Antonin Dvo ák RUSALKA. Subota, 8. velja e 2014., 19 sati

Size: px
Start display at page:

Download "Antonin Dvo ák RUSALKA. Subota, 8. velja e 2014., 19 sati"

Transcription

1 Antonin Dvo ák RUSALKA Subota, 8. velja e 2014., 19 sati

2 Foto: Metropolitan opera

3 Antonin Dvo ák RUSALKA Subota, 8. velja e 2014., 19 sati The Met: Live in HD series is made possible by a generous grant from its founding sponzor Neubauer Family Foundation global corporate sponsorship of The Met Live in HD is provided by The HD Brodcasts are supported by

4 Antonin Dvo ák RUSALKA Opera u tri čina Libreto: Jaroslav Kvapil prema bajkama Jaromíra Erbena i Božene Němcove Subota, 8. veljače Početak u 19 sati. Praizvedba: Národní divadlo, Prag, 31. ožujka Prva hrvatska izvedba: Kraljevsko zemaljsko hrvatsko kazalište, Zagreb, 18. travnja Prva izvedba u Metropolitanu: 11. studenoga Rusalka Renée Fleming Vodenjak John Relyea Knez Piotr Beczala Kneginja Emily Magee Ježibaba, vještica Dolora Zajick Prva vila Dísella Làrusdóttir Druga vila Renée Tatum Treća vila Maya Lahyani Lugar Vladimir Chmelo Kuhar Julie Boulianne Lovac Aleksej Lavrov Zbor i orkestar Metropolitana Zborovođa: Donald Palumbo Dirigent: Yannick Nézet-Séguin

5 Foto: Metropolitan opera Redatelj: Otto Schenk Scenograf: Günther Schneider-Siemssen Kostimografkinja: Sylvia Strahammer Oblikovatelj rasvjete: Gil Wechsler Koreografkinja: Carmen de Lavallade Stanka nakon prvoga i drugoga čina. Svršetak oko 23 sata. Tekst: češki. Titlovi: engleski.

6 Foto: Metropolitan opera PRVI ČIN Događa se na čistini uz jezero. Tri vile zadirkuju Vodenjaka, vladara jezera. Kći Rusalka priča mu kako se zaljubila u Kneza koji lovi oko jezera i želi postati ljudsko biće da bi ga zagrlila. Vodenjaka obuzima tuga. Opominje kćer da je to loša zamisao, ali je šalje vještici Ježibabi da od nje potraži pomoć. U prekrasnoj pjesmi mjesecu, jednoj od najljepših opernih arija uopće, Rusalka mu povjerava svoju ljubav ( Mesíčku na nebi hlubokém ). Ježibaba joj kaže da će, postane li ljudsko biće, izgubiti dar govora, i još gore: ako Knez izda njezinu ljubav, oboje će biti prokleti zauvijek. Rusalka pristaje na uvjet, ispija napitak i postaje ljudsko biće. Zvukovi rogova najavljuju dolazak Kneza i njegove pratnje. Loveći bijelu košutu, Knez nalazi Rusalku. Osjeti tajanstvenu privlačnost jezera, pošalje pratioce kući, zagrli Rusalku i povede je sa sobom. Iz dubine jezera odjekuje bolan vapaj Vodenjaka i vila. DRUGI ČIN Događa se u Kneževoj palači. Dvorana je puna gostiju koji su pozvani na svadbu Kneza i tajanstvene djevojke. Lugar i njegov nećak Kuhar razgovaraju o skorom Kneževu vjenčanju s nijemom bezimenom djevojkom. Vjeruju da je to čarolija, ali sumnjaju da će potrajati jer se čini da se Knez umorio od svoje nijeme ljepotice i počeo pokazivati zanimanje za Kneginju, gošću 6 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

7 na svadbi. Kneza zbunjuje što Rusalka pokazuje tako malo ljubavi prema njemu. Što li će tek biti kad budu vjenčani! Dolazi Kneginja. Knez šalje Rusalku da se pripremi za ples, a sam odlazi s Kneginjom. Za nju je to znak da on više ne mari za Rusalku. Plesni zvuci odzvanjaju iz dvorane, a iz zdenca u vrtu izlazi Vodenjak, žalostan zbog propasti svoje omiljene kćeri i pjeva tužnu ariju ( Celý sv t nedá ti, nedá ). I dok se razliježe svadbena pjesma, Rusalka traži utjehu u očevu naručju, očajna jer se Knez cijele večeri udvarao Kneginji, a nju je potpuno zapostavio. Knez izvodi Kneginju iz dvorca i u njihovu strastvenom duetu sadržano je sve ono što nije čuo od Rusalke. Oni se zagrle, ali Rusalka im se ispriječi. Vodenjak objavljuje da se Knez nikada više neće odvojiti od Rusalke. Knez moli Kneginju za pomoć, no ona ga s prezirom odbija. TREĆI ČIN Vraćamo se u krajolik prvoga čina. Rusalka je nesretna. Nevjera voljenog čovjeka odredila je njezinu budućnost: vječno će besciljno lutati. Čezne za smrću. Ježibaba izlazi iz kolibe i kaže joj da će je jedino prolivena ljudska krv osloboditi prokletstva. Daje joj bodež kojim treba ubiti Kneza. No Rusalka to odbija; postaje vila smrti koja živi u dubini jezera i izlazi samo da bi namamila smrtnike u njegovu dubinu. Vile pjevaju o njezinu kratkom boravku u ljudskom svijetu, a ona sama tone u jezero. Lugar i Kuhar dolaze Ježibabi, moleći pomoć za Kneza koji je po svemu sudeći začaran jer ga je Rusalka iznevjerila. Nije ona iznevjerila njega, nego on nju, kaže im Vodenjak. Ježibaba i Vodenjak brzo ih odbiju, a plašljivi par bježi natrag u palaču. Foto: Metropolitan opera 7 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

8 Foto: Metropolitan opera Vodene vile skupljaju se na obali jezera i pjevaju. Njihovu pjesmu prekida Vodenjak i skreće im pozornost na nesretnu Rusalkinu sudbinu. Loveći bijelu košutu, Knez dolazi do jezera gdje je prvi put vidio Rusalku. Zaziva je da mu se vrati, svjestan da njezin poljubac znači smrt i prokletstvo. Moli je da mu oprosti okrutno ponašanje prema njoj. Ona mu nježno uzvraća da mu nije mogla pružiti strast za kojom je žudio i opominje ga da će mu njezin poljubac donijeti smrt. U zanosu, oni se poljube i Knez umire u njezinu naručju. Vodenjak zna da je žrtva bila uzaludna jer to neće promijeniti Rusalkinu sudbinu. Ali Rusalka je zahvalna Knezu što joj je omogućio da osjeti ljudsku ljubav i vraća se u jezero kao duh smrti. Ipak, Knez i Rusalka na kraju bivaju sjedinjeni u smrti. Foto: Metropolitan opera 8 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

9 Večerašnji izvođači Američka operna diva Renée Fleming (1959.), dobitnica nekoliko uglednih nagrada, među kojima Nagrade Richard Tucker i nagrade Grammy za CD The beautiful voice (Prekrasan glas) pjeva svoju kultnu ulogu Rusalke. Nakon što je dobila Fulbrightovu stipendiju, nastavila je školovanje u Europi kod Arleen Auger i Elisabeth Schwarzkopf. U Metropolitanu je prvi put nastupila kao Grofica u Figarovu piru i do sada je u Metu ostvarila 21 glavnu ulogu, među njima i jednu na praizvedbi opere buffe prema Beaumarchaisu, Duhovi Versaillesa, Johna Corigliana na libreto Williama M. Hoffmana, izvorno naručenoj za proslavu stote obljetnice djelovanja Meta i više od dvjesto nastupa. Pjevala je na inauguracijskoj svečanosti predsjednika Baracka Obame u siječnju u Lincoln Memorialu. U Met Live in HD gledali smo je i slušali nekoliko puta, kao Maršalicu u Kavaliru s ružom, Rossinijevu Armidu, Groficu u Capricciu Richarda Straussa, Händelovu Rodelindu i Verdijevu Desdemonu u Otellu. Vodenjaka pjeva kanadski basbariton John Relyea (1972.), godine dobitnik Nagrade Richard Tucker. Ostvario je pozamašan repertoar raznolikih glasovnih i stilskih zahtjeva, od Alidora u Rossinijevoj Pepeljugi, u kojoj je prvi put nastupio u Metu i u kojoj smo ga gledali i slušali u Met Live in HD i Garibalda u Händelovoj Rodelindi do četverostruke uloge demona u Hoffmannovim pričama, Escamilla u Carmen, kralja Markea u Tristanu i Izoldi i Banqua u Macbethu. Knez je poljski tenor Piotr Beczala (1966.). Karijeru je počeo u Linzu, nastavio u Zürichu, a nastupom u Covent Gardenu u ulozi Talijanskog pjevača u Kavaliru s ružom počela je njegova međunarodna karijera. U Foto: Metropolitan opera Renée Fleming Scali je prvi put nastupio kao Vojvoda od Mantove u Rigolettu, u istoj se ulozi iste godine predstavio i publici Metropolitana, a sljedeće, za Vojvodu je dobio Nagradu Opernog festivala u Münchenu. Živa snimka Traviate iz Münchena pod ravnanjem Zubina Mehte u kojoj je pjevao Alfreda nominirana je za nagradu Grammy. U Metu je otvario više od sedamdeset nastupa. Pjevao je još Rodolfa u La Bohéme, Romea u Romeu i Juliji te Edgarda u Luciji di Lammermoor, Des Grieuxa u Manon, Vojvodu od Mantove, i Lenskog u Evgeniju Onjeginu koje smo gledali i slušali u Met Live in HD. Kneginju pjeva mlada američka sopranistica u usponu Emily Magee. Debitirala je u Lyric Operi u Chicagu kao 9 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

10 Foto: Metropolitan opera John Relyea Fiordiligi u Così fan tutte. Europsku karijeru počela je već sljedeće godine nastupom u ulozi Elze u Lohengrinu u berlinskoj Državnoj oper Unter den Linden. Godinu nakon toga pjevala je Evu u Majstorima pjevačima na Bayreuthskim svečanim igrama. Repertoar joj je vrlo raznolik, od Brittena do Zandonaija, a preferira uloge u operama Richarda Straussa, Wagnera, Verdija, Puccinija i Janáčeka. Kneginja joj je prva uloga u Metropolitanu. Vještica Ježibaba povjerena je američkoj dramskoj mezzosopranistici češkog podrijetla Dolori Zajick, koja je bila i prva interpretkinja te uloge u Metu. Rođena u Oregonu i školovana u Nevadi, dobitnica brončane medalje na Sedmom međunarodnom natjecanju Čajkovski u Moskvi godine, debitirala je u Operi u San Franciscu kao Azucena u Trubaduru. Iste je godine dobila nagradu Zaklade Richard Tucker. Pjevačica nesvakidašnjega glasovnog opsega od malog G do visokog F poglavito je slavna kao interpretkinja Verdijevih likova. U Metropolitanu je prvi put nastupila kao Azucena i u njemu je ostvarila desetak velikih uloga, među njima Amneris u Aidi, Eboli u Don Carlu, Ulricu u Krabuljnom plesu, Adalgisu u Normi, Marfu u Hovanščini. U Met Live in HD gledali smo je i slušali kao Amneris i Azucenu. Izvedbom ravna kanadski dirigent Yannick Nézet-Séguin (1975.) od gostujući dirigent Rotterdamskog filharmonijskog orkestra, od novi glavni gostujući dirigent Londonskog filharmonijskog orkestra, od muzički direktor Filadelfijskog orkestra (Philadelphia Orchestra). Rođen u Montrealu, s pet godina počeo je učiti glasovir, s deset je odlučio postati dirigent, s devetnaest je postao asistent Carlu Mariji Giuliniju i ravnatelj Polifonijskog zbora u 10 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

11 Piotr Beczala i Emily Magee rodnome gradu. Prvi put je u Metropolitanu dirigirao Carmen koju smo gledali i slušali u Met Live in HD i oduševio. U Metu je ostvario još Fausta i Don Carla koje smo također doživjeli u Met Live in HD te Traviatu. Redatelj je austrijski operni i dramski redatelj, Bečanin Otto Schenk (1930.). Prvu opernu režiju Čarobnu frulu ostvario je u Salzburgu. Postao je poznat režijom Bergove Lulu u Theateru an der Wien koja je prenesena u Bečku državnu operu. Godine u Bečkoj državnoj operi režirao je Jen fu s našom Senom Jurinac u naslovnoj ulozi. Posebno je poznat po mnogim svojim tradicionalnim režijama u Metropolitanu, u kojemu je djelovao od kad je postavio na scenu Toscu do oproštajnog Don Pasqualea, što smo gledali u Met Live in HD. U svojoj je domovini poznat i kao vrstan filmski komičar. Dolora Zajick 11 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

12 O skladatelju Antonin Dvo ák rođen je 8. rujna u malome mjestu Nelahozevesu na lijevoj obali Vltave, dvadeset pet kilometara sjeverno od Praga. Zarana je počeo učiti violinu i orgulje. Sa šesnaest godina otišao je u Prag i upisao se u Orguljašku školu. Uzdržavao se svirajući devet godina violu u orkestru praškoga Privremenog kazališta i ondje je dublje upoznao operu. Pod utjecajem Bed icha Smetane i probuđenoga zanimanja za nacionalno u češkoj kulturi, što se poglavito trebalo očitovati u kazalištu, napisao je dvije opere. Prvu Alfred, herojsku operu u jednom činu i jedinu koju je napisao na njemački tekst, o engleskom kralju Alfredu Velikom na libreto koji je prije uglazbio Friedrich von Flotow, skladao je Opera nije izvedena za njegova života. Praizvedba je bila u češkom prijevodu tek u Olomoucu. Svoje drugo glazbeno-scensko djelo, komičnu operu Král a uhlí - Kralj i ugljenar - skladao je i ponudio Privremenom kazalištu, ali njegov umjetnički ravnatelj, Bed ich Smetana, odbio ju je kao neizvedivu. Godine Dvo ák je skladao novu glazbu na posve isti libreto i opera je te godine i praizvedena. Unatoč umjerenom uspjehu, doživjela je samo četiri izvedbe. Skladao je i treću verziju. Dvo ák je postao poznat godine skladbom Himnus za mješoviti zbor i orkestar koja je postigla velik uspjeh u veličanstvenoj izvedbi golemoga zbora. Iste je godine skladao Treću simfoniju u Es-duru. Ona mu je pribavila austrijsku državnu stipendiju i poznanstvo, a zatim i prijateljstvo s Johannesom Brahmsom. Za skromnog i povučenog Dvo áka to je bio velik poticaj i postupno stvaranje vlastitoga glazbenog jezika. Tvrdé palice Tvrdoglavi ljubavnici druga je Dvo ákova komična opera. Skladana je 1874., ali je praizvedena tek u Novom češkom kazalištu u Pragu. Godine Antonin Dvo ák skladao je tragičnu operu u pet činova po uzoru na francusku veliku operu Wandu, o poljskoj kraljici koja se bacila u rijeku Vislu da bi spasila svoj narod od njemačkog osvajača. Praizvedena je u Privremenom kazalištu u Pragu. Svjetski ugled donose Dvo áku godine Moravski dvopjevi, uspjeh potvrđuje Stabat Mater, a slavu pribavljaju Slavenski plesovi, koje je počeo skladati 1878., prvotno za glasovir četveroručno, a zatim je to instrumentirao za veliki orkestar. Godine nastala je i u Pragu praizvedena komična opera Šelma sedlák Lukavi seljak. Ubrzo je izvedena u Njemačkoj i u Beču, ali bez većeg odjeka. Godine izvedena je opera Balada Krále Matyáše - Balada o kralju Matijašu, što je zapravo druga verzija opere Kralj i ugljenar. U listopadu u Novom 12 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

13 češkom kazalištu u Pragu praizvedena je opera Dimitrij koja se danas sve češće izvodi. Dvo ák ju je skladao na libreto Marije Červinkove- Riegrove. Zanimljivost opere je ljubavni odnos naslovnog lika, Dimitrija Samozvanca i Ksenije, kćeri Borisa Godunova, koji će kobno završiti za mladu djevojku - bit će ubijena prema naredbi ljubomorne carice Marine. Dvo ák je unio neke izmjene u partituru, poglavito na samome kraju kad je ublažio prvotni dosta okrutni prizor Ksenijina ubojstva. Takav je Dimitrij prvi put izveden u nakon požara obnovljenom praškom Národnom divadlu. Godine Dvo ák je otišao u Englesku gdje je postigao velik uspjeh kao skladatelj i dirigent svojih djela, poglavito s oratorijem Sveta Ludmila. Tada počinje raditi na novoj operi Jakobin Jakobinac. Ponovno se obratio Mariji Červinkovoj-Riegrovoj. Ideju da odabere upravo taj siže ona je našla u jednoj primjedbi, točnije pitanju, koje je pročitala u eseju o češkom opernom libretu: Zašto glavni lik jedne češke nacionalne opere ne bi mogao biti učitelj i zborovođa, koji je bio važna osoba u Češkoj u 18. stoljeću? Praizvedba opere u veljači u praškom Národnom divadlu bila je uistinu uspješna. Bohuševu ženu Julie pjevala je Beata Foersterová-Lautererová ( ), supruga skladatelja Josefa Bohuslava Foerstera, a Filip je bio bas Vilém Heš ( ), koji je kao Wilhelm Hesch ostvario veliku karijeru u bečkoj Dvorskoj operi. Premda je opera imala uspjeha, i skladatelj i libretistica osjećali su kako nešto u libretu valja promijeniti, produbiti zaplet i bolje riješiti neka ključna mjesta radnje. Premijera nove verzije bila je također u praškom Národnom divadlu u lipnju godine na svečanoj predstavi u prigodi kongresa čeških novinara. Dvo ák je bio slavljen i cijenjen. Divilo se njegovoj želji i volji da temeljito preradi djelo koje je već imalo uspjeha, što je skladatelj i učinio, dodajući gotovo trećinu postojeće duljine opere. Jakobinac se i danas smatra uz Rusalku najboljom Dvo ákovom operom, duboko povezanom s češkim nacionalnim bićem. Jakobinac je izveden u Zagrebu, 19. ožujka pod ravnanjem Krešimira Baranovića. Nakon Jakobinca, Dvo ák je skladao komičnu operu Čert a Káča - Đavo i Kata. Temu je uzeo iz bajki glasovite češke književnice Božene N mcove ( ), autorice kultne knjige za djecu Bakica. Opera je praizvedena Dvo ák ju je skladao na vrhuncu svojega djelovanja kao simfoničara, što se ogleda i u velikom udjelu orkestralne glazbe u njoj. Dijelom je to uvjetovano i samim sadržajem. Osjeća se Wagnerov utjecaj, razrada provodnih motiva i utjecaj narodne glazbe pa je ta opera vrlo popularna u Češkoj. Na vrhuncu slave 1890., Dvo ák je pozvan za profesora kompozicije na praški Konzervatorij i izabran je za počasnoga doktora Sveučilišta u Cambridgeu i Pragu. Iste je godine skladao Četvrti glasovirski trio Dumky, jedno od svojih najpopularnijih komornih djela. U rujnu došao je u New York gdje postaje ravnateljem Nacionalnoga konzervatorija. Upoznaje ritmiku i melodiku crnačke i indijanske glazbe, što se jasno očituje u Devetoj simfoniji u e-molu nazvanoj Iz novoga svijeta. Tada nastale Biblijske pjesme i Koncert za violončelo i orkestar u h-molu odraz su nostalgije za starim svijetom. Godine vraća se u Prag, ponovno je profesor kompozicije na Konzervatoriju, a od i njegov ravnatelj. Sklada još dva kvarteta, a onda se potpuno posvećuje operi i simfonijskim pjesmama. Vrhunac toga razdoblja njegova stvaralaštva jest lirska opera-bajka Rusalka. Poslije uspjeha Rusalke Dvo ák se dao u intenzivnu potragu za novim libretom. Odbacio je nekoliko prijedloga i naposljetku posegnuo za libretom Armide Jaroslava Vrchlickog koji 13 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

14 se temelji na spjevu Oslobođeni Jeruzalem slavnog talijanskog pjesnika Torquata Tassa ( ), velikom poetskom djelu punom lirike, melankolije, snažnih emocija i sukoba ljubavi i dužnosti, niza ljubavnih priča, od lirskih do erotskih, u kojima se asketski, hladni kršćanski svijet sukobljuje s egzotičnim istočnjačkim koji se doima poput bajke. Dvo ák je svakoj svojoj operi dao specifično obilježje pa je i u Armidi nastojao spojiti patetičnu dramatsku deklamaciju sa široko raspjevanim pjevačkim linijama. Provodni motivi, tako važni u njegovoj prethodnoj operi Rusalka, postali su i u Armidi osnovnim načelom dramatskoglazbene radnje. Dvo ák, vodeći predstavnik češke glazbe druge polovice 19. stoljeća i prelaska u 20., bio je opsjednut operom, premda ta njegova glazbeno-scenska djela nisu imala toliko uspjeha i bila općeprihvaćana kao njegovi drugi opusi. Neprestano je radio na operi, poduzimajući razne revizije, ali nikada ne odustajući. Herojsko-romantična opera Armida, njegovo posljednje završeno djelo s brojem opusa 115 praizvedena je 25. ožujka u praškom Národnom divadlu. Antonín Dvo ák umro je u Pragu 1. svibnja 1904., pet tjedana nakon njezine praizvedbe. O djelu Rusalka, op. 114, najbolja je i najizvođenija Dvo ákova opera, a sama priča o vodenoj vili koju nalazimo i kod slavnog autora bajki Hansa Christiana Andersena (Mala sirena) i u Undini francusko-njemačkog književnika Friedricha de la Motte Fouquéa ( ), a poznata je i iz balada povjesničara, pjesnika i pisca, proučavatelja češkog folklora, Karela Jaromira Erbena ( ), kod Dvo áka dobiva izrazito slavensku, melankoličnu boju. Libretist Jaroslav Kvapil ( ), pjesnik i dramski pisac i od dramaturg Národnog divadla, poslužio se i opusom Božene N mcove. Libreto 14 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

15 je napisao prije nego što je došao u doticaj sa skladateljem i opisao ga je kao tužnu, suvremenu bajku. Dvo ák je za tu temu pronašao adekvatnu glazbu kojom karakterizira likove i ugođaje, u rasponu od okružja prirode do dvorskoga sjaja u kojemu ima i primjesa komike u likovima slugu. Dominantni su motivi Rusalke, Vodenjaka i šume. Dvo ák je tu pravi kasni romantik, lirik, sklon elegičnim i idiličnim raspoloženjima, rođeni melodičar, nepresušne melodijske invencije. Bogatstvom ugođaja i raspoloženja te sjajno ocrtanim likovima i situacijama, Rusalka sve više ulazi u standardni operni repertoar i izvan čeških granica. Praizvedba Lirska opera-bajka Rusalka praizvedena je 31. ožujka u praškom Národnom divadlu pod ravnanjem Karela Kova ovica ( ). Skladatelj i dirigent, od do smrti ravnatelj i dirigent Národnog divadla, Kova ovic je promicao djela Smetane, Dvo áka i Zden ka Fibicha, a korekcijama u partituri Janačekove Jen fe koju je priredio za izvedbu u Národnom divadlu otvorio je operi put u svijet. Naslovnu ulogu pjevala je poznata češka operna umjetnica R žena Maturová ( ), koja je bila prva interpretkinja i Kneginje u operi Đavo i Kata i Armide. Međunarodnu karijeru ostvarila je kasnih osamdesetih godina 19. stoljeća i prvih dvadesetoga. Nakon što se povukla sa scene, podučavala je pjevanje u Pragu. Nastupila je u četiri nijema filma. Lugar je bio Adolf Krössing ( ), tenor mala glasa ali iznimno snažna scenskog izraza, koji je već prije tumačio učitelja Bendu u Jakobincu. Ostali interpreti malo su poznati. Do Rusalka je u Divadlu izvedena više od šest stotina puta. Druga izvedba opere bila je 4. veljače u Ljubljani i Rusalka je trajno zasjela na repertoar ljubljanske Opere koja ju je izvela i na gostovanju u Zagrebu u listopadu Hrvatska umjetnica Božena Glavak pjevala je Ježibabu. Nakon Ljubljane upoznao ju je Beč u izvedbi češke operne družine. U Stuttgartu se izvela na njemačkom, ansambl Sadler s Wells Theatrea izveo ju je prvi put na sceni u Ujedinjenom Kraljevstvu, a izvedba u Engleskoj nacionalnoj operi (ENO) snimljena je i nekoliko puta obnavljana. Rusalka u Metropolitanu Rusalka je prvi put izvedena u Metropolitanu tek godine, 11. studenoga. Dirigirao je John Fiore, režirao Otto Schenk, a naslovnu ulogu pjevala je jedna od najvećih interpretkinja toga lika Gabriela Be ačkova. Knez je bio Neil Rosenheim, Kneginja Janis Martin, Vodenjak Sergej Kopčak, a Ježibaba Dolora Zajick. Opera je u istoj scenskoj postavi obnovljena pod ravnanjem Ji ija B lohláveka s Renée Fleming u naslovnoj ulozi. Ježibabu je tada tumačila Stephanie Blythe. Danas slušamo i gledamo 25. izvedbu opere u Metu. Rusalka u Hrvatskoj i Hrvati u njoj Prva hrvatska izvedba Rusalke bila je četiri godine poslije ljubljanske, 18. travnja u Kraljevskom zemaljskom hrvatskom kazalištu u Zagrebu u prijevodu Andre Mitrovića, pod ravnanjem Milana Zune, u režiji Ive pl. Raića. Maja de Strozzi bila je Rusalka, Stanislav Jastrzebski pjevao je Kneza, Mira Korošec Kneginju, Marko Vušković Vodenjaka, a Anka Horvat Vješticu Ježibabu. Sudjelovali su Zvonimir Strmac kao Lugar i Lovac, Irma Polak kao Kuhar te Ljubica Car, Marinka Šimanovska i Mercedes Valenti kao vile. Prva i do sada jedina obnova bila je 2. lipnja pod ravnanjem Milana Sachsa. Pripremljena je 15 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

16 Opere izveo je Rusalku dva puta, 11. i 16. srpnja 1960., u parku Gradac na Dubrovačkim ljetnim igrama. Izdvojimo još veliko gostovanje ansambla praškog Národnog divadla u Zagrebu u travnju Dirigirao je Bohumil Gregor, sjajna je bila scenografija Josefa Svobode, a Rusalka je bila Gabriela Be ačkova. U listopadu operu je tri puta izveo ansambl Kazališta Františeka Xavera Šaldyja iz Libereca. Zagrebačka filharmonija priredila je u prosincu koncertnu izvedbu djela pod ravnanjem Alexandra Rahbarija i tada je nastala trajna snimka opere za tvrtku Discover. Varaždinka Gabrijela Horvat, prvakinja praškog Národnog divadla, bila je poznata interpretkinja likova u operama čeških skladatelja. Njezine krunske uloge bili su i likovi Maja de Strozzi za prvi radijski operni prijenos 19. studenoga Bilo je to šest mjeseci nakon što je Radio Zagreb 15. svibnja počeo s emitiranjem. Podjela uloga bila je prvorazredna: Rusalka je bila zagrebačka operna prvakinja Zdenka Zika, Kneza je pjevao Mario Šimenc, Vodenjaka Marko Vušković, Kneginju Milena Šugh, a Vješticu Ježibabu. Marta Pospišil. Dirigirao je Friderik Rukavina. Zanimljivo je da se Rusalka često izvodila u Ljubljani, a poslije Drugoga svjetskog rata trajno je odsutna s repertoara zagrebačke Opere. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku izvelo ju je 31. listopada i obnovilo godine. Narodno kazalište Ivan Zajc u Rijeci postavilo je operu na scenu 28. studenoga Ansambl ljubljanske Gabrijela Horvat 16 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

17 Kneginja u Dvo ákovim operama Rusalka i Đavo i Kata. Dubravka Šeparović Mušović pjevala je Ježibabu u sezoni 2009./2010. u Grazu i poslije u Volksoperi u Beču, a Vlatka Oršanić Kneginju u ljubljanskoj Operi. Pjesma Rusalki Yannick Nézet-Séguin za dirigentskim pultom obnovljene Rusalke (s Renée Fleming u naslovnoj ulozi) ispričao je Mattu Dobkinu zašto voli baš svaki takt te opere. Vaš repertoar u Metu do sada je uključivao tri najveća imena francuske i talijanske opere Verdija, Bizeta i Gounoda. Što vas je sada privuklo Dvo áku? Od svoje dvanaeste godine veliki sam obožavatelj Brahmsove glazbe. Njegova me glazba vodila Dvo áku te sam vrlo brzo postao i njegov veliki ljubitelj. Njegova jedinstvena liričnost isprepletena vitalnom ritmikom njegova skadateljskog jezika rezultira doista neodoljivom kombinacijom. Tako je i s njegovom vokalnom glazbom. Kao mladi zborski pjevač zaljubio sam se na prvi pogled u njegovu Misu u D-duru. Kad sam primio poziv da prvi put nastupim u Covent Gardenu s Rusalkom godine, bio sam nevjerojatno uzbuđen, a moja ljubav za tu operu rasla je što sam više na njoj radio i što sam je više puta dirigirao. Koji su posebni izazovi, kao i nagrade, prilikom izvođenja opere čiji je skladatelj poznat prije svega po svojem orkestralnom opusu? Da je Dvo ák autor nekoliko opera, nije općepoznata činjenica, iako je ta strana njegova stvaralaštva njemu bila vrlo važna; tijekom života uvijek se borio da bude prepoznat upravo kao operni skladatelj. Operom je mogao izraziti svoje melodijske ideale, svoje češko Yannick Nézet-Séguin porijeklo te vještinu orkestracije. Za dirigenta je Rusalka vrlo zahvalna opera, posebno zbog svojeg orkestralnog sloga koji je pod velikim utjecajem Dvo ákova simfonijskog stila. Njoj se može pristupiti i kao predivnoj simfonijskoj pjesmi kojoj su dodane vokalne linije uzvišenog nadahnuća. Ona sadrži najbolje od oba svijeta! Specifične poteškoće skrivaju se u detaljnim ritmičkim figurama koje se moraju precizno razgraničiti kako bi bile potpora vokalnoj liniji na pozornici. Rusalkina Pjesma mjesecu jedna je od najpoznatijih opernih melodija. Možete li izdvojiti još neke posebnosti te opere i na taj način ih preporučiti publici? Poetika orkestralnog kolorita priča priču na vrlo moćan način. Primjerice, u Pjesmi 17 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

18 mjesecu opetovano se pojavljuje figura u violinama i harfi koja izražava sliku mjeseca i vjetra, kao i čežnju uznemirujuću odliku Rusalkina raspoloženja. Svaki se put ta figura pojavljuje s drugačijom bojom te s drugim značenjem unutar dramatskog okvira djela. Dvo ákova upotreba tog leitmotiva je jedinstvena. Postoje trenuci nevjerojatne ljepote i darežljivosti, poput glazbe Kneza. Jednostavno volim baš svaki takt te opere! Renée Fleming danas je jedna od najhvaljenijih interpretkinja naslovne uloge. Zašto joj Rusalka tako pristaje? Sve što Renée Fleming otpjeva, jednostavno pretvara u najljepšu glazbu. Kremasti ton njezina glasa te vokalna tehnika bez premca izvlače finu liriku Dvo ákova skladateljskog jezika. Sjenčanje koje može postići glasom savršeno ocrtava kompleksnost Rusalkina karaktera. I tu ste u pravu postoji neka tajna veza Renée i Rusalke. Nakladnik Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog Za nakladnika Dražen Siriščević, ravnatelj Producentica programa Ivana Kostešić Urednica Ivana Kostešić Tekst Marija Barbieri Oblikovanje i grafička priprema Intergrafika TTŽ d.o.o. Lektorica Rosanda Tometić Tisak Intergrafika TTŽ d.o.o. Naklada 400 kom Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

19 A. Borodin: Knez Igor Nedjelja 2. ožujka 2014., 18 sati Snimka Dirigent: Gianandrea Noseda Redatelj: Dmitri Černijakov Uloge: Ildar Abdrazakov, Oksana Dyka, Anita Račvelišvili, Sergej Semiškur, Mihail Petrenko, Štefan Kocán Borodinova epska opera Knez Igor nakon gotovo stotinu godina ponovno će se izvesti na pozornici Metropolitan opere u novoj produkciji ruskog opernog redatelja Dmitrija Černijakova. Gianadrea Noseda dirigirat će tim raskošnim djelom, popularnim po svojim Polovjeckim plesovima, a Ildar Abdrazakov pjevat će naslovnu ulogu ruskog heroja iz 12. stoljeća. Dio pjevačke postave je i Oksana Dyka koja debitira u Metu u ulozi Jaroslavne, Igorove emotivno krhke druge žene; Anita Račvelišvili je vatrena polovjecka princeza Končakovna; Sergej Semiškur debitira u ulozi Vladimira Igoreviča, Igorova sina; Mihail Petrenko je knez Galicki; a Štefan Kocán je kan Končak. 19 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014.

20 20 Metropolitan u Lisinskom: Sezona 2013./2014. sponzori Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog:

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

22. veljače 2015., 18:30 sati

22. veljače 2015., 18:30 sati P. I. Čajkovski: Jolanta B. Bartók: Dvorac Modrobradog 22. veljače 2015., 18:30 sati Foto: Metropolitan opera P. I. Čajkovski: Jolanta B. Bartók: Dvorac Modrobradog Nedjelja, 22. veljače 2015., 18:30 sati

More information

Giuseppe Verdi KRABULJNI PLES. Subota, 2. velja e 2013., 19 sati

Giuseppe Verdi KRABULJNI PLES. Subota, 2. velja e 2013., 19 sati Giuseppe Verdi KRABULJNI PLES Subota, 2. velja e 2013., 19 sati Foto: Metropolitan opera Giuseppe Verdi KRABULJNI PLES Subota, 2. velja e 2013., 19 sati SNIMKA THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE

More information

Jules Massenet. Werther. Nedjelja, 16. ožujka 2014., 18 sati.

Jules Massenet. Werther. Nedjelja, 16. ožujka 2014., 18 sati. Jules Massenet Werther Nedjelja, 16. ožujka 2014., 18 sati. Foto: Metropolitan opera Jules Massenet Werther Nedjelja, 16. ožujka 2014., 18 sati. SNIMKA The Met: Live in HD series is made possible by a

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Giuseppe Verdi OTELLO. Subota, 27. listopada 2012., 19 sati

Giuseppe Verdi OTELLO. Subota, 27. listopada 2012., 19 sati Giuseppe Verdi OTELLO Subota, 27. listopada 2012., 19 sati Foto: Metropolitan opera G. Verdi OTELLO Subota, 27. listopada 2012., 19 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE BY A GENEROUS GRANT

More information

Charles Gounod FAUST. Subota, , 19 sati

Charles Gounod FAUST. Subota, , 19 sati Charles Gounod FAUST Subota, 10. 12. 2011., 19 sati Foto: Metropolitan opera Charles Gounod FAUST Subota, 10. prosinca 2011., 19 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE BY A GENEROUS GRANT FROM

More information

Subota, 28. travnja sati

Subota, 28. travnja sati Jules Massenet MANON Subota, 28. travnja 2012. 18 sati NOVA PRODUKCIJA! Foto: Metropolitan opera J. Massenet MANON Subota, 28. travnja 2012., 18 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE BY A GENEROUS

More information

Foto: Metropolitan opera

Foto: Metropolitan opera Foto: Metropolitan opera G. Verdi LA TRAVIATA Subota, 14. travnja 2012., 19 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE BY A GENEROUS GRANT FROM ITS FOUNDING SPONZOR Neubauer Family Foundation GLOBAL

More information

IVAN ZAJC U ČEŠKIM ZEMLJAMA*

IVAN ZAJC U ČEŠKIM ZEMLJAMA* M. FREEMANOVA, IVAN ZAJC U ČEŠKIM ZEMLJAMA, ARMUD 6 48/1 (2017) 47-60 47 IVAN ZAJC U ČEŠKIM ZEMLJAMA* MICHAELA FREEMANOVA UDK / UDC: 78.071.1 (437.3) ZAJC, I. DOI: http://doi.org/10.21857/m8vqrt0wp9 Etnološki

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Thomas Adès OLUJA. Subota, 10. studenog 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA!

Thomas Adès OLUJA. Subota, 10. studenog 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA! Thomas Adès OLUJA Subota, 10. studenog 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA! Foto: Metropolitan opera T. Adès OLUJA Subota, 10. studenog 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA! THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Gaetano Donizetti LJUBAVNI NAPITAK. Subota, 13. listopada 2012., 19 sati

Gaetano Donizetti LJUBAVNI NAPITAK. Subota, 13. listopada 2012., 19 sati Gaetano Donizetti LJUBAVNI NAPITAK Subota, 13. listopada 2012., 19 sati Foto: Metropolitan opera G. Donizetti LJUBAVNI NAPITAK Subota, 13. listopada 2012., 19 sati THE MET: LIVE IN HD SERIES IS MADE POSSIBLE

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

sije»anj VELJA»a 2014.

sije»anj VELJA»a 2014. 0102 sije»anj VELJA»a 2014. 1 Glazba stanuje u Lisinskom i u novome kalendaru poštovani prijatelji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i svi oni koji će to tek postati! Još nisu utihnuli odjeci svečane

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Halina, Hesus. (Advent) œ N œ œ œ. œ œ œ œ œ. œ. œ œ œ œ. œ œ. C F G7sus4. œ. # œ œ J œ œ œ J. œ œ. J œ. # œ. # œ œ œ

Halina, Hesus. (Advent) œ N œ œ œ. œ œ œ œ œ. œ. œ œ œ œ. œ œ. C F G7sus4. œ. # œ œ J œ œ œ J. œ œ. J œ. # œ. # œ œ œ 2 Rene B avellana, S Keyboard INTRO/INAL (e = 144 152) Œ % RERAIN Slower (e = ca 92) Soprano % Alto Tenor Bass Ha - /E Slower (e = ca 92) li - na, He-sus, Ha - (Advent) 7 7sus4 # E/ # # # 7 7 Eduardo P

More information

THOMAS HAMPSON bariton THE PHILHARMONICS. U nedjelju, 14. veljače 2016., u 19 i 30 sati. Fotograf: Dario Acosta

THOMAS HAMPSON bariton THE PHILHARMONICS. U nedjelju, 14. veljače 2016., u 19 i 30 sati. Fotograf: Dario Acosta Fotograf: Dario Acosta THOMAS HAMPSON bariton THE PHILHARMONICS U nedjelju, 14. veljače 2016., u 19 i 30 sati program ZLATNA VREMENA JOHANN STRAUSS ML.: Čardaš Pázmán iz opere Vitez Pázmán (obrada: Tibor

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All TI,DIOS ( re God) INTRO South erican Dance (q = ca 80) # %? Bilingual Spanish nglish? RFRIN: 1st time: ; reafter: Soprano/Melody F lto Tenor m claim ce - claim you; mos; you; Dios, Dios, God, J J Text:

More information

Posebne zanimljivosti:

Posebne zanimljivosti: Posebne zanimljivosti: Vijesti iz povijesti glazbe Otkrivamo nepoznate detalje o poznatim skladateljima Navodimo glazbene primjere vezane uz nastavu Čestitamo rođendane poznatim glazbenicima Svezak I,

More information

Glazba stanuje u Lisinskom

Glazba stanuje u Lisinskom 11 studeni 2012. 1 Glazba stanuje u Lisinskom U listopadu smo se dobro zagrijali sjajnim početkom nove koncertne sezone Lisinskog, a u studenom već najavljujemo vrućine. Nova zvijezda njujurškog Metropolitana

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Subota, , 19 sati

Subota, , 19 sati Barokni skladatelji ZA ARANI OTOK Subota, 21. 1. 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA! Foto: Metropolitan opera Barokni skladatelji ZA ARANI OTOK Subota, 21. sije nja 2012., 19 sati NOVA PRODUKCIJA! THE MET:

More information

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac -

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac - Keyboard ITRO South erican Dance (q = ca. 80) TI,DIOS ( re God)....... the Se - the.. m Bilingual Spanish nglish.. % % Text: Spanish: Rosa María Icaza, VI, 1999, Mexican erican ultural enter. rights reserved.

More information

Glazba stanuje u Lisinskom

Glazba stanuje u Lisinskom 11 studeni 2015. Glazba stanuje u Lisinskom I ove smo se godine u rujnu i listopadu dobro zagrijali sjajnim početkom nove koncertne sezone Lisinskog, a u studenome najavljujemo vrućine! Dolazi nam najbolja

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

Nastava glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole u Hrvatskoj

Nastava glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole u Hrvatskoj Nastava glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole u Hrvatskoj Music Teaching in the First Three Grades of Primary School in the Republic of Croatia Jasna Šulentić Begić Učiteljski fakultet u Osijeku

More information

18. SVIBANJ 20 Sve boje glazbe, sviđalo se to vama ili ne.

18. SVIBANJ 20 Sve boje glazbe, sviđalo se to vama ili ne. SVIBANJ 2018. Sve boje glazbe, sviđalo se to vama ili ne. ------------------------------------------------------------ GLAZBA STANUJE U LISINSKOM ------------------------------------------------------------

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

travanj najave nove sezone

travanj najave nove sezone 04 travanj 2012. najave nove sezone Glazba stanuje u Lisinskom S naslovnice ovoga izdanja sopranistica Anna Netrebko Vas poziva na završnicu četvrte sezone Metropolitana u Lisinskom. Natalie Dessay kao

More information

Glazbeni vremeplov. Hector Berlioz 2 Frank Sinatra 3 Blagoje Bersa 4 Giacomo Puccini 5 Fran Lhotka 6. Benjamin Britten 8

Glazbeni vremeplov. Hector Berlioz 2 Frank Sinatra 3 Blagoje Bersa 4 Giacomo Puccini 5 Fran Lhotka 6. Benjamin Britten 8 Posebne zanimljivosti: Vijesti iz povijesti glazbe Otkrivamo nepoznate detalje o poznatim skladateljima Navodimo glazbene primjere vezane uz nastavu Čestitamo rođendane poznatim glazbenicima Svezak I,

More information

Glazba stanuje u Lisinskom

Glazba stanuje u Lisinskom 03 ož ujak 2013. 1 Glazba stanuje u Lisinskom Život bez slobode ne vrijedi ništa, govori nam Arturo Sandoval, živuća legenda jazza, dobitnik devet Grammyja koji poslije četvrt stoljeća ponovno svira u

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI ŽIVOT I DJELA

PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI ŽIVOT I DJELA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU UČITELJSKI FAKULTET ODSJEK ZA ODGOJITELJSKI STUDIJ KATARINA PETRIČEVIĆ ZAVRŠNI RAD PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI ŽIVOT I DJELA Petrinja, rujan 2016. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU UČITELJSKI FAKULTET

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Prijedor, october 2011, Preceded by a study trip to Jasenovac, Donja Gradina and Vukovar, october 2011

Prijedor, october 2011, Preceded by a study trip to Jasenovac, Donja Gradina and Vukovar, october 2011 organized by the Youth Initiative for Human Rights BiH, the French-German Youth Office, Documenta-Centar for Dealing with the past, and the Centre André Malraux in Sarajevo Prijedor, 19-21 october 2011,

More information

Glazba stanuje u Lisinskom

Glazba stanuje u Lisinskom 10 listopad 2015. Glazba stanuje u Lisinskom Naša je berba počela još u rujnu, s klasikom iz Dalekoga istoka i prvim nastupom Korejskog simfonijskog orkestra u Hrvatskoj na svečanom otvorenju jedinog koncertnog

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

Thomas Tallis Mass for 4 voices

Thomas Tallis Mass for 4 voices homas allis Mass for voices G-Lbl dd. M 1780-5 Edited for choir by effrey Quick homas allis: Mass in voices Edition by effrey Quick his is a practical edition meant to make this mass possible for mixed

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE Biblioteka TEORIJE ZAVJERE Nakladnik TELEdiskd.o.o. Naslov originala Tales from the Time Loop Copyright David Icke Copyright za Hrvatsku TELEdisk d.o.o. Urednik biblioteke Dorko Imenjak Prijevod Kristina

More information

Međunarodna kulturna suradnja

Međunarodna kulturna suradnja Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Međunarodna kulturna suradnja Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina: 2006 Programska djelatnost: Međunarodna kulturna suradnja Županija: [Sve županije]

More information

WALDEN HENRY DAVID THOREAU

WALDEN HENRY DAVID THOREAU WALDEN HENRY DAVID THOREAU SADRŽAJ Ralph Waldo Emerson Uvod... 1 WALDEN... 16 Ekonomija... 17 Gdje sam živio i za što sam živio... 64 Štivo... 75 Zvuci... 82 Samoća... 93 Posjetitelji... 99 Grahovište...

More information

Međunarodna kulturna suradnja

Međunarodna kulturna suradnja Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Međunarodna kulturna suradnja Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina: 2006 Programska djelatnost: Međunarodna kulturna suradnja Županija: [Sve županije]

More information

The MupPets MUPPETI su BLIŽI NEGO ŠTO MISLITE!

The MupPets MUPPETI su BLIŽI NEGO ŠTO MISLITE! The MupPets 2011 MUPPETI su BLIŽI NEGO ŠTO MISLITE! 22 sata U BLAGDANSKOM RAZDOBLJU, MOŽE LI VAS IŠTA VIŠE RAZVESELITI NEGO LICA STARIH PRIJATELJA? www.lisinski.hr 2 velika dvorana, subota, 19.30 sati

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

PSIHOPATOLOGIJA. Autor: Dr Radojka Praštalo. Psihopatologija

PSIHOPATOLOGIJA. Autor: Dr Radojka Praštalo. Psihopatologija 4 PSIHOPATOLOGIJA Autor: Dr Radojka Praštalo Psihopatologija 4.1. Psihopate U svijetu je 2008. nastupila velika kriza koja se svakim danom samo produbljuje i ne vidi joj se kraj. Kažu-ekonomska! Međutim,

More information

Schedule ZAGREB AIRPORT => ZAGREB (TERMINAL MAIN BUS STATION) 7:00 8:00 8:30 9:00 9:30 10:30 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00

Schedule ZAGREB AIRPORT => ZAGREB (TERMINAL MAIN BUS STATION) 7:00 8:00 8:30 9:00 9:30 10:30 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 USEFUL INFORMATION TRANSPORTATION/GETTING AROUND ZAGREB AIRPORT AIRPORT BUS SHUTTLE Once you reach Zagreb Airport, you will find the airport bus shuttle (Pleso prijevoz) station in direction Zagreb Bus

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC Konzumacija TV-a u prosincu godine

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC Konzumacija TV-a u prosincu godine GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC 2016. Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje gledanosti televizije, mjesečno će donositi analize

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

Dan dvorane. Bolero. španjolska noć. prosinac 2014.

Dan dvorane. Bolero. španjolska noć. prosinac 2014. 29. 12.2014. Dan dvorane Bolero španjolska noć 12 prosinac 2014. Glazba stanuje u Lisinskom Izlazimo iz godine stare na pragu smo nove zato vas Lisinski zove! Tako bi naš poziv na glazbene svečanosti posljednjega

More information

www.balkandownload.org AUTOROVA ZABILJEŠKA Čitav sam niz godina bio veliki ljubitelj trilera. I dok je knjigama koje nisu fikcija cilj prosvijetliti, zabavaje svrha većine trilera. Postoje, međutim, romani

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS

CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS CANTUS ORIENT EXPRESTO U HGZ u / hrvatska glazbena historiografija u 19. stoljeću / RAZGOVOR S ALFIJEM KABILJOM / PORIN / 75 GODINA ERE S ONOGA SVIJETA / DIGITALNO DOBA / KALEIDOFON IZ KLASE SANDE MAJUREC / svjetski

More information

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1.

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1. Sequence hymn for Ascension ( y Nottker Balulus) Graduale Patavienese 1511 1. Sum Summi triumphum Let us recount ith praise the triumph of the highest King, Henricus Isaac Choralis Constantinus 1555 3

More information

Glazba i mediji s posebnim osvrtom na film

Glazba i mediji s posebnim osvrtom na film 2(2)#2 2013 UDK 78:316.744 719.43 Izvorni članak Original scientific paper Primljeno: 5.2.2013. Fulvio Šuran Sveučilište Juraj Dobrila, Pula fsuran@unipu.hr Glazba i mediji s posebnim osvrtom na film Sažetak

More information

SEZONA 2017/18 SUPERLIGA I 1. LIGA SENIORI SUPERLIGA I 1. LIGA SENIORKE OSTALA DOMAĆA NATJECANJA EUROPSKA KUP NATJECANJA REPREZENTACIJA HRVATSKE

SEZONA 2017/18 SUPERLIGA I 1. LIGA SENIORI SUPERLIGA I 1. LIGA SENIORKE OSTALA DOMAĆA NATJECANJA EUROPSKA KUP NATJECANJA REPREZENTACIJA HRVATSKE R U J A N 2 0 1 7 2017 European Championship Women I. KOLO MEVZA - MUŠKI L I S T O P A D 2 0 1 7 I. kolo 31. U - 17 - I KOLO I. KOLO MEVZA - ŽENE II. KOLO MEVZA - ŽENE I MUŠKI S U P E R I - KOLO II - KOLO

More information

travanj travanj 2015.

travanj travanj 2015. 04 travanj 2015. travanj 2015. Glazba stanuje u Lisinskom I ove godine i ovoga travnja, za sve one koji vole izazove, za neustrašive u glazbi i umjetnosti počinje još jedan međunarodni festival suvremene

More information

Dora Ruždjak Podolski, intendantica

Dora Ruždjak Podolski, intendantica Želimo posebno zahvaliti: We wish to extend special thanks to: MINISTARSTVU KULTURE RH MINISTRY OF CULTURE OF THE REPUBLIC OF CROATIA GRADU DUBROVNIKU THE CITY OF DUBROVNIK DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

More information

Naslov originala: Prevod: Distribucija:

Naslov originala: Prevod: Distribucija: Košer seks Naslov originala: Kosher Sex: A Recipe for Passion and Intimacy by Shmuley Boteach Prevod: Brane Popović Izdavač: Sinaj u saradnji sa bibliotekom Ner Micva Distribucija: 064/919-1478 (Srbija)

More information

U potrazi za novim dimenzijama Searching for new dimensions

U potrazi za novim dimenzijama Searching for new dimensions 27. 3. 10. 4. 2018. U potrazi za novim dimenzijama Searching for new dimensions U potrazi za novim dimenzijama Searching for new dimensions Tomislav Marić (fotografije) Jadranka Hlupić Dujmušić (objekti

More information

Results and statistics

Results and statistics Results and statistics TABLE OF CONTENTS FOREWORD AND ACKNOWLEDGEMENTS I. EXHIBITORS II. VISITORS III. ONLINE FAIR IV. MEDIA COVERAGE APPENDIX I: LIST OF EXHIBITORS APPENDIX II: ORGANIZER AND PARTNERS

More information

Istina o Bogu. Izneseno od strane. Isusa (AJ Miller) zdano od strane. Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje

Istina o Bogu. Izneseno od strane. Isusa (AJ Miller) zdano od strane. Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje Istina o Bogu Izneseno od strane Isusa (AJ Miller) zdano od strane Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje http://www.divinetruth.com/ Smashwords Edition, License Notes Thank you for downloading

More information

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE Specification Details: DLA Land and Maritime - VQ Date: 2/4/2015 Specification: MIL-DTL-28803 Title: Display, Optoelectronic, Readouts, Backlighted Segmented Federal Supply Class (FSC): 5980 Conventional:

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

U dvanaestom broju možete pročitati: GLAZBEN)C) ROĐEN) U STUDENOM Francois Couperin Bruno Bjelinski Miley Cyrus IN MEMORIAM Freddie Mercury Felix Mend

U dvanaestom broju možete pročitati: GLAZBEN)C) ROĐEN) U STUDENOM Francois Couperin Bruno Bjelinski Miley Cyrus IN MEMORIAM Freddie Mercury Felix Mend Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška U dvanaestom broju možete pročitati: GLAZBEN)C) ROĐEN) U STUDENOM Francois Couperin Bruno Bjelinski Miley Cyrus IN MEMORIAM Freddie Mercury Felix Mendelssohn

More information

ALEKS - TRAVEL Rakovac - Bujanovac

ALEKS - TRAVEL Rakovac - Bujanovac Vitina - Parte - Smederevo stanice/stajali ta 5.30 0 Vitina A.S. 5.40 6 Klokot 5.50 3 Parte 6.00 0 Gnjilane A.S. 7.30 74 Vranje A.S..30 374 Smederevo A.S. Odravanje saobradaja na ovoj liniji vrtioe se

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

Svijet progonjen demonima

Svijet progonjen demonima Svijet progonjen demonima znanost kao svijeća u tami Želim ti svijet oslobođen demona, ispunjen svjetlom. Nadasmo se svjetlosti, a ono tama Izaija 59:9 Bolje je zapaliti svijeću nego proklinjati mrak.

More information

Press clipping: World Tobacco Growers Day Macedonia

Press clipping: World Tobacco Growers Day Macedonia Press clipping: World Tobacco Growers Day Macedonia Tobacco growers send petition to the Government: Protect us from the WHO www.duma.mk, 29 October 2012 The Macedonian delegation, from the Ministry of

More information

Alma Nemes. Transcribed from several period publications. - ma Ne - mes. w œ w. Ne - mes. w w w w. - mes, quae di - ce - re Cy - pris

Alma Nemes. Transcribed from several period publications. - ma Ne - mes. w œ w. Ne - mes. w w w w. - mes, quae di - ce - re Cy - pris SOPRANO ALTO TENOR BASS 4 2 4 2 4 2 4 2 - - ma Ne - s - ma Ne - s so - la ma Nes Transcribed from sever period publications # - - ma Ne - - s # Orlando di Lasso (c. 1532-1594) # - ma Ne - s so - la œ #

More information

P R O G R A M P R O G R A M M E

P R O G R A M P R O G R A M M E PROGRAM PROGRAMME Želimo posebno zahvaliti: We wish to extend special thanks to: MINISTARSTVU KULTURE RH MINISTRY OF CULTURE OF THE REPUBLIC OF CROATIA GRADU DUBROVNIKU THE CITY OF DUBROVNIK DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Sretan Božić i nova godina! Treba napraviti puno lošega kako bi se došlo do nečega što vrijedi

Sretan Božić i nova godina! Treba napraviti puno lošega kako bi se došlo do nečega što vrijedi ČASOPIS HRVATSKOGA DRUŠTVA SKLADATELJA BROJ 206/207 ISSN 1330 4747 PROSINAC 2017. CIJENA 22 kn 00717 9 771330 474007 Sretan Božić i nova 2018. godina! Mirela Priselac Remi intervju Treba napraviti puno

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

FRANCESCA BROWN ANĐELI KOJI MI ŠAPĆU

FRANCESCA BROWN ANĐELI KOJI MI ŠAPĆU FRANCESCA BROWN ANĐELI KOJI MI ŠAPĆU Svim bićima svjetlosti koja kreću na ovaj put. Neka vaši anđeli uvijek budu uz vas Predgovor U JESEN 2001. RADIO SAM u Dublinu kao novinar i vrlo sam se veselio dvomjesečnom

More information

Trio Elogio u atriju Kneževa dvora praizveo novo djelo Krešimira Seletkovića tekst na str. 8

Trio Elogio u atriju Kneževa dvora praizveo novo djelo Krešimira Seletkovića tekst na str. 8 ISSN 1330 4747 Godišnja skupština Europskog saveza skladatelja (ECSA) održana u Zagrebu Intervjui: Mladen Tarbuk, Srećko Bradić, Katarina Krpan i Neno Belan Ususret 60. Zagrebačkom festivalu: Ante Pecotić

More information

CRNA GORA / MONTENEGRO ZAVOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, god.

CRNA GORA / MONTENEGRO ZAVOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, god. CRNA GORA / MONTENEGRO ZAOD ZA STATISTIKU / STATISTICAL OFFICE S A O P Š T E NJ E / STATEMENT Broj / No 76 Podgorica, 23.6.211.god. Prilikom korišćenja ovih podataka navestii zvor Name the source when

More information