T-Serija kombajna Korak u budućnost

Size: px
Start display at page:

Download "T-Serija kombajna Korak u budućnost"

Transcription

1 T-Serija kombajna Korak u budućnost

2 2 John Deere kombajni Uvod Kombajni za budućnost Svi usevi, svi uslovi žetve John Deere ima kombajne koji će savršeno odgovoriti na vaše zahteve. Naši novi modeli nude kvalitet i pouzdanost, a to ste već navikli da očekujete od jedne John Deere mašine plus najsavremenija tehnološka rešenja i premium komfor koji su vam potrebni da biste optimalizovali rad. Požnjeli smo polovinu svetskih oranica i još uvek rastemo. 100 godina iskustva u tehnologiji žetve. Proizvodimo dva puta više kombajna od najbliže konkurencije za ceo svet! Žanjemo polovinu zasejanih polja u svetu. Tako mi definišemo liderstvo u žetvenim tehnologijama! Ukoliko se odlučite za John Deere, znači da ste se udružili sa najiskusnijim i najpouzdanijim partnerom u ovom poslu. Mi u John Deere-u veoma smo ponosni na naše stogodišnje iskustvo u proizvodnji kombajna. Ono na šta smo najviše ponosni jeste posvećenost inovacijama i naša neumorna težnja da odgovorimo na sve vaše zahteve. Rezultat? Naši novi modeli kombajna nude vam žetvenu tehnologiju poslednje generacije. Kombajni za budućnost! Nikada neću staviti svoje ime na proizvod koji u sebi nema ono što je najbolje u meni John Deere Kamen Temeljac 1911 John Deere počinje da pravi vršalice u East Moline (USA) Lanz kupuje Wery fabriku priključnih mašina u Zweibrücken-u (Nemačka) John Deere počinje proizvodnju kombajna 12A John Deere uvodi po prvi put u industriji Quality Book stroga pravila koja dizajn i kvalitet podižu na viši nivo Legendarni John Deere CTS prvi je hibridni kombajn u svetu. Drugi proizvođači prate trend ali tek nakon isteka našeg patenta John Deere predstavlja STS tehnologiju Prvi kombajni i-serije dodaju pamet snazi Nova T-Serija podiže produktivnost na neslućene nivoe John Deere predstavlja nove modele kombajna, sledbenike W i T serije i potpuno novu S-Seriju.

3 T Serija kombajna 3 Sadržaj Sto godina kvaliteta Nova T-Serija Premium kabina R i Premium Flow hederi C kukuruzni heder i specijalni hederi Uvlačni kanal T-Serija vršalica Separacija i manipulacija zrnom Obrada biljnih ostataka PowerTech PSX motor Transmisije HillMaster i pneumatici JDLink telematics Navođenje, dokumentovanje i monitor Kratak pregled i specifikacije

4 4 T Serija. Najveći kombajn sa slamotresima na svetu. Potreban vam je najbolji kombajn sa slamotresima koji postoji? T-Serija ima sve: neometan, direktan protok useva bez oštećenja zrna i slame. Najveća površina za aktivno izdvajanje zrna, ali i prostrana kabina koja postavlja nove standarde komfora i udobnosti. Moćni i-solutions sistemi i jedinstveno rešenje diesel only za Stage III B standard, omogućiće vašem novom kombajnu T-Serije da žanje brže i efikasnije od bilo kog kombajna do sada. A pošto nosi ime John Deere, kvalitet je ono što je zagarantovano kvalitet mašine, čistoća zrna i mnogo slame za baliranje.

5 5

6 6 Premium kabina Soba sa pogledom Upravljačka konzola podesiva po visini i nagibu Za samo nekoliko sekundi podesite upravljač u položaj koji vama najviše odgovara. U prostranoj, novoj Premium kabini rukovalac je opušten, produktivan i posvećen poslu i kada radni dan traje dugo i kada su uslovi u polju teški. Sedište sa vazdušnom suspenzijom omogućuje celodnevni komfor. Sve kontrole su logično raspoređene, ergonomične i lako se koriste. Uz pomoć soft touch prekidača sada je lakše nego ikada izvršiti fina podešavanja rada kombajna. Preglednost je odlična. Zasenčena sigurnosna stakla omogućuju neometan pogled napred i sa strane. Integrisana video funkcija na GreenStar 3 monitoru obezbeđuje praćenje onoga što se dešava na zadnjem delu kombajna, u rezervoaru za zrno ili na istovarnom transporteru savršen pregled uz pomoć ugrađenih kamera. Tanki stubovi kabine Neometana preglednost. Novi dizajn stubova kabine obezbeđuje savršenu preglednost prema napred i sa strane. Veliko pomoćno sedište Sedište za instruktora može da posluži i kao sigurno mesto za vaš laptop kompjuter. Udobno sedište sa vazdušnom suspenzijom može se podesiti u četiri pravca. Naslon za leđa se takođe može podesiti. U ovako udobnom sedištu moći ćete potpuno da se posvetite poslu koji obavljate.

7 T Serija kombajna 7 Frižider Jedan mali frižider u kabini kombajna obezbeđuje dovoljno prostora za hranu i piće koji će vam biti potrebni tokom dugog i napornog radnog dana. A/C komfor Novi klima uređaj obezbediće idealne uslove za rad kada su visoke temperature vazduha. Kontrole klima uređaja veoma se jednostavno koriste. Štitnici od sunca Veoma su korisni za rukovaoca. Zajedno sa zasenčenim staklenim površinama smanjuju zamor i mogućnost greške. Premium radio CD Mogućnost emitovanja muzike snimljene u MP3 formatu kao i Bluetooth komunikacija sa mobilnim telefonom uz potpuno sinhronizovan telefonski imenik. Vaša prednost Ukoliko ste nekada već koristili John Deere traktor, prskalicu ili kombajn, vi ste spremni za rad. T-Serija kombajna koristi isti logičan raspored kontrola, iste kontrolne ručice i tastere. Vrhunski kvalitet koji ste već navikli da očekujete od jednog John Deere-a.

8 8 Premium kabina Preuzmite kontrolu Kontrola svih operacija, bez naprezanja, pomoću CommandTouch kontrolne konzole na naslonu za ruku, GreenStar 3 CommandCenter monitora i digitalnog monitora u stubu kabine. Glavna komandna palica džojstik savršeno leži u vašoj ruci pa je hidrostatska kontrola brzine izuzetna. Njome takođe kontrolišete podizanje/spuštanje uvlačnog kanala, vitla, visinu odsecanja, plivajući položaj. Ovde se takođe nalazi i kontrolni taster AutoTrac sistema. Prekidači za zadatu visinu košnje Dugme 1: vratiti se na zadatu visinu hedera za useve sa dugačkom stabljikom Dugme 2: održati prethodno zadatu visinu stabljike kod cerealija, na primer, koristeći kontakt mehaničkih senzora i tla. Dugme 3: održati zadati pritisak hedera na tlo za savršeno praćenje kontura tla kod poleglog useva Dugme 4: aktivira AutoTrac za idealne prohode u žetvi CommandArm konzola Sa CommandArm konzolom na jednostavan način se postiže maksimalna produktivnost. Kontrole se koriste intuitivno i brzo. Sve funkcije koje se često koriste imaju prekidače za brzo uključivanje na ovoj konzoli, pa je podešavanje mašine brzo i jednostavno. Prekidač za uobičajena podešavanja vršalice, transmisije i HillMaster kontrole Kontrole klima uređaja Radio kontrole Kontrole sistema za osvetljenje

9 T Serija kombajna 9 Digitalni monitor u stubu kabine Sve informacije o radu kombajna lako se očitavaju na ovom monitoru. Ovaj kristalno jasan monitor prikazuje osnovne informacije kao što su brzina kretanja kombajna, broj obrtaja motora, gubici zrna i temperatura. Ove vrednosti se konstantno prikazuju na ekranu. Ono što je dodato jeste merač snage koji pokazuje procenat korišćenja raspoložive snage. Ova informacija vam je potrebna kako biste u svakom momentu bili u mogućnosti da maksimalno koristite svoju mašinu. GreenStar 3 CommandCenter Touch monitor Napredna TouchScreen verzija GreenStar 3 CommandCenter monitora obezbeđuje video funkciju. Ova funkcija omogućuje da pratite procese kao što su na primer pražnjenje rezervoara za zrno bez potrebe ugradnje dodatnih monitora. GreenStar 3 CommandCenter monitor GreenStar 3 CommandCenter monitor prikazuje najvažnije informacije o radu mašine i o usevu koji žanjete. Koristeći ovaj monitor brzo i lako ćete izvršiti sva potrebna podešavanja. Potpuno je opremljen i za primenu AutoTrac-a i svih ostalih AMS sistema. Koristeći ovaj uređaj brzo pristupate sledećem: Podešavanje kombajna Daljinska kontrola sita ACA (automatsko podešavanje kombajna) Harvest Monitor Harvest Smart (automatska kontrola propusne moći) AutoTrac AutoTrac RowSense Upozoravajući signali Automatska kalibracija sistema Dijagnostika Podešavanje referentnih vrednosti Video funkcija GreenStar monitor Vrhunski monitor GreenStar 2630 koristi se neverovatno jednostavno. Potpuno novi monitor ima TouchScreen ekran u boji od 26 cm. Podržava sve i-solutions sisteme za vrhunsku produktivnost npr. dokumentovanje. Takođe ima USB utičnicu za prenos podataka i video funkciju.

10 10 600R i Premium Flow hederi Maksimalan žetveni potencijal sa hederima serije 600R John Deere hederi serije 600R obezbeđuju nižu i bržu košnju, a njihov rad lako možete podesiti spram uslova u polju u kojima se nađete. Na raspolaganju su hederi širine od 4,30 do 10,7 metara. Ploče hederskog stola od nerđajućeg čelika pomažu da usev ravnomerno klizi prema pužnom transporteru hedera koji se može podešavati u 4 smera. Epicikličan pogon pruta kose sa kontrategom koji praktično eliminiše vibracije, garantuje vrhunski rez, bez gubitaka. Priključite veoma brzo Svi hederi 600R kače se uz pomoć samo jedne spojnice multi kupler, sa integrisanim hidrauličkim i električnim vodovima. Ne zahteva dnevno održavanje. Neometano dopremanje Masivni spiralni transporter prečnika 660 mm obezbeđuje veliki kapacitet dopremanja useva. Njegov položaj se podešava u 4 pravca kako bi se i u najtežim uslovima biljni materijal transportovao bez nagomilavanja. Maksimalna preglednost Osovina vitla malog prečnika i ramska konstrukcija sa otvorima na rozetama vitla omogućuju dobar pogled na razdeljivače useva. Kratki i dugi sklopivi razdeljivači useva Jednostavno sklopite razdeljivače prema hederu pre transporta mašine nema potrebe da ih skidate pre izlaska na put. Takođe ne morate da prenosite ove teške priključke i tražite pogodno mesto na koje ćete ih odložiti. Nikada neće zarđati Ploče hederskog stola od nerđajućeg čelika sa prednje strane spiralnog transportera hedera obezbeđuju ravnomernu, neometanu dostavu useva do spiralnog transportera, godinu za godinom, sezonu za sezonom. Bez prepreka Pokretni prsti duž celog spiralnog transportera hedera omogućuju ujednačenije uvlačenje useva i veći kapacitet. Oslabljenje i osigurač prsta su standardni tako da ne postoji mogućnost da slomljeni prst dospe u kombajn. Opcioni zaštitni lim na vrhu hedera Dostupan je za modele 622R do 635R. Ova nova opcija smanjuje gubitke zrna i nagomilavanje useva na gornjoj strani uvlačnog grla kombajna. Eliminiše vibracije: pogon pruta kose sa epicikličnim zupčanicima omogućuje pravolinijsko kretanje noževa, praktično bez vibracija. Izbalansiran pogon osigurava glatko rezanje sa manje lomjenja. Prsti kose potpuno obuhvataju noževe kose, pa se postiže pravilnije odsecanje. Veća brzina kretanja noževa i njihov duži hod daju veći učinak. Samočisteći noževi pričvršćeni su vijcima, pa je njihova zamena i na samoj njivi veoma brza i laka.

11 T Serija kombajna 11 Premium Flow hederi Iskoristite celokupan potencijal vašeg kombajna a da pritom ne gubite vreme na podešavanje hedera za svaki pojedinačni usev. Biljni materijal se ujednačeno transportuje do uvlačnog kanala, a učinak vašeg kombajna značajno je veći čak i kod poleglog useva. RapsProfi II adaptacija za uljanu repicu Žetva uljane repice može biti pravi izazov: stabljike su isprepletane, a mahune pucaju i pri najmanjem udaru. Ova adaptacija smanjuje gubitke nastale na hederu, tako da praktično sam sebe isplaćuje. Lako se montira bez upotrebe bilo kakvog alata. Adaptacija za ubiranje suncokreta Ovo jednostavno rešenje, postavljanje metalnih oplata na prste vitla sprečiće gubitke koji nastaju usled udara vitla po glavama suncokreta. Prikolice za transport hedera Transportujte heder bezbedno prikolicama koje omogućuju brzo i jednostavno prikopčavanje hedera

12 12 600C adapteri za ubiranje kukuruza 600C adapteri za kukuruz: brža žetva. Visokoprinosni hibridi sa čvrstom stabljikom pravi su izazov za žetvu. Zato vam nudimo naš izdržljiv i pouzdan adapter za kukuruz 600C. Sve komponente su dovoljno robusne da bez napora savlađuju i najteži usev na koji u žetvi možete naići. Veoma efikasni uvlačni lanci, otkidački valjci i spiralni transporter, pobrinuće se da svako zrno uđe u kombajn. Odlična konstrukcija Specijalno konstruisani valjci optimalno transportuju materijal. Stabljike se provlače pažljivije, a zatim se fino i ujednačeno usitnjavaju uz pomoć sečke StalkMaster. Lako servisiranje i pristupačnost Slobodan pristup slamotresima, sitima, motoru i svim važnim servisnim mestima. Žetveni potencijal Uz pomoć spiralnog transportera postiže se veći i ravnomerniji protok biljnog materijala. U teškim uslovima rada dobijate mnogo bolji učinak uvlačenja useva. Spremni za transport za par sekundi Sklopiva varijanta adaptera štedi vaše vreme. Odaberite 6-rednu ili 8-rednu verziju.

13 T Serija kombajna 13 Specijalni hederi John Deere vam nudi odgovarajući heder ili adapter za svaki usev i posebne klimatske karakteristike. 600F Savršen rad na usevima sa niskom stabljikom: HydraFlex hidraulički sistem za plivajući položaj Premium sistem za praćenje kontura tla Izuzetna fleksibilnost kose pri svim pritiscima 615P Idealan za vlažnu klimu i formiranje zboja za baliranje: FieldGuide sistem vazdušne suspenzije Dizajn dvostrukih kaiševa za male gubitke Veliki kapacitet kod formiranja zboja 600D Idealan za prosečne prinose pšenice, ječma i zobi Radite brzo čak i kod veoma niskog useva Minimalna visina odsecanja 3,5 cm Žetva materijala prikupljenog u zboj 900D Rešenje sa pristupačnom cenom za pšenicu i ječam prosečnog prinosa: Odličan rad po pristupačnoj ceni Optimalan protok materijala za bržu žetvu Isplativa investicija Vaše prednosti Manipulacija biljnim materijalom je izuzetna Gubici veoma mali Bolja obrada biljnih ostataka Bolji ukupan učinak žetve

14 14 Uvlačni kanal Nahrani me! I kada je usev vlažan i težak za ubiranje, uvlačni kanal će do vršalice isporučiti ujednačen sloj materijala idealan za izdvajanje zrna. Robusni pogon uvlačnog kanala sa frikcionom spojnicom velikog obrtnog momenta. Moćni reverzer koji bez napora otklanja i najveća zagušenja. Zahvaljujući našem jedinstvenom dizajnu gde je širina osnovnih sklopova (uvlačni kanal, vršidbena površina, sistem za čišćenje i slamotresi) ista kao i širina vršidbene komore bubnja, nema nagle promene toka i biljna masa neometano prolazi.

15 T Serija kombajna 15 Uvlačni kanal velikog kapaciteta za T-Seriju kombajna Dokazano veća produktivnost vašeg John Deere kombajna. Robusni pogon uvlačnog kanala Izuzetno čvrsta frikciona spojnica veoma je dugotrajna i garantuje savršen rad. Bolja preglednost Posebno dugačak uvlačni kanal postavlja heder dovoljno daleko napred, tako da rukovalac može bez naginjanja da vidi heder i visinu na kojoj kosi. Reverzer uvlačnog kanala Reverzer snage 80 KS otkloniće i najveće zagušenje sa lakoćom. Kačenje pomoću samo jedne spojnice Kačenje hedera ne može biti jednostavnije. Jednostavna podešavanja Prednja ploča uvlačnog kanala na koju se kači čitav heder može se podesiti u zavisnosti od veličine pneumatika, useva i uslova u polju. Optimalan rad je zagarantovan u svim uslovima. Vaše prednosti Čvrste komponente kao adekvatan odgovor na visok prinos i stanje useva Specijan dizajn za ujednačeno dopremanje useva do vršalice Dugačak uvlačni kanal pod malim uglom doprema tanak i ujednačen sloj useva

16 16 Vršalica Najveći kombajn sa slamotresima na svetu Želite ogroman kapacitet bez gubitka kvaliteta zrna uz istovremeni vrhunski kvalitet slame? T-Serija je rešenje. Naš jedinstveni koncept konvencionalne vršidbene komore sa tangencijalnim ulaskom mase obezbeđuje direktno dopremanje useva bez promene pravca. Zahvaljujući velikom procentu izdvajanja zrna već u vršidbenoj komori, kao velikoj površini za separaciju, čak i model sa pet slamotresa ne zaostaje za modelom sa 6 slamotresa. 2,80 m² površina za separaciju na kombajnu T-Serije sa 5 slamotresa 3,36 m² površina za separaciju na kombajnu T-Serije sa 6 slamotresa

17 T Serija kombajna 17 Zrno i slama vrhunskog kvaliteta. Da li radite više različitih kultura u uslovima teškim za žetvu? Naš koncept konvencionalne vršidbene komore sa tangencijalnim ulaskom mase pokazaće se kao idealno rešenje za vas. T bubanj (Tine separator) T bubanj ima prste koji kontinuirano pročešljavaju slamu da bi se oslobodilo zarobljeno zrno koje pada na sita. Gubici zrna su minimalni kao i oštećenje slame. Biter T bubnja Biter velikog prečnika (400 mm) pažljivo transportuje materijal i nastavlja proces izdvajanja zrna. Podesivi sekundarni podbubanj (korpa) svojim produžetkom povećava površinu za separaciju. Slamotresi Usev prelazi preko višesekcijskih slamotresa sa 7 kaskada kako bi se preostala zrna izdvojila iz slame. Primetno bolje. Unapređena tehnologija separacije putem višesekcijskih slamotresa uz veliku površinu separacije daju izvanredne rezultate kod svih useva. Kvalitet zrna i slame je vrhunski! Odbojni biter T bubnja Ovo je osnovna razlika John Deere-a u odnosu na konkurentne sisteme. Usev se doprema do T bubnja bez promene pravca i širine toka. Pošto usev dolazi sa gornje strane, površina za separaciju se koristi u potpunosti. Vaše prednosti Vršalica (bubanj) Usev ulazi u vršidbenu komoru koju čine bubanj velikog prečnika i podbubanj velike površine i obuhvatnog ugla. Nakon pažljivog početnog izdvajanja zrna, usev se otprema dalje bez promene pravca i širine njegovog toka. Na taj način smanjena je mogućnost oštećenja slame i zrna. Ujednačen protok materijala Neverovatan kapacitet Vrhunski kvalitet zrna i slame

18 18 Separacija i manipulacija zrnom John Deere Quadra-Flo vrhunski sistem za čišćenje Naš Quadra-Flo sistem za čišćenje garantuje zrno vrhunskog kvaliteta i savlađuje i najgušće slojeve materijala. Podesite i na njega zaboravite Idealan za visokoprinosne useve, Quadra-Flo obezbeđuje čist uzorak zrna sa minimalnim potrebnim podešavanjima u svim uslovima rada u polju. Toliko je efikasan da sita možete da podesite ujutru i da u toku dana izvršite samo mala podešavanja. Efikasan pred-čistač oduva čak 25% nečistoće, odvoji oko 1/3 zrna i tako smanji količinu zrna i pleve koja dolazi do sita. Rešenje koje vam uzorak zrna stavlja na dohvat ruke u svakom momentu. Sita Kontrola i podešavanje sita su elektronski. Veoma lako se vade u slučaju potrebe. Integrisana video funkcija na GreenStar 3 monitoru omogućuje vam da, uz dodatak kamera, vidite šta se dešava na zadnjem delu kombajna, u rezervoaru za zrno ili na istovarnom transporteru. Robusni spiralni transporteri ispod bubnja zahvataju velike količine zrna, obezbeđujući ujednačeno operećenje sita za efikasno čišćenje. Biljni materijal se ujednačeno doprema do sistema za čišćenje, čak i na nagnutim terenima. Četiri dvostrujna ventilatora razvijaju snažnu vazdušnu struju u dva smera za odstranjivanje pleve. Pomoću četiri odvojena ventilatora stvara se velika razlika pritiska koja efikasno odstranjuje plevu omogućavajući zrnu da padne na sito. Sita lako sortiraju izdvojena zrna. Standardno elektronsko podešavanje omogućava jednostavnu optimizaciju rada sita.

19 T Serija kombajna 19 Manipulacija zrnom je izuzetna Zapremina rezervoara od 11,000 litara potpuno odgovara velikom kapacitetu i visokoj produktivnosti T-Serije. Poklopac rezervoara otvara se elektronski u potpunosti, a istovarni pužni transporter dizajniran je tako da olakša istovar zrna. Lakše startovanje Istovarni pogon se elektro-hidraulički uključuje pa nema trzanja i mogućnosti proklizavanja remena. Služeći se jednim prekidačem istovarni transporter izvlačite i postavljate u položaj koji vam je potreban. Vaše prednosti Brz istovar zrna u hodu : sistem za elektronsku kontrolu motora pobrinuće se za to da vaš žetveni kapacitet nikada ne bude na gubitku. Veliki kapacitet manipulacije zrnom veća efikasnost žetve Intuitivna kontrola istovarnog transportera vama na dodir prsta Dobijate više KS u hodu, za istovar zrna

20 20 Obrada biljnih ostataka Danas ravnomerno razbacajte biljne ostatke, sutra će vam se to isplatiti Fino usitnjen, ujednačen sloj biljnih ostataka Ukoliko želite da seckate biljne ostatke i razbacate ih iza kombajna u jednakom sloju, mi vam nudimo sistem koji je za to savršen. Biljni ostaci se fino usitnjavaju i razbacuju iza kombajna u ujednačenom sloju čitavom širinom zahvata hedera. Zato je ova mašina savršena za primenu u modernim sistemima obrade zemljišta kao što su konzervacijska ili no till obrada. Na našem sistemu za obradu biljnih ostataka, (premium residue management ), nalaze se i do 108 nazubljenih noževa sa odgovarajućim brojem stacionarnih. Ovaj napredni sistem sredjivanja biljnih ostataka agresivno usitnjava i ujednačeno rasipa slamu i plevu celom širinom prolaska hedera. Sečka ima dve brzine pa se njen rad lako prilagođava uslovima rada i vrsti useva koje žanjete.

21 T-Serija kombajna 21 Premium sistem obrade biljnih ostataka nudi vam dva modela rada Sa premium sistemom možete razbacivati usitnjenu plevu kao i slamu istovremeno. Pleva se ubacuje u iseckanu slamu i razbacuje u jednakom sloju. Nema više gomilica po polju samo tanak, ujednačen sloj biljnog materijala. Ukoliko duva vetar ili radite na padinama, plevu možete da usmerite na jednu ili drugu stranu kombajna. Da biste ujednačeno razbacivali biljne ostatke na nagnutim terenima i kada duva vetar, postoji opcija elektronski podesivih deflektora na sečki. Rukovalac može direktno da usmeri razbacivanje levo ili desno od mašine. Na našim kombajnima je raspršivač pleve u liniji sa tokom biljne mase. To vam daje mogućnost da moćno strujanje vazduha koristite da razbacate plevu i iseckanu slamu. Ovaj sistem savršeno odgovara John Deere kombajnima i obezbeđuje ujednačenu distribuciju i kod najširih hedera i u uslovima bočnog vetra. Ukoliko ne želite da rasipate plevu sečkom, jednostavno isključite raspršivač pleve. Vaše prednosti Izbor koji najbolje odgovara vašoj proizvodnji Širok, ujednačen sloj fino usitnjenog materijala Idealno za minimalnu obradu i direktnu setvu

22 22 Obrada biljnih ostataka Slama izuzetnog kvaliteta za šta god da je koristite Bilo da koristite slamu kao prostirku na stočnoj farmi ili kao hranu za životinje, ona će biti vrhunskog kvaliteta. Sa našom novom T-Serijom imaćete slamu kakvu do sada nikada niste videli. Farmerima koji koriste slamu za ishranu stoke na svojoj farmi pogodovaće mogućnost ostavljanja pleve zajedno sa slamom, a oni koji slamu koriste kao prostirku odlučiće se za bale kvalitetne slame bez pleve. Za proizvođače biomase najbolje rešenje su guste, zbijene bale slame i pleve. Odaberite standardni ili premium sistem za obradu biljnih ostataka. Kakve god da su vaše potrebe, John Deere vam nudi sistem koji svojim karakteristikama omogućuje da rad kombajna podesite spram potreba stočarske proizvodnje na vašoj farmi.

23 T-Serija kombajna 23 Premium sistem za obradu biljnih ostataka nudi vam izbor Pomoću jedne ručice birate da li ćete plevu izbacivati sa strane ili je ostavljati u savršenom zboju za baliranje. Slama i pleva. Pleva se zajedno sa slamom ostavlja u savršeno formiranom zboju. Idealno za proizvođače koji žele da sa polja odstrane sve biljne ostatke. Savršeno za proizvođače biomase. Odvojte plevu, napravite zboj slame Izbacite plevu na stranu, dok istovremeno pravite zboj slame. Savršeno za uzgajivače stoke koji baliraju slamu. Vaše prednosti Podešavanje sečke za željene rezultate Bolji kvalitet slame za veću isplativost vaše proizvodnje Premium sistem za obradu biljnih ostataka lako podešavanje i kontrola formiranja zboja za baliranje

24 24 PowerTech PSX motor PowerTech PSX: snaga za vašu žetvu Novu T-Seriju pogoni najbolji motor koji smo do sada proizveli: 6-cilindrični John Deere PowerTech PSX sa turbopunjačem. Model T670 ima motor zapremine 9 l koji obezbeđuje 317 kw (431 KS)*. Snaga na koju se možete osloniti Tajna ove impresivne snage leži u specijalno konstruisanim turbopunjačima i sistemu za ubrizgavanje HPCR High pressure CommonRail. Sistem za hlađenje velikog kapaciteta i hlađenje vazduh-vazduhom takođe poboljšava rad motora. Ovo je fabrika moćne snage koja vas neće izneveriti! Stage III B Novi PowerTech PSX je toliko napredan motor da zadovoljava Stage III B regulativu za izduvne gasove. Ne zahteva dodatni fluid za smanjenje štetne emisije gasova, Urea (AdBlue). Sve što vam treba je dizel gorivo EGR hladi i meša tačno odmerene količine ohlađenog izduvnog gasa sa svežim vazduhom da bi se spustile temperature sagorevanja u cilindrima. Na taj način smanjuje se emisija štetnih azotovih oksida NOx. 2 Serijski turbopunjači obezbeđuju mnogo bolje prihranivanje motora vazduhom. 3 Glava motora sa četiri ventila po cilindru obezbeđuje odličnu karakteristiku motora što rezultira boljim obrtnim momentom pri manjim brzinama i veću brzinu odziva. 4 HPCR CommonRail sistem obezbeđuje promenjivi pritisak ubrizgavanja i do bar. 5 Čelični klip izliven u jednom komadu omogućava ekonomičnu potrošnju goriva, smanjenje emisije štetnih gasova i dugotrajnost. 6 Direktno hlađenje košuljica cilindra doprinosi većoj dugotrajnosti. 7 John Deere elektronske kontrole motora: brža elektronska jedinica motora (ECU) upravlja i motorom i izduvnim sistemom. Vaše prednosti Nije potrebna Urea (AdBlue) samo dizel gorivo John Deere dodatna snaga kada zatreba Dodatna snaga za pražnjenje bunkera *Max snaga motora J ednostavan i efikasan prenos pogona

25 T-Serija kombajna 25 GreenSimplicity Nije potrebna Urea (AdBlue). Novi PowerTech PSX je toliko napredan da zadovoljava trenutno važeće ali i buduće standarde za emisiju izduvnih gasova. Diesel Only Uz pomoć koncepta filtriranja DOC ( katalizator izduvnih gasova) + DPF (filter čvrstih čestica) odstranjuju se i najsitnije čestice, i to na sledeći način: DOC u kontaktu sa izduvnim gasovima uz pomoć hemijske reakcije smanjuje ugljen monoksid, štetne uljovodonike i neke čvrste čestice. DPF zadržava preostale čvrste čestice. DPF oksidira uhvaćene čvrste čestice, uz pomoć toplote izduvnih gasova. Ovaj neprekidni proces čišćenja odvija se u normalnim uslovima rada. John Deere Extra Power Kako broj obrtaja motora pada usled opterećenja prilikom žetve, tako snaga motora raste. Čuveni John Deere Extra Power sistem za kontrolu snage motora olakšava rad kombajna u teškim uslovima i obezbeđuje uvek dovoljno snage. Takođe je na raspolaganju dodatna snaga za pražnjenje rezervoara za zrno, kako bi se žetva odvijala bez smetnji i prilikom istovara. PowerTech PSX (9 l) kriva motora kw kw max snage za preopterećenje, rezerva snage T kw rast snage za istovar u hodu 25 kw rast snage 278 kw nominalna snaga za normalnu žetvu Nominalni broj obrtaja ob/min DOC katalizator izduvnih gasova DPF filter čvrstih čestica kw Rast snage

26 26 Transmisije Pravilan odabir transmisije Za najefikasniji rad na svim terenima odaberite ProDrive transmisiju za vaš novi kombajn T-Serije. Ovaj jedinstveni sistem za automatsku promenu stepena prenosa obezbeđuje preciznu kontrolu brzine čak i na izuzetno neravnim terenima i u teškim uslovima za žetvu. Nema potrebe da stalno nadgledate i podešavate položaj ručice. Takođe, nema više zaustavljanja da biste u toku rada promenili stepen prenosa. Nova PushButtonShift transmisija veoma je komforno rešenje za rukovaoca. Ova elektronska transmisija obezbeđuje 3 brzine, a stepen prenosa se menja pritiskom na jedno dugme.

27 T-Serija kombajna 27 ProDrive: Automatska efikasnost Laka promena stepena prenosa Zašto gubiti vreme na promenu stepena prenosa kada se krećete uzbrdo ili kada napuštate polje? Kada se teren po kom se krećete promeni, uz pomoć ProDrive transmisije, pritiskom na dugme menjate rangove brzina. Odabir stepena prenosa Odaberite jedan stepen prenosa za normalnu žetvu, drugi za brže obavljanje posla ili transport. Zatim, pomoću ručice za hidrostatsku kontrolu na CommandArm konzoli, odaberite bilo koju brzinu u rangu. Snage na pretek Rad u teškim uslovima postaje lak uz ProDrive transmisiju. Ona obezbeđuje i do 64% veći obrtni momenat pri brzini žetve od 8 km/h. Push Button Shift transmisija Jednostavna promena stepena prenosa Promena stepena prenosa veoma je jednostavna sa našom potpuno novom Push Button Shift transmisijom sa 3 brzine. Jednostavno upalite motor, odaberite željeni stepen prenosa pritiskajući jedno od tri dugmeta na osloncu za ruku, a kombajn će uraditi sve ostalo. Naša Push Button Shift transmisija automatski uključuje ručnu kočnicu. Komfor i kontrola Naša potpuno nova Push Button Shift transmisija ima automatsku parking kočnicu. Čim je džojstik palica u neutralnom položaju, aktivira se parking kočnica. Veliki komfor i bolja kontrola mašine olakšaće vam rad u polju uz maksimalnu bezbednost.

28 28 HillMaster i pneumatici HillMaster: Žetva na najvišem nivou HillMaster u kombinaciji sa SlopeMaster sistemom obezbeđuje žetvu na padinama do čak 22% nagiba bez gubitaka u učinku. Slope Master sistem na nagibima do 7% održava isti kapacitet žetve kao na ravnom terenu; HillMaster kompenzuje još 15% automatskim naginjanjem čitavog kombajna. Rezervoar za zrno se puni do vrha, pa ćete imati manje zaustavljanja zbog istovara. Bolja distribucija težine znači i veću stabilnost i bolju vuču. I na kraju, pošto kabina ostaje u vodoravnom položaju, rukovalac se manje napreže i ostvaruje veću produktivnost. Vaše prednosti Osim toga, naš T670 HillMaster najveći je na tržištu kombajn sa slamotresima koji na neravnom terenu radi bez gubitka u učinku zahvaljujući sistemu za izravnavanje čitavog tela kombajna. Raditi na padinama veoma je teško za rukovaoca a kada svo zrno sklizne na jednu stranu sita za čišćenje dolazi do gubitaka. HillMaster lako rešava oba ova problema.

29 T-Serija kombajna 29 Pneumatici za manje sabijanje zemljišta Ovi pneumatici manje sabijaju zemljište. Na taj način čuvamo zemljište kao najvažniji resurs, a i vaši rezultati su mnogo bolji. Ovi specijalni pneumatici koriste Low flotation tehnologiju. Zahvaljujući njihovom izuzetnom indeksu opterećenja, pritisak vazduha u njima može da bude nizak. Trakcija je odlična teret je ravnomerno raspoređen tako da je sabijanje zemljišta manje. Sa ovakvim pneumaticima vaš kombajn vrši manji pritisak na tlo, smanjuju se troškovi, a teške žetvene operacije obavljate mnogo brže. Rizik da se ošteti struktura zemljišta usled sabijanja je mnogo manji, a obrada zemljišta u novoj sezoni je lakša i manje zahtevna. Nudimo vam više modela pneumatika za vaše raznovrsne zahteve. Niže u tekstu smo naveli dva primera naše nove ponude. Za detalje se obratite našem zastupniku. Mala transportna širina sa pneumaticima za manje sabijanje zemljišta za kombajne sa 6 slamotresa 650/75 R32 800/65 R32 680/85 R32 Opterećenje osovine kg kg kg Pritisak 4 bar 3 bar 2,5 bar Kontaktna površina 3475 cm² 4248 cm² 4375 cm² Širina mašine (6 w) 3,5 m 3,8 m 3,5 m Maksimalna širina 3,5 m Neke nove gume 680/85 R32 imaju 3% veći trag, a ipak je širina kombajna ispod 3,5 m baš kao i 650/75 R32. Mala transportna širina sa pneumaticima za manje sabijanje zemljišta za kombajne sa 5 slamotresa 800/65 R32 IF800/70 R32 OPTITRAC H+ IF800/75 R32 OPTITRAC H+ Opterećenje osovine kg kg kg Pritisak 3,0 bar 1,5 bar 1,3 bar Kontaktna površina 4248 cm² 7516 cm² 8238 cm² Širina mašine (5 w) 3,5 m 3,5 m 3,5 m Maksimalna širina 3,8 m 800/70 R32 i 800/75 R32 iste su širine kao 800/65 R32, ali im je visina karkase veća, pa zato ostvaruju manje sabijanje zemljišta.

30 30 JDLink telematics Profit sa JDLink telematics Naši moderni sistemi za preciznu poljoprivrednu proizvodnju omogućuju vam da na najbolji način organizujete radni raspored i pratite rad svih svojih mašina. Lokacija mašine na kojim su parcelama moje mašine, koji je njihov tačan položaj? Praćenje kretanja mašine gde i na kojoj su parceli moje mašine radile i šta su do sada uradile? Kako da zaštitim svoje mašine od neovlašćenog korišćenja i krađe? Geofencing sistem. Planiranje redovnog održavanja kada treba obaviti redovan servis i pregledati mašinu i koji je najbolji način za to? Potrošnja goriva koliko goriva moji rukovaoci potroše i za koje poslove? Radni sati mašine koliko dugo je moja mašina radila na pojedinoj parceli? Žetveni učinak kako mogu da pratim i optimalizujem produktivnost svih svojih kombajna? Obučenost rukovaoca da li je mojim rukovaocima potrebna dodatna edukacija?

31 T-Serija kombajna 31 Koji paket vama najviše odgovara? Odaberite: Ultimate Harvest Module Lokacija mašine X X Praćenje lokacije X X Geofencing X X Plan održavanja X X Potrošnja goriva X X Radni sati X X Obučenost rukovaoca X X Žetveni učinak X Podešenost kombajna X JDLink Ultimate Rešenje za sve koji organizuju rad više svojih kombajna. Odlična je alatka za profesionalno organizovanje rada mašina. Osim toga, zaštitiće vaše mašine od krađe i neovlašćenog korišćenja, a na raspolaganju su vam i veoma korisne dijagnostičke alatke. JDLink Harvest Module Ovaj premium paket omogućuje koordinatoru rada mašina da poveća efikasnost i produktivnost svojih mašina. Kombinacijom podataka o mašini i usevu, JDLink Harvest Module daje vam uvid u podešenost mašine, podatke o prinosu, propusnoj moći i još mnogo korisnih informacija. Možete da poredite rezultate više kombajna i dobijete precizan izveštaj o njihovoj produktivnosti. Osim toga, JDLink Harvest Module šalje poruke na vaš mobilni telefon ukoliko mašina stoji u polju i čeka prikolicu za istovar ili gorivo. Ovo je jedini i prvi sistem za koordiniranje rada više mašina koji možete da koristite i van kancelarije. Osmišljen je za one menadžere koji aktivno prate svaku operaciju u toku žetve. ServiceAdvisor Remote Postoji još jedan sistem koji je standarni za sve JDLink pakete, a to je Service- Advisor Remote. Uz vaše odobrenje, naš zastupnik koji je zadužen za vašu mašinu može daljinski da se uključi na sistem vašeg kombajna. Ukoliko se na vašoj mašini pojavi problem, ovlašćeni serviser će očitati kodove i informacije o mašini. On može da izvrši dijagnostiku iz svog centralnog sistema i da uputi ekipu koja je već upućena u problem i koja je opremljena potrebnim rezervnim delovima i alatom kako bi se popravka izvršila u najkraćem mogućem roku. Ukoliko ste mu dali odobrenje da pristupa sistemu vaše mašine, on će znati i njenu tačnu lokaciju. Ne gubite dragoceno vreme ni vi, ni servisne ekipe, a ni vaša mašina. Da biste doneli brze i pravilne odluke potrebno je da u svakom momentu imate pouzdane informacije. Specijalna ponuda: Ukoliko želite potpuno besplatno probno korišćenje JDLink Ultimate u narednih 12 meseci obratite se našem zastupniku za sve informacije. NAPOMENA: Ovaj sistem moguće je postaviti samo u onim zemljama gde je ozvaničena primena. Raspitajte se kod nacionalnog distributera (Res Trade, Novi Sad) o detaljima.

32 32 AutoTrac i GreenStar Neka AutoTrac upravlja umesto vas Sa AutoTrac sistemom za upravljanje kombajnom bez upotrebe ruku, svaki prohod odgovara punoj širini zahvata vašeg hedera. Preklapanje prohoda je smanjeno za 90% čak i noću, i nakon mnogo sati provedenih za volanom. Pošto je za upravljanje zadužen sam kombajn, vaši rukovaoci imaju maksimalan učinak u svakom momentu. AutoTrac RowSense za kukuruz AutoTrac RowSense nudi vam istu produktivnost i kod žetve kukuruza. Specijalni senzori na hederu daju podatke o položaju redova (RowSense). Kada se dotok podataka prekine, AutoTrac automatski popunjava praznine obezbeđujući GPS podatke kao zamenu. Zajedno, ova dva sistema obezbeđuju rad bez prekida i neverovatnu preciznost. Vaše prednosti 90% manje preklapanje prohoda Ista preciznost danju i noću Manje napora, veća produktivnost

33 T-Serija kombajna 33 Novi GreenStar 2630 ISOBUS monitor Dokumentovanje i praćenje rada mašine, navođenje i ISOBUS kontrola GreenStar 2630 postavlja nove standarde pogodnosti, komfora i efikasnosti. Vrhunska podrška TouchScreen monitor u boji dijagonale 26 cm omogućuje vam kontrolu svih i-solutions sistema. Ima sledeće karakteristike: Dokumentovanje Navođenje Praćenje rada sistema USB utičnica za prenos podataka Video funkcionalnost TouchScreen ekran 26 cm ISOBUS Praćenje rada mašine Performance Monitor obezbeđuje najvažnije podatke za produktivnost kao što su brzina kretanja, pređena površina, potrošnja goriva. Video Video funkcija omogućuje rukovaocu da prati kritične tačke kako bi povećao produktivnost. HarvestDoc Dok je žetva u toku HarvestDoc automatski prikuplja podatke o prinosu i vlažnosti useva i odmah ih prikazuje na GreenStar 2630 monitoru. To znači da rukovalac u svakom momentu ima na raspolaganju ove informacije i na osnovu njih može pravilno da podesi mašinu. Autorizacija pristupa Standby mode za transport mašine ili rad noću

34 34 Kratak pregled i specifikacije Upoznajte mašinu 1 NOVA Premium kabina Prostranija i komfornija Jednostavne kontrole Napredne opcije Strane NOVI modeli hedera Rešenje za svaki usev i sve uslove rada Širine i do 10,7 metara Dokazana pouzdanost Strane Snažan i dugačak uvlačni kanal Veliki uvlačni kapacitet Vrhunska pouzdanost Brz odziv Strana 14 4 Superioran sistem vršidbene komore Ujednačen, direktan protok materijala Minimalna mogućnost oštećenja zrna i slame Najveća površina za aktivnu separaciju na tržištu 5 Quadra-Flo sistem za čišćenje Zrno vrhunskog kvaliteta čak i kod visokoprinosnog useva Sistem koji zahteva minimalno podešavanje Strana 18 6 Rezervoar za zrno velikog kapaciteta Kapacitet do čak L Elektronsko otvaranje poklopca rezervoara Strana 19 7 Brz istovar zrna Elektro-hidraulički pogon istovarnog transportera za lakši start i bez proklizavanja remena. Sistem elektronske kontrole motora za maksimalan kapacitet žetve. Strana 19 8 Stage III B efikasnost Koncept samo jednog fluida diesel only Bez gubitaka snage Strana 24 9 NOVE opcije transmisije PBST Push Button Shift Transmission ProDrive automatska tansmisija Strana Obrada biljnih ostataka Više opcija Vrhunski kvalitet seckanja Jednak sloj biljnih ostataka Strane Strana

35 Tehnički podaci 35 T 550 T 560 T 660 T 670 Uvlačni kanal Lanci uvlačnog kanala 3 lanca 3 lanca 4 lanca 4 lanca Reverzer hedera, snaga (KS) Vršalica Prečnik bubnja (mm) Širina bubnja (mm) Broj otresajućih letvi Broj obrtaja bubnja, standard (ob/min) Niži (DualRange) broj obrtaja, opcija (ob/min) & & & & Podbubanj (korpa) Dimenzije podbubnja (mm) 750 x x x x 1670 T-bubanj i podbubanj (korpa) Prečnik T bubnja (mm) Broj obrtaja (ob/min) 450 & & & & 900 Veličina podbubnja (mm) 936 x x x x 1670 Podbubanj (korpa) podesiv podesiv podesiv podesiv Treći bubanj i podbubanj Prečnik zadnjeg bitera (mm) Broj obrtaja Sinhronizovan sa br obrtaja T rotora Sinhronizovan sa br obrtaja T rotora Sinhronizovan sa br obrtaja T rotora Sinhronizovan sa br obrtaja T rotora Treći podbubanj podesiv podesiv podesiv podesiv Ukupna površina za aktivnu separaciju Površina korpe bubnja (m²) 1,05 1,05 1,25 1,25 Površina korpe T-bubnja (m²) 1,30 1,30 1,56 1,56 Površina trćeg podbubnja (m²) 0,45 0,45 0,55 0,55 Ukupna površina za separaciju (m²) 2,80 2,80 3,36 3,36 Slamotresi Broj slamotresa Dužina slamotresa (m) 3,25 3,25 3,25 3,25 Broj kaskada Površina slamotresa (m²) 4,5 4,5 5,4 5,4 Sistem za čišćenje Dual-Flo; podesivi Pre-Cleaner Broj obrtaja ventilatora (rpm) Rezervoar za zrno Zapremina (L) 8000 standard; standard; opcija opcija samo za LL Ugao izvlačenja istovarnog transportera (stepeni) Brzina istovara (l/sec) Standardna sečka za slamu Broj noževa 56 rotirajući, 54 stacionarni 56 rotirajući, 54 stacionarni 68 rotirajući, 66 stacionarni 68 rotirajući, 66 stacionarni Premium sečka za slamu (opcija) Broj noževa 88 rotirajući, 57 stacionarni 88 rotirajući, 57 stacionarni 108 rotirajući, 68 stacionarni 108 rotirajući, 68 stacionarni Motor John Deere PowerTech Plus. 6- cilindara, turbo, hlađenje vazduh-vazduhom, dizel Tip motora 6068HZ HZ011 Low 6090HZ011 Low 6090HZ011 High Zapremina (l) 6, Nominalni broj obrtaja Nominalna snaga (kw/ks) ECE R / / / /378 Max snaga (kw/ks) 224/ / / /431 Max rast snage za istovar zrna (kw/ks) 22/30 25/34 25/34 25/34 Zapremina rezervoara za gorivo (L) Pogon za vožnju PushButtonShift 3 brzine sa elektronskom promenom 3 brzine sa elektronskom promenom 3 brzine sa elektronskom promenom 3 brzine sa elektronskom promenom ProDrive NA opcija opcija opcija Transportna širina Sa 650/75 R32 (m) 3,3 3,3 3,5 3,5 Sa 680/85 R32 (m) 3,3 3,3 3,5 3,5 Sa 800/75 R32 (m) 3,5 3,5 3,8 3,8

36 Podrška za budućnost Dobra podrška ovlašćenog zastupnika naših mašina veoma je važna za produktivnost i kvalitet vašeg rada. Pošto diler John Deere mašina dobro poznaje mašine, ali i vaše potrebe, pružiće vam sve servisne usluge koje su vam potrebne da biste u svom poslu ostvarili što veći profit. Da bi ljudi koji rade kod našeg zastupnika mogli da prate inovacije i nove tehnologije koje mi stalno primenjujemo na našim mašinama, oni se posebno obučavaju u našim fabrikama. Na taj način su u mogućnosti da svoje kupce upute u tehnologije i rešenja koja pripremamo kako bi mogli da planiraju buduće investicije. Ovoliki nivo stručnosti, kao i sistem za isporuku najkvalitetnijih rezervnih delova, jeste ono što čini podršku našeg zastupnika tako dragocenom i korisnom. JohnDeere.com Ova brošura namenjena je širokoj upotrebi. Pošto su objavljene opšte slike i objašnjenja, neke ilustracije i tekstovi mogu uključivati finansijske i kreditne mogućnosti, osiguranja, ili opremu proizvoda koji nisu dostupni na svim tržištima. Molimo obratite se svom lokalnom distributeru za detalje. John Deere zadržava pravo promene specifikacija, dizajna i cena proizvoda koji su opisani u ovoj brošuri bez prethodne najave i upozorenja. YY SER 7/11 1/1/2

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

7360/ KSMF OD MASSEY FERGUSONA

7360/ KSMF OD MASSEY FERGUSONA BETA 7360/7370 306-360 KSMF OD MASSEY FERGUSONA 02 www.masseyferguson.com Strana 8 Napred ide klasje - Izaberite vaš heder Strana 12 Vršidba i separacija Strana 14 Rezultati Strana 20 Komande prilagođene

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon Automatske Maske za zavarivanje Stella Podešavanje DIN: 9-13 Brzina senzora: 1/30.000s Vidno polje : 98x55mm Četiri optička senzora Napajanje : Solarne ćelije + dve litijumske neizmenjive baterije. Vek

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

KOMBAJNI NOVE GENERACIJE U USLOVIMA UBIRANJA KUKURUZA

KOMBAJNI NOVE GENERACIJE U USLOVIMA UBIRANJA KUKURUZA POLJOPRIVREDNA TEHNIKA Godina XXX Broj 1, decembar 2005. Strane: 77-83 Poljoprivredni fakultet Institut za poljoprivrednu tehniku UDK: 633.358 Originalan naučni rad Original scientific paper KOMBAJNI NOVE

More information

=17.493, 00 =32.744, , 00. Vrednost potrošno za popust 37%

=17.493, 00 =32.744, , 00. Vrednost potrošno za popust 37% =17.493, 00 BATERIJSKA BUŠILICA ODVIJAČ BS 18-A light Br. art. 57005044 2x1,5Ah Najlakša i najkompaktnija bušilicaodvijač u svojoj klasi. Odličan odnos mase i radnog momenta pritezanja. 15.744, 00 + 17.000

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

za STB GO4TV in alliance with GSS media

za STB GO4TV in alliance with GSS media za STB Dugme za uključivanje i isključivanje STB uređaja Browser Glavni meni Osnovni meni Vrsta liste kanala / omiljeni kanali / kraći meni / organizacija kanala / ponovno pokretanje uređaja / ponovno

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY NIKADA NISMO ZADOVOLJNI SA ZADOVOLJAVAJUĆIM REZULTATIMA. Gosti odsedaju u kvalitetnim hotelima i rezortima poput Vašeg sa razlogom: vrhunski komfor

More information

47. Međunarodni Kongres KGH

47. Međunarodni Kongres KGH 47. Međunarodni Kongres KGH PRIMER DOBRE INŽENJERSKE PRAKSE PRI REKONSTRUKCIJI SISTEMA KLIMATIZACIJE I VENTILACIJE BIOSKOPA FONTANA NA NOVOM BEOGRADU Nebojša Žakula, Dipl.-Ing. nzakula@gmail.com 1 Tržni

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Uvoznik: Stranica 1 od 6

Uvoznik: Stranica 1 od 6 Uvoznik: SITO-MAS d.o.o. 10000 ZAGREB, Donje svetice 40 Telefon:+385(0) 1 23 43 102 Fax: +385(0) 1 23 43 101 E-pošta: sito-mas@sito-mas.hr www.sito-mas.hr Stranica 1 od 6 POWERLASER Desktop - kompaktni

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

DC MILIAMPERSKA MERNA KLJESTA,Procesna merna kljesta KEW KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS, LTD. All rights reserved.

DC MILIAMPERSKA MERNA KLJESTA,Procesna merna kljesta KEW KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS, LTD. All rights reserved. DC MILIAMPERSKA MERNA KLJESTA,Procesna merna kljesta KEW 2500 KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS,LTD Funkcije DC Miliamperska Procesna merna kljesta Kew2500 Za merenja nivoa signala (od 4 do 20mA) bez

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB UPUTSTVO za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB Uputstvo za ruter TP-Link TD-854W / TD-W8951NB 2 PRAVILNO POVEZIVANJE ADSL RUTERA...4 PODEŠAVANJE KONEKCIJE PREKO MREŽNE KARTE ETHERNET-a...5 PODEŠAVANJE INTERNET

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Openers & Closers. Brave. Električni prihvatnici i magneti

Openers & Closers. Brave. Električni prihvatnici i magneti Openers & Closers Brave Električni prihvatnici i magneti O&C Basic BASIC prihvatnici su najbolji i najjeftiniji izbor za standardne interfonske sisteme, pogotovo su podesne za korišćenje sa TCS interfonskim

More information

Uputstva za upotrebu štampača CITIZEN S310II

Uputstva za upotrebu štampača CITIZEN S310II Upravljanje sistemom COBISS Uputstva za upotrebu štampača CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-XX IZUM, 2015. COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM su zaštićeni znaci u posedu javnog zavoda IZUM. SADRŽAJ 1 Uvod...

More information

Pravljenje Screenshota. 1. Korak

Pravljenje Screenshota. 1. Korak Prvo i osnovno, da biste uspesno odradili ovaj tutorijal, morate imati instaliran GOM Player. Instalacija je vrlo jednostavna, i ovaj player u sebi sadrzi sve neophodne kodeke za pustanje video zapisa,

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

KSMF V-S-F-GE MODELI OD MASSEY FERGUSONA

KSMF V-S-F-GE MODELI OD MASSEY FERGUSONA 3600 76-102 KSMF V-S-F-GE MODELI OD MASSEY FERGUSONA 02 www.masseyferguson.com Strana 04 Okretan, snažan i svestran Strana 06 Jednostavan, a ipak impresivne karakteristike Strana 08 Motor Snažan odziv

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE 1 Zaglavlje (JUS M.A0.040) Šta je zaglavlje? - Posebno uokvireni deo koji služi za upisivanje podataka potrebnih za označavanje, razvrstavanje i upotrebu crteža Mesto zaglavlja: donji desni ugao raspoložive

More information

434F2. Rovokopač-utovarivač. Cat 3054C DIT dizel motor Standardno Opciono Ukupna snaga ISO ,5 kw 74,5 kw Neto snaga ISO ,9 kw 70,2 kw

434F2. Rovokopač-utovarivač. Cat 3054C DIT dizel motor Standardno Opciono Ukupna snaga ISO ,5 kw 74,5 kw Neto snaga ISO ,9 kw 70,2 kw 434F2 Rovokopač-utovarivač Cat 3054C DIT dizel motor Standardno Opciono Ukupna snaga ISO 14396 68,5 kw 74,5 kw Neto snaga ISO 9249 64,9 kw 70,2 kw Motor Cat C4.4 Opciono Ukupna snaga ISO 14396 74,5 kw

More information

Verzija na srpskom jeziku. Poljoprivredne mašine Žitni kombajni i krmni kombajni - Bezbednost

Verzija na srpskom jeziku. Poljoprivredne mašine Žitni kombajni i krmni kombajni - Bezbednost EVROPSKI STANDARD EUROPEAN STANDARD NORME EUROPÉENNE EUROPÄISCHE NORM PREVOD STANDARDA EN 632 Jun 1995 ICS: 65.060.50 Deskriptori: poljoprivredne mašine, samohodne mašine, oprema za ubiranje, kombajni,

More information

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA CRNA GORA (1}(02.17&r/4 Ver. O;:, fjr}/ ~ AGENCUA ZA ELEKTRONSKE KOM~~IKACUE J.O.O "\\ L\lax Montenegro" BrOJ o/-lj Podoor'ca.d:ioL 20/1g0d I POSTANSKU DEJATELNOST DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO

More information

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!!

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! www.ricotrainingcentre.co.rs RICo Training Centre ATI Beograd, Republika Srbija ZNAČAJ OBUKE ZA DRUMSKU BEZBEDNOST? Drumska bezbednost je zajednička obaveza - preventivno delovati

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 - Italy UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 ALATISTHERM D.O.O Koče Kapetana 25 35230 Ćuprija, Srbija Tel/fax : + 381 (0)

More information

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti Pretače tečnost bezbedno, brzo i čisto, na ručni i nožni pogon, različiti modeli Program OTAL pumpi je prisutan na tržištu već 50 godina. Pumpe su poznate i cenjene zbog

More information

Mašine za specijalne agrotehničke mere Planirajte sistemski

Mašine za specijalne agrotehničke mere Planirajte sistemski Najbolje za setvene brazde još od 1883. Mašine za specijalne agrotehničke mere Planirajte sistemski FOBRO-Mobil nosač alata FOBRO četkice za usitnjavanje zemljišta FOBRO tehnika usitnjavanja zemljišta

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje SADRŽAJ 1 Besplatna registracija 2 Odabir platforme za trgovanje 3 Čime želimo trgovati? 4 Trgovanje 5 Određivanje potencijalne zarade i sprječavanje gubitaka BESPLATNA REGISTRACIJA Možete registrirati

More information

3D GRAFIKA I ANIMACIJA

3D GRAFIKA I ANIMACIJA 1 3D GRAFIKA I ANIMACIJA Uvod u Flash CS3 Šta će se raditi? 2 Upoznavanje interfejsa Osnovne osobine Definisanje osnovnih entiteta Rad sa bojama Rad sa linijama Definisanje i podešavanje ispuna Pregled

More information

prese presses proizvedene u kija-inoxu made by kija-inox

prese presses proizvedene u kija-inoxu made by kija-inox prese proizvedene u kija-inoxu presses made by kija-inox NAŠE PRESE SU PATENTIRANE. BR. PATENTNE PRIJAVE: 2017/0571 OUR PRESSES IS PATENTED. Nr. PATENT APPLICATIONS: 2017/0571 Dobrodošli u Kija-Inox, mi

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY Softverski sistem Survey za geodeziju, digitalnu topografiju i projektovanje u niskogradnji instalira se na sledeći način: 1. Instalirati grafičko okruženje pod

More information

NAUČ NI Č LANCI POREĐENJE SNAGE ZA JEDNU I DVE KONTRAROTIRAJUĆE HIDRO TURBINE U VENTURIJEVOJ CEVI DRUGI DEO

NAUČ NI Č LANCI POREĐENJE SNAGE ZA JEDNU I DVE KONTRAROTIRAJUĆE HIDRO TURBINE U VENTURIJEVOJ CEVI DRUGI DEO NAUČ NI Č LANCI POREĐENJE SNAGE ZA JEDNU I DVE KONTRAROTIRAJUĆE HIDRO TURBINE U VENTURIJEVOJ CEVI DRUGI DEO Kozić S. Mirko, Vojnotehnički institut Sektor za vazduhoplove, Beograd Sažetak: U prvom delu

More information

PRINCIP PITALICA. O predmetu istraživanja treba prikupiti odgovore na pitanja: - ZAŠTO? - ŠTA? - KAKO? - KO? - ČIME? - GDE? - KADA?

PRINCIP PITALICA. O predmetu istraživanja treba prikupiti odgovore na pitanja: - ZAŠTO? - ŠTA? - KAKO? - KO? - ČIME? - GDE? - KADA? Princip pitalica PRINCIP PITALICA O predmetu istraživanja treba prikupiti odgovore na pitanja: - ZAŠTO? - ŠTA? - KAKO? - KO? - ČIME? - GDE? - KADA? PRINCIP PITALICA 5 x zašto, 1 x kako Postojeće stanje

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

HINI. Volumetrijski dozatori SCM. mašine i oprema za preradu plastike. SCM sa jednim košem

HINI. Volumetrijski dozatori SCM. mašine i oprema za preradu plastike. SCM sa jednim košem HINI Volumetrijski dozatori SCM SCM sa jednim košem mašine i oprema za preradu plastike SC/VI Series Princip označavanja S CM - x- xx - T xx - xx '-------1... '----1.- '---- Napomene*: MS= opremljeno dodatnim

More information

Novi pneumatici FUELMAX. Pređite više kilometara sa manje goriva... Do 10% manji otpor kotrljanja u poređenju sa svojim prethodnikom*

Novi pneumatici FUELMAX. Pređite više kilometara sa manje goriva... Do 10% manji otpor kotrljanja u poređenju sa svojim prethodnikom* Novi pneumatici FUELMAX. Pređite više kilometara sa manje goriva... Do 10% manji otpor kotrljanja u poređenju sa svojim prethodnikom* * Uporedni testovi vršeni sa dimenzijom 15/70R22.5 u Goodyearovom Centru

More information

RAZVOJ NGA MREŽA U CRNOJ GORI

RAZVOJ NGA MREŽA U CRNOJ GORI RAZVOJ NGA MREŽA U CRNOJ GORI INFOFEST 2017 SLJEDEĆA GENERACIJA REGULACIJE, 25 26 Septembar 2017 Budva, Crna Gora Vitomir Dragaš, Manadžer za interkonekciju i sisteme prenosa Sadržaj 2 Digitalna transformacija

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information

980M/982M. Utovarivači na točkovima 2017

980M/982M. Utovarivači na točkovima 2017 980M/982M Utovarivači na točkovima 2017 980M 982M Model motora Cat C13 ACERT Cat C13 ACERT Maksimalna snaga - ISO 14396 313 kw (426 ks metrički) 321 kw (436 ks metrički) Maksimalna neto snaga - ISO 9249

More information

FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA

FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA UNIVERZITET U NOVOM SADU FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA Nastavni predmet: Vežba br 6: Automatizacija projektovanja tehnoloških procesa izrade alata za brizganje plastike primenom ekspertnih sistema Doc. dr Dejan

More information

motor D13k euro 6 Neto izlazna snaga prema standardu EC 582/2011 D13K540 D13K500 D13K460 D13K420 Broj obrtaja motora, o/min

motor D13k euro 6 Neto izlazna snaga prema standardu EC 582/2011 D13K540 D13K500 D13K460 D13K420 Broj obrtaja motora, o/min 2 pogonska grupa motor D11k euro 6 motor Dk euro 6 Snaga/obrtni moment Snaga/obrtni moment Neto izazna snaga prema standardu EC 582/2011 Snaga, KS Neto izazna snaga prema standardu EC 582/2011 Obrtni moment,

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

ČVRSTA BIOMASA ZA GREJANJE OCENA EKONOMIČNOSTI SOLID BIOMASS FOR HEATING COST-EFFICIENCY ASSESSMENT

ČVRSTA BIOMASA ZA GREJANJE OCENA EKONOMIČNOSTI SOLID BIOMASS FOR HEATING COST-EFFICIENCY ASSESSMENT Savremena poljoprivredna tehnika Cont. Agr. Engng. Vol. 36, No. 4, 382-386, Novi Sad, October 2010. Biblid: 0350-2953 (2010) 36: 4, 382-386 UDK: 662.756.3:628.8 Pregledni rad Review paper ČVRSTA BIOMASA

More information

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima 1. Uvod 2. Preuzimanje programa i stvaranje mapa 3. Instalacija Apachea 4. Konfiguracija Apachea 5. Instalacija PHP-a 6. Konfiguracija

More information

FUJITSU GENERAL LIMITED

FUJITSU GENERAL LIMITED UPUTSTVO ZA UPOTREBU FREON GREJNI I RASHLADNI MODEL (REVERSE CYCLE) ZIDNI MODEL SOBNI KLIMA UREĐAJ Unutrašnja jedinica ASYUSCCW Spoljašnja jedinica AOYUSCC FUJITSU GENERAL LIMITED Copyright 00 Viacom Tim

More information

Uputstvo za konfigurisanje uređaja Roadstar

Uputstvo za konfigurisanje uređaja Roadstar Uputstvo za konfigurisanje uređaja Roadstar U ovom uputstvu bide opisan postupak podešavanja parametara potrebnih za rad GPS/GPRS uređaja za pradenje vozila Roadstar. Uređaj Roadstar služi za prikupljanje

More information

EUnet dial-up konfigurator

EUnet dial-up konfigurator Dubrovačka 35/III 11000 Beograd tel/fax: (011) 3305-678 office@eunet.yu Tehnička podrška: tel: (011) 3305-633 support@eunet.yu EUnet dial-up konfigurator - korisničko uputstvo - Ovaj program namenjen je

More information

Geodetski instrumenti. B Series B20 B30 B40. Automatski niveliri

Geodetski instrumenti. B Series B20 B30 B40. Automatski niveliri Geodetski instrumenti B Series B20 B30 B40 Automatski niveliri Svjetski dokazana preciznost i izdržljivost B20 Automatski nivelir B30 Automatski nivelir B40 Automatski nivelir 28x Durbin 1.5mm Točnost

More information

Integrirani ASCO sigurnosni sustav automatsko zaustavljanje u slučaju zaglavljivanja

Integrirani ASCO sigurnosni sustav automatsko zaustavljanje u slučaju zaglavljivanja Rade i pod vodom Hidraulične rezačice Rezanje do samih rubova odličan pregled Visoke performanse Bez ispušnih plinova Bez vibracija i buke Mala težina Ugodan rad operateru Integrirani ASCO sigurnosni sustav

More information

PROFOMETER 5+ lokator armature

PROFOMETER 5+ lokator armature PROFOMETER 5+ lokator armature Instrument za testiranje betona 5. generacije Melco Buda d.o.o. - kancelarija u Beogradu: Hadži Nikole Živkovića br.2 Poslovna zgrada Iskra komerc, kancelarija 15/ II sprat

More information

Jedine besplatne novine koje uz organizovanu distribuciju nude mogućnost da svakome budu dostupne

Jedine besplatne novine koje uz organizovanu distribuciju nude mogućnost da svakome budu dostupne DNEVNE NOVINE Jedine besplatne novine koje uz organizovanu distribuciju nude mogućnost da svakome budu dostupne O NAMA SKYMUSIC CORPORATION Sky Corporation Int. predstavlja grupu kompanija, Skymusic Corporation,

More information

Tema 2: Uvod u sisteme za podršku odlučivanju (VEŽBE)

Tema 2: Uvod u sisteme za podršku odlučivanju (VEŽBE) Tema 2: Uvod u sisteme za podršku odlučivanju (VEŽBE) SISTEMI ZA PODRŠKU ODLUČIVANJU dr Vladislav Miškovic vmiskovic@singidunum.ac.rs Fakultet za računarstvo i informatiku 2013/2014 Tema 2: Uvod u sisteme

More information

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA POLJOPRIVREDNI FAKULTET U OSIJEKU

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA POLJOPRIVREDNI FAKULTET U OSIJEKU SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA POLJOPRIVREDNI FAKULTET U OSIJEKU Ivan Kolak, apsolvent Stručni studij Bilinogojstvo SPREMANJE SILAŽE KOMBAJNOM CLAAS JAGUAR 840 NA OPG-u KOLAK Završni rad Osijek,

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA Master akademske studije Modul za logistiku 1 (MLO1) POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA angažovani su: 1. Prof. dr Momčilo Miljuš, dipl.inž., kab 303, mmiljus@sf.bg.ac.rs,

More information

Parapetni kanali Rapid 45-2

Parapetni kanali Rapid 45-2 Parapetni kanali Rapid 45-2 Baš ono što Vam treba! Jedan sustav, bezbroj mogućnosti: novi parapetni kanali Rapid 45-2 za ugradnju elektroelemenata OBO serije Modul 45 i Modul 45connect. Jasan profil. Plastični

More information

Primer-1 Nacrtati deo lanca.

Primer-1 Nacrtati deo lanca. Primer-1 Nacrtati deo lanca. 1. Nacrtati krug sa Ellipse alatkom i sa CTRL tasterom. 2. Napraviti kopiju kruga unutar glavnog kruga (desni klik za kopiju). 3. Selektovati oba kruga pa onda ih kombinovati

More information

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT Univerzitet u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije Uvod u GIT Šta je git? Sistem za verzionisanje softvera kao i CVS, SVN, Perforce ili ClearCase Orginalno

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic. Web:

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic.   Web: STABLA ODLUČIVANJA Jelena Jovanovic Email: jeljov@gmail.com Web: http://jelenajovanovic.net 2 Zahvalnica: Ovi slajdovi su bazirani na materijalima pripremljenim za kurs Applied Modern Statistical Learning

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

KORISNIČKO UPUTSTVO ZA SVR MANAGER SAMSUNG

KORISNIČKO UPUTSTVO ZA SVR MANAGER SAMSUNG KORISNIČKO UPUTSTVO ZA SVR MANAGER SAMSUNG UVOD SVR Manager je softver dizajniran za upravljanje samsungovim digitalnim video rekorderom (DVR) oznake SVR-1630. Ovaj paket aplikacija se sastoji od tri nezavisna

More information

TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE USLOVI I PERSPEKTIVE

TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE USLOVI I PERSPEKTIVE Ljubo Maćić TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE USLOVI I PERSPEKTIVE ELEKTRANE 2010 VRNJAČKA BANJA, 26 29. 10. 2010. Uslovi za otvaranje tržišta - sadašnje stanje Ponuda EPS-a je danas uglavnom dovoljna da pokrije

More information

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević Upravljanje kvalitetom usluga doc.dr.sc. Ines Dužević Specifičnosti usluga Odnos prema korisnicima U prosjeku, lojalan korisnik vrijedi deset puta više nego što je vrijedio u trenutku prve kupnje. Koncept

More information

Struktura i organizacija baza podataka

Struktura i organizacija baza podataka Fakultet tehničkih nauka, DRA, Novi Sad Predmet: Struktura i organizacija baza podataka Dr Slavica Aleksić, Milanka Bjelica, Nikola Obrenović Primer radnik({mbr, Ime, Prz, Sef, Plt, God, Pre}, {Mbr}),

More information

Upute za VDSL modem Innbox F60 FTTH

Upute za VDSL modem Innbox F60 FTTH Upute za VDSL modem Innbox F60 FTTH Default Login Details LAN IP Address User Name Password http://192.168.1.1 user user Funkcionalnost lampica LED Stanje Opis Phone USB Wireless Data Internet Broadband

More information