DIZAJN NA MA[INI I APARATI. Von. Prof. d-r Sofija Sidorenko

Size: px
Start display at page:

Download "DIZAJN NA MA[INI I APARATI. Von. Prof. d-r Sofija Sidorenko"

Transcription

1 DIZAJN NA MA[INI I APARATI Von. Prof. d-r Sofija Sidorenko

2 [to se ma{inite? Nau~na definicija za ma{ina: Ma{ina e sekoj ured koj ima cvrsti podvi`ni delovi koi izvr{uvaat ili pomagaat vo izvr{uvawe na nekoja rabota. Ma{inite obi~no koristat nekakov izvor na energija, kako vlez (input) i izvr{uvaat nekakov vid rabota (output). Uredite koi nemaat podvi`ni delovi obi~no se narekuvaat alati, tie ne se ma{ini. Lu eto upotrebuvale razni mehanizmi za da gi zgolemat svoite mo`nosti za izvr{uvawe na odredeni zada~i u{te vo najstari vremiwa, vremiwa za koi ne postojat pi{ani zapisi. Ovie sredstva ja namaluvaat koli~inata na sila koja e neophodna za izvr{uvawe na odredena koli~ina rabota, go promenuvaat pravecot na silata, ja menuvaat formata na dvi`eweto ili energijata vo druga forma.

3 Katapult (Greek Palintonon weapon)

4 Starogr~ki ma{ini Primena na kran pri izgradbata na Partenon vo Grcija Arhimedov klun, starogr~ka voena tehnologija

5 Kranovi za razli~en vid na tovar Ma{ina za drobewe kamen Arhimedova `elezna raka

6 Ma{inite za perewe nekoga{ Првата машина за перење, која по нејзиниот начин на перење наликува на денешните елекртична машина за перење 1935 Направа за исцедување на водата од алиштата електрична машина за перење година

7 ... i denes

8 Vidovi ma{ini Ma{inite primeneti da ja transformiraat toplinskata ili druga energija vo mehani~ka energija se narekuvaat motori. Sovremenite elektri~ni alati, avtomatski alatni ma{ini i elektri~ni ma{ini rakovodeni od ~ovek se alati koi se istovremeno i ma{ini. Hidrauli~nite uredi, iako im nedostigaat cvrsti podvi`ni delovi, mo`at da se primenuvaat za poddr{ka vo industrijata. Tie ne spa aat vo ma{ini. Hidraulikata e {iroko primeneta vo industrijata za te{ka oprema, avtomobilskata industrija, brodogradbata, avioindustrijata, industrijata za oprema za grade`ni{tvoto, industrijata za oprema za rudarstvoto itn.

9 [to e aparat? Aparat e ured so potesna funkcija, koj raboti so primena na elektri~na energija: aparati za doma}instvata za izvr{uvawe na rutinski doma{ni operacii; aparati vo medicinata, stomatologijata za izvr{uvawe na specifi~ni operacii so koi se unapreduva rabotata vo ovie dejnosti; kompjuterski aparati i uredi; aparati za kancelarisko rabotewe; merni aparati i uredi; aparati za gasnewe po`ar.

10 Najgolema e primenata vo doma}instvata, vo vid na pomagala za izvr{uvawe na razni sekojdnevni, rutinski operacii: gotvewe, ~uvawe na hrana, ~istewe, perewe. Site tie koristat elektri~na energija kako pogonsko sredstvo: Televizori, radio priemnici, gramofoni, kasetofoni, CD pleeri, DVD sistemi, konzoli za video igri, itn. Fri`ideri, {poreti, kafemati, seckala za hrana, sokovnici, melnici, mikseri, mikro pe~ki, tosteri itn. Ma{ini za perewe, su{ewe, peglawe, ra~ni pegli, pravosmukalki, paro~ista~i itn. Fenovi, pegli za kosa, vitka~i na kosa, aparati za su{ewe kosa;

11 Aparati vo drugi oblasti: Aparati vo kozmetikata so primena na sovremeni tehnologii: laser, infra crveni zraci itn. Kompjuterska oprema; Telefoni, mobilni telefoni, faksovi, telefonski sekretarki ; Kameri, fotoaparati, sistemi za reprodukcija na sliki, aparati za pe~atewe, fotokopirawe, skenirawe.

12 Fenovite nekoga{ i denes

13 Neophodni znaewa pri dizajnirawe na ma{ini i aparati mehanika, statika, dinamika ma{inski elementi i mehanizmi hidraulika, avtomatika termotehnika elektrotehnika nauka za materijalite kompjuterska tehnika i informatika ve{ta~ka inteligencija i mehatronika ergonomija, bezbednosni i drugi standardi, pravilnici mikrotehnologija, nanotehnologija, optika bionika

14 Tehni~ki dizajn i industriski dizajn Dizajniraweto na proizvodi (op{to) se sostoi od: tehni~ki dizajn (ma{inski in`eneri, konstruktori, in`eneri po elektrotehnika, informati~ari) industriski dizajn Industriskite dizajneri imaat za cel da mu dadat oblik na aparatot / ma{inata so koj toj }e bide dopadliv, funkcionalen, bezbeden i udoben za primena. Industriskite dizajneri mo`at: da izrabotat redizajn na postoe~ki aparat / ma{ina, so {to }e gi podobrat negovite ergonomski, funkcionalni ili estetski osobini da izrabotat inovativen dizajn, {to zna~i da predlo`at nov vid na aparat / ma{ina, so novi karakteristiki i mo`nosti, primena na novi tehnologii.

15 Primer za redizajn postoe~ki proizvod FEN ZA KOSA avtor: Demerxiev Kristijan inspiracija za oblikot

16 Primer za inovativen dizajn masi~ka za kafe so fri`ider avtor: Kalkov Qup~o

17 Inovativen dizajn mobilen dispenzer za za~ini avtor: Negrievski Nenad

18 Proces na kreirawe proizvod 1. Inspiracija - kako se ra a ideja za konkreten proizvod barawe od investitor (specifi~no barawe za potrebi vo nekoja granka na medicinata, vo obrazovanieto, vo industrijata), so konkretna funkcija; barawe od korisnicite (pojavena potreba od nekoj proizvod na pazarot); podobruvawe na performansite na postoe~ki proizvod - redizajn pojava na nova tehnologija - inspiracija za nejzina primena vo konkreten proizvod); individualna ideja na konstruktorot; asocijacija - pojava na interesen proizvod na pazarot, ideja za primena na konkretna funkcija, primeneta tehnologija ili materijali vo dizajnot na sosema drug proizvod.

19 2. Detalno definirawe na barawata na proizvodot odreduvawe populacija na korisnici; definirawe na celite i detalen opis na site funkcii i ograni~uvawa povrzani so niv; selektirawe na antropometriski merki spored izbranata populacija; prou~uvawe na va`e~kite standardi od oblasta na proizvodot koj se kreira i, spored niv, definirawe na ograni~uvawata vo dizajnot; prilagoduvawe kon tehnologijata i materijalite koi gi nudi proizvoditelot; 3. Skicirawe na koncepti, najmalku tri, vo vid na studii vo koi }e se napravi obid da se dade re{enie na site postaveni barawa na konkretniot dizajn. 4. Izbor na najdobar koncept (ocenuvawe na sekoj posebno i izbirawe na najdobro rangiraniot, studija na ekonomskata isplatlivost).

20 5. Detalna razrabotka na izbraniot koncept (3D CAD model, rabotilni~ki crte`, animacija so koja }e se opi{e kako funkcionira proizvodot) 6. Testirawe na modelot (virtuelniot proizvod) 7. Izrabotka na prototip 8. Ispituvawe i ocenuvawe na prototipot 9. Revizija na dizajnot zaradi koregirawe na eventualni gre{ki i nedostatoci 10. Priprema na proizvodstvoto (kalapi) 11. Realno proizvodstvo 12. Pakuvawe i transport 13. Marketing

21 Primeri kako se pravi analiza na ideja za proizvod preku skici na izgledot i na~inot na funkcionirawe

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 REDIZAJN

33 Pri~ini za redizajn Podobruvawe na performansite na postoe~ki proizvod poradi pojava na nova tehnologija Podobruvawe na estetikata na postoe~ki proizvod Korekcija na ve}e postoe~ki proizvod poradi lo{o funkcionirawe Korekcija na ve}e postoe~ki proizvod poradi lo{a ergonomija Dodavawe dopolnitelni funkcii zaradi podobruvawe na proda`bata

34 Podobruvawe na performansite e na postoe~ki proizvod poradi pojava na nova tehnologija

35 Benwin zvu~nici Kompanijata Benwin ja prifati {ansata da dobie ekskluzivna licenca za novata flat-panel tehnologija koja {to gi {iri vibraciite preku ramna povr{ina i ne ja bara tradicionalnata forma na zvu~nikot vo vid na kutija.

36 Benwin zvu~nici Na novata tehnologija i trebaa ku}i{ta so vozbudliv dizajn. Zatoa Benwin se obrati do studioto RKS DESIGN od Kalifornija. Benwin pobaral od RKS da sozdade tri vida na multimedijalni zvu~nici za tri vida na korisnici: obi~ni, gejmerski i za multimedijalni kompjuterski korisnici.

37 Benwin zvu~nici Dizajn na multimedijalni zvu~nici za domovi i mali kancelarii - so svrtena glavna forma nadole. Zavrten nagore, formata na zvu~nikot Soho e vizuelno pretstavuvawe na zvukot {to izleguva i smelo se ispra}a vo prostorot.

38 Benwin zvu~nici Elegantniot polu jajcest, ili kako {to go narekuvaat dizajnerite oblik na `elad, be{e konturiran za da im dade dimenzija i forma na zvu~nicite.

39 SMARTPHONE CONCEPT Ovoj SMARTPHONE e samo eden od brojnite telefoni i drugi komunikaciski uredi razvieni od Ericsson kako del od programata koncepti na idninata Future Concepts. Telefonot poseduva golem displej na dopir (touch screen) za prebaruvawe po internet, vklu~uvaj}i video konferencii i upotreba na GPS aplikacii.

40 SMARTPHONE CONCEPT Dizajniran e za upotreba doma ili vo kancelarija, ima i zvu~nik za da mo`e da se slu{a muzika. Baznata stanica e kompatibilna so DECT. (DECT, kako GSM, e bez`i~na mre`a podr`ana od WAP koj dozvoluva brz pristap do informaciite preku ra~en bez`i~en ured.) Pogolem displej od klasi~nite displei na dopir (touch screen) MP3 muzi~ki pleer Bazna stanica za DECT Visoko kvaliteteten zvu~nik Ednostaven za upotreba

41 SMARTPHONE CONCEPT

42 Redizajn zaradi Redizajn zaradi podobra ergonomija

43 Nike Triax Celta bila da se napravi mal i sofisticiran ~asovnik za sportisti. So pozicioniraweto na displejot paralelno na rakata i rotiraweto za 15 stepeni dizajnerite sakale, kupuva~ite samo da ja podignat rakata i da poglednat.

44 Nike Triax Seiko bil partner na Nike za ovoj proekt. Za start na dizajnerite im bil daden sovet da kreiraat ~asovnik so pogolem displej od voobi~aenoto. Prvo {to zabele`ale e simetri~no postavenite kop~iwa na nego. Vtor prioritet bila navigacijata. Potrebna bila slepa i intuitivna navigacija, sportistot da ne treba da zastane za da vidi koe kop~e da go stisne.

45 Nike Triax Dizajnot e ergonomski. Start kop~eto e daleku od stop kop~eto. Nema ni{to polo{o od bri{ewe na vremeto posle istr~an krug. Nasproti start kop~eto ima gumeno rem~e koe se pricvrstuva za zglobot. Poentata na dizajnerite e ~asovnikot da e takov za da sportistot ja postavuva rakata to~no vo najlesnata polo`ba za da pro~ita. Formata na palecot ima golema uloga vo formata na ~asovnikot. Prioritet e daden na kop~iwata vo stiska~kata zona. Koga sportistot e vo akcija, dvi`ewata mu se te~ni, zatoa ~asovnikot treba da bide aerodinami~en.

46 Nike Triax Druga novost e specijalno dodadena za atleti~arite, a taa e sistemot za kontrolirawe na poteweto. Ne samo {to ima takva za{tita, tuku i ima kanali za pominuvawe na vozduhot vo predelot na zglobot. Od gledi{te na modernosta, finalniot dizajn bil dobro prifaten. Od funkcionalna gledna to~ka, ~asovnikot i konceptot za vakva naprava se na udar na pazarot pa zatoa se pojavile i mnogu imitatori Sopstvenikot na Nike Triax veli: imitatori. Sopstvenikot na Nike Triax veli: - Toa za mene e laskawe. Zna~i deka e dobro prifaten proizvod.

47 Podobruvawe na estetikata na postoe~ki proizvod

48 Michail Graves e dizajnerot koj ja afirmira{e generalnata jaj~esta forma na toster, prv od grupata artikli dizajniran po nara~ka na trgovskata kompanija TARGET, a proizveden vo firmata Black & Decker. Target Toaster

49 ,,Jajceto e organska forma razbirliva r za site i e prakti~na i komforna vo raka,, - toa e mototo na Grejvs. So svojata organska forma, meki zaobleni linii, tosterot {to toj go dizajnira{e pretstavuva reminiscencija na kujnskite aparati od 30-tite godini na minatiot vek. Timot pobedi so unikatniot dizajn intuitiven za upotreba. Ovoj toster gi postavi standardite za dizajnirawe na cela kolekcija kujnski aparati i oprema. Iako dizajnot be{e formuliran pred da zapo~ne sorabotkata so in`enerskiot tim na Black & Decker, ostanaa otvoreni mnogu tehni~ki pra{awa: izbor na materijal za ku}i{teto, kade da se postavi kabelot za struja, kako da se vklopat in`enerskite barawa so dizajnot itn. Originalniot dizajn predlagal ner osuva~ki ~elik za ku}i{teto, no poradi zagrevaweto i poradi golemata cena, bila usvoena ABS plastika kako najsoodvetna.

50 Ovoj dizajnerski stil potoa be{e primenet i vo cela kolekcija od mali kunjski aparati.

51

52

53

54 Shure KSM 32 Celta na Cesaroni design bila da sozdade nov proizvod za firmata Shure Incorporated - studiski mikrofon koj }e bide dostapen za korisnicite na doma{no studio, isto kako i za profesionalni studija so sredna golemina.

55 Shure KSM 32 Cesaroni go podgotvil Sure so parametri i dimenzii za mikrofon, i osobini, koi, donekade bea kontradiktorni: dizajn na mikrofon koj izgleda klasi~no, "retro", aod druga strana ima high tech izgled. Sure isto taka tragal po mikrofon koj }e izgleda "skapo", bez ogled na negovata niska cena.

56 Shure KSM 32 Curt Cruver, glavniot dizajner na proektot se obidel da gi integrira divergentnite karakteristiki. Za da go postigne klasi~niot izgled toj ja upotrebil fabri~nata a a kolor {ema na SHURE - siva i"{ampaw", a so koi kompanijata e so godini prepoznatliva. "Jas morav da napravam balans pome u trendovskoto i sovremenoto" - veli Cruver. "Vo toa be{e itrinata."

57 Shure KSM 32 Za da go dobie retro izgledot, Cruver stava edno staro logo Shure" na stranata sprotivna od stranata na koja stoi sega{niot znak. I na krajot, dodeka elektroni~arite ja demonstriraat haj-tek prirodata na svoite produkti, Cruver odlu~uva da mu dade sovremen stajling, so {to mikrofonot ne bi bil so forma na ramen, prav cilinder.

58 Shure KSM 32 Cruver veli deka najgolemiot predizvik bil da se motivira edna konzervativna kompanija kako {to e Shure idaja ubedi da izleze od dizajnerskata za~aurenost. "Tie ja iskoristija {ansata i zarabotija na toa" veli toj. Negovata tajna za dobar dizajn na proizvod: "Razberete go klientot i otkrijte gi site negovi interesi i celi. Poka`ete mu gi konceptite tokmu kakvi {to toj gi saka. Potoa, poka`ete mu go to~no toa {to toj go saka, pa i pove}e."

59 Redizajn zaradi podobruvawe na proda`bata so dodavawe na dopolnitelni funkcii

60 MINI-TELEVIZOR Kompanijata vo 1997 godina go lansira proektot New Vizion Televizion Cel na kompanijata: zgolemuvawe na vrednosta na 14 in~niot televiziski set od nivnata gama. povisoko nivo na potro{uva~kite potrebi pridobivki koi se pove}e emocionalni otkolku racionalni

61 MINI-TELEVIZOR Inovativni dizajni - definitivno e ednistveniot na~in preku koj mo`e da mu se dade nova vrednost na proizvodot kako {to e televizorot Stefan Marzano, izvr{en direktor na Philips Design Najprvo ja identifikuvame celnata grupa i potoa preku fokus-grupi gi istra`uvame nivnite potrebi i se obidovme da gi prevedeme vo proizvoden ode koncept Piet Coee Coelewij (globalen programski ra menaxer na Philips) Barawa na fokus grupite: relaksacija vozbuda privatnost i vklopuvawe vo ambientot na domovite.

62 MINI-TELEVIZOR Rezultat od barawata na potro{uva~ite: multifunkcionalni timovi kreirawe na trieset razli~ni proizvodni koncepti izbirawe na sedum od niv, koi nudat najve}e i se soglasuvaat so stavovite na kompanijata Philips : 1) ~uvstvitelen televizor 2) CD/TV dobro ozvu~en 3) TV ~asovnik 4) TV poraki 5) TV koj }e bide fleksibilen. dizajneri vizuelizacija na sekoj koncept preku animacii so pomo{ na paketot Alias

63 MINI-TELEVIZOR So pomo{ na video animacii vrednosni testovi okolu svetot za atraktivnosta na konceptite potvrduvawe na istite koncepti Vrvot na kompanijata se fokusira na predlozite za: TV za spalna soba i mini CD/TV sistem

64 MINI-TELEVIZOR Prethodni koncepti na dizajn: mali televizori vo forma na kacigi i drugi sli~ni formi Sega{en koncept: razli~en pristap 1) pove}e elementi 2) boja 3) forma 4) golemina 5) ednostaven interfejs 6) funkcionalnost Timot otide mnogu podlaboko otkolku samo sozdavawe na nov dizajn, tie gi povrzaa boite, materijalite i funkciite na na~in sporedliv so inovaciite od gotovi proizvodi - Marzano

65 MINI-TELEVIZOR ^etiri gotovi modeli na TV tri dizajni za spalna soba Cubi Ulie Hana i eden dizajn na minisistem TV Kiku Televizorite za spalna soba vklopuvawe vo pointimna atmosfera dodatoci: radio priemnik, eleganten ~asovnik svetle~ki elementi. ^etvrtiot koncept mal ekran vo kombinacija so kvaliteten zvuk integriran CD ured golemo okruglo kop~e za zvuk

66 MINI-TELEVIZOR Impresii od krajnite rezultati Najgolemiot predizvik vo ovoj proekt ne be{e dizajnot, tuku zdru`enata kultura. Dizajniraweto na ovie proizvodi be{e mnogu zabavno. Voobi~aenata dizajnira~ka faza trae{e podolgo od normalnoto. Vistinski predizvik be{e odr`uvaweto na visoko nivo na posvetenost, dovolno dolgo za da dizajnot go dobie potrebniot potencijal. Moravme da vnesuvame entuzijazam na relativno rizi~en koncept Marzano Uspehot na proektot le`i vo posvetenosta i entuzijazmot na timot i rakovodstvoto (upravata). Duri sega upravata ja prepoznava vrednosta na dizajnot kako klu~en element vo praveweto na vozbudliv biznis a so toa i poprofitabilen

67 MINI-TELEVIZOR Pogled kon idninata Vakviot priod doka`a deka mo`e da se zgolemi, zasili brendot (Philips) na kompanijata. Timot New Vision Television i obezbedi na kompanijata pove}e od eden TV i i poka`a nov na~in na gledawe i rabotewe so proizvodite Marzano. Iako postoi dolg pat pred nas, nie vo isto vreme sme ubedeni deka pronajdovme hram koj }e ni ovozmo`i da sozdavame proizvodi za pazarot, koi }e im odgovaraat na kupuva~ite, a so toa }e ni pomognat da ja izbegneme zamkata na komotnosta i da go zajakneme brendot Philips Coelewij.

68 INOVATIVEN DIZAJN

69 Inspiracii za inovativen dizajn Pojava na potreba od nov vid proizvod, barawe od potro{uva~ite Minijaturizacija na postoe~ki proizvod Pojava na nova tehnologija, ideja kako taa da se primeni vo nov proizvod Kombinirawe na pove}e postoe~ki aparati vo eden zaradi zgolemeuvawe na funkcionalnosta i {tedewe na prostor Inspiracija od prirodata, r bionika Slu~ajna ideja

70 Inovativen dizajn inspiriran od pojava na nova tehnologija

71 Yamaha-SVC 200 Konceptot na ne~ujnite instrumenti e popularen, specijalno za muzi~ari vo dr`avi kade prostorot za `iveewe i rabotniot prostor se ograni~eni. Yamaha razviva nova tehnologija na ne~ujni instrumenti za tapani, pijano, instrumenti so tastaturi i duva~ki instrumenti. Instrumentite se nameneti za u~ili{ta, i za pogolemi grupi za edukacija.

72 Yamaha-SVC 200 Kreirano e so cel na muzi~arite da im ovozmo`i opcija da ve`baat na mesta ili vo vreme koga nivnata muzika mo`e da bide neprikladna ili premnogu glasna. Opcija za priklu~uvawe na slu{alki koi ovozmo`uvaat virtuelna ti{ina.

73 Yamaha-SVC 200 Prednostite na ovie instrumenti ne se sostojat samo vo ne~ujnosta, tuku i vo nivnata kompaktnost. So reducirawe na nepotrebnite delovi od klasi~nite instrumenti tie stanuvaat drasti~no pomali i lesni za prenesuvawe. Ova e mnogu va`no za muzi~arite koi patuvaat ~esto. Dizajnerite na Yamaha se obiduvaat da go dolovat originalniot dizajn so stilizirawe na odredeni karakteristi~ni oblici, so {to muzi~arite bi se ~uvstvuvale u kako da koristat tradicionalen instrument.

74 Whirlpool Microwave project Whirlpool, proizvoditel na elektri~ni aparati za doma}instvo, pokani osum dizaneri da napravat redizajn na mikrobranova pe~ka. Prototipovite, so inovacii vo formata i funkcijata, bile prezentirani na: Microondas-New borders for the Microwaves Modern - vo Milano. Dizajnerite koi go prifatija predizvikot od Whirlpool, ~etvorica od samata kompanija i ~etvorica od nezavisni dizajnerski studija, site bea so razli~no poteklo: Anglija, Germanija, Francija, Italija, Holandija, [vedska, Brazil i SAD.

75 Whirlpool Microwave project Istorija na mikrobranovata pe~ka Otkriena vo 40-te, a pu{tena na pazarot vo 60-te, mikrobranovata pe~ka ne be{e brzo i lesno prifatena na pazarot. Toa {to se smeta{e kako senzacionalna tehnolo{ka evolucija na konvencionalnata rerna, se soo~i so ogromen otpor kaj eden od pokonzervativnite sektori na dizajnot: kujnata. Popularnosta na mikrobranovite pe~ki se zgolemi otkako proizvoditelite na hrana po~naa da pravat proizvodi specijalno za upotreba vo niv. Denes so unapreduvawe na tehnologijata, posofisticiranite modeli pru`aat isti rezultati kako i tradicionalnite rerni.

76 Whirlpool Microwave project Cel na proektot Prototipite razvieni vo proektot na Whirlpool ne se limitirani na prosto obnovuvawe ili osve`uvawe na stilot na proizvodot. Celta ne eesae samo odaseza zameni klasi~nata a abela pravoagolna oaol a kutija so objekti so drugi formi i boi. Dizajnerite otidoa podaleku, koncentriraj}i se na neobi~ni stilovi na `ivot vo svet koj postojano se transformira. r r Tie bi trebalo da gi presretnat, da gi identifikuvaat i da gi zadovolat `elbite i potrebite na idnite kupuva~i, gledani ne kako pasivni konzumenti, tuku u kako nekoj koj vo predmetite za sekojdnevna upotreba gleda pove}e od prosta funkcionalna efikasnost.

77 Micromobile Brazilskiot dizajner Mario Fioretti dal dve re{enija. Prvoto e mala, lesna, portabl mikrobranova pe~ka idealna za upotreba bilo kade vo domot. No, ovoj proizvod mo`e da bide korisen i za voza~i na taksi i kamioni i za lu e koi imaat potreba od mali mikrobranovi za vo kancelarija ili sl. Vakvoto razmisluvawe dovelo do Micromobile, celosno izrabotena od plastika, koja bi mo`ela da se priklu~i na elektri~nata mre`a vo domot ili pak vo avtomobilot.

78 Microtop Drugiot predlog na Mario Fioretti, Microtop, e fiksen vgraduva~ki element za kompaktni kujni koj bi se smestuval do {poretot za dodatna podgotovka, odmrznuvawe ili podgrevawe na hrana. Diskreten, eleganten i funkcionalen Microtop se razlikuva od postoe~kite proizvodi na pazarot poradi koncepcijata i ergonomijata.

79 The Chef Pe~kata The Chef od germanskiot dizajner Konstantin Grcic, e isto taka vgraduva~ki element, so prosta pravoagolna forma, kaj koj rabotniot prostor e vo forma na prevrteni kujnski sadovi, celosno izraboten od ner osuva~ki ~elik. Emisijata na mikrobranovite e vo kru`niot del i se vr{i samo dodeka platformata e pokriena. Gornata povr{ina na sadovite e perforirana so dup~iwa koi ja spre~uvaat pregolemata koncentracija na mikrobranovi i dozvoluvaat da se gleda hranata vo vnatre{nosta na pe~kata.

80 Pots & Pans Proektot Pots & Pans, na francuzinot Christophe Pillet, go zajaknuva prisustvoto na mikrobranovite pe~ki vo univerzumot na kujnata i senzualnata kultura na gotveweto. Sistemot od kujnski sadovi, prost no mnogu korisen, e sovr{eno prilagoden na doma{nata okolina.

81 Pic NIC Italijanecot Riccardo Giovanetti go prezentiral Pic NIC, totalno razli~en od kockastiot oblik na pove}eto aparati za doma}instvo, zadavaj}i i na mikrobranovata pe~ka forma na ko{nica. So istite funkcii kako i obi~nite mikrobranovi, negoviot dizajn stanuva adekvaten za upotreba na najrazli~ni mesta. Izraboten e od polipropilen a komandnite kop~iwa se svedeni na minimum.

82 Picard Kaj Picard, na holan anecot Jacoo Bregonje, mikrobranovata pe~ka e podelena na dva dela. Delot so tehnikata e platforma so razli~ni funkcii. Metalniot sad, kade {to se gotvi hranata, ima cilindri~na d d r c dr forma, sovr{ena za raspredeluvawe na mikrobranovite.

83 Trollo Trollo e aparat koj gi spojuva mikrobranovoto i konvencionalnoto gotvewe. Proektirana od {ve anecot Bjorn Gorannson, ovaa podvi`na edinica e upotrebliva bilo kade vo domot.

84 Vertigo Amerikanecot Mark Baldwin go kreira{e Vertigo, podvi`en stolb koj mo`e da se koristi bilo kade vo kujnata. Vo negovata osnova ima mal generator {to mu ovozmo`uva da raboti bez da e priklu~en na elektri~nata mre`a. Vertikalniot raspored na elementite ovozmo`uva da e minimiziran zafateniot prostor. Vratata ima vertikalno otvorawe.

85 Sound Wave Edistveniot proekt kaj koj se zadr`a tradicionalnata pravoagolna forma e Sound Wave na angli~anecot James Irwing. Toj objasnuva deka osnovata na ovoj koncept e da obezbedi maksimalna sigurnost za korisnikot. Imeto mu e dadeno zatoa {to ima vgradeno FM radio.

86

87 Sony s Apple Remote Control This Sony s apple allows users to perform basic functions like changing channels This Sony s apple allows users to perform basic functions like changing channels, volume etc. with simple motion gestures (see image below). Once apples are placed on the bowl, the remote control is being recharged.

88 Optimus Tactus &Optimus Maximus Artemy Lebedev s Optimus keyboards offer an unusual approach for a traditional input device. A small OLED-display (Organic Display) is placed beneath every key to enable users to define displayed characters and the keys functionality manually. In other words, with Optimus the placement of labels on the keyboard can be varied at any time. Optimus Tactus does not have physical keys, which means there are no restrictions on their shape and size. Any part of the keyboard surface can be programmed to perform any function or to display any images. Production date and price: unknown.

89 Each of the 113 keys is a stand-alone display that shows the function currently assigned to it. Optimus s customizable layout allows convenient use of any language Cyrillic, Ancient Greek, Georgian, Arabic, Quenya, hiragana, etc. as well as of any other character sets: notes, numerals, special symbols, HTML codes, math functions and so on to infinity. Production date: the end of January 2008, price: 460$.

90 Duofone The main idea behind Duofone is the possibility to put multiple devices together to combine their screen real estate. The battery power can be shared, and a movie can be watched on a larger screen.

91 Toast Messenger Toast Messenger incorporates a little message board where one can write quick notes and then instantly print them on the toaster. Simple, yet innovative.

92 Dual Music Player You want to enjoy your audio CDs while traveling but you also have a huge MP3 collection at home that you want to take with you. The ideal solution? DMP, a portable music player that supports CD and MP3 files. Use the MP3 player as you normally would, hang it around your neck, clip it on your jeans or place it in your pocket. Otherwise open both sides and insert your favorite CD and you got yourself a CD player my friend. Now that s music to my ears. Designer: Yong-Seong Kim

93 Vaio Zoom The Vaio Zoom notebook takes everything we know about holographic technology and squeezes it inside a thin glass form factor. When off, the screen is completely transparent and the keyboard goes opaque. Turn it on and the touchscreen holographic hi festivities i i begin. Even the mouse buttons are holographic! hi [via Gizmodo]

94 BlueTooth Laser Virtual Keyboard This BlueTooth Laser Virtual Keyboard, a laser projection keyboard, allows you to type on any flat surface. You can use it to compose an on your Bluetooth enabled PDA or Cell Phone. With 63 keys and full size QWERTY layout the Laser Virtual Keyboard can approach the typing speed of a standard keyboard. Size: a little larger than a matchbook. Already released. Price: $150.

95 iring iring is a control playback for your Apple media devices. As a simple ring which fits on a finger, it has a wireless Bluetooth connectivity with ipod and iphone. iring features a bright OLED status display with touch-sensitive function strip, and a rechargeable battery life of up to 2 days. Conveniently recharge your iring using the included cradle..

96 Latest Trends in Home Appliances

97 An innovative design that brings out the unique style of the Droog Design Team. An interesting approach to the classic hobs and very useful too. The gas hob is free to move around, easy to clean. A product that instantly draws your attention from Droog Design Team.

98 New Integra U-shape Pedini Kitchen

99 Elsa raclette machine To realize superb authentic Swiss raclettes just ask ELSA. Simply pull ELSA s Bakelite horns, and the plate of cheese will tilt towards the plate below. This position means that the cheese can be easily scraped off the plate a real raclette in traditional style!. Stadler

100 Tana water bar The ecologically Tana Water Bars are advanced water appliances that employ a sophisticated filtration system and digital controls. New Deal Design

101 Lisa Isola brings beautiful and soft lines of stainless steel Unusual design Lisa Isola brings beautiful and soft lines of stainless steel. Unusual design, top notch materials, highest quality Italian craftsmanship. Lisa

102 Rotary Kettle The Rotary Kettle is pretty selfexplanatory, when the water is boiled, all it needs is an easy push to tilt the kettle down for pouring. No lifting necessary!. The Kettle it unique, feature a modern design. Adrian Lim

103 Tea Machine Perfect Tea with the Tea Machine is simple. We have combined the science of tea making with leading edge technology to enable you, not just to enjoy but savour perfectly brewed Fine teas time after time. Fine T

104 Mrs. Dalloway Hot plate This stylish hot plate is an attempt to rebel against the myth that household y p p g y appliances are only made for kitchens and housewives. Nika Zupanc.

105 Arcus A new way to cook. The Arcus is a freestanding stove concept created in cooperation with Miele & CIE. AG. The stove is the built in ability to raise or lower the heat with a simple twist of the pot or pan you are cooking with. Manuel Perez Prada

106 DELUX6FS 6 Burner BBQ Delonghi Beautifully styled and manufactured in 304 grade stainless steel, the De Longhi DELUX6FS is a luxurious addition to any home. It comes preassembled complete with a rotisserie, light, smoker box and teppanyaki plate. Delonghi

107 Induction Burner from Fagor Less cooking time, almost half of it, and more efficient too. Touch control to ease the use and to make a more stylish design. Fagor.

108 Sepp cheese fondue The traditional Swiss fondue pot hangs over the warmer just like a modern cheese fondue set. The cast iron optimally distributes the heat and can be used with induction hobs. The hinged stainless steel frame ensures that fondue hangs securely over the flame and allows you to safely carry it to the table. Stadler Form

109 Digital rice cooker This is a new innovation on cooking, a modern digital rice cooker with a simple design with concave above the pedal pan, which is quite the hub of activity. it In this basin, placed a visual screen and touch panel. A tap on the bottom of the panel keys in the choice or takes you forth to the next menu page. Sang Jang Lee

110 BONGOS TCS BG 003 Mobile outdoor kitchen, equipped with sink, basket, chopping-board, spray tap, 2 interchangeable cooking islands and 2 stainless steel or iroko wood trays. The two lateral compartments are designed for a gas tank and a storage shelf. Four sturdy wheels make Bongos easily transportable on the most difficult surfaces. It is designesd for water (inflow/outflow) and gas connections. The perfect appliance for outdoor day in the garden.

111 Crystallized refrigera tion Two metres tall with a beautiful black exterior, it features 26,000 anthracite CRYSTALLIZED Swarovski Elements in two vertical lines, and is the ultimate in luxury refrigeration. The superior innovation, enhanced functionality and eco-friendly performance. Gorenje

112 This toaster has slim design to save countertop space and features the innovative Pause and Check function to make a perfect toast. The toaster also has other features include Reheat, Frozen and Cancel buttons. Morphy Richards

113 УНИВЕРЗАЛНИ ПРИНЦИПИ ВО ДИЗАЈНОТ Прашања на кои може да добиеме одговор преку принципите во дизајнот: Како може да влијаеме на начинот на кој дизајнот се восприема? Како може да им помогнеме на луѓето да научат од дизајнот?? Како може да ја зголемиме употребната вредност на дизајнот? Како може да ja зголемиме допадливоста на дизајнот? Како може да направиме подобри одлуки во дизајнот?

114 ПРАВИЛО 80/200 Парето принцип голем број ефекти во било кој голем систем се предизвикани од мал број на променливи. Правилото 80/20 презентира став дека приближно 80% од ефектите кои се случуваат во било кој голем систем се предизвикани од 20% од варијаблите на тој систем. Правилото 80/20 е испитувано на многу видови системи и се покажало како прилично точно: 80% од примената на производите вклучува 20% од неговите особини; 80% од сообраќајот во градовите се одвива на 20% од неговите улици 80% од иновациите потекнуваат од 20% од луѓето 80% од прогресот потекнуваат од 20% од напорот 80% од грешките се предизвикани од 20% од компонентите

115 ПРАВИЛО 80/200 Правилото 80/20 е корисно за фокусирање на ресурсите, а со тоа зголемување на ефикасноста на дизајнот. Пример: ако 20% од особините на еден производ се применуваат во 80% од времето на неговата примена, во тој случај дизајнот и испитувањето треба да бидат фокусирани на развој токму на тие функции. Останатите 80% треба да бидат реевалуирани за да се оцени нивната неопходност во дизајнот. Применувај го принципот 80/20 за да ја процениш вредноста на елементите,, целните области за редизајн и оптимизација и фокусирање кон ефикасност на ресурсите.

116 ИСПЛАТЛИВОСТ Л Еден производ ќе биде купен само доколку неговите предности се еднакви или поголеми од неговата цена. Детерминирањето на трошоците и добивките се врши во текот на целиот процес на дизајнирање. Треба да се употреби во сите аспекти на дизајнот. Треба да се применува при дизајнот на секакви производи.

117 НАПОР ПРИ ИЗВРШУВАЊЕ Колку е поголем вложениот напор за извршување на некоја задача толку е помала веројатноста дека таа задача ќе се заврши успешно. Напорот при извршување на некоја функција е степенот на ментален и физички напор (активност) неопходен за постигнување на целта. Ако напорот при извршување е голем, се зголемуваат грешките и времето на извршување, а со тоа се намалува и веројатноста дека целта успешно ќе се постигне.

118 НАПОР ПРИ ИЗВРШУВАЊЕ Видови на оптоварување за извршување на некоја активност: Когнитивно оптоварување количеството на ментална активност (перцепција, памтење, решавање на проблеми) потребно за извршување на задачата. Кинематичко отповарување количествот на физичка активност (бр. на чекори, движења или сила) потребна за извршување на задачата. Примена: на сите видови работни места, софтвери,...

119 ЖИВОТЕН ЦИКЛУС Секој производ минува низ 4 фази на постоење: Воведување, Растење, Созревање, Отфралање. Треба да се земе во предвид при дизајнирање на производ кои треба да се користат подолг временски период. Примена: кај сите производи.

120 ЖИВОТЕН ЦИКЛУС

121 РАЗВОЕН ЦИКЛУС Успешните производи обично следат три фази на креирање: барања, дизајн, развој и тестирање. Барања Барања на таргетната група на потрошувачи. Дизајн Барања на дизајнот/спецификации потребни за успешност на производот. Развој Фаза во која спецификациите и барањата се трансформираат во производ. Тестирање Проверка на степенот до кој се задоволени сите потребни барања и спецификации.

122 РАЗВОЕН ЦИКЛУС

123 СТЕПЕН НА СИГУРНОСТ Употреба на повеќе од потребното количество елементи со цел да се избегне уништување на системот. Степенот на сигурност се зголемува со додавање на материјал или елементи, но во исто време се зголемува и тежината на производот и цената. Треба да се дефинира оптимален степен на сигурност. Примена: градежништво, архитектура, машинство,...

124 ХИЕРАРХИЈА НА ПОТРЕБИ Со цел еден дизајн да биде успешен, треба да ги задоволи основните потреби на потрошувачите, а потоа да се стреми кон задоволување на повисоките потреби. Базирана на Масловата хиерархија на потреби. Пет главни нивоа во хиерархијата р на потреби: Функционалност (Functionality) Одговорност (Reliability) Употребливост(Usability) Умешност (Proficiency) Креативност (Creativity)

125 ХИЕРАРХИЈА НА ПОТРЕБИ Маслова хиерархија на потреби

126 МОДУЛАРНОСТ Метод на менаџирање на комплексноста на системот што вклучува делење на поголемите системи на повеќе помали самостојни системи. Групирање на слични фукции, а со тоа и упростување на целиот систем. Сложен процес кој бара доста време и доста добро познавање на проблематиката од страна на дизајнерот. Примери: компјутери, софтвери, мебел, лего коцки,...

127 МОДУЛАРНОСТ Модуларните системи се значително покомплексни за дизајнирање отолку немодуларните. Дизајнерите мора да имаат многу поголеми знаења од соодветниот систем за да можат да го разложат во модули, а потоа да овозможат сите тие модули да функционираат како целина.

128 МОДУЛАРНОСТ

129 МОДУЛАРНОСТ

130 МОДУЛАРНОСТ

131 МОДУЛАРНОСТ

132 МОДУЛАРНОСТ

133 МОДУЛАРНОСТ

134 МОДУЛАРНОСТ

135 ДОЗВОЛИВОСТ ОЛ ОС Особина во која на физичките карактеристики на еден објект или околина влијаат на нејзината функција. Кога дозволивоста на објектот или околината кореспондира со функцијата за која е наменет, дизајнот ќе биде многу поефикасен и ќе биде полесен за употреба.

136 ДОЗВОЛИВОСТ ОЛ ОС Секогаш кога е можно дизајнирај ги објектите и околините така да овозможуваат правилно функционирање и да се оневозможуваат неправилно користење. Наведи го корисникот да го користи производот само на исправниот начин. Пример: ако вратата се отвора со туркање не треба да има рачка, затоа што ќе се применува со грешење секој корисник најпрво ќе проба да ја повлече.

137 ОГРАНИЧУВАЊА Како да се подобри употребливоста на дизајнот? Метод на ограничување на постапките/делата/акциите кои Метод на ограничување на постапките/делата/акциите кои можат да бидат изведени во границите на еден систем.

138 ОГРАНИЧУВАЊА Опциите кои не се достапни во одреден период ефективно го ограничуваат бројот на опции кои можат да се изберат. Прикладната употреба на ограничувања ги прави дизајните полесни за користење и значително ја намалува можноста за грешка за време на интеракцијата.

139 ОГРАНИЧУВАЊА Постојат двa основни видови ограничувања: Физичките ограничувања го ограничуваат опсегот на можни акции преку пренасочување на движењето во специфични насоки. Физички патеки оски Психолошки симболи конвенции Психолошките ограничувања го ограничуваат опсеgот g на можни постапки преку влијание врз начинот на кој луѓето го перцепираат светот. бариери мапирање

140 ОГРАНИЧУВАЊА Физички ограничувања: ПАТЕКИ ги конвертираат силите во линеарно движење користејќи канали или вдлабнатини. Патеките се корисни за ситуации каде опсегот на контроли е релативно мал.

141 ОГРАНИЧУВАЊА Физички ограничувања: ОСКИ ги конвертираат силите во ротационо движење, ефективно овозможувајќи површина на контролирање која има бескрајна должина во мал простор. Оските се корисни каде бројот на контролните варијабли е голем или неограничен.

142 ОГРАНИЧУВАЊА Физички ограничувања: БАРИЕРИ ги абсорбираат односно ги одбиваат силите, и со тоа силите се во застој, мирување, се успоруваат или се пренасочуваат. Бариерите се корисни за одбивање на несакани дејства или постапки.

143 ОГРАНИЧУВАЊА Психолошки ограничувања: СИМБОЛИ влијаат врз однесувањето преку комуницирање со текст или икона на предупредувачки знак. Симболите се користат за маркирање, објаснување и предупредување користејќи визуелна, слушна, и допирна репрезентација или пак сите три доколку пораката е од критично значење.

144 ОГРАНИЧУВАЊА Психолошки ограничувања: КОНВЕНЦИИ влијаат врз однесувањето преку базирање врз традицијата и праксата, како на пример црвено значи стоп, а зелено значи тргни. Конвенциите индицираат на општопознати методи и разбирање и интеракција, и се користат за креирање на системи кои се лесни за употреба.

145 ОГРАНИЧУВАЊА Психолошки ограничувања: КОНВЕНЦИИ

146 ОГРАНИЧУВАЊА Психолошки ограничувања: МАПИРАЊЕ влијае врз однесувањето со тоа што се базира врз увидените врски меѓу елементите. Мапирањата се корисни за имплицирање на кои акции се возможни базирано врз видливоста, локацијата и појавата на контроли.

147 ОГРАНИЧУВАЊА Ограничувањата треба да се користат во дизајнот за да го поедностават користењето и да ги минимизираат грешките. Физичките ограничувања треба да се користат за да се намали сензитивноста на контролите, и да се минимизираат ненамерни влезови, и како превенција на опасни акции или успорување на истите. Психолошките ограничувања треба да се користат за да се подобри јасноста и интуитивноста на дизајнот.

148 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Дизајнот треба да им помогне на луѓето да избегнуваат грешки, да можат истите брзо да ги исправат, односно да ги минимизираат нивните негативни последици кога тие веќе се направени. Што обезбедува овој принцип: сигурност, безбедност, б охрабрува употреба, желба за учење, истражување

149 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА ДВЕ ГРУПИ НА СТРАТЕГИИ: Исцелителни Правилна употреба Good Affordances Реверзибилност на операциите Reversibilty of Actions Сигурносни мрежи Safety Nets Превентивни Потврда Confirmation Предупредувања Warnings Помош Help

150 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Правилна употреба Физичката форма на дизајнот треба да овозможува исправна употреба на производот. Пример: У Уклучник за електрична енергија, формата на издатоците не доволува приклучникот да биде погрешно приклучен во електричната мрежа.

151 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Реверзибилност на операциите Поврат на постапка можност некои чекори да се вратат наназад. Пример 1: Undo (ctrl+z) наредба за чекор наназад кај поголемиот број познати и модерни апликативни софтвери Пример 2: Јазичето History во Photoshop за враќање на чекорите по редослед на претходни зададени задачи.

152 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Безбедносни мрежи, односно системи направи или процеси кои ги минимизираат негативните последици од катастрофалмни грешки односно пропусти (неуспеси). Пример 1: седиштето на борбените авиони и падобреанот на истите. Пример 2: резервниот падобран кај падобраните и парагвајдеристите.

153 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Пример 3: генаратори на нафта за производство на електична енергија во болниците

154 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Пример 4: Редундантна кука кај алпинистите Пример 5: Огледален хард диск кај сервер

155 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Потврда пред да се спроведе фактичко извршувањето на операцијата Пример 1: брава која мора да се отклучи пред да се активира некој вентил Пример 2: софтверска апликација која бара потврда пред да се зачуваат промените Пример 3: Осиграч за рачна граната или детонатор за р р р р р д р ракета

156 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Предупредувања знаци, сигнали, тревоги, аларм, поттикнувачи Се користат како предупредувања за непосредна опасност Пример: Сообраќајни знаци кои ни даваат предупредувања и информации за она што следува на патот

157 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Помош информации кои помагаат во некои основни операции, проблеми или исправки на грешки Пример: Упатство за употреба на некој електричен апатат

158 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Помош информации кои помагаат во некои основни операции, проблеми или исправки на грешки Совети за пораките за помош: Да бидат кратки Да бидат лесно разбирливи Да не се појавуваат премногу пати Да се користат во случај кога не можат да се употребат првите три стратегии

159 МОЖНОСТ ЗА ИСПРАВКА Помош информации кои помагаат во некои основни операции, проблеми или исправки на грешки

160 ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА КАКО ДА СЕ НАПРАВАТ ПОДОБРИ ДИЗАЈНЕРСКИ ОДЛУКИ? Убавината во дизајнот произлегува од чистотата на функцијата. Аксиомата Формата ја следи функцијата е интепретирана на еден од два начина: како опис на убавина или како рецепт за убавина. Дескриптивната интерпретација р е дека убавината резултира р од чистота на функција и од отсуството на орнаментација. Втората интерпретација или онаа во вид на рецепт е дека естетските разгледувања и грижи во дизајнот треба да бида секундарни односно по функцијата.

161 ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА Оваа аксиома била усвоена и популаризирана од архитектите модернисти во раните години од 20тиот век, и оттогаш била усвојувана од дизајнери кај најразлични дисциплини. Потеклото на овој концепт се поврзува со свештеникот Carlo Lodoli, од 18ти век. Неговите теории за архитектурата биле влијание за подоцнежните дизајнери како Луис Саливан кои му дале популарна форма на овој концепт.

162 ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА Дескриптивната интерпретација убавината резултира од чистотата на функцијата оригинално се базирала на верувањето дека формата ја следи функцијата во природата. Како и да е во реалност, екомплетноспротивно функцијата ја следи формата во природата, ако воопшто следи нешто. Функционалните аспкети на еден дизајн се помалку субјективни одколку ку чисто естетские ски и затоа функционалниотнио критериум презентира појасен и пообјективен критериум за оценување на квалитет. Резултатот се дизајни кои се безвременски и издржливи, но истите се перцепирани од страна на публиката како едноставни и неинтересни.

163 ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА Интерпретацијата како рецепт односно онаа каде естетските грижи за дизајнот треба да се секундарни во однос на функционалните грижи била изведена од дескриптивната интерпретација. Користењето на формата ја следи функцијата како рецепт или како водич за дизјн е проблематично со тоа што го фокусира дизајнерот на погрешното прашање. Прашањето не треба да биде: Кои аспекти од формата треба да се занемарат или заменат за функција? туку Кои аспекти од дизајнот се од критично значење за успехот?.

164 ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА Да се дефинира критериумот за успех е од есенцијално Да се дефинира критериумот за успех е од есенцијално значење за добар дизајн.

165 FORM FOLLOWS FUNCTION

166 ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА HUMMER H1

167 ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА HUMMER H2

168 ФОРМАТА ЈА СЛЕДИ ФУНКЦИЈАТА Кога времето и ресурсите се ограничени, копромисите во дизајнот треба да се базираат на што е тоа кое најмалку ќе влијае врз успехот на производот, како и да е дефиниран успехот во случајот. Кај одредени околности примарните естетски грижи ќе бидат жртвувани, а кај други пак, функционалните. Дескрипитивната интерпретација на формата ја следи функцијата треба да се користи како водич за естетика но да не се интерпретацијата рецепт како строго дизајн правило. Кога се прават дизајн одлуки фокусот треба да е релативната важност на сите аспкети на дизајнот иформаифункција.

169 ДИЈАГРАМ НА ГУТЕМБЕРГ КАКО ДА СЕ ВЛИЈАЕ НА НАЧИНОТ НА КОЈ СЕ ПЕРЦЕПИРА ДИЗАЈНОТ? Дијаграм кој ја опишува генералната шема која ја следат очите кога гледаат во еднакво дистрибуирана хомогена информација. Ова исто така е познато како правилото на Gutenberg или Z шема на процесирање.

170 ДИЈАГРАМ НА ГУТЕМБЕРГ Дијаграмот на Gutenberg го дели дисплејот на четири квадранти: примарно видно поле во горниот лев агол, терминално поле во долниот десен агол, strong fallow поле или област во горниот десен агол, weak fallow поле во долниот лев агол. Според овој дијаграм, Западните читатели природно започнуваат со примарното видно поле или област и се движат надолу по дисплејот, страната, мониторот со серии на замавнување или фрлање на погледот накај терминалното поле.

171 ДИЈАГРАМ НА ГУТЕМБЕРГ Примарно видно поле Strong fallow area Оска на ориентација Weak fallow area Терминално видно поле Секој замав започнува од оската на ориентација хоризонтална линија креирана од подредени елементи, редови текст, или експлицитни сегменти и продолжува во правец од лево кон десно. Полињата strong fallow и weak fallow лежат надвор од оваа патека и добиваат минимално внимание, освен ако не се визуелно потенцирани. Тенденцијата да се следи оваа патека е метафорички препишана на гравитацијата на читањето од лево кон десно, и од горе кон доле, навика стекната при читање.

172 ДИЈАГРАМ НА ГУТЕМБЕРГ Плодотворната работа и истражување за Gutenberg диаграмот е заслуга на типографот Edmund Arnold кој вели дека го развил овој концепт во 1950тите. Дизајните кои го следат принципот на овој дијаграм и се во хармонија со гравитацијата на читањето и ги враќаат читателите во логична оска на ориентација наводно го подобруваат ритамот на читање и разбирање. На пример еден распоред кој го следи Gutenberg дијаграм ќе ги постави клучните елементи горе лево (пр. насловот) во средината ќе постави слика, и доле десно контакт информации. Иако дизајните кои директно или индиректно се базираат на Gutenberg дијаграм се широко распространети, постојат многу мали емпириски докази дека допринесува до подобрено читање и разбирање.

173 ДИЈАГРАМ НА ГУТЕМБЕРГ Gutenberg дијаграм е повеќе предвидување за движење на окото кога станува збор за долги текстови, еднакво распорастранети и хомогени информации и празни страници или дисплеи. Кај сите останати а случаи, тежината на дизајн елементите во комбинација со распоредот на истите и нивната композиција ќе го насочуваат движењето на окото.

174 ДИЈАГРАМ НА ГУТЕМБЕРГ Гравитацијата на читање го движи окото од горе лево кон доле десно на дисплејот или страницата. Кај хомогени дисплеи,, Gutenberg дијаграм ги прави композициите интересни илеснизачитање читање. Како и да е, кај хетерогени дисплеи, овој дијаграм не се користи бидејќи може непотребно да ја ограничи композицијата.

175 ПЕРФОРМАНСИ НАСПРОТИ ПРЕФЕРЕНЦИ Не секогаш дизјаните кои се најоптимизирани за употреба се и најпосакувани за употреба од страна на корисниците. Што обезбедува овој принцип: што е најдобро за луѓето и што луѓето сакаат, не е секогаш иста категорија. Корисникот е секогаш во право (потрошувачот е секогаш во право)

176 ПЕРФОРМАНСИ НАСПРОТИ ПРЕФЕРЕНЦИ QWERTY ТАСТАТУРА DVORAK ТАСТАТУРА 30% поефикасна Помалку грешки при пишување 50 години сеуште не се користи Направена е за машина за пишување со цел да не се заглавуваат машинските удиралки Се користи и ден денес кај модерните тастатури

177 ПЕРФОРМАНСИ НАСПРОТИ ПРЕФЕРЕНЦИ SCREW CAPSCORKS - се суши порозна овозможува проток на воздух помалку трајна постои можност да се здроби најупотребуван затворач за вина Поевтина Подолготрајна Подобро го заштитува виното Полесна за употреба Сеуште асоцира на капаче за евтини вина

178 ПЕРФОРМАНСИ НАСПРОТИ ПРЕФЕРЕНЦИ За секој дизајн треба да се одреди која е релативната важност на овие две спротиставени категории Интервјуа, истражувања фокусни групи одредуваат какви се преференците на луѓето. Што тие сакаат. Сепак за нови производи ваквите постапки не секогаш ги даваат правите резултати. Она што луѓето го изјавуваат не секогаш е исто со она што го прават. Најдобар начин да се одреди соодносот на овој принцип кај јд р д др д д ј р ц ј дизајнот, е интеракцијата на корисникот со дизајнот во реални услови.

179 ПАЗАРОТ ПОМЕЃУ ФЛЕКСИБИЛНОСТ И ИСКОРИСТУВАЊЕ Flexibility Usability

180 xibility Flex Usability/Specialization i ti

181 Швајцарско ноже наспроти останат алат Флексибилните дизајни изведуваат повеќе функции за разлика од специјализираните дизајни, но функциите им се помалку ефикасни

182 Компјутер наспроти конзола за видео игри Флексибилните дизајни по дефиниција се покомплексни од специјализираните и се разбира потешки/посложени за користење

183 Smart Phone наспроти професионален фотоапарат Способноста корисникот да антиципира до колкав степен знае за што точно ќе го користи производот, ја детерминира и флексибилноста,, односно,, специјализацијата ц ј на дизајнот

184 Тенџере наспроти фритеза за пржење компири

185 СТРУКТУРИ СТРУКТУРНИ ОБЛИЦИ Постојат три основни структури кои подразбираат организација на материјали, поддршка на товар, заштита или содржина на нешто: Масивни структури Конструкции Школкасти структури

186 Масивна структура Конструкција структура од рамки (прачки) Школкаста структура

187 СТРУКТУРИ СТРУКТУРНИ ОБЛИЦИ Масивни структури МАСИВНИ СТРУКТУРИ

188 Масивните структури се создадени од делови кои имаат полна структура

189 Фотеља John Stibeola, Desigboom Столицата е составена од коцки направени од комбинација на синтетичко влаконо и Polysiloxane Цврстината на ваквата структура произлегува од тежината и цврстината на материјалите за изградба.

190 СТРУКТУРИ СТРУКТУРНИ ОБЛИЦИ GEOCELL RAPID DEPLOYMENT Решеткаста пластична структура која се полни со земја и која по својата цврстина првенствено е направена за воени потреби, но во денешно време се повеќе се користи за комерцијална употреба: Лесна за транспорт Лесна за монтажа Брза монтажа Голема цврстина

191 Фотеља од картон Слоеви од картон наредени еден врз друг и меѓусебно уцврстени со пластични ленти и метална конструкција Масивните структури имаат ограничувања во поглед на едноставноста на дизајнот

192 Сува врска на ѕид на автопат во Шведска Масовна структура на камења наредени еден врз друг и заробени во метален кафез Особено се погодни како структури каде техничките и Особено се погодни како структури каде техничките и технолошките можности се попримитивни или поургентни, имаат долг век на траење согласно цврстината и едноставноста на материјалите.

193 СТРУКТУРИ СТРУКТУРНИ ОБЛИЦИ КОНСТРУКЦИИ СТРУКТУРИ ОД РАМКИ

194 СТРУКТУРИ СТРУКТУРНИ ОБЛИЦИ Статуа на слободата на островот Елис Комбинација на челична конструкција со тежина од 125 тони и школкаста струкура од бакар во тежина од 100 тони Овој пример, иако се смета за типична рам структура сепак фасадата двоуми: дали има и компонента на школкаста структура

195 Маса и стол од картон Поставеноста на структурата на парчињата картон е типична структура на решетка Се работи за структура на конструкција каде цврстината произлегува од организацијата,, поврзаноста и цврстината на деловите кои се составуваат.

196 Возило за трки Конструкција од прачки на која е поставено седиште, тркала, мотор и волан Најчесто на конструкцијата одозгора се нанесува некаква фасада школка, типичен пример е статуата на слободата

197 Фотеља жица Жиците се организациски поставени и поврзани со што создаваат конструкција на која може да се седи Конструкциите се релативно лесни, флексибилни и ру ц р, ф едноставни за изведба

198 Мост - Сарај Структурата на конструкцијата е во основа прачки кои се меѓусебно споени, најчесто во триаголници.

199 Школкаста структура

200 ИКОСА ЗАСОЛНИШТА Ваквите засолништа овозможуваат многу внатрешни бенифиции на школкеста структура, евтини се, лесни, цврсти, лесни за составување и одлични како привремени живеалишта

201 Икоса стреа модификација на икоса засолништето

202 Шише типична структура на школка Имаат отпорност од делување на некои статички сили кои се појавуваат на одреден д начин,, но се слаби при делување на динамички сили

203 Јајцевидната форма и структура подразбира шупливост на внатрешноста

204 Кутија за патики Идеата за ваква кутија произлегува од картoнот за пренос на јајца Школкастите структури се лесни, економчни во однос на употреба на материјал, но се комплексни за дизајн и ранливи и надвор од функција доколку се оштетени или имаат грешка во изведбата

205 Тело на Boeing Школкастите структури се всушност контејнери, односно затворени и отворени садови, кои поради својата мала маса, а особено ако се големи по димензија потребна им е дополнителна потпора, да речеме од конструкција за потпирање или придржување.

206 1 Aспектот безбедност во дизајнот на производи дизајн

207 Кога производите можат да бидат небезбедни? лошо дизајнирана конструкција која може да ги повреди корисниците (може да зароби или повреди дел од телото при употреба или при манипулација (склопување расклопување); нестабилна при складирање; изработена од опасни компоненти кои можат да предизвикаат струен удар, пожар, опасна хемиска активност, опасни зрачења. 2

208 Како дизајнот влијае врз безбедноста на производите? 3 форма - може да предизвика механички повреди (остри рабови), текстура површинската обработка на материјалот може да предизвика повреди (лизгање или преголема рапавост), боја - може да го онеспособи видот кај корисниците (металик сива боја на автомобил кој доаѓа во пресрет при јака сончева светлина предизвикува рефлексија) или да наведе на погрешни знаковни информации итн.

209 Дизајнерски мерки за поголема безбедност на производите 4 Дизајнерите и производителите се должни да ги идентификуваат сите опасности по здравјето и безбедноста на потрошувачите, да спроведуваат тестови на ризик и врз база на нив да ги елиминираат или минимизираат ризиците преку обезбедување соодветни заштитни мерки, соодветни заштитни уреди, соодветни информации за можните ризици и предострожности за справување со нив.

210 предвидување соодветен безбедносен простор кој ќе овозможи објектите да не ги повредуваат корисниците и да не бидат препреки на нивниот пат 5

211 со правилно димензионирање и обликување да се оневозможи евентуално заробување на телото (шипките од балконска ограда или детско креветче, канали, отвори за поправки, отвори на шахти итн.) 6

212 предвидување соодветни бариери и заштити со кои ќе се исклучи можност за ненадејно случување на опасни ситуации (заштитни капаци, заштитни решетки, штитници за пили и ножеви кои ќе го држат телото подалеку од опасноста, примена на интерфејс кој бара ангажирање на двете раце истовремено за да нема опасност од случајно приближување на дел од телото до опасниот простор итн.) 7

213 безбедноста кај возилата секојдневно се подобрува со нови дизајнерски решенија безбедносни појаси, воздушни перничиња, наслони за глава итн.). 8

214 Дизајн и уредување на безбедни простори 9 За безбедноста треба да се размислува при уредување на сите видови простори, а особено оние во објекти од јавен карактер. За нив постојат строги прописи кои се однесуваат за безбедност како превенција од разни видови опасности.

215 правилно осветлување кое ќе обезбеди навремено согледување на можни препреки; обезбедување движење без препреки по најкратки патеки; соодветна сигнализација заради предупредување за можни опасности; безбедносни растојанија од опасни предмети, системи или состојби; правилен избор на материјали за подови, ѕидови и опрема (превенција од лизгање, гребење, случајно удирање при поминување, хигиена); одбегнување мали денивелации без соодветно означување (опасност од сопнување и паѓање); поставување безбедносни огради кои ќе спречат падови или приближување до опасни активности; 10

216 обезбедување интерфејс за ракување оддалеку во случај на опасни активности (оддалечени кабини од кои се врши управување со енергетски постројки или опасни хемиски или термички процеси). 11

217 Безбедност на производи и простори наменети за деца 12 Дизајнерите и произведувачите треба да имаат предвид дека децата не ги злоупотребуваат производите, туку дека тоа е само интеракција со нив на начин кој е одраз на нормалното детско однесување кое варира во зависност од возраста и нивото на развој на децата.

218 Препораки за дизајн на производи наменети за деца 13 да се одбегнува примена на делови со мали димензии поради опасност од проголтување и задушување; да се применуваат материјали кои не се опасни по здравјето на децата (да не се отровни, да не испуштаат влакна со кои можат да се задушат); да се применуваат форми кои не можат да предизвикаат механички повреди;

219 Препораки за дизајн на производи наменети за деца 14 да се избегнуваат големи отвори кои можат да бидат предизвик за децата да ги навлечат врз глава или друг дел од телото, што може да предизвика гушење или друга повреда; при дизајнирање амбалажа за опасни хемиски средства (лекови, детергенти итн.) да се обезбеди затворање на начин кој не можат да го применат децата со нивните ментални и физички способности.

220 при дизајн на апарати за домаќинствата кои се опасни за примена да се обезбеди посложен механизам за вклучување и ракување кој ќе оневозможи да го применат децата со нивните ментални и физички способности. да се внимава сите производи кои можат да се најдат на располагање на децата да немаат делови во вид на ленти, јажиња, конци, кои можат да се намотаат околу вратот на детето и да го загушат. 15

221 Препораки за уредување на простори наменети за деца 16 прозорите треба да се поставени на безбедна висина и со начин на отворање кој ќе оневозможи да го применат децата со нивните ментални и физички способности; оградите на мебелот, балконите и скалите треба да бидат со висина која е поголема од висината на децата на помала возраст, но и со отвори кои ќе бидат безбедни, поточно нема да можат да поминат низ нив или да заробат дел од нивните тела; подот во овие простори не смее да биде лизгав; ѕидовите и предметите мора да се изработени (обоени, премачкани) од материјал кој не е отровен; предметите кои се опасни за децата (хемикалии, апарати итн.) треба да се чуваат на места недостапни за нив (високо).

222 17

223 Безбедноста во дизајнот за изнемоштени, болни и инвалидизирани лица 18 Производите наменети за возрасни лица се најшироката категорија. Најчесто во оваа категорија спаѓаат и болни, изнемоштени и лица со разни видови хендикеп. Денес свеста за активно вклучување во општеството на оваа категорија корисници порасна и многубројни стандарди и регулативи обезбедуваат дизајнирањето на производи и уредувањето на простори да ги земе предвид и нивните ограничувања. За овие лица се води грижа и од аспект на пристапност и од аспект на безбедност.

224 При уредување на просторите во сите јавни објекти се води сметка истовремено за многу различни ограничувања и според нив се преземаат соодветни дизајнерски интервенции и решенија: поставување на држачи за помош и безбедност при движењето на скали и долги ходници, рачки за врати на соодветна висина и со механизми за ракување пристапни и безбедни за сите; 19

225 поставување на сите објекти од опремата за уредување на просторот (полици, паноа, светилки, корпи за ѓубре, фонтани за пиење вода итн.) на соодветна висина која нема да им биде препрека на патот, со цел да се избегне евентуално повредување; подови кои нема да создадат пречки или евентуални повреди при движењето (лизгав под, густ теписон кој ќе го отежне движењето со разни помагала и инвалидски колички); правилно димензионирање на врати, ходници, лифтови итн. со цел да не се заробат или повредат лица кои користат разни видови помагала за движење и инвалидски колички; обезбедување неколку видови сигнализација заради информирање на лицата со различни видови хендикеп (звучни, визуелни и тактилни). 20

226 Дизајнот на производи наменети за оваа категорија корисници подразбира грижа за безбедноста при користењето. Сите уреди и направи кои се наменети за подобрување на нивната состојба се дизајнирани со форми и со примена на такви материјали кои не дозволуваат повредување на корисниците. Се избегнуваат остри рабови, се применуваат лесни материјали кои не се лизгаат, а се доволно еластични за да се избегнат повреди. Во зависност од применетите компоненти (механички, хидраулични, електрични, електронски итн.) се предвидуваат соодветни превентивни мерки за заштита од несакани последици. 21

227 специфични препораки за дизајнот на производи наменети за деца, стари и изнемоштени, болни или инвалидизирани лица. 22

228 Примена на стандарди во дизајнот на безбедни производи 23 Стандардите не се урнеци за производи кои можат да ги заменат знаењата, искуствата и креативноста на дизајнерите. Улогата на стандардите е да им обезбедат на дизајнерите насоки, ограничувања, кои ќе ги водат во текот на дизајнирањето со цел да ги одбегнат можните негативни последици. Стандардите се резултат на стрпливо и грижливо евидентирање на грешките од минатото во производството на одредени производи, а се однесуваат на безбедноста, ефикасноста, пристапноста, квалитетот, заштитата на околината итн.

229 Неформалните стандарди се развиваат во вид на насоки за компаниите како да се развива конкретен производ или услуга. Формалните стандарди се развиваат во рамките на индустриите, трговските организации, националните и интернационалните тела и комитети. Стандардите се опишани како доброволни барања кои се препорачуваат да бидат применети. За разлика од нив се воведуваат регулативи кои се барања пропишани од владата на секоја земја. За некои производи сеуште нема дефинирани стандарди. Во таковслучајможедасепроучатстандардитезаслични производи кои ќе можат да обезбедат доволно насоки за правилно дизајнирање на конкретниот производ. 24

230 За производи за кои не постојат стандарди најчесто е неопходен сертификат за соодветност со суштинските безбедносни барања издадени од авторизирани тела за тестирање, пред да бидат пуштени во продажба. 25

231 CEN/CENELEC Guide Guidelines for standards developers to address the needs of older persons and persons with disabilities. Brussels: European Committee for Standardization. CEN/CENELEC Guide Child safety Guidance for its inclusion in standards. Brussels: European Committee for Standardization. CEN TR Child care and use articles general and common safety guidelines. Brussels: European Committee for Standardization. ECE Reg plus amendments to Uniform provisions concerning the approval of restraining devices for child occupants of power-driven vehicles ( child restraint system ). United Nations Economic Commission for Europe. EN 71 Part 1: Safety of toys Part 1: Mechanical and physical properties. Brussels: European Committee for Standardization. General Product Safety Directive (2001/95/EC). Brussels: European Commission. IEC Part Household and similar electrical appliances Safety Part 1: General requirements. Geneva: International Electrotechnical Commission. 26

232 IEC Part Hand-held motor-operated electric tools Safety Part 1: General requirements. Geneva: International Electrotechnical Commission. ISO 9241 series (various dates from 1992 to 2006). Parts 1 to 17 on Ergonomic requirements for office work with visual display terminals (VDTs). International Organization for Standardization. ISO 20282: Part Ease of operation of everyday products Part 1: Design requirements for context of use and user characteristics. Geneva: International Organization for Standardization. ISO 20282: Part Ease of operation of everyday products Part 2: Test methods for walk-up-and-use products. Geneva: International Organization for Standardization. ISO/PAS 20282: Part Ease of operation of everyday products Part 3: Test method for consumer products. Geneva: International Organization for Standardization. 27

233 Од денешна гледна точка, безбедноста во дизајнот на производи за широка потрошувачка и при уредувањето на простори со различна намена е аспект кон кој се пристапува со голема сериозност. Примената на стандарди и регулативи е еден систематичен пристап кој дава јасни и сигурни насоки во овој домен. Секој сериозен произведувач кој сака да обезбеди квалитетни производи престижни на пазарот мора да ги почитува и применува. Природата на стандардите и како тие се користат од дизајнерите се менува паралелно со развојот на погенерички стандарди и насоки кои се однесуваат на незгодите и се во согласност со потребите на корисниците. Дизајнерите ќе треба да ги применуваат нив како алатки во нивните дизајнерски активности, наместо да ги третираат само како опис на дозволени материјали, методи на конструирање, критични димензии итн. 28

234 Дизајн на направи управувани со рака

235 Дизајн на направи управувани со рака Фокусот на ова поглавје е врз принципите за дизајн кои овозможуваат производите управувани со рака да се користат во удобна положба која му овозможува на корисникот ефикасна и продуктивна работа на безбеден начин. Управувањето со рака може да се врши со примена на: Две раце Цела рака, од рамото до дланката Цела дланка Неколку прста Еден прст

236

237

238

239

240 Аспекти кои се земаат во предвид при дизајн на направи управувани со рака Карактеристики на корисникот Карактеристики на работното место Организација на работата Карактеристики на направата управувана со рака Параметри за категоризација на направите управувани со рака Време односно колку често се користи рачната алатка. Сила односнодалиепотребнодасеприменинизокиливисок степен на сила за да се управува со алатката. Прецизност односно дали е потребен низок или висок степен на прецизност за користење на алатката.

241 Аспекти кои се земаат предвид при дизајн на направи управувани со рака. РАБОТНО ПОЛЕ Работен процес Локација Изглед Клима => Изложеност на телото Положбанашаката Сила/прецизност Надворешни сили КОРИСНИК Пол Возраст Димензии на телото Обученост => Големина на раката Сила на раката Моторни способности Корисни информации за дизајнот на направи управувани со рака РАБОТНА ОРГАНИЗАЦИЈА Задачи Рачна работа Квалитет на работа Психолошки фактори => Физички стрес Ментален стрес РАЧНО УПРАВУВАНИ НАПРАВИ Фукционалност/дизајн Тежина/рамнотежа Рачка/површина на фат Димензии/форма => Употребливосткорисност Комфор Прифатлиовст

242 Надворешна анатомија на дланката

243 Можни движења на дланката

244 Можни движења на дланката

245 Удобна положба на раката Под удобно, природно, држење на раката се подразбира неутрално држење, држење во права положба која не вклучува нејзино превиткување, виткање надолу или нагоре и слично. Статичното држење подразбира фиксирано држење и не вклучува во себе движења.

246 Удобна положба на раката Неутралното држење вклучува движења на раката кои влегуваат во неутрална зона на движења. Ваквата зона ги покрива движењата кои го минимизираат ризикот од кумулативна траума, болка, деформитет или повреда на раката или рачниот зглоб. Нeутралната позиција на раката овозможува слободен проток на крв низ неа и обезбедува пријатност на раката, не го попречува работењето на нервите.

247 15 истегнување Неутралназонанадвижењана раката 15 улнарно отстапување 15 радијално отстапување 15 свиткување Неутралната зона на движење можеме да ја дефинираме во просторот помеѓу истегнување на зглобот, свиткување, улнарно отстапување и 15 радијално отстапување. Движењатанадланкатавооваа зона треба да создадат минимални негативни промени на протокот на крв во крвотокот и на притисокот за време на активноста на раката. Добриот ергономски дизајн на секоја направа управувана со рака овозможува на корисникот да работи удобно додека рацете се движат во овој опсег на неутрално движење.

248 Петосновнитиповинастисокнараката Прецизен стисок (штипкање) Моќен стисок Дијагонален стисок Кукаст стисок Дланка нагоре/ дланка надолу стисок

249 Прецизен стисок (штипкање) Ваквиот стисок на раката ни овозможува да фаќаме ситни делови и да користиме мали рачни алатки. Со ваквиот стисок можеме да ротираме мали предмети низ прстите, можеме да управуваме мали копчиња за контролирање или прецизни управувања како внесување на ЦД во музички систем. Овој вид стисок има висок степен на прецизност. Примери за ваков прецизен стисок има многу, држење на игла, кревање на слушалка од телефон, земање на книга од полица, рачно шрафење на завртка и навртка.

250 Прецизен стисок (штипкање)

251

252 Прецизен стисок (штипкање) Силата од овој прецизен стисок е 20 25% одсилатакојаможедасе генерира од моќниот стисок. Растојанието помеѓу палецот и показалецот значајно влијаат на силата на стисокот. Оптималното растојание се движи помеѓу 2,5 7,5 см, ако растојанието се зголеми над односно под овој оптимум силата на стисокот опаѓа. Оптималниот стисок зависи и од природата на самата задача и од природата на алатката. Пример држење на пенкало кое доколку е предебело или претенко создава потешкотии во пишувањето.

253 Прецизен стисок (штипкање) Внатрешен прецизен стисок се карактеризира со тоа што стисокот е поддржан од страна на внатрешниот долен дел на дланката. Пример: држењето на скалпел при сечење картон.

254 Прецизен стисок (штипкање) Надворешен прецизен стисок поддржан од горниот дел на раката, типичен пример е држењето на пенкало.

255 Моќен стисок Ова е најсилниот од сите стисоци на човековата рака овозможува да се употреби максимална сила која може да ја обезбеди дланката. Ваквиот стисок се обезбедува со свивање на прстите и палецот околу предметот кој се користи (носење на некои предмети со рака, како цевка или некоја направакојајадржимезанејзинатарачка).

256 Моќен стисок Поставеноста на дното на дланката и опсегот на стисокот влијаат на силата која ќе се употреби. Најголема сила може да се употреби кога дланката е во неутрална положба. Доколку има измени во однос на неутралното држење на раката се јавува пропорционално намалување на силата која може да се примени. Доколку дланката е под 45 истегнување силата се намалува и до 75% од максималната сила. Доколку има свиткување од 45 силата се намалува до 60% од својот максимум.

257 Моќен стисок Исправното држење на раката за алатки каде се употребува моќен стисок е особено битно со цел да се намали заморот и потенцијалните повреди. Опфатот на стисокот влијае и на силата која може да се примени. Ако тој е премал или предолг тогаш силата која се применува опаѓа.

258

259 Дијагонален стисок Ова е варијанта на моќниот стисок, каде раката е надвор од неутрално држење. Типичен пример на ваков стисок е влечење јаже, држење штрафцигер, управување со волан.

260 Кукаст стисок Ова е исто така моќен стисок кој се карактеризира по тоа што дланката е поставена рамно, а прстите се свиткани и се користи заедно со прстите како стабилизатор. Дланкатаипрститевослучајовимаатпасивнаулога. Пример за тоа е носење на различни товар. Овој стисок е најефективен доколку рацете се покрај телото од страните на телото. Најоптимален ваков стисок ќе биде овозможен таму каде делот што се држи е со дијаметар од 5 сантиметри. Типчен ваков стисок е држењето на актовка.

261 Стисок дланка нагоре / дланка надолу Ваквиот стисок е типичен за одвртување или носење на цилиндрични производи, пример одвртување конзерви или тегли. Доколку носиме товар со дланката надолу и тој е потежок од 0,5 килограми во зависност од силината на бицепсот можеме да имаме проблеми со товарот.

262 Секој од стисоците може да се прилагоди во зависност од задачата која се изведува и под кои околности, сите стисоци меѓусебно се комплементарни и можат во комбинација да извршат сложени задачи. Типчен пример е ковањето шајки.

263 Дизајн на рачки Дијаметар на рачката Големината на рачката треба да биде соодветна на корисниците. Се препорачува дијаметарот на рачкатадабидепомеѓу3 и 5 см. Облик на рачката Обликот на рачката треба да ги следи контурите на стисокот на раката, т.е. рачката да биде извајана како негатив од стисокот на раката. Обликот на рачката требадапомагазаподобар стисок.

264 Дизајн на рачки Должинанарачката Должинатанарачкататребадабидесоодветназадаможедабиде опфатена со целата дланка. Текстура на рачката Текстурататребадабидесоодветназадапотпомогневополесното ракување и држење на алатката со цел да не се лизга, ниту премногу грубазаданегоотежнедржењето,односнозаданејанамалисилата на стисокот.

265 Дизајн на рачки Материјал од кој е изработена рачката Особено е битно доколку алатот има контакт со вода или со некоја друга лизгава течност. Материјалот треба да ја намали можноста за лизгање, аоддругастранатојтребадабидеизолатороделектрична енергија струја, вибрации, температура. Материјалот од кој е изработена рачката треба да биде и доволно цврст за да може да функционира соодветно, т.е. данесескршиприупотреба. Рамнотежа на рачката во однос на нејзината маса Соодветнататежинанапроизводот истотакаеважнавоодноснатоа колкавасилатребадасеприменизаупотребадапроизводот, колкава треба да биде прецизноста на производот, односно дали треба да се користи прецизен стисок за употреба на производот, колку време ќе биде користен истиот, под какви временски услови и слично.

266 Ергономски принципи за добар дизајн на направи кои се управуваат со рака Минимизација на големи допирни сили при стисок Минимизација на статичен товар при држење и точки на прецизен стисок при користење на направата Минимизација на непријатни положби на зглобовите и максимизација на неутралните положби Минимизација на повторливи силни движења со прсти при искривена положба на раката Минимизацја на вибрациите на направата во раката

267 Препораки за формата на алатките заради избегнување девијација на рачниот зглоб Заоблување на рачката од алатот Преферирање да се користи пиштолна форма за сметка на права цилиндрична форма Примена на соодветен дијаметар и дебелина на рачката Обложување на рачката со мек материјал

268 ERGONOMIJA NA UPRAVUVAWE SO UREDI Komandnite uredi ili t.n. aktivira~i gi prenesuvaat vleznite informacii vo opremata {to se koristi (na primer kaj alati, ma{ini, aparati itn.). Pri toa, neophodna e povratna informacija za rezultatite od vnesuvaweto na ovie informacii. Tie, kaj ponovite proizvodi se prika`uvaat na elektronski displei. Naj~esto primenuvani komandni operacii se: vklu~uvawe ili isklu~uvawe na opremata (klu~ i brava na avtomobil) diskretno podesuvawe (poedine~no podesuvawe kako kaj dale~inski upravuva~) kvantitativno podesuvawe (podesuvawe temperatura na termostat) postojana kontrola (vozewe avtomobil) vnesuvawe podatoci (kompjuterska tastatura)

269 Izbor na komandi Izborot na komandite zavisi od nivnata funkcionalna primena: komandniot tip da bide kompatibilen so stereotipnite ili op{tite o~ekuvawa; goleminata na komandata i karakteristikite na dvi`eweto treba da se kompatibilni so stereotipnoto iskustvo ili prethodnata praktika; pravecot na operacijata treba da bide kompatibilen na stereotipnite ili op{tite o~ekuvawa; operaciite {to baraat fina kontrola i pomala sila treba da se izvr{uvaat so race, dodeka pogolemite podesuvawa i pogolemi napori naj~esto se izvr{uvaat so noze. komandata treba da bide sigurna, {to zna~i nema da raboti nepravilno ili prekumerno.

270 Nasoki na operaciite

271 Standardni postapki Kaj standardnata oprema se primenuvaat slednite pravila: ednodimenzionalno upravuvawe se vr{i so volan za upravuvawe; dvodimenzionalno upravuvawe se vr{i so komandna palka ili kombinirano so ra~ka, volan ili so pedala; primarno ko~ewe kaj vozilata e so pedala; izborot na brzini se vr{i so ra~ka ili so prekinuva~i so ozna~eni polo`bi; ventilite se upravuvaat so okrugli kop~iwa ili T-ra~ki; izborot na eden (od dva ili pove}e ponudeni) komandni modeli se vr{i so prekinuva~ so ra~ka, kop~e za pritiskawe, poluga so topka, preklopen prekinuva~, lost ili prekinuva~ so ozna~eni komandi.

272 Principi na ozna~uvawe na komandite Lokacija: komandite so sli~ni funkcii treba da bidat na isto mesto kaj site tabli. Forma: oblikuvaweto na komandite treba da bide takvo da se razlikuvaat vizuelno i na dopir. Da se izbegnuvaat ostri rabovi. Golemina: oblikuvaweto mo`e da bide vo tri razli~ni golemini. Komandite so ista funkcija na razli~na oprema da bidat so ista golemina i forma. Na~in na rabota: kontrolite mo`e da se razlikuvaat i po na~inot na rabota. Ozna~uvawe: siguren na~in za razlikuvawe na komandite e pravilnoto obele`uvawe. Toa funkcionira samo ako operatorot mo`e da gi pro~ita i razbere oznakite: da bide postavena taka da mo`e lesno da se ~ita, da bide osvetlena, da ne bide pokriena so drugi objekti. Prednost imaat onie so svetle~ka pozadina.

273 Kontrolni paneli Uredite za upravuvawe kaj ma{inite, aparatite, vozilata i sl. naj~esto se postavuvaat vo t.n. kontrolni paneli. Tie mo`at da bidat postaveni na razli~ni pozicii koi odgovaraat na pozicijata na ~ovekot koj upravuva so niv (sede~ka, stoe~ka ili le`e~ka). Mo`at da bidat vgradeni na ku}i{teto na ma{inata/aparatot ili konzolno vo vid na del koj e nadvor od negoviot gabarit (tastatura, gluv~e, dale~inski upravuva~ itn.).

274 Kontrolni paneli Postavuvawe za polesno rakuvawe: komandite treba da bidat postaveni taka da se dvi`at so operatorot, t.e. vo sekoe vreme nivnata postavenost i rabota da e ista za operatorot. Primarnite komandi najprvo: najva`nite i naj~esto upotrebuvani komandi treba da imaat najdobra pozicija za da se olesni raboteweto i dofatot. Grupno srodnite komandi treba da bidat zaedno: komandite koi se koristat posledovatelno i koi se odnesuvaat na nekoja posebna funkcija ili pak rabotat zaedno, treba da se smestat vo funkcionalni grupi zaedno so nivnite displei. Postavuvawe za posledovatelno rabotewe: ako rabotata na komandite se odviva po daden redosled, toga{ tie treba da se postavat taka {to }e go olesnat raboteweto. Naj~esti postavuvawa se od levo kon desno i od gore kon dolu.

275 Kontrolni paneli Postojanost: Postavuvaweo na funkcionalno identi~ni ili sli~ni komandi treba da bide isto kaj site upravuva~ki tabli. Za{tita od nenamerno aktivirawe: postojat pove}e na~ini koi {to mo`at da se primenat za za{tita na komandite od nenamerno aktivirawe, kako {to se postavuvawe na mehani~ka za{tita na ili okolu niv, iziskuvawe pogolema sila ili vrte`en moment za nivno aktivirawe. Razmestuvawe na komandite zgusnato, no ne i zbieno: ~esto pati e potrebno da se smestat golem broj komandi na ograni~en prostor. Definirani se minimalni rastojanija za razli~ni tipovi komandi {to mora da se po~ituvaat zaradi efikasna i nepre~ena rabota.

276 Grupirawe na komandi

277 Organizacija na kontrolite ^esto koristenite kontroli treba da bidat najpristapni, vizuelno i fizi~ki. Kontrolite za itni slu~ai mo`at da odgovaraat na ovaa kategorija, no, ako vklu~uvaat rizik tie mora da bidat za{titeni od slu~ajni operacii. Sli~ni kontroli treba da bidat grupirani po logi~en redosled. Za da se postigne brza rabota bez gre{ki, da se obezbedi dovolno ~ist prostor od mm nad i okolu kontrolite vo oblastite na lesen dofat i dva pati po tolku vo oblastite koi se te{ko dostapni za da mo`e da se primeni slepo kucawe. Nizata od dvi`ewa za vreme na operacijata so kontroli treba da bide kratka, efektna, harmoni~na i fina. Treba da se izbegnuvaat vra}awe nanazad, povtoruva~ki dvi`ewa, indirektni dvi`ewa itn.

278 Precizni odrednici na dofatot Dofatot mo`e da se zgolemi so ispru`uvawe na rameniot zglob i razli~ni polo`bi na dlankite primeneti za razli~ni kontroli. Dofatot mo`e da se zgolemi so ispru`uvawe na rameniot zglob, rotirawe i navednuvawe na teloto ili so kombinacija na ovie dvi`ewa. Rastojanieto varira vo soglasnost so toa dali dvi`eweto se ostvaruva direktno pred operatorot ili na strana ( ili nekade pome u) i dali operatorot e `ena ili ma`. Prepora~liv dofat e onoj na mala `ena vo sede~ka polo`ba so horizontalna linija na pogled. Nejziniot dofat se dvi`i do radius od 672 mm koj se dvi`i okolu rameniot zglob i nadolu dodeka da ja dopre rabotnata masa. Ova vklu~uva 75 mm dvi`ewe na ramoto. Za pobliska rabota, se zema 305 mm radius okolu rameniot zglob za mala `ena koja sedi na edna od konzolite. So dodavawe 75 mm na dvi`ewe na laktot se ovozmo`uva da ja dopre bilo koja oblast na rabotnata povr{ina.

279 Organizacija na kontrolite Simetri~nosta vo dvi`ewata kaj simultani operacii vo koi se vklu~eni dvete race {tedat vreme i se reduciraat gre{ki. Kontrolnite dvi`ewa treba da bidat prirodni, da vklu~uvaat muskulna efikasnost i dr`ewe pravec. Standardizirawe na lokacijata na kontrolite kaj ma{inite i vozilata gi reducira gre{kite i nezgodite koga operatorot se prefrla od eden vid oprema na drug.

280 Ekonomi~nost na ~ove~kite dvi`ewa Pet vida na dvi`ewa ovozmo`uvaat rakuvawe 1. prst 2. prst i glu`d 3. prst, glu`d i podlaktica 4. prst, glu`d, podlaktica i nadlaktica 5. prst, glu`d, podlaktica, nadlaktica i telo. Nema isklu~ok: dvi`eweto na glu`dot mo`e da bide pozamorno otkolku dvi`ewata na prstite. Dr`i gi glu`dot i podlakticata vo polo`ba na prava linija, kolku {to e mo`no poprava, pri rabota so standardna tastatura.

281 Kontrolen panel kaj grade`na ma{ina

282 Kontrolen panel

283 Kontrolen panel vo pilotska kabina vo avion

284 Primer za kontrolen panel kaj aparat

285 Elektronski i vizuelen displej

286 Kontrolen panel kaj uredi za fitnes

287 Kontrolni uredi

288 Vidovi kontroli Upravuva~ki trkala Ra~ki Kop~iwa so vrtewe, vle~ewe ili pritiskawe Prekinuva~i so pritiskawe ili vle~ewe Pedali za noga Vizuelni displei Signalni svetle~ki kop~iwa

289 Ra~ni upravuva~ki trkala Ra~ni upravuva~ki trkala (volani) se dobri za avtomobili, avioni, alati i ventili, tamu kade {to se vklu~eni te{ki tovari. Za vozila, se dava prednost na upravuva~ki trkala so dijametar od 178 do 533 mm so tri pre~ki zaradi otvoren pogled na displeite ili na soobra}ajot.

290 Ra~ki Dizajn na ra~ki treba da asocira na primena na ra~no dvi`ewe. Site ra~ki treba da bidat komforni. Se prepora~uvaat zaobleni formi za ra~ki, top~esti ili cilindri~ni. Tenkite ra~ki mo`at da se skr{at pri upotreba na te{ko optovaruvawe. Ra~kite koi se premnogu golemi deluvaat nesigurno. Dijametar od mm e optimalen za ra~kite. Top~estite ra~ki ili pomali ra~ki se koristat za te{ki i lesni optovaruvawa. Nivnite oblici ne mora da bidat sferi~ni, ako ra~kata e postavena na nekoja osovina. Za ra~ki za vrata se primenuva oblik L.

291 Razli~ni vidovi ra~ki i upravuva~ki trkala

292 Prekinuva~i so pritiskawe i so vle~ewe Prekinuva~ite nosat va`na poraka na predniot del, vo prodol`enie na naslovite koi mora da se pojavat na liceto na panelot na koj se postavuvaat. Tie mora da se orientirani taka da isklu~eno e dolu ili levo. I najednostavniot vakov prekinuva~ mora da go po~ituva ova pravilo. Ako se primenuva trostruka pozicija na prekinuva~ot, nivnata pozicija ne mora da bide vedna{ primetliva. Ovie prekinuva~i denes gi ima vo razli~ni formi, a mo`at da bidat prekrieni so providna pokrivka, naj~esto silikonska. Prekinuva~ite so vle~ewe isto taka mora da se orientirani taka da isklu~eno e na levo ili nadolu.

293 Prekinuva~i so pritiskawe i so vle~ewe

294 Razni oblici na prekinuva~i Appliance Rocker Switches

295 Prekinuva~i so signalno svetlo Illuminated Appliance Rocker Switches

296 Prekinuva~i so vle~ewe

297 Prekinuva~i so ra~ki za vrtewe

298 Prekinuva~i so ra~ki za vrtewe

299 Kop~iwa za pritiskawe Kop~iwa za pritiskawe: dostapni se vo razni vidovi. Goleminite se dvi`at od mm vo visina i mm vo dol`ina. Dolgite kop~iwa se zgodni za postavuvawe podolgi natpisi. Kop~iwata treba da mu poka`at na operatorot deka kontrolata e aktivirana. Ova se postignuva so vnesuvawe na senzor ili auditoren klik koga }e startuva operacijata. Kop~iwata so koi se aktivira i otka`uva operacijata so pritiskawe na isto kop~e ne se taka dobri, bidej}i go otka`uvaat o~ekuvanoto dvi`ewe za vklu~uvawe.

300 Kop~iwa za pritiskawe

301 Razni vidovi kop~iwa za pritiskawe

302 Kontrolni paneli so kop~iwa za pritiskawe

303 Kop~iwa za vrtewe so prst Kop~iwa za vrtewe so prst: te{ko se ~itaat natpisi na niv. Kaj niv vklu~eno zna~i svrteno nadolu ili na levo. Zgodni se primena kaj mali audio priemnici i pleeri.

304 Kop~iwa za vrtewe so prst - potenciometri

305 Ergonomija na no`ni kontroli

306 Dvi`ewe na stapalata i dizajn na pedali Pedalata za ko~ewe e so dimenzii 76mm h 121 mm. Ova e optimalno i za industriska primena. Pedalata za zabrzuvawe ne smee da bide nadvor od komforniot agol za bilo koj operator. Vo ovoj slu~aj, 20 0 e maksimalniot agol za mala `ena. Komforniot rang na agli e baziran na potrebniot komoditet na dvete stapala vrz pedala. Maksimalniot agol e 30 0 vo odnos na vertikalnata linija. Za brzina 0 agolot e 35 0, za stapalo vo pozicija na odmorawe e 45 0, a za maksimalna brzina Podot na voziloto isto taka mo`e da bide podesen. Taka, ramninata na podot od leva strana, zaradi odmarawe na stapaloto, treba da bide 45 0.

307 Dvi`ewe na stapalata i dizajn na pedali Vo istiot crte`, pozicijata na podot e pretstavena desno dolu, poka`uvaj}i 99-ti percentil ma`i prvi percentil `ena. Na crte`ot se prika`ani stoe~ki i sede~ki pozicii i gi dava poziciite na dvete to~ki na pritisok na stapalata. Nad niv e prika`ana pedala za velosiped za vozrasni i mladinci i za tricikl za mali deca. Dadeni se dimenziite na pedalite, radiusot na pedalite i centralnata linija na zap~anicite za pridvi`uvawe na trkalata. Prenosliva pedala za stapalo, mo`e da se primenuva so bilo koe stapalo. Se primenuvaat voobi~aeno za ma{inski alati.

308 Pedali

309 Displei Oznaki Site brojki treba da se ~itaat vertikalno. Treba da se primenuvaat ednostavni brojki i bukvi. Da se izbegnuvaat neobi~ni znaci, logoa. Poka`uva~ite treba da se ednostavi. Da se primenuvaat optimalni proporcii za jasno prepoznatliv agol na poka`uvawe. Poka`uva~i (strelki) [irinata na poka`uva~ite e odredena za razli~ni broja~i: 0.8 mm za poka`uva~i so dijametar 26 mm 1.6 mm za poka`uva~i so dijametar 76 mm 2.4 mm za poka`uva~i so dijametar mm Slikovni indikatori Slikite mnogu pomagaat pri interpretirawe na specijalni situacii (visina na letawe na avion, pole na deluvawe i vrtewe)

310 Kru`ni analogni i digitalni displei Se prepora~uvaat kru`ni, polukru`ni broja~i, kako i broja~i so zonsko kodirawe. Korisni se i mehani~kite i digitalnite broja~i, so matri~ni to~ki ili matri~ni segmenti za prika`uvawe na ispisot i grafi~kite displei. Treba da se primenuvaat ednostavni znaci. Izbegnuvajte kompleksni poka`uva~i. Boite na poka`uva~ite i ispisot treba da si odgovaraat.

311 Kru`ni analogni i grafi~ki displei Se prepora~uva dijametar od mm, ili za pogolema preciznost mm. Se zapo~nuva so 0 postavena na levo i sekoga{ broi vo pravec na strelkite na ~asovnikot. Broevite se voobi~aeno nadvor od crtkite. Kaj nekoi mali broja~i neophodni se brojki vnatre, namesto naokolu odnadvor. Grafi~kite displei koi primenuvaat LED i LCD tehnologija lesno se ~itaat i mo`at da soberat pove}e informacii vo mal prostor.

312 Displei

313 Displei

314 Displei

315 Elektronski displei

316 Elektronski displei

317 Elektronski displei

318 Elektronski displei

319 Elektronski displei

320 Elektronski displei kaj aparati za doma}instvo

321 Signalni i predupraduva~ki svetla Osvetlenite displei mo`at da bidat so pove}e pravci. Tie treba da bidat ednostavni indikatori na panelot koi so svetlosni signali treba da signaliziraat nepravilna situacija vo rabotata na uredot. Signalnite svetla treba da naglasat deka sigurnosniot limit e nadminat i sl. Pogolemite indikatori mo`at da poka`at sliki, dijagrami, numeri~ki ispisi i verbalni podatoci. Golemi predupreduva~ki svetla treba da se primenuvaat ako signalite se prodol`itelni ili se podaleku od normalnoto vidno pole. Panelite za objavuvawe davaat vizuelni naredbi. So prika`uvawe na matri~ni ili ednostavni indikatori vo optimalnoto vidno pole mo`e da se zamenat signali od mnogu uredi postaveni naokolu. Panelite koi se osvetleni od pozadi se najdobar na~in za prezentirawe na displei so sliki.

322 Signalni i predupraduva~ki svetla Osvetlenite displei da ne se pokrivaat so bilo kakov objekt i da se postavat vo konus od 300 mm, prepora~livo vo pogled 150 nadolu. Da se primenuvaat minimum boi. Da se vnimava na izborot na boite: belata e indikator za op{ta sostojba crvenata ozna~uva kriti~na situacija, problem vo funkcioniraweto zelenata boja ozna~uva bezbedna, voobi~aena sostojba, portokalova ili `olta boja ozna~uva neophodnost od vnimanie.

323 Signalni i predupraduva~ki svetla Da se razmisli za obezbeduvawe dva vida na osvetluvawe, edna za dnevna, druga za no}na primena. Matiran crn panel }e ja podobri efektivnosta na signalite. Najkriti~nite signali da se odvojat od ostanatite. Indikatorskite svetla ne mora da se golemi za da bidat efektivni. Pravilen izbor na boja i intenzitet se najva`nite faktori. Svetlata koi trepkaat se poefektni vo privlekuvaweto vnimanie, no i povoznemiruva~ki za posmatra~ot. Prepora~ana brzina na trepkawe e 4 trepkawa vo sekunda, so prose~no ednakvo vremetraewe na svetlite i temnite periodi.

324 Elektronski displei Op{to, rastojanieto na posmatrawe treba da bide mm. Za poindividualna primena mm e prikladno rastojanie. Za dvajca ili pove}e posmatra~i potrebni se mm. Ekranot na displejot treba da e postaven normalno na normalnata linija na pogledot i ne pove}e od 300 mm nadvor od oskata. Osvetlenosta na signalot i kontrastot so pozadinata treba da bidat {to pogolemi. Ambientalnoto osvetluvawe ne treba da se reflektira od liceto na panelot od ekranot na displejot. Ako e potrebno, treba da se primenuvaat oblogi i filtri.

325 Zbunuva~ki interfejs so poraka

326 Klipovi za razni vidovi kontroli za aparati

327 Dale~inski upravuva~i

328 Gesture Remote This sleek and ergonomic design has a virtual mouse that responds to human hand gestures. The GestIC technology helps in stimulating the remote surface. A circular hand movement is all you need to bring the menu function out and the raising and lowering motion of the thumb will do functions like Zoom in and out, browsing and scrolling. If you are looking for a sleek and pressure free zone for your remote control needs, you have found the right one in Gesture Remote!

329 Strange Panasonic Gel Remote concept. As the name suggests, this remote is made out of a soft and flesh gel that slumbers on the surface peacefully when it is off. However, if you turn it on, the gel slowly starts eliminating a soft light and the center of the device springs to life, mimicking the pounding of a heart beat. With the approach of a human hand, the sensors in the gel respond by transforming the surface to a rigid area with the extinguishing of the light inside. A beautifully inanimate object that mimics life in its own terms!

330 Human emotions by Zeynep Altmisoglu A remote control that is in tune with our emotions, the Human Emotions remote is not just a remote that can control the gadgets, all in one go with the right settings; it can also recognize the state of our body. It has a blood pressure monitor and changes the environment to suit the user s emotional status. This universal remote has a transparent glass LCD screen which turns transparent when not in use. The blood pressure monitor can be detached from the remote and the emotion mode can be turned on by turning the remote back and compressing it from both the parts so that it fits the ear like an earring.

331 Universal remote controller Houses are beaming with technological innovations and every device now comes with a remote control system. It surely creates a pile of remotes at home which is confusing and very difficult to manage. How about a single remote control for all your household appliances? This universal remote control has a transparent body and it can control all the appliances in your house, including the lamp; all at the touch of a single button. All you need to do is to choose the device name from the menu and use it for the specific purpose. It also comes with a charging stand that is magnetic.

332 Ergonomically superior Cyclops universal remote For Rob Shambro, the founder of Genos, the Cyclops universal remote is the coolest controller designed to be the wireless keyboard of the future. Created by Shambro, the Cyclops is essentially a disk with a smooth QWERTY keypad, large thumb-driven media controls at the bottom and a modified D-pad with a large button right in the middle. The gadget is ergonomically designed and engineered perfectly for two-handed use. Originally designed to be the remote for a Genos TV set-top box, the Cyclops can also work with televisions and consumer electronics devices, as well as game consoles and cell phones. The device is expected to hit the market by the end of this year with certain versions featuring Bluetooth technology. Via: Gizmodo

333 Gesture Remote This sleek and ergonomic design has a virtual mouse that responds to human hand gestures. The GestIC technology helps in stimulating the remote surface. A circular hand movement is all you need to bring the menu function out and the raising and lowering motion of the thumb will do functions like Zoom in and out, browsing and scrolling. If you are looking for a sleek and pressure free zone for your remote control needs, you have found the right one in Gesture Remote!

334 city mouse akas5 48 Shaped like an irregular rock, this design claims to map the intuitive movements of the user as input. These are utilized to manipulate 2D or 3D objects in virtual space of the computer. More here. Logitech MX Air Mouse

335 logitech mx air Ykj5C 48 Call this one a floating mouse. Beautifully designed, the Logitech MX Air Mouse works on simple gesture-based commands and is designed for people who want to take full control of their media content, i.e. photos, music, videos etc.

336 bud ceramic mouse ZIP4S 48 Rhys Hale describes this flowery Bud ceramic computer as a ceramic concept product which presents a unique tactual and personal interaction with your home computer.

337 apple mouse 5kmH2 48 The Mighty Mouse brings in a touch-sensitive top shell, a 360 degree clickable scroll ball, and pressure sensitive side squeeze buttons.

338 ms arc Cmc1H 48 Microsoft Arc Mouse was everywhere in the news before and after its launch. It aims to bring the best of both desktop and notebook mice designs in a single device

339 ergonomic wrist support

340 ergonomic mouse

341 ergonomic keyboard

342 ergonomic keyboard The keyboard conceived by Nicolas Tavlas has lot of potential to compete with other keyboards from large companies such as Microsoft or Logitech, and I believe that it is not impossible to see it soon in Wal-Mart stores sitting next to the other advanced keyboards. After long and thoroughly tests, Nicolas Tavlas has managed to create the perfect keyboard concept. While typing, the userâ s hand is kept in the most neutral position possible while maintaining a familiar layout, and the keys are inclined sideways by 25 degrees, reducing the twisting of the wrist, but maintaining the letters legibly. The designer decided to remove the numerical keypad to reduce the cost and in the same time to permit the mouse to be closer to the keyboard, so the user will use it as a standard laptop keyboard. Nicolas has also discovered inefficiency in the use of a classic QWERTY keyboard and has decided to make some important changes there too. He realized that the right hand is moving between the mouse and keyboard while the left hand sits idle, so he moved several frequently used keys to the left side of the keyboard.

343

344 Gaming keyboard and mouse g/keyboard/page/14/

345 Gaming keyboard /keyboard/page/14/

346 Washable Silicone keyboard,

347

348 Tehnologija na ekran na dopir

349

350

351

352

353 ДИЗАЈН НА МАШИНИ И АПАРАТИ урнеци и примери од интернет Скици за концепти Урнеци за постери Дизајн на брошури Портфолија за индустриски дизајнери Постери - плакатиi Примери со производи од областа на машини и апарати Aphrodite Sewing Machine, Experimental Design by Jiri Kubec 2009 Experimental Fashion Suite by Marlene Klausner, Gerda Hopfgartner, Joe Müller, Anna Wiesinger Animo, Experimental Sewing Machine Design, 2009 Experimental Design For Pfaff by Bea Naumann 1988

354 Experimental Design For Pfaff by Bea Naumann 1988 By Katya Ryabtseva on November 01, 2011 Tag: designed sewing machines, pfaff, industrial design, experimental design "This vision of an advanced sewing machine was the diploma work of Bea Naumann. The project was supported by Pfaff. The usage of linear motors allowed to change the visual identity completely the black Creator was a provocation to the Schwäbisch Gmünd school of design." In my opinion this is the most gorgeous sewing machine project I've saw till today. Gear Concept 7.html Concept beloga Concept Sewing Machine beloga comes with a big "O", and an even bigger circular touch-screen which replaces the usual scheme of buttons and controls. This sewing machine concept was designed by Kristine Bruckner, an industrial design graduate from the Munich's University of Applied Sciences with an impressive portfolio. The beloga makes sewing more fun. It also includes a screen that will show what the stitch will look like in advance. It is currently only a design project by Bruckner. By Radhika Seth August 29, make do andmend fashionable/ By Radhika Seth August 29, 2012 Making Make Do and Mend Fashionable I have my moments of fighting the needle and thread, trying to mend some ripped clothes, but they always seem to get the better of me. Simply put, I HATE mending clothes and much rather replace them with new than pick an odd stitch. I know its wasteful, but unless someone makes it easy for me simple as the Alto Sewing Machine, I ain t fixing another ripped stitch!

355 As the designer explains, to simplify threading, a metal guide runs from reel to needle for the user to follow. Speed is controlled by pressing with the fingers through the fabric and the patented force sensor technology in a rubber foot underneath the machine allows the beginner to control speed from whichever hand position they find most comfortable. A flexible drive shaft replaces the traditional pulley system to form Alto s distinctive arch, increasing room for the fabric and improving visibility of the sewing area. Designer: Sarah Dickins

356

357

358

359

360

361

362

363

364 Singular Cleaning The Wall is a wall mounted washing machine design for single folks. This compact washing machine is wall mounted and suitable for a small load of clothes. It looks cute and adds spunk to washing clothes, which usually a very boring job! Designer: Seung Hyun Lee By Radhika Seth March 21, 2013 Singular Cleaning The Wall is a wall mounted washing machine design for single folks. This compact washing machine is wall mounted and suitable for a small load of clothes. It looks cute and adds spunk to washing clothes, which usually a very boring job! Designer: Seung Hyun Lee

365

366

367

368 tap/ By Radhika Seth March 6, 2013 Coffee Tap This one of the t most innovative ideas I have seen in the world of coffee and the art of brewing it. The TopBrewerr revolutionizes the idea of coffee brewing and dispensing by completely turning it upside down. This premium professional bean-to-cup beverage system design features a patented swan neck faucet and can be built into any counter surface.. TopBrewer can be operated by an iphone or ipad, the app allows you to customize your brew andd pay for it as well. TopBrewer is i a 2013 if Design Award Winner. Designer: Scanomat

369

370

371 luna wash/ By Radhika Seth May 12, 2014

372 The Luna Wash The future of washing clothes foresees us putting the washing machine betweenn the dirty clothess and not the other way around. Interestingly, the Luna is an electrostatic spherical washing machine where the metallic sphere loads a little dose of water and is placed into the pile of dirty clothes. It then creates a cloud of fine particles of steam electrostatically charged. The steam oozes out through pores of the metal surface, wrapping and pervading all the fibers of the clothes. This is how it works: Luna flows between clothes throughh vibrations and pulses that control their movements, to scrub and shake tissues, detect dirt foci and detach it. The metallic surface of the sphere acts as a magnet: electrostatically charged, attracts dirt particles impregnated with steam and sucks these towards the core of the sphere. Finally, Luna dries with hot air the residual damp in the tissues. Luna is 2014 Electrolux Design Lab Top 100 entry, you can vote for this or anyy other entry here.. Voting closes on May 16, Designer: Juan Camilo Restrepo Villamizar

373

374

375

376

377

378

379

380

381

382

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

Структурно програмирање

Структурно програмирање Аудиториски вежби 1 Верзија 1.0, 20 Септември, 2016 Содржина 1. Околини за развој.......................................................... 1 1.1. Околини за развој (Integrated Development Environment

More information

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура )

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура ) Инфо ЕНаука.мк е единствениoт интернет пoртал вo Р.Македoнија кoј ги следи и пренесува најактуелните нoвoсти, истражувања и достигнувања во повеќе научни области. Главни цели на порталот се враќање на

More information

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam . За максимален комфорт и енергетска ефикасност siemens.com/seeteam 1 СОБНИ ТЕРМОСТАТИ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RAB11 / RAB21 / RAB31 СОБЕН ТЕРМОСТАТ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RDF110.2 / RDF110 / RDF110/IR RAB11 Електромеханички

More information

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox Верзија: 4.0 Датум: 10.01.2018 103.11 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Како да го преземам

More information

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА Врз основа на член 9 став 1а точка 8 и став 1в точка 2 и член 56 став 1 точка 3 од Законот за здравственото осигурување ( Службен весник на РМ бр. 25/2000, 34/2000, 96/2000, 50/2001, 11/2002, 31/2003,

More information

Универзитет за туризам и менаџмент во Скопје 2014/2015. Проф. д-р Сашо Кожухаров

Универзитет за туризам и менаџмент во Скопје 2014/2015. Проф. д-р Сашо Кожухаров Универзитет за туризам и менаџмент во Скопје 2014/2015 Проф. д-р Сашо Кожухаров Детерминирање на менаџирањето на ризикот Процес на менаџирање на ризикот Одлучување и донесување одлуки Системи за поддржувањето

More information

Press clipping: World Tobacco Growers Day Macedonia

Press clipping: World Tobacco Growers Day Macedonia Press clipping: World Tobacco Growers Day Macedonia Tobacco growers send petition to the Government: Protect us from the WHO www.duma.mk, 29 October 2012 The Macedonian delegation, from the Ministry of

More information

Развој на производот. Планирање на проектот. Развој на спецификации. Развој на концепти. Развој на производот. Генерирај производ. Оцени го производот

Развој на производот. Планирање на проектот. Развој на спецификации. Развој на концепти. Развој на производот. Генерирај производ. Оцени го производот Генерирај производ Развој на производот Оцени ги перформансите Оцени го производот Оцени ја цената Планирање на проектот Погодност за монтажа Погодност за демонтажа и рециклирање Погодност за производство

More information

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) SATELLITE, 4X2 Мануелен менувач 18.320 EUR / 1.132.176 ден SATELLITE, 4X2, СО КЛИМА УРЕД Мануелен менувач 18.969 EUR / 1.172.285 ден SATELLITE,

More information

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ Скопје, март 2015 година Содржина 1 Процес на поднесување на барање

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 06.03.2016 12:00 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Simply slide the aluminum post into the Accessory Dock for easy use and enjoy your movies in true VIP style.

Simply slide the aluminum post into the Accessory Dock for easy use and enjoy your movies in true VIP style. SEATING ACCESSORIES Featuring an elegant matte black, non-slip, and scratch resistant top surface. The table measures 13 1/4 x 9 1/2 inches, swivels 360 degrees, and holds your favorite meals. Simply slide

More information

ПРВО ПОЛУГОДИЕ Тема 1: 8.1 Сили и движење Единица : Што прават силите. Во парови

ПРВО ПОЛУГОДИЕ Тема 1: 8.1 Сили и движење Единица : Што прават силите. Во парови Недела 1: Датум: број на час : 1 ПРВО ПОЛУГОДИЕ Тема 1: 8.1 Сили и движење Единица : Што прават силите Одделение VIII Време Цели на учење Критериуми за успех 15 мин Знае да опишува ефекти од дејство на

More information

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија Презентира: Верица Костова Што е ревизија http://www.youtube.com/watch?v=rjmgrdjhufs&sns=em Регулирање на внатрешната ревизија Закон за банки Закон за супервизија

More information

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox?

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox? УПАТСТВО Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox? Верзија: 4.0 Датум: 18.01.2018 103.29 КИБС АД Скопје 2018 КИБС АД Скопје, сите права задржани

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 28.02.2015 23:20 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Leila, the sick girl. Sick girl s friend. (Наставникот) Class teacher. Girl with bike rider (Девојчето со велосипедистот) (Велосипедистот)

Leila, the sick girl. Sick girl s friend. (Наставникот) Class teacher. Girl with bike rider (Девојчето со велосипедистот) (Велосипедистот) (Болна на школо) List of characters (Личности) Leila, the sick girl Sick girl s friend Class teacher Nurse (Лејла, болното девојче) (Пријателот на болното девојче) (Наставникот) (Медицинската сестра) Girl

More information

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy (Таинствена средба) List of characters (Личности) Khalid, the birthday boy (Калид, момчето на кое му е роденден) Leila, the mysterious girl and phone voice (Лејла, таинственото девојче и гласот на телефон)

More information

The four elements of nature: Fire, Water Earth & Air

The four elements of nature: Fire, Water Earth & Air Why our flame is so natural... Our range of balanced gas flue stoves gives a Beautiful Lazy Dancing flame pattern which emulates that of a traditional wood burning stove and with the added features of

More information

ISA SERVER - ПОЛИТИКИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ СООБРАЌАЈ ВО МРЕЖИ Јасминка Сукаровска Костадиновска, Доц Др.Сашо Гелев

ISA SERVER - ПОЛИТИКИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ СООБРАЌАЈ ВО МРЕЖИ Јасминка Сукаровска Костадиновска, Доц Др.Сашо Гелев УДК: 004.738.056.057.4 ISA SERVER - ПОЛИТИКИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ СООБРАЌАЈ ВО МРЕЖИ Јасминка Сукаровска Костадиновска, Доц Др.Сашо Гелев 1 Европски Универзитет Скопје, Р. Македонија, sukarovska.jasminka@live.eurm.edu.mk

More information

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space recording existing state of the facility listening to client s requests real assessment of space capabilities assessment of state of structual elements recomendation for improvement of stability of existing

More information

PCH Hotels and Resorts Delivers State-of-the-Art Guest Experience

PCH Hotels and Resorts Delivers State-of-the-Art Guest Experience PCH Hotels and Resorts Delivers State-of-the-Art Guest Experience Renaissance Montgomery Hotel and Spa Relies on Cisco Network to Return to Grand Tradition of Southern Hospitality EXECUTIVE SUMMARY PCH

More information

За обуката ВОВЕД ВО НОВИОТ ПРЕДМЕТ

За обуката ВОВЕД ВО НОВИОТ ПРЕДМЕТ За обуката ВОВЕД ВО НОВИОТ ПРЕДМЕТ Распоред на активности 10.00-11.30 прв блок часови 11.30-11.40 пауза 11.40 13.10 втор блок часови 13.10 13.50 пауза за ручек 13.50 15.20 трет блок часови 15.20 15.30

More information

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива Трета анализа на пазар за Физички пристап до мрежна инфраструктура (целосен и поделен разврзан пристап) на фиксна локација и четврта анализа на пазар за услуги со широк опсег м-р Марјан Пејовски Сектор

More information

The four elements of nature: Fire, Water Earth & Air

The four elements of nature: Fire, Water Earth & Air Why our flame is so natural... Our range of balanced flue gas stoves gives a beautiful lazy dancing flame pattern which emulates that of a traditional wood burning stove and with the added features of

More information

Buffet Solutions. From around the globe come these quality Yellow Brand Induction Units for the performance conscious.

Buffet Solutions. From around the globe come these quality Yellow Brand Induction Units for the performance conscious. Induction Buffet Solutions From around the globe come these quality Yellow Brand Induction Units for the performance conscious. With unrivalled reliability, high performance and a range to suit all buffet

More information

Meet the Cobra series of modular kitchen equipment.

Meet the Cobra series of modular kitchen equipment. Why Cobra Cobra represents outstanding value, performance and most importantly reliability. Cobra is ideally suited to small and medium sized eateries whilst offering a flexible range of products. The

More information

Дизајнирање на архитектура на микросервиси: развој на бот базиран микросервис за управување со анкети

Дизајнирање на архитектура на микросервиси: развој на бот базиран микросервис за управување со анкети Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Факултет за информатички и комуникациски технологии Битола Отсек за информатика и компкутерска техника Дизајнирање на архитектура на микросервиси: развој на бот

More information

ПРОЦЕС НА ПРОМЕНИ ВО МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈАТА И СТРУКТУРАТА

ПРОЦЕС НА ПРОМЕНИ ВО МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈАТА И СТРУКТУРАТА ПРОЦЕС НА ПРОМЕНИ ВО МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈАТА И СТРУКТУРАТА Апстракт Организациската промена е компонента на современото претпријатие,бидејќи се смета дека процесот на промените го подобрува работниот систем.при

More information

МАГИСТЕРСКИ ТРУД. Значењето на е-crm за остварување на конкурентска предност на компаниите

МАГИСТЕРСКИ ТРУД. Значењето на е-crm за остварување на конкурентска предност на компаниите МАГИСТЕРСКИ ТРУД Значењето на е-crm за остварување на Кандидат Вршкоска Лидија Ментор Проф.Д-р.Маргарита Јанеска Прилеп, јуни, 2014 Содржина Вовед... 4 1.Предмет, цели и методологија на истражување...

More information

Маркетинг комуникациите и односите со потрошувачите фактор за градење имиџ на компанијата

Маркетинг комуникациите и односите со потрошувачите фактор за градење имиџ на компанијата РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св.Климент Охридски - Битола Економски факултет - Прилеп Маркетинг комуникациите и односите со потрошувачите фактор за градење имиџ на компанијата Кандидат: Васко Христовски

More information

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Вовед Возилата GREAT WALL со бензински мотори можат да бидат дополнително опремени со фабрички гасен уред со течно вбризгување на горивото (Liquid Propane Injection

More information

ПРОМЕНИ ВО РАКОВОДЕЊЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЈА ЧИЈА ОСНОВНА ДЕЈНОСТ Е ИНЖЕНЕРИНГ

ПРОМЕНИ ВО РАКОВОДЕЊЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЈА ЧИЈА ОСНОВНА ДЕЈНОСТ Е ИНЖЕНЕРИНГ 6. СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 4-6 октомври 2009 Игор Трајковски, дипл.ел.инг. NETRA ltd. Telecommunication engineering, Скопје Проф.д-р. Атанас Илиев, дипл.ел.инг. ФЕИТ, Скопје ПРОМЕНИ ВО РАКОВОДЕЊЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЈА

More information

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато?

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато? Вовед во мрежата nbn 1 Што е тоа австралиска nbn мрежа? 2 Што ќе се случи? 3 Како да се префрлите на мрежата nbn 4 Што друго ќе биде засегнато? 5 Што треба следно да сторите 1 Што е тоа австралиска nbn

More information

APARATI ZA PONI[TUVAWE NA HARTIJA

APARATI ZA PONI[TUVAWE NA HARTIJA APARATI ZA PONI[TUVAWE NA HARTIJA Нарачки: тел. 02/3 298 699; E-mail: contact@klever.com.mk www.klever.com.mk НЕ РИЗИКУВАЈТЕ ПОНИШТЕТЕ!!! Дали можете си дозволите го ингнорирате најбрзо растечкиот криминал

More information

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт? ,,Secrecy, being an instrument of conspiracy, ought never to be the system of a regular government. Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

More information

Crusader Training updated 11/1/16

Crusader Training updated 11/1/16 Crusader Training updated 11/1/16 High Gloss Exterior Whether your customer takes the time to wax their camper, or not, the high gloss gel coat is going to look great for years to come Crusader is equipped

More information

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО Содржина: - Најава на системот...2 1. Сметки...3 2. Провизии...5 3. Курсна листа...5 4. Плаќања...6 НАЈАВА НА СИСТЕМОТ По добивањето

More information

PLANT HEIGHT IN SOME PRILEP TOBACCO VARIETIES Milan Mitreski

PLANT HEIGHT IN SOME PRILEP TOBACCO VARIETIES Milan Mitreski ISSN 0494-3244 UDC: 633.71-152.61:631.572(497.775) 2009/10 Original scientific paper PLANT HEIGHT IN SOME PRILEP TOBACCO VARIETIES Milan Mitreski St.Kliment Ohridski University -Bitola, Scientific Tobacco

More information

Биоелектрохемија: од биогоривни ќелии до електрохемија на мембрански процеси. Валентин Мирчески

Биоелектрохемија: од биогоривни ќелии до електрохемија на мембрански процеси. Валентин Мирчески Биоелектрохемија: од биогоривни ќелии до електрохемија на мембрански процеси 25 Цели: Добивање на електрична струја со користење на живи организми Проучување на врската помеѓу електричните и хемиските

More information

SAVE ENERGY - SAVE THE ENVIRONMENT INDUCTION COOKER SOLAR SYSTEMS

SAVE ENERGY - SAVE THE ENVIRONMENT INDUCTION COOKER SOLAR SYSTEMS INDUCTION COOKER PAGE l 02 CONTENTS 1. WHAT IS AN INDUCTION COOKER............................... 0 2. ADVANTAGES OF AN INDUCTION COOKER....................... 04....................................................05.1

More information

Структурирани бази на наставни материјали и дигитална трансформација. студија на случај Република Македонија

Структурирани бази на наставни материјали и дигитална трансформација. студија на случај Република Македонија Структурирани бази на наставни материјали и дигитална трансформација 2 Содржина Листа на табели... 7 Листа на графикони... 10 1. ВОВЕД... 11 1. 1. Мотивација, предмет и цел на истражувањето... 11 1. 2.

More information

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token)

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) УПАТСТВО Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) Верзија: 3.0 Датум: 26.04.2012 КИБС АД Скопје 2012 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://ca.kibs.com.mk

More information

Rangemaste(Small Version).qxd 3/12/04 9:06 AM Page 1. Now you re cooking.

Rangemaste(Small Version).qxd 3/12/04 9:06 AM Page 1. Now you re cooking. Rangemaste(Small Version).qxd 3/12/04 9:06 AM Page 1 Now you re cooking www.aga-ranges.com Rangemaste(Small Version).qxd 3/12/04 9:07 AM Page 2 Form and function working together that s the Aga Legacy.

More information

ПРИРАЧНИК ЗА ПРОЕКТЕН МЕНАЏМЕНТ

ПРИРАЧНИК ЗА ПРОЕКТЕН МЕНАЏМЕНТ ОБУКА ЗА ПРИРАЧНИК ЗА (пример од глава I) Предавач: Андријана Богдановска Ѓуровиќ KNOWLEDGE CENTER, 2011 ГЛАВА 1 ВОВЕД И КОНЦЕПТ НА ПРОЕКТНИОТ МЕНАЏМЕНТ Цели Целта на воведот е даде преглед на проектниот

More information

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , )

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , ) МАТЕМАТИЧКИ ОМНИБУС, 2 (2017), 107 121 КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ (1996 1998, 2007 2009, 2013 2015) Лидија Кондинска 1 Снежана Ристовска 2 Промените во наставата

More information

40 ГОДИНИ СИГУРНОСТ. Po~ituvani,

40 ГОДИНИ СИГУРНОСТ. Po~ituvani, Po~ituvani, Sigurno malkumina od Vas se se}avaat na onie prvi, nesigurni, detski ~ekori na Zlatna Raka pred 40 godini, na du}an~eto od desetina kvadrati kaj Stara rampa... Bevme mladi, poletni, polni so

More information

на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија

на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија Анализа на наоди од истражување на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија Justice and Environment 2013 a Udolni 33, 602 00, Brno, CZ e info@justiceandenvironment.org

More information

МОДЕЛИ И ТЕХНИКИ НА ГРУПНО ОДЛУЧУВАЊЕ И НИВНАТА ПРИМЕНА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН

МОДЕЛИ И ТЕХНИКИ НА ГРУПНО ОДЛУЧУВАЊЕ И НИВНАТА ПРИМЕНА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН У Н И В Е Р З И Т Е Т С В. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И Е К О Н О М С К И Ф А К У Л Т Е Т П Р И Л Е П МОДЕЛИ И ТЕХНИКИ НА ГРУПНО ОДЛУЧУВАЊЕ И НИВНАТА ПРИМЕНА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН

More information

made by made by NEW UK 17/18

made by made by NEW  UK 17/18 NEW made by A true Viking Raw strength and strong family ties are classic symbols of the Scandinavian Vikings. These symbols also provide the foundation for our WIKING stoves, which radiate high quality

More information

Придржување кон препораките за ординираниот лек

Придржување кон препораките за ординираниот лек Прилог Придржување кон препораките за ординираниот лек Вклучување на пациентите во решенијата за препишаните лекови и нивна поддршка за придржување кон терапијата Објавено: јануари 2009 год. guidance.nice.org.uk/cg

More information

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ МБА Менаџмент Штип Ивица Костадинов ДИЗАЈНИРАЊЕ И ИНСТИТУЦИОНИРАЊЕ НА ОРГАНИЗАЦИСКА СТРУКТУРА И КУЛТУРА - МАГИСТЕРСКИ ТРУД- Штип, декември 2015 Апстракт

More information

ВОДЕЊЕ НА ДИСТРИБУТИВНА МРЕЖА ВО УСЛОВИ НА ДЕФЕКТ

ВОДЕЊЕ НА ДИСТРИБУТИВНА МРЕЖА ВО УСЛОВИ НА ДЕФЕКТ ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 7 9 октомври 2007 Влатко Манев, дипл.инж. Оливер Мирчевски, дипл.инж. А.Д. НЕОКОМ, Скопје Александар Пармаковиќ, дипл.инж. ДМС Група, Нови Сад вонр. проф. д-р. Весна Борозан Факултет

More information

index Fabric Led Light Box 3-5 AE Frame Systems 6-7 Fabric Pop Up 8 Soho Fabric Walls 9-10 Stand Off, Counter, Accesories 11

index   Fabric Led Light Box 3-5 AE Frame Systems 6-7 Fabric Pop Up 8 Soho Fabric Walls 9-10 Stand Off, Counter, Accesories 11 www.fabric-displays.com index Fabric Led Light Box 3-5 AE Frame Systems 6-7 Fabric Pop Up 8 Soho Fabric Walls 9-10 Stand Off, Counter, Accesories 11 T Stand, S Stand, AE Stand 12 Roll Ups, Table Tops 13

More information

FLAMINGO CROSSINGS HOTELS

FLAMINGO CROSSINGS HOTELS TWO GREAT HOTELS, ONE GREAT LOCATION FLAMINGO CROSSINGS HOTELS ORLANDO At Flamingo Crossings welcome Both of our stylish all-suite hotels were designed with the needs of our guests in mind. That s why

More information

Infinite possibilities for handle-less furniture. One topic. Three applications. Four motion technologies.

Infinite possibilities for handle-less furniture. One topic. Three applications. Four motion technologies. Infinite possibilities for handle-less furniture One topic. Three applications. Four motion technologies. www.blum.com 2 Contents 6 8 10 12 16 20 24 30 32 36 60 62 66 One topic Handle-less furniture Three

More information

The next generation of in-flight, real-time 3-D moving maps. Airshow 4000 MOVING MAPS

The next generation of in-flight, real-time 3-D moving maps. Airshow 4000 MOVING MAPS The next generation of in-flight, real-time 3-D moving maps. Airshow 4000 MOVING MAPS Stay engaged and aware in the air. In today s world, things happen faster than ever. You can t afford to be out of

More information

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА И ФАРМАКОТЕРАПИЈА ПРАКТИКУМ

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА И ФАРМАКОТЕРАПИЈА ПРАКТИКУМ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ШТИП Зорица Арсова-Сарафиновска Трајан Балканов Марија Дарковска-Серафимовска Верица Ивановска 1 Штип, 2015 УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ШТИП Зорица Арсова-Сарафиновска; Трајан

More information

Република Македонија Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје Машински факултет Скопје. Карпош 2 бб, П.Фах 464, 1000 Скопје, Република Македонија

Република Македонија Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје Машински факултет Скопје. Карпош 2 бб, П.Фах 464, 1000 Скопје, Република Македонија Република Македонија Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје Машински факултет Скопје Карпош 2 бб, П.Фах 464, 1000 Скопје, Република Македонија Предавање #8 Евалуација на Концепти и Нивна Селекција Препорачаните

More information

HOTEL SERVICE HOUSEKEEPING / FOOD + BEVERAGES. ZP Series. A first class service for guests who deserve the best

HOTEL SERVICE HOUSEKEEPING / FOOD + BEVERAGES. ZP Series. A first class service for guests who deserve the best HOTEL SERVICE HOUSEKEEPING / FOOD + BEVERAGES ZP Series A first class service for guests who deserve the best HOTEL SERVICE CONTENTS 2 HOTEL SERVICE CONTENTS Contents CONTENTS 3 01 HOUSEKEEPING Chambermaid

More information

Golf Caravans The Savannah Maxxi. The Savannah Maxxi, designed for the luxury adventurer. golfcaravans.com.au

Golf Caravans The Savannah Maxxi. The Savannah Maxxi, designed for the luxury adventurer. golfcaravans.com.au Golf Caravans The Savannah The Savannah, designed for the luxury adventurer. golfcaravans.com.au golfcaravans.com.au The Savannah, designed for the luxury adventurer. The Savannah series is the latest

More information

University St.Kliment Ohridski - Bitola Scientific Tobacco Institute- Priep ABSTRACT

University St.Kliment Ohridski - Bitola Scientific Tobacco Institute- Priep   ABSTRACT Тутун / Tobacco, Vol.64, N⁰ 1-6, 46-55, 2014 ISSN 0494-3244 Тутун/Tobacco,Vol.64, N⁰1-6, 62-69, 2014 UDC: 633.71-152.61(497) 2008/2012 633.71-152.61(497.7) 2008/2012 Original Scientific paper DYNAMIC PRESENTATION

More information

Универзитет Гоце Делчев - Штип. Факултет за информатика. Катедра за софтверско инженерство ЗОРАН МИЛЕВСКИ ЕДУКАТИВНО ПОДАТОЧНО РУДАРЕЊЕ СО MOODLE 2.

Универзитет Гоце Делчев - Штип. Факултет за информатика. Катедра за софтверско инженерство ЗОРАН МИЛЕВСКИ ЕДУКАТИВНО ПОДАТОЧНО РУДАРЕЊЕ СО MOODLE 2. Универзитет Гоце Делчев - Штип Факултет за информатика Катедра за софтверско инженерство ЗОРАН МИЛЕВСКИ ЕДУКАТИВНО ПОДАТОЧНО РУДАРЕЊЕ СО MOODLE 2.4 -МАГИСТЕРСКИ ТРУД- Штип, јули 2015 Комисија за оценка

More information

ABOUT THE ISLANDS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA

ABOUT THE ISLANDS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA Географски разгледи (47) 31-46 (2013) 31 ABOUT THE ISLANDS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA УДК: 551.442(497.7) Ivica MILEVSKI Institute of Geography, University Ss. Cyril and Methodius Skopje- Macedonia;

More information

Коисмение.Штозначиме.

Коисмение.Штозначиме. Коисмение.Штозначиме. Исто како стоките и податоците, така GW ги движи и луѓето кои доаѓаат во контакт со портокаловата мрежа, внатрешно или надворешно. Ние се движиме напред со нашите клиенти, со напреден

More information

Apple Watch Screen Replacement

Apple Watch Screen Replacement Apple Watch Screen Replacement Replace the screen (OLED display + digitizer) on your Apple Watch. Written By: Andrew Optimus Goldberg ifixit CC BY-NC-SA www.ifixit.com Page 1 of 17 INTRODUCTION Cracked

More information

СОЗДАВАЊЕ ИНОВАТИВНИ УЧИЛИШТА: ПОДГОТВУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЗА 21-ОТ ВЕК

СОЗДАВАЊЕ ИНОВАТИВНИ УЧИЛИШТА: ПОДГОТВУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЗА 21-ОТ ВЕК СОЗДАВАЊЕ ИНОВАТИВНИ УЧИЛИШТА: ПОДГОТВУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЗА 21-ОТ ВЕК Скопје, 2009 Проект за основно образование ПРИРАЧНИК ЗА УЧИЛИШНИTE ТИМОВИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЕН РАЗВОЈ Скопје, 2009 Проект за основно образование

More information

ПОВРЗАНОСТА НА НАРУШУВАЊЕТО ВО ОДНЕСУВАЊЕТО НА ДЕЦАТА И УСЛОВИТЕ ЗА ЖИВОТ ВО СЕМЕЈСТВОТО

ПОВРЗАНОСТА НА НАРУШУВАЊЕТО ВО ОДНЕСУВАЊЕТО НА ДЕЦАТА И УСЛОВИТЕ ЗА ЖИВОТ ВО СЕМЕЈСТВОТО УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ ГРУПА СОЦИЈАЛНА ПЕДАГОГИЈА КАНДИДАТ: ТАЊА КАМЧЕВА ПОВРЗАНОСТА НА НАРУШУВАЊЕТО ВО ОДНЕСУВАЊЕТО НА ДЕЦАТА И УСЛОВИТЕ ЗА ЖИВОТ ВО СЕМЕЈСТВОТО МАГИСТЕРСКИ ТРУД

More information

YOUR GUIDE TO GARAGE ORGANIZATION 2GARAGE SOLUTIONS TAILORED TO THE WAY YOU LIVE

YOUR GUIDE TO GARAGE ORGANIZATION 2GARAGE SOLUTIONS TAILORED TO THE WAY YOU LIVE YOUR GUIDE TO GARAGE ORGANIZATION 2GARAGE SOLUTIONS TAILORED TO THE WAY YOU LIVE 1 YOUR GARAGE, REIMAGINED It s time to dream outside the box. The garage used to be a place to park the car and store all

More information

К А Т А Л О Г. mon. monteco СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П РАСАДНИК. company

К А Т А Л О Г. mon. monteco СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П РАСАДНИК. company mon monteco company ГТПУ Монтеко Компани ДОО експорт - импорт К А Т А Л О Г СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П. 3.1 - РАСАДНИК Адреса: ул. Сава Ковачевиќ б.б. - Кисела Вода - Скопје тел. 075/389-918, e-mail:

More information

AGIA TRIADA - GREECE

AGIA TRIADA - GREECE 0 1 2-4.10. 2015 AGIA TRIADA - GREECE 2 INSTITUTE OF KNOWLEDGE MANAGEMENT SKOPJE, MACEDONIA KNOWLEDGE International Journal Scientific and Applicative papers V10/1 Editing Board PhD Vlado Kambovski, PhD

More information

designed for total comfort and control. Georgetown 351 bunk area is built for rest and relaxation, comes complete with two flatscreen lcd/hd tv s.

designed for total comfort and control. Georgetown 351 bunk area is built for rest and relaxation, comes complete with two flatscreen lcd/hd tv s. Model 351 The Georgetown Series is great for weekend campers and full-time campers alike. With 5 great floor plans and four interiors to choose from you are sure to find one that suits your tastes and

More information

The originator of professional performance for the home is now redefining. performance for the professionals themselves. After years of meticulous

The originator of professional performance for the home is now redefining. performance for the professionals themselves. After years of meticulous The originator of professional performance for the home is now redefining performance for the professionals themselves. After years of meticulous research, design, and most importantly listening, Viking

More information

- МАГИСТЕРСКИ ТРУД -

- МАГИСТЕРСКИ ТРУД - УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП Економски факултет Втор циклус - Здравствен менаџмент Штип Марина Петрова УПРАВУВАЊЕ СО МОТИВАЦИЈА НА ПЕРСОНАЛОТ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА КЛИНИЧКА БОЛНИЦА ШТИП - МАГИСТЕРСКИ ТРУД

More information

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ Врз основа на член 131 од Законот за високото образование

More information

Caravans. The. Camper Trailer. Challenger. The best value camper trailer in Australia.

Caravans. The. Camper Trailer. Challenger. The best value camper trailer in Australia. Caravans The Camper Trailer The best value camper trailer in Australia www.golfcampers.com.au Golf & Bush challenger Now Available in 4 Layouts...including Shower/Toilet! The Bush 1 GOLF has a strong tradition

More information

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Internet Explorer Верзија: 4.0 Датум: 09.01.2018 103.10 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Подготовка за

More information

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Содржина Воведни препораки... 3 1. Подесување на Trust... 4 2. Инсталација на софтвер за Gemalto.NET токен... 5 3А. Инсталирање на драјвери

More information

Преглед на државите во Западна Африка

Преглед на државите во Западна Африка Преглед на државите во Западна Африка 1.Географска положба и природни одлики 2.Држави (15): BEN, CIV, BUR, GUI, MLI, NIG, SEN, TOG, GAM, GHA, NGR, SLE, GBS, CPV, LBR -население: NGR, GHA, CIV...GBS, CPV.

More information

S4000 L72 OVEN 9,800 RRP 10,290. Technical Drawings. Ovens AC

S4000 L72 OVEN 9,800 RRP 10,290. Technical Drawings. Ovens AC >= OVEN S4000 L72 AC0011.71340430 9,800 10,290 Heat probe Totally or partially extractable telescopic guides STOPSOL glass Multi-functional oven 60x60cm, 72 litres 10 Cooking functions 6 Cooking levels

More information

Product Specifications

Product Specifications PROFESSIONAL & Nostalgie Product Ranges & Cooktops Second Oven Features Main Oven Features 48 Dual Fuel Range UPW120FDMP Size 48" Type Dual Fuel Digital Clock and Timer Wok Ring & Simmer Plate Full Size

More information

Enviro. Designed to heat. Built to Last. For over 25 years, unsurpassed quality and craftsmanship

Enviro. Designed to heat. Built to Last. For over 25 years, unsurpassed quality and craftsmanship GAS STOVES Enviro H E A R T H P R O D U C T S Designed to heat. Built to Last. For over 25 years, unsurpassed quality and craftsmanship have made us an industry leader in innovative heating systems. Design,

More information

DISPLAY STAND CATALOG

DISPLAY STAND CATALOG DISPLAY STAND CATALOG » Display Stands for all occasions We focus on easy-to-use, high quality display stands. We want to make it as simple as possible to present your message in an attractive and smart

More information

Clip media group - Newsletter vol.vii - December

Clip media group - Newsletter vol.vii - December Clip media group - Newsletter vol.vii - December 2017 - www.clip.mk Агрегатор со најмногу линкувани вести од македонски извори. Најголема база на медиуми (портали, телевизии, радија, весници). Единствен

More information

Line Interactive UPS уреди за непрекинато напојување

Line Interactive UPS уреди за непрекинато напојување Line Interactive UPS уреди за непрекинато напојување PowerWalker VI 650 LCD PowerWalker VI 850 LCD PowerWalker VI 1000 LCD PowerWalker VI 1500 LCD PowerWalker VI 2000 LCD PowerWalker VI 2200 LCD Упатство

More information

МАТЕМАТИКАТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ

МАТЕМАТИКАТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ МАТЕМАТИЧКИ ОМНИБУС, (07), 89 99 МАТЕМАТИКАТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ Анета Велкоска Во текот на изминатата деценија се јавува сѐ поголем јавен интерес за комплексната поврзаност на модерното општество. Во

More information

Corbin Lightweight Wallet Folio

Corbin Lightweight Wallet Folio Corbin Lightweight Wallet Folio Designed with premium vegan leather, Incipio s Corbin Wallet folio is a sophisticated, lightweight carrying solution that offers the convenience of protection and functionality.

More information

Марија Баток, студент на специјалистички студии втор циклус

Марија Баток, студент на специјалистички студии втор циклус д-р Соња Петровска, вонреден професор Факултет за образовни науки, Универзитет Гоце Делчев Штип Бул. Крсте Мисирков 10-а, 2000 Штип sonja.petrovska@ugd.edu.mk Марија Баток, студент на специјалистички студии

More information

Outdoor Trends. Powder Coat Finishes. Wood Grains. 1 Grand Street Wallingford, CT

Outdoor Trends. Powder Coat Finishes. Wood Grains. 1 Grand Street Wallingford, CT Outdoor Trends The kitchen remains the focal point of casual entertaining, only today the kitchen has moved outdoors. The popularity of outdoor living and entertainment has homeowners focused on design,

More information

TABLE & FURNITURE LEGS

TABLE & FURNITURE LEGS LEGS & LEVELERS TABLE & FURNITURE LEGS Furniture Levelers Furniture levelers from, perfect for entertainment and built-in shelving units. Table Legs The PMI Table Leg line has been very popular for more

More information

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари. Стр.

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари.  Стр. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. 225. Одлука за давање согласност на Одлуката за припојување на Јавната

More information

DDoS напади и DDoS напади врз DNS

DDoS напади и DDoS напади врз DNS DDoS напади и DDoS напади врз DNS Александар Николоски 1, Митко Богдановски 2 1 Европски Универзитет Скопје, Р. Македонија, nikoloski.aleksandar11@live.eurm.edu.mk 2 Воена академија Скопје, Р. Македонија,

More information

ПОИМ ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ

ПОИМ ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ ПОИМ ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ МРЕЖИ 1. Компјутерски мрежи Компјутерска мрежа претставува збир од два или повеќе компјутери кои се поврзани преку комуникациски медиум и кои

More information

Предуслови. Чекор 1. Централен регистар на Р.М. Упатство за пристап до системот за Е-Поднесување на годишни сметки 1

Предуслови. Чекор 1. Централен регистар на Р.М. Упатство за пристап до системот за Е-Поднесување на годишни сметки 1 Чекор 1 Предуслови Предуслпвите кпи е пптребнп да ги задпвплите за успешнп ппднесуваое на гпдишна сметки се: - Да имате пристап вп апликацијата за електрпнскп ппднесуваое на гпдишни сметки; - Вашипт правен

More information

(ПРВА ГОДИНА) Д-р Радмил Поленаковиќ Д-р Драган Шутевски

(ПРВА ГОДИНА) Д-р Радмил Поленаковиќ Д-р Драган Шутевски ИНОВАЦИИ И ПРЕТПРИЕМНИШТВО (ПРВА ГОДИНА) Д-р Радмил Поленаковиќ Д-р Драган Шутевски д-р Радмил Поленаковиќ д-р Драган Шутевски ИНОВАЦИИ И ПРЕТПРИЕМНИШТВО за I година средно гимназиско и уметничко образование

More information

ФАКТОРИ КОИ ВЛИЈААТ НА ОДЛУКИТЕ ЗА ЦЕНИТЕ КАЈ ПРОИЗВОДИТЕ ЗА ЛИЧНА И ПРОИЗВОДНА ПОТРОШУВАЧКА

ФАКТОРИ КОИ ВЛИЈААТ НА ОДЛУКИТЕ ЗА ЦЕНИТЕ КАЈ ПРОИЗВОДИТЕ ЗА ЛИЧНА И ПРОИЗВОДНА ПОТРОШУВАЧКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св. Климент Охридски Битола Економски факултет - Прилеп ФАКТОРИ КОИ ВЛИЈААТ НА ОДЛУКИТЕ ЗА ЦЕНИТЕ КАЈ ПРОИЗВОДИТЕ ЗА ЛИЧНА И ПРОИЗВОДНА ПОТРОШУВАЧКА - МАГИСТЕРСКИ ТРУД

More information

A new multimedia platform for in-room TV technology

A new multimedia platform for in-room TV technology A new multimedia platform for in-room TV technology Welcome to Eyecom Interactive TV Eyecom is an innovative multimedia platform for in-room TV technology designed specifically for hotels. Eyecom manages

More information

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ Промотивнo бесплатнo користење на дополнителен ТВ ресивер и NOW... 2 Промотивнo NOW бесплатно

More information

МОДЕЛИРАЊЕ И ЕВАЛУАЦИЈА НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА СИСТЕМИТЕ НА БИЗНИС ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ВО КОМПАНИИТЕ

МОДЕЛИРАЊЕ И ЕВАЛУАЦИЈА НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА СИСТЕМИТЕ НА БИЗНИС ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ВО КОМПАНИИТЕ Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Економски факултет - Прилеп Дејан Здравески, м-р. МОДЕЛИРАЊЕ И ЕВАЛУАЦИЈА НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА СИСТЕМИТЕ НА БИЗНИС ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ВО КОМПАНИИТЕ - ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА

More information