HAND IN HAND for. Održivo integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u državama jugoistočne Evrope

Size: px
Start display at page:

Download "HAND IN HAND for. Održivo integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u državama jugoistočne Evrope"

Transcription

1 HAND IN HAND for RIVERS Održivo integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u državama jugoistočne Evrope

2 SEE River OD LOKALNOG DO MEĐUGRANIČNOG, od vrha ka dnu, i od dna ka vrhu Jedna rijeka, različiti interesi Svaka rijeka ima svoje prirodne karakteristike. Ali, čovjek je taj koji u velikoj mjeri mijenja i utječe na rijeku. Voda za piće, sprečavanje poplava, poljoprivreda, korištenje hidroenergije, turizam, iskopavanje šljunka, plovidba i druge ekonomske koristi od vode, stambena izgradnja, rekreacija, očuvanje prirode i biodiverziteta, te ostali interesi, svi se prepliću na rijeci i priobalnom zemljištu. Pored različitih interesa na lokalnom nivou, upravljanje lokalnim, državnim i međunarodnim riječnim koridorima dodatno je pod utjecajem mnoštva državne legislative, direktiva EU i međunarodnih sporazuma. Često se čini da su ovi interesi i propisi međusobno nekompatibilni, naročito kada su u pitanju međunarodni riječni koridori. Ali, svi oni polaze od zajedničke tačke korištenje vode i priobalnog zemljišta. Ovo su ključna pitanja na osnovu kojih je i nastao projekt SEE River.

3 USKLAĐIVANJE INTERESA KROZ RAZLIČITE PRISTUPE KREIRANJE ODRŽIVOG MODELA I SMJERNICA Projekt SEE River Savremene okolnosti iziskuju integralno i strateško upravljanje rijekom koje se zasniva na kombinaciji lokalnih, regionalnih, državnih i međunarodnih pristupa, kao i na znanju i iskustvima u međusektorskom povezivanju. Iz tih razloga, cilj projekta SEE River je da se postigne zajednički dogovor o upravljanju riječnim koridorima radi usklađivanja interesa i za razvoj i za očuvanje šest odabranih rijeka. To će se postići putem bliske suradnje stručnjakainja iz različitih područja i raznih zemalja, te aktivnim uključivanjem interesnih strana iz lokalnih riječnih područja i regionalnih ili državnih organa. Ovaj projekt također predstavlja novi pristup za upravljanje planiranjem korištenja rijeka i priobalnog zemljišta kroz stavljanje fokusa na riječni koridor kao ključni dio slivnog područja gdje se najveći dio pritisaka i dešava. Set alata SEE River Projektne aktivnosti i saznanja za rezultat će imati pripremu seta alata, jedan inovativan i generalno primjenljiv model i vodič o tome kako ostvariti održivo korištenje riječnih koridora u budućnosti uzimajući u obzir i vršeći usklađivanje interesa interesnih strana na različitim nivoima. Ukupno 26 organizacija iz 12 država testirat će ovaj model kroz primjenu na šest različitih međunarodnih riječnih koridora i integrirat će ga u svoje dnevne aktivnosti. Ovaj set alata promovirat će tehnike za komunikaciju, dijalog i pružanje pomoći. Bit će konkretno kreiran, ali ipak dovoljno generalan kako bi se mogao koristiti za bilo koji riječni koridor. Cilj ovog projekta je također da se postigne saglasnost interesnih strana o konkretnim akcijama za šest riječnih koridora kao osnova za buduću implementaciju i finansijska sredstva u okviru finansijskog perioda EU. ŠTA JE TO RIJEČNI KORIDOR? Riječni koridor je područje duž obje obale rijeke gdje su se desili ili se dešavaju fluvijalni procesi. Definiraju ga vanjske granice hidroloških, morfoloških, fitocenoloških, pedoloških i/ili ekoloških fenomena. Širina riječnog koridora zavisi i varira u skladu s vrstom ili tokom rijeke, i može se mijenjati mnogo puta u skladu s privremenim ljudskim intervencijama. Riječnim koridorom mora se upravljati na održiv način jer je to i glavni dio riječnog toka. U sklopu projekta SEE River, riječni koridor definira se kao glavno područje ljudskih interesa i utjecaja duž rijeke.

4 OSTVARIVANJE NAČINA I PRINCIPA RADA RAZMJENA ZNANJA I ISKUSTAVA Očekivani glavni rezultati projekta Set alata SEE River, Akcioni plan za integralno upravljanje rijekom Dravom, Pet lokalnih akcionih planova međusektorski dogovori interesnih strana o upravljanju pet pilot područja duž riječnog koridora rijeke Drave, Pet Nacrta akcionih planova za integralno upravljanje riječnim koridorima rijeka Bodrog, Neretva, Prut, Soča, i Vjosa, Baza podataka uspješnih praksi integralnog upravljanja međunarodnim riječnim koridorima, seminari za jačanje kapaciteta za širenje seta alata, popratni projektni prijedlozi pripremljeni na osnovu budućih zajedničkih akcija, plan održivosti za buduću suradnju SEE RIVER mreža, itd. Aktivno uključivanje interesnih strana Projekt SEE River jeste jedan otvoreni proces u kojem je stalna i bliska suradnja interesnih strana princip rada, a ne samo metoda. Nekoliko aktivnosti o različitim stručnim područjima razvija se s ciljem ohrabrivanja i osiguravanja uključenosti interesnih strana u svim fazama projekta. Takav princip rada poboljšava razumijevanje različitih stavova, mišljenja i znanja svih uključenih interesnih strana, kao i projektnih partnera. Ako želimo da poboljšamo status voda, smanjimo rizik od poplava, zaštitimo prirodu, biodiverzitet i ekosisteme, i istovremeno ohrabrimo ekonomski razvoj, mnoge sektorske, lokalne, regionalne i državne interese treba poštovati, o njima razgovarati i ponekad prevazilaziti ih s ciljem postizanja održivog upravljanja riječnim koridorom. Aktivnosti za i sa interesnim stranama vršit će se na nivou SEE (jugoistočna Evropa), međunarodnom nivou riječnih koridora, državnim i regionalnim nivoima, te na lokalnom nivou. Partnersko udruživanje stručnjakainja Stručnjacikinje iz 26 najrelevantnijih institucija i međunarodnih organizacija uključenih u upravljanje riječnim koridorima iz 12 zemalja jugoistočne i centralne Evrope stvorili su partnerstva kako bi se ostvario projektni cilj. Onie će kombinirati i razmjenjivati znanje, podatke, informacije i iskustva iz nekoliko različitih stručnih područja: upravljanje vodama, zaštita prirode, energija, prostorno planiranje i ostalo. Projektno partnerstvo omogućava međusektorsku, vertikalnu, lokalnu i međudržavnu suradnju, te održivost projektnih rezultata za uključene zemlje i za cijelu jugoistočnu Evropu putem uključivanja partnera u relevantna tijela i mreže. Ovaj projekt vodi Institut za vode Republike Slovenije.

5 FOKUS NA RIJEČNIM KORIDORIMA ŠEST RIJEKA U JUGOISTOČNOJ EVROPI Drava, Bodrog, Neretva, Prut, Soča i Vjosa Da bi se kreirao i realizirao set alata SEE River, obavit će se projektno istraživanje, terenski rad i aktivno uključivanje interesnih strana u okviru riječnih koridora za šest međudržavnih rijeka u jugoistočnoj Evropi: Dravu, Bodrog, Neretvu, Prut, Soču i Vjosu. 1) RIJEČNI KORIDOR 2) OSNOVNA UPOTREBA ZA POLJOPRIVREDU 3) RADOVI NA REHABILITACIJI RIJEKE 4) PLOVIDBA RIJEKOM 5) JEZERO HIDROCENTRALE 6) ROMANTIČNA RIJEKA 7) REGULIRANO RIJEČNO KORITO 8) ALPSKA RIJEKA 9) RAVNIČARSKI TOK Pilot rijeke se značajno razlikuju u svom prirodnom, društvenom, kulturnom i administrativnom okruženju, što omogućava razvoj i realizaciju projektnih aktivnosti iz različitih perspektiva. Najveći dio aktivnosti bit će kreiran i realiziran na prethodno odabranim pilot lokacijama riječnog koridora rijeke Drave u svih pet priobalnih zemalja: Italiji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Na drugim pilot rijekama, aktivnosti će također biti usmjerene na kreiranje akcionih planova, te će pružiti pomoć za finaliziranje seta alata SEE River.

6 Ukrajina SEE RIVER MAPA Slovačka Moldavija Austrija Mađarska Rumunija Slovenija Hrvatska Bosna i Hercegovina DRAVA Srbija Bugarska (Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska) BODROG (Ukrajina, Slovačka, Mađarska) Italija BJR Makedonija NERETVA (Bosna i Hercegovina, Hrvatska) Albanija PRUT (Ukrajina, Rumunija, Moldavija) Grčka SOČA (Slovenija, Italija) VJOSA (Grčka, Albanija) 300 km

7 Rijeka Drava DraVA Dužina: 893km / ukupna površina slivnog područja: km 2 / priobalne zemlje: Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska. Iako je originalno imala brz tok, postala je jako izmijenjena zbog hidroelektrana, kako suukupno 22 brane izgrađene na području Austrije, Slovenije i Hrvatske, dok su duž donjeg toka sačuvana prirodna staništa, pružajući utočište jedinstvenom sklopu flore i faune, te nekoliko endemičnih vrsta. Pilot područja rijeke Drave ITALIJA: Problemi povezani s tokom mogu se riješiti uz pomoć utvrđivanja održivih zaštitnih mjera, zasnovanih na vidljivoj analizi troškova i koristi i na evaluaciji usluga ekosistema. Akcionim planovima treba da izvrši procjena i da se ublaži utjecaj prirodnih nepogoda i odgovarajućih promjena u sistemu: poplave, tok drobine, rušenje stijena i lavine. Ovo je način da se iznađe balans između zadržavanja vode, korištenja zemljišta i zaštićenih prirodnih područja. AUSTRIJA: Za gornji Dunav, međusektorska integracija već postoji i to na osnovu različitih procedura za upravljanje korištenjem zemljišta: to se odnosi na Program integralnog razvoja rijeke koji je podređen državnom planu upravljanja riječnim bazenima, te planovima upravljanja rizicima od poplava i planiranjem područja pogođenih poplavama. Pored toga, postoje još i planovi upravljanja Natura 2000, te regionalno i lokalno prostorno planiranje. U ovom pilot projektnom području, postoji potreba i mogućnost da se ispita i poveća takva integracija. SLOVENIJA: Duž odabranog pilot područja, prisutni su različitost i rivalstvo među sektorskimciljevima ključnih interesnih strana za vode. Glavni izazov predstavlja postizanje zajedničkog konsenzusa o upravljanju riječnim koridorom rijeke Drave sa međusektorskim aspektima, poštujući ciljeve zaštite vode, smanjenja rizika od poplava, očuvanja prirode i proizvodnje hidroenergije, s težnjom ka održivom upravljanju prirodnim dobrima i zaštićenim područjima duž pilot područja. HRVATSKA: Na ovom pilot području, planovi nekolicine sektora su međusobno nekompatibilni. To zahtijeva da se unaprijedi međusektorska suradnja za upravljanjeduž regionalnog koridora rijeke Drave. Kaoalternative neodrživom korištenju zemlje i resursa,utvrdit će se konkretne akcije i promovirat će se potencijali za održivi ekonomski razvoj. Fokus će biti stavljen na rehabilitaciju starog riječnog korita i uspore, kao i na usporavanje erozije. MAĐARSKA: Riječni koridor rijeke Drave u Mađarskoj je uglavnom pošumljeno i unikatno prirodno područje koje je također i dio međugraničnog biosfernog rezervata gdje su ekonomske i rekreativne aktivnosti ograničene. Uslijed blizine državne granice, ekonomski razvoj u regiji je već nekoliko decenija onemogućen. Uključivanje interesnih strana nije prioritet tokom procedura planiranja. Postoji nekoliko planovaza rehabilitaciju rukavca duž rijeke. Rijeka BODROG Bodrog Dužina: 67 km / ukupna površina slivnog područja: km 2 / priobalne zemlje: Ukrajina, Slovačka, Mađarska. Područje duž rijeke Bodrog karakteriziraju intenzivna poljoprivredna proizvodnja, erozija i osjetljivost područja na poplave. Teško je provoditi strukturalne i nestrukturalne mjere zbog promjene imovinskih prava. Okolišni problemi ne predstavljaju primarni interes uslijed ograničenih ekonomskih i socijalnih uvjeta. Subvencije farmerima karakterizira nedostatak održivosti. Glavni izazov za područje rijeke Bodrog jeste ostvarivanje suradnje između organizacija za upravljanje vodama, organizacija za očuvanje prirode, te farmera, kako bi se na jedan integralan način upravljalo vodama i upotrebom zemlje, i kako bi se izmijenile poljoprivredne prakse s ciljem postizanja prilagodljivosti poplavnim katastrofama.

8 Rijeka NERETVA Rijeka PRUT Neretva Dužina: 240 km / ukupna površina slivnog područja: km 2 / priobalne zemlje: Bosna i Hercegovina, Hrvatska. Riječni koridor rijeke Neretve bogat je prirodnim resursima, ali je ugrožen i eksploatiše se na jedan neodrživ način. Problemi su vidljivi i još uvijek se rješavaju samo u okviru sektorskih aktivnosti, bez adekvatne integracije sa ostalim sektorima. Riječni koridor je pod utjecajem postojećeg i planiranog korištenja hidroenergije, iskopavanja šljunka i pijeska, regulacije rijeke do koje dolazi uslijed upotrebe poplavnih ravnica za poljoprivredu i naselja, plovidbe, upotrebe vode za navodnjavanje, neadekvatnog upravljanja ribnjacima, itd. Buduća rješenja uključivala bi usklađivanje pristupa obje zemlje kako bi se osiguralazaštita prirode u skladu s održivim razvojem. Sporazum različitih sektora bio bi od pomoći za očuvanje zaštićenih područja i prirodnih dobara. Prut Dužina: 967 km /ukupna površina slivnog područja: km 2 / priobalne zemlje: Ukrajina, Rumunija, Moldavija. Poljoprivreda je jedna od najvažnijih ekonomskih aktivnosti koja se često obavlja na neadekvatan način; također se i kvaliteta vode određuje preko neprečišćenih ili nedovoljno prečišćenih općinskih, industrijskih i životinjskih otpadnih voda, nekontroliranih deponija, ilegalnog odlaganja otpada iz domaćinstva, promjena u korištenju zemljišta, te preko riječne hidraulike. Poplavne ravnice sužene su nasipima za zaštitu od poplava, dok su prirodna staništa i vrste još uvijek dobro očuvane i prepoznate kao lokacije Natura 2000, parkovi prirode ili rezervati prirode. Jedan od najvažnijih ciljeva predstavlja razvijanje integralnog upravljanja riječnim koridorom sa adekvatnom pažnjom, kada je u pitanju integralni pristup i adekvatna koordinacija među interesnim stranama.

9 Rijeka SOČA Rijeka VJOSA Soča Dužina: 137 km / ukupna površina slivnog područja: km 2 / priobalne zemlje: Slovenija, Italija. Kao tipična alpska rijeka karakteristična po svojoj smaragdnozelenoj boji, rijeka Soča drastično se mijenja nakon prve brane, ne samo zbog pregradnog profila rijeke već i kao posljedica geografskih i hidroloških specifičnosti. Utjecaji i interesi interesnih strana razlikuju se naročito u gornjem toku rijeke. Rijeka i njen koridor pod utjecajem su iskopavanja šljunka, sportskog turizma, ribarskog turizma, problema očuvanja prirode, te prostornog planiranja. Glavni izazov jeste da se upravljanje riječnim koridorom rijeke Soče dovede na viši nivo, pri tom uključujući interesne strane kako bi se utvrdilo najodrživije korištenje riječnog koridora. Također postoji i potreba da se napravi osnova za promoviranje integralnog upravljanja rijekom na prekograničnom području. Vjosa Dužina: 260 km / ukupna površina slivnog područja: km 2 / priobalne zemlje: Grčka, Albanija. Rijeku Vjosu karakteriziraju urbane, industrijske i poljoprivredne aktivnosti. Glavno zagađenje prouzrokuje sljedeće:ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda, prekomjerno vađenje nanosa, nezakonita sječa drveća, ispaša, degradacija drenažnih sistema, erozija tla i klizišta, prekomjerna eksploatacija riječnog korita zbog šljunka i iskopavanja kamena, ilegalna gradnja i nekontrolirano kretanje stanovništva, hidroenergetski projekti, itd. Nekontrolirana eksploatacija rijeke uzrokuje poplave koje direktno dovode do smanjenja kvalitete života. Rast turizma potpomaže ekonomiju, ali zato utječe na kvalitetu voda. Glavna rješenja za riječni koridor rijeke Vjose uključivala bi zaštitu kvalitete vode od gradskog zagađenja, nekontrolirane upotrebe fertilizatora, tekrčenja šuma i povezanih negativnih utjecaja na floru, faunu i stopu erozije, zatim uključivala bi i provođenje zajedničkih odluka i postizanje konsenzusa od strane svih aktera na ovom području.

10 SEE River u Bosni i Hercegovini USPOSTAVA MEĐUSEKTORSKE MREŽE INTERESNIH STRANA U okviru projektnih aktivnosti u Mostaru je 7. juna/lipnja 2013 održana prva radionica sa aktivnim učešćem interesnih strana u okviru riječnog koridora Neretve u Bosni i Hercegovini, sa ciljem razvoja zajedničke vizije za održivo integralno i međusektorsko upravljanje vodama. 43 predstavnika javne administracije na različitim razinama (BiH državni nivo, entitetski nivo Federacija BiH i Republika Srpska, zatim Hercegovačkoneretvanski kanton, predstavnici lokalnih zajednica), predstavnici akademskih i naučnoistraživačkih institucija, NVOa, stručnjaci iz oblasti prostornog planiranja, biologije, zaštite prirode, hidroenergetskog korištenja i drugi su pozvani na ovu radionicu kako bi doprinijeli ciljevima radionice. Cilj radionice je uspostava međusektorske mreže interesnih strana, putem koje će se dobiti komentari u cilju postizanja zajedničke vizije za područje riječnog koridora Neretve, a usmjereni ka održivom upravljanju vodama. Prvi komentari na nacrt ciljeva su primljeni u toku radionice i odnosili su se na efekte klimatskih promjena i potrebe za ublažavanjem istih, te uz pozitivne komentare predstavnika sektora prostornog uređenja i sektora vodoprivrede, usaglašena je početna vizija od strane 30 učesnika radionice. U sljedećoj fazi projekta očekuju se komentari i prijedlozi i drugih sektora, te zajednička međunarodna radionica sa partnerima iz Republike Hrvatske. Kao osnova za stvaranje zajedničke vizije interesnih strana, nacrt ciljeva za postizanje zajedničkog pristupa u upravljanju vodama, sprječavanju poplava, hidroenergetskom korištenju i zaštiti prirode i očuvanju biodiverziteta za rijeku Neretvu, pripremljen je u skladu sa relevantnim EU direktivama iz ovih oblasti. Jedan od ciljeva ističe težnju da rijeka Neretva bude primjer uspješne integralne implementacije politika EU u upravljanju vodama i zaštiti od poplava, obnovljivim izvorima energije i održivom korištenju hidroenergije, zaštiti okoliša i očuvanju biodiverziteta na rijeci Neretvi kao prekograničnom riječnom koridoru za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku.

11 SEE River u Bosni i Hercegovini 1) POČITELJ 2) RADIONICA U MOSTARU 3) RIJEKA RAKITNICA, DESNA PRITOKA NERETVE 4) KANJON NERETVE 5) NERETVA KOD MJESTA KAŠIĆI INSTITUT ZA HIDROTEHNIKU Institut za hidrotehniku iz Sarajeva, kao istraživačka i konzultantska institucija u oblasti hidrotehnike i upravljanja komponentama okoliša, učestvuje kao jedna od partnerskih organizacija na SEE RIVER projektu kako bi sa ostalim partnerima na projektu ojačala multisektorsku mrežu interesnih strana koje dijele teritoriju međudržavnog riječnog koridora i kako bi se stekla saznanja i iskustvo u planiranju i implementaciji procesa za integraciju postojećih sektorskih politika, planova i programa. Cilj je postizanje općeg konsenzusa o integralnom upravljanju međunarodnim riječnim koridorima, uzimajući u obzir kako željeni razvoj tako i potrebe zaštite prirode i očuvanja biodiverziteta. KONTAKT U BOSNI I HERCEGOVINI Branko Vučijak, E: branko.vucijak@heis.com.ba, Semra Fejzibegović, E: semra.fejzibegovic@heis.com.ba Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu Stjepana Tomića Sarajevo Bosna i Hercegovina

12 Partneri projekta Projekt SEE RIVER SEE River Opće informacije Naziv projekta: Održivo integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u državama jugoistočne Evrope Trajanje projekta: oktobar 2012 septembar godine Vrijednost: ,30 EURA Finansira: Prekogranični kooperativni program za jugoistočnu Evropu Website: Facebook: KOntaKTI Aleš Bizjak, menadžer projekta E: ales.bizjak@izvrs.si Institut za vode Republike Slovenije Hajdrihova 28c, SI1000 Ljubljana, Slovenija Mateja Softić, međudržavni koordinator E: mateja.softic@alianta.si Izrada brošure Tekst: Lucija Marovt, uz doprinos sljedećih autoraica: Aleš Bizjak, Mateja Softić i Primož Skrt Grafički dizajn: Vladan Srdić, Fotografije: A. Bizjak, D. Lesar, A. Mohl, K. Dapra, S. Dobrotka, P. Skrt, B. Mitendorfer, AKL8/Tichy, L. Messina, W. Petutschnig, M. Snape Štampa: Broj primjeraka: Ova publikacija održava samo stavove njenih autora i autorica, tako da se Upravni organ Programa South East Europe ne smatra odgovornim za bilo kakvu vrstu upotrebe informacija koje su ovdje iznesene.

13 Institute for Water of the Republic of Slovenia Hajdrihova 28c, SI1000 Ljubljana

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA Grad Zagreb sudjelovat će kao partner u projektu MEANING - Metropolitan Europeans Active Network, Inducing Novelties in Governance, u okviru: Programa: Europa za građane Potprogram 2: Demokratski angažman

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorefineries

GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorefineries Doc.dr.sc. Vanja Jurišić (AFZ) Slavica Rukavina, univ.spec.oec.mag.ing.bioteh. (INA) GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorefineries Konzorcij Industries Joint Undertaking under the

More information

Start of FP7-project Danube-INCO.NET: Advancing Research and Innovation in the Danube Region

Start of FP7-project Danube-INCO.NET: Advancing Research and Innovation in the Danube Region Start of FP7-project Danube-INCO.NET: Advancing Research and Innovation in the Danube Region Vienna, 24 th of February, 2014 The Danube-INCO.NET project was successfully kicked-off on February 2nd and

More information

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Bosna i Hercegovina Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine Bosnia and Herzegovina Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Jahorina, 05.07.2011

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA Ph.D. Dražen Ćućić Faculty of Economics in Osijek Department of National and International Economics E-mail: dcucic@efos.hr Ph.D. Boris Crnković Faculty of Economics in Osijek Department of National and

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

Possibility of Increasing Volume, Structure of Production and use of Domestic Wheat Seed in Agriculture of the Republic of Srpska

Possibility of Increasing Volume, Structure of Production and use of Domestic Wheat Seed in Agriculture of the Republic of Srpska Original scientific paper Originalan naučni rad UDK: 633.11:572.21/.22(497.6RS) DOI: 10.7251/AGREN1204645M Possibility of Increasing Volume, Structure of Production and use of Domestic Wheat Seed in Agriculture

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini

Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Svjetska banka je od 1996. godine odobrila 101 projekat u Bosni i Hercegovini, u ukupnom iznosu preko 2,51 milijardi dolara. Trenutno je aktivno 14 projekata:

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

IUCN kategorije upravljanja zaštićenim područjima

IUCN kategorije upravljanja zaštićenim područjima 3ZA zagovarači za zaštitu prirode Upravljanje zaštićenim područjima Ečka, 22-23. april 2015. IUCN kategorije upravljanja zaštićenim područjima Oliver Avramoski, IUCN Programska kancelarija za jugoistočnu

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

ZAŠTITA RIJEKA ZAPADNOG BALKANA

ZAŠTITA RIJEKA ZAPADNOG BALKANA ZAŠTITA RIJEKA ZAPADNOG BALKANA STAV O UPRAVLJANJU RIJEKAMA NA PODRUČJU ZAPADNOG BALKANA Vlada Republike Hrvatske Ured za udruge Ova publikacija izrađena je uz pomoć Europske unije i Ureda za udruge Vlade

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Studija izvodljivosti uspostavljanja prekograničnog Čovjek i biosfera rezervata - Skadarsko jezero

Studija izvodljivosti uspostavljanja prekograničnog Čovjek i biosfera rezervata - Skadarsko jezero Studija izvodljivosti uspostavljanja prekograničnog Čovjek i biosfera rezervata - Skadarsko jezero Naslovne fotografije: Skadarsko jezero, Crna Gora i Albanija; Ana Katnić, Nela Vešović Dubak, Maras Rakaj

More information

SUFINANCIRANIH IZ EU PROGRAMA

SUFINANCIRANIH IZ EU PROGRAMA PREGLED PROJEKATA LUČKIH UPRAVA SUFINANCIRANIH IZ EU PROGRAMA Zagreb, 14. lipnja 2013. godine Dražen Žgaljić Klaster intermodalnog prijevoza Klaster intermodalnog prijevoza Osnovan: 2005. godine Članice:

More information

Značaj područja. - Područje divljine Click to edit the outline text - format. Područje od značaja za f bih. - Visok stepen biodiverziteta

Značaj područja. - Područje divljine Click to edit the outline text - format. Područje od značaja za f bih. - Visok stepen biodiverziteta Zašto ljuta? Značaj područja Područje divljine Click to edit the outline text format Područje od značaja za f bih Second Outline (planirani nacionalni park) Third Outline Visok stepen biodiverziteta Fourth

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

ZAŠTITA EUROPSKE AMAZONE

ZAŠTITA EUROPSKE AMAZONE U SURADNJI S MURA DRAVA DUNAV ZAŠTITA EUROPSKE AMAZONE Mura-Drava-Dunav: između očuvanja i uništenja Prekogranični riječni sustav Mure, Drave i Dunava Obnova Mure (AT) Johann Pfeiler Austrija Drvena mlinica

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

Aims of workshop. WWF-Living Neretva Project WFD & Economics workshop 3-4 April 2008 Sarajevo, BiH. Eduard Interwies InterSus Sustainability Services

Aims of workshop. WWF-Living Neretva Project WFD & Economics workshop 3-4 April 2008 Sarajevo, BiH. Eduard Interwies InterSus Sustainability Services Aims of workshop Eduard Interwies InterSus Sustainability Services WWF-Living Neretva Project WFD & Economics workshop 3-4 April 2008 Sarajevo, BiH Overall discussion on work procedures, deadlines etc.

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP M. Mitreski, A. Korubin-Aleksoska, J. Trajkoski, R. Mavroski ABSTRACT In general every agricultural

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

REPORT ADRIA. Procjena vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT) u Crnoj Gori. Procjena vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT) u Crnoj Gori

REPORT ADRIA. Procjena vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT) u Crnoj Gori. Procjena vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT) u Crnoj Gori REPORT ADRIA 2017 Procjena vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT) u Crnoj Gori Procjena vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT) u Crnoj Gori 1 SADRŽAJ O NAMA / ŠTA ŽELIMO POSTIĆI UVOD METODOLOGIJA REZULTATI

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Priručnik za uključivanje zainteresovanih strana u upravljanje zaštićenim područjem

Priručnik za uključivanje zainteresovanih strana u upravljanje zaštićenim područjem 2016 Participativno upravljanje zaštićenim područjima u karpatskom ekoregionu Priručnik za uključivanje zainteresovanih strana u upravljanje zaštićenim područjem Alina Ioniţă, Erika Stanciu Participativno

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

DiD DriDanube Drought D risk kin Danube Region

DiD DriDanube Drought D risk kin Danube Region Rizici od suše u Dunavskoj regiji DiD DriDanube Drought D risk kin Danube Region Ksenija Cindrić ić Kalin Državni hidrometeorološki zavod Prva nacionalna radionica, Zagreb, 2. lipnja 2017. DriDanube Drought

More information

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES Zijad Džafić UDK 334.71.02(497-15) Adnan Rovčanin Preliminary paper Muamer Halilbašić Prethodno priopćenje DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES ABSTRACT The shortage of large markets

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

Modul 01_Ruralni razvoj. Modul 02_Ruralna ekonomija. Modul 03_Ruralna sociologija. Modul 04_Ruralna ekologija. Modul 05_Lobiranja i zagovaranje

Modul 01_Ruralni razvoj. Modul 02_Ruralna ekonomija. Modul 03_Ruralna sociologija. Modul 04_Ruralna ekologija. Modul 05_Lobiranja i zagovaranje Modul 01_Ruralni razvoj Modul 02_Ruralna ekonomija Modul 03_Ruralna sociologija Modul 04_Ruralna ekologija Modul 05_Lobiranja i zagovaranje Modul 06_Javne politike i javne kampanje Ova publikacija je urađena

More information

11 Analiza i dizajn informacionih sistema

11 Analiza i dizajn informacionih sistema 11 Analiza i dizajn informacionih sistema Informatika V.Prof.dr Kemal Hajdarević dipl.ing.el 25.4.2014 11:58:28 1 1. Kompjuter, Internet, i mrežne osnove 2. Kompjuterska industrija Informatika u stomatologiji

More information

IMPLEMENTACIJA EU DIREKTIVE O POPLAVAMA U BIH

IMPLEMENTACIJA EU DIREKTIVE O POPLAVAMA U BIH DOI: 10.5644/PI2015-161-24 IMPLEMENTACIJA EU DIREKTIVE O POPLAVAMA U BIH Dalila Jabučar, Nijaz Lukovac HEIS Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, d.d. Stjepana Tomića 1, Sarajevo,

More information

Prekogranična regija gdje rijeke. spajaju, a ne razdvajaju

Prekogranična regija gdje rijeke. spajaju, a ne razdvajaju Prekogranična regija gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju O programu B Light Grant Shema je projekt kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća (MSP) na pograničnom području Mađarska Hrvatska

More information

Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE

Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE Član 1. Potvrđuje se Protokol o zaštiti od poplava uz Okvirni sporazum o slivu reke Save, sačinjen 1. juna

More information

Sustav potpore za program OBZOR 2020.

Sustav potpore za program OBZOR 2020. Sustav potpore za program OBZOR 2020. INFORMATIVNI DAN Obzor 2020. Prioritet:Industrijsko vodstvo Područje: Nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija, napredna proizvodnja i prerada (NMP+B)

More information

KALENDAR TAKMIČENJA RVAČKOG SAVEZA SRBIJE ZA GODINU Grčko-rimski stil, rvanje za žene, slobodan stil i neolimpijske rvačke discipline

KALENDAR TAKMIČENJA RVAČKOG SAVEZA SRBIJE ZA GODINU Grčko-rimski stil, rvanje za žene, slobodan stil i neolimpijske rvačke discipline РВАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ WRESTLING FEDERATION OF SERBIA 11 000 Београд, Кнез Михаила 7/2 11000 Belgrade, Knez Mihaila 7/2 Телефон: +381 11 262-878-7, Факс: +381 11 262-038-6, ТР: 355-1027994-67, ПИБ 100121133

More information

PRIRUČNIK ZA METODE SCENARIJA ZA ENERGETSKO PLANIRANJE U LOKALNIM ZAJEDNICAMA

PRIRUČNIK ZA METODE SCENARIJA ZA ENERGETSKO PLANIRANJE U LOKALNIM ZAJEDNICAMA Đorđe Vojinović Petar Gvero Milovan Kotur PRIRUČNIK ZA METODE SCENARIJA ZA ENERGETSKO PLANIRANJE U LOKALNIM ZAJEDNICAMA Banja Luka 2015. Autori: mr Đorđe Vojinović dr Petar Gvero, van. prof mr Milovan

More information

KARLOVAČKE RIJEKE UPRAVLJANJE I ZAŠTITA STRATEŠKE SMJERNICE/LOKALNA AGENDA ZA KARLOVAČKE RIJEKE ZA RAZDOBLJE OD DO 2017.

KARLOVAČKE RIJEKE UPRAVLJANJE I ZAŠTITA STRATEŠKE SMJERNICE/LOKALNA AGENDA ZA KARLOVAČKE RIJEKE ZA RAZDOBLJE OD DO 2017. KARLOVAČKE RIJEKE UPRAVLJANJE I ZAŠTITA STRATEŠKE SMJERNICE/LOKALNA AGENDA ZA KARLOVAČKE RIJEKE ZA RAZDOBLJE OD 2012. DO 2017. GODINE Dokument je izrađen u okviru projekta "Upravljanje i zaštita karlovačkih

More information

PLAN UPRAVLJANJA PARKOM PRIRODE KOPAČKI RIT

PLAN UPRAVLJANJA PARKOM PRIRODE KOPAČKI RIT JAVNA USTANOVA "PARK PRIRODE KOPAČKI RIT" Titov dvroac HR-3328 Lug, Hrvatska E-mail: uprava@kopacki-rit.hr Tel: ++385 (0)3 285 370; Fax: ++385 (0)3 285 380 Web: www.kopacki-rit.hr PLAN UPRAVLJANJA PARKOM

More information

I I I M E Đ U N A R O D N I P R E G L E D I N T E R N A T I O N A L

I I I M E Đ U N A R O D N I P R E G L E D I N T E R N A T I O N A L I I I M E Đ U N A R O D N I P R E G L E D I N T E R N A T I O N A L R E V I E W Izvori podataka Sources of data Za odjeljak o stanovništvu: Tabele su preuzete sa UN web site-a, link: ttp://unstats.un.org/unsd/demographic/products/dyb/dyb2011.htm

More information

JAČANJE KAPACITETA U SEKTORU VODA - BOSNA I HERCEGOVINA -

JAČANJE KAPACITETA U SEKTORU VODA - BOSNA I HERCEGOVINA - F IPA Program Europske Unije 2011 JAČANJE KAPACITETA U SEKTORU VODA - BOSNA I HERCEGOVINA - Servisni ugovor broj: 2013/335-978 Značajna pitanja upravljanja vodama u slivu rijeke Save u BiH Nacrt pratećeg

More information

Plan razvoja opštine Dragaš za period između i godine

Plan razvoja opštine Dragaš za period između i godine Program Ujedinjenih nacija za razvoj Očuvanje biološke raznolikosti i upravljanje održivim korišćenjem zemljišta u opštini Dragaš Plan razvoja opštine Dragaš za period između 2013. i 2023. godine DEO I:

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

Revija. ruralnog razvoja Europske unije. LEADER i suradnja. Br. 11 HR. Publikacija Europske mreže za ruralni razvoj. Veljača 2013

Revija. ruralnog razvoja Europske unije. LEADER i suradnja. Br. 11 HR. Publikacija Europske mreže za ruralni razvoj. Veljača 2013 Revija ruralnog razvoja Europske unije Publikacija Europske mreže za ruralni razvoj Br. 11 HR Veljača 2013 LEADER i suradnja Glavni urednik: Rob Peters, voditelj odjela Europska mreža i nadzor politike

More information

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH General Elections / Opći izbori Final Results and Final Results from regular ballots cast in all FBiH municipalities and Out of municipality ballots processed in the Counting Centre Konačni rezultati i

More information

DEVELOPMENT POSSIBILITIES FOR THE LOCATION IN ŽUDETIĆI LIST 1

DEVELOPMENT POSSIBILITIES FOR THE LOCATION IN ŽUDETIĆI LIST 1 Spuštajući se od Vižinade prema Porto Portonu i rijeci Mirni, prije sela Žudetica - zapadno od glavne ceste a između sela Vrbana i Pastorčića, okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem, nalazi se predmetna

More information

Results and statistics

Results and statistics Results and statistics TABLE OF CONTENTS FOREWORD AND ACKNOWLEDGEMENTS I. EXHIBITORS II. VISITORS III. ONLINE FAIR IV. MEDIA COVERAGE APPENDIX I: LIST OF EXHIBITORS APPENDIX II: ORGANIZER AND PARTNERS

More information

Towards Contemporary Rivers. Final Publication

Towards Contemporary Rivers. Final Publication Towards Contemporary Rivers in South East Europe Final Publication Index FOREWORD DRAVA RIVER PILOT AREA, AUSTRIA SOČA RIVER PILOT CORRIDOR 02 20 36 TOWARDS A CONTEMPORARY RIVER DRAVA RIVER PILOT AREA,

More information

Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet

Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet Marko Gojić LED ELEKTRONIKA d.o.o. marko.gojic@led-elektronika.hr LED Elektronika d.o.o. Savska 102a, 10310 Ivanić Grad, Croatia tel: +385 1 4665 269

More information

EU- Beautiful Kosovo Programme Renovation of Arberia Park in Prishtinë/Priština

EU- Beautiful Kosovo Programme Renovation of Arberia Park in Prishtinë/Priština EU- Beautiful Kosovo Programme Renovation of Arberia Park in Prishtinë/Priština The project Renovation of Arberia Park consists in the renovation and facilities' improvement of the existing park, instalment

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

postojećih i planiranih građevinskih mjera za obranu od poplava

postojećih i planiranih građevinskih mjera za obranu od poplava Smjernice u vezi s objedinjenom procjenom postojećih i planiranih građevinskih mjera za obranu od poplava Odricanje od odgovornosti Ova je publikacija izrađena uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove publikacije

More information

Mogućnosti razvoja prekograničnog turizma PÁMER Zoltán

Mogućnosti razvoja prekograničnog turizma PÁMER Zoltán Mogućnosti razvoja prekograničnog turizma PÁMER Zoltán Pročelnik odjela za suradnju s inozemstvom om Agencija za regionalni razvoj Južnog Zadunavlja Osijek, 11 studenog 2009. Tendencije razvoja turizma

More information

JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO KAO MODEL RAZVITKA ODRŽIVOG TURIZMA U REGIONALNOM PARKU MURA-DRAVA MOGUĆNOSTI TURISTIČKE VALORIZACIJE NAPUŠTENIH KARAULA

JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO KAO MODEL RAZVITKA ODRŽIVOG TURIZMA U REGIONALNOM PARKU MURA-DRAVA MOGUĆNOSTI TURISTIČKE VALORIZACIJE NAPUŠTENIH KARAULA Rikard Bakan, mag. oec Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici Matije Gupca 78, 33 000 Virovitica Tel: +385914721113; Fax:+38533721037 e-mail: rikard.bakan@vsmti.hr Irena Bosnić,

More information

EN-EFF. Zgrade gotovo nulte energije (ZG0E) Informativna radionica za javni sektor HGK-Županijska komora Varaždin. utorak, 22.5.

EN-EFF. Zgrade gotovo nulte energije (ZG0E) Informativna radionica za javni sektor HGK-Županijska komora Varaždin. utorak, 22.5. EN-EFF Zgrade gotovo nulte energije (ZG0E) Informativna radionica za javni sektor HGK- utorak, 22.5.2018 Program: Interreg V-a HU-HR 2014-2020, 1. poziv Prioritet: Obrazovanje Komponenta 2: Suradnja u

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!!

ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! ZNANJE ČINI RAZLIKU!!!! www.ricotrainingcentre.co.rs RICo Training Centre ATI Beograd, Republika Srbija ZNAČAJ OBUKE ZA DRUMSKU BEZBEDNOST? Drumska bezbednost je zajednička obaveza - preventivno delovati

More information

PLAN OBUKE CIVILNIH SLUŽBENIKA

PLAN OBUKE CIVILNIH SLUŽBENIKA Republika e Kosovës Republika Kosova - Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e Administratës Publike / Ministarstvo Javne Administracije / Ministry of Public Administration INSTITUTI

More information

MENADŽMENT PRIRODNIH I KULTURNIH RESURSA U TURIZMU

MENADŽMENT PRIRODNIH I KULTURNIH RESURSA U TURIZMU UNIVERZITET SINGIDUNUM FAKULTET ZA TURISTIČKI I HOTELIJERSKI MENADŽMENT Marija Maksin Mila Pucar Miomir Korać Saša Milijić MENADŽMENT PRIRODNIH I KULTURNIH RESURSA U TURIZMU Prvo izdanje Beograd, 2009.

More information

Zaštita životne sredine i održivi razvoj u slivu reke Dunav EKOLOGIJA I TURIZAM

Zaštita životne sredine i održivi razvoj u slivu reke Dunav EKOLOGIJA I TURIZAM Zaštita životne sredine i održivi razvoj u slivu reke Dunav EKOLOGIJA I TURIZAM Beograd, 7. maj 2010. mr Dušan Stokić Privredna komora Srbije 1 Prekogranični rečni baseni Milenijumski ciljevi razvoja Kofi

More information

Sava River Basin-inland waterway regulatory framework and infrastructure

Sava River Basin-inland waterway regulatory framework and infrastructure , ing. Deputy Secretary for Navigation International Sava River Basin Commission Vladimira Nazora 61, 10000 Zagreb, Hrvatska ISSN 0554-6397 UDK: 656.625(282.24 Sava) PREGLEDNI RAD (Review) Sava River Basin-inland

More information

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje Institucija Dinarski račun 1. Aranđelovac 840-3060741-22 Uputstva za uplatu na dinarski račun 2. Bajina Bašta 840-744151843-84 Svrha: pomoć ugroženom području Tekući transferi u korist opštine Poziv na

More information

KRISTINA ČRNJAR, Ph.D., Assistant Professor

KRISTINA ČRNJAR, Ph.D., Assistant Professor CURRICULUM VITAE KRISTINA ČRNJAR, Ph.D., Assistant Professor Work address: University of Rijeka, Faculty of Tourism and Hospitality management Primorska 42, 51410 Opatija, Croatia Work telephone number:

More information

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina.

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina. DOI 10.5644/PI2013-153-11 COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT Marijana Galić * Ensar Šehić ** Abstract The paper attempts to analyze competitiveness for Local Government Unit (LGU) based on unit

More information

VODIČ ADRIA ŠUME VISOKE ZAŠTITNE VRIJEDNOSTI U BOSNI I HERCEGOVINI. Vodič za izdvajanje, gospodarenje i monitoring

VODIČ ADRIA ŠUME VISOKE ZAŠTITNE VRIJEDNOSTI U BOSNI I HERCEGOVINI. Vodič za izdvajanje, gospodarenje i monitoring VODIČ ADRIA 2017 ŠUME VISOKE ZAŠTITNE VRIJEDNOSTI U BOSNI I HERCEGOVINI Vodič za izdvajanje, gospodarenje i monitoring SADRŽAJ 1. Uvod 10 2. Prirodna, kulturnohistorijska obilježja i organizacija sektora

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

Podaktivnost : IZVJEŠTAJ O PROCIJENJENIM UTJECAJIMA I RANJIVOSTI NA KLIMATSKE PROMJENE PO POJEDINIM SEKTORIMA

Podaktivnost : IZVJEŠTAJ O PROCIJENJENIM UTJECAJIMA I RANJIVOSTI NA KLIMATSKE PROMJENE PO POJEDINIM SEKTORIMA Prijelazni instrument Europske unije za Republiku Hrvatsku Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim

More information

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik ACI Hrvatska (www.forexcroatia.hr) je neprofitna udruga građana Republike Hrvatske koji su profesionalno uključeni

More information

IPA Instrument za pretpristupnu podršku. EU Na putu ka EU. Let s grow together! On the road to the

IPA Instrument za pretpristupnu podršku. EU Na putu ka EU. Let s grow together! On the road to the IPA Instrument za pretpristupnu podršku EU Na putu ka EU On the road to the Let s grow together! 1 Ova brošura je izrađena u okviru projekta Let s grow together with IPA 2 koji ima za cilj jačanje kapaciteta

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Hi4CSR projekt. Agencija za mobilnost i programe EU , Zagreb. Ivan Petarčić, predstavnik koordinatora RRiF-plus d.o.o.

Hi4CSR projekt. Agencija za mobilnost i programe EU , Zagreb. Ivan Petarčić, predstavnik koordinatora RRiF-plus d.o.o. Hi4CSR projekt Agencija za mobilnost i programe EU 21. 09. 2017, Zagreb Ivan Petarčić, predstavnik koordinatora RRiF-plus d.o.o. Sadržaj Hi4CSR projekt: opće informacije Vremenski prikaz projekta Obaveze

More information

Priručnik za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

Priručnik za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini Priručnik za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini ožujak 2015. godine PREDGOVOR Lokalna razina vlasti najbliža je građanima i građankama. Na toj razini se donose odluke koje najizravnije

More information

Prateći dokument br Okolišni ciljevi za površinske vode -

Prateći dokument br Okolišni ciljevi za površinske vode - PD 11 - Okolišni ciljevi za površinske vode Jačanje kapaciteta u sektoru voda Bosna i Hercegovina IPA Program Europske Unije 2011 PLAN UPRAVLJANJA VODAMA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE U FEDERACIJI BOSNE

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

METODE PROCJENE LOKALNE INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA

METODE PROCJENE LOKALNE INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA METODE PROCJENE LOKALNE INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Slaven Marasović, Vodoprivredno-projektni biro, d.d., Zagreb slaven.marasovic@vpb.hr dr. sc. Željko Hećimović, Fakultet građevinarstva, arhitekture

More information

METODE PROCJENE LOKALNE INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA

METODE PROCJENE LOKALNE INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA METODE PROCJENE LOKALNE INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Slaven Marasović, Vodoprivredno-projektni biro, d.d., Zagreb slaven.marasovic@vpb.hr dr. sc. Željko Hećimović, Fakultet građevinarstva, arhitekture

More information