒJĀS

More information

PROJEKTU SAGATAVOŠANA UN VADĪŠANA

PROJEKTU SAGATAVOŠANA UN VADĪŠANA Studiju kursa nosaukums PROJEKTU SAGATAVOŠANA UN VADĪŠANA Kredītpunkti 2 Apjoms (stundās) 80 Priekšzināšanas (Studiju kursu nosaukumi) Bez priekšzināšanām Zinātņu nozare Vadībzinātne Zinātņu apakšnozare

More information

Latvijas Konkurētspējas Ziņojums

Latvijas Konkurētspējas Ziņojums Latvijas Konkurētspējas Ziņojums 2016 Farmācijas nozare Uldis Spuriņš Domnīca Certus ISBN 978-9934-8679-0-3 Rīga, 2017. gada marts 2 Kopsavilkums Farmācija ir salīdzinoši komplicēta tautsaimniecības nozare

More information

Rīgas brīvostas Attīstības programmas Rīcības plāns

Rīgas brīvostas Attīstības programmas Rīcības plāns Rīgas brīvostas Attīstības programmas Rīcības plāns 2016 2018 1 Stratēģiskais mērķis SM1: Organizēt ostas darbu saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un labas pārvaldības principiem SM2:

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 12 May 2011 (*)

JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 12 May 2011 (*) JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 12 May 2011 (*) (Air transport Regulation (EC) No 261/2004 Article 5(3) Compensation of passengers in the event of cancellation of a flight Exemption from the obligation

More information

FINANŠU UN KAPITĀLA TIRGUS KOMISIJAS GADA UN DARBA PĀRSKATS

FINANŠU UN KAPITĀLA TIRGUS KOMISIJAS GADA UN DARBA PĀRSKATS 1 I E V A D S 2 S A T U R S SATURS IEVADS... 4 FKTK VĪZIJA, MISIJA, VĒRTĪBAS...5 PRIEKŠSĒDĒTĀJA IEVADVĀRDI...6 PADOMES ZIŅOJUMS...9 GADA PĀRSKATĀ LIETOTIE SAĪSINĀJUMI...12 FKTK DARBĪBA 2017. GADĀ... 13

More information

Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties...

Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties... 24/Jūlijs 2013 Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties... Šajā numurā: Jūlijā paveiktais 2 Ziņas: Sākusi darbu pirmā sociālā vetklīnika Latvijā 3 Akcija: Paraksties pret eksperimentu dzīvnieku ciešanām!

More information

REPORT for Championships of Mountaineering of Latvia and Baltic's States about summiting Filtrs (3690 m)

REPORT for Championships of Mountaineering of Latvia and Baltic's States about summiting Filtrs (3690 m) ATSKAITE Latvijas un Baltijas čempionātam alpīnismā Par uzkāpšanu virsotnē Filtrs (3690 m) REPORT for Championships of Mountaineering of Latvia and Baltic's States about summiting Filtrs (3690 m) Saturs/Content

More information

MĀRKETINGA VIDE UN KONKURĒTSPĒJAS NOVĒRTĒJUMS PAKALPOJUMA SNIEGŠANAS UZŅĒMUMĀ

MĀRKETINGA VIDE UN KONKURĒTSPĒJAS NOVĒRTĒJUMS PAKALPOJUMA SNIEGŠANAS UZŅĒMUMĀ ALBERTA KOLEDŽA Mārketings un tā inovācijas IEVA KOZINDA Kvalifikācijas darbs MĀRKETINGA VIDE UN KONKURĒTSPĒJAS NOVĒRTĒJUMS PAKALPOJUMA SNIEGŠANAS UZŅĒMUMĀ Rīga-2012 2 ANOTĀCIJA Darba autores kvalifikācijas

More information

Senās Ēģiptes kultūras īpatnības. V. Segliņš

Senās Ēģiptes kultūras īpatnības. V. Segliņš Senās Ēģiptes kultūras īpatnības V. Segliņš Senatnes apzināšanā Ēģiptē Pēdējās ziņas par Senās Ēģiptes kultūras elementiem izzūd mūsu ēras 4. gadsimta beigās. Zeme praktiski ir pamesta un tajā pakāpeniski

More information

LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA NOLIKUMS PAR KURSA DARBA IZSTRĀDĀŠANU UN AIZSTĀVĒŠANU PROFESIONĀLAJĀ BAKALAURA STUDIJU PROGRAMMĀ SPORTA ZINĀTNE

LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA NOLIKUMS PAR KURSA DARBA IZSTRĀDĀŠANU UN AIZSTĀVĒŠANU PROFESIONĀLAJĀ BAKALAURA STUDIJU PROGRAMMĀ SPORTA ZINĀTNE LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA APSTIPRINĀTS LSPA Senāta sēdē 2010.gada 7.janvārī protokols Nr.5 Ar grozījumiem, kas apstiprināti LSPA 18.06.2015 Senātā, protokols Nr.10 un attiecināmi uz studiju

More information

PIETEIKUMS STUDIJU PROGRAMMAS AKREDITĀCIJAI

PIETEIKUMS STUDIJU PROGRAMMAS AKREDITĀCIJAI Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijai PIETEIKUMS STUDIJU PROGRAMMAS AKREDITĀCIJAI LR IZM Augstākās izglītības departamentam Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centram Augstākās izglītības

More information

ARCHAEOLOGY, AUTHORITY & COMMUNITY: cooperation to protect archaeological heritage

ARCHAEOLOGY, AUTHORITY & COMMUNITY: cooperation to protect archaeological heritage Estonia-Latvia-Russia cross border European Neighborhood and Estonia-Latvia-Russia cross border cooperation Programme within financially support joint cross-border development activities for the improvement

More information

DROĪBAS DATU LAPA. Datums: Versija: Vielas vai maisījuma attiecīgi apzinātie lietoanas veidi un tādi, ko neiesaka izmantot

DROĪBAS DATU LAPA. Datums: Versija: Vielas vai maisījuma attiecīgi apzinātie lietoanas veidi un tādi, ko neiesaka izmantot Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu EU 2015/830 DROĪBAS DATU LAPA Datums: 11122017 Versija: 1.1 1. IEDAĻA: Vielas/maisījuma un uzņēmējsabiedrības/uzņēmuma identificēana 1.1. Produkta identifikators

More information

CPTED ROKASGRĀMATA POLICISTIEM

CPTED ROKASGRĀMATA POLICISTIEM PROJEKTS Nr. HOME/2012/ISEC/AG/4000004321 Pilsētu projektēšanas, plānošanas un noziedzības novēršanas metožu pilnveide un jaunu metožu izstrāde, lai uzlabotu dzīvojamās vides drošību (CPTED) Finansēts

More information

ZINĀTNISKIE RAKSTI. Ilze Loze KRAMA VĒRŠA GALVAS FIGŪRA LAGAŽAS APMETNĒ LUBĀNA MITRĀJĀ

ZINĀTNISKIE RAKSTI. Ilze Loze KRAMA VĒRŠA GALVAS FIGŪRA LAGAŽAS APMETNĒ LUBĀNA MITRĀJĀ ZINĀTNISKIE RAKSTI 5 KRAMA VĒRŠA GALVAS FIGŪRA LAGAŽAS APMETNĒ LUBĀNA MITRĀJĀ Pēdējos gados par vienu no iecienītākajām tēmām Austrumeiropas meža joslas neolīta pētniecībai veltītajā literatūrā ir kļuvusi

More information

JŪRMALAS PILSĒTAS TŪRISMA ATTĪSTĪBAS RĪCĪBAS PLĀNS GADAM

JŪRMALAS PILSĒTAS TŪRISMA ATTĪSTĪBAS RĪCĪBAS PLĀNS GADAM JŪRMALAS PILSĒTAS TŪRISMA ATTĪSTĪBAS RĪCĪBAS PLĀNS 2018. 2020. GADAM Jūrmala 2017 Jūrmalas pilsētas tūrisma attīstības rīcības plāns 2018. 2020. gadam Izstrādāja: Latvijas Universitātes Biznesa, vadības

More information

IMPORTANT LEGAL NOTICE - The information on this site is subject to a disclaimer and a copyright notice.

IMPORTANT LEGAL NOTICE - The information on this site is subject to a disclaimer and a copyright notice. IMPORTANT LEGAL NOTICE - The information on this site is subject to a disclaimer and a copyright notice. JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 13 October 2011 (*) (Reference for a preliminary ruling Air

More information

TAIZEME Bangkoka (2 naktis) Kvai upe (1 nakts) Pattaija (3 naktis) Kambodža (1 nakts) Kočanga (5 naktis)

TAIZEME Bangkoka (2 naktis) Kvai upe (1 nakts) Pattaija (3 naktis) Kambodža (1 nakts) Kočanga (5 naktis) TAIZEME 2017-2018 Bangkoka (2 naktis) Kvai upe (1 nakts) Pattaija (3 naktis) Kambodža (1 nakts) Kočanga (5 naktis) Košas emocijas, iespaidi, iepazīšanās ar valsti tas viss paliks atmiņā vēl ilgi un Jūs

More information

3.3.4 Kopsavilkums par Rundāles novadu Partnerības kontekstā Vecumnieku novads Bārbeles pagasts

3.3.4 Kopsavilkums par Rundāles novadu Partnerības kontekstā Vecumnieku novads Bārbeles pagasts PĒTĪJUMS Bauskas rajona lauku partnerības vietējās attīstības stratēģijas 2009.-2013. gadam ieviešanas gala novērtējums un priekšlikumu izstrāde turpmākai darbībai Saturs Ievads... 3 1 Partnerības darbības

More information

UZ LIETOTĀJA MODELI BALSTĪTA PERSONALIZĒTA ADAPTĪVA E-STUDIJU SISTĒMA

UZ LIETOTĀJA MODELI BALSTĪTA PERSONALIZĒTA ADAPTĪVA E-STUDIJU SISTĒMA LATVIJAS UNIVERSITĀTE DATORIKAS FAKULTĀTE VIJA VAGALE UZ LIETOTĀJA MODELI BALSTĪTA PERSONALIZĒTA ADAPTĪVA E-STUDIJU SISTĒMA Promocijas darbs Datorzinātņu doktora (Dr.sc.comp.) zinātniskā grāda iegūšanai

More information

Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojums turpmākajiem 12 gadiem 1. redakcija. Vides pārskata projekts gada 13. janvāris Ėemeru vidusskola

Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojums turpmākajiem 12 gadiem 1. redakcija. Vides pārskata projekts gada 13. janvāris Ėemeru vidusskola Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojums turpmākajiem 12 gadiem 1. redakcija Vides pārskata projekts 2011.gada 13. janvāris Ėemeru vidusskola grupa93 SIA pilsētplānošanas speciālisti LNB, Andrejsala, Zaėusala,

More information

Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv

Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/2018 12/2018 13.01-14.01.2018 Brno National Dog Show National Dog Show 18.01-21.01.2018 Brno GO Int l Travel Trade Fair /go 18.01-21.01.2018 Brno Regiontour Int l Fair of

More information

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija PROMOCIJAS DARBU IZSTRĀDES UN NOFORMĒŠANAS NOTEIKUMI LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJĀ

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija PROMOCIJAS DARBU IZSTRĀDES UN NOFORMĒŠANAS NOTEIKUMI LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJĀ Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija PROMOCIJAS DARBU IZSTRĀDES UN NOFORMĒŠANAS NOTEIKUMI LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJĀ Rīga, 2014 Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija PROMOCIJAS DARBU IZSTRĀDES

More information

The original laser distance meter. The original laser distance meter

The original laser distance meter. The original laser distance meter Leica Leica DISTO DISTO TM TM D510 X10 The original laser distance meter The original laser distance meter Saturs Instrumenta uzstādīšana- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 Ievads- - - - - - - -

More information

Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojums turpmākajiem 12 gadiem 1. redakcija. Vides pārskata projekts gada 20. janvāris SIVA Koledža RRC

Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojums turpmākajiem 12 gadiem 1. redakcija. Vides pārskata projekts gada 20. janvāris SIVA Koledža RRC Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojums turpmākajiem 12 gadiem 1. redakcija Vides pārskata projekts 2011.gada 20. janvāris SIVA Koledža RRC grupa93 SIA pilsētplānošanas speciālisti LNB, Andrejsala, Zaėusala,

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Eighth Chamber) 7 September 2017 (*)

JUDGMENT OF THE COURT (Eighth Chamber) 7 September 2017 (*) Provisional text JUDGMENT OF THE COURT (Eighth Chamber) 7 September 2017 (*) (Reference for a preliminary ruling Transport Regulation (EC) No 261/2004 Article 7(1) Common rules on compensation and assistance

More information

IMPORTANT LEGAL NOTICE - The information on this site is subject to a disclaimer and a copyright notice.

IMPORTANT LEGAL NOTICE - The information on this site is subject to a disclaimer and a copyright notice. IMPORTANT LEGAL NOTICE - The information on this site is subject to a disclaimer and a copyright notice. JUDGMENT OF THE COURT (Fourth Chamber) 22 December 2008 (*) (Carriage by air Regulation (EC) No

More information

Priekules novads. Priekule Region Priekule, Bunkas, Virgas, Kalētu, Gramzdas and Priekules parish

Priekules novads. Priekule Region Priekule, Bunkas, Virgas, Kalētu, Gramzdas and Priekules parish Priekules novads Priekule, Bunkas, Virgas, Kalētu, Gramzdas un Priekules pagasti Priekule Region Priekule, Bunkas, Virgas, Kalētu, Gramzdas and Priekules parish Aicinām ciemos Priekules novadā! Esiet sveicināti

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 4 May 2017 (*)

JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 4 May 2017 (*) URIA - Dokumente von 11 19.06.17, 11:01 JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 4 May 2017 (*) (Reference for a preliminary ruling Air transport Regulation (EC) No 261/2004 Article 5(3) Compensation to passengers

More information

BEFORE THE DEPARTMENT OF TRANSPORTATION OFFICE OF THE SECRETARY WASHINGTON, DC

BEFORE THE DEPARTMENT OF TRANSPORTATION OFFICE OF THE SECRETARY WASHINGTON, DC BEFORE THE DEPARTMENT OF TRANSPORTATION OFFICE OF THE SECRETARY WASHINGTON, DC Application of AIR BALTIC CORPORATION AJS for a foreign air carrier permit pursuant to 49 U.S.C. 41301 and for exemption authority

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Fourth Chamber) 19 November 2009 (*)

JUDGMENT OF THE COURT (Fourth Chamber) 19 November 2009 (*) CURIA - Documents http://cuľia.europa.eu/juris/document/documentprint.jsf?doclang.. JUDGMENT OF THE COURT (Fourth Chamber) 19 November 2009 (*) (Air transport - Regulation (EC) No 261/2004 - Article 2(1)

More information

PĒCDZEMDĪBU APRŪPES PLĀNS

PĒCDZEMDĪBU APRŪPES PLĀNS Pēcdzemdību aprūpes kārtība PĒCDZEMDĪBU APRŪPE PIRMĀ DIENA PĒC DZEMDĪBĀM Vispārīgi. Vide, kopējā gaisotne, vispārējā stāvokļa novērtējums. Atgādināt par 10 pilnām dienām atpūtai, sekojot ķermeņa signāliem.

More information

Studiju kursa anotācija

Studiju kursa anotācija Kursa nosaukums: Ievads specialitātē. Veselības aprūpes un organizācijas pamati Kursa kods: PBVANTPK10 Kursa veids: Nozares teorētiskie pamatkursi un informāciju tehnoloģijas studiju kurss Kursa līmenis:

More information

Studiju kursa anotācija

Studiju kursa anotācija Studiju kursa anotācija Kursa nosaukums: Medicīnas vēsture PBVAVSK1 Vispārizglītojošais studiju kurss Kursa līmenis: Profesionālais bakalaurs veselības aprūpē Studiju gads: 1 Semestris: 1 0,5 KP/0,75 ECTS

More information

CĒSU PILSĒTAS TERITORIJAS PLĀNOJUMS (ar grozījumiem)

CĒSU PILSĒTAS TERITORIJAS PLĀNOJUMS (ar grozījumiem) CĒSU PILSĒTAS TERITORIJAS PLĀNOJUMS 2005-2017 (ar grozījumiem) CĒSU PILSĒTAS DOME 2005 Satura rādītājs Cēsu pilsētas teritorijas plānojums 1. Ievads 3 2. Teritorijas plānojuma pamatprincipi un Cēsu pilsētas

More information

Metodiskie norādījumi kursa darbu izstrādāšanai

Metodiskie norādījumi kursa darbu izstrādāšanai LATVIJAS UNIVERSITĀTE EKONOMIKAS UN VADĪBAS FAKULTĀTE STARPTAUTISKĀS EKONOMIKAS UN BIZNESA KATEDRA Metodiskie norādījumi kursa darbu izstrādāšanai Starptautiskās ekonomikas un komercdiplomātijas bakalaura

More information

Place Standard Alliance December 2018 Programme Update

Place Standard Alliance December 2018 Programme Update Place Standard Alliance December 2018 Programme Update John Howie NHS Health Scotland Organisational Lead (Place) and Chair of the National Place Standard Implementation Group @placestandard www.placestandard.scot

More information

NOLIKUMS PAR KURSA DARBA IZSTRĀDĀŠANU UN AIZSTĀVĒŠANU PROFESIONĀLAJĀ BAKALAURA STUDIJU PROGRAMMĀ FIZIOTERAPIJA

NOLIKUMS PAR KURSA DARBA IZSTRĀDĀŠANU UN AIZSTĀVĒŠANU PROFESIONĀLAJĀ BAKALAURA STUDIJU PROGRAMMĀ FIZIOTERAPIJA LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA APSTIPRINĀTS LSPA Senāta sēdē 2013.gada 7.novembrī protokols Nr. 3 NOLIKUMS PAR KURSA DARBA IZSTRĀDĀŠANU UN AIZSTĀVĒŠANU PROFESIONĀLAJĀ BAKALAURA STUDIJU PROGRAMMĀ

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 4 May 2017 *

JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 4 May 2017 * JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 4 May 2017 * (Reference for a preliminary ruling Air transport Regulation (EC) No 261/2004 Article 5(3) Compensation to passengers in the event of denied boarding

More information

InfoCuria Case law of the Court of Justice English (en) Home > Search form > List of results > Documents. Language of document : English

InfoCuria Case law of the Court of Justice English (en) Home > Search form > List of results > Documents. Language of document : English InfoCuria Case law of the Court of Justice English (en) Home > Search form > List of results > Documents Language of document : English ECLI:EU:C:2017:342 Provisional text JUDGMENT OF THE COURT (Third

More information

Collaboration with regions at national level, associations, TIC. Model in Latvia from practical side on visitor information

Collaboration with regions at national level, associations, TIC. Model in Latvia from practical side on visitor information Collaboration with regions at national level, associations, TIC Model in Latvia from practical side on visitor information Inese Šīrava Latvian Tourism Development Agency, Ministry of Economics of the

More information

LIELAIS POLINĒZIJAS KRUĪZS FRANČU POLINĒZIJA, TUAMOTU ARHIPELĀGS, MARĶĪZA UN KUKA SALAS AR TROPU PARADĪZI TAITI, BORA BORA UN MUREA

LIELAIS POLINĒZIJAS KRUĪZS FRANČU POLINĒZIJA, TUAMOTU ARHIPELĀGS, MARĶĪZA UN KUKA SALAS AR TROPU PARADĪZI TAITI, BORA BORA UN MUREA 2018 LIELAIS POLINĒZIJAS KRUĪZS FRANČU POLINĒZIJA, TUAMOTU ARHIPELĀGS, MARĶĪZA UN KUKA SALAS AR TROPU PARADĪZI TAITI, BORA BORA UN MUREA CENĀ IEKĻAUTAS KAJĪTES AR LOGU UN PAMATEKSKURSIJAS! Nākamais ceļojums

More information

AirPort Extreme Uzstādīšanas rokasgrāmata

AirPort Extreme Uzstādīšanas rokasgrāmata AirPort Extreme Uzstādīšanas rokasgrāmata Satura rādītājs 5 Darba uzsākšana 7 AirPort Extreme ierīces porti 8 AirPort Extreme pieslēgšana pie tīkla 9 AirPort Extreme statusa indikators 11 AirPort Extreme

More information

Lokālplānojums Zaķusalas ziemeļu daļas teritorijai. V.daļa Pielikumi (izpētes) 7.1. pielikums VIETAS KONTEKSTA VĒRTĒJUMS. Izstrādātājs: SIA Grupa93

Lokālplānojums Zaķusalas ziemeļu daļas teritorijai. V.daļa Pielikumi (izpētes) 7.1. pielikums VIETAS KONTEKSTA VĒRTĒJUMS. Izstrādātājs: SIA Grupa93 Rīgas dome Lokālplānojums Zaķusalas ziemeļu daļas teritorijai V.daļa Pielikumi (izpētes) pielikums VIETAS KONTEKSTA VĒRTĒJUMS Izstrādātājs: SIA Grupa93 Rīga, 201 gads NOVIETOJUMS. SIA Biznesa centrs Zaķusala

More information

Uzņēmuma reģistra numurs Daugavgrīvas iela 63/65, Rīga, Latvija, LV-1007 Tālrunis Fakss

Uzņēmuma reģistra numurs Daugavgrīvas iela 63/65, Rīga, Latvija, LV-1007 Tālrunis Fakss 1. IEDAĻA. Vielas/maisījuma un uzņēmējsabiedrības/uzņēmuma apzināšana 1.1 Produkta identifikators Produkta nosaukums Puscaurspīdīga alkīda krāsa koksnes krāsošanai 1.2 Vielas vai maisījuma attiecīgi apzinātie

More information

Austrija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv

Austrija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv Austrija Nozīmīgākās izstādes 01/2018 12/2018 11.01 14.01.2018 Vīne Ferien Messe Wien Int l Tourism Fair Vienna www.ferien messe.at 11.01 14.01.2018 Vīne Vienna Autoshow Vienna Autoshow www.viennaautoshow.at

More information

ASSESSMENT OF SPA HOTEL SERVICES DEVELOPMENT OPPORTUNITIES IN REZEKNE CITY

ASSESSMENT OF SPA HOTEL SERVICES DEVELOPMENT OPPORTUNITIES IN REZEKNE CITY ASSESSMENT OF SPA HOTEL SERVICES DEVELOPMENT OPPORTUNITIES IN REZEKNE CITY Iveta Dembovska 1, Mg.oec./ Lecturer; Lienite Litavniece 2, Dr.oec./ Assistant Prof., Senior researcher; Inese Silicka 3, Mg.oec./

More information

Nīderlande Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv

Nīderlande Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv Nīderlande Nozīmīgākās izstādes 01/2018 12/2018 07.01-09.01.2018 Amsterdama Souvenir Fair / de Souvenirbeurs Trade Exhibition of Souvenirs, Gifts and Items for Leisure Activities www.souvenirbeurs.nl 08.01-10.01.2018

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Fourth Chamber) 10 July 2008

JUDGMENT OF THE COURT (Fourth Chamber) 10 July 2008 JUDGMENT OF THE COURT (Fourth Chamber) 10 July 2008 (Carriage by air Regulation (EC) No 261/2004 Compensation for passengers in the event of cancellation of a flight Scope Article 3(1)(a) Concept of flight

More information

Wilo-Helix V Wilo-Helix FIRST V

Wilo-Helix V Wilo-Helix FIRST V Pioneering for You Wilo-Helix V 2-4-6-10-16 Wilo-Helix FIRST V 2-4-6-10-16 de en fr nl ru es it pt el tr sv no fi Einbau- und Betriebsanleitung Installation and operating instructions Notice de montage

More information

Somija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv

Somija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv Somija Nozīmīgākās izstādes 01/2017 12/2017 11.01-13.01.2017 Helsinki Nordic Health Technology & ehealth Forum Nordic Health Technology and ehealth Forum 11.01-13.01.2017 Helsinki The Finnish Medical Convention

More information

Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv

Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/2018 12/2018 13.01-14.01.2018 Brno National Dog Show National Dog Show 18.01-21.01.2018 Brno GO Int l Travel Trade Fair /go 18.01-21.01.2018 Brno Regiontour Int l Fair of

More information

Iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstå gadå, pamatojoties uz kritērijiem (II), (III), (IV).

Iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstå gadå, pamatojoties uz kritērijiem (II), (III), (IV). AFGANISTĀNA Džamas minarets un arheoloģiskås liecības (Minaret and Archaeological Remains of Jam) Iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstå 2002. gadå, pamatojoties uz kritērijiem (II),

More information

LAUKU SAIMNIECĪBAS DARBA EKONOMISKĀS ANALĪZES REZULTĀTI

LAUKU SAIMNIECĪBAS DARBA EKONOMISKĀS ANALĪZES REZULTĀTI SUDAT Latvijas lauku saimniecību uzskaites datu tīkls LAUKU SAIMNIECĪBAS DARBA EKONOMISKĀS ANALĪZES REZULTĀTI 2015 AGRICULTURAL HOLDINGS RESULTS OF ECONOMIC ANALYSIS Agroresursu un ekonomikas institūts

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 23 October 2012 (1)

JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 23 October 2012 (1) CURIA - Documents http://curia.europa.eu/juris/documenťdocumentjprint.jsf?doclang.. JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 23 October 2012 (1) (Air transport - Regulation (EC) No 261/2004 - Articles 5 to

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 21 December 2011 (*)

JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 21 December 2011 (*) Seite 1 von 33 JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 21 December 2011 (*) (Reference for a preliminary ruling Directive 2003/87/EC Scheme for greenhouse gas emission allowance trading Directive 2008/101/EC

More information

Somija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv

Somija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv Somija Nozīmīgākās izstādes 01/2017 12/2017 11.01-13.01.2017 Helsinki Nordic Health Technology & ehealth Forum Nordic Health Technology and ehealth Forum 11.01-13.01.2017 Helsinki The Finnish Medical Convention

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 21 December 2011 *

JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 21 December 2011 * AIR TRANSPORT ASSOCIATION OF AMERICA AND OTHERS JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 21 December 2011 * In Case C-366/10, REFERENCE for a preliminary ruling under Article 267 TFEU from the High Court

More information

Kursa nosaukums: Kursa kods: Kursa veids: Kursa līmenis: Studiju gads: Semestris: Kredīti: Docētāji: Prasības kursa apguves uzsākšanai:

Kursa nosaukums: Kursa kods: Kursa veids: Kursa līmenis: Studiju gads: Semestris: Kredīti: Docētāji: Prasības kursa apguves uzsākšanai: Kursa nosaukums: Sporta medicīna Kursa kods: PBVANTPK17 Kursa veids: Nozares teorētiskais pamatkurss Kursa līmenis: Profesionālais bakalaurs veselības aprūpē Studiju gads: 2 Semestris: 3 3 KP;4,5 ECTS

More information

JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 21 December 2011 *

JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 21 December 2011 * JUDGMENT OF THE COURT (Grand Chamber) 21 December 2011 * (Reference for a preliminary ruling Directive 2003/87/EC Scheme for greenhouse gas emission allowance trading Directive 2008/101/EC Inclusion of

More information

Transformation of the silhouette of the urban space. Jelgava example

Transformation of the silhouette of the urban space. Jelgava example Transformation of the silhouette of the urban space. Jelgava example Aija Ziemeļniece, Latvia University of Agriculture Abstract. Through hundreds of years, the silhouette of Jelgava with church spires

More information

Reports of Cases. JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 22 November 2012 *

Reports of Cases. JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 22 November 2012 * Reports of Cases JUDGMENT OF THE COURT (Third Chamber) 22 November 2012 * (Air transport Montreal Convention Article 22(2) Liability of carriers in respect of baggage Limits of liability in the event of

More information

ZVIEDRIJAS KARALISKA NEDELA,

ZVIEDRIJAS KARALISKA NEDELA, < #Royal #SwedishVisit - - ZVIEDRIJAS KARALISKA NEDELA, Karaliska - vizite - Royal Visit PROGRAMMA / PROGRAM Seminari - un darbnicas - Seminars and Workshops Izstades - Exhibitions 23.03.2014-02.04.2014

More information

Panel 2. Nature based tourism products in protected nature areas market demand, product, promotion & marketing

Panel 2. Nature based tourism products in protected nature areas market demand, product, promotion & marketing Panel 2 22.03.2011. 11:00 12:30 Nature based tourism products in protected nature areas market demand, product, promotion & marketing Andris Klepers, Lecturer Vidzeme University of Applied Sciences, Faculty

More information

I Mājokļu pieprasījums, pieejamība un kvalitāti ietekmējošie faktori, mājokļu attīstības prognoze

I Mājokļu pieprasījums, pieejamība un kvalitāti ietekmējošie faktori, mājokļu attīstības prognoze Pētījums Apbūves un vides veidošanas vadlīniju izstrāde Rīgas apdzīvojuma telpiskās struktūras stiprināšanai ID Nr. RD PAD 2014/11 (Tehniskās specifikācijas 3.1.p.) I Mājokļu pieprasījums, pieejamība un

More information

St. Patrick s Day Eat,

St. Patrick s Day Eat, Monday 17th March This drink, St. Patrick s Day Eat, shop & stay Enter Now t Win! o Say Hello to our fantastic competition Newry City Centre Management are giving you the chance to get your hands on an

More information

Lielbritānija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv

Lielbritānija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv Lielbritānija Nozīmīgākās izstādes 01/2018 12/2018 10.01-11.01.2018 Londona The London Textile Fair The London Textile Fair - Fashion Fabrics and Clothing Accessories http://thelondontextilefair.co.uk

More information

Passenger rights in case of denied boarding, downgrading, cancellation or long delay of their flight under Regulation (EC) 261/2004

Passenger rights in case of denied boarding, downgrading, cancellation or long delay of their flight under Regulation (EC) 261/2004 Passenger rights in case of denied boarding, downgrading, cancellation or long delay of their flight under Regulation (EC) 261/2004 Complaint #19/03/2012 Table of content Confirmed reservation...2-4 EU

More information

Liepājas Universitātes bibliotēkas informatīvais biļetens

Liepājas Universitātes bibliotēkas informatīvais biļetens Liepājas Universitātes bibliotēkas informatīvais biļetens Novembris, 2013 2 GRĀMATU JAUNUMI Grāmatu jaunumu sarakstā ir informācija par bibliotēkā saņemtajām grāmatām laika posmā no 2013.gada 1. - līdz

More information

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac -

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac - Keyboard ITRO South erican Dance (q = ca. 80) TI,DIOS ( re God)....... the Se - the.. m Bilingual Spanish nglish.. % % Text: Spanish: Rosa María Icaza, VI, 1999, Mexican erican ultural enter. rights reserved.

More information

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All TI,DIOS ( re God) INTRO South erican Dance (q = ca 80) # %? Bilingual Spanish nglish? RFRIN: 1st time: ; reafter: Soprano/Melody F lto Tenor m claim ce - claim you; mos; you; Dios, Dios, God, J J Text:

More information

Nīderlande Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv

Nīderlande Nozīmīgākās izstādes 01/ /2018. eksports.liaa.gov.lv Nīderlande Nozīmīgākās izstādes 01/2018 12/2018 07.01-09.01.2018 Amsterdama Souvenir Fair / de Souvenirbeurs Trade Exhibition of Souvenirs, Gifts and Items for Leisure Activities www.souvenirbeurs.nl 08.01-10.01.2018

More information

Cietvielu luminiscence

Cietvielu luminiscence Projets: Augstāā līmeņa fizias studiju attīstība Latvijas Universitātē Projeta līguma Nr.: 2005/0114/VPD1/ESF/PIAA/04/APK/3.2.3.2/0009/0063 LU Reģistrācijas Nr.: ESS 2005/7 Latvijas Universitātes Fizias

More information

REPUBLIC OF LATVIA. State Joint-stock Company Latvijas Gaisa Satiksme Aeronautical Information Service Riga Int. Airport, LV-1053, Latvia

REPUBLIC OF LATVIA. State Joint-stock Company Latvijas Gaisa Satiksme Aeronautical Information Service Riga Int. Airport, LV-1053, Latvia REPUBLIC OF LATVIA Phone: +371 67300664 Fax: +371 67300660 Email: ais@lgs.lv AFS: EVRAYNYX State Joint-stock Company Latvijas Gaisa Satiksme Aeronautical Information Service Riga Int. Airport, LV-1053,

More information

Thomas Tallis Mass for 4 voices

Thomas Tallis Mass for 4 voices homas allis Mass for voices G-Lbl dd. M 1780-5 Edited for choir by effrey Quick homas allis: Mass in voices Edition by effrey Quick his is a practical edition meant to make this mass possible for mixed

More information

Human Rights Yearbook : Burma 88 HRDU. shot dead. Site of killing Note. Khao, Kaeng Kham tract, Kunhing township. old village of Sai

Human Rights Yearbook : Burma 88 HRDU. shot dead. Site of killing Note. Khao, Kaeng Kham tract, Kunhing township. old village of Sai 88 HRDU 1 Loong maha 40 1 Nai Loo 37 1 Ka Ling 40 1 Sa Ling 38 1 Ae Nang 20 1 16.06.97 Ping Nya 42 Quarter 3, Kunhing 1 Kaw Win Ta LIB 513 on the way to the old village of Sai Khao, Kaeng Kham tract, Kunhing

More information

" Voting Place " " Prince William County, Virginia Gainesville Election District Voting Precincts and Voting Places EVERGREEN BATTLEFIELD ALVEY

 Voting Place   Prince William County, Virginia Gainesville Election District Voting Precincts and Voting Places EVERGREEN BATTLEFIELD ALVEY GROVETON PAGELAN LN MOUNTAIN Prince William County, Virginia Gainesville Election istrict Voting Precincts and Voting Places EVERGREEN LOGMILL JAMES MAISON HY 15 Voting Place 401 Evergreen Precinct Evergreen

More information

Sporta veida vecākais treneris un vadītājs sporta jomā 1.KURSS

Sporta veida vecākais treneris un vadītājs sporta jomā 1.KURSS Sporta veida vecākais treneris un vadītājs sporta jomā 1.KURSS Kursa nosaukums: Kursa kods: Vingrošanas un aerobikas pamati un didaktika (PBNPS3001) Kursa veids: Kursa līmenis Studiju gads: 1. Semestris:

More information

Digital Resources for Aegean languages

Digital Resources for Aegean languages Digital Resources for Aegean languages Objectives: Make digital texts available to: researchers non-specialists broader audience Keep editions updated Analysis tools: deciphering, linguistic analysis:

More information

SPEKE BUSINESS PARK FOR SALE/ TO LET NEW BUILD INDUSTRIAL/WAREHOUSE UNITS FROM 2,000 22,850 SQ FT

SPEKE BUSINESS PARK FOR SALE/ TO LET   NEW BUILD INDUSTRIAL/WAREHOUSE UNITS FROM 2,000 22,850 SQ FT BUSINESS PARK WWW.BUSINESSPARK.CO.UK NEW BUIL INUSTRIAL/WAREHOUSE UNITS FROM 2,000 22,850 SQ FT, SOUTH LIVERPOOL L24 9HJ FOR SALE/ TO LET OUT WITH THE SHE IN WITH THE BUSINESS UNIT. We are changing the

More information

LATVIJAS RIETUMU REĢIONA PILSĒTU PLĀNOJUMS UN APBŪVE 18. GADSIMTĀ. Planning and Construction of Western Region Cities of Latvia in the 18 th Century

LATVIJAS RIETUMU REĢIONA PILSĒTU PLĀNOJUMS UN APBŪVE 18. GADSIMTĀ. Planning and Construction of Western Region Cities of Latvia in the 18 th Century LATVIJAS RIETUMU REĢIONA PILSĒTU PLĀNOJUMS UN APBŪVE 18. GADSIMTĀ Planning and Construction of Western Region Cities of Latvia in the 18 th Century Silvija Ozola Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas

More information

Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv

Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/2017 12/2017 07.01-08.01.2017 Brno National Dog Show National Dog Show 19.01-22.01.2017 Brno GO Int l Travel Trade Fair /go 19.01-22.01.2017 Brno Regiontour Int l Fair of

More information

Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv

Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv Čehija Nozīmīgākās izstādes 01/2017 12/2017 07.01-08.01.2017 Brno National Dog Show National Dog Show 19.01-22.01.2017 Brno Regiontour Int l Fair of Regional Tourism /regiontour 19.01-22.01.2017 Brno GO

More information

Austrija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv

Austrija Nozīmīgākās izstādes 01/ /2017. eksports.liaa.gov.lv Austrija Nozīmīgākās izstādes 01/2017 12/2017 12.01-15.01.2017 Vīne Vienna Autoshow Vienna Autoshow www.viennaautoshow.at 12.01-15.01.2017 Vīne Ferien-Messe Wien Int l Tourism Fair Vienna www.ferien-messe.at

More information

Tad Part 1. Word count: Theodore J. Christ and Colleagues. All Rights Reserved. 1

Tad Part 1. Word count: Theodore J. Christ and Colleagues. All Rights Reserved. 1 Tad Part 1 There is a kid at school. His name is Tad. He drinks soda every day with lunch. I like soda. I can drink a can of it fast. I bet Tad that I was faster. Tad gave me a smile. He bet that he was

More information

ECC-Net Air Passenger Rights Report 2015

ECC-Net Air Passenger Rights Report 2015 ECC-Net Air Passenger Rights Report 2015 Do consumers get the compensation they are entitled to and at what cost? Co-funded by the European Union Table of content Executive summary 4 Abbrevations 6 1.

More information

Transformation of the landscape space in the post-war years Jelgava example

Transformation of the landscape space in the post-war years Jelgava example Transformation of the landscape space in the post-war years Jelgava example Aija Ziemeļniece, Latvia University of Agriculture Abstract. The study clearly demonstrates once again that the political developments

More information

❷ s é ②s é í t é Pr ③ t tr t á t r ít. á s á rá. Pr ③ t t í t. t í r r t á r t á s ý. r t r é s②sté ②

❷ s é ②s é í t é Pr ③ t tr t á t r ít. á s á rá. Pr ③ t t í t. t í r r t á r t á s ý. r t r é s②sté ② ❷ s é ②s é í t é Pr ③ t tr t á t r ít á s á rá Pr ③ t t í t t í rá r í ➎ár t í r r t á r t á s ý r t r é s②sté ② t P á í á ② r í ➎ár ③ í é á s é rá í s é r t é r ② s ý ③ t í é ② rá t ③ t tét rá ③ é r

More information