Subota, , 19 sati

Size: px
Start display at page:

Download "Subota, , 19 sati"

Transcription

1 Barokni skladatelji ZA ARANI OTOK Subota, , 19 sati NOVA PRODUKCIJA!

2 Foto: Metropolitan opera

3 Barokni skladatelji ZA ARANI OTOK Subota, 21. sije nja 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA! THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE BY A GENEROUS GRANT FROM ITS FOUNDING SPONZOR Neubauer Family Foundation GLOBAL CORPORATE SPONSORSHIP OF THE MET LIVE IN HD IS PROVIDED BY THE HD BRODCASTS ARE SUPPORTED BY

4 Georg Friedrich Händel Antonio Vivaldi Jean-Philippe Rameau André Campra Jean-Marie Leclair Henry Purcell Giovanni Battista Ferrandini Jean-Féry Rebel THE ENCHANTED ISLAND ZA ARANI OTOK Pasticcio u dva ina Ideja i libreto: Jeremy Sams SUBOTA, 21. SIJEČNJA POČETAK U 19 SATI. Praizvedba: Metropolitan, 31. prosinca PROSPERO David Daniels SYCORAX Joyce DiDonato ARIEL Danielle de Niese CALIBAN Luca Pisaroni NEPTUN Plácido Domingo MIRANDA Lisette Oropesa FERDINAND Anthony Roth Costanzo HELENA Layla Claire HERMIJA Elizabeth DeShong DEMETRIJ Paul Appleby LISANDER Elliot Madore KVARTET Philippe Castagner Ashley Emerson Tyler Simpson Monica Yunnus Zbor i orkestar Metropolitana

5 Foto: Metropolitan opera ZBOROVOĐA Donald Palumbo DIRIGENT William Christie REDATELJ Phelim McDermott ASISTENT REDATELJA I SCENOGRAF Julian Crouch KOSTIMOGRAF Kevin Pollard OBLIKOVATELJ RASVJETE Brian McDevitt KOREOGRAFKINJA Graciela Daniele ANIMACIJA I PROJEKCIJE Fifty Nine Productions / Produkcija 59 CONTINUO (ČEMBALO) Bradley Brookshire MUZIČKI SAVJETNIK Ellen Rosand Stanka nakon prvoga čina. Svršetak oko 22 sata i 30 minuta. Tekst: engleski. Titlovi: engleski.

6 Foto: Metropolitan opera U 18. stolje u skladatelji su esto spajali odlomke iz vlastitih djela u novu cjelove ernju cjelinu s novim libretom, poglavito s namjerom da iskoriste pjeva ke i interpretativne mogu nosti najve ih umjetnika svojega vremena. Ponekad su se uzimali odlomci iz djela raznih autora i sklapali u cjelinu. Nastajao je tako pasticcio, pastiche, kolaž najatraktivnijih arija i prizora. Ta tradicija posebno je bila popularna u Londonu. Ideju za Za arani otok dao je umjetni ki ravnatelj Metropolitana Peter Gelb kao pokušaj da se, uzimaju i u obzir sve ve u popularnost barokne opere i koriste i pjeva ke kvalitete vrhunskih interpreta te glazbe koji su na raspolaganju toj opernoj ku i, stvori moderni pastiche, šarmantna cjelina odlomaka iz djela nekoliko skladatelja, najviše Georga Friedricha Händela. Ta nova cjelina bila bi spoj starog i novog, glazbene i scenske raskoši barokne opere i tehni kih dostignu a modernog doba. Scenska arolija bila bi poput arobnog napitka koji bi posjetitelji nakon izlaska iz kazališta ponijeli u sebi. Za arani otok nova je cjelina koju je osmislio i za nju napisao libreto briljantni britanski redatelj, pisac, prevoditelj, skladatelj i pjesnik Jeremy Sams. Preslušao je sve Händelove opere, njih nešto više od etrdeset. Preslušao je i djela drugih autora i sastavio izbor iz baroknih opera, kantata i oratorija, od kojih se ve i dio rje e izvodi. Dramsko polazište našao je u Shakespeareovoj Oluji (The Tempest), ali kako u njoj nema ljubavnog zapleta, posegnuo je za njegovom komedijom A Midsummer night s dream (San ljetne no i) i spojio ih. Rat Prospera i arobnice-vještice Sycorax iz Oluje prekida etvero ljubavnika iz Sna ljetne no i - Helena, Hermija, Demetrij i Lisander koji odlaze brodom na svadbeno putovanje, a nevrijeme ih baci na Prosperov otok. U sukobe i zaplete koji slijede upleteni su Prosperova k i 6 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

7 Foto: Metropolitan opera Miranda, Sycoraxin grozni sin Caliban, princ Ferdinand koji je pretrpio brodolom, zra ni duh Ariel i Neptun, kralj podmorja. Ta zamisao ima uporište u pjesni kom djelu, adaptaciji Shakespeareove komedije Oluja iz pera najve eg pjesnika i pisca engleske Restauracije Johna Drydena ( ) i pjesnika i dramskog pisca Williama D Avenanta ( ) The Tempest, or The enchanted island (Oluja ili Za arani otok), nastaloj 1667., za koju se pretpostavljalo da je glazbu skladao Henry Purcell ( ), a sada se sve više pripisuje njegovu u eniku Johnu Weldonu ( ). Sams je uveo Calibanovu majku Sycorax, koja se spominje kod Shakespearea, ali se u njegovoj Oluji ne pojavljuje. Libreto je sastavio na engleskom, žele i da posjetiteljima Meta djelo bude jasno i razumljivo i, što je još važnije, rimovano. Jezi no ga je temeljio najviše na Drydenu i Alexandreu Popeu ( ), autoru pjesama punih satiri kih žalaca, ali nije upotrebljavao starinske oblike thee, thou i thine ; zamijenio ih je današnjim you i your. Sams se nada da e dominantan biti osje aj otkrivanja glavnih junaka koji otkrivaju otok, publike koja dolazi u kazalište da nešto sazna, pisca koji se približava cijelom stolje u glazbe. Mislite da nešto poznajete, a onda shvatite da zapravo ne poznajete nego po injete otkrivati, kaže. Sams je prepustio mašti svojh suradnika Phelima McDermotta, Juliana Croucha, Kevina Pollarda, Briana McDevitta, Fifty Nine Productions i Graciele Daniele da do araju raskošnu baroknu produkciju potpomognutu suvremenom videotehnologijom. Phelim McDermott je istaknuti britanski glumac, pisac i redatelj, cjelovita teatarska osobnost. Za sobom ima niz kazališnih produkcija koje su dobile prestižne nagrade. Julian Crouch je njegov asistent i scenograf (zajedno su realizirali hvaljenu produkciju Satyagrahe). 7 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

8 Foto: Metropolitan opera Foto: Metropolitan opera Joyce DiDonato Kostimograf je Kevin Pollard, majstor rasvjete Brian McDevitt, koreografkinja umjetnica s Broadwaya Graciela Daniele. U realizaciji sudjeluje tvrtka Fifty Nine Productions koja je realizirala animaciju i projekcije za broadwaysku produkciju djela War Horse (Ratni konj). War Horse je dobio nagradu Tony. Glazbeni dio koncepcije spektakla povjeren je francuskom dirigentu i embalistu, ro enom u Americi i školovanom na Harvardu i Yaleu, Williamu Christieju (1944.) koji je osnovao ansambl Les Arts Florissants i stekao ugled profinjenog glazbenika i povjesni ara u istraživanju barokne glazbe. U Francuskoj je dobio odli je Legije asti, naslov Chevalier de l Ordre des Arts et Lettres (Vitez odli ja umjetnosti i književnosti) i lan je Académie des Beaux- Arts (Akademije lijepih umjetnosti). Mezzosopranistici Joyce DiDonato (1969.), koje se sje amo kao paža Isoliera u izvrsnoj produkciji Rossinijeva Grofa Oryja povjerena David Daniels je uloga vještice Sycorax. Potje e iz irskoameri ke obitelji. Ro ena je u Kanzasu, gdje je stekla i prvu glazbenu naobrazbu. Godine dobila je drugu nagradu na natjecanju Plácido Domingo Operalia i pobijedila na Natjecanju George London. Godine dobila je Nagradu Richard Tucker, prvi put je nastupila u Metropolitanu kao Cherubin u Figarovu piru, dobila je Metropolitanovu Nagradu Beverly Sills. Pjeva uloge koloraturnog mezzosoprana, ali i Octaviana u Kavaliru s ružom i Kompozitora u Arijadni na Naxosu. Interpret Prospera, ameri ki kontratenor iz Južne Karoline David Daniels (1966.) po eo se baviti pjevanjem kao tenor, ali nije bio zadovoljan pa je odlu io pjevati kao kontratenor. Debitirao je 1992., godine dobio je Nagradu Richard Tucker, prvi put nastupio je u Metropolitanu u ulozi Sextusa u Händelovu Juliju Cezaru. Poslije je tuma io i naslovni lik. U Metu je ostvario još nekoliko sjajnih uloga: Orfeja 8 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

9 Foto: Metropolitan opera Foto: Metropolitan opera Plácido Domingo u novoj produkciji Gluckove opere Orfej i Euridika 2007., Bertarida na premijeri Händelove Rodelinde i Oberona u Snu ljetne no i Benjamina Brittena. Uloga Neptuna povjerena je slavnom španjolskom tenoru Plácidu Domingu (1941.) koji je od prvog nastupa u Metu 1968., kad je usko io umjesto indisponiranog Franca Corellija u ulogu Maurizija u Cileinoj Adriani Lecouvreur, u njemu ostvario više od 600 nastupa u 42 uloge, a na repertoaru ih ima 128. Skrbi se za mlade umjetnike i svake godine organizira natjecanje Plácido Domingo Operalia. U novije vrijeme pjeva baritonske uloge: Simona Boccanegru i Oresta u Ifigeniji na Tauridi. Sopranistica Danielle de Niese (1979.), podrijetlom iz Šri Lanke, ro ena u Australiji, s boravkom u SAD-u, esta je suradnica maestra Christieja. Kao dijete pobje ivala je na raznim natjecanjima u Australiji, s petnaest je debitirala u Operi u Los Angelesu, prvi je put nastupila u Metropolitanu kao Danielle de Niese Barbarina u Figarovu piru. Calibana pjeva talijanski bas-bariton Luca Pisaroni (1975.), koji je debitirao kao Figaro u Figarovu piru, a prvi put nastupio u Metropolitanu kao Publije u Mozartovu Titusu. Uživa ugled jednog od najboljih mozartovskih pjeva a današnjice pa je u listopadu prošle godine nastupio u Metu u novoj produkciji Don Giovannija. Pobjednica Metropolitan Opera National Council Auditions Lisette Oropesa, koje se sje amo kao Lisete u Puccinijevoj Lastavici, prvoj produkciji Metropolitana koju smo gledali u ciklusu Metropolitan u Lisinskom, pjeva Mirandu, a Ferdinand je kontratenor u usponu, Anthony Roth Costanzo (1983.), pobjednik Velikog finala Nacionalnog savjeta (National Council Grand Finale) godine. Sa šest godina po eo je svirati glasovir, a s trinaest u iti pjevanje. Ove je sezone prvi put nastupio u Metropolitanu kao Unulfo u Rodelindi. 9 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

10 Foto: Metropolitan opera JEREMY SAMS O ZA ARANOM OTOKU Ne bih mogao re i jesam li po eo od rije i, glazbe, pri e ili pjeva a koji su mi bili na raspolaganju? Svi su se ti imbenici preplitali. Jedno je sigurno: zamisao je potekla od Petera Gelba. Rekao mi je: Razmišljaj, posegni za skrivenim biserima jednog glazbenog stolje a i od njih sastavi operu. I neka to bude na engleskom. Od toga je po elo i onda se prometnulo u otkri e, barem za mene. Po eo sam slušati. Vjerovao sam da dobro poznajem Händela, ali pomno ga preslušavaju i, neprestano sam otkrivao. Sjetio sam se rije i Georgea Bernarda Shawa kad je otkrivao izvedbu Beethovena: Ušima sam upijao ono što gledam o ima. Opere - a ima ih više od 40 - udesne su. Oratoriji su isto tako puni dramatike. Najve e mi je otkri e bio Händel ranih talijanskih kantata, mladena kih remek-djela Il Trionfo del Tempo e del Disinganno (Trijumf Vremena i Prosvjetljenja) i La Resurrezione (Uskrsnu e), iz kojih se ve jasno razabire potpuno oblikovan genij koji širi svoja krila. Händel je prije svega ovjek od teatra, do dubine svojega bi a. ak su i njegove Four Coronation Anthems ( etiri krunidbene himne) kazališne koliko i njegove arobne opere. Za Händelom je došao Vivaldi, koji je zahvaljuju i sjajnim snimkama postao dio opernog repertoara. Iako se on možda ne može usporediti s Händelovom stvarala kom širinom (a tko može?), u njemu ima bolne lirike i povrh svega poticajne energije i muževne snage neusporedive s onom njegovih suvremenika. On je zastupljen s devet arija. Mogao sam ih uvrstiti još dvadeset. Moje je zanimanje zatim zaokupio francuski barok. I tu opet nalazimo vladara kazališnog puka. Nisu to ni Lully ni Charpentier, nego Rameau. Rameau je jednostavno udesan. Rijetko kada stara glazba zvu i tako moderno. Ekscentri an kao Berlioz, u životu je došao do opere kasnije i od Janá eka i skladao je najljepšu baletnu glazbu prije ajkovskog, neki e re i prije Stravinskog. Balet sna iz mojega drugog ina (Za arani otok dužnik je i tu, kao i u mnogim drugim 10 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

11 prizorima, svojem prethodniku Broadwayu) najviše je Rameau. Rameauove opere potje u izravno iz neobi ne i divne škole francuskih kantata (poglavito Leclairovih), koje obiluju arobnicama i arolijama, a postajalo je sve jasnije da e obje biti potrebne za moju nevjerojatnu pri u. A sada nešto o pri i. Moje je promišljanje bilo vrlo jednostavno: novo preuzimanje stare glazbe zahtijeva novo preuzimanje stare pri e. Teško je (barem meni) razmišljati o pri ama a ne posegnuti za Shakespeareom - a to se dogodilo dok sam slušao Purcellovu glazbu i odmah pomislio na Oluju. Drydenova verzija s Purcellovom glazbom zove se Za arani otok, predobar naslov da bi se odbacio. Iako je Dryden, po definiciji, lišio napušten otok ljubavnog zapleta, ljubav je ono što pokre e taj stroj stvaranja arija - baroknu operu. Netko se zaljubi - slijedi arija, kad se zagleda u drugoga - arija ljubomore, kad je netko prevaren - arija bijesa. Ljubav pokre e svijet. Drydenovo dodavanje mlade lude Mirandine sestre nije previše nadahnjivalo. Ali njegovo uvo enje arobnice-vještice Sycorax, Calibanove majke i nekadašnje Arielove ljubavnice, bilo je predobro a da se ne bi ukralo. Nije trebalo oti i predaleko da bi se zamislilo kako je bila zavedena, prezrena i zatim od Prospera prognana na tamnu stranu otoka. On krade njezinu zemlju, njezina sina, njezina slugu, njezino srce - a to su dobri razlozi za osvetu, pa eto osvetni ke arije u prvome inu, da ne spominjemo pomirenje i ariju oprosta u drugome. Ali, i dalje je nedostajao ljubavni zaplet. Trebalo je dodati goriva stroju za proizvodnju arija. Moj izbor me u Shakespeareovim dramama uvijek je bio San ljetne no i, najviše zbog njegovih etvero ljubavnika koji se stalno zapli u, zbog raznolikosti njihovih glasova, zbog njihovih stalnih dolazaka i odlazaka. I pomislio sam: ispremiješajmo ih pa emo vidjeti kako pri a djeluje na nas. Lisander i Demetrij i njihove žene oti i e na svadbeno putovanje, a onda e ih zahvatiti oluja koju je izazvao Ariel. A zašto je oluja zahvatila pogrešan brod? Jer je Sycorax pokvarila aroliju. Možda ona pokušava osigurati budu nost svojem otoku pa e pomo i Heleni da se zaljubi u Calibana. Možda e se i Miranda, kojoj pomaže sve nesposobniji Ariel (koji zbog svoje bespomo nosti uvelike sli i Pucku), s istim žarom zaljubiti u Demetrija i Lisandra. Da ne bi sve ispalo prezamršeno, mogao bih sakriti Hermiju u špilju do po etka drugoga ina. I tako sam sastavljao pri u. A to me je dovelo do podjele uloga. Ve sam o tome razmišljao dok sam slušao Oluju i ve sam uo glasove. Prospero, mudar poput šamana, azijskog arobnjaka, morao je biti samo kontratenor, zra ni duh Ariel koloraturni sopran, Caliban bas, Sycorax dramski mezzosopran, Miranda lirski sopran. Istodobno je Metropolitan planirao sezonu i njegov je popis pjeva a bio neobi no sli an mojem. Oni koje sam želio - David Daniels, Danielle de Niese, Luca Pisaroni, Joyce DiDonato i Lisette Oropesa stajali su mi na raspolaganju pa sam se po eo osje ati kao pohlepan dje ak u trgovini slatkišima. A onda je došao Plácido Domingo. Gelb ga je pozvao da se pridruži produkciji. Upitao me mogu li stvoriti ulogu za njega? Mogu li? I tako je uloga Neptuna ro ena za njega. I dobro je poslužila u zapletu. Bog (za u uju e, Domingo nije nikada glumio boga) uvijek može oživjeti doga aje i loše pretvoriti u dobro. Uvijek sam želio da likovi idu na put pa Neptun nije iznimka. Na po etku je potišten i razdražljiv - izdaje ga snaga, njegovi su oceani one iš eni - ali on ponovno otkriva svoju mo i upli e se u ljudske zaplete. Njegov je vrhunac prvoga ina, za udni Händelov prizor (iz Tamerlana) koji se razrješuje u epskog Rameaua. I glazba i pri a oblikovale su jedna drugu. 11 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

12 Zanosna arija sna iz Vivaldijeva Tita Manlija upravo je tražila da bude uvrštena pa sam napisao prizor sna kako bih mogao opravdati njezino uvrštenje. Pjeva i su imali glazbu koju su silno željeli pjevati. (Zanimljivo, Vivaldi je bio na samome vrhu njihovih želja.) Ja sam bio vrlo sretan što sam mogao povezati pri u s arijama koje su oni željeli pjevati. Sad smo ve mogli razlu iti što nam nedostaje da bi pri a bila dovršena. Stupio sam u vezu s našim maestrom Williamom Christiejem i s muzikologinjom s Yalea, Ellen Rosand, izvorom znanja o svemu što je povezano uz barok, i postavljao sam pitanja poput ovoga: Ima li u baroku brzog terceta za baritona, tenora i soprana u kojemu je žena neosjetljiva na muško udvaranje? (Da, u Händelovoj Susanni). Ima li miješanog kvarteta koji zvu i kao da se dva para bude iz sna? (Da, u Vivaldijevoj La verità in cimento - Istina na kušnji.) Zna li itko za sekstet u baroku? (Ne zna, pa sam ja preradio jedan prema ranijem Händelovu kvartetu.) I tako dalje... do današnjeg dana. Naš je redatelj Phelim McDermott prošle godine razradio pri u, u broadwayskom stilu, da vidi je li konzistentna. Za udno, bila je konzistentna ali daleko je još bilo do dovršetka. Neke smo prizore odbacili, druge unijeli i tada sam po eo davati završni oblik da bih bio siguran kako se prizori suprotnog ugo aja izmjenjuju i proistje u jedan iz drugoga i, što je najvažnije, da glazba proizlazi iz pri e a nije njezin povod. Posao se, dok to pišem, nastavlja. Postavljanje na scenu ima svoje glazbene zahtjeve. Svaka je uloga napisana za umjetnika koji je stvara, a pravo je bogatstvo imati prostoriju punu prvorazrednih talenata. I gledati scenu, svjetla, zbor, kostime sve i do i do sve anosti. Još uvijek se osje am kao pohlepno dijete u trgovini slatkišima - i debljam se iz dana u dan. Jeremy Sams u programskoj knjižici opere O SKLADATELJIMA Georg Friedrich Händel Georg Friedrich Händel ro en je 23. velja e u gradu Halleu na rijeci Saali. Prve glazbene spoznaje stekao je od orguljaša luteranske crkve Sv. Marije, Friedricha Wilhelma Zachaua (Zachowa) ( ) kod kojega se do virtuoznosti usavršio u sviranju orgulja i embala, a dobio je i solidno znanje iz kompozicije. Godine prema o evoj želji po eo je studirati pravo na Sveu ilištu u Halleu. Dobio je jednogodišnji ugovor za mjesto orguljaša u tamošnjoj katedrali. Sljede e godine došao je u Hamburg, prihvatio mjesto violinista i embalista i skladao svoje prve opere, Almiru i Nerona. Na poziv kneza De Medicija potkraj otišao je u Italiju gdje je nastalo nekoliko njegovih crkvenih skladbi, me u njima poznati Dixit Dominus, nekoliko kantata, dva oratorija i opere Rodrigo i Agrippina. Nastala u Napulju i praizvedena u Veneciji, Agrippina je doživjela velik uspjeh i proslavila skladatelja. 12 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

13 Godine Händel se iz Italije vratio u Njema ku i u Hannoveru postao kapelnik na dvoru izbornog kneza Georga Ludwiga ( ) koji e postati engleski kralj George I. Potkraj godine otišao je u London. Händel je došao u Englesku kraljice Anne ( ) koju je naslijedio hanoverski izborni knez Georg Ludwig, Händelov gospodar. Društveni, kulturni i znanstveni život bio je u punom cvatu. Nasuprot tome, glazbeni život poslije smrti Henryja Purcella gubi samosvojnost i postaje, nazovimo ga, uvoznim, jer je njegov najsnažniji predstavnik postao Nijemac, a žanr kojim je oduševljavao op instvo bila je talijanska opera. Sljede ih godina izvodile su se i opere u engleskom stilu i talijanske, upotpunjene pjesmama. U njima su se po eli pojavljivati kastrati i njihovo pjevanje po elo je zanositi slušatelje. Po etkom Händel je londonskom op instvu predstavio operu u talijanskom stilu Rinaldo. Postigao je golem uspjeh, unato kritici kako je zamisao da se talijanska opera izvodi u Engleskoj - glupa. Rinaldom, prvom talijanskom operom skladanom za londonsku pozornicu, po ela je njegova vladavina na tome podru ju. Nakon po etnog neprijateljstva, Englezi su posve prihvatili Händela, a talijanska opera zavladat e engleskom pozornicom. Doduše, Händel nije odmah postao vode i skladatelj talijanske opere. Njegova apsolutna vladavina koja e trajati devet godina, po ela je osnutkom Royal Academy of Music (Kraljevske glazbene akademije). Händel je u Dresdenu uo slavnog kastrata Francesca Bernardija ( ), ro enog u Sieni i zbog toga poznatog kao Senesino, te ga je pozvao u London. Senesino, iju su nepogrešivu intonaciju, sjajnu pjeva ku tehniku, rafiniran stil i dramatsko tretiranje recitativa hvalili suvremenici, postao je najpopularniji kastrat u Londonu, bio je glavna atrakcija kazališta na Haymarketu, gdje je sa senzacionalnim uspjehom pjevao u Händelovim operama i pod njegovim ravnanjem. Operna družina - Royal Academy of Music - imala je mnogo pretplatnika iz visokog plemstva. Pokrovitelj joj je bio sam kralj George I., koji je osobito cijenio glazbu svojega prijašnjeg kapelnika u Hannoveru. A bivši njema ki kapelnik, a sad ve cijenjeni engleski skladatelj, napisao je pastoralu Acis i Galatea, njegovo za života najizvo enije djelo. Godine i skladao je tri svoje vrlo važne opere: Julija Cezara, Tamerlana i Rodelindu. Händel je 22. sije nja postao podanikom britanske krune. Nakon Rodelinde prestao je skladati kantate i potpuno se posvetio operi. Nastali su tako Scipione, Alessandro, Admeto, Riccardo Primo, Siroe, Tolomeo i Lotario. Za krunidbene sve anosti kralja Georgea II. godine skladao je etiri anthems - himne, me u kojima se ona s naslovom Zadok, the priest od tada izvodi na svim krunidbenim sve anostima. A onda je došla godina i golem uspjeh The Beggar s Opera (Prosja ke opere) Johna Gaya ( ) i Johanna Christopha Pepuscha ( ). Ona je bila izraz novih umjetni kih shva anja engleskih gra anskih krugova koja su se bitno razlikovala od estetike opere serie i njezine povijesno-legendarne i mitološke gra e. Ismijavala je neprirodnost talijanske opere i naišla na oduševljeno odobravanje širokih slojeva engleskog društva. Händel je morao nakon pojave Prosja ke opere prihvatiti injenicu da je talijanskoj operi došao kraj. Po eo je skladati oratorije na engleski tekst - Esther i Deborah, ali nije posve zapustio operu. Ariodante nije postigao uspjeh, ali Alcina, praizvedena 1735., bila je velik uspjeh. 13 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

14 Godine Händel je pretrpio moždani udar, a nakon lije enja u Aachenu, oporavljen se vratio u Englesku. Za Engleze više nije bio stranac, nego pravi narodni umjetnik, cijenjen i slavan, George Frideric Handel. Publika koja je prije pljeskala njegovim operama Julije Cezar, Rodelinda, Poros, Ezio, Orlando i drugima, divila se njegovim himnama i blještavoj Glazbi na vodi, od hrlit e u kazališta da bi slušala njegove oratorije Messiah, Samson, Semele, Hercules, Belshazzar, Judas Maccabaeus, Joshua, Theodora, Jephta, da spomenemo samo neke. Händel je upio razli ite utjecaje, upoznao razli ite na ine izražavanja i pretvorio ih u vlastiti stil. Njegove su opere sinteza operne umjetnosti druge polovice 17. i prve polovice 18. stolje a. Svi operni stilovi koje je upoznao na mnogim putovanjima zrcale se u njima. Njegovi veliki dramatski prizori u kojima se nižu oba tipa recitativa secco i accompagnato, ariosa i arije s psihološki izdiferenciranom izražajnoš u u skladu s dramskim tekstom imaju veli anstvenost vrhunskih umjetni kih kreacija. Radost, oduševljenje, ljubav za životom - sve to zra i iz Händelovih partitura, sve je to odraz njegove silne snage koju nikakvi porazi nisu mogli slomiti pa ni kad je pri kraju života oslijepio. Njegova glazba divno živa, sve ano umiruju a, oduševljeno pokretna, nimalo problemska - odražavala je ideale vremena. Ostavivši, zahvaljuju i fantasti noj lako i stvaranja, brzini i genijalnosti improvizacije, golem opus skupljen u stotinu svezaka, Händel je umro u Londonu 14. travnja 1759., nepuna dva mjeseca poslije 74. ro endana. Neposredno prije smrti napisao je posljednji dodatak oporuci: zahtjev da bude pokopan u Westminsterskoj opatiji me u engleskim velikanima. Njegov je pogreb bio prava apoteoza. London je iskreno žalio za skladateljem koji je savršeno izrazio svoje doba. U Za aranom otoku najviše je korišteno odlomaka iz Händelovih djela, iz opera Alcina, Tezej, Ariodante, Deidamia, Amadigi di Gaula (Amadis iz Gaule), Atalanta i Partenope, opere-oratorija Semele, oratorija Il Trionfo del Tempo e del Disinganno, La Resurrezione, Susanna, Hercules (Heraklo) i Judas Maccabaeus (Juda Makabejac), kantata Notte placida e cheta (Mirna i tiha no ) i Tanti strali al sen mi scocchi (Toliko strijela u grudi mi odapinješ), pastoralne ode L Allegro, il Penseroso, ed il Moderato (Radost, Sjeta i Umjerenost), iz Four Coronation Anthems i prema operi Tamerlano (Tamerlan). Antonio Vivaldi Antonio Vivaldi ro en je 4. ožujka u Veneciji. Prvu glazbenu poduku dobio je od oca violinista u crkvi Sv. Marka, a otac ga je kao desetogodišnjaka i uveo u orkestar. Kad je navršio dvadeset pet godina, zaredio se. Bio je crvenokos i dobio je nadimak il prete rosso (crveni sve enik) koji ga je pratio cijeloga života. Zbog slaba zdravlja oslobo en je sve eni kih dužnosti, ali je zadržao taj in. Stupio je u venecijanski zavod - konzervatorij (Seminario 14 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

15 musicale dell Ospedale della Pietà) u kojemu je kao nastavnik violine, dirigent, ravnatelj i skladatelj proveo gotovo cijeli život. Za orkestar konzervatorija napisao je najve i broj svojih instrumentalnih skladbi i priskrbio mu takav ugled da se smatrao jednim od najboljih u Europi. Nakon Vivaldijeva su se djela po ela izvoditi izvan Italije, postao je slavna li nost kojemu su dolazili u iti i strani glazbenici. Putovao je po Europi. Umro je i pokopan u Be u 28. srpnja godine. Poslije smrti ubrzo je pao u zaborav. Zanimanje za njega oživjelo je tek u 19. stolje u usporedno s Bachovom renesansom. Danas se smatra središnjom li noš u u europskoj glazbi prve polovice 18. stolje a, a njegova su djela bila temeljna za razvoj glazbe u drugoj polovici stolje a. Taj najve i talijanski barokni majstor orkestra, koji je napokon utvrdio formu koncerta, uz instrumentalnu glazbu skladao je i vokalno-orkestralnu, me u kojom je 46 opera. Premda su suvremenici kritizirali njegovo operno stvaralaštvo, Vivaldi je u svojim kasnijim operama daleko nadišao slabosti tadašnjeg venecijanskog opernog stila, i to u instrumentalnoj obradi, u mnoštvu ansambala i zborskih dijelova, u velikom izražajnom rasponu i profinjenim recitativima. Skladao je više od 500 koncerata, me u njima oko 350 za solo instrumente i guda e, u njih 230 solisti ki instrument je violina, a najpoznatija su etiri godišnja doba. Zaslužan je za razvoj violinske tehnike. Dok je u venecijanskom konzervatoriju djelovao kao u itelj violine, nije bio obvezan skladati crkvenu vokalnu glazbu. A kad je imenovan zborovo om, skladao je nekoliko opusa za glas, me u ostalima i oratorij Juditha triumphans (1716.). Stekao je ugled na tome podru ju i izvan zidova Pietà pa je bio tražen i izvan Italije, što svjedo i Te Deum iz koji je skladao u po ast ro enja dviju k eri blizanki Luja XV. Skladao je dvije Glorije. U njegovu opusu su i simfonije, 90 sonata i komorna glazba. Sams je u Za arani otok uklju io kantatu Cessate, omai cessate (Prestanite, sad ve prestanite), motet Longe mala, umbrae, terrores (Daleko bila zla, sjene, strah) te prizore iz opera Farnace (Farnaks) iz 1727., Griselda iz 1735., Argippo iz 1730., Bajazet iz 1735., Tito Manlio iz i La verità in cimento iz 1720 godine. Jean-Philippe Rameau Jean-Philippe Rameau ro en je 25. rujna u Dijonu. Malo se zna o njegovih prvih etrdeset godina, prije nego što je krenuo u Pariz da bi u njemu proveo ostatak svojega dugog života. Prve spoznaje o glazbi dobio je od oca orguljaša. Zatim je poha ao jezuitski koledž i naposljetku zaželio postati glazbenik pa ga je otac poslao na nauke u Milano. Nakon povratka u Francusku djelovao je kao violinist i orguljaš po katedralama u provinciji. Prvi put došao je u Pariz i objavio prvu knjigu skladbi za embalo Pièces de clavecin. Rameau je ro en etiri godine prije smrti Jean-Baptistea Lullyja ( ), za etnika francuske opere. Postao 15 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

16 je najve i francuski glazbenik i teoreti ar svojega doba, izvrstan orguljaš, embalist i skladatelj, iji je doprinos francuskoj glazbi golem, ne samo na podru ju opere nego i na polju komorne, vokalne i embalisti ke glazbe. Njegov dolazak u Pariz ozna io je ne samo novo poglavlje u njegovu životu nego i novo razdoblje u razvoju francuskog glazbenog kazališta. Po elo je to njegovim epohalnim djelom u povijesti glazbene teorije, Traité d harmonie (Traktat o harmoniji), u kojemu je glazbenoj praksi dao filozofsku dimenziju. To mu je donijelo svjetski ugled, prozvali su ga Isaac Newton glazbe. I danas je to nezaobilazno djelo u prou avanju glazbe. Rameauova operna karijera po ela je tek kad je ve bio pedesetogodišnjak. Po ela je uz potporu enormno bogatog mecene umjetnika i umjetnosti, Alexandrea Le Richea de la Poupelinièrea ( ). Rameau je ubrzo postao dirigent njegova osobnog orkestra. Bila je to tragédie en musique (glazbena tragedija) po uzoru na Lullyjeva operna ostvarenja, Hippolyte et Aricie (Hipolit i Aricija). Praizvedena u Opéri, odmah mu je donijela slavu. Radnja se temelji na djelima velikih majstora tragedije Euripida i Jeana Racinea ( ), što je navelo jednog njegova biografa da napiše sjene Euripida i Racinea lebde nad operom i daju joj tragi nu veli inu koju nema niti jedno drugo Rameauovo djelo. Godine skladao je prvo djelo u nešto lakšem žanru opéra-ballet, iznimno uspješno Les Indes galantes (Galantna Indija), nastala je njegova druga tragédie en musique - Castor et Pollux (Kastor i Poluks), a druga opéra-ballet - Les fêtes d Hébé (Hebine sve anosti). Rameau je još skladao herojske pastorale (Pastorales héroiques), lirske komedije (comédies lyriques), comédieballet, actes de ballet i scensku glazbu za opére-comique. Compositeur du Cabinet du Roi (Skladatelj Kraljeva kabineta) umro je dva tjedna prije svojega 81. ro endana, 12. rujna godine. Rameauova opera ve nosi zna ajke rokokoa - umjesto vanjske monumentalnosti i širokih poteza donosi cizelirane detalje. Njegov je orkestar dotjeraniji i bolje iskorišten nego kod Lullyja. Harmonije, modulacije i ritmovi svježi su i privla ni. U odnosu prema Lullyjevoj jednostavnosti, Rameauova se glazba mogla initi - kako su joj i prigovarali njezini protivnici - suviše u enom i kompliciranom. Prosvjetitelj, povjesni ar i filozof, Voltaire ( ) odmah je shvatio veli inu njegove umjetnosti, dok ga je filozof, pisac i skladatelj Jean Jacques Rousseau ( ), uvjereni pristaša talijanskog opernog stila, oštro napao. To je pedesetih godina 18. stolje a dovelo do glasovitog Rata bufonista i antibufonista (Querelle des Bouffons), u kojemu su se pristaše komplicirane francuske tragédie en musique su elili s pristalicama prirodnosti i jednostavnosti talijanske opere buffe, ija je predstavnica bila Pergolesijeva La serva padrona (Služavka gospodarica). Rameauovu glazbu karakterizira iznimno kompozicijsko znanje jer primjenjuje do tada nepoznate tehnike, složene harmonije, uvodi novine, ali zadržava postoje u formu. André Campra ro en u Aix-en- Provenceu, jedan je od vode ih francuskih opernih skladatelja izme u Lullyja i Rameaua. Otac mu je bio kirurg i violinist, podrijetlom iz Graglie u Italiji. Od njega je stekao prve spoznaje o glazbi. Godinama je polazio studij crkvenih nauka, imenovan je kapelanom, od do bio je maître de musique (muzi ki direktor) katedrale Notre-Dame u Parizu. Uveo je violine u izvo enje crkvene glazbe, što je u to doba bilo vrlo avangardno jer je violina smatrana uli nim instrumentom. Godine po eo se okretati kazalištu i objavio je neke kazališne skladbe pod bratovim 16 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

17 imenom, da ne bi došao u sukob s crkvom. Godine odrekao se položaja u katedrali i posve se posvetio glazbi za kazalište. Tada je, 1712., praizvedena njegova glazbena tragedija Idoménée. Nakon pet godina postao je slavan, ali mu je to donosilo i negativne kritike tiska pa se poslije vratio skladanju crkvene glazbe i nekim dužnostima u crkvenim kapelama. Ipak je postao Inspecteur Général (Glavni inspektor) u Opéri (Kraljevskoj glazbenoj akademiji). Umro je u 83. godini u Versaillesu. Campra je skladao nekoliko tragédies en musique, ali njegova je važnost poglavito u tome što je djelom L Europe galante (Galantna Europa) stvorio novi žanr, opéra-ballet. Skladao je i tri knjige kantata te crkvenu glazbu, uklju uju i jedan Requiem. Jean-Marie Leclair stariji, ro en u Lyonu, u io je ples i violinu u Torinu. U Pariz je došao i svirao u Concert Spirituel (Duhovnim koncertima), polujavnim glazbenim priredbama. Skladao je nekoliko sonata za flautu i basso continuo. Prva mu je supruga bila plesa ica, a druga graverka, Louise Roussel, koja je priredila za tiskanje njegova djela. Od Luja XV. dobio je naslov ordinaire de la musique (muzi ki ordinarij) na kojemu se zahvalio zbog sukoba oko nadgledanja glazbe za kralja. Zatim je stupio u službu Kneza oranskog (Prince d Orange), koji je bio vrstan embalist i Händelov u enik i godinama je tri mjeseca u godini djelovao na njegovu dvoru, dok je ostatak godine provodio u Haagu kao kapelnik. Godine vratio se u Pariz, gdje je skladao svoju jedinu operu Scylla et Glaucus (Scila i Glauko). Do smrti je djelovao u Parizu kao violinist i skladatelj u službi vojvode od Gramonta. Smatra se osniva em francuske violinske škole. Dobro je poznavao sve europske glazbene stilove. Mnoge njegove suite, sonate i koncerti te opera Scila i Glauko i danas se izvode, a neka vokalna djela, baleti i ostala scenska glazba su izgubljeni. Tragi no je skon ao u listopadu Na en je mrtav, izboden s le a udarcima bodeža. Henry Purcell ro en je izme u lipnja i studenoga, prema nekim izvorima 19. rujna, godine u Westminsteru u kojemu je proveo cijeli život, osim nekih razdoblja kad je izbivao s dvorom izvan Londona. Izvjesno je da je umro 21. studenoga i da je pokopan u Westminsterskoj opatiji 26. studenoga. Iznimno glazbeno nadaren, prvu je skladbu napisao kao devetogodišnji dje ak, a odu za ro endan Charlesa II. ( ) tek nešto kasnije. Sa šest godina postao je lan zbora Chapel Royal (Kraljevske kapele) u kojemu su talentirani dje aci uživali prili ne pogodnosti. U io je pravopis, latinski i glazbu - orgulje, violinu i lutnju. Godine dobio je mjesto skladatelja Kraljevih violina, što je zna ilo da e ravnati guda kim orkestrom od 24 lana i za njega skladati razne prigodne skladbe, koje su nažalost izgubljene. Dvije godine poslije postaje orguljaš u Westminsterskoj opatiji. Po inje skladati ode i prigodne himne - anthems - što ini znatan dio njegove glazbene ostavštine. Godine postao je jedan od trojice orguljaša Kraljevske kapele, a to je uklju ivalo pjevanje na prigodnim manifestacijama. Po svoj prilici bio je kontratenor. Najplodnije razdoblje Purcellova stvaralaštva po inje dolaskom na vlast Williama Oranskog ( ), od kada je britanski suveren morao biti protestantske vjere. Te je godine skladao Didonu i Eneju, najljepšu englesku operu, jedno od najljepših djela cjelokupne operne literature, biser glazbene ostavštine najdarovitijeg engleskog skladatelja koji je povezao talijanske i francuske stilske elemente i stvorio samosvojni engleski stil u baroknoj glazbi, najprofinjeniji umjetni ki izraz engleskog 17 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

18 na ina razmišljanja i doživljavanja, vrhunski obra enog folklora, muzi ko-dramatske masque (maske). Pripisuje mu se da je u godini svoje smrti, 1695., skladao songove (pjesme) za Drydenovu i D Avenantovu adaptaciju Shakespeareove komedije Oluja - The Tempest, or The enchanted island - ali to danas neki muzikolozi osporavaju. Giovanni Battista Ferrandini ro en je u Veneciji, gdje je poha ao Conservatorio dei Mendicanti i bio u enik skladatelja i kontraaltista Antonija Biffija ( ). Kao dje ak je otišao u München i dobio mjesto oboista na dvoru bavarskog vojvode Ferdinanda. Sljede e godine postao je dvorski glazbenik kneza izbornika, a od komorni glazbenik. Godine dobio je naslov Savjetnika kneza izbornika i tom prigodom promijenio je krsno ime Zaneto u Giovanni Battista, tj. Johann Baptist. Bavarsko dvorsko kazalište (Residenztheater) u Münchenu, sagra eno prema nacrtima belgijskog arhitekta Françoisa de Cuvilliésa ( ), otvoreno je 12. listopada Ferrandinijevom operom seriom, Catone in Utica (Katon u Utici). Godine unaprije en je u Dvorskog trpezara (Trucheß) kneza izbornika, što mu je donosilo mirovinu. Skladao je još nekoliko opera u venecijanskoj tradiciji, niz instrumentalnih djela i mnoge arije, naj eš e na tekst slavnoga Pietra Metastasija ( ). Godine skladao je kantatu Il Pianto di Maria or Giunta l ora fatal (Marijin pla ili Kucnuo je sudbonosni as), koja se pogrešno pripisuje Händelu. Napisao je glazbu za krunidbu cara Karla VII u Frankfurtu. Godine povukao se u Padovu gdje su ga posjetili Wolfgang Amadeus Mozart i njegov otac Leopold. Zatim se vratio u München, gdje je umro 25. rujna u 81. godini. Ferrandinijeva djela odraz su povratka francuskog glazbenog ukusa na talijanski na dvoru u Münchenu. Jean-Féry Rebel ( ), sin pjeva a Jeana Rebela, tenora u privatnoj kapeli Luja XIV., bio je violinsko udo od djeteta. Nakon studija kod velikog Jean-Baptista Lullyja razvio se u vrsnog violinista, embalista, dirigenta i skladatelja. S trideset tri godine postao je prvi violinist Académie royale de musique, što je zna ilo da je svirao u Opéri. Putovao je u Španjolsku i nakon povratka postao lan vrlo uglednog sastava Vingt-quatre violons du roy (Dvadeset etiri kraljeva violinista), imenovan je dvorskim Komornim skladateljem. Jedan je od prvih francuskih skladatelja koji su skladali sonate u talijanskom stilu. Njegove se skladbe isti u izvornoš u, složenim ritmovima i smionim harmonijskim jezikom koji se tada teško prihva ao. Njegovo djelo Les caractères de la danse (Karakteristike plesa) u kojemu se glazba preplitala s plesom, inovativnog je metri kog nadahnu a. Uživalo je veliku popularnost i njime je u Londonu dirigirao sam Händel. Neke Rebelove skladbe opisuju se kao koreografirane simfonije. U njegova najoriginalnija djela ubraja se balet Les éléments (Elementi), nastao 1737., u kojemu je opisano stvaranje svijeta. GLAZBA Uvertira Georg Friedrich Händel: Alcina, HWV 34 Prvi in 1. My Ariel (Prospero, Ariel) - Ah, if you would earn your freedom (Prospero) Antonio Vivaldi: Cessate, omai cessate, kantata, RV 684, Ah, ch infelice sempre 2. My master, generous master - I can conjure you fire (Ariel) 18 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

19 Händel: Il trionfo del Tempo e del Disinganno, oratorij, HWV 46a, I. dio, Un pensiero nemico di pace 3. Then what I desire (Prospero, Ariel) 4. There are times when the dark side - Maybe soon, maybe now (Sycorax, Caliban) Händel: Teseo, HWV 9, V. in, 1. prizor, Morirò, ma vendicata 5. The blood of a dragon - Stolen by treachery (Caliban) Händel: La Resurrezione, oratorij, HWV 47, I. dio, 1. prizor O voi, dell Erebo 6. Miranda! My Miranda! (Prospero, Miranda) - I have no words for this feeling (Miranda) Händel: Notte placida e cheta, kantata, HWV 142, Che non si dà 7. My master s books - Take salt and stones (Ariel) Prema Jean-Philippeu Rameauu: Les fêtes d Hébé, Drugi nastup: Glazba, 7. prizor, Aimez, aimez d une ardeur mutuelle 8. Kvartet: Days of pleasure, nights of love (Helena, Hermija, Demetrij, Lisander) Händel: Semele, HWV 58, I. in, 4. prizor, Endless pleasure, endless love 9. Oluja (Zbor) - Tišina André Campra: Idoménée, II. in, 1.prizor, O Dieux! O justes Dieux! 10. I ve done as you commanded (Ariel, Prospero)Händel: La Resurrezione, oratorij, HWV 47, Di rabbia indarno freme 11. Oh, Helena, my Helen - You would have loved this island (Demetrij) Händel: La Resurrezione, oratorij, HWV 47, I. dio, 2. prizor, Così la tortorella 12. Would that it could last forever - Wonderful, wonderful (Miranda, Demetrij) Händel: Ariodante, HWV 33, I. in, 5. prizor, Prendi, prendi 13. Why am I living? (Helena) Händel: Teseo, HWV 9, II. in,1. prizor, Dolce riposo The gods of good and evil - At last everything is prepared (Sycorax) Jean-Marie Leclair: Scylla et Glaucus, IV. in, 4. prizor, Et toi, dont lesembrasements Noires divinités 14. Mother, why not? - Mother, my blood is freezing (Caliban) Vivaldi: Il Farnace, RV 711, II. in, 5 i 6 prizor, Gelido in ogni vena 15. Help me out of this nightmare - Kvintet: Wonderful, wonderful (Helena, Sycorax, Caliban, Miranda, Demetrij) Händel: Ariodante, HWV 33, I. in, 5. prizor, s recitativom Prendi, prendi 16. Welcome Ferdinand - Wonderful, wonderful, repriza (Prospero, Miranda, Demetrij), All I ve done is try to help you (Prospero) Vivaldi: Longe mala, umbrae, terrores, motet, RV 629, Longe mala, umbrae, terrores 17. Curse you, Neptune (Lisander) Vivaldi: Griselda, RV 718, III. in, 6. prizor, Dopo un orrida procella 18. Your bride, sir? (Ariel, Lisander, Demetrij, Miranda) - Tercet Away, away! You loathsome wretch, away! (Miranda, Demetrij, Lisander) Händel: Susanna, oratorij, HWV 66, II. dio, Away, ye tempt me both in vain 19. Two castaways - Arise! Arise, great Neptune (Ariel) Pripisuje se Henryju Purcellu: The Tempest, or The Enchanted Island, Z. 631, II. in, br. 3, Arise, ye subterranean winds 20. This is convolvulus (Helena, Caliban) - If the air should hum with noises (Caliban) 19 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

20 Händel: Deidamia, HWV 42, II. in, 4. prizor, Nel riposo e nel contento 21. Neptune the Great (Zbor) Händel: Four Coronation Anthems / etiri krunidbene himne, HWV 258, Zadok the priest 22. Who dares to call me? (Neptun, Ariel) Prema Händelovu Tamerlanu, HWV 18, Oh, per me lieto I d forgotten that I was Lord (Neptun, Zbor) Rameau: Hippolyte et Aricie, II. in, 3. prizor, Qu a server mon courroux 23. We like to wrestle destiny - Chaos, confusion (Prospero) Händel: Amadigi di Gaula, HWV 11, II. in, 5. prizor, Pena tiranna Drugi in 24. My God, what s this? - Where are you now? (Hermija) Händel: Hercules, oratorij, HWV 60, III. in, 3. prizor, Where shall I fly? 25. So sweet, laughing together - My strength is coming back to me (Sycorax) Vivaldi: Argippo, RV 697, I. in, 1. prizor, Se lento ancora il fulmine 26. Curses, a fresh disaster (Ariel, Demetrij, Helena, Caliban) - A voice, a face, a figure half-remembered (Helena) Händel: Amadigi di Gaula, HWV 11, III. in, 4. prizor, Hanno penetrato i detti tuoi l inferno 27. His name, she spoke his name (Caliban) Händel: Hercules, oratorij, HWV 60, III in, 2. prizor O Jove, what land is this? - I rage 28. Oh, my darling, my sister - Men are fickle (Helena, Hermija) Händel: Atalanta, HWV 35, I. in, 3. prizor - Amarilli? - O dei! 29. I knew the spell (Sycorax, Caliban) - Hearts that love can all be broken (Sycorax) Giovanni Battista Ferrandini (pripisuje se Händelu): Il pianto di Maria, kantata, HWV 234, Giunta l ora fatal - Sventurati i miei sospiri 30. Such meager consolation - No, I ll have no consolation (Caliban) Vivaldi: Bajazet, RV 703, III. in, 7. prizor, Verrò, crudel spietato 31. Masque of the Wealth of all the World / Maska bogatstva cijelog svijeta a) Kvartet: Caliban goes into his dream / Caliban tone u san, Wealth and love can be thine Rameau: Les Indes galantes, III. in, 7. prizor, Tendre amour b) Parade / Parada Rameau: Les fêtes d Hébé, Tre i nastup: Plesovi, 7. prizor, Tambourin en rondeau c) The Women and the Unicorn / Žene i jednorog Rameau: Les fêtes d Hébé, Tre i nastup: Plesovi, 7. prizor, Musette d) The Animals / Životinje Jean-Féry Rebel: Les Éléments, I. in, Tamburini I & II e) The Freaks - Chaos / Hirovi - metež Rameau: Hippolyte et Aricie, I. in, Tonnerre f) Waking / Bu enje Rameau: Les Indes galantes, III. in, 7. prizor, Tendre amour, repriza [nema br. 32] 33. With no sail and no rudder - Gliding onwards (Ferdinand) Händel: Amadigi di Gaula, HWV 11, II. in, 1. prizor, Io ramingo - Sussurrate, onde vezzose 34. Sekstet: Follow hither, thither, follow me (Ariel, Miranda, Helena, Hermija, Demetrij, Lisander) 20 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

21 Händel: Il trionfo del Tempo e del Disinganno, oratorij, HWV 46a, II. dio, Kvartet: Voglio tempo 35. Sleep now (Ariel) Vivaldi: Tito Manlio, RV 78, III. in, 1. prizor, Sonno, se pur sei sonno 36. Darling, it s you at last (Hermija, Lisander, Demetrij, Helena) Vivaldi: La verità in cimento, RV 739, II. in, 9. prizor, Anima mia, mio ben 37. The wat ry God has heard the island s pleas (Zbor) Händel: Susanna, oratorij, HWV 66, III. dio, Imdioial Heav n! 38. Sir, honored sir - I have dreamed you (Ferdinand, Miranda) Händel: Tanti strali al sen mi scocchi, kantata, HWV 197, Ma se l alma sempre geme 39. The time has come. The time is now ( Maybe soon, maybe now, repriza) (Sycorax) Händel: Teseo, HWV 9, V. in, 1. prizor, Morirò, ma vendicata 40. Enough! How dare you? (Prospero, Neptun) - You stand there proud and free - You have stolen the land (Neptun) Rameau: Castor et Pollux, V. in, 1. prizor, Castor revoit le jour 41. Lady, this island is yours (Prospero, Caliban, Ariel) - Forgive me, please forgive me (Prospero) Händel: Partenope, HWV 27, III. in, 4. prizor, Ch io dioa? 42. We gods who watch the ways of man (Neptun, Sycorax, zbor) Händel: L allegro, il Penseroso, ed il Moderato, HWV 55, I. dio, Come, but keep thy wonted state - Join with thee 43. This my hope for the future (Prospero) - Can you feel the heavens are reeling (Ariel) Vivaldi: Griselda, RV 718, II. in, 2. prizor, Agitata da due venti 44. Now a bright new day is dawning (Ansambl) Händel: Judas Maccabaeus, oratorij, HWV 63, III. dio, Hallelujah Foto: Metropolitan opera 21 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2011./2012.

22 Nakladnik Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog Za nakladnika Dražen Siriš evi, ravnatelj Voditeljica marketinga Metoda Lhotka Producent programa Ivana Kosteši Urednica Ivana Kosteši Tekst Marija Barbieri Oblikovanje i grafi ka priprema Igor Zirojevi, Studio Stožer Lektorica Rosanda Tometi Tisak Intergrafika d.o.o. Naklada 500 kom.

23 NOVA PRODUKCIJA! R. Wagner SUMRAK BOGOVA Subota 11. velja e sati U uzbudljivom završetku ciklusa Prstena u kojem obmana i pohlepa vode općoj kataklizmi, Deborah Voigt i Jay Hunter Morris ponovno će tumačiti uloge Brünhilde i Siegfrieda. U ulogama se također pojavljuju Eric Owens (Alberich), Waltraud Meier (Waltraute i Gibichungs), Hans-Peter König (Hagen), Wendy Bryn Harmer (Gutrune), Iain Peterson (Günther). Lepageov tim dizajnera iz Siegfrieda ponovno se okupio kako bi stvorio vizualne efekte finala Prstena. Sumrakom bogova ravnat će maestro James Levine. SAZNAJTE VIŠE O OPERI SUMRAK BOGOVA! Petak, 10. veljače, 18 sati Mala dvorana Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i udruga Richard Wagner Zagreb pozivaju Vas na predavanje maestra Mladena Tarbuka o operi Sumrak bogova Richarda Wagnera. Ulaz slobodan

24 medijski pokrovitelj:

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All TI,DIOS ( re God) INTRO South erican Dance (q = ca 80) # %? Bilingual Spanish nglish? RFRIN: 1st time: ; reafter: Soprano/Melody F lto Tenor m claim ce - claim you; mos; you; Dios, Dios, God, J J Text:

More information

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac -

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac - Keyboard ITRO South erican Dance (q = ca. 80) TI,DIOS ( re God)....... the Se - the.. m Bilingual Spanish nglish.. % % Text: Spanish: Rosa María Icaza, VI, 1999, Mexican erican ultural enter. rights reserved.

More information

Thomas Adès OLUJA. Subota, 10. studenog 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA!

Thomas Adès OLUJA. Subota, 10. studenog 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA! Thomas Adès OLUJA Subota, 10. studenog 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA! Foto: Metropolitan opera T. Adès OLUJA Subota, 10. studenog 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA! THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Halina, Hesus. (Advent) œ N œ œ œ. œ œ œ œ œ. œ. œ œ œ œ. œ œ. C F G7sus4. œ. # œ œ J œ œ œ J. œ œ. J œ. # œ. # œ œ œ

Halina, Hesus. (Advent) œ N œ œ œ. œ œ œ œ œ. œ. œ œ œ œ. œ œ. C F G7sus4. œ. # œ œ J œ œ œ J. œ œ. J œ. # œ. # œ œ œ 2 Rene B avellana, S Keyboard INTRO/INAL (e = 144 152) Œ % RERAIN Slower (e = ca 92) Soprano % Alto Tenor Bass Ha - /E Slower (e = ca 92) li - na, He-sus, Ha - (Advent) 7 7sus4 # E/ # # # 7 7 Eduardo P

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1.

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1. Sequence hymn for Ascension ( y Nottker Balulus) Graduale Patavienese 1511 1. Sum Summi triumphum Let us recount ith praise the triumph of the highest King, Henricus Isaac Choralis Constantinus 1555 3

More information

Prijedor, october 2011, Preceded by a study trip to Jasenovac, Donja Gradina and Vukovar, october 2011

Prijedor, october 2011, Preceded by a study trip to Jasenovac, Donja Gradina and Vukovar, october 2011 organized by the Youth Initiative for Human Rights BiH, the French-German Youth Office, Documenta-Centar for Dealing with the past, and the Centre André Malraux in Sarajevo Prijedor, 19-21 october 2011,

More information

Alma Nemes. Transcribed from several period publications. - ma Ne - mes. w œ w. Ne - mes. w w w w. - mes, quae di - ce - re Cy - pris

Alma Nemes. Transcribed from several period publications. - ma Ne - mes. w œ w. Ne - mes. w w w w. - mes, quae di - ce - re Cy - pris SOPRANO ALTO TENOR BASS 4 2 4 2 4 2 4 2 - - ma Ne - s - ma Ne - s so - la ma Nes Transcribed from sever period publications # - - ma Ne - - s # Orlando di Lasso (c. 1532-1594) # - ma Ne - s so - la œ #

More information

a suite of three songs about childhood, for SATB chorus and piano

a suite of three songs about childhood, for SATB chorus and piano Niño (Boy) a suite of three songs aout childhood, for SATB chorus and iano 1 Agua, Dónde Vas (Water, Where Are You Going) 1:35 2 Canción Tonta (Silly Song) 1:05 3 De Casa En Casa (rom House to House) 2:15

More information

Claudio Merulo ( ) Ave gratia plena. Transcribed and edited by Lewis Jones

Claudio Merulo ( ) Ave gratia plena. Transcribed and edited by Lewis Jones Claudio Merulo (1533-1604) Ave gratia plena à8 Transcried and edited y Leis Jones Source: Sacrorum Concentuum (1594) Venice: Gardano. No. 1 The title-page of each partook reads: [PART NAME IN LATIN]/SACRORVM/CONCENTVVM/Octonis,Den:

More information

ANCIENT GROOVE MUSIC ( ) Motets for Holy Week. Edited by BEN BYRAM WIGFIELD

ANCIENT GROOVE MUSIC ( ) Motets for Holy Week. Edited by BEN BYRAM WIGFIELD ANIENT GRE MSI ANTNI LTTI (1667-1740) Motets for Holy Week Edited by BEN BYRAM WIGFIELD 1. Arbor dignisma 2. nes No. 1 3. nes No. 2 4. Sepulto Dino 5. ere languores nostros.anientgroove.o.uk NTENTS 1.

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Thomas Tallis Mass for 4 voices

Thomas Tallis Mass for 4 voices homas allis Mass for voices G-Lbl dd. M 1780-5 Edited for choir by effrey Quick homas allis: Mass in voices Edition by effrey Quick his is a practical edition meant to make this mass possible for mixed

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

Sumus Domus Domini. commissioned by the Archdiocese of Los Angeles in thanksgiving for the new Cathedral of our Lady of the Angels. Gm F/A Dm.

Sumus Domus Domini. commissioned by the Archdiocese of Los Angeles in thanksgiving for the new Cathedral of our Lady of the Angels. Gm F/A Dm. 2 Spah Traslatio Rocío Ríos ad Kathlee Orozco Sumus omus omii commsioed y rchdiocese o Los geles i thaksgivig or e adral o our Lady o gels hrpher Walker Keyoard % % % Soprao l Teor Bass (rall.) INTRO (q

More information

Antonin Dvo ák RUSALKA. Subota, 8. velja e 2014., 19 sati

Antonin Dvo ák RUSALKA. Subota, 8. velja e 2014., 19 sati Antonin Dvo ák RUSALKA Subota, 8. velja e 2014., 19 sati Foto: Metropolitan opera Antonin Dvo ák RUSALKA Subota, 8. velja e 2014., 19 sati The Met: Live in HD series is made possible by a generous grant

More information

Translation and Pronunciation Guide. Preview Only

Translation and Pronunciation Guide. Preview Only 2 Translation and Pronunciation Guide Vedi! le osche notturne spoglie (Look! see how the darkness o night is liting) [ve-di lε o-skε not-tur-nε spɔ-ʎε] de cieli sveste l immensa vôlta: (and revealing the

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Saule, Saule, quid me persequeris?

Saule, Saule, quid me persequeris? Ludovico Bali (c.1545-1604) le, le, quid me persequeris à7 Transcried and edited y Leis Jones Source: Schadeus, and Vincenti, (eds.) (161) Promptuarii musici pars tertia, Strassurg. Kieffer and Ledertz.

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Giovanni Gabrieli (c ) Ego dixi, Domine. à 7. Transcribed and edited by Lewis Jones

Giovanni Gabrieli (c ) Ego dixi, Domine. à 7. Transcribed and edited by Lewis Jones Giovanni Gabrieli (c. 1555-1612) go dixi, Domine à 7 Transcribed and edited by Leis Jones Source: certi, 159 The source comprises telve partbooks, the title pages of hich re: [PART NAM IN ITALIAN]/CONCRTI/DI

More information

Giuseppe Verdi OTELLO. Subota, 27. listopada 2012., 19 sati

Giuseppe Verdi OTELLO. Subota, 27. listopada 2012., 19 sati Giuseppe Verdi OTELLO Subota, 27. listopada 2012., 19 sati Foto: Metropolitan opera G. Verdi OTELLO Subota, 27. listopada 2012., 19 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE BY A GENEROUS GRANT

More information

Nastava glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole u Hrvatskoj

Nastava glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole u Hrvatskoj Nastava glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole u Hrvatskoj Music Teaching in the First Three Grades of Primary School in the Republic of Croatia Jasna Šulentić Begić Učiteljski fakultet u Osijeku

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

Charles Gounod FAUST. Subota, , 19 sati

Charles Gounod FAUST. Subota, , 19 sati Charles Gounod FAUST Subota, 10. 12. 2011., 19 sati Foto: Metropolitan opera Charles Gounod FAUST Subota, 10. prosinca 2011., 19 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE BY A GENEROUS GRANT FROM

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

" Voting Place " " Prince William County, Virginia Gainesville Election District Voting Precincts and Voting Places EVERGREEN BATTLEFIELD ALVEY

 Voting Place   Prince William County, Virginia Gainesville Election District Voting Precincts and Voting Places EVERGREEN BATTLEFIELD ALVEY GROVETON PAGELAN LN MOUNTAIN Prince William County, Virginia Gainesville Election istrict Voting Precincts and Voting Places EVERGREEN LOGMILL JAMES MAISON HY 15 Voting Place 401 Evergreen Precinct Evergreen

More information

Ecce dies venit desideratus

Ecce dies venit desideratus Bartolomeo Spontone (1530 - c. 1592) Ecce dies venit desideratus à 7 Transcribed and edited by Leis Jones Source: The source comprises telve partbooks, the title pages of hich read: [PART NAME IN LATIN]/RELIQUIAE/SACRORUM/CONCENTUUM/GIOVAN

More information

Angele Dei. Music by Christopher J. Hoh. Traditional text attributed to Reginald of Canterbury. ~ prayer to the guardian angel

Angele Dei. Music by Christopher J. Hoh. Traditional text attributed to Reginald of Canterbury. ~ prayer to the guardian angel Angele Dei ~ prayer to the guardian angel for SSATBB choir a cappella ~ Music by Christopher Hoh Traditional text attributed to Reginald of Canterbury HMM M00A HohMade Music 19 Seventh Street South Arlington

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

Jules Massenet. Werther. Nedjelja, 16. ožujka 2014., 18 sati.

Jules Massenet. Werther. Nedjelja, 16. ožujka 2014., 18 sati. Jules Massenet Werther Nedjelja, 16. ožujka 2014., 18 sati. Foto: Metropolitan opera Jules Massenet Werther Nedjelja, 16. ožujka 2014., 18 sati. SNIMKA The Met: Live in HD series is made possible by a

More information

Giuseppe Verdi KRABULJNI PLES. Subota, 2. velja e 2013., 19 sati

Giuseppe Verdi KRABULJNI PLES. Subota, 2. velja e 2013., 19 sati Giuseppe Verdi KRABULJNI PLES Subota, 2. velja e 2013., 19 sati Foto: Metropolitan opera Giuseppe Verdi KRABULJNI PLES Subota, 2. velja e 2013., 19 sati SNIMKA THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE

More information

Digital Resources for Aegean languages

Digital Resources for Aegean languages Digital Resources for Aegean languages Objectives: Make digital texts available to: researchers non-specialists broader audience Keep editions updated Analysis tools: deciphering, linguistic analysis:

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

This work was created for a charity, and you may freely make printed copies from this PDF data for your performance until Dec 31, 2022.

This work was created for a charity, and you may freely make printed copies from this PDF data for your performance until Dec 31, 2022. This ork as created or a charity, and you may reely make rinted coies rom this D data or your erormance until Dec 31, 2022 lease inorm isemanroectcom or erormances and recordins This ork as created or

More information

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ INTRODUCTION 4? 4? 4 4? q = c 72? 7? SAMPLE From the repertoire of the International Federation of Little Sgers (Foederatio Internationalis Pueri Cantores, FIPC) Bibliorum Sacrorum nova vulga editio Eng

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

C O R M E U M E S T T E M P L U M S A C R U M P A T R I C I A V A N N E S S

C O R M E U M E S T T E M P L U M S A C R U M P A T R I C I A V A N N E S S C O R M E U M E S T T E M P L U M S A C R U M (MY HEART IS A HOLY PLACE) text and music by P A T R I C I A V A N N E S S text transated into Latin by E D W A R D J. V O D O K L Y S, S. J. Cor meum est

More information

Skladatelji migranti i putnici u kasnom 18. stoljeću Migrant and travelling composers of the late 18 th century

Skladatelji migranti i putnici u kasnom 18. stoljeću Migrant and travelling composers of the late 18 th century Završni koncert u okviru HERA projekta / Final concert within the HERA project Music Migrations in the Early Modern Age: the Meeting of the European East, West and South (MusMig) Skladatelji migranti i

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

and led Jimmy to the prison office. There Jimmy was given an important He had been sent to prison to stay for four years.

and led Jimmy to the prison office. There Jimmy was given an important He had been sent to prison to stay for four years. O. H e n r y p IN THE PRISON SHOE-SHOP, JIMMY VALENTINE was busily at work making shoes. A prison officer came into the shop, and led Jimmy to the prison office. There Jimmy was given an important paper.

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

22. veljače 2015., 18:30 sati

22. veljače 2015., 18:30 sati P. I. Čajkovski: Jolanta B. Bartók: Dvorac Modrobradog 22. veljače 2015., 18:30 sati Foto: Metropolitan opera P. I. Čajkovski: Jolanta B. Bartók: Dvorac Modrobradog Nedjelja, 22. veljače 2015., 18:30 sati

More information

Orazio Vecchi ( ) Vulnerasti cor meum. à 6. Transcribed and edited by Lewis Jones

Orazio Vecchi ( ) Vulnerasti cor meum. à 6. Transcribed and edited by Lewis Jones Orazio Vecchi (1550-1605) nerasti cor um à 6 Transcried and edited y Leis Jones Source: [PART NAME IN LATIN]/SACRARUM CANTIONUM/HORATII VECCHII/In Cathedrali Ecclesia Mutinae Musicae Magistri./Quinque,

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

The Gift of the Magi

The Gift of the Magi The Gift of the Magi and Other Stories O. HENRY Level 1 Retold by Nancy Taylor Series Editors: Andy Hopkins and Jocelyn Potter Introduction "How can I buy a special Christmas gift for Jim with $1.87? What

More information

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE Biblioteka TEORIJE ZAVJERE Nakladnik TELEdiskd.o.o. Naslov originala Tales from the Time Loop Copyright David Icke Copyright za Hrvatsku TELEdisk d.o.o. Urednik biblioteke Dorko Imenjak Prijevod Kristina

More information

Glazba stanuje u Lisinskom

Glazba stanuje u Lisinskom 10 listopad 2015. Glazba stanuje u Lisinskom Naša je berba počela još u rujnu, s klasikom iz Dalekoga istoka i prvim nastupom Korejskog simfonijskog orkestra u Hrvatskoj na svečanom otvorenju jedinog koncertnog

More information

E X C E L L E N C E I N S A C R E D C H O R A L M U S I C. Puer Natus in Bethlehem. A Child Is Born in Bethlehem. Arranged by Robert G.

E X C E L L E N C E I N S A C R E D C H O R A L M U S I C. Puer Natus in Bethlehem. A Child Is Born in Bethlehem. Arranged by Robert G. 30140893 Arr Robert G arrell 30140894 (PD) SATB Choir and Organ E X C E L L E N C E I N S A C R E D C H O R A L M S I C A Child Is Born in Bethlehem Arranged by Robert G arrell ROM THE COLLECTION God Be

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

Posebne zanimljivosti:

Posebne zanimljivosti: Posebne zanimljivosti: Vijesti iz povijesti glazbe Otkrivamo nepoznate detalje o poznatim skladateljima Navodimo glazbene primjere vezane uz nastavu Čestitamo rođendane poznatim glazbenicima Svezak I,

More information

Foto: Metropolitan opera

Foto: Metropolitan opera Foto: Metropolitan opera G. Verdi LA TRAVIATA Subota, 14. travnja 2012., 19 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE BY A GENEROUS GRANT FROM ITS FOUNDING SPONZOR Neubauer Family Foundation GLOBAL

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

TO LET TITHEBARNPROJECT.COM

TO LET TITHEBARNPROJECT.COM TITHEBARPROJECT.COM UIQUE OPPORTUITY FOR A COFFEE + BAR OPERATOR I LIVERPOOL CITY CRE, GROUD FLOOR + BASEM SPACE FROM 1,754 TO 4,200 SQ FT TO L We want someone with vision to create a buzzing bar for the

More information

Statement by the Board of the Millennium Ecosystem Assessment

Statement by the Board of the Millennium Ecosystem Assessment Everyone in the world depends on nature and ecosystem services to provide the conditions for a decent, healthy and secure life. Humans have made unprecedented changes to ecosystems in recent decades to

More information

Subota, 28. travnja sati

Subota, 28. travnja sati Jules Massenet MANON Subota, 28. travnja 2012. 18 sati NOVA PRODUKCIJA! Foto: Metropolitan opera J. Massenet MANON Subota, 28. travnja 2012., 18 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE BY A GENEROUS

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

Gaetano Donizetti LJUBAVNI NAPITAK. Subota, 13. listopada 2012., 19 sati

Gaetano Donizetti LJUBAVNI NAPITAK. Subota, 13. listopada 2012., 19 sati Gaetano Donizetti LJUBAVNI NAPITAK Subota, 13. listopada 2012., 19 sati Foto: Metropolitan opera G. Donizetti LJUBAVNI NAPITAK Subota, 13. listopada 2012., 19 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE

More information

Messe Solennelle De Sainte-Cécile (Sanctus): Full Score [A4250] By Charles Gounod READ ONLINE

Messe Solennelle De Sainte-Cécile (Sanctus): Full Score [A4250] By Charles Gounod READ ONLINE Messe Solennelle De Sainte-Cécile (Sanctus): Full Score [A4250] By Charles Gounod READ ONLINE Charles Gounod - Wikipedia, the free encyclopedia - He expressed a desire to compose his Messe la m moire de

More information

Hiking Hillw alking 2009

Hiking Hillw alking 2009 Hiking Hillw alking 2009 Over seas Visit o r s w h o w en t h ikin g/ an d o r h illw alkin g w h ile in Ir elan d sp en t an est im at ed 494 m illio n in 2009. Holidaym aker s Overseas Part icipant s

More information

DALMATINSKO KLAPSKO PJEVANJE U SLOVENIJI

DALMATINSKO KLAPSKO PJEVANJE U SLOVENIJI Izvorni znanstveni lanak Primljeno: 30. 6. 2009. Prihva eno: 31. 10. 2008. UDK 78.4(497.4) 398.8(497.4) UR A IVIC Glasbenonarodopisni in titut ZRC SAZU, Ljubljana DALMATINSKO KLAPSKO PJEVANJE U SLOVENIJI

More information

Salve victima salutaris

Salve victima salutaris Girolamo Giacoi (1567-1629) Salve victima salutaris à7 Transcried and edited y Leis Jones Source: Schadeus, and Vincenti, (eds.), (1612) Promptuarii musici, pars altera, Strassurg: Kieffer and Ledertz.

More information

Glazbeni vremeplov. Hector Berlioz 2 Frank Sinatra 3 Blagoje Bersa 4 Giacomo Puccini 5 Fran Lhotka 6. Benjamin Britten 8

Glazbeni vremeplov. Hector Berlioz 2 Frank Sinatra 3 Blagoje Bersa 4 Giacomo Puccini 5 Fran Lhotka 6. Benjamin Britten 8 Posebne zanimljivosti: Vijesti iz povijesti glazbe Otkrivamo nepoznate detalje o poznatim skladateljima Navodimo glazbene primjere vezane uz nastavu Čestitamo rođendane poznatim glazbenicima Svezak I,

More information

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE Specification Details: DLA Land and Maritime - VQ Date: 2/4/2015 Specification: MIL-DTL-28803 Title: Display, Optoelectronic, Readouts, Backlighted Segmented Federal Supply Class (FSC): 5980 Conventional:

More information

Series 1: Pre-Senatorial Series, ; bulk cubic feet consisting of 79 folders, 3 photographs, and 2 oversize items.

Series 1: Pre-Senatorial Series, ; bulk cubic feet consisting of 79 folders, 3 photographs, and 2 oversize items. Series 1: Pre-Senatorial Series, 1879-1972; bulk 1929-1930 3 cubic feet consisting of 79 folders, 3 photographs, and 2 oversize items. The Pre-Senatorial Series consists of advertisements, biographical

More information

Jesu, Joy of Our Desiring

Jesu, Joy of Our Desiring Jesu, Joy Our Desir $1.00 PDF New Classics eries Jesu, Joy Our Desir or verses piano Johann chop, arr. J.. ach Ed. Chrispher spaas www.aspenhillmic.com 2 Jesu, Joy Our Desir from W 147, Herz und Mund und

More information

VOLUME II Translation. "Le Sacre du Printemps," Figaro [May 29 ] 1 et miseres du [May 29]... 3 Igor Stravinsky Montjoiei [May

VOLUME II Translation. Le Sacre du Printemps, Figaro [May 29 ] 1 et miseres du [May 29]... 3 Igor Stravinsky Montjoiei [May VOLUME II REVIEWS OF LE In 1913 DU PRINTEMPS Translation "Le Sacre du Printemps," Figaro [May 29 ] 1 et miseres du [May 29]... 3 Igor Stravinsky dans Montjoiei [May que Sacre du Printemps," Adolphe Boschot,

More information

Verbum caro factum est

Verbum caro factum est Edited by ason Smart erbum caro factum est ohn Sheppard (d.1558) 3 rulers of the choir er - bum Treble Mean Countertenor 1 er - Countertenor 2 Tenor [Missing] er - bum ca - ass ca - ro. er - bum ca - ro

More information

PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI ŽIVOT I DJELA

PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI ŽIVOT I DJELA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU UČITELJSKI FAKULTET ODSJEK ZA ODGOJITELJSKI STUDIJ KATARINA PETRIČEVIĆ ZAVRŠNI RAD PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI ŽIVOT I DJELA Petrinja, rujan 2016. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU UČITELJSKI FAKULTET

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Glazba stanuje u Lisinskom

Glazba stanuje u Lisinskom 11 studeni 2012. 1 Glazba stanuje u Lisinskom U listopadu smo se dobro zagrijali sjajnim početkom nove koncertne sezone Lisinskog, a u studenom već najavljujemo vrućine. Nova zvijezda njujurškog Metropolitana

More information

Alma Redemptoris Mater

Alma Redemptoris Mater ~ Marian motet for SATB choir a cappella ~ Music y Giovanni ierluigi da alestrina, c. 1525-159 Text from 11th century German hymn attr. Hermann of Reichenau, 1013-105 HMM Editions 619 Seventh Street South

More information

prese presses proizvedene u kija-inoxu made by kija-inox

prese presses proizvedene u kija-inoxu made by kija-inox prese proizvedene u kija-inoxu presses made by kija-inox NAŠE PRESE SU PATENTIRANE. BR. PATENTNE PRIJAVE: 2017/0571 OUR PRESSES IS PATENTED. Nr. PATENT APPLICATIONS: 2017/0571 Dobrodošli u Kija-Inox, mi

More information

18. SVIBANJ 20 Sve boje glazbe, sviđalo se to vama ili ne.

18. SVIBANJ 20 Sve boje glazbe, sviđalo se to vama ili ne. SVIBANJ 2018. Sve boje glazbe, sviđalo se to vama ili ne. ------------------------------------------------------------ GLAZBA STANUJE U LISINSKOM ------------------------------------------------------------

More information

Davenport Group Coverage Model

Davenport Group Coverage Model Davenport Group Coverage Model RI WA OR CA NV AZ UT ID MT WY ND SD NE WI MI IA IL IN OH NM CO KS MO OK AR LA MS AL GA TX SC KY FL VA TN MD WV DE NY PA NJ VT NH ME MA CT MN AK South Central North Central

More information

Yes, Frederic, from today you rank as a full-blown member of our pirate band.

Yes, Frederic, from today you rank as a full-blown member of our pirate band. RTH REDERIC: REDERIC: REDERIC: REDERIC: RTH: Yes, rederic, from today you rak as a full-low memer of our irate ad. Hurrah! y frieds, I thak you all, from my heart, for your kidly wishes. fortuately, I

More information

Denise reports to Henry s pharmacy for her first day of work. Henry Thibodeau meets Henry Kitteridge for the first time.

Denise reports to Henry s pharmacy for her first day of work. Henry Thibodeau meets Henry Kitteridge for the first time. Olive Kitteridge Emmy Reel 7/24/15 EPISODE 1 Denise reports to Henry s pharmacy for her first day of work. Henry Thibodeau meets Henry Kitteridge for the first time. 1:10:58 1:11:53 Denise and Henry T

More information

Vidi civitatem sanctam

Vidi civitatem sanctam Ozio Vehi (1550-1605) di ivitatem santam à6 Tnsribed and edited by Leis Jones Soure: [PART NAME IN LATIN]/MOTECTA HORATII/VECHII MUTINENSIS/CANONICVS CORIGIENSIS/ Quaternis, Quinis, Senis, /Otonis Voibus./Nun

More information

RUSSIA OR CA WA AK NV CANADA ID UT AZ MT WY CO NM MEXICO HI ND SD NE KS TX MN OK CANADA IA WI LA IL MI IN OH WV VA FL ME VT NH MA NY CT NJ PA MO KY NC TN SC AR AL GA MS MD BAHAMAS CUBA RI DE 3 RUSSIA 1

More information

THOMAS HAMPSON bariton THE PHILHARMONICS. U nedjelju, 14. veljače 2016., u 19 i 30 sati. Fotograf: Dario Acosta

THOMAS HAMPSON bariton THE PHILHARMONICS. U nedjelju, 14. veljače 2016., u 19 i 30 sati. Fotograf: Dario Acosta Fotograf: Dario Acosta THOMAS HAMPSON bariton THE PHILHARMONICS U nedjelju, 14. veljače 2016., u 19 i 30 sati program ZLATNA VREMENA JOHANN STRAUSS ML.: Čardaš Pázmán iz opere Vitez Pázmán (obrada: Tibor

More information

Alma redemptoris mater

Alma redemptoris mater Jean L Héritier Alma redemptoris mater (Marian antiphon) S.S.A.T.B. ed. S. Biazeck Sources: Cappella Sistina, MS 26, ff. 143v-147r, 1515 1521. EDITORIAL NOTES Secundus lier cum quinque vocius. Antonio

More information

A tall man with short hair and a medium build dressed in BDUs walks out of the base and looks up at the sky (DAN)

A tall man with short hair and a medium build dressed in BDUs walks out of the base and looks up at the sky (DAN) SECRETS OF AREA 51 WRITTEN BY DANIEL ROBINSON EXT - MILITARY BASE - NIGHT SHOW ON SCREEN: Roswell NM 1951 A tall man with short hair and a medium build dressed in BDUs walks out of the base and looks up

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

CAME-LISTA USKLAĐENOSTI SA PART M CAME-PART M COMPLIANCE LIST

CAME-LISTA USKLAĐENOSTI SA PART M CAME-PART M COMPLIANCE LIST Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo / Croatian Civil Aviation Agency Ulica grada Vukovara 284, 10 000 Zagreb Tel.: +385 1 2369 300 ; Fax.: +385 1 2369 301 e-mail: ccaa@ccaa.hr CAME-LISTA USKLAĐENOSTI

More information

Report sales to a QEZE of nonresidential gas (including propane in containers of 100 pounds or more), electric, refrigeration, and steam services.

Report sales to a QEZE of nonresidential gas (including propane in containers of 100 pounds or more), electric, refrigeration, and steam services. New Yk State Department of Taxation and Finance Consumer s Utility and Fuel Taxes f Nonresidential Gas, Electric, Refrigeration, and Steam Services Sold to a Qualified Empire Zone Enterprise (QEZE) File

More information

- No, I am sorry. I don't understand Vietnamese. Are you Vietnamese?

- No, I am sorry. I don't understand Vietnamese. Are you Vietnamese? 1. - Excuse me, miss. Do you understand Vietnamese? - No, Sir. I don't understand Vietnamese. - I understand a little English. - Are you Vietnamese? - Yes, Miss. 2. - Excuse me, Sir. Do you understand

More information

Cruises around Brittany

Cruises around Brittany copenhagen hamburg cork london SAI NT- MALO B R E ST LOR I E N T P O R T S I N F O R M A T I O N S vigo amsterdam hamburg Cruises around Brittany dover PA R I S - Brest - Saint-Malo - Lorient bilbao Contacts

More information

1133 W. MORSE BLVD, WINTER PARK, FL OFFICE / MEDICAL SPACE FOR LEASE

1133 W. MORSE BLVD, WINTER PARK, FL OFFICE / MEDICAL SPACE FOR LEASE 1133 W. MORSE BLVD, WINTER PARK, FL 32789 OFFICE / MEDICAL SPACE FOR LEASE PROPERTY OVERVIEW OFFICE / MEDICAL BUILDING IN GREAT WINTER PARK LOCATION UP TO 11,361± SF (ENTIRE BUILDING) AVAILABLE FIRST &

More information

Chapter 12 Phone Reservations Dialogue

Chapter 12 Phone Reservations Dialogue Francesca Chapter 12 Phone Reservations Dialogue, fammi un favore! Mi fa male la testa. Puoi telefonare all hotel a Stresa per la nostra vacanza? Kathy, (you familiar command) do me a favor! I have a headache.

More information

U dvanaestom broju možete pročitati: GLAZBEN)C) ROĐEN) U STUDENOM Francois Couperin Bruno Bjelinski Miley Cyrus IN MEMORIAM Freddie Mercury Felix Mend

U dvanaestom broju možete pročitati: GLAZBEN)C) ROĐEN) U STUDENOM Francois Couperin Bruno Bjelinski Miley Cyrus IN MEMORIAM Freddie Mercury Felix Mend Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška U dvanaestom broju možete pročitati: GLAZBEN)C) ROĐEN) U STUDENOM Francois Couperin Bruno Bjelinski Miley Cyrus IN MEMORIAM Freddie Mercury Felix Mendelssohn

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

DJELOVANJE STRANIH (OSOBITO»E KIH) GLAZBENIKA U DRUGOJ POLOVICI 19. STOLJE A U NA IM KRAJEVIMA

DJELOVANJE STRANIH (OSOBITO»E KIH) GLAZBENIKA U DRUGOJ POLOVICI 19. STOLJE A U NA IM KRAJEVIMA Rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 455. Muzikologija 7 (2005), str. 195-201 Izvorni znanstveni Ëlanak Sanja Majer-Bobetko Rukopis»eπki glazbenici prihvaêen u Hrvatskoj za tisak: u 5. 19. 03.

More information