ТЕМАТСКИ ДАН- ЧАС, МИНУТ. Математика, Српски језик, Свет око нас,физичко васпитање. Кључне речи:огледни час, припрема, прилози

Size: px
Start display at page:

Download "ТЕМАТСКИ ДАН- ЧАС, МИНУТ. Математика, Српски језик, Свет око нас,физичко васпитање. Кључне речи:огледни час, припрема, прилози"

Transcription

1 ТЕМАТСКИ ДАН- ЧАС, МИНУТ Математика, Српски језик, Свет око нас,физичко васпитање Кључне речи:огледни час, припрема, прилози Споменка Сенка Кочиш 2015

2 OШ Јосиф Маринковић, Нови Бечеј ТЕМАТСКИ ДАН: Интеграција 4 предмета:српски језик, Математика, Свет око нас и Физичко васпитање Корелација: Музичка култура РАЗРЕД: II/3 Учитељица: Споменка Кочиш Наставна јединица (тема дана): Време. Мерење времена. Час и минут ТИП ЧАСА: утврђивање ЦИЉ ЧАСА: Утврђивање појмова: час, минут; aктивно користити јединице за време: час, минут; научити користити мерни инструмент (часовник), исправно записивати исходе мерења. Оперативни задаци: Образовни: - оспособити ученике да читају време и решавају задатке са јединицама за мерење времена, - утврђивање и обнављање старог кроз добро осмишљене и вођене активности, - увођење иновација у наставни процес, -отварање простора и стварање могућности за разноврсне активности ученика у настави. Функционални: - оспособљавање ученика да самостално користе часовник- да мере време, - развијање и јачање самопоуздања и задовољства у настави, - коришћење постојећих дечијих интересовања да би се настава приближила ученицима и учинила смисленијом и занимљивијом, - подржавање активности и самосталности, - ученика и њихово брижљиво усмеравање, - развијање креативности, - развијање способности за јавно наступање пред разредом, - развој саморегулисаног учења. Васпитни: - развијање осећања одговорности у смислу извршавања обавеза у тачно одређено време, - васпитавање одговорности у раду, - васпитавање сарадничких односа. НАСТАВНА СРЕДСТВА: PPT презентацијe, модели часовника, наставни листићи. ОБРАЗОВНИ СТАНДАРДИ: 1МА уме да чита једноставније табеле 1МА зна јединице за време (секунда, минут, сат, дан, ) и уме да претвара веће у мање и пореди временске интервале у једноставним ситуацијама 1МА зна јединице за време (минут, сат, дан,) и уме да претвара из једне јединице у другу и пореди временске интервале у сложенијим ситуацијама.

3 АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА Очекиване: разговора,посматра, слуша, говори, закључује, презентује, излаже, организује, испитује, пита, процењује, сарађује. Активности учитеља: организује час, упућује, инструира, помаже, подстиче, уводи иновације у наставни процес,контролише рад ученика СТРУЧНИ ПОДАЦИ О ЧАСУ: Наставни 1. Српски језик-писање писаним словима латинице, понављање 2. Свет око нас-час, минут и секунда обрада предмети, 3. Математика- Мерење времена. Час и минут утврђивање наставне 4. Физичко васпитање - Дечја музичка игра ''Коларићу панићу'', понављање јединице, тип часа: Облик рада: Наставне методе: Наставна средства: Специјални облик наставе: Временска артикулација часа: Корелација; ЦИЉ ТЕМАТСКОГ ДАНА: индивидуални, фронтални, групни, у пару текстуална, илустративна, интерактивна, метода разговора, кооперативна, метода практичног рада, демонстративна, Текст песме и бајке, уџбеници из света око нас, наставни листићи за групни рад и рад у пару Интегративна настава Трајање 180 минута. Уводни део око 30', Главни део120', а завршни 30'. Музичка култура ЦИЉ ЧАСА: утврђивање и обнављање савладаног градива из српског језика, математике и света око нас кроз интеграцију сродних садржаја из различитих наставних предмета где се свим предметима посвећује иста пажња.

4 Садржај рада: Уводни део часа: Провера домаћих задатака. Веома је важно да су сатови залепљени на картон како би могли, свако за себе да направи и прикаже задато време. Дорадити их у уводном делу док понављамо: јединице за мерење времена, дане у седмици, месеце и остале појмове. Тачност урађених задатака ћемо проверити употребом истих часовника. Главни део: Увежбавање читања сата. Час у хладовини школског парка.( око 45') а)учитељица задаје време, они га ''праве''на својим часовницима; б)ученик задаје, остали праве; в)ученици постављају проблем, питају и прозивају; г)својим телом ''праве'' задато време, задају и читају сате и минуте. Домаћи задатак: Довршити НЛ (прилог 1.) Слике са часа: Наше тело сат, а руке казаљке. Следећа активност нам је Математичка басна (прилог 2.) Рад у учионици. Групни рад:

5 Понављање појма басна. Читање, записивање на разредном плакату и на НЛ(прилог 3.) Домаћи задатак: Одговоре на питања записати у свескама за српски језик писаним словима латинице. Слике са часа: Плакат је готов (маске израђене за Ја сам...) Свет око нас почети фронталним обликом рада. Подсетити се шта се све налази на календару и како се он ''чита''. Упознати се са садржајем уџбеника. Издвојити најважније и објаснити како треба учити. Поделом на парове урадити НЛ (прилог 4.).

6 Игра у четворо, баци коцку и одговори на питање: Домаћи задатак: Научити све оно што ниси сигугуран и што знаш да не знаш! Увежбавање читања и писања тачног времена за рад у пару,рр презентација на следећем линку:c:\users\user\documents\колико је сати.pptx. Овако се можете дружити и код куће. Ако преостане времена ево материјала: d183d0b2d0b5d0b6d0b1d0b0d0b2d0b0d19ad0b5-d0b3d0bbd0b5d0b4d0b0d19ad0b5-d183- d181d0b0d182.pdf И још идеја:

7 Прилог 1.

8

9

10 Прилог 2. Математичка басна ПАС, ЛЕОПАРД И МАЈМУН Стари пас овчар је свакога јутра између 7:45 и 8:30 јурио зечеве по шуми. Једнога јутра је трчећи забасао дубоко у шуму и изгубио се. Нашао се поред гомиле старих костију, када је зачуо кораке неке дивље животиње Био је то леопард који се опрезно приближавао Било је тачно 8:35. -Шта ћу сад, мислио је у себи и онда је брзо дохватио оне коске које су стајале крај њега да би тренутак пре него што га је леопард опазио рекао наглас: Баш је укусан овај лепард, да ми је да нађем још једног. Чувши то леопард устукну и повуче се преплашен у шуму.. Псу се учинило као да је прошла читава вечност, а било је тек 8:44 минута. Све то је гледао један мајмун са гране, који реши да оцинкари сарог пса код леопарда Скочио је са дрвета и пожурио да леопарду саопшти превару. Видевши мајмуна како негде жури стари пас посумња у његове намере и пожури за њим. Било је 9:30 када је мајмун напокон нашао леопарда. Саопштио је леопарду како је насамарен, а леопард је љутито зарежао Љутио и режао читавих 23 минута, а онда је кренуо да се освети старом псу. Стари пас схвати да не може да побегне од љутитог леопарда, па се окрете и мирно леже на земљу пажљиво ослушкујући сваки шум. Лежао је тако читавих 7 минута, а онда је чуо пригушен шум леопардових корака. Леђима окренут леопарду више за себе рече: Ама, где ли је тај мајмун већ једном, послао сам га пре сат времена да ми набави леопарда и још га нема Леопард помисли да је мајмун покушао да га намами како би га пас појео, па се окрете и поче да бежи колико га ноге носе. Трчао је тако до 14:14 минута.

11 Прилог 3. Наставни листић 1.У колико сати је стари пас по шуми јурио зечеве? 2. Колико је минута је пас јурио зечеве? 3.У колико сати је пас спазио леопарда? 4.Колико минута је пас чекао да га леопард спази? 5.Време док је чекао да му се леопард приближи се старом псу учинило као вечност. У колико сати је леопард спазио пса? 6. У колико сати је цинкарош мајмун нашао леопарда? 7. Колико минута је пас пратио мајмуна? 8.Ако је леопард режао и љутио се 23 минута колико је било сати када је пронашао пса? : : 9.Колико времена је леопард трчао бежећи од 10.У колико сати леопард напокон зауставио? старог пса? : : Наравоученије: Не качи се са старим псима, знање и мудрост се стичу годинама...

12 Прилог 4. Дан, седмца, месеци - вежбе: 1) Данас је месец. Пре 2 месеца био је. За 4 месеца биће. 2) Колико укупно трају прва три месеца ове године? 3) Колико укупно дана имају мај, септембар и октобар? 4) Колико дана трају новембар и децембар? 5) Колико трају: 3 седмице дан 28 дана седмице 42 дана седмица 2 седмице дана 6 ) Колико дана има у 5 седмица? 7) Колико седмица има у 35 дана? 8) Милош тренира фудбал понедељком, средом, петком и суботом. Којим данима Милош не тренира фудбал? О: 9) Аца дневно штеди по 5 динара. Колико ће уштедети за 2 седмице? Р: О: 10) Милена иде у школу плеса уторком, четвртком и суботом. Колико ће часова плеса имати овог месеца? (календар) 11) Поређај следеће датуме по редоследу у календару:

13 _12) Користећи календар одреди који је дан ове године: јун. 13) Прецртај датуме који нису могући: Воз је из Ниша кренуо у 7 часова и стигао у Београд у 12 часова. Колико је путовао? Р: О: 15. Аутобус је кренуо у 20 часова и путовао 8 часова. У колико часова је стигао? Р: О: 16. Авион је кренуо на пут у 22 часа и стигао у 3 часа. Колико је путовао? Р: О: 17. Летилица је до Месеца путовала 9 часова. На Месец је стигла у 20 часова. У колико часова је полетела? Р: О: 18. Марко до школе путује 20 минута. Од куће је кренуо у 7часова и 5 минута. Да ли ће Марко стићи на време у школу, ако настава почиње у 7 и 30? Р: О:

14 Евалуација тематског дана: 1.Оцени часове од 1-5 СРПСКИ СВЕТ ОКО НАС МАТЕМАТИКА ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ 2. Највише ми се допао час, зато што 3.Заокружи оцену коју би дао учитељици за данашњи дан: Зашто си се одлучио за ту оцену? 4. Наведи ствари које ти се нису допале на часовима (то се односи на целокупан рад на часовима-избор часова,наставних јединица, сарадња у пару и групи, тежина задатака, понашање учитеља, понашање деце) ДЕЦО ХВАЛА НА САРАДЊИ! ОВЕ ВАШЕ ПРИМЕДБЕ УЗЕЋЕМО У ОБЗИР КАДА БУДЕМО ОРГАНИЗОВАЛИ СЛЕДЕЋИ ТЕМАТСКИ ДАН. ЦИЉ НАМ ЈЕ ДА НАШИ ТЕМАТСКИ ДАНИ БУДУ ШТО УСПЕШНИЈИ, А ВИ ЗАДОВОЉНИЈИ.

Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука

Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука Предмет: Програмирање и програмски језици Разред: IV Школска година: 2010/2011. ПРИПРЕМА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВНОГ ЧАСА Професор: Фуад Шодић, дипл.инг. Наставна

More information

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање.

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. Увод У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. За израду електронског теста коришћен је софтвер

More information

Креирање апликација-калкулатор

Креирање апликација-калкулатор 1 Креирање апликација-калкулатор Сабирање стрингова 1. Поставити на форму три поља за едитовање и једно дугме са натписом Сабери. 2. Кликом на дугме, треба да се у последњем пољу појави резултат сабирања

More information

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher.

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher. (Болесна у школи) List of characters (Списак личности) Leila, the sick girl Sick girl s friend Class teacher Nurse (Леjла, болесна девојка) (Друг болесне девојке) (Разредни наставник) (Медицинска сестра)

More information

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема: Питагорина теорема Број часа: 31.час Наставна јединица: Примена Питагорине теореме Тип часа: утврђивање Облици рада: фронтални, индивидуални Циљеви и задаци часа: утврђивање

More information

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА ЧАС Наставна тема: Божић Наставна јединица: Christmas Тип часа: обрада Paзред: други Циљеви часа Образовни (материјално-сазнајни): систематизација знања ученика у вези са прослављањем

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ДИГИТАЛНИ ЧАС 2015/2016. НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА НАСТАВНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА ПРИМЕНА ИКТ У НАСТАВИ РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ШКОЛА: ОСНОВНА ШКОЛА ШАМУ МИХАЉ БАЧКО ПЕТРОВО СЕЛО ПРЕДМЕТ: МАТЕМАТИКА НАСТАВНА

More information

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ И МЕЂУНАРОДНА РАЧУНОВОДСТВЕНА РЕГУЛАТИВА Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија Информације о предмету Предавања: проф. др Љиљана Дмитровић Шапоња Вежбе: др Сунчица Милутиновић

More information

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ ПРИ ЛОГ 1 По гла вље 1. Кри те ри ју ми без бед но сти хра не По гла вље 2. Кри те ри ју ми хи ги је не у про це су про из вод ње 2.1. Ме со и про из во ди

More information

Архитектура и организација рачунара 2

Архитектура и организација рачунара 2 Архитектура и организација рачунара 2 Садржај Увод Циљеви и исход предмета Наставници Програм предмета Лабораторијске вежбе Предиспитне обавезе студената Начин полагања испита Литература 2/16 Увод Назив

More information

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД СРПСКИ ЈЕЗИК Буквар + ЦД Д Милић,Т Митић Радни листпви уз буквар Д Милић, Тијана Митић Нпви лпгпс а)писана слпва,б)штампана слпва Рач пп реч, читанка

More information

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова...

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова... Д И Г И Т А Л Н И Ч А С 2 012-2013. САДРЖАЈ РАДА SPACE 1. Подаци о аутору рада... 1 2. Општи подаци о часовима... 1 3. Приказ часова... 4 Први и други час (ДВОЧАС): Future simple... 4 План часа... 5 Трећи

More information

НАСТАВНЕ МЕТОДЕ - вербалне - практичан рад - дијалог

НАСТАВНЕ МЕТОДЕ - вербалне - практичан рад - дијалог Разред: 8 број часа : 37, 38 Датум: Наставник: Градимирка Николић НАСТАВНА ПРИПРЕМА Наставни предмет: Техничко и информатичко образовање Наставна тема: Електричне машине и уређаји Наставна јединица: Електричне

More information

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места 28.12.2015. године Одговорни уредник: др Гојко Ђурашевић САДРЖАЈ: Избор у звање

More information

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ 2019. ГОДИНУ ПРЕДМЕТ СРПСКИ СВЕТ ОКО НАС НАЗИВ ИЗДАВАЧА THE ENGLISH BOOK НАСЛОВ УЏБЕНИКА ПИСМО Буквар за први разред основне ; ПРВИ РАЗРЕД Наставни

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Назив школе: Предавач: Наставни предмет: Наставна тема: Циљ наставне теме: Наставна јединица: Задаци часа: Образовни: ОШ Михајло Пупин Земун Горица Његовановић Природа и друштво

More information

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ГЕРУНДИЈУМ 2018/2019. школска година УЏБЕНИЦИ СУ У СКЛАДУ СА НОВИМ НАСТАВНИМ ПЛАНОМ И ПРОГРАМОМ Уводна реч Проф. др Синиша Јешић главни и одговорни

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу:

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Посл.бр. 10-17/16/5 дана 14.07.2016. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ УГОВОРА О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ

More information

Директна и обрнута пропорционалност. a b. и решава се тако што се помноже ''спољашњи са спољашњим'' и ''унyтрашњи са. 5 kg kg 7 kg...

Директна и обрнута пропорционалност. a b. и решава се тако што се помноже ''спољашњи са спољашњим'' и ''унyтрашњи са. 5 kg kg 7 kg... Директна и обрнута пропорционалност Увод: Количник реалних бројева a и b, тј. број назива се размером бројева a и b Пропорција је једнакост две размере: a : b = a b a : b = c : d и решава се тако што се

More information

ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви:

ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви: ГРАЂАНИН Предмет: Грађанско васпитање Разред: Шести Наставна тема: Упознавање основних елемената програма Наставна јединица: Упознавање са најзначајнијим појмовима из програма Школа: ОШ Вук Караџић Крушевац

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy (Таинствена средба) List of characters (Личности) Khalid, the birthday boy (Калид, момчето на кое му е роденден) Leila, the mysterious girl and phone voice (Лејла, таинственото девојче и гласот на телефон)

More information

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена На основу члана 52. став 3. Закона о средствима за заштиту биља ( Службени гласник РС, брoj 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз сагласност Министра здравља, доноси П Р А В И Л Н

More information

ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИК ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИК ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Др Драган М. Голубовић Небојша Д. Голубовић ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИК ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Драган М. Голубовић Небојша Д. Голубовић ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ

More information

Стандарди постигнућа ученика у функцији ефикасне диференциране наставе математике

Стандарди постигнућа ученика у функцији ефикасне диференциране наставе математике UDC 371.3::371.311.1 Иновације у настави, XXIX, 2016/2, стр. 15 24 371.311.1::51 Рад примљен: 16. 2. 2016. Рад прихваћен: 30. 3. 2016. Мирко Р. Дејић 1 Универзитет у Београду, Учитељски факултет Весна

More information

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Главни уредник Проф. др Бошко Влаховић Одговорна уредница Доц. др Наташа Филиповић

More information

Основна школа Душко Радовић

Основна школа Душко Радовић Основна школа Душко Радовић 11070 Нови Београд, Булевар Зорана Ђинђића 112 Телефон: 2601-786, 2692-531 Факс: 3193-844 Број 388/1 Датум 11.05.2018. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Школска

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији 2 Диплома Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Друштва за српски језик и књижевност Србије и Задужбине Милоша Црњанског за нашу Идеју Друга награда за најуспешнији школски

More information

1.. разред - обавезни уџбеници. 1. разред - необавезни уџбеници

1.. разред - обавезни уџбеници. 1. разред - необавезни уџбеници Поштовани родитељи, у жељи да вам олакшамо набавку уџбеника за нову школску годину обавјештавамо Вас о сљедећем: за енглески језик (III,IV и V разред) ће бити штампани нови уџбеници, као и за музичку културу

More information

ПОНУДА АКРЕДИТОВАНИХ СЕМИНАРА за OKTOБАР/НОВЕМБАР/ДЕЦЕМБАР године

ПОНУДА АКРЕДИТОВАНИХ СЕМИНАРА за OKTOБАР/НОВЕМБАР/ДЕЦЕМБАР године РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - НИШ Париске Комуне бб, 1000 Ниш, Србија Тел:+31 1 202 300; Факс:+31 1 202 420 info@rcnis.edu.rs; http://www.rcnis.edu.rs т.р. 40-4266-41;

More information

БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА РЕЗУЛТАТ УТАКМИЦЕ 1/16 КУП-а РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У СЕЗОНИ 2017./2018.ГОДИНЕ. Утакмица 1/16, 08.11.2017. године: ВК НАИС ВК ТЕНТ 14 : 3 ДЕЛЕГАТ:

More information

Структура студијских програма

Структура студијских програма УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ АДУ, ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА труктура студијских програма НОВИ АД 2010. пецијалистичке струковне студије трана 2 тудијски програм: ПРВА ГОДИНА татус П В ИР ДОН 1 IS001 Ефективни менаџмент

More information

АНАЛИЗА УЏБЕНИКА МАТЕМАТИКЕ ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПРЕМА СТАНДАРДИМА Д-ГРУПЕ

АНАЛИЗА УЏБЕНИКА МАТЕМАТИКЕ ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПРЕМА СТАНДАРДИМА Д-ГРУПЕ З. Гајтановић, В. Ибро Зорица Гајтановић, МА 55 Проф. др Ваит Д. Ибро 56 Учитељски факултет у Призрену Лепосавић Зборник радова Учитељског факултета, 9, 2015, стр. 263-288 UDK: 371.3::51 371.671.046.12:51

More information

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvb nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvb nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvb nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Тематски дан tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas Међународни дан

More information

Студентски лист. Пефас. Педагошки факултет у Сомбору. Број 2 децембар година I

Студентски лист. Пефас. Педагошки факултет у Сомбору. Број 2 децембар година I Студентски лист Педагошки факултет у Сомбору Број 2 децембар 2016. година I ISSN 2466-4405 ANDORU PAR M AE IL L PR 12 SIGILLUM R 18 EG II 200 ГОДИНА СРПСКЕ УЧИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ У СОМБОРУ 1816 2016. TI SCHOLA

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Филдуза Р. Прушевић Садовић Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва - докторска дисертација - Београд,

More information

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018 На основу чл.6, 6а и 7. Закона о порезима на имовину (Сл. Гласник РС'', бр. 26/01, 45/02, 80/02, 135/04, 61/07, 5/09, 101/10, 24/11, 78/11, 57/12-УС и 47/13 и 68/14-др.закон), члана 6. и 11. Закона о финансирању

More information

ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ С ТРАДИЦИОНАЛНИМ УЧЕЊЕМ СТРАНОГ ЈЕЗИКА

ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ С ТРАДИЦИОНАЛНИМ УЧЕЊЕМ СТРАНОГ ЈЕЗИКА Maja С. Лемајић Висока пословна школа струковних студија Нови Сад maja_lemajic@yahoo.com UDK 371.3:811.111 DOI: 10.19090/mv.2017.8.251-270 ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ

More information

СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ. Први час: обрада наставне јединице Последице рата

СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ. Први час: обрада наставне јединице Последице рата СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ Предмет, образовни ниво: Историја, осми разред основне школе Наставна јединица: Последице рата Наставна тема: Други светски рат тотални рат Школа: ОШ Бранко Радичевић Батајница Наставник:

More information

ДВОСТРУКА ПИСМЕНОСТ ДЕЦЕ СА ОШТЕЋЕЊЕМ ВИДА. Дуги низ година у описмењавању особа са оштећењем вида коришћен је

ДВОСТРУКА ПИСМЕНОСТ ДЕЦЕ СА ОШТЕЋЕЊЕМ ВИДА. Дуги низ година у описмењавању особа са оштећењем вида коришћен је Бранка ЈАБЛАН, ванредни професор Универзитет у Београду, Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију Јасна МАКСИМОВИЋ, доцент Универзитет у Крагујевцу, Учитељски факултет, Ужице Александра ГРБОВИЋ,

More information

ПЕРОН. Сара Живковић. више на страни 16 ЧАСОПИС УЧЕНИКА ДОМА СРЕДЊЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ ШКОЛЕ // ИНФОРМАЦИЈЕ // ЗАБАВА // СПОРТ // ЗАНИМЉИВОСТИ

ПЕРОН. Сара Живковић. више на страни 16 ЧАСОПИС УЧЕНИКА ДОМА СРЕДЊЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ ШКОЛЕ // ИНФОРМАЦИЈЕ // ЗАБАВА // СПОРТ // ЗАНИМЉИВОСТИ ПЕРОН ЧАСОПИС УЧЕНИКА ДОМА СРЕДЊЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ ШКОЛЕ // ИНФОРМАЦИЈЕ // ЗАБАВА // СПОРТ // ЗАНИМЉИВОСТИ Сара Живковић више на страни 16 КОНТАКТИРАЈТЕ НАС ПЕРОН МАГАЗИН Дом ученика средње железничке школе

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 00 Нови Сад, 20.02.2018. Кадетско првенство

More information

У ПАНЧЕВУ, У ЧЕТВРТАК, 5. ФЕБРУАРА ТЕМА НЕДЕЉЕ: КОРИСТ ИЛИ ШТЕТА ОД ВАКЦИНА? (НЕ)ОПРАВДАН СТРАХ ОД ЦЕПИВА

У ПАНЧЕВУ, У ЧЕТВРТАК, 5. ФЕБРУАРА ТЕМА НЕДЕЉЕ: КОРИСТ ИЛИ ШТЕТА ОД ВАКЦИНА? (НЕ)ОПРАВДАН СТРАХ ОД ЦЕПИВА Ликвидација непостојећих предузећа» страна 6 Наследници траже назад одузету имовину» страна 9 Број 4595, година CXLVI У ПАНЧЕВУ, У ЧЕТВРТАК, 5. ФЕБРУАРА 2015. цена 40 динара У ОВОМ БРОЈУ, ШТАМПАНОМ У 12.000

More information

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ МАСТЕР РАД Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском Ментор: Проф. Др Милан

More information

На основу члана 34. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС број:27/2018.) Наставничко веће ОШ Иван Милутиновић доноси следећу О Д Л У К У

На основу члана 34. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС број:27/2018.) Наставничко веће ОШ Иван Милутиновић доноси следећу О Д Л У К У ОШ Иван Милутиновић Београдски пут број 50. С у б о т и ц а Дел. број:01-314 Дана:15.5.2018. година На основу члана 34. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС број:27/2018.) Наставничко веће ОШ Иван

More information

Регионално такмичење из ИНФОРМАТИКЕ (ОСНОВНЕ ШКОЛЕ)

Регионално такмичење из ИНФОРМАТИКЕ (ОСНОВНЕ ШКОЛЕ) РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИЧКИ ПЕДАГОШКИ ЗАВОД Милоша Обилића 39 Бањалука, Тел/факс 051/430-110, 051/430-100; e-mail : pedagoski.zavod@rpz-rs.org Датум: Регионално такмичење

More information

Уводна напомена. Ја уоп ште ни ко га не вре ђам

Уводна напомена. Ја уоп ште ни ко га не вре ђам ИМЕ Томас Бернхард (РАЗ)ГОВОРИ - Избор - Уводна напомена То мас Бер нхард је рет ко да вао ин тер вјуе; до след но је бра нио се бе и свој рад, свој живот и животне околности од домашаја медија, од наплаћивања

More information

ЕЛАБОРАТ О ИЗВОЂЕЊУ ДВОЈЕЗИЧНЕ НАСТАВЕ

ЕЛАБОРАТ О ИЗВОЂЕЊУ ДВОЈЕЗИЧНЕ НАСТАВЕ Основна школа Старина Новак Кнез Данилова 33-37 Београд e-mail: ЕЛАБОРАТ О ИЗВОЂЕЊУ ДВОЈЕЗИЧНЕ НАСТАВЕ Београд Директор школе Влада Вучинић Основна школа Старина Новак Кнез Данилова 33-37 Београд Министарство

More information

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА 1 Друштво физичара Србије са НИС-ом реализује пројекат обуке наставника физике за реализацију лабораторијских вежби и рад са талентованом децом. Прва фаза је опремање три лабораторије

More information

ЛИСТЕ УЏБЕНИКА. ЗА ШКОЛСКУ 2018 / ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018.

ЛИСТЕ УЏБЕНИКА. ЗА ШКОЛСКУ 2018 / ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018. ЛИСТЕ УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018 / 2019. ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018. СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2017/18 ГОДИНУ ОШ,,ЉУПЧЕ НИКОЛИЋ'' АЛЕКСИНАЦ, СРПСКИ ЈЕЗИК РАЗРЕД: II ПДВом

More information

ОПШТИ ПОДАЦИ. Назив школе Час по реду Разред и одељење Учитељ ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Наставни предмет. Наставна тема.

ОПШТИ ПОДАЦИ. Назив школе Час по реду Разред и одељење Учитељ ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Наставни предмет. Наставна тема. ОПШТИ ПОДАЦИ Назив школе Час по реду Разред и одељење Учитељ ОШ,,Први мај`` Владимировац Трећи III-3 Нада Шакић ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Наставни предмет Природа и друштво Наставна тема Оријентација у простору

More information

МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА РАД И ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ УСПЕХ

МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА РАД И ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ УСПЕХ П. Рајчевић Доц. др Петар Рајчевић 8 Учитељски факултет у Призрену Лепосавић Зборник радова Учитељског факултета, 9, 2015, стр. 51-63 UDK: 159.947.5-057.874 COBISS.SR-ID 218368268 МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ

More information

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ На основу члана 35. Став 1. Закона о уџбеницима и другим наставним средствима ( Службени гласник РС, број 72/09), Министарство просвете,

More information

ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ

ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ Саша Радоњић ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ Нови Сад, 2014. НОТЕ Често се деси да вас људи издају! То је нормално, пошто је човек по својој природи издајица, али кад ово знате, биће вам много лакше наставити

More information

СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016

СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА BOSNIA AND HERZEGOVINA СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016 Број: No: 15 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН STATISTICAL BULLETIN Бања Лука Banja Luka

More information

друштвено- језички смер

друштвено- језички смер друштвено- језички смер разред предмет исто 1 биологија Биологија за први разред В.Ранђеловић Klett географија Географија за први разред, Београд Љ.Гавриловић, Д.Гавриловић Завод за уџбенике енглески језик

More information

САВРЕМЕНИ МОДЕЛИ РАДА У НАСТАВИ ПРИРОДЕ И ДРУШТВА

САВРЕМЕНИ МОДЕЛИ РАДА У НАСТАВИ ПРИРОДЕ И ДРУШТВА Вељко Банђур Филозофски факултет Источно Сарајевo УДК 37.013 САВРЕМЕНИ МОДЕЛИ РАДА У НАСТАВИ ПРИРОДЕ И ДРУШТВА Апстракт: У раду су образложени и наведени примери за организацију часова обраде новог градива

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Земљотрес у праскозорје

Земљотрес у праскозорје 24 Земљотрес у праскозорје Ме ри По уп Озборн Илу стро вао Сал Мер до ка Пре вела Ми ли ца Цвет ко вић 4 Наслов оригинала Mary Pope Osborne Ear thqu a ke in the Early Mor ning С ад рж а ј Text Copyright

More information

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА Бранкова 25 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 Е - пошта: sport@apr.gov.rs www.apr.gov.rs РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА ПРИЈАВА ЗА УПИС УДРУЖЕЊА, ДРУШТВА

More information

ВРЗ РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл.бр. К-По 2 48/2010 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА

ВРЗ РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл.бр. К-По 2 48/2010 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл.бр. ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 30. мартa 2011. године са главног претреса од 30.03.2011.године страна 2/89 ПРЕДСЕДНИК

More information

ЗА ИЗДАВАЧА: СЛАВИЦА ИВОШЕВИЋ-ЊЕЖИЋ, ДИРЕКТОР ИВАН ЈЕВЂОВИЋ, ПРОФ. КРЕШО СЕКУЛИЋ

ЗА ИЗДАВАЧА: СЛАВИЦА ИВОШЕВИЋ-ЊЕЖИЋ, ДИРЕКТОР ИВАН ЈЕВЂОВИЋ, ПРОФ. КРЕШО СЕКУЛИЋ Људи обично анђеле замишљају како невидљиве обрисе доброте који лебде око њих, чувајући их од свих недаћа, пружајући неизмјерну подршку и љубав. Или их можда само ја замишљам тако? Шта ако је наш анђео

More information

О б р а з л о ж е њ е

О б р а з л о ж е њ е ЈКП ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА АЛЕКСИНАЦ, Петра Зеца број 35 Број : 174 Датум : 06.02.2017.године Врста поступка: Поступак јавне набавке мале вредности На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник

More information

ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Енглески језик. Знање нас чини великима KLETT

ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Енглески језик. Знање нас чини великима KLETT ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Енглески језик од 1. до 8. разреда к KLETT КОМПЛЕТИ Знање нас чини великима У Џ Б Е Н И Ч К И КОМ П Л Е Т И З А Е Н ГЛ Е С К И Ј Е З И К 11.. за ученике за наставнике РА З Р Е

More information

ВИКИНШКИ БРОДОВИ У СВИТАЊЕ

ВИКИНШКИ БРОДОВИ У СВИТАЊЕ 15 ВИКИНШКИ БРОДОВИ У СВИТАЊЕ Ме ри По уп Озборн Илу стро вао Сал Мер до ка Пре вела Ми ли ца Цвет ко вић 4 Наслов оригинала Mary Pope Osborne Viking Ships at Sunrise Са др жај Text Copyright 1998 by Mary

More information

МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА PISA ТЕСТИРАЊА ЗА ОБЛАСТ МАТЕМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ ( МАСТЕР РАД )

МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА PISA ТЕСТИРАЊА ЗА ОБЛАСТ МАТЕМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ ( МАСТЕР РАД ) МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА PISA ТЕСТИРАЊА ЗА ОБЛАСТ МАТЕМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ ( МАСТЕР РАД ) Ментор: проф. др. АЛЕКСАНДАР ЛИПКОВСКИ Студент: ЈЕЛЕНА СТОЈКАНОВИЋ Број индекса:

More information

Школска 2011/2012 у слици

Школска 2011/2012 у слици broj 6 Школска 2011/2012 у слици 2 3 Т а к м и ч е њ а у ш к о л с к о ј 2 0 1 1 / 2 0 1 2. г о д и н и Из године у годину ученици Техничке школе су све запаженији на такмичењима, како по бројности учесника

More information

НАСТАВА ПОЧЕТНОГ ЧИТАЊА И ПИСАЊА И САВРЕМЕНИ МЕДИЈИ

НАСТАВА ПОЧЕТНОГ ЧИТАЊА И ПИСАЊА И САВРЕМЕНИ МЕДИЈИ Годишњак Педагошког факултета у Врању, књига VIII, 1/2017. Буба СТОЈАНОВИЋ Педагошки факултет у Врању Универзитет у Нишу Далиборка ПУРИЋ Учитељски факултет у Ужицу Универзитет у Крагујевцу УДК 371.3:003-028.31

More information

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Ћирила и Методија 1, Прокупље,

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Ћирила и Методија 1, Прокупље, БРОЈ: ДАТУМ: П Р О К У П Љ Е На основу члана 72., 73., 74., 75., 79., 82., 83., 84., 85., 86., 87., 88. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС бр. 88/17), чланa 39. и члана 121. Статута Високе

More information

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год.

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. Основна школа Станоје Миљковић Брестовац СПИСАК УЏБЕНИКА за старије е (-) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. ЛИКОВНА КУЛТУРА Ликовна култура 5, уџбеник за 5. основне школе Здравко Милинковић

More information

KLEMPAVI DVOJNIK. Majkl Lo rens. S engleskog pre veo Pe tar Ka pu ran. BIBLIOTEKA Prozna putovawa. ODISEJA Beograd, 2013.

KLEMPAVI DVOJNIK. Majkl Lo rens. S engleskog pre veo Pe tar Ka pu ran. BIBLIOTEKA Prozna putovawa. ODISEJA Beograd, 2013. BIBLIOTEKA Prozna putovawa Majkl Lo rens Naslov originala Michael Lawrence The Iron, the Switch and the Broom Cupboard Michael Lawrence za srpski jezik ODISEJA KLEMPAVI DVOJNIK S engleskog pre veo Pe tar

More information

Огледно подстицање креативности у школи и промене уверења наставника о креативности 2

Огледно подстицање креативности у школи и промене уверења наставника о креативности 2 UDC 37.036(075.2) 371.213.3 Иновације у настави, XXIX, 2016/3, стр. 16 54 Рад примљен: 5. 9. 2016. Рад прихваћен: 19. 9. 2016. Оригинални научни рад Славица Б. Максић, Јелена Б. Павловић Институт за педагошка

More information

ПРИКАЗ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ

ПРИКАЗ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ ПРИКАЗ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ Учитељ: мр Душан Станковић, професор разредне наставе Наставни предмет: Природа и друштво Разред: IV Наставна тема: Моја домовина део света Наставна јединица: Географски положај

More information

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Достава захтева и пријава М-4 за 2015. годину преко електронског сервиса Фонда ПИО е-м4 Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Привредна комора Србије Београд, 7. март 2016. године www.pio.rs

More information

Лист Основне школе Свети Сава Београд. година III * број 10 * јун Дан школе. Стиховање. Читам, па шта? Маштарије 1

Лист Основне школе Свети Сава Београд. година III * број 10 * јун Дан школе. Стиховање. Читам, па шта? Маштарије 1 Лист Основне школе Свети Сава Београд година III * број 10 * јун 2018. Дан школе Стиховање Читам, па шта? Маштарије 1 Дан школе 10. мај 2018. Дан школе 10. мај 2018. 2 Маштарије Школски лист Маштарије

More information

Грађа атома час хемије реализован коришћењем дигиталних технологија и програмираног учења

Грађа атома час хемије реализован коришћењем дигиталних технологија и програмираног учења Грађа атома час хемије реализован коришћењем дигиталних технологија и програмираног учења Приказ реализоване наставне јединице: Школа: ОШ Свети Сава Велика Плана Одељење: 7/1 Предмет: Хемија Наставна јединица:

More information

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА Гимназија Жарко Зрењанин Врбас АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА - понављање- https://www.youtube.com/watch?v=retaq5uybwe Светлана Мандић, проф. рачунарства и информатике Решавање проблема помоћу

More information

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ др Милан Јанковић, директор Општи приказ Број становника: 7,18милиона (без Косова и Метохије) Укупна површина: 88.502 km² БДП у 2013:

More information

КОНТРАСТИ у ПРИПОВЕцИ школска ИКОНА ЛАЗЕ К. ЛАЗАРЕВИћА

КОНТРАСТИ у ПРИПОВЕцИ школска ИКОНА ЛАЗЕ К. ЛАЗАРЕВИћА Претходно саопштење 821.163.41-3.09 Lazarević L. Немања Д. Јовановић 1 Универзитет у Нишу Филозофски факултет Департман за српску и компаративну књижевност КОНТРАСТИ у ПРИПОВЕцИ школска ИКОНА ЛАЗЕ К. ЛАЗАРЕВИћА

More information

БИЛТЕН БР. 51 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

БИЛТЕН БР. 51 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ БИЛТЕН БР. 51 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ЗБИРНИ ПРЕГЛЕД ПЛАСМАНА ЕКИПА НА СВИМ ТАКМИЧЕЊИМА У СЕЗОНИ 2017./2018. ГОДИНУ ПОБЕДНИК КУП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРКЕ У СЕЗОНИ 2017-2018. ГОДИНУ ЈЕ:

More information

2. БЕОГРАДСКО ОГЛЕДАЊЕ KРАТКА ПРИЧА

2. БЕОГРАДСКО ОГЛЕДАЊЕ KРАТКА ПРИЧА TEMA II 2. БЕОГРАДСКО ОГЛЕДАЊЕ KРАТКА ПРИЧА Павле Бановић, Аутопортрет (ДРУГА НАГРАДА 9. БЕОКУЛИС-а: ЛИКОВНИ РАД) Галерија КУЛОАР Математчка гимназија Београд Школа за дизајн, Београд Ментор: проф. Марија

More information

Љиљана Келемен Учитељски факултет, Београд UDK: ISBN , 16 (2011), p Stručni rad

Љиљана Келемен Учитељски факултет, Београд UDK: ISBN , 16 (2011), p Stručni rad Љиљана Келемен Учитељски факултет, Београд UDK: 371.95 ljiljakelemen@gmail.com ISBN 978-86-7372-131-6, 16 (2011), p.304-314 Stručni rad РАЗВИЈАЊЕ КРЕАТИВНИХ СПОСОБНОСТИ ДАРОВИТИХ У НАСТАВИ ЈЕЗИКА Резиме:

More information

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА Број:260 Датум: 11.04.2016. Сремска На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник РС бр.124/2012, 14/15 и 68/15) и Извештаја Комисије о стручној оцени понуде број 256 од 08.04.2016., директор

More information

Универзитет у Нишу Природно-математички факултет Департман за хемију

Универзитет у Нишу Природно-математички факултет Департман за хемију Универзитет у Нишу Природно-математички факултет Департман за хемију Примена модела активне наставе у раду са даровитим ученицима у обради метода квантитативне анализе -Мастер рад- Mентор: Др Весна Станков-Јовановић,

More information

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS j.s.c. Novi Sad Shareholders Assembly has held its 9th Annual General Meeting on 27 June 2017 and promulgated the Decision on 2016 profit distribution, dividend

More information

Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ. 2 : за други разред основне школе. уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2

Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ. 2 : за други разред основне школе. уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2 Елвира Саваи Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ за други разред основне школе уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2 Главни уреɡник Проф. др Бошко Влаховић Оɡīоворна уреɡница Доц. др Наташа Филиповић

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручилац: Јавно предузеће за урбанистичко и просторно планирање, грађевинско земљиште и путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 516/2016-ЈН Датум: 24.11.2016. године

More information

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину Понуда а за школску 201 4/2015. годину Први разред Наставни предмет Назив а Аутор Издавач Цена English Adventure, Cristiana Bruni, starter A - Suzannat Reed Pearson 850,00 English Adventure, Cristiana

More information

МЕТОДИЧКА ПРАКСА часопис за наставу и учење. YU ISSN UDK 37 број , Vol 13 година XVII Београд

МЕТОДИЧКА ПРАКСА часопис за наставу и учење. YU ISSN UDK 37 број , Vol 13 година XVII Београд МЕТОДИЧКА ПРАКСА часопис за наставу и учење YU ISSN 0354-9801 UDK 37 број 1. 2017, Vol 13 година XVII Београд Издавач: Заједница учитељских факултета Србије Извршни издавач: Учитељски факултет Универзитета

More information

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY 6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY The decision on profit distribution for 2013, dividend payment and determining of the total amount of retained earnings of the Company was adopted

More information

годинa постојања

годинa постојања 1841 2016 175 годинa постојања 100 ГОДИНА ОД СМРТИ ПЕТРА КОЧИЋА ПЕТАР КОЧИЋ (1877-1916) Петар Кочић је био не само даровит приповедач него и велики политички борац, народни трибун и револуционар. По рођењу

More information

Пословна интелигенција

Пословна интелигенција Универзитет у Београду Факултет организационих наука Пословна интелигенција Развој складишта података и ОЛАП коцке П3: Развој DW DW је пословно решење Шта је потребно знати да би се направио DW? Шта је

More information

ТУМАЧЕЊЕ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА У КОНТЕКСТУ ДРУГИХ УМЕТНОСТИ (НА ПРИМЕРИМА ИЗ СРЕДЊОШКОЛСКИХ ПРОГРАМА ЗА КЊИЖЕВНОСТ)

ТУМАЧЕЊЕ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА У КОНТЕКСТУ ДРУГИХ УМЕТНОСТИ (НА ПРИМЕРИМА ИЗ СРЕДЊОШКОЛСКИХ ПРОГРАМА ЗА КЊИЖЕВНОСТ) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ МЕТОДИКА НАСТАВЕ ТУМАЧЕЊЕ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА У КОНТЕКСТУ ДРУГИХ УМЕТНОСТИ (НА ПРИМЕРИМА ИЗ СРЕДЊОШКОЛСКИХ ПРОГРАМА ЗА КЊИЖЕВНОСТ) ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА Ментор:

More information

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Наслов оригинала (Titre original de l œuvre) Magdalena Guirao-Jullien Petite méthode pour débuter en anglais RETZ / SEJER, Paris Publée par RETZ,

More information

Quiz Maker, web сервиси (Quiz Star, YouTube)

Quiz Maker, web сервиси (Quiz Star, YouTube) Наставна јединица Српска револуција обрађује се у седмом разреду у оквиру наставне теме Нововековне српске државе Србија и Црна Гора. Њом почиње изучавање борбе нашег народа за ослобођење од турске власти.

More information