INTEGROVANÉ DOPRAVNÉ SYSTÉMY Inteligentné systémy pre bezpečnosť a podporu riadenia dopravy. Telematika v doprave a modelovanie dopravy.

Size: px
Start display at page:

Download "INTEGROVANÉ DOPRAVNÉ SYSTÉMY Inteligentné systémy pre bezpečnosť a podporu riadenia dopravy. Telematika v doprave a modelovanie dopravy."

Transcription

1 INTEGROVANÉ DOPRAVNÉ SYSTÉMY Inteligentné systémy pre bezpečnosť a podporu riadenia dopravy. Telematika v doprave a modelovanie dopravy.

2 Témy : 1. KRITICKÁ DOPRAVNÁ INFRAŠTRUKTÚRA 2. VÝZNAM A ÚLOHY INTELIGENTNÝCH DOPRAVNÝCH SYSTÉMOV 3. TELEMATIKA V DOPRAVE 4. MODELOVANIE DOPRAVY

3 Problematika ochrany kritickej infraštruktúry je v súčasnosti veľmi aktuálnou. Na základe dokumentov Európskej Únie štáty vykonávajú označovanie, ochranu kritickej infraštruktúry a vytvárajú právne normy v súvislosti s kritickou infraštruktúrou. Zraniteľnosť dopravnej infraštruktúry v prípade útoku, poškodenia či zničenia môže byť narušená na niekoľko rokov. V posledných rokoch sa celosvetovo stretávame s narušením dopravnej infraštruktúry prírodnými katastrofami (povodeň, požiar, zemetrasenie), úmyselnými útokmi alebo nehodami, ktoré priamo súvisia s vykonávaním dopravy (dopravné nehody, únik nebezpečných látok). Otázka zlepšovania ochrany kritickej dopravnej infraštruktúry je stále veľmi významná. hľadajú sa nové možnosti, spôsoby a efektívne riešenia, ktoré by minimalizovalo ohrozenie. Inteligentné dopravné systémy pomáhajú pri ochrane dopravných systémov a dopravnej infraštruktúry pred všetkými druhmi hrozieb.

4 VÝZNAM KRITICKEJ DOPRAVNEJ INFRAŠTRUKTÚRY A POTREBA JEJ OCHRANY Dopravný systém : veľmi zložitý, skladá sa zo širokého spektra infraštruktúr, napr. terminálových zariadení, dopravných ciest a informačných systémov. Doprava sa stala jedným zo sektorov kritickej infraštruktúry vo väčšine krajín sveta. Vzhľadom na veľký význam dopravy sa považuje za jednu z najdôležitejších sektorov kritickej infraštruktúry na medzinárodnej i národnej úrovni. Doprava by mala byť otvoreným a prístupným systémom, ktorý je rozsiahly a všadeprítomný, efektívny a prispôsobivý.

5 Kritická dopravná infraštruktúra má veľký význam pre národnú ekonomiku, bezpečnosť a fungovanie štátu. Má významnú úlohu vzhľadom na to, že: je národnou prioritou, zabezpečuje základné služby, ich spoľahlivosť a dostupnosť, zabezpečuje obchodné toky, podporuje hospodársky rast. Na základe dokumentov EÚ bol v SR prijatý Zákon č. 45/2011 Z.z. o kritickej infraštruktúre, ktorý určuje kompetencie a zodpovednosť hlavných orgánov v oblasti kritickej infraštruktúry a definuje 8 sektorov kritickej infraštruktúry. Jedným z najvýznamnejších sektorov je sektor Doprava, ktorý je rozdelený na 4 podsektory: cestná, železničná, letecká a vodná doprava.

6 Možné prvky kritickej infraštruktúry sektoru "Doprava : mosty tunely Cestná doprava : križovatky líniové objekty telematické systémy kontrolné systémy

7 Možné prvky kritickej infraštruktúry sektoru "Doprava : mosty tunely Železničná doprava : stanice líniové objekty priecestia kontrolné systémy

8 Možné prvky kritickej infraštruktúry sektoru "Doprava : prístavy Vodná doprava : vodné cesty plavebné komory kontrolné systémy

9 Možné prvky kritickej infraštruktúry sektoru "Doprava : letiská Letecká doprava : líniové objekty letiska kontrolné systémy

10 Ohrozenia kritickej dopravnej infraštruktúry Dopravná infraštruktúra má veľa kritických miest : môže dôjsť k mnohým zlyhaniam, zlyhania môžu ovplyvniť správanie ostatných prvkov, subsektorov, alebo aj ostatných sektorov ktirickej infraštruktúry. Vzhľadom na mnohé riziká je potrebné posúdiť prvky kritickej dopravnej infraštruktúry. Tento proces môže pozostávať z nasledujúcich krokov: identifikácia prvkov kritickej dopravnej infraštruktúry, posudzovanie rizík konkrétnych prvkov, hodnotenie prvkov, vykonávanie ochrany prvkov.

11 Odolnosť kritickej dopravnej infraštruktúry Najdôležitejšie infraštruktúry majú nenahraditeľnú pozíciu a s tým súvisí povinnosť zaisťovať ich odolnosť definovaná ako vlastnosť systemu prekonať narušenie, odolať negatívnym zmenám a zabezpečiť fungovanie systém/prvku aj v zmenenom prostredí. Odolnosť môže byť ovplyvnená viacerými faktormi prírodné podmienky, stav inej infraštruktúry, vzájomná prepojenosť infraštruktúr, ekonomické podmienky a pod. Ťažko identifikovanie hrozieb a ich rýchle šírenie si vyžadujú kvalitnejší a dôslednejší prístup k analýze a navrhovaniu systémov a prostriedkov na ochranu kritickej infraštruktúry. Odolnosť prvku kritickej infraštruktúry vyjadruje vzájomné interakcie negatívnych vonkajších a vnútorných faktorov a bezpečnostných a ochranných opatrení. Hľadajú sa preto nové nástroje, vďaka ktorým bude dopravný systém a infraštruktúra účinnejšia, výkonnejšia a bezpečnejšia. Jedným z týchto nástrojov sú aj inteligentné dopravné systémy významný nástroj riadenia a regulovania dopravy.

12 Ochrana kritickej dopravnej infraštruktúry Ochrana kritickej dopravnej infraštruktúry chápaná ako príprava a realizácia opatrení, ktorých cieľom je minimalizovať všetky riziká. Cieľom je, aby bola zabezpečená kontinuita činnosti dopravných objektov, zariadení, prostriedkov a pracovníkov tak, aby narušenie funkcií, činností a služieb bolo krátkodobé, zvládnuteľné, i keď provizórnym spôsobom a územne obmedzené a aby postihlo čo najmenší počet obyvateľstva. Ochrana kritickej dopravnej infraštruktúry zahŕňa zabezpečenie odolnosti dopravných infraštruktúr. Tento sektor je považovaný za životne dôležitý na celom svete vďaka svojmu hospodárskemu významu a vzhľadom k vzájomnej závislosti s inými infraštruktúrami a odvetviami.

13 Ochrana kritickej dopravnej infraštruktúry Ochrana kritickej infraštruktúry je súhrn činností, mechanizmov, síl a prostriedkov na: prevenciu pred účinkom rizikových faktorov, odvrátenie ohrozenia na prvok kritickej infraštruktúry, zabránenie negatívnym vplyvom, ktoré ohrozujú prvok, zabezpečenie stability a fungovanie prvku, zvýšiť bezpečnosť v dopravnej infraštruktúre, znížiť negatívne pôsobenie dopravy na životné prostredie, rýchle odstránenie následkov a navrátenie do prevádzkyschopného stavu.

14 Význam a úlohy inteligentných dopravných systémov Doprava komplexný proces poskytovania služieb, základom jej dobrého fungovania je mať dostatok adekvátnych a aktuálnych informácií. Základom každého inteligentného dopravného systému musí byť: zber dopravných údajov- zistiť stav dopravného prúdu, stav cestných úsekov, informácie o dopravných nehodách a o aktuálnej situácii na cestných úsekoch, o zmenách organizácie a regulácie dopravy, údaje o stave povrchu vozovky; vyhodnocovať získané dopravné údaje na celom území Slovenska a na jednotlivých úsekoch analyzovať možnosť obchádzkovej trasy, počítať doby dojazdu, zaznamenať problémové oblasti; poskytovať informácie tým, ktorí dopravu organizujú (správcovia komunikácií, polícia,...), ale i ostatným účastníkom dopravy informovať o stave úsekov, o aktuálnej situácii, presmerovať dopravu, zobraziť informácie v mobile, navigácii. Pre dobré fungovanie IDS je dôležitá aj rýchlosť získavania informácií. Preto sa v moderných systémoch prenášajú dáta online a spracovávajú sa v reálnom čase.

15 Požiadavky na inteligentné dopravné systémy IDS poskytujú : kontinuálne zabezpečenie jazdnej rýchlosti, dodržanie bezpečnostných vzdialeností medzi vozidlami, dynamické navádzanie vozidiel do vopred definovaného cieľa, optimalizujú cesty medzi zdrojom a cieľom. Iné systémy : optimalizujú prepravu osôb a tovarov, využívajú multimodálne spôsobov prepravy, zvyšujú rýchlosť prepravy osôb a nákladov. Použitím riadenia dopravy v rámci IDS : sa zmierňuje tvorba kongescií, zvyšuje sa bezpečnosť, znižujú sa náklady na prepravu a emisie v ovzduší.

16 Snahou by preto malo byť: Inteligentné dopravné systémy zavádzať čo najviac IDS, pri už existujúcich prvkoch postupne dopĺňať IDS, dobudovať systémy aj u prvkov, ktoré sú už v prevádzke, pri plánovaní budovania nových objektov dopravnej infraštruktúry zahrnúť zavedenie IDS do návrhov/plánov, vzájomne prepájať už existujúce IDS, aby boli efektívne riadené aj väčšie oblasti, nie len izolované časti (križovatky, tunely).

17 Podsektor kritickej infraštruktúry Cestná doprava je najvyužívanejším druhom dopravy. Slovenská republika čelí v tejto oblasti mnohým problémom a je potrebné riešiť hlavne oblasti: zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky, predchádzať tvorbe kongescií, ktoré zvyšujú náklady na dopravu a predlžujú čas, znížiť negatívny vplyv na životné prostredie, šetriť energiu, zabezpečiť časové úspory, zlepšiť konkurencieschopnosť a výkon nákladnej dopravy, podporiť využívanie verejnej dopravy. optimalizáciu a riadenie cestnej dopravy, riadenie mobility, zefektívnenie správy a údržby pozemných komunikácií.

18 Telematika v doprave Cieľom telematiky je bezpečnejšia a efektívnejšia doprava, s menšími kongesciami a s nižším ekonomickým zaťažením prostredia. V rámci telematiky aplikácia ELTODO ponúka: riešenie na zvýšenie kapacity a plynulosti dopravy, štúdie dopravy a dopravné prieskumy, modelovanie zmien dopravných riešení, riešenie navádzacích informačných systémov, riešenie dopravy v pokoji, spracovanie projektovej dokumentácie a realizáciu. Oblasť inteligentných dopravných systémov ( telematika a jej aplikácie ) integruje: informačné a telekomunikačné technológie s dopravným inžinierstvom. Predmetom telematiky je zvyšovanie prepravných výkonov, bezpečnosti a psychickej pohody cestujúcich. ELTODO má v tejto oblasti bohaté niekoľkoročné skúsenosti.

19 Hlavné ciele telematiky : Telematika v doprave Zvyšovanie prepravných výkonov : využitím informačných a telekomunikačných technológií na dynamické riadenie dopravy Zvyšovanie bezpečnosti : pomocou premenlivých dopravných značiek je možné obmedzovať rýchlosť idúcich vozidiel v závislosti od poveternostných podmienok, poľadovice, hmly, hustoty premávky alebo nebezpečných miest na komunikáciách, pomocou informačných portálov je možné vodičov informovať o náhlych zmenách v dopravnej situácii pred nimi, využitím dopravných senzorov je možné sledovať a zaznamenávať náhle zmeny dopravného prúdu, ktoré môžu identifikovať dopravnú nehodu. Dopravné riadiace centrum tak môže okamžite zareagovať a aktivovať zložky záchrannej služby, polície a ďalšie.

20 Hlavné ciele telematiky : Prínosy pre životné prostredie : Telematika v doprave znižovaním počtu zastavujúcich alebo posúvajúcich sa vozidiel v kolónach, preferenciou MHD na riadených križovatkách, zjednodušením plánovania ciest MHD pre cestujúcich pomocou itinerára, ktorý ponúka optimálny druh dopravy a cestovného času k jednotlivým cieľom v reálnom čase. Obmedzenie dopravných kongescií : informovaním vodičov o miestach a dĺžkach kolón, navigovaním vodičov na alternatívne trasy podľa aktuálnej dopravnej situácie; vodiči sú navádzaní na optimálnu trasu, a vyhýbajú sa tak kritickým miestam, ako sú práce na ceste, nehody, kongescie a iné, využívaním parkovacích navigačných systémov; v prípade dopravných problémov je vodičovi ponúknutá alternatívna doprava (MHD), vrátane informácií o cenách cestovného a o cestovných poriadkoch, zavedením poplatkov ( mýtneho ) v stredoch miest.

21 Hlavné ciele telematiky : Telematika v doprave Zvyšovanie efektívnosti prepravy tovaru : sledovaním a optimalizáciou prepravných trás nákladných vozidiel, vybavením nákladných vozidiel elektronickým pasportom charakterizujúcim prevážaný tovar, trvalým sledovaním vozidiel s nebezpečným nákladom, využitím systému na jazdy v kolónach, keď sa podľa vonkajších podmienok minimalizuje vzdialenosť za sebou idúcich vozidiel tak, že vozidlá vytvárajú tzv. vlaky pohybujúce sa optimálnou rýchlosťou, tým maximálne využívajú kapacitu komunikácie.

22 Modelovanie dopravy Telematika v doprave ako vedná disciplína zažíva v posledných rokoch výrazné zmeny. Tieto sa týkajú najmä významného navýšenia kvality dopravných modelov aj zmeny celkového prístupu k tejto disciplíne. Výsledkom modelovania dopravy je : snaha tvoriť vizuálne prehľadné, presné a komplexné modely dopravy. Dôležitými faktormi modelovania dopravy sú: overiteľnosť modelu podľa prieskumov dopravy, komplexný prístup pri modelovaní miest a krajov, možnosť zadania neobmedzene veľkého územia, možnosť zadania neobmedzené podrobnosti, kvalitné tlačené výstupy, kvalitné výstupy vhodné pre GPS aplikácie, kvalitná a rýchla technická podpora, možnosť následných aktualizácií a ich kalibráciou, funkčnosť "živých" modelov aj po odovzdaní objednávateľovi.

23 ZÁVER Každý problém je možné riešiť s pomocou využitia inteligentných dopravných systémov. K dispozícii je veľké množstvo inteligentných technológií, ktoré môžu pomáhať dosiahnuť ciele stanovené pri zlepšovaní a zefektívňovaní cestnej dopravy a pri ochrane jej infraštruktúry. V Slovenskej republike v súčasnosti nestačí rozvoj cestnej infraštruktúry nárastu intenzít a objemov v doprave, preto je veľmi dôležité dopĺňať systém o inteligentné dopravné systémy. Zavádzanie Inteligentných dopravných systémov na Slovensku podporil aj Zákon č. 317/2012 Z.z. Úspešné zavádzanie IDS do praxe sa nezaobíde bez podpory zo strany riadiacej moci štátov. Je však limitované aj množstvom ďalších faktorov, medzi ktoré patrí najmä dostupnosť finančných prostriedkov, ale aj ponukou technických riešení či ochotou štátnej správy riešiť hromadiace sa problémy dopravy na danej úrovni.

24 ČO MUSÍM VEDIEŤ? Kritická dopravná infraštruktúra (KDI), jej význam a potreba ochrany Prvky kritickej infraštruktúry sektoru Doprava Využiteľnosť IDS pri ochrane KDI Význam, úlohy a požiadavky IDS Telematika v doprave a modelovanie dopravy

25 Literatúra F. Faktor, Inteligentné dopravné systémy a ochrana dopravnej infraštruktúry, Žilinská univerzita v Žiline, 2012 D. Vidriková, Ochrana prvkov kritickej infraštruktúry v sektore doprava, Logistický monitor, 2011 F. Martinez, Toh Ch., J. Cano, Emergency services in future intelligent transportation systems based on vehicular communication network in Intelligent transport magazine, vol. 2, 2010, pp Zákon 317/2012 Z.z. o inteligentných dopravných systémoch v cestnej doprave Zákon č. 45/2011 Z.z. o kritickej infraštruktúre

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

ZADÁVANIE ZMLÚV O SLUŽBÁCH VO VEREJNOM ZÁUJME THE AWARDING PUBLIC SERVICE CONTRACTS

ZADÁVANIE ZMLÚV O SLUŽBÁCH VO VEREJNOM ZÁUJME THE AWARDING PUBLIC SERVICE CONTRACTS ZADÁVANIE ZMLÚV O SLUŽBÁCH VO VEREJNOM ZÁUJME THE AWARDING PUBLIC SERVICE CONTRACTS Miloš Poliak 1 Anotácia: Príspevok rozoberá problematiku zadávania zmlúv o službách vo verejnom záujme. V prvej časti

More information

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli KOM(2010) 715/4 OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV Stratégia Európskej únie pre podunajskú

More information

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti European Union European Regional Development Fund Sharing solutions for better regional policies Politika súdržnosti Politika súdržnosti je najdôležitejšou investičnou politikou EÚ Zameriava sa na všetky

More information

NARIADENIA. NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 414/2007. z 13. marca so zreteľom na Zmluvu o založení Európskeho spoločenstva,

NARIADENIA. NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 414/2007. z 13. marca so zreteľom na Zmluvu o založení Európskeho spoločenstva, 23.4.2007 SK Úradný vestník Európskej únie L 105/1 I (Akty prijaté podľa Zmluvy o ES/Zmluvy o Euratome, ktorých uverejnenie je povinné) NARIADENIA NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 414/2007 z 13. marca 2007 týkajúce

More information

Posúdenie bezpečnosti a ochrany osôb pri použití prostriedkov mestskej hromadnej dopravy. Tomová Ľubica

Posúdenie bezpečnosti a ochrany osôb pri použití prostriedkov mestskej hromadnej dopravy. Tomová Ľubica Posúdenie bezpečnosti a ochrany osôb pri použití prostriedkov mestskej hromadnej dopravy Tomová Ľubica Bakalářská práce 2012 ABSTRAKT TOMOVÁ Ľubica: Posouzení bezpečnosti a ochrany osob při použití

More information

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA)

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Slovenskými študentmi prehliadané, ale o to zaujímavejšie prímorské mesto Virginia Beach! Nachádza v štáte Virginia približne 220 km južnejšie od Ocean City (MD)

More information

PRODEX spol. s r.o. Člen skupiny VALBEK EU Member of VALBEK EU. Ing. Peter Havrila, riaditeľ pre SR a EE director for SR and EE Zagreb

PRODEX spol. s r.o. Člen skupiny VALBEK EU Member of VALBEK EU. Ing. Peter Havrila, riaditeľ pre SR a EE director for SR and EE Zagreb PRODEX spol. s r.o. Člen skupiny VALBEK EU Member of VALBEK EU Ing. Peter Havrila, riaditeľ pre SR a EE director for SR and EE Zagreb 08.11.2016 VALBEK Group Oblasti pôsobnosti Fields of activities Dopravné

More information

ODMEŇOVANIE VODIČOV V CESTNEJ DOPRAVE REWARDING DRIVERS OF ROAD FREIGHT

ODMEŇOVANIE VODIČOV V CESTNEJ DOPRAVE REWARDING DRIVERS OF ROAD FREIGHT ODMEŇOVANIE VODIČOV V CESTNEJ DOPRAVE REWARDING DRIVERS OF ROAD FREIGHT Miloš Poliak 1 Anotácia: Príspevok rozoberá problematiku odmeňovania vodičov v cestnej nákladnej doprave. V prvej časti príspevok

More information

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava Akčný plán boja proti suchu Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava 2 Obsah prezentácie Medzinárodný kontext Akčné plány boja proti suchu - príklady Prípravné stretnutie Ďalšie kroky Kontakty

More information

Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 31.5.2017 COM(2017) 278 final 2017/0121 (COD) Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorou sa mení smernica 2006/22/ES, pokiaľ ide o požiadavky týkajúce sa dodržiavania

More information

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried Umiestnenie maturantov v šk. roku 204/205 podľa tried TRIEDA: IV. A Technická univerzita Košice Fakulta elektrotechniky a 3 Fakulta baníctva, ekológie, 2 riadenia a geotechnológií Ekonomická fakulta Letecká

More information

FIREMNÁ KULTÚRA A ENVIRONMENTÁLNY MANAŽÉRSKY SYSTÉM

FIREMNÁ KULTÚRA A ENVIRONMENTÁLNY MANAŽÉRSKY SYSTÉM ASO.A.5(1)/2015.204-223 VLADIMÍR SOCHA Ústav letecké dopravy, Fakulta dopravní, České vysoké učení technické v Praze, Praha, Česká republika LUBOŠ SOCHA, IVETA VAJDOVÁ, JINDŘICH GAZDA Katedra manažmentu

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov NÁVRH

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov NÁVRH ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov NÁVRH na vymenovanie doc. Ing. Miloša Poliaka, PhD. za profesora v študijnom odbore 8.2.1 dopravné služby Predkladá: prof. Ing.

More information

NIEKTORÉ BARIÉRY PRI ZAVÁDZANÍ EMS MICHAL ŠUDÝ - EVA RAKOVSKÁ - MARIÁN ŠUDÝ ANY BARRIERS IN IMPLEMENTATION OF EMS

NIEKTORÉ BARIÉRY PRI ZAVÁDZANÍ EMS MICHAL ŠUDÝ - EVA RAKOVSKÁ - MARIÁN ŠUDÝ ANY BARRIERS IN IMPLEMENTATION OF EMS NIEKTORÉ BARIÉRY PRI ZAVÁDZANÍ EMS MICHAL ŠUDÝ - EVA RAKOVSKÁ - MARIÁN ŠUDÝ ANY BARRIERS IN IMPLEMENTATION OF EMS ABSTRAKT Článok sumarizuje niektoré problémy alebo nedostatky, ktoré môžu vzniknúť pri

More information

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky VPLYV VZDELÁVANIA UČITEĽOV NA MIERU VYUŽÍVANIA DYNAMICKÝCH GEOMETRICKÝCH SYSTÉMOV V MATEMATICKEJ EDUKÁCII THE IMPACT OF TEACHERS TRAINING

More information

PROCES REALIZÁCIE HUMANITÁRNEJ POMOCI SLOVENSKEJ REPUBLIKY

PROCES REALIZÁCIE HUMANITÁRNEJ POMOCI SLOVENSKEJ REPUBLIKY 19. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 21. - 22. máj 2014 PROCES REALIZÁCIE HUMANITÁRNEJ POMOCI SLOVENSKEJ

More information

Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie. Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation

Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie. Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation Zelený akčný plán pre MSP príležitosti a bariéry implementácie Green Action Plan for SMEs - opportunities and barriers to implementation Ľubica Lešková - Juraj Čorba - Milan Majerník Ekonomická univerzita

More information

ANALYSIS OF THE INTEGRATED MANAGEMENT OF PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA

ANALYSIS OF THE INTEGRATED MANAGEMENT OF PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA ANALÝZA INTEGROVANÉHO MANAŽMENTU CHRANENÝCH ÚZEMÍ V SR Miroslav BADIDA - Marián HURAJT - Tomáš JEZNÝ ANALYSIS OF THE INTEGRATED MANAGEMENT OF PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA ABSTRAKT Pri zabezpečovaní udržateľného

More information

Postavenie a význam železničnej dopravy v súčasnom cestovnom ruchu

Postavenie a význam železničnej dopravy v súčasnom cestovnom ruchu Postavenie a význam železničnej dopravy v súčasnom cestovnom ruchu Bakalárska práca Nika Hamarová Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s.r.o. Katedra cestovného ruchu Oblasť vzdelávania č. 5: Ekonomické

More information

Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku

Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku 2014 Národná stratégia bola vyvinutá v rámci projektu SEEMIG Managing Migration and its Effects in SEE Transnational

More information

Letiská Európy v roku 2030: očakávané výzvy

Letiská Európy v roku 2030: očakávané výzvy MEMO/11/857 Brusel, 1. decembra 2011 Letiská Európy v roku 2030: očakávané výzvy Desať kľúčových faktov a čísiel Letiská sú mimoriadne dôležité v roku 2010 využilo letiská v EÚ takmer 800 miliónov cestujúcich,

More information

Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP

Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP Ing. Tomáš Dražil, PhD. Správa Národného parku Slovenský raj SLOVENSKÝ RAJ viac ako 600 000 návštevníkov

More information

Cestovná mapa pre egovernment v SR

Cestovná mapa pre egovernment v SR Cestovná mapa pre egovernment v SR Ľudovít Lauko www.skms.sk S&K Management Systems, s.r.o. 21.11.2005 lauko@skms.sk 1/21 Obsah Východiská budovania egovernmentu Súčasný stav informatizácie a poskytovania

More information

Centrum pre hospodárske otázky. Analýza priemyselných parkov v Slovenskej republike

Centrum pre hospodárske otázky. Analýza priemyselných parkov v Slovenskej republike Analýza priemyselných parkov v Slovenskej republike Máj 2018 Autor: Anton Preťo Obsah Obsah...i Zoznam skratiek...ii Zoznam tabuliek, grafov a obrázkov... iii Úvod...0 1. Teoretické východiská...2 1.1.

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Január 2014 (číslo 1, špeciálne vydanie) Ročník druhý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia

More information

LESY S VEĽKÝM SPOLOČENSKÝM VÝZNAMOM príručka pre identifikáciu, obhospodarovanie a monitoring

LESY S VEĽKÝM SPOLOČENSKÝM VÝZNAMOM príručka pre identifikáciu, obhospodarovanie a monitoring LESY S VEĽKÝM SPOLOČENSKÝM VÝZNAMOM príručka pre identifikáciu, obhospodarovanie a monitoring H I G H CO N S E R VAT I O N VA LU E F O R E S T S 2 Lesy s veľkým spoločenským významom Autorský kolektív:

More information

BIKE PAL. Šťastnú cestu! Príručka pre cyklistov

BIKE PAL. Šťastnú cestu! Príručka pre cyklistov BIKE PAL Šťastnú cestu! Príručka pre cyklistov Európska rada pre bezpečnosť dopravy (ETSC) je medzinárodná mimovládna organizácia, ktorá bola založená v roku 1993 ako odpoveď na pretrvávajúci a neprijateľne

More information

Consumer Policy Toolkit. Summary in Slovak. Súprava nástrojov spotrebiteľskej politiky. Zhrnutie v slovenčine

Consumer Policy Toolkit. Summary in Slovak. Súprava nástrojov spotrebiteľskej politiky. Zhrnutie v slovenčine Consumer Policy Toolkit Summary in Slovak Súprava nástrojov spotrebiteľskej politiky Zhrnutie v slovenčine Trhy tovarov a služieb prešli v priebehu posledných 20 rokov značnými zmenami. Regulačné reformy,

More information

BEZPEČNOSŤ CESTNEJ DOPRAVY SO ZAMERANÍM NA ŽELEZNIČNÉ PRIECESTIA V SLOVENSKEJ REPUBLIKE. Mikuláš Monoši 1, Michal Ballay 2

BEZPEČNOSŤ CESTNEJ DOPRAVY SO ZAMERANÍM NA ŽELEZNIČNÉ PRIECESTIA V SLOVENSKEJ REPUBLIKE. Mikuláš Monoši 1, Michal Ballay 2 BEZPEČNOSŤ CESTNEJ DOPRAVY SO ZAMERANÍM NA ŽELEZNIČNÉ PRIECESTIA V SLOVENSKEJ REPUBLIKE ABSTRAKT: Mikuláš Monoši 1, Michal Ballay 2 Posúdenie súčasného stavu v Slovenskej republike v oblasti bezpečnosti

More information

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT

MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT MOŽNOSTI INVESTOVANIA V OBLASTI REGIONÁLNEHO ROZVOJA/INVESTMENT OPPORTUNITIES IN REGIONAL DEVELOPMENT Anna PETRUŠKOVÁ Technická univerzita v Košiciach, Ekonomická fakulta anna.petruskova@azet.sk Abstrakt

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2119032 KOMPARÁCIA VYBRANÝCH ZIMNÝCH STREDÍSK CESTOVNÉHO RUCHU V BANSKOBYSTRICKOM KRAJI 2010 Bc. Lukáš TURŇA

More information

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

Marketingová a komunikačná stratégia destinácie Bratislava

Marketingová a komunikačná stratégia destinácie Bratislava 2 Obsah Hľadanie Bratislavy... 4 Namiesto úvodu... 5 Východisková situácia destinácie Bratislava na národnom a medzinárodnom trhu CR... 6 Hlavné faktory vplyvu na situáciu v cestovnom ruchu a s vplyvom

More information

KOMISIA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV OZNÁMENIE KOMISIE RADE A EURÓPSKEMU PARLAMENTU. Čiernomorská synergia nová iniciatíva regionálnej spolupráce

KOMISIA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV OZNÁMENIE KOMISIE RADE A EURÓPSKEMU PARLAMENTU. Čiernomorská synergia nová iniciatíva regionálnej spolupráce KOMISIA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV Brusel, 11.04.2007 KOM(2007) 160, konečné znenie OZNÁMENIE KOMISIE RADE A EURÓPSKEMU PARLAMENTU Čiernomorská synergia nová iniciatíva regionálnej spolupráce OZNÁMENIE KOMISIE

More information

Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy. VÝROČNÁ SPRÁVA za rok 2007

Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy. VÝROČNÁ SPRÁVA za rok 2007 Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy VÝROČNÁ SPRÁVA za rok 2007 Bratislava marec 2008 Ochrana pôdy má národnú a celoeurópsku dimenziu a vyžaduje si, aby členské štáty vykonávali k tomu národnú a

More information

i Pli\tlcian* jmliiurthmi, UMm m

i Pli\tlcian* jmliiurthmi, UMm m ( Y» $ ; 2 - Y» -»» -» 2 2 4»»»»» -» (»»4»»» ( #»»»»»»»- Y»»» - } - - - Y»» ; - -» -» -» - - -Y» / -»»» - -» - - - - - - -» Y - 4» (-»» 4 - & - ( ; - - - - -»»»»» # -» # - - -» 4 ;» 4» -- -»»-»»»» - (

More information

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 7. 8. 2015 COM(2015) 397 final Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o uvoľnení prostriedkov z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (žiadosť z Talianska

More information

Komparácia e-marketingovej komunikácie nízkonákladových leteckých spoločností

Komparácia e-marketingovej komunikácie nízkonákladových leteckých spoločností Komparácia e-marketingovej komunikácie nízkonákladových leteckých spoločností Igor Fedorko* Ján Mihal Prešovská univerzita v Prešove Katedra marketingu a medzinárodného obchodu Prešovská ul. 5, 080 01

More information

28/30 PRACOVNÝ DOKUMENT ÚTVAROV KOMISIE. Členský štát: Slovenská republika. Sprievodný dokument SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE

28/30 PRACOVNÝ DOKUMENT ÚTVAROV KOMISIE. Členský štát: Slovenská republika. Sprievodný dokument SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli XXX [ ](2012) XXX draft 28/30 PRACOVNÝ DOKUMENT ÚTVAROV KOMISIE Členský štát: Slovenská republika Sprievodný dokument SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE o vykonávaní

More information

Nerešpektovanie dopravnej značky a dopravného zariadenia:

Nerešpektovanie dopravnej značky a dopravného zariadenia: SADZOBNÍK POKÚT PLATNÝ OD 1.1.2012 www.hliadky.sk Nerešpektovanie dopravnej značky a dopravného zariadenia: Zákazová dopravná značka "Zákaz vjazdu všetkých vozidiel" - vodičom motorového vozidla Zákazová

More information

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÉ PODMIENKY

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÉ PODMIENKY I. Úvod Tieto všeobecné nákupné podmienky platia pre všetky objednávky (dodávky tovaru, akékoľvek iné dodávky ako aj poskytnutie výkonov) spoločnosti OEZ SLOVAKIA spol.s r.o (ďalej len OEZ SLOVAKIA ).

More information

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible By ShoCart If you are searched for the book Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible by

More information

P.S.1 A ešte odkaz pre pánov (dúfam, že dámy v tom nemali prsty), ktorí mi ukradli bicykel. Aj tak budem jazdiť!

P.S.1 A ešte odkaz pre pánov (dúfam, že dámy v tom nemali prsty), ktorí mi ukradli bicykel. Aj tak budem jazdiť! Číslo 5 Rok 2011 Ročník II ISSN 1338-0486 Pedál. C y k l i s t i c k á d o p r a v a Elektronický odborný časopis o cyklistickej doprave Máj lásky čas aj takto by sa dalo začať dnešné číslo Cyklistickej

More information

EBA/GL/2014/ decembra Usmernenia. o spoločných postupoch a metodikách postupu preskúmania a hodnotenia orgánmi dohľadu (SREP)

EBA/GL/2014/ decembra Usmernenia. o spoločných postupoch a metodikách postupu preskúmania a hodnotenia orgánmi dohľadu (SREP) EBA/GL/2014/13 19. decembra 2014 Usmernenia o spoločných postupoch a metodikách postupu preskúmania a hodnotenia orgánmi dohľadu (SREP) Obsah Zoznam obrázkov a tabuliek... 5 Usmernenia EBA o spoločných

More information

Is the Eurasian otter threatened by cars in Poiplie too?

Is the Eurasian otter threatened by cars in Poiplie too? Ohrozujú automobily vydru riečnu aj v Poiplí? Is the Eurasian otter threatened by cars in Poiplie too? Peter URBAN 1, Peter KUŠÍK 2,Petra KRCHŇAVÁ 1 & Michal FILADELFI 3 1 Katedra biológie a ekológie,

More information

Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie?

Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie? Publikácia vznikla s podporou Friedrich Ebert Stiftung Bratislava Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie? Darina Malová Erik Láštic Marek Rybář Bratislava 2005 Copyright: Darina

More information

Štatistická analýza cesty autostopom okolo Baltského mora

Štatistická analýza cesty autostopom okolo Baltského mora GEOGRAPHIA CASSOVIENSIS X 2/2016 Štatistická analýza cesty autostopom okolo Baltského mora Štefan KYŠELA Abstract: The main objective of the paper is to present statistical analysis of a hitchhiking trip

More information

Používateľská príručka Webová aplikácia InovEduc

Používateľská príručka Webová aplikácia InovEduc Používateľská príručka Webová aplikácia InovEduc 1 Obsah 1. Spustenie... 3 2. Ovládanie... 3 3. Používateľské rozhranie... 4 3.1 Výber jazyka... 4 3.2 Výber objektu... 4 3.3 Zobrazenie objektov... 5 3.4

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE KATEDRA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE KATEDRA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE KATEDRA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2119796 ANALÝZA KRAJINNEJ ŠTRUKTÚRY OKRESU LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ A JEJ VYUŽITIE PRE EKOTURIZMUS 2010 Lucia Hvizdošová,

More information

Vývoj platobného styku a zúčtovania medzi bankami v SR 1

Vývoj platobného styku a zúčtovania medzi bankami v SR 1 prof.ing.eva Horvátová, PhD. Katedra bankovníctva a medzinárodných financií Národohospodárska fakulta Ekonomická univerzita v Bratislave Vývoj platobného styku a zúčtovania medzi bankami v SR 1 Vývoj platobného

More information

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina Lukáš Urban FOND MIKROPROJEKTOV Trenčín, 2015 Meno a priezvisko autora: Názov práce: Názov práce v angličtine: Katedra: Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina

More information

ZÁVÄZNÉ STANOVISKO ORGÁNU ŠTÁTNEJ SPRÁVY AKO ZÁSAH DO PRÁVA NA ÚZEMNÚ SAMOSPRÁVU

ZÁVÄZNÉ STANOVISKO ORGÁNU ŠTÁTNEJ SPRÁVY AKO ZÁSAH DO PRÁVA NA ÚZEMNÚ SAMOSPRÁVU ZÁVÄZNÉ STANOVISKO ORGÁNU ŠTÁTNEJ SPRÁVY AKO ZÁSAH DO PRÁVA NA ÚZEMNÚ SAMOSPRÁVU ONDREJ HVIŠČ Krajská prokuratúra v Prešove, Slovenská republika Abstract in original language Obec v Slovenskej republike

More information

DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU

DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU DUNAJSKÁ STRATÉGIA EU Strategy for the Danube Region Základné informácie Štruktúra a priority Koordinácia Akčný plán, príklady Možnosti financovania Kancelária Horizont 2020 SPU v Nitre Kontakt: martin.valach@uniag.sk

More information

Prípadová štúdia o nedodržiavaní a nevynucovaní zákonov - príklad školného za externé vysokoškolské štúdium

Prípadová štúdia o nedodržiavaní a nevynucovaní zákonov - príklad školného za externé vysokoškolské štúdium Prípadová štúdia o nedodržiavaní a nevynucovaní zákonov - príklad školného za externé vysokoškolské štúdium Vypracované v rámci projektu Transparency International Slovensko financovaného grantom Agentúry

More information

ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov. Jaroslava Stašková. Bratislava

ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov. Jaroslava Stašková. Bratislava ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov Jaroslava Stašková Bratislava 4.6.-5.6.2018 ECTS ako systém na prenos - začiatky ECTS v roku 1989 v rámci programu Erasmus Pilotný projekt systém

More information

Mária SCHWARZOVÁ. Abstrakt

Mária SCHWARZOVÁ. Abstrakt Vkladové produkty bankových sektorov vybraných krajín EÚ po finančnej kríze Deposit banking products of selected EU countries after the financial crisis Abstrakt Mária SCHWARZOVÁ Cieľom príspevku je prezentovať

More information

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU

PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU 253 PODMIENKY ZVYŠOVANIA KONKURENCIESCHOPNOSTI V OBLASTI CESTOVNÉHO RUCHU NA SLOVENSKU Mišúnová Ema - Mišún Ľuboš doc.rndr. Ema Mišúnová, CSc. Katedra VSaRR, NHF EU, Bratislava, e-mail: misunova@euba.sk

More information

Geberit AquaClean. AquaClean AquaClean AquaClean 5000plus AquaClean 8000, UP, závesné... 7

Geberit AquaClean. AquaClean AquaClean AquaClean 5000plus AquaClean 8000, UP, závesné... 7 Geberit AquaClean Geberit AquaClean AquaClean 4000... 3 AquaClean 5000... 4 AquaClean 5000plus... 6 AquaClean 8000, UP, závesné... 7 AquaClean 8000plus, UP, závesné... 8 2 AquaClean 4000 Použitie Pre komfortné

More information

PRÁVNA ÚPRAVA STAROSTLIVOSTI O VODY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE

PRÁVNA ÚPRAVA STAROSTLIVOSTI O VODY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE PRÁVNA ÚPRAVA STAROSTLIVOSTI O VODY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE PRÁVNA ÚPRAVA STAROSTLIVOSTI O VODY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE Michal Maslen Vzor citace: Maslen, M. Právna úprava starostlivosti o vody v Slovenskej

More information

Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite

Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite V Bruseli 10. októbra 2008 Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite Odporúčané politické opatrenia na podporu fyzickej aktivity posilňujúcej zdravie Schválené pracovnou skupinou EÚ pre šport a zdravie na jej

More information

2 MOBILITA 07 ZAMERANIE KONFERENCIE AIM OF CONFERENCE

2 MOBILITA 07 ZAMERANIE KONFERENCIE AIM OF CONFERENCE 2 ZAMERANIE KONFERENCIE Napriek obrovskému úsiliu zabezpečiť priepustnosť komunikačného systému miest výstavbou novej dopravnej infraštruktúry a zavádzaním nových organizačných opatrení dochádza denno-denne

More information

01. General information. 01. Základné informácie. 02. Základná infraštruktúra. 02. Basic infrastructure. 03. Profil spoločnosti. 03.

01. General information. 01. Základné informácie. 02. Základná infraštruktúra. 02. Basic infrastructure. 03. Profil spoločnosti. 03. Annual report 2016 1 2 Annual report 2016 3 4 Annual report 2016 5 Obsah 01. Základné informácie 02. Základná infraštruktúra 8 10 Content 01. General information 02. Basic infrastructure 9 11 03. Profil

More information

Ako vidia mladí svet v roku 2030? spolupráca

Ako vidia mladí svet v roku 2030? spolupráca Slovenský príspevok k udržateľnému svetu Ako vidia mladí svet v roku 2030? Zanzibar ako ho nepoznáme Rozvojová 2 spolupráca Bulletin Platformy mimovládnych rozvojových organizácií určený všetkým, ktorých

More information

Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti 2008

Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti 2008 Správa o sociálnej zodpovednosti spoločnosti 2008 Úvod Predstavenie spoločnosti Coca-Cola HBC Slovenská republika, s.r.o. Vážení čitatelia, po prvom vydaní tlačenej Správy o sociálnej zodpovednosti našej

More information

Financovanie obcí pri výkone štátnej správy

Financovanie obcí pri výkone štátnej správy Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a účtovníctva Financovanie obcí pri výkone štátnej správy Community funding for state administration Diplomová

More information

IV. Návrhová časť manažment plánu, časť Spišský hrad a pamiatky okolia

IV. Návrhová časť manažment plánu, časť Spišský hrad a pamiatky okolia IV. Návrhová časť manažment plánu, časť Spišský hrad a pamiatky okolia IV. A Základný cieľ manažment plánu Základným cieľom vybudovania účinného riadiaceho systému je zachovanie jedinečnej svetovej hodnoty

More information

Ako. Radovan Ďurana. urcit cenu sociálnej sluzby?

Ako. Radovan Ďurana. urcit cenu sociálnej sluzby? Ako Radovan Ďurana urcit cenu sociálnej sluzby? Radovan Ďurana Ako urcit cenu sociálnej sluzby? 2017 Za cenné rady a trpezlivosť by som chcel poďakovať Márii Machajdíkovej a všetkým ochotným ľuďom, ktorí

More information

GRAF TÝŽDŇA TÝŽDEŇ NA TRHOCH VÝZNAMNÉ UDALOSTI TÝŽDŇA 37/2016

GRAF TÝŽDŇA TÝŽDEŇ NA TRHOCH VÝZNAMNÉ UDALOSTI TÝŽDŇA 37/2016 VÝZNAMNÉ UDALOSTI TÝŽDŇA 37/2016 > Graf týždňa: Verejná doprava v Česku a na Slovensku pomerne intenzívne využívaná; spokojnosť s jej kvalitou na Slovensku však ostáva nízka > Deflácia sa v auguste odrazila

More information

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky L 11. Prvé vydanie apríl 1998

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky L 11. Prvé vydanie apríl 1998 Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky L 11 LETOVÉ PREVÁDZKOVÉ SLUŽBY Prvé vydanie apríl 1998 Publikácia Leteckej informačnej služby Slovenskej republiky DOPLNKY A OPRAVY DOPLNKY

More information

XI. ROČNÍK NÁRODNEJ KONFERENCIE CYKLISTICKÁ DOPRAVA. Konferencia o cyklistickej doprave, cykloturistike a udržateľnej mestskej mobilite

XI. ROČNÍK NÁRODNEJ KONFERENCIE CYKLISTICKÁ DOPRAVA. Konferencia o cyklistickej doprave, cykloturistike a udržateľnej mestskej mobilite XI. ROČNÍK NÁRODNEJ KONFERENCIE CYKLISTICKÁ DOPRAVA Konferencia o cyklistickej doprave, cykloturistike a udržateľnej mestskej mobilite Trnava, 25. - 26. október 2017 2 XI. ročník národnej konferencie CYKLISTICKÁ

More information

Verejné financie ako stimulant rastu kapitálu spoločnosti. Seminárna práca

Verejné financie ako stimulant rastu kapitálu spoločnosti. Seminárna práca Seminárna práca 1 Verejné financie ako stimulant rastu kapitálu spoločnosti Seminárna práca Radúz Morsztýn Financie a mena MB300 Ing. Daniela Maťovčíková 29.5.2009 Seminárna práca 2 Obsah Abstrakt... 3

More information

Scientia Iuventa 2017

Scientia Iuventa 2017 Ekonomická fakulta Univerzita Mateja Bela Banská Bystrica, Slovakia Úvod Príhovor O konferencii Príspevky Tiráž Kontakty Scientia Iuventa 2017 Zborník príspevkov z medzinárodnej doktorandskej konferencie

More information

KARTA BEZPEČNOSTNÝCH ÚDAJOV v súlade s Nariadením EP a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH)

KARTA BEZPEČNOSTNÝCH ÚDAJOV v súlade s Nariadením EP a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH) CALGONIT FINISH POWERBALL REGULAR TABLETY strana 1 (celkom 8) 1. IDENTIFIKÁCIA LÁTKY/ZMESI A SPOLOČNOSTI/PODNIKU IDENTIFIKÁCIA LÁTKY ALEBO ZMESI Názov/Obchodný názov Synonymá POUŽITIE LÁTKY ALEBO ZMESI

More information

Moderná koncepcia priemyselného podniku zelená logistika Modern concept of industrial enterprise - green logistics

Moderná koncepcia priemyselného podniku zelená logistika Modern concept of industrial enterprise - green logistics Moderná koncepcia priemyselného podniku zelená logistika Modern concept of industrial enterprise - green logistics Patrik Richnák, Karolína Bojková Abstrakt Životné prostredie zohráva v dnešnom svete kľúčovú

More information

PRÍLOHA 1 MERACIE STANICE MONITOROVACÍCH SIETÍ KVALITY OVZDUŠIA

PRÍLOHA 1 MERACIE STANICE MONITOROVACÍCH SIETÍ KVALITY OVZDUŠIA PRÍLOHA 1 MERACIE STANICE MONITOROVACÍCH SIETÍ KVALITY OVZDUŠIA - 2016 ZOZNAM STANÍC BRATISLAVA, Kamenné námestie... 3 BRATISLAVA, Trnavské mýto... 5 BRATISLAVA, Jeséniova... 7 BRATISLAVA, Mamateyova...

More information

Z OBSAHU Úvodné slovo /2/ Ekonomický komentár /3/ Makroekonomika /4/ Zahraničie /5/ Osobnosti /6/ Mladí a veda /7/ Jubileum /8/ Európska únia /8/

Z OBSAHU Úvodné slovo /2/ Ekonomický komentár /3/ Makroekonomika /4/ Zahraničie /5/ Osobnosti /6/ Mladí a veda /7/ Jubileum /8/ Európska únia /8/ Júl august 2012 Číslo 7 8 Ročník X RECENZOVANÉ Z OBSAHU Úvodné slovo /2/ Ekonomický komentár /3/ Makroekonomika /4/ Zahraničie /5/ Osobnosti /6/ Mladí a veda /7/ Jubileum /8/ Európska únia /8/ 2...Úvodne

More information

Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR a konkurencie schopnosť ekonomiky

Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR a konkurencie schopnosť ekonomiky 2014 Autorský kolektív: Conorto Roman, Dlhopolček Juraj, Kopečný Pavol, Maxin Radovan, Tonka Vladimír, Tvrdoň Ján, Vajdová Eleonóra, Vyšný Tomáš Analýza, monitor kvality podnikateľského prostredia v SR

More information

NÁRODNÁ CENA SR ZA KVALITU 2014

NÁRODNÁ CENA SR ZA KVALITU 2014 NÁRODNÁ CENA SR ZA KVALITU 2014 Názov organizácie: Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline Štatutár organizácie: doc. Ing. Emil KRŠÁK, PhD. podpis a pečiatka Dňa 02.05.2014 Obsah Obsah...

More information

ECO CHECK oblasti mesta PIEŠTANY

ECO CHECK oblasti mesta PIEŠTANY ECO CHECK oblasti mesta PIEŠTANY 2012 Obsah Obsah... 1 Úvod... 2 I. Stručná charakteristika Trnavského samosprávneho kraja... 4 II. Stručná charakteristika mesta Piešťany... 7 III. Hodnotenie kvality života

More information

Prehľady environmentálnej výkonnosti OECD: Slovenská republika 2011

Prehľady environmentálnej výkonnosti OECD: Slovenská republika 2011 Prehľady environmentálnej výkonnosti OECD: Slovenská republika 2011 Pôvodné vydanie v OECD v anglickom a francúzskom jazyku pod názvom: OECD Environmental Performance Review: Slovak Republic Examens environnementaux

More information

Fact Sheet PRÍSTUP LEADER. Základný sprievodca. Európska komisia

Fact Sheet PRÍSTUP LEADER. Základný sprievodca. Európska komisia Fact Sheet Európska komisia PRÍSTUP LEADER Základný sprievodca PRÍSTUP LEADER Základný sprievodca Europe Direct je služba, ktorá vám pomôže nájsť odpovede na vaše otázky o Európskej únii Bezplatné telefónne

More information

basic DETAILNÝ ROZPIS A INFORMÁCIE PRE MAJITEĽA NEHNUTEĽNOSTI KU BALÍKU SPRÁVY BASIC a. Basic packet : 100 /mesiac/bez DPH*

basic DETAILNÝ ROZPIS A INFORMÁCIE PRE MAJITEĽA NEHNUTEĽNOSTI KU BALÍKU SPRÁVY BASIC a. Basic packet : 100 /mesiac/bez DPH* basic DETAILNÝ ROZPIS A INFORMÁCIE PRE MAJITEĽA NEHNUTEĽNOSTI KU BALÍKU SPRÁVY BASIC a. Basic packet : 100 /mesiac/bez DPH* Dodávka elektrickej energie len zabezpečenie dodávky a meranie a vyúčtovanie

More information

Sprievodca k manuálu v podmienkach SR

Sprievodca k manuálu v podmienkach SR Sprievodca k manuálu v podmienkach SR September 2009 Doplňujúce informácie pre pedagógov využívajúcich manuál Nepohodlná pravda v triede Vydali Priatelia Zeme-CEPA Banská Bystrica, 2009 Text: Juraj Zamkovský

More information

Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra. Bc. Kristína Kostolná

Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra. Bc. Kristína Kostolná Projekt zavedení regionální slevové karty pro Oblastní organizaci cestovního ruchu Malá Fatra Bc. Kristína Kostolná Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Diplomová práca je rozdelená na teoretickú, analytickú

More information

Príručka publicity pre projekty v rámci Programu HUSK CBC

Príručka publicity pre projekty v rámci Programu HUSK CBC Príručka publicity pre projekty v rámci Programu HUSK CBC 2007-2013 Budujeme partnerstvá Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika-slovenská republika 2007-2013 Európska únia Európsky fond regionálneho

More information

Plan na zaistenie ochrany a bezpecnosti dietata. Zakonne poziadavky a poradenstvo

Plan na zaistenie ochrany a bezpecnosti dietata. Zakonne poziadavky a poradenstvo Plan na zaistenie ochrany a bezpecnosti dietata Zakonne poziadavky a poradenstvo Schvalene a prijate radov guvernerov: 15.oktobra 2013 Obsah 1. Uvod 2. Zakonny ramec 3. Poverena osoba 4. Riadiaci organ

More information

ENSURING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA

ENSURING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA Ekonomia i Środowisko 4 (55) 2015 Zuzana Lencsésová Tomáš Gajdošík Marian Gúčik ENSURING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA Zuzana Lencsésová, Ing., PhD. Univerzita Mateja Bela

More information

VÝZNAM NÁDRŽÍ A OCHRANNÝCH HRÁDZÍ V PREVENCII PRED POVODŇAMI

VÝZNAM NÁDRŽÍ A OCHRANNÝCH HRÁDZÍ V PREVENCII PRED POVODŇAMI VÝZNAM NÁDRŽÍ A OCHRANNÝCH HRÁDZÍ V PREVENCII PRED POVODŇAMI Bednárová Emília, Stavebná fakulta STU Bratislava Miščík Marian, Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., OZ Košice Abstrakt: V ostatných rokoch

More information

ÚSPEŠNÉ SLOVENSKO V NEISTOM SVETE

ÚSPEŠNÉ SLOVENSKO V NEISTOM SVETE ÚSPEŠNÉ SLOVENSKO V NEISTOM SVETE AKO BUDE POLITICKÁ STRANA SPOLU OBČIANSKA DEMOKRACIA PRISTUPOVAŤ K EURÓPSKEJ A ZAHRANIČNEJ POLITIKE MIROSLAV BEBLAVÝ VLADIMÍR BILČÍK DALIBOR ROHÁČ SUCCESSFUL SLOVAKIA

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Číslo 4, ročník 6., vydané v júni 2018 ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke:

More information

Granty a podpory podnikania v hotelierstve a kúpeľníctve v Českej republike

Granty a podpory podnikania v hotelierstve a kúpeľníctve v Českej republike Granty a podpory podnikania v hotelierstve a kúpeľníctve v Českej republike Bakalárska práca Samuel Mišík Vysoká škola hotelová v Prahe 8, spol. s r. o. katedra... Študijný obor: Hotelnictví Vedúci bakalárskej

More information

Kvalita kúpeľného a liečebného cestovného ruchu

Kvalita kúpeľného a liečebného cestovného ruchu Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Kvalita kúpeľného a liečebného cestovného ruchu Bakalárska práca Vedoucí práce: Ing. Lucie Jungwirthová Nikola Jakubcová Brno 2015 Poďakovanie Rada

More information

Sky Express. Marec. Necestujeme preto, aby sme unikli životu, ale preto, aby život neunikol nám. mer do každého kúta sveta.

Sky Express. Marec. Necestujeme preto, aby sme unikli životu, ale preto, aby život neunikol nám. mer do každého kúta sveta. 03/2017 Marec Ročník 3 Necestujeme preto, aby sme unikli životu, ale preto, aby život neunikol nám. Existuje hádam niekto, kto nemá rád cestovanie? Kto by spokojne prežil svoj život na jednom jedinom mieste

More information

SKÚSENOSTI S VYUŢÍVANÍM SYSTÉMOV KVALITY V CESTOVNOM RUCHU

SKÚSENOSTI S VYUŢÍVANÍM SYSTÉMOV KVALITY V CESTOVNOM RUCHU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SKÚSENOSTI S VYUŢÍVANÍM SYSTÉMOV KVALITY V CESTOVNOM RUCHU Diplomová práca Študijný program: Študijný odbor:

More information

BRATISLAVA. BRATISLAVA, Kamenné námestie. Všeobecné informácie. Klasifikácia stanice. Bratislava, Kamenné námestie SK SK0004A

BRATISLAVA. BRATISLAVA, Kamenné námestie. Všeobecné informácie. Klasifikácia stanice. Bratislava, Kamenné námestie SK SK0004A PRÍLOHA 1 MERACIE STANICE MONITOROVACÍCH SIETÍ KVALITY OVZDUŠIA - 2011 ZOZNAM STANÍC BRATISLAVA, Kamenné námestie... 3 BRATISLAVA, Trnavské mýto... 5 BRATISLAVA, Jeséniova... 7 BRATISLAVA, Mamateyova...

More information

Hodnotenie Sociálnych Vplyvov

Hodnotenie Sociálnych Vplyvov Spoločná Previerka Sociálnej Ochrany a Sociálnej inklúzie a Hodnotenie sociálnej Inklúzie Hodnotenie Sociálnych Vplyvov Slovenská republika, Syntetická Správa V mene Európskej komisie DG Zamestnanosť,

More information

Tipy na zabezpečenie bicykla Cyklisti v jednosmerkách Rozhovor s Jurajom Hlatkým Zimné bicyklovanie v OULU A ešte oveľa viac... Cyklistická doprava

Tipy na zabezpečenie bicykla Cyklisti v jednosmerkách Rozhovor s Jurajom Hlatkým Zimné bicyklovanie v OULU A ešte oveľa viac... Cyklistická doprava Cyklistická doprava Elektronický odborný časopis o cyklistickej doprave Číslo 1 Rok 2011 Ročník II ISSN 1338-0486 Tipy na zabezpečenie bicykla Cyklisti v jednosmerkách Rozhovor s Jurajom Hlatkým Zimné

More information

Chránené územia SLOVENSKA 73. Odborno-metodický a informačný časopis Štátnej ochrany prírody SR

Chránené územia SLOVENSKA 73. Odborno-metodický a informačný časopis Štátnej ochrany prírody SR Chránené územia SLOVENSKA 73 2 0 0 7 Odborno-metodický a informačný časopis Štátnej ochrany prírody SR 21. 11. 2007 15:09:48 Uzávierka príspevkov do časopisu Chránené územia Slovenska č. 74 je 31. január

More information