Makedonija, Srbija, Vojvodina, Bosna - avgust 2017

Size: px
Start display at page:

Download "Makedonija, Srbija, Vojvodina, Bosna - avgust 2017"

Transcription

1 Makedonija, Srbija, Vojvodina, Bosna - avgust dan

2 Za začetek po avtocesti čez Slovenijo z Gorenjske do Dolenjske. Na mejnem prehodu Bregana se baje čaka pol ure, zato izkoristim priložnost za primerjavo in pri Brežicah zavijeva proti mejnemu prehodu Rigonce pri Dobovi (45, ,681937), kjer je bila čakalna doba prijetnih 0 minut. Kmalu sva nazaj na avtocesti Bratstva in jedinstva in hitro tudi ujamem tuj kamper, ki je bil pred mano tik pred izhodom za Dobovo. Torej se zaradi počasnih stranskih cest, raznoraznih vasi in daljše poti ta prehod izplača mogoče šele pri kakšnih daljših čakalnih dobah na Bregani, pri pol ure čakanja nima smisla izzivati radarjev na lokalnih cestah. Ko se približava srbski meji, radio omenja 7 km dolge kolone na vstopu iz Hrvaške v Srbijo na mejnem prehodu Bajakovo-Batrovci. Malo morgen bova midva čakala 5 ur tiste počasne carinike. V Županji zato zavijeva na sever, mimo Vinkovcev in skozi Vukovar proti mejnem prehodu Ilok (45, ,400721), kjer po 15 minutah, ki jih potrebujejo izredno hitri uradniki za pregled ~15 vozil, vstopiva v Vojvodino. Še malo in že sva parkirana na asfaltnem parkirišču (45, ,868228) pod Petrovaradinsko trdnjavo v Novem Sadu. Peš na trdnjavo in nato še sprehod čez Donavo do centra Novega Sada. Ko sva se po nekaj urah vrnila do kamperja, bi ravno takrat prečkala hrvaško-srbsko mejo, če bi prej šla na glavni mejni prehod. Spanje na P pod trdnjavo popolnoma mirno.

3 2. dan Iz Novega Sada nadaljujeva po avtocesti mimo Beograda do Leskovca, tam seveda zavijeva, kot vsi resni avtodomarji, v restavracijo Groš (43, ,931871), kjer si privoščiva zgodnje kosilo. Sva morala probati, če že vsi vedno tako hvalijo to restavracijo. Kar se mene tiče, čevapi kot čevapi, vešalica kot vešalica, čebula kot čebula. Iz Leskovca se vrneva nazaj na avtocesto in naprej do makedonske meje. Tu so državni uradniki še bolj počasni kot na prejšnjih mejah. Po 40 minutah sva končno v Makedoniji in na poti v Skopje. Na avtocesti stalno neke mitnice, sicer čisto poceni, ampak ne me basat, a so jih res morali postaviti na vsakih nekaj kilometrov? Mogoče tako rešujejo nezaposlenost svojih državljanov? V Skopju greva najprej pogledati P nad trdnjavo pri muzeju sodobne umetnosti (42, ,4332). Zanemarjeno, neka sumljiva mladina v parkiranih avtih sredi belega dne naju hitro obrne in čez nekaj minut se raje parkirava na velikem plačljivem mestnem parkirišču (41, ,43723). Cene so itaq skoraj zanemarljive, tako da ne vidim smisla iskanja nekih zastonj sumljivih parkingov po mestu. Od tu je peš 5 minut do novejših skopskih no(r)vosti, raznoraznih megalomanskih palač, kipov, mostov, fontan, Kdo je vse te milijardne projekte plačal oz. odobril, medtem ko jim narod po državi skoraj strada, mi ni jasno? Sprehodiva se še po stari čaršiji, kjer pa so v nedeljo popoldne večinoma vse trgovinice že zaprte.

4

5 Plačava parkirnino in se odpeljeva nad Skopje do brezplačnega parkinga Vodno (41, ,40881), ta je kakih 300 metrov višje od samega Skopja, kjer stoji tudi spodnja postaja gondole, ki pelje na sam vrh hriba, kjer je razgledna točka na Skopje in ogromen jeklen križ, ki je ponoči seveda močno osvetljen.

6 Seveda sva že prepozna za gondolo, ki pozno popoldne v nedeljo ne sprejema več novih obiskovalcev, zato se samo iz zgornjega parkinga spustiva nekaj ovinkov nižje do razgledne točke na Skopje (41, ,421299). Stole ven, pivo in špricer ven in uživava v nešteto lučkah spodaj ležečega glavnega mesta. Naokoli vse polno sicer mirne mladine, vendar prav nič ne kaže, da se bodo kaj kmalu pospravili spat, zato se raje vrneva navzgor na P Vodno in tam mirno prespiva. Poleg miru je tu gor še za kakšne 10 C hladneje kot spodaj na razbeljenem asfaltu, pa še manjši izvir vode je v bližini, kjer se brez težav lahko napolni rezervoarje kamperja s pitno vodo. Vsekakor priporočam za spanje v Skopju.

7 3. dan Seveda naslednji dan gondola sploh ne obratuje. Ponedeljek je namreč njihov prost dan. Ampak se ne dava, greva midva peš gor do tistega križa. Urica hribolazenja po senci gozda in dokaj dobri potki za ~500m višincev. Restavracija zgoraj je seveda tudi zaprta. No, je vsaj mir in tišina pod križem. Eni bi temu rekli blažen mir. Pa razgled naokoli je tudi vreden vsega truda.

8 Po vrnitvi se še enkrat premakneva v Skopje na že znan parking in se sprehodiva do tokrat precej bolj živahne čaršije. Komu za vraga prodajo toliko tiste srebrnine in zlatnine, nimam pojma? Nadaljujeva do P pred kanjonom Matka (41, ,29554 samo do tu, ne vozite se naprej s kamperjem!!), po kakih 500m sprehoda je najprej jez reke Treske, naprej pa je akumulacijsko jezero, po katerem te za 400 DEN na osebo s čolnom zapeljejo 4 km po lepem kanjonu, nato še v manjšo podzemno jamo in nazaj, kjer je seveda tudi restavracija. Možna je tudi izposoja kanujev ali kajakov.

9 Po avtocesti nadaljujeva do Tetova. V mestu konkreten kaos, kaj v ponedeljek ob 17 uri vsi delajo na cesti, mi ni jasno? Za parkiranje kamperja ni šanse, zato se raje zapeljeva visoko v hribe, na Popovo Šapko, makedonsko smučišče, ki je tik nad Tetovim. Tu sem kar malo razočaran, sem mislil, da bo vseeno kakšen dober parking v naravi, pa je samo eno veliko asfaltno parkirišče, na katerem je zložena popolnoma nova Leitner sedežnica (42, ,880583). OK, bova vseeno kar tukaj. Vse naokoli zgleda prazno, le v hotelu tik pod nama se na terasi nekaj dogaja? Ti mater, ne mi rečt, da se tile pripravljajo na svatbo? In res, kmalu se zasliši DJ in njegovi bobni, ki napeljujejo na albansko svatbo. Itaq, saj smo skoraj na albanski meji. Beži sine odavde, kdo bo ta cigu-migu poslušal do jutra!? Premakneva se nazaj navzdol nekako na pol poti do Tetova in ob cesti mirno prespiva na nekakšnem razglednem ovinku (42, ,933564) s pogledom na spodaj ležeče osvetljeno mesto.

10 4. dan Spust v Tetovo na P za trgovino Tinex (42, ,97111). Za spremembo glede na včerajšnji dan mesto ob 8 uri zjutraj še spi. Večinoma se lokali in trgovine odpirajo ob 9 uri. Od zunaj si ogledava Šareno džamijo in se po krajšem sprehodu po mestu odpeljeva do vasice Vrutok, kjer je izvir reke Vardar (41, ,837909). Izvir vode iz hriba imajo tukaj speljan v lepo urejen niz bazenov, v katerih gojijo postrvi. Voda se v manjših prelivih pretaka iz višjih v nižje bazene, ob katerih so terase, kjer domuje restavracija Burimi Tre. Ko vprašam natakarja, ali gojijo vse te ribe tudi za druge restavracije, pravi da jih imajo samo za svojo restavracijo. Rib v bazenih pa toliko, da glava peče?

11 Po jutranji makedonski kavici se zapeljeva navzgor do precej velikega jezera Mavrovo, kjer pa je nivo vode zelo nizek in je znamenita cerkvica, ki je na vseh turističnih prospektih kar konkretno potopljena v vodi, zdaj popolnoma na suhem. Za kakšno urico se parkirava tik ob jezeru na trenutno obalo, zaradi sonca odprem celo tendo. Ker naju Ohridsko jezero bolj vleče, kmalu spokava naprej. Med potjo si za 20 den/osebo ogledava samostan Sv. Jovana Bigorskega (41, ,609342). Priznam, zelo lepo urejeno zidovje, tramovje in zvonovje. Pa eno lepo in veliko papigo imajo zunaj v kletki.

12

13 Še ena vmesna postaja je soteska Duf in 28m visok slap Duf na koncu soteske. Do njega je speljana steza v senci ob potočku, slabe pol urice hoda in malenkost v breg. Hladna soteska zelo prija v teh tropskih temperaturah (35-40 C). Vančka sicer lahko parkiram v nekakšni gorski vasici ob cesti tik pri vhodu na stezo (41, ,60114), za kakšne večje kamperje pa bi bilo parkiranje na tem mestu kar malo problematično. Edino primerno mesto za kaj večjega se mi je zdelo tukaj: 41, , Ampak kakor želite, parkirate na lastno odgovornost. V bližini je ob magistralki tudi vodnjak, kjer si lahko napolnite zaloge sveže vode (41, ,61376). Med potjo mimogrede zavijeva še v do pred kratkim baje zanemarjene termo toplice, kjer pa se zdaj pospešeno gradi nekakšen bazensko-hotelski kompleks (41, ,57793). Voda je vroča in smrdi po žveplu kot kuga, ene sorte makedonska izvedba grških Termopil. Mimo Debarskega jezera nadaljujeva do Struge, turističnega mesta na vrhu Ohridskega jezera in se zapeljeva desno ob jezeru do prvega kampa Sunrise Kalista (41, ,65054), tu bova ostala kakšen dan. Cena 5 /osebo/dan, v ceno je vključena ena pijača za dobrodošlico ter uporaba kajaka in bicikla, v kampu je tudi bife in nekakšna manjša restavracija.

14 5. dan Dopoldan si v kampu sposodiva dva kilava bicikla in gremo na mlinček do Struge. Peš bi bilo absolutno predaleč, tako da je tudi kolo z najmanjšo prestavo, ki edina še deluje, odlična rešitev. Prekrižariva Strugo, pirček in kavica in nazaj v kamp. Tam še za kakšno urico na kajak, pod tuš in čao kamp. V Ohridu se parkirava kar nekje ob cesti (41, ,808652)in si vzameva kar nekaj časa za peš obhod mesta. Riva, trdnjava, lep korzo z nepregledno množico trgovinic, obvezno pivo,.

15 Nadaljujeva po vzhodni strani jezera do muzeja mostiščarjev oz. koliščarjev (40, ,80013), nato pa vse dol do Sv. Nauma, kjer je na P pred znano znamenitostjo neverjetno veliko parkiranih vozil (40, ,74534). Parkirnina 150 den. Vseeno znotraj ni gneče, sprehodiva se okoli znane cerkvice, s čolnom nas veslač zapelje po reki Crni Drim vse do podvodnih izvirov te reke, ki napaja Ohridsko jezero in nato končno na mrzlo pivo. Tu si privoščiva tudi od nekaterih tako opevano makedonsko jed Gravče Tavče. Kar se mene tiče, ena zelo ponesrečena varianta srbskega prebranca. Fižol na krneki način? Natakar je po izbiri te jedi rekel, da nič ne paše zraven, ampak meni bi zelo sedla kakšna okusna pleskavica, da bi vsaj nekaj okusa dobil na brbončice. Tik pred sončnim zahodom zavijeva v hribe, na Galičico, ki jo je potrebno prevoziti na poti iz Ohridskega do Prespanskega jezera. Mirno prenočiva nekje na vrhu na obcestnem parkirišču (40, ,82894), ki je nekakšno planinsko izhodišče za hrib Magoro. Zanimivo, da se je na višini ~1600m pojavilo celo nekaj komarjev??

16

17 6. dan Spust do Prespanskega jezera, kjer je eno samo šavje, zato greva raje naprej do Bitole. Parking v mestu ob cesti je OK (41, ,3304). Peš greva do presenetljivo velike tržnice. Sadja, zelenjave, krame, vsega čuda, ni da ni. Sledi še ogled nekaj km oddaljenih kamnitih ostalin Heraclea (41, ,34331), nato pa naprej v hribe do Kruševa.

18 Nekaj km pred Kruševim zavijeva desno navzgor na vrh hriba, kjer so očitno idealne razmere za jadralne padalce in jih ti tudi množično izkoriščajo na lepo urejenem vzletišču imenovanem Meckin kamen. Sprehodiva se do vrha do konca ceste, kjer je postavljen nek makedonski spomenik (en visok tip drži eno ogromno skalo nad glavo. Hm, zna biti da je to tisti Meckin kamen??) in blizu zraven odličen travnati prostor pod sencami dreves. Tu bi lahko slovenski kamperisti brez težav izvedli L, U ali katerokoli piknik formacijo svojih kamperjev (41, ,25665). V bližnjem Kruševu si od zunaj ogledava spomenik Makedonium, postavljen v čast Ilindenske vstaje in padlih borcev NOB. Neka čudaška vesoljska skulptura. Ker je tik zraven muzejskega parkinga (41, ,24699) tudi spominska hiša preminulega makedonskega pevca Tošeta Proeskega, bi bilo seveda neresno ne vstopiti vanjo. Iz tega tipa so Makedonci naredili kar nekakšnega narodnega junaka? Ob plačilu vstopnine (100 den) dobiš tudi voden ogled in seveda poveličevanje estradnika.

19 Sledi spust nazaj dol v center mesta, kjer za vančka še nekako dobiva en parkirni prostor za 60 DEN/24h (41, ,24818). Krajši sprehod po nekakšnem manjšem centru mesta, pivo in odhod. A ne še, kelner naju še nategne, kako super lepo in čisto jezero imajo na vrhu samo malo naprej od Tošeta. Itaq da se vrneva nazaj navzgor pa malo naprej, ampak od lepote jezera ni niti črke L! Pojdiva midva raje naprej v Prilep, tam je baje nek muzej tobaka, ki raste v teh krajih. Ob cesti se res pojavijo nasadi tobaka, ki se pridno suši na vrtovih pred hišami, muzej (41, ,51347)pa je žal že zaprt (8-14h). Varnostnik pred zaprtimi vrati še tega ne ve povedati, ali je vstop v muzej odprt za vse ali samo za najavljene skupine? Samostan na zelo barvitem skalnatem hribu v predmestju je sicer zelo slikovit, ampak ne tja gor rinit s kamperjem! Po križarjenju po precej čudnem Prilepu ne najdeva nekega primernega parkinga za spanje, zato ga imava kmalu vrh glave in GPS dobi ukaz za smer Kavadarci. Zelo dolgočasna pot, zato vmes zavijeva do Tikveškega jezera oz. do njegovega jezu. Tu je komaj kaj prostora za vančka, ampak mi se ne damo (41, ,937197). Domača večerja pred kamperjem ob jezu in mirno spanje neprecenljivo.

20 7. dan Zjutraj se vrneva nazaj na magistralko in se po nekaj km ustaviva v vinogradniških Kavadarcih pred vinsko kletjo Tikveš (41, ,00263). Tu je možen ogled kleti z degustacijami, vendar šele od 10 ure naprej. Ker se nama ne čaka skoraj dve uri, greva naprej do arheološkega najdišča Stobi, kjer so na ogled ostanki starodavnega romanskega in bizantinskega naselja (41, ,97461). Vstopnina 120 den/osebo.

21 Po ogledu kamnov izbereva smer Gevgelija in malo pred grško mejo zavijeva do Dojranskega jezera. Tu je kar nekaj turizma, celo en s starimi prikolicami nabasan socialistični kamp, ki zgleda bolj kot nekakšno cigansko naselje. Seveda greva čim prej proč in se parkirava na travi nekje ob jezeru, kjer je postavljenih že kar nekaj šotorov domačinov (41, ,720448). Tendo ven, stole ven in možgane na pašo. Pa ne za dolgo, makedonski sosedje iz šotora naju povabijo na svojo domačo Lozo in Mastiko. Kako se to konča, se ve.

22 8. dan Obračava nazaj proti domu. Navzgor do Strumice, od koder se zapeljeva desno vse do bolgarske meje, pred katero obrneva in se po nekaj kilometrih ustaviva pod vasjo Smolari na P pred veliko lepo urejeno restavracijo ob ribniku (41, ,896722), kjer je tudi nekakšen manjši živalski vrt. Ni mi čisto jasno, kdo je v to vukojebino bogu izza nogu čisto blizu tromeje Makedonija-Grčija-Bolgarija investiral v takšno hudo restavracijo, ampak neka računica že mora biti? Zapeljeva se še malo višje skozi vas Smolari do P (41, ,90098), od koder vodi urejena pešpot pol urice po gozdu navzgor do Smolarskega slapu. Gorenjska duša ne da, da ne bi šlo vsake toliko malo peš v hrib. Nadaljujeva proti mestu Berovo. Med potjo se nekje v hribih na kavo in pivo ustaviva na velikem P (41, ,863175) pred nekakšnim manjšim mirnim turističnim naseljem Bela voda, sredi gozdov z apartmajskimi hišicami, restavracijo, bazenom.

23 Pri mestu Berovo se nekaj kilometrov iz mesta ustaviva pred precej novim turističnim resortom Aurora (41, ,894871), ki leži tik nad jezom na Berovskem jezeru. 5 zvezdic, apartmaji, bazen, restavracija. Notri naju prijazno spusti sam gazda. Precej noro, tip je po moji oceni v zadevo vložil kar nekaj milijonov Evrov. Cene v restavraciji ima dokaj normalne, ko bo še kelnarje in kuharje pošlihtal na malo večje obrate, bo zmagal. Pot nadaljujeva skozi Delčevo, Kočane (kjer je vse naokoli polno riževih polj), Kratovo in v Ketenovem zavijeva do Kuklice, kjer je na ogled nekakšna miniaturna turška Kapadokija, torej nekaj kamnitih stolpičev. Tu greva še na večerno pivo v bližnjo etno restavracijo, kjer imajo spet neko svatbo in mirno prespiva na makadamskem parkingu pred omenjenimi kamni (42, ,0549).

24 9. dan Zjutraj se med potjo ustaviva še na kavici v etno selu Staro Nagoricani (42, ,86209). Lepo urejena velika restavracija. Zanimivo je, da v večini Makedonije nekdo postavi res hudo restavracijo nekam sredi vukojebine, okoli nič in ničesar oz. sama sirotinja in potem očitno vsi hodijo v to restavracijo na zabave.

25 Počasi zaključujeva z Makedonijo, krog je narejen, zanima me samo še mejni prehod Makedonija- Srbija Prohor Pčinjski, ki mi zgleda kot neka bližnja alternativa za primer gneče in čakanja na glavnem mejnem prehodu Preševo. V glavnem, ne iti na njega, raje čakajte 2 uri na Preševem. Slaba cesta, ovinki čez neke hribe, cariniki obeh držav si vzamejo čas in vsi po vrsti sprašujejo, če je vozilo tovorno in kaj prevažava v njem? Pa sva spet v Srbiji. Odločiva se, da greva pogledati tako opevan Kopaonik, ki je tik ob severni meji s Kosovom. Mimo Vranja in Leskovca v Prokuplje, nato skozi Blače in Brus navzgor do največjega srbskega smučarskega centra. Saj je res lepa narava, sploh neštete smreke, tudi smučišče je kar konkretno, ampak to je turizem, ki mene čim prej odžene proč. Poleg starih se gradijo novi hoteli, vse polno avtomobilov in ljudi, nimaš kam parkirati in v miru spiti kakšno pivo. Parkiranje pred kakšno restavracijo in nažiranje s srbskimi dobrotami, po možnosti še slikanimi za fejstbukove, naju niti pod razno ne zanima. Greva dol po drugi strani, Kraljevo, Čačak, Gornji Milanovac, Ljig. Od Čačka do Ljiga je odprta popolnoma nova avtocesta (220 din). Pred Ljigom vidiva rjavo turistično obcestno tablo z drevesom in klopco, ki vabi na počitek v naravi. Sva mislila, da bo to nekaj km stran nekje ob vodi, pa se povzpneva po ovinkasti ozki cesti močno v hribe na planino Rajac. Tam vseeno najdeva nek raven divji parking (44, ,243704) in tam mirno prespiva. Končno zvečer tudi malo dežuje, kar za nekaj stopinj ohladi na ~40 C pregret kamper.

26 10. dan Vrneva se navzdol na magistralko, kjer gre promet v glavnem v počasnem posnetku mimo Lazarevca vse navzgor do Beograda. Tam se parkirava na z rampo zaprt parking na trdnjavi Kalemegdan (44, ,452337), cena 80 din/h. Po rahlem pršenju z neba se najprej sprehodiva po trdnjavi, nato pa še naprej po centru mesta. Nekaj uric je dovolj za obhod večino glavnih točk in si še privoščiš obilno kosilo na ulici Skadarlija. Tukaj šele res dokončno okusim, da je tisti makedonski Gravče Tavče ena uboga revščina proti srbskemu prebrancu. Ogledava si še beograjski živalski vrt, ki je tik pod trdnjavo ob parkingu (vstopnina 500 din/osebo). Vsekakor vredno ogleda, imajo kar precej zverin na kupu. Ker sem z dvema kolesoma kamperja nekoliko čez črto parking boksa, mi na izhodu tip zaračuna dvojno ceno. Pravi»Zauzeo si dva mesta«in svoje besede podpre s sliko mojega parkiranega kamperja na njegovem mobitelu.

27 Iz našega bivšega glavnega mesta nadaljujeva mimo Zrenjanina, Bečeja do»kampa«ada, ki ga imamo v forumaških koordinatah (45, ,14726). Če se ne bi skozi nizko vejevje po makadamu zapeljal do začetka nekakšnega prikoličarskega naselja, sploh ne bi vedel, da je tam kakšen kamp. Cena temu primerna, 5 za kamper na dan, plačaš na roko kao neki šefici, ki ima svoj šotor sredi kampa. Balkanska posla. Parkirava lahko celo v travo tik ob reki Tisi. Pred spanjem pobijeva kakšne tri komarje, potem je bil celo noč ljubi mir pred njimi.

28 11. dan Iz Ade se zapeljeva po ravnini, polni polj s koruzo, sončnicami in ostalo zelenjavo skozi Sento, Kanjižo in Horgoš do Subotice. Pred Subotico se med potjo ustaviva še ob Paličkem jezeru (46, ,760662). Sprehod, kafica in pivo v restavraciji na jezeru. Kar lepo urejeno, čeprav ko prideš blizu jezera vidiš da je voda močno ozelenela od alg. V Subotici je parkiranje kamperja kar problem, vsepovsod neke sms cone. Parkirava za rampo tik ob živilski tržnici v centru mesta (46, ,65898), vendar kasneje ugotoviva, da je cena za OA 30 din/h, za kombi pa 210 din/h. Mamu jim lopovsko!!

29 Na izhodu iz mesta proti Somboru je še svaštarska tržnica (46, ,645892), tu je med vsem drugim tudi toliko oblačil, da glava peče. Kam in komu za vraga vse to prodajo, mi nikoli ne bo jasno? Ustaviva se še v Somboru, kjer nama mestni redar pove, da se parkirni listki za 43 din/h lahko kupijo tudi v trafikah. Ena ura bo dosti za ogled lepega mestnega središča in eno pivce. Zdaj je pa čas za odmor. Jocotov kamp Budžak blizu Apatina bo ravno pravšnji za to (45, ,919). Travica, senca, voda, mir, križanke. odklop.

30 12. dan V kampu Budžak sva sama, še lastnik je na dopustu nekje v Italiji. Vsako popoldne za nekaj ur pride njegov»sorodnik«, da malo prečekira situacijo v kampu, zalije rastline ali pobere 7 na osebo eventuelnim gostom. 13. dan Dopoldan se počasi odpraviva naprej, dovolj je ležanja in brezdelja. V Apatinu se ustaviva na tržnici, potem pa nazaj do Sombora in čez mejni prehod Bezdan na Hrvaško. Čeprav vsi po vrsti, srbski policaj, srbski carinik in nato še hrvaška policajka, hočejo videti notranjost kamperja in WC kabino, sva hitro čez mejo. Pred leti nas je Joco peljal na ogled neke Titove rezidence v naravni rezervat Kopački Rit, vendar je zdaj tam žal vse zaprto in zapuščeno. Po lepih magistralkah se pripeljeva do Slavonskega Broda in nato čez mejo v Bosno. Mimo Dervente in Prnjavora v Banja Luko, kjer parkirava pred tržnico (44, ,189731) za 3 KM/10h. Seveda se najprej sprehodiva skozi tržnico, preden jo ob 17 uri začnejo zapirati, potem pa še malo po mestu. Temperatura je 40 C, zato je tudi hladno pivo nujno. Ne morem verjeti, da je pred eno uro do stropa napolnjena tržnica popolnoma prazna? V tej vročini nama ni do raziskovanja mesta, spala pa tudi ne bova na razbeljenem asfaltnem parkingu, zato greva raje naprej skozi Prijedor in tik pred mejnim prehodom s Hrvaško zavijeva levo in se ob reki Uni zapeljeva do kampa Una (44, ,157085).

31 14. dan Zapeljeva se naprej do bližnjega Bihača na plačljiv (1KM/h) parking (44, ,869964), kratek sprehod po mestu in zgodnje kosilo. Tu kelnarji in kuharji delujejo na najmanjših možnih obratih. Pred kakimi 15 leti smo že bili v teh koncih s kamperjem. Rafting po Uni smo takrat začeli pri Štrbačkem Buku (44, ,012564), kjer so nekakšni miniaturni bosanski Niagarski slapovi in rad bi to še enkrat videl. Od mesteca Orašac je do slapov 7 km zrukanega prašnega makadama. Katastrofa, ubogi kamper. In to s pozabljenim odprtim strešnim oknom. Še večja katastrofa. Vstopnina 6 KM/osebo. Slapovi so pa res lepi, tako da človek po vrnitvi na asfalt kmalu pozabi na vse hudo.

32 Ob vračanju nazaj proti Bihaču zavijeva še do vasice Lohovo (44, ,925964), kjer so ob lepi večji etno restavraciji nekakšni manjši slapovi. Tik ob njej dvoslap, malo naprej pa celo troslap. Ta čudežni troslap si greva ogledati peš po precej grobem makadamu, ki ga kar ni konca. Tisti kilometer in pol se je vlekel, kot bi jih bilo 10. Potem pa prideš do tja, se pa Una malo preliva trikrat čez ene male skalice. In zdaj je treba z mehkimi kroksi še nazaj po tistem ostrem kamenju. Za znoret. Vrneva se nazaj do Bihača in naprej proti hrvaški meji. Dan zaključiva v manjšem kampu Korita malo nad Plitvicami (44, ,644795), 21 /dan. Kar OK plac za prespati med potjo ali recimo pred ali po obisku Plitvic.

33 15. dan Ker imava počasi dovolj vseh teh Balkancev, se odločiva da greva še malo na našo Kolpo. Torej smer Vinica. Malo pred Plitvicami zavijeva levo in navzgor po nekaj časa dokaj ozki cesti v hribe in gozdove. Kar zanimiva pokrajina, tu se še nisem vozil. Skozi Saborsko, Josipdol, Generalski stol in kmalu sva v Vinici. Na meji nobene gneče, v kampih ob Kolpi pa tudi ne, ker kar močno dežuje tukaj v Sloveniji. Kaj zdaj? Nekako nama ni do tega, da bi v takem vremenu vedrila pod tendo v mrazu nekje ob Kolpi. Zato se raje kar takoj odpeljeva proti toplemu domu, naslednji dan pa po v dveh tednih in prevoženih skoraj 4000 km končno spet malo pešačenja v domače hribe. Doma je res najlepše! RoSa

34 Spisek koordinat, ki sva jih imela s seboj: Beograd Leskovac Leskovac 44, , PZA Camping Centar Beograd, 10 /dan, 3.5km od centra Knez Mihajlove 43, , P gostilna Gros v Leskovcu, dobra hrana, ograjeno in osvetljeno 42, , P čevapi Gurman Leskovac Kumanovo 42, , P Kumanovo pred trgovino Tuš, spanje, voda iz pipe na parkingu Skopje Skopje Skopje Skopje Skopje Skopje Skopje Skopje Skopje Skopje Skopje Skopje Skopje 42, , Velik P pred muzejem sodobne umetnosti, razsvetljeno, asfalt, ravno, spanje, 1km do Kamnitega mostu 42, , P Skopje ob Vardarju, park, prostor za kosilo, verjeto mirno spanje 41, , P Vodno, razgledna točka nad skopjem, od tu z vlečnico do Millenium Cross-a, voda in javni WC, možno spa 41, , P manastir sv. Pateleimon, razgledna točka nad Skopjem, restavracija 41, , Millenium Cross nad Skopjem, 76m velik železen križ, z vlečnico, lep razgled nad mestom 42, , ZOO Skopje, spanje 41, , P v centru mesta, plačljiv 41, , P ob nekdanjem hotelu, opustelo, sedaj ruševine 41, , P skoraj pri kamnitem mostu, v samem centru, visi, hrupno, razsvetljeno 42, , P pri trdnjavi Kale Fortress, zelo visi, razgled iz obzidja po mestu 41, , Kamp Belllevue, ob hotelu 42, , P Skopje, akvadukt, skozi cigansko naselje, ogled 42, , P Skopje, na parkirišču Aquaparka, spanje do 8. ure, ko se park odpre Matka 41, , P kanjon Matka, spanje, pri slalom progi sveža voda, v kanjonu je jama Vrelo, vozijo s čolni za 7.5 Saraj 41, , P Saraj, naravno kopališče med Skopjem in Tetovom, objekti v zapuščenem in zanemarjenem stanju Tetovo 42, , P Tetovo, za trgovino Tinex, 30DEN/1h, naslednje po 10 Tetovo Tetovo Popova Šapka Vrutok Mavrovo Mavrovo Mavrovo Mavrovo Mavrovo Mavrovo Mavrovo Mavrovo Mavrovo Banjište Struga Struga Struga Struga Ohrid Ohrid Ohrid Ohrid Ohrid Ohrid Ohrid Ohrid Peščani Galičica Gradište Lubaništa Ohrid Sveti Naum Galichica Galičica Galičica Magoro 42, , Arabati Baba Teke - Dervisch monastery 42, , Šarena džamija iz leta Notranjost je prečudovita umetnina, ženskam vstop dovoljen 42, , Popova šapka, smučišče 41, , Vrutok, izvir reke Vardar pri gostišču Burimi Tre 41, , Ob jezeru Mavrovo, prosto kampiranje na terasah ob jezeru. Lahko kuriš. Od oskrbe samo smetnjaki zgoraj o 41, , Cerkvica v jezeru 41, , P pod smučiščem 41, , Samostan Sv. Jovana Bigorskega v nacionalnem parku Mavrovo 41, , P za slap in sotesko Duf, pot do slapa je plačljiva 50 DEN, cca 100v.m. in 3km krožno, ni za večje AD 41, , P Boskov most, vodnjak ob cesti Mavrovo-Debar 41, , Slap Duf, voda pada skozi skale v notranjost 41, , Spodnja postaja Zare Lazarevski smučarski center, možno spanje 41, , P ob jezeru, možno spanje 41, , Termalno kopališče Banjište, žveplena voda, zanemarjeno, zelooo vroča voda 41, , P Struga, 20m od izliva Belega Drin iz Ohridskega jezera, zraven osnovne sole. Spanje brez problema. 41, , P Struga, ob jezeru, 500m iz centra 41, , kamp Sunrise Kalista, zelo lepo urejen družinski kamp 41, , kamp Rino, Kalishta, Z ob Ohridskem jezeru, 5 po osebi na dan, vkljucno z internetom 41, , P Ohrid, varovan P v centru mesta 41, , P na parkirišču za avtobuse, brezplačno, makadam, osvetljeno 41, , P Ohrid, ogled mesta, spanje pred marino, hrupno 41, , P Ohrid, pri centru mesta, prazen le izven poletne sezone, spanje 41, , P v centru, 50 DEN 41, , kamp Livadisia Z ob Ohridskem jezeru, kopanje, socialisticna varianta, sindikalizem, poceni 41, , kamp Andon Dukov, spanje 41, , P vas Radožda, cerkev sv. Arh. Mihail 40, , Mostiščarska vas, muzej vode, P, možno prespati 40, , Muzej na vodi, koliščarsko naselje na vodi, vstopnina 100 DEN, zraven na hribčku je še replika rimske utrdbe 40, , Kamp Gradište, vse nasmeteno, potepuški psi, glasna glasba, lepa plaža in čista voda 40, , kamp Lubaništa, Ohridsko jezero, maj-sept., 12 /dan, storitve na nizki ravni! 40, , P ob jezeru (womo), spanje, voda pri sosedih 40, , P Sv.Naum, pred rampo, Ohridsko jezero, spanje 40, , Počivališče z infrastrukturo in vodo, malo višje ( , ) P in razgledna točka 40, , Razgledna točka Koritski Rid in piknik prostor za cca 3-4 AD-je, kamin, možno spanje 40, , P ob cesti, dokaj raven za cca 5 AD-jev, pogled na Magoro 40, , Magoro 2254 m.n.v. najvišji vrh parka Galičice

35 Galičica Stenje Otesevo Otesevo Resen Bitola Bitola Bitola Bitola Bitola Bitola Kruševo 40, , P za pohod na Magoro 2254m, najvišji vrh parka Galičica, cca 600v.m. in cca 7km krožno 40, , P Prespansko jezero, Stenje, pri hotelu in restavraciji Riva, ob jezeru, mivkasta plaža 40, , krizisce stranska cesta, mogoče se da priti do obale Prespanskega jezera 40, , P Prespansko jezero, Otesevo, ob jezeru, mivkasta plaža, jeseni prazno 41, , P Djavato, vodnjak ob cesti Resen-Bitola 41, , P ob reki blizu centra 41, , P Bitola, Heraklea, zgodovinski ostanki, spanje in ogled, ob dogovoru možno tudi praznjenje WC kasete in v 41, , P Bitola, v centru mesta 41, , P Bitola, blizu centra mesta ob cesti in reki 41, , gostilna Lovec v Bitoli 41, , P Villa Dihovo, hotel restavracija kjer plačaš po želji? domače pivo, vrt, lepa okolica 41, , P Meckin kamen, vzletisce za jadralne padalce 112 Spomenik Makedonium, v čast Ilindenske vstaje in padlih borcev NOB. V bližini je spominski dom tragično p Kruševo 41, , P pred spominsko hišo Toše Proeskega, možno prenočiti z dovoljenjem varnostnika Kruševo 41, , P pred občino, 1 /noč Kruševo 41, ,24834 Proeskega. Prilep Kavadarci Stobi Negotino Negotino Negotino Negotino 41, , P muzej tobaka v sklopu inštituta za tobak Prilep 41, , P Kavadarci, pred vinsko kletjo Tikveš 41, , Arheološko najdišče Stobi, vstopnina 2, h 41, , P pred gostilna Dragi Utkin, spanje, dobra in poceni hrana 41, , Restavracija Sofra - dobra hrana, prijazen lastnik 41, , P bazen Havana, Negotino 41, , P v centru Štip 41, , P pred obcestnim gostiščem ob jezercu 145 P Kratovo, mesto je dobilo ime po kraterju, ugaslem vulkanu, na katerem je zgrajeno. Poznano je po bivših Kratovo 42, ,18020 bakra Kuklica Kuklica Zebrnjak 42, , P Kuklica, dolina kamnov, mini Kapadokija, vredno ogleda, blizu je etno gostišče, trava, dobra poceni hrana 42, , P Kuklica pri etno gostišču, trava, dobra poceni hrana, lahko dobiš vodo 42, , P pod zgodovinskim spomenikom Zebrnjak, manjša trdnjava Kokino 42, , P pred neolitskim observatorijem Kokino ki ga je Nasa proglasila kot 4. najstarejši observatorij na svetu (42.2 Kumanovo 42, , P Etno selo Staro Nagoricani, restavracija Prohor Pčinjski 42, , manjši mejni prehod Prohor Pčinjski (Srbija-Makedonija) Vranje Vranje 42, , kamp Enigma Vranje, 2km J od Vranje, lepo, urejeno, bazen s peščeno plažo, vrt 42, , P Vranje pri športni dvorani, osvetljeno, spanje, 300m Z tržnica Niš 43, , P Čele Kula, turški stolp iz lobanj je kostnica v obliki stolpa Sokobanja 43, , PZA pred hotelom Soko Terme, v Sokobanji polno trgovinic in stojnic z vsemogočo poceni robo Ždrelo Topola 44, , P-PZA pred termami Ždrelo, blizu Petrovca na Mlavi. Elektrika, sanitarije 100,00 RSD 44, , P Topola, grobnica Karađorđevičev, mavzolej, muzej, vinska klet Beograd 44, , PZA Camping Centar Beograd, 10 /dan, 3.5km od centra Knez Mihajlove, tel Beograd Beograd Barajevo 44, , kamp Dunav 44, , srpsko Andrejevo selo, S nad Beogradom 44, , Etno selo Zorniča kuča J 30km od Beograda, lep kamp, mini živalski vrt, dobra hrana, wifi, kamper 8, oseb Šabac 44, , PZA Periča avlija, Šabac, vas Orašac, CCS 10, Neradin Krušedol Sremski Karlovci Novi Sad Ada Palič Palič Subotica Sombor Sombor Apatin Dojran Galičica Galičica Galičica Ohrid 45, , Perkov Salaš, Neradin, domača restavracija na vrtu, dobra hrana, spanje 45, , P samostan Krušedol, odprto vsak dan 9-17h, velja za najlepši pravoslavni samostan, možno spanje 45, , P Sremski Karlovci, 500m od centra mesta, možno spanje 45, , P Novi Sad, pod Petrovaradinsko trdnjavo, možno spanje 45, , kamp Ada, 46, , P gostišče Majkin salaš, Palič, bogata ponudba domačih jedi 46, , ZOO Palič 46, , Hala sportova, P, cca 300m do centra po aveniji maršala Tita, spanje 45, , P Sombor v centru 45, , P Sombor pri bolnici, S 1km od centra 45, , kamp Budzak Vojvodina (JocoM), ob Donavi, kolesarske poti, 9km SZ od Apatina ali JZ od Somborja 41, ,71011 Privat kopališče ob Dojranskem jezeru, ograjeno, voda, wc, spanje, 5 /noč 40, ,78974 Mitnina na cesti za vstop v park Galičica, cca 1 po osebi in avtu, pobirajo od 8-17 ure. 40, ,81268 Prelaz Lipova Livada, Galicica, od Presp. jezera skozi narodni park Galičica gor do prelaza z razgledom na Ohri 40, ,89742 Mitnina na cesti za vstop v park Galičica, cca 1 po osebi in avtu, pobirajo od 8-17 ure. 41, ,81333 Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region,, UNESCO Kulturna in naravna dediščina

36 Veles Veles Veles Bitola Demir Kapija Demir Kapija 41, ,83154 Parkirišče na koncu ceste, mirno, spanje, pod motelom Makedonija je večji prostor za kampiranje, z elektriko, sa 41, ,77074 Spanje, poleg občina, policija, mirno 41, ,75424 Motel Makedonija, kamp, možno spanje pred recepcijo, 41, ,33779 tržnica Bitola (stara čaršija) 41, ,24524 Lovači restoran, lep, čist, poceni, free wifi 41, ,22672 Restavracija Kula, odlična hrana, degustacija lokalnih vin, spanje

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA "FRANJA" (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL "FRANJA" (near Cerkno)

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA FRANJA (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL FRANJA (near Cerkno) CERKNO Ta bogata hribovita pokrajina ter neokrnjena narava skupaj s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi in gostoljubnimi prebivalci, ki vam bodo postregli z lokalnimi specialitetami, vas bo

More information

TITLE: GRADING AND STRUCTURE OF THE ROADS AND THEIR IMPACT ON THE ARRIVAL OF FOREIGN TOURISTS IN MACEDONIA

TITLE: GRADING AND STRUCTURE OF THE ROADS AND THEIR IMPACT ON THE ARRIVAL OF FOREIGN TOURISTS IN MACEDONIA TITLE: GRADING AND STRUCTURE OF THE ROADS AND THEIR IMPACT ON THE ARRIVAL OF FOREIGN TOURISTS IN MACEDONIA C. Koteski, Z. Jakovlev, T. Angelkova, S. Bardova, V. Kitanov University,,Goce Delcev - Stip,

More information

The Electric Power System

The Electric Power System The Electric Power System - Republic of Macedonia - Macedonian Power System 1 2 Basic facts Area: 25.713 km 2 Population: ~ 2.069.172 Number of electricity consumers: 695.279 (DSO) Number of TSOs: 1 MEPSO

More information

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji informacije za stranke, ki investirajo v enega izmed produktov v omejeni izdaji ter kratek opis vsakega posameznega produkta na dan 31.03.2014. Omejena izdaja Simfonija

More information

Contents. On the Road 4. Western Balkans Highlights 5. Destination Western Balkans 18. Getting Started 19. Itineraries 25. Snapshots 29.

Contents. On the Road 4. Western Balkans Highlights 5. Destination Western Balkans 18. Getting Started 19. Itineraries 25. Snapshots 29. Contents On the Road 4 Western Balkans Highlights 5 Destination Western Balkans 18 Getting Started 19 Itineraries 25 Snapshots 29 Albania 48 Highlights 49 Itineraries 49 Climate & When to Go 49 History

More information

Seismic Intensity Map of Ex SFRY

Seismic Intensity Map of Ex SFRY Return Period: 500 Years Seismic Intensity Map of Ex SFRY BUILDING CAPACITIES FOR ELABORATION OF NDPs AND NAs OF THE EUROCODES IN THE BALKAN REGION 4-5 November 2014, Skopje Major Earthquakes Affecting

More information

DOBRODOŠLI V HOTELU EVROPA HOTELU Z DRUGO NAJDALJŠO TRADICIJO V SLOVENIJI.

DOBRODOŠLI V HOTELU EVROPA HOTELU Z DRUGO NAJDALJŠO TRADICIJO V SLOVENIJI. DOBRODOŠLI V HOTELU EVROPA HOTELU Z DRUGO NAJDALJŠO TRADICIJO V SLOVENIJI. V centru mesta Vrhunska kulinarika Dogodki Brezplačno parkirišče Izhodišče za ogled turističnih znamenitosti Srednjeveški stolp

More information

General economic and energy information's for Republic of Macedonia

General economic and energy information's for Republic of Macedonia General economic and energy information's for Republic of Macedonia Partnership program ERC, R. Macedonia-PSB, Vermont Skopje, March 20-26, 2004 General information's for Republic of Macedonia Location:

More information

CRC Overseas Cooperation Inc.

CRC Overseas Cooperation Inc. Appendices Appendices-1 Member List of the Study Team (1) Field Survey - 1 1 Keiji IIMURA Project Manager CRC Overseas Cooperation Inc. 2 Manabu KOSHIMA Equipment Planner 1 CRC Overseas Cooperation Inc.

More information

Construction and Executive Work Major contracts

Construction and Executive Work Major contracts Construction and Executive Work Major contracts Grouting of radial expansion joints at Sv. Petka Client Subsidiary RIKO inzenering, Skopje Year 2013 Grouting work at the dam in Vishegrad, Bosnia STRABAG

More information

BKM1 THE TRAILS TO TELL THE TALES

BKM1 THE TRAILS TO TELL THE TALES B I K I N G ITINERARY: DAY 1 - OSOGOVO Arrival in Skopje. depart for monastery Osogovo for light lunch and preparation for afternoon biking. Tour MTB CAREV VRV time :aprox. 3:00 hour. Return to monastery

More information

Tourism in Macedonia in changing environment

Tourism in Macedonia in changing environment Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Sciences 44 ( 2012 ) 19 31 Service sector in terms of changing environment Tourism in Macedonia in changing environment Naume

More information

22. december Draga bratca in sestrice, želim vam lepe in mirne praznike in upam, da se kmalu vidimo! Jacky Berner Kaiser

22. december Draga bratca in sestrice, želim vam lepe in mirne praznike in upam, da se kmalu vidimo! Jacky Berner Kaiser Naši mladički so dočakali prvi rojstni dan. S tem dnem smo zaključili prvi del dnevnika, odprli pa novo poglavje, ki ga bomo imenovali Dogodivščine Berner Kaiserjev. Sproti bomo objavljali pripetljaje

More information

BASIC DATA, JUNE 30, 2009 OTP BANKA SRBIJA AD NOVI SAD. BULEVAR OSLOBOðENJA 80, NOVI SAD

BASIC DATA, JUNE 30, 2009 OTP BANKA SRBIJA AD NOVI SAD. BULEVAR OSLOBOðENJA 80, NOVI SAD BASIC DATA, JUNE 30, 2009 OTP BANKA SRBIJA AD NOVI SAD BULEVAR OSLOBOðENJA 80, 21000 NOVI SAD HQ telephone: 021/48-000-00 President of the Executive Board: HENRIK AUTH Telephone of the President of the

More information

SKI CENTERS (RESORTS) IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA. Authors information:

SKI CENTERS (RESORTS) IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA. Authors information: SocioBrains ISSN 2367-5721, JOURNAL HOMEPAGE: WWW.SOCIOBRAINS.COM INTERNATIONAL SCIENTIFIC REFEREED ONLINE JOURNAL WITH IMPACT FACTOR ISSUE 41, JANUARY 2018 Abstract: Macedonia is a predominantly mountainous

More information

SKUPINA ŽOGICE Starost: 4 6 let Vzgojiteljica : Jožica Kenig Pomočnica vzgojiteljice: Nataša Gabršček

SKUPINA ŽOGICE Starost: 4 6 let Vzgojiteljica : Jožica Kenig Pomočnica vzgojiteljice: Nataša Gabršček SKUPINA ŽOGICE Starost: 4 6 let Vzgojiteljica : Jožica Kenig Pomočnica vzgojiteljice: Nataša Gabršček GROUP»SMALL BALLS«Age: 4-6 years Nursery teacher: Jožica Kenig Nursery teacher assistant: Nataša Gabršček

More information

Lahko noč Slovenija... danes zjutraj te predstavljam. =)

Lahko noč Slovenija... danes zjutraj te predstavljam. =) Tajvan 4.8.2013 Pišem po malo daljšem času, končno sem v Hualienu. Vzel sem vlak 4B iz Taipeia. Vozili smo se 3 ure, točno do minute. Mislil sem, da sem izbral "ta hitrega", ki vozi le 2 uri in 10 minut,

More information

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 V1.0 VIF-NA-7-SI IZUM, 2005 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

Main office R. Macedonia 2400 Strumica Dimitar Vlahov 18 tel

Main office R. Macedonia 2400 Strumica Dimitar Vlahov 18 tel Main office R. Macedonia 2400 Strumica Dimitar Vlahov 18 tel +389 34 345 212 info@atlantis.com.mk Republic of MACEDONIA Cradle of culture, Land of nature Macedonia Cradle of Culture, Land of Nature Macedonia

More information

Europass Curriculum Vitae

Europass Curriculum Vitae Europass Curriculum Vitae Personal information First name(s) / Surname(s) Marija Malenkovska Todorova Telephone(s) Mobile +389/75/ 295-469 +389/71/ 638-001 E-mail(s) Nationality Gender marija.malenkovska@tfb.uklo.edu.mk

More information

RS - Serbia. Date of entry into force 1st November Territorial application Customs territory

RS - Serbia. Date of entry into force 1st November Territorial application Customs territory RS - Serbia Date of entry into force 1st November 2004 Territorial application Customs territory Field of application - ATA Convention "Professional equipment" Convention "Exhibitions and Fairs" Convention

More information

Serbia. National Guaranteeing organization. Chamber of Commerce and Industry of Serbia (Please see World Directory for detailed contact information)

Serbia. National Guaranteeing organization. Chamber of Commerce and Industry of Serbia (Please see World Directory for detailed contact information) Serbia RS National Guaranteeing organization Chamber of Commerce and Industry of Serbia (Please see World Directory for detailed contact information) Note: In dealing with foreign countries, the Chamber

More information

HEALTH MAP OF REPUBLIC OF MACEDONIA 2015

HEALTH MAP OF REPUBLIC OF MACEDONIA 2015 Institute for public health of the Republic of Macedonia HEALTH MAP OF REPUBLIC OF MACEDONIA 2015 I PART STATUS IN REPUBLIC OF MACEDONIA Skoje 2016 PHO INSTITUTE FOR PUBLIC HEALTH OF REPUBLIC OF MACEDONIA

More information

Kvalitativna raziskava med učitelji in ravnatelji

Kvalitativna raziskava med učitelji in ravnatelji Kvalitativna raziskava med učitelji in ravnatelji avtorji: Katja Prevodnik Ljubljana, november 2008 CMI Center za metodologijo in informatiko FDV Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani e-mail:

More information

PRESENT SIMPLE TENSE

PRESENT SIMPLE TENSE PRESENT SIMPLE TENSE The sun gives us light. The sun does not give us light. Does It give us light? Za splošno znane resnice. I watch TV sometimes. I do not watch TV somtimes. Do I watch TV sometimes?

More information

EU PRO 2018/2019 Calendar Competition What could Serbia bring to the EU?

EU PRO 2018/2019 Calendar Competition What could Serbia bring to the EU? EU PRO 2018/2019 Calendar Competition What could Serbia bring to the EU? Background EU PRO development Programme is organising the Calendar Art Competition to build on the twelve years long tradition established

More information

Travel Guide and Tips by Iva Says

Travel Guide and Tips by Iva Says Travel Guide and Tips by Iva Says Contents About Matka... 3 Getting to Matka... 5 Taxi... 5 Taxi Numbers... 5 How to call?... 5 Bus... 6 Activities at Matka...7 Alpine Climbing, Professional Hiking, and

More information

8- Day, 7- Night Jewish Heritage Tour to Macedonia August 19-26, 2018 ITINERARY

8- Day, 7- Night Jewish Heritage Tour to Macedonia August 19-26, 2018 ITINERARY 8- Day, 7- Night Jewish Heritage Tour to Macedonia August 19-26, 2018 ITINERARY Day 1, Sunday, August 19, 2018: Arrival Arrive into Skopje. Take a taxi to the hotel. Check in and get some much needed rest

More information

Local Energy Planning In Serbia

Local Energy Planning In Serbia The Republic of Serbia The Ministry of Mining and Energy Local Energy Planning In Serbia Dr. Dimitrije Lilić, mechanical engineer Inception workshop Project Removing Barriers to Promote and Support the

More information

»Kopenska«Grčija 2008

»Kopenska«Grčija 2008 »Kopenska«Grčija 2008 Na pot smo odrinili v petek (25/7/2007) proti večeru. Prvo spanje smo tradicionalno izvedli na parkiri!ču ob hotelu in bencinski črpalki Zovko v Slavonskem Brodu, takoj za izvozom

More information

1. KRIŽANKE 9.30) 1. UVOD:

1. KRIŽANKE 9.30) 1. UVOD: 1. KRIŽANKE (9.15-do 9.30) 1. UVOD: Welcome to Ljubljana, the capital city of Slovenia. We hope that you will enjoy this walk. Are you ready? Today, you will be divided into three groups and you won't

More information

QuALIFyING PrODuCTION FOrMATs. EvALuATING ThE APPLICATION. requirements

QuALIFyING PrODuCTION FOrMATs. EvALuATING ThE APPLICATION. requirements MACEDONIA OVERVIEW Macedonia is a small country, but one with a vibrant film industry. It has strong -production and service companies, along with skilled technicians. There are around 280 sunny days a

More information

BALKAN ODYSSEY 15 days

BALKAN ODYSSEY 15 days 15 days Countries visited Serbia Macedonia Kosovo Montenegro osnia Tour Highlights Visit elgrade and Serbia s Monasteries Wine tasting at Demir Kapija Ghoulish Skull Tower of Nis Stobi, Ohrid and Skopje

More information

HEALTH MAP OF REPUBLIC OF MACEDONIA 2016

HEALTH MAP OF REPUBLIC OF MACEDONIA 2016 Institute for public health of the Republic of Macedonia HEALTH MAP OF REPUBLIC OF MACEDONIA 2016 I PART STATUS IN REPUBLIC OF MACEDONIA Skoje 2017 PHO INSTITUTE FOR PUBLIC HEALTH OF REPUBLIC OF MACEDONIA

More information

VELIKA NOČ V NORIŠNICI

VELIKA NOČ V NORIŠNICI VELIKA NOČ V NORIŠNICI Marjan Čufer 1. 2 Pomladni veter je zajokal ali zapel, saj pravzaprav ne vem v krošnjah z mladim listjem zunaj v parku in takoj nato utihnil. Zvon v manj kot sto metrov oddaljenem

More information

coop MDD Z VAROVANIMI OBMOČJI DO BOLJŠEGA UPRAVLJANJA EVROPSKE AMAZONKE

coop MDD Z VAROVANIMI OBMOČJI DO BOLJŠEGA UPRAVLJANJA EVROPSKE AMAZONKE obnovljen za prihodnje generacije IMPRESUM Fotografije Goran Šafarek, Mario Romulić, Frei Arco, Produkcija WWF Adria in ZRSVN, 1, 1. izvodov Kontakt Bojan Stojanović, Communications manager, Kontakt Magdalena

More information

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M V1.0 VIF-NA-14-SI IZUM, 2006 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

PA / 4 days / ULTIMATE ADVENTURE FOR HEDONISTS. difficulty level: choice of 2/5 and 3/5 activities

PA / 4 days / ULTIMATE ADVENTURE FOR HEDONISTS. difficulty level: choice of 2/5 and 3/5 activities PA / 4 days / ULTIMATE ADVENTURE FOR HEDONISTS difficulty level: choice of 2/5 and 3/5 activities Macedonia is a small country between Greece, Albania and Bulgaria, which is rarely visited despite its

More information

Belgrade Belgrade Date submitted to OIE 12/04/2017

Belgrade Belgrade Date submitted to OIE 12/04/2017 Follow-up report No.7 (Final report) Report reference: 15418, Reference OIE : 23544, Report Date : 12/04/2017, Country : Serbia Report Summary Name of sender of the report Dr Budimir Plavšić Telephone

More information

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1.

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1. Sequence hymn for Ascension ( y Nottker Balulus) Graduale Patavienese 1511 1. Sum Summi triumphum Let us recount ith praise the triumph of the highest King, Henricus Isaac Choralis Constantinus 1555 3

More information

Safer with insurance Company Profile

Safer with insurance Company Profile Safer with insurance Company Profile ddor.rs Who we are DDOR Novi Sad a.d.o. Novi Sad is a Serbian company that now operates as part of Unipol a leading insurance company in Europe. We have stayed with

More information

Capitation. Info. In this issue 64,07% Association of Primary Health Care Managers in Serbia Founded

Capitation. Info. In this issue 64,07% Association of Primary Health Care Managers in Serbia Founded Info 8 Association of Primary Health Care Managers Serbia Founded The Association of Primary Health Care Managers Serbia was founded Serbia with aim of contributg to development and improvement of management

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

ČEŠKA, PRAGA Avgust 2017

ČEŠKA, PRAGA Avgust 2017 ČEŠKA, PRAGA Avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE/ Ime in priimek: Taja Lešnik Čas izmenjave: 30.7.-30.8.2017 Kraj izmenjave Izmenjavo sem opravljala v glavnem mestu Češke republike Pragi. Praga

More information

Be prepared to raise your adrenaline whilst enjoying exciting, though moderate climbs in the mountains. And be sure - your effort will pay off.

Be prepared to raise your adrenaline whilst enjoying exciting, though moderate climbs in the mountains. And be sure - your effort will pay off. Be prepared to raise your adrenaline whilst enjoying exciting, though moderate climbs in the mountains. And be sure - your effort will pay off. Our biking activity starts in the village of Velestovo, off

More information

Hotel Molika Bitola National Park Pelister

Hotel Molika Bitola National Park Pelister Pricelist for use of accommodation facilities of "ELEM TOURS" - SKOPJE LLC 2015/2016 Hotel Molika Bitola National Park Pelister Individual visit in double bed rooms December March Bed&Breakfast BB 17 euro

More information

ANALYSIS TOURIST TRENDS OF THE REPUBLIC OF BULGARIA IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA

ANALYSIS TOURIST TRENDS OF THE REPUBLIC OF BULGARIA IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA SocioBrains ISSN 2367-5721, JOURNAL HOMEPAGE: WWW.SOCIOBRAINS.COM INTERNATIONAL SCIENTIFIC REFEREED ONLINE JOURNAL WITH IMPACT FACTOR ISSUE 41, JANUARY 2018 THE REPUBLIC OF MACEDONIA Abstract: The paper

More information

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА ANALYSIS OF TREND IN ANNUAL PRECIPITATION ON THE TERRITORY OF SERBIA Mladen Milanovic 1 Milan Gocic Slavisa Trajkovic 3 УДК: 551.578.1(497.11) 1946/01 DOI:10.14415/konferencijaGFS 015.066 Summary: In this

More information

MUNICIPALITIES OF SERBIA 2006

MUNICIPALITIES OF SERBIA 2006 REPUBLIC OF SERBIA STATISTICAL OFFICE OF REPUBLIC OF SERBIA ISSN 1452-4856 MUNICIPALITIES OF SERBIA 2006 Belgrade, March 2007 Municipalities of Serbia, 2006 Published and pressed by: Statistical Office

More information

5 DAY MACEDONIA. DAY 1: Private Full Day Tour Best of Ohrid

5 DAY MACEDONIA. DAY 1: Private Full Day Tour Best of Ohrid 5 DAY MACEDONIA DAY 1: Private Full Day Tour Best of Ohrid If you are you interested in knowing a bit more about the town situated on the shores of Lake Ohrid, one of the oldest human settlements in Europe,

More information

Thomas Tallis Mass for 4 voices

Thomas Tallis Mass for 4 voices homas allis Mass for voices G-Lbl dd. M 1780-5 Edited for choir by effrey Quick homas allis: Mass in voices Edition by effrey Quick his is a practical edition meant to make this mass possible for mixed

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja Flight Timetable

vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja Flight Timetable vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja 29.10.2017-24.03.2018 Flight Timetable valid 29.10.2017-24.03.2018 2 vozni red / timetable LEGENDA LEGEND REDNI PREVOZNIKI / SCHEDULED AIRLINES AF AIR FRANCE

More information

Women`s Court-feminist approach to justice Quarterly report for the period of April-June 2012

Women`s Court-feminist approach to justice Quarterly report for the period of April-June 2012 Women`s Court-feminist approach to justice Quarterly report for the period of April-June 2012 As we used to do until now, we inform you upon the activities of Women in Black regarding organizing Women`s

More information

MACEDONIAN MINE ACTION PROGRAM

MACEDONIAN MINE ACTION PROGRAM REPUBLIC OF MACEDONIA DIRECTORATE FOR PROTECTION AND RESCUE MACEDONIAN MINE ACTION PROGRAM Skopje Presentation by: 5.6.5 Mr.Kiro Atanasov Facts for Republic of Macedonia Population Area Capital Language,

More information

Marec za interno uporabo. kar. interno glasilo za jadralne padalce in zmajarje

Marec za interno uporabo. kar. interno glasilo za jadralne padalce in zmajarje Marec 2017 za interno uporabo kar interno glasilo za jadralne padalce in zmajarje KAZALO 4 se dogaja 6 11 iz zpls zpls pomaga 20 28 32 o njih se pišejo legende thermik messe 2017 ikarjeva šolska klop Ikar,

More information

Collection for the MAP

Collection for the MAP Transport Infrastructure and Traffic Data Collection for the MAP 2008-2012 2012 NATIONAL COORDINATORS MEETING Ohrid 21. Mar. 2007. Multimodal Transport Network -Roads (6000km) -Railway (1200km) -Airports

More information

JAN 18. brezplačna revija za študente in dijake. Test: Kateri osnovnošolski predmet si? Potopis: S spačkom na Portugalsko 3. del.

JAN 18. brezplačna revija za študente in dijake. Test: Kateri osnovnošolski predmet si? Potopis: S spačkom na Portugalsko 3. del. JAN 18 brezplačna revija za študente in dijake Potopis: S spačkom na Portugalsko 3. del Test: Kateri osnovnošolski predmet si? Izlet: Sankališča Študenti dijakom NAPOVEDNIK KLUBA ŠTUDENTOV KRANJ ŠPORT

More information

Development of transport infrastructure in Republic of Macedonia

Development of transport infrastructure in Republic of Macedonia Development of transport infrastructure in Republic of Macedonia 2011-2014 M.Sc. Marjan Kopevski 12th Session 03-04 February 2015, Genève Republic of Macedonia Joined EATL II Phase (2008-2011) The EATL

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Decision on the amount of fees for state road usage

Decision on the amount of fees for state road usage Decision on the amount of fees for state road usage Pursuant to Article 13, paragraph 1, item 10) of the Decision Establishing Public Enterprise for State Roads Management ( Official Gazette of the Republic

More information

SPATIAL PLANNING ASPECTS OF MUNICIPAL WASTE MANAGEMENT IN AUTONOMOUS PROVINCE OF VOJVODINA - OPPORTUNITIES AND PROBLEMS -

SPATIAL PLANNING ASPECTS OF MUNICIPAL WASTE MANAGEMENT IN AUTONOMOUS PROVINCE OF VOJVODINA - OPPORTUNITIES AND PROBLEMS - SPATIAL PLANNING ASPECTS OF MUNICIPAL WASTE MANAGEMENT IN - T. Zelenovic - Vasiljevic 1, V. Zelenovic 1, S. Pivnicki 1, D. Duncic 1, D. Mikovic 2 1 JP Zavod za urbanizam Vojvodine, Zeleznicka 6/III, 21000

More information

ARCHAEOLOGICAL EXCAVATIONS:

ARCHAEOLOGICAL EXCAVATIONS: ARCHAEOLOGICAL EXCAVATIONS: 2012-2019 г. Negotino: The Middle River Valley of the River Vardar (R. Macedonia) in the Hellenistic and Roman Period", (International long-term project, phase I: 2012-2015;

More information

ISLANDIJA Reykjavik. Reykjavik University 2015/2016. Sandra Zec

ISLANDIJA Reykjavik. Reykjavik University 2015/2016. Sandra Zec ISLANDIJA Reykjavik Reykjavik University 2015/2016 Sandra Zec O ISLANDIJI Dežela ekstremnih naravnih kontrastov. Dežela med ognjem in ledom. Dežela slapov. Vse to in še več je ISLANDIJA. - podnebje: milo

More information

Action 2 - European Voluntary Service

Action 2 - European Voluntary Service Nbr Application Number Name of Organisation Country City Application Title Maximum eligible Grant 1 549758-2-MK--2013-R3 Coalition of youth organizations SEGA Republic of Prilep Let's make the change 24.573,00

More information

THIRD SEETO MEETING OF THE MINISTERS OF TRANSPORT

THIRD SEETO MEETING OF THE MINISTERS OF TRANSPORT SOUTH-EAST EUROPE TRANSPORT OBSERVATORY THIRD SEETO MEETING OF THE MINISTERS OF TRANSPORT Ministry of Transport and Communications Republic of Macedonia Tirana, 3-4 December 2007 DEVELOPING THE TRANSPORT

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

»Barvo mojemu življenju dajejo mož in otroka in vse večkrat slikam za njih ali prav zaradi njih.«

»Barvo mojemu življenju dajejo mož in otroka in vse večkrat slikam za njih ali prav zaradi njih.« informativna publikacija za nekdanje škofijke in škofijce leto 3 številka 5 maj 2012 www.alumni-skg.si»barvo mojemu življenju dajejo mož in otroka in vse večkrat slikam za njih ali prav zaradi njih.«irena

More information

MACEDONIA, where the sun eternally shines!

MACEDONIA, where the sun eternally shines! 1 MACEDONIA, where the sun eternally shines! In the heart of South East Europe is situated Republic of Macedonia, a country of nature, the cradle of culture, the homeland of Mother Teresa, a crossroads

More information

RIKOSS. Poljudnoznanstvena revija s področja ljudi z okvaro vida

RIKOSS. Poljudnoznanstvena revija s področja ljudi z okvaro vida RIKOSS Poljudnoznanstvena revija s področja ljudi z okvaro vida številka 1 / 2013 KOLOFON RIKOSS Poljudnoznanstvena revija s področja ljudi z okvaro vida letnik 12, številka 1 / 2013 ISSN 1854-4096 Izhaja

More information

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac -

A TI,DIOS (You Are God) œ œ. œ œ œ œ. œ. œ. œ. Dios, Dios, God, we ac - Keyboard ITRO South erican Dance (q = ca. 80) TI,DIOS ( re God)....... the Se - the.. m Bilingual Spanish nglish.. % % Text: Spanish: Rosa María Icaza, VI, 1999, Mexican erican ultural enter. rights reserved.

More information

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All

A TI,DIOS (You Are God) INTRO South American Dance (q = ca. 80) Dm. œ œ. œ # œ œ œ œ. œ. œ. œ œ. j J œ. œ œ œ œ œ œ œ. ba - mos; you; All TI,DIOS ( re God) INTRO South erican Dance (q = ca 80) # %? Bilingual Spanish nglish? RFRIN: 1st time: ; reafter: Soprano/Melody F lto Tenor m claim ce - claim you; mos; you; Dios, Dios, God, J J Text:

More information

POROČILO S ŠTUDIJSKEGA POTOVANJA april 2014 Integracija kolesarjenja v občinske politike Najboljše prakse iz Nizozemske in Nemčije

POROČILO S ŠTUDIJSKEGA POTOVANJA april 2014 Integracija kolesarjenja v občinske politike Najboljše prakse iz Nizozemske in Nemčije POROČILO S ŠTUDIJSKEGA POTOVANJA 7.-11.april 2014 Integracija kolesarjenja v občinske politike Najboljše prakse iz Nizozemske in Nemčije V okviru predavanj evropskega projekta MOBILE 2020, ki so potekala

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

ANC Interim meeting Country report- R. of Macedonia. Dusko Mukaetov, Nina Aleksovska, Ordan Cukaliev

ANC Interim meeting Country report- R. of Macedonia. Dusko Mukaetov, Nina Aleksovska, Ordan Cukaliev ANC Interim meeting Country report- R. of Macedonia Dusko Mukaetov, Nina Aleksovska, Ordan Cukaliev General characteristics of the Republic of Macedonia is located in the central part of the Balkan Peninsula.

More information

Glasilo Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, šolsko leto 2014/2015

Glasilo Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, šolsko leto 2014/2015 KRIK KRIK Glasilo Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, šolsko leto 2014/2015 KOLOFON Sodelovali so: Alja, Maša, Teodora, 7. c; Anja M., Anja Š., Teja, Urša, Lara, 9. c Mentorici: Dunja Jezeršek, Daša

More information

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ INTRODUCTION 4? 4? 4 4? q = c 72? 7? SAMPLE From the repertoire of the International Federation of Little Sgers (Foederatio Internationalis Pueri Cantores, FIPC) Bibliorum Sacrorum nova vulga editio Eng

More information

blondinka.»po ta zadnjem«bi rekli v motorističnem

blondinka.»po ta zadnjem«bi rekli v motorističnem SEA-DOO SPARK TRIXX Je evolucija Sea-Doojevega sparka, ki je začel revolucijo z 'downsizingom' mase, moči in cene, ne da bi to vplivalo na vozniški užitek. Je revolucionarni križanec med stoječim in sedečim

More information

KALENDAR TAKMIČENJA RVAČKOG SAVEZA SRBIJE ZA GODINU Grčko-rimski stil, rvanje za žene, slobodan stil i neolimpijske rvačke discipline

KALENDAR TAKMIČENJA RVAČKOG SAVEZA SRBIJE ZA GODINU Grčko-rimski stil, rvanje za žene, slobodan stil i neolimpijske rvačke discipline РВАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ WRESTLING FEDERATION OF SERBIA 11 000 Београд, Кнез Михаила 7/2 11000 Belgrade, Knez Mihaila 7/2 Телефон: +381 11 262-878-7, Факс: +381 11 262-038-6, ТР: 355-1027994-67, ПИБ 100121133

More information

TEKAŠKO-GORSKI KRONOMETER NA BUKOVCO TEKAŠKO DRUŠTVO SAVINJČAN

TEKAŠKO-GORSKI KRONOMETER NA BUKOVCO TEKAŠKO DRUŠTVO SAVINJČAN TEKAŠKO-GORSKI KRONOMETER NA BUKOVCO TEKAŠKO DRUŠTVO SAVINJČAN 8.9.2018 4. TEKAŠKO-GORSKI KRONOMETER»BUKOVCA 2018«POKAL SLOVENIJE V GORSKIH TEKIH 5. TEKMA (OTROŠKE KATEGORIJE) Tek na čas tečeš individualno,

More information

Transport Infrastructure Development in Republic of Macedonia

Transport Infrastructure Development in Republic of Macedonia Transport Infrastructure Development in Republic of Macedonia 2011-2018 M.Sc. Marjan Kopevski 18-19 September 2018, Almaty Brief description Republic of Macedonia Area 25.713km², Population: 2.022.547,

More information

NOBELOVCI 67 MAURICE MAETERLINCK. Slepci UREJA JANKO MODER

NOBELOVCI 67 MAURICE MAETERLINCK. Slepci UREJA JANKO MODER NOBELOVCI 67 MAURICE MAETERLINCK Slepci UREJA JANKO MODER lzvirni naslov LES A VEUGLES EDITIONS FASQUELLE OSEBE DUHOVNII\ TRIJE OD ROJSTVA SLEPI NAJSTAREJSI SLEPEC PETI SLEPEC SESTI SLEPEC NAJSTAREJSA

More information

#24 SIMPLY CLEVER. 8 V RITMU CESTE Kaj pa vi poslušate v avtu? 68 REPORTAŽA S kolesom nad Bledom. 76 DRUGAČEN INTERVJU Primož Roglič

#24 SIMPLY CLEVER. 8 V RITMU CESTE Kaj pa vi poslušate v avtu? 68 REPORTAŽA S kolesom nad Bledom. 76 DRUGAČEN INTERVJU Primož Roglič #24 SIMPLY CLEVER Revija za brihten odnos do življenja 8 V RITMU CESTE Kaj pa vi poslušate v avtu? 68 REPORTAŽA S kolesom nad Bledom 76 DRUGAČEN INTERVJU Primož Roglič UVODNIK I SIMPLY CLEVER 3 KODIAQ

More information

Zaradi flirtanja z zaposleno cenzurirali mojo glasbo! Stran

Zaradi flirtanja z zaposleno cenzurirali mojo glasbo! Stran podarjamo vam 1.800 EUR vredno potovanje v Egipt Več na strani 15 NEVERJETNO! Radio, kjer je lahko vsak poslušalec glasbeni urednik. Zaradi flirtanja z zaposleno cenzurirali mojo glasbo! Stran 7 Moja glasba

More information

Stran,Termin: 14:00:00 Naklada:

Stran,Termin: 14:00:00 Naklada: Radio Slovenija 3 Datum: 13.06.2008 SLOVENIJA Rubrika, Oddaja: Oder Stran,Termin: 14:00:00 Naklada: Žanr: Dialogizirano poročilo Površina, Trajanje: 60 Avtor: Ilona Jerič, Miha Zore PETRA TANKO: Danes

More information

Doc. Dr Goran Vujic A dialogue between countries on the path towards sustainable waste practices

Doc. Dr Goran Vujic A dialogue between countries on the path towards sustainable waste practices Serbia, a crossroad in Europe planning for sustainable waste management Doc. Dr Goran Vujic 1 content 1. Introduction 2. Current waste management in Serbia 3. Main EU demands 4. Landfill MBT WTE plants

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

TRENDS AND OPPORTUNITIES OF ECO-TOURISM WITH AN EMPHASIS ON RURAL TOURISM IN SERBIA

TRENDS AND OPPORTUNITIES OF ECO-TOURISM WITH AN EMPHASIS ON RURAL TOURISM IN SERBIA International Journal of Economics and Law, Vol. 3, No. 9 (2013) TRENDS AND OPPORTUNITIES OF ECO-TOURISM WITH AN EMPHASIS ON RURAL TOURISM IN SERBIA Gajdobranski Aleksandra Faculty of Management, Sremski

More information

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja)

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja) Seznam učbenikov za šolsko leto 2013/14 UMETNIŠKA GIMNAZIJA LIKOVNA SMER SLOVENŠČINA MATEMATIKA MATEMATIKA priporočamo za vaje 1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova

More information

Stezice. Časopis Gimnazije Novo mesto. Letnik: 2010 / Številka 2. Naklada: 150 izvodov. Tisk: Grafika Špes. Mentorja: Janez Gorenc, Uroš Lubej

Stezice. Časopis Gimnazije Novo mesto. Letnik: 2010 / Številka 2. Naklada: 150 izvodov. Tisk: Grafika Špes. Mentorja: Janez Gorenc, Uroš Lubej junij 2011 Stezice Stezice Časopis Gimnazije Novo mesto Letnik: 2010 / 2011 Številka 2 Naklada: 150 izvodov Tisk: Grafika Špes Mentorja: Janez Gorenc, Uroš Lubej Lektura: Janez Gorenc, Tina Furlan Turk

More information

Marko STABEJ, Helena DOBROVOLJC, Simon KREK, Polona GANTAR, Damjan POPIČ, Špela ARHAR HOLDT, Darja FIŠER, Marko ROBNIK ŠIKONJA

Marko STABEJ, Helena DOBROVOLJC, Simon KREK, Polona GANTAR, Damjan POPIČ, Špela ARHAR HOLDT, Darja FIŠER, Marko ROBNIK ŠIKONJA SLOVENŠČINA JANES: POGOVORNA, NESTANDARDNA, SPLETNA ALI SPRETNA? Marko STABEJ, Helena DOBROVOLJC, Simon KREK, Polona GANTAR, Damjan POPIČ, Špela ARHAR HOLDT, Darja FIŠER, Marko ROBNIK ŠIKONJA Stabej, M.,

More information

Film je pomemben del slovenske kulture. To bi verjetno moralo biti samoumevno, PREDGOVOR

Film je pomemben del slovenske kulture. To bi verjetno moralo biti samoumevno, PREDGOVOR KAZALO PREDGOVOR 11 ZAMETKI KINEMATOGRAFIJE NA SLOVENSKEM 17 TRIDESETA LETA: PRVA SLOVENSKA CELOVEČERNA FILMA 27 SLOVENSKI FILM MED DRUGO SVETOVNO VOJNO 45 POVOJNA KINEMATOGRAFIJA: TRIGLAV FILM IN REVOLUCIONARNA

More information

STILSKO UDOBJE Z NAVDIHOM NARAVE Four Points by Sheraton Ljubljana Mons

STILSKO UDOBJE Z NAVDIHOM NARAVE Four Points by Sheraton Ljubljana Mons STILSKO UDOBJE Z NAVDIHOM NARAVE Four Points by Sheraton Ljubljana Mons 2014 Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc. Vse pravice pridržane. Politika zasebnosti gradivo se ne sme razmnoževati ali distribuirati

More information

Gore skupine Rieserferner

Gore skupine Rieserferner REVIJA ZA LJUBITELJE GORA @E OD LETA 1895 112. LETO / SEPTEMBER 2007 3,12 EUR / 750 SIT Revija Planinske zveze Slovenije 9 Gore skupine Rieserferner Intervju: Tone Sazonov-Tonač, Alojzij Žakelj ŠMARTINSKA

More information

Začasno bivališče Na grad

Začasno bivališče Na grad Začasno bivališče Na grad Uredila: Milica Antić Gaber Začasno bivališče: Na grad 25, Ig Življenjske zgodbe žensk na prestajanju kazni zapora Uredila: Milica Antić Gaber Ljubljana, 2017 Začasno bivališče:

More information

Makedonija, Skopje - julij 2017

Makedonija, Skopje - julij 2017 Makedonija, Skopje - julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Nina Kokalj, 4. letnik (ninakokalj94@gmail.com) Čas izmenjave: od 1.7. do 31.7. 2017 Kraj izmenjave Skopje

More information

THE MACEDONIAN HERITAGE

THE MACEDONIAN HERITAGE Head office Slovenia Dunajska cesta 109, Ljubljana T: +386 1 232 11 71 E: adriatic@liberty-int.com LIBERTY ADRIATIC www.liberty-adriatic.com www.impact-tourism.net Croatia offices Zagreb: Ilica 92/1; T:

More information

... ~ LJ I ... " ... ' ..: ,' ... ',.' 16 KAJ MANJKA CLOVEKU R AZSTAVA ..::.::-., D NEVNIK LOPOVA ..:..:...

... ~ LJ I ...  ... ' ..: ,' ... ',.' 16 KAJ MANJKA CLOVEKU R AZSTAVA ..::.::-., D NEVNIK LOPOVA ..:..:... To SEMJAZ URBANI LOV EC MATElU ZA.8. MAREC PDGOVOR Z UPORABNICO NEDOVOLJENIH DROG ~j;::;::;~.; 8 THC ODVISNIK... 10 R AZSTAVA... fl. 11 TATOO ZGODBA.-.... ~. 4..,:. '::~ 11 KRALJ IN KRALJlCA ::.: # - 12

More information