Vranduk Hidroenergetski Projekt

Size: px
Start display at page:

Download "Vranduk Hidroenergetski Projekt"

Transcription

1 Vranduk Hidroenergetski Projekt Informativni letak o projektu maj 2013 Elektroprivreda Bosne i Herzegovine (EPBiH) predlae izgradnju nove hidroelektrana (HE) snage 20 MW na rijeci Bosni kod sela Vranduk u op!ini Zenica u središnjoj Bosni i Hercegovini. Vranduk se nalazi u Zeni%ko-dobojskom kantonu, na lijevoj obali rijeke Bosne izme*u grada Zenice i mjesta Nemila. HE Vranduk!e ostvariti prosje%nu proizvodnju od oko 96 GWh elektri%ne energije godišnje. Zašto je potrebna hidroelektrana? Poveanje snabdjevanja elektrinom energijom iz obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije CO 2, zaga*iva%a zraka i drugih faktora koji izazivaju klimatske promjene, u skladu s evropskim zakonodavstvom i Strateškim planom i programom razvoja energetskog sektora FBiH Osiguranje pouzdanog i kvalitetnog snabdijevanja energijom u Federaciji BiH, poboljšanje ivotnog standarda u FBiH Stvaranje mogunosti zapošljavanja za vrijeme izgradnje, eksploatacije i odravanja hidroelektrane Ovaj letak predstavlja glavne elemente projekta, njegove kljune pozitivne i negativne uticaje, te mjere koje e se poduzeti kako bi se izbjegle negativne posljedice i poveali pozitivni uticaji. Takoer prua vam priliku da iznesete primjedbe o predloenom Projektu, bilo online ili pomou obrasca za pritube kojeg moete nai na kraju ovog letka. Okolišna i socijalna procjena uticaja je pripremljena da bi se procijenile koristi i uticaji HE Vranduk i da bi se identificirale mjere ublaavanja za upravljanje bilo kojim mogu!im negativnim uticajima Projekta. Inicijalni Okolišni i socijalni akcioni plan (OSAP) je izra*en za projekt i obuhvata radnje koje!e biti poduzete od strane EPBiH, kako bi se izbjegli ili smanjili negativni uticaji i pove!ale koristi od Projekta. OSAP!e tako*er uklju%ivati sve mjere ublaavanja i pra!enja koje su obuhva!ene u okolišnoj dozvoli za Projekt, a koju je Federalno Ministarstvo okoliša i turizma izdalo u U cilju upravljanja ekološkim i socijalnim uticajima izazvanih gradnjom, eksploatacijom i odravanjem Projekta, EPBiH!e razvijati i redovito aurirati Sistem socijalnog i okolišnog upravljanja (SSOU). SSOU!e biti uskla*en s principima najbolje prakse.

2 Od %ega se Projekat sastoji? HE Vranduk!e biti hidroelektrana derivacionog tipa, sa proto%nim postrojenjem. Radi!e neprekidno i bez kapaciteta za skladištenje vode za vršnu proizvodnju. Projekt se sastoji od sljede!ih klju%nih komponenti: Izgradnja brane ([1] vidjeti u crteu ispod) locirana oko 150 m nizvodno od mosta Bosna V [12], uklju%uju!i malu elektranu, riblju stazu i deponiju zatvara%e. Priblina lokacija brane je prikazana na slici ispod. Bosna V most Predloena brana Vranduk Slika prikazuje rijeku Bosnu, Vranduk i priblinu lokaciju brane Izgradnju hidroakumulacije koja se protee do 6.1 km iza brane [6], površine od 42 ha pri najvišem operativnom nivou vode. Ovo predstavlja pove!anje vodne površine od cca 12% u odnosu na trenutni prosje%ni tok. Izgradnju ulazne gra*evine na lijevoj obali rijeke uzvodno od brane [2] Dovodni tunel [3] duine 1.5 km na lijevoj obali rijeke do strojare [ 4] sa iste strane rijeke Bosne, 6,7 km nizvodno od brane i neposredno nizvodno od mosta Bosna IV [ 13]. Kompleks objekata na lokaciji strojare:, komandna zgrada, prate!i objekti sa trafo boksovima i SF6 postrojenjem; Novi priklju%ak na postoje!i dalekovod od strojare i male elektrane u brani na lokalnu prenosne I distributivne mree Ure*enje korita do 2.9 m na duini od 2.5 km [5] izme*u odvodnog kanala i naselja Nemila. Osiguranje Ekološki prihvatljivog protoka u skladu sa Zakonom o vodama na dijelu vodotoka izme*u brane i strojare.

3 Ispiranje od poplavnih voda i sedimenata!e se vršiti povremeno tokom godine kroz zatvara%e brane kako bi se izbjegla sedimentacija u akumulaciji. Plan lokacije i komponenti HE Vranduk u blizini sela Vranduk Osim toga, biti!e rekonstruisane postoje!e i izgra*ene nove saobra!ajnice i to: Rehabilitacija 4 km ceste Vranduk-Zenica [8] i deset propusnih cjevovoda ispod ceste i eljezni%ke pruge na lijevoj obali akumulacije. Izgradnja nove ceste [7] (oko 600 m) izme*u ulazne gra*evine i naselja Hanovi, uklju%uju!i nadvonjak preko eljezni%ke pruge uzvodno od brane. Rehabilitacija pristupne ceste izme*u ulazne gra*evine i brane (oko 160 m). Rehabilitacija lokalne ceste Zenica-Nemila izme*u strojare i Nemile na lijevoj obali rijeke (oko 1.2 km) Procjenjuje se da!e izgradnja HE Vranduk trajati oko %etiri godine, s po%etkom u septembru 2014 i završetkom u Sadašnji vremenski raspored projektnih aktivnosti je prikazan u nastavku i podloan je izmjenama, kako se Projekat bude realizirao.

4 Glavni uticaji, mjere ublaavanja i monitoring Od EPBIH e biti zahtijevano da ispuni sve relevantne nacionalne okolišne i radne standarde kao i zahtjeve najbolje prakse Okolišne i socijalne politike Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), iz ijih se sredstava finansira Projekat. Glavni uticaji i mjere ublaavanja u toku faze gradnje Mogu!nosti za zapošljavanje u vezi sa projektnim aktivnostima, bilo kroz direktna radna mjesta (oko 500 uposlenih radnika tokom faze izgradnje projekta) ili kroz pruanje usluga gra*evinskim radnicima. EPBiH!e pruati stru%nu pomo! lokalnim organizacijama u zajednici u vezi s projektnim aktivnostima, u skladu sa zakonima uklju%uju!i pomo! Nacionalnom spomeniku Stari grad Vranduk i pomo! lokalnom ribolovnom udruenju. Program prijateljskog okruenja je potpisan izme*u EPBiH i Op!ine Zenica u okviru kojeg su osigurana sredstva za 34 projekta na podru%ju op!ine, s budetom od oko 1,5 mil. KM (projekti uklju%uju izgradnju sportskih terena, vodovoda i cesta za lokalne zajednice). Kupovina zemljišta i preseljenje!e uticati na ne više od 15 doma!instva. Projektom pogo*eni ljudi ve! su obaviješteni od strane EPBiH, a otkup zemljišta, preseljenje i sve relevantne naknade!e biti provedeni u skladu sa FBiH zakonima i zahtjevima EBRD-a. Okvirne politike za preseljenje (RPF)!e biti pripremljene tako da odre*uju propisani proces kupovine zemljišta i preseljenja koji!e se primjenjiti od strane EPBiH. Materijal dobiven iskopavanjem tunela!e se koristiti za obnovu i izgradnju cesta gdje je to mogu!e. Osim toga, EPBiH!e izraditi Plan upravljanja otpadom za izbjegavanje, ponovno korištenje, recikliranje i odlaganje otpada tokom faza izgradnje i eksploatacije, koji tako*er uklju%uje i odlaganje iskopanog materijala. EPBiH!e izraditi Plan upravljanja saobra!ajem kako bi se obezbijedio pristup Vranduku, naseljima Hanovi, Nemila, Almy pogonu za proizvodnju betona i drugim zajednicama za vrijeme gradnje i kako bi se smanjilo ometanje škola, i drugih osjetljivih podru%ja. Ovaj plan!e tako*er uzeti u obzir planiranu izgradnju autoceste Zenica-Nemila izme*u i Buka i vibracije usljed gra*evinskih radova!e biti smanjeni koliko god je to mogu!e kroz provedbu mjera uklju%enih u Plan pra!enja stanja okoliša tokom gradnje koji!e biti izra*en od strane EPBiH. Do!i!e do zamu!enosti vode u rijeci Bosni zbog ispiranja materijala tokom izgradnje brane, ulazne gra*evine i produbljivanja korita. Me*utim, ovaj fini materijal!e se slegnuti, naro%ito jer!e trenutni tok rijeke biti odravan za vrijeme izgradnje brane uz pomo! zagata. Ne o%ekuje se da!e vodni resursi lokalnih zajednica biti pod uticajem gra*evinskih radova. Me*utim, izvori vode koje koriste lokalne zajednice!e biti nadzirani kako bi se osigurao kvalitet vode.

5 Glavni uticaji i mjere za ublaavanje u toku eksploatacije Emisija stakleni%kih plinova koje proizvodi HE Vranduk bit!e minimalan u odnosu na proizvodnju elektri%ne energije iz elektrane na ugljen. Bi!e manje plutaju!eg otpada u rijeci Bosni nizvodno od brane jer se otpad prikuplja u akumulaciji. Akumulacija!e pruiti nove mogu!nosti za rekreaciju i sportske aktivnosti. Projektno rješenje!e smanjiti koliko god je to mogu!e bilo kakve promjene u izgledu krajolika rijeke Bosne izazvanog postojanjem brane, naro%ito posmatrano sa tvr*ave Vranduk. Simulirani pogled na predloenu branu je prikazan na slici desno. Mogu!nosti za zapošljavanje oko 15 do 20 kvalificiranih radnika za vrijeme eksploatacije projekta Planiraju se eventualna ulaganja za izradu programa razvoja turizma i plana zaštite i odravanja Starog grada Vranduk Simulirani pogled na predloenu branu na rijeci Bosni ispod mosta Bosna V i pored Vranduka EPBiH je platita jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 1,35 miliona KM, u skladu sa Ugovorom o koncesiji za HE Vranduk,. Projekat ne!e izazvati pogoršanje u smislu poplava. Plan pripravnosti i djelovanja u kriznim situacijama!e biti izra*en i dostavljen lokalnim zajednicama EPBiH!e se savjetovati sa vlastima oko projektiranja i rokova za ure*enje korita izme*u strojare i Nemile, tako da se uticaji na kvalitet vode i bioraznolikost minimizira. Bi!e promjena prirodne vegetacije na obalama rijeka nizvodno od brane zbog smanjenog protoka i potapanja malog podru%ja prirodnog grmlja i drve!a u akumulaciju (0.027 ha). Bioraznolikost nizvodno od brane!e biti nadzirana tako da se vodostaji mogu prilagoditi s ciljem da se izbjegnu negativni uticaji zbog smanjenja protoka. Kontinuirano kretanje ribe u rijeci Bosni!e biti usmjeravano bilo kroz riblju stazu u strukturi brane ili primjenom drugih opcija, kao što je poribljavanje uzvodno i nizvodno od brane. Javne konsulatcije i kontakt detalji

6 Plan uklju%ivanja zainteresiranih strana (PUZS) identificira klju%ne zainteresirane strane i osigurava da ove strane budu podrobno obaviještene o Projektu kao i o svim mogu!im pozitivnim ili negativnim uticajima Projekta. PUZS tako*er nudi formalni mehanizam rješavanja pritubi koji!e koristiti zainteresirane strane pri registriranju pritubi, nedoumica, upita i komentara. Ako do*e do promjena aktivnosti ili nove aktivnosti koje se odnose na zainteresirane strane zapo%nu, PUZS!e biti redovito auriran i pregledan. PUZS uklju%uje sljede!e: Javne konsultacije i zahtjevi za objavu informacija u skladu sa zakonima i EBRD Identificiranje zainteresiranih i drugih pogo*enih strana Pregled prethodnih aktivnosti uklju%ivanja zainteresiranih strana Program uklju%ivanja zainteresiranih strana uklju%uju!i metode i resurse uklju%ivanja Mehanizam rješavanja pritubi Zainteresirane strane mogu biti pojedinci ili organizacije na koje Projekat uti%e direktno ili indirektno ili su zainteresirani za Projekat. Svako mo,e komentirati predloeno rješenje Projekta kao i objavljena dokumenata - Okolišnu i socijalnu procjenu utjecaja, PUZS, ovaj letak i Okolišni i socijalni akcioni plan. Komentari!e biti prihva!eni u periodu od 120 dana od utorka 14. maja 2013 do srijede 11. septembra Javne konsultacije o ovim dokumentima!e biti odrane na zahtjev bilo koje od zainteresiranih strana. Dokumenta!e biti dostupna na web stranicama EBRD-a ( i EPBiH ( kao i na sljede!im lokacijama: Zgrada Op!ine Zenica: Trg BiH 6, Zenica, BiH EPBIH Sarajevo: Vilsonovo šetalište 15, Sarajevo, BiH EPBiH Zenica: Elektrodistribucija Zenica Safvet bega Bašagi!a 6, Zenica, BiH EBRD Sarajevo (BiH): 15ti sprat, Kula B, Unitic, Fra Andela Zvizdovica 1, Sarajevo, BiH EBRD London (UK): One Exchange Square, London EC2A 2JN, United Kingdom Svi komentari!e biti uzeti u obzir prilikom pripreme završnih dokumenata i planova, a bit!e uzeti u obzir i od strane Europske banke za obnovu i razvoj u odlu%ivanju o tome ho!e li osigurati sredstva za financiranje projekta. Sve komentare ili pitanja trebaju biti poslati na sljede!u adresu: Amil Kamenica, Izvršni direktor za Kapitalne investicije, EPBiH Kadira Mo%evi! Rukovodilac Slube za okolinsko upravljanje, EPBiH Tel: Fax: Adresa: Vilsonovo šetalište 15, Sarajevo he_vranduk_esap@elektroprivreda.ba, Nadalje, Obrazac za povratne informacije / pritube koji se nalazi na kraju ovog letka moe se koristiti u bilo koje vrijeme, uklju%uju!i i vrijeme gradnje i eksploatacije.

7 Obrazac za povratne informacije ili pritube Moete koristiti ovaj obrazac ako imate bilo kakve komentare, prigovore ili pritube u vezi s Projektom. Obrazac treba biti poslat na adresu u nastavku. Kopija ovog Obrasca je tako*er dostupna na web stranici preduze!a Ime i prezime Kontakt informacije Poštanska adresa: Molimo Vas da navedete onako kako elite biti kontaktirani (tj. pošta, telefon ili ) Preferirani jezik (molimo da oznaite) Broj telefona: adresa: bosanski srpski drugi hrvatski engleski Opis povratne informacije ili pritube (Šta se dogodilo? Gdje se to dogodilo? Kome se to dogodilo? Koji je rezultat problema?): Datum doga*aja/ pritube Jednokratni incident / datum pritube Dogodilo se više nego jednom? Koliko puta? Još uvek se dogaa (i.e. trenutno se doivljava problem) Da / Ne (molimo vas da zaokruite) Kako bi ste Vi eljeli da ovaj problem bude riješen? Potpis Datum. Molimo pošaljite ovaj obrazac: JP EPBiH d.d.-sarajevo, Vilsonovo šetalište 15, Sarajevo Popunjava ured) Referentni broj:

Vranduk hidroenergetski projekt

Vranduk hidroenergetski projekt Vranduk hidroenergetski projekt Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) Error! Reference source not found. Sadržaj Poglavlje Naslov Strana 1. Uvod i sažetak projekta 1 1.1 Pregled 1 1.2 Projekat 1 2.

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Projekat Koridor Vc 2, Bosna i Hercegovina

Projekat Koridor Vc 2, Bosna i Hercegovina Projekat Koridor Vc 2, Bosna i Hercegovina Septembar 2015 Plan Design Enable SADRŽAJ Sadržaj 1. Uvod 2 2. Opis projekta 2 3. Zahtjevi zakonskih propisa 3 6. Objavljivanje informacija i Program uključivanja

More information

Elektroprivreda BiH. 6th South East Europe Energy Dialogue (6th SEEED) Redefining SE Europe s Energy Map

Elektroprivreda BiH. 6th South East Europe Energy Dialogue (6th SEEED) Redefining SE Europe s Energy Map Power Sector Projects And Investment Opportunities Elektroprivreda BiH 6th South East Europe Energy Dialogue (6th SEEED) Redefining SE Europe s Energy Map MAY 2012 Bosnia and Herzegovina ELECTRIC SECTOR

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini

Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Projekti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Svjetska banka je od 1996. godine odobrila 101 projekat u Bosni i Hercegovini, u ukupnom iznosu preko 2,51 milijardi dolara. Trenutno je aktivno 14 projekata:

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

DEVELOPMENT POSSIBILITIES FOR THE LOCATION IN ŽUDETIĆI LIST 1

DEVELOPMENT POSSIBILITIES FOR THE LOCATION IN ŽUDETIĆI LIST 1 Spuštajući se od Vižinade prema Porto Portonu i rijeci Mirni, prije sela Žudetica - zapadno od glavne ceste a između sela Vrbana i Pastorčića, okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem, nalazi se predmetna

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

En-route procedures VFR

En-route procedures VFR anoeuvres/procedures Section 1 1.1 Pre-flight including: Documentation, mass and balance, weather briefing, NOTA FTD FFS A Instructor initials when training 1.2 Pre-start checks 1.2.1 External P# P 1.2.2

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina.

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina. DOI 10.5644/PI2013-153-11 COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT Marijana Galić * Ensar Šehić ** Abstract The paper attempts to analyze competitiveness for Local Government Unit (LGU) based on unit

More information

Projekt centralnog grijanja u Banja Luci

Projekt centralnog grijanja u Banja Luci Bosna i Hercegovina Projekt centralnog grijanja u Banja Luci Projekt: Bosna i Hercegovina Projekt centralnog grijanja u Banja Luci Izvještaj: Plan uključivanja interesnih grupa Verzija: Konačna verzija,

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

11 Analiza i dizajn informacionih sistema

11 Analiza i dizajn informacionih sistema 11 Analiza i dizajn informacionih sistema Informatika V.Prof.dr Kemal Hajdarević dipl.ing.el 25.4.2014 11:58:28 1 1. Kompjuter, Internet, i mrežne osnove 2. Kompjuterska industrija Informatika u stomatologiji

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH General Elections / Opći izbori Final Results and Final Results from regular ballots cast in all FBiH municipalities and Out of municipality ballots processed in the Counting Centre Konačni rezultati i

More information

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Bosna i Hercegovina Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine Bosnia and Herzegovina Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Jahorina, 05.07.2011

More information

Practical training. Flight manoeuvres and procedures

Practical training. Flight manoeuvres and procedures ATL/type rating skill test and proficiency - helicopter anoeuvres/rocedures Section 1 elicopter exterior visual inspection; 1.1 location of each item and purpose of inspection FTD ractical training ATL//Type

More information

Aims of workshop. WWF-Living Neretva Project WFD & Economics workshop 3-4 April 2008 Sarajevo, BiH. Eduard Interwies InterSus Sustainability Services

Aims of workshop. WWF-Living Neretva Project WFD & Economics workshop 3-4 April 2008 Sarajevo, BiH. Eduard Interwies InterSus Sustainability Services Aims of workshop Eduard Interwies InterSus Sustainability Services WWF-Living Neretva Project WFD & Economics workshop 3-4 April 2008 Sarajevo, BiH Overall discussion on work procedures, deadlines etc.

More information

1. OPĆI PODACI 2. DOSADAŠNJE ISKUSTVO 2.1. SAPARD IPARD. KORISNIK(U) JE (upisati DA/NE)

1. OPĆI PODACI 2. DOSADAŠNJE ISKUSTVO 2.1. SAPARD IPARD. KORISNIK(U) JE (upisati DA/NE) 1. OPĆI PODACI 1. NAZIV TVRTKE INVESTINŽENJERING d.o.o. 2. MATIČNI BROJ SUBJEKTA / OIB 3298680/78904416556 3. IME I PREZIME ODGOVORNE OSOBE Darko Jukić 4. IME I PREZIME KONZULTAN(A)TA Darko Jukić, Ivana

More information

Autori: Jasna Draganić Inka Šehović Enisa Pulić. Štamparija: Kaligraf, Sarajevo Sarajevo, juni/lipanj 2005 Naklada 150 primjeraka

Autori: Jasna Draganić Inka Šehović Enisa Pulić. Štamparija: Kaligraf, Sarajevo Sarajevo, juni/lipanj 2005 Naklada 150 primjeraka PRIRUČNIK ZA NEVLADINE ORGANIZACIJE PRIPREMA I PISANJE PROJEKTNIH PRIJEDLOGA PRIPREMA BUDŽETA ZA PROJEKTE UPRAVLJANJE PROJEKTOM Priručnik za nevladine organizacije Izdavač: Regionalni centar za okoliš/životnu

More information

IZVJEŠTAJ O DINAMICI PROJEKTA Br. 5 (zaključno sa: godine)

IZVJEŠTAJ O DINAMICI PROJEKTA Br. 5 (zaključno sa: godine) BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE JAVNO PREDUZEĆE AUTOCESTE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE d.o.o Mostar PROJEKAT: AUTOCESTA NA KORIDORU Vc U FEDERACIJI BiH IZVJEŠTAJ O DINAMICI PROJEKTA

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

PLAN UPRAVLJANJA OKOLIŠEM I DRUŠTVENIM ASPEKTIMA ZA PROJEKAT REKONSTRUKCIJE CRNE TAČKE, KRUŽNI TOK HUSINO U TUZLI

PLAN UPRAVLJANJA OKOLIŠEM I DRUŠTVENIM ASPEKTIMA ZA PROJEKAT REKONSTRUKCIJE CRNE TAČKE, KRUŽNI TOK HUSINO U TUZLI PLAN UPRAVLJANJA OKOLIŠEM I DRUŠTVENIM ASPEKTIMA ZA PROJEKAT REKONSTRUKCIJE CRNE TAČKE, KRUŽNI TOK HUSINO U TUZLI Novembar, 2017 Sadržaj SAŽETAK... 5 2. METODOLOGIJA I CILJEVI ESMP-A... 10 3. OPIS LOKACIJE...

More information

ZAŠTITA RIJEKA ZAPADNOG BALKANA

ZAŠTITA RIJEKA ZAPADNOG BALKANA ZAŠTITA RIJEKA ZAPADNOG BALKANA STAV O UPRAVLJANJU RIJEKAMA NA PODRUČJU ZAPADNOG BALKANA Vlada Republike Hrvatske Ured za udruge Ova publikacija izrađena je uz pomoć Europske unije i Ureda za udruge Vlade

More information

Godina XVIII/X Ponedjeljak, godine. Broj/Broj. Godina XVIII/X Ponedjeqak, godine

Godina XVIII/X Ponedjeljak, godine. Broj/Broj. Godina XVIII/X Ponedjeqak, godine Godina XVIII/X Ponedjeqak, 29. 12. 2014. godine O NABAVCI 184-3-2-1-3-3/14 tum i vrijeme slanja obavje{tenja na objavu: 10.12.2014. u 10:23 ODJELJAK I: UGOVORNI ORGAN I 1. Podaci o ugovornom organu Naziv:

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

Wind Power Plant Podveležje

Wind Power Plant Podveležje Wind Power Plant Podveležje Public Information Meeting Mostar, Topics 1. PROJECT BACKGROUND AND OBJECTIVES 2. PROJECT DESCRIPTION 3. PERMITTING STATUS 4. DESCRIPTION OF THE ENVIRONMENTAL CONDITIONS Physical

More information

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo / Croatian Civil Aviation Agency Ulica grada Vukovara 284, 10000 ZAGREB Tel.: 01 2369 300; Fax.: 01 2369 301 e-mail: ccaa@ccaa.hr Upravna pristojba 70,00 kn Informacije

More information

CRNA GORA / MONTENEGRO ZAVOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, god.

CRNA GORA / MONTENEGRO ZAVOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, god. CRNA GORA / MONTENEGRO ZAOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, 23.6.211.god. Prilikom korišćenja ovih podataka navestii zvor Name the source when

More information

The Priority Environmental Investment Programme for SEE (PEIP) BACKGROUND DOCUMENT NR: 4. Country name: BOSNIA I HERZEGOVINA

The Priority Environmental Investment Programme for SEE (PEIP) BACKGROUND DOCUMENT NR: 4. Country name: BOSNIA I HERZEGOVINA The Priority Environmental Investment Programme for SEE (PEIP) Analytical Report on progress on developing and implementing environmental investment projects in the SEE. BACKGROUND DOCUMENT NR: 4 Country

More information

postojećih i planiranih građevinskih mjera za obranu od poplava

postojećih i planiranih građevinskih mjera za obranu od poplava Smjernice u vezi s objedinjenom procjenom postojećih i planiranih građevinskih mjera za obranu od poplava Odricanje od odgovornosti Ova je publikacija izrađena uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove publikacije

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

PERSONAL INFORMATION. Name: Fields of interest: Teaching courses:

PERSONAL INFORMATION. Name:   Fields of interest: Teaching courses: PERSONAL INFORMATION Name: E-mail: Fields of interest: Teaching courses: Almira Arnaut Berilo almira.arnaut@efsa.unsa.ba Quantitative Methods in Economy Quantitative Methods in Economy and Management Operations

More information

PRIRUČNIK IZ PROSTORNOG PLANIRANJA P R O J E K A T UPRAVNE ODGOVORNOSTI

PRIRUČNIK IZ PROSTORNOG PLANIRANJA P R O J E K A T UPRAVNE ODGOVORNOSTI 1 2 Mišljenja koja su izražena u ovoj publikaciji predstavljaju isključivo mišljenje autora, i ne moraju nužno odražavati stavove Američke agencije za međunarodni razvoj, Vlade Sjedinjenih Američkih Država,

More information

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES Zijad Džafić UDK 334.71.02(497-15) Adnan Rovčanin Preliminary paper Muamer Halilbašić Prethodno priopćenje DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES ABSTRACT The shortage of large markets

More information

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES 2008 Ključne brojke Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES MREŽA AUTOCESTA Motorway Network 1.198,7 km 41,5 km

More information

Organizer : FAX: , Phone:

Organizer : FAX: , Phone: BULLETIN No1 Organizer : The 64th IPC Plenary meeting will be organized by the Aeronautical Association of Bosnia and Herzegovina (Obala Kulina bana, 33000 Sarajevo) and Skydiving Club Banjaluka. FAX:

More information

CAME-LISTA USKLAĐENOSTI SA PART M CAME-PART M COMPLIANCE LIST

CAME-LISTA USKLAĐENOSTI SA PART M CAME-PART M COMPLIANCE LIST Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo / Croatian Civil Aviation Agency Ulica grada Vukovara 284, 10 000 Zagreb Tel.: +385 1 2369 300 ; Fax.: +385 1 2369 301 e-mail: ccaa@ccaa.hr CAME-LISTA USKLAĐENOSTI

More information

Male HE i razvoj naselja s pozitivnim utjecajem na klimatske promjene

Male HE i razvoj naselja s pozitivnim utjecajem na klimatske promjene Dr.sc. Nikola Čupin, dipl.ing.el. Zagreb, 20. 10. 2009. Male HE i razvoj naselja s pozitivnim utjecajem na klimatske promjene Sadržaj: Uvodno... 2 1. Privredni razvoj na temelju energetike... 3 2. Posjet

More information

TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA

TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA SF6 PREKIDAĈ 420 kv PREKIDNA KOMORA POTPORNI IZOLATORI POGONSKI MEHANIZAM UPRAVLJAĈKI

More information

MOBILNI TELEFON KAO FAKTOR OMETANJA VOZAČA ZA VRIJEME VOŽNJE- REZULTATI TERENSKOG ISTRAŽIVANJA

MOBILNI TELEFON KAO FAKTOR OMETANJA VOZAČA ZA VRIJEME VOŽNJE- REZULTATI TERENSKOG ISTRAŽIVANJA II STRUČNI SEMINAR Banja Luka Oktobar 2013. godine MOBILNI TELEFON KAO FAKTOR OMETANJA VOZAČA ZA VRIJEME VOŽNJE- REZULTATI TERENSKOG ISTRAŽIVANJA Zoran Andrić 1, Ministarstvo komunikacija i transporta

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information

Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE

Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE Član 1. Potvrđuje se Protokol o zaštiti od poplava uz Okvirni sporazum o slivu reke Save, sačinjen 1. juna

More information

EU- Beautiful Kosovo Programme Renovation of Arberia Park in Prishtinë/Priština

EU- Beautiful Kosovo Programme Renovation of Arberia Park in Prishtinë/Priština EU- Beautiful Kosovo Programme Renovation of Arberia Park in Prishtinë/Priština The project Renovation of Arberia Park consists in the renovation and facilities' improvement of the existing park, instalment

More information

Electoral Unit Party No of Seats

Electoral Unit Party No of Seats Seat Allocation Electoral Unit Party No of Seats 007 Bosanski Novi/Novi Grad 01 SRPSKI NARODNI SAVEZ REPUBLIKE SRPSKE - Biljana Plav{i} 23 SRPSKA RADIKALNA STRANKA REPUBLIKE SRPSKE 8 26 SOCIJALISTI^KA

More information

EKOLOŠKI ASPEKTI TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE

EKOLOŠKI ASPEKTI TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE ekologija EKOLOŠKI ASPEKTI TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE Branislav Radonjić This paper is a short overview of the potential environmental aspects of potential technologies for sustainable

More information

Western Balkans Investment Framework Infrastructure Project Facility Technical Assistance 4 (IPF 4)

Western Balkans Investment Framework Infrastructure Project Facility Technical Assistance 4 (IPF 4) Western Balkans Investment Framework Infrastructure Project Facility Technical Assistance 4 (IPF 4) TA2012054 R0 WBF Preliminary Design and Feasibility Study with EIA for construction of Highway E-80 in

More information

INTRODUCTION. Energy Efficiency Potential in Bosnia and Herzegovina

INTRODUCTION. Energy Efficiency Potential in Bosnia and Herzegovina INTRODUCTION Energy Efficiency Potential in Bosnia and Herzegovina ENERGY EFFICIENCY POTENTIAL RENEWABLE ENERGY ACTION PLAN OF BOSNIA AND HERZEGOVINA ENERGY EFFICIENCY ACTION PLAN OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

More information

VERZIJA 5 mart godine REVIZIJA: EBRD i EPS RB Kolubara. Broj posla

VERZIJA 5 mart godine REVIZIJA: EBRD i EPS RB Kolubara. Broj posla Projekat unapređenja stanja zaštite životne sredine u PD RB Kolubara Akcioni plan za zaštitu životne sredine i socijalna pitanja VERZIJA 5 mart 2012. godine REVIZIJA: EBRD i EPS RB Kolubara Ove Arup &

More information

Mogućnosti razvoja prekograničnog turizma PÁMER Zoltán

Mogućnosti razvoja prekograničnog turizma PÁMER Zoltán Mogućnosti razvoja prekograničnog turizma PÁMER Zoltán Pročelnik odjela za suradnju s inozemstvom om Agencija za regionalni razvoj Južnog Zadunavlja Osijek, 11 studenog 2009. Tendencije razvoja turizma

More information

METODE MJERENJA UČINAKA DOGAĐAJA U TURIZMU. 12. tematska jedinica

METODE MJERENJA UČINAKA DOGAĐAJA U TURIZMU. 12. tematska jedinica METODE MJERENJA UČINAKA DOGAĐAJA U TURIZMU 12. tematska jedinica Zašto utvrditi uspješnost događaja? Identificirati i riješiti probleme Utvrditi načine na koje se može unaprijediti upravljanje Utvrditi

More information

SUB-SECTION SUHODOL-TARČIN INVITATION FOR EXPRESSION OF INTEREST

SUB-SECTION SUHODOL-TARČIN INVITATION FOR EXPRESSION OF INTEREST BOSNIA AND HERZEGOVINA PROJECT: HIGHWAY ON CORRIDOR 5C, SECTION VLAKOVO TARČIN, SUB-SECTION SUHODOL-TARČIN CONSULTANCY SERVICES FOR SUPERVISION OF WORKS INVITATION FOR EXPRESSION OF INTEREST This Invitation

More information

PROVEDBA KYOTSKOG PROTOKOLA U REPUBLICI HRVATSKOJ

PROVEDBA KYOTSKOG PROTOKOLA U REPUBLICI HRVATSKOJ PROVEDBA KYOTSKOG PROTOKOLA U REPUBLICI HRVATSKOJ dr. sc. Siniša Ozimec KLIMATSKE PROMJENE su promjene klime koje se pripisuju izravno ili neizravno aktivnostima čovjeka koje mijenjaju sastav globalne

More information

Broj/Broj. Godina XV/VII Ponedjeljak, godine. Ponedjeqak, godine

Broj/Broj. Godina XV/VII Ponedjeljak, godine. Ponedjeqak, godine Godina XV/VII Ponedjeljak, 19. 12. 2011. godine Broj/Broj 100 Godina XV/VII Ponedjeqak, 19. 12. 2011. godine 1 - JANAB OTVORENI POSTUPAK (~lan 10. stav 1. ta~ka a) i ~lan 28. stav 1.) 11 - JANAB Obavje{tenje

More information

UTJECAJ PROTOKOLA IZ KYOTA NA RAZVOJ HRVATSKOG ELEKTROENERGETSKOG SEKTORA IMPACT OF KYOTO PROTOCOL ON DEVELOPMENT OF THE CROATIAN POWER SECTOR

UTJECAJ PROTOKOLA IZ KYOTA NA RAZVOJ HRVATSKOG ELEKTROENERGETSKOG SEKTORA IMPACT OF KYOTO PROTOCOL ON DEVELOPMENT OF THE CROATIAN POWER SECTOR HRVATSKI OGRANAK MEĐUNARODNOG VIJEĆA ZA VELIKE ELEKTROENERGETSKE SUSTAVE CIGRÉ 8. savjetovanje HRO CIGRÉ Cavtat, 4. - 8. studenoga 27. C3-12 Željko Jurić Energetski institut Hrvoje Požar zjuric@eihp.hr

More information

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN PLAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN PLAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Plan zaštite životne sredine STRABAG d.o.o. Beograd PROJEKAT SANACIJE I BEZBEDNOSTI PUTA (PSBP) ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN PLAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Urgentno održavanje i otklanjanje štete na Državnom

More information

ANALIZA UTICAJA UVOĐENJA STANDARDA ISO NA EMISIJE POLUTANATA U ORGANIZACIJI METALSKOG SEKTORA

ANALIZA UTICAJA UVOĐENJA STANDARDA ISO NA EMISIJE POLUTANATA U ORGANIZACIJI METALSKOG SEKTORA 10. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem QUALITY 2017, Neum, B&H, 17. - 20 maj 2017. ANALIZA UTICAJA UVOĐENJA STANDARDA ISO 14001 NA EMISIJE POLUTANATA U ORGANIZACIJI METALSKOG SEKTORA ANALYSIS

More information

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA Master akademske studije Modul za logistiku 1 (MLO1) POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA angažovani su: 1. Prof. dr Momčilo Miljuš, dipl.inž., kab 303, mmiljus@sf.bg.ac.rs,

More information

UTICAJ KREDITNIH LINIJA SVJETSKE BANKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U REPUBLICI SRPSKOJ NA PERFORMANSE KORISNIKA KREDITA

UTICAJ KREDITNIH LINIJA SVJETSKE BANKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U REPUBLICI SRPSKOJ NA PERFORMANSE KORISNIKA KREDITA DOI: 10.7251/EMC1301087P Datum prijema rada: 19. april 2013. Datum prihvatanja rada: 15. juni 2013. PREGLEDNI RAD UDK: 336.71+334.71(497.6 RS) Časopis za ekonomiju i tržišne komunikacije Godina III broj

More information

Razvoj i dizain pelton i banki turbina

Razvoj i dizain pelton i banki turbina eling tel.053/410-300 www.eling.rs.ba 74270 Teslić, Sv. Save 87a, P.O. Box 99, RS, BiH Tel.++387 53 410-300, Fax. ++387 53 410-310 E-mail: office@eling.rs.ba www.eling.co Razvoj i dizain pelton i banki

More information

ODABRANI POKAZATELJI STANJA OKOLIA

ODABRANI POKAZATELJI STANJA OKOLIA TB 13 Tematski bilten Thematic Bulletin ISSN 1840-104X ODABRANI POKAZATELJI STANJA OKOLIA SELECTED ENVIRONMENT INDICATORS 2013 Bosna i Hercegovina Bosnia and Herzegovina BHAS Agencija za statistiku Bosne

More information

Modul 01_Ruralni razvoj. Modul 02_Ruralna ekonomija. Modul 03_Ruralna sociologija. Modul 04_Ruralna ekologija. Modul 05_Lobiranja i zagovaranje

Modul 01_Ruralni razvoj. Modul 02_Ruralna ekonomija. Modul 03_Ruralna sociologija. Modul 04_Ruralna ekologija. Modul 05_Lobiranja i zagovaranje Modul 01_Ruralni razvoj Modul 02_Ruralna ekonomija Modul 03_Ruralna sociologija Modul 04_Ruralna ekologija Modul 05_Lobiranja i zagovaranje Modul 06_Javne politike i javne kampanje Ova publikacija je urađena

More information

Sarajevo, Novembar 2015 g. Organizator/Organisator. Drustvo za Osteoporozu u Federaciji BiH. Predsjednik: Prof dr Šekib Sokolović

Sarajevo, Novembar 2015 g. Organizator/Organisator. Drustvo za Osteoporozu u Federaciji BiH. Predsjednik: Prof dr Šekib Sokolović PRVI KONGRES UDRUŽENJA ZA OSTEOPOROZU U BIH/ THE FIRST CONGRESS OF OSTEOPOROSIS IN online medications cialis cialis online buy cialis price rise viagara cialis levitra comparison cial is drug prices buy

More information

PLAN UPRAVLJANJA ŽIVOTNOM SREDINOM

PLAN UPRAVLJANJA ŽIVOTNOM SREDINOM Београд, Булевар Краља Александра 282 tel: +381 11 30 40 700 fax: +381 11 30 40 699 PROJEKAT REHABILITACIJE PUTEVA I UNAPREĐENJA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA (Road Rehabilitation and Safety Project RRSP) PLAN

More information

DRUGI NACIONALNI IZVJEŠTAJ BOSNE I HERCEGOVINE U SKLADU SA OKVIRNOM KONVENCIJOM UN O KLIMATSKIM PROMJENAMA UBLAŽAVANJE UTICAJA KLIMATSKIH PROMJENA

DRUGI NACIONALNI IZVJEŠTAJ BOSNE I HERCEGOVINE U SKLADU SA OKVIRNOM KONVENCIJOM UN O KLIMATSKIM PROMJENAMA UBLAŽAVANJE UTICAJA KLIMATSKIH PROMJENA Doc.dr. Nusret Drešković Vođa tima za ublažavanje klimatskih promjena DRUGI NACIONALNI IZVJEŠTAJ BOSNE I HERCEGOVINE U SKLADU SA OKVIRNOM KONVENCIJOM UN O KLIMATSKIM PROMJENAMA UBLAŽAVANJE UTICAJA KLIMATSKIH

More information