Balcanii de Vest și Turcia

Size: px
Start display at page:

Download "Balcanii de Vest și Turcia"

Transcription

1 Strategia bazată pe rezultate privind cooperarea în Стратегија domeniul шведске reformelor реформске a Suediei сарадње cu са земљама Europa de Est Balcanii de Vest și Turcia источне Европе, западног Балкана и Турском ș за период MINISTRY FOR FOREIGN AFFAIRS, SWEDEN UTRIKESDEPARTEMENTET MFA

2 Додатак 1 Стратегија шведске реформске сарадње са земљама источне Европе, западног Балкана и Турском за период Очекивани резултати Овом стратегијом очекиваних резултата утврђен је начин употребе средстава додијељених према буџетској ставци Реформска сарадња са земљама источне Европе, западног Балкана и Турском у упутствима о буџетској расподјели Сиде (Шведске агенције за развојну помоћ) и Шведског института, као и средстава додијељених према буџетској ставци за Секцију за турско-шведску сарадњу при Генералном конзулату у Истанбулу у упутствима Министарства спољних послова за релевантне финансијске године. За стратегију је планиран укупан износ од око 8 милијарди круна који ће бити реализован током периода спровођења стратегије. У оквиру тога, за Сиду ће бити издвојено укупно око 7,6 милијарди круна, за Шведски институт око 191 милиона круна, те за Генерални конзулат у Истанбулу око 49 милиона круна. Стратегија се састоји из три дијела и обухвата земље у источној Европи, на западном Балкану, као и Турску. Она важи током периода године што се подудара са периодом примјене инструмента Европске политике сусједства и предприступне помоћи. Сарадња са источном Европом обухвата земље које су чланице Источног партнерства (Јерменију, Азербејџан, Грузију, Молдавију, Украјину и Бјелорусију). Током периода спровођења стратегије, подршка источној Европи износиће око 4,2 милијарде круна, од чега је планирано да Сида располаже са отприлике 4,1 милијардом, а Шведски институт са око 80 милиона круна. За реализацију сарадње са земљама западног Балкана (Албанијом, Босном и Херцеговином, Косовом, Македонијом, Црном Гором и Србијом) планиран је укупан износ од око 3,6 милијарди круна, од чега је предвиђено да Сида располаже са око 3,5 милијарде круна, а Шведски институт са око 60 милиона круна. За реализацију сарадње са Турском планиран је укупан износ од око 610 милиона круна, од чега је предвиђено да Сида располаже са отприлике 510 милиона круна, Шведски институт са око 50 милиона круна, а Генерални конзулат у Истанбулу са 49 милиона круна. Циљ стратегије је да земљама Источног партнерства, западног Балкана и Турској помогне у приближавању Европској унији.

3 2(13) Очекује се да активности у источној Европи допринесу остваривању сљедећих резултата: Табела 1 Очекивани резултати у земљама источне Европе 1) Боља економска интеграција са ЕУ и тржишно-економски развој - Партнерске земље у већем обиму испуњавају услове ЕУ за закључивање и примјену споразума о стабилизацији и придруживању, укључујући и детаљне и свеобухватне уговоре о слободној трговини (DCFTA) - Конкурентна мала и средња предузећа доминирају у привреди. 2) Јача демократија, веће поштовање људских права и развијенија правна држава Са тежиштем на бољој јавној управи и правосуђу - Ефикаснија јавна управа са административним капацитетом за спровођење реформи у циљу приближавања ЕУ. - Јавне услуге су квалитетније и заснивају се на принципима једнаких права и борби против дискриминације, уз смањену корупцију. - Ефикасније правосуђе које пружа јаче гаранције у погледу права на правично суђење и подразумијева развијен кривични систем, у складу са европским стандардима. - Мање родног насиља, злочина из мржње и трговине људима. Са тежиштем на већем поштовању људских права и бољим могућностима за остваривање демократског утицаја - Више плурализма у цивилном друштву, укључујући политичке партије које уживају већу подршку грађана. - Бољи услови за демократску политичку одговорност и учешће у политичким процесима, укључујући и промоцију слободних избора. - Слободнији и независнији медији. - Партнерске земље у већој мјери испуњавају међународне и националне обавезе у области људских права, родне равноправности (укључујући ЕУ стратегију за родну равноправност) и борбе против дискриминације. - Жене и мушкарци су у већој мјери једнаки по питању могућности утицаја на обликовање друштва и властитог живота. - Ојачано повјерење међу странама у дуготрајним сукобима. 3) Квалитетнија животна средина, ограничен утицај на климу и већа отпорност у погледу утицаја на околиш и климатске промјене - Партнерске земље у већој мјери поштују ЕУ регулативу и међународне споразуме у области заштите животне средине, климе и енергетике. - Већа еколошка одговорност грађана, привреде и цивилног друштва. - Одрживије јавне услуге у областима као што су водовод и канализација, управљање отпадом, енергетска ефикасност и обновљиве енергије.

4 3(13) Очекује се да активности у земљама западног Балкана допринесу постизању сљедећих резултата: Табела 2 Очекивани резултати у земљама западног Балкана 1) Боља економска интеграција са ЕУ и тржишно-економски развој - Ојачан капацитет институција за наставак економске интеграције са ЕУ. - Конкурентна мала и средња предузећа доминирају у привреди. 2) Јача демократија, веће поштовање људских права и развијенија правна држава Са тежиштем на бољој јавној управи и правосуђу - Ефикаснија јавна управа са административним капацитетом за спровођење реформи у циљу приближавања ЕУ. - Јавне услуге су квалитетније и заснивају се на принципима једнаких права и борби против дискриминације, уз смањену корупцију. - Ефикасније правосуђе које пружа јаче гаранције у погледу права на правично суђење у складу са европским стандардима. - Мање родног насиља, злочина из мржње и трговине људима. - Јача демократија и ефикасност у полицијским снагама. Са тежиштем на већем поштовању људских права и бољим могућностима за остваривање демократског утицаја - Више плурализма у цивилном друштву, укључујући политичке партије које уживају већу подршку грађана. - Бољи услови за демократску политичку одговорност и учешће у политичким процесима, укључујући и промоцију слободних избора. - Слободнији и независнији медији. - Партнерске земље у већој мјери испуњавају међународне и националне обавезе у области људских права, родне равноправности (укључујући ЕУ стратегију за родну равноправност) и борбе против дискриминације. - Жене и мушкарци су у већој мјери равноправни по питању могућности утицаја на обликовање друштва и властитог живота. - Помирење и веће повјерење међу странама и земљама. 3) Квалитетнија животна средина, ограничен утицај на климу и већа отпорност у погледу утицаја на околиш и климатске промјене - Партнерске земље у већој мјери поштују ЕУ регулативу и међународне споразуме у области заштите животне средине, климе и енергетике. - Већа еколошка одговорност грађана, привреде и цивилног друштва. - Одрживије јавне услуге у областима као што су водовод и канализација, управљање отпадом, енергетска ефикасност и обновљиве енергије.

5 4(13) Очекује се да активности у Турској допринесу постизању сљедећих резултата: Табела 3 Очекивани резултати у Турској 1) Јача демократија, веће поштовање људских права и развијенија правна држава Са тежиштем на бољој јавној управи и правосуђу - Јавна управа са административним капацитетом за спровођење реформи у циљу приближавања ЕУ, са посебним нагласком на основним правима. - Ефикасније правосуђе пружа јаче гаранције у погледу права на правично суђење у складу са европским стандардима. - Мање родног насиља. Са тежиштем на већем поштовању људских права и бољим могућностима за остваривање демократског утицаја - Више плурализма у цивилном друштву уз већу подршку становништва и промоција демократске политичке одговорности. - Турска у већој мјери испуњава међународне и националне обавезе у области људских права, родне равноправности (укључујући ЕУ стратегију за родну равноправност) и борбе против дискриминације. - Жене и мушкарци су у већој мјери равноправни по питању могућности утицаја на обликовање друштва и властитог живота. 2. Контекст Шведска је један од највећих заговорника даљег проширења ЕУ. Приближавање Европској унији је централно питање за земље које теже демократији, правној сигурности и отворености, као и одрживом економском развоју. Јачање услова за политичку одговорност и учешће је од посебног значаја за земље у којима је демократски развој слаб или гдје постоји опасност погоршања. Поред тога, ЕУ поставља високе захтјеве у погледу прилагођавања у области заштите животне средине. У више ових земаља је постигнут напредак у спровођењу реформи, али и даље постоје изазови. Политичка нестабилност, непромишљене економске и политичке одлуке, као и тешки социјални и економски услови негативно су се одразили на темпо провођења неопходних реформи. Иницијативе морају да се прилагоде и планирају на различите начине у зависности од услова који владају у тим земљама и јачине амбиције за приближавање ЕУ. Источно партнерство је политички оквир за односе ЕУ и шест партнерских земаља у источној Европи. Ово партнерство покренуто је године, при чему је Шведска била једна од земаља иницијатора, са идејом да се Европска унија више усмјери на приближавање ових земаља унији. Споразум о стабилизацији и придруживању, укључујући и детаљне и свеобухватне уговоре о слободној трговини (DCFTA) треба послужити за остваривање дубље сарадње са институцијама ЕУ, прилагођавање правном оквиру ЕУ acquis communautaire и бољи приступ унутрашњем тржишту ЕУ, као и за ширу размјену знања, идеја и искустава. Партнерство обухвата и реформе које требају да се спроведу у споменутим земљама да би се остварила жеља грађана да без виза путују у земље ЕУ.

6 5(13) Процес приближавања земаља западног Балкана Европској унији спроводи се у оквиру Процеса стабилизације и придруживања (SAP) који представља заједничку политику ЕУ према земљама западног Балкана. Циљ овог процеса је стварање предуслова за чланство земаља западног Балкана у ЕУ. За то је, између осталог, неопходно да оне испуне Копенхагенске критеријуме 1 што подразумијева обимне реформе у партнерским земљама. Полазна тачка за приближавања Турске ЕУ и њеним вриједностима такође је прилагођавање Копенхагенским критеријумима и спровођење Споразума о придруживању ЕУ. Сарадња на спровођењу реформи постепено ће да се смањује како се поједине земље буду демократски и економски приближавале ЕУ. Стратегија за реформску сарадњу са земљама Источне Европе, Западног Балкана и Турском због тога има перспективу и изван оквира развојне помоћи. 3. Активности Подршкa треба да се спроводи заједно са или у виду допуне ЕУ иницијативама у оквиру Европске политике сусједства (ENI) и предприступне помоћи (IPA II). Тиме се јача могућност Шведске да утиче на усмјеравање и спровођење подршке ЕУ. Сида треба да искористи могућности провођења пројеката средствима додијељеним од ЕУ. У спровођењу иницијатива могу да се користе стратешка привремена распоређивања запосленика. Треба покушати да се успостави сарадња са другим ЕУ чланицама, као и међународним финансијским институцијама (IFI). Шведска треба да ради на успостављању заједничких иницијатива у којима учествује више донатора. Сида треба да ради на проналажењу иновативних метода развојне помоћи и механизама финансирања. Важно је да позитивни учинак чвршћих веза са Европском унијом и Источног партнерства постаssне видљив. У Источној Европи Сида може да допринесе спровођењу билатералних акционих планова у оквиру Европске политике сусједства за приближавање Европској унији који се потписују између ЕУ и дате земље, као и помоћи овим земљама у интеграцији и усвајању основних вриједности ЕУ. Сида такође треба да ради на томе да регионалне иницијативе допуњују и доприносе развоју мултилатералне сарадње у Источном партнерству. По оцјени Европског савјета, оквир за политику проширења Европске уније је значајна полазна тачка за приближавање земаља западног Балкана и Турске Европској унији. Такође треба да се узму у обзир извјештаји о напретку које Европска комисија припрема у оквиру годишњег пакета проширења, као и стратегије земаља које се доносе у оквиру подршке ЕУ. За постизање резултата у оквиру стратегије за источну Европу, западни Балкан и Турску, шведска помоћ треба да буде усмјерена на оне области у којима Шведска има упоредне предности у односу на европску помоћ, као и 1 Копенхагенски критеријуми подразумијевају да земља која улази у ЕУ мора бити стабилна демократија која поштује људска права и пружа заштиту мањинама, има функционалну тржишну економију и јавну управу способну за спровођење правног оквира ЕУ.

7 6(13) додатну вриједност у смислу искуства, техничког знања, кредибилитета и флексибилности. За очекивати је да ће шведска помоћ у областима које се односе на кључне шведске вриједности, као што су људска права, родна равноправност, демократија, питања LGBT популације и борба против дискриминације, ојачати европску развојну помоћ. Борба против корупције треба да путем интегрисаних мјера обухвати све области резултата у свим партнерским земљама. С обзиром на обим проблема и негативни утицај на могућности постизања циљева стратегије, требало би да се узму у обзир и циљане мјере. Родна равноправност треба да буде стално присутна тема коју треба промовисати циљаним и интегрисаним мјерама, као и дијалогом. Помоћ треба да се прилагоди условима и проблемима сваке земље засебно у процесу приближавања Европској унији. То за ове земље може да значи да ће активности бити усмјерене на оне резултате који су у оквиру три дате области релевантни за сваку земљу појединачно. При планирању и спровођењу иницијатива, треба да се узме у обзир ситуација у земљама са демократским дефицитом. Иницијативе у Бјелорусији су и даље приоритет. Велики значај треба да се да идентификацији, процјени и управљању ризицима. У случају недостатка политичке воље за спровођење реформи, може да буде неопходно да се изврши дисперзија ризика избором области, иницијатива или партнера за сарадњу. Шведска развојна помоћ у цијелости треба бити осмишљена из перспективе која узима у обзир постојеће сукобе. Треба да се тражи приступ који је више регионалан. Избор између билатералних и регионалних иницијатива треба да се заснива на процјени које иницијативе имају најбоље изгледе да постигну резултат, економичне су и доприносе потпуном усвајању у партнерској земљи. Активностима као што су размјене, сарадња и дијалог, Шведски институт треба да допринесе постизању резултата прије свега у области Јача демократија, веће поштовање људских права и развијенија правна држава. Шведски институт, с обзиром на властиту додатну вриједност, такође може да допринесе резултатима у оквиру осталих области у земљама источне Европе и западног Балкана. Активности Генералног конзулата у Истанбулу требају да буду допуна иницијативи Сиде у Турској и на тај начин допринесу постизању резултата стратегије у утврђеним областима. Генерални конзулат у Истанбулу, између осталог, треба да подстиче ширу друштвену дебату и комуникацију у оквиру области очекиваних резултата, између актера из цивилног друштва, медија, културе, вишег образовања, јавне управе и привреде. Почетна индикативна расподјела средстава по земљама у првој години спровођења стратегије треба да буде заснована на раније донесеним билатералним стратегијама сарадње 2. Расподјела средстава у оквиру и 2 Расподјела за Сиду у години: Албанија 90 милиона SEK годишње (UD2008/33439/EC), Босна и Херцеговина 170 милиона SEK годишње (UF2010/27582/ EC), Грузија 120 милиона SEK годишње (UF 2010/2122/ EC), Косово 80 милиона SEK годишње (UF 2009/45168/ EC), Молдавија 120 милиона SEK годишње (UF 2010/59609/ EC), Србија 130 милиона SEK годишње (UF 2009/18792/ EC), Турска Сида 79 милиона

8 7(13) између три дијела стратегије треба да се поново размотри током периода спровођења стратегије, полазећи од анализе земаља у погледу политичког и економског развоја, обавеза, проведених реформи и остварених резултата. Анализа треба да се спроводи користећи континуирано извјештавање Европске уније о напретку партнерских земаља у процесу приближавања Европској унији, као и процјене које спроводе шведске мисије у иностранству. 3.1 Сарадња са земљама Источне Европе Сарадња са земљама источне Европе обухвата шест земаља које су чланице Источног партнерства Европске уније. У Грузији, Молдавији, Украјини и Бјелорусији требало би да буде могуће спровођење билатералне и регионалне иницијативе. У Јерменији и Азербејџану би требало да буде простора за регионалне иницијативе. Очекује се да активности у источној Европи допринесу резултатима у три области. 1) Боља економска интеграција са ЕУ и тржишно-економски развој Очекује се да за одређене партнерске земље у источној Европи споразум о стабилизацији и придруживању, укључујући и детаљне и свеобухватне уговоре о слободној трговини (DCFTA), ступи на снагу током периода спровођења стратегије. Истовремено, очекује се да код осталих партнерских земаља буду проведене реформе у истом смјеру. Споразум о стабилизацији и придруживању и детаљни и свеобухватни уговор о слободној трговини за циљ имају бољу економску интеграцију са ЕУ у више области, као што су привреда, пољопривреда и енергетика. У циљу испуњавања и примјене стандарда ЕУ, потребно је да се ојачају капацитети надлежних институција у областима трговине. Неопходно је да конкурентност привреде порасте, посебно у погледу малих и средњих предузећа (МСП), како би партнерске земље могле да искористе могућности које пружају споразум о придруживању и детаљни и свеобухватни уговор о слободној трговини. Иницијативе за подстицај пословања и предузетништва су значајан дио напора у стварању повољне привредне климе, јачању конкурентности и продуктивности, као и смањењу незапослености, посебно у сеоским подручјима и међу младима. Пројекти са сличним циљевима треба да се спроводе и у земљама које нису у процесу потписивања споразума о стабилизацији и придруживању и детаљног и свеобухватног уговора о слободној трговини, у складу са њиховима обавезама према ЕУ. SEK годишње, ГК Истанбул 7 милиона SEK годишње (UF 2010/2097/ EC), Украјина 220 милиона SEK годишње (UF 2008/11210/ EC) и Бјелорусија 115 милиона SEK годишње (УФ2010/20658/ EC).

9 8(13) 2) Јача демократија, веће поштовање људских права и развијенија правна држава Са тежиштем на бољој јавној управи и правосуђу Постоји потреба за јачањем капацитета управе у партнерским земљама како би се омогућило провођење мјера у оквиру приближавања ових земаља Европској унији. Без обзира на спровођење општих избора, често не постоји могућност стварног утицаја грађана. Даје се приоритет централизацији и краткорочним приватним економским и политичким интересима у односу на реформе које би могле довести до дугорочних побољшања за грађане и привреду уопштено, посебно сеоско становништво. Зато би требало да се подрже иницијативе које јачају самостално управљање на локалном нивоу и приближавају процес доношења одлука и њихово провођење становништву. Неефикасност правосуђа и недостатак транспарентности нарушавају изгледе грађана да имају праведна суђења. У више земаља недостају алтернативе затворским казнама, што за посљедицу има велики број грађана лишених слободе. Родно насиље, злочини из мржње и трговина људима широко су распрострањени проблеми који се морају рјешавати. Шведска, између осталог, може да да допринос напорима на јачању правосудног система у погледу спровођења истрага, подизања оптужница и извршења пресуда за ова кривична дјела. Са тежиштем на већем поштовању људских права и већој могућности за остваривање демократског утицаја Улога цивилног друштва као носиоца промјена у земљама источне Европе је да служи као катализатор демократског развоја. Шведска помоћ треба би да укључује иницијативе за повећање капацитета и одрживости цивилног друштва, укључујући политичке партије, независне медије и друге носиоце промјена који раде на јачању демократских вриједности и људских права. Шведска може да допринесе већој безбиједности и заштити ових актера. Посебно треба да се узму у обзир искуства дугорочне сарадње између Шведске и организација цивилног друштва у Бјелорусији и да се и дање даје приорит групама чија права угрожава репресивно законодавство и које су изложене другим врстама злостављања. Подршка угроженим организацијама цивилног друштва, с обзиром на тренутну ситуацију у земљама регије, може да се пружа и изван уобичајених форми стратегије. Слободан и отворен приступ интернету значајан је за могућности цивилног друштва да се организује и спроводи заговарање, као и за могућност приступа информацијама и знању. Важан задатак за шведску помоћ је допринос транспарентним и демократским институцијама и процесима у јавној управи на националном, регионалном и локалном нивоу. Ово је важно како би се побољшали предуслови за демократску политичку одговорност.

10 9(13) У појединим земљама не постоји бесплатно и независно високо образовање. Иницијативе у овим земљама требале би да допринесу јачању и доступности бесплатног и независног високог образовања заснованог на демократским вриједностима, што може да подразумијева иницијативе изван граница земље. Дискриминација угрожених и маргинализованих група је општеприсутан проблем. Активности се могу посебно усмјерити на јачање права угрожене дјеце. Такође је значајно да се ојачају права те повећа признавање, као и поштовање група лица као што су LGBT популација, етничке и вјерске мањине. Значајне су иницијативе за подизање свијести о дискриминацији и борбу против дискриминације и нетолеранције. Важан задатак за шведску помоћ је да допринесе томе да питања родне равноправности добију већи политички приоритет, као и да иницијативе оснажују жене и дјевојке и њихове могућности да користе своја права. Иницијативе би требале да допринесу промјени стереотипних родних ставова и неравноправних улога полова. Како би се постигла већа родна равноправност у друштву потребно је да се укључе мушкарци и младићи. У регији постоји одређени број сукоба, како међу земљама тако и у областима које се одвајају, што представља препреку економском и демократском развоју регије и истовремено доприноси слабијој заштити људских права. Због тога су значајне иницијативе за јачање повјерења међу странама у дуготрајним сукобима којима се стварају предуслови за одржива рјешења ових сукоба и смањују се могућности за појаву нових. Могуће је такође пружање подршке већем учешћу младих у политичким процесима. 3) Квалитетнија животна средина, ограничен утицај на климу и већа отпорност у погледу утицаја на околиш и климатске промјене Више земаља је посљедњих година своје законодавство и законске одредбе прилагодило условима ЕУ и међународним споразумима о животној средини, клими и енергетици. Шведска помоћ треба да унаприједи спровођење прописа у овим земљама путем подршке јачању капацитета. За постизање одрживије економије у смислу заштите околиша и климатских промјена потребне су промјена ставова и јака политичка воља. Активности могу да допринесу иновативним и економичним иницијативама за интеграцију питања заштите животне средине у цјелокупну политику. Ово се може допунити иницијативама за побољшање еколошке и друштвене одговорности привредних субјеката. Кориштење енергетских и природних ресурса генерално је веома неефикасно, а управљање штетним гасовима и отпадом често не задовољава стандарде. Иницијативе за одрживе јавне услуге треба да се допуне иницијативама за промоцију одрживог управљања природним ресурсима на економском, друштвеном и еколошком нивоу. Иницијативе могу да укључе и диверзификацију извора енергије.

11 10(13) 3.2. Сарадња са земљама западног Балкана Сарадња са земљама западног Балкана обухвата Албанију, Босну и Херцеговину, Косово, Македонију, Црну Гору и Србију. У Албанији, Босни и Херцеговини, на Косову и Србији треба да се омогући спровођење билатералних као и регионалних иницијатива. У Македонији и Црној Гори би требало да буде простора за регионалне иницијативе. Ове иницијативе требају да допринесу стварању предуслова за улазак земаља западног Балкана у Европску унију. С обзиром на развој догађаја у регији, ЕУ ставља посебно тежиште на реформе које се односе на функционисање правне државе и економски развој. Очекује се да активности на западном Балкану допринесу резултатима у три области. 1) Боља економска интеграција са ЕУ и тржишно-економски развој За наставак економске интеграције партнерских земаља са Европском унијом и њеним унутрашњим тржиштем потребно је да се ојачају административни капацитети, између осталог, како би се омогућило спровођење споразума о слободној трговини. Иницијативе за олакшавање пословања и предузетништва представљају значајан дио напора на унапређењу конкурентности, продуктивности, те порасту запослености. 2) Јача демократија, веће поштовање људских права и развијенија правна држава Са тежиштем на бољој јавној управи и правосуђу Потребно је да се ојача капацитет јавне управе како би могле да се спроведу реформе неопходне за приближавање ових земаља чланству у Европској унији. Стога би требало да се подрже иницијативе које јачају локалну самоуправу и доприносе приближавању доношења одлука и њиховог спровођења грађанима. Недовољан капацитет и незадовољавајућа независност правосуђа представљају препреку за приступ грађана правди. У оквиру напора за јачање правосуђа, тежиште иницијатива би такође требало да буде на судском процесуирању ратних злочина. Родно насиље, злочини из мржње као и организовани криминал, укључујући трговину људима, широко су распрострањени проблеми који морају да се рјешавају. Шведска, између осталог, може да допринесе напорима на јачању правосудног система у области спровођења истрага, подизања оптужница и извршење пресуда за ова кривична дјела. Поред тога, улога полиције треба да се јасније дефинише, а њен рад у борби против криминала побољша. Треба да се ојачају и везе полиције са европским структурама за сарадњу у борби против криминала у Европи. Са тежиштем на већем поштовању људских права и бољој могућности за остваривање демократског утицаја

12 11(13) Улога цивилног друштва као носиоца промјена у земљама западног Балкана је да буде катализатор демократског развоја. Шведска помоћ треба да укључује иницијативе за јачање капацитета и одрживости цивилног друштва, независних медија и других актера промјена који раде на јачању демократских вриједности и људских права. Слободан и отворен приступ интернету значајан је за могућност цивилног друштва да се организује и спроводи јавно заговарање, као и за могућност приступа информацијама и знању. Важан задатак за шведску помоћ је подршка транспарентним и демократским институцијама и процесима у јавној управи на националном, регионалном и локалном нивоу. Помоћ треба да допринесе заштити људских права у складу са обавезама које земље имају према Савјету Европе. Ово је значајно за побољшање предуслови за демократску политичку одговорност. Постоји хитна потреба за иницијативама за јачање права Рома. Такође је важно да се ојачају права и повећа признање, као и поштовање угрожене дјеце, LGBT лица, као и етничких и вјерских мањина. У борби против дискриминације и нетолеранције такође су значајне иницијативе за подизање свијести о дискриминацији. Још један важан задатак шведске подршке је да помогне у обезбјеђењу већег политичког приоритета за питања родне равноправности, као и у томе да иницијативе доприносе оснаживању жена и дјевојака и њихове могућности да користе своја права. Иницијативе треба да допринесу промјени стереотипних родних ставова и неједнаких родних улога. Треба да буду укључени мушкарци и младићи како би се постигла већа родна равноправност у друштву. У неким подручјима ове регије владају околности карактеристичне за сукобе. То може да се одрази како на демократски и економски развој ових земаља, тако и на њихове међусобне односе и односе са Европском унијом. Иницијативе зато треба да се усмјере на изградњу повјерења међу странама у различитим земљама и допринос помирењу с циљем да се спријечи настајање нових сукоба. 3) Квалитетнија животна средина, ограничен утицај на климу и већа отпорност у погледу утицаја на околиш и климатске промјене Пружањем подршке развоју капацитета Шведска треба да допринесе бољем испуњавању услова које постављају Европска унија и међународни споразуми о животној средини, клими и енергетици. За постизање одрживије економије у смислу заштите околиша и климатских промјена потребни су промјена ставова и јака политичка воља. Активности могу да допринесу иновативним и економичним иницијативама за интеграцију питања заштите животне средине у цјелокупну политику. То може да се допуни иницијативама за побољшање еколошке и друштвене одговорности привредних субјеката.

13 12(13) Кориштење енергетских и природних ресурса генерално је веома неефикасно, а управљање штетним гасовима и отпадом често не задовољава стандарде. Иницијативе за одрживе јавне услуге треба да се допуне иницијативама за промоцију одрживог управљања природним ресурсима на економском, друштвеном и еколошком нивоу. Иницијативе могу да укључују и диверзификацију извора енергије. 3.3 Сарадња са Турском Иницијативе треба да допринесу бржем пријему Турске у Европску унију. Очекује се да активности у Турској допринесу резултатима у сљедећим областима. 1) Јача демократија, веће поштовање људских права и развијенија правна држава Са тежиштем на бољој јавној управи и правосуђу Турска има функционалну јавну управу, али би требала да се развија према мање централизиованом управљању и већој независности. Шведска може да допринесе успостављању ефикасније администрације која је у већој мјери прилагођена потребама грађана. Тиме би се ојачала демократија у Турској као и њена способност за испуњавање обавеза везаних за чланство. Недовољан капацитет и независност правосуђа представљају препреку за приступ грађана правди. Од кључног је значаја да шведско-турска сарадња допринесе убрзању реформи турског правосуђа. Помоћ посебно треба да допринесе јачању капацитета правосуђа за борбу против родног насиља и за заштиту људских права у складу са обавезама које је Турска преузела од Савјета Европе. Шведска може да допринесе напорима на јачању правосудног система у погледу спровођења истрага, подизања оптужница и извршења пресуда за ова кривична дјела. Са тежиштем на већем поштовању људских права и бољој могућности за остваривање демократског утицаја Без обзира на проведене реформе, пред Турском су додатни изазови које мора да ријеши да би достигла ниво поштовања људских права који подразумијева чланство у Европској унији. Цивилно друштво је катализатор наставка развоја и има потенцијал као покретачка снага промјена и инстанца која подстиче политичку одговорност. Шведска помоћ треба да укључује иницијативе за јачање капацитета и одрживости цивилног друштва, медија и других носилаца промјена који раде на јачању демократских вриједности и људских права и који траже већу одговорност политичких званичника тако што се залажу за већу слободу изражавања. Од кључног је значаја да Турска испуни међународне и националне обавезе у области родне равноправности, људских права и борбе против дискриминације, тако што ће, између осталог, у већој мјери испуњавати циљеве Европске стратегије за родну равноправност. Такође је значајно да

14 13(13) се ојачају права и повећа признање и поштовање угрожених и маргинализованих група. Значајне су и иницијативе на јачању свијести о дискриминацији и борбе против дискриминације и нетолеранције. Жене су мање заступљене, између осталог, на одлучујућим политичким позицијама и у економским активностима. Важан задатак за шведску помоћ је да допринесе томе да се питању родне равноправности да већи политички приоритет, као и да иницијативе оснажују жене и дјевојке и њихове могућности да користе своја права. Иницијативе треба да допринесу промјени стереотипних родних ставова и неравноправне улоге полова. Како би се постигао већи степен родне равноправности у друштву, потребна је укљученост мушкараца и младића. 4. Праћење и анализа резултата Начини праћења резултата наведени су у владиним смјерницама за стратегије очекиваних резултата у оквиру шведске међународне развојне помоћи. Владине агенције одређују показатеље у складу са смјерницама. Годишњи извјештај и свеобухватни извјештај крајем периода спровођења стратегије треба да буду израђени заједнички за активности Сиде и Генералног конзулата у Истанбулу. Сида је одговорна за координацију ових извјештаја. Шведски институт засебно подноси извјештај влади. На половини периода спровођења стратегије треба да се проведе и анализа стратегије очекиваних резултата. У складу са одлуком о расподјели средстава међу земљама, треба да се затражи мишљење од релевантних шведских мисија у иностранству и Министарства спољних послова, и да се представи планирана расподјела средстава. То може да се спроводи уз редовне консултације.

15 Stockholm Stockholm Telephone: Web site: Telephone: , Web site: Cover: MFA, Communications Dept. Article no: UD Cover: MFA, Communications Dept. Printed by: Elanders Grafisk Service 2014 Article no: UD

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Еразмус +: програм Европске комисије намењен образовању Хоризонт 2020: програм Европске комисије намењен науци Обезбеђује финансирање пројеката у области образовања и усавршавања,

More information

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

ИСТОЧНО ПАРТНЕРСТВО ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ИСТОЧНО ПАРТНЕРСТВО ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ UDK:658.114.2:061.1 Biblid 1451-3188, 8 (2009) Год VIII, бр. 29 30, стр. 137 144 Изворни научни рад мр Ана ЈОВИЋ-ЛАЗИЋ 1 ИСТОЧНО ПАРТНЕРСТВО ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ APSTRACT Eastern Partnership was developed as

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

- обавештење о примени -

- обавештење о примени - Предмет: кумулација порекла у оквиру Споразума ЦЕФТА 2006 и Споразума са државама ЕФТА - обавештење о примени - Споразумом о слободној трговини између Републике Србије и држава ЕФТА (''Сл. гласник РС-Међународни

More information

КОМИСИЈА ЕВРОПСКИХ ЗАЈЕДНИЦА КОМУНИКАЦИЈА КОМИСИЈЕ САВЕТУ И ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ. Стратегија за проширење и главни изазови

КОМИСИЈА ЕВРОПСКИХ ЗАЈЕДНИЦА КОМУНИКАЦИЈА КОМИСИЈЕ САВЕТУ И ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ. Стратегија за проширење и главни изазови КОМИСИЈА ЕВРОПСКИХ ЗАЈЕДНИЦА Брисел 5. новембар 2008. COM(2008)674 final КОМУНИКАЦИЈА КОМИСИЈЕ САВЕТУ И ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ Стратегија за проширење и главни изазови 2008-2009. 1. Увод Проширење је једно

More information

РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА КАО ЉУДСКО ПРАВО

РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА КАО ЉУДСКО ПРАВО УДК 342.7 : 305-055.1/.2 Споменка Крунић, дипл. правница Гендер центар Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА КАО ЉУДСКО ПРАВО У раду се даје осврт на идеју равноправности

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

БЕЗБЕДНОСТ РАДНЕ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ И ОБРАЗОВАЊЕ

БЕЗБЕДНОСТ РАДНЕ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ И ОБРАЗОВАЊЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ Ненад Живковић БЕЗБЕДНОСТ РАДНЕ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ И ОБРАЗОВАЊЕ Ниш, 2010. Ненад Живковић БЕЗБЕДНОСТ РАДНЕ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ВАНРЕДНЕ

More information

Центар за ЕУ интеграције координира активности Привредне коморе Србије (ПКС) на плану европских интеграција у циљу заступања интереса привреде Србије

Центар за ЕУ интеграције координира активности Привредне коморе Србије (ПКС) на плану европских интеграција у циљу заступања интереса привреде Србије Центар за ЕУ интеграције координира активности Привредне коморе Србије (ПКС) на плану европских интеграција у циљу заступања интереса привреде Србије на путу ка чланству у ЕУ. У сарадњи са стручњацима

More information

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ др Милан Јанковић, директор Општи приказ Број становника: 7,18милиона (без Косова и Метохије) Укупна површина: 88.502 km² БДП у 2013:

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

ПОЛИТИЧКЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПРОШИРЕЊА ЕУ НА ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ ЗЕМАЉА КАНДИДАТА И ПОТЕНЦИЈАЛНИХ КАНДИДАТА

ПОЛИТИЧКЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПРОШИРЕЊА ЕУ НА ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ ЗЕМАЉА КАНДИДАТА И ПОТЕНЦИЈАЛНИХ КАНДИДАТА UDK:323.174:061.1 Biblid 1451-3188, 9 (2010) Год IX, бр. 33 34, стр. 202 212 Изворни научни рад мр Ирина ЖАРИН 1 ПОЛИТИЧКЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПРОШИРЕЊА ЕУ НА ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ ЗЕМАЉА КАНДИДАТА И ПОТЕНЦИЈАЛНИХ КАНДИДАТА

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

Стандарди у области безбедности ИKТ-а. Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије

Стандарди у области безбедности ИKТ-а. Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије Стандарди у области безбедности ИKТ-а Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије Стандарди у области ИКТ-а Стандардизацијом у области информационих технологија највећим делом бави се ISO/IEC

More information

ЕВРОПСКА ПРАВОСУДНА МРЕЖА У КРИВИЧНИМ СТВАРИМА

ЕВРОПСКА ПРАВОСУДНА МРЕЖА У КРИВИЧНИМ СТВАРИМА UDK:341.4(4) Biblid 1451-3188, 8 (2009) Год VIII, бр. 29 30, стр. 42 48 Изворни научни рад 42 мр Јелена ЋЕРАНИЋ 1 ЕВРОПСКА ПРАВОСУДНА МРЕЖА У КРИВИЧНИМ СТВАРИМА ABSTRACT The article analyses the role of

More information

СТРАТЕГИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ О ОДРЖИВОМ КОРИШЋЕЊУ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА

СТРАТЕГИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ О ОДРЖИВОМ КОРИШЋЕЊУ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА ЖИВОТНА СРЕДИНА UDK:502.21:061.1 Biblid 1451-3188, 8 (2009) Год VIII, бр. 29 30, стр. 104 113 Изворни научни рад 104 др Драгољуб ТОДИЋ 1 СТРАТЕГИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ О ОДРЖИВОМ КОРИШЋЕЊУ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА

More information

РАВНОПРАВНОСТ ЖЕНА И МУШКАРАЦА ОБАВЕЗЕ, ПРЕПРЕКЕ И МОГУЋНОСТИ

РАВНОПРАВНОСТ ЖЕНА И МУШКАРАЦА ОБАВЕЗЕ, ПРЕПРЕКЕ И МОГУЋНОСТИ УДК 342.722-055.1/.2 Споменка Крунић, дипл. правница Gender центар Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске РАВНОПРАВНОСТ ЖЕНА И МУШКАРАЦА ОБАВЕЗЕ, ПРЕПРЕКЕ И МОГУЋНОСТИ Равноправност

More information

ФОНДОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

ФОНДОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ ФОНДОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ Припремио: Дизајн: Објављено: Сектор за макроекономску анализу ИРБРС Одјељење за маркетинг ИРБРС април 2008. године, на интернет страници www.irbrs.net Сви

More information

СРБИЈА, ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ И ИНТЕГРАЦИЈА

СРБИЈА, ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ И ИНТЕГРАЦИЈА КУЛТУРА ПОЛИСА УДК 323(4):32(497.11) ПНР Институт за међународну политику и привреду Београд СРБИЈА, ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ И ИНТЕГРАЦИЈА Сажетак: Процес преговарања о придруживању Европској унији је у току.

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

УЧЕШЋЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Могућности учешћа институција у деловима програма који су намењени образовању

УЧЕШЋЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Могућности учешћа институција у деловима програма који су намењени образовању УЧЕШЋЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Могућности учешћа институција у деловима програма који су намењени образовању Контакти Фондација Темпус Еразмус+ канцеларија у Србији Подршка спровођењу Еразмус+ програма

More information

Република Србија Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације

Република Србија Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације Република Србија Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације Конференција ИПАП Република Србија/ НАТО: Од плана до реализације Београд, 15.09.2015. године Област ванредних ситуација покривена

More information

На основу члана 45. став 1. Закона о Влади ( Службени гласник РС, бр. 55/05, 71/05 исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 УС, 72/12, 7/14 УС и 44/14),

На основу члана 45. став 1. Закона о Влади ( Службени гласник РС, бр. 55/05, 71/05 исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 УС, 72/12, 7/14 УС и 44/14), ПРЕДЛОГ На основу члана 45. став 1. Закона о Влади ( Службени гласник РС, бр. 55/05, 71/05 исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 УС, 72/12, 7/14 УС и 44/14), Влада доноси СТРАТЕГИЈУ УНАПРЕЂЕЊА ПОЛОЖАЈА

More information

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ -РАДНИ ТЕКСТ-

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ -РАДНИ ТЕКСТ- НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ ЗА ПЕРИОД ОД 2016. ДО 2020. ГОДИНЕ -РАДНИ ТЕКСТ- 6. октобар 2015. 1 1. УВОД Национална Стратегија за родну равноправност (у даљем тексту: Стратегија) основни

More information

ПЛАНИРАЊЕ РАЗВОЈА ТУРИЗМА

ПЛАНИРАЊЕ РАЗВОЈА ТУРИЗМА Зборник радова Департмана за географију, туризам и хотелијерство 38/2009. Оригинални научни рад UDK: 338.48 ПЛАНИРАЊЕ РАЗВОЈА ТУРИЗМА PLANNING FOR DEVELOPMENT OF TOURISM Др Слободан Благојевић* РЕЗИМЕ:Планирање

More information

Статус и активности општинских kомисија за равноправност полова у Босни и Херцеговини Преглед и препоруке. Srpski jezik. Avgust 2009.

Статус и активности општинских kомисија за равноправност полова у Босни и Херцеговини Преглед и препоруке. Srpski jezik. Avgust 2009. Статус и активности општинских kомисија за равноправност полова у Босни и Херцеговини Преглед и препоруке jezik Avgust 2009. godine Rezime Као што је потврђено на Министарском савјету у Москви 1991. године,

More information

МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ, ТУРИЗМА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА расписује

МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ, ТУРИЗМА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА расписује Влада Републике Србије Министарство трговине, туризма и телекомуникација Сектор за информационо друштво На основу члан 38. став 2. Закона о удружењима ( Сл. гласник РС бр. 51/09, 99/11 - др.закон),члана

More information

МСПП Стратегија развоја и Акциони план

МСПП Стратегија развоја и Акциони план Република Србија МСПП Стратегија развоја и Акциони план -2020 Република Србија МСПП Стратегија развоја и Акциони план -2020 Март, Република Србија На основу члана 45. став 1. Закона о Влади Службени гласник

More information

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА ПОБОЉШАЊЕ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА И УНАПРЕЂИВАЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА ПОБОЉШАЊЕ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА И УНАПРЕЂИВАЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ Службени гласник Републике Србије бр. 015/2009 од 27.02.2009. године Службени гласник Републике Србије бр. 067/2010 од 17.09.2010. године НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА ПОБОЉШАЊЕ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА И УНАПРЕЂИВАЊЕ

More information

АКЦИОНИ ПЛАН ГРАДА ПАНЧЕВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА И РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ. за период године

АКЦИОНИ ПЛАН ГРАДА ПАНЧЕВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА И РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ. за период године Пројекат Пут ка родној и у граду Панчеву финансијски подржао Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и полова АКЦИОНИ ПЛАН ГРАДА ПАНЧЕВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА И РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ за

More information

1. Оцена друштвено-економских услова развоја током 1990-тих

1. Оцена друштвено-економских услова развоја током 1990-тих УВОД На Миленијумском самиту одржаном у Њујорку септембра 2000. године, лидери 189 земаља чланица УН усвојили су Миленијумску декларацију у којој су наведене основне вредности на којима треба да се заснивају

More information

Национални циљеви у области климатских промена - Напредак у спровођењу међународних обавеза и хармонизацији са правним тековинама ЕУ

Национални циљеви у области климатских промена - Напредак у спровођењу међународних обавеза и хармонизацији са правним тековинама ЕУ Национални циљеви у области климатских промена - Напредак у спровођењу међународних обавеза и хармонизацији са правним тековинама ЕУ Ана Репац Одсек за климатске промене 1 2 Климатске промене - историјат

More information

LIST. Година LXI Број новембар године Цена 265 динара

LIST. Година LXI Број новембар године Цена 265 динара ISSN 0350-4727 SLU@BENI LIST GRADA BEOGRADA Година LXI Број 82 7. новембар 2017. године Цена 265 динара на седници одржаној 7. новембра 2017. године, на основу члана 12. Закона о главном граду ( Службени

More information

Планирање за здравље - тест

Планирање за здравље - тест Планирање за здравље - тест 1. Планирање и програмирање су: а) синоними (термини који означавају исти појам) б) две етапе јединственог процеса утврђивања и достизања циљева здравственог развоја в) ништа

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCIV- Бр. 2 YEAR 2014 TOME XCIV - N о 2

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCIV- Бр. 2 YEAR 2014 TOME XCIV - N о 2 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2014. СВЕСКА XCIV- Бр. 2 YEAR 2014 TOME XCIV - N о 2 Оriginal Scientific papers UDC: 338.48(479.6) DOI: 10.2298/GSGD1402031L

More information

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /18

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /18 Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:12.2.2018. u 14:30 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

More information

НАЦИОНАЛНУ СТРАТЕГИЈУ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ СА АКЦИОНИМ ПЛАНОМ ЗА ПЕРИОД ОД ДО 2018.

НАЦИОНАЛНУ СТРАТЕГИЈУ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ СА АКЦИОНИМ ПЛАНОМ ЗА ПЕРИОД ОД ДО 2018. На основу члана 45. став 1. Закона о Влади ( Службени гласник РС, бр. 55/05, 71/05 исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 УС, 72/12, 7/14 УС и 44/14), Влада доноси НАЦИОНАЛНУ СТРАТЕГИЈУ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

More information

ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ

ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ Скраћени назив пројекта: Пун назив пројекта: Број пројекта: План финансирања: Координатор: Датум почетка пројекта: Трајање пројекта: EVAL- INNO Јачање надлежности за евалуацију

More information

КОМЕНТАР ЗАКОНА О МЛАДИМА. Издавач: Београдска отворена школа Београд, Масарикова 5/16 Web site:

КОМЕНТАР ЗАКОНА О МЛАДИМА. Издавач: Београдска отворена школа Београд, Масарикова 5/16 Web site: 85 КОМЕНТАР ЗАКОНА О МЛАДИМА Издавач: Београдска отворена школа Београд, Масарикова 5/16 Web site: www.bos.rs Влада Републике Србије Министарство омладине и спорта Београд, Булевар Михајла Пупина 2 Web

More information

PODRŽANO OD/SUPPORTED BY: ПЕКИНШКА ДЕКЛАРАЦИЈА И ПЛАТФОРМА ЗА АКЦИЈУ

PODRŽANO OD/SUPPORTED BY: ПЕКИНШКА ДЕКЛАРАЦИЈА И ПЛАТФОРМА ЗА АКЦИЈУ PODRŽANO OD/SUPPORTED BY: ПЕКИНШКА ДЕКЛАРАЦИЈА И ПЛАТФОРМА ЗА АКЦИЈУ ПЕКИНШКА ДЕКЛАРАЦИЈА И ПЛАТФОРМА ЗА АКЦИЈУ Четврта свјетска конференција о женама 15. септембра 1995. ПЕКИНШКА ДЕКЛАРАЦИЈА И ПЛАТФОРМА

More information

ЗАЈЕДНИЧКИ ИСТРАЖНИ ТИМ-ДОБРА ПРАКСА ЗА ЕФИКАСНИЈУ БОРБУ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

ЗАЈЕДНИЧКИ ИСТРАЖНИ ТИМ-ДОБРА ПРАКСА ЗА ЕФИКАСНИЈУ БОРБУ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ PRAVNE TEME, Godina 4, Broj 8, str. 72-84 72 341.44/.45(4-672EU) 343.98:343.9.02(4-672EU) ЗАЈЕДНИЧКИ ИСТРАЖНИ ТИМ-ДОБРА ПРАКСА ЗА ЕФИКАСНИЈУ БОРБУ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ Доц.

More information

Редован годишњи извештај Повереника за заштиту равноправности за годину

Редован годишњи извештај Повереника за заштиту равноправности за годину Београд, март 2015. ПОВЕРЕНИК ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ Адреса: Београдска 70, 11000 Београд Телефон: 011/243 64 64 www.ravnopravnost.gov.rs e-mail: poverenik@ravnopravnost.gov.rs Редован годишњи извештај

More information

Анализа утицаја процеса приступања Србије ЕУ на локалне самоуправе Област регионалне (кохезионе) политике ЕУ

Анализа утицаја процеса приступања Србије ЕУ на локалне самоуправе Област регионалне (кохезионе) политике ЕУ Програм ПОДРШКА ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА У СРБИЈИ У ПРОЦЕСУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА Анализа утицаја процеса приступања Србије ЕУ на локалне самоуправе Област регионалне (кохезионе) политике ЕУ Огњен Мирић Анализа

More information

Топлички центар за демократију и људска права ЈАВНО О ЈАВНИМ ПОЛИТИКАМА ISBN

Топлички центар за демократију и људска права ЈАВНО О ЈАВНИМ ПОЛИТИКАМА ISBN K Топлички центар за демократију и људска права ЈАВНО О ЈАВНИМ ПОЛИТИКАМА ISBN 978-86-89227-17-8 9 788689 227178 ЈАВНО О ЈАВНИМ ПОЛИТИКАМА ЈАВНО О ЈАВНИМ ПОЛИТИКАМА Издавач Топлички центар за демократију

More information

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17 Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:16.6.2017. u 13:44 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

More information

Напомена: Одлука о усвајању Стратегије од стране Народне скупштине РС је објављена у Службеном гласнику РС, број 28/12 од

Напомена: Одлука о усвајању Стратегије од стране Народне скупштине РС је објављена у Службеном гласнику РС, број 28/12 од РЕПУБЛИКА СРПСКА Напомена: Одлука о усвајању Стратегије од стране Народне скупштине РС је објављена у Службеном гласнику РС, број 28/12 од 26.03.2012. године СТРАТЕГИЈА РЕГУЛАТОРНЕ РЕФОРМЕ И УВОЂЕЊЕ ПРОЦЕСА

More information

ТУРСКА КАО КАНДИДАТ ЗА УЛАЗАК У ЕВРОПСКУ УНИЈУ

ТУРСКА КАО КАНДИДАТ ЗА УЛАЗАК У ЕВРОПСКУ УНИЈУ СЛОБОДАН ЗЕЧЕВИЋ УДК 316.334.3(49): 327(512.1) Институт за европске студије Оригиналан научни рад Београд Примљен: 24.01.2016 Одобрен: 11.02.2016 Страна: 123-132 ТУРСКА КАО КАНДИДАТ ЗА УЛАЗАК У ЕВРОПСКУ

More information

Број/Broj. Година XXII Уторак, 17. априла годинe. Godina XXII Utorak, 17. aprila/travnja godine

Број/Broj. Година XXII Уторак, 17. априла годинe. Godina XXII Utorak, 17. aprila/travnja godine Година XXII Уторак, 17. априла 2018. годинe САВЈЕТ МИНИСТАРА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ 314 На основу члана 17. Закона о Савјету министара Босне и Херцеговине ("Службени гласник БиХ", бр. 30/03, 42/03, 81/06,

More information

PROGRAMME AID FOR TRADE - SUPPORT OF TRADE DEVELOPMENT IN SERBIA

PROGRAMME AID FOR TRADE - SUPPORT OF TRADE DEVELOPMENT IN SERBIA СЕМИНАР ЛЕСКОВАЦ ПОДРШКА МСПД У СРБИЈИ РЕАЛИЗАЦИЈА МЕЂУНАРОДНИХ ПРОЈЕКАТА, ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА 06-08. новембар 2012 Стојана Љубића 12, Лековац, Велика сала SEMINAR LESKOVAC SUPPORT FOR SMEs IN SERBIA

More information

МЕЂУНАРОДНА ОДГОВОРНОСТ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СВЕТЛУ ПРАВИЛА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА О ОДГОВОРНОСТИ МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА

МЕЂУНАРОДНА ОДГОВОРНОСТ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СВЕТЛУ ПРАВИЛА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА О ОДГОВОРНОСТИ МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Јелена Н. Стојшић Дабетић МЕЂУНАРОДНА ОДГОВОРНОСТ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СВЕТЛУ ПРАВИЛА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА О ОДГОВОРНОСТИ МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА докторска дисертација

More information

ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ КАО ПОДСТИЦАЈНИ ФАКТОР ЕВОЛУЦИЈЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ КА LEAN УПРАВИ

ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ КАО ПОДСТИЦАЈНИ ФАКТОР ЕВОЛУЦИЈЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ КА LEAN УПРАВИ ЕКОНОМИКА Vol. 60, април-јун 2014, бр. 2 ISSN 0350-137X, EISSN 2334-9190, UDK 338 (497,1) Стр. 199-208 Јелена Лукић 1 Parallel d.o.o. Beograd Владимир Мирковић 2 Sberbank a.d. Beograd ПРЕГЛЕДНИ РАД Рад

More information

РЕЧНИК ОМЛАДИНСКЕ ПОЛИТИКЕ

РЕЧНИК ОМЛАДИНСКЕ ПОЛИТИКЕ РЕЧНИК ОМЛАДИНСКЕ ПОЛИТИКЕ Дефинисање појмова и актера омладинске политике у Републици Србији и њихових улога Нови Сад, 2015. Садржај 1. УВОД И СВРХА РЕЧНИКА... 6 2. УВОДНИ ПОЈМОВИ, ЗАКОНИ, СТРАТЕГИЈЕ

More information

МЕСТО СРБИЈЕ У ИНТЕГРАЦИОНИМ ПРОЦЕСИМА У ЕВРОПИ

МЕСТО СРБИЈЕ У ИНТЕГРАЦИОНИМ ПРОЦЕСИМА У ЕВРОПИ Место Србије у интеграционим процесима у Европи ЕКОНОМИКА ПОЉОПРИВРЕДЕ Број 4/2006. УДК: 316.4.63(497.11)(4) МЕСТО СРБИЈЕ У ИНТЕГРАЦИОНИМ ПРОЦЕСИМА У ЕВРОПИ Ружица Мрдаковић-Цветковић 1, М. Миленковић

More information

Косовски оквир за суочавање са прошлошћу на раскрсници:

Косовски оквир за суочавање са прошлошћу на раскрсници: Косовски оквир за суочавање са прошлошћу на раскрсници: Преиспитивање напретка ка Националној стратегији транзиционе правде од стране цивилног друштва Април 2017 Коаутори Нора Ахметај и Томас Унгер Кључне

More information

НАЛАЗИ ИСТРАЖИВАЊА И ПРЕПОРУКЕ ЗА ЕФИКАСНИЈУ ЗАШТИТУ ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ. Децембар 2014.

НАЛАЗИ ИСТРАЖИВАЊА И ПРЕПОРУКЕ ЗА ЕФИКАСНИЈУ ЗАШТИТУ ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ. Децембар 2014. НАЛАЗИ ИСТРАЖИВАЊА И ПРЕПОРУКЕ ЗА ЕФИКАСНИЈУ ЗАШТИТУ ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ Децембар 2014. Пројекат Унапређење превенције, заштите и интеграције жртава трговине људима кроз развој локалних социјалних

More information

Извештај. Факултет политичких наука. Наставно-научном већу Факултета

Извештај. Факултет политичких наука. Наставно-научном већу Факултета Факултет политичких наука Наставно-научном већу Факултета На основу одлуке Наставно-научног већа Факултета од године од 29. јуна 2017. о формирању комисије за избор кандидата за место асистента за ужу

More information

НЕЗВАНИЧАН ПРЕВОД СР СР СР

НЕЗВАНИЧАН ПРЕВОД СР СР СР НЕЗВАНИЧАН ПРЕВОД КОМИСИЈА ЕВРОПСКИХ ЗАЈЕДНИЦА НЕЗВАНИЧАН ПРЕВОД Брисел, 6.11.2007. SEC (2007) 1435 РАДНИ ДОКУМЕНТ КОМИСИЈЕ Извештај о напретку Републике Србије у 2007. год. П {COM (2007) 663} САДРЖАЈ

More information

КОМИТЕТ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗАКЉУЧНА ЗАПАЖАЊА О ДРУГОМ И ТРЕЋЕМ ИЗВЕШТАЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

КОМИТЕТ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗАКЉУЧНА ЗАПАЖАЊА О ДРУГОМ И ТРЕЋЕМ ИЗВЕШТАЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОМИТЕТ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ЖЕНА CEDAW/C/SRB/CO/2-3 Дистрибуција: Општа 25. јули 2013. године Оригинал: енглески ЗАКЉУЧНА ЗАПАЖАЊА О ДРУГОМ И ТРЕЋЕМ ИЗВЕШТАЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

More information

5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу "7th ESENIAS Workshop" (предмет број 670 од године).

5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу 7th ESENIAS Workshop (предмет број 670 од године). 5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу "7th ESENIAS Workshop" (предмет број 670 од 05.04.2017. године). Након пребројавања приспелих одговора председник Научног већа др Јелена Јовић, констатовала

More information

РЕПУБЛИКА СРБИЈА. Министарство за људска и мањинска права

РЕПУБЛИКА СРБИЈА. Министарство за људска и мањинска права РЕПУБЛИКА СРБИЈА Министарство за људска и мањинска права ДРУГИ И ТРЕЋИ ПЕРИОДИЧНИ ИЗВЕШТАЈ О ПРИМЕНИ КОНВЕНЦИЈЕ О ЕЛИМИНИСАЊУ СВИХ ОБЛИКА ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ЖЕНА Београд, новембар 2010. године 1 С А Д Ж А

More information

Uvodni rad. Krnjaić D, Kljajić R, Katić V, Šibalić S

Uvodni rad. Krnjaić D, Kljajić R, Katić V, Šibalić S YUSQ ICQ 2006 - International Journal "Total Quality Management & Excellence". Vol.34, No. 1-2, 2006. Krnjaić D, Kljajić R, Katić V, Šibalić S Uvodni rad FOOD SAFETY STRATEGIES AND THE FOOD LAW OF THE

More information

Европски стандарди у области заштите животне средине правни и економски аспект

Европски стандарди у области заштите животне средине правни и економски аспект УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Европски стандарди у области заштите животне средине правни и економски аспект (мастер рад) Ментор Доц. др Александар Мојашевић Студент Јелена Јанковић Бр. индекса: М035/13

More information

НАЦИОНАЛНИ ЗАКОНОДАВНИ ОКВИР ПРАВА НА ЗДРАВУ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ У ЕНЕРГЕТИЦИ И УСАГЛАШАВАЊЕ СА КОМУНИТАРНИМ ПРАВОМ

НАЦИОНАЛНИ ЗАКОНОДАВНИ ОКВИР ПРАВА НА ЗДРАВУ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ У ЕНЕРГЕТИЦИ И УСАГЛАШАВАЊЕ СА КОМУНИТАРНИМ ПРАВОМ Orginalni naučni rad UDK 502/504:620.9 DOI 10.7215/SVR1204183A НАЦИОНАЛНИ ЗАКОНОДАВНИ ОКВИР ПРАВА НА ЗДРАВУ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ У ЕНЕРГЕТИЦИ И УСАГЛАШАВАЊЕ СА КОМУНИТАРНИМ ПРАВОМ Мр Весна Б. Аћић * Електрокрајина

More information

ЕКОНОМСКИ АСПЕКТИ РАВНОПРАВНОСТИ ПОЛОВА

ЕКОНОМСКИ АСПЕКТИ РАВНОПРАВНОСТИ ПОЛОВА УДК 305-055.1/.2 : 33 Проф. др Милан Томић Асс. Ђорђе Мариловић Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву ЕКОНОМСКИ АСПЕКТИ РАВНОПРАВНОСТИ ПОЛОВА У обиљу докумената, прокламација, заузетих ставова

More information

ЗНАЧАЈ ИНСТИТУЦИОНАЛНИХ МЕХАНИЗАМА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ ***

ЗНАЧАЈ ИНСТИТУЦИОНАЛНИХ МЕХАНИЗАМА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ *** Др Маријана Пајванчић, * Редовни професор Факултета за европске правно-политичке студије, Нови Сад Др Невена Петрушић, * Редовни професор Правног факултета, Универзитет у Нишу ** научни чланак UDK: 305:340.13](497.1)

More information

ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ AGROEKONOMIKA 45 70 ПОСЛОВНО Шевкушић Љубиша 1 Резиме За све привредне субјекте врло је важно окружење у коме послују, јер је немогуће да послују усамљено и независно од окружења. Уколико је привредни

More information

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА МЛАДЕ. за период од до године

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА МЛАДЕ. за период од до године АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА МЛАДЕ за период од 29. до 214. године ПРЕДЛОГ АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА МЛАДЕ за период од 29. до 214. године 1. УВОД Влада

More information

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УРЕДБУ. Језик српског народа. Понедјељак, 30. март године БАЊА ЛУКА

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УРЕДБУ.  Језик српског народа. Понедјељак, 30. март године БАЊА ЛУКА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ЈУ Службени гласник Републике Српске, Бања Лука, Вељка Млађеновића бб Телефон/факс: (051) 456-331, 456-341 E-mail: sgrs.redakcija@slglasnik.org sgrs.oglasi@slglasnik.org sgrs.finansije@slglasnik.org

More information

ГОДИШЊИ ИЗВЈЕШТАЈ ЗА ГОДИНУ

ГОДИШЊИ ИЗВЈЕШТАЈ ЗА ГОДИНУ Број: 336-И/12 ГОДИШЊИ ИЗВЈЕШТАЈ ЗА 2011. ГОДИНУ ОМБУДСМАНА ЗА ДЈЕЦУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, март 2012. 2 Садржај: I УВОД... 6 1. УН Конвенција о правима дјетета... 6 2. Права припадају сваком дјетету

More information

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА 2014 СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА POPULATION STATISTICS ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ANNUAL RELEASE ИСПРАВЉЕНО САОПШТЕЊЕ/CORRECTED RELEASE 27. VIII 2015. Број/No. 99/15 РОЂЕНИ И УМРЛИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ BIRTHS AND DEATHS

More information

ОБРАЗОВАЊЕ ТРОШАК ИЛИ ИНВЕСТИЦИЈА ЗА ДРЖАВУ ***

ОБРАЗОВАЊЕ ТРОШАК ИЛИ ИНВЕСТИЦИЈА ЗА ДРЖАВУ *** Др Љубица Николић, * Редовни професор Правног факултета, Универзитет у Нишу Др Александар С. Мојашевић, ** Доцент Правног факултета, Универзитет у Нишу стручни чланак doi:10.5937/zrpfni1673201n UDK: 338.23/.24:37

More information

СОЦИЈАЛНА ДРЖАВА И СТРАТЕГИЈЕ РЕДУКОВАЊА СИРОМАШТВА И ОСТВАРЕЊЕ СОЦИЈАЛНЕ КОХЕЗИЈЕ (СРБИЈА )

СОЦИЈАЛНА ДРЖАВА И СТРАТЕГИЈЕ РЕДУКОВАЊА СИРОМАШТВА И ОСТВАРЕЊЕ СОЦИЈАЛНЕ КОХЕЗИЈЕ (СРБИЈА ) ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МР СЛОБОДАН С. СОКИЋ СОЦИЈАЛНА ДРЖАВА И СТРАТЕГИЈЕ РЕДУКОВАЊА СИРОМАШТВА И ОСТВАРЕЊЕ СОЦИЈАЛНЕ КОХЕЗИЈЕ (СРБИЈА 2000-2013) ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА БЕОГРАД,

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCII- Бр. 4 YEAR 2012 TOME XCII - N о 4

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCII- Бр. 4 YEAR 2012 TOME XCII - N о 4 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2012. СВЕСКА XCII- Бр. 4 YEAR 2012 TOME XCII - N о 4 Оригиналан научни рад UDC: 911.2:628.4.045(497.11) DOI: 10.2298/GSGD1204143F

More information

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА Бранкова 25 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 Е - пошта: sport@apr.gov.rs www.apr.gov.rs РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА ПРИЈАВА ЗА УПИС УДРУЖЕЊА, ДРУШТВА

More information

ФОНД ЗА ИНОВАЦИОНУ ДЕЛАТНОСТ Извештај о остваривању Програма рада за годину

ФОНД ЗА ИНОВАЦИОНУ ДЕЛАТНОСТ Извештај о остваривању Програма рада за годину ФОНД ЗА ИНОВАЦИОНУ ДЕЛАТНОСТ Извештај о остваривању Програма рада за 2011. годину Jануар, 2012 Садржај 1. Уводна реч... 3 2. Основни подаци о Фонду за иновациону делатност... 4 2.2 Организација и органи

More information

Архитектура и организација рачунара 2

Архитектура и организација рачунара 2 Архитектура и организација рачунара 2 Садржај Увод Циљеви и исход предмета Наставници Програм предмета Лабораторијске вежбе Предиспитне обавезе студената Начин полагања испита Литература 2/16 Увод Назив

More information

Млади и жене на тржишту рада у Србији

Млади и жене на тржишту рада у Србији Млади и жене на тржишту рада у Србији 11.7.2017. ТР 02/17 У извештају се анализирају положај младих и жена на тржишту рада у периоду 2014 2016. година. Посматрају се основни контингенти младих и жена на

More information

ГЕНЕРИЧКИ СТАНДАРДИ ЗА УПРАВЉАЊЕ РИЗИЦИМА 1 GENERIC STANDARDS FOR RISK MANAGEMENT

ГЕНЕРИЧКИ СТАНДАРДИ ЗА УПРАВЉАЊЕ РИЗИЦИМА 1 GENERIC STANDARDS FOR RISK MANAGEMENT ГЕНЕРИЧКИ СТАНДАРДИ ЗА УПРАВЉАЊЕ РИЗИЦИМА 1 Ана Шијаковић Хрватски завод за заштиту здравља и сигурност на раду, Загреб, Хрватска Сузана Савић Универзитет у Нишу, Факултет заштите на раду у Нишу, Србија

More information

ДАНИЈЕЛА ВИЋЕНТИЈЕВИЋ

ДАНИЈЕЛА ВИЋЕНТИЈЕВИЋ Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Сектор за туризам, Београд DOI 10.5937/kultura1652239V УДК 338.48-6:7/8(4-12) 316.73(4-12) оригиналан научни рад ЈАЧАЊЕ ИНТЕРКУЛТУРАЛНОГ

More information

СТРАТЕГИЈА БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ОД ДО ГОДИНЕ

СТРАТЕГИЈА БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ОД ДО ГОДИНЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е ПРИЈЕДЛОГ СТРАТЕГИЈА БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ОД 2018. ДО 2022. ГОДИНЕ Бања Лука, април 2018. године САДРЖАЈ Листа скраћеница... 3 УВОД... 4 1. МЕТОДОЛОГИЈА И

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ ПИТАЊА И ОДГОВОРИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ ПИТАЊА И ОДГОВОРИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ European Community Садржај Увод 9 ПОЉОПРИВРЕДА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ Заједничка пољопривредна политика

More information

ПРАВО НА ВОДУ КАО ЉУДСКО ПРАВО И УПРАВНО- ПРАВНА РЕГУЛАЦИЈА У СРБИЈИ

ПРАВО НА ВОДУ КАО ЉУДСКО ПРАВО И УПРАВНО- ПРАВНА РЕГУЛАЦИЈА У СРБИЈИ Др Mилан Палевић Милан Рапајић ** УДК: 341:351 ПРАВО НА ВОДУ КАО ЉУДСКО ПРАВО И УПРАВНО- ПРАВНА РЕГУЛАЦИЈА У СРБИЈИ У раду се аутори дотичу две повезане теме, права на воду као људског права и управљања

More information

ПРИСТУПАЊЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЕВРОПСКОЈ КОНВЕНЦИЈИ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА КАО ВИД УНАПРЕЂЕЊА ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА У ЕВРОПИ

ПРИСТУПАЊЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЕВРОПСКОЈ КОНВЕНЦИЈИ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА КАО ВИД УНАПРЕЂЕЊА ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА У ЕВРОПИ УДК 341.231.14(4) CERIF: S112, S150, S155 Др Ивана Крстић * Др Бојана Чучковић * ПРИСТУПАЊЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЕВРОПСКОЈ КОНВЕНЦИЈИ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА КАО ВИД УНАПРЕЂЕЊА ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА У ЕВРОПИ Рад се

More information

ПРИЛОГ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ИЗВЕШТАЈ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ ЗА ГОДИНУ Преглед Поглавља 27: Животна средина и климатске промене

ПРИЛОГ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ИЗВЕШТАЈ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ ЗА ГОДИНУ Преглед Поглавља 27: Животна средина и климатске промене ПРИЛОГ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ИЗВЕШТАЈ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ ЗА 2014. ГОДИНУ Преглед Поглавља 27: Животна средина и климатске промене Београд, септембар 2014. године Организације учеснице: Београдска отворена

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручилац: Јавно предузеће за урбанистичко и просторно планирање, грађевинско земљиште и путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 516/2016-ЈН Датум: 24.11.2016. године

More information

НАЧЕЛО СУПСИДИЈАРНОСТИ И ПРОПОРЦИОНАЛНОСТИ У СТВАРАЊУ КОМУНИТАРНОГ ПРАВА У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

НАЧЕЛО СУПСИДИЈАРНОСТИ И ПРОПОРЦИОНАЛНОСТИ У СТВАРАЊУ КОМУНИТАРНОГ ПРАВА У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 2/2015 Оригинални научни рад 061.1EU:34[502/504 doi:10.5937/zrpfns49-8923 Др Атила И. Дудаш, доцент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду

More information

Кључне ријечи: слобода информисања, част, углед, европски стандарди,

Кључне ријечи: слобода информисања, част, углед, европски стандарди, UDK: 342.727:659.3](497.16) Др Ивана Јелић, доцент Правни факултет Универзитета Црне Горе Милорад Марковић, сарадник у настави Правни факултет Универзитета Црне Горе ЧАСТ И УГЛЕД ЉУДИ, КАО ОСНОВ ЗА ОГРАНИЧАВАЊЕ

More information

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ КАО НОСИОЦИ ПРОЦЕСА ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ КАО НОСИОЦИ ПРОЦЕСА ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ МЛАЂАН М. ДИМИТРИЈЕВИЋ СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ КАО НОСИОЦИ ПРОЦЕСА ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ - докторска дисертација - Ниш, 2016. година UNIVERSITY OF NIŠ FACULTY OF ECONOMICS

More information

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY 6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY The decision on profit distribution for 2013, dividend payment and determining of the total amount of retained earnings of the Company was adopted

More information

ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА ЗОРАН И. ЧУПИЋ ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ докторска дисертација Београд, 2016. UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF POLITICAL SCIENCES Zoran I. Čupić

More information

KULTURA I RAZVOJ. Post 2015 nacionalne konsultacije u Srbiji

KULTURA I RAZVOJ. Post 2015 nacionalne konsultacije u Srbiji KULTURA I RAZVOJ Post 2015 nacionalne konsultacije u Srbiji Улични уметници C6H6 KIDS из Панчева креирају рад на тему Србија какву желим Улични уметници C6H6 KIDS из Панчева креирају рад на тему Србија

More information

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Достава захтева и пријава М-4 за 2015. годину преко електронског сервиса Фонда ПИО е-м4 Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Привредна комора Србије Београд, 7. март 2016. године www.pio.rs

More information

Приручник за обуку запослених у образовању

Приручник за обуку запослених у образовању Приручник за обуку запослених у образовању Ауторке: Јелена Жунић Цицварић Милена Голић Ружић Александра Јовановић -Ђукић Издавач: Ужички центар за права детета Ужице, Димитрија Туцовића 60 031-510-180

More information

СТРАТЕГИЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ И РУРАЛНОГ РАЗВОЈА ГРАДА ЗРЕЊАНИНА ЗА ПЕРИОД НАЦРТ -

СТРАТЕГИЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ И РУРАЛНОГ РАЗВОЈА ГРАДА ЗРЕЊАНИНА ЗА ПЕРИОД НАЦРТ - СТРАТЕГИЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ И РУРАЛНОГ РАЗВОЈА ГРАДА ЗРЕЊАНИНА ЗА ПЕРИОД 2012-2022 - НАЦРТ - Зрењанин, јуни 2012 САДРЖАЈ 1. Законски оквир развоја пољопривреде и руралног развоја...7 1.1. Законодавни оквир

More information

КОНТРОЛА РАДА ПОЛИЦИЈЕ ОД СТРАНЕ ОДБОРА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Мр Гојко Шетка*

КОНТРОЛА РАДА ПОЛИЦИЈЕ ОД СТРАНЕ ОДБОРА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Мр Гојко Шетка* КОНТРОЛА РАДА ПОЛИЦИЈЕ ОД СТРАНЕ ОДБОРА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УДК: 351.74/.76:342.7 DOI: 10.7251/BPGBL1215 231S Стручни рад Мр Гојко Шетка* Апстракт: Природа и каратеристике

More information

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ КАО ФАКТОР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ

СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ КАО ФАКТОР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Олгица Несторовић СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ КАО ФАКТОР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ - ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА- Крагујевац, 2015. година Ментор: др Ненад

More information

ГАРАНЦИЈА ОМЛАДИНИ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

ГАРАНЦИЈА ОМЛАДИНИ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ Лазар Марићевић Александар Маринковић Александар Марићевић ГАРАНЦИЈА ОМЛАДИНИ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ МОГУЋА ИЛИ НЕМОГУЋА МИСИЈА У СРБИЈИ ГАРАНЦИЈA ОМЛАДИНИ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ Могућа или немогућа мисија у Србији Издавач

More information

4/4/2013 СТРАТЕГИЈА СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ ГРАДА КРАЉЕВА

4/4/2013 СТРАТЕГИЈА СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ ГРАДА КРАЉЕВА 4/4/2013 СТРАТЕГИЈА СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ ГРАДА КРАЉЕВА 2013. 2020. 0 СТРАТЕГИЈА СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ ГРАДА КРАЉЕВА Садржај Тим за израду Стратегије социјалне политике града Краљева... Error! Bookmark not defined.

More information