Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave

Size: px
Start display at page:

Download "Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave"

Transcription

1 Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave Sini{a Kuhar * Uloga sindikata javnih slu`benika obilje`ena je svojevrsnim procjepom izme u starih, naslije enih navika i `elja slu`benika-~lanova sindikata i nedovoljno promi{ljenih modernizacijskih mjera u javnoj upravi. Ona je posebno slo`ena ako je rije~ o sindikatima op}e naravi, ~ije ~lanstvo dolazi iz razli~itih dijelova javnog sektora, pa treba balansirati izme u pojedinih skupina ~lanstva s razli~itim interesima. Razvoj ljudskih potencijala smatra se bitnom komponentom modernizacije javne uprave. Modernizacijski u~inci kao posljedica djelovanja sindikata slu`benika vide se u podru~ju pravne regulacije, pru`anja pravne za{tite slu`benicima i utjecaja na temelju tako prikupljenih podataka te kolektivnog pregovaranja. Klju~ne rije~i: sindikat javnih slu`benika, modernizacija javne uprave, kolektivni pregovori, razvoj ljudskih potencijala, pravna za{tita slu`benika * Sini{a Kuhar, glavni tajnik Sindikata dr`avnih i lokalnih slu`benika i namje{tenika Republike Hrvatske (main secretary of the Trade union of the state and local civil servants and employees in the Republic of Croatia)

2 344 Sini{a Kuhar: Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave, god. 8. (2008.), br. 2., str Dru{tveni kontekst U dru{tvu u kojem se pojmovima pridaje zvu~an, op}eprihva}en, ali ~esto iskrivljen ili isprazan sadr`aj, pisati o ulozi sindikata u modernizaciji dr`avne uprave nezahvalan je posao, i to iz nekoliko razloga. Naime, uvrije`ena je sindikalna praksa reagirati na dru{tvene procese kritiziraju}i njihove negativne posljedice, upozoravaju}i na obespravljenost zaposlenika, njihov te{ki materijalni polo`aj, skrivene namjere poslodavaca i politi~kih mo}nika koji ih u njihovo ime name}u. Vrlo ~esto njihov (na{) kriti~ki diskurs rabi pojednostavljenu crno-bijelu retoriku, suprostavljaju}i zaposleni~ku nemo} i patni~ko-pravedni~ku poziciju superiornim silama kapitala, mo}i i potencijalnim kriminalnim namjerama. No, sindikati ~esto iz vida gube kompetitivni globalni dru{tveni kontekst u kojem se odvijaju svi dru{tveni procesi, pa i oni koji diktiraju ulogu i polo`aj dr`avne uprave u dru{tvu. U zaposleni~kom sustavu u kojem je zaposliti se zna~ilo biti situiran i siguran za posao do kraja radnog vijeka, u kojem se gra aninu pristupalo s polo`aja ekskluzivnog i politi~ki neupitnog pru`atelja usluga, uvo enje sustava kvalitete, u~inkovitosti i konkurencije nije moglo pro}i bez otpora. S druge strane, otpor koji sustav dr`avne uprave pru`a reformskim zahvatima vrlo je ~esto logi~na posljedica nekvalitetnih, parcijalnih i, na razini politika, nedovoljno osmi{ljenih poku{aja modernizacije dr`avne uprave. Modernizacija dr`avne uprave u Hrvatskoj ~esto se svodi na tehni~ko-tehnolo{ko osuvremenjivanje, pri }emu se tom va`nom aspektu hvatanja koraka s blagodatima i mogu}nostima, prije svega informacijsko-komunikacijske tehnologije, pridaje ve}e zna~enje od razvoja ljudskih potencijala i njihove mogu}nosti udovoljivanju potreba gra ana kao korisnika usluga dr`avne uprave. Brzi internet, mo}na ra~unala i suvremena tehni~ka pomagala ~esto se prikazuju kao preduvjet modernoj, hitroj i u~inkovitoj dr`avnoj upravi. Takav informativno-tehnicisti~ki pristup, potpomognut politi~kom demagogijom o birokratiziranoj svijesti, ideolo{kim atavizmima ukorijenjenim u dr`avnim tijelima kao utvrdi komunisti~ko-tu manovsko-koalicijskih snaga i prekobrojnosti dr`avnih slu`benika,»rezervnoj armiji rada«koja navodno samo ~eka preuzeti posao u dr`avnoj upravi od lijenih, nesposobnih i korumpiranih dr`avnih slu`benika, ~esto kao posljedicu ima otpor koji je jednako utemeljen na predrasudama i stereotipima glede namjera onih koji predvode i provode reforme sustava dr`avne uprave. Sustav u kojem se cikli~ki smjenjuju suprotstavljeni koncepti nova~enja, vrednovanja rada i nagra ivanja dr`avnih slu`benika, uvijek iznova konta

3 Sini{a Kuhar: Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave, god. 8. (2008.), br. 2., str minirani politi~kim kadroviranjem na svim razinama, te{ko mo`e reagirati druk~ije na svaki novi poku{aj modernizacije negoli s nepovjerenjem i sumnji~avo{}u. Uloga sindikata to je te`a, kompliciranija i nezahvalnija ako je rije~ o sindikatu koji djeluje na razini cijelog upravnog sustava. Pred ozbiljnim, kadrovski ekipiranim i dru{tveno odgovornim sindikatima ~esto stoje opre~ni, ali zato ne manje legitimni zahtjevi ~lanova s ciljem odr`anja statusne sigurnosti, unapre enja materijalnog polo`aja zaposlenika dr`avne uprave, razvoja ljudskih potencijala i socijalnog kapitala koji predstavljaju dr`avni slu`benici. Od sindikata se zahtijeva o~uvanje povlastica ste~enih dugogodi{njim radom u sustavu koji se popunjavao stru~no neodgovaraju}im profilom zaposlenih, ali koji je istovremeno od zaposlenika proizvodio neodgovaraju}e kadrove stalno poo{travaju}i stru~ne uvjete za njihovo nova~enje, zadr`avanje i obavljanje poslova radog mjesta, ne ula`u}i pri tome dovoljno u njihovo permanentno obrazovanje i usavr{avanje te dopu{taju}i stru~nu eroziju i odljev kadrova kroz negativnu selekciju uzrokovanu malim pla}ama, neprepoznavanjem i nerazlikovanjem izvrsnih od manje dobrih slubenika. U takvom sustavu normalno je da se istodobno tisu}e ljudi otpu{ta i prima u dr`avnu slu`bu, da se proizvode nepotrebne dru{tvene tenzije i generiraju socijalni slu~ajevi i problemi, umjesto da se stvore pretpostavke za evolutivni razvoj slu`beni~kog aparata, bez»revolucionarnih«dramati~nih rezova. Doprinos sindikata modernizaciji dr`avne uprave Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave, ali i njihov doprinos ubla`ivanju socijalnih tenzija koje izazivaju tranzicijski dru{tveni procesi prilago ivanja novim globalnim obrascima i standardima, trebala bi biti razmjerna strahu i o~ekivanjima njihova ~lanstva od novog globalnog poretka, ali na`alost sindikati nisu, kao ni politika zbog koje imaju posla, uvijek na visini zadatka. Poku{avaju li utjecati na kvalitetu i sadr`aj rje{enja kojima se ure uje podru~je dr`avne uprave, predlagatelji strategija i zakona to do`ivljavaju kao nedopu{tenu agresiju na njihov teren, a kad svoje djelovanje svode isklju~ivo na podru~je materijalnih prava, optu`uje ih se za dru{tveni autizam i neosljetljivost za globalnu ekonomsku situaciju i poziva ih se na solidarnost s onima kojima je te`e od dr`avnih slu`benika i namje{tenika.

4 346 Sini{a Kuhar: Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave, god. 8. (2008.), br. 2., str Sindikat dr`avnih i lokalnih slu`benika i namje{tenika Republike Hrvatske u tome nije iznimka, no zahvaljuju}i disperziranom i raznolikom ~lanstvu koje obuhva}a dr`avne, javne i lokalne slu`benike i namje{tenike, ima rijetku mogu}nost kroz korpus svoga ~lanstva usporediti nejednak polo`aj javnih slu`benika. Stoga, iako se bori za maksimalisti~ke zahtjeve svih podskupina slu`benika, Sindikat istovremeno poku{ava stvoriti pretpostavke za ujedna~ivanje radnopravnih i karijernih uvjeta u dr`avnim i javnim slu`bama te slu`bama na razini podru~ne (regionalne) i lokalne samouprave. Iako cilj takvog pristupa nije modernizacija s pozicija krajnjeg korisnika upravnog servisa, Sindikat svojim raznovrsnim aktivnostima u kona~nici pridonosi upravo kvalitetnijem i u~inkovitijem radu dr`avne uprave. Taj je doprinos mogu}e razmatrati kroz tri skupine aktivnosti Sindikata: 1. davanje mi{ljenja, primjedaba i prijedloga na strategije, zakone, druge propise i akte; 2. pru`anje pravne pomo}i ~lanstvu i njezin povratni utjecaj na zakonodavnu i sudsku praksu te propitivanje ustavnosti i zakonitosti pojedinih propisa; 3. kolektivno pregovaranje kao podru~je u kojem se utvr uju uvjeti rada slu`benika i namje{tenika. O~itovanje Sindikata na prijedloge strategija, zakona, drugih propisa i akata institucionalizirano je me usektorskim dokumentima kao {to je Program suradnje Vlade RH i neprofitnog, nevladinog sektora iz 2000., Poslovnikom Vlade i Kolektivnim ugovorom za dr`avne slu`benike i namje{tenike. Ti dokumenti utvr uju obvezu Vlade RH na suradnju na podru~ju zakonodavstva s nevladinim udrugama, tra`enje mi{ljenja o prijedlozima odluka kojima se ure uju pitanja iz djelokruga rada udruga i savjetovanje sa sindikatima pri dono{enju odluka od va`nosti za gospodarski i socijalni polo`aj slu`benika i namje{tenika. Zahvaljuju}i tome Sindikat ima mogu}nost intervencije u zakonske prijedloge prije njihova upu}ivanja u zakonodavnu proceduru, odnosno izme u dvaju saborskih ~itanja. Tako je, na primjer, Sindikat u Zakonu o dr`avnim slu`bencima svojim prijedlozima postigao izjedna~ivanje slu`benika i namje{tenika za vrijeme raspolaganja i otkaznog roka, ograni~avanje anga`iranja vanjskih pru`atelja usluga na poslovima koji nisu poslovi dr`avne uprave, uvjetovanje razrje{enja rukovode}ih dr`avnih slu`benika ocjenom u~inkovitosti rada, propisivanje kaznenog djela nasilja protiv obitelji i mlade`i kao zapreke za

5 Sini{a Kuhar: Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave, god. 8. (2008.), br. 2., str prijam u dr`avnu slu`bu, za{titu anonimnosti»zvi`da~a«kod prijavljivanja kaznenog djela korupcije i drugo. Sindikati su uklju~eni i u rad zajedni~ke radne skupine Vlade RH i sindikata dr`avnih slu`bi za izradu Zakona o pla}ama dr`avnih slu`benika. Pravna pomo} koju Sindikat pru`a ~lanstvu vlastitom pravnom slu`bom, pored neposredne za{tite slu`beni~kih i namje{teni~kih prava, kao posljedicu ima testiranje i vrednovanje pojedinih zakonskih rje{enja u njihovoj provedbi, stvaranje i ujedna~ivanje sudske prakse i, kao jednu od posljedica, modernizaciju dr`avne uprave ~iji rad postaje promi{ljeniji i bolji. Naime, rad dr`avne uprave podjednako se testira i vrednuje kad je rije~ o njezinim zaposlenicima kao i kad je rije~ o obi~nim gra anima. Tako er, ~ak zaposlenika dr`avnih i javnih slu`bi istodobno su u dualisti~kom polo`aju izvr{itelja i korisnika usluga dr`avne uprave. Od upravnog sustava koji svojim zaposlenicima ne osigurava zakonom, propisima i kolektivnim ugovorom zajam~ena prava mnogo se toga ne mogu nadati ni gra ani, jer upravni organizam koji proizvodi nepotrebne unutarnje tenzije nije u dovoljnoj mjeri koncentriran na svoje primarne zakonske zada}e. Tako su masovni sudski sporovi radi ostvarivanja prava na bo`i}nicu i dar za djecu iz upozorili na nejednaku sudsku praksu i diskriminiraju}i polo`aj gra ana pred zakonom ovisno o nadle`nosti `upanijskog suda koji je o tim pravima odlu~ivao te je stoga Ustavni sud, navode}i upravo te sporove kao jedan od razloga, ukinuo odredbu Zakona o parni~nom postupku kojom se u sporovima vrijednosti manje od kuna ne dopu{ta revizija. U slu~aju {trajka u dr`avnim slu`bama iz i Sindikat je kroz sudske sporove zbog uskrate dnevnice za vrijeme provedeno u {trajku, bez dono{enja rje{enja, stvorio pretpostavke za za{titu prava slu`benika i namje{tenika na {trajk kao legitimnu industrijsku akciju protiv poslodavca. Sindikat je kroz institut predlaganja ocjene ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom RH inicirao razmatranje prakse Vlade RH koja, suprotno Zakonu o Vladi Republike Hrvatske koji propisuje da se uredbe koje je ovla{tena donositi obvezno objavljuju u Narodnim novinama, ne objavljuje dijelove uredbi o unutarnjem ustrojstvu dr`avnih tijela koji se odnose na okvirni broj potrebnih dr`avnih slu`benika i namje{tenika. Cilj je toga ne samo poticanje Vlade na zakonito djelovanje ve} i omogu}ivanje uvida u broj i strukturu zaposlenih dr`avnih slu`benika i namje{tenika. Ipak, kroz kolektivno pregovaranje Sindikat ima mogu}nost izravnog utjecaja na modernizaciju dr`avne uprave kroz ugovaranje rje{enja kojima se

6 348 Sini{a Kuhar: Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave, god. 8. (2008.), br. 2., str njezin rad uskla uje s radnopravnim ste~evinama i ste~evinama radni~ke i gra anske participacije. Tako je upravo Sindikat predlo`io ugovaranje obveze savjetovanja pri dono{enju uredbi o unutarnjem ustrojstvu i pravilnika o unutarnjem redu, obveze dr`avnih tijela da pri dono{enju plana prijma i popunjavanju slobodnih radnih mjesta vode ra~una o zapo{ljavanju osoba s invaliditetom, sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapo{ljavanju osoba s invaliditetom, te da se u tu svrhu odrede primjerena radna mjesta i uvjeti rada, kao i potpisivanje sporazuma o za{titi dostojanstva dr`avnih slu`benika i namje{tenika. Kao jednu od va`nijih, iako jo{ uvijek ne i provedenih, odredaba Kolektivnog ugovora za dr`avne slu`benike i namje{tenike za transparentniju i u~inkovitiju kadrovsku politiku u dr`avnoj upravi treba spomenuti i odredbu Ugovora kojom se Vlada i sindikati dr`avnih slu`bi, polaze}i od odgovornosti socijalnih partnera za rad dr`avnih slu`bi, obvezuju osnovati zajedni~ko radno tijelo radi pobolj{anja kvalitete rada i u~inkovitosti dr`avnih slu`bi. To radno tijelo trebalo bi jednom godi{nje razmatrati stanje u dr`avnim slu`bama s ciljem pobolj{anja rada dr`avnih slu`bi i predlagati mjere u svezi sa: strukturom kadrova u dr`avnim tijelima s obzirom na potreban broj slu`benika i namje{tenika, obrazovnu strukturu i posebna znanja i vje{tine koji se od njih o~ekuju; socijalno odgovornim upravljanjem ljudskim resursima radi podizanja optimalnog broja i strukture kadrova uz uva`avanje ste~enih prava postoje}ih slu`benika i namje{tenika, na na~in kojim }e se u najve}oj mjeri koristiti mogu}nosti edukacije i stru~nog osposobljavanja, kao i odgovaraju}ih oblika zbrinjavanja neodgovaraju}ih kadrova, odnosno vi{ka zaposlenih; zajedni~kim promicanjem profesionalnih i eti~kih vrijednosti, kao i izvrsnosti u radu dr`avnih slu`bi s ciljem podizanja razine svijesti o dr`avnoj upravi kao servisu u slu`bi gra ana. Izvje{}e o stanju i mjerama koje se predla`u radno tijelo trebalo bi donijeti do 30. lipnja teku}e godine radi osiguranja potrebnih sredstava za njegovu provedbu u postupku dono{enja dr`avnog prora~una. U pregovorima za novi kolektivni ugovor Sindikat je, s ciljem podizanja razine kvalitete kolektivnih pregovora, predlo`io omogu}ivanje participacije predstavnika nevladinih udruga i akademske zajednice, u obliku»dob

7 Sini{a Kuhar: Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave, god. 8. (2008.), br. 2., str ronamjernih savjetnika«. Sindikat je svoj prijedlog, uobli~en u novu glavu Kolektivnog ugovora za dr`avne slu`benike i namje{tenike, uputio i Uredu za socijalno partnerstvo, uz obrazlo`enje kako za to postoji potreba kad se pregovara i raspravlja o pitanjima kojima se izravno ili neizravno utje~e na u~inkovitost i kvalitetu rada dr`avnih slu`bi kao servisa gra ana, u kojem bi slu~aju nevladine udruge i predstavnici akademske zajednice mogli i trebali zastupati javni interes u pregovorima. Tako er, njihovo bi uklju~ivanje bilo mogu}e i kad je rije~ o specifi~nim pitanjima vezanim uz status dr`avnih slu`benika i namje{tenika. Sindikat predla`e da svaka ugovorna strana u pregovorima mo`e predlo`iti do tri predstavnika nevladinih udruga i akademske zajednice te da oni u pregovorima imaju polo `aj dobronamjernih savjetnika koji ne mogu izvje{tavati javnost o tijeku i rezultatima rasprave i pregovora bez odobrenja ugovorne strane koja ih je predlo`ila. Polazi{te je Sindikata da pojedina pitanja koja su predmet pregovora i rasprave dviju strana zbog svoje kompleksnosti i razine stru~nosti koju zahtijeva njihovo razmatranje nadilaze stru~ne kompetencije pregovara~a i pomo}»sa strane«u obliku stru~njaka nevladinog sektora i akademske zajednice i vi{e je negoli dobrodo{la. Ako se prijedlog Sindikata ugradi u kolektivni ugovor, to bi zna~ilo da }e ubudu}e, kad je rije~ o strukturi kadrova u dr`avnoj slu`bi, ravnopravnost i zastupljenost spolova, cijena rada, analiza platnih sustava, za{tita dostojanstva i antidiskriminacijske mjere, stambeno zbrinjavanje i sl., jedna ili obje strane u pregovorima u pomo} mo}i pozvati profesora s podru~ja upravne znanosti, radnog prava ili predstavnika nevladine udruge koja se bavi problemom mobinga, rodne jednakosti, socijalnom politikom. Kao razlog takvom uvo enju svojevrsnih»prijatelja pregovara~kih odbora«sindikat navodi ~injenicu da se aktivisti nevladinih udruga i predstavnici akademske zajednice nerado uklju~uju u rad pregovara~kih odbora kao savjetnici jedne ili druge strane u pregovorima, jer takav polo`aj implicira polo`aj»pla}enika«koji»drukaju«za rje{enja jedne ili druge strane. Takvim njihovim uklju~ivanjem oni bi u procesu pregovora zadr`ali dignitet i polo`aj neovisnih stru~njaka koji u pregovorima zastupaju interes javnosti i poma`u stranama prona}i stru~no utemeljena najbolja rje{enja. I na kraju, anga`man Sindikata koji se odvija kroz kolektivne pregovore, participaciju sindikalnih povjerenika i ~lanova Sindikata slu`benika i namje{tenika u dono{enju va`nih odluka kojima se utje~e na njihov gospodarski i socijalni polo`aj, kao posljedicu ima razvijanje svijesti i kulture socijalnog dijaloga i bolje razumijevanje podjednake potrebe gra ana da

8 350 Sini{a Kuhar: Uloga sindikata u modernizaciji dr`avne uprave, god. 8. (2008.), br. 2., str znaju tko, {to i na koji na~in radi u dr`avnoj i javnoj upravi i da na isti na~in sudjeluju u raspravi o njezinoj kvaliteti i u~inkovitost rada. Ako se dr`avni slu`benici i namje{tnici ~esto osje}aju nemo}ni i frustrirani zbog svoga statusa i nemogu}nosti utjecaja na njegovo pobolj{anje, ali i unapre enje kvalitete rada u dr`avnoj upravi, i kroz Sindikat i njegove aktivnosti poku{aju promijeniti takvo stanje, mo`da }e imati vi{e razumijevanja i za potrebe gra ana kao korisnika njihovih stru~nih usluga. The Role of Trade Unions in the Modernisation of State Administration Summary The role of the public servants union is marked by a gap between the old, inherited habits and wishes of the union members and poorly considered modernisation measures in public administration. This role is particularly complex in the unions of»general type«whose membership comes from different parts of the public sector and, therefore, requires balancing among different membership groups with various interests. Human potentials development is considered to be an important component of modernisation of public administration. Modernisation effects as a consequence of union activities are visible in the field of legal regulation, legal aid to public servants, influence the union gains via the information gathered in the process of providing legal aid, and collective bargaining. Key words: public servants union, modernisation of public administration, collective bargaining, human potentials development, legal aid and protection of public servants

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

CIVILNI I SOCIJALNI DIJALOG U HRVATSKOJ

CIVILNI I SOCIJALNI DIJALOG U HRVATSKOJ Izvještaj za 4. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-HR pripremila LIDIJA PAVIĆ-ROGOŠIĆ, 28. rujan 2008. CIVILNI I SOCIJALNI DIJALOG U HRVATSKOJ Suradnja različitih sektora u društvu predstavlja

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

Visoki Upravni sud Republike Hrvatske

Visoki Upravni sud Republike Hrvatske SUDSKA I UPRAVNA PRAKSA 599 Visoki Upravni sud Republike Hrvatske Upravni akt (čl. 6. Zakona o upravnim sporovima, ZUS, NN 53/91, 9/92, 77/92) UDK 347.998.85(497.5)(094.8) 351.94(497.5)(094.8) ODLUKA OPĆINSKOG

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik ACI Hrvatska (www.forexcroatia.hr) je neprofitna udruga građana Republike Hrvatske koji su profesionalno uključeni

More information

Prijedlog strategije razvoja javne uprave za razdoblje od do godine

Prijedlog strategije razvoja javne uprave za razdoblje od do godine VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Klasa: 022-03/15-43/03 Urbroj: 50301-09/09-15-2 Zagreb, 21. svibnja 2015. PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA Predmet: Prijedlog strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2015.

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

AUDITI - DIO SISTEMA KVALITETA AUDITS IMPORTANT PART OF QUALITY SYSTEM

AUDITI - DIO SISTEMA KVALITETA AUDITS IMPORTANT PART OF QUALITY SYSTEM AUDITI - VA@AN DIO SISTEMA KVALITETA AUDITS IMPORTANT PART OF QUALITY SYSTEM Fikret [em{i}, dipl. in`. el., ENERGOINVEST, Biro za kvalitet i standardizaciju Kemal Ja{arevi}, dipl. in`. ma{., ENERGOINVEST,

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Priručnik za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

Priručnik za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini Priručnik za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini ožujak 2015. godine PREDGOVOR Lokalna razina vlasti najbliža je građanima i građankama. Na toj razini se donose odluke koje najizravnije

More information

3. Obavljanje ulazno-izlaznih operacija, prekidni rad

3. Obavljanje ulazno-izlaznih operacija, prekidni rad 3. Obavljanje ulazno-izlaznih operacija, prekidni rad 3.1. Spajanje naprava u ra unalo Slika 3.1. Spajanje UI naprava na sabirnicu 3.2. Kori²tenje UI naprava radnim ekanjem Slika 3.2. Pristupni sklop UI

More information

UNIFORMNO TUMAČENJE I PRIMJENA PRAVA TE JEDINSTVENOST SUDSKE PRAKSE U UPRAVNOM SUDOVANJU

UNIFORMNO TUMAČENJE I PRIMJENA PRAVA TE JEDINSTVENOST SUDSKE PRAKSE U UPRAVNOM SUDOVANJU Dr. sc. Damir Aviani, redoviti profesor, Predstojnik katedre za upravno Pravo pravnog fakulteta u Splitu Dr. sc. Dario Đerđa, izvanredni profesor, Predstojnik katedre za upravno Pravo pravnog fakulteta

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

UPRAVLJANJE KVALITETOM U JAVNOJ UPRAVI S POSEBNIM OSVRTOM NA LOKALNU SAMOUPRAVU

UPRAVLJANJE KVALITETOM U JAVNOJ UPRAVI S POSEBNIM OSVRTOM NA LOKALNU SAMOUPRAVU 7. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem KVALITET 2011, Neum, B&H, 01. - 04 juni 2011. UPRAVLJANJE KVALITETOM U JAVNOJ UPRAVI S POSEBNIM OSVRTOM NA LOKALNU SAMOUPRAVU QUALITY MANAGEMENT IN PUBLIC

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi LOKALNA SAMOUPRAVA I DECENTRALIZACIJA _ 949 Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Sanda Pipunić* Prikazuju se najvažniji instituti i odredbe novog Zakona

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

Prava deteta u Srbiji godine

Prava deteta u Srbiji godine 1 Prava deteta u Srbiji 2006. godine Marija Petrovi} Nevena Vu~kovi} [ahovi} Ivana Stevanovi} Izdava~ CENTAR ZA PRAVA DETETA Beograd, Skender Begova 20/12 33 44 170 http://www.cpd.org.yu cpd@eunet.yu Za

More information

Unapređenje socijalnog dijaloga kroz snaženje partnerstva u sektorima tekstila, odjeće i kože

Unapređenje socijalnog dijaloga kroz snaženje partnerstva u sektorima tekstila, odjeće i kože Unapređenje socijalnog dijaloga kroz snaženje partnerstva u sektorima tekstila, odjeće i kože Ova publikacija je pripremljena u sklopu projekta» Jači TOK: Unapređenje socijalnog dijaloga kroz snaženje

More information

*** NACRT PREPORUKE. HR Ujedinjena u raznolikosti HR 2014/0238(NLE)

*** NACRT PREPORUKE. HR Ujedinjena u raznolikosti HR 2014/0238(NLE) EUROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Odbor za ribarstvo 21.11.2014 2014/0238(NLE) *** NACRT PREPORUKE o prijedlogu odluke Vijeća o sklapanju Sporazuma o partnerstvu u održivom ribarstvu između Europske unije i

More information

Jamstvo djelotvorne sudske kontrole zakonitosti upravnih akata u praksi Ustavnog suda

Jamstvo djelotvorne sudske kontrole zakonitosti upravnih akata u praksi Ustavnog suda Jamstvo djelotvorne sudske kontrole zakonitosti upravnih akata u praksi Ustavnog suda Sandra Marković * Daje se pregled prakse Ustavnog suda, koji kroz svoje odluke donesene u apstraktnoj i konkretnoj

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

REŽIM OPĆIH AKATA NAKON DONOŠENJA ZAKONA O UPRAVNIM SPOROVIMA (2010.)

REŽIM OPĆIH AKATA NAKON DONOŠENJA ZAKONA O UPRAVNIM SPOROVIMA (2010.) Slavica Banić, sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske REŽIM OPĆIH AKATA NAKON DONOŠENJA ZAKONA O UPRAVNIM SPOROVIMA (2010.) UDK: 347.99 : 342.9 (094) Pregledni rad Primljeno: 201.11 2012. Zakonom o

More information

Socijalni dijalog. Cover_ACTRAV_SD Manual_CR_WEB 24 gennaio :39:47

Socijalni dijalog. Cover_ACTRAV_SD Manual_CR_WEB 24 gennaio :39:47 Socijalni dijalog 100 95 Copyright International Training Centre of the International Labour Organization, 2013. All rights reserved. Design Paola Bissaca and Luca Fiore Printed by the International Training

More information

crnog i belog, takvi odgovori obi~no le`e u pronala`enju razlike izme u vi{e nijansi sive boje.

crnog i belog, takvi odgovori obi~no le`e u pronala`enju razlike izme u vi{e nijansi sive boje. 59 Pravi problem u vezi sa moralom iskrsava kod pitanja koja nisu tako jednostavna. Umesto izbora izme u crnog i belog, takvi odgovori obi~no le`e u pronala`enju razlike izme u vi{e nijansi sive boje.

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Publikacija je tiskana uz financijsku potporu Europske unije.

Publikacija je tiskana uz financijsku potporu Europske unije. [ OR VEL JA O A P A SK OLOV P P O S R I EU ST AVNO azini R P O AVN lnoj r na loka [ Publikacija je tiskana uz financijsku potporu Europske unije. EUROPSKA POVELJA O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA NA LOKALNOJ

More information

OKOLIŠNA DOZVOLA. Kratki vodič za javnost

OKOLIŠNA DOZVOLA. Kratki vodič za javnost OKOLIŠNA DOZVOLA Kratki vodič za javnost Impressum Suizdavači ODRAZ - Održivi razvoj zajednice HR PSOR - Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Autorice Dubravka Bačun Mirjana Matešić Višnja Jelić

More information

Rad na području razvoja zajednice Teorija i praksa ZBORNIK RADOVA

Rad na području razvoja zajednice Teorija i praksa ZBORNIK RADOVA Rad na području razvoja zajednice Teorija i praksa ZBORNIK RADOVA Rad na području razvoja zajednice Teorija i praksa ZBORNIK RADOVA Rad na području razvoja zajednice Teorija i praksa ZBORNIK RADOVA 3 Nakladnik:

More information

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP "VODOVOD I KANALIZACIJA" A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053)

OBAVJESTENJE 0 NABAVCI /18 KP VODOVOD I KANALIZACIJA A.O. BROD. Nikole Tesle Brod (sp bl) (053) " Adresa: Mar~la T1ta 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www ejn.gov.ba Datum I vrl1eme slan]a bav]ehen]a na 061avu:25 5 2018. u 11 :13 OBAVJESTENJE

More information

KVALITETA KAO STRATEGIJA RAZVOJA JAVNE UPRAVE U REPUBLICI HRVATSKOJ

KVALITETA KAO STRATEGIJA RAZVOJA JAVNE UPRAVE U REPUBLICI HRVATSKOJ Izvor: Zbornik radova XVIII naučno stručnog skupa i IV međunarodne konverencije Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost, Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije, Kopaonik,

More information

JAVNI NATJECAJ za prijam u driavnu sluibu na neodredeno vrijeme. VISI SA V JETNIK-SPECIJALIST ZA PLANlRANJE I ANALITlKU (red. br. 4.

JAVNI NATJECAJ za prijam u driavnu sluibu na neodredeno vrijeme. VISI SA V JETNIK-SPECIJALIST ZA PLANlRANJE I ANALITlKU (red. br. 4. REPUBLIKA HRVATSKA DRZAVNI ZAVOD ZA INTELEKTUALNO VLASNISTVO KLASA: 112-01118-010/0008 URBROJ: 559-08/4-18-005 Zagreb, 8. studeni 2018. Sukladno clanku 45. Zakona 0 drzavnirn sluzbenicirna ("Narodne novine"

More information

Novi oblici zapošljavanja na tržištu rada

Novi oblici zapošljavanja na tržištu rada Novi oblici zapošljavanja na tržištu rada Zdravko Muratti Zaštita na radu važna je svima. Dobra je za vas. Dobra je za posao. ZAKON o ZNR, NN 71/14 Čl. 3. st.1.: 14) Poslodavac je fizička ili pravna osoba

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA Grad Zagreb sudjelovat će kao partner u projektu MEANING - Metropolitan Europeans Active Network, Inducing Novelties in Governance, u okviru: Programa: Europa za građane Potprogram 2: Demokratski angažman

More information

kazetnom streljivu? Primjer Bosne i Hercegovine

kazetnom streljivu? Primjer Bosne i Hercegovine kazetnom streljivu? Primjer Bosne i Hercegovine Naslovna stranica prikazuje kazetnu bombu tipa BL 755, tijekom njene -a Autori: Ilaria Vianello Rukovodilac projekta: Recenzija: Davide Denti; dr. Mariolina

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

Results and statistics

Results and statistics Results and statistics TABLE OF CONTENTS FOREWORD AND ACKNOWLEDGEMENTS I. EXHIBITORS II. VISITORS III. ONLINE FAIR IV. MEDIA COVERAGE APPENDIX I: LIST OF EXHIBITORS APPENDIX II: ORGANIZER AND PARTNERS

More information

Sustav potpore za program OBZOR 2020.

Sustav potpore za program OBZOR 2020. Sustav potpore za program OBZOR 2020. INFORMATIVNI DAN Obzor 2020. Prioritet:Industrijsko vodstvo Područje: Nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija, napredna proizvodnja i prerada (NMP+B)

More information

PRIVATIZACIJA BENZINSKIH POSTAJA INE D.D.

PRIVATIZACIJA BENZINSKIH POSTAJA INE D.D. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET MARKO BIRAČ PRIVATIZACIJA BENZINSKIH POSTAJA INE D.D. DIPLOMSKI RAD Rijeka, 2014. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET PRIVATIZACIJA BENZINSKIH POSTAJA INE D.D.

More information

Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening Obzor 2020. financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Administrativnopravna provedba Obzor 2020. projekata u Republici Hrvatskoj Zagreb, 17. svibnja 2016. Manda Japunčić, Obzor 2020.

More information

Zapošljavanje osoba s invaliditetom - Priručnik za poslodavce

Zapošljavanje osoba s invaliditetom - Priručnik za poslodavce Ovaj projekt provodi Human Dynamics konzorcij. Mišljenja iznesena u ovom Priručniku ne predstavljaju nužno mišljenja Europske komisije. Autori: Antonio Matković, Lana Načinović Ovaj projekt financira Europska

More information

PLAN RADA ZAVODA ZA UNAPREĐIVANJE ZAŠTITE NA RADU GODINA

PLAN RADA ZAVODA ZA UNAPREĐIVANJE ZAŠTITE NA RADU GODINA PLAN RADA ZAVODA ZA UNAPREĐIVANJE ZAŠTITE NA RADU 2016. GODINA ZAGREB, 2016. 0 SADRŽAJ: I. UVOD... 2 1. Djelatnost, zadaća, vizija, misija i vrijednosti... 3 2. Područje rada... 5 3. Unutarnje ustrojstvo...

More information

Institucije Evropske E

Institucije Evropske E Institucije Evropske E Unije Trening ABC o EU i Natura 2000 26.-28.10. 2009., Ulcinj Andrea Štefan, WWF MedPO EU institucije pregled uloga proces odlučivanja uloga NVO-a (GH) Evropska unija (EU)( EUje

More information

USLUGE ZA OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA KAO DIO NACIONALNE STRATEGIJE JEDINSTVENE POLITIKE ZA OSOBE S INVALIDITETOM OD DO 2006.

USLUGE ZA OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA KAO DIO NACIONALNE STRATEGIJE JEDINSTVENE POLITIKE ZA OSOBE S INVALIDITETOM OD DO 2006. KNJI@NI^NE USLUGE ZA OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA KAO DIO NACIONALNE STRATEGIJE JEDINSTVENE POLITIKE ZA OSOBE S INVALIDITETOM OD 2003. DO 2006. GODINE LIBRARY SERVICES FOR PERSONS WITH SPECIAL NEEDS AND

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

AKTUALNA PITANJA OCJENE ZAKONITOSTI OPĆIH AKATA

AKTUALNA PITANJA OCJENE ZAKONITOSTI OPĆIH AKATA I. VEZMAR BARLEK, Aktualna pitanja ocjene zakonitosti općih akata Zb. Prav. fak. Sveuč. Rij. (1991) v. 36, br. 1, 547-556 (2015) 547 AKTUALNA PITANJA OCJENE ZAKONITOSTI OPĆIH AKATA mr. sc. Inga Vezmar

More information

~lanci. Socijalna prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

~lanci. Socijalna prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj Socijalna prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj Dr. sc. Mirjana Znaor Zvjezdana Jani~ar Ministarstvo rada i socijalne skrbi Doc. dr. sc. Lelia Ki{-Glava{ Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveu~ili{te

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Trg dr. Franje Tuđmana 1, Nuštar

pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Trg dr. Franje Tuđmana 1, Nuštar OSOBNE INFORMACIJE Ime i prezime KATARINA DEPOPE RADMAN Adresa Stjepana Radića 27, 32100 Vinkovci Telefon +385 32363469 Mobitel: +385 98582387 E-mail radman.katarina@gmail.com Datum rođenja 25. ožujka

More information

EVALUACIJSKO IZVJEŠĆE

EVALUACIJSKO IZVJEŠĆE Technical Assistance for Civil Society Organisations Croatia Office This project is financed by the EU. EVALUACIJSKO IZVJEŠĆE o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva (SRCD) Vlade Republike Hrvatske

More information

The principal message of the Conference was to uphold the political solution for the Kosovo crisis.

The principal message of the Conference was to uphold the political solution for the Kosovo crisis. The (think tank) conference on Recent Developments in the Kosovo Region: Strategies and Options for a Peaceful Solution, was held in Athens, January 22, 1999. The organizer of the Conference was ELIAMETI

More information

PRAĆENJE REFORME JAVNE UPRAVE U BOSNI I HERCEGOVINI: ANALIZA REZULTATA U OBLASTI UPRAVLJANJA LJUDSKIM POTENCIJALIMA (HRM) U PERIODU

PRAĆENJE REFORME JAVNE UPRAVE U BOSNI I HERCEGOVINI: ANALIZA REZULTATA U OBLASTI UPRAVLJANJA LJUDSKIM POTENCIJALIMA (HRM) U PERIODU PRAĆENJE REFORME JAVNE UPRAVE U BOSNI I HERCEGOVINI: ANALIZA REZULTATA U OBLASTI UPRAVLJANJA LJUDSKIM POTENCIJALIMA (HRM) U PERIODU 2013-2014 -FINALNI IZVJEŠTAJ- Ovaj dokument sačinjen je u okviru projekta

More information

Premještaj policijskih službenika

Premještaj policijskih službenika SUDSKA I UPRAVNA PRAKSA 791 Premještaj policijskih službenika Damir Juras* U radu se razmatra pravni institut premještaja policijskih službenika. Prikazuju se rješidbe Odbora za državnu službu, Upravnog

More information

Sveuilište u Zagrebu Filozofski fakultet Odsjek za psihologiju

Sveuilište u Zagrebu Filozofski fakultet Odsjek za psihologiju Sveuilište u Zagrebu Filozofski fakultet Odsjek za psihologiju KOMPETENCIJE I NJIHOVA PRIMJENA U ŠEST VEIH ORGANIZACIJA Višnja Štimac Mentor: Dr. sc. Branimir Šverko Zagreb, 2006 Zahvale Zahvaljujem dr.sc.

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

Europska vladavina. Bijela knjiga

Europska vladavina. Bijela knjiga D O K U M E N T Europska vladavina. Bijela knjiga KOMISIJA EUROPSKIH ZAJEDNICA Brisel, 25. 7. 2001. COM (2001) 428 final UDK: 061.1EU:35.07 Politički vođe diljem Europe danas su suočeni s istinskim paradoksom.

More information

GLOBAL G.A.P. Procjena rizika u socijalnoj praksi(grasp) GRASP Modul Prilagodba za RH. Verzija1.3,

GLOBAL G.A.P. Procjena rizika u socijalnoj praksi(grasp) GRASP Modul Prilagodba za RH. Verzija1.3, GLOBAL G.A.P. Procjena rizika u socijalnoj praksi(grasp) GRASP Modul Prilagodba za RH Verzija1.3,17.10.2016. Prilagodila za RH tržište i uskladila 1.verziju zakonodavnog okvira za certifikat GRASP RH,

More information

Priručnik za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Priručnik za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću IPA 2009 projekt Jačanje kapaciteta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske radi izgradnje učinkovitog partnerstva s organizacijama civilnog društva u borbi protiv korupcije Priručnik za savjetovanje

More information

NEOPHODNOST IZMJENE KOLEKTIVNIH UGOVORA U FBIH

NEOPHODNOST IZMJENE KOLEKTIVNIH UGOVORA U FBIH NEOPHODNOST IZMJENE KOLEKTIVNIH UGOVORA U FBIH Ova publikacija štampana je uz podršku (Biroa za poslodavačke aktivnosti) Međunarodne Organizacije Rada. Odgovornost za stavove izražene u ovom izvještaju

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP M. Mitreski, A. Korubin-Aleksoska, J. Trajkoski, R. Mavroski ABSTRACT In general every agricultural

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac -

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac - Keyboard ITRO South erican Dance (q = ca. 80) TI,DIOS ( re God)....... the Se - the.. m Bilingual Spanish nglish.. % % Text: Spanish: Rosa María Icaza, VI, 1999, Mexican erican ultural enter. rights reserved.

More information

EVROPSKI SUD PRAVDE I UPRAVNO PRAVO EVROPSKE UNIJE

EVROPSKI SUD PRAVDE I UPRAVNO PRAVO EVROPSKE UNIJE PROF. DR STEVAN LILIĆ UDK: 342.9(4-672EU) Izvorni naučni članak EVROPSKI SUD PRAVDE I UPRAVNO PRAVO EVROPSKE UNIJE Apstrakt: U poslednjih dvadesetak godina, dinamika razvoja uprave i upravnog prava u razvijenim

More information

UPRAVNI UGOVORI 1. Milica Vukićević Petković Visoka ekonomska škola strukovnih studija Peć u Leposaviću

UPRAVNI UGOVORI 1. Milica Vukićević Petković Visoka ekonomska škola strukovnih studija Peć u Leposaviću UDK: 347.44:35.078.2 UPRAVNI UGOVORI 1 Milica Vukićević Petković Visoka ekonomska škola strukovnih studija Peć u Leposaviću Rezime: Upravni ugovori su posebna vrsta ugovora, u kojima je po pravilu jedna

More information

POLITIKA, CILJEVI I STRATEGIJA KVALITETA KAO PREDUSLOV EFIKASNOG SISTEMA KVALITETA

POLITIKA, CILJEVI I STRATEGIJA KVALITETA KAO PREDUSLOV EFIKASNOG SISTEMA KVALITETA POLITIKA, CILJEVI I STRATEGIJA KVALITETA KAO PREDUSLOV EFIKASNOG SISTEMA KVALITETA POLICY, GOALS, AND STRATEGY OF QUALITY PREREQUISTE FOR EFFECTIVE QUALITY SYSTEM Mr.Mirsad BEGI], dipl. in`. ma{. ENERGOINVEST

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All TI,DIOS ( re God) INTRO South erican Dance (q = ca 80) # %? Bilingual Spanish nglish? RFRIN: 1st time: ; reafter: Soprano/Melody F lto Tenor m claim ce - claim you; mos; you; Dios, Dios, God, J J Text:

More information

PRAVILNIK O ZAŠTITI RADNIKA OD IZLOŽENOSTI BUCI NA RADU

PRAVILNIK O ZAŠTITI RADNIKA OD IZLOŽENOSTI BUCI NA RADU STRUČNI RAD M. Đ. Učur* UDK 331.45/.48:613.644 PRIMLJENO: 24.6.2008. PRIHVAĆENO: 22.12.2008. PRAVILNIK O ZAŠTITI RADNIKA OD IZLOŽENOSTI BUCI NA RADU SAŽETAK: U Narodnim novinama, broj 46 od 23.4.2008.

More information

Strategija razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije Pametna Županija do 2023.

Strategija razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije Pametna Županija do 2023. Strategija razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije Pametna Županija do 2023. Rujan 2017. 2 / 191 Sažetak Cilj je ove strategije podizanje kvalitete života građana,

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

JESU LI OSOBE S INVALIDITETOM "INVALIDI"? Pitanje konceptualne naravi, ali i potreba izjedna~avanja mogu}nosti

JESU LI OSOBE S INVALIDITETOM INVALIDI? Pitanje konceptualne naravi, ali i potreba izjedna~avanja mogu}nosti 199 JESU LI OSOBE S INVALIDITETOM "INVALIDI"? Pitanje konceptualne naravi, ali i potreba izjedna~avanja mogu}nosti Marko MARINIĆ Institut dru{tvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb UDK: 364.65-056.26 364.465-056.26

More information

IDENTIFYING THE FACTORS OF TOURISM COMPETITIVENESS LEVEL IN THE SOUTHEASTERN EUROPEAN COUNTRIES UDC : (4-12)

IDENTIFYING THE FACTORS OF TOURISM COMPETITIVENESS LEVEL IN THE SOUTHEASTERN EUROPEAN COUNTRIES UDC : (4-12) FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 10, N o 2, 2013, pp. 117-127 Review paper IDENTIFYING THE FACTORS OF TOURISM COMPETITIVENESS LEVEL IN THE SOUTHEASTERN EUROPEAN COUNTRIES UDC

More information

ANALIZA RADNOG ZAKONODAVSTVA U BOSNI I HERCEGOVINI

ANALIZA RADNOG ZAKONODAVSTVA U BOSNI I HERCEGOVINI "Smanjenje eksploatacije na radnom mjestu i jačanje zaštite prava radnika u Bosni i Hercegovini" "Reducing workplace exploitation and increasing labour rights protection in Bosnia and Herzegovina" ZAVRŠNI

More information

PRAVILNIK O MJERAMA ZA KONTROLU I ISKORJENJIVANJE BOLESTI PLAVOG JEZIKA. ^lanak 1. (Sadr`aj i podru~je primjene) ^lanak 2.

PRAVILNIK O MJERAMA ZA KONTROLU I ISKORJENJIVANJE BOLESTI PLAVOG JEZIKA. ^lanak 1. (Sadr`aj i podru~je primjene) ^lanak 2. Temeljem ~lanka 15. stavak 2. Zakona o veterinarstvu Bosne i Hercegovine ("Slu`beni glasnik BiH," broj 34/02) i ~lanka 17. Zakona o Vije}u ministara Bosne i Hercegovine ("Slu`beni glasnik BiH", br. 30/03,

More information

GODINA. Prosinac, godine

GODINA. Prosinac, godine NACIONALNI N C PRO OGG RAM R M REPUBLIKE R HRVATSKE H ZA PRIDRUŽIVANJE D U IVA EUROPSKOJ J UNIJI U 2003. GODINA Prosinac, 2002. godine ii Uvodno slovo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Ivice

More information