i Pravila amaterskog statusa

Size: px
Start display at page:

Download "i Pravila amaterskog statusa"

Transcription

1 Pravila golfa i Pravila amaterskog statusa STUPA NA SNAGU JANUARA 2016.

2 SMARTPHONE 9 TELEFON IZ VISOKOG DRUŠTVA AN UPPER CLASS SMARTPHONE Elegantan i ultratanak, sa 64-bitnim osmojezgarnim procesorom, 5.2 Full HD ekranom, 3GB radne memorije, 13MP Sony kamerom, metalnim kućištem u visokom stilu i 4G vezom na svim važnim mestima, Tesla Smartphone 9 je uglađen u radu, komforan za upotrebu i spreman za vrhunsko korisničko iskustvo. Elegant and ultrathin, with a 64bit octa-core processor, 5.2 Full HD screen, 3GB RAM, 13MP Sony camera, beautifully designed all-metal body and 4G connectivity, Tesla Smartphone 9 is built for comfort, flawless performance and exceptional user experience.

3 Pravila golfa koja su odobrile R&A Rules Limited i The United States Golf Association 33. izdanje koje stupa na snagu januara R&A Rules Limited i The United States Golf Association. Sva prava pridržana.

4 R&A iz St. Andrewsa, Škotska, i Golf asocijacija SAD (USGA), iz Farr Hillsa, New Jersey, SAD, određuju pravila igre koja važe za ceo svet, što obuhvata pisanje i interpretiranje Pravila golfa i Pravila amaterskog statusa. Iako sarađuju u publikovanju ovih pravila, R&A i USGA imaju odvojene nadležnosti. USGA je odgovorna za sprovođenje Pravila u SAD, na njenim teritorijama i u Meksiku, a R&A, sarađujući sa golf organizacijama koje su s njom povezane, ima iste odgovornosti za sve ostale delove sveta. R&A i USGA zadržavaju pravo da u bilo kom trenutku unose manje ispravke kako u Pravila tako i u njihove interpretacije.

5 Sadržaj 3 Sadržaj Predgovor... 6 Najbitnije izmene...13 Kako se koriste Pravila golfa...16 Brz vodič kroz Pravila golfa...18 Odeljci I Etikecija...26 II Definicije...30 III Pravila igre...46 Igra Pravilo 1. Igra...46 Pravilo 2. Meč-plej...47 Pravilo 3. Strouk-igra...50 Štapovi i loptica Pravilo 4. Štapovi...52 Pravilo 5. Loptica...57 Dužnosti igrača Pravilo 6. Igrač...59 Pravilo 7. Vežba...66 Pravilo 8. Savet; naznačavanje linije igranja...68 Pravilo 9. Informacije u vezi sa izvedenim udarcima...69 Redosled igranja Pravilo 10. Redosled igranja...70 Udaralište Pravilo 11. Udaralište...73 Igranje lopticom Pravilo 12. Traženje i prepoznavanje loptice...74 Pravilo 13. Igranje lopticom iz položaja u kome je zatečena...77 nastavak na sledećoj strani

6 4 Sadržaj Pravilo 14. Udaranje loptice...80 Pravilo 15. Zamenjena loptica; pogrešna loptica...83 Grin Pravilo 16. Grin...85 Pravilo 17. Štap sa zastavicom...87 Loptica, pomerena, skrenuta ili zaustavljena Pravilo 18. Loptica pomerena iz mirovanja...89 Pravilo 19. Loptica u kretanju skrenuta ili zaustavljena...92 Situacije i postupci za dobijanje olakšice Pravilo 20. Podizanje, spuštanje i polaganje loptice; igranje sa pogrešnog mesta...95 Pravilo 21. Čišćenje loptice Pravilo 22. Loptica koja pomaže ili ometa igru Pravilo 23. Neučvršćeni predmeti Pravilo 24. Zapreke Pravilo 25. Nenormalno stanje tla, ukopana loptica i pogrešan grin Pravilo 26. Vodene prepreke (uključujući i vodene prepreke sa strane) Pravilo 27. Izgubljena loptica ili loptica u autu; provizorna loptica Pravilo 28. Neigriva loptica Druge vrste igre Pravilo 29. Igra utroje i učetvoro Pravilo 30. Meč-plej sa tri loptice, sa najboljom lopticom ili sa četiri loptice Pravilo 31. Strouk-igra sa četiri loptice Pravilo 32. Takmičenja bogi, par i stejblford Upravljanje Pravilo 33. Takmičarska komisija Pravilo 34. Sporovi i odluke Dodatak I Sadržaj Deo A. Lokalna pravila Deo B. Uslovi takmičenja...154

7 Sadržaj 5 Dodatak II Oblik štapova Dodatak III Loptica Dodatak IV Pomagala i druga oprema Pravila amaterskog statusa Dodatak Načelne odredbe o klađenju Indeks R&A Rules Limited Od 1. januara 2004, sve odgovornosti i prava koja se tiču oblikovanja Pravila golfa i Pravila amaterskog statusa, njihovog tumačenja i odlučivanja o njima preneta su sa Royal and Ancient Golf Club of St Andrews na R&A Rules Limited. Pol Izrazi koji se u ovoj knjizi Pravila golfa koriste da označe bilo koje lice odnose se na osobe oba pola. Golferi sa invaliditetom Publikacija R&A s naslovom Izmena pravila golfa za potrebe golfera sa invaliditetom, koja sadrži dozvoljene izmene pravila golfa kojima se ona prilagođavaju potrebama golfera sa invaliditetom, može se naručiti preko R&A. Hendikepi Pravilima golfa se ne propisuje način dodeljivanja i promene hendikepa. Ta oblast je u nadležnosti nacionalnih saveza i sva pitanja u vezi s tim treba uputiti na njihovu adresu.

8 6 Predgovor Predgovor Pravilima golfa, izdanju Ova knjiga sadrži pravila golfa koja su u celom svetu stupila na snagu januara Izmene unete u nju proistekle su iz četvorogodišnjeg rada komisija za pravila golfa R&A i Golf asocijacije SAD (USGA) koji je usledio nakon konsultacija s ostalim golf organizacijama širom sveta. U pripremi novog izdanja Pravila, i dalje se vodi računa o istorijskim načelima i duhu igre, o potrebi da pravila ostanu jasna i sveobuhvatna kako bi se golf igrao u skladu sa svojim integritetom i etikecijom. R&A Rules Limited kao i USGA posvećeni su održavanju pravila koja podjednako važe za igrače svih nivoa sposobnosti, za amatere i profesionalce. Najbitnije izmene su sažeto prikazane na stranama 13, 14 i 15. Gledajući u budućnost, R&A Rules Limited i USGA razmatraju izmene Pravila golfa koje bi ih učinile čitljivijim, razumljiviijim i primenljivijim za sve igrače golfa i kako bi se unapredili širi ciljevi kao što su brzina igranja i upravljanje ekološkim elementima. Predviđamo da će se ovaj projekat nastaviti u narednih nekoliko godina. Želimo da zahvalimo svojim komisijama, kao i svima ostalima koji su svojim doprinosima omogućili ovo ispravljeno izdanje, za posao koji su obavili. Christopher J Hilton, predsedavajući Komisije za pravila golfa R&A Rules Limited Mark E Newell, predsedavajući Komisije za pravila golfa United States Golf Association Septembar 2015.

9 One Aim. Jedan cilj.

10

11 Jedna One Game. igra. For Već over više od years, godina golf golf has provided je jednako an beskrajno endless allure privlačan for kako competitive golferima and takmičarima recreational tako golfers i rekreativcima. alike. Its challenge Izazovnost and camaraderie igre i druženje bring otkrivaju out the najbolje best in u all svim participants, učesnicima igre and i create stvaraju a genuine iskren i trajan and lasting dogovor pact među among onima those koji who igraju. play. Postizanje Its mastery majstorstva is a lifelong u golfu pursuit. je doživotna težnja.

12

13 Jedan One Spirit. duh. Since their beginnings, The R&A and United States Golf Association have shared a singular passion for Od svojih početaka, R&A i Golf asocijacija SAD dele jedinstvenu strast prema igranju golfa. To što su ove dve organi- the game of golf. Their adoption of a single set of Rules established a common code by which all of golf is zacije usvojile jedan skup pravila uspostavilo je zajedničke played worldwide. More than just a Rules book, it helps propise u skladu sa kojima se golf igra širom sveta. Ova inform and guide a game that always seeks to challenge knjiga je ne samo knjiga pravila, ona pomaže da se ljudi informišu i vodi kroz igru koja je uvek izazovna i and inspire. inspirativna.

14 Jedan One Standard. standard. Tradicija A tradition savršenstva of excellence proizlazi comes ne not samo just from iz slavljenja celebrating velike a game s prošlosti great igre, past, već but i in iz vođenja leading igre it into u the budućnost. future. Alongside Uz R&A i The USGA, R&A Rolex and je USGA, ponosan Rolex što is je proud deo vizije to be vanvremenskog of the vision sporta. of a truly timeless part sport.

15 Najbitnije izmene 13 Najbitnije izmene koje uvode Pravila golfa Pravila golfa Pravilo 3-3. Nedoumice u vezi sa postupkom Pravilo je dopunjeno da bi bila obezbeđena preciznija uputstva o tome: 1. kako da postupi takmičar koji je nesiguran u to kako da nastavi i odluči da igra sa dve loptice i 2. kako bi Komisija trebalo da utvrdi koja loptica se računa u toj situaciji. U dodatku, Pravilo je prošireno da bi se ukazalo na to koja loptica se računa kada Pravila ne dozvoljavaju da se postupak primeni na bilo koju od loptica. Izuzetak Pravila 6-6d. Pogrešan rezultat za rupu Ovaj novi izuzetak omogućava da takmičar ne bude diskvalifikovan za predavanje skor-karte sa upisanim nižim rezultatom na bilo kojoj rupi od onog koji je zaista ostvario kada je do toga došlo usled propuštanja da se upiše jedan kazneni udarac ili više kaznenih udaraca na rupi, za koje takmičar nije znao pre vraćanja skor-karte da je njima kažnjen. Umesto diskvalifikovanja, takmičar dobija kaznu prema odgovarajućem pravilu i dodatnu kaznu od dva udarca za svaku rupu na kojoj je prekršio Pravilo 6-6d. Pravilo 14-Ib. Sidrenje štapa Ovo je novo pravilo uvedeno kako bi se zabranilo sidrenje (oslanjanje) štapa, bilo da je reč o direktnom sidrenju ili o korišćenju tačke usidrenja tokom izvođenja udarca. Pravilo Napravljena pomagala i neuobičajena oprema; nenormalna upotreba opreme Izmene u Pravilu 14-3 uključuju sledeće: 1. izjavu o principu, koja je uvedena da potvrdi čime se vode organi prilikom odlučivanja o tome da li je došlo do prekršaja Pravila 14-3;

16 14 Najbitnije izmene 2. radi jasnoće, prethodna definicija neuobičajena upotreba opreme promenjena je u nenormalna upotreba opreme ; 3. kazna za prvi igračev prekršaj Pravila 14-3 tokom propisanog kruga igranja promenjena je sa diskvalifikovanja, u meč-pleju na gubljenje rupe, ili u strouk-igri na dva kaznena udarca, dok se diskvalifikovanje primenjuje kao kazna za ponovljeno kršenje pravila. Pravilo Kada je lopticu u mirovanju pomerio igrač, partner, kedi ili oprema Pravilo 18-2b (Pomeranje loptice nakon pristupa loptici [adresiranja]) povučeno je. Ovo znači da, kada se loptica pomeri nakon što joj je igrač pristupio, primenjivanje kazne pod Pravilom 18-2 biće zasnovano isključivo na tome da li je igrač uzrokovao pomeranje loptice. Pravilo Ukopana loptica Napomene su uvedene da bi se: 1. razjasnilo kada je loptica ukopana i 2. potvrdilo da Komisija može uvesti lokalno pravilo dozvoljavajući olakšicu bez kazne bilo gde na terenu. Pravilo Loptica kojom se igra unutar vodene prepreke Pravilo je uređeno isključivo zbog jasnoće. Nije bilo suštinskih promena. Dodatak I. Lokalna pravila; uslovi takmičenja Raniji delovi A i B Dodatka I spojeni su kako bi se na jednom mestu dale sve potrebne informacije za određena lokalna pravila. Dodatak IV. Pomagala i druga oprema Deo 5 koji se odnosi na uređaje za merenje razdaljine izmenjen je tako da, kada lokalno pravilo dozvoljava upotrebu ovih uređaja, igrač je prekršio

17 Najbitnije izmene 15 Pravilo 14-3 samo ukoliko koristi uređaj u neku drugu svrhu koja je zabranjena ovim pravilom. Ranije, kada je važilo lokalno pravilo, smatralo se da je igrač prekršio Pravilo 14-3 ukoliko je koristio uređaj koji poseduje druga svojstva čijom primenom dolazi do kršenja Pravila 14-3, nevezano za to da li je igrač zaista koristio ta druga svojstva. Dodaci II, III i IV Stavovi o standardima koje treba da ispuni oprema i o postupcima prilaganja proizvoda uklonjeni su iz pravila 4, 5 i 14-3 da bi se izbeglo preklapanje sa dodacima II, III i IV. Ispravka kojom se ova dva stava spajaju u jedan u dodacima nema većeg značaja niti unosi izmene u značenju već je učinjena samo radi veće efikasnosti. Pravila amaterskog statusa Pravilo 3-Ib. Novčana nagrada u dobrotvorne svrhe Novo Pravilo 3-Ib uvedeno je kako bi omogućilo da amaterski igrač može da učestvuje na takmičenju gde je novčana nagrada ili njen ekvivalent doniran u dobrotvorne svrhe, pod uslovom da je organizator prethodno dobio odobrenje od upravljačkog tela. Pravilo 4-3. Troškovi u vezi sa golfom Novo Pravilo 4-3 uvedeno je da bi razjasnilo da amaterski igrač golfa može da primi pokriće za razumne troškove, koji ne prelaze stvarne troškove, za netakmičarske aktivnosti u vezi sa golfom. Pravilo 9-2b(i). Period čekanja na obnovu; profesionalizam Preporučene smernice o periodima čekanja na obnovu izmenjene su kako bi omogućile da period kršenja pravila od šest godina ili više (ranije pet godina ili više) rezultira periodom čekanja na obnovu od dve godine. Dodatno, Pravilo je izmenjeno tako da, ukoliko je podnosilac molbe za obnovu igrao intenzivno na turnirima za novčane nagrade, pri odlučivanju da li period čekanja treba da bude produžen treba uzeti u obzir nivo tih takmičenja i rezultate podnosioca molbe na tim takmičenjima.

18 16 Kako se koriste Pravila golfa Kako koristiti knjigu Pravila golfa Samo po sebi se razume da neće svako ko poseduje Pravila golfa pročitati svoj primerak od korice do korice. Većina golfera koristi Pravila golfa samo kada na igralištu nalete na neki problem vezan za pravila. Međutim, naša preporuka je da, za osnovno razumevanje pravila i igranje golfa na opšteprihvatljiv način, pročitate bar Brz vodič kroz Pravila golfa i odeljak Etikecija, koji čine sastavni deo ove publikacije. Kao pomoć u pronalaženju pravilnog odgovora na pitanja vezana za pravila koja se pojave na samom igralištu, poslužiće vam Indeks knjige Pravila golfa u kome ćete pronaći odgovarajuće pravilo. Na primer, ako igrač tokom podizanja loptice na grinu slučajno pomeri svoj označivač loptice, odredite ključne reči svog pitanja, kao što su označivač loptice, podizanje loptice i grin, i potražite te naslove u Indeksu. Relevantno pravilo (Pravilo 20-1) nalazi se pod naslovom označivač loptice i podignuta loptica, a čitanjem tog pravila ćete dobiti pravilan odgovor na postavljeno pitanje. Pored određivanja ključnih reči i korišćenja Indeksa u Pravilima golfa, u pravilnoj i efikasnoj upotrebi Pravila golfa pomoći će vam sledeće: Shvatite značenje reči Knjiga Pravila golfa je napisana veoma precizno i promišljeno. Trebalo bi da shvatite i razumete razlike u značenju koje ima upotreba sledećih reči: može = neobavezno treba, trebalo bi = preporuka morati = uputstvo (i predviđena kazna kada se ono ne primenjuje) neka loptica = može se nadomestiti drugom lopticom (na primer pravila 26, 27 i 28) l loptica = ne smete nadomestiti drugu lopticu (pravila 24-2 i 25-1)

19 Kako se koriste Pravila golfa 17 Poznavanje definicija Postoji više od pedeset definisanih termina (na primer, nenormalno stanje tla, kroz teren, itd.) i oni čine osnovu na kojoj su Pravila golfa sastavljena. Dobro poznavanje definisanih izraza (koji su u celoj knjizi ispisani kurzivom) ima veoma značajnu ulogu u pravilnoj primeni ovih pravila. Činjenice pojedinog slučaja Da biste dobili odgovor na bilo koje pitanje vezano za pravila, prvo morate detaljno da se upoznate sa činjenicama određenog slučaja. Treba da odredite: vrstu igre (na primer meč-plej ili strouk-igra, pojedinačna igra, igra učetvoro ili sa četiri loptice); ko je uključen (na primer, igrač, njegov partner ili kedi, spoljni faktor); gde se slučaj dogodio (na primer, na udaralištu, u bankeru ili vodenoj prepreci, na grinu); šta se stvarno dogodilo; namere igrača (na primer, šta je uradio i šta želi da uradi); vremenski sled događaja (na primer, da li je igrač vratio svoju skor-kartu, da li je takmičenje zaključeno). Proverite u Pravilima Kao što je prethodno rečeno, provera uz pomoć Indeksa Pravila i relevantnog pravila trebalo bi da dâ odgovor na većinu pitanja koja se mogu javiti na igralištu. Ako ste u nedoumici, odigrajte u uslovima koje ste zatekli na igralištu, a lopticom igrajte iz položaja u kome leži. Kada se vratite u klupsku kuću, o pitanju izvestite Takmičarsku komisiju koja će uz pomoć knjige Odluke o pravilima golfa razjasniti bilo kakva sporna pitanja na koja sama knjiga Pravila golfa ne daje sasvim jasan odgovor.

20 18 Brz vodič kroz Pravila golfa Brz vodič kroz Pravila golfa Ovaj vodič pruža jednostavna objašnjenja čestih slučajeva koje Pravila razmatraju. On ne predstavlja zamenu za Pravila golfa, koje treba konsultovati u slučaju bilo kakve nedoumice. Za više informacija o slučajevima koji su obuhvaćeni, molimo da pogledate relevantno pravilo. Opšte tačke Golf treba da se igra korektno i u skladu sa odeljkom Etikecija u Pravilima golfa. Pre svega: pokažite obzir prema drugim igračima; igrajte na odgovarajućem rastojanju i odgovarajućom brzinom, pozovite i propustite grupu igrača koji brže igraju od Vas; brinite za igralište, poravnavajte bankere, popravljajte divote i uklanjajte otiske loptice na grinu. Pre započinjanja kruga igranja, preporučuje se da: pročitate lokalna pravila koja su odštampana na skor-karti i na oglasnoj tabli; obeležite svoju lopticu znakom za prepoznavanje; mnogi golferi koriste istu marku loptice, a ako lopticu ne možete da prepoznate, smatra se izgubljenom (pravila 12-2 i 27-1); izbrojite svoje štapove; dozvoljeno je najviše 14 štapova (Pravilo 4-4). Tokom igranja kruga: ne tražite savet ni od koga, osim od svog partnera (to jest saigrača) ili svog kedija; ne pružajte savet nikome, osim svom partneru; možete tražiti i dati informacije o pravilima, udaljenosti i položaju prepreka, štapa sa zastavicom itd. (Pravilo 8-1); ne izvodite bilo koje udarce za vežbanje za vreme igranja na rupi (Pravilo 7-2).

21 Brz vodič kroz Pravila golfa 19 Na kraju igranja kruga: u meč-pleju, proverite da li je rezultat takmičenja proveren i predat; u strouk-igri, proverite da li je skor-karta pravilno ispunjena, takođe da li ste Vi i Vaš zapisničar potpisali kartu, i predajte je Takmičarskoj komisiji što je moguće pre (Pravilo 6-6). Pravila igre Početni udarac sa udarališta (Pravilo 11) Možete promeniti lopticu pre odigravanja svog početnog udarca, ali je stvar dobre prakse da obavestite igrača u svojoj grupi o promeni svoje loptice. Odigrajte svoj početni udarac sa područja između,,ti (engl. tee) markera, a ne ispred njih. Početni udarac možete odigrati sa mesta koje je udaljeno do dve dužine štapa iza prednje linije,,ti markera. Ako svoj početni udarac odigrate izvan navedenog područja: u meč-pleju nema kazne, s tim što Vaš protivnik može zahtevati da udarac ponovite, ali samo ako takav zahtev uputi odmah; u strouk-igri dobijate kaznu od dva udarca i morate da ispravite grešku i da odigrate lopticom unutar područja definisanog pravilom. Igranje lopticom (pravila 12, 13, 14 i 15) Ako smatrate da je loptica Vaša, ali ne možete da vidite svoju oznaku na njoj, možete je, nakon što obavestite svog zapisničara ili protivnika da ćete lopticu proveriti, uz označavanje položaja loptice, podići radi prepoznavanja. Kada, po ovom pravilu, lopticu podignete, ne smete je čistiti izuzev do stepena potrebnog da biste je prepoznali (Pravilo 12-2). Lopticom igrajte iz položaja u kome se zatekla (onako kako leži). Nemojte poboljšavati svoj položaj, područje nameravanog stava, zamaha ili liniju svog igranja: pomicanjem, savijanjem ili lomljenjem bilo čega što raste ili je učvršćeno, osim jasnog zauzimanja stava ili tokom izvođenja zamaha, ili pritiskanjem bilo čega nadole (Pravilo 13-2). Ako Vaša loptica leži u bankeru ili u vodenoj prepreci, nemojte: dodirivati tlo (ili vodu u vodenoj prepreci) rukom ili štapom pre izvođenja zamaha nadole, ili pomerati neučvršćene predmete (Pravilo 13-4).

22 20 Brz vodič kroz Pravila golfa Ako odigrate pogrešnom lopticom (npr. zalutalom lopticom ili lopticom drugog igrača): u meč-pleju gubite rupu; u strouk-igri dobijate kaznu od dva udarca, udarci odigrani pogrešnom lopticom se ne računaju, i morate da ispravite grešku igranjem ispravnom lopticom (Pravilo 15-3). Igranje na grinu (pravila 16 i 17) Na grinu možete da: obeležite, podignete i očistite svoju lopticu (uvek morate da je vratite tačno na isto mesto) i popravljate otiske loptice i čepove starih rupa, ali nikakvo drugo oštećenje, kao na primer tragove krampona (Pravilo 16-1). Prilikom izvođenja udarca na grinu, treba da budete sigurni da je štap sa zastavicom uklonjen ili pridržavan. Štap sa zastavicom se takođe može ukloniti ili pridržati kada loptica leži izvan grina (Pravilo 17). Loptica u mirovanju, pomerena (Pravilo 18) Uopšteno, kada je Vaša loptica u igri i ako je slučajno pomerite ili je podignete kada to nije dozvoljeno, dobijate kaznu od jednog udarca i morate da vratite lopticu. Ako neko osim Vas, Vašeg kedija ili saigračevog kedija pomeri Vašu lopticu koja je bila u mirovanju, ili je pomeri druga loptica, vratite lopticu bez kazne. Ako lopticu u mirovanju pomeri vetar ili se pomeri sama od sebe, igrajte njome iz položaja u kome leži, bez kazne. Loptica u kretanju, odbijena ili zaustavljena (Pravilo 19) Ako se loptica koju ste Vi udarili odbije od Vas ili je zaustavite Vi sami, Vaš partner, neki od vaših kedija ili vaša oprema, dobijate kaznu od jednog udarca i lopticom igrate iz položaja u kome leži (Pravilo 19-2). Ako lopticu koju ste Vi udarili odbije ili zaustavi druga loptica koja je u mirovanju, obično nema kazne i lopticom se igra iz položaja u kome leži. Međutim, samo u strouk-igri dobijate kaznu od dva udarca ako su obe loptice ležale na grinu pre nego što ste izveli udarac (Pravilo 19-5a).

23 Brz vodič kroz Pravila golfa 21 Podizanje, ispuštanje i polaganje loptice (Pravilo 20) Pre podizanja loptice koja mora da se položi na mesto sa kog je podignuta (na primer, kada na grinu podižete lopticu da biste je očistili), položaj loptice mora da se označi (Pravilo 20-1). Kada se loptica podiže s namerom da se ispusti ili položi na drugo mesto (na primer, ispuštanje loptice unutar prostora od dve dužine štapa prema pravilu o neigrivoj loptici), označavanje njenog položaja nije obavezno, ali se ipak preporučuje da to uradite. Pri ispuštanju stojte uspravno, držite lopticu ispruženom rukom u visini ramena, i potom je ispustite. Ispuštena loptica mora ponovo da se ispusti u situacijama kada se: otkotrlja do mesta na kojem postoji ista smetnja zbog koje je bila uzeta olakšica (na primer, nepokretna zapreka); umiri na mestu koje je udaljeno više od dve dužine štapa od mesta sa kojeg je bila ispuštena ili umiri na mestu koje je bliže rupi od njenog prvobitnog položaja, najbliže tačke za olakšicu ili mesta gde je loptica poslednji put prešla granicu vodene prepreke. Ako se loptica prilikom drugog ispuštanja otkotrlja u bilo koji od prethodno navedenih položaja, položite je na mesto na kojem je pri ponovljenom ispuštanju prvo udarila o tlo. Loptica koja ometa ili pomaže igru (Pravilo 22) Možete: podići svoju lopticu ili tražiti podizanje bilo koje druge loptice ako smatrate da bi ta loptica mogla pomagati drugom igraču ili zatražiti podizanje bilo koje loptice ako smatrate da bi Vam mogla smetati u igri. Ne smete se dogovoriti da ćete lopticu ostaviti u položaju s namerom da pomognete drugom igraču. Loptica koja je podignuta zato što pomaže ili ometa igru ne sme se očistiti, osim ako je podignuta sa grina. Neučvršćeni predmeti (Pravilo 23) Neučvršćeni predmet (na primer prirodni neučvršćeni predmeti, poput kamenja, opalog lišća i grančica) možete ukloniti, osim kada neučvršćeni predmet i loptica leže u istoj prepreci (peščana ili vodena prepreka). Ako uklonite neučvršćeni predmet i time

24 22 Brz vodič kroz Pravila golfa prouzrokujete pomeranje loptice, lopticu morate položiti na prethodno mesto i (osim ako je loptica bila na grinu) dobićete kaznu od jednog udarca. Pokretne zapreke (Pravilo 24-1) Pokretne zapreke (to jest, veštački napravljeni pokretni predmeti, kao što su grabulje, flaše itd.), koje se nalaze bilo gde na igralištu, mogu se ukloniti bez kazne. Ako zbog toga dođe do pomeranja loptice, ona se mora položiti na prethodno mesto bez kazne. Ako loptica leži u ili na pokretnoj zapreci, ona se sme podići, zapreka se sme ukloniti i loptica ispustiti, bez kazne, na mesto koje je direktno ispod mesta na kojem je loptica ležala na zapreci, a na grinu se loptica položi na to mesto. Nepokretne zapreke i nenormalno stanje tla (pravila 24-2 i 25-1) Nepokretna zapreka je veštački napravljen objekat koji se nalazi na igralištu i ne može da se pomeri (na primer, zgrada) ili ne može s lakoćom da se pomeri (na primer, čvrsto ukopan putokaz). Predmeti kojima je obeležen aut ne smatraju se zaprekama. Nenormalnim stanjem tla smatraju se: privremena voda, tlo u popravci, rupa ili materijal iz rupe koju je napravila životinja koja rije zemlju, gmizavac ili ptica. Osim kada je Vaša loptica u vodenoj prepreci, može se uzeti olakšica bez kazne zbog nepokretnih zapreka i uticaja nenormalnog stanja tla kada takvo stanje fizički ometa položaj Vaše loptice, Vaš stav ili zamah. Lopticu možete da podignete i ispustite je unutar prostora koji je jednu dužinu štapa udaljen od najbliže tačke za olakšicu (pogledajte definiciju najbliže tačke za olakšicu ), ali to mesto ne sme biti bliže rupi nego što je najbliža tačka za olakšicu (pogledajte dijagram dole). Ako loptica leži na grinu, morate je položiti na najbližu tačku za olakšicu koja može biti i izvan grina. Nemate pravo na olakšicu zbog uticaja na Vašu liniju igranja, osim ako se oboje, i loptica i uslov za olakšicu, nalaze na grinu. Kad loptica leži u bankeru, imate dodatnu mogućnost da uzmete olakšicu uslova ispuštanjem loptice izvan i iza bankera, uz kaznu od jednog udarca.

25 Brz vodič kroz Pravila golfa 23 Sledeći dijagram ilustruje izraz najbliža tačka za olakšicu u okviru pravila 24-2 i 25-1 kada je u pitanju desnoruki igrač. B1 = položaj loptice na putu ili na tlu u popravci itd. P1 = najbliža tačka za olakšicu P1 osenčeno područje = površina unutar koje loptica treba da se ispusti, poluprečnik dužine jednog štapa od tačke P1, odmereno bilo kojim štapom B2 = položaj loptice na putu ili na tlu u popravci itd. = zamišljen stav potreban za igranje sa tačke P2, sa štapom za koji igrač pretpostavlja da će mu biti potreban za izvođenje udarca P2 = najbliža tačka za olakšicu P2 osenčeno područje = površina unutar koje loptica treba da se ispusti, poluprečnik dužine jednog štapa od tačke P2, odmereno bilo kojim štapom Vodene prepreke (Pravilo 26) Ako Vaša loptica leži u vodenoj prepreci (obeleženoj žutim kočićima i/ ili linijama), možete njome igrati iz položaja u kome leži ili sa kaznom od jednog udarca: lopticom odigrajte sa mesta sa kojeg ste odigrali poslednji udarac ili ispustite lopticu na bilo kojoj udaljenosti iza vodene prepreke, ne bliže rupi, tako da se rupa, tačka na kojoj je loptica poslednji put prešla granicu vodene prepreke i mesto na kojem ispuštate lopticu nalaze u ravnoj liniji. Ako Vaša loptica leži u vodenoj prepreci sa strane (obeleženoj crvenim kočićima i/ili linijama), pored mogućnosti za igranje lopticom u vodenoj prepreci (pogledajte gore), uz kaznu od jednog udarca možete da ispustite lopticu unutar prostora od dve dužine štapa, ali ne bliže rupi od: tačke na kojoj je loptica poslednji put prešla granicu prepreke ili tačke na drugoj strani prepreke na jednakoj udaljenosti od rupe do tačke na kojoj je loptica poslednji put prešla granicu prepreke.

26 24 Brz vodič kroz Pravila golfa UDARALIŠTE VODENA PREPREKA SA STRANE Loptica kojom je odigrano sa udarališta sa tačke A umiri se u vodenoj prepreci sa strane u tački B, pri čemu je poslednji put prešla granicu prepreke u tački C. Igrač ima sledeće mogućnosti: da bez kazne odigra lopticom sa tačke B ili da, uz kaznu od jednog udarca: sa udarališta odigra drugom lopticom; ispusti lopticu iza prepreke, bilo gde na prekinutoj liniji unazad od tačke D; ispusti lopticu na osenčenu površinu u tački C (tj. unutar prostora od dve dužine štapa od tačke C, ali ne bliže rupi nego tački C) ili ispusti lopticu na osenčenu površinu u tački E (tj. unutar prostora od dve dužine štapa od tačke E, ali ne bliže rupi nego tački E). Izgubljena loptica ili loptica u autu; provizorna loptica (Pravilo 27) Proverite u lokalnim pravilima odštampanim na skor-karti gde su postavljene granice igrališta. One su obično obeležene ogradama, zidovima, belim kočićima ili belim linijama. Ako je Vaša loptica izgubljena izvan vodene prepreke ili u autu, morate igrati drugom lopticom sa mesta sa kojeg ste poslednji put odigrali izgubljenom lopticom uz kaznu od jednog udarca, to jest, uz kaznu udarca i udaljenosti. Za traženje loptice imate na raspolaganju pet minuta. Ako lopticu u roku od pet minuta ne pronađete, smatra se izgubljenom. Ako nakon odigranog udarca pretpostavljate da je Vaša loptica izgubljena izvan vodene prepreke ili da je u autu, treba da igrate provizornom lopticom. Provizornu lopticu morate da najavite i da njome odigrate pre nego što počnete da tražite originalnu lopticu.

27 Brz vodič kroz Pravila golfa 25 Ako je originalna loptica izgubljena (izvan vodene prepreke) ili je u autu, morate nastaviti da igrate provizornom lopticom uz kaznu od jednog udarca. Ako pronađete originalnu lopticu unutar igrališta u roku od pet minuta, igranje na rupi morate da nastavite s njom, a provizornu lopticu morate da opozovete. Neigriva loptica (Pravilo 28) Ako Vaša loptica leži u vodenoj prepreci i ne želite da njome igrate iz položaja u kome leži, igru morate da nastavite prema pravilu za vodene prepreke pravilo za neigrivu lopticu se ne primenjuje. Na svim drugim mestima na igralištu, kada pretpostavljate da je Vaša loptica neigriva, uz kaznu od jednog udarca možete: da odigrate lopticom sa mesta sa kojeg ste odigrali poslednji udarac, ili da ispustite lopticu na bilo kojoj udaljenosti iza mesta na kojem leži, pri čemu rupa, tačka na kojoj loptica leži i mesto na koje lopticu ispuštate treba da budu u ravnoj liniji, ili da ispustite lopticu unutar prostora od dve dužine štapa od mesta na kojem loptica leži, ali ne bliže rupi. Ako loptica leži u bankeru, igru možete nastaviti na način koji je opisan gore, ali ako ispuštate lopticu unazad na liniju ili unutar prostora od dve dužine štapa, morate da je ispustite u banker. Loptica kojom je odigrano sa udarališta sa tačke A umiri se u žbunju u tački B. Ako igrač smatra da je njegova loptica neigriva, uz kaznu od jednog udarca, na raspolaganju ima sledeće mogućnosti: igranje lopticom sa udarališta, ispuštanje loptice iza tačke B na isprekidanoj liniji, ili ispuštanje loptice na označeno područje (tj. unutar prostora dve dužine štapa od tačke B, ali ne bliže rupi nego što je tačka B).

28 26 Etikecija Odeljak I Etikecija: ponašanje na igralištu Uvod Ovaj odeljak sadrži smernice za način na koji bi golf trebalo da se igra. Poštovanje tih uputstava omogućiće maksimalno uživanje u igri svim igračima. Najvažnije načelo je da uvek treba imati obzira prema drugim igračima na igralištu. Duh igre Golf se većim delom igra bez nadzora sudije ili arbitra. Igra se oslanja na poštenje svakog pojedinca od koga se očekuje da će imati obzira prema drugim igračima i igrati u skladu s Pravilima golfa. Svako od igrača treba da se ponaša disciplinovano, sve vreme pokazujući učtivost i sportsko ponašanje, ma koliko bili takmičarski nastojeni.takav je pravi duh golfa. Bezbednost Igrači treba da se uvere u to da, pri izvođenju udarca ili probnog zamaha, niko ne stoji blizu njih ili tako da bi mogao biti pogođen štapom, lopticom, nekim kamenčićem, grančicom ili nečim sličnim. Igrači ne smeju igrati dok svi igrači ispred njih ne budu van domašaja ili dometa. Igrači uvek treba da upozore radnike na terenu koji se nalaze u blizini ili ispred njih da nameravaju da izvedu udarac koji može ugroziti njihovu bezbednost. Ako igrač izvodi udarac u smeru gde postoji opasnost da loptica nekog pogodi, treba odmah da uputi uzvik upozorenja. Tradicionalna reč za takve situacije jeste uzvik for (fore). Obzir prema drugim igračima Bez ometanja ili uznemiravanja Igrači treba uvek da pokazuju obzir prema drugim igračima na

29 Etikecija 27 igralištu i da ne ometaju njihovu igru pomeranjem, pričanjem ili stvaranjem nepotrebne buke. Igrači treba da se pobrinu za to da elektronski uređaji koje su doneli na igralište ne ometaju druge igrače. Na udaralištu, igrač neka ne stavlja lopticu na,,ti (engl. tee kočić) sve dok ne dođe njegov red za igru. Igrači ne treba da stoje blizu ili neposredno iza loptice ili neposredno iza rupe dok se drugi igrač priprema za izvođenje udarca. Na grinu Na grinu, igrači treba da paze da ne stoje na liniji pata drugog igrača ili da tokom izvođenja udarca ne stvaraju senku na njegovoj liniji pata. Igrači treba da ostanu na grinu ili u njegovoj blizini sve dok svi igrači iz grupe ne odigraju na rupi. Beleženje broja udaraca Igrač koji ima dužnost zapisničara u strouk-igri, na putu do sledećeg udarališta, ako je to potrebno, treba da proveri rezultat s igračem za kojeg je zadužen i da ga ubeleži. Brzina igranja Igrajte odgovarajućom brzinom i bez zadržavanja Igrači treba da igraju odgovarajućom brzinom. Takmičarska komisija može da odredi smernice za brzinu igranja koje moraju da poštuju svi igrači. Svaka grupa je odgovorna za održavanje tempa igre prateći grupu ispred sebe na odgovarajućem razmaku. Ako grupa izgubi tempo za jednu rupu i zadržava grupu iza sebe, trebalo bi da tu grupu pozove i da je propusti bez obzira na broj igrača u toj grupi. Ukoliko grupa nije izgubila celu rupu, ali je očigledno da grupa iza nje može da igra brže, trebala bi da pozove bržu grupu da je pretekne. Budite spremni za igru Igrači treba da budu spremni za igru čim dođe red na njih. Kada se

30 28 Etikecija igra na grinu ili blizu njega, igrači treba da ostave svoje torbe ili golf kolica na takvim mestima koja omogućavaju brz odlazak sa grina na sledeće udaralište. Igrači treba da odmah napuste grin čim završe igranje na rupi. Izgubljena loptica Ako igrač veruje da njegova loptica može biti izgubljena izvan vodene prepreke ili je u autu, trebalo bi da radi uštede vremena igra provizornom lopticom. Čim igrači koji traže lopticu uvide da je neće brzo naći, treba da daju znak igračima u grupi iza sebe i da ih propuste.tako treba da postupe pre nego što provedu pet minuta u traženju. Nakon što propuste grupu iza sebe, ne treba da nastave igru sve dok ta grupa ne dođe izvan dometa loptice. Prednost na igralištu Ako Takmičarska komisija ne odredi drukčije, prednost na igralištu se određuje na osnovu brzine igranja grupe. Grupa koja igra ceo krug ima prednost pred grupom koja igra kraći krug. Izraz grupa odnosi se i na jednog igrača. Briga za teren Bankeri Pre izlaska iz bankera, igrači treba pažljivo da popune i izravnaju sve rupe i otiske svojih stopala, kao i one koje su u blizini napravili drugi. U te svrhe koriste se grabulje ako se nalaze u razumnoj blizini bankera. Vraćanje divota, uklanjanje otisaka loptice i oštećenja od cipela Igrači treba pažljivo da vrate divote koje su otkinuli i da poprave sva oštećenja na grinu nastala od udarca loptice (bez obzira na to da li je oštećenje prouzrokovao igrač sam ili neko drugi). Oštećenja na grinu prouzrokovana kramponima na golf cipelama uklanjaju se tek nakon što svi igrači završe igranje na rupi.

31 Etikecija 29 Sprečavanje nepotrebnih oštećenja Igrači treba da paze da ne oštećuju teren tako što će stvarati divote tokom izvođenja probnih zamaha ili udarati glavom štapa u tlo, bilo iz besa ili iz nekog drugog razloga. Igrači treba da paze da ni na koji način ne oštećuju grin prilikom postavljanja na njega torbe ili štapa sa zastavicom. Da ne bi oštetili rupu, igrači i kediji ne treba da stoje suviše blizu rupe i treba da budu pažljivi pri rukovanju zastavicom i vađenju loptice iz rupe. Za vađenje loptice iz rupe ne treba upotrebljavati glavu štapa. Na grinu igrači ne treba da se naslanjaju na štapove, naročito prilikom vađenja loptice iz rupe. Štap sa zastavicom treba pravilno vratiti u rupu pre nego što igrači napuste grin. Lokalne znakove kojima se reguliše kretanje golf kolica treba strogo poštovati. Zaključak; kazne za kršenje pravila Poštovanje smernica navedenih u ovom poglavlju omogućiće igračima više uživanja u igri. Ako igrač tokom igranja kruga ili duže vreme stalno ne postupa po ovim smernicama i time nanosi štetu drugima, preporučuje se da Takmičarska komisija protiv takvog igrača preduzme odgovarajuće disciplinske mere. Takva mera, na primer, može uključivati zabranu igranja na igralištu na određeno vreme ili na određenom broju takmičenja. Takve mere se smatraju opravdanim radi zaštite interesa većine igrača golfa koji žele da igraju u skladu s ovim smernicama. U slučaju ozbiljnog kršenja etikecije, Takmičarska komisija može diskvalifikovati igrača u skladu s Pravilom 33-7.

32 30 Definicije Odeljak II Definicije Definicije izraza su navedene abecednim redom, dok su definisani izrazi u samim Pravilima ispisani kurzivom. Aut Aut je područje koje se nalazi izvan granica igrališta ili bilo koji deo igrališta koji kao takav odredi Takmičarska komisija. Kada je područje auta obeleženo kočićima ili ogradom, odnosno kada se nalazi iza kočića ili ograde, linija auta je određena najbližom unutrašnjom tačkom kočića ili stubova ograde u nivou tla (ne računajući kose nosače). Kada su za obeležavanje auta upotrebljeni i kočići i linije, kočići obeležavaju aut, a linije određuju aut. Kada je aut obeležen linijom iscrtanom na tlu, sama linija je u autu. Linija auta se prostire vertikalno nagore i nadole. Loptica je u autu kada cela leži u autu. Igrač može da stoji u autu da bi odigrao lopticom koja leži unutar granice igrališta. Objekti kojima se obeležava aut, poput zidova, ograda, kočića i rampi, nisu zapreke i smatraju se učvršćenim. Kočići kojima se obeležava linija auta nisu zapreke i smatraju se učvršćenim. Napomena 1: Kočići ili linije kojima se obeležava linija auta treba da budu beli. Napomena 2: Takmičarska komisija može lokalnim pravilom da kočiće kojima se obeležava, ali ne određuje, granica auta proglasi zaprekama. Banker Banker je prepreka koja se sastoji od pripremljenog dela terena, obično udubljenja, iz kojeg je uklonjen sloj trave ili zemlje, koji je potom nasut peskom ili nekim sličnim materijalom. Travom prekriveno tlo na ivicama ili unutar bankera, uključujući travom prekriveno lice (prekriveno travom ili zemljom), nije sastavni deo bankera.

33 Definicije 31 Stena ili ivica bankera koja nije prekrivena travom čini sastavni deo bankera. Granica bankera se prostire vertikalno nadole, ali ne i nagore. Loptica je u bankeru kada leži u bankeru ili ga dodiruje bilo kojim svojim delom. Čast Kaže se da igrač koji sa udarališta treba da igra prvi ima čast. Grin Grin je čitavo tlo rupe na kojoj se igra koje je posebno uređeno za patovanje ili ga je Takmičarska komisija na neki drugi način odredila kao takvo. Loptica je na grinu kada bilo kojim svojim delom dodiruje grin. Igralište Igralište je celokupna površina unutar bilo kakvih granica koje odredi Takmičarska komisija (pogledajte Pravilo 33-2). Izgubljena loptica Loptica se smatra izgubljenom ako: a) je igrač ne pronađe ili je ne prepozna kao svoju u roku od pet minuta nakon što su igračeva strana ili njegov kedi, ili njihovi kediji, započeli potragu za njom; ili b) je igrač izveo udarac provizornom lopticom sa mesta na kojem se verovatno nalazi originalna loptica ili sa mesta koje je bliže rupi nego to mesto (pogledajte Pravilo 27-2b); ili c) je igrač uveo drugu lopticu u igru uz kaznu udarca i udaljenosti prema Pravilu 26-1a, 27-1 ili 28a; ili d) je igrač uveo drugu lopticu u igru zato što se zna ili se pouzdano može tvrditi da je lopticu koja nije pronađena pomerio spoljni faktor (pogledajte Pravilo 18-1), da se nalazi u zapreci (pogledajte Pravilo 24-3), da se nalazi na terenu koji je u nenormalnom stanju (pogledajte Pravilo 25-1c) ili u vodenoj prepreci (pogledajte Pravilo 26-1b ili c); ili

34 32 Sadržaj e) je igrač izveo udarac zamenjenom lopticom. Vreme potrošeno na igranje pogrešnom lopticom ne ubraja se u vreme od pet minuta koje je dozvoljeno za traženje. Kazneni udarac Kazneni udarac je udarac koji se dodaje rezultatu igrača ili strane u skladu s određenim pravilima. U igri utroje ili učetvoro, kazneni udarci ne utiču na redosled igranja. Kedi Kedi je osoba koja pomaže igraču u skladu s pravilima, što može podrazumevati nošenje igračevih štapova ili rukovanje njima za vreme igre. Kada jedan kedi opslužuje više od jednog igrača, uvek se uzima da je on kedi onog igrača koji deli tog kedija, čija je loptica (ili čijeg je partnera loptica) u pitanju, a oprema koju nosi smatra se opremom tog igrača, osim kada kedi postupa prema posebnim uputstvima nekog drugog igrača (ili partnera drugog igrača) koji deli kedija i u tom slučaju se smatra kedijem tog drugog igrača. Kedi izvidnik Kedi izvidnik je osoba koju imenuje Takmičarska komisija da igračima u toku igre pokazuje položaj loptice. On je spoljni faktor. Kroz teren Kroz teren je celokupna površina igrališta, s izuzetkom: a) udarališta i grina rupe na kojoj se trenutno igra i b) svih prepreka na igralištu. Linija igranja Linija igranja je smer u kojem igrač želi da uputi lopticu nakon udarca, uz razumnu udaljenost na obe strane od nameravanog smera. Linija igranja se prostire vertikalno od tla prema gore, ali se ne prostire iza rupe.

35 Definicije 33 Linija pata Linija pata je linija po kojoj igrač želi da uputi svoju lopticu nakon udarca na grinu. Sem izuzetka po Pravilu 16-1e, linija pata uključuje i razumnu udaljenost na obe strane od nameravane linije. Linija pata se ne prostire iza rupe. Loptica, izgubljena Pogledajte izgubljena loptica. Loptica koja se smatra pomerenom Pogledajte pomerati se ili pomerena (loptica). Loptica u igri Loptica je u igri od trenutka kada igrač izvede udarac sa udarališta. U igri ostaje do trenutka kada je ubačena u rupu, osim kada je izgubljena, kada se nalazi u autu ili je podignuta ili zamenjena drugom lopticom, bez obzira na to da li je takva zamena dopuštena ili ne; tako zamenjena loptica postaje loptica u igri. Loptica u igri čiji položaj je označen, ali ona nije podignuta, ostaje u igri. Loptica čiji je položaj označen, ona podignuta i vraćena, ponovo je u igri bez obzira na to da li je označivač uklonjen. Ako se lopticom igra sa područja izvan udarališta kada igrač počinje igranje na rupi ili kada pokušava da ispravi ovu grešku, loptica nije u igri i primenjuje se Pravilo 11-4 ili Inače, izraz loptica u igri uključuje lopticu kojom je odigrano izvan područja udarališta, kad igrač odluči ili je obavezan da svoj sledeći udarac izvede s udarališta. Izuzetak u meč-pleju: Termin loptica u igri obuhvata lopticu kojom igrač odigra sa područja izvan udarališta kada počinje igranje na rupi ako protivnik ne zahteva da udarac bude poništen u skladu sa Pravilom 11-4a. Loptica u rupi Pogledajte u rupi.

36 34 Definicije Najbliža tačka za olakšicu Najbliža tačka za olakšicu predstavlja određenu tačku za uzimanje olakšice bez kazne zbog smetnje koju prouzrokuju nepokretna zapreka (Pravilo 24-2), nenormalno stanje tla (Pravilo 25-1) ili pogrešan grin (Pravilo 25-3). Predstavlja tačku na igralištu koja je najbliže mestu na kojem loptica leži: (i) koja nije bliže rupi i (ii) na kojoj, ako bi loptica bila na nju položena, ne bi bilo uticaja smetnje zbog koje se uzima olakšica pri udarcu koji bi igrač izveo sa prvobitne pozicije da tamo nije bilo smetnje. Napomena: Radi pravilnog određivanja najbliže tačke za olakšicu, igrač treba da upotrebi štap kojim bi izveo sledeći udarac da nije bilo smetnje, simulirajući pristupanje loptici (adresiranje), smer igranja i zamah za izvođenje takvog udarca. Nenormalno stanje tla Nenormalno stanje tla podrazumeva svaku privremenu vodu, tlo u popravci ili rupu, materijal iz rupe, izmet ili stazu na igralištu koju je napravila životinja koja rije zemlju, gmizavac ili ptica. Neučvršćeni predmeti Neučvršćeni predmeti su prirodni predmeti, uključujući: kamenčiće, lišće, grane, grančice i slično; životinjski izmet i crve, insekte i slično, kao i gomilice zemlje koje oni naprave za sobom, pod uslovom: da nisu učvršćeni ili rastući, da nisu čvrsto ukopani, ili da ne prianjaju za lopticu.

37 Definicije 35 Pesak i rasuta zemlja predstavljaju neučvršćene predmete na grinu, ali ne i na drugim delovima igrališta. Sneg i prirodni led, s izuzetkom slane, jesu privremena voda ili neučvršćeni predmeti, prema izboru igrača. Rosa i slana nisu neučvršćeni predmeti. Oprema Oprema je sve što igrač koristi, oblači ili nosi ili bilo šta što za igrača nosi njegov partner ili bilo koji od njihovih kedija, osim: bilo koje loptice kojom je igrač igrao na odigranoj rupi i sitnih predmeta, kao što su novčić ili,,ti, kada se oni koriste za obeležavanje položaja loptice ili površine na koju lopticu sme da ispusti. Napomena 1: Loptica kojom se igralo na određenoj rupi postaje oprema kada se ona podigne i ne vrati u igru. Napomena 2: U opremu spadaju predmeti na igralištu koji služe za negovanje igrališta, kao što su grabulje, dok se ti predmeti drže ili nose. Napomena 3: Kada opremu dele dva igrača ili više igrača, ta oprema se smatra opremom samo jednog od igrača koji je dele. Ako golf automobilčić koriste dva igrača ili više igrača, i automobilčićem upravlja jedan od igrača (ili njegov partner, ili bilo koji od njihovih kedija) koji ga dele, automobilčić i sve što je u njemu smatra se opremom tog igrača. U ostalim slučajevima, automobilčić i sve što je u njemu smatra se opremom onog igrača koji ga deli, čija je loptica (ili partnerova loptica) u pitanju. Druga oprema koja se deli smatra se opremom onog igrača koji ju je poslednji koristio, imao na sebi, držao ili prenosio. Ova oprema ostaje oprema tog igrača sve dok je drugi igrač ne bude koristio, imao na sebi, držao ili prenosio (ili njegov partner ili bilo koji od njihovih kedija).

38 36 Definicije Partner Partner je igrač udružen s drugim igračem na istoj strani. U igrama utroje, učetvoro, s najboljom lopticom ili s četiri loptice, tamo gde kontekst to dozvoljava, reč igrač podrazumeva njegovog partnera ili partnere. Pogrešan grin Pogrešan grin je svaki grin osim onog na rupi na kojoj se igra. Ako Takmičarska komisija drugačije ne propiše, izrazom su obuhvaćeni i grin za vežbu ili grin za pičing na igralištu. Pogrešna loptica Pogrešna loptica je svaka loptica osim igračeve: loptice u igri, provizorne loptice ili druge loptice kojom je odigrano prema Pravilu 3-3 ili Pravilu 20-7c u strouk-igri. Loptica u igri uključuje i lopticu koja je zamenila lopticu u igri, bez obzira na to da li je takva zamena dozvoljena ili nije. Zamenjena loptica postaje loptica u igri kada se ispusti ili položi (pogledajte Pravilo 20-4). Pojedinačno Pogledajte vrste meč-pleja i vrste strouk-igre. Pomerati se ili pomerena (loptica) Smatra se da se loptica pomerila ako napusti svoj položaj i umiri se na bilo kojem drugom mestu. Posmatrač Posmatrač je osoba koju imenuje Takmičarska komisija da pomaže sudiji pri odlučivanju o činjenicama i da ga obaveštava o bilo kakvom kršenju pravila. Posmatrač ne treba da pridržava štap sa zastavicom, da stoji na rupi ili da pokazuje njen položaj, da podiže lopticu ili da obeležava njen položaj.

39 Definicije 37 Pravilo ili Pravila Izraz Pravilo uključuje: a) Pravila golfa i njihova tumačenja sadržana u Odlukama o Pravilima golfa; b) sve uslove takmičenja koje utvrdi Takmičarska komisija prema Pravilu 33-1 i Dodatku I; c) sva lokalna pravila koja utvrdi Takmičarska komisija prema Pravilu 33-8a i Dodatku I; d) specifikacije za: (i) (ii) štapove i lopticu u Dodacima II i III i njihova tumačenja sadržana u Vodiču kroz pravila za štapove i loptice i uređaje i drugu opremu u Dodatku IV. Prepreke Prepreka je svaki banker ili vodena prepreka. Pristup loptici (adresiranje) Smatra se da je igrač pristupio loptici kada štap položi neposredno ispred ili neposredno iza loptice, bez obzira na to da li je zauzeo stav ili nije. Privremena voda Privremena voda je bilo kakva privremena akumulacija vode na igralištu koja se ne nalazi u vodenoj prepreci i vidljiva je pre ili nakon što igrač zauzme stav. Sneg i prirodni led, s izuzetkom slane, jesu privremena voda ili neučvršćeni predmeti, prema izboru igrača. Veštački led predstavlja zapreku. Rosa i slana nisu privremena voda. Loptica je u privremenoj vodi kada u njoj leži ili dodiruje privremenu vodu bilo kojim svojim delom.

40 38 Definicije Propisani krug Propisani krug sastavljen je iz igranja na rupama igrališta u pravilnom redosledu, osim ako Takmičarska komisija ne odredi drugačije. Broj rupa u propisanom krugu je 18, osim ako Takmičarska komisija ne odobri neki manji broj. U vezi s proširenjem propisanog kruga u meč-pleju, pogledajte Pravilo 2-3. Protivnik Protivnik je član strane protiv koje se u meč-pleju takmiči strana igrača. Provizorna loptica Provizorna loptica je loptica kojom je odigrano prema Pravilu 27-2 umesto lopticom koja je možda izgubljena izvan vodene prepreke ili se možda nalazi u autu. R&A R&A znači R&A Rules Limited. Rupa Rupa mora imati prečnik od 108 mm (4 1 4 inča ), a dubina mora iznositi najmanje 101,6 mm (4 inča). Ako je iznutra obložena, obloga mora biti uvučena za najmanje 25,4 mm (1 inč) od površine grina, osim ako priroda tla to ne dozvoljava. Njen spoljašnji prečnik ne sme biti veći od 108 mm (4 1 4 inča). S četiri loptice Pogledajte vrste meč-pleja i vrste strouk-igre. S najboljom lopticom Pogledajte vrste meč-pleja. Saigrač Pogledajte takmičar.

41 Definicije 39 Savet Savet podrazumeva svaki predlog ili sugestiju koji mogu uticati na igrača i odrediti njegovu igru, izbor štapa ili način izvođenja udarca. Informacije u vezi sa Pravilima, udaljenošću i opštim javnim podacima, kao što su položaj prepreka ili štapa sa zastavicom na grinu, ne smatraju se savetom. Slučajnost Do slučajnosti dolazi kada lopticu u kretanju nenamerno odbije ili zaustavi spoljni faktor (pogledajte Pravilo 19-1). Spoljni faktor Spoljni faktor u meč-pleju jeste svaki faktor koji nije sledeće: deo igračeve ili protivnikove strane, bilo koji kedi bilo koje strane, bilo koja loptica kojom je bilo koja strana odigrala tokom igranja na rupi ili oprema bilo koje strane. Spoljni faktor u strouk-igri jeste svaki faktor koji nije sledeće: deo takmičareve strane, bilo koji kedi strane, bilo koja loptica kojom strana odigra tokom igranja na rupi ili bilo koja oprema koja pripada strani. Spoljni faktor uključuje: sudiju, zapisničara, posmatrača i kedija izvidnika. Vetar i voda nisu spoljni faktori. Stav Zauzimanje stava sastoji se od postavljanja stopala igrača u položaj za udarac i od pripreme za njegovo izvođenje. Strana Strana je igrač ili jedan ili više igrača koji su partneri. U meč-pleju, svaki član suprotne strane predstavlja protivnika. U strouk-igri, svi članovi strana predstavljaju takmičare, a članovi različitih strana koji igraju zajedno nazivaju se saigrači.

42 40 Definicije Sudija Sudija je osoba koju imenuje Takmičarska komisija da odlučuje o činjenicama i da primenjuje Pravila golfa. Sudija mora reagovati na svako kršenje Pravila koje primeti ili o kojem je obavešten. Sudija ne treba da pridržava štap sa zastavicom, da stoji na rupi ili da pokazuje njen položaj, a isto tako ne treba da podiže lopticu ili da obeležava njen položaj. Izuzetak u meč-pleju: Osim ako je sudija imenovan da prati igrače tokom meča, on nema ovlašćenja da utiče na meč na bilo koji drugi način osim u smislu Pravila 1-3, 6-7 ili Štap sa zastavicom Štap sa zastavicom je pokretan uspravan znak, sa tkaninom za zastave ili sa sličnim materijalom pričvršćenim na vrhu ili bez tkanine za zastave ili sličnog materijala pričvršćenog na vrhu, postavljen u sredinu rupe da bi pokazivao njen položaj. Mora imati kružni poprečni presek. Zabranjena je upotreba obloživog materijala ili materijala koji ublažava udarce koji bi mogli prekomerno uticati na kretanje loptice. Takmičar Takmičar je igrač u strouk-takmičenju. Saigrač je bilo koja osoba sa kojom takmičar igra. Nijedan od njih nije partner onog drugog. Na takmičenjima u strouk-igri učetvoro ili s četiri loptice, tamo gde kontekst to dozvoljava, reči takmičar ili saigrač podrazumevaju igračevog partnera. Takmičarska komisija Takmičarska komisija je komisija zadužena za takmičenje ili, ako se problem ne odnosi na takmičenje, komisija zadužena za igralište. Tlo u popravci Tlo u popravci predstavlja bilo koji deo igrališta koji je tako označen po odredbi Takmičarske komisije ili ga je takvim odredio njen ovlašćeni predstavnik. Čitavo tlo i trava, žbun, drvo ili drugi rastući objekat koji se nalaze unutar terena u popravci čine sastavni deo tla u popravci.

43 Definicije 41 Termin tlo u popravci odnosi se i na materijal prikupljen za odvoženje i na rupe koje su iskopali radnici, čak i kada nisu kao takvi obeleženi. Pokošena trava i drugi materijal ostavljen na igralištu bez namere da bude uklonjen ne smatraju se tlom u popravci, osim kada su kao takvi obeleženi. Kada su granice tla u popravci obeležene kočićima, kočići se nalaze unutar tla u popravci, a granice tla u popravci određene su najbližim spoljnim tačkama kočića u nivou tla. Kada se za obeležavanje tla u popravci koriste i kočići i linije, kočići identifikuju tlo u popravci, dok linije određuju granice tla u popravci. Kada je granica tla u popravci obeležena linijom iscrtanom na tlu, i sama linija nalazi se na tlu u popravci. Granica tla u popravci prostire se vertikalno nadole ali ne i nagore. Loptica se nalazi na tlu u popravci kada leži na njemu ili dodiruje tlo u popravci bilo kojim svojim delom. Kočići kojima se određuje granica ili služe za identifikaciju tla u popravci predstavljaju zapreke. Napomena: Takmičarska komisija može lokalnim pravilom zabraniti igru sa tla u popravci ili u okolini osetljivog područja koje je obeleženo kao tlo u popravci. Tri loptice Pogledajte vrste meč-pleja. Učetvoro Pogledajte vrste meč-pleja i vrste strouk-igre. U rupi Loptica je u rupi kada se smiri unutar područja rupe i cela se nalazi ispod ivice rupe. Utroje Pogledajte vrste meč-pleja. Udarac Udarac je pomeranje štapa unapred s namerom da se loptica udari i pomeri, ali ako igrač namerno proverava svoj zamah pre nego što glava štapa stigne do loptice, smatra se da udarac nije izveo.

44 42 Definicije Udaralište Udaralište je početno područje za rupu na kojoj će se igrati. To je pravougaona površina, dugačka dve dužine štapa, čija su prednja i bočna strana određene spoljnim krajem dva,,ti markera. Loptica se nalazi izvan udarališta kada celom svojom površinom leži izvan udarališta. Vodena prepreka Vodena prepreka je svako more, jezero, ribnjak, reka, jarak, površinski drenažni kanal ili druga vodena površina na otvorenom (bez obzira na to da li sadrži vodu ili ne), kao i sve što ima slična svojstva i nalazi se na igralištu. Celokupno tlo i voda unutar granica vodene prepreke čine sastavni deo vodene prepreke. Kada je granica vodene prepreke obeležena kočićima, kočići se nalaze unutar vodene prepreke, a granica prepreke je određena najbližim spoljnim tačkama kočića u nivou tla. Kada se za obeležavanje vodene prepreke upotrebljavaju i kočići i linije, kočići obeležavaju prepreku, dok linije određuju granicu prepreke. Kada je granica vodene prepreke određena linijom iscrtanom na tlu, sama linija se nalazi u vodenoj prepreci. Granica vodene prepreke prostire se vertikalno nadole i nagore. Loptica se nalazi u vodenoj prepreci kada u njoj leži celom svojom površinom ili bilo kojim svojim delom dodiruje vodenu prepreku. Kočići kojima se određuje granica ili služe za identifikovanje vodene prepreke predstavljaju zapreke. Napomena 1: Kočići ili linije kojima se određuje granica ili služe za obeležavanje vodene prepreke moraju biti žuti. Napomena 2: Takmičarska komisija može lokalnim pravilom zabraniti igru sa ekološki osetljivog područja koje je određeno kao vodena prepreka. Vodena prepreka sa strane Vodena prepreka sa strane jeste vodena prepreka ili onaj njen deo koji leži tako da je ispuštanje loptice iza vodene prepreke prema Pravilu 26-1b nemoguće ili ga je Takmičarska komisija proglasila neizvodljivim. Celokupno tlo i voda u granicama vodene prepreke sa strane čine njen sastavni deo.

45 Definicije 43 Kada je granica vodene prepreke sa strane određena kočićima, kočići se nalaze unutar vodene prepreke sa strane, a granice prepreke su određene najbližim spoljnim tačkama kočića u nivou tla. Kada su za obeležavanje vodene prepreke sa strane upotrebljeni i kočići i linije, kočići obeležavaju prepreku, a linije obeležavaju granicu prepreke. Kada je granica vodene prepreke sa strane određena linijom na tlu, sama linija se nalazi u vodenoj prepreci sa strane. Granica vodene prepreke sa strane prostire se vertikalno nadole i nagore. Loptica je u vodenoj prepreci sa strane kada u njoj leži celom svojom površinom ili dodiruje vodenu prepreku sa strane bilo kojim svojim delom. Kočići kojima se određuje granica ili služe za obeležavanje vodene prepreke sa strane predstavljaju zapreke. Napomena 1: Deo vodene prepreke na kome mora da se igra kao na vodenoj prepreci sa strane mora biti vidljivo obeležen. Kočići ili linije kojima se određuje granica ili služe za identifikovanje vodene prepreke sa strane moraju biti crveni. Napomena 2: Takmičarska komisija može lokalnim pravilom zabraniti igru sa ekološki osetljivog područja koje je obeleženo kao vodena prepreka sa strane. Napomena 3: Takmičarska komisija može vodenu prepreku sa strane odrediti kao vodenu prepreku. Vrste meč-pleja Pojedinačno: Meč u kojem jedan igrač igra protiv drugog igrača. Utroje: Meč u kojem jedan igrač igra protiv dva igrača, pri čemu svaka strana igra jednom lopticom. Učetvoro: Meč u kojem dva igrača igraju protiv druga dva igrača, pri čemu svaka strana igra jednom lopticom. Tri loptice: Meč-plej tri igrača koji igraju jedan protiv drugog, pri čemu svaki igra svojom lopticom. Svaki igrač igra dva odvojena meča. S najboljom lopticom: Meč u kojem jedan igrač igra protiv bolje od loptica (boljeg rezultata) druge dvojice ili najbolje od loptica ostale trojice igrača.

46 44 Definicije Sa četiri loptice: Meč u kojem dva igrača igraju bolju od svojih loptica protiv bolje od loptica druga dva igrača. Vrste strouk-igre Individualno: Takmičenje u kojem svaki takmičar igra kao pojedinac. Učetvoro: Takmičenje u kojem dva takmičara igraju kao partneri, pri čemu igraju jednom lopticom. Četiri loptice: Takmičenje u kojem dva takmičara igraju kao partneri, pri čemu svaki igra svojom lopticom. Niži rezultat partnera predstavlja rezultat rupe. Ako jedan od partnera ne završi igranje na rupi, nema kazne. Napomena: Za bogi, par i stejblford takmičenja, pogledajte Pravilo Zamenjena loptica Zamenjena loptica je loptica koja se ubaci u igru umesto originalne loptice koja je bila u igri, koja je izgubljena, u autu ili podignuta; bez obzira na to da li je zamena dozvoljena. Zamenjena loptica postaje loptica u igri kada se ispusti ili položi (pogledajte Pravilo 20-4). Zapisničar Zapisničar je osoba koju imenuje Takmičarska komisija da beleži rezultat takmičara u strouk-igri. Zapisničar može biti i saigrač. On nije sudija. Zapreke Zapreku čini sve što je veštački stvoreno, uključujući veštačke površine, puteve, staze i veštački led, s izuzetkom: a) objekata kojima se obeležava područje auta, poput zidova, ograda, kočića i rampi; b) svih delova nepokretnih veštačkih objekata koji se nalaze u autu i c) svih objekata koje je Takmičarska komisija proglasila sastavnim delom igrališta. Zapreka predstavlja pokretnu zapreku kada može da se pomeri bez preteranog napora, bez nepotrebnog zadržavanja igre i bez prouzrokovanja štete. U svim ostalim slučajevima, zapreka je nepokretna. Napomena: Takmičarska komisija može lokalnim pravilom pokretnu zapreku proglasiti nepokretnom zaprekom.

47 Definicije 45 Životinja koja rije zemlju Životinja koja rije zemlju jeste životinja (osim crva, insekata i slično) koja pravi rupe u zemlji za svoje stanište ili sklonište, kao što su zec, krtica, mrmot, glodar ili gmizavac. Napomena: Rupa koju iskopa životinja koja ne rije zemlju, recimo pas, ne smatra se nenormalnim stanjem tla, osim ako nije obeležena i proglašena kao tlo u popravci.

48 46 Pravilo 1 Odeljak III Pravila igre Igra Pravilo 1 Igra Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Golf je igra koja se sastoji od igranja lopticom od udarališta do ubacivanja u rupu jednim udarcem ili sa više uzastopnih udaraca u skladu sa Pravilima Uticanje na kretanje loptice ili promena fizičkih uslova Igrač ne sme: (i) preduzeti nikakvu radnju s namerom da utiče na kretanje loptice u igri ili (ii) da menja fizičke uslove s namerom da utiče na igranje na rupi. Izuzeci: 1. Radnja koja je izričito dozvoljena ili izričito zabranjena nekim drugim pravilom podleže odredbama tog drugog pravila a ne Pravila Radnja koja je preduzeta isključivo radi brige za igralište nije kršenje Pravila 1-2. *KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 1-2: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. *U slučaju ozbiljnijeg kršenja Pravila 1-2, Takmičarska komisija može izreći i kaznu diskvalifikacije. Napomena 1: Smatra se da je igrač ozbiljnije kršio Pravilo 1-2 ako Takmičarska komisija smatra da su radnjom koja predstavlja kršenje tog

49 Pravilo 1/2 47 pravila on ili drugi igrač ostvarili značajnu prednost ili da je drugi igrač koji nije njegov partner zbog toga doveden u znatno nepovoljniji položaj. Napomena 2: U strouk-igri, osim u slučajevima kada kazna za ozbiljno kršenje pravila uključuje diskvalifikovanje, igrač koji je povredio Pravilo 1-2 u vezi sa kretanjem svoje loptice mora da odigra lopticom sa mesta na kojem je bila zaustavljena ili, ako je loptica bila odbijena, sa mesta na kojem se umirila. Ako je na kretanje loptice namerno uticao saigrač ili drugi spoljni faktor, na igrača se primenjuje Pravilo 1-4 (pogledajte napomenu uz Pravilo 19-1) Dogovor o odbacivanju pravila Igrači se ne smeju dogovoriti da isključe delovanje bilo kojeg od pravila, kao ni da izbegnu bilo koju zarađenu kaznu. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 1-3: meč-plej diskvalifikacija obe strane; strouk-igra diskvalifikacija umešanih takmičara. (Dogovor o igranju preko reda u strouk-igri pogledajte Pravilo 10-2c) 1-4. Slučajevi koji nisu obuhvaćeni Pravilima Ako bilo koja tačka spora nije obuhvaćena Pravilima, odluka treba da bude donesena nepristrasno i pravedno. Pravilo 2 Meč-plej Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Meč-plej podrazumeva igru u kojoj suprotstavljene strane igraju propisani krug, osim ako Takmičarska komisija ne odredi drukčije. U meč-pleju se igra za osvajanje rupa. Ako Pravilima nije određeno drugačije, pobednik rupe je strana čija loptica

50 48 Pravilo 2 se posle manjeg broja udaraca smiri u rupi. Kada se igra u hendikep meču, pobednik rupe je ona strana koja postigne niži neto rezultat. Stanje u meču prati se izrazima: toliko rupa u vođstvu ili izjednačeno i toliko preostalih za igranje. Strana je dormi (dormie) kada ima onoliko dobijenih rupa koliko ih je preostalo da se odigraju Podeljena rupa Rupa je podeljena ako obe strane lopticu ubace u rupu istim brojem udaraca. Kada igrač ubaci lopticu u rupu, a protivniku preostane jedan udarac da podeli rupu, svaka kazna naknadno dodeljena igraču na toj rupi ima za posledicu podelu rupe Pobednik meča Meč dobija ona strana koja vodi s razlikom većom od broja rupa preostalih za igru. Ako je meč nerešen, Takmičarska komisija može produžiti propisani krug za onoliko rupa koliko je potrebno da se dobije meč Predavanje meča, rupe ili sledećeg udarca Igrač može predati meč bilo kada pre početka ili završetka igranja meča. Igrač može predati rupu bilo kada pre početka ili završetka igranja na rupi. Igrač može protivniku predati sledeći udarac bilo kada, pod uslovom da je protivnikova loptica u mirovanju. Smatra se da je protivnik ubacio lopticu u rupu sledećim udarcem i lopticu može ukloniti bilo koja od strana. Predavanje meča, rupe ili sledećeg udarca ne može se poništiti niti povući. (Loptica visi nad rupom pogledajte Pravilo 16-2) 2-5. Nedoumice u vezi sa postupkom; sporovi i prigovori Ako u meč-pleju dođe do nedoumica ili spora među igračima, igrač može uložiti prigovor. Ako nema ovlašćenog predstavnika Takmičarske komisije koji bi bio na raspolaganju u razumnom roku, igrači moraju da nastave meč bez zastoja. Takmičarska komisija može razmatrati prigovor samo ako je on pravovremeno uložen i ako igrač koji ulaže prigovor pravovremeno obavesti

51 Pravilo 2/3 49 protivnika o tome (i) da će uložiti prigovor ili zahtevati odluku Komisije i (ii) o činjenicama na kojima je osnovan prigovor ili zahtev za odluku. Smatra se da je prigovor pravovremeno uložen ako igrač uloži prigovor odmah nakon što utvrdi postojanje okolnosti koje čine osnov za ulaganje prigovora i to (i) pre nego što bilo koji od igrača odigra sa sledećeg udarališta, ili (ii) u slučaju poslednje rupe u meču, pre nego što svi igrači u meču napuste grin, ili (iii) u slučaju kada se okolnosti koje čine osnov za prigovor ustanove tek nakon što svi igrači već napuste grin poslednje rupe, pre zvanične objave rezultata meča. Takmičarska komisija može razmatrati prigovor koji se odnosi na prethodnu rupu u meču samo u slučajevima kad je zasnovan na činjenicama koje prethodno nisu bile poznate igraču koji podnosi prigovor i kada mu je protivnik dao pogrešne informacije (Pravilo 6-2a ili 9). Svaki takav zahtev mora se podneti pravovremeno. Nakon službenog objavljivanja rezultata meča, Takmičarska komisija ne može razmatrati prigovor, osim ako utvrdi (i) da je prigovor zasnovan na činjenicama koje prethodno nisu bile poznate igraču koji podnosi prigovor nakon službenog objavljivanja rezultata, (ii) da je igrač koji ulaže prigovor dobio pogrešne informacije od protivnika i (iii) da je protivnik znao da daje pogrešnu informaciju. Nema vremenskog ograničenja za razmatranje takvog prigovora. Napomena 1: Pod uslovom da ne postoji dogovor između strana o odbacivanju nekog pravila (Pravilo 1-3), igrač može odlučiti da zanemari kršenje pravila koje je počinio njegov protivnik. Napomena 2: Ako u meč-pleju igrač nije siguran u svoja prava ili u ispravnost postupka, ne može da odigra na rupi dvema lopticama Opšta kazna Kazna za povredu nekog pravila u meč-pleju jeste gubitak rupe, osim kada je predviđeno drukčije.

52 50 Pravilo 3 Pravilo 3 Strouk-igra Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno; pobednik Takmičenje u strouk-igri podrazumeva da svi takmičari odigraju na svakoj rupi u propisanom krugu ili krugovima i da za svaki odigrani krug vrate skor-kartu sa upisanim bruto rezultatom za svaku rupu. Svaki takmičar igra protiv svakog drugog takmičara na takmičenju. Pobednik je takmičar koji odigra propisani krug ili krugove sa najmanjim brojem udaraca. U takmičenju za hendikep pobednik je takmičar sa najnižim ostvarenim neto rezultatom u propisanom krugu ili krugovima Propuštanje da se loptica ubaci u rupu Ako takmičar propusti da ubaci lopticu u bilo koju rupu, a ne ispravi grešku pre nego što je izveo udarac sa sledećeg udarališta ili, u slučaju poslednje rupe u krugu, pre nego što napusti grin, biće diskvalifikovan Nedoumice u vezi sa postupkom a. Postupak za igrača Samo u strouk-igri, ako se takmičar dvoumi u vezi sa svojim pravima ili u vezi sa ispravnošću postupka tokom igranja na rupi, može bez kazne da odigra na rupi dvema lopticama. Kako bi postupio prema ovom pravilu, mora da se odluči da igra dvema lopticama nakon situacije koja je dovela do nedoumice, a pre sledećeg delovanja (na primer, udaranja prve loptice). Takmičar treba da obavesti svog zapisničara ili saigrača: o nameri da će igrati dvema lopticama i o tome koju lopticu želi da računa za rezultat ukoliko Pravila dozvole postupak za tu lopticu.

53 Pravilo 2/3 51 Takmičar mora da predoči činjenice Takmičarskoj komisiji pre predavanja skor-karte. Ako tako ne postupi, biće diskvalifikovan. Ako takmičar odigra sledeći potez pre nego je odlučio da će igrati dvema lopticama, nije postupio po Pravilu 3-3 i računa se rezultat koji je postigao igrajući originalnom lopticom. Takmičar ne dobija kazneni udarac zbog igranja drugom lopticom. b. Postupak Komisije prilikom utvrđivanja rezultata za rupu Kada takmičar postupi prema ovom pravilu, Komisija će razmotriti rezultat na sledeći način: (i) Ako je, pre daljeg odigravanja, takmičar najavio koju lopticu želi da računa i ako Pravila dozvoljavaju postupak koji se primenjuje za izabranu lopticu, računa se rezultat za tu lopticu. Ako Pravila ne dozvoljavaju postupak primenjen za odabranu lopticu, računa se rezultat sa drugom lopticom ukoliko Pravila dozvoljavaju postupak korišćen za tu lopticu. (ii) Ako, pre odigravanja, takmičar nije objavio unapred svoju odluku koju lopticu želi da računa, računa se rezultat postignut originalnom lopticom pod uslovom da je njome odigrano u skladu sa Pravilima. U suprotnom se računa rezultat postignut drugom lopticom ako Pravila dopuštaju postupak koji je primenjen za tu lopticu. (iii) Ako Pravila ne dozvoljavaju postupke primenjene za obe loptice, računa se rezultat sa originalnom lopticom osim ako je takmičar načinio ozbiljan prekršaj igrajući lopticom sa pogrešnog mesta. Ukoliko takmičar počini ozbiljan prekršaj igrajući jednom lopticom, računa se rezultat druge loptice uprkos činjenici da Pravila ne dozvoljavaju postupak primenjen za tu lopticu. Ako takmičar počini ozbiljan prekršaj obema lopticama, biće diskvalifikovan. Napomena 1: Pravila dozvoljavaju postupak primenjen za lopticu znači da je, nakon primene Pravila 3-3, ili: a) originalnom lopticom odigrano sa mesta sa koga je dozvoljena igra, a na kom se našla u mirovanju, ili b) Pravila dozvoljavaju postupak primenjen na lopticu i loptica je stavljena u igru na odgovarajući način i na tačno mesto navedeno u Pravilima.

54 52 Pravilo 3/4 Napomena 2: Ukoliko se računa rezultat postignut originalnom lopticom, ali originalna loptica nije nijedna od onih kojima je igrano, prva loptica ubačena u igru računa se kao originalna loptica. Napomena 3: Nakon primene Pravila 3-3, udarci izvedeni lopticom za koju je određeno da se ne računa i kazneni udarci dobijeni tokom igranja tom lopticom ne uzimaju se u obzir. Druga loptica kojom je odigrano prema Pravilu 3-3 ne smatra se provizornom lopticom prema Pravilu (Loptica kojom je odigrano sa pogrešnog mesta pogledajte Pravilo 20-7c) 3-4. Odbijanje da se igra u skladu s pravilom Ukoliko takmičar odbije da se pridržava propisanih pravila i time utiče na prava drugog takmičara, biće diskvalifikovan Opšta kazna Kazna za povredu Pravila u strouk-igri jeste dva kaznena udarca, osim kada je predviđeno drugačije. Štapovi i loptice Pravilo 4 Štapovi Za detaljnu specifikaciju propisanih standarda za štapove i tumačenja usklađenosti štapova pod Pravilom 4, i za postupak u vezi sa konsultovanjem i sa poštovanjem zahteva u vezi sa štapovima, pogledajte Dodatak II. Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Oblik i izrada štapova a. Uopšteno Štapovi kojima igrač igra moraju biti u skladu sa ovim pravilom, sa propisima, specifikacijama i tumačenjima navedenim u Dodatku II.

55 Pravilo 4 53 Napomena: Takmičarska komisija može zahtevati, u uslovima takmičenja (Pravilo 33-1), da igrači na takmičenju upotrebljavaju samo drajvere koji imaju glavu sa oznakom modela i nagiba (loft), čije ime se nalazi na aktuelnoj Listi odgovarajućih glava drajvera koju je izdala R&A. b. Habanje i prepravka Štap koji je bio u skladu sa Pravilima kada je bio nov, smatra se ispravnim i nakon habanja normalnom upotrebom. Svaki deo štapa koji je namerno izmenjen smatra se novim i mora u izmenjenom stanju odgovarati Pravilima Promena igračkih karakteristika štapa i strani materijal a. Promene igračkih karakteristika štapa Igračke karakteristike štapa za vreme propisanog kruga ne smeju se namerno menjati prilagođavanjem ili na bilo koji drugi način. b. Strani materijal Na lice glave štapa ne sme se dodavati nikakav strani materijal kojim bi se moglo uticati na kretanje loptice. *KAZNA ZBOG NOŠENJA ŠTAPA ILI ŠTAPOVA KOJI SU U SUPROTNOSTI S PRAVILOM 4-1 ili 4-2, ALI KOJIMA NIJE BIO IZVEDEN NIJEDAN UDARAC: Meč-plej nakon što je odigrano na rupi na kojoj je otkriveno kršenje pravila, rezultat meča se koriguje tako što se oduzima po jedna rupa za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveći broj oduzetih rupa po krugu dve rupe. Strouk-igra dva udarca za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveća kazna po krugu četiri udarca (dva udarca za svaku od prve dve rupe na kojoj je do prekršaja došlo). Meč-plej ili strouk-igra ako je prekršaj ustanovljen između igranja na dve rupe, kazna se pripisuje rezultatu na sledećoj rupi. Bogi i par takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1a. Stejblford takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz pravilo 32-1b.

56 54 Pravilo 4 *Za svaki štap čije nošenje predstavlja kršenje Pravila 4-1 ili 4-2 igrač mora da proglasi svom protivniku u meč-pleju da je van igre, odnosno svom zapisničaru ili saigraču u strouk-igri, odmah nakon što ustanovi da je došlo do kršenja tog pravila. Ako igrač tako ne postupi, biće diskvalifikovan. KAZNA ZA IZVOĐENJE UDARCA ŠTAPOM KOJI NIJE U SKLADU SA ODREDBAMA PRAVILA 4-1 ili 4-2: diskvalifikovanje Oštećeni štapovi: popravka i zamena a. Oštećenje štapa tokom normalne upotrebe Ukoliko tokom igranja propisanog kruga dođe do oštećenja igračevog štapa koje je rezultat normalne upotrebe, igrač može: (i) da nastavi da igra oštećenim štapom do kraja propisanog kruga; ili (ii) da bez nepotrebnog zadržavanja igre sam popravi štap ili ga da nekome da ga popravi; ili (iii) kao dodatnu mogućnost, ali samo u slučaju kada štap više nije pogodan za igru, da oštećeni štap zameni bilo kojim drugim štapom. Štap se mora zameniti bez nepotrebnog zadržavanja igre (Pravilo 6-7) i štap ne sme biti zamenjen pozajmljivanjem štapa koji je bilo koja osoba koja igra na igralištu odabrala za igru ili sastavljanjem komponenata koje igrač ili neko za igrača nosi tokom igranja propisanog kruga. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 4-3a: Pogledajte kazne predviđene za povredu Pravila 4-4a ili b i Pravila 4-4c. Napomena: Smatra se da štap nije pogodan za igru ako je znatno oštećen, na primer, šaft je ulubljen, primetno iskrivljen ili polomljen; glava štapa je klimava ili prilično deformisana ili držač nije pričvršćen. Štap se ne može smatrati nepogodnim za igranje samo zato što je promenjeno njegovo ležanje ili nagib ili kada je glava štapa izgrebana. b. Oštećenje nastalo odstupanjem od normalne upotrebe Ukoliko tokom igranja propisanog kruga dođe do oštećenja igračevog štapa koje nije posledica normalne upotrebe, a zbog kojeg štap postane

57 Pravilo 4 55 neodgovarajući ili dođe do promene njegovih igračkih karakteristika, on se tokom igranja kruga više ne sme koristiti ili pak zameniti. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 4-3b: diskvalifikovanje. c. Oštećenje nastalo pre početka kruga Igrač može koristiti štap koji je oštećen pre početka kruga pod uslovom da je oštećeni štap i dalje u skladu sa Pravilima. Oštećenje štapa koje se dogodilo pre početka kruga može se popraviti tokom igranja kruga, pod uslovom da mu nisu izmenjene igračke karakteristike i da se time nepotrebno ne zadržava igra. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 4-3c: Pogledajte kazne predviđene za povredu Pravila 4-1 ili 4-2. (Nepotrebno zadržavanje pogledajte Pravilo 6-7) 4-4. Najviše četrnaest štapova a. Izbor i dodavanje štapova Igrač ne sme početi propisani krug sa više od četrnaest štapova. Može upotrebiti samo štapove koje je odabrao za taj krug, osim u slučaju kada je igru počeo sa manje od četrnaest štapova, kada može dodati bilo koji broj štapova ali toliko da ukupan njihov broj ne sme biti veći od četrnaest. Dodavanje štapova ne sme nepotrebno zadržavati igru (Pravilo 6-7), a igrač ne sme dodati odnosno pozajmiti štap koji je bilo koja osoba koja igra na igralištu odabrala za igru, ili štap nastao sastavljanjem komponenata koje igrač ili neko za igrača nosi tokom igranja propisanog kruga. b. Partneri smeju međusobno deliti štapove Dozvoljeno je da partneri međusobno dele štapove, ali pod uslovom da ukupni broj štapova koje nose partneri koji ih dele ne prelazi četrnaest. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 4-4a ili b, BEZ OBZIRA NA BROJ PREKOBROJNIH ŠTAPOVA KOJI SE NOSE: Meč-plej nakon što je odigrano na rupi na kojoj je otkriveno kršenje

58 56 Pravilo 4 pravila, rezultat meča se koriguje tako što se oduzima po jedna rupa za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveći broj oduzetih rupa po krugu dve rupe. Strouk-igra dva udarca za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveća kazna po krugu četiri udarca (dva udarca za svaku od prve dve rupe na kojoj je do prekršaja došlo). Meč-plej ili strouk-igra ako je prekršaj ustanovljen između igranja na dve rupe, smatra se da je prekršaj ustanovljen tokom igranja na rupi na kojoj je upravo odigrano, i kazna za povredu Pravila 4-4a ili b ne primenjuje se za sledeću rupu. Bogi i par takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1a. Stejblford takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1b. c. Prekobrojni štap koji je eliminisan iz igre Za svaki štap čije nošenje ili upotreba predstavlja kršenje Pravila 4-3a(iii) ili Pravila 4-4 igrač mora da proglasi da je van igre svom protivniku u meč-pleju, odnosno svom zapisničaru ili saigraču u strouk- -igri, odmah nakon što ustanovi da je došlo do kršenja tog pravila. Igrač ne sme koristiti taj štap ili štapove u nastavku određenog kruga. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 4-4c: diskvalifikovanje.

59 Pravilo 5 57 Pravilo 5 Loptica Za detaljnu specifikaciju i tumačenja usaglašenosti loptica propisanim standardima pod Pravilom 5 i za postupak u vezi sa konsultacijom i sa ispunjavanjem zahteva u vezi sa lopticama, pogledajte Dodatak II. Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Loptica kojom igrač igra mora ispunjavati uslove navedene u Dodatku III. Napomena: Takmičarska komisija može u uslovima takmičenja zahtevati da na takmičenju (Pravilo 33-1) igrač mora igrati samo onim lopticama koje su navedene na aktuelnoj Listi odgovarajućih golf loptica koju je izdala R&A Strani materijal Na lopticu kojom igrač igra nije dozvoljeno dodavati nikakav strani materijal kojim bi se menjale njene igračke karakteristike. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 5-1 ili 5-2: diskvalifikovanje Loptica koja je neodgovarajuća za igru Loptica je neodgovarajuća za igru ako je vidno zasečena, napukla ili je promenjenog oblika. Loptica nije neodgovarajuća za igru ako je samo blatnjava ili je za nju zalepljen neki drugi materijal, ako je njena površina ogrebana ili oštećena ili kada joj je boja oštećena ili izbledela. Ako igrač ima razloga da misli da je njegova loptica postala neodgovarajuća za igru tokom igranja na toj rupi, lopticu može bez kazne podići da bi utvrdio da li je postala neodgovarajuća. Pre podizanja loptice, igrač mora o svojoj nameri obavestiti svog protivnika u meč-pleju odnosno svog zapisničara ili saigrača u strouk-igri i označiti položaj loptice. Potom može podići i pregledati

60 58 Pravilo 5 lopticu, ali svom protivniku, zapisničaru ili saigraču mora omogućiti pregled loptice, kao i posmatranje njenog podizanja i polaganja nazad. Loptica podignuta prema Pravilu 5-3 ne sme se čistiti. Ako igrač ne postupi u skladu sa ovim postupkom u celini ili sa nekim njegovim delom ili ako podigne lopticu a da pritom nema razloga da veruje da je loptica postala neodgovarajuća za igru tokom igranja na toj rupi, dobija kaznu od jednog udarca. Ako se utvrdi da je loptica neodgovarajuća za igru za vreme igranja na toj rupi, igrač je može zameniti drugom lopticom, polažući je na mesto na kojem je ležala originalna loptica. U suprotnom, originalnu lopticu mora položiti na mesto na kojem je bila. Ako igrač zameni lopticu kada to nije dozvoljeno i izvede udarac nepravilno zamenjenom lopticom, dobija opštu kaznu za kršenje Pravila 5-3, ali ne podleže dodatnoj kazni prema ovom pravilu ili Pravilu Ako se loptica zbog udarca raspadne na komadiće, taj udarac se ne broji i igrač mora da igra novom lopticom, bez kazne, sa mesta koje je što bliže mestu sa kojeg je odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5). *KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 5-3: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. *Ako igrač dobije opštu kaznu zbog kršenja Pravila 5-3, neće biti dodatno kažnjen na osnovu ovog pravila. Napomena 1: Ako protivnik, zapisničar ili saigrač želi da ospori igračevu primedbu o neprikladnosti, to mora učiniti pre nego što igrač počne da igra drugom lopticom. Napomena 2: Ako se originalni položaj loptice koja treba da se položi ili ponovo položi promeni, pogledajte Pravilo 20-3b. (Čišćenje loptice podignute sa grina ili prema bilo kojem drugom pravilu pogledajte Pravilo 21)

61 Dužnosti igrača Pravilo 6 59 Pravilo 6 Igrač Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Pravila Igrač i njegov kedi odgovorni su za poznavanje Pravila. Tokom igranja propisanog kruga, igrač preuzima na sebe odgovarajuću kaznu za svako kršenje pravila koje počini njegov kedi Hendikep a. Meč-plej Pre početka takmičenja u meč-pleju sa hendikepom, igrači treba međusobno da utvrde svoje hendikepe. Ako igrač počne da igra meč-plej sa prijavljenim višim hendikepom nego što ga stvarno ima i time utiče na broj datih ili dobijenih udaraca, biće diskvalifikovan; u suprotnom, igrač mora da igra s prijavljenim hendikepom. b. Strouk-igra U bilo kom krugu takmičenja sa hendikepom, takmičar mora da proveri da li je na skor-karti upisan njegov hendikep pre nego što kartu preda Takmičarskoj komisiji. Ako hendikep nije upisan na njegovoj skor-karti pre nego što je preda (Pravilo 6-6b), ili ako je upisan viši hendikep od onog koji mu pripada i to utiče na broj dobijenih udaraca, biće diskvalifikovan sa takmičenja sa hendikepom. U ostalim slučajevima rezultat važi. Napomena: Igrač je dužan da zna na kojim rupama treba da se daju ili dobiju hendikep udarci.

62 60 Pravilo Startno vreme i grupe a. Startno vreme Igrač mora početi igru u vreme koje odredi Takmičarska komisija. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 6-3a: Ukoliko igrač stigne na startno mesto u roku od pet minuta nakon svog startnog vremena i spreman je za igranje, kazna zbog kašnjenja na startu jeste gubitak prve rupe u meč-pleju ili kazna od dva udarca na prvoj rupi u strouk-igri. U svim ostalim slučajevima, kazna za kršenje ovog pravila jeste diskvalifikovanje. Bogi i par takmičenja pogledajte Napomenu 2 uz Pravilo 32-1a. Stejblford takmičenja pogledajte Napomenu 2 uz Pravilo 32-1b. Izuzetak: Kada Takmičarska komisija utvrdi postojanje vanrednih okolnosti koje su sprečile igrača da stigne na start u određeno vreme, nema kazne. b. Grupe U strouk-igri, takmičar mora tokom igranja celog kruga ostati u grupi koju je odredila Takmičarska komisija, osim u slučajevima kada Takmičarska komisija odobri ili potvrdi zamenu. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 6-3b: diskvalifikovanje. (Igra s najboljom lopticom ili s četiri loptice pogledajte pravila 30-3a i 31-2) 6-4. Kedi Igraču može da pomaže kedi, ali je igraču istovremeno dozvoljen samo jedan kedi. *KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 6-4: Meč-plej nakon što je odigrano na rupi na kojoj je otkriveno kršenje pravila, rezultat meča se koriguje tako što se oduzima po jedna rupa za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveći broj oduzetih rupa po krugu dve rupe. Strouk-igra dva udarca za svaku rupu na kojoj je prekršaj ustanovljen;

63 Pravilo 6 61 najveća kazna po krugu četiri udarca (dva udarca za svaku od prve dve rupe na kojima je do prekršaja došlo). Meč-plej ili strouk-igra ako je prekršaj ustanovljen između igranja dve rupe, kazna se pripisuje rezultatu na sledećoj rupi. Bogi i par takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1a. Stejblford takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1b. *Igrač koji krši ovo pravilo time što istovremeno ima više od jednog kedija mora odmah, nakon što ustanovi da je kršio pravilo, da se pobrine za to da do kraja propisanog kruga u bilo kom trenutku ima samo jednog kedija. U suprotnom, igrač će biti diskvalifikovan. Napomena: Takmičarska komisija može u uslovima takmičenja (Pravilo 33-1) zabraniti pomoć kedija ili ograničiti igrače u njihovom izboru kedija Loptica Igrač je sam odgovoran za igranje pravom lopticom. Svaki igrač treba da obeleži svoju lopticu znakom za prepoznavanje Rezultat u strouk-igri a. Zapisivanje rezultata Nakon svake rupe, zapisničar treba sa takmičarom da proveri rezultat i da ga zapiše. Na kraju kruga, zapisničar mora da potpiše skor-kartu i da je preda takmičaru. Ako rezultat zapisuje više zapisničara, svaki treba da potpiše onaj deo zapisa za koji je odgovoran. b. Potpisivanje i vraćanje skor-karte Nakon završenog kruga, takmičar treba da proveri svoj rezultat na svakoj rupi i da sva sporna pitanja reši sa Takmičarskom komisijom. Igrač mora da proveri da li su zapisničar ili zapisničari potpisali skor- -kartu, da je nakon toga i sam potpiše i preda Takmičarskoj komisiji što je moguće pre. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 6-6b: diskvalifikovanje.

64 62 Pravilo 6 c. Ispravke na skor-karti Na skor-karti se ne može ništa ispravljati nakon što ju je takmičar predao Takmičarskoj komisiji. d. Pogrešan rezultat na rupi Takmičar je odgovoran za tačnost rezultata za svaku rupu koji je zapisan na skor-karti. Ukoliko takmičar preda kartu na koju je upisan niži rezultat za bilo koju rupu od stvarno postignutog, biće diskvalifikovan. Ukoliko preda karticu sa višim upisanim rezultatom od stvarno postignutog, rezultat koji je predao ostaje važeći. Izuzetak: Ukoliko takmičar preda karticu na koju je upisan niži rezultat zbog neupisivanja jednog ili više kaznenih udaraca, za koje pre nego što je predao karticu nije znao da ih je dobio, neće biti diskvalifikovan. U takvim okolnostima, takmičar dobija kazneni udarac pod određenim pravilom i dodatnu kaznu od dva udarca za svaku rupu na kojoj je prekršio Pravilo 6-6d. Ovaj izuzetak ne važi kada je određena kazna diskvalifikacija sa takmičenja. Napomena 1: Takmičarska komisija je odgovorna za sabiranje rezultata i za primenu hendikepa zapisanog na skor-karti pogledajte Pravilo Napomena 2: Za strouk-igru sa četiri loptice, pogledajte pravila 31-3 i 31-7a Nepotrebno zadržavanje; spora igra Igrač mora da igra bez nepotrebnog zadržavanja i u skladu sa uputstvima o brzini kretanja koje može da odredi Takmičarska komisija. Igrač ne sme nepotrebno zadržavati igru između završene rupe i igranja sa sledećeg udarališta. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 6-7: Meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Bogi i par takmičenja pogledajte Napomenu 2 uz Pravilo 32-1a. Stejblford takmičenja pogledajte Napomenu 2 uz Pravilo 32-1b. Svaki naredni prekršaj diskvalifikovanje.

65 Pravilo 6 63 Napomena 1: Ako igrač nepotrebno zadržava igru između dve rupe, zadržava i igru na sledećoj rupi, i kazna se, osim u bogi, par i stejblford takmičenjima (pogledajte Pravilo 32), primenjuje na sledećoj rupi. Napomena 2: Radi sprečavanja spore igre, Takmičarska komisija može u uslovima takmičenja (Pravilo 33-1) odrediti smernice za brzinu igranja, uključujući maksimalno vreme koje je dozvoljeno za završetak propisane igre, rupe ili udarca. U takvim uslovima, u meč-pleju,takmičarska komisija može na sledeći način izmeniti kaznu za kršenje ovog pravila: prvi prekršaj gubitak rupe; drugi prekršaj gubitak rupe; svaki naredni prekršaj diskvalifikacija. U takvim uslovima, u strouk-igri,takmičarska komisija može na sledeći način izmeniti kaznu za kršenje ovog pravila: prvi prekršaj jedan udarac; drugi prekršaj dva udarca; svaki naredni prekršaj diskvalifikacija Prekid igre; nastavak igre a. Kada je dozvoljen prekid igre Igrač ne sme da prekine igru, osim ako: (i) Takmičarska komisija obustavi igru; (ii) veruje da postoji opasnost od groma; (iii) traži odluku Takmičarske komisije u vezi sa nekom nedoumicom ili spornim pitanjem (pogledajte pravila 2-5 i 34-3) ili (iv) postoji neki drugi opravdani razlog, kao na primer iznenadna bolest. Loše vreme samo po sebi ne predstavlja opravdan razlog za prekid igre. Ako igrač prekine igru bez izričitog odobrenja Takmičarske komisije, o tome je mora obavestiti u najkraćem mogućem roku. Ako tako postupi i Takmičarska komisija proceni da je njegov razlog opravdan, igrač neće biti kažnjen. U suprotnom, igrač će biti diskvalifikovan. Izuzetak u meč-pleju: Igrači koji se u meč-pleju dogovore o prekidu igre,

66 64 Pravilo 6 neće biti diskvalifikovani, osim ako zbog toga ne dođe do usporavanja takmičenja. Napomena: Napuštanje igrališta samo po sebi ne predstavlja prekid igre. b. Postupak kada Takmičarska komisija obustavi igru Ukoliko se igrači u meču ili grupa u trenutku kada Takmičarska komisija obustavi igru nalaze između dve rupe, ne smeju nastaviti sa igranjem sve dok Takmičarska komisija ne donese odluku o nastavku igre. Ako su počeli igranje na rupi, mogu ga odmah prekinuti ili nastaviti sa igranjem, pod uslovom da to čine bez zadržavanja. Ako igrači odluče da nastave igranje na rupi, dozvoljeno im je da prekinu igru pre završetka te rupe. U svakom slučaju, igra mora biti prekinuta nakon završetka rupe. Igrači moraju nastaviti igru kada Takmičarska komisija donese odluku o nastavku igre. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 6-8b: diskvalifikovanje. Napomena: Takmičarska komisija može u uslovima takmičenja odrediti (Pravilo 33-1) da se u potencijalno opasnim situacijama igra mora prekinuti odmah čim je Takmičarska komisija obustavi. Ako igrač odmah ne prekine igru, biće diskvalifikovan, osim ako ne postoje uslovi za zaobilaženje kazne na način određen Pravilom c. Podizanje loptice prilikom prekida igre Ako igrač tokom igranja na rupi prekine igru na osnovu Pravila 6-8a, bez kazne može podići lopticu samo ako je Takmičarska komisija obustavila igru ili ima opravdan razlog za njeno podizanje. Pre podizanja loptice, igrač mora označiti njen položaj. Ako igrač prekine igru ili podigne lopticu bez izričite dozvole Takmičarske komisije, mora da, prilikom izveštavanja, Takmičarskoj komisiji prijavi (Pravilo 6-8a) takvo podizanje loptice. Ako igrač podigne lopticu bez opravdanog razloga, a pre podizanja ne

67 Pravilo 6 65 označi njen položaj ili takvo podizanje ne prijavi, dobija kaznu od jednog udarca. d. Postupak prilikom nastavka igre Igra se mora nastavi sa mesta na kojem je bila prekinuta, čak i kada se nastavlja sledećeg dana. Igrač mora pre ili nakon što je igra nastavljena postupiti na sledeći način: (i) Ako je igrač podigao lopticu i ako je imao pravo na podizanje loptice u skladu sa Pravilom 6-8c, originalnu ili zamenjenu lopticu mora da položi na mesto sa kojeg je podigao originalnu lopticu. U ostalim slučajevima mora ponovo položiti originalnu lopticu. (ii) Ako igrač nije podigao lopticu, a ima pravo da je podigne u skladu sa Pravilom 6-8c, može lopticu da podigne, očisti i položi je nazad, ili da je zameni drugom lopticom i položi je na mesto sa kojeg je podigao originalnu lopticu. Pre podizanja loptice, mora označiti njen položaj. (iii) Ako je igračeva loptica pomerena ili je označivač loptice pomeren (uključujući pomeranje zbog vetra ili vode) tokom prekida igre, igrač mora lopticu ili označivač loptice položiti na mesto sa kojeg je originalna loptica bila pomerena ili je označivač loptice bio pomeren. Napomena: Ako mesto za polaganje loptice ne može tačno da se odredi, mesto se mora odrediti procenom i loptica se mora položiti na to procenjeno mesto. U tom slučaju se ne primenjuju odredbe Pravila 20-3c. *KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 6-8d: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. *Ako igrač dobije opštu kaznu zbog kršenja Pravila 6-8d, neće biti dodatno kažnjen na osnovu Pravila 6-8c.

68 66 Pravilo 7 Pravilo 7 Vežba Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Vežbanje pre ili između igranja krugova a. Meč-plej Bilo kog dana takmičenja u meč-pleju, igrač može pre igranja kruga vežbati na takmičarskom igralištu. b. Strouk-igra Pre igranja kruga ili pre dodatne igre na bilo koji dan takmičenja u strouk-igri, takmičar ne sme vežbati na takmičarskom igralištu ili isprobavati površinu bilo kojeg grina na igralištu kotrljanjem loptice, raščupavanjem ili trljanjem same površine. Ako je takmičenje u strouk-igri predviđeno u dva kruga ili u više krugova u više uzastopnih dana, takmičar između tih krugova ne sme vežbati na bilo kojem takmičarskom igralištu na kojem treba da se odigraju preostali krugovi ili isprobavati površinu bilo kojeg grina na tom igralištu kotrljanjem loptice, raščupavanjem ili trljanjem same površine. Izuzetak: Pre početka igranja kruga ili dodatne igre, dozvoljeno je vežbanje patovanja ili čipinga na prvom udaralištu ili u njegovoj blizini ili na bilo kojoj površini za vežbanje. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 7-1b: diskvalifikovanje. Napomena: Takmičarska komisija može u uslovima takmičenja (Pravilo 33-1) zabraniti vežbanje na takmičarskom igralištu bilo kojeg dana takmičenja u meč-pleju ili dozvoliti vežbanje na takmičarskom igralištu ili nekom njegovom delu (Pravilo 33-2c) bilo kojeg dana ili između krugova takmičenja u strouk-igri.

69 Pravilo Tokom igranja kruga Igrač ne sme igrati probni udarac tokom igranja na rupi. Između igranja na dve rupe igrač ne sme izvoditi probni udarac, ali može vežbati patovanje ili čiping: a. na grinu poslednje rupe na kojoj je odigrao ili blizu njega, b. na bilo kom grinu za vežbu ili blizu njega, ili c. na udaralištu sledeće rupe u igranom krugu ili blizu njega, pri čemu ne sme izvoditi probni udarac iz prepreke i nepotrebno zadržavati igru (Pravilo 6-7). Udarci koje igrač izvede u nastavku igranja na rupi čiji rezultat je već odlučen ne smatraju se probnim udarcima. Izuzetak: Kada Takmičarska komisija obustavi igru, igrač može pre nastavka igre da vežba (a) u skladu sa ovim pravilom, (b) bilo gde izvan takmičarskog igrališta i (c) na način koji odobri Takmičarska komisija. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 7-2: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Ako igrač krši ovo pravilo između igranja na dve rupe, kazna se primenjuje za sledeću rupu. Napomena 1: Probni zamah nije probni udarac i igrač ga može izvoditi bilo gde ako time ne krši Pravila. Napomena 2: Takmičarska komisija može u uslovima takmičenja (Pravilo 33-1) zabraniti: (a) vežbanje na grinu ili blizu grina poslednje odigrane rupe i (b) kotrljanje loptice po grinu poslednje odigrane rupe.

70 68 Pravilo 8 Pravilo 8 Savet: naznačavanje linije igranja Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Savet Tokom igranja propisanog kruga igrač ne sme: a. davati savet nijednom učesniku takmičenja koji igra na igralištu, osim svom partneru, ili b. tražiti savet od bilo koga, osim od svog partnera ili nekog od njihovih kedija Naznačavanje linije igranja a. Izvan grina Igraču može svuda, osim na grinu, bilo ko da naznači liniju igranja, ali igrač ne može nikoga postaviti na liniju, blizu nje ili na njen produžetak iza rupe za vreme izvođenja udarca. Svaka oznaka, koju igrač ili neko drugi s njegovim znanjem postavi radi naznačavanja linije igranja, mora se ukloniti pre izvođenja udarca. Izuzetak: Pridržavanje ili držanje štapa sa zastavicom pogledajte Pravilo b. Na grinu Kada je igračeva loptica na grinu, liniju pata može naznačiti, pre ali ne i u vreme kada igrač odigrava udarac, igrač, njegov partner ili neki od njihovih kedija; pritom, grin ne sme biti dotaknut. Označivač ne sme biti položen bilo gde radi naznačavanja linije pata. (Dodirivanje linije pata pogledajte Pravilo 16-Ia) KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca.

71 Pravilo 8/9 69 Napomena: Takmičarska komisija može u uslovima ekipnog takmičenja (Pravilo 33-1) svakom timu dozvoliti da imenuje jednu osobu koja će davati savete (uključujući naznačavanje linije patovanja) članovima te ekipe. Takmičarska komisija može odrediti uslove za takvo imenovanje i dozvoljen način ponašanja te osobe, koja mora biti prijavljena Takmičarskoj komisiji pre nego što počne da daje savete. Pravilo 9 Informacija o izvedenim udarcima Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Broj udaraca koje je igrač izveo uključuje i sve dobijene kaznene udarce Meč-plej a. Informacija o izvedenim udarcima Tokom igranja na rupi, protivnik ima pravo da kod igrača proveri koliko udaraca je izveo, a nakon završetka igranja na rupi i ukupan broj udaraca izvedenih na upravo završenoj rupi. b. Pogrešna informacija Igrač ne sme svom protivniku dati pogrešnu informaciju. Ako igrač da pogrešnu informaciju, gubi rupu. Smatra se da je igrač dao pogrešnu informaciju ako: (i) svog protivnika ne obavesti što pre je to moguće o tome da je dobio kaznu, osim kad (a) je očigledno da je postupao po pravilu koje uključuje neku kaznu i to je protivnik posmatrao, ili (b) ispravi grešku pre nego što njegov protivnik izvede svoj sledeći udarac; ili (ii) tokom igranja na rupi da pogrešnu informaciju o broju izvedenih udaraca i ne ispravi grešku pre nego što njegov protivnik izvede sledeći udarac; ili

72 70 Pravilo 9/10 (iii) da pogrešnu informaciju o broju udaraca izvedenih radi završavanja rupe i to utiče na protivnikovo razumevanje rezultata rupe, osim ako ispravi tu grešku pre nego što bilo koji igrač izvede udarac sa sledećeg udarališta ili, u slučaju poslednje rupe takmičenja, pre nego što svi igrači napuste grin. Igrač je dao pogrešnu informaciju i u slučaju kad u zbir udaraca ne uključi kaznu za koju nije znao da ju je dobio tokom igranja. Igrač je sam odgovoran za poznavanje Pravila Strouk-igra Takmičar koji zaradi kaznu treba o tome da što pre obavesti svog zapisničara. Redosled igranja Pravilo 10 Redosled igranja Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Meč-plej a. Na početku igranja na rupi Strana koja ima čast da odigra sa prvog udarališta unapred je određena pozicijom na startnoj listi. Ako redosled nije određen unapred, čast se određuje žrebom. Strana koja dobije rupu ima čast na sledećem udaralištu. Ako je rupa podeljena, čast zadržava strana koja ju je imala na prethodnom udaralištu.

73 Pravilo b. Tokom igranja na rupi Nakon što su oba igrača počela igranje na rupi, prvi sledeći udarac igra onaj igrač čija loptica je udaljenija od rupe. Ako su loptice jednako udaljene od rupe, ili udaljenost od rupe ne može da se odredi, loptica kojom će se prvo igrati određuje se žrebom. Izuzetak: Pravilo 30-3b (meč-plej sa najboljom lopticom ili sa četiri loptice). Napomena: Kada se sazna da igrač neće igrati originalnom lopticom iz zatečenog položaja, a dužan je da igra sa mesta koje je što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5), redosled igranja se određuje prema mestu sa kojeg je izveden prethodni udarac. Kada igrač može da odigra sa nekog drugog mesta, osim mesta sa kojeg je izveo poslednji udarac, redosled igranja se određuje prema položaju na kojem se originalna loptica umirila. c. Igranje preko reda Igrač ne dobija kaznu ako igra kada je trebalo da igra njegov protivnik, ali protivnik može odmah zahtevati da igrač taj udarac poništi i da potom, bez kazne, pravilnim redosledom igra sa mesta koje je koliko je moguće najbliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5) Strouk-igra a. Na početku igranja na rupi Takmičar koji ima čast da odigra sa prvog udarališta unapred je određen pozicijom na startnoj listi. Ako redosled igranja nije unapred određen, čast se određuje žrebom. Takmičar s najnižim rezultatom na rupi dobija čast na sledećem udaralištu. Takmičar sa drugim najnižim rezultatom igra sledeći i tako dalje. Ako dva takmičara ili više takmičara imaju jednak rezultat na rupi, sa sledećeg udarališta igraju istim redosledom kao na prethodnom udaralištu. Izuzetak: Pravilo 32-1 (hendikep bogi takmičenja, par takmičenja i stejblford takmičenja).

74 72 Pravilo 10 b. Tokom igranja na rupi Nakon izvedenih početnih udaraca, prvi sledeći udarac igra takmičar čija loptica je najudaljenija od rupe. Ako je jedna loptica ili više loptica jednako udaljenih od rupe, ali udaljenost ne može da se odredi, redosled igranja lopticama određuje se žrebom. Izuzeci: Pravila 22 (loptica pomaže igri ili je ometa) i 31-4 (strouk-igra sa četiri loptice). Napomena: U slučaju kada se zna da takmičar neće igrati originalnom lopticom iz položaja u kome leži, nego je dužan da lopticom igra što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5), redosled igranja se određuje prema mestu sa kojeg je izveden prethodni udarac. Kada takmičar može da odigra lopticom sa nekog drugog mesta osim mesta sa kojeg je izveo prethodni udarac, redosled igranja se određuje prema položaju na kojem se originalna loptica umirila. c. Igranje preko reda Ako takmičar igra preko reda, nema kazne, a lopticom se igra iz položaja u kome leži. Međutim, ako Takmičarska komisija utvrdi da su se takmičari između sebe dogovorili da ne igraju prema određenom redosledu kako bi jedan od njih dobio prednost, biće diskvalifikovani. (Izvođenje udarca za vreme kretanja druge loptice nakon udarca na grinu pogledajte Pravilo 16-1f) (Nepravilan redosled igranja u strouk-igri učetvoro pogledajte Pravilo 29-3) Provizorna loptica ili druga loptica sa udarališta Ako igrač igra provizornom lopticom ili nekom drugom lopticom sa udarališta, mora to da učini tek nakon što je njegov protivnik ili saigrač izveo svoj prvi udarac. Ako više od jednog igrača odluči da igra provizornom lopticom ili mora da igra drugom lopticom sa udarališta, mora se sačuvati originalni redosled. Ako igrač igra provizornom lopticom ili drugom lopticom preko reda, primenjuje se Pravilo 10-1c ili 10-2c.

75 Udaralište Pravilo Pravilo 11 Udaralište Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Polaganje loptice na udaralište Kada igrač ubacuje lopticu u igru sa udarališta, mora igrati iz prostora unutar udarališta i sa površine tla udarališta ili sa odgovarajućeg tija (pogledajte Dodatak IV) koji se nalazi u tlu ili na površini tla. Za potrebe ovog pravila određeno je da površina udarališta uključuje i neravnine (koje već postoje ili ih je napravio igrač) i pesak ili drugi prirodni materijal (koji je postavljen ili ga postavi igrač). Ako igrač izvede udarac lopticom sa neodgovarajućeg tija ili lopticom koja je položena na udaralište na način koji nije dozvoljen ovim pravilom, biće diskvalifikovan. Igrač može stajati izvan udarališta kada igra lopticom koja se nalazi unutar njega Ti markeri Pre nego što igrač izvede prvi udarac bilo kojom lopticom sa udarališta rupe na kojoj će se igrati, smatra se da su ti markeri učvršćeni. Ako igrač u tim okolnostima pomeri ti marker ili dozvoli njegovo pomeranje da bi tako sprečio da ga ti marker ometa u zauzimanju stava, da mu ometa područje nameravanog zamaha ili liniju igranja, dobija kaznu za kršenje Pravila Loptica padne sa tija Ako loptica, kada nije u igri, padne sa tija ili je s njega obori igrač tokom pristupa loptici, može se bez kazne položiti nazad na ti. Međutim, ako igrač u takvim okolnostima izvede udarac, udarac se računa, bez obzira na to da li se loptica pomeri ili ne pomeri, ali nema kazne.

76 74 Pravilo 11/ Igranje izvan udarališta a. Meč-plej Ako igrač na početku igranja na rupi igra lopticom koja leži izvan udarališta, ne dobija kaznu, ali protivnik može odmah zahtevati da igrač taj udarac poništi i da igra lopticom sa površine unutar udarališta. b. Strouk-igra Ako takmičar na početku igranja na rupi igra lopticom koja leži izvan udarališta, dobija kaznu od dva udaraca i potom mora da igra lopticom sa površine unutar udarališta. Ako takmičar igra sa sledećeg udarališta, a da pritom ne ispravi svoju grešku, ili na poslednjoj rupi napusti grin i unapred ne najavi da će ispraviti svoju grešku, biće diskvalifikovan. Udarac koji je izveo izvan udarališta i svi naredni udarci koje takmičar izvede na rupi pre nego što ispravi svoju grešku ne računaju se u njegov rezultat Igranje sa pogrešnog udarališta Primenjuju se odredbe Pravila Igranje lopticom Pravilo 12 Traženje i prepoznavanje loptice Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Videti lopticu; traženje loptice Igrač ne mora nužno videti svoju lopticu dok izvodi udarac.

77 Pravilo Prilikom traženja svoje loptice bilo gde na igralištu, igrač može dodirnuti ili saviti visoku travu, trsku, žbunje, trnje, vres ili slično, ali samo onoliko koliko je potrebno da pronađe ili prepozna svoju lopticu, pod uslovom da time ne poboljšava položaj loptice, područje svog nameravanog stava, zamaha ili linije igranja; ako se loptica pomeri, primenjuje se Pravilo 18-2a, osim u slučajevima koji su predviđeni odredbama a d ovog pravila. Pored načina za traženje i prepoznavanje loptice koji su inače dozvoljeni Pravilima, igrač može tražiti i prepoznati svoju lopticu prema Pravilu 12-1, kao što je opisano u nastavku. a. Traženje ili prepoznavanje loptice prekrivene peskom Ako loptica leži bilo gde na igralištu i veruje se da je prekrivena peskom do te mere da igrač ne može da je pronađe ili prepozna, može bez kazne da je dodirne i ukloni pesak da bi pronašao ili prepoznao lopticu. Ako igrač pronađe lopticu i prepozna je kao svoju, on mora u što većoj meri obnoviti prvobitni položaj loptice vraćajući pesak. Ako je za vreme traženja ili prepoznavanja loptice, ili obnavljanja prvobitnog položaja, tokom dodirivanja ili uklanjanja peska, loptica pomerena, nema kazne; loptica mora da se položi nazad na prethodno mesto i da se obnovi prvobitni položaj. Prilikom obnavljanja položaja prema ovom pravilu, igraču je dozvoljeno da mali deo loptice ostavi otkriven. b. Traženje ili prepoznavanje loptice prekrivene neučvršćenim predmetima u prepreci Ako loptica leži u prepreci i igrač smatra da je prekrivena neučvršćenim predmetima do te mere da ne može da je pronađe ili prepozna, može bez kazne da dodirne ili pomeri neučvršćene predmete da bi pronašao ili prepoznao lopticu. Ako je lopticu pronašao i prepoznao je kao svoju, igrač mora ponovo da je prekrije neučvršćenim predmetima. Ako je za vreme traženja ili prepoznavanja loptice, tokom dodirivanja ili pomeranja neučvršćenih predmeta, loptica pomerena, primenjuje se Pravilo 18-2a; ako je loptica pomerena za vreme vraćanja neučvršćenih predmeta, nema kazne i loptica se mora položiti nazad na prethodno mesto. Ako je loptica bila potpuno prekrivena neučvršćenim predmetima, igrač

78 76 Sadržaj Pravilo 12 mora ponovo da prekrije lopticu, ali je dopušteno da mali deo loptice ostane vidljiv. c. Traženje loptice u vodi u vodenoj prepreci Ako se veruje da loptica leži u vodi u vodenoj prepreci, igrač može bez kazne to proveriti štapom ili na neki drugi način. Ako je loptica koja leži u vodi tokom proveravanja slučajno pomerena, nema kazne; loptica se mora položiti nazad na prethodno mesto, osim kada igrač odluči da nastavi igru prema Pravilu Ako pomerena loptica nije ležala u vodi ili igrač slučajno pomeri lopticu na neki drugi način osim neposredno tokom traženja, primenjuje se Pravilo 18-2a. d. Traženje loptice koja leži unutar zapreke ili na području sa nenormalnim stanjem tla Ako je loptica koja leži u ili na zapreci ili na području sa nenormalnim stanjem tla za vreme traženja slučajno pomerena, nema kazne; loptica se mora položiti nazad na prethodno mesto, osim kada igrač odluči da nastavi igru prema pravilima 24-1b, 24-2b ili 25-1b ako su ona primenljiva. Ako igrač položi lopticu nazad, i dalje može da nastavi igru prema jednom od navedenih pravila, pod uslovom da su ona primenljiva. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 12-1: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. (Poboljšavanje položaja, područja nameravanog stava ili linije igranja pogledajte Pravilo 13-2) Pravilo Podizanje loptice radi prepoznavanja Igrač je sam odgovoran za igranje pravom lopticom. Svaki igrač treba da obeleži svoju lopticu nekim znakom za prepoznavanje. Ako igrač veruje da je loptica u mirovanju njegova, ali ne može da je prepozna, može bez kazne podići lopticu da bi je prepoznao. Pravo na podizanje loptice radi identifikovanja dodato je radnjama koje dopušta Pravilo Pre podizanja loptice, igrač mora o svojoj nameri obavestiti svog protivnika u meč-pleju, odnosno svog zapisničara ili saigrača u strouk- -igri, i označiti položaj loptice. Potom može podići i prepoznati lopticu, ali pritom mora svom protivniku, zapisničaru ili saigraču omogućiti da

79 Pravilo 12/13 77 prati podizanje loptice i njeno polaganje nazad. Loptica koju igrač podigne u skladu sa Pravilom 12-2 ne sme se očistiti više nego što je potrebno za njeno prepoznavanje. Ako je ta loptica igračeva loptica i igrač ne postupi u skladu sa ovim postupkom u celini ili nekim njegovim delom ili ako podigne lopticu da bi je prepoznao kada za to nema opravdanog razloga, dobija kaznu od jednog udaraca. Ako igrač podignutu lopticu prepozna kao svoju, mora je položiti nazad na prethodno mesto. Ako tako ne postupi, dobija opštu kaznu za kršenje Pravila 12-2, ali neće biti dodatno kažnjen na osnovu ovog pravila. Napomena: Ako se promeni originalni položaj loptice koja treba da se ponovo položi, pogledajte Pravilo 20-3b. *KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 12-2: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. *Ako igrač dobije opštu kaznu zbog kršenja Pravila 12-2, neće biti dodatno kažnjen na osnovu ovog pravila. Pravilo 13 Igranje lopticom iz položaja u kome je zatečena Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Igrač mora igrati lopticom iz položaja u kome je zatečena, osim ako je Pravilima određeno drukčije. (Loptica u mirovanju pomerena pogledajte Pravilo 18) Poboljšavanje položaja, područja nameravanog stava ili zamaha, ili linije igranja Igrač ne sme poboljšati ili dozvoliti da bude poboljšano: mesto ili položaj njegove loptice,

80 78 Pravilo 13 područje njegovog nameravanog stava ili zamaha, njegova linija igranja ili razuman nastavak te linije iza rupe, ili područje na koje namerava da ispusti ili položi lopticu uz pomoć jedne od sledećih radnji: pritiskanjem štapa u tlo; pomicanjem, savijanjem ili lomljenjem bilo čega što raste ili je učvršćeno (uključujući nepokretne zapreke i predmete kojima se obeležava aut), stvaranjem ili uklanjanjem neravnih površina; uklanjanjem ili utiskivanjem peska, rasute zemlje, divota vraćenih na mesto ili drugih otkinutih delova travnjaka vraćenih na mesto ili uklanjanjem rose, slane ili vode. Ali igrač ne dobija kaznu ako se to desi tokom: blagog oslanjanja štapa o tlo prilikom pristupa loptici; čistog zauzimanja stava; izvođenja udarca ili kretanja štapa unazad pri udarcu, a udarac je izveden; stvaranja ili popravljanja neravne površine unutar udarališta ili tokom uklanjanja rose, slane ili vode sa udarališta ili uklanjanjem peska ili rasute zemlje ili tokom popravljanja štete na grinu (Pravilo 16-1). Izuzetak: Loptica u prepreci pogledajte Pravilo Zauzimanje stava Igrač ima pravo da tokom zauzimanja stava nogama čvrsto stoji na tlu, ali nema pravo da na bilo koji način gradi stav Loptica u prepreci; zabranjene radnje Osim kada Pravila to dozvoljavaju, pre nego što izvede udarac lopticom koja leži u prepreci (bankeru ili vodenoj prepreci) ili lopticom koju je

81 Pravilo podigao iz prepreke i može je ispustiti ili položiti u prepreku, igrač ne sme: a. proveravati stanje te prepreke ili bilo koje druge slične prepreke; b. dodirnuti tlo u prepreci ili vodu u vodenoj prepreci rukom ili štapom ili c. dodirnuti ili pomeriti neučvršćeni predmet koji leži unutar prepreke ili je dodiruje. Izuzeci: 1. Pod uslovom da igrač ne čini ništa čime bi proveravao stanje prepreke ili poboljšavao položaj loptice, ne dobija kaznu ako (a) dodirne tlo ili neučvršćeni predmet u bilo kojoj prepreci ili vodu u vodenoj prepreci tokom pada ili pokušaja da spreči pad, pri uklanjanju zapreke, merenju, označavanju položaja ili vađenju loptice iz vode, podizanju, polaganju ili ponovnom polaganju loptice u skladu sa bilo kojim Pravilom, ili (b) položi svoje štapove u prepreku. 2. Igrač može u svakom trenutku izravnati pesak ili zemlju u prepreci, pod uslovom da je jedini cilj takve radnje briga za igralište i da time ne učini ništa čime bi kršio Pravilo 13-2 u odnosu na svoj sledeći udrac. Ako loptica kojom je odigrano iz prepreke nakon izvedenog udarca leži izvan prepreke, igrač može izravnati pesak ili zemlju u prepreci bez ograničenja. 3. Ako igrač izvede udarac iz prepreke i loptica se umiri u drugoj prepreci, Pravilo 13-4a ne važi za sve naredne radnje preduzete u prepreci iz koje je izveden udarac. Napomena: U svakom trenutku, što uključuje i pristup loptici ili zamah unazad za izvođenje udarca, igrač može štapom ili drukčije dodirnuti svaku zapreku, gradnju koju Takmičarska komisija proglasi sastavnim delom igrališta, ili travu, grm, drvo ili drugi rastući objekat. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. (Traženje loptice pogledajte Pravilo 12-1) (Olakšica za lopticu u vodenoj prepreci pogledajte Pravilo 26)

82 80 Pravilo 14 Pravilo 14 Udaranje loptice Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno a. Čist udarac loptice Igrač mora čisto da udari lopticu glavom štapa i ne sme je gurati, okrznuti niti zagrabiti. b. Sidrenje štapa Pri izvođenju udarca, igrač ne sme sidriti (osloniti) štap, ne sme to uraditi direktno a ni korišćenjem tačke usidrenja (oslonca). Napomena 1. Štap je usidren direktno kada igrač sa namerom drži štap ili ruku koja drži štap u kontaktu sa bilo kojim delom svog tela, osim ako igrač štap, ili ruku koja drži štap, prislanja uz ruku ili podlakticu. Napomena 2. Tačka usidrenja (oslonca) štapa nastaje kada igrač sa namerom drži podlakticu u kontaktu sa bilo kojim delom svoga tela kako bi ruku koja drži štap načinio stabilnom tačkom oko koje druga ruka može zamahnuti štapom Asistiranje a. Fizičko asistiranje i zaštita od spoljašnjih faktora Igrač ne sme izvesti udarac dok mu se na bilo koji način fizički asistira ili se štiti od spoljašnjih faktora. b. Stajanje kedija ili partnera na poziciji iza loptice Igrač ne sme izvesti udarac kada njegov kedi, partner ili kedi njegovog partnera stoji iza loptice na produžetku ili blizu produžetka linije igranja ili linije pata. Izuzetak: Nema kazne ako se igračev kedi, partner ili kedi njegovog partnera nehotice nalazi iza loptice na produžetku ili blizu produžetka

83 Pravilo linije igranja ili linije pata. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 14-1 ili 14-2: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca Napravljena pomagala i neuobičajena oprema; nenormalna upotreba opreme Pravilo 14-3 propisuje upotrebu opreme i pomagala (među kojima su i elektronski uređaji) koje bi igrač mogao koristiti kao pomoć pri izvođenju udarca ili uopšte u svojoj igri. Golf je izazovna igra u kojoj uspeh treba da zavisi od procene, veštine i sposobnosti igrača. R&A se vodila ovim principom u određivanju toga da li je korišćenje bilo kog predmeta kršenje Pravila Za detaljnu specifikaciju i tumačenja usklađenosti opreme i pomagala sa Pravilom 14-3 i za postupak u vezi s konsultacijom i ispunjenošću zahteva u vezi sa opremom i pomagalima, pogledajte Dodatak IV. Osim ako je dozvoljeno Pravilima, tokom igranja propisanog kruga igrač ne sme koristiti nikakva napravljena pomagala ili neuobičajenu opremu ili na neuobičajen način upotrebljavati bilo koju opremu: a. koja bi mu mogla pomoći pri izvođenju udarca ili u njegovoj igri; b. koja bi mu pomagala pri proceni ili merenju udaljenosti ili uslova koji bi mogli uticati na njegovu igru; c. koja bi mu mogla pomoći u držanju štapa, osim što: (i) može da nosi obične rukavice; (ii) može da koristi smolu, prašak i sredstva za sušenje ili vlaženje; (iii) oko držača štapa može da omota peškir ili maramicu. Izuzeci: 1. Igrač ne krši ovo pravilo ako (a) su oprema ili pomagalo izrađeni ili se koriste za olakšavanje zdravstvenih tegoba, (b) igrač ima opravdane zdravstvene razloge za upotrebu opreme ili pomagala i (c) Takmičarska komisija smatra da upotreba opreme ili pomagala ne daje

84 82 Pravilo 14 igraču nikakvu neopravdanu prednost nad ostalim igračima. 2. Igrač ne krši ovo pravilo ako koristi opremu na tradicionalno prihvaćen način. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 14-3: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Za naknadno delo diskvalifikovanje. U slučaju prekršaja između dve rupe, kazneni udarac se dodeljuje za sledeću rupu. Napomena: Takmičarska komisija može usvojiti lokalno pravilo kojim se igračima dozvoljava da koriste uređaje koji su namenjeni za merenje udaljenosti Višestruko udaranje loptice Ako igračev štap udari lopticu više nego jednom tokom izvođenja udarca, igrač mora da računa taj udarac i da doda još jedan kazneni udarac, što znači ukupno dva udarca Igranje lopticom u pokretu Igrač ne sme izvoditi udarac dok je njegova loptica u pokretu. Izuzeci: pad loptice s tija Pravilo 11-3; višestruko udaranje loptice Pravilo 14-4; kretanje loptice u vodi Pravilo Kad loptica počne da se kreće tek nakon što je igrač počeo udarac ili tokom kretanja štapa unazad kada želi da izvede udarac, igrač ne dobija nikakvu kaznu prema ovom pravilu zbog igranja lopticom koja je u pokretu, ali nije izuzet od kazne za kršenje Pravila 18-2 (Loptica u mirovanju pomerena od strane igrača). (Loptica koju je namerno odbio ili zaustavio igrač, partner ili kedi pogledajte Pravilo 1-2) Kretanje loptice u vodi Kad se loptica kreće u vodi u vodenoj prepreci, igrač može bez kazne izvesti udarac, ali ne sme odugovlačiti s udarcem zato da bi vetar ili struja vode poboljšali njen položaj. Lopticu u kretanju u vodi unutar

85 Pravilo 14/15 83 vodene prepreke igrač može da podigne ako odluči da igra prema Pravilu 26. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 14-5 ili 14-6: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Pravilo 15 Zamenjena loptica; pogrešna loptica Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Igrač mora završiti rupu sa lopticom kojom je igrao sa udarališta, osim ako je loptica izgubljena ili je u autu ili je igrač zameni drugom lopticom, bilo da je takva zamena dopuštena ili nije (pogledajte Pravilo 15-2). Ako igrač igra pogrešnom lopticom, pogledajte Pravilo Zamenjena loptica Igrač može zameniti lopticu kad postupi prema pravilu koje dopušta igraču da igra, ispušta ili polaže drugu lopticu kako bi završio igru na rupi. Zamenjena loptica postaje loptica u igri. Ako igrač zameni lopticu kad to Pravilima nije dopušteno (uključujući nenamernu zamenu kada pogrešnu lopticu igrač zameni ili ispusti), ta zamenjena loptica nije pogrešna loptica; ona postaje loptica u igri. Ako igrač ne ispravi grešku na način predviđen Pravilom 20-6 i izvede udarac pogrešno zamenjenom lopticom, gubi rupu u meč-pleju ili dobija kaznu od dva udarca u strouk-igri, u skladu s odgovarajućim pravilom, i u strouk-igri mora da završi igranje na rupi zamenjenom lopticom. Izuzetak: Ako igrač dobije kaznu zbog izvođenja udarca sa pogrešnog mesta, neće biti dodatno kažnjen ako je zamenio lopticu kada to nije bilo dopušteno. (Igranje s pogrešnog mesta pogledajte Pravilo 20-7)

86 84 Pravilo Pogrešna loptica a. Meč-plej Ako igrač izvede udarac pogrešnom lopticom, gubi rupu. Ako pogrešna loptica pripada drugom igraču, njen vlasnik je mora položiti na mesto sa kojeg je pogrešnom lopticom prvi put odigrano. Ako igrač i protivnik zamene loptice tokom igranja na rupi, prvi koji je izveo udarac pogrešnom lopticom gubi rupu; kada to ne može da se utvrdi, igrači moraju da završe igranje na rupi zamenjenim lopticama. Izuzetak: Nema kazne ako je igrač izveo udarac pogrešnom lopticom koja se kreće u vodi u vodenoj prepreci. Svi udarci koje igrač izvede pogrešnom lopticom koja se kreće u vodi u vodenoj prepreci ne ubrajaju se u igračev rezultat. Igrač mora ispraviti svoju grešku igranjem ispravnom lopticom ili prema postupku propisanom Pravilima. (Polaganje i polaganje nazad na mesto pogledajte Pravilo 20-3) b. Strouk-igra Ako takmičar izvede udarac ili udarce pogrešnom lopticom, dobija kaznu od dva udarca. Takmičar mora ispraviti svoju grešku igranjem ispravnom lopticom ili prema postupku propisanom Pravilima. Ako takmičar ne ispravi svoju grešku pre nego što izvede udarac sa sledećeg udarališta ili, u slučaju igranja na poslednjoj rupi kruga, ne najavi da će ispraviti svoju grešku pre nego što napusti grin, biće diskvalifikovan. Udarci koje takmičar odigra pogrešnom lopticom ne računaju se u njegov rezultat. Ako pogrešna loptica pripada drugom takmičaru, njen vlasnik je mora položiti na mesto sa kojeg je pogrešnom lopticom prvi put odigrano. Izuzetak: Nema kazne ako je takmičar izveo udarac pogrešnom lopticom koja se kreće u vodi u vodenoj prepreci. Udarci koje takmičar izvede pogrešnom lopticom koja se kreće u vodi u vodenoj prepreci ne ubrajaju se u njegov rezultat. (Polaganje i ponovno polaganje na prethodno mesto pogledajte Pravilo 20-3)

87 Grin Pravilo Pravilo 16 Grin Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno a. Dodirivanje linije pata Linija pata se ne sme dodirnuti, osim u sledećim slučajevima: (i) igrač može ukloniti neučvršćene predmete, pritom ne sme ništa pritisnuti uz tlo; (ii) prilikom pristupa loptici, igrač može da položi štap na tlo ispred loptice, pod uslovom da pritom ništa ne pritisne uz tlo; (iii) prilikom merenja Pravilo 18-6; (iv) prilikom podizanja ili ponovnog polaganja loptice Pravilo 16-1b; (v) pri pritiskanju u tlo označivača loptice; (vi) prilikom popravljanja pokrova starih rupa ili otisaka loptice na grinu Pravilo 16-1c; (vii) prilikom uklanjanja pokretnih zapreka Pravilo (Naznačavanje linije patovanja na grinu pogledajte Pravilo 8-2b) b. Podizanje i čišćenje loptice Lopticu na grinu možete podići ukoliko želite da je očistite. Pre podizanja loptice, mora da se označi njen položaj a loptica se mora položiti nazad na označeno mesto (pogledajte Pravilo 20-1). Kada je u kretanju neka druga loptica, ne sme se podići loptica koja bi mogla uticati na kretanje te loptice. c. Popravljanje pokrova rupa, otisaka loptice i ostalih oštećenja Igrač može popraviti pokrov starih rupa ili oštećenja na grinu nastala

88 86 Pravilo 16 udarom loptice, bez obzira na to da li njegova loptica leži na grinu ili ne. Ako je za vreme popravljanja slučajno pomerena loptica ili označivač loptice, loptica ili označivač loptice mora se vratiti na mesto. Nema kazne ako je do pomeranja loptice ili označivača loptice došlo neposredno zbog specifične radnje popravljanja pokrova starih rupa ili oštećenja grina nastalih zbog udarca loptice. U svakom drugom slučaju primenjuje se Pravilo 18. Nije dozvoljeno popravljanje bilo kakvih drugih oštećenja na grinu ako bi to moglo pomoći igraču u daljem igranju na rupi. d. Isprobavanje površine Za vreme igranja propisanog kruga, igrač ne sme isprobavati površinu grina kotrljanjem loptice, raščupavanjem ili trljanjem same površine. Izuzetak: Između igranja na dve rupe igrač može ispitivati površinu bilo kojeg grina za vežbu i grina poslednje odigrane rupe, osim ako Takmičarska komisija zabrani takvu radnju (pogledajte Napomenu 2 uz Pravilo 7-2). e. Stajanje iznad linije pata ili na liniji pata Igrač ne sme izvesti udarac na grinu iz stava pri kome stoji u raskoraku iznad linije pata ili nogom dodiruje liniju pata odnosno produžetak te linije iza loptice. Izuzetak: Igrač ne dobija kaznu ako nehotice zauzme stav na liniji pata ili u raskoraku iznad nje (ili na produžetku te linije iza loptice) ili ako to učini da ne bi stao na liniju pata drugog igrača ili na moguću liniju pata. f. Izvođenje udarca za vreme kretanja druge loptice Igrač ne sme izvesti udarac za vreme kretanja druge loptice nakon izvedenog udarca sa grina, ali ako to učini kad je bio njegov red za igranje, neće biti kažnjen. (Podizanje loptice koja ometa ili pomaže igru dok se druga loptica kreće pogledajte Pravilo 22) KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 16-1: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca.

89 Pravilo 16/17 87 (Položaj kedija ili partnera pogledajte Pravilo 14-2) (Pogrešan grin pogledajte Pravilo 25-3) Loptica koja visi nad rupom Kada bilo koji deo loptice visi nad ivicom rupe, igraču je dozvoljeno da uzme vreme koje mu je potrebno da dođe do rupe bez prekomernog zadržavanja i dodatnih deset sekundi da utvrdi da li se loptica umirila. Ako nakon isteka tog vremena loptica ne padne u rupu, smatra se da se umirila. Ako nakon isteka tog vremena loptica padne u rupu, smatra se da je igrač završio igranje na rupi poslednjim udarcem i mora da doda jedan kazneni udarac svom rezultatu na toj rupi; inače nema kazne prema ovom pravilu. (Nepotrebno zadržavanje pogledajte Pravilo 6-7) Pravilo 17 Štap sa zastavicom Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Štap sa zastavicom kojim se rukuje, koji je uklonjen ili pridržavan Pre izvođenja udarca sa bilo kog dela igrališta, igrač može tražiti da neko rukuje štapom sa zastavicom, da ga ukloni ili pridrži radi pokazivanja položaja rupe. Ako se, pre udarca, štapom sa zastavicom nije rukovalo, nije bio uklonjen ili pridržan, onda se njime ne sme rukovati, ne sme se uklanjati ili pridržavati ni tokom izvođenja udarca ili dok je igračeva loptica u pokretu ako bi se time moglo uticati na kretanje loptice. Napomena 1: Ako je štap sa zastavicom u rupi i bilo ko stoji blizu nje za vreme izvođenja udarca, smatra se da ta osoba rukuje štapom sa zastavicom. Napomena 2: Ako neko pre izvođenja udarca rukuje štapom sa zastavicom, ukloni ili pridržava štap sa zastavicom, sa znanjem igrača, i on se tome ne protivi, smatra se da je igrač to odobrio. Napomena 3: Ako neko rukuje štapom sa zastavicom ili pridržava

90 88 Pravilo 17 podignut štap sa zastavicom za vreme izvođenja udarca, smatra se da ta osoba rukuje štapom sa zastavicom sve dok se loptica ne umiri. (Pomeranje štapa sa zastavicom kojim se rukuje, koji je uklonjen ili pridržavan dok je loptica u pokretu pogledajte Pravilo 24-1) Neovlašćeno rukovanje Ako protivnik ili njegov kedi u meč-pleju ili saigrač ili njegov kedi u strouk-igri rukuje štapom sa zastavicom, ukloni ili pridržava štap sa zastavicom bez igračevog znanja ili odobrenja, tokom izvođenja udarca ili dok je loptica u kretanju, a takva radnja bi mogla uticati na kretanje loptice, protivnik ili saigrač dobija odgovarajuću kaznu. *KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 17-1 ili 17-2: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. *U strouk-igri, ako je prekršeno Pravilo 17-2 i takmičareva loptica nakon toga udari u štap sa zastavicom, osobu koja rukuje njime ili ga pridržava ili pridržava bilo šta što ta osoba nosi sa sobom, takmičar neće dobiti kaznu. Lopticom se igra iz položaja u kome je zatečena, osim ako je igrač izveo udarac sa grina, kada se udarac ne broji i lopticu mora da položi na prethodno mesto i da ponovo igra njom Loptica koja pogodi zastavicu ili osobu koja njome rukuje Igračeva loptica ne sme udariti: a. štap sa zastavicom kojim neko rukuje, koji je uklonjen ili pridržavan; b. osobu dok rukuje štapom sa zastavicom ili ga pridržava, ili bilo šta što ta osoba nosi sa sobom; c. štap sa zastavicom u rupi kojim niko nije rukovao kad je izveden udarac na grinu. Izuzetak: Kad neko rukuje štapom sa zastavicom, ukloni ili pridržava štap sa zastavicom bez odobrenja igrača pogledajte Pravilo KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 17-3: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca, i lopticom se mora igrati iz položaja u kome je zatečena.

91 Pravilo 17/ Loptica naslonjena na štap sa zastavicom Kad je štap sa zastavicom u rupi, a igračeva loptica se ne umiri u njoj nego je naslonjena na štap sa zastavicom, igrač ili osoba koju igrač ovlasti može da pomeri ili ukloni štap sa zastavicom. Ako pritom loptica padne u rupu, smatra se da je igrač odigrao na rupi svojim poslednjim udarcem. Ali ako se loptica pomeri, igrač je mora bez kazne položiti na ivicu rupe. Loptica pomerena, odbijena ili zaustavljena Pravilo 18 Loptica u mirovanju, pomerena Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Od spoljnog faktora Ako lopticu u mirovanju pomeri spoljni faktor, nema kazne, a loptica se mora ponovo položiti na prethodno mesto. Napomena: Procena o tome da li je lopticu pomerio neki spoljni faktor mora da bude zasnovana na činjenicama. Da bi ovo pravilo moglo da se primeni, igrač mora da zna ili da bude gotovo sasvim siguran u to da je lopticu pomerio spoljni faktor. Ako se to ne zna ili nije sasvim sigurno, igrač mora da igra lopticom iz položaja u kome se zatekla ili, ako loptica nije pronađena, da postupi prema Pravilu (Igračeva loptica u mirovanju koju je pomerila druga loptica pogledajte Pravilo 18-5) Od igrača, partnera, kedija ili opreme Osim kako je Pravilima dozvoljeno, kad je igračeva loptica u igri i ako: (i) igrač, njegov partner ili bilo koji od njihovih kedija: podigne ili pomeri lopticu, namerno je dodirne (osim štapom prilikom pristupa loptici), prouzrokuje pomeranje loptice; (ii) oprema igrača ili njegovog partnera prouzrokuje pomeranje loptice, igrač dobija kaznu od jednog udarca.

92 90 Pravilo 18 Ako je loptica pomerena, mora se ponovo položiti na prethodno mesto, osim ako do njenog pomeranja dođe nakon što je igrač počeo svoj udarac ili je počeo kretanje štapa unazad za udarac koji je potom izveden. Pravilima nije predviđena kazna ako igrač nenamerno prouzrokuje pomeranje svoje loptice u sledećim okolnostima: pri traženju loptice koja je prekrivena peskom, ili pri vraćanju loptice u položaj koji je izmenjen tokom takvog traženja, pri vraćanju neučvršćenih predmeta koji su prethodno pomereni u prepreci dok loptica nije nađena ili prepoznata, pri traženju loptice koja leži u vodi u vodenoj prepreci ili prilikom traženja loptice u zapreci ili u području nenormalnog stanja tla Pravilo 12-1; prilikom popravljanja pokrova starih rupa ili otisaka loptice Pravilo 16-1c; pri merenju Pravilo 18-6; prilikom podizanja loptice prema nekom pravilu Pravilo 20-1; prilikom polaganja ili ponovnog polaganja loptice na prethodno mesto prema pravilu Pravilo 20-3a; prilikom uklanjanja neučvršćenih predmeta na grinu Pravilo 23-1; prilikom uklanjanja pokretnih zapreka Pravilo Od protivnika, kedija ili opreme u meč-pleju a. Tokom traženja Ako tokom traženja igračeve loptice protivnik, njegov kedi ili njegova oprema pomeri lopticu, dodirne je ili prouzrokuje njeno pomeranje, nema kazne. Ako se loptica pomeri, mora se ponovo položiti na prethodno mesto. b. U bilo kom drugom slučaju osim tokom traženja Ako u bilo kom drugom slučaju, osim tokom traženja igračeve loptice, protivnik, njegov kedi ili njihova oprema pomeri lopticu, namerno je dotakne ili prouzrokuje njeno pomeranje, osim ako nije Pravilima drukčije predviđeno, protivnik dobija kaznu od jednog udarca. Ako se loptica pomeri, mora se ponovo položiti na prethodno mesto. (Igranje pogrešnom lopticom pogledajte Pravilo 15-3) (Loptica pomerena prilikom merenja pogledajte Pravilo 18-6)

93 Pravilo Od saigrača, kedija ili opreme u strouk-igri Ako saigrač, njegov kedi ili njegova oprema pomeri igračevu lopticu, dodirne je ili prouzrokuje njeno pomeranje, nema kazne. Ako se loptica pomeri, mora se ponovo položiti na prethodno mesto. (Igranje pogrešnom lopticom pogledajte Pravilo 15-3) Od druge loptice Ako igračevu lopticu u igri u mirovanju pomeri druga loptica koja je u kretanju nakon udarca, pomerena loptica se mora vratiti na prethodno mesto Loptica pomerena prilikom merenja Ako su loptica ili označivač loptice pomereni tokom merenja kada se postupa u skladu s nekim pravilom ili se određuje primena nekog pravila, loptica ili označivač loptice moraju se ponovo položiti na prethodno mesto. Za takav pomak nema kazne, pod uslovom da je pomeranje loptice ili označivača loptice direktna posledica merenja. U drugim situacijama primenjuju se odredbe Pravila 18-2a, 18-3b ili *KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. *Ako igrač koji treba da ponovo položi lopticu na prethodno mesto to ne učini, ili izvede udarac lopticom koju je zamenio prema Pravilu 18 kada takva zamena nije bila dozvoljena, dobija opštu kaznu za kršenje Pravila 18, ali neće biti dodatno kažnjen na osnovu ovog pravila. Napomena 1: Ako loptica koju treba ponovo položiti na prethodno mesto prema ovom pravilu ne može odmah da se nađe, može se zameniti drugom lopticom. Napomena 2: Ako je došlo do promene originalnog položaja loptice koju treba položiti ili ponovo položiti na prethodno mesto, pogledajte Pravilo 20-3b. Napomena 3: Ako je nemoguće utvrditi tačno mesto na koje treba položiti lopticu ili je ponovo položiti na prethodno mesto, pogledajte Pravilo 20-3c.

94 92 Pravilo 19 Pravilo 19 Loptica u kretanju, odbijena ili zaustavljena Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Od spoljnog faktora Ako igračevu lopticu u kretanju slučajno odbije ili zaustavi spoljni faktor, to je slučajnost i nema nikakve kazne, a lopticom se mora igrati iz položaja u kome leži, osim: a. ako se igračeva loptica u kretanju nakon udarca izvan grina umiri u ili na nekom pokretnom ili živom spoljnom faktoru, loptica se mora ispustiti u deo igrališta nazvan kroz teren ili u prepreci, a na grinu se mora položiti što bliže tački direktno ispod mesta na kojem se loptica umirila u ili na spoljnom faktoru, ali ne bliže rupi; b. ako je igračevu lopticu u kretanju nakon udarca na grinu odbio ili zaustavio pokretni ili živi spoljni faktor ili ako se loptica umirila u ili na spoljnom faktoru, osim ako je to crv, insekt ili slično, udarac se poništava. Loptica se mora ponovo položiti na prethodno mesto i mora se ponovo odigrati. Ako loptica ne može odmah da se pronađe, može se zameniti drugom. Izuzetak: Ako loptica udari osobu koja rukuje štapom sa zastavicom ili pridržava štap sa zastavicom, ili bilo šta što ta osoba nosi sa sobom pogledajte Pravilo 17-3b. Napomena: Ako igračevu lopticu u kretanju namerno odbije ili zaustavi spoljni faktor: a. nakon udarca izvedenog sa bilo kog mesta izvan grina, mora se proceniti mesto na kojem bi se loptica umirila; ako je to mesto: (i) deo igrališta koji je nazvan kroz teren ili u prepreci, loptica se mora ispustiti što je bliže moguće tom mestu; (ii) u autu, igrač mora da igra prema Pravilu 27-1; ili

95 (iii) na grinu, loptica mora da se položi na to mesto; Pravilo b. nakon udarca na grinu, udarac se poništava; loptica se mora ponovo položiti na prethodno mesto i mora se ponovo odigrati. Ako je spoljni faktor saigrač ili njegov kedi, za saigrača se primenjuje Pravilo 1-2. (Igračeva loptica koju je odbila ili zaustavila druga loptica pogledajte Pravilo 19-5) Od igrača, partnera, kedija ili opreme Ako igračevu lopticu slučajno odbije ili zaustavi sam igrač, njegov partner ili bilo koji od njihovih kedija ili oprema, igrač dobija kaznu od jednog udarca. Lopticom se mora igrati iz položaja u kome se zatekla, osim ako se umiri u ili na odeći ili opremi igrača, njegovog partnera ili nekog od njihovih kedija; igrač mora u tom slučaju ispustiti lopticu u deo igrališta koji se zove kroz teren ili u prepreci, a na grinu je mora položiti što je moguće bliže tački direktno ispod mesta na kojem se loptica umirila u ili na predmetu, ali ne bliže rupi. Izuzeci: 1. Ako loptica udari osobu koja rukuje štapom sa zastavicom ili pridržava štap sa zastavicom ili bilo šta što ta osoba nosi sa sobom pogledajte Pravilo 17-3b. 2. Ispuštena loptica pogledajte Pravilo 20-2a. (Loptica koju namerno odbije ili zaustavi igrač, partner ili kedi pogledajte Pravilo 1-2) Od protivnika, kedija ili opreme u meč-pleju Ako igračevu lopticu slučajno odbije ili zaustavi protivnik, njegov kedi ili oprema, nema kazne. Igrač može, pre nego što bilo koja od strana odigra sledeći udarac, poništiti udarac i bez kazne igrati lopticom koja se nalazi što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (Pravilo 20-5) ili može da igra lopticom iz položaja u kome se zatekla. Ako igrač odluči da ne poništi udarac, a loptica se umiri u ili na odeći ili opremi protivnika ili njegovog kedija, igrač može ispustiti lopticu u deo igrališta koji se zove kroz teren ili u prepreci, a na grinu je mora

96 94 Pravilo 19 položiti što je moguće bliže tački direktno ispod mesta na kojem se loptica umirila u ili na predmetu, ali ne bliže rupi. Izuzetak: Loptica koja pogodi osobu koja rukuje štapom sa zastavicom ili pridržava štap sa zastavicom ili bilo šta što ta osoba nosi sa sobom pogledajte Pravilo 17-3b. (Loptica koju je namerno odbio ili zaustavio protivnik ili kedi pogledajte Pravilo 1-2) Od saigrača, kedija ili opreme u strouk-igri Pogledajte Pravilo 19-1 u vezi sa lopticom koju je odbio spoljni faktor. Izuzetak: Ako loptica udari osobu koja rukuje štapom sa zastavicom ili pridržava štap sa zastavicom ili udari bilo šta što ta osoba nosi sa sobom pogledajte Pravilo 17-3b Od druge loptice a. U mirovanju Ako igračevu lopticu u kretanju nakon udarca odbije ili zaustavi loptica u igri i u mirovanju, igrač mora da igra lopticom iz položaja u kome se zatekla. U meč-pleju nema kazne. U strouk-igri nema kazne, osim kada su obe loptice pre udarca ležale na grinu, i tada igrač dobija kaznu od dva udarca. b. U kretanju Ako igračevu lopticu u kretanju nakon udarca, osim na grinu, odbije ili zaustavi druga loptica u kretanju, igrač mora da igra lopticom iz položaja u kome se zatekla, bez kazne. Ako igračevu lopticu u kretanju nakon udarca na grinu odbije ili zaustavi druga loptica u kretanju posle udarca, igračev udarac se poništava. Loptica se mora ponovo položiti na prethodno mesto i mora se ponovo odigrati, bez kazne. Napomena: Odredbe ovog pravila nemaju prednost nad odredbama Pravila 10-1 (Redosled igranja u meč-pleju) ili Pravila 16-1f (Izvođenje udarca za vreme kretanja druge loptice). KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca.

97 Pravilo Situacije i postupci za dobijanje olakšice Pravilo 20 Podizanje, spuštanje i polaganje loptice; igranje s pogrešnog mesta Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Podizanje i obeležavanje Podizanje loptice na osnovu Pravila može izvesti igrač, njegov partner ili druga osoba koju igrač za to ovlasti. U svakom od tih slučajeva, igrač snosi odgovornost za bilo kakvo kršenje Pravila. Položaj loptice se mora označiti pre nego što ona bude podignuta prema pravilu koje nalaže njeno ponovno polaganje na prethodno mesto. Ako se položaj ne označi, igrač dobija kaznu od jednog udarca, a loptica se mora ponovo položiti na prethodno mesto. Ako loptica ne bude ponovo položena na prethodno mesto, igrač dobija opštu kaznu za kršenje ovog pravila, ali neće biti dodatno kažnjen na osnovu Pravila Ako su loptica ili označivač loptice za vreme podizanja prema nekom pravilu ili za vreme označavanja njenog položaja slučajno pomereni, loptica ili označivač loptice moraju se ponovo položiti na prethodno mesto. Nema kazne ako je do pomeranja loptice ili označivača loptice došlo neposredno zbog određene radnje pri označavanju položaja ili podizanju loptice. U drugim slučajevima, igrač dobija kaznu od jednog udarca prema ovom pravilu ili prema Pravilu 18-2a. Izuzetak: Ako igrač dobije kaznu zato što nije postupio u skladu sa Pravilom 5-3 ili 12-2, nema dodatne kazne prema Pravilu Napomena: Pre nego što se loptica podigne, treba obeležiti njen položaj polaganjem označivača loptice, novčića ili drugog sličnog predmeta neposredno iza loptice. Ako označivač loptice ometa igru, stav ili udarac drugog igrača, treba ga položi za jednu ili više dužina glave štapa u stranu.

98 96 Pravilo Ispuštanje i ponovljeno ispuštanje a. Ko i kako ispušta lopticu Lopticu koja se ispušta prema Pravilima mora da ispusti igrač lično. Pri tome mora da stoji uspravno, da drži lopticu ispruženom rukom u visini ramena, i potom da je ispusti. Ako lopticu ispusti bilo ko drugi ili na bilo koji drugi način, a greška ne bude ispravljena prema Pravilu 20-6, igrač dobija kaznu od jednog udarca. Ako loptica prilikom ispuštanja dodirne bilo koju osobu ili opremu bilo kojeg igrača pre ili nakon što udari deo igrališta i pre nego što se umiri, loptica se mora ponovo ispustiti bez kazne. Nema ograničenja u pogledu toga koliko puta se loptica mora ponovo ispuštati u takvim okolnostima. (Preduzimanje radnji s ciljem da se utiče na položaj ili kretanje loptice pogledajte Pravilo 1-2). b. Gde se loptica ispušta Kada loptica treba da se ispusti što bliže određenom mestu, ne sme se ispuštati bliže rupi nego što je to određeno mesto. Ako igrač ne zna gde je tačno to mesto, ono se mora odrediti procenom. Nakon ispuštanja, loptica mora prvo pogoditi deo igrališta na koji na osnovu pripadajućeg pravila treba da se ispusti. Ako se loptica ne ispusti na takav način, primenjuju se pravila 20-6 i c. Kad se ispuštanje ponavlja Igrač mora ponovo, bez kazne, da ispusti lopticu ako se ona: (i) otkotrlja i umiri u prepreci; (ii) otkotrlja i umiri izvan prepreke; (iii) otkotrlja i umiri na grinu; (iv) otkotrlja i umiri u autu; (v) otkotrlja i umiri na položaju gde još uvek postoji smetnja zbog koje je igrač koristio olakšicu na osnovu Pravila 24-2b (nepokretna zapreka), Pravila 25-1 (nenormalno stanje tla), Pravila 25-3 (pogrešan grin) ili lokalnog pravila (Pravilo 33-8a),

99 Pravilo ili se otkotrlja nazad u otisak loptice iz kojeg je bila podignuta na osnovu Pravila 25-2 (ukopana loptica); (vi) otkotrlja i umiri na mestu koje je udaljeno više od dve dužine štapa od mesta gde je prvo pogodila deo igrališta; (vii) otkotrlja i umiri bliže rupi nego: (a) što je njen originalni ili procenjeni položaj (pogledajte Pravilo 20-2b), osim ako je Pravilima drukčije dozvoljeno; (b) što je najbliža tačka za olakšicu ili za najveću raspoloživu olakšicu (Pravilo 24-2, 25-1 ili 25-3); (c) što je tačka na kojoj je originalna loptica poslednji put prešla granicu vodene prepreke ili vodene prepreke sa strane (Pravilo 26-1). Ako se loptica nakon ponovljenog ispuštanja otkotrlja u bilo koji od gore navedenih položaja, mora se položiti što je moguće bliže tački na kojoj je prvo pogodila igralište pri ponovljenom ispuštanju. Napomena 1: Ako se loptica, nakon što je ispuštena ili ponovo ispuštena, umiri i potom pomeri, lopticom se mora igrati iz položaja u kome se zatekla, osim ako se primene odredbe nekog drugog pravila. Napomena 2: Ako loptica koja treba ponovo da se ispusti ili položi prema ovom pravilu ne može odmah da se pronađe, može se zameniti drugom lopticom. (Upotreba zone za ispuštanje pogledajte Dodatak 1; Deo A; Odeljak 8) Polaganje i ponovno polaganje na prethodno mesto a. Ko polaže lopticu i gde Lopticu koja se polaže prema Pravilima mora da položi igrač ili njegov partner. Lopticu koja treba prema Pravilima da se ponovo položi na prethodno mesto, mora da položi: (i) osoba koja je podigla ili pomerila lopticu, (ii) igrač ili (iii) igračev partner. Loptica se mora položiti na mesto sa kojeg je bila podignuta ili pomerena. Ako lopticu položi ili ponovo položi na prethodno mesto neka druga osoba, a greška ne bude ispravljena na način predviđen Pravilom 20-6, igrač dobija kaznu od jednog udarca. U svakom takvom slučaju igrač snosi odgovornost za svako drugo kršenje Pravila koje je posledica polaganja ili ponovnog polaganja loptice na mesto.

100 98 Pravilo 20 Ako su loptica ili označivač loptice u procesu polaganja ili ponovnog polaganja loptice na prethodno mesto slučajno pomereni, loptica ili označivač loptice moraju se ponovo položiti na prethodno mesto. Nema kazne ako je do pomeranja loptice ili označivača došlo neposredno zbog određene radnje polaganja ili ponovnog polaganja loptice na prethodno mesto ili uklanjanja označivača loptice. U drugim slučajevima igrač dobija kaznu od jednog udarca prema Pravilu 18-2a ili Ako se loptica koja treba da bude ponovo položena na prethodno mesto ne položi na mesto sa kojeg je bila podignuta ili pomerena i greška se ne ispravi na način određen Pravilom 20-6, igrač dobija opštu kaznu, gubi rupu u meč-pleju ili dobija dva udarca u strouk-igri zbog kršenja pripadajućeg pravila. b. Položaj loptice koja treba da se položi ili ponovo položi, promenjen Ako se promeni originalan položaj loptice koja treba da se položi ili ponovo položi na prethodno mesto: (i) osim u prepreci, loptica mora da se položi na najbliži položaj što sličniji originalnom, koji nije udaljen više od jedne dužine štapa od originalnog, nije bliži rupi i nije u prepreci; (ii) u vodenoj prepreci, loptica se mora položiti u skladu sa prethodnom tačkom (i), osim što loptica mora biti položena u vodenu prepreku; (iii) u bankeru, originalni položaj se mora u što sličnijem obliku obnoviti i loptica se mora položiti u taj položaj. Napomena: Ako se promeni originalan položaj loptice koja treba da se položi ili ponovo položi na prethodno mesto i mesto za polaganje ili ponovno polaganje loptice ne može tačno da se odredi, primenjuje se Pravilo 20-3b ako je poznat originalan položaj, a kada originalan položaj nije poznat, primenjuje se Pravilo 20-3c. Izuzetak: Ako igrač traži ili prepoznaje lopticu prekrivenu peskom pogledajte Pravilo 12-1a. c. Mesto je nemoguće utvrditi Ako mesto za polaganje ili ponovno polaganje loptice ne može tačno da se odredi: (i) u deo igrališta označen nazivom kroz teren loptica se mora ispustiti što bliže mestu na kojem je ležala, ali ne u prepreku ili na grin;

101 Pravilo (ii) u prepreci se loptica mora ispustiti u prepreku, što bliže mestu na kojem je ležala; (iii) na grinu se loptica mora položiti što bliže mestu na kojem je ležala, ali ne u prepreku. Izuzetak: Ako se igra nastavlja nakon prekida (Pravilo 6-8d) i mesto na koje loptica treba da se položi ne može tačno da se utvrdi, ono se mora odrediti procenom i loptica položiti na to procenjeno mesto. d. Loptica koja se ne umiri na mestu Ako se loptica nakon polaganja ne umiri na mestu na koje je bila položena, nema kazne, a loptica se mora ponovo položiti na prethodno mesto. Ako se loptica i nadalje ne umiri na tom mestu: (i) osim u prepreci, mora se položiti na najbliže mesto na kome može ostati u mirovanju, ali koje nije bliže rupi i nije u prepreci; (ii) u prepreci, loptica se mora položiti u prepreku na najbliže mesto na kojem može ostati u mirovanju, ali koje nije bliže rupi. Ako se položena loptica umiri na mestu na koje je položena i potom se pomeri, nema kazne i lopticom se mora igrati iz položaja u kome leži, osim ako se primene odredbe nekog drugog pravila. *KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 20-1, 20-2 ili 20-3: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. *Ako igrač izvede udarac lopticom koja je zamenjena prema jednom od ovih pravila onda kada takva zamena nije dopuštena, zaradiće opštu kaznu za kršenje tog pravila, ali neće biti dodatno kažnjen na osnovu tog pravila. Ako igrač ispusti lopticu na nepravilan način i odigra s pogrešnog mesta ili ako osoba kojoj prema Pravilima to nije dozvoljeno ubaci u igru lopticu kojom je potom odigrano sa pogrešnog mesta, pogledajte Napomenu 3 uz Pravilo 20-7c.

102 100 Pravilo Kada je ispuštena ili položena loptica u igri Ako igračeva loptica u igri bude podignuta, ona je ponovo u igri kad se ispusti ili položi. Zamenjena loptica je u igri bilo da je označivač pomeren ili ne. Zamenjena loptica postaje loptica u igri kad bude ispuštena ili položena. (Nepravilno zamenjena loptica pogledajte Pravilo 15-2) (Podignuta loptica koja je nepravilno zamenjena, ispuštena ili položena pogledajte Pravilo 20-6) Izvođenje sledećeg udarca sa mesta izvođenja prethodnog udarca Kada igrač odluči ili je prinuđen da izvede svoj sledeći udarac sa mesta izvođenja prethodnog udarca, mora postupiti na sledeći način: (a) na udaralištu: lopticom kojom treba da igra mora odigrati sa mesta unutar udarališta; lopticom može da odigra sa bilo kog mesta unutar udarališta i može je položiti na ti ; (b) kroz teren: lopticu kojom treba da igra mora da ispusti i, kad je ispusti, loptica mora prvo da pogodi deo igrališta koji se zove kroz teren; (c) u prepreci: lopticu kojom treba da igra mora da ispusti i, kad je ispusti, loptica mora prvo da pogodi deo igrališta u prepreci; (d) na grinu: lopticu kojom treba da igra mora da položi na grin. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 20-5: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca Podizanje nepravilno zamenjene, ispuštene ili položene loptice Loptica koja je nepravilno zamenjena, ispuštena ili položena na pogrešno mesto ili na neki drugi način koji nije u skladu sa Pravilima, ali kojom još nije odigrano, može se podići bez kazne, igrač mora potom nastaviti igru po pravilnom postupku.

103 Pravilo Igranje s pogrešnog mesta a. Uopšteno Igrač je odigrao s pogrešnog mesta ako je izveo udarac svojom lopticom u igri: (i) na delu igrališta gde Pravila ne dozvoljavaju izvođenje udarca, ispuštanje ili polaganje loptice ili (ii) kad Pravila nalažu da se ispuštena loptica ponovo ispusti ili da se pomerena loptica ponovo položi na prethodno mesto. Napomena: Za lopticu kojom je odigrano sa mesta izvan udarališta ili sa pogrešnog udarališta pogledajte Pravilo b. Meč-plej Ako igrač izvede udarac sa pogrešnog mesta, gubi rupu. c. Strouk-igra Ako takmičar izvede udarac sa pogrešnog mesta, dobija kaznu od dva udarca prema pripadajućem pravilu. Igrač mora da odigra na rupi lopticom kojom je igrao s pogrešnog mesta, bez ispravljanja greške, pod uslovom da pritom nije bilo ozbiljnijeg kršenja Pravila (pogledajte Napomenu 1). Ako takmičar uvidi da je odigrao sa pogrešnog mesta i veruje da bi moglo doći do ozbiljnog kršenja Pravila, on mora, pre nego što izvede udarac sa sledećeg udarališta, da završi rupu sa drugom lopticom, kojom će igrati u skladu sa Pravilima. Ako je rupa na kojoj se igra poslednja u krugu, igrač mora, pre nego što napusti grin, da najavi da će odigrati na rupi s drugom lopticom kojom će igrati u skladu sa Pravilima. Ako je takmičar odigrao drugom lopticom, mora predstaviti činjenice Takmičarskoj komisiji pre nego što preda svoju skor-kartu. Ako tako ne postupi, biće diskvalifikovan. Takmičarska komisija mora da utvrdi da li je takmičar ozbiljno prekršio pripadajuće pravilo. Ako se utvrdi da jeste, računa se rezultat postignut drugom lopticom i takmičar mora da doda dva kaznena udarca rezultatu postignutom tom lopticom. Ako je takmičar počinio ozbiljan prekršaj i nije ispravio grešku na gore propisan način, biće diskvalifikovan.

104 102 Pravilo 20/21 Napomena 1: Smatra se da je takmičar ozbiljno prekršio pripadajuće pravilo ako Takmičarska komisija smatra da je igranjem sa pogrešnog mesta ostvario značajnu prednost. Napomena 2: Ako takmičar igra drugom lopticom prema Pravilu 20-7c i bude presuđeno da se ona ne računa, udarci izvedeni tom lopticom i kazneni udarci dobijeni isključivo igranjem tom lopticom ne računaju se. Ako je za drugu lopticu presuđeno da se računa, udarac izveden s pogrešnog mesta i svi kasniji udarci izvedeni originalnom lopticom, uključujući kaznene udarce dobijene igranjem tom lopticom, ne računaju se. Napomena 3: Ako igrač dobije kaznu zbog izvođenja udarca s pogrešnog mesta, nema dodatne kazne: (a) za zamenu loptice kada to nije dozvoljeno; (b) za ispuštanje loptice kada Pravila nalažu da bude položena ili za polaganje loptice kada Pravila nalažu da bude ispuštena; (c) za spuštanje loptice na nepravilan način; ili (d) za lopticu koju u igru ubaci osoba kojoj prema Pravilima to nije dopušteno. Pravilo 21 Čišćenje loptice Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Loptica koja leži na grinu može se očistiti kada je podignuta u skladu sa Pravilom 16-1b. Na drugim mestima se podignuta loptica može očistiti, osim kada je podignuta: a. da bi se utvrdilo da li je neprikladna za igru (Pravilo 5-3); b. zbog prepoznavanja (Pravilo 12-2); u tom slučaju loptica može da se očisti samo u meri nužnoj za prepoznavanje; ili c. zato što je pomagala ili ometala igru (Pravilo 22). Ako igrač očisti svoju lopticu tokom igranja na rupi, osim na način predviđen ovim pravilom, dobija kaznu od jednog udarca, a ako je

105 Pravilo 22/ loptica bila podignuta, mora se ponovo položiti na prethodno mesto. Ako igrač koji je dužan da vrati lopticu na prethodno mesto to ne učini, dobija opštu kaznu prema pripadajućem pravilu, ali nema dodatne kazne na osnovu Pravila 21. Izuzetak: Ako igrač dobije kaznu zato što nije postupio u skladu sa pravilima 5-3, 12-2 ili 22, nema dodatne kazne na osnovu Pravila 21. Pravilo 22 Loptica koja pomaže igri ili ometa igru Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Loptica koja pomaže igri Ako igrač smatra da bi njegova loptica, osim kada je u kretanju, mogla pomagati bilo kom drugom igraču, on može: a. da podigne lopticu ako je njegova ili b. da zahteva podizanje bilo koje druge loptice. Loptica podignuta prema ovom pravilu mora se ponovo položiti na prethodno mesto (pogledajte Pravilo 20-3). Loptica se ne sme čistiti, osim ako leži na grinu (pogledajte Pravilo 21). U strouk-igri, igrač od kojeg je zatraženo da podigne svoju lopticu može da igra prvi, umesto da podigne lopticu. Ako Takmičarska komisija u strouk-igri utvrdi da su se takmičari dogovorili da ne podižu lopticu koja bi mogla pomagati bilo kojem drugom takmičaru, oni će biti diskvalifikovani. Napomena: Kada je druga loptica u kretanju, loptica koja bi mogla uticati na kretanje loptice u kretanju ne sme se podići Loptica koja ometa igru Ako igrač smatra da bi druga loptica, osim kada je u kretanju, mogla da

106 104 Pravilo 22/23 ometa njegovu igru, može da zahteva da se takva loptica podigne. Loptica podignuta prema ovom pravilu mora se ponovo položiti na prethodno mesto (pogledajte Pravilo 20-3). Loptica se ne sme čistiti, osim ako leži na grinu (pogledajte Pravilo 21). U strouk-igri, igrač od kojeg je zatraženo da podigne svoju lopticu može da igra prvi umesto da podigne lopticu. Napomena 1: Osim na grinu, igrač ne može da podigne svoju lopticu samo zato što smatra da bi mogla ometati igru nekog drugog igrača. Ako igrač podigne svoju lopticu, a da to od njega nije zatraženo, dobija kaznu od jednog udarca zbog kršenja Pravila 18-2, ali nema dodatne kazne prema Pravilu 22. Napomena 2: Kada je druga loptica u kretanju, loptica koja bi mogla uticati na kretanje loptice u kretanju ne sme se podići. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Pravilo 23 Neučvršćeni predmeti Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Olakšica Osim kada neučvršćeni predmet i loptica leže u istoj prepreci ili je dodiruju, svaki neučvršćen predmet može se ukloniti bez kazne. Ako loptica leži bilo gde izvan grina i igrač uklanjanjem neučvršćenog predmeta prouzrokuje pomeranje loptice, primenjuje se Pravilo Na grinu, ako igrač slučajno pomeri lopticu ili označivač loptice tokom uklanjanja neučvršćenog predmeta, loptica ili označivač loptice moraju se ponovo položiti na prethodno mesto. U tom slučaju nema kazne za pomeranje, pod uslovom da je pomeranje loptice ili označivača loptice direktno izazvano uklanjenjem neučvršćenog predmeta. Inače, ako igrač prouzrokuje

107 Pravilo 23/ pomeranje loptice, dobija kaznu od jednog udarca prema Pravilu Kada je loptica u kretanju, neučvršćeni predmet koji bi mogao uticati na njeno kretanje ne sme se ukloniti. Napomena: Ako loptica leži u prepreci, igrač ne sme dotaći ili ukloniti bilo koji neučvršćeni predmet koji leži u istoj prepreci ili je dodiruje pogledajte Pravilo 13-4c. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. (Traženje loptice u prepreci pogledajte Pravilo 12-1) (Dodirivanje linije pata pogledajte Pravilo 16-1a) Pravilo 24 Zapreke Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Pokretna zapreka Igrač može bez kazne da uzme olakšicu zbog pokretne zapreke u sledećim slučajevima: a. ako loptica ne leži u ili na zapreci, zapreka se može ukloniti; ako se loptica pomeri, mora se ponovo položiti na prethodno mesto bez kazne, pod uslovom da je pomeranje loptice u neposrednoj vezi s uklanjanjem zapreke; inače se primenjuje Pravilo 18-2; b. ako loptica leži u ili na zapreci, loptica se može podići, a zapreka ukloniti; loptica se mora u delu igrališta nazvanom kroz teren ili u prepreci ispustiti, a na grinu položiti što bliže tački direktno ispod mesta na kojem je loptica ležala u ili na zapreci, ali ne bliže rupi.

108 106 Pravilo 24 Loptica se može očistiti ako je podignuta prema ovom pravilu. Kada je loptica u kretanju, zapreka koja bi mogla uticati na kretanje loptice ne sme se pomeriti, što ne uključuje opremu bilo kog igrača ili štap sa zastavicom kojim se rukuje, koji je uklonjen ili pridržavan. (Uticanje na lopticu pogledajte Pravilo 1-2) Napomena: Ako loptica koja treba da se ispusti ili položi prema ovom pravilu ne može odmah da se pronađe, može se zameniti drugom lopticom Nepokretna zapreka a. Smetnja Nepokretna zapreka ometa igranje kada loptica leži u ili na zapreci ili kada utiče na igračev stav ili na područje nameravanog zamaha. Ako igračeva loptica leži na grinu, smetnja postoji i ako nepokretna zapreka na grinu utiče na liniju pata. U ostalim slučajevima, uticaj na liniju igranja sam po sebi ne predstavlja smetnju u smislu ovog pravila. b. Olakšica Osim kad loptica leži u vodenoj prepreci ili u vodenoj prepreci sa strane, igrač može bez kazne da uzme olakšicu zbog smetnje koju stvara nepokretna zapreka, na sledeće načine: (i) Kroz teren: Ako loptica leži u delu nazvanom kroz teren, igrač mora da podigne svoju lopticu i ispusti je, bez kazne, unutar prostora od jedne dužine štapa od najbliže tačke za olakšicu koja nije bliže rupi. Najbliža tačka za olakšicu ne sme biti u prepreci ili na grinu. Nakon ispuštanja loptice unutar prostora od jedne dužine štapa od najbliže tačke za olakšicu, loptica mora prvo da pogodi deo igrališta na mestu gde nema smetnje od nepomične zapreke i koje nije u prepreci ili na grinu. (ii) U bankeru: Ako loptica leži u bankeru, igrač je mora podići i ispustiti kako sledi: (a) bez kazne, kako je opisano u tački (i) gore, pri čemu najbliža tačka za olakšicu mora biti u bankeru i lopticu treba ispustiti u banker, ili

109 Pravilo (b) uz kaznu od jednog udarca, izvan bankera. Pri tome mora biti tačka na kojoj je loptica ležala direktno na liniji između rupe i mesta na koje se loptica ispušta, bez ograničenja na kojoj udaljenosti iza bankera loptica može da se ispusti. (iii) Na grinu: Ako loptica leži na grinu, igrač mora da je podigne i položi je, bez kazne, na najbližu tačku za olakšicu koja nije u prepreci. Najbliža tačka za olakšicu može biti izvan grina. (iv) Na udaralištu: Ako loptica leži na udaralištu, igrač mora da je podigne i ispusti, bez kazne, na način opisan u tački (i) gore. Loptica se može očistiti ako je podignuta prema ovom pravilu. (Loptica se otkotrlja u položaj gde je zbog smetnje igrač iskoristio olakšicu pogledajte Pravilo 20-2c[v]) Izuzetak: Igrač ne može da uzme olakšicu prema ovom pravilu ako je (a) sasvim jasno da je nepraktično izvesti udarac zbog smetnje bilo čega osim nepokretne zapreke ili ako (b) nepokretna zapreka ometa igranje samo zato što igrač odabere očigledno nepraktičan udarac ili nepotrebno neuobičajen stav, zamah ili smer igranja. Napomena 1: Ako loptica leži u vodenoj prepreci (uključujući i vodenu prepreku sa strane), igrač ne može iskoristiti olakšicu zbog smetanja nepokretne zapreke. Igrač mora igrati lopticom iz položaja u kome je zatečena ili postupiti prema Pravilu Napomena 2: Ako loptica koja treba da se ispusti ili položi prema ovom pravilu ne može odmah da se pronađe, može se zameniti drugom lopticom. Napomena 3: Takmičarska komisija može lokalnim pravilom propisati da igrač mora odrediti najbližu tačku za olakšicu na kojoj neće proći preko zapreke, kroz zapreku ili ispod zapreke.

110 108 Pravilo Loptica u zapreci nije nađena Pitanje je činjenicâ da li se loptica koju igrač udari prema zapreci i potom je ne pronađe, u zapreci i nalazi. Da bi moglo da se primeni ovo pravilo, mora biti poznato ili skoro sasvim sigurno da se loptica nalazi u zapreci. Ako to nije poznato ili ne može sa sigurnošću da se tvrdi, igrač mora da postupi prema Pravilu a. Loptica u pokretnoj zapreci nije nađena Ako je poznato ili se sa sigurnošću može tvrditi da se loptica koja nije pronađena nalazi u pokretnoj zapreci, igrač može da zameni lopticu drugom lopticom i da uzme olakšicu, bez kazne, u skladu s ovim pravilom. Ako odluči da tako postupi, igrač mora da ukloni zapreku i da u deo igrališta nazvan kroz teren ili u prepreku ispusti lopticu, a na grinu mora da je položi što bliže tački direktno ispod mesta na kojem je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu pokretne zapreke, ali ne bliže rupi. b. Loptica u nepokretnoj zapreci nije nađena Ako je poznato ili se može sa sigurnošću tvrditi da se loptica koja nije pronađena nalazi u nepokretnoj zapreci, igrač može uzeti olakšicu prema ovom pravilu. Ako odluči da tako postupi, mora da se odredi mesto na kojem je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu zapreke, a u smislu primene ovog pravila smatraće se da loptica leži na tom mestu i igrač mora da postupi na sledeći način: (i) Kroz teren: Ako je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu nepokretne zapreke na mestu koje se nalazi u delu kroz teren, igrač može bez kazne da zameni lopticu i da uzme olakšicu na način propisan Pravilom 24-2b(i). (ii) U bankeru: Ako je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu nepokretne zapreke na mestu koje se nalazi u bankeru, igrač može bez kazne da zameni lopticu i da uzme olakšicu na način propisan Pravilom 24-2b(ii). (iii) U vodenoj prepreci (uključujući vodenu prepreku sa strane): Ako je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu nepokretne zapreke na mestu koje je u vodenoj prepreci, igrač nema pravo na olakšicu bez kazne. Igrač mora postupiti prema Pravilu 26-1.

111 Pravilo 24/ (iv) Na grinu: Ako je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu nepokretne zapreke na tački koja se nalazi na grinu, igrač može bez kazne da nadomesti lopticu i da uzme olakšicu na način propisan u Pravilu 24-2b(iii). KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Pravilo 25 Nenormalno stanje tla, ukopana loptica i pogrešan grin Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u poglavlju Definicije pogledajte strane Nenormalno stanje tla a. Smetnja Nenormalno stanje tla ometa igranje kada loptica leži na takvom području ili ga dodiruje ili kada takvo stanje ometa igračev stav ili područje nameravanog zamaha. Ako igračeva loptica leži na grinu, smetnja postoji i kada nenormalno stanje tla na grinu utiče na njegovu liniju pata. U ostalim slučajevima, uticaj na liniju igranja sam po sebi ne predstavlja smetnju po ovom pravilu. Napomena: Takmičarska komisija može lokalnim pravilom propisati da uticaj nenormalnog stanja tla na igračev stav sam po sebi ne predstavlja smetnju po ovom pravilu. b. Olakšica Osim u slučaju kada loptica leži u vodenoj prepreci ili u vodenoj prepreci sa strane, igrač može uzeti olakšicu zbog smetnje koju prouzrokuje nenormalno stanje tla u sledećim slučajevima: (i) Kroz teren: Ako loptica leži u delu igrališta nazvanom kroz teren, igrač mora da podigne svoju lopticu i ispusti je, bez kazne, na

112 110 Pravilo 25 mesto unutar prostora od jedne dužine štapa od najbliže tačke za olakšicu koje nije bliže rupi. Najbliža tačka za olakšicu ne sme biti u prepreci ili na grinu. Nakon ispuštanja loptice unutar prostora od jedne dužine štapa od najbliže tačke za olakšicu, loptica mora prvo da pogodi deo igrališta na mestu gde nema smetnje koju predstavlja nenormalno stanje tla i koje nije u prepreci ili na grinu. (ii) U bankeru: Ako loptica leži u bankeru, igrač je mora podići i ispustiti ili: (a) bez kazne, kako je opisano u tački (i) gore, pri čemu najbliža tačka za olakšicu mora biti u bankeru i lopticu mora ispustiti u banker ili, ako potpuna olakšica nije moguća, što bliže mestu na kojem je ležala, na deo igrališta u bankeru koje mu omogućava najveću moguću olakšicu zbog nenormalnog stanja tla, ali ne bliže rupi; ili (b) uz kaznu od jednog udarca, izvan bankera. Pri tome mora biti tačka na kojoj je loptica ležala direktno na liniji između rupe i mesta na koje lopticu ispušta, bez ograničenja na kojoj udaljenosti iza bankera loptica može da se ispusti. (iii) Na grinu: Ako loptica leži na grinu, igrač mora da je podigne i da je položi, bez kazne, na najbližu tačku za olakšicu koja nije u prepreci ili, ako potpuna olakšica nije moguća, na položaj koji je najbliži onome na kojem je ležala, a koji pruža najveću moguću olakšicu zbog nenormalnog stanja tla, ali nije bliži rupi i nije u prepreci. Najbliže mesto za olakšicu ili za maksimalno moguću olakšicu može biti izvan grina. (iv) Na udaralištu: Ako loptica leži na udaralištu, igrač mora da je podigne i da je ispusti, bez kazne, na način opisan u tački (i) gore. Loptica se može očistiti ako je podignuta prema Pravilu 25-1b. (Loptica se otkotrlja u položaj gde je zbog smetnje igrač iskoristio olakšicu pogledajte Pravilo 20-2c[v]) Izuzetak: Igrač ne može da uzme olakšicu prema ovom pravilu ako je (a) sasvim jasno da je nepraktično izvesti udarac zbog smetnje koju

113 Pravilo predstavlja bilo šta drugo osim nenormalnog stanja tla ili ako (b) dođe do smetnje zbog nenormalnog stanja tla samo zato što igrač odabere očigledno neprimeren udarac ili nepotrebno neuobičajen stav, zamah ili smer igranja. Napomena 1: Ako loptica leži u vodenoj prepreci (uključujući i vodenu prepreku sa strane), igrač nema pravo na olakšicu bez kazne zbog smetnje koju predstavlja nenormalno stanje tla. Igrač mora da igra lopticom iz položaja u kome se zatekla (osim ako to nije zabranjeno lokalnim pravilom) ili da postupi prema Pravilu Napomena 2: Ako loptica koja treba da se ispusti ili položi prema ovom pravilu ne može odmah da se pronađe, može se zameniti drugom lopticom. c. Loptica izgubljena na nenormalnom stanju tla Pitanje je činjenicâ da li se loptica koju igrač udari prema nenormalnom stanju tla i potom je ne pronađe zaista nalazi na takvom području. Da bi ovo pravilo moglo da se primeni, mora biti poznato ili se pouzdano može tvrditi da se loptica nalazi na nenormalnom stanju tla. Ako to nije poznato ili se to ne može sa sigurnošću tvrditi, igrač mora da postupi prema Pravilu Ako je poznato ili se može sa sigurnošću tvrditi da se loptica koja nije pronađena nalazi na nenormalnom stanju tla, igrač može uzeti olakšicu prema ovom pravilu. Ako odluči da tako postupi, mora da se odredi mesto na kojem je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu nenormalnog stanja tla, a u smislu primene ovog pravila će se smatrati da loptica leži na tom mestu i igrač mora da postupi na sledeći način: (i) Kroz teren: Ako je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu nenormalnog stanja tla na mestu koje je u delu kroz teren, igrač može bez kazne da zameni lopticu i da uzme olakšicu na način propisan u Pravilu 25-1b(i). (ii) U bankeru: Ako je loptica poslednji put prešla spoljašnju granicu nenormalnog stanja tla na mestu koje se nalazi u bankeru, igrač može bez kazne da zameni lopticu i da uzme olakšicu na način propisan u Pravilu 25-1b(ii).

114 112 Pravilo 25 U vodenoj prepreci (uključujući vodenu prepreku sa strane): Ako je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu nenormalnog stanja tla na mestu u vodenoj prepreci, igrač nema pravo na olakšicu bez kazne. Igrač mora postupiti prema Pravilu Na grinu: Ako je loptica poslednji put prešla najspoljniju granicu nenormalnog stanja tla na mestu koje se nalazi na grinu, igrač može bez kazne da zameni lopticu i da uzme olakšicu na način propisan u Pravilu 25-1b(iii) Ukopana loptica Ako je igračeva loptica ukopana u bilo kojem nisko pokošenom području u delu kroz teren, može se podići, očistiti i bez kazne ispustiti što bliže mestu na kojem je ležala, ali ne bliže rupi. Pri ispuštanju, loptica mora prvo da pogodi deo igrališta kroz teren. Napomena 1: Loptica je ukopana kada je u vlastitom otisku na tlu i deo loptice je ispod nivoa tla. Nije neophodno da loptica dotakne zemlju kako bi bila ukopana (na primer, trava, neučvršćeni predmeti i slično može biti između loptice i zemlje). Napomena 2: Nisko pokošeno područje znači svaku površinu na igralištu, uključujući puteve kroz raf, koja je pokošena na visinu trave na ferveju ili niže. Napomena 3: Komisija može usvojiti lokalno pravilo u skladu sa Dodatkom I, koje dozvoljava igraču olakšicu, bez kazne, za ukopanu lopticu bilo gde kroz teren Pogrešan grin a. Smetnja Pogrešan grin predstavlja smetnju onda kada se loptica nalazi na pogrešnom grinu. Uticanje smetnje na igračev stav ili na područje nameravanog zamaha samo po sebi ne predstavlja smetnju u smislu ovog pravila. b. Olakšica Ako igračeva loptica leži na pogrešnom grinu, on ne sme njome igrati iz položaja u kome se zatekla. Igrač mora uzeti olakšicu, bez kazne, na sledeći način.

115 Pravilo 25/ Igrač mora da podigne lopticu i da je ispusti unutar prostora od jedne dužine štapa od najbliže tačke za olakšicu, ali ne bliže rupi nego što je najbliže mesto olakšice. Najbliža tačka za olakšicu ne sme biti u prepreci ili na grinu. Nakon ispuštanja loptice unutar prostora od jedne dužine štapa od najbliže tačke za olakšicu, loptica mora prvo da pogodi deo igrališta na mestu gde nema smetnje koju predstavlja pogrešan grin i koje nije u prepreci ili na grinu. Loptica se može očistiti ako je podignuta prema ovom pravilu. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Pravilo 26 Vodene prepreke (uključujući i vodene prepreke sa strane) Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Olakšica za lopticu u vodenoj prepreci Pitanje je činjenicâ da li se loptica koju igrač ne pronađe nakon što je udarena prema vodenoj prepreci zaista nalazi u prepreci. Ako se ne zna ili se ne može sa sigurnošću tvrditi da se loptica koja je udarena prema vodenoj prepreci i potom nije pronađena nalazi u prepreci, igrač mora postupiti prema Pravilu Ako je loptica pronađena u vodenoj prepreci ili je poznato ili se sa sigurnošću može tvrditi da loptica koja nije pronađena leži u vodenoj prepreci (bez obzira na to da li loptica leži u vodi ili ne), uz kaznu od jednog udarca igrač može: a. da postupi prema odredbi Pravila 27-1 o udarcu i udaljenosti tako što će igrati lopticom sa mesta koje je što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5); ili b. da ispusti lopticu iza vodene prepreke tako da se tačka na kojoj je originalna loptica poslednji put prešla granicu vodene prepreke nalazi tačno na pravcu između rupe i mesta ispuštanja, bez ograničenja koliko daleko iza vodene prepreke loptica može da se ispusti; ili

116 114 Pravilo 26 c. da upotrebi dodatnu mogućnost, koja je na raspolaganju samo ako je loptica poslednji put prešla granicu vodene prepreke sa strane, i da ispusti lopticu izvan vodene prepreke unutar prostora od dve dužine štapa i ne bliže rupi nego što je (i) tačka na kojoj je originalna loptica poslednji put prešla granicu vodene prepreke ili (ii) tačka s druge strane granice vodene prepreke, na jednakoj udaljenosti od rupe. Kada postupa prema ovom pravilu, igrač može da podigne ili očisti lopticu ili da je zameni. (Zabranjene radnje kad je loptica u prepreci pogledajte Pravilo 13-4) (Loptica u kretanju u vodi u vodenoj prepreci pogledajte Pravilo 14-6) Loptica kojom je igrano unutar vodene prepreke a. Loptica koja se umiri u istoj ili u drugoj vodenoj prepreci Ako se loptica kojom je igrano iz područja unutar vodene prepreke nakon udarca umiri u istoj ili u drugoj vodenoj prepreci, igrač može da: (i) uz kaznu od jednog udarca odigra lopticom sa mesta koje je što bliže mestu sa kojeg je izveden poslednji udarac izvan vodene prepreke (pogledajte Pravilo 20-5); ili (ii) postupi prema Pravilu 26-1a, 26-1b ili, ako je primenljivo, prema Pravilu 26-1c, dodajući kaznu od jednog udarca propisanu tim pravilom. Da bi se primenilo Pravilo 26-1b ili 26-1c, kao referentnu tačku valja usvojiti onu tačku na kojoj je originalna loptica poslednji put prešla granicu te prepreke u kojoj leži. Napomena: Ako igrač postupa u skladu sa Pravilom 26-1a ispuštajući lopticu u prepreku što je moguće bliže mestu sa kojeg je originalnom lopticom poslednji put odigrano, ali izabere da igra ispuštenom lopticom, može postupiti u skladu sa gornjom tačkom (i), sa Pravilom 26-1b ili sa Pravilom 26-1c, ako je primenljivo. Ako tako postupi, dobija ukupnu kaznu od dva udarca: jedan udarac kazne za postupanje u skladu sa Pravilom 26-1a, i dodatnu kaznu od jednog udarca za postupanje u skladu sa gornjom tačkom (i), Pravilom 26-1b, ili Pravilom 26-1c.

117 Pravilo b. Izgubljena ili neigriva loptica izvan prepreke ili u autu Ako je loptica kojom je odigrano iz područja unutar vodene prepreke izgubljena ili se smatra neigrivom izvan prepreke ili je u autu, igrač može, uz kaznu od jednog udarca prema pravilima 27-1 ili 28a da odigra lopticom sa mesta koje je što bliže mestu u prepreci sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5). Ako igrač odluči da ne postupi tako, on može: (i) sa kaznom od jednog udarca (što ukupno čini dva kaznena udarca) igrati lopticom sa mesta što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao udarac, izvan vodene prepreke (pogledajte Pravilo 20-5) ili (ii) postupiti prema Pravilu 26-1b ili, ako je moguće, prema Pravilu 26-1c, uz kaznu od jednog udarca propisanu tim pravilom (praveći tako ukupno dva kaznena udarca), a koristeći kao referentnu tačku onu tačku u kojoj je originalna loptica poslednji put prešla granicu te prepreke pre nego što se umirila u prepreci. Napomena 1: Kada igrač postupa prema Pravilu 26-2b, ne mora da ispusti lopticu prema pravilima 27-1 ili 28a. Ako lopticu ispusti, nije obavezan da njome odigra. Druga mogućnost je da igru nastavi prema članu (i) ili (ii). Ako postupi tako, upisuje ukupno dva kaznena udarca: kaznu od jednog udarca za postupanje prema Pravilu 27-I ili 28a, i kaznu od jednog udarca za postupanje prema tački (i) ili (ii). Napomena 2: Ako se loptica kojom je odigrano iz područja unutar vodene prepreke smatra neigrivom izvan prepreke, ništa iz Pravila 26-2b igrača ne sprečava da nastavi igru prema Pravilu 28b ili c. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca.

118 116 Pravilo 27 Pravilo 27 Izgubljena loptica ili loptica u autu; provizorna loptica Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Udarac i udaljenost; loptica u autu; loptica nije pronađena u roku od pet minuta a. Postupak za udarac i udaljenost Igrač može bilo kada, uz kaznu od jednog udarca, da igra drugom lopticom sa mesta koje je što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5), to jest, da postupa uz kaznu udarca i udaljenosti. Osim ako je Pravilima određeno drugačije, smatra se da je igrač koji izvede udarac nekom lopticom sa mesta sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom postupio uz kaznu udarca i udaljenosti. b. Loptica u autu Ako je loptica u autu, igrač mora da igra, uz kaznu od jednog udarca, sa mesta koje je što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5). c. Loptica nije pronađena u roku od pet minuta Ako je loptica izgubljena, pošto je igrač nije našao ili prepoznao kao svoju u roku od pet minuta nakon što su igračeva strana ili njegov kedi ili njihovi kediji počeli da je traže, igrač mora da igra drugom lopticom, uz kaznu od jednog udarca, sa mesta što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5). Izuzetak: Ako je poznato ili se sa sigurnošću može tvrditi da je originalnu lopticu koja nije pronađena pomerio spoljni faktor (Pravilo 18-1), da se nalazi u zapreci (Pravilo 24-3), u nenormalnom stanju tla (Pravilo 25-1) ili u vodenoj prepreci (Pravilo 26-1), igrač može da postupi prema pripadajućem pravilu.

119 Pravilo KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA 27-1: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca Provizorna loptica a. Postupak Ako je loptica možda izgubljena izvan vodene prepreke ili se nalazi u autu, igrač može, da bi uštedeo vreme, da provizorno (privremeno) igra drugom lopticom u skladu sa Pravilom Igrač mora: (i) da obavesti svog protivnika u meč-pleju ili svog zapisničara, odnosno saigrača u strouk-igri, da namerava da igra provizornom lopticom i (ii) da odigra provizornom lopticom pre nego što on ili njegov partner krenu napred da traže originalnu lopticu. Ako ne postupi prema navedenim uputstvima i pre odigravanja drugom lopticom, ta loptica neće biti provizorna loptica i postaje loptica u igri sa kaznom udarca i udaljenosti (Pravilo 27-I); originalna loptica je izgubljena. (Redosled igranja na udaralištu pogledajte Pravilo 10-3) Napomena: Ako postoji mogućnost da je provizorna loptica, kojom je odigrano prema Pravilu 27-2a, izgubljena izvan vodene prepreke ili u autu, igrač može da odigra još jednom provizornom lopticom. Ako odigra još jednom provizornom lopticom, onda je ta loptica u istom odnosu prema prethodnoj provizornoj loptici kao prva provizorna loptica prema originalnoj. b. Kada provizorna loptica postaje loptica u igri Igrač može da igra provizornom lopticom sve dok ne stigne do mesta na kojem bi se originalna loptica mogla nalaziti. Ako odigra udarac provizornom lopticom sa mesta na kojem bi se originalna loptica mogla nalaziti ili sa tačke koja je bliže rupi nego to mesto, onda je originalna loptica izgubljena, a provizorna loptica postaje loptica u igri, uz kaznu udarca i udaljenosti (Pravilo 27-1). Ako je originalna loptica izgubljena izvan vodene prepreke ili je u autu, provizorna loptica postaje loptica u igri, uz kaznu udarca i udaljenosti (Pravilo 27-1).

120 118 Pravilo 27/28 Izuzetak: Ako je poznato ili se sa sigurnošću može tvrditi da je originalnu lopticu koja nije pronađena pomerio spoljni faktor (Pravilo 18-1), ili se nalazi u zapreci (Pravilo 24-3) ili na području nenormalnog stanja tla (Pravilo 25-1c), igrač može da postupi prema pripadajućem pravilu. c. Kada se od provizorne loptice odustaje Ako originalna loptica nije izgubljena niti je u autu, igrač mora da odustane od provizorne loptice i da nastavi igru originalnom lopticom. Ako se zna ili se sa sigurnošću može tvrditi da se originalna loptica nalazi u vodenoj prepreci, igrač može da postupi prema Pravilu U oba slučaja se uzima da svaki sledeći udarac provizornom lopticom predstavlja igranje pogrešnom lopticom i primenjuju se odredbe Pravila Napomena: Ako igrač igra provizornom lopticom prema Pravilu 27-2a, poništavaju se svi udarci izvedeni provizornom lopticom nakon što je primenjeno ovo pravilo, a od koje igrač naknadno odustane prema Pravilu 27-2c, kao i svi kazneni udarci vezani isključivo za igranje tom lopticom. Pravilo 28 Neigriva loptica Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Igrač može svoju lopticu smatrati neigrivom na bilo kojem mestu na igralištu, osim kada se loptica nalazi u vodenoj prepreci. Igrač isključivo sam prosuđuje da li je njegova loptica neigriva ili nije. Ako igrač svoju lopticu smatra neigrivom, uz kaznu od jednog udarca mora: a) da postupi prema odredbi Pravila 27-1 o udarcu i udaljenosti tako što će igrati lopticom sa mesta koje je što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5); ili b) da ispusti lopticu iza tačke na kojoj je ležala, pri čemu ta tačka treba da ostane tačno na pravcu između rupe i mesta ispuštanja

121 Pravilo loptice, bez ograničenja koliko daleko iza te tačke loptica može da se ispusti; ili c) da ispusti lopticu unutar prostora od dve dužine štapa od mesta na kojem je ležala, ali ne bliže rupi. Ako je neigriva loptica u bankeru, igrač može da postupi prema tačkama a), b) ili c). Ako odluči da postupi prema tački b) ili c), lopticu mora ispustiti u banker. Kada postupa prema ovom pravilu, igrač može da podigne i očisti lopticu ili da je zameni. KAZNA ZA KRŠENJE PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Druge vrste igre Pravilo 29 Igra utroje i učetvoro Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno U igri utroje ili učetvoro, za vreme igranja svakog propisanog kruga partneri moraju da igraju naizmenično sa udarališta i naizmenično za vreme igranja na svakoj rupi. Kazneni udarci ne utiču na redosled igranja Meč-plej Ako igrač izvede udarac kad je na redu bio njegov partner, njegova strana gubi rupu Strouk-igra Ako partneri izvedu udarac ili udarce nepravilnim redosledom, taj udarac ili udarci se poništavaju, a strana dobija kaznu od dva udarca. Strana mora

122 120 Pravilo 29/30 da ispravi grešku igrajući pravilnim redosledom sa mesta koje je što bliže mestu na kojem je prvi put odigrala nepravilnim redosledom (pogledajte Pravilo 20-5). Ako strana izvede udarac sa sledećeg udarališta, a da pritom nije ispravila grešku ili, u slučaju igranja na poslednjoj rupi kruga, napusti grin ne najavivši nameru da ispravi grešku, strana će biti diskvalifikovana. Pravilo 30 Meč-plej sa tri loptice, sa najboljom lopticom ili sa četiri loptice Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Ako nisu u suprotnosti sa sledećim posebnim pravilima, Pravila golfa se primenjuju i za igru sa tri loptice, sa najboljom lopticom i sa četiri loptice Meč-plej sa tri loptice a. Loptica u mirovanju koju pomeri ili namerno dodirne protivnik Ako protivnik dobije kazneni udarac prema Pravilu 18-3b, takva kazna važi samo za meč-plej sa igračem čija loptica je bila dodirnuta ili pomerena. Protivnik ne dobija kaznu u svom meč-pleju sa drugim igračem. b. Loptica koju slučajno odbije ili zaustavi protivnik Ako igračevu lopticu slučajno odbije ili zaustavi protivnik, njegov kedi ili oprema, nema kazne. U svom meč-pleju s tim protivnikom, igrač može, pre nego što bilo koja od strana izvede udarac, da poništi udarac i da igra lopticom, bez kazne, sa mesta koje je što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5), odnosno da igra lopticom iz položaja u kome se zatekla. U svom meč-pleju sa drugim protivnikom mora da igra lopticom iz položaja u kome se zatekla. Izuzetak: Ako loptica udari osobu koja rukuje štapom sa zastavicom ili drži podignut štap sa zastavicom ili bilo šta što ta osoba nosi sa sobom pogledajte Pravilo 17-3b.

123 Pravilo (Loptica namerno skrenuta ili zaustavljena od protivnika pogledajte Pravilo 1-2) Meč-plej s najboljom lopticom i sa četiri loptice a. Predstavljanje strana Stranu može predstavljati jedan partner tokom cele igre ili samo dela igre; svi partneri ne moraju da budu prisutni. Odsutan partner može da se uključi u igru između dve rupe, ali ne za vreme igranja na rupi. b. Redosled igranja Lopticama koje pripadaju istoj strani može se igrati redosledom koji ta strana smatra najpovoljnijim. c. Pogrešna loptica Ako igrač zbog izvođenja udarca pogrešnom lopticom, prema Pravilu 15-3a, bude kažnjen gubitkom rupe, biće diskvalifikovan za tu rupu, ali njegov partner ne dobija kaznu čak ni u slučaju kad je pogrešna loptica njegova. Ako pogrešna loptica pripada drugom igraču, njen vlasnik je mora položiti na mesto sa kojeg je pogrešnom lopticom prvi put odigrano. (Polaganje i ponovno polaganje na prethodno mesto pogledajte Pravilo 20-3) d. Kazne za stranu Strana je kažnjena ako bilo koji partner prekrši sledeće: Pravilo 4 Štapovi, Pravilo 6-4 Kedi, bilo koje lokalno pravilo ili uslov takmičenja za čije kršenje je predviđena kazna promene rezultata meča. e. Diskvalifikacija strane (i) Strana je diskvalifikovana ako bilo koji partner dobije kaznu diskvalifikacije zbog kršenja bilo kojeg od sledećih pravila: Pravilo 1-3 Dogovor o odbacivanju Pravila; Pravilo 4 Štapovi; Pravilo 5-1 ili 5-2 Loptica;

124 122 Pravilo 30/31 Pravilo 6-2a Pravilo 6-4 Pravilo 6-7 Pravilo 11-1 Pravilo 14-3 Pravilo 33-7 Hendikep; Kedi; Nepotrebno zadržavanje; spora igra; Početni udarac; Napravljena pomagala; neuobičajena oprema i nenormalna upotreba opreme; Diskvalifikacija na osnovu odluke Takmičarske komisije. (ii) Strana je diskvalifikovana ako svi partneri dobiju kaznu diskvalifikacije zbog kršenja bilo kojeg od sledećih pravila: Pravilo 6-3 Startno vreme i grupe, Pravilo 6-8 Prekid igre. (iii) U svim ostalim slučajevima za koje je zbog kršenja pravila predviđena diskvalifikacija, igrač je diskvalifikovan samo za tu rupu. f. Učinak ostalih kazni Ako igračevo kršenje pravila pomaže njegovom partneru ili nepovoljno utiče na igru protivnika, partner dobija odgovarajuću kaznu kao dodatak kazni koju je dobio igrač. U svim ostalim slučajevima, kada igrač dobije kaznu zbog kršenja pravila, kazna se ne odnosi na njegovog partnera. Kada je kaznom predviđen gubitak rupe, posledica je diskvalifikacija igrača za tu rupu. Pravilo 31 Strouk-igra sa četiri loptice Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Ako nisu u suprotnosti sa sledećim posebnim pravilima, Pravila golfa se primenjuju i za strouk-igru sa četiri loptice.

125 Pravilo Predstavljanje strana Stranu može da predstavlja bilo koji od partnera tokom celog propisanog kruga ili jednog dela propisanog kruga; oba partnera ne moraju da budu prisutna. Odsutan takmičar se može pridružiti svom partneru između rupa, ali ne za vreme igranja na rupi Beleženje broja udaraca Zapisničar je dužan da za svaku rupu zabeleži samo bruto rezultat onog partnera čiji rezultat se uzima u obzir. Bruto rezultat po rupama mora biti prikazan tako da se vidi koji partner ga je postigao; u suprotnom, strana je diskvalifikovana. Samo jedan od partnera snosi odgovornost za poštovanje Pravila 6-6b. (Pogrešan rezultat pogledajte Pravilo 31-7a) Redosled igranja Lopticama koje pripadaju istoj strani može se igrati redosledom koji ta strana smatra najpovoljnijim Pogrešna loptica Ako takmičar prekrši Pravilo 15-3b zbog izvođenja udarca pogrešnom lopticom, dobija kaznu od dva udarca i mora da ispravi grešku tako što će odigrati pravom lopticom ili postupiti prema Pravilima. Njegov partner ne dobija kaznu, čak ni u slučaju kad je pogrešna loptica njegova. Ako pogrešna loptica pripada drugom takmičaru, njen vlasnik mora da je položi na mesto sa kojeg je njome prvi put odigrano. (Polaganje i ponovno polaganje na prethodno mesto pogledajte Pravilo 20-3) 31-6 Kazne za stranu Strana je kažnjena ako bilo koji partner prekrši sledeće: Pravilo 4 Štapovi, Pravilo 6-4 Kedi, bilo koje lokalno pravilo ili uslov takmičenja za čije kršenje je predviđena maksimalna kazna po krugu.

126 124 Pravilo Kazne diskvalifikovanjem a. Prekršaj jednog od partnera Strana je diskvalifikovana iz takmičenja ako jedan od partnera dobije kaznu diskvalifikacije zbog kršenja bilo kojeg od sledećih pravila: Pravilo 1-3 Dogovor o odbacivanju Pravila; Pravilo 3-4 Odbijanje igranja u skladu s Pravilima; Pravilo 4 Štapovi; Pravilo 5-1 ili 5-2 Loptica; Pravilo 6-2b Hendikep; Pravilo 6-4 Kedi; Pravilo 6-6b Potpisivanje i vraćanje skor-karte; Pravilo 6-6d Pogrešan rezultat za rupu; Pravilo 6-7 Nepotrebno zadržavanje; spora igra; Pravilo 7-1 Vežba pre ili između krugova; Pravilo 10-2c Strane se dogovore da igraju preko reda; Pravilo 11-1 Početni udarac; Pravilo 14.3 Neuobičajena oprema i nenormalna upotreba opreme; Pravilo 22-1 Loptica pomaže u igri; Pravilo 31-3 Bruto rezultat koji se uzima u obzir nije prikazan pojedinačno; Pravilo 33-7 Diskvalifikacija na osnovu odluke Takmičarske komisije. b. Prekršaj oba partnera Strana je diskvalifikovana iz takmičenja: (i) ako oba partnera dobiju kaznu diskvalifikovanjem zbog kršenja Pravila 6-3 (Startno vreme i grupe) ili Pravila 6-8 (Prekid igre), ili (ii) ako na istoj rupi svaki partner prekrši neko pravilo za čije kršenje je predviđena kazna diskvalifikovanjem iz takmičenja ili za rupu.

127 Pravilo 31/ c. Samo za rupu U svim ostalim slučajevima u kojima je za kršenje nekog pravila predviđena diskvalifikacija, takmičar je diskvalifikovan samo za rupu na kojoj je došlo do prekršaja Učinak ostalih kazni Ako takmičarevo kršenje pravila pomaže igri njegovog partnera, partner će dobiti odgovarajuću kaznu kao dodatak kazni koju dobija takmičar. U svim ostalim slučajevima u kojima igrač dobije kaznu zbog kršenja pravila, kazna se ne odnosi na njegovog partnera. Pravilo 32 Bogi, par i stejblford takmičenja Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uslovi Bogi, par i stejblford takmičenja su vrste strouk-igre u kojoj igrač igra protiv utvrđenog rezultata za svaku rupu. Pravila za strouk-igru primenjuju se sve dok nisu u suprotnosti sa sledećim posebnim pravilima. U hendikep bogi, par i stejblford takmičenjima, takmičar s najnižim neto rezultatom na rupi dobija čast na sledećem udaralištu. a. Bogi i par takmičenja Računanje rezultata u bogi i par takmičenjima isto je kao u meč-pleju. Svaka rupa za koju takmičar ne zabeleži rezultat smatra se izgubljenom. Pobednik je takmičar koji ima najbolji zbir za sve rupe. Zapisničar je odgovoran samo za beleženje bruto broja udaraca na

128 126 Pravilo 32 svakoj rupi na kojoj takmičar postigne neto rezultat koji je jednak utvrđenom rezultatu ili manji od njega. Napomena 1: Rezultat takmičara se prilagođava oduzimanjem rupe ili rupa prema pripadajućem pravilu ako je kazna, osim diskvalifikovanja, dobijena zbog kršenja bilo kojeg od sledećih pravila: Pravilo 4 Štapovi, Pravilo 6-4 Kedi, bilo koje lokalno pravilo ili uslov takmičenja za čije kršenje je predviđena maksimalna kazna po krugu. Takmičar je odgovoran za izveštavanje Takmičarske komisije o činjenicama koje se odnose na takvo kršenje pre nego što vrati skor-kartu kako bi Takmičarska komisija mogla da primeni kaznu. Ako takmičar ne izvesti Takmičarsku komisiju o prekršaju, biće diskvalifikovan. Napomena 2: Ako takmičar prekrši Pravilo 6-3a (Startno vreme), ali stigne na startno mesto u roku od pet minuta nakon svog startnog vremena i spreman je za igru, ili prekrši Pravilo 6-7 (Nepotrebno zadržavanje; spora igra), Takmičarska komisija će mu oduzeti jednu rupu od zbira rupa. Za ponovljeni prekršaj prema Pravilu 6-7, pogledajte Pravilo 32-2a. Napomena 3: Ukoliko takmičar zasluži dva kaznena udarca prema izuzetku Pravila 6-6d, kazna se primenjuje oduzimanjem jedne rupe od zbira rupa u rundi. Kazneni udarac koji takmičar nije uvrstio u rezultat primenjuje se za rupu gde je prekršaj nastao. Kazna se ne primenjuje kada prekršaj pravila ne utiče na rezultat na rupi. b. Stejblford takmičenja Na stejblford takmičenjima rezultat se izračunava na osnovu poena koje igrač dobije s obzirom na utvrđeni rezultat za svaku rupu, i to na sledeći način:

129 Pravilo 31/ Odigrana rupa Poeni Više od jedan iznad utvrđenog rezultata ili bez upisanog rezultata... 0 Jedan iznad utvrđenog rezultata... 1 Utvrđeni rezultat... 2 Jedan ispod utvrđenog rezultata... 3 Dva ispod utvrđenog rezultata... 4 Tri ispod utvrđenog rezultata... 5 Četiri ispod utvrđenog rezultata... 6 Pobednik je takmičar koji postigne najveći broj poena. Zapisničar je odgovoran samo za beleženje bruto broja udaraca na svakoj rupi na kojoj takmičarev neto rezultat donosi jedan poen ili više poena. Napomena 1: Ako takmičar prekrši pravilo za čije kršenje je predviđena maksimalna kazna po krugu, mora izvestiti Takmičarsku komisiju o činjenicama pre nego što vrati svoju skor-kartu; ako tako ne postupi, biće diskvalifikovan. Takmičarska komisija će od ukupnog broja poena za ceo krug oduzeti dva poena za svaku rupu na kojoj je do kršenja došlo, pri čemu maksimalni odbitak po krugu iznosi četiri poena za svako kršenje pravila. Napomena 2: Ako takmičar prekrši Pravilo 6-3a (Startno vreme), ali stigne na startno mesto u roku od pet minuta nakon svog startnog vremena i spreman je za igru, ili prekrši Pravilo 6-7 (Nepotrebno zadržavanje; spora igra), Takmičarska komisija će mu oduzeti dva poena od ukupnog broja poena za krug. Za ponovljeni prekršaj prema Pravilu 6-7, pogledajte Pravilo 32-2a. Napomena 3: Ukoliko takmičar zasluži dva kaznena udarca prema izuzetku Pravila 6-6d, primenjuje se dodatna kazna oduzimanjem dva poena od ukupnog zbira u rundi. Kazneni udarac koji takmičar nije uvrstio u rezultat primenjuje se za rupu gde je prekršaj nastao. Međutim, kazna se ne primenjuje kada prekršaj Pravila 6-6d ne utiče na rezultat rupe.

130 128 Pravilo 32 Napomena 4: Radi sprečavanja spore igre, Takmičarska komisija može u uslovima takmičenja (Pravilo 33-1) odrediti smernice za brzinu igranja, uključujući maksimalno vreme koje je dozvoljeno za završetak propisanog kruga, rupe ili udarca. Takmičarska komisija može u tom slučaju izmeniti kaznu za kršenje ovog pravila na sledeći način: prvi prekršaj oduzimanje jednog poena od ukupnog broja osvojenih poena; drugi prekršaj oduzimanje sledeća dva poena od ukupnog broja osvojenih poena u krugu; svaki naredni prekršaj diskvalifikovanje Kazne diskvalifikovanjem a. Iz takmičenja Takmičar je diskvalifikovan iz takmičenja ako dobije kaznu diskvalifikacije zbog kršenja bilo kojeg od sledećih pravila: Pravilo 1-3 Dogovor o zaobilaženju Pravila; Pravilo 3-4 Odbijanje igranja u skladu s Pravilima; Pravilo 4 Štapovi; Pravilo 5-1 ili 5-2 Loptica; Pravilo 6-2b Hendikep; Pravilo 6-3 Startno vreme i grupe; Pravilo 6-4 Kedi; Pravilo 6-6b Potpisivanje i vraćanje skor-karte; Pravilo 6-6d Pogrešan rezultat za rupu, tj. kada je upisani rezultat niži od stvarno postignutog, s tim što igrač ne dobija kaznu kada kršenje ovog pravila ne utiče na rezultat na toj rupi; Pravilo 6-7 Nepotrebno zadržavanje; spora igra; Pravilo 6-8 Prekid igre; Pravilo 7-1 Vežba pre ili između krugova; Pravilo 10-2c Igranje preko reda; Pravilo 11-1 Početni udarac; Pravilo 14-3 Neuobičajena oprema i neuobičajena upotreba opreme;

131 Pravilo 7-1 Pravilo 10-2 Pravilo 11-1 Pravilo 14-3 Pravilo 22-1 Pravilo 33-7 Pravilo 32/ Vežba pre ili između krugova; Strane se dogovore da igraju preko reda; Početni udarac; Napravljena pomagala, neuobičajena oprema i nenormalna upotreba opreme; Loptica koja pomaže igri; Diskvalifikacija na osnovu odluke Takmičarske komisije. b. Za rupu U svim ostalim slučajevima u kojima je za kršenje nekog pravila predviđeno diskvalifikovanje, takmičar je diskvalifikovan samo za rupu na kojoj je došlo do prekršaja. Upravljanje Pravilo 33 Takmičarska komisija Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uslovi takmičenja; odbacivanje pravila Takmičarska komisija mora da odredi uslove prema kojima će se takmičenje odvijati. Takmičarska komisija nema pravo da odbaci bilo koje pravilo golfa. Broj rupa za propisani krug ne sme biti smanjivan kada je igra započeta. Određena posebna pravila koja se primenjuju za strouk-igru značajno se razlikuju od onih koja se primenjuju za meč-plej. Zato kombinovanje te dve vrste igre nije moguće i nije dozvoljeno. Rezultat meč-pleja odigranog u takvim uslovima ništavan je i nevažeći, dok će u

132 130 Pravilo 33 takmičenju u strouk-igri takmičari biti diskvalifikovani. Takmičarska komisija može u strouk-igri ograničiti dužnosti sudije Igralište a. Određivanje granica i graničnih linija Takmičarska komisija mora precizno da odredi: (i) igralište i aut, (ii) granice vodenih prepreka i vodenih prepreka sa strane, (iii) tlo u popravci i (iv) zapreke i sastavne delove igrališta. b. Nove rupe Nove rupe treba da se postave na dan kada počne takmičenje u strouk- -igri i svaki put kada Takmičarska komisija proceni da je to potrebno, pod uslovom da obezbedi da svi takmičari jednog kruga igraju na rupama koje su postavljene na istim položajima. Izuzetak: Kada oštećena rupa ne može da se popravi tako da bude u skladu sa definicijom, Takmičarska komisija može da odredi novu rupu na najbližoj sličnoj poziciji. Napomena: Kada se jedan krug igra duže od jednog dana, Takmičarska komisija može u uslovima takmičenja (Pravilo 33-1) da odredi da rupe i udarališta mogu biti različito postavljeni za svaki dan takmičenja, pod uslovom da obezbedi svim takmičarima da u istom danu igraju sa udarališta i u rupe na istim pozicijama. c. Teren za vežbu Tamo gde nema raspoloživog terena za vežbu izvan područja takmičarskog igrališta,takmičarska komisija treba da odredi područje na kome će igrači moći da vežbaju bilo kog dana takmičenja, pod uslovom da je to izvodljivo. Nije uobičajeno da, bilo kog dana takmičenja u strouk-igri, Takmičarska komisija dozvoli vežbu na ili prema grinu ili iz prepreka na takmičarskom igralištu.

133 Pravilo d. Igralište neprikladno za igru Ako Takmičarska komisija ili njen ovlašćeni predstavnik smatraju da iz bilo kog razloga igralište nije prikladno za igru ili da postoje okolnosti koje onemogućavaju normalnu igru, može doneti privremenu obustavu takmičenja u meč-pleju ili strouk-igri, ili u strouk-igri proglasiti igru nevažećom i poništiti sve rezultate tog kruga. Kada se krug poništi, poništavaju se i sve kazne dobijene tokom igranja tog kruga. (Postupak pri prekidu i nastavku igre pogledajte Pravilo 6-8) Startna vremena i grupe Takmičarska komisija mora da odredi startna vremena i u strouk-igri da sastavi grupe u kojima takmičari moraju igrati. Ako se takmičenje u meč-pleju održava u dužem vremenskom periodu, Takmičarska komisija određuje rok u kojem mora da se odigra svaki krug. U slučajevima kad je igračima dozvoljeno da se dogovore o datumu svog meč-pleja u datom vremenskom okviru, Takmičarska komisija treba da objavi da meč mora da se odigra u određeno vreme poslednjeg dana tog razdoblja, osim ako se igrači ne dogovore za neki raniji datum Tabela hendikep udaraca Takmičarska komisija mora da objavi tabelu sa navedenim redosledom rupa na kojima igrači daju ili dobijaju hendikep udarce Skor-karta U strouk-igri, Takmičarska komisija mora za svakog igrača da izda skor- -kartu, na kojoj su navedeni datum i ime takmičara, odnosno, u strouk- -igri učetvoro ili sa četiri loptice, imena takmičara. U strouk-igri je Takmičarska komisija odgovorna za sabiranje rezultata i za primenu hendikepa zapisanog na skor-karti. U strouk-igri sa četiri loptice Takmičarska komisija je odgovorna za beleženje rezultata bolje loptice na svakoj rupi i za primenu hendikepa zapisanog na skor-karti, kao i za sabiranje rezultata boljih loptica.

134 132 Pravilo 33 U bogi, par i stejblford takmičenjima Takmičarska komisija je odgovorna za primenu hendikepa zapisanog na skor-karti i za utvrđivanje rezultata na pojedinoj rupi, kao i ukupnog rezultata odnosno ukupnog broja poena. Napomena: Takmičarska komisija može zahtevati da svaki takmičar na svoju skor-kartu upiše datum i svoje ime Odlučivanje kod nerešenog rezultata Takmičarska komisija mora da najavi način, dan i vreme odlučivanja u slučaju izjednačenog meč-pleja ili strouk-igre sa jednakim rezultatima, bez obzira na to da li se takmičenje igra bez uzimanja u obzir hendikepa ili s njim. Izjednačeni meč-plej ne sme da se odluči strouk-igrom. Jednak rezultat u strouk-igri ne sme da se odluči na osnovu meč-pleja Kazna diskvalifikovanjem; diskreciono pravo Takmičarske komisije Takmičarska komisija može u pojedinačnim izuzetnim slučajevima da odbaci, izmeni ili upotrebi kaznu diskvalifikovanjem ako takvu odluku smatra opravdanom. Ne sme odbaciti ili modifikovati nijednu kaznu blažu od diskvalifikovanja. Ako Takmičarska komisija smatra da je igrač ozbiljno prekršio etikeciju, može izreći kaznu diskvalifikovanjem prema ovom pravilu Lokalna pravila a. Smernice Takmičarska komisija može da usvoji lokalna pravila za lokalne neuobičajene uslove igranja ako su ona u skladu sa smernicama navedenim u Dodatku I. b. Odbacivanje ili izmena pravila Lokalnim pravilom se ne sme odbaciti nijedno pravilo golfa. Međutim, ako Takmičarska komisija smatra da lokalni neuobičajeni uslovi ometaju pravilan način igranja u toj meri da je neophodno doneti lokalno pravilo kojim se unose izmene u Pravila golfa, takvo lokalno pravilo mora da odobri R&A.

135 Pravilo Pravilo 34 Sporovi i odluke Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Prigovori i kazne a. Meč-plej Ako je prigovor Takmičarskoj komisiji uložen u skladu s Pravilom 2-5, odluka o sporu treba da se donese u najkraćem mogućem roku kako bi stanje u meč-pleju, ako je potrebno, moglo da se ispravi. Takmičarska komisija ne sme razmatrati prigovor koji nije uložen u skladu sa Pravilom 2-5. Nema vremenskog ograničenja za primenu kazne diskvalifikovanjem zbog kršenja Pravila 1-3. b. Strouk-igra U strouk-igri, nakon završetka takmičenja ne sme se poništiti, izmeniti ili izreći nijedna kazna. Takmičenje se smatra završenim nakon objave zvaničnih rezultata ili, u strouk-igri koja je kvalifikacija za meč-plej, nakon što igrač izvede prvi udarac svog prvog meč-pleja. Izuzeci: Kazna diskvalifikovanjem se mora izreći nakon završetka takmičenja ako je takmičar: (i) prekršio Pravilo 1-3 (Dogovor o odbacivanju pravila); ili (ii) vratio skor-kartu s upisanim hendikepom za koji je pre završetka takmičenja znao da je viši od onoga koji mu stvarno pripada, što je uticalo na broj dobijenih udaraca (Pravilo 6-2b); ili (iii) predao skor-kartu sa upisanim nižim rezultatom od stvarno postignutog na bilo kojoj rupi (Pravilo 6-6d), iz bilo kog razloga, osim u slučaju kad rezultatu nije dodao jednu kaznu ili više kazni za koje pre završetka takmičenja nije znao da ih je dobio; ili

136 134 Pravilo 34 (iv) pre završetka takmičenja znao da je prekršio bilo koje drugo pravilo za koje je predviđena kazna diskvalifikovanjem Odluka sudije Ako Takmičarska komisija imenuje sudiju, njegova odluka je konačna Odluka Takmičarske komisije Ako sudija nije određen, svaki spor ili sumnja u vezi s pravilima moraju se prijaviti Takmičarskoj komisiji, čija odluka je konačna. Ako Takmičarska komisija ne može da donese odluku, može o sporu ili nedoumici da izvesti Komisiju za pravila golfa R&A, čija odluka je konačna. Ako Komisija za pravila golfa nije bila obaveštena o sporu ili nedoumici, igrač ili igrači mogu zahtevati da se preko ovlašćenog predstavnika Takmičarske komisije uputi zajednička izjava, kojom će se od Komisije za pravila golfa zatražiti mišljenje o ispravnosti donesene odluke. Odgovor će biti vraćen ovlašćenom predstavniku. Ako se igra ne sprovodi u skladu sa Pravilima golfa, Komisija za pravila golfa neće donositi odluke o bilo kom pitanju.

137 135

138 136 Dodatak I Dodatak 1 Sadržaj Deo A Lokalna pravila 1. Igralište određivanje granica, graničnih linija i objekata Zaštita igrališta a. Tlo u popravci, zabranjena igra b. Zaštita mladog drveća c. Ekološki osetljiva područja Stanje igrališta a. Olakšica za ukopanu lopticu b. Poboljšan položaj i zimska pravila c. Čišćenje loptice d. Aeracione rupe e. Razmak između pokošenog busenja f. Kamenčići u bankerima Zapreke a. Nepokretne zapreke blizu grina b. Privremeno nepokretne zapreke c. Privremeni električni vodovi i kablovi Vodene prepreke, provizorno igranje lopticom prema Pravilu Zone za ispuštanje Uređaji za merenje razdaljine Deo B Uslovi takmičenja 1. Specifikacija štapova i loptice a. Lista odgovarajućih glava drajvera b. Lista odgovarajućih golf loptica c. Uslov jedne loptice Kedi Brzina igranja...158

139 Dodatak I Prekid igre zbog opasnih uslova Vežba a. Uopšteno b. Vežba između rupa Savet u ekipnim takmičenjima Nove rupe Prevoz Zabrana dopinga Kako završiti igru kad je nerešen rezultat Pozicija na startnoj listi za meč-plej; opšta numerička pozicija na startnoj listi

140 138 Dodatak I Dodatak I Lokalna pravila; uslovi takmičenja Deo A Lokalna pravila Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Takmičarska komisija može na način određen u Pravilu 33-8a da izradi i objavi lokalna pravila za lokalne neuobičajene uslove ako su ona u skladu sa smernicama navedenim u ovom dodatku. Pored toga se u Odlukama o Pravilima golfa u Pravilu 33-8 u Smernicama za vođenje takmičenja mogu naći detaljnije informacije o prihvatljivim i zabranjenim lokalnim pravilima. Ako lokalni nenormalni uslovi ometaju primeran način igranja golfa i Takmičarska komisija smatra da je potrebna izmena nekog pravila golfa, za to mora dobiti odobrenje od R&A. U okviru smernica određenih u Delu A ovog dodatka, Takmičarska komisija može da usvoji primerak lokalnih pravila, s pozivanjem na primere navedene u nastavku, što treba da bude odštampano na skor- -karti ili objavljeno na oglasnoj tabli. Međutim, primerak lokalnih pravila privremenog karaktera ne treba da bude odštampan na skor-karti. 1. Igralište određivanje granica, graničnih linija i statusa objekata Komisija može usvojiti lokalna pravila: određivanjem načina definisanja auta, vodenih prepreka, vodenih prepreka sa strane, tla u popravci, zapreka i sastavnih delova igrališta (Pravilo 33-2a); razjašnjavanjem statusa vodenih prepreka koje mogu biti vodene prepreke sa strane (Pravilo 26); razjašnjavanjem statusa predmeta koji mogu biti zapreke (Pravilo 24);

141 Dodatak I 139 proglašavanjem neke građevine za sastavni deo igrališta, čime ona više nije zapreka, na primer obrađene strane udarališta, grinova i bankera (pravila 24 i 33-2a); proglašavanjem veštački stvorenih površina i ivičnjaka puteva i staza za sastavne delove igrališta; omogućavanjem upotrebe olakšice, na način dozvoljen Pravilom 24-2b, zbog puteva i staza koji nemaju veštačke površine i ivičnjake, u slučajevima kada bi oni mogli nepravedno da utiču na igru; određivanjem privremenih zapreka na igralištu ili u blizini igrališta, kao pokretnih, nepokretnih ili privremeno nepokretnih zapreka. 2. Zaštita terena a. Tlo u popravci, zabranjena igra Ako Takmičarska komisija želi da zaštiti bilo koje područje na igralištu, što obuhvata i rasadnike busena, mlade zasade i druge delove igrališta koji se koriste za obrađivanje, treba da ga proglasi tlom u popravci i da zabrani igranje s tog područja. Preporučuje se sledeće lokalno pravilo: (obeleženo sa ) predstavlja tlo u popravci sa kojeg je igranje zabranjeno. Ako igračeva loptica leži na tom području ili ono smeta igraču pri zauzimanju stava ili smeta području nameravanog zamaha, igrač mora da koristi olakšicu prema Pravilu KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. b. Zaštita mladog drveća Kada je poželjno da se mlado drveće zaštiti od oštećenja, preporučuje se sledeće lokalno pravilo: Zaštita mladog drveća obeleženog sa. Ako takvo drvo ometa igračev stav ili područje njegovog nameravanog zamaha, igrač mora, bez kazne, da podigne lopticu i ispusti je u skladu s postupkom određenim u Pravilu 24-2b (Nepokretna zapreka). Ako loptica leži u vodenoj prepreci, igrač mora da je podigne i ispusti u skladu s Pravilom 24-2b(i), s tim što najbliža tačka za olakšicu mora da bude u vodenoj prepreci i loptica mora da se ispusti u vodenu

142 140 Dodatak I prepreku, ili igrač može da nastavi igru prema Pravilu 26. Loptica podignuta prema ovom lokalnom pravilu može da se očisti. Izuzetak: Nije obavezno da igrač dobije olakšicu prema ovom lokalnom pravilu ako je (a) sasvim jasno da je, zbog smetnje koju predstavlja bilo šta drugo osim takvog drveta, izvođenje udarca jasno neizvodljivo, ili (b) bi do smetnje koju predstavlja takvo drvo došlo samo zato što se igrač odlučio za očigledno nerazuman udarac ili nepotrebno neuobičajen nenormalan stav, zamah ili smer igranja. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. c. Ekološki osetljiva područja Ako odgovarajući nadležni organ (npr. državni organi ili slično) iz ekoloških razloga zabrani ulazak na neko područje koje se nalazi na igralištu ili ga dodiruje i/ili igranje sa nekog područja koje se nalazi na igralištu ili ga dodiruje, Takmičarska komisija treba da izradi lokalno pravilo kojim se obrazlaže postupak upotrebe olakšice. Takmičarska komisija ne može odrediti da je neko područje ekološki osetljivo. Takmičarska komisija ima određeno diskreciono pravo da područje odredi kao tlo u popravci, vodenu prepreku ili aut. Međutim, kao vodenu prepreku ne može da odredi područje koje ne ispunjava uslove iz definicije vodene prepreke, a pritom treba da pokuša da očuva karakter rupe. Preporučuje se sledeće lokalno pravilo: 1. Definicija Ekološki osetljivo područje jeste područje koje kao takvo proglasi odgovarajući nadležni organ, u koje je iz ekoloških razloga zabranjen ulaz i/ili igranje sa njega. (obeleženo sa ) predstavlja ekološki osetljivo područje. Sa ovih mesta se igra kao (sa tla u popravci, iz vodene prepreke ili iz auta).

143 Dodatak I Loptica u ekološki osetljivom području Tlo u popravci: Ako se loptica nalazi u ekološki osetljivom području koje je proglašeno za tlo u popravci, loptica se mora ispustiti u skladu sa Pravilom 25-1b. Ako je poznato ili se sa sigurnošću može tvrditi da se loptica koja nije pronađena nalazi unutar ekološki osetljivog područja koje je proglašeno za tlo u popravci, igrač može, bez kazne, da iskoristi olakšicu na način propisan u Pravilu 25-1c. Vodene prepreke i vodene prepreke sa strane: Ako je loptica nađena u vodenoj prepreci ili ako je poznato ili se sa sigurnošću može tvrditi da se loptica koja nije pronađena nalazi unutar ekološki osetljivog područja koje je određeno kao vodena prepreka ili vodena prepreka sa strane, igrač mora, uz kaznu od jednog udarca, da nastavi igru prema Pravilu Napomena: Ako se loptica, spuštena u skladu s Pravilom 26, otkotrlja u položaj na kojem ekološki osetljivo područje smeta igraču u stavu ili smeta području njegovog nameravanog zamaha, igrač mora da iskoristi olakšicu na način propisan u tački 3 ovog lokalnog pravila. Aut: Ako se loptica nalazi u ekološki osetljivom području koje je proglašeno za aut, igrač mora, uz kaznu od jednog udarca, da igra sa mesta što bliže mestu sa kojeg je poslednji put odigrao originalnom lopticom (pogledajte Pravilo 20-5). 3. Smetnja pri zauzimanju stava ili u području nameravanog zamaha Ekološki osetljivo područje predstavlja smetnju ako ometa igrača pri zauzimanju stava ili ako mu ometa područje nameravanog zamaha. Ako takva smetnja postoji, igrač mora da iskoristi olakšicu na jedan od sledećih načina. (a) Kroz teren: Ako loptica leži u delu igrališta nazvanom kroz teren, mora da se odredi tačka na igralištu koja je najbliže mestu na kojem je loptica ležala i koja (a) nije bliže rupi, (b) može da izbegne smetnju koju predstavlja ekološki osetljivo područje i (c) nije u prepreci ili na grinu. Igrač mora da podigne lopticu i bez kazne da je ispusti unutar prostora dužine jednog štapa od tačke određene na delu igrališta tako da ispunjava odredbe iz gornjih tačaka (a), (b) i (c). (b) U prepreci: Ako loptica leži u prepreci, igrač mora da je podigne i ispusti:

144 142 Dodatak I (i) ili u prepreku, bez kazne, i to što bliže mestu na kojem je loptica ležala, ali ne bliže rupi, na deo igrališta koji omogućava potpunu olakšicu zbog smetnje koju predstavlja ekološki osetljivo područje; (ii) ili izvan prepreke, uz kaznu od jednog udarca, pri čemu tačka na kojoj je loptica ležala mora da bude direktno na liniji između rupe i mesta na koje namerava da ispusti lopticu, bez ograničenja koliko daleko iza prepreke loptica može da se ispusti; pored toga, igrač može da nastavi sa igranjem prema Pravilu 26 ili 28 ako neko može da se primeni. (c) Na grinu: Ako loptica leži na grinu, igrač mora da je podigne i bez kazne položi na mesto koje je najbliže položaju na kojem je loptica ležala i koje omogućava potpunu olakšicu zbog smetnje koju predstavlja ekološki osetljivo područje, ali koje ne sme biti bliže rupi ili prepreci. Loptica može da se očisti kada se podigne prema odredbi pod tačkom 3 ovog lokalnog pravila. Izuzetak: Igrač ne može da uzme olakšicu prema odredbi pod tačkom 3 ovog lokalnog pravila ako je (a) sasvim jasno da je, zbog smetnje koju predstavlja bilo šta drugo osim ekološki osetljivog područja, izvođenje udarca jasno neizvodljivo ili ako (b) bi do smetnje koju predstavlja ekološki osetljivo područje došlo samo zato što igrač odabere očigledno nerazuman udarac ili nepotrebno nenormalan stav, zamah ili smer igranja. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Napomena: U slučaju ozbiljnog kršenja ovog lokalnog pravila, Takmičarska komisija može izreći kaznu diskvalifikacije. 3. Stanje igrališta a. Olakšica za ukopanu lopticu Stanje igrališta, uključujući blato i ekstremnu nakvašenost, može ometati pravilan tok igre zbog čega može biti data olakšica za ukopanu lopticu bilo gde kroz teren. Pravilo 25-2 omogućava olakšicu, bez kazne, za lopticu koja je ukopana u sopstvenom otisku na nisko pokošenom području kroz teren. Na grinu, loptica može da se podigne

145 Dodatak I 143 i da se popravi šteta koja je nastala zbog udarca lopticom (Pravilo 16-1b i c). Kada je dozvoljena upotreba olakšice za ukopanu lopticu bilo gde na području kroz teren, preporučuje se sledeće lokalno pravilo: Na području kroz teren, loptica koja je ukopana može da se podigne bez kazne, da se očisti i ispusti što bliže mestu na kojem je ležala, ali ne bliže rupi. Tako spuštena loptica mora prvo da pogodi deo igrališta nazvan kroz teren. Napomena: Loptica je ukopana kada je u sopstvenom otisku i deo loptice je ispod nivoa tla. Loptica ne mora nužno dodirivati zemlju da bi se smatrala ukopanom (na primer, trava, neučvršćeni predmeti i slično mogu biti između loptice i zemlje). Izuzeci: 1. Igrač ne može da uzme olakšicu prema ovom lokalnom pravilu ako je loptica ukopana u pesku izvan područja nisko pokošene trave. 2. Nije obavezno da igrač dobije olakšicu prema ovom lokalnom pravilu ako je sasvim jasno da je nerazumno izvesti udarac zbog smetnje koju predstavlja bilo šta drugo osim uslova koji su određeni ovim lokalnim pravilom. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. b. Poboljšan položaj i zimska pravila Tlo u popravci je određeno u Pravilu 25 i povremeni lokalni nenormalni uslovi na terenu koji bi mogli da ometaju primerenu igru, a ne zahvataju veću površinu, treba da se odrede kao tlo u popravci. Inače, loši uslovi, poput visokog snega, prolećnog otapanja snega, dužih kišovitih perioda ili ekstremne vrućine, mogu da utiču na nepovoljno stanje ferveja i da ponekad spreče upotrebu teške opreme za košenje. Kada su takvi uslovi opšteprisutni na celom igralištu u toj meri da Takmičarska komisija smatra da bi poboljšani položaj ili zimska pravila unapredili fer igru i pomogli zaštiti igrališta, preporučuje se sledeće lokalno pravilo (koje se može povući čim to uslovi dozvole): Loptica koja leži na nisko pokošenom području kroz teren (ili preciznije odrediti uže područje, na primer, na 6. rupi) može bez kazne da se podigne i očisti. Igrač mora pre podizanja loptice da označi njen položaj.

146 144 Dodatak I Nakon podizanja, lopticu mora da položi na mesto unutar (odrediti područje, na primer, 15 cm, jedne dužine štapa itd.) od mesta prvobitnog položaja koje nije bliže rupi, nije u prepreci ili na grinu. Igrač može da položi lopticu samo jednom i loptica je u igri kada je položena (Pravilo 20-4). Ako se loptica ne umiri na mestu na koje je bila položena, primenjuje se Pravilo 20-3d. Ako se loptica nakon polaganja prvo umiri na tom mestu, a potom pomeri, nema kazne, a lopticom mora da se igra iz položaja u kome se zatekla osim ako se primene odredbe nekog drugog pravila. Ako igrač pre podizanja ne označi položaj loptice, pomeri označivač loptice pre nego što lopticu vrati u igru ili lopticu na neki drugi način pomeri, na primer, zakotrlja je štapom, dobija kaznu od jednog udarca. Napomena: Nisko pokošeno područje znači svaku površinu na igralištu, uključujući puteve kroz raf, koja je pokošena na visinu trave na ferveju ili niže. *KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. *Ako igrač dobije opštu kaznu zbog kršenja ovog lokalnog pravila, neće biti dodatno kažnjen prema lokalnom pravilu. c. Čišćenje loptice Zbog uslova, poput ekstremne nakvašenosti, često se dešava da se na lopticu lepi veća količina blata, pa je zato primereno da se dozvoli podizanje, čišćenje i vraćanje loptice na mesto. U takvim okolnostima se preporučuje sledeće lokalno pravilo: (Navedite područje, na primer, na 6. rupi, na nisko pokošenom području, bilo gde kroz teren, itd.) loptica se može bez kazne podići i očistiti. Loptica se mora ponovo položiti na prethodno mesto. Napomena: Položaj loptice se pre njenog podizanja na osnovu ovog lokalnog pravila mora označiti pogledajte Pravilo KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca.

147 Dodatak I 145 d. Aeracione rupe Kada se igralište ventilira, lokalnim pravilom može da se dozvoli upotreba olakšice, bez kazne, zbog aeracionih rupa. Preporučuje se sledeće lokalno pravilo: Ako se loptica umiri u aeracionoj rupi ili na njoj na području kroz teren, igrač može bez kazne da podigne, očisti i ispusti lopticu što bliže mestu na kojem je ležala, ali ne bliže rupi. Tako ispuštena loptica mora prvo da pogodi deo igrališta nazvan kroz teren. Ako se loptica na grinu umiri u aeracionoj rupi ili na njoj, može se položiti na najbliže mesto na kojem se izbegava takvo stanje, ali ne bliže rupi. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. e. Razmak između pokošenog busenja Ako Takmičarska komisija želi da dozvoli olakšicu zbog razmaka između pokošenog busenja, ali ne i zbog samih busenova, preporučuje se sledeće lokalno pravilo: Razmaci između pokošenih busenova (ali ne sami busenovi) na području kroz teren smatraju se tlom u popravci. Ipak, uticaj razmaka na igračev stav sam po sebi ne smatra se smetnjom u smislu Pravila Ako loptica leži u takvom razmaku ili ga dodiruje ili ako razmak ometa područje nameravanog zamaha, moguće je uzimanje olakšice prema Pravilu Svi razmaci unutar područja s pokošenom travom smatraju se istim razmakom. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. f. Kamenčići u bankerima Prema definiciji, kamenčići predstavljaju neučvršćene predmete i igrač, kada je njegova loptica u prepreci, ne sme da dodirne ili pomeri kamenčić koji leži u prepreci ili je dodiruje (Pravilo 13-4). Međutim, kamenčići u bankeru mogu da predstavljaju opasnost za igrače (igrača može povrediti kamenčić pogođen njegovim štapom tokom pokušaja da odigra lopticom) i mogu ometati bezbedno igranje golfa.

148 146 Dodatak I Kada Takmičarska komisija dozvoli uklanjanje kamenčića iz bankera, preporučuje se sledeće lokalno pravilo: Kamenčići u bankerima su pokretne zapreke (primenjuje se Pravilo 24-1). 4. Zapreke a. Nepokretne zapreke blizu grina (na primer, prskalice) Pravilo 24-2 omogućava upotrebu olakšice, bez kazne, zbog smetnje koju predstavlja nepokretna zapreka, ali isto tako određuje da, osim na grinu, smetnja na liniji igranja sama po sebi ne predstavlja smetnju u smislu ovog pravila. Međutim, na nekim igralištima su površine ispred grina tako nisko košene da igrači mogu da patuju sa površine koja je malo ispred grina. U takvim uslovima, nepokretne zapreke na površinama koje se nalaze ispred grina mogu da ometaju bezbedno igranje golfa. U tom slučaju se preporučuje uvođenje sledećeg pravila kojim će se dozvoliti upotreba dodatne olakšice, bez kazne, zbog smetnje koju predstavlja nepokretna zapreka: Na osnovu Pravila 24-2, može da se uzme olakšica zbog smetnje koju predstavlja nepokretna zapreka. Pored toga, ako loptica leži na području kroz teren, a nepokretna zapreka, na grinu ili unutar dve dužine štapa od njega i unutar dve dužine štapa od loptice, predstavlja smetnju na liniji igranja između loptice i rupe, igrač može uzeti olakšicu na sledeći način: lopticu mora da podigne i ispusti na najbližu tačku od mesta na kojem je ležala, a koje (a) nije bliže rupi, (b) omogućava izbegavanje smetnje i (c) nije u prepreci ili na grinu. Ako igračeva loptica leži na grinu, a nepokretna zapreka unutar prostora od dve dužine štapa od grina predstavlja smetnju za igranje na njegovoj liniji pata, igrač može da uzme olakšicu na sledeći način: lopticu mora da podigne i položi na najbližu tačku od mesta na kojem je ležala, a koje (a) nije bliže rupi), (b) omogućava izbegavanje smetnje i (c) nije u prepreci. Tako podignutu lopticu može da očisti.

149 Dodatak I 147 Izuzetak: Igrač ne može uzeti olakšicu prema ovom lokalnom pravilu ako je sasvim jasno da je neizvodljivo izvesti udarac zbog smetnje koju predstavlja bilo šta drugo osim nepokretne zapreke. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Napomena: Takmičarska komisija može da ograniči primenu ovog lokalnog pravila na određene rupe, na loptice koje leže samo na nisko pokošenom području, na određene zapreke ili, u slučaju zapreka koje nisu na grinu, na zapreke na nisko pokošenim područjima ako je tako poželjno. Nisko košeno područje znači svaku površinu na igralištu, uključujući puteve kroz raf, koja je košena na visinu trave na ferveju ili niže. b. Privremeno nepokretne zapreke Kada se postavljaju privremene zapreke na igralištu ili u blizini igrališta, Takmičarska komisija treba da im dodeli status pokretnih, nepokretnih ili privremeno nepokretnih zapreka. Ako Takmičarska komisija odredi takve zapreke kao nepokretne zapreke, preporučuje se sledeće lokalno pravilo: I. Definicija Privremeno nepokretna zapreka (PNZ) jeste nestalan, veštački izrađen predmet, koji je obično postavljen u vezi sa takmičenjem, i pričvršćen je ili ne može s lakoćom da se pomeri. U PNZ se između ostalog ubrajaju predmeti kao što su šatori, table za objavljivanje rezultata, tribine, televizijski stubovi i toaleti. Žice kojima su pričvršćeni nosači čine sastavni deo PNZ, osim ako Takmičarska komisija ne odredi da se smatraju kao podignuti električni vodovi ili kablovi. 2. Smetnja PNZ predstavlja smetnju kada (a) loptica leži ispred nje i toliko blizu PNZ da ometa igračev stav ili područje njegovog nameravanog zamaha, ili (b) kada loptica leži u PNZ, na njoj, ispod ili iza nje tako da bilo

150 148 Dodatak I koji deo PNZ leži direktno na liniji između igračeve loptice i rupe i ometa njegovu liniju igranja; takva zapreka predstavlja smetnju i kada loptica leži unutar prostora od jedne dužine štapa od mesta, koje je na istoj udaljenosti od rupe, na kojem bi takva smetnja postojala. Napomena: Loptica je ispod PNZ kada se nalazi ispod najkrajnije spoljne ivice PNZ, čak i kada te ivice ne dosežu do tla. 3. Olakšica Igrač može da dobije olakšicu zbog smetnje koju predstavlja PNZ, u šta je uključena i PNZ koja je u autu, na sledeći način: (a) Kroz teren: Ako loptica leži u području kroz teren, mora da se odredi tačka na igralištu koja je najbliže mestu na kojem je loptica ležala i koja (a) nije bliže rupi, (b) omogućava izbegavanje smetnje definisane u smislu odredbe pod tačkom 2 i (c) nije u prepreci ili na grinu. Igrač mora da podigne lopticu i ispusti je, bez kazne, unutar prostora dužine jednog štapa od tako određene tačke na delu igrališta koje ispunjava gornje odredbe iz tačaka (a), (b) i (c). (b) U prepreci: Ako loptica leži u prepreci, igrač mora da je podigne i da je ispusti: (i) ili bez kazne, u skladu sa odredbom iz tačke 3 (a) gore, pri čemu najbliži deo igrališta koji mu omogućava potpunu olakšicu mora da bude u prepreci, i lopticu mora da ispusti u prepreku ili, ako potpuna olakšica nije moguća, na deo igrališta unutar prepreke koji mu omogućava najveću moguću olakšicu; (ii) ili uz kaznu od jednog udarca, izvan prepreke, na sledeći način: mora da se odredi tačka na igralištu koja je najbliže mestu na kojem loptica leži i koja (a) nije bliže rupi, (b) omogućava izbegavanje smetnje, definisane u smislu odredbe pod tačkom 2 i (c) koja nije u prepreci. Igrač mora da ispusti lopticu unutar prostora dužine jednog štapa od tako određenog mesta na delu igrališta koje ispunjava odredbe iz gornjih tačaka (a), (b) i (c). Loptica podignuta na osnovu odredbe iz tačke 3 može da se očisti. Napomena 1: Ako loptica leži u prepreci, ovo lokalno pravilo ne

151 Dodatak I 149 sprečava igrača da igra prema Pravilu 26 ili Pravilu 28, ako su ona primenljiva. Napomena 2: Ako loptica koja treba da se ispusti prema ovom lokalnom pravilu ne može odmah da se pronađe, može se zameniti drugom lopticom. Napomena 3: Takmičarska komisija može da ustanovi lokalno pravilo kojim (a) dozvoljava ili nalaže da igrač koristi zonu za ispuštanje kada uzima olakšicu zbog PNZ ili (b) dozvoljava igraču, kao dodatnu mogućnost za olakšicu, da ispusti lopticu na drugoj strani PNZ od tačke određene prema odredbi iz tačke 3, ali inače u skladu s ovom tačkom. Izuzeci: Ako igračeva loptica leži ispred ili iza PNZ (ne u njoj, na njoj ili ispod nje), igrač ne može da koristi olakšicu na osnovu odredbe iz tačke 3: 1. ako je, zbog smetnje koju predstavlja bilo šta drugo osim PNZ, jasno da je neizvodljivo da igrač izvede udarac ili bi, u slučaju smetnje, udarac bio izveden tako da bi loptica mogla da se zaustavi na direktnoj liniji prema rupi; 2. ako bi do smetnje koju predstavlja PNZ došlo samo zato što igrač odabere očigledno nerazuman udarac ili nepotrebno neuobičajen stav, zamah ili smer igranja; 3. ako bi, u slučaju smetnje, bilo očigledno nemoguće očekivati da igrač može da udari lopticu dovoljno daleko prema rupi da ona stigne do PNZ. Igrač koji zbog ovih izuzetaka nema pravo na olakšicu može, ako loptica leži na delu kroz teren ili u bankeru, da dobije olakšicu na način predviđen Pravilom 24-2b, ako je primenljivo. Ako loptica leži u vodenoj prepreci, igrač može da je podigne i ispusti u skladu s Pravilom 24-2b(i), s tim što najbliža tačka za olakšicu mora da bude u vodenoj prepreci i loptica mora da se ispusti u vodenu prepreku ili igrač može da nastavi igru prema Pravilu Loptica izgubljena u PNZ Ako se zna ili se sa sigurnošću može tvrditi da se loptica koja nije pronađena nalazi u, na ili ispod PNZ, igrač može da ispusti lopticu prema odredbama iz tačke 3 ili tačke 5, ako su one primenljive. Za svrhe primene odredbi iz tačaka 3 i 5 uzima se da je loptica na mestu

152 150 Dodatak I na kojem je poslednji put prešla najspoljniju granicu PNZ (Pravilo 24-3). 5. Zone za ispuštanje Ako igrača ometa PNZ, Takmičarska komisija može da dozvoli ili da zahteva upotrebu zone za ispuštanje. Ako pri uzimanju olakšice igrač koristi zonu za ispuštanje, lopticu mora da ispusti u zonu za ispuštanje koja se nalazi što bliže mestu na kojem je loptica prvobitno ležala ili na kojem se pretpostavlja da leži prema odredbi iz tačke 4 (bez obzira na to što najbliža zona za ispuštanje može da bude bliže rupi). Napomena: Takmičarska komisija može lokalnim pravilom zabraniti korišćenje zone za ispuštanje koja je bliže rupi. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. c. Privremeni električni vodovi i kablovi Kada su na igralištu postavljeni električni vodovi, kablovi ili telefonski vodovi, preporučuje se sledeće lokalno pravilo: Privremeni električni vodovi, kablovi i telefonski vodovi i predmeti koji se koriste za njihovo prekrivanje ili njihovi pokrovi i podupirači predstavljaju zapreke: 1. ako mogu s lakoćom da se pomere, primenjuje se Pravilo 24-1; 2. ako su pričvršćeni ili ne mogu s lakoćom da se pomere i ako loptica leži na delu kroz teren ili u bankeru, igrač može da dobije olakšicu na način određen Pravilom 24-2b; ako loptica leži u vodenoj prepreci, igrač može da je podigne i ispusti u skladu s Pravilom 24-2b(i), s tim što najbliža tačka za olakšicu mora da bude u vodenoj prepreci i loptica mora da se ispusti u vodenu prepreku, ili igrač može da nastavi igru prema Pravilu 26; 3. ako loptica pogodi podignute električne vodove ili kablove, igrač mora da poništi udarac i da odigra sa mesta koje je što bliže mestu sa kojeg je bilo odigrano originalnom lopticom u skladu sa Pravilom 20-5 (Izvođenje sledećeg udaraca sa mesta izvođenja prethodnog udaraca). Napomena: Žice kojima su pričvršćene privremene nepokretne zapreke čine sastavni deo privremene nepokretne zapreke, osim ako Takmičarska komisija lokalnim pravilom ne odredi da se smatraju kao podignuti električni vodovi ili kablovi.

153 Dodatak I 151 Izuzetak: Igrač ne sme ponovo da igra udarac kojim je loptica pogodila deo spoja kabla podignutog od zemlje. 4. Travom prekriveni ukopani kablovi predstavljaju tlo u popravci, čak i kada nisu tako obeleženi, a primenjuje se Pravilo 25-1b. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. 5. Vodene prepreke; provizorno igranje lopticom prema pravilu 26-1 Ako zbog veličine i oblika vodene prepreke (što se odnosi i na vodenu prepreku sa strane) i/ili položaja na kojem se ona nalazi: (i) nije praktično da se utvrdi da li je loptica u prepreci ili bi takvo utvrđivanje nepotrebno zadržavalo igru i (ii) ako originalna loptica nije nađena, kada se zna ili sa sigurnošću može da se tvrdi da se ona nalazi u vodenoj prepreci, Takmičarska komisija može da uvede lokalno pravilo kojim se dozvoljava provizorno igranje lopticom prema Pravilu Lopticom se provizorno igra prema bilo kojoj od odgovarajućih opcija Pravila 26-1 ili prema bilo kojem pripadajućem lokalnom pravilu. U takvom slučaju, kad se lopticom igra provizorno, a originalna loptica se nalazi u vodenoj prepreci, igrač može da igra originalnom lopticom iz položaja u kome se zatekla ili da nastavi sa igranjem lopticom kojom je igrao provizorno, ali više ne može da primeni Pravilo 26-1 koje se odnosi na originalnu lopticu. U takvim okolnostima se preporučuje sledeće lokalno pravilo: Ako postoji dvoumljenje da li je loptica u vodenoj prepreci ili je u njoj izgubljena (navesti lokaciju), igrač može provizorno da igra još jednom lopticom prema bilo kojoj odgovarajućoj opciji Pravila Ako se originalna loptica pronađe izvan vodene prepreke, igrač mora igru da nastavi njom. Ako se originalna loptica pronađe u vodenoj prepreci, igrač može bilo da igra njom iz položaja u kome se zatekla ili da nastavi igru lopticom kojom je provizorno igrao prema Pravilu Ako se originalna loptica ne pronađe ili ne prepozna nakon

154 152 Dodatak I petominutnog traženja, igrač mora da nastavi igru lopticom kojom je igrao provizorno. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. 6. Zone za ispuštanje Takmičarska komisija može da odredi zone za ispuštanje u koje loptica može ili mora da se ispusti kada Komisija smatra da nije izvodljivo odnosno nije praktično nastaviti igru uz puno poštovanje Pravila 24-2b ili Pravila 24-3 (Nepokretna zapreka), Pravila 25-1b ili 25-1c (Nenormalno stanje tla), Pravila 25-3 (Pogrešan grin), Pravila 26-1 (Vodene prepreke i vodene prepreke sa strane) ili Pravila 28 (Neigriva loptica). Takve zone obično treba da budu ponuđene kao dodatna mogućnost za olakšicu, pored onih koje obezbeđuje samo pravilo, a ne kao obavezne. Ako se koristi primer zone za ispuštanje u vodenu prepreku, za uvođenje takve zone preporučuje se sledeće lokalno pravilo: Ako se loptica nalazi u vodenoj prepreci, odnosno ako se zna ili se sa sigurnošću može tvrditi da se loptica koja nije pronađena nalazi u vodenoj prepreci (navesti lokaciju), igrač može da: (i) postupi prema Pravilu 26 ili (ii) iskoristi dodatnu mogućnost i uz kaznu od jednog udarca ispusti lopticu u zonu za spuštanje. KAZNA ZA KRŠENJE LOKALNOG PRAVILA: meč-plej gubitak rupe; strouk-igra dva udarca. Napomena: Kada se upotrebljava zona za ispuštanje, primenjuju se sledeće odredbe vezane za ispuštanje i ponovljeno ispuštanje loptice: (a) Tokom ispuštanja loptice, igrač ne mora da stoji unutar zone za ispuštanje.

155 Dodatak I 153 (b) Spuštena loptica mora prvo da pogodi deo igrališta unutar zone za ispuštanje. (c) Ako je zona za ispuštanje određena linijom, sama linija se nalazi unutar zone za ispuštanje. (d) Ispuštena loptica ne mora obavezno da se umiri unutar zone za ispuštanje. (e) Ako se ispuštena loptica otkotrlja i zaustavi na položaju koji je određen Pravilom 20-2c (i vi), ispuštanje loptice mora da se ponovi. (f) Ispuštena loptica može da se otkotrlja bliže rupi nego što je mesto na kojem je prvi put pogodila igralište, pod uslovom da se umirila unutar prostora od dve dužine štapa od tog mesta i ne u bilo kojem od položaja određenih u tački (e). (g) U skladu sa odredbama iz tačaka (e) i (f), ispuštena loptica može da se otkotrlja i umiri na mestu koje se nalazi bliže rupi nego: njen prvobitni ili procenjeni položaj (pogledajte Pravilo 20-2b); najbliža tačka za olakšicu ili za najveću moguću olakšicu (Pravilo 24-2, 25-1 ili 25-3); tačka na kojoj je originalna loptica poslednji put prešla granicu vodene prepreke ili vodene prepreke sa strane (Pravilo 26-1). 7. Uređaji za merenje udaljenosti Ako Takmičarska komisija želi da postupi u skladu s napomenom uz Pravilo 14-3, preporučuje se sledeći tekst: (Navesti odgovarajuće, na primer: Na ovom takmičenju, ili: Za sve igre na ovom takmičenju itd.) igrač može da stiče podatak o udaljenosti korišćenjem uređaja koji meri isključivo udaljenost. Ako tokom igranja određenog kruga igrač koristi uređaj za merenje udaljenosti koji je namenjen za procenu ili merenje drugih uslova koji mogu uticati na igru (na primer, nagib, brzina vetra, temperatura itd.), igrač krši Pravilo 14-3.

156 154 Dodatak I Deo B Uslovi takmičenja Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane Uopšteno Pravilom 33-1 je određeno: Takmičarska komisija mora da odredi uslove prema kojima će se takmičenje odvijati. Tim uslovima treba da se obuhvate brojna pitanja, kao što su: način prijavljivanja, pravo na učešće, broj krugova koji će se igrati itd., čije razmatranje u okviru Pravila golfa ili ovog dodatka ne bi bilo primereno. Više informacija o tim uslovima može se naći u Odlukama o pravilima golfa, u Pravilu 33-1 i u Smernicama za vođenje takmičenja. Ipak, postoji određeni broj pitanja koja bi mogla da se obrade u uslovima takmičenja i kojima bi Takmičarska komisija trebalo da posveti posebnu pažnju. To su sledeća pitanja: 1. Specifikacija štapova i loptice Sledeća dva uslova se preporučuju samo za takmičenja na kojima učestvuju najbolji igrači. a. Lista odgovarajućih glava drajvera Na svojoj internet stranici ( R&A povremeno objavljuje Listu odgovarajućih glava drajvera na kojoj su navedene glave koje su ocenjene i za koje je utvrđeno da su u skladu s Pravilima golfa. Ako Takmičarska komisija želi ograničiti igrače na korišćenje samo drajvera koji imaju glavu, označenu modelom i nagibom, koja je na toj listi, mora da omogući pristup listi i da ustanovi sledeći uslov za takmičenje: Svaki drajver koji igrač nosi mora da ima glavu štapa koja ima oznaku modela i nagiba i mora da bude naveden na aktuelnoj listi odgovarajućih glava drajvera koju izdaje R&A.

157 Dodatak I 155 Izuzetak: Za drajver sa glavom štapa koja je proizvedena pre godine ovaj uslov ne važi. *KAZNA ZBOG NOŠENJA ŠTAPA ILI ŠTAPOVA KOJI SU U SUPROTNOSTI S OVIM USLOVOM, ALI KOJIM(A) NIJE BIO IZVEDEN NIJEDAN UDARAC: Meč-plej nakon odigrane rupe na kojoj je otkriveno kršenje pravila, rezultat meča se koriguje tako što se oduzima po jedna rupa za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveći broj oduzetih rupa po krugu dve rupe. Strouk-igra dva udarca za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveća kazna po krugu četiri udarca (dva udarca na svakoj od prve dve rupe na kojoj je do prekršaja došlo). Meč-plej ili strouk-igra ako je prekršaj ustanovljen između igranja na dve rupe, smatra se da je bio otkriven za vreme igranja na sledećoj rupi i kazna se mora pripisati rezultatu na sledećoj rupi. Bogi i par takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1a. Stejblford takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1b. *Za svaki štap ili štapove koji su u suprotnosti s ovim uslovima takmičenja igrač sam mora da proglasi da su van igre svom protivniku u meč-pleju, odnosno svom zapisničaru ili saigraču u strouk-igri, odmah nakon što ustanovi da je došlo do kršenja tog pravila. Ako igrač tako ne postupi, biće diskvalifikovan. KAZNA ZA IZVOĐENJE UDARCA ŠTAPOM KOJI NIJE U SKLADU SA OVIM USLOVOM: diskvalifikovanje. b. Lista odgovarajućih golf loptica Na svojoj internet stranici ( R&A povremeno objavljuje Listu odgovarajućih loptica, na kojoj su navedene loptice koje su bile testirane i za koje je utvrđeno da su u skladu s Pravilima golfa. Ako Takmičarska komisija želi da naloži igračima da igraju samo lopticama koje su na listi, mora da omogući pristup listi i da primeni sledeći uslov za takmičenje: Loptica kojom igrač igra mora biti navedena na aktuelnoj Listi odgovarajućih golf loptica koju izdaje R&A.

158 156 Dodatak I KAZNA ZA KRŠENJE OVOG USLOVA: diskvalifikovanje. c. Uslov jedne loptice Ako postoji potreba da se zabrani zamena vrste i tipa golf loptica koje se koriste tokom igranja određenog kruga, preporučuje se sledeći uslov: Ograničenje za loptice koje se koriste tokom igranja kruga: (Napomena uz Pravilo 5-1) (i) Uslov jedne loptice Za vreme igranja propisanog kruga, loptice kojima igrač igra moraju biti iste vrste i istog tipa kao što su pojedinačno detaljno opisane na aktuelnoj Listi odgovarajućih golf loptica. Napomena: Ako igrač ispusti ili položi lopticu koja je druge vrste ili tipa, može bez kazne da je podigne, a potom mora da nastavi igru ispuštanjem ili polaganjem odgovarajuće loptice (Pravilo 20-6). KAZNA ZA KRŠENJE OVOG USLOVA: Meč-plej nakon odigrane rupe na kojoj je otkriveno kršenje pravila, rezultat meča se koriguje tako što se oduzima po jedna rupa za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveći broj oduzetih rupa po krugu dve rupe. Strouk-igra dva udarca za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveća kazna po krugu četiri udarca (dva udarca za svaku od prve dve rupe na kojoj je do prekršaja došlo). Bogi i par takmičenja pogledajte napomenu 1 uz Pravilo 32-1a. Stejblford takmičenja pogledajte napomenu 1 uz Pravilo 32-1b. (ii) Postupak nakon otkrivanja prekršaja Kada igrač otkrije da je koristio lopticu kojom je kršio odredbe ovog uslova, mora da ukloni tu lopticu pre nego što počne da igra sa sledećeg udarališta i da završi igranje kruga pravom lopticom; u suprotnom, igrač će biti diskvalifikovan. Ako igrač prekršaj otkrije tokom igranja na rupi i odluči da zameni lopticu pravom lopticom pre nego što završi tu rupu, igrač mora da položi odgovarajuću lopticu na mesto na kojem je ležala loptica koja nije bila u skladu s uslovima.

159 Dodatak I Kedi (napomena uz Pravilo 6-4) Pravilo 6-4 dozvoljava igraču da koristi pomoć kedija, pod uslovom da istovremeno ima samo jednog kedija. Međutim, u određenim uslovima Takmičarska komisija može da zabrani pomoć kedija ili da igrača u njegovom izboru kedija ograniči, na primer, profesionalni golfer, brat, sestra, roditelj, drugi igrač na takmičenju itd. U takvim slučajevima se preporučuje sledeći tekst: Zabranjeno korišćenje kedija Igraču je zabranjeno da koristi kedija tokom igranja propisanog kruga. Ograničenje za osobe koje mogu da budu kedi Igraču je zabranjeno da koristi u svojstvu kedija tokom igranja propisanog kruga. *KAZNA ZA KRŠENJE OVOG USLOVA: Meč-plej nakon odigrane rupe na kojoj je otkriveno kršenje, rezultat meča se koriguje tako što se oduzima po jedna rupa za svaku rupu na kojoj je došlo do prekršaja; najveća kazna po krugu dve rupe. Strouk-igra dva udarca za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveća kazna po krugu četiri udarca (dva udarca na svakoj od prve dve rupe na kojoj je do prekršaja došlo). Meč-plej ili strouk-igra ako je prekršaj ustanovljen između igranja na dve rupe, važi da je bio otkriven za vreme igranja na sledećoj rupi i kazna se mora pripisati rezultatu na sledećoj rupi. Bogi i par takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1a. Stejblford takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1b. *Igrač koji koristeći kedija krši ovaj uslov, mora odmah nakon što otkrije da je do kršenja došlo da se pobrine da do kraja propisanog kruga nastavi igru u skladu s ovim uslovom. U suprotnom, igrač će biti diskvalifikovan.

160 158 Dodatak I 3. Brzina igranja (Napomena 2 uz Pravilo 6-7) Takmičarska komisija može da odredi smernice za brzinu igranja kako bi sprečila sporu igru u skladu s Napomenom 2 uz Pravilo Obustava igre zbog opasnih uslova (Napomena uz Pravilo 6-8b) Pošto je usled udara groma na golf igralištu došlo do brojnih smrtnih slučajeva i povreda, pozivaju se svi klubovi i sponzori golf takmičenja da preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti radi zaštite ljudi od udara groma. Pažnju treba obratiti na pravila 6-8 i 33-2d. Ako Takmičarska komisija želi da usvoji uslov iz Napomene uz Pravilo 6-8b, preporučuje se sledeći tekst: Kada Takmičarska komisija obustavi igru zbog opasnih uslova iako se igrači u meč-pleju ili strouk-igri nalaze između igranja na dve rupe, ne smeju da nastave igru dok Takmičarska komisija ne dozvoli nastavak igre. Ako se igrači nalaze usred igranja na rupi, moraju odmah da prekinu igru i ne smeju je nastaviti sve dok Takmičarska komisija ne donese odluku o nastavku igre. Ako igrač odmah ne prekine igru, biće diskvalifikovan, osim ako ne postoje uslovi za odbacivanje kazne na način određen Pravilom Znak za obustavu igre zbog opasne situaciji jeste produženi zvuk sirene. Obično se koriste sledeći zvučni signali i preporučuje se da ih primenjuju sve takmičarske komisije: hitan prekid igre: jedan produženi zvuk sirene; prekid igre: tri uzastopna zvuka sirene, ponovljena; nastavak igre: dva kratka uzastopna zvuka sirene, ponovljena. 5. Vežba a. Uopšteno Takmičarska komisija može da pripremi pravila kojima se reguliše vežba u skladu s Napomenom uz Pravilo 7-1, izuzetkom (c) od Pravila 7-2, Napomenom 2 uz Pravilo 7 i Pravilom 33-2c.

161 Dodatak I 159 b. Vežba između rupa (Napomena 2 uz Pravilo 7) Ako Takmičarska komisija želi da postupi u skladu s Napomenom 2 uz Pravilo 7-2, preporučuje se sledeći tekst: Između igranja na dve rupe igrač ne sme da izvede nijedan probni udarac na grinu ili blizu grina na poslednjoj rupi na kojoj je igrao i ne sme da isprobava grin na poslednjoj rupi na kojoj je igrao kotrljanjem loptice. KAZNA ZA KRŠENJE OVOG USLOVA: meč-plej gubitak sledeće rupe; strouk-igra dva udarca na sledećoj rupi; meč-plej ili strouk-igra u slučaju prekršaja na poslednjoj rupi određenog kruga, igrač dobija kaznu na toj rupi. 6. Savet u ekipnim takmičenjima (Napomena uz Pravilo 8) Ako Takmičarska komisija želi da postupi u skladu s Napomenom uz Pravilo 8, preporučuje se sledeći tekst: U skladu s Napomenom uz Pravilo 8 Pravila golfa, svaka ekipa može da imenuje jednu osobu (pored osoba od kojih igrač može da traži savet prema ovom pravilu) koja može da daje savete članovima te ekipe. Takvu osobu (ako Takmičarska komisija želi da postavi bilo kakvo ograničenje po pitanju osobe koja može biti imenovana, to treba ovde da se navede) mora da prijavi Takmičarskoj komisiji pre nego što ona počne da daje savete. 7. Nove rupe (Napomena uz Pravilo 33-2b) Takmičarska komisija, u skladu s Napomenom uz Pravilo 33-2b, može da odredi da rupe i udarališta za pojedinačan krug takmičenja koje se odvija više dana mogu da budu postavljeni svaki dan drugačije. 8. Prevoz Ako je potrebno da se igračima naloži da na takmičenju hodaju, preporučuje se sledeći uslov: Igrači se tokom igranja određenog kruga ne smeju voziti ni na kakav način, osim ako Takmičarska komisija ne dozvoli drugačije.

162 160 Dodatak I *KAZNA ZA KRŠENJE OVOG USLOVA: Meč-plej nakon što je odigrano na rupi na kojoj je otkriveno kršenje pravila, rezultat meča se koriguje tako što se oduzima po jedna rupa za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveći broj oduzetih rupa po krugu dve rupe. Strouk-igra dva udarca za svaku rupu na kojoj je do prekršaja došlo; najveća kazna po krugu četiri udarca (dva udarca za svaku od prve dve rupe na kojoj je do prekršaja došlo). Meč-plej ili strouk-igra ako je prekršaj ustanovljen između igranja na dve rupe, važi da je bio otkriven za vreme igranja na sledećoj rupi i kazna se mora pripisati rezultatu na sledećoj rupi. Bogi i par takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1a. Stejblford takmičenja pogledajte Napomenu 1 uz Pravilo 32-1b. *Upotreba bilo kakvog oblika nedozvoljenog prevoza mora se prekinuti odmah nakon što se utvrdi da je došlo do kršenja ove odredbe. U suprotnom, igrač će biti diskvalifikovan. 9. Zabrana dopinga Takmičarska komisija može u uslovima takmičenja od igrača zahtevati da poštuju odredbe o zabrani dopinga. 10. Kako odlučiti pobedu kad je rezultat nerešen U meč-pleju kao i u strouk-igri, podela prvog mesta može biti prihvatljiv rezultat. Ipak, u slučaju kad se želi imati jedan pobednik, Takmičarska komisija je nadležna, u skladu s Pravilom 33-6, da odredi način i vreme za odlučivanje nerešenog rezultata. Takva odredba treba da se objavi unapred. R&A preporučuje: Meč-plej Meč-plej koji se završi izjednačenim rezultatom treba da se nastavi igranjem od rupe do rupe, sve dok jedna od strana ne dobije rupu. Dodatna igra treba da počne na rupi na kojoj je počeo meč. U meč- -pleju sa hendikepom treba da budu dozvoljeni oni hendikep udarci koji su bili dozvoljeni i u određenom krugu.

163 Dodatak I 161 Strouk-igra (a) U slučaju jednakog rezultata u takmičenju u strouk-igri bez hendikepa, preporučuje se dodatna igra. Dodatna igra može da se igra na 18 rupa ili na manjem broju rupa, kako odredi Takmičarska komisija. Ako to nije izvodljivo ili ako i dalje nema pobednika, preporučuje se dodatna igra od rupe do rupe. (b) U slučaju jednakog rezultata u takmičenju u strouk-igri sa hendikepom, preporučuje se dodatna igra sa hendikepom. Dodatna igra može da se odvija na 18 rupa ili na manjem broju rupa, kako odredi Takmičarska komisija. Preporučuje se da se svaka takva dodatna igra odvija na najmanje tri rupe. Na takmičenjima na kojima tabela rupa s dodatim hendikep udarcima nije relevantna, u dodatnoj igri koja je odigrana na manje od 18 rupa na hendikepe igrača treba da se primeni procenat sa 18 odigranih rupa kako bi se odredili njihovi hendikepi za dodatnu igru. Delovi hendikep udaraca koji kod izračunavanja dostignu pola udarca ili više od pola udarca, treba da se računaju kao jedan ceo udarac, dok se manji od polovine ne računaju. Na takmičenjima na kojima je tabela rupa s dodatim hendikep udarcima relevantna, kao na primer u strouk-igri s četiri loptice i u bogi, par i stejblford takmičenjima, hendikep udarci se uzimaju kao što su bili određeni za takmičenje, koristeći relevantnu(e) tabelu(e) igrača za raspodelu dodatnih udaraca. (c) Ako ne može da se izvede nijedan oblik dodatne igre, preporučuje se poređenje skor-karata. Primena metode poređenja skor-karata treba unapred da se objavi, a takođe treba i da se predvidi šta sledi u slučaju da se tim postupkom ne dobije pobednik. Prihvatljiva metoda poređenja skor-karata jeste određivanje pobednika na osnovu najboljeg broja udaraca na poslednjih devet rupa. Ako igrači sa jednakim brojem udaraca imaju isti rezultat na poslednjih devet rupa, pobednik se određuje na osnovu poslednjih šest rupa, poslednje tri rupe i, na kraju, na 18. rupi. Ako se taj metod primeni za takmičenje sa startom na više udarališta, preporučuje se da se poslednjih devet rupa, poslednjih šest rupa itd. odnosi na rupe 10 do 18, 13 do 18 itd.

164 162 Dodatak I Za takmičenja na kojima tabela rupa s dodatim hendikep udarcima nije relevantna, kao što je pojedinačna strouk-igra, i ako se primenjuje scenario poslednjih devet rupa, poslednjih šest rupa ili poslednje tri rupe, od rezultata tih rupa treba da se oduzme jedna polovina, jedna trećina ili jedna šestina hendikepa. Pri određivanju toga koji će se od ovih razlomaka primeniti za takvo oduzimanje, Takmičarska komisija treba da postupa u skladu s preporukama odgovarajućeg organa nadležnog za vođenje hendikepa. Na takmičenjima na kojima je tabela rupa s dodatim hendikep udarcima relevantna, kao što su strouk-igra s četiri loptice, bogi, par i stejblford takmičenja, hendikep udarci se uzimaju kao što su bili određeni za takmičenje, koristeći relevantnu(e) tabelu(e) igrača za raspodelu dodatnih udaraca. 11. Pozicija na startnoj listi za meč-plej Mada pozicija igrača na startnoj listi može da se odredi u potpunosti naslepo ili tako da se određeni igrači podele po različitim četvrtinama ili osminama, preporučuje se opšta numerička pozicija na startnoj listi ako se mečevi određuju krugom kvalifikacija. Opšta numerička pozicija na startnoj listi Za potrebe određivanja pozicija igrača na startnoj listi, u slučaju nerešenih rezultata u kvalifikacionim krugovima, osim za poslednje kvalifikaciono mesto, pozicije se određuju na osnovu redosleda kojim su bile vraćene skor-karte, pri čemu prva vraćena skor-karta dobija najniži mogući broj itd. Ako redosled po kojem su vraćene skor-karte ne može da se utvrdi, jednaki rezultati se određuju izvlačenjem naslepo.

165 Dodatak I 163 GORNJA POL. DONJA POL. GORNJA POL. DONJA POL. 64 KVALIFIKOVANIH 32 KVALIFIKOVANA 1 vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs vs KVALIFIKOVANIH 29 vs vs vs vs vs vs vs. 9 7 vs vs vs vs vs.14 5 vs vs vs vs vs vs KVALIFIKOVANIH 12 vs vs vs. 8 2 vs vs vs vs. 5 3 vs. 6

166 164 Dodatak II Dodaci II, III i IV Definicije Svi definisani izrazi su ispisani kurzivom i navedeni su abecednim redom u odeljku Definicije pogledajte strane R&A zadržava pravo da u bilo kom trenutku izmeni pravila koja se odnose na štapove, loptice, pomagala i drugu opremu, i da izradi ili izmeni tumačenja ovih pravila. Za najnovije informacije, molimo da stupite u kontakt sa R&A ili da posetite stranicu equipmentrules. O svakom obliku štapa ili loptice koji nije u skladu s Pravilima i koji je u suprotnosti sa smislom i namenom Pravila ili koji bi suštinski mogao da izmeni prirodu igre, odlučiće R&A. Dimenzije i ograničenja koji su navedeni u Dodacima II, III i IV izraženi su u jedinicama kojima se određuje usklađenost. Vrednosti su navedene u britanskim i metričkim merama, pri čemu je za preračunavanje bila korišćena vrednost 1 inč = 25,4 mm. Dodatak II Oblik štapova Kad igrač nije siguran da je određeni štap u skladu sa propisanim standardima, treba da konsultuje nadležni organ R&A. Proizvođač treba da R&A dostavi uzorak štapa koji namerava da proizvodi, a R&A će proceniti da li je štap u skladu sa Pravilima. Uzorak postaje vlasništvo R&A radi reference. Ukoliko proizvođač ne dostavi uzorak ili dostavi uzorak ali ne sačeka procenu pre početka proizvodnje i/ili plasiranja na tržište, preuzima rizik da bude procenjeno da štap nije u skladu s Pravilima. U nastavku se propisuju opšte odredbe za oblik štapova, zajedno sa specifikacijama i tumačenjima. Više informacija u vezi s tim odredbama i njihovim

167 Dodatak II 165 pravilnim tumačenjima može se naći u Vodiču za pravila o štapovima i lopticama. Tamo gde se zahteva da štap ili deo štapa ima neku određenu specifikaciju u skladu s Pravilima, to znači da mora da bude oblikovan i izrađen tako da tu specifikaciju i poseduje. 1. Štapovi a. Uopšteno Štap je predmet dizajniran za udaranje loptice, a generalno postoje tri vrste štapova: vudovi, metalni štapovi i pateri. Međusobno se razlikuju po obliku i nameni. Pater je štap s nagibom koji ne prelazi deset stepeni, a prvenstveno je dizajniran za upotrebu na grinu. Štap ne sme bitno da odstupa od tradicionalnog i uobičajenog oblika i načina izrade. Štap mora biti sastavljen od šafta i glave, a na šaftu može biti dodat materijal koji omogućava igraču čvrst zahvat (pogledajte Sliku 3 dole). Svi delovi štapa moraju da budu učvršćeni tako da štap formira jedinstvenu celinu koja ne sme da ima nikakve spoljašnje dodatke. Izuzetak mogu da predstavljaju samo dodaci koji ne utiču na dejstvovanje štapa. b. Podesivost Svi štapi mogu da imaju ugrađene sprave za podešavanje težine. Mogu se dozvoliti i drugi načini podešavanja nakon što ih R&A proceni. Sve dopuštene metode podešavanja moraju da ispune sledeće zahteve: (i) podešavanje ne sme da bude izrađeno kao gotov proizvod; (ii) svi podesivi delovi moraju da budu čvrsto pričvršćeni i ne sme da postoji razumna verovatnoća da će se oni tokom igranja kruga razlabaviti i (iii) svi oblici podešavanja moraju da budu u skladu s Pravilima. Tokom igranja propisanog kruga, ne smeju se namerno menjati igračke karakteristike štapa podešavanjem ili na bilo koji drugi način (pogledajte Pravilo 4-2a).

168 166 Dodatak II Slika I c. Dužina Ukupna dužina štapa mora da iznosi najmanje 0,457 m (18 inča) i, osim kod patera, ne sme da prelazi 1,219 m (48 inča). Dužina vudova i metalnih štapova meri se tako što štap leži na ravnoj površini, a donja strana štapa je postavljena pod uglom od 60 stepeni na ravan, na način koji je prikazan na Slici I. Dužina je određena kao razdaljina od tačke ukrštanja dve ravni do vrha držača. Kod patera se dužina meri od vrha držača uz osu šafta ili po dužini ravne linije od držača do dna štapa. Slika II d. Poravnanje Kada je štap u normalnom položaju za pripremu za udarac, šaft mora da bude u takvom položaju da: (i) mora biti projekcija ravnog dela šafta na vertikalnu ravan kroz vrh i petu glave odmaknuta od vertikalne linije pod uglom od najmanje 10 stepeni (pogledajte Sliku II). Ako je celokupan oblik štapa takav da igrač može efi kasno da ga upotrebljava u vertikalnom ili skoro vertikalnom položaju, može se zahtevati da šaft bude odmaknut od vertikalne linije u toj ravni pod uglom do 25 stepeni;

169 Dodatak II 167 Slika III (ii) projekcija ravnog dela šafta na vertikalnu ravan uzduž nameravane linije igranja ne sme biti odmaknuta od vertikalne linije pod uglom većim od 20 stepeni prema napred ili 10 stepeni prema nazad (pogledajte Sliku III). Slika IV Sa izuzetkom patera, celokupna peta štapa mora da leži unutar 15,88 mm (0,625 inča) ravni koju čine osa ravnog dela šafta i nameravana (horizontalna) linija igranja (pogledajte Sliku IV).

170 168 Dodatak II 2. Šaft a. Pravost Šaft mora da bude ravan od vrha držača do tačke koja se ne nalazi više od 127 mm (5 inča) iznad dna štapa, mereno od tačke na kojoj šaft prestaje da bude ravan, uz osu ukrivljenog dela cevi i vrata i/ili spojnice (pogledajte Sliku V). Slika V b. Svojstva savijanja i otklona Na bilo kojoj tački po svojoj dužini, šaft mora: (i) da se savija na takav način da je razmak isti, bez obzira na način na koji se šaft zavrti oko svoje uzdužne ose, i (ii) da ima ravnomeran otklon u oba pravca. Slika VI c. Pričvršćivanje na glavu štapa Šaft mora biti pričvršćen na glavu štapa kod pete direktno ili kroz ravan vrata i/ili kroz spojnicu. Dužina od vrha vrata i/ ili spojnice do dna štapa ne sme da bude veća od 127 mm (5 inča), mereno uzduž ose vrata ili spojnice, prateći svaku ukrivljenost vrata ili spojnice (pogledajte Sliku VI).

171 Dodatak II 169 Izuzetak za patere: šaft ili vrat odnosno spojnica patera mogu da budu pričvršćeni na bilo koju tačku na glavi patera. 3. Držač (pogledajte Sliku VII) Držač je izrađen od materijala koji je dodat šaftu i omogućava igraču čvrst zahvat. Držač mora da bude pričvršćen na šaft, mora da bude ravan i gladak, mora da se proteže do kraja šafta i ne sme da bude izrađen tako da se prilagođava bilo kojem delu ruke. Ako na šaftu nema dodatog materijala, onda se držačem smatra onaj deo šafta koji je namenjen za držanje. (i) Kod štapova, sa izuzetkom Slika VII patera, držač mora da ima kružni poprečni presek, s tim što neprekinuta, ravna, blago izdignuta ivica može da bude ugrađena celom dužinom držača, a na uvijenom držaču je dozvoljena i blago zasečena spirala ili njena kopija. (ii) Držač patera može da ima poprečni presek koji nije okrugao, pod uslovom da nije konkavan i da je simetričan i da generalno ostaje približno isti celom dužinom držača (pogledajte odredbu iz tačke (v) u nastavku). (iii) Držač može konusno da se sužava, ali ne sme da ima nikakve izbočine ili udubljenja. Njegov presek, meren u bilo kom pravcu, ne sme da prelazi 44,45 mm (1,75 inča).

172 170 Dodatak II (iv) Osa držača kod svih štapova mora da se podudara s osom šafta. (v) Pater može da ima dva držača, pri čemu svaki od njih mora da ima kružni presek, osa svakog od njih mora da se podudara s osom šafta, i da su odvojeni za najmanje 38,1 mm (1,5 inča). 4. Glava štapa a. Čist oblik Glava štapa generalno mora da ima čist oblik. Svi delovi moraju da budu čvrsti, strukturalni i funkcionalni. Glava štapa ili njeni delovi ne smeju da budu izrađeni tako da liče na bilo koji drugi predmet. Čist oblik inače ne može precizno i razumljivo da se definiše. Ipak, u karakteristike štapova za koje se smatra da su u suprotnosti s ovim zahtevom i zato nisu dozvoljene između ostalog se ubrajaju: (i) svi štapovi rupe preko lica; rupe preko glave štapa (mogući su neki izuzeci za patere i metalne štapove sa udubljenjem na naličju glave); oblici koji služe za ispunjavanje specifikacija koje se odnose na dimenzije; oblici koji se šire u lice štapa ili iza njega; oblici koji se znatno prostiru iznad gornjeg nivoa glave; brazde u glavi ili klizači na glavi koji se šire u lice (mogući su neki izuzeci za patere) i optički ili elektronski uređaji. (ii) vudovi i metalni štapovi svi oblici navedeni u tački (i) gore; udubljenja na spoljašnjoj strani pete i/ili vrha glave koja se vide odozgo; duboka ili brojna udubljenja na spoljašnjem naličju glave koja se vide odozgo;

173 proziran materijal koji je dodat glavi s namerom da se kao odgovarajući prikaže oblik koji je inače zabranjen i Dodatak II 171 oblici koji se šire izvan kontura glave kada se gleda odozgo. b. Dimenzije, volumen i momenat inercije (i) Vudovi Kada štap leži pod uglom od 60 stepeni, dimenzije glave moraju biti takve da: je razdaljina između pete i vrha glave štapa veća od razdaljine između lica i naličja štapa; razdaljina između pete i vrha glave štapa nije veća od 127 mm (5 inča) i razdaljina između dna i temena glave štapa, zajedno sa svim dozvoljenim oblicima, nije veća od 71,12 mm (2,8 inča). Te dimenzije se mere po vodoravnim linijama između vertikalnih projekcija najudaljenijih spoljnih tačaka: pete i vrha i lica i naličja glave (pogledajte Sliku VIII, dimenzija A); i po vertikalnoj liniji između vodoravnih projekcija najudaljenijih spoljnih tačaka dna i temena glave štapa (pogledajte Sliku VIII, dimenzija B). Ako najudaljenija tačka pete nije sasvim precizno određena, uzima se da se ona nalazi 22,23 mm (0,875 inča) iznad horizontalne ravni na kojoj leži glava štapa (pogledajte Sliku VIII, dimenzija C). Slika VIII

174 172 Dodatak II Volumen glave štapa ne sme biti veći od 460 kubnih centimetara (28,06 kubnih inča), uz plus toleranciju od 10 kubnih centimetara (0,61 kubni inč). Kada štap leži pod uglom od 60 stepeni, momenat inercije oko vertikalne ose kroz težište glave ne sme da prelazi 5900 g cm 2 (32,259 oz in 2 ), uz probno odstupanje od 100 g cm 2 (0,547 oz in 2 ). (ii) Metalni štapovi Kada se glava štapa nalazi u svom uobičajenom položaju za pristup loptici, njene dimenzije moraju biti takve da je razdaljina između pete i vrha veća od razdaljine između lica i naličja glave. (iii) Pateri (pogledajte Sliku IX) Kada se glava štapa nalazi u svom uobičajenom položaju za pripremu za udarac, njene dimenzije moraju biti takve da: je razdaljina između pete i vrha glave veća od razdaljine između lica i naličja glave; je razdaljina između pete i vrha glave štapa manja ili jednaka 177,8 mm (7 inča); razdaljina između pete i vrha glave iznosi dve trećine razdaljine između lica i naličja glave ili je veća od te vrednosti; je razdaljina između pete i vrha lica glave veća od polovine razdaljine između pete i vrha glave ili jednaka polovini razdaljine između pete i vrha glave i je razdaljina između dna i temena glave, zajedno sa svim dozvoljenim oblicima, manja od 63,5 mm (2,5 inča) ili jednaka 63,5 mm (2,5 inča). Slika IX

175 Dodatak II 173 Kod tradicionalno oblikovanih glava, te se dimenzije mere po horizontalnim linijama između vertikalnih projekcija najudaljenijih spoljnih tačaka: pete i vrha glave, pete i vrha lica glave i lica i naličja glave i po vertikalnoj liniji između vodoravnih projekcija najudaljenijih tačaka dna i temena glave. U slučaju neobično oblikovanih glava, razdaljina se može meriti od pete do vrha na licu glave. c. Elastičnost i dinamička svojstva Oblik, materijal i/ili konstrukcija i bilo kakva obrada glave štapa (što uključuje i lice štapa) ne sme: (i) da ima efekat elastičnosti koji prevazilazi granice određene u Pendulum Test Protocol čuvanom u R&A; (ii) da ima ugrađene oblike ili tehnologije, što između ostalog uključuje odvojene opruge ili oblike sa svojstvom opruga čija namena ili efekat je neopravdan uticaj na elastičnog glave štapa; (iii) neopravdano da utiče na kretanje loptice. Napomena: Tačka (i) gore ne primenjuje se za patere. d. Lica za udaranje Štap mora da ima samo jedno lice za udaranje, osim patera koji može da ima dva takva lica ako ona imaju iste karakteristike i ako se nalaze na suprotnim stranama jedno od drugog. 5. Lice štapa a. Uopšteno Lice štapa mora da bude tvrdo i čvrsto i ne sme da dodaje znatno više ili manje vrtenja loptici nego standardno čelično lice (mogući su neki izuzeci za patere). Osim obeležja koja su navedena ispod, lice štapa mora da bude glatko i ne sme imati nikakva udubljenja.

176 174 Dodatak II b. Hrapavost površine za udarac i materijal od kojeg je izrađena Osim obeležja koja su navedena u nastavku, hrapavost površine unutar područja koje je namenjeno za udarac Slika X ( područje udaraca ) ne sme da prelazi hrapavost dekorativnog peskarenja ili fi nu hrapavost (pogledajte Sliku X). Čitava površina područja udarca mora da bude izrađena od istog materijala (izuzeci su mogući za glave štapova koje su izrađene od drveta). c. Obeležja na području udarca Ako na području udarca štapa postoje žlebovi i/ili su na njemu utisnuti uzorci, oni moraju da budu izrađeni tako da budu u skladu sa sledećim specifi kacijama: (i) Žlebovi Žlebovi moraju da budu ravni i paralelni. Žlebovi moraju da imaju simetričan poprečni presek i stranice koje se međusobno ne približavaju (pogledajte Sliku XI). Slika XI *Kod štapova kod kojih nagib iznosi 25 stepeni ili više, žlebovi moraju da imaju ravan poprečni presek. Širina, razmak i poprečni presek žlebova moraju da budu isti na celokupnom području udarca (mogući su neki izuzeci za vudove). Širina (Š) svakog žleba ne sme da bude veća od 0,9 mm (0,035 inča),

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon Automatske Maske za zavarivanje Stella Podešavanje DIN: 9-13 Brzina senzora: 1/30.000s Vidno polje : 98x55mm Četiri optička senzora Napajanje : Solarne ćelije + dve litijumske neizmenjive baterije. Vek

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE 1 Zaglavlje (JUS M.A0.040) Šta je zaglavlje? - Posebno uokvireni deo koji služi za upisivanje podataka potrebnih za označavanje, razvrstavanje i upotrebu crteža Mesto zaglavlja: donji desni ugao raspoložive

More information

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic. Web:

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic.   Web: STABLA ODLUČIVANJA Jelena Jovanovic Email: jeljov@gmail.com Web: http://jelenajovanovic.net 2 Zahvalnica: Ovi slajdovi su bazirani na materijalima pripremljenim za kurs Applied Modern Statistical Learning

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Struktura i organizacija baza podataka

Struktura i organizacija baza podataka Fakultet tehničkih nauka, DRA, Novi Sad Predmet: Struktura i organizacija baza podataka Dr Slavica Aleksić, Milanka Bjelica, Nikola Obrenović Primer radnik({mbr, Ime, Prz, Sef, Plt, God, Pre}, {Mbr}),

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

Pravljenje Screenshota. 1. Korak

Pravljenje Screenshota. 1. Korak Prvo i osnovno, da biste uspesno odradili ovaj tutorijal, morate imati instaliran GOM Player. Instalacija je vrlo jednostavna, i ovaj player u sebi sadrzi sve neophodne kodeke za pustanje video zapisa,

More information

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY

VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY VAŠI GOSTI ĆE PRIMETITI RAZLIKU. EXPERTS IN HOSPITALITY NIKADA NISMO ZADOVOLJNI SA ZADOVOLJAVAJUĆIM REZULTATIMA. Gosti odsedaju u kvalitetnim hotelima i rezortima poput Vašeg sa razlogom: vrhunski komfor

More information

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ URL:

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ   URL: Klasterizacija NIKOLA MILIKIĆ EMAIL: nikola.milikic@fon.bg.ac.rs URL: http://nikola.milikic.info Klasterizacija Klasterizacija (eng. Clustering) spada u grupu tehnika nenadgledanog učenja i omogućava grupisanje

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB UPUTSTVO za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB Uputstvo za ruter TP-Link TD-854W / TD-W8951NB 2 PRAVILNO POVEZIVANJE ADSL RUTERA...4 PODEŠAVANJE KONEKCIJE PREKO MREŽNE KARTE ETHERNET-a...5 PODEŠAVANJE INTERNET

More information

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima 1. Uvod 2. Preuzimanje programa i stvaranje mapa 3. Instalacija Apachea 4. Konfiguracija Apachea 5. Instalacija PHP-a 6. Konfiguracija

More information

STRATEGIJA I TAKTIKA TENISKE IGRE

STRATEGIJA I TAKTIKA TENISKE IGRE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (studij za stjecanje visoke stručne spreme i stručnog naziva: profesor kineziologije, magistar kineziologije) Nika Ožegović STRATEGIJA I TAKTIKA TENISKE IGRE

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY Softverski sistem Survey za geodeziju, digitalnu topografiju i projektovanje u niskogradnji instalira se na sledeći način: 1. Instalirati grafičko okruženje pod

More information

SKINUTO SA SAJTA Besplatan download radova

SKINUTO SA SAJTA  Besplatan download radova SKINUTO SA SAJTA www.maturskiradovi.net Besplatan download radova Prirucnik za gramatiku engleskog jezika Uvod Sama suština i jedna od najbitnijih stavki u engleskoj gramatici su pomoćni glagoli! Bez njih

More information

3D GRAFIKA I ANIMACIJA

3D GRAFIKA I ANIMACIJA 1 3D GRAFIKA I ANIMACIJA Uvod u Flash CS3 Šta će se raditi? 2 Upoznavanje interfejsa Osnovne osobine Definisanje osnovnih entiteta Rad sa bojama Rad sa linijama Definisanje i podešavanje ispuna Pregled

More information

47. Međunarodni Kongres KGH

47. Međunarodni Kongres KGH 47. Međunarodni Kongres KGH PRIMER DOBRE INŽENJERSKE PRAKSE PRI REKONSTRUKCIJI SISTEMA KLIMATIZACIJE I VENTILACIJE BIOSKOPA FONTANA NA NOVOM BEOGRADU Nebojša Žakula, Dipl.-Ing. nzakula@gmail.com 1 Tržni

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

Primer-1 Nacrtati deo lanca.

Primer-1 Nacrtati deo lanca. Primer-1 Nacrtati deo lanca. 1. Nacrtati krug sa Ellipse alatkom i sa CTRL tasterom. 2. Napraviti kopiju kruga unutar glavnog kruga (desni klik za kopiju). 3. Selektovati oba kruga pa onda ih kombinovati

More information

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA CRNA GORA (1}(02.17&r/4 Ver. O;:, fjr}/ ~ AGENCUA ZA ELEKTRONSKE KOM~~IKACUE J.O.O "\\ L\lax Montenegro" BrOJ o/-lj Podoor'ca.d:ioL 20/1g0d I POSTANSKU DEJATELNOST DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO

More information

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU (Usaglašeno sa procedurom S.3.04 sistema kvaliteta Megatrend univerziteta u Beogradu) Uvodne napomene

More information

za STB GO4TV in alliance with GSS media

za STB GO4TV in alliance with GSS media za STB Dugme za uključivanje i isključivanje STB uređaja Browser Glavni meni Osnovni meni Vrsta liste kanala / omiljeni kanali / kraći meni / organizacija kanala / ponovno pokretanje uređaja / ponovno

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje SADRŽAJ 1 Besplatna registracija 2 Odabir platforme za trgovanje 3 Čime želimo trgovati? 4 Trgovanje 5 Određivanje potencijalne zarade i sprječavanje gubitaka BESPLATNA REGISTRACIJA Možete registrirati

More information

1.7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu

1.7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu .7 Predstavljanje negativnih brojeva u binarnom sistemu U decimalnom brojnom sistemu pozitivni brojevi se predstavljaju znakom + napisanim ispred cifara koje definišu apsolutnu vrednost broja, odnosno

More information

UTG 9005 GENERATOR FUNKCIJA UPUTE ZA KORIŠTENJE

UTG 9005 GENERATOR FUNKCIJA UPUTE ZA KORIŠTENJE UTG 9005 GENERATOR FUNKCIJA UPUTE ZA KORIŠTENJE v v SADRŽAJ: Uvod 2 Dodatni dijelovi 3 Specifikacije 4 Funkcije 5 Korištenje 7 Pažnja 7 UVOD: Rukovanje s ovim uređajem je vrlo jednostavno i izravno. Pročitajte

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana)

2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana) Analizirana poglavlja Šapićeve disertacije Broj redova u radu Izvor preuzimanja Broj preuzetih redova 2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana) 1. 62 strana 31 2. 63 strana

More information

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA

POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA Master akademske studije Modul za logistiku 1 (MLO1) POSEBNA POGLAVLJA INDUSTRIJSKOG TRANSPORTA I SKLADIŠNIH SISTEMA angažovani su: 1. Prof. dr Momčilo Miljuš, dipl.inž., kab 303, mmiljus@sf.bg.ac.rs,

More information

Advertising on the Web

Advertising on the Web Advertising on the Web On-line algoritmi Off-line algoritam: ulazni podaci su dostupni na početku, algoritam može pristupati podacima u bilo kom redosljedu, na kraju se saopštava rezultat obrade On-line

More information

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT Univerzitet u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije Uvod u GIT Šta je git? Sistem za verzionisanje softvera kao i CVS, SVN, Perforce ili ClearCase Orginalno

More information

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE

CILJ UEFA PRO EDUKACIJE CILJ UEFA PRO EDUKACIJE Ciljevi programa UEFA PRO M s - Omogućiti trenerima potrebnu edukaciju, kako bi mogli uspešno raditi na PRO nivou. - Utvrdjenim programskim sadržajem, omogućiti im kredibilitet.

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

KRATKI PREGLED IZMJENA PNI

KRATKI PREGLED IZMJENA PNI Pravila nogometne igre 2018-2019. KRATKI PREGLED IZMJENA PNI 2018.-2019. OBJAŠNJENJA / PITANJA I ODGOVORI Draženko Kovačić, savezni instruktor-kontrolor Odobrila: KNS HNS 1 PRAVILO 1 TEREN ZA IGRU Umjetne

More information

Bottle Feeding Your Baby

Bottle Feeding Your Baby Bottle Feeding Your Baby Bottle feeding with formula will meet your baby s food needs. Your doctor will help decide which formula is right for your baby. Never give milk from cows or goats to a baby during

More information

Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi

Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi Pristup rizicima u sistemu menadžmenta kvaliteta zasnovan na FMEA metodi Ana Čobrenović, MPC Holding doc. dr Mladen Đurić, Fakultet organizacionih nauka 1 Uvod i definicije Rizik Organizacije se konstantno

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

Projektovanje softvera. Dijagrami slučajeva korišćenja

Projektovanje softvera. Dijagrami slučajeva korišćenja Projektovanje softvera Dijagrami slučajeva korišćenja Uvod 2 Dijagram slučajeva korišćenja (use-case) prikazuje skup slučajeva korišćenja i aktera Tipično se koristi da specificira neku funkcionalnost

More information

DEVELOPMENT POSSIBILITIES FOR THE LOCATION IN ŽUDETIĆI LIST 1

DEVELOPMENT POSSIBILITIES FOR THE LOCATION IN ŽUDETIĆI LIST 1 Spuštajući se od Vižinade prema Porto Portonu i rijeci Mirni, prije sela Žudetica - zapadno od glavne ceste a između sela Vrbana i Pastorčića, okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem, nalazi se predmetna

More information

prese presses proizvedene u kija-inoxu made by kija-inox

prese presses proizvedene u kija-inoxu made by kija-inox prese proizvedene u kija-inoxu presses made by kija-inox NAŠE PRESE SU PATENTIRANE. BR. PATENTNE PRIJAVE: 2017/0571 OUR PRESSES IS PATENTED. Nr. PATENT APPLICATIONS: 2017/0571 Dobrodošli u Kija-Inox, mi

More information

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o.

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. Šta je potrebno za ispravan rad programa? Da bi program FINBOLT 2007 ispravno i kvalitetno izvršavao zadaću koja je postavljena pred njega

More information

SLUŽBENA PRAVILA IGRE 2010

SLUŽBENA PRAVILA IGRE 2010 Federation Inernational International Basketball de Basketball We Are Basketball Federation SLUŽBENA PRAVILA IGRE 2010 KOŠARKAŠKA OPREMA Usvojio: Centralni Bord FIBA San Juan, Puerto Rico, 17. April 2010.

More information

Uputstva za upotrebu štampača CITIZEN S310II

Uputstva za upotrebu štampača CITIZEN S310II Upravljanje sistemom COBISS Uputstva za upotrebu štampača CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-XX IZUM, 2015. COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM su zaštićeni znaci u posedu javnog zavoda IZUM. SADRŽAJ 1 Uvod...

More information

NEALE DONALD WALSCH. CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1. RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1

NEALE DONALD WALSCH. CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1. RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1 NEALE DONALD WALSCH CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1 RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1 1 Priznanja Na početku, na kraju i uvek, želim odati priznanje Izvoru

More information

En-route procedures VFR

En-route procedures VFR anoeuvres/procedures Section 1 1.1 Pre-flight including: Documentation, mass and balance, weather briefing, NOTA FTD FFS A Instructor initials when training 1.2 Pre-start checks 1.2.1 External P# P 1.2.2

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

PRINCIP PITALICA. O predmetu istraživanja treba prikupiti odgovore na pitanja: - ZAŠTO? - ŠTA? - KAKO? - KO? - ČIME? - GDE? - KADA?

PRINCIP PITALICA. O predmetu istraživanja treba prikupiti odgovore na pitanja: - ZAŠTO? - ŠTA? - KAKO? - KO? - ČIME? - GDE? - KADA? Princip pitalica PRINCIP PITALICA O predmetu istraživanja treba prikupiti odgovore na pitanja: - ZAŠTO? - ŠTA? - KAKO? - KO? - ČIME? - GDE? - KADA? PRINCIP PITALICA 5 x zašto, 1 x kako Postojeće stanje

More information

Practical training. Flight manoeuvres and procedures

Practical training. Flight manoeuvres and procedures ATL/type rating skill test and proficiency - helicopter anoeuvres/rocedures Section 1 elicopter exterior visual inspection; 1.1 location of each item and purpose of inspection FTD ractical training ATL//Type

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE

Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE Z A K O N O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA O ZAŠTITI OD POPLAVA UZ OKVIRNI SPORAZUM O SLIVU REKE SAVE Član 1. Potvrđuje se Protokol o zaštiti od poplava uz Okvirni sporazum o slivu reke Save, sačinjen 1. juna

More information

Naslov originala: FĖDĖRATION INTERNATIONALE DE BASKETBALL INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION F I B A OFFICIAL BASKETBALL RULES 2014 BASKETBALL EQUIPM

Naslov originala: FĖDĖRATION INTERNATIONALE DE BASKETBALL INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION F I B A OFFICIAL BASKETBALL RULES 2014 BASKETBALL EQUIPM SLUŽBENA PRAVILA IGRE 2014 KOŠARKAŠKA OPREMA Usvojio: Centralni Bord FIBA Barselona, Španija, 2. februar 2014. U primeni od 1. oktobra 2014. Naslov originala: FĖDĖRATION INTERNATIONALE DE BASKETBALL INTERNATIONAL

More information

PREDMET: Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predmet nabave Najam multifunkcijskih fotokopirnih uređaja, Evidencijski broj nabave 10/18

PREDMET: Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predmet nabave Najam multifunkcijskih fotokopirnih uređaja, Evidencijski broj nabave 10/18 Energetski institut Hrvoje Požar Savska cesta 163 10001 Zagreb OIB VAT-ID: 43980170614 Predet Subject Odgovor na upit u postupku jednostavne nabave za predet nabave Naja ultifunkcijskih fotopirnih uređaja,

More information

EU- Beautiful Kosovo Programme Renovation of Arberia Park in Prishtinë/Priština

EU- Beautiful Kosovo Programme Renovation of Arberia Park in Prishtinë/Priština EU- Beautiful Kosovo Programme Renovation of Arberia Park in Prishtinë/Priština The project Renovation of Arberia Park consists in the renovation and facilities' improvement of the existing park, instalment

More information

AUDIO-VIZUELNA SREDSTVA

AUDIO-VIZUELNA SREDSTVA AUDIO-VIZUELNA SREDSTVA UPUTSTVO ZA PRIPREMU PREDISPITNE OBAVEZE Sremska Mitrovica, 2017. SADRŽAJ 1. Predispitna obaveza... 3 2. Tema predispitne obaveze... 3 3. Parametri video snimka... 4 4. Struktura

More information

Uputstvo za upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata (KES)

Uputstvo za upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata (KES) Uputstvo za upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata (KES) Sadržaj Stavljanje pametne kartice u USB ključ... 1 Uputstvo za instalaciju drajvera za USB ključ... 3 Preuzimanje programa Nexus Personal...

More information

Korak X1 X2 X3 F O U R T W START {0,1}

Korak X1 X2 X3 F O U R T W START {0,1} 1) (8) Formulisati Traveling Salesman Problem (TSP) kao problem traženja. 2) (23) Dato je prostor stanja sa slike, sa početnim stanjem A i završnim stanjem Q. Broj na grani označava cijenu operatora, a

More information