Aritmetika i geometrija pitagorejaca

Size: px
Start display at page:

Download "Aritmetika i geometrija pitagorejaca"

Transcription

1 Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Ivana Šovagović Aritmetika i geometrija pitagorejaca Diplomski rad Osijek, 2010.

2 Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Ivana Šovagović Aritmetika i geometrija pitagorejaca Diplomski rad Mentor: doc. dr. sc. Franka Miriam Brückler Osijek, 2010.

3 Sadržaj 1. Uvod 1 2. Aritmetika Svojstva brojeva Parni i neparni brojevi Prosti i složeni brojevi Savršeni i prijateljski brojevi Figurativni brojevi Sredine brojeva Aritmetička sredina Geometrijska sredina Harmonijska sredina Geometrija Pitagorin teorem i Geometrijska algebra Pitagorin teorem Obrat Pitagorinog teorema Pitagorejske trojke Geometrijska algebra Sumjerljive veličine i iracionalnost od Pravilni poliedri Literatura

4 1 1. Uvod Pitagora je roden na Samosu ( pr. Kr.), grčkom otoku koji je danas dio turske obale. Bio je odličan matematičar, često ga se opisuje kao prvog pravog matematičara. Mnogo je putovao i na svojim putovanjima se susreo s mnogim filozofima i misliocima koji su uvelike utjecali na njega. Pitagora je osnovao, oko 518. pr. Kr. u Krotonu, u južnoj Italiji, filozofsko-religioznu školu poznatu pod nazivom pitagorejska škola, a čije sljedbenike nazivamo pitagorejcima. Bio je značajna osoba koja je doprinijela razvoju matematike, no ne zna se je li išta od njemu pripisanih rezultata stvarno njegovo, ili su to dokazali drugi pitagorejci. Pitagorejska dostignuća su značajna u četiri područja: aritmetici, astronomiji, geometriji i glazbi. U ovom diplomskom radu su opisana njihova dostignuća u aritmetici i geometriji. Drugo poglavlje opisuje pitagorejsku aritmetiku. Pitagoru se često naziva ocem brojeva jer je vjerovao da se sve oko nas može objasniti pomoću prirodnih brojeva i odnosima medu njima. Poznat je Pitagorin stav Sve je broj, pri čemu misli na prirodne brojeve. Svaki prirodan broj, prema njegovom uvjerenju, ima vlastitu osobinu i značenje. Pitagora i pitagorejci su pročavali svojstva brojeva danas poznatih kao parnih i neparnih, prostih i složenih, savršenih i prijateljskih, te figurativnih brojeva. Poznavali su aritmetičku, geometrijsku i harmonijsku sredinu brojeva. Vjerovali su da je sve povezano s matematikom. Treće poglavlje opisuje pitagorejsku geometriju. Navodno je Pitagora naučio geometriju na putovanjima u Egipat i Babilon, ali su ga zasigurno s geometrijom upoznali grčki filozofi Ferekid (6. st. pr. Kr.), Tales ( pr. Kr.) i Anaksimandar ( pr. Kr.). Pitagoru se najviše veže uz Pitagorin teorem, za kojeg se smatra da ga je on prvi dokazao, no teorem je, bar u nekim specijalnim slučajevima, bio poznat ranim indijskim, kineskim i babilonskim matematičarima. Uredena trojka prirodnih brojeva koja zadovoljava uvjete Pitagorinog teorema naziva se pitagorejska (ili Pitagorina) trojka. Linearne i kvadratne jednadžbe pitagorejci su rješavali geometrijski, što znači da su poznavali geometrijsku algebru. Pitagorejci su, suprotno svom vjerovanju, otkrili nesumjerljivost stranice i dijagonale kvadrata, tj. postojanje iracionalnih brojeva. Poznavali su i pet pravilnih poliedara i njihova osnovna svojstva, te konstrukciju pravilnih poligona s tri, četiri, pet i šest strana. Matematička načela koja su otkrili pitagorejci skupljena su u opsežnom djelu, Elementima, koje je oko 300. pr. Kr. napisao grčki matematičar Euklid ( pr. Kr.). Euklidovi Elementi su skup knjiga od povijesnog i kulturnog značaja, ne samo za matematiku, nego i za cjelokupno ljudsko znanje. U II. knjzi su opisana dostignuća geometrijske algebre. Knjige VII., VIII. i IX. iznose rezultate pitagorejske aritmetike.

5 2 U XIII. knjizi konstruira se pet pravilnih poliedara (Platonova tijela) i dokazuje da drugih nema. Druga pitagorejska otkrića mogu se pronaći i u ostalim knjigama Elemenata. 2. Aritmetika Pitagora se često naziva ocem brojeva jer su on i njegovi učenici vjerovali da se cijeli svijet i sve oko nas može objasniti pomoću prirodnih brojeva i odnosima medu njima. Odbacivali su misao da je broj samo oznaka za količinu, te su brojevima pridavali mistična značenja. Temelj svih brojeva je broj jedan, Monada. Smatrali su da Monada nije broj nego princip. Povezivali su jedinicu s razumom. Broj dva ili Dijada je prvi paran broj i označava radanje pa se smatra ženskim brojem. Parni brojevi su za pitagorejce nositelji ženskog načela. Broj tri ili Trijada je prvi neparan broj, a neparni brojevi su za njih nositelji muškog načela. Broj četiri ili Tetrada je broj pravde, jer je broj koji se dijeli na dva jednaka dijela. Broj pet ili Pentada je broj ljubavi, simbol je za brak jer je spoj prvog ženskog i prvog muškog broja. Broj šest ili Heksada je simbol sreće i smatrao se sretnim brojem. Broj sedan ili Heptada predstavlja nevinost ili čistoću. Broj osam ili Ogdoada je broj prijateljstva. Broj devet ili Eneada se veže uz devetomjesečni period embrionalnog života. Broj deset ili Dekada je za pitagorejce sveti broj kojemu se klanjaju. Pitagorin stav Sve je broj! nam govori da su on i njegovi učenici s prirodnim brojevima objašnjavali sve pojave koje nas okružuju Svojstva brojeva Pitagora i pitagorejci su na razne načine klasificirali prirodne brojeve Parni i neparni brojevi Prirodni brojevi mogu biti parni ili neparni. Ako prirodan broj nije paran, tada je neparan, i obrnuto, ako prirodan broj nije neparan, tada je paran. Parni i neparni brojevi se razlikuju po svojstvima. Prema pitagorejcima, Definicija 2.1 Paran je onaj broj koji je djeljiv na dva jednaka dijela. Danas kažemo da su parni brojevi prirodni brojevi koji su djeljivi s brojem 2, odnosno brojevi koji pri dijeljenju s brojem 2 imaju ostatak 0. Svaki paran broj je umnožak broja 2 i nekog prirodnog broja m. Parne brojeve stoga zapisujemo u obliku: n = 2m. To su brojevi: 2, 4, 6, 8, 10,...

6 3 Za pitagorejce je: Definicija 2.2 Neparan je onaj broj koji nije djeljiv na dva jednaka dijela, odnosno koji se razlikuje za jedinicu od parnog broja. Neparni brojevi su prirodni brojevi koji pri dijeljenu s brojem 2 daju ostatak 1. Kada parnom broju dodamo jedinicu dobijemo neparan broj: n = 2m + 1; 3, 5, 7,... Da bismo dobili neparan broj 1 u ovom nizu zapisujemo: n = 2m 1; 1, 3, 5,... Postavlja se pitanje: Je li nula paran ili neparan broj? Teško je odgovoriti na pitanje: Imamo li parno ili neparno mnogo nečega čega uopće nemamo? No, nulu možemo zapisati u obliku 2m za m = 0, pa se danas smatra parnim brojem. Pitagorejci su proučavali aritmetičke operacije s parnim i neparnim brojevima, te su uočili sljedeća svojstva: Zbrajanje i oduzimanje paran broj uvećan za paran broj je paran broj, odnosno 2p + 2q = 2 (p + q); paran broj uvećan za neparan broj je isto kao i neparan broj uvećan za paran broj to je neparan broj, odnosno 2p + (2q + 1) = 2 (p + q) + 1; neparan broj uvećan za neparan broj je paran broj, odnosno (2p + 1) + (2q + 1) = 2 (p + q) + 2 = 2 (p + q + 1), gdje su s p i q označeni prirodni brojevi. Analogna svojstva vrijede i za oduzimanje: paran broj umanjen za paran/neparan daje paran/neparan broj, a neparni broj umanjen za neparni broj daje neparan. Množenje paran broj pomnožen s parnim brojem je paran broj, odnosno (2p) (2q) = 2 2 pq = 2 (2pq); paran broj pomnožen neparnim brojem, kao i neparan broj pomnožen s parnim brojem, je paran broj, odnosno (2p) (2q + 1) = 2 (p(2q + 1)); neparan broj pomnožen neparnim brojem je neparan broj, odnosno (2p + 1) (2q + 1) = 4pq + 2q + 2p + 1 = 2 (2pq + q + p) + 1, gdje su s p i q označeni prirodni brojevi.

7 4 Pitagorejci su i slikovito pokazali da vrijedi: zbroj dvaju parnih brojeva je paran broj. Prirodan broj n može se prikazati skupom od n kamenčića. Ako je paran, oni se mogu rasporediti u dva jednako duga reda. Zbrajanje dva prirodna broja može se prikazati objedinjavanjem odgovarajućih skupova kamenčića. Ako se zbrajaju dva parna broja, prikazana rasporedom na dva reda, dobije se broj čiji prikaz je takoder moguć u dva jednaka reda (slika 2.1). Slika 2.1 Zbroj dva pravokutnika iste visine je pravokutnik iste širine Kada se spoje dva pravokutnika kojima je zajednička visina 2 dobije se pravokutnik širine 2, bez obzira na dužinu pravokutnika. U VII. knjizi Euklidovih Elemenata definiraju se sljedeći pojmovi za koje se smatra da potječu od pitagorejaca: Definicija 2.3 Parno paran broj je onaj broj koji se mjeri parnim brojem paran broj puta. Primjerice, broj 8 je parno paran broj jer vrijedi 8 = = 4 2. Suvremenim jezikom rečeno, parno paran broj je prirodan broj djeljiv s 4. Definicija 2.4 Neparno paran broj je onaj broj koji se mjeri parnim brojem neparan broj puta. Primjerice, broj 6 je neparno paran broj jer vrijedi 6 = = 3 2. Suvremenim jezikom rečeno to je paran broj koji nije djeljiv s 4. Definicija 2.5 Parno neparan broj je onaj broj koji se mjeri neparnim brojem paran broj puta. Primjerice, broj 18 je parno neparan broj jer vrijedi 18 = = 6 3. Suvremenim jezikom rečeno to je prirodan broj koji pri dijeljenju s brojem 2 daje neparan broj. Pitagorejci su govorili da takvi brojevi imaju neparnu polovinu. Definicija 2.6 Neparno neparan broj je onaj broj koji se mjeri neparnim brojem neparan broj puta. Primjerice, broj 15 je neparno neparan broj jer vrijedi 15 = = 5 3. Suvremenim jezikom rečeno, neparno neparan broj je prirodan broj koji je uvijek neparan broj. Koji se dobije umnoškom dva neparna broja.

8 5 U IX. knjizi Euklidovih Elemenata može se pronaći propozicija, koju su dokazali pitagorejci. Propozicija 2.1 Ako broj ima neparnu polovinu, on je samo parno neparan. Dokaz. Neka broj a ima neparnu polovinu. Tvrdimo da je broj a samo parno neparan broj. Da je on parno neparan broj, to je jasno, jer ga njegova polovina, kao neparan broj, mjeri paran broj puta. Tvrdimo da su oni samo takvi. Zaista, ako je a parno paran broj, on se mjeri parnim brojem paran broj puta, pa i njegova polovina, neparan broj, mjeri se parnim brojem. A to nema smisla. Znači a je samo parno neparan broj. A to je trebalo dokazati Prosti i složeni brojevi Definicija 2.7 Prosti (prim) brojevi su prirodni brojevi djeljivi s brojem 1 i sami sa sobom. Pitagorejci su ih zvali pravčastim brojevima, jer se pomoću točkica ne mogu prikazati kao više jednakih redova. Primjer 2.1 Nekoliko prvih prostih brojeva su: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37,... Definicija 2.8 Složeni brojevi su prirodni brojevi veći od 1, koji su osim s 1 djeljivi i sa samim sobom i s barem još jednim brojem. Pitagorejci su ih zvali ravninskim brojevima. Primjer 2.2 Nekoliko prvih složenih brojeva su: 4, 6, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 18, 20, 21,... Broj jedan nije niti prost niti složen. Dakle, prirodne brojeve možemo podijeliti u tri vrste: Broj 1, Prosti brojevi, Složeni brojevi Pitagorejci su poznavali i medusobni odnos izmedu dva prirodna broja. To su definirali: Definicija 2.9 Medusobno prosti brojevi su brojevi kojima je zajednička mjera broj jedan. Definicija 2.10 Medusobno složeni brojevi su brojev kojima je zajednička mjera neki broj različit od jedan.

9 6 U VII. knjizi Euklidovih Elemenata mogu se naći mnogi rezultati o prostim i složenim brojevima koji su proizašli od pitagorejaca. Propozicija 2.2 Svaki složen broj je višekratnik nekog prostog broja. Dokaz. Neka je a neki složen broj. Tvrdimo da je broj a višekratnik nekog prostog broja. Ako je a složen broj, tada je on djeljiv s nekim brojem. Neka postoji takav broj i neka to bude broj b. Ako je b prost broj tada je ono što se traži ispunjeno. Ako je on složen, tada je on djeljiv s nekim brojem. Neka postoji takav broj i neka to bude broj c. Kako je c djeljiv s b, a b s a, onda je c djeljiv i s a. Ako je c prost broj, onda je time ono što se traži ispunjeno. A ako je on složen broj, tada je on djeljiv s nekim brojem. Nakon primjene ovog postupka ostat će neki prost broj koji će biti djeljiv s a. Jer, ako ne ostaje takav broj, onda će broj a moći biti djeljiv s beskonačnim nizom brojeva, od kojih je svaki manji od drugog, a to je nemoguće. Prema tome naći će se neki prost broj, koji će biti djeljiv s prethodnim brojem, a time će biti djeljiv i s brojem a. Na ovaj način svaki složen broj je višekratnik nekog prostog broja. A to je trebalo dokazati. Propozicija 2.3 Svaki je broj ili prost ili je višekratnik prostog broja. Dokaz. Neka je a neki broj. Tvrdimo da je a ili prost broj ili je višekratnik prostog broja. Ako je a prost broj, onda je time ono što se traži ispunjeno. Ako je on složen, onda je višekratnik nekog prostog broja (propozicija 2.2). Na ovaj način, svaki broj je ili prost ili je višekratnik prostog broja. A to je trebalo dokazati. Propozicija 2.4 Ako prost broj ne dijeli zadani broj, onda je s njim relativno prost. Dokaz. Neka je a prost broj i neka nije djeljiv s brojem b. Tvrdimo da su brojevi a i b medusobno prosti. Zaista, ako brojevi a i b nisu medusobno prosti, onda su djeljivi s istim brojem. Neka su oba broja djeljiva s brojem c. Kako je b višekratnik od c, a a nije višekratnik od b, tada su brojevi c i a različiti. Sada kako je c djeljiv s a i b, dakle djeljiv je s a koji je prost broj, a to je nemoguće. Prema tome, ne postoji broj koji je djeljiv s a i b. Brojevi a i b su medusobno prosti. A to je trebalo dokazati.

10 7 IX. knjizi Euklidovih Elemenata mogu se pronaći propozicije, koje su takoder dokazali pitagorejci. Propozicija 2.5 Postoji beskonačno mnogo prostih brojeva. Dokaz. Pretpostavimo suprotno. Prostih brojeva ima konačno mnogo. Tada medu njima postoji najveći, označimo ga s p. Neka je M produkt svih tih prostih brojeva uvećan za 1, odnosno M = 2 3 p + 1. Tada je M > p, dakle složen je pa je djeljiv s nekim prostim brojem. No, M očito nije djeljiv s jednim od prostih brojeva 2, 3,...p, pa bi mogao postojati prost broj veći od p. A to je kontradikcija s pretpostvkom. Propozicija 2.6 Najmanji zajednički višekratnik skupa prostih brojeva nije djeljiv niti s jednim drugim prostim brojem. Dokaz. Neka je a najmanji zajednički višekratnik prostih brojeva b, c i d. Tvrdimo, da a nije djeljiv niti s jednim drugim prostim brojem osim njih. Pretpostavimo suprotno. Neka je broj a djeljiv prostim brojem e koji je različit od b, c i d. Kako je a djeljiv s e kao rezultat dijeljenje je broj z, odnosno umnožak brojeva e i z je broj a. Ako je umnožak neka dva broja djeljiv s prostim brojem, onda je taj prosti broj djeljiv s jednim od polazna dva broja. Prema tome b, c i d su djeljivi s jednim od brojeva e ili z. Oni nisu djeljivi s e jer je e prost broj i različit je od b, c i d. Znači djeljivi su s brojem z, koji je manji od a. A to je nemoguće jer je a najmanji višekratnik prostih brojeva b, c i d. Tada broj a nije djeljiv niti s jednim drugim prostim brojem osim b, c i d. A to je trebalo dokazati Savršeni i prijateljski brojevi U III. knjizi Euklidovih Elemenata se može pronaći definicija koju su dali pitagorejci: Definicija 2.11 Savršeni brojevi su brojevi koji su jednaki zbroju svojih pravih djelitelja. Primjer 2.3 Prva četiri savršena broja su: 6 = , 28 = , 496 = , 8128 = Prva četiri savršena broja poznavali su i pitagorejci.

11 8 Navodi se i opće pravilo po kojem se mogu pronaći savršeni brojevi, a koje je takoder pitagorejskog porijekla. To pravilo nije bilo poznato Grcima prije Pitagore. Ono glasi: Kada je zbroj: m = p prost broj, gdje je m prirodan broj, tada je 2 m p savršen broj. Na primjer, = 7 je prost broj, slijedi da je = 28 savršen broj. U IX. knjizi Euklidovih Elemenata se može pronaći teorem koji se smatra pitagotejskim: Teorem 2.1 Ako je p = 2 m 1 prost broj, onda je n = 2 m 1 p savršen. Dokaz. Ako je p = 2 m 1 prost, onda n ima djelitelje: 1, 2, 2 2,...2 m 1, p, 2p, 2 2 p,...2 m 1 p, slijedi iz osnovnog teorema aritmetike o jedinstvenoj faktorizaciji prirodnih brojeva na proste faktore, no nama potreban slučaj je dan u propoziciji 2.6. Slijedi da zbroj svih djelitelja od n iznosi:. (1 + p)( m 1 ) = (1 + p)(2 m 1) = (1 + p)p = 2n Kako je i broj n uključen medu djelitelje, oduzimanjem broja n dobivamo da je suma pravih djelitelja od n jednaka n. Korištena formula za sumu geometrijskog reda može se naći u IX. knjizi Euklidovih Elemenata i takoder je bila poznata pitagorejcima. Prosti brojevi oblika 2 m 1 su danas poznati kao Mersenneovi brojevi, nazvani su po francuskom matematičaru Marinu Mersenneu ( ) koji je u 17. stoljeću pronašao prvih osam savršenih brojeva. Može se primjetiti da su svi do sada navedeni savršeni brojevi parni. Do danas nije poznato postoje li neparni savršeni brojevi. To je jedan od najpoznatijih problema suvremene teorije brojeva. Prema pitagorejcima, Definicija 2.12 Prijateljski broj je onaj prirodan broj koji ima svoj prijateljski par. Prirodni brojevi a i b čine par prijateljskih brojeva ukoliko je zbroj pravih djelitelja broja a (onih koji su manji od a) jednak broju b i ujedno zbroj pravih djelitelja broja b jednak broju a.

12 9 Otkriće prijateljskih brojeva pripisuje se Pitagori, koji je vjerovao da ti brojevi imaju posebno značenje. Na temelju njih su se u prošlosti spajali odredeni brakovi. Brojevi 220 i 284 čine najmanji par prijateljskih brojeva i taj je par bio poznat pitagorejcima. Pravi djelitelji broja 220 su: 1, 2, 4, 5, 10, 11, 20, 22, 44, 55 i 110. Zbroj pravih djelitelja broja 220 daje 284: = 284. Pravi djelitelji broja 284 su: 1, 2, 4, 71 i 142. Zbroj pravih djelitelja broja 284 daje 220: = Figurativni brojevi Stari su Grci, a posebno pitagorejci, osobitu pažnju pridavali geometrijskom predočavanju prirodnih brojeva pomoću pravilnih rasporeda točkica. Posebnim slaganjem točkica oblikuju se odredene geometrijske figure, pa se ti brojevi nazivaju figurativni brojevi. Pravilno rasporedujući točkice mogu se dobiti različiti poligonalni oblici (trokut, kvadrat, pravokutnik,...). No, točkice se mogu pravilno rasporediti i u trodimenzionalna tijela (piramidu, kocku, tetraedar,...). Brojevi koji se mogu prikazati u obliku trokuta nazivaju se trokutni brojevi. Kod trokutnih brojeva prvi red sadrži jedan element a svaki sljedeći red sadrži jedan element više od prethodnog. Trokutni su brojevi: 1, 3, 6, 10, 15, 21,... U nizu trokutnih brojeva počinje se neparnim brojem, a nakon toga slijede alternirajući dva parna, dva neparna, dva parna, dva neparna itd. Slika 2.2 Trokutni brojevi: 1, 3, 6, 10 i 15 Pitagorejci su otkrili da je zbroj proizvoljnog broja uzastopnih prirodnih brojeva trokutni broj, odnosno da se trokutni brojevi mogu zapisati u obliku: T n = n = n(n+1) 2.

13 10 Vizualni dokaz tog identiteta vidljiv je na slici 2.3. Na kojoj je prikazan trokutni broj 15, koji se dobije zbrajanjem prvih pet prirodnih brojeva. Slika 2.3 Trokutni broj 15 Medu trokutnim brojevima nalazi se i tzv. Tetraktis. Tetraktis su činile deset točkica. Broj 10 je za pitagorejce bio poseban broj. Predstavljao je četiri elementa (vatra, voda, zrak i zemlja). Ako u bazu stavimo četiri točkice, pa iznad njih tri, pa dvije, pa na vrh jednu, dobije se jednakostraničan trokut sa stranicama 4 4 4, zbog čega se i nazivao Tetraktis. Pitagorejci su pokazali da je zbroj dva uzastopna trokutna broja jednak zbroju uzastopnih neparnih brojeva. To su opisali i formulom: T n + T n+1 = (2n + 1) = (n + 1) 2. Na slici 2.6 može se vidjeti da je zbroj dva uzastopna trokutna broja 10 i 15, odnosno četvrtog i petog trokutnog broja jednak 25. To se dobije i prema formuli, gdje je n = 4; (n + 1) 2 = (4 + 1) 2 = 5 2 = 25. Brojevi koji se mogu prikazati u obliku kvadrata nazivaju se kvadratni brojevi. Kvadratni su brojevi 1, 4, 9, 16, 25, U nizu kvadratnih brojeva alterniraju paran, neparan, paran, neparan itd. Slika 2.4 Kvadratni brojevi: 1, 4, 9, 16 i 25

14 11 Pitagorejci su otkrili da je zbroj prvih n neparnih brojeva kvadratni broj, odnosno da se kvadratni brojevi mogu zapisati u obliku: K n = (2n 1) = n 2. Ako se krene od 1, dodavanjem uzastopnih neparnih brojeva 3, 5, 7, dobiju se uzastopni kvadratni brojevi 4, 9, 16, kao što je prikazano na slici 2.5. Slika 2.5 Kvadratni brojevi Vezano za kvadratne brojeve pitagorejci su otkrili da je paran kvadratni broj četverostruki kvadratni, tj. da ako je kvadratni broj djeljiv s 2, onda je djeljiv i s 4. Vjeruje se da su pitagorejci otkrili i da postoje kvadratni brojevi kojima je zbroj opet kvadratni broj (propozicija 3.1). Osim toga, pitagorejci su otkrili i veze izmedu trokutnih i kvadratnih brojeva: Zbroj svakih dvaju uzastopnih trokutnih brojeva je kvadratni broj. Prikazali su to formulom: T n + T n 1 = 1 2 (n + 1) (n 1)n = n2. Vizualni dokaz tog identiteta vidljiv je na slici 2.6. Slika 2.6 Zbroj trokutnih brojeva 10 i 15 je kvadratni broj 25

15 12 U 6. i 5. st. pr. Kr. u okviru učenja o parnim i neparnim brojevima otkrili su i da je neparni kvadratni broj osmerostruki trokutni broj uvećan za 1, odnosno ako je broj n neparan, onda broj 8 dijeli n 2 1. To je vidljivo i na slici 2.7: Slika = 1 + 8( ) Pitagorejci su proučavajući figurativne brojeve zaključili da postoje brojevi koji su istodobno trokutni i kvadratni. To su brojevi koji se mogu prikazati i u obliku trokuta i u obliku kvadrata. Brojevi 1, 36, 1225, 41616, su istodobno i trokutni i kvadratni brojevi. To su objasnili tako što se odredeni trokut pretvara u jednakokračni pravokutni trokut. On se tada prekrije kvadratima kao što je prikazano na slici 2.8. Presjekom trokuta s kvadratom nastaju dva manja (jednaka) trokuta i jedan veći. Slika 2.8 Presjek trokuta i kvadrata Kvadrat i trokut su jednaki uvijek kada je zbroj dvaju malih trokuta jednak velikom trokutu. Odnosno, veliki trokut je dva puta veći od malog trokuta. Ovo se može objasniti slikovito tako da se sa slike 2.8 izbrišu točkice, a ostave se samo oblici.

16 13 Tada se dobiva sljedeća slika. Slika 2.9 Presjek trokuta i kvadrata, bez točkica Na taj se način pronalaženje kvadratnog broja, koji je ujedno i trokutni, svelo na pronalaženje trokutnog broja čije je udvostručenje trokutni broj. Brojevi koji se mogu prikazati u obliku pravokutnika, kojima se stranica razlikuje za 1, nazivaju se pravokutni brojevi. Pravokutni su brojevi: 2, 6, 8, 10, 12, Pitagorejci su otkrili da je zbroj prvih n parnih brojeva pravokutni broj, odnosno da se pravokutni brojevi mogu zapisati u obliku: P n = n = n(n + 1). Ako se krene od 2, dodavanjem uzastopnih parnih brojeva 4, 6, 8, dobiju se uzastopni pravokutni brojevi 6, 12, 20, kao što je prikazano na slici Slika 2.10 Pravokutni brojevi: 2, 6, 12 i 20 Pitagorejci su uočili i pokazali i vezu izmedu pravokutnih i trokutnih brojeva: Pravokutni broj je dvostruki trokutni broj, tj. To nam pokazuje slika 2.11: n(n + 1) = 2 n(n+1) 2. Slika 2.11 Dva puta trokutni broj 10 je pravokutni broj 20

17 14 Od poligonalnih figurativnih brojeva pitagorejci su poznavali i peterokutne i šesterokutne brojeve. Peterokutni brojevi su brojevi koji se mogu prikazati u obliku peterokuta. Peterokutni su brojevi: 1, 5, 12, 22, 35,... Slika 2.12 Peterokutni brojevi: 1, 5, 12, 22 i 35 Kod petrokutnih brojeva se kreće od 1 i redom se dodaju brojevi 4, 7, 10,..., odnosno redom se dodaju elementi aritmetičkog niza koji se razlikuju za 3. Peterokutni brojevi se danas zapisuju u obliku: P k n = (3n 2) = 3n2 n 2. Vizualni dokaz tog identiteta vidljiv je na slici Slika 2.13 Peterokutni brojevi Šestrokutni brojevi su brojevi koji se mogu prikazati u obliku šesterokuta. Šesterokutni su brojevi: 1, 6, 15, 28, 45,... Slika 2.14 Šesterokutni brojevi: 1, 6, 15, 28 i 45

18 15 Kod šesterokutnih brojeva se kreće od 1 i redom se dodaju brojevi 5, 9, 13,..., odnosno redom se dodaju elementi aritmetičkog niza koji se razlikuju za 4. Šesterokutni brojevi se mogu prikazati u obliku: S n = (4n 3) = n(2n 1). Vizualni dokaz tog identiteta vidljiv je na slici Slika 2.15 Šesterokutni brojevi Figurativni brojevi koji slaganjem točkica oblikuju piramide, kojima su baze pravilni poligoni, nazivaju se piramidalni brojevi. Slika 2.16 Piramidalni brojevi, kojima je baza trokut, kvadrat, peterokut, šesterokut Figurativni brojevi koji se slaganjem točkica oblikuju u kocku, nazivaju se kockasti brojevi. Kockasti su brojevi: 1, 8, 27, 64, 125, 216, 343,... Mogu se zapisati u obliku n 3. Slika 2.17 Kockasti brojevi: 8 i 27

19 16 Figurativni brojevi koji slaganjem točkica oblikuju tetraedar 1, nazivaju se tetraedalni brojevi. Sume su uzastopnih trokutnih brojeva. Tetraedalni brojevi su: 1, 4, 10, 20, 35, 56, 84, 120,... Mogu se zapisati u obliku: 1n(n + 1)(n + 2). 6 Slika 2.18 Tetraedalni broj: Sredine brojeva Otkriće aritmetičke, geometrijske i harmonijske sredine se pripisuje pitagorejcima (6. st. pr. Kr) Aritmetička sredina Pitagorejci su definirali aritmetičku sredinu na ovaj način: Definicija 2.13 Aritmetička sredina je kada tri prirodna broja a, b, c pokazuju uzastopnu razliku. Odnosno, koliko je prvi broj veći od drugog, toliko je drugi broj veći od trećeg. Kod aritmetičke sredine se dogada da je odnos izmedu većih brojeva manji, a izmedu manjih veći. Zapisano pomoću formule, aritmetička sredina glasi: a b = a = b = c, b c a b c što je ekvivalentno s: a + c = 2b, za brojeve a > b > c. 1 Tetraedar je geometrijsko tijelo omedeno s četiri plohe koje imaju oblik trokuta i rasporedene su tako da tijelo ima šest bridova i četiri vrha. Vidi Treće poglavlje.

20 17 U duhu geometrijske algebre pitagorejaca, ako su zadane duljine dužina a i c, onda se duljina dužine b može konstruirati kao na slici: Slika 2.19 Konstrukcija aritmetičke sredine dva pozitivna broja Pitagorejci su znali (jer je očigledno iz geometrijske interpretacije) da se broj b nalazi izmedu brojeva a i c Geometrijska sredina Pitagorejci su definirali geometrijsku sredinu na ovaj način: Definicija 2.14 Geometrijska sredina tri prirodna broja a, b, c je kada se prvi broj odnosi prema drugom, kao drugi prema trećem. Zapisano pomoću formule, geometrijska sredina glasi: a b = a = b, b c b c što je ekvivalentno s: ac = b 2, za brojeve a > b > c. U duhu geometrijske algebre pitagorejaca, ako su a i b duljine dužina, onda se duljina dužine b konstruira pomoću jedne od slika: Slika 2.20 Konstrukcija geometrijske sredine dva realna broja Pitagorejci su znali (jer je očigledno iz geometrijske interpretacije) da se broj b nalazi izmedu brojeva a i c.

21 Harmonijska sredina Pitagorejci su definirali harmonijsku sredinu na ovaj način: Definicija 2.15 Harmonijska sredina tri prirodna broja a, b, c glasi: za koliko vlastite veličine je prvi broj veći od drugog, za toliki dio trećega, srednji broj je veći od trećega. Zapisano pomoću formule, harmonijska sredina glasi: a = b + a, b = c + c a b, odnosno = a, n n b c c 1 što je ekvivalentno s: + 1 = 2, za brojeve a > b > c. a c b Pitagorejci su harmonijsku sredinu koristili u glazbi, te je tako i dobila ime. Prema legendi, Pitagora je šetajući se zastao pred kovačnicom i ostao zadivljen glazbom koja je nastajala udaranjem četiriju čekića i predivnim suzvučjem. Suzvučje je sveo na omjere mase čekića. Ispitivanjem veza izmedu suzvučja i duljina žica pitagorejci su došli do pojma harmonijske sredine. Uočili su da se harmonijska sredina pojavljuje i u pravilnih poliedara. Uzmimo kao primjer kocku i pogledajmo kako se na njoj može primijetiti harmonijska sredina. Kocka ima 12 bridova i 6 strana. Treći prirodan broj koji nam nedostaje, broj vrhova kocke, izračunat ćemo primjenjujući formula za harmonijsku sredinu: Treći broj je 8. Kocka ima 8 vrhova = 2, a c b = 2, 12 6 b 3 = 2, = 3b, b = 8. Uzmemo li oktaedar, koji ima 6 vrhova i 12 bridova, dobivamo istu harmonijsku sredinu 8, koja je broj strana oktaedra. Harmonijska sredina se slično pojavljuje i kod ostalih pravilnih poliedara (tetraedar, dodekaedar i ikosaedar).

22 19 3. Geometrija Mnoge su se drevne civilizacije, primjerice egipatska i babilonska, već zanimale za geometriju, no toj znanosti su dali ime Grci. Grci su prvi shvatili da se priroda može razumjeti uz pomoć matematike: geometrija služi za otkrivanje, a ne samo za opisivanje. Smatra se da je Pitagora učinio geometriju grčkom znanošću, iako se vrlo malo otkrića iz tog područja može pripisati Pitagori i njegovim učenicima. Na Pitagoru su, u njegovoj mladosti, osobit utjecaj imala tri grčka filozofa: Ferekid, njegov učitelj Tales i njegov učenik Anaksimandar koji su ga najvjerojatnije na svojim predavanjima i upoznali s geometrijom. No, izvori govore i da se Pitagora s tom znanošću upoznao na svojim putovanjima u Egipat i Babilon. Geometrijska dostignuća koja se pripisuju Pitagori i pitagorejcima su: - kvadrat nad hipotenuzom jednak je zbroju kvadrata nad ostale dvije stranice u pravokutnom trokutu (Pitagorin teorem), - otkriće iracionalnih brojeva, tj. nesumjerljivih dužina (stranica i dijagonala kvadrata su nesumjerljive), - konstrukcija pravilnog peterokuta (stranica i dijagonala peterokuta su nesumjerljive), - zbroj kuteva u trokutu jednak je kao dva prava kuta (zbroj kuteva u trokutu je 180 o ), - pet pravilnih poliedara (Platonovih tijela), - i mnoga druga. Zbroj likova u antičkoj Grčkoj znači zbroj njihovih površina, a pod jednakosti likova se smatra da se jedan od tih likova može razrezati i presložiti u drugi. To se primjenjuje u geometrijskoj algebri, tj. na taj način se rješavaju linearne i kvadratne jednadžbe geometrijski.

23 Pitagorin teorem i Geometrijska algebra Pitagorin teorem Za Pitagorin teorem se može reći da je jedan od osnovnih teorema elementarne geometrije. Smatra se prvim velikim teoremom u matematici. Samo porijeklo tog teorema nije sasvim poznato. Iako je prema legendi pripisan grčkom matematičaru Pitagori, iskopine 20. stoljeća u Mezopotamiji su otkrile da su drevni Babilonci više od tisuću godina prije Pitagorina vremena poznavali taj teorem (ili bar njegove specijalne slučajeve). Znanje o tom teoremu se takoder pojavljuje u nekim drevnim indijskim i kineskim radovima, koji sežu do vremena Pitagore, ako ne i ranije. Teorem nosi Pitagorino ime jer se smatra da je Pitagora, ili neki pitagorejac bio prvi matematičar koji je dokazao taj teorem. Pitagorin teorem glasi: Teorem 3.1 Površina kvadrata nad hipotenuzom je jednaka zbroju površina kvadrata nad katetama: c 2 = a 2 + b 2, gdje su a i b duljine kateta pravokutnog trokuta, a c duljina hipotenuze pravokutnog trokuta. U Pitagorino vrijeme nije bilo materijala za zapisivanje, pa su se stećena znanja kod pitagorejaca prenosila usmenim putem. Stoga ne postoji pouzdan izvor na osnovu kojeg bi se sa sigurnošću moglo tvrdi kako je izgledao originalni dokaz Pitagorinog teorema. Do danas ovaj teorem ima mnogo poznatih dokaza. Knjiga Elishe Scott Loomis, Pythagorean Proposition, koja je objavljena godine, a godine nadopunjena novim dokazima, sadrži 370 dokaza ovog teorema. Izmedu ostalih tu je naveden Euklidov dokaz, zatim dokazi koji se pripisuju grčkom matematičaru Claudius Ptolemaeusu ( pr. Kr), te njemačkom matematičaru Gottfried Wilhelm Leibnizu ( ), zatim dokaz indijskog matematičara Bhaskare ( ), te dokaz predsjednika SAD-a, Jamesa Abrama Garfielda ( ) i mnogi drugi. Iskaz Pitagorinog teorema suma kvadrata nad katetama jednaka je kvadratu nad hipotenuzom u kontekstu starogrčke matematike treba shvatiti doslovno: moguće je razrezati kvadrate nacrtane nad katetama i presložiti ih u kvadrat nad hipotenuzom.

24 21 Dokaz. Dokaz Pitagorinog teorema, koji je dao grčki matematičar Euklid (3. st. pr. Kr.) u Elementima (I. knjiga, 47. propozicija), smatra se originalnim pitagorejskim dokazom. Dokaz se temelji na slici 3.1. Slika 3.1 Slika koja se koristi za Euklidov dokaz Pitagorinog teorema Neka je ABC pravokutni trokut s pravim kutem pri vrhu C. Tvrdimo da je kvadrat AA 2 B 2 B jednak zbroju kvadrata AA 1 C 2 C i CC 1 B 1 B. Ucrtamo paralelu CE s AA 2 i spojimo A 2 s C i A 1 s B. Kako su kutevi ACB i ACC 2 pravi, slijedi da su C 2, C i B na istom pravcu. Analogno su C 1, C i A na istom pravcu. Kako su oba kuta BAA 2 i CAA 1 prava tj. jednaka, kad im oboma dodamo kut CAB dobijemo jednake kuteve BAA 1 i CAA 2. Sada trokuti ABA 1 i CAA 2 imaju jednake dvije stranice i kut medu njima ( AB = AA 2, AC = AA 1 i BAA 1 = CAA 2 ), pa su trokuti ABA 1 i CAA 2 jednaki (sukladni). Nadalje, pravokutnik ADEA 2 je dvostruki trokut CAA 2 jer imaju istu bazu AA 2 i istu visinu duljine AD. Analogno, kvadrat AA 1 C 2 C je dvostruki trokut ABA 1 jer imaju istu bazu AA 1 i istu visinu duljine AC. Slijedi da je kvadrat AA 1 C 2 C jednak pravokutniku ADEA 2. Analognim postupkom dobili bismo da je kvadrat CC 1 B 1 B jednak pravokutniku BDEB 2. Kako je kvadrat nad hipotenuzom AA 2 B 2 B očito jednak zbroju pravokutnika ADEA 2 i BDEB 2, slijedi da je jednak zbroju kvadrata nad katetama.

25 Obrat Pitagorinog teorema Pitagorejci su ne samo prvi dokazali Pitagorin teorem, nego i njegov obrat. Teorem 3.2 Ako je u trokutu kvadrat nad jednom od stranica jednak kvadratu nad ostalim dvjema stranicama trokuta, onda kut koji je obuhvaćen ostalim dvjema stranicama trokuta jest pravi kut. Pitagorejski dokaz obrata Pitagorinog teorema, može se pronaći u Euklidovim Elementima, (I. knjiga, 48. propozicija), odnosno smatra se da je taj dokaz pitagorejskog porijekla. Dokaz. Neka je kvadrat nad jednom stranicom trokuta ABC, stranicom BC, jednak kvadratima nad stranicama AB i AC. Neka je kut pri vrhu A pravi. Slika 3.2 Slika koja se koristi za dokaz obrata Pitagorinog teorema Nadalje, neka se iz točke A povuče dužina AD koja je okomita na dužinu AC. Tako da je AD jednaka AB. Spajanjem točaka D i C dobije se dužina DC. Kako je AD jednaka AB slijedi da su i kvadrati nad tim stranicama jednaki. No, kvadratima nad stranicama AD i AC jednak je kvadrat nad stranicom DC, jer je kut DAC pravi kut. A kvadratima nad stranicama AB i AC jednak je kvadrat nad stranicom BC, a to je pretpostavljeno. Stoga je kvadrat nad stranicom DC jednak kvadratu nad stranicom BC, tako da je i DC jednaka BC. Budući da je AD jednaka AB, a AC je zajednička stranica, slijedi da su i osnovice trokuta DC i BC jednake. Dakle i kutevi DAC i BAC su jednaki. Kako je kut DAC pravi kut, slijedi da je i kut BAC pravi. Dakle, ako je u trokutu kvadrat nad jednoj od stranica jednak kvadratima nad ostalim dvjema stranicama trokuta, onda kut koji je obuhvaćen ostalim dvjema stranicama trokuta jest pravi kut. A to je ono što smo trebali dokazati.

26 Pitagorejske trojke Pitagora i pitagorejci su vezano uz Pitagorin teorem proučavali pitagorejske trojke. No, sam pojam pitagorejskih trojki su poznavali i neki stari narodi, Babilonci, Egipćani i Kinezi. Oni su poznavali neke pitagorejske trojke, vazane za mjerenja zemljišta. Egipćani su poznavali pitagorejsku trojku (3, 4, 5). Babilonci su poznavali pitagorejske trojke: (3, 4, 5), (5, 12, 13), (8, 15, 17), (24, 7, 25) i (3456, 3367, 4825). Definicija 3.1 Pitagorejske trojke su trojke prirodnih brojeva a, b, c takve da je: a 2 + b 2 = c 2, tj. takve da su to stranice pravokutnog trokuta. Ukoliko su brojevi a, b i c relativno prosti 2, onda kažemo da je trojka (a, b, c) primitivna pitagorejska trojka. U Euklidovim Elementima se može pronaći rezultat kojeg su pronašli, a najvjerojatnije i dokazali pitagorejci. Propozicija 3.1 Postoje dva kvadratna broja kojima je i zbroj kvadratni broj. Dokaz. Neka su ab i bc dva broja koja su ili oba parna ili oba neparna. Ostatak, kad se od parnog broja oduzme paran broj ili od neparnog broja oduzme neparan broj je uvijek paran broj. Tada je ostatak ac paran broj. Neka je broj d polovina broja ac. Neka su brojevi ab i bc kvadratni brojevi. Tada je (ab bc) + (cd) 2 = (bd) 2. Ali kako je produkt dva kvadratna broja kvadratni broj, slijedi da je (ab bc) kvadratni broj. Tada su ponadena dva kvadratna broja jer je (ab bc) + (cd) 2 = (bd) 2. Jasno je da su pronadena dva kvadratna broja, (bd) 2 i (cd) 2, od kojih je jedan veći od drugog za (ab bc), i da je produkt (ab bc) kvadratni broj. Ako produkt (ab bc) nije kvadratni broj, onda su pronadena dva kvadratna broja (bd) 2 i (cd) 2, čija je razlika jednaka (ab bc), koji nije kvadrat. A to je trebalo dokazati. 2 Brojevi a i b su relativno prosti ako je najveć zajednički djelitelj brojeva a i b jednak 1, tj. brojevi a i b nemaju zajedničkih faktora.

27 24 Danas to zapisujemo na ovaj način: Neka je n 2 = ab, a m 2 = bc, gdje je n > m. Tada je n 2 m 2 paran broj. Neka je k = cd polovina tog broja. Tada vrijedi: Stoga, n 2 m 2 + k 2 = (m 2 + k) 2. (nm) 2 + ( n2 m 2 2 ) 2 = ( n2 +m 2 2 ) 2. Što daje dva kvadratna broja (nm) 2 i ( n2 m 2 2 ) 2, čiji zbroj je takoder kvadratni broj ( n2 +m 2 2 ) 2. Na taj način su dobivena tri prirodna broja koja zadovoljavaju uvijete definicije 3.1, to su brojevi: a = 2nm, b = n 2 m 2 i c = n 2 + m 2. Ako su m i n relativno prosti brojevi različite parnosti, i ako je n > m tada je trojka (a, b, c) primitivna pitagorejska trojka. U slučaju kada je m = 1, duljina veće katete je za dva manja od hipotenuze. Pitagorejci su takoder znali da pitagorejskih trojki ima beskonačno mnogo. U sljedećoj tablici su navedene neke pitagorejske trojke. Tablica 3.1 Tablica s nekoliko pitagorejskih trojki, pitagorejske trojke koje nisu primitivne označene su tamnije. (3, 4, 5) (11, 60, 61) (21, 20, 29) (45, 108, 117) (5, 12, 13) (13, 84, 85) (27, 36, 45) (35, 12, 37) (7, 24, 25) (15, 112, 113) (33, 56, 65) (45, 28, 53) (9, 40, 10) (55, 48, 73) (195, 28, 197) (15, 8, 17) (65, 72, 97) (91, 60, 109) (135, 72, 153) (77, 36, 85) (75, 100, 125) (105, 88, 137) (143, 24, 145) (117, 44, 125) (63, 16, 65) (99, 20, 101) (165, 52, 173) (39, 80, 89)

28 Geometrijska algebra Pitagoru i pitagorejce se takoder povezuje s otkrićem geometrijske algebre. Geometrijska algebra predstavlja geometrijski pristup algebri. To znači da se linearne i kvadratne jednadžbe rješavaju geometrijski. Druga knjiga Euklidovih Elemenata sadrži rezultate geometrijske algebre, koja se pripisuje pitagorejcima. Tu se navode neki primjeri jednadžbi koje se rješavaju pomoću geometrijske algebre, za koje se smatra da su ih otkrili pitagorejci: Primjer 3.1 Treba riješiti jednadžbu ax = b 2. Rješenje se dobije pomoću slike 3.3. Budući da dijagonala raspolavlja pravokutnik, dobiju se dva sukladna trokuta, pa slijedi jednakost kvadrata b 2 i pravokutnika ax. Dakle, x je tražena duljina. Slika 3.3 Pravokutnik s dijagonalom koja raspolavlja pravokutnik na dva sukladna trokuta Najpoznatiji problem geometrijske algebre je konstrukcija dijeljenja dužine u omjeru zlatnog reza. Primjer 3.2 Zadana je duljina dužine a, tada je potrebno na njoj odrediti točku tako da se cijela dužina odnosi prema većem od dobivena dva dijela dužine kao taj dio prema manjem dijelu. Označimo li veći dio s x, uvjet možemo zapisati kao: a : x = x : (a x). U suvremenoj matematici omjeri su ekvivalentni razlomcima, pa se sredivanjem dobije kvadratna jednadžba: Njezina su rješenja: x 2 + ax a 2 = 0. x 1,2 = a± 5a 2 2 = a 1± 5 2.

29 26 Uzima se pozitivno rješenje, jer samo ono ima geometrijski smisao: x = a Pitagorejci su gornji problem riješili geometrijskom algebrom: Slika 3.4 Konstrukcija dijeljenja dužine u omjeru zlatnog reza Geometrijskom algebrom dokazuju se i mnogi algebarski identiteti, primjerice: Primjer 3.3 Treba dokazati da je (2a + b) 2 + b 2 = 2a 2 + 2(a + b) 2. Rješenje se dobije pomoću slike: Slika 3.5 Slika pomoću koje se dokazuje zadana jednakost u primjeru 3.3 Sa slike se vidi: AD 2 + DG 2 = AG 2 = AF 2 + F G 2 = ( AB 2 + BF 2 ) + ( EF 2 + EG 2 ).

30 27 Primjer 3.4 Treba dokazati da je (x + y) 2 = x 2 + 2xy + y 2. Geometrijski dokaz formule (x + y) 2 = x 2 + 2xy + y 2 je vidljiv na slici 3.6: Slika 3.6 Slika pomoću koje se dokazuje zadana jednakost u primjeru 3.4 Navedeni su ostali algebarski identiteti koje su pitagorejci dokazali geometrijski: a(b + c) = ab + ac; (a + b)a + (a + b)b = (a + b) 2 ; (a + b)b = ab + b 2 ; (a + 2b)a + b 2 = (a + b) 2 ; (2a + b)b + a 2 = (a + b) 2 ; (a + b) 2 + b 2 = 2(a + b)b + a 2 ; 4(a + b)b + a 2 = (a + 2b) 2 ; (a + 2b) 2 + a 2 = 2(a + b) 2 + 2b 2.

31 Sumjerljive veličine i iracionalnost od 2 Sumjerljivost veličina je jedan od temeljnih matematičkih pojmova u antičko doba. Dvije istovrsne geometrijske veličine (dužine, lika, tijela) su sumjerljive ako se odnose kao (prirodni) brojevi. Suvremenim jezikom rečeno, dvije dužine/lika/tijela su sumjerljiva ako se omjer njihovih duljina/površina/volumena može zapisati kao razlomak. Pitagorejci su vjerovali da se sve može prikazati i objasniti pomoću prirodnih brojeva, pa su vjerovali i da su sve geometrijske veličine medusobno sumjerljive. Medutim, nakon nekog vremena otkrili su da dijagonala kvadrata nije sumjerljiva s njegovom stranicom. Odnosno, omjer stranice i dijagonale kvadrata nisu mogli opisati kao omjer nikoja dva njima poznata broja. Drugim riječima, otkrili su da broj 2 nije racionalan broj. Tako su došli do zaključka da postoje omjeri veličina koji se ne mogu prikazati kao omjer dva (prirodna) broja. To otkriće se pripisuje Hipasusu iz Mezopotamije, oko 430. godine prije Krista. Pitagorejci su takve dužine nazvali alogon, što znači neracionalne, odakle današnji naziv iracionalan. No, riječ alogon ujedno znači i ono o čemu ne treba govoriti. Naime, ta činjenica ih je toliko razočarala da su je čuvali u tajnosti kako ne bi opovrgnula sve njihove dotadašnje tvrdnje o prirodnim brojevima. No, Hipasus je o tom svom otkriću pričao i van kruga pitagorejaca, pa je navodno za kaznu ubijen, udavljen u moru. Kako su pitagorejci otkrili iracionalnost 2 preko nesumjerljivosti stranice kvadrata i njegove dijagonale, pojam iracionalnosti se u početku odnosio samo na dužine. Svoj dokaz temelje na kombinaciji geometrije i teorije parnih i neparnih brojeva. Upravo dokaz nesumjerljivost stranice kvadrata i njegove dijagonale je dokaz iracionalnosti 2. Tek u 16. stoljeću, pojam iracionalnosti počeo se odnositi na brojeve. Tako da se suvremeni dokazi iracionalnosti 2 temelje na brojevima, a ne na dužinama. Npr. jedan od dokaza polazi od pretpostavke da je 2 racionalan broj, a dolazi se do kontradikcije i time do zaključka da je 2 iracionalan broj. Otkriće iracionalnih brojeva bio je značajan korak u razvoju matematike. Teorem 3.3 Stranica kvadrata nije sumjerljiva njegovoj dijagonali. Dokaz. Neka je dan kvadrat s vrhovima 1, 2, 3, 4. Neka su polovišta njegovih stranica, redom, A, B, C, D. Kako je 1234 kvadrat, tako je i ABCD kvadrat. Povucimo dijagonale AC i BD, i njihovo sjecište označimo sa S. Točka S je središte oba kvadrata.

32 29 Kvadrat 1234 je dvostruko veći od kvadrata ABCD i četverostruko od kvadrata 1ASD. Slika 3.7 Kvadrati 1234 i ABCD i središte navedenih kvadrata S Pretpostavimo da su stranica i dijagonala kvadrata sumjerljive. To znači da postoje prirodni brojevi a, b i duljina d takvi da je BD = ad i AD = bd. Ako su brojevi a i b oba parni, mogli bismo uzeti 2d umjesto d. Dakle, možemo pretpostaviti da je bar jedan od brojeva a i b paran. Kako je površina od 1234 dvostruka površini ABCD, slijedi a 2 d 2 = 2b 2 d 2 pa a mora biti paran (jer je paran kvadratni broj četverostruki kvadratni). Stoga je SD = ld, za neki prirodan broj l. Sada pak jer je površina od ABCD dvostruka površina od 1ASD slijedi b 2 d 2 = 2l 2 d 2 pa b mora biti paran. Dakle, a i b su oba parna, a to je u kontradikcijs s pretpostavkom. Pitagorejci su takoder znali konstruirati pravilni peterokut, vjerojatno su oni otkrili tu konstrukciju. Konstrukcija se temelji na sljedećoj slici: Slika 3.8 Peterokut ABCDE Bilo je dovoljno naći konstrikciju trokuta ABC koji je prikazan na slici 3.8, jer točke D i E bi se nakon toga lagano našle. Znajući da svaka dva broja imaju zajedničku mjeru, pitagorejci su tražili zajdničku mjeru dužina AB i AC. Pretpostavimo da takva dužina d postoji.

33 30 Pokazat ćemo da se tom dužinom d može izmjeriti bez ostatka ne samo stranica AB i dijagonala AC velikog peterokuta, već i stranica i dijagonala peterokuta A 1 B 1 C 1 D 1 E 1. Stvarno, ako je AC = md, AB = nd, bit će E 1 C = (m n)d, jer je AE 1 = AB i takoder C 1 E 1 = (m n)d i D 1 E 1 = (2n m)d, jer je C 1 E 1 = E 1 C i D 1 E 1 = AE 1 E 1 C, gdje su m i n prirodni brojevi. Dokazali smo da iz pretpostavke postojanja zajedničke mjere d dijagonale i strana peterokuta ABCDE proizlazi da ta ista mjera mjeri dijagonalu i stranicu peterokuta A 1 B 1 C 1 D 1 E 1. Prema istom argumentu mjera d mjeri i dijagonalu i stranicu peterokuta A 2 B 2 C 2 D 2 E 2. Jasno je da u nizu stalnog smanjivanja peterokuta moramo jednom doći do dužine manje od osnovne mjere d i njoj mjerene. To je kontardikcija. Odavde se zaključuje da su dijagonala i stranica peterokuta nesumjerljive, što je takoder pitagorejsko otkriće. Povlačeći dijagonale pravilnog peterokuta dobije se pentagram (peterokraka zvijezda). Pentagram je bio simbol prepoznavanja pitagorejaca. Smatrali su da simbolizira zdravlje (grčki, υγιεια), pa su tim slovima (uz zamijenu ει sa ν) označavali vrhove krakova. Slika 3.9 Pentagram 3.3. Pravilni poliedri Pravilni poliedri su geometrijska tijela kojima su sve strane (plohe) sukladni pravilni mnogokuti 3, a svi kutevi izmedu njihovih strana su jednaki i u svakom vrhu se sastaje jednako mnogo strana. 3 Mnogokut je dio ravnine omeden zatvorenom izlomljenom linijom.

34 31 Pitagorejsi su poznavali teorem, kojeg su i dokazali. Teorem 3.4 Zbroj kuteva u trokutu iznosi dva prava kuta. Dokaz. Da je zbroj kuteva u trokutu jednak dva prava kuta može se zaključiti pomoću sljedeće slike: Slika 3.10 Slika s označenim kutovima Neka je ABC proizvoljan trokut. Konstruiramo kroz točku A pravac DE koji je paralelan s BC. Kako su BC i DE paralelne, kutevi ABC i DAB su jednaki ( ABC= DAB). Takoder su i kutevi ACB i EAC jednaki ( ACB= EAC). Znači suma kuteva ABC + ACB je jednaka sumi kuteva DAB+ EAC. Dodajmo svakoj sumi i kut BAC, slijedi da je suma kuteva ABC + ACB+ BAC, odnosno, suma unutrašnjih kuteva trokuta, jednaka sumi kuteva DAB + BAC + CAE, odnosno sumi dva prava kuta. Iz prethodnog slijedi: Korolar 3.1 Zbroj kutova u n-terokutu iznosi 2n 4 prava kuta. Dokaz. Budući da se n-terokut može rastaviti na n 2 trokuta povlačenjem svih dijagonala iz jednog njegovog vrha, zbroj kuteva u n-terokutu je 2n 4 prava kuta. Poligon s n stranicama se može podijeliti na n 2 trokuta, pa je zbroj kuteva takvog poligona (n 2) 180 o. Prema tome, svaki kut pravilnog n-gona iznosi (n 2)180 o n. Ako se p takvih kuteva susretnu u jednog točki, onda je: p(n 2)180 o n = 360 o.

35 32 Postoji samo pet pravilnih poliedara, a prvi ih je opisao grčki matematičar i filozof Platon ( pr. Kr). Pravilni poliedri se zato još nazivaju i Platonova tijela. (pravilni) tetraedar, heksaedar (kocka), oktaedar, do- Pet pravilnih poliedara su: dekaedar i ikosaedar. Tetraedar je geometrijsko tijelo omedeno s četiri plohe koje imaju oblik trokuta i rasporedene su tako da tijelo ima šest bridova i četiri vrha. Strane pravilnog tetraedra su jednakostranični trokuti. Izgled tetraedra prikazan je na slici Slika 3.11 Tetraedar Broj bridova na pojedinoj strani poliedra, broj vrhova na pojedinoj strani poliedra, broj bridova kroz pojedini vrh poliedra i broj strana kroz pojedini vrh poliedra je jednak i iznosi tri. Mreža tetraedra prikazana je na slici Slika 3.12 Mreža tetraedra Heksaedar (kocka) je geometrijsko tijelo omedeno sa šest ploha koje imaju oblik kvadrata i rasporedene su tako da tijelo ima dvanaest bridova i šest vrhova. Izgled heksaedra (kocke) prikazan je na slici Slika 3.13 Heksaedar (kocka)

36 33 Broj bridova i vrhova na svakoj strani kocke je četiri. Broj bridova i strana kroz svaki vrh kocke je tri. Mreža heksaedra (kocke) prikazana je na slici Slika 3.14 Mreža heksaedra (kocke) Pravilni Oktaedar je geometrijsko tijelo omedeno s osam ploha koje su jednakostranični trokuti i rasporedene su tako da tijelo ima dvanaest bridova i osam vrhova. Izgled oktaedra prikazan je na slici Slika 3.15 Oktaedar Broj bridova i vrhova na svakoj strani oktaedra je tri. Broj bridova i strana kroz svaki vrh oktaedra je četiri. Mreža oktaedra prikazana je na slici Slika 3.16 Mreža oktaedra

37 34 Pravilni Dodekaedar je geometrijsko tijelo omedeno s dvanaest ploha koje imaju oblik pravilnih peterokuta i rasporedene su tako da tijelo ima trideset bridova i dvadeset vrhova. Izgled dodekaedra prikazan je na slici Slika 3.17 Dodekaedar Broj bridova i vrhova na svakoj strani dodekaedra je pet. Broj bridova i strana kroz svaki vrh dodekaedra je tri. Mreža dodekaedra prikazana je na slici Slika 3.18 Mreža dodekaedra Pravilni Ikosaedar je geometrijsko tijelo omedeno s dvadeset ploha koje su jednakostranični trokuti i rasporedene su tako da tijelo ima trideset bridova i dvadeset vrhova. Izgled ikosaedra prikazan je na slici Slika 3.19 Ikosaedar

38 35 Broj bridova i vrhova na svakoj strani ikosaedra je tri. Broj bridova i strana kroz svaki vrh ikosaedra je pet. Mreža ikosaedra prikazana je slici Slika 3.20 Mreža ikosaedra U sljedećoj tablici prikazani su osnovni podaci o svih pet pravilnih poliedara. Tablica 3.2 Podaci o pet pravilnih poliedara. tip poliedra broj vrhova broj bridova broj strana strane su tetraedar trokuti heksaedar(kocka) kvadrati oktaedar trokuti dodekaedar peterokuti ikosaedar trokuti Prema legendi, otkriće pravilnog dodekaedra se pripisuje Hipasusu. No, priča kaže da on to otkriće nije htio pripisati Pitagori, te je izbačen iz pitagorejske škole. Smatra se da je Pitagora znao konstruirati samo prva tri pravilna poliedra (tetraedar, heksaedar i oktaedar), dok ostala dva (dodekaedar i ikosaedar) nije znao. Pravilni poliedri (Platonova tijela) su danas u uskoj vezi s razvijenom granom popločavanja ravnine 4. Pitagorejci su znali da postoje tri načina za prekrivanje površine pravilnim poligonima. Pomoću pravilnih trokuta, četverokuta i šesterokuta. Kako je zbroj kuteva u n-terokutu 2n 4 prava kuta, znači da je u pravilnom n- terokutu svaki kut jednak α = 2n 4 n pravih kuteva. Ako se u nekoj točki ravnine sastaje m pravilnih n-terokuta, mora vrijediti: mα = m 2n 4 n π 2 = 2π. Ispitivanjem svih mogućih kombinacija za m i n koji su prirodni brojevi dobije se da su jedine mogućnosti za n = 3 i m = 6, za n = 4 i m = 4, te za n = 6 i m = 3, tj. moguće je prekrivanje površine samo pravilnim trokutima, četverokutima i šesterokutima. 4 Dijeljenje ravnine na mnogokute koji bi ju u potpunosti prekrili, bez praznina i preklapanja, uz odredene pravilnosti s obzirom na vrstu, oblik i poredak mnogokuta.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Srđana Obradović. Teorija brojeva u nastavi matematike. Diplomski rad

Srđana Obradović. Teorija brojeva u nastavi matematike. Diplomski rad SVEUČILIŠTE J. J. STROSSMAYERA U OSIJEKU ODJEL ZA MATEMATIKU Srđana Obradović Teorija brojeva u nastavi matematike Diplomski rad Osijek, 21. travnja 2017. SVEUČILIŠTE J. J. STROSSMAYERA U OSIJEKU ODJEL

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Kako (budući) učitelji razumiju algebarske generalizacije - jedno istraživanje o parnim i neparnim brojevima 1

Kako (budući) učitelji razumiju algebarske generalizacije - jedno istraživanje o parnim i neparnim brojevima 1 ISSN 1986-518X ISTRAŽIVANJE MATEMATIČKOG OBRAZOVANJA Vol. II (2010), Broj 3, 27-32 Originalni istraživački članak Kako (budući) učitelji razumiju algebarske generalizacije - jedno istraživanje o parnim

More information

MATEMATIČKI FAKULTET UNIVERZITETA U BEOGRADU MASTER STUDIJE. -Master rad- Tema: Pitagorejska geometrija

MATEMATIČKI FAKULTET UNIVERZITETA U BEOGRADU MASTER STUDIJE. -Master rad- Tema: Pitagorejska geometrija MATEMATIČKI FAKULTET UNIVERZITETA U BEOGRADU MASTER STUDIJE -Master rad- Tema: Pitagorejska geometrija Mentor:Dr. Zoran S. Luičić Student: Jelena Novaković 1107/2015. Beograd, 2016. godine 1 Predgovor

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

math.e Matrice s Fibonaccijevim brojevima Fibonaccijev broj. Matrice s Fibonaccijevim brojevima math.e Vol. 26

math.e Matrice s Fibonaccijevim brojevima Fibonaccijev broj. Matrice s Fibonaccijevim brojevima math.e Vol. 26 1 math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Matrice s Fibonaccijevim brojevima Fibonaccievi brojevi linearna algebra teorija brojeva Blaženka Bakula, Magistra edukacije matematike, zaposlena u Srednjoj

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Zadaci za opštinsko takmičenje učenika osnovnih škola godine. V razred osmogodišnje i VI razred devetogodišnje

Zadaci za opštinsko takmičenje učenika osnovnih škola godine. V razred osmogodišnje i VI razred devetogodišnje BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE TUZLANSKI KANTON MINISTARSTVO OBRAZOVANJA/NAOBRAZBE, NAUKE/ZNANOSTI, KULTURE I SPORTA/ŠPORTA PEDAGOŠKI ZAVOD BOSNIA AND HERZEGOVINA FEDERATION OF BOSNIA

More information

Naredba je uputa računalu za obavljanje određene operacije.

Naredba je uputa računalu za obavljanje određene operacije. OSNOVNI POJMOVI Naredba je uputa računalu za obavljanje određene operacije. Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Postupak pisanja programa zovemo programiranje. Programski

More information

Programiranje za internet zimski semestar 2013/2014. Java kroz primjere (skripta je u fazi izradi)

Programiranje za internet zimski semestar 2013/2014. Java kroz primjere (skripta je u fazi izradi) Programiranje za internet zimski semestar 2013/2014 Java kroz primjere (skripta je u fazi izradi) Zadatak broj 1 Nacrtati kocku. (Zanimljiv teži problem za razmišljanje: Nacrtat kocku čije će dimenzije

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

math.e Fibonaccijev brojevni sustav 1 Uvod Fibonaccijev brojevni sustav math.e Vol 16. Hrvatski matematički elektronički časopis

math.e Fibonaccijev brojevni sustav 1 Uvod Fibonaccijev brojevni sustav math.e Vol 16. Hrvatski matematički elektronički časopis 1 math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Fibonaccijev brojevni sustav teorija brojeva Ljerka Jukić asistentica Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku ljukic@mathos.hr Helena Velić studentica

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Key words: golden ratio, photography, composition

Key words: golden ratio, photography, composition Sažetak Zlatni rez, poznat i kao božanski omjer, može se uočiti u graďi biljaka, u piramidama, gotičkim katedralama, ljudskom tijelu, grafičkom dizajnu pa tako i u fotografiji. Poznat je kao Φ (fi) ili

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

GRUPA RUBIKOVE KOCKE

GRUPA RUBIKOVE KOCKE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Marija Benko GRUPA RUBIKOVE KOCKE Diplomski rad Voditelj rada: Doc. dr. sc. Franka Miriam Brückler Zagreb, rujan, 2015. Ovaj

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

Kompetencije srednjoškolaca o ranim konceptima prirodnih brojeva 1

Kompetencije srednjoškolaca o ranim konceptima prirodnih brojeva 1 ISSN 1986 518X ISTRAŽIVANJE MATEMATIČKOG OBRAZOVANJA Vol. III (2011), Broj 5, 13 19 Originalni istraživački članak Kompetencije srednjoškolaca o ranim konceptima prirodnih brojeva 1 Branislav Boričić 2,

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

GEOMETRIJSKO MIŠLJENJE I PROSTORNI ZOR

GEOMETRIJSKO MIŠLJENJE I PROSTORNI ZOR GEOMETRIJSKO MIŠLJENJE I PROSTORNI ZOR Aleksandra Čižmešija, Renata Svedrec, Tanja Soucie, Ivana Kokić, Nikol Radović Split, 7. travnja 2011. 1 Geometrija je opipljivi prostor, to je onaj prostor u kojem

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

ZNAČENJE I SIMBOLIKA BROJA

ZNAČENJE I SIMBOLIKA BROJA SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU KATOLIČKI BOGOSLOVNI FAKULTET U ĐAKOVU ZNAČENJE I SIMBOLIKA BROJA Kršćanska vjera pred izazovom suvremene numerologije Diplomski rad Mentor: izv. prof. dr.

More information

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE Specification Details: DLA Land and Maritime - VQ Date: 2/4/2015 Specification: MIL-DTL-28803 Title: Display, Optoelectronic, Readouts, Backlighted Segmented Federal Supply Class (FSC): 5980 Conventional:

More information

1.7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu

1.7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu .7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu U decimalnom brojnom sistemu pozitivni brojevi se predstavljaju znakom + napisanim ispred cifara koje definišu apsolutnu vrednost broja, odnosno

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

Strategije rješavanja problemskih zadataka

Strategije rješavanja problemskih zadataka SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ODJEL ZA MATEMATIKU Blaženka Filipović Strategije rješavanja problemskih zadataka Diplomski rad Osijek, 2016 SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Ekstrem kvadratne funkcije

Ekstrem kvadratne funkcije Matematika i računala Ekstrem kvadratne funkcije Šime Šuljić, Zagreb U drugom se razredu srednje škole proučava ekstrem i tijek kvadratne funkcije. Do svojstva ekstrema kvadratne funkcije dolazi se postupno,

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Svojstva olovke x (0,0)

Svojstva olovke x (0,0) Kornjačina grafika O modulu turtle Sadrži funkcije za crtanje Izvođenjem naredbi otvara se grafički prozor veličine 600x600 piksela Olovka (pokazivač) je postavljena u središtu prozora i usmjerena udesno

More information

math.e Različiti nastavno-metodički pristupi čunjosječnicama 1 Uvod Različiti nastavno-metodički pristupi čunjosječnicama math.e Vol 27.

math.e Različiti nastavno-metodički pristupi čunjosječnicama 1 Uvod Različiti nastavno-metodički pristupi čunjosječnicama math.e Vol 27. 1 math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Različiti nastavno-metodički pristupi čunjosječnicama čunjosječnice geometrija Ruđer Bošković Ivančica Miroševic, Nikola Koceić-Bilan, Josipa Jurko 1

More information

PETRIĆ O TAJNAMA BROJEVA

PETRIĆ O TAJNAMA BROJEVA Kutleša, S., Petrić o tajnama brojeva, Prilozi 63 64 (2006), str. 171 187 171 PETRIĆ O TAJNAMA BROJEVA Stipe Kutleša Institut za filozofiju, Zagreb UDK 19 Petrić Izvorni znanstveni članak Primljen: 27.

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP M. Mitreski, A. Korubin-Aleksoska, J. Trajkoski, R. Mavroski ABSTRACT In general every agricultural

More information

Porijeklo. riječi i nastava. Dubravka Glasnović Gracin, Zagreb ZANIMLJIVOSTI I NAPOMENE ZA NASTAVU TERMIN, KORIJEN I VEZA SA ZNAČENJEM SRODNE RIJEČI

Porijeklo. riječi i nastava. Dubravka Glasnović Gracin, Zagreb ZANIMLJIVOSTI I NAPOMENE ZA NASTAVU TERMIN, KORIJEN I VEZA SA ZNAČENJEM SRODNE RIJEČI Riečnik Porijeklo riječi i nastava Dubravka Glasnović Gracin, Zagreb TERMIN, KORIJEN I Talesov poučak (o obodnom kutu nad promjerom kružnice) Tales (grč. Θαλης): starogrčki matematičar iz 7. st. pr. K.,

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

Ako su, iskazna slova, onda i redom interpretiramo kao sljedeće relejne mreže (strujna kola, strujni/električni krugovi :

Ako su, iskazna slova, onda i redom interpretiramo kao sljedeće relejne mreže (strujna kola, strujni/električni krugovi : 1. Logički sud/iskaz je osnovni pojam u matematičkoj logici. To je svaka smislena izjava koja može biti ili istinita ili neistinita. Skup svih iskaza najčešće se obilježava sa, a pojedinični iskazi malim

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

- je mreža koja služi za posluživanje prometa između centrala

- je mreža koja služi za posluživanje prometa između centrala Spojna mreža - je mreža koja služi za posluživanje prometa između centrala Zvjezdasti T - sve centrale na nekom području spajaju se na jednu od njih, koja onda dalje posreduje njihov promet - u manjim

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

3D GRAFIKA I ANIMACIJA

3D GRAFIKA I ANIMACIJA 1 3D GRAFIKA I ANIMACIJA Uvod u Flash CS3 Šta će se raditi? 2 Upoznavanje interfejsa Osnovne osobine Definisanje osnovnih entiteta Rad sa bojama Rad sa linijama Definisanje i podešavanje ispuna Pregled

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

RJEŠAVANJE BUGARSKOG SOLITERA

RJEŠAVANJE BUGARSKOG SOLITERA SVEUČILIŠTE U SPLITU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET ZAVRŠNI RAD RJEŠAVANJE BUGARSKOG SOLITERA Bože Brečić Split, rujan 2015. Sadržaj 1. Uvod... 1 1.1. Povijest bugarskog solitera... 1 1.2. Slični

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI Mario Ivković DEFINIRANJE BRZINE VOZILA U SUDARNOM PROCESU PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA DIPLOMSKI RAD Zagreb, 2017. Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih

More information

En-route procedures VFR

En-route procedures VFR anoeuvres/procedures Section 1 1.1 Pre-flight including: Documentation, mass and balance, weather briefing, NOTA FTD FFS A Instructor initials when training 1.2 Pre-start checks 1.2.1 External P# P 1.2.2

More information

Korak X1 X2 X3 F O U R T W START {0,1}

Korak X1 X2 X3 F O U R T W START {0,1} 1) (8) Formulisati Traveling Salesman Problem (TSP) kao problem traženja. 2) (23) Dato je prostor stanja sa slike, sa početnim stanjem A i završnim stanjem Q. Broj na grani označava cijenu operatora, a

More information

Primer-1 Nacrtati deo lanca.

Primer-1 Nacrtati deo lanca. Primer-1 Nacrtati deo lanca. 1. Nacrtati krug sa Ellipse alatkom i sa CTRL tasterom. 2. Napraviti kopiju kruga unutar glavnog kruga (desni klik za kopiju). 3. Selektovati oba kruga pa onda ih kombinovati

More information

Advertising on the Web

Advertising on the Web Advertising on the Web On-line algoritmi Off-line algoritam: ulazni podaci su dostupni na početku, algoritam može pristupati podacima u bilo kom redosljedu, na kraju se saopštava rezultat obrade On-line

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

k - uniformne teselacije euklidske ravni Tamara Brankovan

k - uniformne teselacije euklidske ravni Tamara Brankovan k - uniformne teselacije euklidske ravni Tamara Brankovan 25. septembar 2012 Uvod Ovaj rad predstavlja moj završni rad na master studijama na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radeći u školi

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

Svodovi kao dijelovi kugline plohe u ortogonalnoj aksonometriji

Svodovi kao dijelovi kugline plohe u ortogonalnoj aksonometriji Stručni rad Prihvaćeno 14. 12. 2003. NIKOLETA SUDETA IVAN PETRUNIĆ Svodovi kao dijelovi kugline plohe u ortogonalnoj aksonometriji Vaults as Parts of Sphere in Orthogonal Axonomerty ABSTRACT In order to

More information

FORMALNI DOKAZI U PROGRAMIRANJU

FORMALNI DOKAZI U PROGRAMIRANJU Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet ekonomije i turizma «Dr. Mijo Mirković» Kristijan Šarić FORMALNI DOKAZI U PROGRAMIRANJU Završni rad Pula, 2015. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet ekonomije

More information

Adapted for classroom use by

Adapted for classroom use by Obogaćeni i dodatni program Tim Bell, za Ian učenike H. Witten osnovnih and škola Mike Fellows Adapted for classroom use by Created by Tim Bell, Ian H. Witten and Mike Fellows Adapted for classroom use

More information

math.e Uparena optimizacijska metoda Sažetak Uvod Hrvatski matematički elektronički časopis

math.e Uparena optimizacijska metoda Sažetak Uvod Hrvatski matematički elektronički časopis 1 math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Uparena optimizacijska metoda gradijentni i zrcalni spust hibridna ili uparena metoda konveksna optimizacija Luka Borozan, Slobodan Jelić, Domagoj Matijević,

More information

Practical training. Flight manoeuvres and procedures

Practical training. Flight manoeuvres and procedures ATL/type rating skill test and proficiency - helicopter anoeuvres/rocedures Section 1 elicopter exterior visual inspection; 1.1 location of each item and purpose of inspection FTD ractical training ATL//Type

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

Matematika u Rubikovoj kocki

Matematika u Rubikovoj kocki Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni nastavnički studij matematike i informatike Marina Barišić Matematika u Rubikovoj kocki Diplomski rad Osijek, 2011. Sveučilište J.J.

More information

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU (Usaglašeno sa procedurom S.3.04 sistema kvaliteta Megatrend univerziteta u Beogradu) Uvodne napomene

More information

Make Model Number(s) STC No: Description System Covered SA449GL

Make Model Number(s) STC No: Description System Covered SA449GL Make Model Number(s) STC No: Description Covered 200, 200C, 200CT, 200T, A200, A200CT, B200, B200C, B200CT, B200T, B300, B300C SA00754CH ADC-2000 Fuel/Airdata ARMY ADC S35, V35, V35A, V35B, 35-C33A, E33A,

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak

Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak Učiteljica Ching Hai Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak 2 Ključ neposrednog prosvjetljenja Uzvišena Učiteljica Ching Hai S a d r ž a j Sadržaj... 2 Uvod...

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

Preslikavanja ravnine i GSP

Preslikavanja ravnine i GSP Matematika i računala Preslikavanja ravnine i GSP Lidija Kralj, Veliki Bukovec i Šime Šuljić, Pazin O jednoj obradi nastavne cjeline Preslikavanje ravnine kao mogućem uzoru Šime Šuljić The best way to

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

SKINUTO SA SAJTA Besplatan download radova

SKINUTO SA SAJTA  Besplatan download radova SKINUTO SA SAJTA www.maturskiradovi.net Besplatan download radova Prirucnik za gramatiku engleskog jezika Uvod Sama suština i jedna od najbitnijih stavki u engleskoj gramatici su pomoćni glagoli! Bez njih

More information

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

EKSPLORATIVNA ANALIZA PODATAKA IZ SUSTAVA ZA ISPORUKU OGLASA

EKSPLORATIVNA ANALIZA PODATAKA IZ SUSTAVA ZA ISPORUKU OGLASA SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni diplomski studij računarstva EKSPLORATIVNA ANALIZA PODATAKA IZ SUSTAVA ZA ISPORUKU

More information

ODNOS POLOVA I VELIČINA LEGLA SRPSKOG TROBOJNOG GONIČA U REPUBLICI SRPSKOJ

ODNOS POLOVA I VELIČINA LEGLA SRPSKOG TROBOJNOG GONIČA U REPUBLICI SRPSKOJ 148 ВЕТЕРИНАРСКИ ЖУРНАЛ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Veterinary Journal of Republic of Srpska UDK 636.7.082.1(497.15Republika Srpska) Drobnjak, D., Urošević, M., Novaković, B., Matarugić, D. 1 ODNOS POLOVA I VELIČINA

More information

PASCAL - Skripta sa zadacima i rješenjima -

PASCAL - Skripta sa zadacima i rješenjima - Elena Krelja-Kurelović, prof. PASCAL - Skripta sa zadacima i rješenjima - SADRŽAJ: I. UVOD U PASCAL...1 1. Tipovi podataka...2 2. Deklariranje varijabli...2 3. Definiranje konstanti...3 II. PISANJE PROGRAMA

More information

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ URL:

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ   URL: Klasterizacija NIKOLA MILIKIĆ EMAIL: nikola.milikic@fon.bg.ac.rs URL: http://nikola.milikic.info Klasterizacija Klasterizacija (eng. Clustering) spada u grupu tehnika nenadgledanog učenja i omogućava grupisanje

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

MRS MRSLab08 Metodologija Razvoja Softvera Vežba 08

MRS MRSLab08 Metodologija Razvoja Softvera Vežba 08 MRS MRSLab08 Metodologija Razvoja Softvera Vežba 08 LAB 08 Konceptualni model podataka Logički model podataka 1. Konceptualni model podataka Modeli podataka omogućavaju modelovanje semantičke i logičke

More information

3 Burner ASSEMBLY MANUAL

3 Burner ASSEMBLY MANUAL REVOLUTIONTM 3 Burner ASSEMBLY MANUAL 85-3118-2 (G53201) Propane 85-3119-0 (G53202) Natural Gas Limited 5-Year Warranty Read and save manual for future reference. Assemble your grill immediately. Missing

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana)

2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana) Analizirana poglavlja Šapićeve disertacije Broj redova u radu Izvor preuzimanja Broj preuzetih redova 2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana) 1. 62 strana 31 2. 63 strana

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information