ISTORIJAT PRIMENE KONCENTRISANE SUNČEVE ENERGIJE (CSP) NENAD MILORADOVIĆ JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE

Size: px
Start display at page:

Download "ISTORIJAT PRIMENE KONCENTRISANE SUNČEVE ENERGIJE (CSP) NENAD MILORADOVIĆ JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE"

Transcription

1 ISTORIJAT PRIMENE KONCENTRISANE SUNČEVE ENERGIJE (CSP) NENAD MILORADOVIĆ JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE

2 UVOD Direktno sunčevo zračenje je ono koje može biti koncentrisano, Koncentrisanje se vrši pomoću sočiva (samo nadole) i ogledala (može i nagore), Uređaji za primenu CSP-a sadrže optički sistem, apsorber, sistem za praćenje Sunca i skladišnik toplotne energije,

3 UVOD Gruba podela savremenih uređaja za CSP: Parabolična korita (T 400 C), Linearni Frenelov koncentrator (T C), Tanjirasti sistemi (T C), Solarne kule (T 500 C). U zavisnosti od primenjenih sistema razlikuju se i ostvarene temperature u fokusu.

4 PODELA CSP UREĐAJA

5 TEORIJSKE OSNOVE Važan podatak: godišnji broj sati sijanja Sunca, Za Beograd između 2000 i 2100 sati godišnje. Koncentrator je optički sistem koji ulaznu energiju direktnog sunčevog zračenja koji prolazi kroz otvor površine A transformiše u izlaznu energiju koja prolazi kroz otvor A.

6 TEORIJSKE OSNOVE Koncentracioni faktor: C=A/A Korisna toplota: Q = A [α C E ε σ TAexp4 U ( TA Ta )] Stepen korisnosti apsorbera: η=q/(a CE)

7 Advanced Materials And Higher Temperature Operation R&D improvements to increase CR & η Receiver's (a radiative b - total heat losses) T Z Solar radiation incident wall s temperature

8 ISTORIJAT CSP-a Antička vremena: Engleski arheolog Ser Ostin Lejard je tokom iskopavanja u Nimrudu (današnji Irak) pronašao kristalno sočivo iz asirskog perioda staro oko 2700 godina, Nimrudsko ili Lejardovo sočivo danas se čuva u Britanskom muzeju, Moglo se koristiti za potpaljivanje vatre pomoću koncentrisanih sunčevih zraka.

9 NIMRUDSKO SOČIVO

10 NIMRUDSKO SOČIVO Predstavlja ovalni uglačani kameni kristal, Prečnik: 1,25 cm Debljina: 0,25 cm Fokalna daljina: 12 cm.

11 ANTIČKA VREMENA U 7. veku pre nove ere u Kini se ovladalo tehnikom izrade bronzanih zakrivljenih ogledala za potpaljivanje drveta (Daniel Boorstin, Discoverers, 1983); U kineskoj dokumentaciji iz 20. god. nove ere pominje se detalj da su baklje paljene korišćenjem ogledala, U antičkoj Grčkoj na planini Ida na Kritu pronađeno je sočivo iz 5. veka pre nove ere boljeg kvaliteta nego Nimrudsko.

12 ANTIČKA GRČKA Aristofan u komediji Oblaci napisane oko 420. pre nove ere pominje kristalna sočiva i to kako kamen i Sunce mogu da stvore vatru, Olimpijski plamen tokom drevnih igara u Olimpiji paljen je pomoću ogledala, Plutarh (oko ) u delu Život Pompilejev tvrdi da je vatra u Dijaninom hramu paljena pomoću stakala.

13 ARHIMED Arhimed (287 pre n.e. 212 pre n.e.) iz Sirakuze na Siciliji koristi koncentrisano sunčevo zračenje u vojne svrhe: koristio je ogledala kako bi zapalio i uništio rimsku flotu. Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi da ju je stvarno zapalio, kasniji eksperimenti su pokazali da je on to i mogao da učini. Grčki inženjer Joanis Sakas je godine pomoću 60 pravougaonih ogledala prekrivenih bakarnom folijom zapalio posle tri minuta drveni čamac prekriven smolom na udaljenosti od 55 m.

14 ARHIMED Sakasu su pomagali mornari grčke mornarice u manipulisanju brojnim ogledalima, Ovime je dokazano da je Arhimed mogao da zapali usidrenu rimsku flotu pomoću velikog broja uglačanih bakarnih ili bronzanih štitova usmerenih prema rimskim brodovima.

15 ARHIMED I SAKAS

16 POSLE ARHIMEDA Grčki matematičar Diokle (oko 240 pre n.e. oko 180 pre n.e.) napisao je knjigu O staklima koja pale i prvi dokazao fokalna svojstva parabole, y=x2/4f, O ovome ponovo piše Antemije Tralski ( ) koji je bio jedan od arhitekata crkve Svete Sofije u Konstantinopolju.

17 SREDNJI VEK Ibn Al Hajtam ( ) ili poznatiji kao Alhazen razumeo je razliku između sfernog i paraboličnog konkavnog ogledala i dao metod konstrukcije za oba (Knjiga optike, Kitab al Manazir, ). Vizantijski istoričar Zonaras u svojoj Istoriji iz godine pominje da je podvig Arhimeda u jednoj bici kod Konstantinopolja ponovio i zapalio neprijateljsku flotu grčki matematičar i filozof Proklo ( ) u V veku.

18 Alhazenovo parabolično ogledalo

19 DOBA RENESANSE Leonardo da Vinči ( ) piše da koncentrovani sunčevi zraci stvaraju veliku toplotu, Zajedno sa svojim učiteljem Andreom del Verokiom ( ) primenjuje ogledala prilikom lemljenja i spajanja velike bakarne lopte prečnika 2,5 m na vrhu kupole Santa Marija dela Fiore u Firenci oko godine, O tome je kasnije ostala zabeleska u kojoj Leonardo kaže Setite se lemljenja koje je korišćeno prilikom lemljenja lopte na Santa Marija dela Fiore dok je razmatrao upotrebu paraboličnih ogledala u druge svrhe, Prema nekim istoričarima i poznavaocima Leonardovog rada ova rečenica se može odnositi na solarno lemljenje,

20 SANTA MARIJA DELA FIORE G

21 RENESANSA Ovo je verovatno prvo praktično korišćenje CSP-a. Leonardo je ostvio nacrte za primenu CSP-a za zagrevanje vode, Konceptualizovao je korišćenje paraboličnih ogledala za koncentrovanje sunčevog zračenja, Razmatrao je potrebu pripreme tople vode za radionice za farbanje odeće, Do realizacije nije došlo, Leonardo je dao rešenje usled zabrinutosti zbog destrukcije Zemlje i prekomernog krčenja šuma.

22 DOBA RENESANSE Đambatista dela Porta ( ), italijanski naučnik iz Napulja tvrdi da neko u centru konkavnog ogledala može istopiti zlato ili srebro, - sporije u zimu, ali brže tokom leta, Taj neko je najverovatnije bio Đovani Mađini ( ), italijanski astrolog i kartograf iz Bolonje.

23 RAZVOJ OPTIKE Dok koncentrisanje sunčevog zračenja dovodi do povišenja temperature, koncentrisanje svetlosti od zvezda dovodi do njihovog prividnog uveličavanja: Prvi teleskopi su napravili revoluciju u astronomiji: Galileo Galilej je konstruisao refraktor, a Isak Njutn prvi reflektor, Prva lupa: Antoni van Levenhuk ( ), Holandija iz 1648, a potom i mikroskop (posle 1665), Nemački jezuita Atanas Kircher ( ) pomoću refleksije lampe projektuje slike na zidu godine.

24 PERIOD FRANCUSKE REVOLUCIJE Francuski grof Bifon ( ) je je u seriji eksperimenata ispitivao primenu CSP-a na daljinu. Pomoću ogledala zapalio je predmete na udaljenostima od 60 do 450 m. Koristio je staklena ogledala (od 40 do 120) dimenzija 20x25 cm, Rastopio je limenu čuturicu težine 2,5 kg i zapalio bukovu dasku i mešavinu borovih iglica i uglja.

25 PERIOD FRANCUSKE REVOLUCIJE Švajcarski naučnik Horas de Sosir ( ) iz Ženeve konstruisao je godine vruću kutiju preteču ravnih pločastih PSE. To je dobro izolovana crna kutija čija je gornja strana bila prekrivena troslojnim staklom, U njoj se ostvarivala temperatura nešto preko 100 C, U takvoj sličnoj kutiji na svom putovanju u Južnu Afriku engleski astronom Ser Džon Heršel pripremao je hranu godine.

26 SOSIROVA VRUĆA KUTIJA

27 PERIOD FRANCUSKE REVOLUCIJE Antoan Lavoazje ( ) tokom konstruiše pokretnu solarnu peć, Nalazila se na točkovima, tako da se mogla upravljati prema Suncu, Imala je dva sočiva: prvo veće bilo je ispunjeno alkoholom, a drugo manje od čvrstog stakla, Primena za procese sagorevanja, Pomoću ove peći Lavoazje je dokazao da se dijamant sastoji od ugljenika, Peć je mogla da istopi platinu (1773 C).

28 ANTOAN LAVOAZJE SOLARNA PEĆ

29 FRENELOVA SOČIVA Francuski inženjer Ogist Žan Frenel ( ) konstruiše specijalni vid sočiva napravljenog izbacivanjem nerefraktivnih delova konvencionalnog sočiva, Ovakvo sočivo se lakše izrađuje i jeftinije je od običnog sočiva, Slično se mogu izrađivati i ogledala, Imalo je primenu početkom 19. veka na svetionicima.

30 FRENELOVO SOČIVO

31 PERIOD FRANCUSKE REVOLUCIJE Francuski fizičar Klod Puile ( ) je razvio pirheliometar i približno odredio solarnu konstantu (njegova vrednost je 1228 W/m2 umesto današnje 1355 W/m2), Heliostat sa satnim mehanizmom uređaj koji prati kretanje Sunca po nebeskoj sferi konstruiše fizičar iz Alzasa Žan Tibo Silberman ( ) godine.

32 Silbermanov heliostat

33 RAZLIKA Razlika između uređaja za praćenje Sunca i heliostata je ta da se prvi upravlja prema Suncu, a heliostat uvek reflektuje sunčevo zračenje u istom pravcu.

34 PRVE SOLARNE MAŠINE Francuski pronalazač Ogisten Mušo ( ) na Svetskoj izložbi u Parizu godine izlaže mašinu za pravljenje leda pomoću solarne energije, Knjiga Solarna toplota i njene industrijske primene godine, Solarna energija stvarala je u zacrnjenom cilindru vodenu paru koja je pokretala parnu mašinu, Prečnik ogledala 4 metra i apsorber od 80 litara.

35 MUŠOOVA SOLARNA MAŠINA

36 SOLARNA ŠTAMPARIJA Mušoov asistent Abel Pifr ( ) je potom na izložbi u Parizu godine prezentovao prvu solarnu štamparsku presu, Konkavno ogledalo 3,5 m u prečniku u čijem je centru bio cilindrični parni apsorber, Uprkos oblačnom vremenu, presa je otštampala 500 primeraka Solarnog žurnala koji je bio deljen za tu priliku.

37 SOLARNA ŠTAMPARSKA PRESA

38 DŽON ERIKSON Džon Erikson ( ); švedsko-američki pronalazač, poznat po pronalsku elise, izumeo je solarni motor oko godine, Koristio je parabolični reflektor, a radni medijum je bio vruć vazduh, Nameravo je da motor koristi za navodnjavanje u sunčanoj Kaliforniji, ali je više uspeha imao sa mašinama pogonjenim na ugalj ili gas.

39 ALESANDRO BATALJA (1842-?) Inspirisan Mušoovim i Pifrovim uspehom i uvidevši izvesna ograničenja njihovih prvih solarnih mašina, godine patentira linearni apsorber, To je cilindrični apsorber sa vodom dužine 30 m i prečnika 1 m kojeg zagrevaju 1260 malih ravnih reflektora površine 1 m2 i koji su smešteni u polje 42x30.

40 LINEARNI APSORBER Ovaj sistem je pogodan za velike sisteme, jer primenjuje linearni apsorber i sistem mnogobrojnih ogledala koji se nezavisno upravljaju prema Suncu, Batalja je prvi razdvojio apsorber i sistem ogledala

41 LINEARNI APSORBER

42 LINEARNI APSORBER

43 PREDNOSTI Batalja je primetio ograničenja Mušoovih i Pifrovih prvih solarnih mašina: 1. Ako je apsorber montiran na pokretno ogledalo, to ograničava njegovu veličinu i onemogućuje industrijske primene, 2. Apsorber ne može biti dobro izolovan, što povećava njegove termalne gubitke u okolinu, 3. Sistem za praćenje Sunca takođe limitira dimenzije.

44 PRVI KOMERCIJALNI SISTEM ZA ZAGREVANJE VODE Amerikanac Klarens Kemp (?-1911) patentirao je godine prvi komercijalni solarni uređaj za zagrevanje vode, Ugradio je tri rezervoara u stakleni okvir na južnoj strani kuće, To je preteča današnjih solarnih sistema za pripremu potrošne tople vode.

45 XX VEK Portugalski sveštenik i pionir u primeni solarne energije Otac Himalaja ( ) za svetsku izložbu u Sent Luisu godine konstruisao je pirheliofor veliku solarnu peć, Imala je veliki koncentrator veličine 80 m2, Postignuta je temperatura od C, Ipak, nije našao konkretnu primenu.

46 PIRHELIOFOR

47 PARABOLIČNO KORITO Dva Nemca, Vilhelm Majer i Adolf Remšart, patentirali su godine u Štutgartu parabolično korito, ali ga nikad nisu implementirali, Prvi koji ga je primenio bio je Amerikanac Frank Šuman ( ), inženjer i pronalazač iz Filadelfije koji je u Egiptu godine napravio solarnu pumpnu stanicu za navodnjavanje polja pamuka na Nilu.

48 FRANK ŠUMAN Parabolična korita bila su širine 4m i dužine 70 m i bilo ih je pet, Postojao je mehanički uređaj za praćenje Sunca, Ukupna snaga 40 kw, a toplota iz njih stvarala je paru koja je pokretala pumpe za navodnjavanje, Ovo postrojenje je prvo solarno polje u svetu.

49 FRANK ŠUMAN

50 MODERNA SOLARNA PEĆ Solarna peć sa staklenim paraboličnim ogledalima koja je mogla da ostvari 3000 C sagradio je Rudolf Štrobl ( ) godine u Cajsovim laboratorijama u Nemačkoj, Slične solarne peći pravljene su potom i u SAD, ali sa ogledalima od aluminijumskih legura, Feliks Tromb ( ), francuski hemijski inženjer godine pravi slične peći na Pirinejima u Francuskoj snage do 1 MW.

51 DIŠ (TANJIRASTI) - SISTEMI Prvi koji je sagradio tanjirasta ogledala bio je Amerikanac Robert Godard ( ) godine, Prilikom razmatranja nove vrste motora koji bi koristio rastopljeni kvarc i isparavao mešavinu vode i žive koristio je mala parabolična tanjirasta ogledala, Godard je poznat kao tvorac američkog svemirskog programa i razmatrao je i primenu solarne energije u kosmosu.

52 SOLARNI BOJLER I SOLARNI ŠTEDNJAK Američki astrofizičar Čarls Abot ( ) je patentirao solarni bojler koji koristi akumulator toplote, Takođe je primenjivao sunčevu energiju za pripremanje hrane tzv. solar cooker, Svoje inovacije u primeni solarne energije konstruisao je u opservatoriji u kojoj je radio.

53 FRENELOV LINEARNI KONCENTRATOR Italijanski naučnik Đovani Frankija ( ) je godine patentirao linearni Frenelov koncentrator (LFC), Njegovo rešenje ima 7 aluminijumskih reflektora dužine 8 m i širine 1 m, Oni su međusobno paralelni i orijentisani u pravcu istok-zapad, Svako ogledalo se okretalo duž svoje uzdužne ose, a apsorber je bio na visini 6 m.

54 FRENELOV LINEARNI KONCENTRATOR Rotacija reflektora postiže se elektronskim komandama, Apsorber je dužine 8 m i širine svega 25 cm, Tako je sagradio prvu solarnu elektranu u Đenovi, Produkcija pare ove elektrane bila je 21 kg/h, na 150 bar i 500 C, Dalje koristi turbine i generatore.

55 SOLARNI TORANJ Prvi nacrt i koncepciju solarnog tornja možemo naći u radovima sovjetskog naučnika Valentina Bauma iz godine, Polje solarnih prijemnika koncentriše sunčevo zračenje prema gore, gde se na određenoj visini u žiži nalazi apsorber koji pretvara solarnu energiju u toplotu, gde se posle para vodi u turbinu povezanu sa generatorom.

56 SOLARNI TORANJ VALENTIN BAUM

57 ŠEFLEROV REFLEKTOR Volfgang Šefler, rođen godine, austrijski pronalazač iz Insbruka konstruisao je Šeflerov reflektor velike fleksibilne parabolične posude koje mogu da menjaju krivinu prema sezonskom kretanju Sunca, Primena: priprema hrane u zajedničkim pekarama i kuhinjama u Indiji, solarni krematorijum, Izum nije patentiran.

58 ŠEFLEROV REFLEKTOR

59 ZAKLJUČAK Savremeni uređaji za primenu CSP zasnovani su na principima koje su utemeljili Batalja, Frankija, Godard i Baum, Do šire primene primene i komercijalnih upotreba došlo je tek krajem XX i početkom XXI veka zahvaljujući razvoju novih materijala i primeni feed-in tarifa.

60 PUSTINJA MOHAVE - KALIFORNIJA

61 PRIMENA Električna energija: solarne elektrane (već koriste SAD, Španija), Toplotna energija: Daljinsko grejanje, Daljinsko hlađenje, Dogrevanje geotermalnih voda, Produkcija vrele vode visokih temperatura i pritisaka, Produkcija pare, Desalinizacija morske vode (Saudijska Arabija, Maroko, Južna Afrika).

62 HVALA NA PAŽNJI

63 ISTORIJAT PRIMENE KONCENTRISANE SUNČEVE ENERGIJE (CSP) NENAD MILORADOVIĆ JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

RAZLIČITE TEHNOLOGIJE SOLARNIH ELEKTRANA I MOGUĆNOST NJIHOVE PRIMENE U SRBIJI MILOŠ MITROVIĆ, TOMO MARTINOVIĆ, GORAN VUKOJEVIĆ PARSONS BRINCKERHOFF

RAZLIČITE TEHNOLOGIJE SOLARNIH ELEKTRANA I MOGUĆNOST NJIHOVE PRIMENE U SRBIJI MILOŠ MITROVIĆ, TOMO MARTINOVIĆ, GORAN VUKOJEVIĆ PARSONS BRINCKERHOFF Prikazivanje radova za savetovanja i simpozijume format 21x29,7cm/A4 prema SRPS ISO 353 (za štampu) RAZLIČITE TEHNOLOGIJE SOLARNIH ELEKTRANA I MOGUĆNOST NJIHOVE PRIMENE U SRBIJI MILOŠ MITROVIĆ, TOMO MARTINOVIĆ,

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

TOPLOTNA PUMPA I NJENA PRIMENA. Dr Milorad Bojic, red. prof Mašinski fakultet u Kragujevcu Univerzitet u Kragujevcu

TOPLOTNA PUMPA I NJENA PRIMENA. Dr Milorad Bojic, red. prof Mašinski fakultet u Kragujevcu Univerzitet u Kragujevcu TOPLOTNA PUMPA I NJENA PRIMENA Dr Milorad Bojic, red. prof Mašinski fakultet u Kragujevcu Univerzitet u Kragujevcu TOPLOTNA PUMPA I NJENA PRIMENA 1.UVOD, ZAŠTO, ŠTA?? 2. ŠTA JE TO TOPLOTNA PUMPA? (15 min)

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Alternativni izvori energije

Alternativni izvori energije TEMATSKI SADRŽAJ AJ Najrasprostranjeniji alternativni izvori energije Udeo alternativnih izvora energije u ukupnom bilansu izvora energije EOLSKA ENERGIJA - Vetroturbine SOLARNA ENERGIJA - Fotovoltažne

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Postupci desalinizacije vode korišćenjem solarne energije i f-chart metoda proračuna

Postupci desalinizacije vode korišćenjem solarne energije i f-chart metoda proračuna Postupci desalinizacije vode korišćenjem solarne energije i f-chart metoda proračuna ANDRIJA A. PETROVIĆ, Univerzitet u Beogradu, Mašinski fakultet, Beograd MILAN D. GOJAK, Univerzitet u Beogradu, Mašinski

More information

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon Automatske Maske za zavarivanje Stella Podešavanje DIN: 9-13 Brzina senzora: 1/30.000s Vidno polje : 98x55mm Četiri optička senzora Napajanje : Solarne ćelije + dve litijumske neizmenjive baterije. Vek

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information

PRIMENA MODERNIH TEHNOLOGIJA UPROIZVODNJI TOPLOTNE ENERGIJEU JAVNIM INSTITUCIJAMA I INDUSTRIJSKIM POSTROJENJIMA

PRIMENA MODERNIH TEHNOLOGIJA UPROIZVODNJI TOPLOTNE ENERGIJEU JAVNIM INSTITUCIJAMA I INDUSTRIJSKIM POSTROJENJIMA PRIMENA MODERNIH TEHNOLOGIJA UPROIZVODNJI TOPLOTNE ENERGIJEU JAVNIM INSTITUCIJAMA I INDUSTRIJSKIM POSTROJENJIMA THE APPLICATION OF MODERN TECHNOLOGIES FOR HEAT PRODUCTION IN PUBLIC INSTITUTIONS AND INDUSTRIAL

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

47. Međunarodni Kongres KGH

47. Međunarodni Kongres KGH 47. Međunarodni Kongres KGH PRIMER DOBRE INŽENJERSKE PRAKSE PRI REKONSTRUKCIJI SISTEMA KLIMATIZACIJE I VENTILACIJE BIOSKOPA FONTANA NA NOVOM BEOGRADU Nebojša Žakula, Dipl.-Ing. nzakula@gmail.com 1 Tržni

More information

Mogućnosti primjene industrijskih kolektora

Mogućnosti primjene industrijskih kolektora Mogućnosti primjene industrijskih kolektora Dosadašnja praksa poznavala je gradnju solarnih postrojenja isključivo upotrebom većeg broja malih, kućnih solarnih kolektora. Danas se za potrebe pripreme veće

More information

PRIPREMA SANITARNE TOPLE VODE

PRIPREMA SANITARNE TOPLE VODE PRIPREMA SANITARNE TOPLE VODE U zgrdama namenjenim boravku i radu ljudi neophodan tehnički jeste i sistem za pripremu sanitarne tople vode. U zavisnosti od namene zgrade razlikuje se i poreba za potrošnjom

More information

Solarni kolektori BOSCH FCC-1S / Solar 4000 TF i FCB-1S / Solar 3000 TF

Solarni kolektori BOSCH FCC-1S / Solar 4000 TF i FCB-1S / Solar 3000 TF Solarni kolektori BOSCH FCC-1S / Solar 4000 TF i FCB-1S / Solar 3000 TF Mladen Kuparić, dipl. ing Sales manager BOSCH Grejna Tehnika 1 Solarni kolektori BOSCH FCC-1S / Solar 4000 TF i FCB-1S / Solar 3000

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

49th International HVAC&R Congress Belgrade 2018

49th International HVAC&R Congress Belgrade 2018 49th International HVAC&R Congress Belgrade 2018 Multifunkcionalne toplotne pumpe voda-voda koje jednovremeno ali nezavisno zadovoljavaju potrebe za grejanjem STV i zahteve za grejanjem ili hlađenjem objekta

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

VERIFIKACIJA OSTVARENIH UŠTEDA U POTROŠNJI FINALNE ENERGIJE ZBOG PRIMENE MERA ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U KLINICI DR LAZA LAZAREVIĆ

VERIFIKACIJA OSTVARENIH UŠTEDA U POTROŠNJI FINALNE ENERGIJE ZBOG PRIMENE MERA ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U KLINICI DR LAZA LAZAREVIĆ VERIFIKACIJA OSTVARENIH UŠTEDA U POTROŠNJI FINALNE ENERGIJE ZBOG PRIMENE MERA ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U KLINICI DR LAZA LAZAREVIĆ 1 Sadržaj I. Energetske karakteristike objekata Klinike pre

More information

REZIME SUMMARY. traktor, kabina, staklo, termičke osobine, sunčevo zračenje. Key words: tractor, eab, glass, thermal properties, sun radiation

REZIME SUMMARY. traktor, kabina, staklo, termičke osobine, sunčevo zračenje. Key words: tractor, eab, glass, thermal properties, sun radiation Traktori i pogonske mašine Tractors and power machines Biblid: 0354-9496(2007) 12:4, p.92-97 UDK:631.372 Naučni rad Scientific paper KARAKTERISTIKE STAKLA KAO FAKTOR OD UTICAJA NA MIKROKLIMU U TRAKTORSKOJ

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

PASIVNO KORIŠTENJE SUNČEVE ENERGIJE U ZGRADARSTVU - TROMBOV ZID

PASIVNO KORIŠTENJE SUNČEVE ENERGIJE U ZGRADARSTVU - TROMBOV ZID ISSN 1846-6168 UDK 62 PASIVNO KORIŠTENJE SUNČEVE ENERGIJE U ZGRADARSTVU - TROMBOV ZID PASSIVE USE OF SOLAR ENERGY IN BUILDING CONSTRUCTION - TROMB WALL Nurdin Ćehajić Stručni članak Sažetak: U ovom radu

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

Snabdevanje grada Novog Sada električnom i toplotnom energijom iz raspoloživih obnovljivih izvora energije

Snabdevanje grada Novog Sada električnom i toplotnom energijom iz raspoloživih obnovljivih izvora energije UNIVERZITET U NOVOM SADU FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA U NOVOM SADU Vladimir Kosanović Snabdevanje grada Novog Sada električnom i toplotnom energijom iz raspoloživih obnovljivih izvora energije DIPLOMSKI -

More information

UPOREDNE KARAKTERISTIKE RAZLIČITIH SISTEMA GREJANJA SA POSEBNIM OSVRTOM NA UPOTREBU SUNČEVE ENERGIJE ZA GREJANJE I PRIPREMU POTROŠNE TOPLE VODE

UPOREDNE KARAKTERISTIKE RAZLIČITIH SISTEMA GREJANJA SA POSEBNIM OSVRTOM NA UPOTREBU SUNČEVE ENERGIJE ZA GREJANJE I PRIPREMU POTROŠNE TOPLE VODE UPOREDNE KARAKTERISTIKE RAZLIČITIH SISTEMA GREJANJA SA POSEBNIM OSVRTOM NA UPOTREBU SUNČEVE ENERGIJE ZA GREJANJE I PRIPREMU POTROŠNE TOPLE VODE Mr Ivan Tasić, dipl. inž. Rezime: U radu su prikazani rezultati

More information

DC MILIAMPERSKA MERNA KLJESTA,Procesna merna kljesta KEW KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS, LTD. All rights reserved.

DC MILIAMPERSKA MERNA KLJESTA,Procesna merna kljesta KEW KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS, LTD. All rights reserved. DC MILIAMPERSKA MERNA KLJESTA,Procesna merna kljesta KEW 2500 KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS,LTD Funkcije DC Miliamperska Procesna merna kljesta Kew2500 Za merenja nivoa signala (od 4 do 20mA) bez

More information

Neka sunce bude vaša energana! Bosch solarni kolektori

Neka sunce bude vaša energana! Bosch solarni kolektori Neka sunce bude vaša energana! Bosch solarni kolektori Bosch solarna toplina - udobnost grijanja u budućnosti Bosch solarna rješenja pretvaraju slobodnu energiju sunčevog zračenja u energiju za grijanje

More information

Traktori i pogonske mašine Tractors and power machines Biblid: 0354-9496(2012) 17: 4, p. 102-110 UDK: 631.372 Naučni rad Scientific paper UVOĐENJE SISTEMA TRIGENERACIJE U CILJU UŠTEDE ENERGIJE SAVING ENERGY

More information

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE 1 Zaglavlje (JUS M.A0.040) Šta je zaglavlje? - Posebno uokvireni deo koji služi za upisivanje podataka potrebnih za označavanje, razvrstavanje i upotrebu crteža Mesto zaglavlja: donji desni ugao raspoložive

More information

prese presses proizvedene u kija-inoxu made by kija-inox

prese presses proizvedene u kija-inoxu made by kija-inox prese proizvedene u kija-inoxu presses made by kija-inox NAŠE PRESE SU PATENTIRANE. BR. PATENTNE PRIJAVE: 2017/0571 OUR PRESSES IS PATENTED. Nr. PATENT APPLICATIONS: 2017/0571 Dobrodošli u Kija-Inox, mi

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

Uhvatiti sunčeve zrake: grijanje uz pomoć solarne tehnike. Toplina je naš element. Solarna tehnika Pregled proizvoda

Uhvatiti sunčeve zrake: grijanje uz pomoć solarne tehnike. Toplina je naš element. Solarna tehnika Pregled proizvoda [ Zrak] Solarna tehnika Pregled proizvoda [ Voda ] [ Zemlja ] [ Buderus ] Uhvatiti sunčeve zrake: grijanje uz pomoć solarne tehnike Pločasti kolektori Logasol SKS 4.0 Logasol SKN 3.0 Vakuumski cijevni

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA Master akademske studije Modul za logistiku 1 (MLO1) POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA angažovani su: 1. Prof. dr Momčilo Miljuš, dipl.inž., kab 303, mmiljus@sf.bg.ac.rs,

More information

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 - Italy UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 ALATISTHERM D.O.O Koče Kapetana 25 35230 Ćuprija, Srbija Tel/fax : + 381 (0)

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

ANALIZA GODIŠNJE PROIZVODNJE I EFIKASNOST SOLARNE ELEKTRANE NA KROVU ZGRADE ENERGOPROJEKT-a

ANALIZA GODIŠNJE PROIZVODNJE I EFIKASNOST SOLARNE ELEKTRANE NA KROVU ZGRADE ENERGOPROJEKT-a ANALIZA GODIŠNJE PROIZVODNJE I EFIKASNOST SOLARNE ELEKTRANE NA KROVU ZGRADE ENERGOPROJEKT-a Sredić Dijana, Grujić Jasna i Žerajić Miroslav Energoprojekt-Entel, Bulevar Mihajla Pupina 12, Beograd Apstract:

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Modularni sistemi daljinskog grejanja i hlaďenja

Modularni sistemi daljinskog grejanja i hlaďenja Modularni sistemi daljinskog grejanja i hlaďenja Tehnički trening DI(FH) DI Christian Doczekal Priručnik Na engleskom jeziku 110 stranica Besplatan http://www.coolheating.eu/images/downloads/d4.1_handbook_en.pdf

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

Prirodan. izbor DAIKIN ALTHERMA NISKOTEMPERATURNA TOPLOTNA PUMPA

Prirodan. izbor DAIKIN ALTHERMA NISKOTEMPERATURNA TOPLOTNA PUMPA Prirodan izbor DAIKIN ALTHERMA NISKOTEMPERATURNA TOPLOTNA PUMPA 2 Četiri značajne prednosti Daikin Altherma niskotemperaturne toplotne pumpe 99 Smanjite operativne troškove, sačuvajte svoj komoditet 99

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

Tema 2: Uvod u sisteme za podršku odlučivanju (VEŽBE)

Tema 2: Uvod u sisteme za podršku odlučivanju (VEŽBE) Tema 2: Uvod u sisteme za podršku odlučivanju (VEŽBE) SISTEMI ZA PODRŠKU ODLUČIVANJU dr Vladislav Miškovic vmiskovic@singidunum.ac.rs Fakultet za računarstvo i informatiku 2013/2014 Tema 2: Uvod u sisteme

More information

Pillbox antena za 5.6 GHz opseg Dragoslav Dobričić, YU1AW

Pillbox antena za 5.6 GHz opseg Dragoslav Dobričić, YU1AW Pillbox antena za 5.6 GHz opseg Dragoslav Dobričić, YU1AW dragan@antennex.com Uvod Pillbox ili cheese antena je napravljena od dve paralelne ravne ploče koje su spojene na uzani odsečak cilindričnog paraboličnog

More information

Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada

Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada Na osnovu člana 201. tačka 1) Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11), Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja donosi

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

CALCULATION OF COSTS BY ABC METHODS

CALCULATION OF COSTS BY ABC METHODS UDK: 657.474.5 DOI: 10.7251/APE1818014B Stručni rad OBRAČUN TROŠKOVA ABC METODOM CALCULATION OF COSTS BY ABC METHODS Sažetak Nemanja Budimir 8 Agencija za knjigovodstvene poslove BUDIMIR Tradicionalni

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

NUMERIČKA SIMULACIJA OPSTRUJAVANJA VAZDUHA OKO REDOVA SUNČANIH KOLEKTORA NUMERICAL SIMULATION OF THE AIR FLOW AROUND THE ARRAYS OF SOLAR COLLECTORS

NUMERIČKA SIMULACIJA OPSTRUJAVANJA VAZDUHA OKO REDOVA SUNČANIH KOLEKTORA NUMERICAL SIMULATION OF THE AIR FLOW AROUND THE ARRAYS OF SOLAR COLLECTORS NUMERIČKA SIMULACIJA OPSTRUJAVANJA VAZDUHA OKO REDOVA SUNČANIH KOLEKTORA NUMERICAL SIMULATION OF THE AIR FLOW AROUND THE ARRAYS OF SOLAR COLLECTORS V. Bakić, G. Zivković, M. Pezo, B. Stanković * Institute

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY Softverski sistem Survey za geodeziju, digitalnu topografiju i projektovanje u niskogradnji instalira se na sledeći način: 1. Instalirati grafičko okruženje pod

More information

EKOLOŠKI ASPEKTI TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE

EKOLOŠKI ASPEKTI TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE ekologija EKOLOŠKI ASPEKTI TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE Branislav Radonjić This paper is a short overview of the potential environmental aspects of potential technologies for sustainable

More information

PRAVILNIK O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI ZGRADA. ("Sl. glasnik RS", br. 61/2011) I UVODNE ODREDBE. Član 1

PRAVILNIK O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI ZGRADA. (Sl. glasnik RS, br. 61/2011) I UVODNE ODREDBE. Član 1 PRAVILNIK O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI ZGRADA ("Sl. glasnik RS", br. 61/2011) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju energetska svojstva i način izračunavanja toplotnih svojstava objekata

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

ZELENE TEHNOLOGIJE. Korišćenje obnovljivih izvora energije Energetski efikasni eko sistemi Recikliranje otpada Recikliranje vode

ZELENE TEHNOLOGIJE. Korišćenje obnovljivih izvora energije Energetski efikasni eko sistemi Recikliranje otpada Recikliranje vode ZELENE TEHNOLOGIJE Korišćenje obnovljivih izvora energije Energetski efikasni eko sistemi Recikliranje otpada Recikliranje vode KORIŠĆENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE Obnovljivi izvori energije su: Biogas

More information

Hibridna toplotna pumpa. Daikin Altherma

Hibridna toplotna pumpa. Daikin Altherma Hibridna toplotna pumpa Daikin Altherma Potreban vam je nov sistem za grejanje? Ali... Brinete zbog troškova? Treba vam visoka energetska efikasnost? Morate brzo da zamenite gasni kotao? Treba vam fleksibilno

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Razvoj i dizain pelton i banki turbina

Razvoj i dizain pelton i banki turbina eling tel.053/410-300 www.eling.rs.ba 74270 Teslić, Sv. Save 87a, P.O. Box 99, RS, BiH Tel.++387 53 410-300, Fax. ++387 53 410-310 E-mail: office@eling.rs.ba www.eling.co Razvoj i dizain pelton i banki

More information

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Energetski odsek

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Energetski odsek Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Energetski odsek Željko Đurišić Obnovljivi izvori energije - projektovanje fotonaponskih sistema - Beograd, 29. Primer 1. Proračunati optimalni ugao nagiba

More information

Sušenje i sušare sa aspekta obnovljivih izvora energije i održivog razvoja

Sušenje i sušare sa aspekta obnovljivih izvora energije i održivog razvoja Sušenje i sušare sa aspekta obnovljivih izvora energije i održivog razvoja RADIVOJ M. TOPIĆ, Univerziteta u Beogradu, Mašinski fakultet, Beograd Originalni naučni rad MILAN R. BOŽOVIĆ, Univerzitet u Prištini,

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

Dr Simo Jelača VELIKANI KOJI SU OBELEŽILI CIVILIZACIJU PREDGOVOR

Dr Simo Jelača VELIKANI KOJI SU OBELEŽILI CIVILIZACIJU PREDGOVOR Dr Simo Jelača VELIKANI KOJI SU OBELEŽILI CIVILIZACIJU PREDGOVOR U tekstu koji sledi sumirani su najbitniji podaci o velikanima, koji su svojim delima obeležili ljudsku civilizaciju. Obuhvaćeni su naučnici

More information

POVEĆANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI TOPLOTNIH PUMPI PRIMENOM GASNOG MOTORA ZA POGON RASHLADNIH KOMPRESORA PRIMERI IZ PRAKSE

POVEĆANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI TOPLOTNIH PUMPI PRIMENOM GASNOG MOTORA ZA POGON RASHLADNIH KOMPRESORA PRIMERI IZ PRAKSE POVEĆANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI TOPLOTNIH PUMPI PRIMENOM GASNOG MOTORA ZA POGON RASHLADNIH KOMPRESORA PRIMERI IZ PRAKSE Slobodan PEJKOVIĆ - Vladimir ŽIVANOVIĆ Filter Frigo d.o.o., Beograd Abstract Jedan

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

Konsultant: Enova d.o.o. Sarajevo

Konsultant: Enova d.o.o. Sarajevo STUDIJA IZVODLJIVOSTI O MOGUĆNOSTIMA KORIŠĆENJA SOLARNE ENERGIJE ZA POTREBE DOBIJANJA This project is funded by the European Union/Ovaj projekat finansira Evropska unija STUDIJA IZVODLJIVOSTI O MOGUĆNOSTIMA

More information

Uvoznik: Stranica 1 od 6

Uvoznik: Stranica 1 od 6 Uvoznik: SITO-MAS d.o.o. 10000 ZAGREB, Donje svetice 40 Telefon:+385(0) 1 23 43 102 Fax: +385(0) 1 23 43 101 E-pošta: sito-mas@sito-mas.hr www.sito-mas.hr Stranica 1 od 6 POWERLASER Desktop - kompaktni

More information

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex BUDITE NA PRAVNOJ STRANI online@paragraf.rs www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju

More information

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti Pretače tečnost bezbedno, brzo i čisto, na ručni i nožni pogon, različiti modeli Program OTAL pumpi je prisutan na tržištu već 50 godina. Pumpe su poznate i cenjene zbog

More information

REŠENJE ZA GREJANJE KOJE ŠTEDI ENERGIJU LEŽI U

REŠENJE ZA GREJANJE KOJE ŠTEDI ENERGIJU LEŽI U REŠENJE ZA GREJANJE KOJE ŠTEDI ENERGIJU LEŽI U VAZDUH I ALTHERMA OPTIMALAN SPOJ ZA PROIZVODNJU TOPLOTE Vazduh uz Althermu postaje neiscrpan energetski resurs, jer Altherma vazdušne toplotne pumpe mogu

More information

Obnovljivi izvori energije se koriste za proizvodnju manje od 1% ukupno. Razvoj obnovljivih izvora energije, a posebno energije iz vjetra, vode,

Obnovljivi izvori energije se koriste za proizvodnju manje od 1% ukupno. Razvoj obnovljivih izvora energije, a posebno energije iz vjetra, vode, 1 NGO Green Home is the Official Partner in Sustainable Energy Europe Campaign 2005-2008 Obnovljivi izvori energije se koriste za proizvodnju manje od 1% ukupno prozvedene energije u svijetu. Razvoj obnovljivih

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

2014 Grejanje Cenovnik HEATING_PL_2014_EX_RS - translated.indd г. 17:48:23 ч.

2014 Grejanje Cenovnik HEATING_PL_2014_EX_RS - translated.indd г. 17:48:23 ч. Grejanje 214 Cenovnik HEATING_PL_214_EX_RS - translated.indd 1 29.5.214 г. 17:48:23 ч. Sadržaj Daikin Altherma niskotemperaturni split sistem Uvodna reč o sistemu 4 Tehnička specifikacija 6 Cenovnik 8

More information

Paneli sunčanih ćelija

Paneli sunčanih ćelija Fakultet elektrotehničke i računarstava Paneli sunčanih ćelija Vladimir Bachler 0036453225 1. Uvod Sunce je zvijezda u centru našega solarnoga sustava. Staro je oko 5 milijardi godina te se nalazi u sredini

More information

Главни и одговорни уредник: проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких Наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник: проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких Наука у Новом Саду XXV 9/2010 Едиција: Техничке науке Зборници Година: XXV Свеска: 9 Издавач: Факултет техничких наука Нови Сад Главни и одговорни уредник: проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких Наука у Новом Саду

More information

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic. Web:

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic.   Web: STABLA ODLUČIVANJA Jelena Jovanovic Email: jeljov@gmail.com Web: http://jelenajovanovic.net 2 Zahvalnica: Ovi slajdovi su bazirani na materijalima pripremljenim za kurs Applied Modern Statistical Learning

More information

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP M. Mitreski, A. Korubin-Aleksoska, J. Trajkoski, R. Mavroski ABSTRACT In general every agricultural

More information

Vilhelm Rajh Dr Wilhelm Reich

Vilhelm Rajh Dr Wilhelm Reich Vilhelm Rajh Dr Wilhelm Reich Mi nećemo više da zavisimo od mišljenja javnosti ili nepostojećih autoriteta kada se radi o stvarima koje su nepoznate ili čudne. Mi moramo polako sami da postajemo eksperti

More information