КРАТОК ОПИС НА ПРАВИЛАТА И ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА СТУДИИТЕ

Size: px
Start display at page:

Download "КРАТОК ОПИС НА ПРАВИЛАТА И ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА СТУДИИТЕ"

Transcription

1 КРАТОК ОПИС НА ПРАВИЛАТА И ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА СТУДИИТЕ Наставата, испитите и другите активности на последипломските студии по Менаџмент на човечки ресурси во општестените дејности се одвиваат во два семестри. Со завршување на студиите кандидатите освојуваат вкупно 60 кредити, од кои 45 се однесуваат на предметите вклучени во студиската програма, а 15 на магистерскиот труд. Покрај полагањето на испитите студентот е должен под менторство да изработи две семинарски работи и проект на истражување во рамки на задолжителните предмети, кои се евидентираат во индекс. Проектот на истражување е составен дел од испитот по Планирање на научното истражување. Дополнителна активност која ќе се следи во работата со студентите претставува изработката на стручни трудови. Кредитите се формирани врз основа на контакт часовите и потребните активности и задолженија што произлегуваат од активностите и задолженијата од предметните програми. Во студиската програма по Менаџемент на човечки ресурси во општествените дејности се нудат четири модули: Менаџмент на човечки ресурси во образованието и науката; Менаџмент на човечки ресурси во јавната администрација и социјалните дејности; Менаџмент на човечки ресурси во културата и Претприемништво и развој на човечки ресурси во организациите Последипломските студии по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности се организирани согласно принципите на ЕКТС и вклучуваат задолжителни предмети, изборни групи на предмети (модули) и изборни предмети. 1. Траење на студиите Времетраењето на последипломските студии од областа на менаџментот со човекови ресурси во општествените дејности изнесува два семестри. Во првиот и во вториот семестар се одвиваат предавањата, испитите и другите активности. Кандидатите се стекнуваат со диплома за завршени последипломски студии од областа на менаџментот со човекови ресурси во општествените дејности кога ќе освојат 60 кредити. Распределбата на кредитите е рамномерна во двата семестри, односно по 30 кредити. Магистерскиот труд се вреднува со 15 кредити и влегува во вкупниот број на кредити (60) предвидени за целосно реализирање на студиската програма.

2 2. Изведување на наставата Наставата на студиите се организира во вид на предавања (доколку се јават најмалку пет кандидати за еден предмет), менторство, вежби и консултации. Во првиот семестар е предвидено да се реализира наставата за шест задолжителни предмети, додека во вториот семестар се реализира наставата за четири изборни предмети, (три предмети по избор на студентот од понудената листа на предмети-листа 1 и еден предмет од листата на понудени предмети на УКИМ). По положување на испитите студентот пристапува кон изработка на магистерски труд. 3. Услови за запишување На оваа студиска програма можат да се запишат: - кандидати со завршени четиригодишни студии на прв циклус на студии (240 ЕКТС) или - каниддати со завршено високо образование VII/1 степен (пред воведување на ЕКТС) 4. Магистерски труд Кандидатот, откако ќе ги положи сите предвидени испити, пристапува кон изработка на магистерски труд. Магистерскиот труд е задолжителен. Темата за магистерскиот труд се избира од една од предметните програми без разлика дали станува збор за категорија задолжителни или изборни предмети (Листа 1). Кандидатот за ментор на магистерскиот труд може да предложи од редот на наставниците кои ја изведуваат наставата на последипломските студии, а изборот го врши Наставно-научниот колегиум на последипломските студии од областа на Менаџментот со човекови ресурси во општествените дејности. Успешно реализиран магистерски труд носи 15 кредити. Наставно-научниот колегиум на последипломските студии ја одобрува темата за изработка на магистерскиот труд. Одобрувањето се базира врз основа на извештај кој го поднесуваат тројца членови од Наставно-научниот колегиум. Извештајот за изработениот магистерски труд го усвојува Наставно-научниот совет на Филозофски факултет во Скопје. Магистерскиот труд се брани јавно, пред комисија составена од три члена според критериумите утврдени на Филозофскиот факултет. Со одбрана на магистерскиот труд последипломецот се стекнува со научниот степен Магистер по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности со подпрограмата која ја одбрал.

3 Студиска програма за II (втор) циклус на студии по МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ДЕЈНОСТИ (60 кредити) Задолжителни компоненти кои треба да ги поседуваат студиските програми од вториот циклус на студии Научно-истражувачко подрачје, Научно подрачје-општествени НАУКИ. поле и област, каде припаѓа Поле-Организациски науки и управување студиската програма (менаџмент)(506). Области: Менаџмент во образование (50618), Социјален менаџмент (50620), Претприемништво (50623), Менаџмент во културата (Друго 50624). Вид на студиската програма академски студии Степен на образование втор циклус на студии Цел и оправданост за воведување на Усогласување со законските обврски студиската програма Години и семестри на траење на една година, односно два семестри студиската програма ЕКТС кредити со кои се стекнува 60 ЕКТС кредити студентот Начин на финансирање, а за самофинансирање приватните високо-образовни и научни установи и доказ за обезбедена квалитетна финансиска гаранција за студиската програма Информација за продолжување на Вертикална проодност кон трет циклус на образованието докторски студии Стручниот односно научниот назив со кој се стекнува студентот по завршување на студиската програма Магистер по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности-vo obrazovanieto i naukata, Магистер по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности - vo javnata administracija i socijalnite dejnosti, Магистер по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности-vo kulturata, Магистер по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности-пretpriemni{tvo i razvoj na ~ove~ki resursi vo organizaciite.

4 Општи дескриптори на квалификации за втор циклус на студии за Студиската програма по МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ДЕЈНОСТИ на Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје согласно со Уредбата за националната рамка на високо-образовните квалификации знаење и разбирање примена на знаењето и разбирањето способност за проценка комуникациски вештини o Покажува знаење и разбирање од полето на менаџментот, кое се надградува врз предходното образование, вклучувајќи и познавање во доменот на теоретски, практични, концептуални компаративни и критички перспективи во полето на менаџментот според соодветна методологија. o Разбирање на информациите од областа на менаџментот и познавање на тековните прашања во врска со научните истражувања и новите извори на знаење. o Покажува знаење и разбирање на разни теории од полето на менаџментот. o Може да го примени знаењето и разбирањето на начин што покажува професионален пристап во работата или професијата. o Покажува компетенции за идентификација, анализа и решавање проблеми од областа на менаџментот. o Способност за пронаоѓање и поткрепување аргументи во рамките на полето на менаџментот. o Способност да ги применува соодветните знаења од областа на менаџментот со човечки ресурси. o Планира и спроведува едукациски активности кои вклучуваат обука на поединци и групи заради подобрување на личната ефикасност и ефикасноста во работата со луѓето. o Планира и применува постапки за одржување и подобрување на социјалните релации на поединци и групи. o Способност за прибирање, анализирање, оценување и презентирање информации, идеи, концепти од релевантни податоци добиени од теориски и емпириски истражувања. o Донесување соодветна проценка земајќи ги предвид личните, општествените, научните и етичките аспекти. o Способност да оценува теоретски и практични прашања, да дава објаснување за причините на истражуваните појави и да понуди соодветно решение. o Селектира и применува соодветен инструментариум (анкети, прашалници, скали на проценка итн) на поединци, групи и организации со цел да се објасни и предвиди нивното однесување во работната организација. o Способеност да комуницира и дискутира како со стручната, така и со нестручната јавност, за информации, идеи,

5 вештини за учење проблеми и решенија. o Презема подетална одговорност за добиените резултати од теориските и емпириските истражувања. o Развива способност за независно професионално учество во специфични, научни и интердисциплинарни дискусии. o Презентира, дебатира и комуницира знаења пред стручна и нестручна јавност. o Комуницира, известува и дебатира во рамките на интердисциплинарни тимови. o Активно слуша и воспоставува емпатичка комуникација со вработените во работната организација. o Може јасно и недвосмислено да соопштува заклучоци и предлози, произлезени од истражувачкиот пристап со критичко и рационално поткрепување на истите. o Презема иницијатива да ги идентификува потребите за стекнување понатамошно знаење и учење со висок степен на независност. o Следи нови научни и прагматични достигнувања во областа на менаџментот со човечки ресурси.

6 Специфични дескриптори на квалификацијата со кои се одредуваат резултатите од учењето за студиска програма по МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ДЕЈНОСТИ (втор цклус на студии - 60 кредити) на Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, согласно со уредбата за националната рамка на високо-образовните квалификации Генералната цел на Студиската програма по МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ДЕЈНОСТИ на вториот циклус на студии на Филозофскиот факултет во Скопје е: Целта на програмата е да се стекнат комптенеции кои ќе им овозможат на постдипломците по завршувањето на студиите на работните места да обезбедат стабилни и високопродуктивни човечки ресурси преку организирање и координирање сите активности на управување со човечките ресурси од сферата на образованието и науката, јавната администрација и социјалните дејности, културата, како и да го поттикнуваат претприемништвото и развојот на човечките ресурси во организациите. Со усвојувањето на знаењата на оваа студиска програма, се очекува студентот да биде оспособен за следниве знаења, способности и вештини: Да знае да разработи и предложи стратегија и политика на човечките ресурси, Да умее да го организира и набљудува остварувањето на политиката на човечки ресурси, Да биде способен да предлага промени во пристапот на човечки ресурси, Да умее да се грижи за создавање на добри меѓучовечки односи, Да знае да воведува и применува активности на управување со човечки ресурси, како и за нивното усовршување и унапредување (за анализа на работа, за регрутирање и селекција на човечки ресурси, за оценување на човечките ресурси итн.), Да умее да ја оставрува политиката на плаќање на работната сила и на социјалното осигурување и да ги следи промените на пазарот на работна сила, Да умее да обезбеди ефикасно воведување на новопримените лица и нивна социјализација, Да биде оспособен да предложи систем на плаќање, Да умее да ги открие изворите на незадоволство и да преземе мерки за нивно надминување, Да знае како да им помага на раководителите во организацијата во решавање на прашања и проблеми поврзани со човечките ресурси, Да умее да предлага политика и програма за обука и развој на човечките ресурси и во соработка со раководителите на организациските диници да се грижи за нивната реализација, Да биде способен да осигура информирање на човечките ресурси,

7 Да има вештини за да ја организира и координира работата на секторот за човечки ресурси, Да знае да воспостави односи со организациите на вработените и да ја претставува организацијата пред синдикатот, Да биде способен да ја претставува организацијата пред органите на извршната власт задолжените за проблематиката за човечки ресурси, Да умее да се грижи за создавање услови за работа кои нема штетно да влијаат на здравјето на вработените.

8 СТУДИСКА ПРОГРАМА ПО ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ СТУДИИ ПО МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ДЕЈНОСТИ ЗА ВТОР ЦИКЛУС НА СТУДИИ

9 Студиска програма: МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ДЕЈНОСТИ Подпрограма: Менаџмент на човечки ресурси во образованието и науката Звање: магистер по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности во образованието и науката I СЕМЕСТАР р. бр КОД НАСЛОВ НА ПРЕДМЕТОТ КРЕДИТИ ЧАСОВИ 1. МЧР101З Менаџмент на човечки ресурси МЧР102З Социологија и психологија на 5 15 организациите 3. МЧР103З Избор, обука и развој на човечките ресурси МЧР104З Планирање на истражување МЧР105З Тимска работа и мотивација на 5 15 вработените 6. МЧР106З Психолошко-педагошки основи за развојот 5 15 на квалитетот во образованието и науката Вкупно 30 II СЕМЕСТАР р. бр КОД НАСЛОВ НА ПРЕДМЕТОТ КРЕДИТИ ЧАСОВИ 1. Предмет од Листа бр Предмет од Листа бр Предмет од Листа бр Изборен предмет од Листата слободни 3 3 предмети на УКИМ 5. Магистерски труд 15 Вкупно 30

10 Студиска програма: МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ДЕЈНОСТИ Подпрограма: Менаџмент во јавната администрација и социјалните дејности Звање: магистер по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности - во јавната администрација и социјалните дејности I СЕМЕСТАР р. бр КОД НАСЛОВ НА ПРЕДМЕТОТ КРЕДИТИ ЧАСОВИ 1. МЧР101З Менаџмент на човечки ресурси МЧР102З Социологија и психологија на 5 15 организациите 3. МЧР103З Избор, обука и развој на човечките ресурси МЧР104З Планирање на истражување МЧР107З Менаџирање на човечките ресурси во 5 15 јавната администрација 6. МЧР108З Социјален менаџмент и активни социјални 5 15 политики Вкупно 30 II СЕМЕСТАР р. бр КОД НАСЛОВ НА ПРЕДМЕТОТ КРЕДИТИ ЧАСОВИ 1. Предмет од Листа бр Предмет од Листа бр Предмет од Листа бр Изборен предмет од Листата слободни 3 3 предмети на УКИМ 5. Магистерски труд 15 Вкупно 30

11 Студиска програма: МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ДЕЈНОСТИ Подпрограма: Менаџмент на човечки ресурси во културата Звање: магистер по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности - во културата I СЕМЕСТАР р. бр КОД НАСЛОВ НА ПРЕДМЕТОТ КРЕДИТИ ЧАСОВИ 1. МЧР101З Менаџмент на човечки ресурси МЧР102З Социологија и психологија на 5 15 организациите 3. МЧР103З Избор, обука и развој на човечките ресурси МЧР104З Планирање на истражување МЧР109З Менаџментот и културата МЧР110З Менаџмент на културно наследство 5 15 Вкупно 30 II СЕМЕСТАР р. бр КОД НАСЛОВ НА ПРЕДМЕТОТ КРЕДИТИ ЧАСОВИ 1. Предмет од Листа бр Предмет од Листа бр Предмет од Листа бр Изборен предмет од Листата слободни 3 3 предмети на УКИМ 5. Магистерски труд 15 Вкупно 30

12 Студиска програма: МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ДЕЈНОСТИ Подпрограма: Претприемништво и развој на човечките ресурси во организациите Звање: магистер по менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности - претприемништво и развој на човечките ресурси во организациите I СЕМЕСТАР р. бр КОД НАСЛОВ НА ПРЕДМЕТОТ КРЕДИТИ ЧАСОВИ 1. МЧР101З Менаџмент на човечки ресурси МЧР102З Социологија и психологија на 5 15 организациите 3. МЧР103З Избор, обука и развој на човечките ресурси МЧР104З Планирање на истражување МЧР111З Претприемништво и иновации МЧР112З Работни односи, мотивација и социјален 5 15 дијалог Вкупно 30 II СЕМЕСТАР р. бр КОД НАСЛОВ НА ПРЕДМЕТОТ КРЕДИТИ ЧАСОВИ 1. Предмет од Листа бр Предмет од Листа бр Предмет од Листа бр Изборен предмет од Листата слободни предмети на УКИМ МЧР201З Магистерски труд 15 Вкупно 30 Листа бр. 1 р. бр КОД НАСЛОВ НА ПРЕДМЕТОТ КРЕДИТИ ЧАСОВИ 1. МЧР211И Меѓународен менаџмент на човечки 4 9 ресурси 2. МЧР212И Комуникација и водство во организациите МЧР213И Политиките на ЕУ во образованието, 4 9 науката и културата 4. МЧР214И Социјално претприемништво МЧР215И Политиките на ЕУ во социјалниот сектор и 4 9 невладините организации 6. МЧР216И Преговарачки и комуникациски вештини МЧР217И Европски политики за развој на мали и 4 9 средни претпријатија 8. МЧР218И Менаџмент на човечки ресурси во безбедносниот сектор 4 9

13 9. МЧР219И Континуирано образование МЧР220И Наградување, мобилност и кариера МЧР221И Дискурси на современата уметност МЧР222И Археолошко наследство на Македонија 4 9

14 ПРЕДМЕТНИ ПРОГРАМИ - ПРВ СЕМЕСТАР 1. Наслов на наставниот предмет Menaxment na ~ove~ki resursi 2. Код МЧР101З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар prv 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник prof.d-r Trajan Gocevski prof.d-r Mileva \urovska prof.d-r Jovan Pejkovski 9. Предуслови за запишување на предметот нема Цели на предметната програма (компетенции): Steknuvawe na soznanija za: poimot za ~ove~kite resursi, osnovnite principi na upravuvaweto na ~ove~kite resursi, planirawe na ~ove~kite resursi, izbor na kadrite, upravuvawe so kadrite, nagraduvawe, razvoj na ~ove~kite resursi. 11. Содржина на предметната програма: Postanok, istorijat i sovremeni tendencii na menaxmentot na ~ove~ki resursi Poimot za menaxment na ~ove~ki resursi Poim za strate{ki menaxment na ~ove~ki resursi Na~ini na menaxirawe (liderstvo) i odnosot kon vrabotenite Organizaciska promena (organizaciite {to u~at), komunikacija i interaktivni spsobnsti; Organizaciska kultura; Planirawe (obezbeduvawe) na resursi (analiza na pazarot na trudot i op{testvenoto okru`uvawe) Selekcija i izbor na kandidatite (regrutirawe- testirawe), politikite na trajnost (zadr`uvawe) na rabotnoto mesto, politiki i strategii na otpu{tawe na vraboteni; Ocenuvawe na performansite na vrabotenite (pratewe na individulanite rezultati i efektite od timskata rabota). Rabotnite odnosi, kolektivnite pregovori, ednakvite mo`nosti na rabotnoto mesto; Razvoj na ~ove~kite resursi (obuka, kompetencii, u~ewe, kariera) Politikite na nagraduvaweto (plati, premii, stimulacii, penzii, benficii); Zdravje, stres i bezbednost na rabotnoto mesto. 12. Методи на учење: Предавања, презентации, дискусии 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови

15 16.3 Домашно учење часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) 22. Литература 22.1 Задолжителна литература Повратна информација од студентите преку анонимни евалуациски листи Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Bogićević Biljana Menadžment ljudskih resursa Beograd Torrington Derek, Laura Hall, Stefen Taylor, 22.2 Дополнителна литература Novi Sad: Data status 2004 Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Gocevski Trajan,... Menaxment 2. \urovska Mileva Ekonomijata i kulturata Sociolo{ka revija1/ Pejkovski Jovan Socijalen razvoj D. Ristić Upravljanje razvojem FON, Beograd Grubić-Nešić Lela, Razvoj ljudskih resursa Begrad 2006

16 Предметна програма од втор циклус на судии 1. Наслов на наставниот предмет Социологија и психологија на организациите 2. Код МЧР102З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) ВТОР 6. Академска година/семестар ПРВ СЕМЕСТАР 7. Број на ЕКТС кредити 5 8. Наставник Проф.д-р Милева Ѓуровска 9. Предуслови за запишување на предметот 10. Цели на предметната програма (компетенции): проф.д-р Елисавета Сарџоска проф.д-р Михајло Поповски Стекнување на знаење за природата и функционирањето на организациите. Вештини за организациски дизајн, структурирање и анализа на работните места. Знаење за класичните и новите организациски принципи. Знаење за псохолошката динамика на групите, кохезивносат и групниот притисок. Комуницирањето и водењето во организациите. 11. Содржина на предметната програма: Историски осврт кон организациите. Поим, дефинирање и базични организациски принципи; Организации за зголемена продуктивност и интензификација на трудот (Тејлоризам, Фордизам, Тојотизам); Психолошките аспекти на организациите (Психоаналитичкиот пристап, Движењето за Меѓучовечки односи, истржување на групната динамика); Претпријатието како организација и институција (претпријатието како статична и динамична фигура). Промени и развој на организациите; Комуникација во организациите; Менаџмент и водство во органзиациите; Групна кохезија и групен пристисок, 12. Методи на учење: 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови

17 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 51 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71до 80 бода од 80 до 91 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата евалуација и самоњвалуација 22. Литература 22.1 Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Милева Ѓуровска Организациските аспекти на менаџментот на човечки ресурси Авторизирани предавња Филозофски факултет Елисавета Сарџоска Психологија на организациите Филозофски факултет Рот Никола Психологија на групата 22.2 Дополнителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Torrington Derek, Laura Hall, Stefen Taylor Menadžment ljudskih resursa Data status, Novi Sad 2004: 2. Томе Николовски Психологија на трудот Филозофски факултет Димитар Бојаџиоски Теорија на оргнизацијата Економски факултет Скопје 2003

18 1. Наслов на наставниот предмет Избор, обука и развој на човечките ресурси 2. Код МЧР103З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар прв Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф. д-р Анета Баракоска Проф. д-р Виолета Арнаудова Проф. д-р Елисавета Сарџоска 9. Предуслови за запишување на предметот 10. Цели на предметната програма (компетенции):да се добијат научни сознанја за можните начини за селекција на канддатите за организацијата, планирањето на работните места, за значењето и потребата од обука на вработените. Да се оспособат за структурирање и организирање на обуката за процена на работнот ефект. 11. Содржина на предметната програма: Утврдување на потребите на организацијата од кадри; Регрутирање на потенцијално погодни кандидати за работа; Селекција на кандидати за работа; Методи на селекција на кандидати за работа: формулари за пријава, препорака за работа, самостојна процена; тестирање: психолошки тестови и центри за процена, интрвју; Утврдување на ефикасноста на селекцијата. Планирање на работни места: Ротација на работн места; Проширување на работата; Збогатувње на работата; Атрибути на задачата; Карактерстики на работните места; Автономни работни групи; Новата технологија и планирањето на работни места. Обука: Поим, дефинирањеи значењето на обукта; Идентификување на потребите за обука; Технки за обука, Типови на обука, Избор на програма за обука, Организрање на обукат, Современи трендови-организација која учи; развој на вработените; Проценка на развојниот потенцијал; Менторство и инструктажа во процесот на развојот на кадри. Проценка на работниот ефект. Критериуми за успешна работа, Методи за проценка на перфомансата, Грешки во проценувањето. 12. Методи на учење: предавања, дискусии, дебати, работилници, самостојна работа, истражувачки активности, групна работа, индивидуална работа, изработка на практични трудови, симулирање на ситуации. 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови

19 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит Редовна посета на настава 20. Јазик на кој се изведува наставата Македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Евалуација и самоевалуација Задолжителна литература 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Bogicevic,.B Menadzment ljudskih resursa. ( ; ; ) Ekonomski fakultet, Beograd (2003) 2. Николовски, Т. Психологија на трудот (73-190; ; ; ) 3. Dessler, Gary Osnovi menadzment ljudskih resursa Филозофски факултет, Data status, Beograd Torrington,D., Hall,L., Tayler,S Дополнителна литература Menadzment ljudskih resursa. (62-82; ; ; ; ). Data status, Beograd 2004 Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Falmer,R. Noviot menaxment ( ) Skaj Agencija, Skopje 1994

20 1. Наслов на наставниот предмет Планирање на научно истражување 2. Код МЧР104З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените науки 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар прв 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник проф.д-р Наташа Ангелоска Галевска проф.д-р Весна Димитриоска проф.д-р Виолета Арнаудова 9. Предуслови за запишување на предметот Нема Цели на предметната програма (компетенции): - Познавање на различните видови истражувања и истражувачки парадигми и нивната теоретско-филозофска заснованост - Оспособеност за изработка на истражувачки проект и идентификација на одделните етапи и методолошки компоненти на истражувањето - Оспособеност за избор на адекватни истражувачки техники и инструменти за проучување на проблеми од областа на менаџментот на човечки ресурси во општествените науки - Препознавање на соодветните процедури за анализа на квантитативни и квалитативни податоци - Критички однос кон научните факти 11. Содржина на предметната програма: Научни факти и извори на податоци; Истражувачки парадигми и теоретско-филозофска заснованост; Тек и етапи на научното истражување; Критериуми за избор на проблем за истражување; Дизајнирање на квантитативни и квалитативни истражувања; Библиографија; Xипотези и варијабли; Популација и примерок; Избор на истражувачки постапки и инструменти; Мерење; Квантитативна и квалитативна анализа на податоци; Содржина и структура на извештај од истражување; Етика во истражувањата; 12. Методи на учење: Предавања, работилници со користење на интер-активни методи, предавања со примена на ИКТ, употреба на различни аудио-визуелни и дидактички медиуми за активно учење, проектна работа, истражувачки семинарски работи, есеи, библиографии со информативен и критички карактер, симулации, рефлексии, водено самостојно учење 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 часови 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови 17. Начин на оценување

21 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, квалитет на проектните задачи, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Повратна информација од студентите преку анонимни евалуациски листи Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Ангелоска- Галевска, Наташа Планирање на научното истражување Скопје:Филозофски факултет (скрипта) Лоренс Њумен, В. Општествени истражувачки методи (квантитативни и квалитативни пристапи) Скопје:Просветно дело Кожух, Б. Ангелоска Галевска, Н. Статистичка анализа на податоци Скопје:Филозофски факултет Дополнителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Alan Bryman, Social Research Methods(3e) Oxford UP Ангелоска- Галевска, Н. Квалитативни истражувања во воспитанието и образованието (стр.16-73) Битола:Киро Дандаро Yin, R.K. Studija slucaja-dizajn i metode Zagreb:Fakultet politickih znanosti 2003

22 НАСОКА (A) : МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА 1. Наслов на наставниот предмет Тимска работа и мотивација 2. Код МЧР105З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените науки 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар Прв семестар 7 Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф.д-р Лена Дамовска проф.д-р Виолета Арнаудова проф.д-р Снежана Адамческа 9. Предуслови за запишување на предметот нема Цели на предметната програма (компетенции): Кандидатите да стекнат научни и продлабочени сознанија, вештини и свест за: потребата од континуиран развој и напредување во професионалното напредување идентификација на значењето на работната позиција, професионални аспирации и можностите кои ги имаат моделите, мотивите и механизмите на професионалниот развој спецификите на учењето низ практиката како можност за професионално напредување, мотивирање и лична сатисфакција 11. Содржина на предметната програма: Што е тим? Фази во креирање на тимот. Улогите на учесниците во тимот. Ефекти на тимската работа. Примена на тимската работа во образованието предности и слабости. Иницијалното образование и училишната практика како компоненти на професионалниот развој на вработените во образованието. Развој на професионалните компетенции и квалитетот на образованието. Кариерен развој на вработените во образованието и другите општествени области. Motivacija za rabota. Teorii za motivacijata. Pottiknuva~i. Liderstvo i motivacija. Zadovolstvo od rabotata: Posledici od zadovolstvoto od rabota. Zadovolstvo od rabotata i `ivotno zadovolstvo. Одлучување: теории, пристапи и постапки во одлучувањето; Видови одлуки. Stresot i rabotata-izvori na stres. 12. Методи на учење: Предавања, работилници со користење на интер-активни методи, предавања со примена на изработени апликации, симулации, рефлексии, водено самостојно учење 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 16. Други форми на активности 16.1 Аналитички сесии и дискусии 15 часови 30 часови

23 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови од есејски тип 70 бодови 17.2 Активност и учество во дискусии 15 бодови бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Повратна информација од студентите преку анонимни евалуациски листи Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Експертски тим Национална програма за развој на образованието во РМ ( ) 2. Експертски тим Програма за професионалниот развој на училишниот кадар МОН-БРО 2004 БРО Nikoloski,T. Psihologija na trudot (стр ; ) 22.2 Дополнителна литература Р. Бр. Suzan A.W. Creating Effective Teams- A Guide for Members and Leaders 1. Димитровски,Р. Менаџмент ( ; ; ) Филозофски факултет, Скопје SAGE Publications Inc. Институт за менаџмент на знаењето, Скопје

24 1. Наслов на наставниот предмет Психолошко-педагошки основи за развој на квалитет во образованието и науката 2. Код МЧР106З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените науки 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар Прв семестар 7 Број на ЕКТС кредити 8. Наставник проф.д-р Виолета Арнаудова проф.д-р Благоја Јанаков проф.д-р Вера Стојановска 9. Предуслови за запишување на предметот нема Цели на предметната програма (компетенции): Запознавање на студентите со психолошко-педагошките основи за развој на квалитет во образованието, со меѓучовечките односи во воспитанието и образованието и со поимот квалитет во образованието. Студентите ќе бидат оспособени за: планирање и документирање на квалитетот и за управување со квалитетот на образованието, со соодветни видови на евалуација и почитување на законите, подзаконските акти и нормативи. 11. Содржина на предметната програма: Psiholoшko pedagoшki resursi na razvoj na kvalitetot vo obrazovanieto i naukata. ^ove~ki kvaliteti i mo`nosti. Razvoj na kvalitetite i kadaranostite. Psiholошki pravila, uslovi i tehniki za aktivirawe i razvoj na kvalitetite i kadarnostite. Меѓучовечки односи во воспитанието и образованието (во образованиот систем и во училиштето). Меѓучовечки односи: Теориски пристапи. Управување со училиштето. Динамички пристап кон кадарот. Социјални мотиви, перцепирање на луѓето и вредносни ориентации. Менаџмент на знаење. Poim za kvalitet vo obrazovanieto. Standardi za kvalitetot vo obrazovanieto. Osnovni principi na upravuvawe so kvalitetot. Obezbeduvawe i kontrola na kvalitetot vo obrazovanieto. Nastavnicite i kvalitetot vo obrazovanieto. Vidovi na vrednuvawa na kvalitetot na obrazovanieto. 12. Методи на учење: Предавања, работилници со користење на интер-активни методи, самостојно учење 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 16. Други форми на активности 16.1 Аналитички сесии и дискусии 15 часови 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови

25 16.3 Домашно учење 65 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови од есејски тип бодови 17.2 Активност и учество во дискусии бодови 17.3 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата Македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Повратна информација од студентите преку анонимни евалуациски листи Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Havelka,N. Uvod u psihologiju medjuljudskih odnosa u obrazovanju Centar za primenjenu psihologiju, Beograd 2. Димитровски,Р. Менаџмент ( ) Институт за менаџмент на знаењето, Скопје 3. Петковски, К., Алексова,М Дополнителна литература Р. Бр. Водење на динамично училиште БРО, Скопје Петковски, К., Алексова,М Водење на динамично училиште БРО, Скопје 2004

26 НАСОКА (Б): МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА И СОЦИЈАЛНИТЕ ДЕЈНОСТИ 1. Наслов на наставниот предмет Menaxirawe na ~ove~kite resursi vo javnata administracija 2. Код МЧР107З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар Прв 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник prof. d-r Sun~ica Dimitrijoska Prof. d-r Jovan Pejkovski Prof. d-r Elisaveta Sarxoska 9. Предуслови за запишување на предметот нема Цели на предметната програма (компетенции): Steknuvawe na nau~ni i prodlabo~eni soznanija za menaxiranje na ~ovekovi resursi, optimizirawe na principi i tehniki na menaxiraweto i nivnata mobilizacija. 11. Содржина на предметната програма: Steknuvawe na nau~ni i prodlabo~eni soznanija za menaxiranje na ~ovekovi resursi, optimizirawe na principi i tehniki na menaxiraweto i nivnata mobilizacija. 12. Методи на учење: Предавања, презентации, дискусии 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C)

27 од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Повратна информација од студентите преку анонимни евалуациски листи 22. Литература 22.1 Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Andy Bilson and Sue Ross, Social Work Menegment and Praclice London 199_ 2. David Fontana Pritich Social Skills at Work Psychological Society Stamenkova Trajkova, V. Sociajlni ve{tini - Prira~nik za interna upotreba Skopje: Filozofski Fakultet 4. Gocevski, T. Obrazoven menaxment Makedonska riznica, Kumanovo 5. Zakon za socijalna za{tita; Zakon za detska za{tita; Zakon za semejstvo Дополнителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. [uklev B. Menaxment Ekonomski fakultet, Skopje 2004

28 1. Наслов на наставниот предмет Socijalen menaxment i aktivni socijalni politiki 2. Код МЧР108З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар Прв 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Prof. d-r Trajan Gocevski Prof. d-r Jovan Pejkovski Prof. d-r Maja Gerovska - Mitev 9. Предуслови за запишување на предметот нема Цели на предметната програма (компетенции): Preku sovladuvaweto na sodr`inite od ova predmetna programa studentite ke se steknat so: sovremenite principi na menaxirawe so instituciite od socijalniot sektor,aktivnite socijalni politiki koi se menaxiraat vo dr`avata, prakti~nite i aplikativnite kapaciteti za realizirawe na aktivnite socijalni politiki I sl. 11. Содржина на предметната програма: 12. Методи на учење: Uloga I zna~ewe na meanaxmentot vo socijalniot sektor Definirawe na poimite Sovremenata uloga na menaxmentot I pretpriemni{tvoto vo socijalniot sektor Funkcii na menaxmentot Principi na menaxmentot Potrebata od sovremen menaxment vo socijalniot sektor Nivoa na menaxment Menxmenxerot I okru`uvaweto Socijalniot sektor vo uslovi na pazarna ekonomija I ulogata na menaxmentot Menaxment procesot vo socijalniot sektor: planirawe, organizacija,kontrola Koordinacija, motivirawe I sl. Aktivni socijalni politiki I nivnoto menaxirawe Iskustvata od sproveduvaweto na aktivni socijalni politiki vi EU Aktivni socijalni politiki vo R Makedonija 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови 17. Начин на оценување

29 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) 22. Литература 22.1 Задолжителна литература Повратна информација од студентите преку анонимни евалуациски листи Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Gocevski T. Socijalen menaxment I aktivni socijalni politiki Filozofski fakultet Skopje Дополнителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Pejkovski J. Socijalen Razvoj Filozofski fakultet Gerovska M. Aktivni socijalni politiki Filozofski fakultet Skopje 2011

30 НАСОКА (В) : МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО КУЛТУРАТА 1. Наслов на наставниот предмет Menaxmentot i kulturata 2. Код МЧР109З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар Прв 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник prof. d-r Antoanela Petkovska проф. д-р Иван Џепаровски проф. д-р Константин Миновски 9. Предуслови за запишување на предметот нема Цели на предметната програма (компетенции): Steknuvawe i prodlabo~uvawe na znaewata za kulturnite procesi vo sovremenoto op{testvo so posebna naglaska na nivnite odnosi i vlijanija so sferata na ekonomijata, politikata kako i na~inot na organizacijata na dejnostite i upravuvaweto so ustanovite od oblasta na kulturata. 11. Содржина на предметната програма: Sovremenite razbirawa za kulturata; novite dimenzii na procesite vo kulturata; promeni vo strukturata i dinamikata na kulturata; zna~eweto na novite fenomeni vo kulturata predizvikani od procesite vo sovremenoto op{testvo; kreativni industrii; problemi na identittetot i kulturnata politika; kulturni potrebi; modeli na kulturna politika; kulturni prava; kulturen razvoj; decentralizacija na kulturata; lokalna i nacionalna kulturna politika;; strate{ki menaxment vo i za ustanovite od oblasta na kulturata (planirawe, analiza, ~ove~ki resursi; menaxirawe na proekti od oblasta na kulturata; ekonomika na kulturata; evropaski iskustva vo menaxirawe na kulturnite dejnosti. 12. Методи на учење: Предавања, презентации, дискусии 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F)

31 од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Повратна информација од студентите преку анонимни евалуациски листи 22. Литература 22.1 Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. [e{i}-dragi~evi} Milena, Stojkovi}, Branimir Kultura Skopje, Templum Mandi, Sajmon Kulturna politika Skopje, FIOOM 3. Jenks, Chris Culture New York, Routledge 2000, Дополнителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Bek, Ulrih [to e globalizacija Skopje Tera Magika Xordan, Glen, Vedon, Kris Kulturna politika Skopje, Templum Molar, Klod Kulturni inzenjering Beograd, CLIO 4. Hartli Dzon (ed.) Kreativne industrije Beograd, CLIO

32 Предметна програма од втор циклус на судии 1. Наслов на наставниот предмет Menaxment na kulturnoto nasledstvo 2. Код МЧР110З 3. Студиска програма Menaxment na ~ove~kite resursi 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Vtor 6. Академска година/семестар ПРВ СЕМЕСТАР Број на ЕКТС кредити 5 8. Наставник Prof. d-r Dragi Mitrevski 9. Предуслови за запишување на предметот Prof. d-r Elizabeta Dimitrova 10. Цели на предметната програма (компетенции): Da se steknat soznanija za procesite na planirawe, koordinirawe, organizacija i implementacija na upravuvaweto so kulturnoto nasledstvo vo sferite na: negovata muzeolo{ka prezentacija, za{titata i prezervacijata, popularizacijata i afirmacijata, edukacijata, turizmot i dizajniraweto na nacionalnite, regionalnite i lokalnite kulturni strategii. 11. Содржина на предметната програма: Kulturno nasledstvo - institucionalen kontekst. Kulturnoto nasledstvo i strate{koto planirawe. Menaxirawe na kulturnoto nasledstvo vo javniot i privatniot sektor. Dizajnirawe na interdisciplinarni istra`uva~ki proekti za kompetentna analiza na kulturnata istorija i umetni~koto nasledstvo. Planirawe i organizacija na edukativni forumi za prou~uvawe, valorizacija i afirmacija na kulturnite monumenti, arheolo{kite lokaliteti i muzejskite eksponati preku inovativni didakti~ki pristapi i metodi. Rakovodewe na terenski istra`uva~ki proceduri i sovremeno galerisko rabotewe. Utilizacija na kulturnite resursi za razvoj na kulturniot turizam. Promocija na kulturnoto nasledstvo vo sferite na: kreativnite industrii, izdava{tvoto, umetni~kite praktiki i ekonomskiot marketing. 12. Методи на учење: Interaktivna nastava, studii na slu~aj, diskusii. 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ~asovi 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови

33 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата Македонски/angliski јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата евалуација и самоeвалуација 22. Литература 22.1 Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Feilden B., Jokilehto J., Management Guidelines for Cultural Heritage Sites Rome Harrison R., Manual of Heritage Management London Дополнителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Navrud S., Ready R. C., Valuing Cultural Heritage Applying Environmental Valuation Techniques to Historic Buildings, Monuments and Artifacts Cheltenham 2002

34 НАСОКА (Г): ПРЕТПРИЕМНИШТВО И РАЗВОЈ НА ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ 1. Наслов на наставниот предмет Претприемништво и иновации 2. Код МЧР111З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар Прв 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф. д-р Јован Пејковски Проф. д-р Владимир Давчев Проф. д-р Виолета Арнаудова 9. Предуслови за запишување на предметот Нема Цели на предметната програма (компетенции): -Познавање на процесите за создавањето или креирањето на идеи и иновации кои се важни за организацијата, нејзинот раст и развој. -Да се стекнат практични сознанија и искуства во менџирањето со иновациите, - Да се поттикнува процесот на иновирање и да се оформи предноста на организацијата врз основа на иновативноста. -Критички однос кон научните факти 11. Содржина на предметната програма: 1. Основи и видови на претприемништво и иновации 2. Процеси на иновирање, иновациони модели и претприемништво 3. Карактеристики на иновативни и претприемнички организации 4. Институционална заштита на идеите и иновациите 5. Ограничувања и бариери за иновациите и нивното надминување 6. Анализа на можностите и потенцијалите за иновирање 7. Стратегии на организациите за мотивирање кон иновации 8. Конкурентски стратегии базирани на иновации 9. Стимулирање на кадрите за иновативност и претприемништво 10. Практично претставување на иновативни можности-интерактивна вежба 12. Методи на учење: Предавања, работилници со користење на интер-активни методи, предавања со примена на ИКТ, употреба на различни аудио-визуелни и дидактички медиуми за активно учење, проектна работа, истражувачки семинарски работи, есеи, библиографии со информативен и критички карактер, симулации, рефлексии, водено самостојно учење 13. Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови

35 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 17. Начин на оценување 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 20. Јазик на кој се изведува наставата Македонски 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, квалитет на проектните задачи, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Задолжителна литература Повратна информација од студентите преку евалуациски листи Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Drucker, F.Peter: Inovacije i preduzetnistvo:praksa i principi 2. Пејковски Јован Претприемништвото и развојот 3. Фити, Т. Хаџи Василева- Марковска, М. Бејтмен,М Дополнителна литература Претприемништво, Второ издание Privredni pregled, Beograd, Екопрес Магнаскен Скопје Универзитет "Св.Кирил и Методиј" - Скопје, Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Европската Унија Програма за иновации и конкурентност на Европската Унија 2. Прописи за заштита на Европската Унија 2009

36 3. авторското право и интелектуалната сопственост

37 1. Наслов на наставниот предмет RABOTNI ODNOSI, MOTIVACIJA I SOCIJALEN DIJALOG 2. Код МЧР112З 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) Филозофски факултет 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар Прв семестар Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф д-р Јасмина Делчева- Диздаревиќ Проф. д-р Милева Ѓуровска Проф.д-р Виолета Арнаудова 9. Предуслови за запишување на предметот нема 10. Цели на предметната програма (компетенции): Стекнување сознанија за основните права од работа (вработување...), Мотивацијата за работа, синдикалните движења, институциите за социјален дијалог, европски модел на социјален дијалог (мултилевел гоувернанце). 11. Содржина на предметната програма: Осигурување, работни односи, вработување, работа, работодавец, работник, труд, невработени, работен однос, невработеност Синдикат и синдикални движења (историјат и типови на синдикални традиции), индустриска демократија и социопрофесионални односи, Социјален дијаог (институции колективни преговори и колективни договори), Европски институции на социјалниот дијалог. Мотивација за работа, Теории на мотивацијата, Поттикнувачи, Лидерство и мотивација, Задоволство од работата: Последици од задоволството од работа. Задоволство од работата и животно задоволство. 12. Методи на учење: Вербален метод (монолог и дијалог), текст метода Вкупен расположлив фонд на време 150 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 15 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 40 часови 16.3 Домашно учење 65 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода 6 (шест) (Е)

38 од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата евалуација и самоевалуација 22. Литература 22.1 Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Закон за вработување и осигурување во случај на невработеност 2. Ѓуровска, М. Социолошките аспекти на социјалниот дијалог во РМ 3. Николоски, Т. Psihologija na trudot 22.2 Дополнителна литература (стр ) Филозофски факултет, Скопје Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Ѓуровска, М. Социјалните аспекти на ЕУ интеграциите, Зборник на трудови Филозофски факултет, Скопје Haralambos M. Holborn, Sociologija Golden marketing Zagreb, Torrington,D., Hall,L., Tayler,S. Beograd ( ; ). Menadzment ljudskih resursa Beograd ( ; ) Ѓуровска, М. Социолошки аспекти на социјалниот дијалог во Република Македонија Извештај од проектот за Swiss Labour Assistence 2006

39 ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ ЗА СИТЕ НАСОКИ 1. Наслов на наставниот предмет Meѓународен менаџмент на човечки ресурси 2. Код МЧР211И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар Втор 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф. д-р Јован Пејковски Проф. д-р Трајан Гоцевски Проф. д-р Милева Ѓуровска 9. Предуслови за запишување на предметот Нема Цели на предметната програма (компетенции): Стекнување на сознанија за: меѓународните аспекти на менаџментот на човечки ресурси; мултикултурализмот и меѓународни стратегии; Селекцијата на човечки ресурси во меѓународни корпорации Планирање, обука и развој за меѓународно работење; Стратешките алијанси, нивно создавање за унапредување на глобалниот бизнис и во тој контекст на меѓународниот менаџмент на човечки ресурси. 11. Содржина на предметната програма: 1. Основи и карактеристики на глобализацијата 2. Интернационализација на бзинисот и човечките ресурси 3. Менџментот и мултинационалните корпорации (МНК) 4. Меѓународниот менаџмент (комплексност, состојби, проблеми) 5. Мултикултурализамот и меѓународни стратегии на МНК 6. Селекција на човечки ресурси за меѓународно работење 7. Стратешките цели и човечките ресурси во МНК 8. Планирање и обука на човечки ресурси за меѓународно работење 9. Организационите структури на МНК и стратешките алијанси 10. Перспективи на меѓународниот менаџмент на човечки ресури 12. Методи на учење: Предавања, работилници со користење на интер-активни методи, предавања со примена на ИКТ, употреба на различни аудио-визуелни и дидактички медиуми за активно учење, проектна работа, истражувачки семинарски работи, есеи, библиографии со информативен и критички карактер, симулации, рефлексии, водено самостојно учење 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови

40 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит Редовно посетување настава 20. Јазик на кој се изведува наставата Македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, квалитет на проектните задачи, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Повратна информација од студентите преку евалуациски листи Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Пејковски Јован Мултинационални корпорации и стратегиски алијанси 2. Пејковски Јован Меѓународен менаџмент Економски факултет Прилеп Авторизирана Скрипта Gary Dessler A Framework for Human resource management 22.2 Дополнителна литература Pearson Education International, London 2009 Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Wayne F. Cascio, Herman Aguinis Applied Psychology in Human Resource Management, Sixth Edition Pearson Education International, London 2005

41 1. Наслов на наставниот предмет Комуникација и водство во организациите 2. Код МЧР212И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) Филозофски факултет 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар втор 7. Број на ЕКТС кредити 4 8. Наставник Проф. д-р Михајло Поповски Проф. д-р Анета Баракоска Проф. д-р Вера Стојановска 9. Предуслови за запишување на предметот нема 10. Цели на предметната програма (компетенции): Студентите да се оспособат за деловна комуникација со луѓето од општествените организации и за водтсво во организациите и менаџирање со човечки ресурси. 11. Содржина на предметната програма: Комуникацијата како основа на меѓучовечките односи. Видови комуникации. Комуницирањето како менаџерска вештина и како вештина на раководење. Односи со јавноста на организациите. Водење состаноци. Поим и дефинирање на водството. Особини и квалитети на лидерите. Стилови на водство. Детерминанти на успешно лидерство. 12. Методи на учење: Предавања, презентации, дискусии, работа во парови и мали групи 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В)

42 од 91 до 100 бода 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата евалуација и самоевалуација 22. Литература 22.1 Задолжителна литература 10 (десет) (А) Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Поповски, М., Баракоска, А. и Стојанова, В Дополнителна литература Комуникација и водство во организациите (хрестоматија) Филозофски факултет, Скопје 2009 Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Петковски, К. И Јанкуловска, П. Деловно комуницирање ИРИС-Р, Битола 2. Фалмер, М.Р. Новиот менаџмент Агенција Скај, Скопје 3. Петковски, К. Водството и ефективната комуникација Киро Дандаро, Битола

43 1. Наслов на наставниот предмет Политиките на ЕУ во образованието, науката и културата 2. Код МЧР213И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општестените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар Втор 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф.д-р Зоран Велковски Prof.d-r Antoanela Petkovska Prof.d-r Suzana Miovska-Spaseva 9. Предуслови за запишување на предметот Нема Цели на предметната програма (компетенции): - Студентите ќе стекнат научни и продлабочени знаења за современите реформски тенденции и зафати во науката, образованието и културата во земјите во Европската унија. - Студентите ќе бидат оспособени за разгледување и критичка опсервација на современите тенденции во европскиот научен, образовен и културен простор. 11. Содржина на предметната програма: Општество поставено на знаење и стратегии за реализација; Образовни стратегии и наставен кадар; Европските глобални тенденции во образованието; Модели на развој на образованието во 21 век; Компетитивност и меѓународни системи на проценка на знаењето; Развојни политики и политики на образованието. 12. Методи на учење: Предавања, работилници со користење на интер-активни методи, предавања со примена на ИКТ, употреба на различни аудио-визуелни и дидактички медиуми за активно учење, истражувачки семинарски работи, есеи, библиографии со информативен и критички карактер, водено самостојно учење. 13. Вкупен расположлив фонд на време 1200 часови 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F)

44 од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Повратна информација од студентите преку анонимни евалуациски листи Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. European Commission Education & Training Европска комисија Ефикасно инвестирање во образование и обука: императив за Европа, Meinhof U. et Triandafyllidou A (Ed.) 22.2 Дополнителна литература Р. бр. European Commission 2011 Европска комисија 2003 Transcultural Europe London: Palgrave MacMillan) 2006 Автор Наслов Издавач Година 1. Европска комисија Ефикасно инвестирање во образование и обука: императив за Европа 2. Европска комисија Заедничка декларација на европските министри за образование кои се собраа во Болоња Европска комисија 2002 Европска комисија 1999 Европска комисија Лисабонска Конвенција Европска комисија 2000

45 1. Наслов на наставниот предмет Социјално претприемништво 2. Код МЧР214И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар Втор 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф. д-р Јован Пејковски Проф. д-р Милева Ѓуровска Проф. д-р Сузана Борнарова 9. Предуслови за запишување на предметот Нема Цели на предметната програма (компетенции): -Да се добијат научни и продлабочени сознанија за областите на претприемништвото, -да се осознаат специфичностите на социјалното претприемништво и неговата улога во општеството; -да се елаборираат макроекономските и социјалните аспекти на социјалното претприемништвото и на социјаните претпријатија; -да се потенцира улогата на социјалното претприемништвото во целокупниот економски, социјален и општествен развој. 11. Содржина на предметната програма: 1. Социјално претприемништво појава и домети 2. Разлики меѓу обично и социјално претприемништво 3. Социјалните претпријатија во земјите на Европа 4. Социјалните претпријатија во структурата на непрофиниот сектор 5. Области на делување на социјалните претпријатија 6. Студии на случај на социјално претприемништво 7. Стратегии на деловните цели и на социјалните цели 8. Пазарот и социјалните претприемачи 9. Државата и социјалното претприемништво 10. Конкуренцијата и социјалните претприемачи 11. Солидарна економија (поим, историјат и практики); 12. Социјалната политика во претпријатијата и на претпријатијата; 12. Методи на учење: Предавања, работилници со користење на интер-активни методи, предавања со примена на ИКТ, употреба на различни аудио-визуелни и дидактички медиуми за активно учење, проектна работа, истражувачки семинарски работи, есеи, библиографии со информативен и критички карактер, симулации, рефлексии, водено самостојно учење 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска 9 часови

46 настава 15.2 Вежби (лабораториски, аудиториски), семинари, тимска работа 20 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 30 часови 16.2 Самостојни задачи 61 часови 16.3 Домашно учење 9 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата Македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, квалитет на проектните задачи, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Повратна информација од студентите преку евалуациски листи Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Ryszard Praszkier Andrzej Nowak Social entrepreneurship Преведено е на македонски јазик 2. Пејковски Јован Претприемништвото и развојот 3. Roger L. Martin & Sally Osberg 22.2 Дополнителна литература Social Entrepreneurship: The Case for Definition Cambridge University Press Екопрес Магнаскен Скопје Leland Stanford Jr. University Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Маrija Parun Kolin, Socijalna preduzeća i Европски 2008

47 2. Nevena Petrušić uloga alternativne ekonomije u procesima evropskih integracija покрет у Србији 3.

48 1. Наслов на наставниот предмет Politikite na EU vo socijalniot sektor i nevladinite organizacii 2. Код F^R Студиска програма Menaxment na ~ovekovi resursi 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) vtor 6. Академска година/семестар ВТОР СЕМЕСТАР 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф. д-р Маја Геровска Митев Проф. д-р Сунчица Димитријоска Проф. д-р Милева Ѓуровска 9. Предуслови за запишување на предметот / Цели на предметната програма (компетенции): Da se dobijat nau~ni i prodlabo~eni soznanija za socijalnata politika na Evropskata Unija, kako i znaewa za deluvaweto na nevladinite organizacii vo EU i na nacionalno nivo. 11. Содржина на предметната програма: Prv del: 1. Istoriski razvoj na socijalnata politika na EU; 2. Legislativni osnovi; 3. Institucionalno rakovodewe; 4. Diseminacija na evropskata socijalna politika; 5.Redistributivni mehanizmi; 6.Predasocijativni instrumenti; 7.Evropski socijalen model; 8.Politika na vrabotuvawe; 9. Socijalna za{tita; 10.Politika na trudot;socijalen dijalog; Rodova ednakvost. Vtor del: 1. Pluralizacija na socijalnata za{tita vo Makedonija; 2. Zakonski ramki na NVO; 3. Podra~ja na deluvawe na NVO 4. Rabota na nevladinite organizacii so ranlivite grupi: deca, lica so hendikep, stari lica, romi, drugi etni~ki grupi i dr. 12. Методи на учење: самостојно учење 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D)

49 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Задолжителна литература 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Gerovska-Mitev, M. Socijalna politika na Evropskata Unija 2. Група на автори Na patot kon EU: Pridonesot na gra anskoto op{testvo vo kreiraweto na politikata za socijalno vklu~uvawe vo RM Дополнителна литература Филозофски Факултет 2008 МТСП 2008 Р. бр. Автор Наслов Издавач Година

50 1. Наслов на наставниот предмет Преговарачки и комуникациски вештини 2. Код МЧР216И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) Филозофски факултет 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар ВТОР СЕМЕСТАР 7. Број на ЕКТС кредити 4 8. Наставник проф. д-р Виолета Петроска Бешка, 9. Предуслови за запишување на предметот нема проф. д-р Михајло Поповски проф. д-р Николина Кениг 10. Цели на предметната програма (компетенции): Студентите да се стекнат со базични вештини кои водат кон постигнување на позитивни исходи во процесот на деловно преговарање и разрешување конфликти 11. Содржина на предметната програма: Поим за конфликт, Комуникација во конфликтна ситуација, Колаборативно преговарање, Посредување наспроти арбитрирање 12. Методи на учење: Презентации, дискусии, работа во мали групи, практични задачи 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 часа 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 51 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А)

51 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит 20. Јазик на кој се изведува наставата Македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Евалуација и самоевалуација 22. Литература 22.1 Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Виолета Петроска- Бешка 2. Ellen Raider & Susan Coleman 22.2 Дополнителна литература Конфликти: што претставуваат и како се разрешуваат Однесување во преговарањето. Превод од прирачникот Conflict Resolution: Strategies for collaborative problem solving. Филозофски факултет, Скопје Texas LEADership Center Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1.

52 1. Наслов на наставниот предмет Европски политики за развој на мали и средни претпријатија 2. Код МЧР217И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар Втор 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф. д-р Јован Пејковски Проф. д-р Трајан Гоцевски Проф. д-р Милева Ѓуровска 9. Предуслови за запишување на предметот Нема Цели на предметната програма (компетенции): - Да се добијат научни и продлабочени знаења за политиките кои се водат во одделни земји и на ниво на Европската унија за создавање, раст, развој и финансирање на малите и средни претпријатија, - да се разбере политиката на конкуренција и индустриската политика на ЕУ, - улогата на човечкиот капитал во работењето на МСП и -можностите оспособување на кадрите за електронскиот бизнис во МСП. 11. Содржина на предметната програма: 1. Европската унија - единствени и/или одделни политики 2. Институционални и системски основи за мали и среднипретпријатија (МСП) 3. Индустриска политика на ЕУ и поттикнување на МСП 4. Политика на конкуренција во ЕУ 5. Европска повелба за МСП 6. Политики на креирање и поддршка на МСП 7. Извори и можности за финансирање на МСП 8. Менаџирање во МСП 9. Кадрите, претприемништвото и МСП 10. Е-бизнисот, кадрите и МСП 12. Методи на учење: Предавања, работилници со користење на интер-активни методи, предавања со примена на ИКТ, употреба на различни аудио-визуелни и дидактички медиуми за активно учење, проектна работа, истражувачки семинарски работи, есеи, библиографии со информативен и критички карактер, симулации, рефлексии, водено самостојно учење 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови

53 17. Начин на оценување 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит Редовно посетување настава 20. Јазик на кој се изведува наставата Македонски 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, квалитет на проектните задачи, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Задолжителна литература Повратна информација од студентите преку евалуациски листи Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Комисија на Европската унија 2. Official Journal of the European Union C 83/1 3. Генерален Директорат за претријатија и индустрија 22.2 Дополнителна литература Европска повелба за мали и средни претпријатија Договорт од Лисабон (на македонски) Правила за конкуренција и правила што се однесуваат на претпријатијата Малите бизниси се нашиот приоритет Европа е добра за МСП, МСП се добри за Европа ЕУ Konrad- Adenauer- Stiftung во Република Македонија Европска Комисија Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Пејковски Јован Претприемништвото и Екопрес 1998

54 развојот Магнаскен Скопје 2. Фити, Т. Хаџи Василева- Марковска, М. Бејтмен,М. Претприемништво, Второ издание Универзитет "Св.Кирил и Методиј" - Скопје, European Commission European SMEs under Pressure Annual report on ЕU small and medium - sized enterprises 2009 Directorate General for Enterprise and Industry 2010

55 Предметна програма од втор циклус на судии 1. Наслов на наставниот предмет Менаџирање на човечки ресурси во безбедносниот сектор 2. Код МЧР218И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар 2013/ втор 7. Број на ЕКТС кредити 4 8. Наставник проф.д-р Марина Митревска 9. Предуслови за запишување на предметот проф.д-р Трајан Гоцевски проф.д-р Зоран Нацев 10. Цели на предметната програма (компетенции): Целта е преку теориска рамка студентите да се стекнат со напредни знаења за менаџирање на човечки ресурси во безбедносниот сектор. Студентите ќе се стекнат и со научни и продлабочени сознанија за потребата од менацирање на човечки ресурси во безбедносниот и одбранбениот сектор. 11. Содржина на предметната програма: Современи тенденции на менаџментот на човекови ресурси во безбедносниот и одбранбениот сектор; Теориска рамка за менаџмент на човекови ресурси во безбедносниот сектор (начин на менаџирање, организациска култура, комуникација и интерактивни способности); Планирање на човечки ресурси во безбедносиот сектор (селекција и избор на кадри, политика на трајност (задржување) на работно место во сите подсистеми на безбедносниот сектор, политики и стратегтии на отпуштање на вработените; Развој на човечки ресурси во одбраната (обука, компетенции, учење, кариера); Политиките на наградување во безбедносниот сектор (плати, стимулации, бенефиции); 12. Методи на учење: 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови

56 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата евалуација и самоевалуација 22. Литература 22.1 Задолжителна литература 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Bogičevic B. Menažment ljudskih resursa, Ekonomski fakultet, Beograd Дополнителна литература 2003 Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Марина Митревска Цивилна одбрана Цивилона одбрана

57 1. Наслов на наставниот предмет Континуирано образование 2. Код МЧР219И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општестените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар Втор 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник Проф.д-р Зоран Велковски Prof.d-r Наташа Ангелоска Галевска Prof.d-r Zoran Matevski 9. Предуслови за запишување на предметот Нема Цели на предметната програма (компетенции): - Студентите ќе стекнат научни и продлабочени знаења за основните теориски постулати и концепции за доживотното учење. - Студентите ќе бидат оспособени за разгледување и критичка опсервација на современите тенденции во сферата на доживотното учење. - Стекнатите компетенции ќе им овозможат пристап до продлабочени андрагошки студии и влез во андрагошката практика. 11. Содржина на предметната програма: Општествено-економска и политичка заснованост на континуираното образование; Развојот на идејата за континуираното образование; Концептот на доживотно учење; Концептот на доживотно учење во Република Македонија; Клучни компетенции за доживотно учење; Легислатива; Преглед на барања за учење; Градење на партнерства; Обезбедување на ресурси; Олеснување на пристапот до можности за учење; Култура за учење; Подобрување на квалитетот; Стратегии за доживотно учење во Европа; Европски програми за доживотно учење. 12. Методи на учење: Предавања, работилници со користење на интер-активни методи, предавања со примена на ИКТ, употреба на различни аудио-визуелни и дидактички медиуми за активно учење, истражувачки семинарски работи, есеи, библиографии со информативен и критички карактер, водено самостојно учење. 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 часови 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови

58 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата Македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Анализа и следење на постигањата на студентите (резултат на тест, мотивација, тимска работа, активност,самостојност, критичност, итн) Повратна информација од студентите преку анонимни евалуациски листи Задолжителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Велковски, Зоран Lacrimae Mundi ПЗМ, Скопје Комисија на европската унија Меморандумот за доживотно учење Комисија на европската унија, Брисел Дополнителна литература Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Совет на Европа Резолуцијата за доживотно учење Совет на Европа Комисија на европската унија Примена на стратегиите за доживотно учење во Европа Комисија на европската унија, Брисел 2003

59 1. Наслов на наставниот предмет Nagraduvawe, mobilnost i kariera 2. Код МЧР220И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар 2 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник prof d-r Elisaveta Sarxoska prof. d-r Jovan Pejkovski prof. d-r Mileva \urovska 9. Предуслови за запишување на предметот Цели на предметната програма (компетенции): Steknuvawe na soznanija za: vrednuvawe na rezуltatite od rabota, sistemite na nagraduvawe, odreduvawe na cenata na trudot, fluktuacijata na rabotnata sila, razvojot na karierata, sozdavawe na uslovi za ednаkavi mo`nosti, za planiraweto, izborot i razvojot na karierata, novite sfa}awa za karierata i nivna primena vo praktikata. 11. Содржина на предметната програма: Faktori koi go determiniraat nagraduvaweto; Trendovi vo nagraduvaweto Definicii za kariera i sistemi na kariera; Planiraweto, izborot i razvojot na karierata; Celite na karierata; Poim i tipovi psiholo{ki dogovor; Self-menaxment na karierata; Organizaciska poddr{ka vo upravuvaweto na karierata. Ostvaruvawe na principot na ramnopravnost vo organиzaciite (so ogled na polovata pripadnost, etni~kata pripadnost, vozrasta, bra~niot status); Vertikalnata mobilnost vo organizaciite (interen pazar na trudot); Fluktuacija na rabotnata sila; Individualnite i op{testvenite aspekti na karierite; Karakteristikite na karierite kaj `enite; Rabotata i semеjstvoto; 12. Методи на учење: 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови

60 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски 21. Метод на следење на квалитетот на наставата Задолжителна литература од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Torrington, D., Hall, L., Taylor, S. Menadžment ljudskih resursa ( str.) 2. Николоски, Т. Психологија на трудот ( ) 3. Bogićević, B. Menadžment ljudskih resursa ( ) 4. Ѓуровска Милева Авторизирани предавања по кариера и мобилност 22.2 Дополнителна литература Novi Sad: Data status Скопје: Универзитет Св. Кирил и Методиј Филозофски факултет. Beograd: Ekonomski fakultet Скопје 2011 Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Ѓуровска Милева Социологија на женскиот труд Скопје:Филозофски факултет 2. Granoveter, M. Le marche autrement Paris:Descle de Brouwer 3. Бојаџиоски, Д., Ефтимов, Љ. Менаџмент на човечките ресурси Скопје:Економски факултет

61 1. Наслов на наставниот предмет Дискурси на современата уметност 2. Код МЧР221И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) втор 6. Академска година/семестар vtor 7. Број на ЕКТС кредити 8. Наставник prof. d-r Ivan Xeparovski prof. d-r Antoanela Petkovska 9. Предуслови за запишување на предметот нема Цели на предметната програма (компетенции): Steknuvawe na znaewa i ve{tini za prepoznavaweto i probrazuvaweto na novite funkcii na umetnosta vo sovremenoto op{testvo osobeno sogledani niz slo`enosta na odnosot pome u ovie dva fenomeni. 11. Содржина на предметната програма: Sovremeni sfa}awa i teorii za umetnosta od domenot na estetikata i sociologijata na umetnosta; novata pozicija i desakralizacijata na umetnosta vo sovremeniot svet; sociokulturnite и естетичките fenomeni i procesi na sovremieto; umetnosta во recentnite op{testveni procesi; noviot pazar na umetni~ki dela; marketingot i menaxmentot vo umetnosta; novi vidovi na umetni~ki institucii i promena na ulogite na tradicionalnite institucii na umetnosta; nova publika i novi potrebi; sovremeni formi na edukacija vo i za umetnosta; mediumite i umetnosta; novite tehnologii i umetnosta; родови аспекти на современата уметност. 12. Методи на учење: Предавања, презентации, дискусии 13. Вкупен расположлив фонд на време 120 ЧАСА 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода од 71 до 80 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D) 8 (осум) (C)

62 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата 22. Литература 22.1 Задолжителна литература евалуација и самоевалуација 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Ross, S. (ed.) Art and Its Significance: An Anthology of Aesthetic Theory New York: SUNY Hauser, Arnold Sociologija umjetnosti, I i II 22.2 Дополнителна литература Zagreb: Skolska knjiga 1986 Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Wolff, Janet, Hermeneutic Philosophy and the Sociology of Art 2. - Duncan, Carol The Aesthetics of Power 3. Heilbrun James and Gray, M. Charls The Economics of Art and Culture 4. Belting, Hans Krajot na istorijata na umetnosta London: Routldge&Kegan Paul Cambridge: Cambridge University Press Cambridge: Cambridge university Press Skopje: Kultura Alexander, Victoria Sociology of the Arts Oxford: Wiley - Blackwell 2003

63 Предметна програма од втор циклус на судии 1. Наслов на наставниот предмет Археолошко наследство на Македонија 2. Код МЧР222И 3. Студиска програма Менаџмент на човечки ресурси во општествените дејности 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ 5. Степен (прв, втор, трет) Втор 6. Академска година/семестар ВТОР СЕМЕСТАР 7. Број на ЕКТС кредити 4 8. Наставник проф. д-р Драги Митревски 9. Предуслови за запишување на предметот доц. д-р Мартан Јованов 10. Цели на предметната програма (компетенции):да се добијат научни сознанија за достигањата на археологијата во Македонија и белезите на археолошкото наследство, како праисториско, античко и средновековно наследство. 11. Содржина на предметната програма: Вредностите на праисториските култури во Македонија, степен на нивна истраженост и отворени прашања и насоки за идни истражувања.досегашни сознанија за античките и средновековни културни остататоци и наогалишта во Македонија, со посебен акцент на големите градски, административни и религиски центри. 12. Методи на учење: Предавања, вежби, теренска настава 13. Вкупен расположлив фонд на време 14. Распределба на расположивото време 15. Форми на наставните активности 15.1 Предавања теоретска настава 9 часови 16. Други форми на активности 16.1 Проектни задачи 20 часови 16.2 Самостојни задачи 30 часови 16.3 Домашно учење 61 часови 17. Начин на оценување 17.1 Тестови 70 бодови 17.2 Семинарска работа / проект (презентација: писмена и усна) 15 бодови 17.3 Активност и учество 15 бодови 18. Критериуми за оценување (бодови / оценка) до 50 бода 5 (пет) (F) од 51 до 60 бода од 61 до 70 бода 6 (шест) (Е) 7 (седум) (D)

64 од 71 до 80 бода од 81 до 90 бода од 91 до 100 бода 19. Услов за потпис и полагање на завршен испит редовна посета на наставата 20. Јазик на кој се изведува наставата македонски јазик 21. Метод на следење на квалитетот на наставата евалуација и самоњвалуација 22. Литература 22.1 Задолжителна литература 8 (осум) (C) 9 (девет) (В) 10 (десет) (А) Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Група автори Историја на Македонија УКН-Скопје Група автори Мак.култ. наследство Археол. локалитети 3. Митревски Д. Протоисториски заедници во Македонија 22.2 Дополнителна литература Мин.за култура на Р..М. РЗЗСК- Скопје Р. бр. Автор Наслов Издавач Година 1. Битрaкова- Грозданова В. Споменици од хеленистичкиот период во Македонија 2. Микулчик И. Средновековни градови тврдини во Македонија 3. Манева Е. Средновековен накит од Македонија Фил.Фак.- Скопје Мак. Цивил.Скопје Фил. Фак. Скопје

65 РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ СКОПЈЕ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ У П А Т С Т В О за условите, критериумите и правилата за студирање на прв и втор циклус универзитетски студии на Филозофскиот факултет Скопје I. ОРГАНИЗАЦИЈА И ВРЕМЕНСКИ РАСПОРЕД НА СТУДИИТЕ ОД I И II ЦИКЛУС НА СТУДИИ Вкупниот број на часови предавања и вежби неделно за I (прв) циклус на студии изнесува најмногу 30 часа. Наставната ангажираност во текот на учебната година изнесува вкупно 30 недели, по 15 недели во секој семестар. Наставните обврски за секој предмет се состојат од: предавања, аудиториски и лабораториски вежби, изработка на семинарски работи, елаборати, проекти, изработка на домашни работи, клиничка практика, студентска стручна практика, теренска настава, консултации и испити, во обем утврден со предметната програма. Сите наставни обврски за секој предмет треба да бидат објавени 2 (две) недели пред почетокот на уписот на семестарот. При тоа треба да бидат објавени условите за добивање на правото за полагање (право на потпис од предметот) и реализација на проверката на знаење на предметот. Координатор на ЕКТС Координаторот за ЕКТС на секој Институт има должност да ги информира студентите за листата на изборни предмети од наредниот семестар 20 (дваесет) дена пред завршувањето на тековниот семестар. Координаторот треба да ги координира информативните средби на предметните наставници со студентите со цел претставување на изборните предметни програми. Координаторот треба навремено да ги информира студентите за нивните должности од административен карактер (навремено запишување и заверување на семестрите, роковите за пријавување на испитите, можности за студентска мобилност и друго). Координаторот во консултација со Раководителот на Институтот треба

66 редовно и навремено да доставува и ажурира значајни информации за студентите до web администраторот на факултетот. II. НАПРЕДУВАЊЕ НА СТУДЕНТОТ Студентите напредуваат во студиите преку исполнување на обврските предвидени со студиската и предметните програми и полагање на испити од предвидените предмети/модули. Запишување семестар Студентот запишува нареден зимски/летен семестар, доколку ги исполнил обврските предвидени со студиската програма. Темпото на студирање го одредува самиот студент, односно од темпото на завршување на обврските предвидени со предметните, односно студиските програми зависи времетраењето на студирањето на студентот. При запишувањето на семестарот, студентот најпрво ги запишува неположените задолжителни и изборни предмети од соодветниот (летен/зимски) семестар, а потоа задолжителните предмети од тековниот семестар и на крај, изборните предмети од тековниот семестар, но на тој начин што неговите вкупни студиски обврски во еден семестар не го надминуваат предвидениот број на ЕКТС-кредити и тоа: - Трет семестар: студентот најпрво ги запишува заостанатите неположени предмети од I семестар (доколку има такви), потоа ги запишува задолжителните предмети од тековниот семестар и на крајот изборните предмети од тековниот (III-трет) семестар. Збирот на бројот на кредитите од запишаните предмети во семестарот не смее да изнесува повеќе од Четврт семестар: студентот најпрво ги запишува заостанатите неположени предмети од II семестар (доколку има такви), потоа ги запишува задолжителните предмети од тековниот (IV-четврти) семестар и на крајот изборните предмети од тековниот семестар. Збирот на бројот на кредитите од запишаните предмети во семестарот не смее да изнесува повеќе од Петти семестар: студентот најпрво ги запишува заостанатите неположени предмети од I и III семестар (доколку има такви), потоа ги запишува задолжителните предмети од тековниот (V-петти) семестар и на крајот изборните предмети од тековниот семестар. Збирот на бројот на кредитите од запишаните предмети во семестарот не смее да изнесува повеќе од Шести семестар: студентот најпрво ги запишува заостанатите неположени предмети од II и IV семестар (доколку има такви), потоа ги запишува задолжителните предмети од тековниот (VI-шести) семестар и на крајот изборните предмети од тековниот семестар. Збирот на

67 бројот на кредитите од запишаните предмети во семестарот не смее да изнесува повеќе од Седми семестар: студентот најпрво ги запишува заостанатите неположени предмети од I, III и V семестар (доколку има такви), потоа ги запишува задолжителните предмети од тековниот (VII-седми) семестар и на крајот изборните предмети од тековниот семестар. Збирот на бројот на кредитите од запишаните предмети во семестарот не смее да изнесува повеќе од Осми семестар: студентот најпрво ги запишува заостанатите неположени предмети од II, IV и VI семестар (доколку има такви), потоа ги запишува задолжителните предмети од тековниот (VIII-осми) семестар и на крајот изборните предмети од тековниот семестар. Збирот на бројот на кредитите од запишаните предмети во семестарот не смее да изнесува повеќе од 35. Предметите кои се нудат како изборни во соодветниот семестар Факултетот ќе ги објави во електронска форма на web страната на Факултеттот, 2 седмици пред почетокот на семестарот. При повторно запишување на неположен изборен предмет, студентот има право да го замени изборниот предмет со друг изборен предмет од понудените изборни предмети во соодветниот семестар. Студентот во еден семестар може да запише најмалку 21 кредит, а најмногу 35 ЕКТС кредити. На особено успешните студенти (со просечен успех поголем од 8,5) може да им се дозволи да запишат до 40 ЕКТС кредити во семестар и тоа: прво ги запишува 30-те предвидени кредити од семестарот кој го запишува, а потоа уште максимум 10 кредити од наредниот соодветен (зимски или летен) семестар. Молбата за запишување на поголем број кредити се доставува до студентската служба на факултетот и се одобрува од продеканот за настава. Студентот од втор циклус на студии на едногодишна студиска програма (II семестри/60 кредити) запишува и наредни семестри доколку по завршувањето на вториот семестар и полагање на испитите од предметите во предвидените испитни сесии има заостанати/неположени предмети. Студентот од втор циклус на студии на двегодишна студиска програма (IV семестри/120 кредити) запишува нареден семестар по следниот редослед: - Трет семестар: студентот најпрво ги запишува заостанатите неположени предмети од I семестар, потоа ги запишува задолжителните предмети од тековниот семестар и на крајот изборните предмети од тековниот (III-трет) семестар. Збирот на бројот на кредитите од запишаните предмети во семестарот не смее да изнесува повеќе од Четврт семестар: студентот најпрво ги запишува заостанатите неположени предмети од II семестар, потоа ги запишува

68 задолжителните предмети од тековниот (IV-четврти) семестар и на крајот изборните предмети од тековниот семестар. Збирот на бројот на кредитите од запишаните предмети во семестарот не смее да изнесува повеќе од 35. Студентот запишува и наредни семестри доколку по завршувањето на четвртиот семестар и полагање на испитите од предметите во предвидените испитни сесии има заостанати/неположени предмети. Студентот е должен да го запише семестарот по електронски пат и да поднесе писмена пријава во службата за студентски прашања во роковите предвидени за запишување на семестар. Запишувањето на предметните програми во следен семестар се врши во период од 2 седмици пред почетокот на семестарот и не смее да трае повеќе од 15 дена од почетокот на семестарот. Датумите за роковите за запишување на нов семестар факултетот има обврска да ги објави најдоцна 3 седмици пред почетокот на семестарот. Студентот кој не го запишал семестарот во предвидениот рок, тоа може да го стори под одредени услови кои ќе бидат пропишани од Наставно-научниот совет, но, не подоцна од три недели од почетокот на семестарот. Во исклучителни ситуации студент може да запише семестар и подоцна од овој рок. Одлука за запишување на барање на студентот врз основа на приложената документација носи Продеканот за настава. Заверување на семестар Студентот заверува семестар со потписи од наставниците, со што се потврдува неговото исполнување на предвидените обврски со предметната програма. Студентот кој не ги извршил обврските пропишани со студиската програма од поединечен предмет, не може да пристапи на испит од тој предмет се додека не ги исполни истите. Губење на статус на студент во државна квота Студент запишан со партиципација на трошоците за студирање, го губи статусот на студент запишан во државна квота и ги продолжува студиите со поднесување на трошоците за студирање (кофинансирање) ако: - еден предмет запишува по трет пат; - неположил најмалку 50% од запишаните кредити во одреден семестар до почетокот на наредниот соодветен семестар (зимски, односно летен).

69 Продолжување на студии Студентите од прв циклус на студии имаат право да ги завршат започнатите студии според условите и студиската програма на која се запишале, најдолго во времето што е двапати подолго од пропишаното трање на студиите. Доколку по истекот на рокот од претходниот став студентот не ги заврши студиите, со Одлука која ја донесува Деканатската управа на Факултетот се утврдуваат дополнителните услови и рокот за кој студентот може да ги заврши студиите. Доколку по истекот на рокот настане измена на студиската програма, студентот може да ги продолжи студии по изменетата студиска програма врз основа на Одлука која ја донесува Деканатската управа на Факултетот. Студентите од втор циклус на студии имаат право да ги завршат започнатите студии според условите и студиската програма на која се запишале, најдолго во времето што е двапати подолго од пропишаното траeње на студиите. Доколку по истекот на рокот од претходниот став студентот не ги заврши студиите, со Одлука која ја донесува Факултетот врз основа на предходно дадено мислење од страна на Наставно научниот колегиум на студиската програма, се утврдуваат дополнителните услови и рокот за кој студентот може да ги заврши студиите. Доколку по истекот на рокот настане измена на студиската програма, студентот може да ги продолжи студии по изменетата студиска програма врз основа на Одлука која ја донесува Деканот на Факултетот. Испити Студентот има право да ги полага предметите во рамките на есенскиот, зимскиот и летниот испитен рок. Периодот и траењето на сесиите се определуваат со Академски календар за активностите и неработни денови на Филозофскиот факултет, за секоја учебна година. За секој предмет во еден испитен рок се организираат два термина за полагање, а студентот одлучува на кој од термините ќе се пријави и полага. Распоредот на испитите е задолжителен за студентите и за предметните наставници и соработници. Во исклучителни ситуации за одредени предмети може да се организира дополнителен термин за полагање. Одлука за организирање на дополнителен термин носи Деканатската управа на барање на студентите. Распоредот на колоквиумите мора да биде објавен најдоцна еден месец пред нивното одржување. Периодот и времетраењето на колоквиумските недели во текот на

70 семестарот се определуваат со Академски календар за активностите и неработни денови на Филозофскиот факултет. Кога испитот се состои од устен дел, завршниот резултат наставникот го соопштува веднаш по одржаниот јавен испит. Во текот на полагањето на усниот испит студентот не смее да е сам со наставникот, туку задолжително е присуство на најмалку уште едно лице, студент, професор или соработник. Резултатите од испити кои се полагаат по писмен пат се објавуваат најдоцна во рок од 7 (седум) дена. Пријавување на испити Студентите на Филозофскиот факултет ги пријавуваат испитите по предметите кои ги запишале во соодветниот семестар и тоа без разлика дали испитите ги положиле со континуирано оценување или се полагале на завршен испит. Пријавувањето на испитите е електронско, преку системот за електронско водење на студентот (Iknow: iknow@ukim.edu.mk). Само студентите кои ги пријавиле испитите ќе можат истите и да ги полагаат, односно да добијат оценка за положените испите со континуирано оценување, а за што треба до предметниот наставник да достават уредно потполнета пријава за испит (формулар). Проверка на знаењето Испитот по еден наставен предмет може да се полага најмногу три пати, од кои третиот пат по барање на студентот, испитот се изведува пред комисија составена од три члена од наставници од исто или сродно наставно-научно подрачје, а предметниот наставник не е член на оваа комисија. Комисијата ја формира деканот со решение. Доколку студентот не го положи испитот, предметот повторно го запишува во наредниот-соодветен семестар. Испитот по еден наставен предмет може да се полага само во текот на една година по завршувањето на слушањето на предметот. Доколку по истекот на тој рок студентот не го полагал или не го положил испитот, должен е предметот да го презапише. Кога предметот е изборен студентот има право да го презапише истиот или да запише друг изборен предмет. Наставникот, или соработникот, е должен да ја провери присутноста и идентитетот на студентот за време на писмениот испит. Идентитетот се докажува со индекс, студентска легитимација или со друг идентификационен документ со фотографија (лична карта или пасош). Во случај ако при проверката на идентитетот се покаже дека наместо кандидатот испитот го полага друга личност, против сторителите се поведува дисциплинска постапкa согласно Законот за високо образование и актите на Универзитетот.

71 Приговор поради оценка од проверка на знаењето Студентот, во рок од 24 часа од објавувањето на резултатите од завршното оценување, може да поднесе приговор до деканот за преиспитување на оценката по даден предмет или ако смета дека испитот не е спроведен во согласност со законот и актите на Универзитетот и на единицата. Ако Деканот утврди дека се исполнети условите од став 1 на овој член, наставникот во рок од 24 часа ќе ја преиспита оценката од завршното оценување. Ако наставникот не ја преиспита или потврди оценката што ја утврдил во предвидениот рок, студентот испитот го полага пред тричлена комисија составена од наставници од исто или сродно наставно-научно подрачје. Комисијата ја формира деканот. Испитот пред комисија се спроведува во наредните 24 часа, наредниот работен ден, сметано од денот на добивање на известувањето за преиспитувањето на оценката. Наставникот кај кого полагал студентот не е член на комисијата. По барање на студентот му се овозможува да го повтори завршното оценување за повисока завршна оценка по наставен предмет во период од најмногу четири месеца од полагањето. Барањето од став 3 студентот го доставува во студентската служба која проверува дали се исполнети условите за повторно полагање согласно претходните ставови и му се одобрува или не повторното полагање. Ако се одобри повторно полагање, Студентската служба ја поништува претходно добиената оценка на студентот. Оценката добиена на повтореното завршно оценување е конечна и студентот нема право да го повтори завршното оценување. III. ЗАВРШУВАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО Завршување на студиите Студиите од прв циклус на студии се завршуваат со положување на сите испити предвидени со студиската програма и завршен испит што се состои од изработка и одбрана на дипломски труд со што се стекнуваат 240 кредити. Дипломската работа е завршен испит и има рамноправен третман како и другите предмети предвидени со студиската програма. Студентот треба да го положи дипломскиот испит до крајот на семестарот кој следи по полагањето на последните испити. Ако не го положи во предвидениот рок, тогаш треба повторно да го запише во наредниот семестар. Постапката за запишување, пријавување и одбрана на дипломска работа е регулирана со посебно упатство, објавено на веб страницата на Филозофскиот факултет. Студентот што завршил прв циклус на студии во траење од 8 семестри добива уверение за положени испити и диплома со која се потврдува дека

72 завршил соодветна студиска програма од прв циклус на студии и се стекнал со назив определен со студиската програма. Студиите од втор циклус на студии се завршуваат со положување на сите испити предвидени со студиската програма и завршен испит што се состои од изработка и одбрана на магистерски труд со што се стекнуваат 60, односно 120 кредити. Пријавата за изработување на стручниот, односно магистерскиот труд се поднесува до наставно-научниот колегиум на студиската програма во рок од 6 (шест) месеци по положувањето на предвидените испити. По истекот на тој рок на барање на студентот, Деканот носи поединечно решение за продолжување на истиот. Специјалистичкиот односно магистерски труд е самостојна стручна работа со која се систематизираат постојните знаења и се придонесува за решавање на проблеми од практиката. Постапката за пријава, оценка и одбрана на стручен, односно магистерски труд се изведува согласно членовите: 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232 и 233 од Статутот на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје и членовите 47 и 47-а од Правилникот за условите, критериумите и правилата за запишување и студирање на прв и втор циклус универзитетски студии (Универзитетски гласник бр. 254 од 12 септември 2013 годна). Студентот што завршил втор циклус на студии во траење од 2 односно 4 семестри добива уверение за положени испити и диплома со која се потврдува дека завршил соодветна студиска програма од втор циклус на студии и се стекнал со назив определен со студиската програма. IV. ПРЕМИН ОД ЕДНИ НА ДРУГИ СТУДИИ Во текот на студиите, студентот може да премине од една на друга студиска програма на Филозофскиот факултет во Скоје каде е запишан, како и на студиска програма на друг факултет, под услови утврдени со студиската програма на која се преминува, односно со правилата за студирање на факултетот. Премин од други високообразовни установи Студенти од студиски програми од други високообразовни установи од земјата и од странство, можат да преминат на студиски програми на Филозофскиот факултет во Скопје, под услови утврдени со студиската програма на која се преминува, односно со правилата за студирање на факултетот, ако постои совпаѓање на студиските програми за стекнување на стручниот, односно академскиот назив утврден во студиската програма на која се преминува.

73 На студентот кој бара преминување може да му се утврдат дополнителни обврски за надминување на разликите во студиските програми, односно да ги исполни обврските по предметите и положи испитите за да може да продолжи со студиите. Преминувањето може да се дозволи доколку студентот на Филозофскиот факултет во Скопје треба да реализира најмалку 60% од предвидените кредити од студиската програма. Во спротивно, доколку студентот е согласен, е должен да презапише и веќе признаени или дополнителни предмети. Комисиите за еквиваленции фомирани за оваа намена утврдуваат листа на еквивалентни предмети за премин од една во друга студиска програма во рамките на Факултетот. Најдоцна еден месец по донесувањето на нова наставна програма, Наставно-научниот совет е должен да донесе правила за еквиваленција на предметите од новата наставна програма со предметите од претходните и еквиваленција меѓу новите наставни програми, ако се донесуваат паралелно повеќе наставни програми. Покрај другите услови, студентот кој сака да премине од една на друга единица/студиска програма треба да ги исполнува и следниве услови: 1. да ги исполнува другите услови за редовен упис во нареден семестар на матичниот факултет; 2. да има решение од надлежен орган во Република Македонија за признавање на стекнати високообразовни квалификации во странство (за студенти од странство) со еквиваленција за оценките; 3. да знае македонски јазик (за странски државјани). Студент од друг Факултет или Универзитет може да премине на студиска програма на Филозофскиот факултет, согласно со условите што ги пропишува Универзитетот. Барањата за премин од една на друга студиска програма, за студенти кои доаѓаат од друг Факултет на УКИМ или од друг Универзитет ќе ги разгледуваат и одобруваат Комисиите за еквиваленции. Преминувањето на студентот од една на друга студиска програма во рамките на еден Институт, во рамките на Факултетот, од друг факултет во рамките на УКИМ или од друг универзитет се врши пред почетокот на уписот на нова академска година. По исклучок, Комисијата за еквиваленција може да донесе одлука за преминување при уписот на летниот семестар. Студент кој преминува од една на друга студиска програма на прв и втор циклус во рамките на УКИМ или друг Универзитет на Филозофски факултет запишува семестар во зависност од признаените предмети. Врз основа на предлогот на Координаторот за ЕКТС на факултетот или

74 Продеканот за настава за преминување на студиската програма каде што сака да се запише студентот, Деканот донесува решение за префрлување и признавање на испитите. Признавање на кредити од вонкурикуларни активности на студентот На студентот може да му се признаат и кредити од посетувани вонкурикуларни курсеви и семинари организирани од страна на Факултетот или други високообразовни институции. Решение за признавање на кредити од вакви курсеви донесува Комисијата за еквиваленции. Максималниот број на кредити што еден студент може да ги освои по овој основ се 5. Комисијата за еквиваленции донесува Решение за признавање на кредити од курсеви што еден студент ги има слушано на друг Универзитет преку размени кои се во склоп на меѓународни размени на студенти во рамки на проекти во кои учествува Факултетот/Универзитетот или има склучено договори Факултетот односно Универзитетот, а за кои не постојат еквиваленти на Факултетот. Паралелно студирање Студентот има право на паралелно студирање на две студиски програми (од ист циклус на студии) на Филозофскиот факултет или на друга високообразовна институција. Начинот на запишување за паралелно студирање на Филозофскиот факултет е утврден со Одлука донесена од Деканатската управа на Филозофскиот факултет. Оваа Упатство важи за студентите од I и II циклус на студии кои првпат се запишани во I (прв) семестар, учебната 2013/2014 година и понатаму. Д Е К А Н на Филозофски факултет Проф. д-р Горан Ајдински, с.р.

75 ПОСТАПКА за пријавување, оценка и одбрана на магистерски труд Пријавување на магистерски труд По положувањето на предвидените испити, студентот доставува пријава, односно барање за одобрување на тема за изработка на магистерски труд. Барањето се доставува во Одделението за втор и трет циклус на студии заедно со предлог на ментор, изработениот елаборат (пријава за магистерски труд) во два примероци и во електронска форма. Заедно со барањето се доставува и индексот за да се отвори досието на студентот. Пријавата за магистерски труд содржи: наслов на темата, образложение за научната и стручната оправданост на темата, план за работа и преглед на литературата. Насловот на темата на магистерскиот труд во пријавата на студентот задолжително се пишува на македонски и на англиски јазик. Насловот на темата се определува во рамките на научната област на која се изведуваат магистерските студии. По претходно дадено позитивно мислење на Наставно научниот колегиум на студиската програма за втор циклус на студии, пријавата за изработка на магистерскиот труд се поднесува до Наставно-научниот совет на Филозофскиот факултет - Скопје во состав на Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје. Оценка на магистерски труд По завршувањето на менторската фаза, односно по изработка на магистерскиот труд, во Одделението за втор и трет циклус на студии студентот доставува: - 3 примероци од магистерскиот труд ( укоричени во спирала); - барање за фомирање на Комисија за оценка на магистерски труд; - изјава од студентот дека трудот не е плагијат и - образложен предлог од менторот за завршена менторска фаза. Студентот го предава изработениот магистерски труд најдоцна во рок од една година, односно три години (за студентите запишани пред учебната 2009/2010) од денот на одобрување на темата на магистерскиот труд. По барање на студентот може да се одобри продолжување на рокот за изработка на магистерскиот труд. Наставно-научниот совет на Филозофскиот факултет - Скопје формира Комисија за оценка на магистерскиот труд составена од 3 члена, во рок од 45 дена од денот на доставувањето на трудот. Комисијата за оценка на трудот е должна да го прегледа трудот и писмено да му ги достави забелешките на кандидатот во рок од 3 месеци од денот на предавањето на трудот. Кандидатот е должен да постапи по забелешките во рок од најмногу три месеци. Одбрана на магистерски труд Комисијата изготвува извештај во кој дава оценка и образложение на трудот, најдоцна во рок од три месеци од денот на предавање на трудот. Извештајот се доставува до Наставно-научниот совет на Филозофскиот факултет во Скопје. Заедно со извештајот во два примероци, менторот

76 доставува и извештај од Базата за проверка на плагијати на магистерски трудови (менторот задолжително го внесува магистерскот труд во базата за проверка на плагијати најмалку 30 дена пред одбраната на магистерскиот труд). По усвојување на извештајот, Наставно-научниот совет на Филозофскиот факултет во Скопје формира Комисија за одбрана и го определува денот на одбраната, во рок од 15 дена од прифаќањето на извештајот. Одбраната на трудот е јавна и се објавува на огласната табла најмалку 7 дена пред денот на одбраната. Веднаш после усвојување на извештајот (најдоцна 7 дена по усвојувањето), студентот е должен да достави 5 укоричени примероци од магистерскиот труд во Одделението за втор и трет циклус на студии, и тоа еден за во библиотеката на соодветната студиска програма, три за членовите на комисијата за одбрана и еден за во досието на студентот. Студентот најдоцна 7 дена по усвојувањето на извештајот треба да достави во Одделението за втор и трет циклус на студии уплатница на износ од ,00 за оценка и одбрана на магистерскиот труд и уплатница на износ од 3.000,00 денари за уверение и диплома. Сите уплати на сметката на Филозофскиот факултет се вршат на општа уплатница ПП50 со следниве податоци: - од страната на примач - назив на примач: Буџет на РМ - Филозофски факултет Скопје; банка на примачот: Народна банка на РМ;сметка на примачот: ; сметка на буџетски корисник: ; приходна шифра и програма 41; - од страната на налогодавач задложително во повикување на број - задложување да се внесе бројот на студиската програма за Филозофија Педагогија Историја и архивистика Историја на уметност а и археологија Безбедност Психологија Социологија Одбрана Социјална работа и социјална политика Мир и развој Класични студии Специјална едукација и рехабилитација Европски студии за интеграција Менаџмент во образованието Менаџмент на човечки ресурси Меѓународни односи - разрешување на конфликти Интеркултурни студии Специјалистички студии на соц.работа во здравство Социјален менаџмент Инклузивно образование од областа на специјална едукација и рехабилитација Малолетничка деликвенција Во цел на дознака задолжително се внесува името на студиската програма и цел на уплата.

77 КОРИСНИЧКО УПАТСТВО ЗА СТУДЕНТИ Систем со студентски сервиси iknow Користење на софтверот од страна на студент Намената на оваа апликација е да ги обезбеди сите потребни функционалности за правилна, ефективна и ефикасна работа на студентите на факултетите во рамки на Универзитетот. За користење на апликацијата најпрво е потребно студентот да се најави на системот. Најавените корисници преку оваа апликација ќе можат да вршат преглед на соопштенија, лични податоци, запишани семестри, предмети, пријави и испити. Исто така овозможено е да ги запишат новите семестри, предмети како и да пријават испити за одредена сесија. Линкот преку кој може да се најави на апликацијата е Најавување Најавувањето на системот се прави со внесување на предодредените е-маил адреса и лозинка. Веднаш под полињата за внесување на е-маил и лозинка за наоѓа контрола за чекирање. Доколку корисникот сака следниот пат кога ќе пристапи на оваа страница од истиот компјутер (или уред) системот да го препознае и автоматски да му ги пополни полињата за е-маил и лозинка треба да го чекира малото квадратче до кое пишува Запомни ме следниот пат. Слика 1. Форма за најава

78 Доколку корисникот три пати ја погреши лозинката при обиди за најава, повторно се активира Captcha системот за внесување текст од деформирана слика, со цел да се потврди дека станува збор за човек кој се обидува да се најави, наспроти злонамерен обид за автоматско пробивање шифри. Почетна страница Со најавувањето корисникот доаѓа до почетната страница на која можат да се забележат следниве главни компоненти: горе лево се наоѓа логото на факултетот со кој е асоцирана сметката со која се најавил корисникот на аплиакцијата, горе десно се поставени корисничкото име со кое е најавен корисникот кое и служи како копче за промена на информациите поврзани со профилот, за менување на јазик и за одјавување, а веднаш под нив е полето за пребарување. Под логото на факултетот е поставена долга сина лента на која се запишани индексот, името, презимето и насоката на студетот. Под лентата се наоѓа главното мени преку кое се навигира низ страниците на апликацијата. Од десната страна се наоѓа копче? на кое ако се кликне ќе се отвори кратко упатство за користење на страницата на која моментално се наоѓа најавениот корисник. Средниот дел е соджината која е со променлива сорджина соодветно на која страница сме. Слика 2. Почетна страница Профил Со кликање на корисничкото име се отвара страница на која може да се сменат личните информации како што се е-маил адресата и лозинката со која се најавува на системот. Едноставно се внесуваат бараните информации и се кликнува на копчето Промени.

79 Слика 3. Менување на е-маил и лозинка Главно мени Во главното мени се поставени табови преку кои се навигира низ страниците на апликацијтата. Менито содржи 7 таба: Соопштенија, Лични податоци, Запишани семестри, Предмети, Пријави, Испити, Документи. Слика 4 Главно мени Соопштенија Со кликање на првиот таб соопштенија се отвора страница на која се прикажуваат соопштенијата поставени од страна на вработените на факултетот. Доколку соопштението содржи документ може да кликне на иконата и да се симне датотеката. Слика 5 Соопштенија Лични податоци Страницата за лични податоци содржи форма во која се прикажани сите лични информации за студентот кои го доставил при уписот. Основните податоци, податоци за раѓање, претходно образование, останати информации и податоци за

80 упис се неменливи податоци од страна на студентот и доколку има потреба за некаква промена студентот потребно е да ги контаткира вработените од студентската служба на факултетот. Податоците за контакт на студентот се менливи и тие студентот може да ги променува и со кликање на копчето Измени се зачувуваат податоците. Слика 6 Лични податоци Запишани семестри Во табот "Запишани семестри" од менито има табеларен преглед на претходно запишаните семестри (кај бруцошите нема претходно запишани семестри). Во табелата се прикажани информациите за запишаните семестри (семестар, насока, квота, сума, таксени марки, потписи, статус и дали е заверен). Опцијата за запишување на семестар е овозможена само во периодот означен за запишување и се наоѓа во горниот дел на страницата.по изминувањето на периодот опцијата е оневозможена и не се појавува. Од листата понудени семестри го избирате следниот семестар. Опциите за насока, квота и вид на студии ви се предодредени според претходниот семестар кој сте го запишале, односно според уписот за бруцошите. Доколку имате промена на овие податоци по разни основи, мора да се обратите на студентската служба. Откако сте ги избрале соодветните параметри, на копчето Внеси го запишувате следиот семестар. Откако новиот запишан семестар ќе се појави прв во табелата запишани семестри, со клик на колоната Таксени во редот од тој семестар се отвора прозорче во кое може да се внесуваат СМС кодови за таксени марки за уписот на тој семестар. Потребно е да внесете таксени марки во противредност од 100 денари (50 за упис на семестар, 50 за изборот на предмети). Подоцна системот iknow ќе се синхронизира со СМС системот за таксени марки од Р. Македонија. Со тоа внесените таксени марки ќе бидат валидирани и сумата ќе

81 биде ажурирана. Иницијално таксените марки нема да се веднаш валидирани и сумата извесно време ќе стои на 0, се дури не помине валидација. Доколку сте внеле погрешни СМС кодови, после синхронизацијата системот ќе ве информира за грешката со порака на оваа страна и ќе мора да внесете точни СМС кодови. Слика 7 Запишани семестри Предмети Во табот "Предмети" студентот има увид во запишаните предмети во семестрите кои ги запишал. Во горниот дел од паѓачко мени се одбира семестарот во кој се прикажуваат предметите а до него се прикажани информации за семестарот (статус на семестарот, сериски број, запишани кредити, сума за плаќање и колку е платено ). Во табела подоле се прикажани запишаните предмети во тој семестар. Запишувањето на предметите се одвива во означен период одреден од студентската служба. Во оваа страница се одбираат предметите кои ќе ги следите во следниот семестар. Најгоре лево на формата е избран семестарот за кој ќе избирате предмети. Треба да ги изберете сите задолжителни предмети кои на вашата насока се слушаат во избраниот семестар, како и дел од изборните од тој семестар, ако има, но не повеќе предмети од вкупно 35 кредити по семестар. Во прва година нормално е да се следат 30 кредити по семестар. Оние предмети кои ги запишувате да ги следите, ги префрлате од левите листи во десните со помош на копчињата за лево/десно меѓу листите. Со секое префрлање на избран предмет од лево во десно се ажурира сумата за плаќање за тој семестар, сместена најгоре во средишниот дел на формата. Откако сите потребни предмети ќе се префрлат во десните листи, најдолу десно на формата со копчето Запиши сите избрани предмети ќе се запишат за тој семестар и ќе се појават во табела Запишани предмети во горниот дел на формата. Откако со копчето Запиши ќе ги запишете предметите, завршува електронскиот дел од запишувањето на следниот семестар.

82 Слика 8. Запишување предмети во одреден семестар Пријави На страницата "Пријави" студентот има можност да прати електронска пријава за испит за некој од запишаните предмети. На оваа страница се евидентираат сите испратени пријави од студентот за полагање на одредени предмети. Пријавувањето на предметите за полагање е овозможено само во период означен од студентската служба. Во табела се прикажуваат сите предмети кои сте ги слушале и можете да ги пријавите. Предметите кои сакате да ги пријавите ги чекирате во полето од последната колона и од паѓачкото мени со понудени професори го избирате оној кај кој сте го слушале предметот. Со кликање на копчето Пријави одбраните предмети се пријавуваат за следната сесија. Подоле во табела се прикажуваат сите пријавени предмети за следниот семестар. Во првата колона е означен серискиот број кој задолжително треба да го впишете

83 на хартиената пријава која физички треба да се достави. Во колоната за таксени марки со кликање на одреден предмет се пријавуваат таксените марки кои сте ги уплатиле за пријавување на испитот. Таксената марка за пријава на испит е во вредност од 50 денари. Истата може да биде уплатена и преку СМС и кодот потребно е да се внесе во прозорецот кој се појавува. Слика 9. Листи за пријава на испити Испити Во страницата испити студентот врши преглед на сите положени испити на факултетот. Положените испити се прикажани во табеларен приказ со потребните информации (во која сесија е положен, која оцена, колку кредити носи). Документи Кај страницата документи се овозможува студентот да достави барање за потребниот документ. Доколку за истиот е потребно да се изврши некаква уплата истата треба да биде доставена до студентската служба. По поднесувањето на барањето студентската служба треба да го одобри барањето на студентот. Документи за кои може да поднесе барање се студентски картон, уверение за редовен или вонреден студент и уверение за положени испити.

Advanced databases. Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство ФИНКИ. 7. Број на ЕКТС кредити. Бази на податоци

Advanced databases. Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство ФИНКИ. 7. Број на ЕКТС кредити. Бази на податоци 1. Наслов на наставниот предмет Напредни бази на податоци Advanced databases 2. Код CSES619 3 Студиска прогама КНИ, ЕТ,АСИ 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел)

More information

Algorithms and Data Structures. 7. Број на ЕКТС кредити

Algorithms and Data Structures. 7. Број на ЕКТС кредити 1. Наслов на наставниот предмет Алгоритми и податочни структури Algorithms and Data Structures 2. Код CSEW301 3. Студиска програма 4. Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра,

More information

1. Наслов на наставниот предмет Имплементација на системи со отворен код. Implementation of open source systems. 7. Број на ЕКТС кредити

1. Наслов на наставниот предмет Имплементација на системи со отворен код. Implementation of open source systems. 7. Број на ЕКТС кредити 1. Наслов на наставниот предмет Имплементација на системи со отворен код Implementation of open source systems 2. Код CSEW514 3. Студиска програма ИКИ, КНИ, ЕТ 4. Организатор на студиската програма (единица,

More information

ПРЕДМЕТНИ ПРОГРАМИ ОД СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ПО СОЦИЈАЛНА РАБОТА И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА НА ПРВ ЦИКЛУС СТУДИИ

ПРЕДМЕТНИ ПРОГРАМИ ОД СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ПО СОЦИЈАЛНА РАБОТА И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА НА ПРВ ЦИКЛУС СТУДИИ ПРЕДМЕТНИ ПРОГРАМИ ОД СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ПО СОЦИЈАЛНА РАБОТА И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА НА ПРВ ЦИКЛУС СТУДИИ I СЕМЕСТАР 1. Наслов на наставниот предмет Теорија на социјална работа (з) 2. Код СР10З Студиска

More information

15.1. Предавања теоретска настава 30 часови активности

15.1. Предавања теоретска настава 30 часови активности 1. Наслов на наставниот предмет Програмирање и алгоритми 2. Код. Студиска програма Сите студиски програми 4. Организатор на студиската програма Факултет за електротехника и информациски технологии 5. Степен

More information

ПРЕДМЕТНИ ПРОГРАМИ ОД СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ПО СПЕЦИЈАЛНА ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА

ПРЕДМЕТНИ ПРОГРАМИ ОД СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ПО СПЕЦИЈАЛНА ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ПРЕДМЕТНИ ПРОГРАМИ ОД СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ПО СПЕЦИЈАЛНА ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА 1. Наслов на наставниот предмет Специјална едукација и рехабилитација 2. Код Д101З 3. Студиска програма Специјална едукација

More information

ДВОГОДИШНА (120 КРЕДИТИ) СТУДИСКА ПРОГРАМА ПО ИНТЕРКУЛТУРНИ СТУДИИ ОД II (ВТОР) ЦИКЛУС НА СТУДИИ НА ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

ДВОГОДИШНА (120 КРЕДИТИ) СТУДИСКА ПРОГРАМА ПО ИНТЕРКУЛТУРНИ СТУДИИ ОД II (ВТОР) ЦИКЛУС НА СТУДИИ НА ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ "СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ"-СКОПЈЕ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ДВОГОДИШНА (120 КРЕДИТИ) СТУДИСКА ПРОГРАМА ПО ИНТЕРКУЛТУРНИ СТУДИИ ОД II (ВТОР) ЦИКЛУС НА СТУДИИ НА ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

More information

СТУДИСКА ПРОГРАМА: АГРОЕКОНОМИКА

СТУДИСКА ПРОГРАМА: АГРОЕКОНОМИКА СТУДИСКА ПРОГРАМА: АГРОЕКОНОМИКА ВКУПЕН БРОЈ ПРЕДМЕТИ НА СТУДИСКАТА ПРОГРАМА Предмети Број Структура Задолжителни 6 60,00 Изборни од листата на ФЗНХ 3 30,00 Изборни од листата на УКИМ 1 10,00 Вкупно 10

More information

ЧЕТИРИГОДИШНИ СТУДИИ (ПРВ ЦИКЛУС НА СТУДИИ)

ЧЕТИРИГОДИШНИ СТУДИИ (ПРВ ЦИКЛУС НА СТУДИИ) ЧЕТИРИГОДИШНИ СТУДИИ (ПРВ ЦИКЛУС НА СТУДИИ) ФАКУЛТЕТ ЗА ПРАВНИ НАУКИ ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Преглед на предмети на 4-годишни студии на прв циклус на студии Р.б. Предмети Тип на 1. Вовед

More information

Студиска програма за II (втор) циклус на СТУДИИ ПО МИР И РАЗВОЈ (120 кредити - две години, четири семестра) втор циклус на студии

Студиска програма за II (втор) циклус на СТУДИИ ПО МИР И РАЗВОЈ (120 кредити - две години, четири семестра) втор циклус на студии Студиска програма за II (втор) циклус на СТУДИИ ПО МИР И РАЗВОЈ (120 кредити - две години, четири семестра) Задолжителни компоненти кои треба да ги поседуваат студиските програми од вториот циклус на студии

More information

Tehnolo{ko-metalur{ki fakultet

Tehnolo{ko-metalur{ki fakultet Univerzitet,, Sv. Kiril i Metodij vo Skopje Tehnolo{ko-metalur{ki fakultet PREDLOG - PROEKT ZA VOVEDUVAWE NA STUDISKA PROGRAMA NA TRET CIKLUS STUDII - DOKTORSKI STUDII PO METALURGIJA INSTITUCIJA PREDLAGA^

More information

Предметни програми од прв циклус на студии на Факултет за безбедносни науки МИТ Универзитет Скопје според ЕЛАБОРАТ за акредитирање на студиската

Предметни програми од прв циклус на студии на Факултет за безбедносни науки МИТ Универзитет Скопје според ЕЛАБОРАТ за акредитирање на студиската Предметни програми од прв циклус на студии на Факултет за безбедносни науки МИТ Универзитет Скопје според ЕЛАБОРАТ за акредитирање на студиската програма на прв и втор циклус на студии - Решение за акредитација.

More information

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. УНИВЕРЗИТЕТ Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ ФАКУЛТЕТ ЗА ЗЕМЈОДЕЛСКИ НАУКИ И ХРАНА-СКОПЈЕ

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. УНИВЕРЗИТЕТ Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ ФАКУЛТЕТ ЗА ЗЕМЈОДЕЛСКИ НАУКИ И ХРАНА-СКОПЈЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ ФАКУЛТЕТ ЗА ЗЕМЈОДЕЛСКИ НАУКИ И ХРАНА СКОПЈЕ ПРОЕКТ ЗА ВОВЕДУВАЊЕ НА ТРЕТ ЦИКЛУС - ДОКТОРСКИ СТУДИИ СТУДИСКА ПРОГРАМА АГРОЕКОНОМИКА РЕПУБЛИКА

More information

Втор циклус студии. Економски факултет ПРОЕКТ МОНЕТАРНА ЕКОНОМИЈА, ФИНАНСИИ И БАНКАРСТВО ЕКОНОМСКИ ФАКУЛTЕТ - СКОПЈЕ. Предлог

Втор циклус студии. Економски факултет ПРОЕКТ МОНЕТАРНА ЕКОНОМИЈА, ФИНАНСИИ И БАНКАРСТВО ЕКОНОМСКИ ФАКУЛTЕТ - СКОПЈЕ. Предлог РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ Св. КИРИЛ и МЕТОДИЈ во СКОПЈЕ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ - СКОПЈЕ Економски факултет Втор циклус студии Предлог ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЕДНОГОДИШНАТА СТУДИСКА ПРОГРАМА

More information

Предметна програма од прв, втор и трет циклус на студии

Предметна програма од прв, втор и трет циклус на студии Прилог бр.3 Предметна програма од прв, втор и трет циклус на студии 1. Наслов на наставниот предмет Математика 1 2. Код ME001 Студиска програма ПИ, ТМЛ, ТИ, ХЕИ, МПИ, ИИМ, МВ, ЕЕ, МХТ, АУС, ИНД 4. Организатор

More information

ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА СТУДИСКА ПРОГРАМА ОД ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ ПО ЛОВСТВО НА ШУМАРСКИОТ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ

ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА СТУДИСКА ПРОГРАМА ОД ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ ПО ЛОВСТВО НА ШУМАРСКИОТ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА СТУДИСКА ПРОГРАМА ОД ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ ПО ЛОВСТВО НА ШУМАРСКИОТ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ Скопје, април 2011 година 2 Содржина стр. Вовед 3 Цел и оправданост за воведување на студиската

More information

Predlog proekt za studiska programa od tret ciklus studii - doktorski studii po TEHNOLOGIJA. 15septemvri

Predlog proekt za studiska programa od tret ciklus studii - doktorski studii po TEHNOLOGIJA. 15septemvri Табела 1. СТРУКТУРА НА СТУДИСКА ПРОГРАМА ЗА ДОКТОРСКИ СТУДИИ (распределба на кредити по семестри) I godina II godina III godina I semester III semester V semestar 15 septemvri oktomvri noemvri dekemvri

More information

Е Л А Б О Р А Т КОМПЈУТЕРСКИ НАУКИ И ИНЖЕНЕРСТВО

Е Л А Б О Р А Т КОМПЈУТЕРСКИ НАУКИ И ИНЖЕНЕРСТВО Универзитет Св. Климент Охридски Битола Технички факултет Битола Е Л А Б О Р А Т за прв циклус универзитетски студии по КОМПЈУТЕРСКИ НАУКИ И ИНЖЕНЕРСТВО Битола, февруари 2012 Содржина 1. Карта на високообразовната

More information

УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ - СКОПЈЕ ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - СКОПЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ - СКОПЈЕ ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - СКОПЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ - СКОПЈЕ ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - СКОПЈЕ ИНФОРМАТОР ЗА СТУДЕНТИТЕ НА БИБЛИОТЕКАРСТВО Скопје 2015 ИНФОРМАТОР За студентите на студиската група Библиотекарство

More information

УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ БИТОЛА ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ - КИЧЕВО Е Л А Б О Р А Т ЗА СТУДИСКА ПРОГРАМА ПО МЕЃУНАРОДНО ПРАВО

УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ БИТОЛА ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ - КИЧЕВО Е Л А Б О Р А Т ЗА СТУДИСКА ПРОГРАМА ПО МЕЃУНАРОДНО ПРАВО УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ БИТОЛА ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ - КИЧЕВО Е Л А Б О Р А Т ЗА СТУДИСКА ПРОГРАМА ПО МЕЃУНАРОДНО ПРАВО ЗА ВТОР ЦИКЛУС НА АКАДЕМСКИ СТУДИИ Кичево, декември 2011 година Име на студиската

More information

Докторски студии. Економски науки

Докторски студии. Економски науки науки Докторски студии РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ Св. КИРИЛ и МЕТОДИЈ во СКОПЈЕ ПРЕДЛОГ СТУДИСКА ПРОГРАМА ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ ПО ЕКОНОМСКИ НАУКИ Предлагачи: ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ -

More information

СТУДИСКА ПРОГРАМА ОВОШТАРСТВО СО ЛОЗАРСТВО

СТУДИСКА ПРОГРАМА ОВОШТАРСТВО СО ЛОЗАРСТВО СТУДИСКА ПРОГРАМА ОВОШТАРСТВО СО ЛОЗАРСТВО 1 ПРВ СЕМЕСТАР Реден Предмет -задолжителни предмети СТУДИСКА ПРОГРАМА ОВОШТАРСТВО СО ЛОЗАРСТВО Фонд на Кредити Наставник 1. Агроклиматологија 4+2 6 Проф. д-р

More information

САМОЕВАЛУАЦИЈА НА ФАКУЛТЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ- СКОПЈЕ ВТОР ЦИКЛУС - МЕЃУНАРОДНА БЕЗБЕДНОСТ. Опис на студиска програма на втор циклус Меѓународна безбедност

САМОЕВАЛУАЦИЈА НА ФАКУЛТЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ- СКОПЈЕ ВТОР ЦИКЛУС - МЕЃУНАРОДНА БЕЗБЕДНОСТ. Опис на студиска програма на втор циклус Меѓународна безбедност САМОЕВАЛУАЦИЈА НА ФАКУЛТЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ- СКОПЈЕ ВТОР ЦИКЛУС - МЕЃУНАРОДНА БЕЗБЕДНОСТ Опис на студиска програма на втор циклус Меѓународна безбедност 1. Историски развој Факултет за безбедност е основан

More information

Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Факултет за туризам и угостителство Охрид. Дипломиран организатор по туризам и угостителство

Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Факултет за туризам и угостителство Охрид. Дипломиран организатор по туризам и угостителство Кратка биографија ЛИЧНИ ИНФОРМАЦИИ Презиме и име: Контакт адреса: Татјана Димоска Телефон: +389 46 262 147/ 123 (работа) Факс: +389 46 264 215 E-mail: Националност: Македонка Дата на раѓање: 16.10.1974

More information

КОНКУРС. За запишување студенти на факултетите на Универзитетот на Југоисточна Европа во академската 2012/2013 година

КОНКУРС. За запишување студенти на факултетите на Универзитетот на Југоисточна Европа во академската 2012/2013 година КОНКУРС За запишување студенти на факултетите на Универзитетот на Југоисточна Европа во академската 2012/2013 година Врз основа на член 108 од Законот за високото образование (Службен весник на Р. М бр.

More information

Предметна програма од прв, втор и трет циклус на студии. 1. Наслов на наставниот предмет МЕНАЏМЕНТ. 2. Код М-МЕН

Предметна програма од прв, втор и трет циклус на студии. 1. Наслов на наставниот предмет МЕНАЏМЕНТ. 2. Код М-МЕН Предметни програми од прв циклус на студии на Факултет за менаџмент при МИТ Универзитет Скопје според ЕЛАБОРАТ за усогласување на студиската програма на прв и втор циклус на студии согласно измените на

More information

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ Врз основа на член 131 од Законот за високото образование

More information

ОСНОВИ НА ИСТРАЖУВАЊАТА ВО ФУНДАМЕНТАЛНА КИНЕЗИОЛОГИЈА

ОСНОВИ НА ИСТРАЖУВАЊАТА ВО ФУНДАМЕНТАЛНА КИНЕЗИОЛОГИЈА ПРЕДЛОГ ОДЛУКА ЗА УСОГЛАСУВАЊЕ НА СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ОД ПОСТДИПЛОМСКИТЕ МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ СО СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ОД ВТОР ЦИКЛУС МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ ПО 1. Студенти кои ги имаат отслушано сите 4 семестри,

More information

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ - СКОПЈЕ ИНСТИТУТ ЗА СОЦИОЛОШКИ И ПОЛИТИЧКО-ПРАВНИ ИСТРАЖУВАЊА СКОПЈЕ

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ - СКОПЈЕ ИНСТИТУТ ЗА СОЦИОЛОШКИ И ПОЛИТИЧКО-ПРАВНИ ИСТРАЖУВАЊА СКОПЈЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ - СКОПЈЕ ИНСТИТУТ ЗА СОЦИОЛОШКИ И ПОЛИТИЧКО-ПРАВНИ ИСТРАЖУВАЊА СКОПЈЕ Предлог-проект за повторна акредитација на студиската програма од трет циклус

More information

ЕЛАБОРАТ ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА СТУДИСКАТА ПРОГРАМА НА ИНТЕГРИРАНИТЕ ПЕТГОДИШНИ СТУДИИ ОД ПРВ И ВТОР ЦИКЛУС ПО АРХИТЕКТУРА ИНСТИТУЦИЈА ПРЕДЛАГАЧ:

ЕЛАБОРАТ ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА СТУДИСКАТА ПРОГРАМА НА ИНТЕГРИРАНИТЕ ПЕТГОДИШНИ СТУДИИ ОД ПРВ И ВТОР ЦИКЛУС ПО АРХИТЕКТУРА ИНСТИТУЦИЈА ПРЕДЛАГАЧ: ЕЛАБОРАТ ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА СТУДИСКАТА ПРОГРАМА НА ИНТЕГРИРАНИТЕ ПЕТГОДИШНИ СТУДИИ ОД ПРВ И ВТОР ЦИКЛУС ПО ИНСТИТУЦИЈА ПРЕДЛАГАЧ: АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ

More information

ДРВНОИНДУСТРИСКИ МЕНАЏМЕНТ

ДРВНОИНДУСТРИСКИ МЕНАЏМЕНТ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер Скопје СТУДИСКА ПРОГРАМА II ЦИКЛУС СТУДИИ (МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ) ДРВНОИНДУСТРИСКИ МЕНАЏМЕНТ

More information

ПРОЕКТИРАЊЕ НА МЕБЕЛ И ЕНТЕРИЕР

ПРОЕКТИРАЊЕ НА МЕБЕЛ И ЕНТЕРИЕР РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер Скопје СТУДИСКА ПРОГРАМА II ЦИКЛУС СТУДИИ (МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ) ПРОЕКТИРАЊЕ НА МЕБЕЛ И

More information

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА Врз основа на член 9 став 1а точка 8 и став 1в точка 2 и член 56 став 1 точка 3 од Законот за здравственото осигурување ( Службен весник на РМ бр. 25/2000, 34/2000, 96/2000, 50/2001, 11/2002, 31/2003,

More information

КОСМО ИНОВАТИВЕН ЦЕНТАР

КОСМО ИНОВАТИВЕН ЦЕНТАР КОСМО ИНОВАТИВЕН ЦЕНТАР бул. Јане Сандански бр.113, 1000 Скопје фах.+389 2 244 8240 тел.+389 2 244 8077 contact@cosmoinnovate.com.mk ЦЕНОВНИК НА ОБУКИ ЗА 2011/2012 ГОДИНА Со овие обуки кандидатите ги надополнуваат

More information

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура )

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура ) Инфо ЕНаука.мк е единствениoт интернет пoртал вo Р.Македoнија кoј ги следи и пренесува најактуелните нoвoсти, истражувања и достигнувања во повеќе научни области. Главни цели на порталот се враќање на

More information

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија Презентира: Верица Костова Што е ревизија http://www.youtube.com/watch?v=rjmgrdjhufs&sns=em Регулирање на внатрешната ревизија Закон за банки Закон за супервизија

More information

ПРАВИЛНИК ЗА СОДРЖИНАТА И ФОРМАТА НА ДИПЛОМАТА И ДОДАТОКОТ НА ДИПЛОМАТА И ДРУГИ ИСПРАВИ ИЗДАДЕНИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ

ПРАВИЛНИК ЗА СОДРЖИНАТА И ФОРМАТА НА ДИПЛОМАТА И ДОДАТОКОТ НА ДИПЛОМАТА И ДРУГИ ИСПРАВИ ИЗДАДЕНИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ Врз основа на член 116 од Законот за високото образование (Службен весник на Р. Македонија бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10 и 17/11) и Правилникот за содржината и формата, упатството за подготовка

More information

Економски факултет. Втор циклус студии ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И МЕЃУНАРОДНИ ФИНАНСИИ ПРОЕКТ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛTЕТ - СКОПЈЕ. Предлог

Економски факултет. Втор циклус студии ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И МЕЃУНАРОДНИ ФИНАНСИИ ПРОЕКТ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛTЕТ - СКОПЈЕ. Предлог РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ Св. КИРИЛ и МЕТОДИЈ во СКОПЈЕ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ - СКОПЈЕ Економски факултет Втор циклус студии Предлог ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА СТУДИСКАТА ПРОГРАМА НА ВТОР ЦИКЛУС

More information

C U R R I C U L U M V I T A E

C U R R I C U L U M V I T A E C U R R I C U L U M V I T A E Лични податици Име E-маил Националност Валентина Муцунска Палевска v.p.mucunska@utms.edu.mk Македонка Датум на раѓање 09.12.1965 Пол Академска титула Женски Доктор на комуниколошки

More information

Farmacevtski fakultet

Farmacevtski fakultet Univerzitet,, Sv. Kiril i Metodij vo Skopje Farmacevtski fakultet STUDISKA PROGRAMA OD VTOR CIKLUS SPECIJALISTI^KI STUDII OD OBLASTA FITOTERAPIJA Научно-истражувачко подрачје, поле и област, каде припаѓа

More information

MANAGEMENT & LEADERSHIP SCHOOL FOR ENGINEERS МЕНАЏЕРСКА И ЛИДЕРСКА ШКОЛА ЗА ИНЖЕНЕРИ

MANAGEMENT & LEADERSHIP SCHOOL FOR ENGINEERS МЕНАЏЕРСКА И ЛИДЕРСКА ШКОЛА ЗА ИНЖЕНЕРИ MANAGEMENT & LEADERSHIP SCHOOL FOR ENGINEERS МЕНАЏЕРСКА И ЛИДЕРСКА ШКОЛА ЗА ИНЖЕНЕРИ МЕНАЏЕРСКА И ЛИДЕРСКА ШКОЛА ЗА ИНЖЕНЕРИ Институтот за Истражување во животна средина, градежништво и енергетика ИЕГЕ

More information

МЕНАЏМЕНТ НА ЖИВОТЕН ЦИКЛУС НА ПРОИЗВОД (PLM)

МЕНАЏМЕНТ НА ЖИВОТЕН ЦИКЛУС НА ПРОИЗВОД (PLM) НОВИ МАГИСТЕРСКИ АКАДЕМСКИ СТУДИИ МЕНАЏМЕНТ НА ЖИВОТЕН ЦИКЛУС НА ПРОИЗВОД (PLM) Универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје Машински факултет - Скопје Институт за производно инженерство и менаџмент Што е

More information

со измените на Законот за високо образование

со измените на Законот за високо образование Р Е П У Б Л И К А М А К Е Д О Н И Ј А УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ БИТОЛА ФАКУЛТЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ-С К О П Ј Е Е Л А Б О Р А Т ЗА УСОГЛАСУВАЊЕ НА ПРВ ЦИКЛУС УНИВЕРЗИТЕТСКИ СТУДИИ ЗА ЗАЕДНИЧКАТА СТУДИСКА

More information

Е Л А Б О Р А Т. Скопје, 21 март 2012 год.

Е Л А Б О Р А Т. Скопје, 21 март 2012 год. РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ - СКОПЈЕ ФАКУЛТЕТ ЗА ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА СКОПЈЕ Е Л А Б О Р А Т ЗА СТУДИСКА ПРОГРАМА ЗА ТРЕТ ЦИКЛУС НА ДОКТОРСКИ СТУДИИ ОД ОБЛАСТА ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА

More information

ЕЛАБОРАТ ЗА ТРЕТ ЦИКЛУС НА СТУДИИ на СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ОПШТА МЕДИЦИНА НА ФАКУЛТЕТ ЗА МЕДИЦИНСКИ НАУКИ ПРИ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП

ЕЛАБОРАТ ЗА ТРЕТ ЦИКЛУС НА СТУДИИ на СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ОПШТА МЕДИЦИНА НА ФАКУЛТЕТ ЗА МЕДИЦИНСКИ НАУКИ ПРИ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ЕЛАБОРАТ ЗА ТРЕТ ЦИКЛУС НА СТУДИИ на СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ОПШТА МЕДИЦИНА НА ФАКУЛТЕТ ЗА МЕДИЦИНСКИ НАУКИ ПРИ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП -ТРЕТ ЦИКЛУС НА СТУДИИ- СТУДИСКА ПРОГРАМА БАЗИЧНИ И КЛИНИЧКИ ИСТРАЖУВАЊА

More information

УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ СКОПЈЕ Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство ЕЛАБОРАТ ЗА ДОКТОРСКИ СТУДИИ ПО ИНФОРМАТИКА АКРЕДИТИРАНИ СО РЕШЕНИЕ БРОЈ 12-110/4 ОД 14.03.2011 пречистен

More information

Универзитет Св. Климент Охридски Битола Факултет за информатички и комуникациски технологии Битола ЕЛАБОРАТ

Универзитет Св. Климент Охридски Битола Факултет за информатички и комуникациски технологии Битола ЕЛАБОРАТ Универзитет Св. Климент Охридски Битола Факултет за информатички и комуникациски технологии Битола ЕЛАБОРАТ за повторна акредитација на студиската програма по ИНФОРМАТИКА И КОМПЈУТЕРСКА ТЕХНИКА - прв циклус

More information

Современи науки и технологии. Магистер по компјутерски науки / Насока: Информациски системи

Современи науки и технологии. Магистер по компјутерски науки / Насока: Информациски системи Study program Факултет Циклус на студии Компјутерски науки Современи науки и технологии Втор циклус (Постдипломски) ЕКТС 120 Титула Магистер по компјутерски науки / Насока: Информациски системи Архивски

More information

СОЗДАВАЊЕ ИНОВАТИВНИ УЧИЛИШТА: ПОДГОТВУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЗА 21-ОТ ВЕК

СОЗДАВАЊЕ ИНОВАТИВНИ УЧИЛИШТА: ПОДГОТВУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЗА 21-ОТ ВЕК СОЗДАВАЊЕ ИНОВАТИВНИ УЧИЛИШТА: ПОДГОТВУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЗА 21-ОТ ВЕК Скопје, 2009 Проект за основно образование ПРИРАЧНИК ЗА УЧИЛИШНИTE ТИМОВИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЕН РАЗВОЈ Скопје, 2009 Проект за основно образование

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 28.02.2015 23:20 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

ПРАВИЛНИК ЗА УСЛОВИТЕ, КРИТЕРИУМИТЕ И ПРАВИЛАТА ЗА ЗАПИШУВАЊЕ И СТУДИРАЊЕ НА ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - БИТОЛА

ПРАВИЛНИК ЗА УСЛОВИТЕ, КРИТЕРИУМИТЕ И ПРАВИЛАТА ЗА ЗАПИШУВАЊЕ И СТУДИРАЊЕ НА ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - БИТОЛА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ БИТОЛА ПРАВИЛНИК ЗА УСЛОВИТЕ, КРИТЕРИУМИТЕ И ПРАВИЛАТА ЗА ЗАПИШУВАЊЕ И СТУДИРАЊЕ НА ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - БИТОЛА (ПРЕЧИСТЕН ТЕКСТ)

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 06.03.2016 12:00 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Проект за професионален и кариерен развој на наставниците

Проект за професионален и кариерен развој на наставниците Проект за професионален и кариерен развој на наставниците ОПИС НА РАБОТНИ ЗАДАЧИ за спроведување на физибилити студија за онлајн професионален развој на воспитно-образовниот кадар во основните и средните

More information

Универзитет за туризам и менаџмент во Скопје 2014/2015. Проф. д-р Сашо Кожухаров

Универзитет за туризам и менаџмент во Скопје 2014/2015. Проф. д-р Сашо Кожухаров Универзитет за туризам и менаџмент во Скопје 2014/2015 Проф. д-р Сашо Кожухаров Детерминирање на менаџирањето на ризикот Процес на менаџирање на ризикот Одлучување и донесување одлуки Системи за поддржувањето

More information

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година Заштита на личните податоци во Република Македонија Охрид, 27 мај 2014 година 1 1 Правна рамка за заштита на личните податоци 2 Закон за заштита на личните податоци ( Службен весник на Република Македонија

More information

АНГЛИСКИ ЈАЗИК И КНИЖЕВНОСТ

АНГЛИСКИ ЈАЗИК И КНИЖЕВНОСТ УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ - СКОПЈЕ ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ БЛАЖЕ КОНЕСКИ - СКОПЈЕ ПРЕДЛОГ-ПРОЕКТ ЗА УСОГЛАСУВАЊЕ НА СТУДИСКИТЕ ПРОГРАМИ ОД ПРВ ЦИКЛУС СТУДИИ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ БЛАЖЕ КОНЕСКИ СО ЗАКОНОТ

More information

ПРИРОДАТА НА МЕНАЏМЕНТОТ СО ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ. Функции на менаџментот со човечки ресурси

ПРИРОДАТА НА МЕНАЏМЕНТОТ СО ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ. Функции на менаџментот со човечки ресурси м-р Весна Гроздановска UDK 005.96 ВОВЕД ПРИРОДАТА НА МЕНАЏМЕНТОТ СО ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ Менаџментот со човечки ресурси претставува една од функциите на организацијата преку која се остваруваат работите сврзани

More information

I СЕМЕСТАР ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ПРЕДМЕТИ Проф. д-р Петре Иваноски Проф. д-р Петар Христов Проф. д-р Марјан Кипријановски Проф. д-р Ѓорѓи Мартиновски

I СЕМЕСТАР ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ПРЕДМЕТИ Проф. д-р Петре Иваноски Проф. д-р Петар Христов Проф. д-р Марјан Кипријановски Проф. д-р Ѓорѓи Мартиновски СТУДИСКА ПРОГРАМА: РАСТИТЕЛНА БИОТЕХНОЛОГИЈА ВКУПЕН БРОЈ ПРЕДМЕТИ НА СТУДИСКАТА ПРОГРАМА Предмети Број Структура Задолжителни 2 20,00 Изборни од листата на ФЗНХ 7 70,00 Изборни од листата на УКИМ 1 10,00

More information

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година 2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година ОСНОВНИ БАРАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Со Законот за безбедност и здравје при

More information

НАСТАВНИК ПО МУЗИЧКО ОБРАЗОВАНИЕ - ПОДГОТОВКА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ИЗБОРНИТЕ ПРЕДМЕТИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА

НАСТАВНИК ПО МУЗИЧКО ОБРАЗОВАНИЕ - ПОДГОТОВКА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ИЗБОРНИТЕ ПРЕДМЕТИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА Ленче НАСЕВ 1 НАСТАВНИК ПО МУЗИЧКО ОБРАЗОВАНИЕ - ПОДГОТОВКА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ИЗБОРНИТЕ ПРЕДМЕТИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА Апстракт Образованието и стручното усовршување претставуваат клучни елементи за развој

More information

Бизнис информатика. Современи науки и технологии. Магистер по компјуерски науки / Oбласт: Бизнис информатика

Бизнис информатика. Современи науки и технологии. Магистер по компјуерски науки / Oбласт: Бизнис информатика Study program Факултет Циклус на студии Бизнис информатика Современи науки и технологии Втор циклус (Постдипломски) ЕКТС 120 Титула Магистер по компјуерски науки / Oбласт: Бизнис информатика Архивски број

More information

C U R R I C U L U M V I T A E. Лични податoци Сашко Граматниковски Телефон

C U R R I C U L U M V I T A E. Лични податoци Сашко Граматниковски Телефон C U R R I C U L U M V I T A E Лични податoци Име Сашко Граматниковски Телефон +38972254199 E-маил Националност s.gramatnikovski@utms.edu.mk Македонец Датум на раѓање 14.01.1975 Пол Академска титула Машки

More information

ПРЕДЛОГ КАТАЛОГ НА ОСНОВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ КОМПЕТЕНЦИИ НА НАСТАВНИЦИТЕ

ПРЕДЛОГ КАТАЛОГ НА ОСНОВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ КОМПЕТЕНЦИИ НА НАСТАВНИЦИТЕ Проект за професионален и кариерен развој на наставниците Компетентен наставник за секој ученик ПРЕДЛОГ КАТАЛОГ НА ОСНОВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ КОМПЕТЕНЦИИ НА НАСТАВНИЦИТЕ Септември, 2013 Проектот го спроведува

More information

БЕЗЖИЧНИ И МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ

БЕЗЖИЧНИ И МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ,,СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ФАКУЛТЕТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ СКОПЈЕ СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ОД ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ БЕЗЖИЧНИ И МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ СКОПЈЕ, Септември

More information

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИКА

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИКА ИНФОРМАТОР ЗА СТУДЕНТИ ЗА СТУДИСКАТА 2017/2018 ГОДИНА ШТИП, АВГУСТ 2017 ГОДИНА За сите граѓани на РМ 1 Јануари (недела), Нова Година,

More information

БИЛТЕН, I/32 11 март 2013

БИЛТЕН, I/32 11 март 2013 СОДРЖИНА: 1. Правилник за условите, критериумите и правилата за запишување и студирање на втор циклус универзитетски студии; Институт за општествени и хуманистички истражувања 2. Записник од 7-та седница

More information

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ Службен весник на Република Македонија бр. 10/2015 (22.1.2015) Член 1 Во Законот за високото образование ( Службен весник на Република

More information

Трајче Стафилов, Биљана Балабанова, Роберт Шајн ГЕОХЕМИСКИ АТЛАС НА РЕГИОНОТ НА СЛИВОТ НА РЕКАТА БРЕГАЛНИЦА

Трајче Стафилов, Биљана Балабанова, Роберт Шајн ГЕОХЕМИСКИ АТЛАС НА РЕГИОНОТ НА СЛИВОТ НА РЕКАТА БРЕГАЛНИЦА Трајче Стафилов, Биљана Балабанова, Роберт Шајн ГЕОХЕМИСКИ АТЛАС НА РЕГИОНОТ НА СЛИВОТ НА РЕКАТА БРЕГАЛНИЦА Trajče Stafilov, Biljana Balabanova, Robert Šajn GEOCHEMICAL ATLAS OF THE REGION OF THE BREGALNICA

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

1. ВОВЕД 2. ОРГАНИЗАЦИСКИ МЕНАЏМЕНТ И ИЗВЕДУВАЊЕ

1. ВОВЕД 2. ОРГАНИЗАЦИСКИ МЕНАЏМЕНТ И ИЗВЕДУВАЊЕ СОДРЖИНА 1. ВОВЕД... 4 2. ОРГАНИЗАЦИСКИ МЕНАЏМЕНТ И ИЗВЕДУВАЊЕ... 5 2.1. Развој и стратегија на единицата... 5 2.2. Управување, внатрешно обезбедување на квалитетот и култура на квалитетот... 6 2.3. Човечки

More information

СТУДИСКА ПРОГРАМА ОД ТРЕТИОТ ЦИКЛУС СТУДИИ ПО ЈАВНО ЗДРАВСТВО НА МЕДИЦИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ

СТУДИСКА ПРОГРАМА ОД ТРЕТИОТ ЦИКЛУС СТУДИИ ПО ЈАВНО ЗДРАВСТВО НА МЕДИЦИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ Republika Makedonija Univerzitet "Sv. Kiril i Metodij" vo Skopje Medicinski fakultet Republic of Macedonia University Ss. Cyril and Methodius in Skopje Faculty of Medicine СТУДИСКА ПРОГРАМА ОД ТРЕТИОТ

More information

ПРОЕКТНА ЗАДАЧА ToR 02/2016 ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРИРАЧНИК ЗА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ-ПРАВНИ АСПЕКТИ

ПРОЕКТНА ЗАДАЧА ToR 02/2016 ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРИРАЧНИК ЗА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ-ПРАВНИ АСПЕКТИ Истражувачко новинарство - чувар на демократијата и човековите права ПРОЕКТНА ЗАДАЧА ToR 02/2016 ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРИРАЧНИК ЗА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ-ПРАВНИ АСПЕКТИ 1. ВОВЕД 1.1. Позадина

More information

Р Е Ф Е Р А Т ЗА РЕ-ИЗБОР НА НАСТАВНИК ВО НАСЛОВНО ЗВАЊЕ ЗА НАСТАВНАТА ОБЛАСТ ПРОЕКТЕН МЕНАЏМЕНТ НА БИЗНИС АКАДЕМИЈА СМИЛЕВСКИ-БАС И З В Е Ш Т А Ј

Р Е Ф Е Р А Т ЗА РЕ-ИЗБОР НА НАСТАВНИК ВО НАСЛОВНО ЗВАЊЕ ЗА НАСТАВНАТА ОБЛАСТ ПРОЕКТЕН МЕНАЏМЕНТ НА БИЗНИС АКАДЕМИЈА СМИЛЕВСКИ-БАС И З В Е Ш Т А Ј Р Е Ф Е Р А Т ЗА РЕ-ИЗБОР НА НАСТАВНИК ВО НАСЛОВНО ЗВАЊЕ ЗА НАСТАВНАТА ОБЛАСТ ПРОЕКТЕН МЕНАЏМЕНТ НА БИЗНИС АКАДЕМИЈА СМИЛЕВСКИ-БАС Со одлуката бр. 0205-114/02-04 од 08.04.2016 за формирање на Рецензиона

More information

UNIVERZITETSKI BILTEN

UNIVERZITETSKI BILTEN Univerzitet " Goce Del~ev" - [tip UNIVERZITETSKI BILTEN Áðîj 40, 17 maj 2010 godina maj 2010 godina [tip УНИВЕРЗИТЕТСКИ БИЛТЕН С О Д Р Ж И Н А РЕФЕРАТ за избор асистент за научната област математика на

More information

Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер - Скопје. Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје. Предмет

Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер - Скопје. Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје. Предмет Универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје - Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер СТУДИСКА ПРОГРАМА: ДИЗАЈН НА МЕБЕЛ И ЕНТЕРИЕР Основни податоци за студиската програма Назив на студиската

More information

ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМИ ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО И ТУРИЗМОТ - ПРАКТИКУМ

ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМИ ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО И ТУРИЗМОТ - ПРАКТИКУМ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - ШТИП Доц. д-р Дејан Методијески, Доц. д-р Тања Ангелкова Петкова, Доц. д-р Никола Цуцулески ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМИ ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО И ТУРИЗМОТ - ПРАКТИКУМ Штип, 2016 УНИВЕРЗИТЕТ

More information

ИЗВЕШТАЈ ЗА САМОЕВАЛУАЦИЈА НА МЕДИЦИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ ВО СОСТАВ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ (ЗА ПЕРИОДОТ 2013/ /16)

ИЗВЕШТАЈ ЗА САМОЕВАЛУАЦИЈА НА МЕДИЦИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ ВО СОСТАВ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ (ЗА ПЕРИОДОТ 2013/ /16) УНИВЕРЗИТЕТ Св. Кирил и Методиј - Скопје Медицински факултет Скопје ИЗВЕШТАЈ ЗА САМОЕВАЛУАЦИЈА НА МЕДИЦИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ ВО СОСТАВ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ (ЗА ПЕРИОДОТ 2013/14

More information

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија Славчо Христовски Иницијативи за заштита Птици Растенија Пеперутки Лилјаци Заштитата на сите загрозени видови поединечно е практично невозможна.

More information

За обуката ВОВЕД ВО НОВИОТ ПРЕДМЕТ

За обуката ВОВЕД ВО НОВИОТ ПРЕДМЕТ За обуката ВОВЕД ВО НОВИОТ ПРЕДМЕТ Распоред на активности 10.00-11.30 прв блок часови 11.30-11.40 пауза 11.40 13.10 втор блок часови 13.10 13.50 пауза за ручек 13.50 15.20 трет блок часови 15.20 15.30

More information

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници MIOA301-P5-Z2 Министерство за информатичко општество и администрација Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ Овој материјал е изработен од страна на Министерството за информатичко општество и

More information

БИЛТЕН, I/46 28 мај 2014

БИЛТЕН, I/46 28 мај 2014 СОДРЖИНА: Институт за општествени и хуманистички истражувања 1. Извештај за оценка на магистерскиот труд на кандидатката Марјана Хрисафов 2. Реферат за избор на наставник на институтот за општествени и

More information

Структурно програмирање

Структурно програмирање Аудиториски вежби 1 Верзија 1.0, 20 Септември, 2016 Содржина 1. Околини за развој.......................................................... 1 1.1. Околини за развој (Integrated Development Environment

More information

И З В Е Ш Т А Ј 1. БИОГРАФСКИ ПОДАТОЦИ

И З В Е Ш Т А Ј 1. БИОГРАФСКИ ПОДАТОЦИ Р Е Ф Е Р А Т ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИК ВО СИТЕ НАСТАВНО-НАУЧНИ ЗВАЊА ОД НАУЧНИТЕ ОБЛАСТИ: 50302 - ПРИМЕНЕТА ЕКОНОМИЈА И 50329 - ДРУГО (ПРЕТПРИЕМНИЧКА ЕКОНОМИЈА; БИЗНИС) НА ФАКУЛТЕТОТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ И КОМУНИКАЦИСКИ

More information

ТОЛКОВНИК НА ПОИМИ, ТЕРМИНИ И ИМИЊА ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ (АНГЛИСКО-РУСКО-МАКЕДОНСКИ)

ТОЛКОВНИК НА ПОИМИ, ТЕРМИНИ И ИМИЊА ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ (АНГЛИСКО-РУСКО-МАКЕДОНСКИ) ТОЛКОВНИК НА ПОИМИ, ТЕРМИНИ И ИМИЊА ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ (АНГЛИСКО-РУСКО-МАКЕДОНСКИ) Современост, Скопје, 2013 За издавачот: м-р Славчо Ковилоски Рецензенти: проф. д-р Марија Ацковска проф. д-р Толе

More information

C U R R I C U L U M V I T A E

C U R R I C U L U M V I T A E C U R R I C U L U M V I T A E Лични податици Име Далиборка Блажеска Телефон +38978428969 E-маил Националност d.blazeska@utms.edu.mk Македонка Датум на раѓање 08.04.1974 Пол Академска титула Женски доктор

More information

Студиска програма: ГРАФИЧКО ИНЖЕНЕРСТВО И ДИЗАЈН Времетраење на студиската програма: 4 години ЕКТС кредити: 240

Студиска програма: ГРАФИЧКО ИНЖЕНЕРСТВО И ДИЗАЈН Времетраење на студиската програма: 4 години ЕКТС кредити: 240 Студиска програма: ГРАФИЧКО ИНЖЕНЕРСТВО И ДИЗАЈН Времетраење на студиската програма: 4 години ЕКТС кредити: 240 Цели на студиската програма Техничкиот факултет во Битола континуирано ги следи промените

More information

Безбедност и здравје на работа

Безбедност и здравје на работа Безбедност и здравје на работа Предлог-основи за организирање на образование и обука во областа на безбедност и здравје на работа Проф. Елисавета Стикова УКИМ- Медицински Факултет, Институт за јавно здравје

More information

UNIVERZITETSKI BILTEN

UNIVERZITETSKI BILTEN Univerzitet " Goce Del~ev" - [tip UNIVERZITETSKI BILTEN Áðîj 55, 1 mart 2011 godina mart 2011 godina [tip УНИВЕРЗИТЕТСКИ БИЛТЕН С О Д Р Ж И Н А ПРЕГЛЕД на наслови на теми за изработка на магистерски/специјалистички

More information

2015/16 ИНФОРМАТИЧКИ НАУКИ И КОМУНИКАЦИСКО ИНЖЕНЕРСТВО

2015/16 ИНФОРМАТИЧКИ НАУКИ И КОМУНИКАЦИСКО ИНЖЕНЕРСТВО ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ И КОМУНИКАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ Б И Т О Л А 2015/16 ИНФОРМАТИЧКИ НАУКИ И КОМУНИКАЦИСКО ИНЖЕНЕРСТВО четиригодишни академски студии од прв циклус (240 ) со 9 различни профили на специјализација/диференцијација

More information

Република Македонија Универзитет Св.Кирил и Методиј во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

Република Македонија Универзитет Св.Кирил и Методиј во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје Република Македонија Универзитет Св.Кирил и Методиј во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје ИЗВЕШТАЈ ЗА САМОЕВАЛУАЦИЈА НА ФАКУЛТЕТОТ ЗА МУЗИЧКА УМЕТНОСТ СКОПЈЕ ЗА ПЕРИОДОТ 03 06 ГОДИНА Скопје,

More information

РЕФЕРАТ ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО ЛЕКТОРСКО ЗВАЊЕ ЗА НАСТАВНАТА ОБЛАСТ АНГЛИСКИ ЈАЗИК НА БИЗНИС АКАДЕМИЈА СМИЛЕВСКИ БАС, СКОПЈЕ

РЕФЕРАТ ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО ЛЕКТОРСКО ЗВАЊЕ ЗА НАСТАВНАТА ОБЛАСТ АНГЛИСКИ ЈАЗИК НА БИЗНИС АКАДЕМИЈА СМИЛЕВСКИ БАС, СКОПЈЕ РЕФЕРАТ ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО ЛЕКТОРСКО ЗВАЊЕ ЗА НАСТАВНАТА ОБЛАСТ АНГЛИСКИ ЈАЗИК НА БИЗНИС АКАДЕМИЈА СМИЛЕВСКИ БАС, СКОПЈЕ Врз основа на конкурсот за избор и ре-избор на наставници во наставно и насловно

More information

ПРИРОДНО МАТЕМАТИЧКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ

ПРИРОДНО МАТЕМАТИЧКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ ПРИРОДНО МАТЕМАТИЧКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ ИЗВЕШТАЈ ЗА САМОЕВАЛУАЦИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ, ПРИРОДНО МАТЕМАТИЧКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ Скопје,

More information

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА И ФАРМАКОТЕРАПИЈА ПРАКТИКУМ

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА И ФАРМАКОТЕРАПИЈА ПРАКТИКУМ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ШТИП Зорица Арсова-Сарафиновска Трајан Балканов Марија Дарковска-Серафимовска Верица Ивановска 1 Штип, 2015 УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ШТИП Зорица Арсова-Сарафиновска; Трајан

More information

Б И Л Т Е Н. Бр. 419

Б И Л Т Е Н. Бр. 419 УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - БИТОЛА Б И Л Т Е Н Бр. 419 ГОДИНА XXXVII, Битола, 05.10.2016 година Издание на Универзитетот Св. Климент Охридски - Битола Одговорен уредник М-р Офелија Христовска Генерален

More information

ФАКУЛТЕТОТ ЗА ПОЛИТИЧКИ НАУКИ

ФАКУЛТЕТОТ ЗА ПОЛИТИЧКИ НАУКИ ПРВ ПРИВАТЕН УНИВЕРЗИТЕТ ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ- РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ФАКУЛТЕТОТ ЗА ПОЛИТИЧКИ НАУКИ ПРВ ЦИКЛУС НА СТУДИИ I година Р.б. Код Предмети Часови ПР ВЕ Вкупно ЕКТС Оптовареност I семестар 1. PN111

More information

УНИВЕРЗИТЕТСКИ БИЛТЕН

УНИВЕРЗИТЕТСКИ БИЛТЕН Р Е Ф Е Р А Т ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИК ВО НАСТАВНО-СТРУЧНО ЗВАЊЕ ВИШ ЛЕКТОР ЗА НАУЧНАТА ОБЛАСТ РОМАНИСТИКА НА ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ ПРИ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ШТИП Cо Одлука бр.1902-86/15 од 15..2017 год.

More information

Република Македонија. Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје. Архитектонски факултет ИЗВЕШТАЈ ЗА САМОЕВАЛУАЦИЈА НА АРХИТЕКТОНСКИОТ

Република Македонија. Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје. Архитектонски факултет ИЗВЕШТАЈ ЗА САМОЕВАЛУАЦИЈА НА АРХИТЕКТОНСКИОТ Република Македонија Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје Архитектонски факултет ИЗВЕШТАЈ ЗА САМОЕВАЛУАЦИЈА НА АРХИТЕКТОНСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ ЗА УЧЕБНАТА 2012/2013 ГОДИНА Скопје Декември, 2013 година

More information

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , )

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , ) МАТЕМАТИЧКИ ОМНИБУС, 2 (2017), 107 121 КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ (1996 1998, 2007 2009, 2013 2015) Лидија Кондинска 1 Снежана Ристовска 2 Промените во наставата

More information

УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ ИЗВЕШТАЈ ЗА САМОЕВАЛУАЦИЈАТА НА УНИВЕРЗИТЕТОТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО СКОПЈЕ (за периодот 2010/2011-2012/2013) Прв дел: Главен дел на Извештајот за самоевалуација

More information