Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu str. 4.

Size: px
Start display at page:

Download "Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu str. 4."

Transcription

1 4., 5. i 6. srpnja 2014., br. 153 AKTUALNO Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu str. 4. AKTUALNO Martinčević: I dalje ću ustrajati u inicijativama - str. 2. AKTUALNO Štromar: Riješili smo Varteks, kirurgiju, riješit ćemo i otpad - str. 2. AKTUALNO Varaždin među štedljivijim gradovima? - str. 3. KULTURA Koncert Pjevačkog zbora Sveučilišta Sorbonne - str. 7. SPORT Počela 6. triatlon liga na Aquacityju - str. 8. Pratite nas i na Facebooku:

2 AKTUALNO 2. Štromar: Riješili smo Varteks, kirurgiju, riješit ćemo i otpad Martinčević: I dalje ću ustrajati u inicijativama Natalija Martinčević izvijestila je da se na jučer sazvani sastanak, a vezano uz pronalazak rješenja za varaždinski balirani otpad, odazvao samo gradonačelnik Goran Habuš. Martinčević ističe da je Habuš kratko rekao da se na rješavanju problema radi. Ujedno je uputila kritike prema onima koji se nisu odazvali na sastanak, ministru Zmajloviću i županu Štromaru, ali je izrazila zadovoljstvo što je njezina inicijativa, ako ništa drugo, pokrenula intenzivniji rad i održavanje sastanaka. S druge strane nezadovoljna je jer ona kao saborska zastupnica iz Varaždina nije pozvana na te sastanke. Ujedno je, kao primjere gdje je njezina inicijativa dovela do konkretnih rješenja, navela ukidanja naknade za prilaze na županijske ceste te nedavno potpisivanje ugovora za dogradnju kirurgije. - To pokazuje da se stvari ipak mogu riješiti i ako je to model po kojem ja kao saborska zastupnica mogu potaknuti rješavanje problema, u tome ću ustrajati i nadalje zaključuje Martinčević. Na tvrdnje Natalije Martinčević da je njena inicijativa pokrenula rješavanje problema otpada, iz Županije stiže odgovor da je Varaždinska županija od početka uključena u rješavanje tog problema. Ističe se da župan Predrag Štromar redovito kontaktira i surađuje s ministrom Zmajlovićem u cilju pronalaska rješenja i da se rješenje problema nazire. - Uvažavajući trud i angažman saborske zastupnice Martinčević, moram istaknuti kako mi je žao da se tek sada uključila u rješavanje ovog problema, a imala je prilike i puno prije. No, kada su drugi prezentirali gradske projekte prisvajajući sve zasluge sebi, gradonačelnik i ja smo dogovarali i trudili se ishoditi rješenje ovog problema. Riješili smo problem Varteksa, potpisali smo Ugovore o dogradnji kirurgije te gradnji i rekonstrukciji škola po modelu JPP-a te sam siguran da ćemo riješiti i ovaj gorući problem, ističe Štromar te dodaje kako su Ministarstvo i Fond jedine mjerodavne institucije za rješavanje ovog problema, a ne Hrvatski sabor.

3 AKTUALNO 3. Varaždin među štedljivijim gradovima? Portal Indeks.hr objavio je istraživanje koliko se troši na plaće Predstavljen Nacrt industrijske strategije zaposlenika 20 najvećih gradova u Hrvatskoj. Za primanja zaposlenika gradske uprave, ali i svih ostalih čije plaće dolaze iz gradskih proračuna, troši se 2,75 milijardi kuna godišnje. Što se tiče Varaždina na plaće 103 zaposlena u gradskoj upravi odlazi 13,2 milijuna kuna, dok se za sve koji primaju plaću iz proračuna, poput djelatnika gradskih vrtića, knjižnice, kazališta i drugih institucija troši 51 milijun kuna godišnje. Kada Varaždin uspoređujemo s gradovima s približno istim brojem stanovnika, spadamo među štedljivije. Grad Sisak primjerice ima 118 zaposlenih, a na njihove se plaće troši 20,5 milijuna kuna. S druge strane Grad Šibenik ima zaposlenih gotovo kao i Varaždin, 100 u odnosu na 103, i iznos plaća je identičan 13,2 milijuna kuna. Apsolutni pobjednik u toj kategoriji po broju zaposlenih je Dubrovnik koji zapošljava 224 osobe. Na njihove se plaće troši 30 milijuna kuna. Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije organizirao je jučer tematsku sjednicu na kojoj je predstavljen Nacrt Industrijske strategije Republike Hrvatske Pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić istaknula je da je u strategiji ovaj put jasno određeno što donosi gospodarski rast i koji je značaj prerađivačke industrije te upravljanje znanjem, istraživanje, razvoj i inovacije kao osnovne odrednice rasta, orijentiranost izvozu, unaprijeđenim i visokotehnologiziranim proizvodnim procesima. - S druge strane, problemi su već klasični: veliki tereti administrativnih barijera i niza nameta, nedostatak konkurentnosti radne snage, problemi s produktivnošću i fiskalni okvir s čestim promjenama. Ali ovaj put kroz strategiju nudimo i konkretne mjere za smanjenje učinka negativnih faktora kazala je Škrtić te dodala da su četiri područja mjera stabilno okruženje za investitore, reforma državne administracije, povećanje suradnje obrazovanja i gospodarstva te inovativna rješenja.

4 AKTUALNO Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu U organizaciji Zavod za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jučer je u palači Herzer počeo dvodnevni znanstveni skup s 30 izlaganja sudionika iz Hrvatske, Njemačke i Slovenije o temama uz Prvi svjetski rat na području sjeverozapadne Hrvatske. Predsjednik Akademije Zvonko Kusić istaknuo je da je ta institucija, koja čuva identitet i bori se za jedinstvo hrvatskog naroda, utjecala na stvaranje moderne hrvatske povijesti i da je tu tema Prvog svjetskog rata izuzetno važna. Voditelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu, akademik Stjepan Damjanović naglasio je kompetentnu obradu tema iz Prvog svjetskog rata vezanih uz područje Varaždina i sjeverozapadne Hrvatske. Na početku skupa zamjenik župana Alen Kišić rekao je da žrtve Prvog svjetskog rata zaslužuju našu pozornost ovoj temi, a predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Josip Hehet da se sa stogodišnjim odmakom može objektivno sagledati to tragično razdoblje. Biskup Josip Mrzljak dodao je da slabo učimo jer iznova sukobe rješavamo ratovima. Novi Marof sufinancira kupnju udžbenika za sve osnovnoškolce Gradonačelnik Novog Marofa Darko Hrenić predložit će Gradskom vijeću sufinanciranje kupnje udžbenika za sve osnovnoškolce na području grada u iznosu od 200 kuna po učeniku. U gradskom proračunu za te se planira osigurati kuna. Od rujna ove godine na području Grada Novog Marofa bit će 1095 osnovnoškolaca, u OŠ Novi Marof i OŠ Podrute i svim njihovim područnim školama. Škole će za svaki razred odabrati udžbenike u vrijednosti do 200 kuna po učeniku iz konačnih lista odabranih udžbenika. Podatke o odabranim udžbenicima objaviti će na ulazu u školu i na internetskoj stranici. Škole će nabaviti udžbenika za potrebe školske knjižnice, a učenici će ih zadužiti preko školske knjižnice na početku školske godine te ih na kraju školske godine neoštećene vratiti u knjižnicu. Gradonačelnik Hrenić smatra kako u ova teška vremena s posebnom pažnjom treba brinuti o mladim generacijama koje se školuju i kroz razne mjere i olakšice poticati njihovo obrazovanje. 4.

5 CRNA KRONIKA Defile bajkera i Šic na bic 5. Varaždinska policija obavještava da će se od danas do nedjelje, na prostoru igrališta Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama, održavati javno okupljanje XI. moto susret MK Aqua Bikers. Kao sastavni dio okupljanja, za sutra od 15 do 18 sati, predviđena je defile vožnja na relaciji Varaždinske Toplice državna cesta D 24 Tuhovec Svibovec Jalševec Svibovečki Leskovec Toplički Gabrinovec te povratak istom rutom. Također sutra, od 10 do 17 sati, u organizaciji Udruge mladih Novi Marof održat će se biciklijada Šic na bic na relaciji Novi Marof Ključ Oštrice Lužan Biškupečki Kneginec Gornji Turčin Beretinec Beletinec Presečno Novi Marof. Navedena će se vožnja odvijati u redovnom tijeku prometa, uz pratnju policijskih službenika, navodi se u izvješću Policijske uprave varaždinske. Mole se svi sudionici u prometu da povećaju pozornost u navedeno vrijeme na spomenutim prometnicama. S 1,96 promila zabio se u hidrant i ogradu U prometnoj nesreći koja se jučer dogodila u Poljancu ozlijeđen je 23-godišnji vozač osobnog vozila, a uzrok je vožnja u pijanom stanju. Prema policijskom izvješću mladić je nešto poslije ponoći sjeo za volan sa 1,96 promila alkohola u krvi. U jednom je trenutku izgubio kontrolu nad vozilom nakon čega je sletio s ceste. Pritom je udario u hidrant kraj ceste nakon čega se zabio u metalnu dvorišnu ogradu. Mladiću je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin. Na sreću u pitanju su samo lakše tjelesne ozljede. Marketing Telefon: +385(0) marketing@jutarnji-varazdinec.com

6 DRUŠTVO Špancirfest poziva umjetnike i kreativce 6. KUD Klaruš u Vukovaru Članovi KUD-a Klaruš iz Maruševca sudjelovali su na 6. susretima folklornih društava u Vukovaru, a povodom međunarodnog Dana Dunava. U programu Dunav svome gradu izveli su dvije koreografije kojima su predstavili maruševečki kraj i Varaždinsku županiju. Time je nastavljena suradnja s domaćim HKGD-om Dunav, koja je počela na 13. danima folklora u Maruševcu ove godine. U kulturno-umjetničkom programu također su sudjelovali i KUD Metković, KUD Rudar iz Glogovca i Folklorni ansambl Broda iz Slavonski Brod. Folkoraši su posjetili znamenitosti Vukovara, novootvoreni Gradski muzej u dvorcu grofova Eltz, vukovarsku bolnicu, muzej Ovčara, Memorijalno groblje u Vukovaru te središnji križ na Dunavu. Bila je to prilika da članovi KUD-a odaju počast žrtvama rata. Posebno treba istaknuti činjenicu da u Gradskom muzeju Vukovar, u dijelu koji je posvećen etno blagu, u kojem se nalazi po jedna nošnja iz svake županije Republike Hrvatske, Varaždinsku županiju predstavlja maruševečka narodna nošnja. Organizator Špancirfesta, Turistička zajednica grada Varaždina, poziva umjetnike iz svih krajeva Hrvatske da se prijave za izlagačko mjesto u gradu kojim će krajem kolovoza prošpancirati i do 200 tisuća posjetitelja. Poziv je upućen umjetnicima koji se bave slikarstvom, kiparstvom, grafikom, dizajnom, produkt dizajnom, staklom ili drugim umjetničkim izričajima, odnosno kreativcima koji izrađuju modne dodatke, nakit i druge uporabne predmete. Prodajna mjesta su ograničena, a prednost pri odabiru dat će se mladim umjetnicima do 30 godina, odnosno grupama umjetnika, čija su ostvarenja unikatna ili imaju širi društveni značaj. Prednost će imati i radovi koji na inovativan način promoviraju hrvatsku kulturu ili kulturu drugih država. Izlagači će prodajni prostor na Špancirfestu dobiti po povlaštenoj cijeni od kuna (+PDV) za svih 10 dana festivala, a omogućit će im se smještaj i prehrana po popularnim cijenama. Poziv je aktualan do 15. srpnja.

7 KULTURA Koncert Pjevačkog zbora Sveučilišta Sorbonne U atriju Starog grada sutra od 20 sati koncert će održati Pjevački zbor Sveučilišta Sorbonne, kao dio programa Ljeta u Varaždinu. Varaždinska Glazbena škola organizira Večeras humanitarni rock na Stančiću Nakon dva otkazivanja zbog lošeg vremena večeras će biti održan humanitarni koncert Varaždinsko rokersko srce za poplavljenu Hrvatsku u organizaciji Zaklade solidarnosti Grada Varaždina i country & western grupe Double Stop iz Varaždina. Početak je u 20 sati, a ulaznica 20 kuna. Uz Double Stop nastupit će i Valentino Šmaguc & Prijatelji, Cool Band, Miris Čempresa i Bad Mushrooms. U program sudjeluju i poznati varaždinski književnici Denis Peričić i Ines Hrajn Ludošan, čitanjem ulomaka iz svojih nagrađenih, najnovijih knjiga. Cjelokupni prihod od ulaznica namijenjen je stanovnicima općine Gunja. hrvatsku turneju Zbora Sveučilišta Sorbonne iz Pariza pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Koncerti u Hrvatskoj posvećeni su francuskoj i hrvatskoj glazbi i jačanju veza ovih dviju kultura. Sveučilišni zbor i orkestar Sorbonne Universités već desetljećima okuplja studente brojnih fakulteta ovog prestižnog francuskog sveučilišta te izvodi brojna djela francuske, ali i međunarodne baštine. Nakon Zagreba, Nove Gradiške i Požege, Zbor će u Varaždinu nastupiti pod vodstvom argentinskog dirigenta Ariela Alonsa. Izvest će djela francuskih autora Francisa Poulenca, Claudea Debussyja i Mauricea Ravale te hrvatskih Ivana Lukačića i Marka Gašparovića. Ulaz na koncert je besplatan, a u slučaju kiše bit će održan u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta. 12. fontana blues festival Ljeto u Varaždinu u nedjelju se nastavlja 12. fontana blues festivalom i svirkom četiri banda na Kazališnom trgu od od 20 sati. Prvi će svirati Moonshine i to stvari s blues, rock, jazz, soul i funk tematikom, a od 21 sat red dolazi na četveročlani band Bluesshitters. Za 22 sata najavljen je nastup banda Skynyrd Crowd. To je jedini tribute band Lynyrd Skynyrda u Hrvatskoj, a uz njihove izvode i obrade drugih izvođača southern rocka i bluesa. Blues festival završavaju Delta Blues Gang od 23 sata. Oni su unikatni hrvatski blues kvartet delta & texas blues izražaja, polufinalist 29th International Blues Challengea u Memphisu u SAD-u prošle godine. 7.

8 SPORT Počela 6. triatlon liga na Aquacityju Tradicionalno kao i svake godine, prve srijede u srpnju počelo je 6. izdanje FELT triatlon lige na Aquacityu varaždinskog Triatlon kluba 042. Kroz srpanj i kolovoz svake srijede u 18 sati održavat će se rekreativna triatlonska natjecanja u aquatlonu, supersprintu i sprintu. Nastupilo je 50-ak natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije, a u aquatlonu (plivanju i trčanju) za najmlađe najbrži su bili Sara Domislović (TK 042) i Marko Štefan. Atletsko prvenstvo osoba s invaliditetom foto: hpo.hr Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom i Atletski klub Sloboda sutra u Varaždinu organiziraju 17. otvoreno atletsko prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom. Za natjecanje su prijavljena 94 atletičara i atletičarke s invaliditetom iz deset hrvatskih klubova i još devet zemalja. Natjecat će se u pet trkačkih disciplina, dvije skakačke i četiri bacačke discipline za različite skupine invaliditeta. Natjecanja na stadionu Sloboda počet će u 10 sati. U Varaždinu će biti i hrvatski reprezentativci, svjetski rekorderi u troskoku i skoku u vis s nedavnog Europskog prvenstva za osobe s intelektualnim poteškoćama Mikela Ristoski i Zoran Talić. 8. U sprintu su nastupila 23 natjecatelja, a pobjednici 1. kola su Denis Pleše (Zrinski Novatec) i Marija Dubičanec (TK Petrinja). Poslije njih su na cilj stigli Igor Goričanec (TK Međimurje) i Dragan Milenković (TK Međimurje) te Karla Čović (TK 042) i Zrinka Vlahek (TK Međimurje). U upola kraćem supersprintu, među 22 natjecatelja, najbrži su bili Marko Jertec i Marina Obelić (TK Međimurje), ispred Dejana Hunjadija (TK Međimurje) i Emerika Večerića (TK 042) odnosno Viktorije Sakač (TK 042) i Janje Geršić. i na webu:

9 Vodič Petak, 4.7. Varaždin HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE: Augusta Cesarca 1, blagajna otvorena dnevno i , nedjeljom samo na dan predstave jedan sat prije početka, Velika scena, Miroslav Krleža: Lamentacije Valneta Žganca, GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN: Stari grad, Strossmayerovo šetalište 7, palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3, palača Herzer Franjevački trg 6, otvoreno: utorak petak 9 17, subota i nedjelja 9 13, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno, Stari grad, izložba fotografija Petra Krajačića Vilovića Iza nevidljivog! / Utvrde i dvorci zaboravljeno blago Hrvatske?, otvorena do 6.7. Palača Herzer, izložba Narod u nevolji Veliki rat na varaždinskom području, otvorena do MUZEJ ANĐELA: Kranjčevićeva 14, otvoreno: ponedjeljak petak i 17 20, subota 10 14, GALERIJA ZLATI AJNGEL: Gajeva 15, otvoreno: utorak petak 18 20, subota i nedjelja 10 12, ponedjeljkom zatvoreno, GALERIJSKI CENTAR VARAŽDIN: Zbirka Miljenko Stančić, Trg Miljenka Stančića, otvoreno: utorak petak i prva subota u mjesecu 10 13, ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno, KERAMEIKON: Galerija K10, Kukuljevićeva 10, otvoreno: utorak, srijeda i petak 18 20, četvrtak, subota i nedjelja 10 12, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno, organizirane grupe mogu dogovoriti posjet izvan radnog vremena na broj: 091/ , GALERIJA RUKOTVORINA OREH: Zagrebačka 3, otvoreno: ponedjeljak, utorak, srijeda i petak , četvrtak i subota 9 13 GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA METEL OŽEGOVIĆ: Odjel za odrasle (Trg slobode 8a), Odjel za djecu (Augusta Cesarca 10), Ogranak Banfica (Nikole Tesle 20), Odjel za mlade i Odjel strane literature (A. Cesarca 10) radno vrijeme (do 31.8.): ponedjeljak utorak , srijeda petak , subota KINO GALERIJA: Gajeva 1, CISOK: Kukuljevićeva 12, radno vrijeme (do 31.8.): ponedjeljak petak 8 16, prijave za aktivnosti: 042/ , cisok-varazdin@hzz.hr PALAČA HERZER: Znanstveni skup Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu , 9.00 TRG MILJENKA STANČIĆA: Humanitarni koncert Varaždinsko rokersko srce za poplavljenu Hrvatsku, LUDBREG GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONIOCA MLADEN KERSTNER: Trg Sv. Trojstva 19, radno vrijeme (do 31.8.): ponedjeljak, srijeda , utorak, četvrtak, petak 7 15, GALERIJA ZB ART: Petra Zrinskog 24, Otvorenje izlože Vode, OTOK MLADOSTI: 14. međunarodni glazbeni festival mladih Idemo otok, Conquering Lion (Makedonija), Hrmulja, Kryn, Medo & Fody, PHC, People of the haze (Poljska), VARAŽDINSKE TOPLICE ZAVIČAJNI MUZEJ: Trg slobode 16, Stari grad, otvoreno: ponedjeljak, srijeda, petak 9 13, utorak, četvrtak 9 13 i 15 17, subota 9 14, NOVI MAROF KULTURNI CENTAR IVAN RABUZIN: Antuna Mihanovića 3, radno vrijeme blagajne: ponedjeljak petak 10 12, tri dana prije programa i na dan programa 17 19, 9.

10 VODIČ GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA: Antuna Mihanovića 3, radno vrijeme (do 31.8.): ponedjeljak i utorak 13 19, srijeda petak 8 15, IVANEC GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA GUSTAV KRKLEC: Akademika Ladislava Šabana 3, radno vrijeme (do 31.8.): ponedjeljak, srijeda, petak 7 15, utorak, četvrtak sati LEPOGLAVA DOM KULTURE / PARK: Lepoglavski dani, godišnji koncert Limene glazbe Lepoglava, 19.30; koncert grupe Vatrogasci, TRAKOŠĆAN DVORAC TRAKOŠĆAN: Radno vrijeme: 9 18, GORNJI KNEGINEC KINO: Cinestar Lumini centar: romantična komedija, mjuzikl Walking On Sunshine 00.10, 17.55, 20.00, obiteljska komedija Obiteljski kaos 19.15, animirani Poštar Pat 17.00, ZF, akcija, avantura Transformers: Doba izumiranja 18.00, 21.30, animirani, akcija, avantura Kako izdresirati zmaja , sportska drama Dan odluke SF triler Signal drama Krive su zvijezde 20.50, akcija, avantura Gospodarica zla komedija, vestern Tko preživi, pričat će znanstvena fantastika, akcija Na rubu budućnosti znanstvena fantastika, akcijska avantura Godzilla komedija Susjedi iz pakla SUBOTA, 5.7. VARAŽDIN STARI GRAD: Ljeto u Varaždinu, koncert Pjevačkog zbora Sveučilišta Sorbonne, PALAČA SERMAGE: Ljeto u Varaždinu Ljetno kino, igrani film Jasmine French, STADION SLOBODA: 17. otvoreno prvenstvo Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom, LUDBREG OTOK MLADOSTI: 14. međunarodni glazbeni festival mladih Idemo otok, Let3, Rectal Destroyer, She Loves Pablo, RHS Coolektiv, Narednik Lobanja i Vod Smrti, Rens Argoa, LEPOGLAVA DOM KULTURE / PARK: Lepoglavski dani, 12. sajam turizma, enogastronomije i proizvoda starih zanata, 6. susret vina z bregov, izložba malih životinja, Lepoglavska hiža, ; Pihalni orkester Alples Železniki, 12.00; koncert tamburaškog orkestra Biseri Kamenica, 17.30; grupa Kumovi, PETRIJANEC DRUŽBINEC: 23. međunarodna utrka Hagemann, start kod vatrogasnog doma, GORNJI KNEGINEC KINO: Cinestar Lumini centar: romantična komedija, mjuzikl Walking On Sunshine 00.10, 17.55, 20.00, obiteljska komedija Obiteljski kaos 19.15, animirani Poštar Pat 11.00, 13.10, 15.05, 17.00, ZF, akcija, avantura Transformers: Doba izumiranja 11.00, 14.30, 18.00, 21.30, animirani, akcija, avantura Kako izdresirati zmaja , 14.50, 17.00, sportska drama Dan odluke SF triler Signal drama Krive su zvijezde 20.50, akcija, avantura Gospodarica zla 11.15, komedija, vestern Tko preživi, pričat će znanstvena fantastika, akcija Na rubu budućnosti znanstvena fantastika, akcijska avantura Godzilla animacija Tvrd orah 13.20, komedija Susjedi iz pakla 15.30, animirani, fantazija Zvončica i gusarska vila 11.45,

11 Vodič LUMINI CENTAR: Koncert Three ladies : Maja Vučić, Ivana Radovniković i Branka Delić, NEDJELJA, 6.7. VARAŽDIN KAZALIŠNI TRG: Ljeto u Varaždinu, 12. fontana blues festival, Vremenska Prognoza Petak 4.7. Subota PALAČA SERMAGE: Ljeto u Varaždinu Ljetno kino, igrani film Najsretnija djevojka na svijetu, LUDBREG TRG SVETOG TROJSTVA: Večer folklora KUD-a Anka Ošpuh, LEPOGLAVA DOM KULTURE / PARK: Lepoglavski dani, 12. sajam turizma, enogastronomije i proizvoda starih zanata, 6. susret vina z bregov, izložba malih životinja, Lepoglavska hiža, ; predstava Lepoglavskog pušleka, 20.00; DJ G-Bass, GORNJI KNEGINEC Vjetar: 13/25 C Nedjelja /28 C Vjetar: 15/28 C Ponedjeljak 7.7. Vjetar: 19/30 C KINO: Cinestar Lumini centar: romantična komedija, mjuzikl Walking On Sunshine 17.55, 20.00, obiteljska komedija Obiteljski kaos 19.15, animirani Poštar Pat 11.00, 13.10, 15.05, 17.00, ZF, akcija, avantura Transformers: Doba izumiranja 11.00, 14.30, 18.00, animirani, akcija, avantura Kako izdresirati zmaja , 14.50, 17.00, sportska drama Dan odluke SF triler Signal drama Krive su zvijezde akcija, avantura Gospodarica zla 11.15, komedija, vestern Tko preživi, pričat će znanstvena fantastika, akcija Na rubu budućnosti animacija Tvrd orah 13.20, komedija Susjedi iz pakla 15.30, animirani, fantazija Zvončica i gusarska vila 11.45, IMPRESSUM Redakcija Nebojša Kalajdžija, glavni urednik Andreja Boršćak Maja Repić Siniša Kalajdžija Telefon: +385(0) info@jutarnji-varazdinec.com Web: MARKETING Telefon: +385(0) marketing@jutarnji-varazdinec.com IZDAVAČ Vox Media d.o.o., Koprivnička 7, Varaždin

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

DUBROVNIK OUTDOOR KLASTER

DUBROVNIK OUTDOOR KLASTER DUBROVNIK OUTDOOR KLASTER SEMINAR O PUSTOLOVNOM TURIZMU DUBROVNIK OUTDOOR FESTIVAL 2018 Unutar Dubrovnik outdoor festivala 2018. u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, 18. svibnja 2018. održat će se

More information

Snježna šetnja Varaždinom

Snježna šetnja Varaždinom BROJ 1013. četvrtak, 08. veljače 2018. AKTUALNO AKTUALNO Snježna šetnja Varaždinom Varaždinska županija četvrta po broju novooboljelih od gripe - str. 3 - str. 2 AKTUALNO Radionice za poduzetnike u turističkom

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

LIPANJ PRIREDBE INFORMACIJE DOGAĐAJI KNJIŽICA JE BESPLATNA

LIPANJ PRIREDBE INFORMACIJE DOGAĐAJI KNJIŽICA JE BESPLATNA 06 LIPANJ 2013 PRIREDBE INFORMACIJE DOGAĐAJI KNJIŽICA JE BESPLATNA ČESTITAMO PREPORUČAMO 22. lipnja DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE 25. lipnja DAN DRŽAVNOSTI Gradsko vijeće i Gradonačelnik Grada Varaždina 1.

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES 2008 Ključne brojke Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES MREŽA AUTOCESTA Motorway Network 1.198,7 km 41,5 km

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

ožujak PRIREDBE INFORMACIJE DOGAĐAJI KNJIŽICA JE BESPLATNA

ožujak PRIREDBE INFORMACIJE DOGAĐAJI KNJIŽICA JE BESPLATNA ožujak 2015. 03. PRIREDBE INFORMACIJE DOGAĐAJI KNJIŽICA JE BESPLATNA IZDVAJAMO GRADSKA SPORTSKA DVORANA VARAŽDIN Nedjelja, 1. ožujka u 19 sati Rukometna utakmica - SEHA liga RK PPD ZAGREB (CRO) RK VESZPREM

More information

Plenković: Špancirfest je sjajna manifestacija! - str. 2. Održana 3. Međunarodna sportsko-obrazovna konferencija Učenje usmjereno na život

Plenković: Špancirfest je sjajna manifestacija! - str. 2. Održana 3. Međunarodna sportsko-obrazovna konferencija Učenje usmjereno na život BROJ 1129 petak, subota i nedjelja 24., 25. i 26. kolovoza 2018. AKTUALNO AKTUALNO Održana 3. Međunarodna sportsko-obrazovna konferencija Učenje usmjereno na život GRADOVI I OPĆINE - str. 3. Županija u

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Otvorena preuređena sportska dvorana Varaždin u Graberju. - str. 18. Odlična vijest svaka druga obitelj primat će dječji doplatak

Otvorena preuređena sportska dvorana Varaždin u Graberju. - str. 18. Odlična vijest svaka druga obitelj primat će dječji doplatak Broj 954. utorak, 14. studenog 2017. SPORT Aktualno Odlična vijest svaka druga obitelj primat će dječji doplatak - str. 2. Aktualno Zimski praznici čak 46 posto Hrvata putuje u inozemstvo - str. 3. AKTUALNO

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

POTENTIALS OF OSIJEK AS A CENTRE OF CULTURAL TOURISM

POTENTIALS OF OSIJEK AS A CENTRE OF CULTURAL TOURISM POTENTIALS OF OSIJEK AS A CENTRE OF CULTURAL TOURISM Maja Lamza Maronić 1, Jerko Glavaš 2, Igor Mavrin 3 1 Full Professor, Faculty of Economics in Osijek, Croatia, maja@efos.hr 2 Teaching Assistant, Faculty

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

PUNA JE PULA/ POLA GREMITA

PUNA JE PULA/ POLA GREMITA 1914. - PUNA JE PULA/ POLA GREMITA Program obilježavanja početka Velikog rata u Puli i Istri KALENDAR DOGAĐANJA (2014-2018) 2014. TRAVANJ INTERAKTIVNA SLIKOVNICA "PULA PRIJE 1914." Vrsta programa: edukativni,

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA

NAUTICAL TOURISM - RIVER CRUISE ONE OF THE FACTORS OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF EASTERN CROATIA Ph.D. Dražen Ćućić Faculty of Economics in Osijek Department of National and International Economics E-mail: dcucic@efos.hr Ph.D. Boris Crnković Faculty of Economics in Osijek Department of National and

More information

Podupiranje pametnog i odrţivog rasta te rast uključivosti u povijesnim gradovima

Podupiranje pametnog i odrţivog rasta te rast uključivosti u povijesnim gradovima Grad Dubrovnik Međunarodna konferencija povijesnih gradova u Dubrovniku, Hrvatska 4. - 5, listopada 2012. Hotel Libertas Rixos 5* www.rixos.com Podupiranje pametnog i odrţivog rasta te rast uključivosti

More information

20.B O L S U M M E R F E S T I V A L

20.B O L S U M M E R F E S T I V A L 20.B O L S U M M E R F E S T I V A L 2 0 0 9 programme 6 7 8 05.petak Friday 20.00 Dvorana Hall Dom kulture Završni koncert dječjeg zbora glazbene radionice Children s concert 21.00 Galerija Gallery Dom

More information

A PUBLIC INVITATION TO SUBMIT AN EXPRESSION OF INTEREST IN THE VARAŽDIN AIRPORT MANAGEMENT AND DEVELOPMENT PROJECT

A PUBLIC INVITATION TO SUBMIT AN EXPRESSION OF INTEREST IN THE VARAŽDIN AIRPORT MANAGEMENT AND DEVELOPMENT PROJECT Pursuant to Article 6 of the Conclusion issued by the Varaždin City Council, CLASS: 343-01/15-01/1, REF. NO.: 2186/01-02-15-2 of 12 th March 2015 ( County of Varaždin Official Journal No. 1/15 ), the Varaždin

More information

KALENDAR OBJAVLJIVANJA STATISTIČKIH PODATAKA

KALENDAR OBJAVLJIVANJA STATISTIČKIH PODATAKA KALENDAR OBJAVLJIVANJA STATISTIČKIH PODATAKA 2017 CALENDAR OF STATISTICAL DATA ISSUES ZAGREB, 2016. Objavljuje i tiska Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80. Published

More information

MINISTRY OF SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3989 Pursuant to Article 8, Paragraph 2 and Paragraph 5, Subparagraph 2 of the Law on Public Roads (Official Gazette No. 180/04 and 138/06), the Minister of

More information

List of participants. List of Participants. Country (Bosnia and Herzegovina)

List of participants. List of Participants. Country (Bosnia and Herzegovina) List of participants National Training in Bosnia and Herzegovina on SEA and EIA, CITES Convention and Management in protected areas 10-12 May 2016 Mostar, Bosnia and Herzegovina List of Participants Country

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Dani Alke i Velike Gospe. Days of the Alka and the Assumption 2014.

Dani Alke i Velike Gospe. Days of the Alka and the Assumption 2014. Dani Alke i Velike Gospe Days of the Alka and the Assumption 2014. 1 Kulturno- -zabavni program Cultural and Entertainment Programme Foto: Nikola Belančić 2 4. 7. 13:00 Alkarski dvori Alka Knights Court

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

14. Sportski susreti triju gradova u Varaždinu. - str. 11.

14. Sportski susreti triju gradova u Varaždinu. - str. 11. BROJ 1173 petak, subota i nedjelja 26., 27. i 28. listopada 2018. SPORT AKTUALNO Varaždinu izmakla titula najpoželjnija kontinentalna destinacija je Zagorje, za utjehu imamo najboljeg vatrogasca u Hrvatskoj

More information

Prekogranična regija gdje rijeke. spajaju, a ne razdvajaju

Prekogranična regija gdje rijeke. spajaju, a ne razdvajaju Prekogranična regija gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju O programu B Light Grant Shema je projekt kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća (MSP) na pograničnom području Mađarska Hrvatska

More information

AUDI FIS SVJETSKI KUP "VIP SNOW QUEEN TROPHY" ZAGREB SLJEME 04. I PONUDA V.I.P. ULAZNICA

AUDI FIS SVJETSKI KUP VIP SNOW QUEEN TROPHY ZAGREB SLJEME 04. I PONUDA V.I.P. ULAZNICA AUDI FIS SVJETSKI KUP "VIP SNOW QUEEN TROPHY" ZAGREB SLJEME 04. I 06.01.2014. PONUDA V.I.P. ULAZNICA 1. Opće informacije i odredbe: - organizator i kontakt: Hrvatski skijaški savez Trg Krešimira Ćosića

More information

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC Konzumacija TV-a u prosincu godine

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC Konzumacija TV-a u prosincu godine GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA PROSINAC 2016. Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje gledanosti televizije, mjesečno će donositi analize

More information

Sustav potpore za program OBZOR 2020.

Sustav potpore za program OBZOR 2020. Sustav potpore za program OBZOR 2020. INFORMATIVNI DAN Obzor 2020. Prioritet:Industrijsko vodstvo Područje: Nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija, napredna proizvodnja i prerada (NMP+B)

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

PROGRAM STUDENI VELJAČA PROGRAMME NOVEMBER 2015 FEBRUARY 2016

PROGRAM STUDENI VELJAČA PROGRAMME NOVEMBER 2015 FEBRUARY 2016 PROGRAM STUDENI 2015. VELJAČA 2016. PROGRAMME NOVEMBER 2015 FEBRUARY 2016 pokrovitelji supported by: grad dubrovnik city of dubrovnik www.dubrovnik.hr www.tzdubrovnik.hr DUBROVNIK kandidat za Europsku

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

66. Dubrovačke ljetne igre 66 th Dubrovnik Summer Festival

66. Dubrovačke ljetne igre 66 th Dubrovnik Summer Festival 66. Dubrovačke ljetne igre 66 th Dubrovnik Summer Festival 10. srpnja 25. kolovoza 2015. 10 th July 25 th August 2015 PROGRAM PROGRAMME 10. 7. petak friday 21:00 Ispred crkve sv. Vlaha In front of St.

More information

Electoral Unit Party No of Seats

Electoral Unit Party No of Seats Seat Allocation Electoral Unit Party No of Seats 007 Bosanski Novi/Novi Grad 01 SRPSKI NARODNI SAVEZ REPUBLIKE SRPSKE - Biljana Plav{i} 23 SRPSKA RADIKALNA STRANKA REPUBLIKE SRPSKE 8 26 SOCIJALISTI^KA

More information

Results and statistics

Results and statistics Results and statistics TABLE OF CONTENTS FOREWORD AND ACKNOWLEDGEMENTS I. EXHIBITORS II. VISITORS III. ONLINE FAIR IV. MEDIA COVERAGE APPENDIX I: LIST OF EXHIBITORS APPENDIX II: ORGANIZER AND PARTNERS

More information

Međunarodna kulturna suradnja

Međunarodna kulturna suradnja Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Međunarodna kulturna suradnja Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina od: Programska djelatnost: Međunarodna kulturna suradnja Status: Odbijen stanje

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

Odgovara ravnatelj Marko Krištof. Person responsible: Marko Krištof, Director General. Urednica: Editor-in-Chief: Ljiljana Ostroški

Odgovara ravnatelj Marko Krištof. Person responsible: Marko Krištof, Director General. Urednica: Editor-in-Chief: Ljiljana Ostroški Objavljuje i tiska Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, Ilica 3, p. p. 80. Published and printed by the Croatian Bureau of Statistics, Zagreb, Ilica 3, P. O. B. 80 Telefon/ Phone: (+385

More information

20. BOLSKO LITO th BOL SUMMER FESTIVAL Organizator Organizer CENTAR ZA KULTURU OPĆINE BOL

20. BOLSKO LITO th BOL SUMMER FESTIVAL Organizator Organizer CENTAR ZA KULTURU OPĆINE BOL 20. BOLSKO LITO 2009. 20th BOL SUMMER FESTIVAL 2009 Organizator Organizer CENTAR ZA KULTURU OPĆINE BOL 20.B O Suorganizator Co-organizer TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE BOL HRVATSKA ČITAONICA BOL L S U M M

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH General Elections / Opći izbori Final Results and Final Results from regular ballots cast in all FBiH municipalities and Out of municipality ballots processed in the Counting Centre Konačni rezultati i

More information

Nastava glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole u Hrvatskoj

Nastava glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole u Hrvatskoj Nastava glazbene kulture u prva tri razreda osnovne škole u Hrvatskoj Music Teaching in the First Three Grades of Primary School in the Republic of Croatia Jasna Šulentić Begić Učiteljski fakultet u Osijeku

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Start of FP7-project Danube-INCO.NET: Advancing Research and Innovation in the Danube Region

Start of FP7-project Danube-INCO.NET: Advancing Research and Innovation in the Danube Region Start of FP7-project Danube-INCO.NET: Advancing Research and Innovation in the Danube Region Vienna, 24 th of February, 2014 The Danube-INCO.NET project was successfully kicked-off on February 2nd and

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

27 krunica za 27 godina u Varaždinu. - str. 2. Gejše u Japanu ulovile Čehoka. KUD Mak postao ansambl, na Danu Općine u Trnovcu i 4 tenora

27 krunica za 27 godina u Varaždinu. - str. 2. Gejše u Japanu ulovile Čehoka. KUD Mak postao ansambl, na Danu Općine u Trnovcu i 4 tenora BROJ 1065. utorak 24. travnja 2018. AKTUALNO AKTUALNO Gejše u Japanu ulovile Čehoka - str. 3. GRADOVI I OPĆINE DRUŠTVO SPORT KUD Mak postao ansambl, na Danu Općine u Trnovcu i 4 tenora - str. 6. Na Sveučilištu

More information

Međunarodna kulturna suradnja

Međunarodna kulturna suradnja Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Međunarodna kulturna suradnja Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina: 2006 Programska djelatnost: Međunarodna kulturna suradnja Županija: [Sve županije]

More information

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik ACI Hrvatska (www.forexcroatia.hr) je neprofitna udruga građana Republike Hrvatske koji su profesionalno uključeni

More information

Analiza rada medicinske opreme i djelatnosti (kolovoz srpanj 2015.) doc. dr. sc. Dragan Korolija-Marinić, prof. v.š. dr. med.

Analiza rada medicinske opreme i djelatnosti (kolovoz srpanj 2015.) doc. dr. sc. Dragan Korolija-Marinić, prof. v.š. dr. med. Analiza rada medicinske opreme i djelatnosti (kolovoz 2014. srpanj 2015.) doc. dr. sc. Dragan Korolija-Marinić, prof. v.š. dr. med. pomoćnik ministra Sadržaj Ciljevi, način provedbe i teme analize Primjeri

More information

1. OPĆI PODACI 2. DOSADAŠNJE ISKUSTVO 2.1. SAPARD IPARD. KORISNIK(U) JE (upisati DA/NE)

1. OPĆI PODACI 2. DOSADAŠNJE ISKUSTVO 2.1. SAPARD IPARD. KORISNIK(U) JE (upisati DA/NE) 1. OPĆI PODACI 1. NAZIV TVRTKE INVESTINŽENJERING d.o.o. 2. MATIČNI BROJ SUBJEKTA / OIB 3298680/78904416556 3. IME I PREZIME ODGOVORNE OSOBE Darko Jukić 4. IME I PREZIME KONZULTAN(A)TA Darko Jukić, Ivana

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

SINJSKO LJETO / SINJ SUMMER 2017.

SINJSKO LJETO / SINJ SUMMER 2017. SINJSKO LJETO / SINJ SUMMER 2017. Poštovane sugrađanke i sugrađani, dragi gosti, u prigodi 302. obljetnice Sinjske alke i slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor, u suradnji s Viteškim alkarskim društvom

More information

INVITATION TO THE ONE DAY WORKSHOPS PROJECT CLINICS ON PROJECT FINALISATION

INVITATION TO THE ONE DAY WORKSHOPS PROJECT CLINICS ON PROJECT FINALISATION The Republic of Croatia Ministry of Finance Central Finance and Contract Unit (CFCU) and Ministry of the Sea, Tourism, Transport and Development INVITATION TO THE ONE DAY WORKSHOPS PROJECT CLINICS ON PROJECT

More information

Desna Martinska Ves 49, Martinska Ves, Martinska Ves Croatia

Desna Martinska Ves 49, Martinska Ves, Martinska Ves Croatia TESLIĆ GRUPA D.O.O. Company Number 2773678 Registered Address Desna Martinska Ves 49, 44201 Martinska Ves, Martinska Ves Croatia Matični broj 2773678 MBS 080766768 OIB 22204181776 Skraćena tvrtka/naziv

More information

22. međunarodni festival čipke Lepoglava nd International Lace Festival Lepoglava Čipka i dizajn. Lace and Design

22. međunarodni festival čipke Lepoglava nd International Lace Festival Lepoglava Čipka i dizajn. Lace and Design 22. međunarodni festival čipke Lepoglava 2018. 22nd International Lace Festival Lepoglava 2018. pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Čipka i dizajn pod

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA OIB: IBAN: HR R. Boškovića 2, Čakovec

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA OIB: IBAN: HR R. Boškovića 2, Čakovec 20 st Sport fishing world championship Disabled 11 th Sport fishing world championship Veterans 1 st Sport fishing world championship Masters CROATIA MEĐIMURJE PODTUREN - SV. MARTIN NA MURI- SELNICA SAVEZ

More information

dr. sc. Neven Ivandić dr. sc. Ivo Kunst mr. sc. Neda Telišman-Košuta dr. sc. Izidora Marković

dr. sc. Neven Ivandić dr. sc. Ivo Kunst mr. sc. Neda Telišman-Košuta dr. sc. Izidora Marković Institut za turizam Strategija razvoja turizma Varaždinske županije 2015.-2025. Projekt: Naručitelj: Izvršitelj: Voditelj projekta: Dokument: Strategija razvoja turizma Varaždinske županije 2015. 2025.

More information

Catchment area - 30 min drive time inhabitants - 1 hour drive time inhabitants - 2 hours drive time

Catchment area - 30 min drive time inhabitants - 1 hour drive time inhabitants - 2 hours drive time Administrative Department for the Communal System and Urbanisation CLASS: NUMBER: Varaždin, 1 October 2014 Introduction Position of the Airport with regard to the Varaždin County and the Wider Region;

More information

Animacijski program. februar / veljača PUB CABANA CAFFE: pon.: utorak: srijeda: četvrtak: petak: subota:

Animacijski program. februar / veljača PUB CABANA CAFFE: pon.: utorak: srijeda: četvrtak: petak: subota: Animacijski program februar / veljača 2017. petak, 3.2., od 18. do 20. sati Posebna ponuda lokalnih vina i slovenskih sireva restoran Hotela Terme srijeda, 8.2., od 18. do 21. sati Predstavljanje slovenskih

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

Permanent Expert Group for Navigation

Permanent Expert Group for Navigation ISRBC E Permanent Expert Group for Navigation Doc Nr: 2-16-2/12-2-PEG NAV October 19, 2016 Original: ENGLISH INTERNATIONAL SAVA RIVER BASIN COMMISSION PERMANENT EXPERT GROUP FOR NAVIGATION REPORT OF THE

More information

Međunarodna kulturna suradnja

Međunarodna kulturna suradnja Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Međunarodna kulturna suradnja Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina: 2006 Programska djelatnost: Međunarodna kulturna suradnja Županija: [Sve županije]

More information

Predsjednica Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Hrvatske Predsjednica Republike Hrvatske Predstavljanje prijedloga mjera populacijske politike Republike Hrvatske Zagreb, 11. lipnja 2018. Ciljevi predstavljanja prijedloga populacijske politike Potaknuti javnu

More information

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA OIB: IBAN: HR R. Boškovića 2, Čakovec

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA OIB: IBAN: HR R. Boškovića 2, Čakovec 20 st Sport fishing world championship disabled 11 th Sport fishing world championship veterans 1 st Sport fishing world championship masters CROATIA MEĐIMURJE PODTUREN - SV. MARTIN NA MURI- SELNICA SAVEZ

More information

Promocija Hrvatske i jedrenja Promotion of Croatia and sailing

Promocija Hrvatske i jedrenja Promotion of Croatia and sailing BROJ 65 19.06.2011. GODINA 8. Pozdravni govor pokrovitelja / The welcoming speech of the patron Promocija Hrvatske i jedrenja Promotion of Croatia and sailing Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc.

More information

KONFERENCIJA O ZDRAVSTVENOM TURIZMU NA OTOCIMA

KONFERENCIJA O ZDRAVSTVENOM TURIZMU NA OTOCIMA KONFERENCIJA O ZDRAVSTVENOM TURIZMU NA OTOCIMA ČETVRTAK, 17. SVIBNJA 2018. 17. i 18 svibnja 2018 Vela Luka, otok Korčula Hotel Korkyra PROGRAM 17.00-20.00 Cocktail & VIP večera Prezentacija proizvoda obiteljskih

More information

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Bosna i Hercegovina Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine Bosnia and Herzegovina Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Jahorina, 05.07.2011

More information

Upravni odjel za društvene djelatnosti. Ivan Šimunić, prof., pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti

Upravni odjel za društvene djelatnosti. Ivan Šimunić, prof., pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti 26. točka dnevnog reda UPRAVNI ODJEL ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI KLASA: 612-01/16-01/35 URBROJ: 2198/1-04/1-16-2 Zadar, 04. svibnja 2016. godine PREDMET: PRAVNI TEMELJ: NADLEŽNOST ZA DONOŠENJE: PREDLAGATELJ:

More information

SINJSKO LJETO / SINJ SUMMER 2017.

SINJSKO LJETO / SINJ SUMMER 2017. SINJSKO LJETO / SINJ SUMMER 2017. Poštovane sugrađanke i sugrađani, dragi gosti, Dear Fellow Townspeople, Dear Guests, u prigodi 302. obljetnice Sinjske alke i slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor,

More information

PROGRAM JAVNIH POTREBA U KULTURI ZA GODINU FILMSKA DJELATNOST

PROGRAM JAVNIH POTREBA U KULTURI ZA GODINU FILMSKA DJELATNOST R E P U B L I K A H R V A T S K A G R A D Z A G R E B GRADSKI URED ZA OBRAZOVANJE, KULTURU I SPORT PROGRAM JAVNIH POTREBA U KULTURI ZA GODINU FILMSKA DJELATNOST Zagreb, siječanj A) PROGRAMI FILMSKE I AUDIOVIZUALNE

More information

Dream Division Production

Dream Division Production Dream Division Production ADDRESS: Kroz Smrdečac 27/6, 21000 Split, Croatia PHONE: + 385 (0)91 4 777 600, + 385 (0)91 7 321 497 E-MAIL: info@dream-division.com.hr WEB: www.dream-division.com.hr OIB: 82886963755

More information

Program proslave blagdana sv. Dujma - Dana Grada Splita DATUM SAT MJESTO NAZIV PROGRAMA NAPOMENA. Riva proizvoda i rukotvorina

Program proslave blagdana sv. Dujma - Dana Grada Splita DATUM SAT MJESTO NAZIV PROGRAMA NAPOMENA. Riva proizvoda i rukotvorina Program proslave blaga sv. Dujma - Dana Grada Splita DATUM SAT MJESTO NAZIV PROGRAMA NAPOMENA 26. ožujka-15. svibnja 10.00 Lučica Spinut Turnir o' balot Sv. Duji Splita grada ST-ARC 27.travnja- 1.svibnja

More information

Lumini Newsletter May 2012

Lumini Newsletter May 2012 Lumini Newsletter Intro Dear Lumini Tenant, We are pleased to introduce you to our Newsletter. We will use this to keep in contact with all Tenants and inform you on all happenings, news and events at

More information

Varaždinska županija predstavila poduzetnice i u modnoj reviji. - str. 3. Svečana sjednica uz Dan Varaždinske županije

Varaždinska županija predstavila poduzetnice i u modnoj reviji. - str. 3. Svečana sjednica uz Dan Varaždinske županije BROJ 1140 ponedjeljak 10. rujna 2018. AKTUALNO AKTUALNO Svečana sjednica uz Dan Varaždinske županije - str. 2. GRADOVI I OPĆINE Picula u Ludbregu o Europi za građane - str. 6. DRUŠTVO Varaždinka u trećoj

More information

PREDMET: Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predmet nabave Najam multifunkcijskih fotokopirnih uređaja, Evidencijski broj nabave 10/18

PREDMET: Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predmet nabave Najam multifunkcijskih fotokopirnih uređaja, Evidencijski broj nabave 10/18 Energetski institut Hrvoje Požar Savska cesta 163 10001 Zagreb OIB VAT-ID: 43980170614 Predet Subject Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predet nabave Naja ultifunkcijskih fotopirnih uređaja,

More information

Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet

Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet Marko Gojić LED ELEKTRONIKA d.o.o. marko.gojic@led-elektronika.hr LED Elektronika d.o.o. Savska 102a, 10310 Ivanić Grad, Croatia tel: +385 1 4665 269

More information

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje Institucija Dinarski račun 1. Aranđelovac 840-3060741-22 Uputstva za uplatu na dinarski račun 2. Bajina Bašta 840-744151843-84 Svrha: pomoć ugroženom području Tekući transferi u korist opštine Poziv na

More information

REFERENCES 1999 / 2017

REFERENCES 1999 / 2017 1 Pumping station Grlo IGH - 2 3 Water supply system on island Hvar Travnik-Central heating regulation 4 Tuzla airport-airfield lighting ASB- of 5 power network in Petrinja Thermo power plant 6 Gacko-Overhaul

More information