Cirkulacijske grupe za solarne sisteme, s regulatorom solar DeltaSol C+ PRIRUČNIK ZA UGRADNJU I PUŠTANJE U POGON SADRŽAJ

Size: px
Start display at page:

Download "Cirkulacijske grupe za solarne sisteme, s regulatorom solar DeltaSol C+ PRIRUČNIK ZA UGRADNJU I PUŠTANJE U POGON SADRŽAJ"

Transcription

1 HR Cirkulacijske grupe za solarne sisteme, s regulatorom solar DeltaSol C+ serije PRIRUČNIK ZA UGRADNJU I PUŠTANJE U POGON SADRŽAJ Funkcija Asortiman proizvoda Tehničke karakteristike Karakteristične komponente Ugradnja Punjenje instalacije Funkcija Cirkulacijske grupe se koriste u primarnim krugovima solarnih sistema za regulaciju temperature unutar solarnih spremnika. Pumpa unutar cirkulacijske grupe se aktivira signalom iz regulatora. Osim toga,u grupi se nalaze i sigurnosni uređaji, te uređaji koji se brinu za optimalno funkcioniranje solarnog kruga. Grupe se rade u izvedbi za spajanje na polazni i povratni vod i u izvedbi samo na povratni vod. Neke izvedbe grupa su opremljene s digitalnim regulatorom DeltaSol C+ za solarne sisteme, koji je pogodan za upravljanje i kontrolu nad različitih tipova solarnih sistema. Puštanje u pogon Komponente Dijagrami primjene

2 UPOZORENJA Sljedeća uputstva treba pročitati i proučiti prije montaže, puštanja u pogon i održavanja solarne cirkulacijske grupe. Sigurnosni simbol koji se koristi u ovim uputstvima služi za skretanje pažnje na upute koje se odnose na sigurnost. Simbol ima sljedeće značenje: OPREZ! VAŠA SIGURNOST JE U PITANJU. UKOLIKO SE NE PRIDRŽAVATE OVIH UPUTSTAVA, IZLAŽETE SE OPASNOSTI. Cirkulacijska grupa za solarne sisteme mora biti montirana od strane za to kvalificirane osobe i u skladu s nacionalnim propisima i/ili lokalnim zakonima. Ukoliko cirkulacijska grupa nije montirana, puštena u pogon i održavana točno prema uputama sadržanim u ovome priručniku, neće funkcionirati pravilno i dovoditi će u opasnost osobe koje se nalaze u blizini. Svi hidraulički spojevi moraju biti dobro napravljeni da ne bi došlo do propuštanja. Prilikom izrade hidrauličkih spojeva, budite oprezni da ne bi došlo do oštećenja navojnih spojeva. Oštećenje spojeva može s vremenom dovesti do puknuća istih, što može dovesti do uništavanja imovine i/ili ozljeda kod osoba. Temperature vode iznad C mogu prouzročiti ozbiljne opekline. Tijekom montiranja, puštanja u pogon i održavanja, provedite potrebne mjere kako bi druge osobe bile zaštićene od ovih visokih temperature vode. OPREZ: Rizik od električnog udara. Od pojiti izvor električnog napajanja prije bilo kakvih interventnih zahvata. Ne pridržavanje ovih uputa može dovesti do oštećenja imovine i/ili ozljeda kod osoba. Asortiman proizvoda Art. Cirkulacijska grupa za povezivanje na povratni vod... spojevi / Art. Cirkulacijska grupa za povezivanje na polazni i povratni vod... spojevi / Art. Cirkulacijska grupa za povezivanje na povratni vod, s regulatorom DeltaSol C+... spojevi / Art. Cirkulacijska grupa za povezivanje na polazni i povratni vod, s regulatorom DeltaSol C+... spojevi / Sadržaj paketa Paket uključuje: Cirkulacijska grupa Solarna cirkulacijska grupa u kompletu s prednjom i zadnjom izolacijom. Nosači za montažu na zid. Regulator (samo za verzije u kojima postoji) Regulator solar DeltaSol C+ N. temperaturna sonda. Pribor: Vrećica s vijka M, tiple S i podloške.

3 Tehničke karakteristike Materijali Zaporni ventili Nepovratna klapna: Termometar: Ručni odzračni ventil Nosač mjernih instrumenata Brtve: Oring brtve: Regulator protoka s mjeračem: Cijev za razinu medija: Pokazivač protoka: Hidrauličke brtve: Izolacija Materijali: Prosječna debljina: Zapremina: Raspon radne temperature: Termička provodljivost: Osjetljivost na vatru (UL): mesing EN CWN mesing EN CWN čelik/aluminij mesing EN CWN mesing EN CWN EPDM EPDM mesing EN CWN PSU mesing EN CWN EPDM EPP mm kg/m C, W/(m. k) kod C clasa HBF Funkcioniranje: Mediji: Maksimalni postotak glikola: Maksimalna radna temperatura: Maksimalni radni tlak: Područje radne temperature sigurnosnog ventila: Sigurnosni ventil: Minimalni tlak otvaranja nepovratne klapne ( p): Područje radne temperature zapornog ventila s ugrađenom nepovratnom klapnom: Područje radne temperature pokazivača protoka: Tijelo pokazivača protoka: Preciznost pokazivača protoka: Skala manometra: Skala termometra: Spojevi: Fleksibilna cijev za povezivanje: Spojevi punjenje/pražnjenje: Pumpa Grundfos model Solar Električno napajanje: Maksimalni tlak: Maksimalna temperatura: Stupanj zaščite: voda, opcija glikola % ulaz na odzračivač: povratni ulaz na pumpu: C kpa ( mm Vs) C C ± % C / Ž / M s crijevom Ø mm ljevano željezo GG / V Hz C IP Digitalni regultor: Električno napajanje: Nominalna potrošnja: ulaza za sonde Pt relejna izlaza s poluvodičkim kontaktima: temperaturne sonde s područjem rada: Područje radne temperature kabela sonde: temperaturne sonde s područjem rada: Područje radne temperature kabela sonde: Područje temperature okoline: Stupanj zaštite: Dimenzije: V Hz, VA ( V (ac)) A C C C C C IP x x mm Priključna moč Visine podizanja cirkulacijske grupe Serija H (mm Vs) Područje regulacije protoka H (kpa) UPS Serija H (mm Vs) Područje regulacije protoka H (kpa) UPS,,,,,,, G (m /h) Snaga apsorpcije P (W) UPS,,,,,,, G (m /h),,,,,,, G (m /h)

4 conform e norm e ISPESL conform e norm e ISPESL Karakteristične komponente ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) Cirkulacijska pumpa Grundfos Solar Sigurnosni ventil za solarne sisteme s podesivim izljevom serije Slavina za punjenje/pražnjenje Spojni priključak s manometrom Regulator protoka s mjeračem Ručni odzračni ventil Termometar na polazu Termometar na povratu Izolacija Zaporni ventil s ugrađenom nepovratnom klapnom Priključak za spajanje ekspanzijske posude (opcija) Zaslon s prikazom temperature i radnog stanja solarnog kruga* Dugme za regulaciju* Temperaturna sonda* Tuljak za sondu od nehrđajućeg čelika art. (opcija) Nastavak za crijevo ϒ ϒ ϒ * samo za izvedbe s regulatorom DeltaSol C+ CL. CL.

5 conform e norm e ISPESL CL. Ugradnja Učvrstiti nosač na zid, koristeći vijke koji su priloženi u vrećici (). Postaviti stražnji dio izolacije, na za to predviđeno mjesto na nosaču (). Komponente grupe staviti u izolaciju na mjesto koje je već pripremljeno za njih. Komponente učvrstiti tako što ih zakačite na nosač i povučete prema dolje (). S obzirom na dužinu fleksibilnog crijeva, odredite gdje ćete postaviti ekspanzijsku posudu, i za njenu montažu upotrijebite priloženi nosač. Nosač je predviđen za montažu ekspanzijske posude od maksimalno l, pogledati instrukcije koje se odnose na pribore (). Povežite cijevi na solarnu grupu. Učvrstite komponente grupe i spojne cijevi na stražnji dio izolacije. Sve spojeve na solarnoj g rupi dobro stegnite. Navojni spojevi unutar grupe su tvornički spojeni i isprobani. Prije puštanja u pogon obvezno je napraviti kontrolu svih spojeva tlač nom probom sistema. Električno povezivanje instalacije izvršiti na način kako je dano u uputstvima regulatora. Postaviti prednji dio izolacije. ➀ ➁ ➂ ➃ Punjenje instalacije Otvoriti zaporni ventil koji se nalazi ispod odzračnog lončića, koji je montiran na najvišoj točki solarnog sistema (). Otvoriti zaporni ventil s nepovratnom klapnom, zakretanjem ručice za () (bez demontiranja termometara). Pomoću pumpe puniti sistem, koristeći pri tome ventil (A) koji je montiran na najnižoj točci instalacije, dok iz sistema preko odzračn og lončića ne izađe sav zrak (). Ukoliko je sistem napunjen vodom koja je pomiješana s glikolom, eventualne dopune sistema se rade s istim omjerom vode i glikola. Zatvoriti zaporni ventil koji je montiran ispod odzračnog lončića (). Zatvoriti ventil (A). ➀ ➁ A ➂

6 Ispiranje instalacije Zatvoriti kuglasti ventil na regulatoru protoka (). Otvoriti slavinu za punjenje/pražnjenje na regulatoru, koristeći ključ koji se na lazi na čepu, okretanjem u smijeru suprotnom od smijera kretanja kazaljke na satu (). Vanjsku pumpu (odvojenu) spojiti na slavinu za punjenje/pražnjenje koja se nalazi na sigurnosnom sklopu (), pustiti vodu da kruži kroz sistem dok ne proteče kroz slavinu za punjenje/pražnjenje koja se nalazi na regulatoru protoka (). Na trenutak otvoriti ventil na regulatoru protoka (), kako bi sav zrak izašao iz sistema. Pustiti pumpu da radi nekoliko minuta, dok ne budete sigurni da je ispran cijeli sistem. ➀ ➁ con ESL form e norm e ISP. CL A ➂ ➃ Puštanje u pogon Zatvoriti slavinu za punjenje/pražnjenje na regulatoru protoka () i vanjskom pumpom povećavati tlak u sistemu, dok ne dosegne maksimalnu radnu vrijednost. Kada tlak dosegne maksimalnu radnu vrijednost (), zatvoriti slavinu za punjenje/pražnjenje koja se nalazi na sigurnosnom sklopu. Otvoriti ventile grupe () i uključiti cirkulacijsku pumpu solarne grupe (bez demontiranja termometara). Ostaviti pumpu uključenu određen vremenski interval i provjeriti spojeve sistema. Ponovno otvoriti zaporni ventil koji se nalazi ispod odzračnog lončića montiranog na najvišoj točci sistema i odzračiti solarni sistem na kratko uključujući cirkulacijsku pumpu. Željeni radni tlak u sistemu namjestite vanjskom pumpom. Protok kroz sistem se može modificirati regulatorom protoka (). Ova regulacija se postiže pomoću kuglastog ventila koji se nalazi u sklopu regulatora protoka (pogledati karakteristike regulatora). Za pravilnu regulaciju protoka koristite preporučena uputstva proizvođača kolektora. Nakon prvih sati rada, solarni sistem je potrebno ponovno odzračiti na najvišoj točci sistema i na odzračnom sklopu koji se nalazi u grupi. (u izvedbama gdje je to predviđeno). Kada je sistem odzračen, provjeriti njegov tlak i eventualno dopunite na željenu razinu. ➀ ➁ ➂ ➃ Pražnjenje sistema Pražnjenje sistema je potrebno napraviti ako je u sistemu voda, jer onda postoji mogućnost smrzavanja. Otvoriti zaporni ventil s nepovratnom klapnom, zakretanjem ručice ventila za. Otvoriti odzračnik koji se nalaze na najvišoj točci sistema. Otvoriti ispusnu slavini na najnižoj točci sistema.

7 Zaporni ventil s nepovratnom klapnom Zaporni ventili imaju ugrađenu nepovratnu klapnu, koja se nalazi unutar kugle.. Ukoliko je potreban prolaz medija u oba smijera otvoriti ventil u položaj od, koristeći vilasti ključ od mm. Otvaranje nepovratne klapne se vrši korištenjem kugle,pogledati sliku (A).. Prilikom rada sistema svi ventili moraju biti potpuno otvoreni. A Regulator protoka s mjeračem Regulator protoka s ugrađenim regulacijskim kuglastim ventilom mjeri protok pomoću plovka. Mjerno područje je između. Regulator protoka se mora montirati u vertikalnom položaju. Pokretna matica Regulacija protoka F Spojnica / C Temperaturni indikator Skala Spojnica / Na zadnjoj strani regulatora protoka se nalazi temperaturni indikator koji signalizira eventualni prelazak maksimalne dozvoljene temperature ( C): bijela boja = temperatura nije prešla dozvoljenu vrijednost; tamna boja = temperatura iznad dozvoljene vrijednosti. Uklanjanjem indikatora se gubi proizvođačko jamstvo na proizvod. Odzračevalnik Solarne naprave s priključki pri povratku in dovodu imajo na dovodu izvedeno odzračevanje. Plini, ki so ločeni od toplotnega medija, se zbirajo v zgornjem delu odzračevalnega zraka. Pline je potrebno od časa do časa iztisniti (po zagonu vsak dan in kasneje odvisno od količine zraka vsak teden ali vsak mesec) ročno preko odzrčevalneg ventila z izvijačem ustrezne velikosti. Da se zagotovi optimalno delovanje solarne naprave, je potrebno napravo s pomočjo ločevalnika zraka odzračiti vsakih šest mesecev. Pozicija za očitavanje se nalazi na gornjem rubu plovka. Oprez! Za regulaciju mjerača koristiti samo vilasti ključ od mm. otvoreno zatvoreno Korekcija zbog tekućina različite gustoće Odstupanje očitavanja protoka ostaje u području koje je prethodno navedeno (±%), za mješavine glikola do %. Potpuno otvaranje i zatvaranje ventila Ventil može biti potpuno zatvoren i otvoren. Zarez, koji se nalazi na ručici ventila, pokazuje u kome se položaju nalazi ventil. A potpuno zatvoren B potpuno otvoren

8 conforme nor me ISPES LL CL CL.. conforme nor me ISPESLL CL CL.. conforme CL. norme I SPESL Dijagrami primjene Shutoff Zaporni valve ventil Pump Elektropumpa Air Odzračni vent lončić Ekspanzijska Expansion vessel posuda Temperature Termometar gauge Safety relief valve Sigurnosni ventil Avtomatsko punjenje

Vodič za postavljanje. DEVIreg 531. Elektronički termostat.

Vodič za postavljanje. DEVIreg 531. Elektronički termostat. Vodič za postavljanje DEVIreg 531 Elektronički termostat www.devi.com Sadržaj 1 Uvod................... 3 1.1 Tehničke karakteristike..... 4 1.2 Sigurnosne upute........ 5 2 Upute za postavljanje.........

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Vodič za postavljanje. DEVIreg 330 (+5 C do +45 C) Elektronički termostat.

Vodič za postavljanje. DEVIreg 330 (+5 C do +45 C) Elektronički termostat. Vodič za postavljanje DEVIreg 330 (+5 C do +45 C) Elektronički termostat www.devi.com The English language is used for the original instructions. Other languages are a translation of the original instructions.

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Plinski kondenzacijski uređaj Condens 5000 WT

Plinski kondenzacijski uređaj Condens 5000 WT Upute za rukovanje Plinski kondenzacijski uređaj Condens 5000 WT WBC 24 S50 6720863444 (2018/03) HR 6 720 803 744-00-1O Sadržaj Sadržaj 1 Objašnjenje simbola i upute za siguran rad...........................

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

GAZ 3000 W OW/OS 23-1 LH KE 23/31. Upute za instaliranje i održavanje (2009/07) HR

GAZ 3000 W OW/OS 23-1 LH KE 23/31. Upute za instaliranje i održavanje (2009/07) HR GAZ 3000 W OW/OS 23-1 LH KE 23/31 hr Upute za instaliranje i održavanje HR 2 Sadržaj HR Sadržaj 1 Upute za siguran rad i simboli............... 3 1.1 Objašnjenje simbola.................. 3 1.2 Upute za

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

08. OPREMA ZA KONDICIONIRANJE VODE U BAZENIMA / WATER CONDITIONING EQUIPMENT

08. OPREMA ZA KONDICIONIRANJE VODE U BAZENIMA / WATER CONDITIONING EQUIPMENT 08. OPREMA ZA KONDICIONIRANJE VODE U BAZENIMA / WATER CONDITIONING EQUIPMENT DOZATORI ZA SPOROTOPIVE TABLETE / CHEMICALS DISPENSERS Šifra 08 UVX-1PR J Plovni dozator Praher / Dispenser, Praher 0,29 kom

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Condens 7000 WT. Plinski zidni kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom za slojevito punjenje ZWSB 24/28-3 E...

Condens 7000 WT. Plinski zidni kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom za slojevito punjenje ZWSB 24/28-3 E... Uputa za instaliranje i održavanje za stručnjaka Plinski zidni kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom za slojevito punjenje Condens 7000 WT ZWSB 4/8-3 E... 70 83 483 (07/) HR 70 4 7-00-O Sadržaj

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

Condens 7000 WT ZWSB 24/28-3 A... Upute za rukovanje. Plinski zidni kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom za slojevito punjenje

Condens 7000 WT ZWSB 24/28-3 A... Upute za rukovanje. Plinski zidni kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom za slojevito punjenje 70 4 7-00-O Plinski zidni kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom za slojevito punjenje Condens 7000 WT ZWS 4/8-3 A... HR Upute za rukovanje Sadržaj Sadržaj Upute za siguran rad i objašnjenje simbola...........

More information

Solarni kolektori BOSCH FCC-1S / Solar 4000 TF i FCB-1S / Solar 3000 TF

Solarni kolektori BOSCH FCC-1S / Solar 4000 TF i FCB-1S / Solar 3000 TF Solarni kolektori BOSCH FCC-1S / Solar 4000 TF i FCB-1S / Solar 3000 TF Mladen Kuparić, dipl. ing Sales manager BOSCH Grejna Tehnika 1 Solarni kolektori BOSCH FCC-1S / Solar 4000 TF i FCB-1S / Solar 3000

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

ELEKTRIČNI KOTLOVI ZA CENTRALNO GRIJANJE. TermoMini UPUTE ZA INSTALACIJU I KORISNIKA

ELEKTRIČNI KOTLOVI ZA CENTRALNO GRIJANJE. TermoMini UPUTE ZA INSTALACIJU I KORISNIKA ELEKTRIČNI KOTLOVI ZA CENTRALNO GRIJANJE TermoMini UPUTE ZA INSTALACIJU I KORISNIKA Sadržaj 1. Uvod... 1 1.1. Dokumentacija... 1 1.2. Čuvanje dokumentacije... 1 1.3. Uvodne informacije... 1 1.4. Zaštita

More information

Condens 2500 W WBC 14-1 DE, WBC 24-1 DE, WBC 28-1 DCE. Plinski kondenzacijski uređaj. Upute za instalaciju i održavanje za stručnjaka

Condens 2500 W WBC 14-1 DE, WBC 24-1 DE, WBC 28-1 DCE. Plinski kondenzacijski uređaj. Upute za instalaciju i održavanje za stručnjaka mode reset press 5s ok 0 010 005 914-001 Plinski kondenzacijski uređaj Upute za instalaciju i održavanje za stručnjaka HR WBC 14-1 DE, WBC 24-1 DE, WBC 28-1 DCE 2 Sadržaj Sadržaj 1 Objašnjenje simbola

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

2 integral 2GO. Dobro došli! sanitary 2GO Br. art active 2GO Br. art floorstar 2GO Br. art

2 integral 2GO. Dobro došli! sanitary 2GO Br. art active 2GO Br. art floorstar 2GO Br. art integral 2 cro Dobro došli! Kupnjom dozatora integral 2 dobili ste precizan i potpuno automatiziran uređaj za doziranje koncentrata sredstva za čišćenje. Šest kemijskih proizvoda integral 2 koji su dostupni

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

ANALIZA POZICIJE UGRADNJE CIRKULACIJSKE PUMPE U TOPLOVODNOM TERMOENERGETSKOM POSTROJENJU S OTVORENOM EKSPANZIJSKOM POSUDOM

ANALIZA POZICIJE UGRADNJE CIRKULACIJSKE PUMPE U TOPLOVODNOM TERMOENERGETSKOM POSTROJENJU S OTVORENOM EKSPANZIJSKOM POSUDOM ISSN1864-6168 UDK 62 ANALIZA POZICIJE UGRADNJE CIRKULACIJSKE PUMPE U TOPLOVODNOM TERMOENERGETSKOM POSTROJENJU S OTVORENOM EKSPANZIJSKOM POSUDOM THE INSTALLATION POSITION ANALYSIS OF A CIRCULATOR PUMP AT

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

Uvoznik: Stranica 1 od 6

Uvoznik: Stranica 1 od 6 Uvoznik: SITO-MAS d.o.o. 10000 ZAGREB, Donje svetice 40 Telefon:+385(0) 1 23 43 102 Fax: +385(0) 1 23 43 101 E-pošta: sito-mas@sito-mas.hr www.sito-mas.hr Stranica 1 od 6 POWERLASER Desktop - kompaktni

More information

Mogućnosti primjene industrijskih kolektora

Mogućnosti primjene industrijskih kolektora Mogućnosti primjene industrijskih kolektora Dosadašnja praksa poznavala je gradnju solarnih postrojenja isključivo upotrebom većeg broja malih, kućnih solarnih kolektora. Danas se za potrebe pripreme veće

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

BioTec-L TEHNIKA GRIJANJA. Tehničke upute. za ugradnju toplovodnog kotla te ugradnju dodatne opreme

BioTec-L TEHNIKA GRIJANJA. Tehničke upute. za ugradnju toplovodnog kotla te ugradnju dodatne opreme TEHNIKA GRIJANJA Centrometal d.o.o. - Glavna, 0306 Macinec, Hrvatska, tel: +38 0 37 600, fax: +38 0 37 6 Tehničke upute za ugradnju toplovodnog kotla te ugradnju dodatne opreme BioTec-L TUBT-09-0 Važno

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

Iskoristite akcijske pogodnosti. Bosch i Buderus uređaji za grijanje i pripremu tople vode

Iskoristite akcijske pogodnosti. Bosch i Buderus uređaji za grijanje i pripremu tople vode Jednostavan način uštede energije. 1 Akcija proljeće 06.03.-15.06.2017. Jednostavan način uštede energije Iskoristite akcijske pogodnosti Bosch i Buderus uređaji za grijanje i pripremu tople vode besplatno

More information

SPREMNICI I PUFERI. godina garancije. godina garancije. 75 godina tradicije. na emajlirane (solarne) spremnike. 5na pufer spremnike

SPREMNICI I PUFERI. godina garancije. godina garancije. 75 godina tradicije. na emajlirane (solarne) spremnike. 5na pufer spremnike SPREMNICI I PUFERI 7 godina garancije na emajlirane (solarne) spremnike 5na pufer spremnike godina garancije 75 godina tradicije 52956 Spremnik solarni 200L HT ERM 10 bar - jedan izmjenjivač, prirubnica

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon Automatske Maske za zavarivanje Stella Podešavanje DIN: 9-13 Brzina senzora: 1/30.000s Vidno polje : 98x55mm Četiri optička senzora Napajanje : Solarne ćelije + dve litijumske neizmenjive baterije. Vek

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Operating manual. ecotec pro, ecotec plus HR, RS, SI

Operating manual. ecotec pro, ecotec plus HR, RS, SI Operating manual ecotec pro, ecotec plus HR, RS, SI Upute za uporabu Za korisnika Upute za uporabu ecotec pro, ecotec plus Plinski zidni uređaj za grijanje s kondenzacijskom tehnikom HR Sadržaj Sadržaj

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 - Italy UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 ALATISTHERM D.O.O Koče Kapetana 25 35230 Ćuprija, Srbija Tel/fax : + 381 (0)

More information

Geotermalne toplotne pumpe TM...-1/TE...-1

Geotermalne toplotne pumpe TM...-1/TE...-1 Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima Geotermalne toplotne pumpe TM...-1/TE...-1 6 720 611 660-00.1O TM 60-1 TM 75-1 TM 90-1 TM 110-1 TE 60-1 TE 75-1 TE 90-1 TE 110-1 TE 140-1

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

Upute za rukovanje. Logatherm WPS...K/WPS... Toplinska pumpa WPS 6 K WPS 7 K WPS 9 K WPS 11 K WPS 6 WPS 7 WPS 9 WPS 11 WPS 14 WPS 17.

Upute za rukovanje. Logatherm WPS...K/WPS... Toplinska pumpa WPS 6 K WPS 7 K WPS 9 K WPS 11 K WPS 6 WPS 7 WPS 9 WPS 11 WPS 14 WPS 17. Upute za rukovanje Toplinska pumpa 6 720 614 285-00.1O 6 720 618 418 HR (03/2009) Logatherm WPS...K/WPS... WPS 6 K WPS 7 K WPS 9 K WPS 11 K WPS 6 WPS 7 WPS 9 WPS 11 WPS 14 WPS 17 Za servisere Molimo pažljivo

More information

DC MILIAMPERSKA MERNA KLJESTA,Procesna merna kljesta KEW KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS, LTD. All rights reserved.

DC MILIAMPERSKA MERNA KLJESTA,Procesna merna kljesta KEW KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS, LTD. All rights reserved. DC MILIAMPERSKA MERNA KLJESTA,Procesna merna kljesta KEW 2500 KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS,LTD Funkcije DC Miliamperska Procesna merna kljesta Kew2500 Za merenja nivoa signala (od 4 do 20mA) bez

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Vođeni valni radar s komorama Rosemount 9901

Vođeni valni radar s komorama Rosemount 9901 Vodič za brzi početak rada 00825-0125-4601, Rev. AA Vođeni valni radar s komorama Rosemount 9901 Upute za montažu s opcijom XC Vodič za brzi početak rada Sigurnosne poruke Procedure i upute u ovom dokumentu

More information

Upute za rukovanje. Logamax plus GB152-16/24T. Kompaktna kondenzacijska centrala za grijanje (03/2008) HR

Upute za rukovanje. Logamax plus GB152-16/24T. Kompaktna kondenzacijska centrala za grijanje (03/2008) HR Upute za rukovanje Kompaktna kondenzacijska centrala za grijanje 6 720 613 310-00.0K Logamax plus GB152-16/24T 6 720 614 644 (03/2008) HR Sadržaj Sadržaj 1 Opće upute za siguran rad i objašnjenje simbola

More information

Vodič za postavljanje. DEVIreg 535. Elektronički termostat.

Vodič za postavljanje. DEVIreg 535. Elektronički termostat. Vodič za postavljanje DEVIreg 535 Elektronički termostat www.devi.com The English language is used for the original instructions. Other languages are a translation of the original instructions. (Directive

More information

Popravak & održavanje cijevi

Popravak & održavanje cijevi Popravak & održavanje cijevi Širok izbor iz pojedinačnog izvora. Jedinstven izdržljiv dizajn. Brza i pouzdana performansa. Tip Stranica Tlačne ispitne pumpe 2 9.2 Zaleđivači cijevi 2 9.3 Pumpe za skidanje

More information

SOLIDA EV - SRPSKI SADRŽAJ 1 OPŠTA UPOZORENJA 2 ISPORUKA 3 TEHNIČKE KARAKTERISTIKE I DIMENZIJE

SOLIDA EV - SRPSKI SADRŽAJ 1 OPŠTA UPOZORENJA 2 ISPORUKA 3 TEHNIČKE KARAKTERISTIKE I DIMENZIJE SADRŽAJ 1 OPŠTA UPOZORENJA 2 ISPORUKA 3 TEHNIČKE KARAKTERISTIKE I DIMENZIJE 3.1 OPIS.... 5 3.2 DIMENZIJE... 5 3.3 TEHNIČKI PODACI... 5 3.4 PAD PRITISKA.... 5 SOLIDA EV SRPSKI 4 INSTALIRANJE 4.1 PROSTORIJA

More information

O. Toplinska pumpa. Compress 3000 EHP 6/7/9/11 LW/M EHP 6/7/9/11/14/17 LW. Upute za rukovanje (2009/07) HR

O. Toplinska pumpa. Compress 3000 EHP 6/7/9/11 LW/M EHP 6/7/9/11/14/17 LW. Upute za rukovanje (2009/07) HR 6 720 611 660-00.1O Toplinska pumpa Compress 3000 EHP 6/7/9/11 LW/M EHP 6/7/9/11/14/17 LW Upute za rukovanje HR 2 Sadržaj HR Sadržaj 1 Upute za sigurnost i objašnjenje simbola...... 3 1.1 Objašnjenje simbola..................

More information

Upute za instaliranje AE...-1/ASC 160. Toplinska pumpa zrak/voda D AE 60-1 AE 80-1 AE ASC (2007/06) OSW

Upute za instaliranje AE...-1/ASC 160. Toplinska pumpa zrak/voda D AE 60-1 AE 80-1 AE ASC (2007/06) OSW Upute za instaliranje AE...-1/ASC 160 Toplinska pumpa zrak/voda 6 720 614 056-00.2D AE 60-1 AE 80-1 AE 100-1 ASC 160 6 720 614 419 (2007/06) OSW Sadržaj Sadržaj 1 Upute za siguran rad i objašnjenje simbola

More information

47. Međunarodni Kongres KGH

47. Međunarodni Kongres KGH 47. Međunarodni Kongres KGH PRIMER DOBRE INŽENJERSKE PRAKSE PRI REKONSTRUKCIJI SISTEMA KLIMATIZACIJE I VENTILACIJE BIOSKOPA FONTANA NA NOVOM BEOGRADU Nebojša Žakula, Dipl.-Ing. nzakula@gmail.com 1 Tržni

More information

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB UPUTSTVO za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB Uputstvo za ruter TP-Link TD-854W / TD-W8951NB 2 PRAVILNO POVEZIVANJE ADSL RUTERA...4 PODEŠAVANJE KONEKCIJE PREKO MREŽNE KARTE ETHERNET-a...5 PODEŠAVANJE INTERNET

More information

GAZ 3000 W ZS/W 24-2 DH KE 23/31. Prirucnik za ugradnju i korišcenje (2009/07) RS

GAZ 3000 W ZS/W 24-2 DH KE 23/31. Prirucnik za ugradnju i korišcenje (2009/07) RS GAZ 3000 W ZS/W 24-2 DH KE 23/31 sr Prirucnik za ugradnju i korišcenje RS 2 Sadržaj RS Sadržaj 1 Simboli i sigurnosna uputstva............... 3 1.1 Objašnjenje simbola.................. 3 1.2 Sigurnosna

More information

Uhvatiti sunčeve zrake: grijanje uz pomoć solarne tehnike. Toplina je naš element. Solarna tehnika Pregled proizvoda

Uhvatiti sunčeve zrake: grijanje uz pomoć solarne tehnike. Toplina je naš element. Solarna tehnika Pregled proizvoda [ Zrak] Solarna tehnika Pregled proizvoda [ Voda ] [ Zemlja ] [ Buderus ] Uhvatiti sunčeve zrake: grijanje uz pomoć solarne tehnike Pločasti kolektori Logasol SKS 4.0 Logasol SKN 3.0 Vakuumski cijevni

More information

YEARS IP hrs. Outdoor Converter. The perfect partner to team up with any 12V LED solution. Full power range from 15W to 200W

YEARS IP hrs. Outdoor Converter. The perfect partner to team up with any 12V LED solution. Full power range from 15W to 200W CV5 Slim 12V Outdoor Converter 5 YEARS IP67 50.000 hrs The perfect partner to team up with any 12V LED solution Full power range from 15W to 200W SLIM profile (40x23mm) to fit in very thin applications

More information

Mjerač tvrdoće HT-3000 (udarni mehanizam IMPACT-D) Mjerač tvrdoće za metalne materijale sa internim spremnikom podataka, RS-232-sučeljem (PC-data-kabel i software opcionalno) HT-3000 (udarni mehanizam

More information

actostor VIH RL HR; SI; SRB; SK

actostor VIH RL HR; SI; SRB; SK actostor VIH RL HR; SI; SRB; SK Za korisnika / servisera Upute za rukovanje i instaliranje actostor Spremnik tople vode HR Sadržaj Sadržaj 1 Napomene uz dokumentaciju... 3 1.1 Pohrana dokumentacije...

More information

DC4000. Opis i priručnik za upotrebu. helm DC4000. GSM/GPRS komunikator. HELM d.o.o. Koledovčina ZAGREB. Str: 1/14

DC4000. Opis i priručnik za upotrebu. helm DC4000. GSM/GPRS komunikator. HELM d.o.o. Koledovčina ZAGREB. Str: 1/14 HELM d.o.o. Koledovčina 1 10000 ZAGREB DC4000 Str: 1/14 DC4000 GSM/GPRS komunikator Opis i priručnik za upotrebu Ime dokumenta: DC4000 Opis i prirucnik za upotrebu.doc Verzija: 2.00 Izradio Domagoj Švagelj

More information

CentroPelet ZV14 TEHNIČKE UPUTE TEHNIKA GRIJANJA. za korištenje REGULACIJE toplovodnih sobnih peći za loženje drvenim peletima

CentroPelet ZV14 TEHNIČKE UPUTE TEHNIKA GRIJANJA. za korištenje REGULACIJE toplovodnih sobnih peći za loženje drvenim peletima TEHNIKA GRIJANJA Centrometal d.o.o. - Glavna 12, 40306 Macinec, Croatia, tel: +385 40 372 600, fax: +385 40 372 611 TEHNIČKE UPUTE za korištenje REGULACIJE toplovodnih sobnih peći za loženje drvenim peletima

More information

Zašto Vaillant? Jer dovodimo sunce u Vaš dom.

Zašto Vaillant? Jer dovodimo sunce u Vaš dom. Solar Zašto Vaillant? Jer dovodimo sunce u Vaš dom. aurotherm aurostep auroflow plus aurostor aurocompact Zašto Vaillantov solarni sustav? Prilagodljivi sustavi za sve izazove. Sunce je jedini neiscrpni

More information

Upute za rukovanje. Logatherm WPL 6 A Logatherm WPL 8 A Logatherm WPL 10 A. Vanjska jedinica toplinske pumpe zrak/ voda.

Upute za rukovanje. Logatherm WPL 6 A Logatherm WPL 8 A Logatherm WPL 10 A. Vanjska jedinica toplinske pumpe zrak/ voda. Upute za rukovanje Vanjska jedinica toplinske pumpe zrak/ voda 6 720 614 050-00.1D Logatherm WPL 6 A Logatherm WPL 8 A Logatherm WPL 10 A Za servisere Molimo pažljivo pročitajte prije montaže i radova

More information

Prirucnik za ugradnju i korišcenje GAZ 3000 W ZS/W 24-2 DH KE 23/ (2017/09) RS

Prirucnik za ugradnju i korišcenje GAZ 3000 W ZS/W 24-2 DH KE 23/ (2017/09) RS Prirucnik za ugradnju i korišcenje GAZ 3000 W ZS/W 24-2 DH KE 23/31 6 720 680 394 (2017/09) RS Sadržaj Sadržaj 1 Objašnjenje simbola i sigurnosna uputstva................ 3 1.1 Objašnjenje simbola.............................

More information

H5i. Upute za uporabu. Hrvatski GRIJANI OVLAŽIVAČ. Global leaders in sleep and respiratory medicine.

H5i. Upute za uporabu. Hrvatski GRIJANI OVLAŽIVAČ. Global leaders in sleep and respiratory medicine. E H5i GRIJANI OVLAŽIVAČ Upute za uporabu 1 2 3 A 4 3 4 5 6 6 1 5 2 Manufacturer: ResMed Ltd 1 Elizabeth Macarthur Drive Bella Vista NSW 2153 Australia. Distributed by: ResMed Corp 9001 Spectrum Center

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

Condens 7000 W ZWBR 35-3 A... ZBR 35-3 A... ZBR 42-3 A... Zidni gasni kondenzacioni kotao

Condens 7000 W ZWBR 35-3 A... ZBR 35-3 A... ZBR 42-3 A... Zidni gasni kondenzacioni kotao 6 70 63 303-00.O Zidni gasni kondenzacioni kotao Condens 7000 W ZWBR 35-3 A... ZBR 35-3 A... ZBR 4-3 A... Uputstvo za instalaciju i održavanje namenjeno stručnim licima RS Sadržaj RS Sadržaj Objašnjenje

More information

Paket za izravno uranjanje GH833

Paket za izravno uranjanje GH833 Upute Paket za izravno uranjanje GH833 311567B - Za ugradnju tornja/konzole. - Dio br. 287843 Važne sigurnosne upute Proèitajte sva upozorenja i upute sadržane u ovom priruèniku. Èuvajte ovaj priruènik.

More information

AQUAREA NOVA LINIJA VISOKOUČINKOVITIH TOPLINSKIH PUMPI / 2014.

AQUAREA NOVA LINIJA VISOKOUČINKOVITIH TOPLINSKIH PUMPI / 2014. QURE NOV LINIJ VISOKOUČINKOVITIH TOPLINSKIH PUMPI 2013. / 2014. NOV QURE TOPLINSK PUMP ZRK-VOD 2013. / 2014. NOV TOPLINSK PUMP ZRK-VOD QURE Z PRIMJENE U STMBENIM PROSTORIM Uz kapacitete od 3 kw do 16 kw,

More information

Neka sunce bude vaša energana! Bosch solarni kolektori

Neka sunce bude vaša energana! Bosch solarni kolektori Neka sunce bude vaša energana! Bosch solarni kolektori Bosch solarna toplina - udobnost grijanja u budućnosti Bosch solarna rješenja pretvaraju slobodnu energiju sunčevog zračenja u energiju za grijanje

More information

YOUR GLOBAL FLOW CONTROL PARTNER. Serija 92/93 Pneumatski aktivator Vodič za rad i održavanje

YOUR GLOBAL FLOW CONTROL PARTNER. Serija 92/93 Pneumatski aktivator Vodič za rad i održavanje YOUR GLOBAL FLOW CONTROL PARTNER Serija 9/93 Pneumatski aktivator Pneumatski aktivator serije 9/93 SADRŽAJ Sigurnosne informacije definicije termina Sigurna upotreba Kvalificirano osoblje Opis rada 3 Radno

More information

INSTALLATIONS MURALES POWER GREEN 50

INSTALLATIONS MURALES POWER GREEN 50 INSTALLATIONS MURALES POWER GREEN 50 EN DE ES SL HR RUS HU RO INSTALLATION AND USER MANUAL MANUEL D'UTILISATION ET D'INSTALLATION BETRIEBS- UND INSTALLATIONSHANDBUCH MANUAL DE USO E INSTALACIÓN MANUAL

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

Uređaj je elektronski kontroler za

Uređaj je elektronski kontroler za Tehnički list ECL Comfort 110 230 V a.c. i 24 V a.c. Opis i primena ECL Comfort 110 ECL Comfort 110 je univerzalni kontroler za 1-regulacioni krug i primenu u podstanicama daljinskog grejanja kao i individualnim

More information

UPRAVLJANJE TERMODIMNOM KOMOROM

UPRAVLJANJE TERMODIMNOM KOMOROM UPRAVLJANJE TERMODIMNOM KOMOROM Stanko Stankov, Saša Arsić, Nikola Danković, Zoran Icić Uvod U radu se razmatra automatsko upravljanje termodimnom komorom, koja je namenjena za termičku obradu (sušenje,

More information

PEĆI NA PELETE. za centralno grijanje. P 12 WATER+AIR 13 kw P 12 SLIM WATER+AIR 13 kw P 20 WATER+AIR 19 kw P 20 P 12 SLIM P 12 SN-HR-8/16

PEĆI NA PELETE. za centralno grijanje. P 12 WATER+AIR 13 kw P 12 SLIM WATER+AIR 13 kw P 20 WATER+AIR 19 kw P 20 P 12 SLIM P 12 SN-HR-8/16 PEĆI NA PELETE za centralno grijanje P 12 WATER+AIR 13 kw P 12 SLIM WATER+AIR 13 kw P 20 WATER+AIR 19 kw P 20 P 12 SLIM P 12 SN-HR-8/16 Poštovani, hvala Vam što ste izabrali SENKO peć na pelete! Ovaj proizvod

More information

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti Pretače tečnost bezbedno, brzo i čisto, na ručni i nožni pogon, različiti modeli Program OTAL pumpi je prisutan na tržištu već 50 godina. Pumpe su poznate i cenjene zbog

More information

FW 200. Regulator koji reaguje na vremenske uslove sa solarnom regulacijom. za grejne uređaje sa BUS kompatibilnim Heatronic 3

FW 200. Regulator koji reaguje na vremenske uslove sa solarnom regulacijom. za grejne uređaje sa BUS kompatibilnim Heatronic 3 6 720 612 481-00.1R Regulator koji reaguje na vremenske uslove sa solarnom regulacijom FW 200 za grejne uređaje sa US kompatibilnim Heatronic 3 Uputstvo za ugradnju i upotrebu RS 2 Pregled elemenata upravljanja

More information

Upute za montažu i uporabu. Dvostruki sigurnosni plinski magnetni ventil VX

Upute za montažu i uporabu. Dvostruki sigurnosni plinski magnetni ventil VX Upute za montažu i uporabu Dvostruki sigurnosni plinski magnetni ventil Sadržaj 1.0 Općenito 1.1 Informacije o ventilima 1.2 Namjena 2.0 Savjeti o opasnosti 2.1 Ključne riječi vezane na sigurnost 2.2 Sigurnosna

More information

Bottle Feeding Your Baby

Bottle Feeding Your Baby Bottle Feeding Your Baby Bottle feeding with formula will meet your baby s food needs. Your doctor will help decide which formula is right for your baby. Never give milk from cows or goats to a baby during

More information

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT Univerzitet u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije Uvod u GIT Šta je git? Sistem za verzionisanje softvera kao i CVS, SVN, Perforce ili ClearCase Orginalno

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information