qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvb nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer

Size: px
Start display at page:

Download "qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvb nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer"

Transcription

1 qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvb nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Тематски дан tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas Међународни дан породице dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx 5/15/2015 Споменка Сенка Кочиш cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuio pasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghj klzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdf ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmrty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdf ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

2 Тематски дан-породична срећа, од свега је већа ОПШТИ ПОДАЦИ Школа: ОШ''Јосиф Маринковић'' Место: Нови Бечеј Учитељица: Споменка Кочиш Датум: Разред: 2. Наставни предмети, наставне јединице и тип часа: Облик рада: Наставне методе: Наставна средства: Специјални облик наставе: Временска артикулација: Корелација; ЦИЉ ТЕМАТСКОГ ДАНА: ЗАДАЦИ ЧАСА: Образовни: Српски језик Речи и реченице Обнављање градива Математика- Текстуални задаци са две операција-утврђивање Ликовна култура- 2 часа - Породица на окупу Обрада индивидуални, фронтални, групни, у пару дијалошка, демонстративна, текстуална, илустративна, објашњавање, интерактивна, практичан рад, кооперативна, радионичарска Цедуље за избор група и парова, хамер са текстом песме ''Породица,'' наставни листићи из српског и математике за групе и парове, аудио ЦД Ликовна култура: велике кутије, картон, слике људи из дечје штампе, дрвофикс лепак, слике из старих календара, лист блока, темпере, колаж папир папир,маказице, четке за бојење, каменчићи, пластелин, новински папир, ЦД са песмама о породици корелативна настава За обраду теме ''Породична срећа од свега је већа,'' планирана су 4 наставна часа, као и ЧОС Сви часови су у корелацији са музичком културом. Корелација са одељенском заједницом и слободним активностима. Усвајање нових и проширивање постојећих знања о значају породице као основне ћелије друштва. Да ученици усвоје и прошире постојећа знања о породици и њеном значају не само за појединца и ужу друштвену заједницу, већ за целу државу, па и за цео свет. Да науче како да се понашају у случају породичног насиља и коме да се обрате како би заштитили себе и своје ближње.

3 Функционални: Васпитни: Повезивање претходних знања и искустава са новим садржајима. Развијање поверења између деце и родитеља. Развијање маште и креативности. Интеракција међу децом и интеракцију учитељ- ученици. Развијање истраживачког мишљења увођењем у поступак истраживачког рада и неких једноставних техника прикупљања и обраде података. Развијање појмова из области природних наука разумевањем изабраних садржаја. Подстицање креативног понашања деце стварањем великог броја идеја (флуентност идеја), приступањем проблему из различитих углова (флексибилност мишљења), уважавањем нетипичних и удаљених, необичних идеја и решења (оригиналност решења). Развијање способности за логичко и критичко мишљење селекцијом битног, класификовањем према неком критеријуму, селекцијом најбољих решења и истраживачких стратегија при накнадној анализи начина решавања проблема отвореног типа (метакогниција). Подстицање развоја различитих врста интелигенције (језичка, логичко-математичка, визуелно- просторна, музичка, телеснокинестетичка, интерперсонална, интраперсонална) њиховим коришћењем. Повезивање и примена сазнања из области различитих школских дициплина подстакнуто интердисциплинарним приступом у настави. Проширивање спектра примања и изражавања информација коришћењем различитих чула, односно медија и извора информација. Развијање унутрашње мотивације за истраживање подстицањем радозналости деце и везивањем за живот и дечје искуство. Развијање сарадничких, лидерских и организационих способности кроз групни рад Развијање љубави према породици. Развијање поштовања према родитељима и осталим члановима породице. Васпитавање позитивних навика. Активности ученика: итражује, пита, посматра, издваја, класификује, сакупља, разговара, чита, пише, решава и поставља проблеме, процењује, оцењује, вреднује... САДРЖАЈ ТЕМАТСКОГ ДАНА 1. час Српски језик Уводни део: 1.Мотивација за рад:

4 Слушање песме Када се воли-колибри Када се воли цветић са цветом Опојни мирис шири се светом. Када се голуби воле на грани На свет ће доћи мали голубани. И кад је цича, и када веје Љубав ко сунце цео свет наш греје. Када се воли цветић са цветом Опојни мирис шири се светом. Када се воле, мама и тата, На свет ће доћи сека или бата. И кад је цича, и када веје Љубав ко сунце цео свет наш греје. 2.Кратак разговор о песми. 3.Истицање циља тематског дана- Истицање значаја породице и њено оснаживање. 4.Упознавање ученика са Светским даном породице. (Текстове прикупили ученици, донели, учитељица уобличила, а они их презентовали на часу) Прилог бр.2 Дете није дете, играчка за... Главни део: Ученици се деле у парове и раде наставне листиће који су припремљени у 3 нивоа сложености. Прилог бр.3 Завршни део: Презентовање радова и коментар. Израда асоцијације- покушај да је сами осмисле 2.час-Математика- Ученици у паровима(прилог 5.) раде наставне листиће (Прилог бр. 4) 3. и 4.час-Ликовна култура: УВОДНИ ДЕО ЧАСА: 1. Провера материјала: Прилог бр1..мотивациона припрема: прези презентација Читање песме Породица.и кратак разговор о њој. Прилог. 6 Почетак свега

5 Основ живота Радост и срећа Осмех, лепота Давање, загрљај, Искрена љубав Цветна долина Анђео чувар. Л. Тасић 2..Подела ученика у групе. Прилог ученика у 3 групе. Случајан избор из шешира листића: МАМА, ТАТА, ЈА Мама нас води у парк; Тата организује излет крај реке Ја нас водим на излет у шуму ГЛАВНИ ДЕО ЧАСА: Давање инструкција и упутстава за рад. 1. група прави рад као папирно позориште на тему- Моја породица у парку 2. група прави рад као папирно позориште на тему-моја породица на излету крај реке 3. група прави рад као папирно позориште на тему- Моја породица на излету у шуми Начин рада: Кутије су сцене. Осталим припремљеним материјалима попуњавају.на горњу страну могу се залепити слике природе са календара, или деца могу исецањем и доцртавањем залепити небо, сунце, птице и тд. Доњи део је практично постоље на које ће ређати дрвеће залепљено на картон да може да стоји, људе (чланове породице) које су исекли из дечје штампе такође залепљене на картон. Од пластелина праве детаље:реку, цвеће, животиње... Од каменчића праве стазице. Треба да искористе расположив материјал и да пусте машти на вољу како би добили што креативније и лепше радове. ЗАВРШНИ ДЕО ЧАСА: Презентација логочке приче или сценарија сваке групе појединачно. Договарају се и бирају један од сценарија: 1. Која су пожељна понашања свих чланова породице 2. Лоше и ружно понашање, може и прказ кроз иглу улога. Естетска анализа радова. Попуњавање евалуационих листића о тематском дану.прилог 5. Утисци деце о раду, предлози и сугестије за следећи тематски дан.

6 ПРИЛОГ БР. 2 (излагања ученика, материјал за пано) Страхиња: Светски дан породице, 15. мај, обележава се широм света од године, када га је Генерална скупштина Уједињених нација прогласила Светским даном породице са циљем да охрабри земље чланице да препознају потребу за оснаживањем породице као институције. Овог дана се промовише значај здраве и уравнотежен породице. Сваке године се мења слоган. Ове године је,генерални секретар Уједињених нација, Бан Ки-Мунје изјавио: "Једнак социјални и економски развој зависи од фер правних оквира и друштвених норми које подржавају права жена и деце дискриминаторске законе и праксу који не дају једнака права за све, и да потискују права жена и деце., Немају место у савременим породицама, заједнице, друштва и нације. "

7 Вукашин: То је и тема овогодишњег Међународног дана породице: Родна равноправност и права деце у породици. Породица је микрокосмос глобалне заједнице, зато је веома важно утемељити, развијати и неговати љубав, мир и срећу у породици.оснажити је и такође истаћи превенцију насиља у породици кроз оквире Породичног закона и низ програмских интервенција. Шта значи превенција? То је спречавање нечега пре него што се догоди. Као када се зими облачимо у топлу одећу како се не би прехладили и разболели. Често смо неми сведоци како вербалног (речима), тако и физичког (батине) и психичког (уливање страха) насиља. Оно је веома штетно и угрожава породицу. Морамо да научимо да како да ојачамо породицу. За почетак, волимо се међу собом. Прво су се волели мама и тата. Они то не смеју да забораве. Сада воле и мене и брата, а и ја волим маму, волим и тату, волим и брата...како је то много љубави на једном месту. Само је треба неговати и чувати. Љубав изазива пријатна осећања, срећу, мами осмехе, па ко то не воли!

8 Теодора: Рекли су о породици: Све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна, несрећна је на свој начин. ~ Лав Николајевич Толстој Срећна породица није ништа друго до привремени рај. ~ Џорџе Бернард Шо Имати где отићи је дом. Имати некога да волимо је породица. Имати обоје је благослов. ~ Дона Хеџис Срећа улази у дом из кога се смех чује. ~ Јапанска изрека Породица је драга хоботница из чијих пипака се никад у потпуности не успемо спасити нити, заправо, дубоко у срцу желимо да се спасимо. ~ Доди Смит Око дигнитета се не може преговарати. Дигнитет је породична част. ~ Вартан Грегориан Породица је језгро цивилизације. ~ Вил Дурант Када дођу проблеми породица је та која те подржава. ~ Гy Лефлер Ако погледате дубоко у длан своје руке, видећете своје родитеље и све генерације ваших предака. Сви су живи у овом тренутку. Сви су присутни у вашем телу. Ви сте њихов наставак. ~ Тиц Нат Хан Ништа значајније не може учинити отац за своју децу, него то да воли њихову мајку. ~ Жан Жак Русо Породица је једно од ремек дела природе. ~ Џорџ Сантана Радујте се са својом породици у прекрасној земљи живота! ~ Алберт Ајнштајн Ви не бирате своју породицу. Она је Божји дар вама, као што сте и ви њима. ~ Десмонд Туту

9 ПРИЛОГ БР.2 Наставни листић из српског језика 1.ниво 1.Црвеном бојом подвуци речи које именују чланове породице, а плавом бојом подвуци речи које именују родбину: учитељица, тетка, мама, тата, ујак, кум, пријатељ, комшија, дете, стриц, баба, деда, друг, цимер 2. Допуни реченице заједничким именицама чланова породице: Моја најбоље кува. дрема у фотељи. сече дрва у шуми. Моја плете најлепше џемпере. помаже мами. 3. Напиши по 3 описна придева уз именице: Мама Тата Дете Бака Деда 4. Допуни реченице одговарајућим глаголима: Мама и бака у башти. Мој тата велики камион. Деда је у фотељи крај шпорета. Мој брат овце на ливади. Моја сестра цвеће на ливади. 5. Стави потребан знак на крају реченице: Мама, да ли је готов ручак Секо, дођи Бака прави крофне и кува ручак 6. Реченице из претходног задатка напиши у одричном облику:

10 НЛ 2.ниво 1.Подвуци у песми: црвеном бојом именице, плавом бојом глаголе, зеленом бојом придеве: Пуно је радости Најлепше је кад си дете, па ти бака прича приче, а јунаци из тих прича, некако на тебе личе. Дека те у паркић води да се играш с другарима, а игра се продужава и увече у сновима. Мама увек ведрог лица с тобом дели сваку тајну, певуши ти, грли, љуби, скида с неба звезду сјајну. Тати никад тешко није да проводи с тобом време, да се врати у детињство, заборави на проблеме. Детињство је дивно доба, свако га се радо сећа, то сећање за многе је, једина и права срећа. Луција Тасић 2. Напиши речи сличног значења: породица мама тата кућа баба 3. Попуни табелу: РЕЧЕНИЦА ЗНАЧЕЊЕ ОБЛИК Моја породица није четворочлана. Сине, да ли си гладан? Мама, дођи! Хеј, тата!

11 4.Напиши 2 обавештајне реченице у одричном облику о породици: 5. Изведи што више речи од речи : дете љубав родити 6. Ако правилно попуните укрштеницу решење ће бити у првим пољима усправно: ///// //// 8. 1.Врста књижевног дела у прози 2.Тата 3. Брише таблу 4. Део намештаја 5. Река у Србији 6. Женско име 7. Део биљке 8. Планина код Београда

12 НЛ 3.ниво 1. Препиши песму тако да именице у њој имају умањено значење: Пуно је радости Најлепше је кад си дете, паа ти бака прича приче, а јунаци из тих прича, некако на тебе личе. Дека те у паркић води да се играш с другарима, а игра се продужава и увече у сновима. Мама увек ведрог лица с тобом дели сваку тајну, певуши ти, грли, љуби, скида с неба звезду сјајну. Тати никад тешко није да проводи с тобом време, да се врати у детињство, заборави на проблеме. Детињство је дивно доба, свако га се радо сећа, то сећање за многе је, једина и права срећа. Луција Тасић

13 2.Од датих именица напиши глаголе: мама породица кућа дом 3.Стави потребан знак на крају реченица и напиши значење и облик: РЕЧЕНИЦА ЗНАЧЕЊЕ ОБЛИК Моја сестра ми сваког дана измами осмех Кћери ниси ли гладна Дођи сине Хе, тата 4. Допуни реченице одговарајућим придевима: Моја породица је петочлана. У њој живимо мама, тата, сека, бата и ја. Бата је дечак. Он игра фудбал и најдража играчка му је лопта. Сека има окице и косу. Тата има бркове. Ми смо породица и сви се много волимо. 5. На основу текста из претходног задатка напиши 3 упитне реченице у одричном облику: 6. Реши асоцијацију: Најнежнија мамин муж немирна Најбрижнија отац мала Најдража мушки родитељ раздрагана

14 ПРИЛОГ БР. 3 Наставни листић математика Пажљиво читајте задатке и поступно рачунајте: 1.Воћњак породице Срећковић је квадратног облика. Планирају да га ограде жицом.колико метара жице им је потребно,ако је дужина једне стране 8 м? Р: О: 2.Бака продаје воће на пијаци.првог дана је продала 17кг, а другог три пута више.колико је укупно воћа продала? Р: О: 3.Дека је накупио 64 ораха.дао је сину осмину,а унуку 2 пута више.колико му је остало ораха? Р: О: 4.Тата је понео новчаницу од 100 динара. Купио је лубеницу од 15 кг за своју породицу.баш су се обрадовали! Килограм лубенице кошта 5 динара. Да ли је имао довољно новца? Ако јесте, колико му је остало? Р: О: 5.Мама је у продавници 100 грама сира платила 80 динара.колико новца треба за пола килограма истог сира да би направила гибаницу за своје укућане? Р: О: 6.Милош је уштедео 95 динара.сестри је купио књигу која кошта 21 динара, а брату лопту која је два пута скупља.колико ће му новца остати од уштеђевине? Р: О: 7.Марко је паковао породичне фотографије у албуме. У први албум је сместио 13,а у други три пута више него у први. Колико је укупно фотографија спаковао? Р: О: 8.Маја је са родитељима ишла у биоскоп.понели су 100 динара.купили су карте по цени од 25 за сваког и кокице за 15 динара.колико динара им је остало? Р: О: -Колико чланова има породица Срећковић?

15 Додатни занимљиви задаци 1.Фудбал играју два сина и два оца,а ипак их је тројица. Како то? 2. Колико рођендана има мајка троје деце? Они су баш срећна породица. Живе заједно.сви се лепо слажу и једни другима помажу. Брину се о сваком члану.пружају љубав, заштиту, подршку и пажњу. Деле послове, па зато имају и слободног времена у коме уживају...»све срећне породице личе једна на другу,а свака несрећна породица, несрећна је на свој начин». Потруди се да и твоја породица личи на Срећковиће. ПРИЛОГ 1. За ликовно донети: велике кутије, картон, слике људи из дечје штампе, дрвофикс лепак, слике из старих календара, лист блока, темпере, колаж папир папир,маказице, четке за бојење, каменчићи, пластелин, новински папир, ЦД са песмама о породици

16 Евалуација тематског дана: 1.Оцени часове од 1-5 СРПСКИ МАТЕМАТИКА ЛИКОВНА КУЛТУРА 2. Највише ми се допао час, зато што 3.Заокружи оцену коју би дао учитељици за данашњи дан: Зашто си се одлучио за ту оцену? 4. Наведи ствари које ти се нису допале на часовима (то се односи на целокупан рад на часовима-избор часова,наставних јединица, сарадња у пару и групи, тежина задатака, понашање учитеља, понашање деце) ДЕЦО ХВАЛА НА САРАДЊИ! ОВЕ ВАШЕ ПРИМЕДБЕ УЗЕЋЕМО У ОБЗИР КАДА БУДЕМО ОРГАНИЗОВАЛИ СЛЕДЕЋИ ТЕМАТСКИ ДАН. ЦИЉ НАМ ЈЕ ДА НАШИ ТЕМАТСКИ ДАНИ БУДУ ШТО УСПЕШНИЈИ, А ВИ ЗАДОВОЉНИЈИ. Евалуација тематског дана: 1.Оцени часове од 1-5 СРПСКИ СВЕТ ОКО НАС МАТЕМАТИКА ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ 2. Највише ми се допао час, зато што 3.Заокружи оцену коју би дао учитељици за данашњи дан: Зашто си се одлучио за ту оцену? 4. Наведи ствари које ти се нису допале на часовима (то се односи на целокупан рад на часовима-избор часова,наставних јединица, сарадња у пару и групи, тежина задатака, понашање учитеља, понашање деце) ДЕЦО ХВАЛА НА САРАДЊИ! ОВЕ ВАШЕ ПРИМЕДБЕ УЗЕЋЕМО У ОБЗИР КАДА БУДЕМО ОРГАНИЗОВАЛИ СЛЕДЕЋИ ТЕМАТСКИ ДАН. ЦИЉ НАМ ЈЕ ДА НАШИ ТЕМАТСКИ ДАНИ БУДУ ШТО УСПЕШНИЈИ, А ВИ ЗАДОВОЉНИЈИ.

17 ПРИЛОГ 5. За пано: Почетак свега Основ живота Радост и срећа Осмех, лепота Давање, загрљај,

18 Искрена љубав Цветна долина Анђео чувар. Л. Тасић

19 ПРИЛОГ 6. Картице за одређивање групе: Мама тата ја

20 мама тата ја мама тата ја мама тата ја мама Тата ја

21 1. група Моја породица у парку 2. група Моја породица на излету крај реке 3. група Моја породица на излету у шуми

22 ПРИЛОГ 4. Бирање пара: мама тата баба

23 деда брат сестра мама

24 тата брат сестра мама

25 тата брат сестра

ТЕМАТСКИ ДАН- ЧАС, МИНУТ. Математика, Српски језик, Свет око нас,физичко васпитање. Кључне речи:огледни час, припрема, прилози

ТЕМАТСКИ ДАН- ЧАС, МИНУТ. Математика, Српски језик, Свет око нас,физичко васпитање. Кључне речи:огледни час, припрема, прилози ТЕМАТСКИ ДАН- ЧАС, МИНУТ Математика, Српски језик, Свет око нас,физичко васпитање Кључне речи:огледни час, припрема, прилози Споменка Сенка Кочиш 2015 OШ Јосиф Маринковић, Нови Бечеј ТЕМАТСКИ ДАН: Интеграција

More information

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ 2019. ГОДИНУ ПРЕДМЕТ СРПСКИ СВЕТ ОКО НАС НАЗИВ ИЗДАВАЧА THE ENGLISH BOOK НАСЛОВ УЏБЕНИКА ПИСМО Буквар за први разред основне ; ПРВИ РАЗРЕД Наставни

More information

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање.

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. Увод У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. За израду електронског теста коришћен је софтвер

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

Креирање апликација-калкулатор

Креирање апликација-калкулатор 1 Креирање апликација-калкулатор Сабирање стрингова 1. Поставити на форму три поља за едитовање и једно дугме са натписом Сабери. 2. Кликом на дугме, треба да се у последњем пољу појави резултат сабирања

More information

Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука

Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука Предмет: Програмирање и програмски језици Разред: IV Школска година: 2010/2011. ПРИПРЕМА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВНОГ ЧАСА Професор: Фуад Шодић, дипл.инг. Наставна

More information

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА ЧАС Наставна тема: Божић Наставна јединица: Christmas Тип часа: обрада Paзред: други Циљеви часа Образовни (материјално-сазнајни): систематизација знања ученика у вези са прослављањем

More information

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018 На основу чл.6, 6а и 7. Закона о порезима на имовину (Сл. Гласник РС'', бр. 26/01, 45/02, 80/02, 135/04, 61/07, 5/09, 101/10, 24/11, 78/11, 57/12-УС и 47/13 и 68/14-др.закон), члана 6. и 11. Закона о финансирању

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher.

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher. (Болесна у школи) List of characters (Списак личности) Leila, the sick girl Sick girl s friend Class teacher Nurse (Леjла, болесна девојка) (Друг болесне девојке) (Разредни наставник) (Медицинска сестра)

More information

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД СРПСКИ ЈЕЗИК Буквар + ЦД Д Милић,Т Митић Радни листпви уз буквар Д Милић, Тијана Митић Нпви лпгпс а)писана слпва,б)штампана слпва Рач пп реч, читанка

More information

БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА РЕЗУЛТАТ УТАКМИЦЕ 1/16 КУП-а РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У СЕЗОНИ 2017./2018.ГОДИНЕ. Утакмица 1/16, 08.11.2017. године: ВК НАИС ВК ТЕНТ 14 : 3 ДЕЛЕГАТ:

More information

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена На основу члана 52. став 3. Закона о средствима за заштиту биља ( Службени гласник РС, брoj 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз сагласност Министра здравља, доноси П Р А В И Л Н

More information

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ ПРИ ЛОГ 1 По гла вље 1. Кри те ри ју ми без бед но сти хра не По гла вље 2. Кри те ри ју ми хи ги је не у про це су про из вод ње 2.1. Ме со и про из во ди

More information

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема: Питагорина теорема Број часа: 31.час Наставна јединица: Примена Питагорине теореме Тип часа: утврђивање Облици рада: фронтални, индивидуални Циљеви и задаци часа: утврђивање

More information

Дијалошка, текстуална, интерактивно учење, вршњачка подршка. Мултимедијални софтер Hot Potatoes и интерактивни пано ThingLink

Дијалошка, текстуална, интерактивно учење, вршњачка подршка. Мултимедијални софтер Hot Potatoes и интерактивни пано ThingLink Игром до знања Аутор Предмет Наставна тема Разред Наставна јединица Тип часа Наставне методе Наставни облици Наставна средства Наставни објекти Циљ часа Анка Рашић Српски језик, свет око нас Пролеће први

More information

Rhapsody of Realities

Rhapsody of Realities Rhapsody of Realities Montenegrin... A DAILY DEVOTIONAL Chris Oyakhilome LOVEWORLD PUBLISHING (Believers LoveWorld Inc.) Unless otherwise indicated, all Scripture quotations are taken from the King James

More information

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS j.s.c. Novi Sad Shareholders Assembly has held its 9th Annual General Meeting on 27 June 2017 and promulgated the Decision on 2016 profit distribution, dividend

More information

друштвено- језички смер

друштвено- језички смер друштвено- језички смер разред предмет исто 1 биологија Биологија за први разред В.Ранђеловић Klett географија Географија за први разред, Београд Љ.Гавриловић, Д.Гавриловић Завод за уџбенике енглески језик

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 00 Нови Сад, 20.02.2018. Кадетско првенство

More information

Директна и обрнута пропорционалност. a b. и решава се тако што се помноже ''спољашњи са спољашњим'' и ''унyтрашњи са. 5 kg kg 7 kg...

Директна и обрнута пропорционалност. a b. и решава се тако што се помноже ''спољашњи са спољашњим'' и ''унyтрашњи са. 5 kg kg 7 kg... Директна и обрнута пропорционалност Увод: Количник реалних бројева a и b, тј. број назива се размером бројева a и b Пропорција је једнакост две размере: a : b = a b a : b = c : d и решава се тако што се

More information

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА 1 Друштво физичара Србије са НИС-ом реализује пројекат обуке наставника физике за реализацију лабораторијских вежби и рад са талентованом децом. Прва фаза је опремање три лабораторије

More information

ПЕРОН. Сара Живковић. више на страни 16 ЧАСОПИС УЧЕНИКА ДОМА СРЕДЊЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ ШКОЛЕ // ИНФОРМАЦИЈЕ // ЗАБАВА // СПОРТ // ЗАНИМЉИВОСТИ

ПЕРОН. Сара Живковић. више на страни 16 ЧАСОПИС УЧЕНИКА ДОМА СРЕДЊЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ ШКОЛЕ // ИНФОРМАЦИЈЕ // ЗАБАВА // СПОРТ // ЗАНИМЉИВОСТИ ПЕРОН ЧАСОПИС УЧЕНИКА ДОМА СРЕДЊЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ ШКОЛЕ // ИНФОРМАЦИЈЕ // ЗАБАВА // СПОРТ // ЗАНИМЉИВОСТИ Сара Живковић више на страни 16 КОНТАКТИРАЈТЕ НАС ПЕРОН МАГАЗИН Дом ученика средње железничке школе

More information

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Главни уредник Проф. др Бошко Влаховић Одговорна уредница Доц. др Наташа Филиповић

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ На основу члана 35. Став 1. Закона о уџбеницима и другим наставним средствима ( Службени гласник РС, број 72/09), Министарство просвете,

More information

Чаролије број година

Чаролије број година година X * број 17 *јул 2014. године ЧАРОЛИЈЕ Лист ученика и наставника Основне школе Милорад Мића Марковић Мала Иванча страна 1 Чаролије, лист Основне школе Милорад Мића Марковић Мала Иванча Главни и

More information

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy (Таинствена средба) List of characters (Личности) Khalid, the birthday boy (Калид, момчето на кое му е роденден) Leila, the mysterious girl and phone voice (Лејла, таинственото девојче и гласот на телефон)

More information

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији 2 Диплома Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Друштва за српски језик и књижевност Србије и Задужбине Милоша Црњанског за нашу Идеју Друга награда за најуспешнији школски

More information

ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви:

ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви: ГРАЂАНИН Предмет: Грађанско васпитање Разред: Шести Наставна тема: Упознавање основних елемената програма Наставна јединица: Упознавање са најзначајнијим појмовима из програма Школа: ОШ Вук Караџић Крушевац

More information

...Дневни Девотионал

...Дневни Девотионал Рхапсоди Pеалности...Дневни Девотионал Chris Oyakhilome LOVEWORLD PUBLISHING (Believers LoveWorld Inc.) Уколико није другачије назначено све Писмо цитати су узети из Кинг Јамес Версион. КЉУЧЕВИ ЗА ОСТАЛЕ

More information

Архитектура и организација рачунара 2

Архитектура и организација рачунара 2 Архитектура и организација рачунара 2 Садржај Увод Циљеви и исход предмета Наставници Програм предмета Лабораторијске вежбе Предиспитне обавезе студената Начин полагања испита Литература 2/16 Увод Назив

More information

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА Број:260 Датум: 11.04.2016. Сремска На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник РС бр.124/2012, 14/15 и 68/15) и Извештаја Комисије о стручној оцени понуде број 256 од 08.04.2016., директор

More information

ЛИСТЕ УЏБЕНИКА. ЗА ШКОЛСКУ 2018 / ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018.

ЛИСТЕ УЏБЕНИКА. ЗА ШКОЛСКУ 2018 / ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018. ЛИСТЕ УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018 / 2019. ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018. СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2017/18 ГОДИНУ ОШ,,ЉУПЧЕ НИКОЛИЋ'' АЛЕКСИНАЦ, СРПСКИ ЈЕЗИК РАЗРЕД: II ПДВом

More information

На основу члана 34. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС број:27/2018.) Наставничко веће ОШ Иван Милутиновић доноси следећу О Д Л У К У

На основу члана 34. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС број:27/2018.) Наставничко веће ОШ Иван Милутиновић доноси следећу О Д Л У К У ОШ Иван Милутиновић Београдски пут број 50. С у б о т и ц а Дел. број:01-314 Дана:15.5.2018. година На основу члана 34. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС број:27/2018.) Наставничко веће ОШ Иван

More information

Библиотека Избаци досаду из куће! МАТЕМАТИКА КАО ИГРА 2 Задаци за подстицање математичке даровитости. Аутори Бранка Дејић Мирко Дејић

Библиотека Избаци досаду из куће! МАТЕМАТИКА КАО ИГРА 2 Задаци за подстицање математичке даровитости. Аутори Бранка Дејић Мирко Дејић Библиотека Избаци досаду из куће! МАТЕМАТИКА КАО ИГРА 2 Задаци за подстицање математичке даровитости Аутори Бранка Дејић Мирко Дејић Илустрације Борис Кузмановић Дизајн Андреј Војковић Уредник Свјетлана

More information

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Назив школе: Предавач: Наставни предмет: Наставна тема: Циљ наставне теме: Наставна јединица: Задаци часа: Образовни: ОШ Михајло Пупин Земун Горица Његовановић Природа и друштво

More information

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год.

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. Основна школа Станоје Миљковић Брестовац СПИСАК УЏБЕНИКА за старије е (-) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. ЛИКОВНА КУЛТУРА Ликовна култура 5, уџбеник за 5. основне школе Здравко Милинковић

More information

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY 6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY The decision on profit distribution for 2013, dividend payment and determining of the total amount of retained earnings of the Company was adopted

More information

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места 28.12.2015. године Одговорни уредник: др Гојко Ђурашевић САДРЖАЈ: Избор у звање

More information

Основна школа Душко Радовић

Основна школа Душко Радовић Основна школа Душко Радовић 11070 Нови Београд, Булевар Зорана Ђинђића 112 Телефон: 2601-786, 2692-531 Факс: 3193-844 Број 388/1 Датум 11.05.2018. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Школска

More information

МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА РАД И ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ УСПЕХ

МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА РАД И ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ УСПЕХ П. Рајчевић Доц. др Петар Рајчевић 8 Учитељски факултет у Призрену Лепосавић Зборник радова Учитељског факултета, 9, 2015, стр. 51-63 UDK: 159.947.5-057.874 COBISS.SR-ID 218368268 МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ

More information

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ МАСТЕР РАД Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском Ментор: Проф. Др Милан

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА Гимназија Жарко Зрењанин Врбас АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА - понављање- https://www.youtube.com/watch?v=retaq5uybwe Светлана Мандић, проф. рачунарства и информатике Решавање проблема помоћу

More information

ПЛАНИРАЊЕ МАРКЕТИНГ КОМУНИКАЦИОНИХ СТРАТЕГИЈА У КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ЗА ДЕЦУ

ПЛАНИРАЊЕ МАРКЕТИНГ КОМУНИКАЦИОНИХ СТРАТЕГИЈА У КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ЗА ДЕЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА Мр Ивана М. Теодоровић Стојановић ПЛАНИРАЊЕ МАРКЕТИНГ КОМУНИКАЦИОНИХ СТРАТЕГИЈА У КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ЗА ДЕЦУ Докторска дисертација Београд,

More information

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Филдуза Р. Прушевић Садовић Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва - докторска дисертација - Београд,

More information

Црква, &ожiа nоро.а.ица

Црква, &ожiа nоро.а.ица .... >(/) z о со со..,... о 1 - со..,... ""'" Ц) - (U О) со..,... ""'" о (U (.) ф :52 (U о (U '5' -о (U а:::

More information

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ДИГИТАЛНИ ЧАС 2015/2016. НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА НАСТАВНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА ПРИМЕНА ИКТ У НАСТАВИ РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ШКОЛА: ОСНОВНА ШКОЛА ШАМУ МИХАЉ БАЧКО ПЕТРОВО СЕЛО ПРЕДМЕТ: МАТЕМАТИКА НАСТАВНА

More information

THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION

THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION Ni{ i Vizantija XIV 213 Slavica Taseva THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION In the sphere of the visual arts, actors in costumes and masks can be seen on fine carvings of theatres, on

More information

Дијете миленија: Борба за дјечије животе

Дијете миленија: Борба за дјечије животе Дијете миленија: Борба за дјечије животе адаптација је извјештаја Save the Children-a Животи на рубу програм заустављања смрти дјеце које се могу спријечити. Аутор текста и цртежа је Dan Archer из Graphic

More information

МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ, ТУРИЗМА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА расписује

МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ, ТУРИЗМА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА расписује Влада Републике Србије Министарство трговине, туризма и телекомуникација Сектор за информационо друштво На основу члан 38. став 2. Закона о удружењима ( Сл. гласник РС бр. 51/09, 99/11 - др.закон),члана

More information

Студентски лист. Пефас. Педагошки факултет у Сомбору. Број 2 децембар година I

Студентски лист. Пефас. Педагошки факултет у Сомбору. Број 2 децембар година I Студентски лист Педагошки факултет у Сомбору Број 2 децембар 2016. година I ISSN 2466-4405 ANDORU PAR M AE IL L PR 12 SIGILLUM R 18 EG II 200 ГОДИНА СРПСКЕ УЧИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ У СОМБОРУ 1816 2016. TI SCHOLA

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

ПРИРУЧНИК ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ КАРИЈЕРЕ

ПРИРУЧНИК ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ КАРИЈЕРЕ Универзитет у Новом Саду Центар за развој каријере и саветовање студената www.razvojkarijere.uns.ac.rs ПРИРУЧНИК ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ КАРИЈЕРЕ INTERFACE Developing and setting up measures for initiating,

More information

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ГЕРУНДИЈУМ 2018/2019. школска година УЏБЕНИЦИ СУ У СКЛАДУ СА НОВИМ НАСТАВНИМ ПЛАНОМ И ПРОГРАМОМ Уводна реч Проф. др Синиша Јешић главни и одговорни

More information

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова...

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова... Д И Г И Т А Л Н И Ч А С 2 012-2013. САДРЖАЈ РАДА SPACE 1. Подаци о аутору рада... 1 2. Општи подаци о часовима... 1 3. Приказ часова... 4 Први и други час (ДВОЧАС): Future simple... 4 План часа... 5 Трећи

More information

ЛИСТ УЧЕНИКА И ПРОФЕСОРА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ УЖИЦЕ МАРТ БРОЈ 9 ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАЊЕ: www. tehnickaue. edu. rs

ЛИСТ УЧЕНИКА И ПРОФЕСОРА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ УЖИЦЕ МАРТ БРОЈ 9 ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАЊЕ: www. tehnickaue. edu. rs ЛИСТ УЧЕНИКА И ПРОФЕСОРА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ УЖИЦЕ МАРТ 2009. БРОЈ 9 ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАЊЕ: www. tehnickaue. edu. rs Вести, нови образовни профили, признања... Одабрани радови... Књижевне вечери, наши таленти,

More information

Структура студијских програма

Структура студијских програма УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ АДУ, ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА труктура студијских програма НОВИ АД 2010. пецијалистичке струковне студије трана 2 тудијски програм: ПРВА ГОДИНА татус П В ИР ДОН 1 IS001 Ефективни менаџмент

More information

ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ С ТРАДИЦИОНАЛНИМ УЧЕЊЕМ СТРАНОГ ЈЕЗИКА

ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ С ТРАДИЦИОНАЛНИМ УЧЕЊЕМ СТРАНОГ ЈЕЗИКА Maja С. Лемајић Висока пословна школа струковних студија Нови Сад maja_lemajic@yahoo.com UDK 371.3:811.111 DOI: 10.19090/mv.2017.8.251-270 ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ

More information

ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Енглески језик. Знање нас чини великима KLETT

ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Енглески језик. Знање нас чини великима KLETT ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Енглески језик од 1. до 8. разреда к KLETT КОМПЛЕТИ Знање нас чини великима У Џ Б Е Н И Ч К И КОМ П Л Е Т И З А Е Н ГЛ Е С К И Ј Е З И К 11.. за ученике за наставнике РА З Р Е

More information

Електронски часопис ОШ Коста Абрашевић Број 3, мај 2017.

Електронски часопис ОШ Коста Абрашевић Број 3, мај 2017. Електронски часопис ОШ Коста Абрашевић Број 3, мај 2017. Насловна страна Kitti Jujube За издавача: ОШ Коста Абрашевић Часопис уређује и води Абелина Величковић Шућур, професор српског језика Сарадници:

More information

Земљотрес у праскозорје

Земљотрес у праскозорје 24 Земљотрес у праскозорје Ме ри По уп Озборн Илу стро вао Сал Мер до ка Пре вела Ми ли ца Цвет ко вић 4 Наслов оригинала Mary Pope Osborne Ear thqu a ke in the Early Mor ning С ад рж а ј Text Copyright

More information

НАСТАВА ПОЧЕТНОГ ЧИТАЊА И ПИСАЊА И САВРЕМЕНИ МЕДИЈИ

НАСТАВА ПОЧЕТНОГ ЧИТАЊА И ПИСАЊА И САВРЕМЕНИ МЕДИЈИ Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VIII, 1/2017. Буба СТОЈАНОВИЋ Педагошки факултет у Врању Универзитет у Нишу Далиборка ПУРИЋ Учитељски факултет у Ужицу Универзитет у Крагујевцу УДК 371.3:003-028.31

More information

ТОЛСТОЈЕВА КРИТИКА ДРУШТВЕНИХ НЕЈЕДНАКОСТИ

ТОЛСТОЈЕВА КРИТИКА ДРУШТВЕНИХ НЕЈЕДНАКОСТИ ДРАГАНА С. ПЕШИЋ УДК 316.34(4.9):316.66 Филозофски факултет Прегледни рад Ниш Примљен: 16.12.2014 Одобрен: 12.02.2015 ТОЛСТОЈЕВА КРИТИКА ДРУШТВЕНИХ НЕЈЕДНАКОСТИ Сажетак: Лав Толстој био је не само значајан

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу:

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Посл.бр. 10-17/16/5 дана 14.07.2016. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ УГОВОРА О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ

More information

СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016

СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА BOSNIA AND HERZEGOVINA СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016 Број: No: 15 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН STATISTICAL BULLETIN Бања Лука Banja Luka

More information

Регионално такмичење из ИНФОРМАТИКЕ (ОСНОВНЕ ШКОЛЕ)

Регионално такмичење из ИНФОРМАТИКЕ (ОСНОВНЕ ШКОЛЕ) РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИЧКИ ПЕДАГОШКИ ЗАВОД Милоша Обилића 39 Бањалука, Тел/факс 051/430-110, 051/430-100; e-mail : pedagoski.zavod@rpz-rs.org Датум: Регионално такмичење

More information

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину Понуда а за школску 201 4/2015. годину Први разред Наставни предмет Назив а Аутор Издавач Цена English Adventure, Cristiana Bruni, starter A - Suzannat Reed Pearson 850,00 English Adventure, Cristiana

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручилац: Јавно предузеће за урбанистичко и просторно планирање, грађевинско земљиште и путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 516/2016-ЈН Датум: 24.11.2016. године

More information

ISBN Љиљана Гавриловић. Стварније од стварног - антропологија Азерота -

ISBN Љиљана Гавриловић. Стварније од стварног - антропологија Азерота - ISBN 978-86-7587-080-7 Љиљана Гавриловић Стварније од стварног - антропологија Азерота - SERBIAN ACADEMY OF SCIENCES AND ARTS INSTITUTE OF ETHNOGRAPHY SPECIAL EDITIONS Volume 84 Ljiljana Gavrilović Realеr

More information

Лист Основне школе Свети Сава Београд. година III * број 10 * јун Дан школе. Стиховање. Читам, па шта? Маштарије 1

Лист Основне школе Свети Сава Београд. година III * број 10 * јун Дан школе. Стиховање. Читам, па шта? Маштарије 1 Лист Основне школе Свети Сава Београд година III * број 10 * јун 2018. Дан школе Стиховање Читам, па шта? Маштарије 1 Дан школе 10. мај 2018. Дан школе 10. мај 2018. 2 Маштарије Школски лист Маштарије

More information

Ђаци се крећу Богу знања истину да моле: о поезији за децу Владислава Петковића Диса

Ђаци се крећу Богу знања истину да моле: о поезији за децу Владислава Петковића Диса UDC 821.163.41-93-14 821.163.41-14.09:929 Петковић-Дис, В. Иновације у настави, XXVIII, 2015/4, стр. 76 87 Рад примљен: 23. 11. 2015. Рад прихваћен: 23. 12. 2015. Оригинални научни рад др Јелена Панић

More information

Стандарди постигнућа ученика у функцији ефикасне диференциране наставе математике

Стандарди постигнућа ученика у функцији ефикасне диференциране наставе математике UDC 371.3::371.311.1 Иновације у настави, XXIX, 2016/2, стр. 15 24 371.311.1::51 Рад примљен: 16. 2. 2016. Рад прихваћен: 30. 3. 2016. Мирко Р. Дејић 1 Универзитет у Београду, Учитељски факултет Весна

More information

У ПАНЧЕВУ, У ЧЕТВРТАК, 5. ФЕБРУАРА ТЕМА НЕДЕЉЕ: КОРИСТ ИЛИ ШТЕТА ОД ВАКЦИНА? (НЕ)ОПРАВДАН СТРАХ ОД ЦЕПИВА

У ПАНЧЕВУ, У ЧЕТВРТАК, 5. ФЕБРУАРА ТЕМА НЕДЕЉЕ: КОРИСТ ИЛИ ШТЕТА ОД ВАКЦИНА? (НЕ)ОПРАВДАН СТРАХ ОД ЦЕПИВА Ликвидација непостојећих предузећа» страна 6 Наследници траже назад одузету имовину» страна 9 Број 4595, година CXLVI У ПАНЧЕВУ, У ЧЕТВРТАК, 5. ФЕБРУАРА 2015. цена 40 динара У ОВОМ БРОЈУ, ШТАМПАНОМ У 12.000

More information

ПРВИ САЛОН КЊИГА СРПСКИХ ПИСАЦА У ТОРОНТУ

ПРВИ САЛОН КЊИГА СРПСКИХ ПИСАЦА У ТОРОНТУ ПРВИ САЛОН КЊИГА СРПСКИХ ПИСАЦА У ТОРОНТУ Виолета Димитријевић ISBN 978-1-7751295-0-9 ПО ЈЕДНА ЉУБАВ, ЈУТРО, У ТУЂИНИ. М. ЦРЊАНСКИ САДРЖАЈ Уводник 03 Александар Павловић 05 Ана Гинић 08 Бојан Босиљчић

More information

ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ

ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ Саша Радоњић ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ Нови Сад, 2014. НОТЕ Често се деси да вас људи издају! То је нормално, пошто је човек по својој природи издајица, али кад ово знате, биће вам много лакше наставити

More information

РЕГУЛАТИВА ПОРОДИЧНОГ ПРАВА НА МЕЂУНАРОДНОМ И ЕВРОПСКОМ НИВОУ, СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА ПРАВО ДЕТЕТА НА ЗДРАВЉЕ 1

РЕГУЛАТИВА ПОРОДИЧНОГ ПРАВА НА МЕЂУНАРОДНОМ И ЕВРОПСКОМ НИВОУ, СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА ПРАВО ДЕТЕТА НА ЗДРАВЉЕ 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 2/2015 Прегледни чланак 347.6: 613.95 doi:10.5937/zrpfns49-8963 Сандра О. Самарџић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду sandra.samardzic@pf.uns.ac.rs

More information

Уводна напомена. Ја уоп ште ни ко га не вре ђам

Уводна напомена. Ја уоп ште ни ко га не вре ђам ИМЕ Томас Бернхард (РАЗ)ГОВОРИ - Избор - Уводна напомена То мас Бер нхард је рет ко да вао ин тер вјуе; до след но је бра нио се бе и свој рад, свој живот и животне околности од домашаја медија, од наплаћивања

More information

Приручник за обуку запослених у образовању

Приручник за обуку запослених у образовању Приручник за обуку запослених у образовању Ауторке: Јелена Жунић Цицварић Милена Голић Ружић Александра Јовановић -Ђукић Издавач: Ужички центар за права детета Ужице, Димитрија Туцовића 60 031-510-180

More information

1.. разред - обавезни уџбеници. 1. разред - необавезни уџбеници

1.. разред - обавезни уџбеници. 1. разред - необавезни уџбеници Поштовани родитељи, у жељи да вам олакшамо набавку уџбеника за нову школску годину обавјештавамо Вас о сљедећем: за енглески језик (III,IV и V разред) ће бити штампани нови уџбеници, као и за музичку културу

More information

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ И МЕЂУНАРОДНА РАЧУНОВОДСТВЕНА РЕГУЛАТИВА Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија Информације о предмету Предавања: проф. др Љиљана Дмитровић Шапоња Вежбе: др Сунчица Милутиновић

More information

25072 State Hwy 18, Springboro, PA 16435

25072 State Hwy 18, Springboro, PA 16435 Dear Parents, The Committee is already busy at work planning for the 2008 camp season. Please read this page before proceeding with application that follows on page 3. On the reverse of this sheet is information

More information

КРЕАТИВНИ ПОТЕНЦИЈАЛ УЧЕНИКА С ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ ОМЕТЕНОШЋУ У ШКОЛСКОМ КОНТЕКСТУ

КРЕАТИВНИ ПОТЕНЦИЈАЛ УЧЕНИКА С ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ ОМЕТЕНОШЋУ У ШКОЛСКОМ КОНТЕКСТУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ СПЕЦИЈАЛНА ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОСОБА СА ТЕШКОЋАМА У МЕНТАЛНОМ РАЗВОЈУ КРЕАТИВНИ ПОТЕНЦИЈАЛ УЧЕНИКА С ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ

More information

INOVACIJE u nastavi. ~asopis za savremenu nastavu. YU ISSN UDC Vol. 25

INOVACIJE u nastavi. ~asopis za savremenu nastavu. YU ISSN UDC Vol. 25 , 3 1 2 INOVACIJE u nastavi ~asopis za savremenu nastavu YU ISSN 0352-2334 UDC 370.8 Vol. 25 U»ITEySKI FAKULTET UNIVERZITET U BEOGRADU Adresa redakcije: U~iteqski fakultet, Beograd, Kraqice Natalije 43

More information

Репродуктивна питања за тумачење књижевног текста у првом разреду основне школе

Репродуктивна питања за тумачење књижевног текста у првом разреду основне школе UDC 371.3:003-028.31 371.3::82.09 Иновације у настави, XXVIII, 2015/4, стр. 44 53 Рад примљен: 23. 11. 2015. Рад прихваћен: 23. 12. 2015. Оригинални научни рад др Зорица Цветановић 1 Универзитет у Београду,

More information

НАСТАВНИ МАТЕРИЈАЛ ЗА НАСТАВНУ ЈЕДИНИЦУ ПРИЧА О КМЕТУ СИМАНУ, Иво Андрић Мото: Мука је док увреду носимо ћутке у себи Иво Андрић, Знакови крај пута

НАСТАВНИ МАТЕРИЈАЛ ЗА НАСТАВНУ ЈЕДИНИЦУ ПРИЧА О КМЕТУ СИМАНУ, Иво Андрић Мото: Мука је док увреду носимо ћутке у себи Иво Андрић, Знакови крај пута НАСТАВНИ МАТЕРИЈАЛ ЗА НАСТАВНУ ЈЕДИНИЦУ ПРИЧА О КМЕТУ СИМАНУ, Иво Андрић Мото: Мука је док увреду носимо ћутке у себи Иво Андрић, Знакови крај пута Реализатори: Ученици седмог разреда, библиотекар, наставник

More information

... ЛИСТ УЧЕНИКА И ПРОФЕСОРА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ УЖИЦЕ МАРТ БРОЈ 10

... ЛИСТ УЧЕНИКА И ПРОФЕСОРА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ УЖИЦЕ МАРТ БРОЈ 10 ЛИСТ УЧЕНИКА И ПРОФЕСОРА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ УЖИЦЕ МАРТ 2010. БРОЈ 10 ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАЊЕ: www. tehnickaue. edu. rs Свечано је отворена РЕЦЕКО канцеларија Пројекат Mодернизација система средњег стручног образовања

More information

ИН ДЕКС. цр ве ни муљ из про из вод ње алу ми ни ју ма дру га чи ји од оног на ве де ног у

ИН ДЕКС. цр ве ни муљ из про из вод ње алу ми ни ју ма дру га чи ји од оног на ве де ног у 2) при иден ти фи ка ци ји спе ци фич них про из вод них је ди ни ца ко је зах те ва ју озна ча ва ње сво јих ак тив но сти у дру гим гру па ма, као што је про из вод ња ауто мо би ла, от пад се мо же

More information

2. БЕОГРАДСКО ОГЛЕДАЊЕ KРАТКА ПРИЧА

2. БЕОГРАДСКО ОГЛЕДАЊЕ KРАТКА ПРИЧА TEMA II 2. БЕОГРАДСКО ОГЛЕДАЊЕ KРАТКА ПРИЧА Павле Бановић, Аутопортрет (ДРУГА НАГРАДА 9. БЕОКУЛИС-а: ЛИКОВНИ РАД) Галерија КУЛОАР Математчка гимназија Београд Школа за дизајн, Београд Ментор: проф. Марија

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Школска 2011/2012 у слици

Школска 2011/2012 у слици broj 6 Школска 2011/2012 у слици 2 3 Т а к м и ч е њ а у ш к о л с к о ј 2 0 1 1 / 2 0 1 2. г о д и н и Из године у годину ученици Техничке школе су све запаженији на такмичењима, како по бројности учесника

More information

Мотивација за учење, опажање поступака учитеља и доживљај самоефикасности ученика у математици и природним наукама 2

Мотивација за учење, опажање поступака учитеља и доживљај самоефикасности ученика у математици и природним наукама 2 Иновације у настави, XXX, 2017/2, стр. 29 48 UDC 159.953.5:51-057.874 doi: 10.5937/inovacije1702029L 371.3:51-057.874 Рад примљен: 26. 6. 2017. Рад прихваћен: 15. 8. 2017. Наташа З. Лалић-Вучетић 1, Снежана

More information

Иван М. Ивановић. Досије Квирија. Аранђеловац 2009.

Иван М. Ивановић. Досије Квирија. Аранђеловац 2009. Иван М. Ивановић Досије Квирија Аранђеловац 2009. 1 Иван Ивановић Досије Квирија Издавач Удружењеграђана НАШИ Тел: 064 992 77 44 Email: udruzenjenasi@yahoo.com www.nasi.org.rs 2 УВОД Грађани Србије 2009.

More information

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ АНЕКСА XVIII УЗ КОНВЕНЦИЈУ О ПРИВИЛЕГИЈАМА И ИМУНИТЕТИМА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ АГЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА СВЕТСКУ ТУРИСТИЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ Члан 1. Потврђује се Анекс

More information

KLEMPAVI DVOJNIK. Majkl Lo rens. S engleskog pre veo Pe tar Ka pu ran. BIBLIOTEKA Prozna putovawa. ODISEJA Beograd, 2013.

KLEMPAVI DVOJNIK. Majkl Lo rens. S engleskog pre veo Pe tar Ka pu ran. BIBLIOTEKA Prozna putovawa. ODISEJA Beograd, 2013. BIBLIOTEKA Prozna putovawa Majkl Lo rens Naslov originala Michael Lawrence The Iron, the Switch and the Broom Cupboard Michael Lawrence za srpski jezik ODISEJA KLEMPAVI DVOJNIK S engleskog pre veo Pe tar

More information

5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу "7th ESENIAS Workshop" (предмет број 670 од године).

5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу 7th ESENIAS Workshop (предмет број 670 од године). 5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу "7th ESENIAS Workshop" (предмет број 670 од 05.04.2017. године). Након пребројавања приспелих одговора председник Научног већа др Јелена Јовић, констатовала

More information

ЗА ИЗДАВАЧА: СЛАВИЦА ИВОШЕВИЋ-ЊЕЖИЋ, ДИРЕКТОР ИВАН ЈЕВЂОВИЋ, ПРОФ. КРЕШО СЕКУЛИЋ

ЗА ИЗДАВАЧА: СЛАВИЦА ИВОШЕВИЋ-ЊЕЖИЋ, ДИРЕКТОР ИВАН ЈЕВЂОВИЋ, ПРОФ. КРЕШО СЕКУЛИЋ Људи обично анђеле замишљају како невидљиве обрисе доброте који лебде око њих, чувајући их од свих недаћа, пружајући неизмјерну подршку и љубав. Или их можда само ја замишљам тако? Шта ако је наш анђео

More information