ВЕЛИМИР ЖИВОЈИНОВИЋ MASSUKA И НЕМАЧКА КЊИЖЕВНОСТ У ЧАСОПИСУ МИСАО

Size: px
Start display at page:

Download "ВЕЛИМИР ЖИВОЈИНОВИЋ MASSUKA И НЕМАЧКА КЊИЖЕВНОСТ У ЧАСОПИСУ МИСАО"

Transcription

1 DOI: /PKJIF R УДК 050: /1937 ВЕЛИМИР ЖИВОЈИНОВИЋ MASSUKA И НЕМАЧКА КЊИЖЕВНОСТ У ЧАСОПИСУ МИСАО У раду се утврђује значај улоге Велимира Живојиновића Massuke у представљању немачке књижевности у београдском међуратном часопису Мисао ( ). Живојиновић је као преводилац, уредник и критичар чврсто повезан са свим видовима представљања немачке књижевности у часопису. Истраживање о времену објављивања превода дела немачких аутора (Гете, Хајне, Ренер, Еверс) показује да су сви (22) објављени у периодима током којих је самостално или у сауредништву са Симом Пандуровићем односно Живком Милићевићем дужност уредника обављао Живојиновић. Тада је објављен и већи број студија и других прилога о немачкој књижевности која значајно и плодотворно утиче на профил и вредност часописа, доприносећи снажењу српско-немачких културних веза након Првог светског рата. Први чланак у првом броју часописа Мисао (1. новембар 1919) написао је Велимир Живојиновић Massuka. 1 Из уводника Мисао и акција, из наговештених програмских идеја и концепцијских принципа једног књижевно-политичког часописа у настајању, пробијају искре ауторових поетолошких, уметничких и животних начела изражених кроз идеју о садејству мисли и акције. Масукин уводник објавио је рађање новог часописа изниклог из дубоких потреба културне средине и, посебно, нове генерације наших књижевника, који су, испрва несигурним и тешким кораком, а потом све одлучније ступали на литерарну сцену, остављајући иза себе трагична збивања и последице Првог светског рата. Живојиновић је заједно са сауредником Симом Пандуровићем и Милорадом Јанковићем с јесени осмислио физиономију једног новог и модерног часописа, чији је основни циљ био да подстакне тежњу за модернизацијом наше књижевности и научне мисли о њој. Новембра исте године у излозима књижара појавио се први број првог дуговечнијег књижевног часописа покренутог у Београду након Великог рата. 1 Велимир Живојиновић Massuka, Мисао и акција, Мисао, књ. 1, св. 1 (1919), 1 7.

2 90 Владимир П. Рогановић У својеврсну мисију Massuka је са сарадницима кренуо видевши око себе готово потпуно угашен књижевни живот. Пандуровић је, промишљајући нешто касније о друштвеним, економским, културним, следствено и књижевним приликама које су претходиле покретању листа, сажето и тачно упоредио околности током и у првој половини године са великом развалином која са мало трагова плодне и добре прошлости није давала основ за веровање у брзу обнову и бољу будућност. 2 Упркос свему, налазио је да ситуација није безизлазна. Половином године књижевни живот, подстакнут најпре деловањем здравих изданака наше предратне литературе 3 почиње да пулсира и показује знаке обнављања. На пољу књижевне периодике забележена је појава неколико омладинских листова племенитих намера, али кратког века, попут Новог Покрета и Дана. У настојањима да досегне и очува место посредника који у активном процесу поуздано и благовремено истиче, подстиче и афирмише књижевне, уметничке и научне идеје и појаве које су утиснуле траг у европски културни живот између два светска рата, уредништво часописа истрајавало је од самих почетака. Синхронијско праћење развоја основних концептуалних поставки часописа Мисао показује да је часопис на путу да допринесе увођењу српске књижевности у савремене токове био изразито отворен за прилоге из богатог извора европске литературе. Немачка књижевност истински дубоко и плодотворно утиче на вредност часописа и његов профил. Прилози који су јој посвећени преводи, студије, и формом краћи часописни жанрови као што су прикази и белешке утичу на снажење комплексних српско-немачких културних веза након Првог светског рата када српски став према Немачкој и њеној култури доживљава промене. За изградњу односа према немачкој књижевности, од пресудног значаја била је оријентација уредништва. Кључну улогу у његовом креирању одиграо је Велимир Живојиновић Massuka. Овај закључак проистиче из истраживања о времену односно о периодима у којима су објављени преводи дела немачких аутора, као и студија и других прилога о немачкој књижевности. Анализа показује да су свих 22 превода дела из немачке књижевности (Гете, Хајне, Ренер, Еверс) објављени у периодима током којих је уредник био Живојиновић (сам или у сауредништву са Симом Пандуровићем или Живком Милићевићем). Преводи са немачког језика у Мисли не само да су најзаступљенији током Масукиног уредниковања, већ су једино тада и били штампани. Живојиновић у Мисли није само уредник који, природом своје улоге, одговара за селекцију прилога и поштовање критеријума у ода- 2 Антологија најновије лирике, (с предговором С. Пандуровића и поговором В. Живојиновића), Мисао, Београд, 1921, 3. 3 Нав. дело, 3.

3 Велимир Живојиновић Massuka и немачка књижевност у часопису биру садржаја. Он чини и више од тога: сам преводи Гетеове и Хајнеове стихове, неке као први преводилац на српски језик, неке, испоставиће се, као најуспешнији до данас. Преводе које сматра успелим и достојним да се нађу пред читаоцима објављује у Мисли. Међу њима су и први преводи тих песама на српски језик, а сви су први пут објављени управо у овом часопису. Поред превода, објављује и песме, студије, чланке, приказе и бројне друге прилоге. Међу 22 превода немачке књижевности у Мисли предњачи поезија са 18 превода (Гете, Хајне, Ренер); следе проза са три превода (Гете, Еверс) и драма са једним преводом (Гете). Поред Живојиновића, са немачког су преводили Трифун Ђукић, Радосав Меденица и два аутора потписана иницијалима. Међу превођеним немачким писцима значајем и обимом се истиче Гете. За разумевање улоге Велимира Живојиновића Massuke у представљању немачке књижевности у часопису Мисао, најзначајнији је увид у његов преводилачки и уреднички однос према делу највећег немачког књижевника Јохана Волфганга Гетеа. Преводи Гетеове поезије, одломци из Фауста и биографије, као и белешке о преводима и издањима његових књига у Србији и Европи, те сразмерно бројне и научно вредне књижевноисторијске и књижевнотеоријске студије, есеји и други прилози који су тумачили Гетеова дела и његов широки обухват различитих области људског сазнања, обележили су читав пут Мисли. Тај пут започео је године Живојиновићевим препевом песме Мињон и трајао је до 1933, када је Алојз Шмаус донео сводни чланак о обележавању стогодишњице Гетеове смрти на нашим просторима, заокруживши тако један корпус који, више и потпуније од било ког другог, сведочи о рецепцији немачке књижевности у нас посредством часописа Мисао. По хронолошком реду биће наведени сви Живојиновићеви преводи дела немачке књижевности (18), као и пет превода осталих аутора, објављених за време Живојиновићевог (са)уредниковања. Немачка књижевност у Мисли најприсутнија је и године. Први превод, из 1920, јесте Живојиновићев превод Хајнеова Два гренадира. 4 Годину дана касније, уз Ренерову песму Би и прође, Живојиновић је превео и објавио шест Гетеових песмама: Мињон (Не реци: збори; реци ћути) и Мињон (Нека се чиним, док буде да јесам!), Прометеј, Добродошлица и растанак, Позно осећање и Харфист. Гетеове песме нису објављене у једном, већ у шест прилога током године. 6 Као вршна тачка интере- 4 Хајнрих Хајне, Два гренадира (превео Велимир Живојиновић), Мисао, књ. 4, св. 4 (1920), Густав Ренер, Би и прође (превео Велимир Живојиновић), Мисао, књ. 5, св. 3 (1921), У питању су следећи Живојиновићеви преводи: Мињон (Не реци: збори; реци ћути) књ. 5, св. 2 (1921), ; Мињон (Нека се чиним, док буде да јесам!) књ. 5, св.

4 92 Владимир П. Рогановић совања за Гетеа и немачку књижевност у Мисли истиче се година. Као и у другим нашим часописима епохе, изражена је снажна тенденција да широм света обележена стогодишњица Гетеове смрти буде дотада најснажнији импулс представљању Гетеовог дела у нашој средини. Објављивањем вредних прилога није само дат допринос јубилеју већ је ударен темељ модернијем тумачењу Гетеовог дела и крунисано настојање да се он одомаћи у нашој књижевности. У првом двоброју часописа, датираном на први дан године, у свесци посвећеној јубилеју (књ. XXXVIII, св. 1 2), под насловом Из Гетеове лирике 7, часопис доноси преосталих девет Живојиновићевих превода Гетеа: Добродошлица и растанак (редигована верзија превода из 1921), Мајска песма; Кристел; Краљ у Тули; Нова љубав, нови живот; Лоти; Шарлоти фон Штајн и Римске елегије (I X). Претходи им превод Гетеове Посвете (Трифун Ђукић), јединог поетског дела из немачке књижевности у Мисли које није превео Живојиновић. Интересовање за Гетеову прозу у часопису Мисао било је знатно мање него за поезију. Тако је било и у српским оквирима све до треће деценије ХХ века, уз изузетак Вертера, првог европског бестселера немачке књижевности [...] чији је јунак преко ноћи постао култна фигура више генерација и загонетна фигура судбине, у којој се, заправо не зна шта је пресудило: апсолутизам срца или реалне прилике у друштву. 8 Живојиновић се није огледао у превођењу Гетеове прозе. Једино Гетеово прозно дело у овом часопису јесте одломак из аутобиографије Aus meinem Leben. Dichtung und Wahrheit који је под насловом Бајка о Парису превео Радосав Меденица. Објављена су и два превода приповедака популарног писца готских романа Ханса Хајнца Еверса: Били жива Библија и Из дневника једног наранџиног дрвета (1921). Потписани су иницијалима М. Д., односно М. П. Велимир Живојиновић начинио је и једини превод драмског дела у Мисли, и то најзначајнијег у немачкој књижевности (одломак из Фауста). 9 Одломак из дела које се структурално, жанровски и стилски опире сваком покушају класификације и у којем многи виде највећи споменик немачког језика и културне историје Новог доба 10 обухвата 5 (1921), ; Прометеј књ. 5, св. 4 (1921), ; Добродошлица и растанак књ. 6, св. 7 8 (1921), 471; Позно осећање књ. 7, св. 1 (1921), 29 и Харфист књ. 7, св. 1 (1921), Јохан Волфганг Гете, Из Гетеове лирике (превео Велимир Живојиновић), Мисао, књ. 38, св. 1 2 (1932), Слободан Грубачић, Историја немачке културе, Издавачка књижарница Зорана Стојановића, Сремски Карловци Нови Сад, 2009, Јохан Волфганг Гете, Фауст. Одломак (превео Велимир Живојиновић), Мисао, књ. 29, св. 3 4 (1929), Слободан Грубачић, Историја немачке културе, Издавачка књижарница Зорана Стојановића, Сремски Карловци Нови Сад, 2009, 267.

5 Велимир Живојиновић Massuka и немачка књижевност у часопису Посвету, Предигру на позорници и Пролог на небу. На страницама Мисли нема ниједног реда посвећеног овом преводу. За разлику од Гетеове поезије коју је пратио солидан и информативан помоћни апарат неког од сарадника часописа или самог аутора, и који је испуњавао своју улогу у олакшавању рецепције, овај превод фрагмента највећег дела створеног на немачком језику остао је без иједне белешке, коментара или приказа. Не може се поуздано утврдити зашто је то тако. Разлог се може потражити у чињеници да Живојиновић није превео интегрално дело већ само три почетна фрагмента драме. Један други превод Фауста (Првог и Другог дела), онај Милана Савића из 1921, изазвао је много већу пажњу у књижевним круговима и био повод за полемику коју је у Српском књижевном гласнику покренуо уредник Богдан Поповић. 11 У полемику се укључила и Мисао доносећи у рубрици Књижевни разговори 12 Савићев одговор. На овај пример указујемо као на важан и занимљив за будућа истраживања, с обзиром на то да је речена полемика отворила читав низ теоријских питања о начинима превођења и посебно о мањкавостима филолошко-лексиколошке методе коју је, међу осталима, примењивао и Савић али и предностима и недостацима других метода. Мада је преимућство поезије у односу на друге жанрове који се објављују у периодици несумњиво, с обзиром на заступљеност Живојиновићевих превода Гетеове поезије у Мисли, могло се очекивати да се већи значај и простор дâ и преводима Гетеовог прозног и посебно драмског опуса. Имајући на уму обиље и значај лирских делова у Гетеовим драмама и посебно високу уметничку вредност Фауста, Егмонта или Торквата Таса, очекивано је било да Мисао осим студија, бележака и других прилога објављених о овом сегменту Гетеовог стваралаштва, донесе више од једног превода. Уз скромну информацију да је песму превео В. Ж., Мисао је у 15 песама објављених у једнодеценијском распону донела репрезентативан узорак Гетеове лирике, балада, химни и елегија, које су у динамичним међуратним књижевноисторијским околностима унеле нови квалитет у нашу преводну књижевност. Међу овим радовима, највеће умеће Живојиновић је исказао у преводу Мајске песме која по оцени Драгославе Перишић, изреченој у њеној вредној студији о Гетеу у српској књижевности Goethe bei den Serben 13 спада међу наша најбоља остварења преводилачке вештине. Живојиновићеви преводи Гетеове поезије спадају у најзначајније доприносе Мисли у представљању страних књижевности нашој публици. О вредности тих превода говори 11 Богдан Поповић, Преводи у стиху и слику, Српски књижевни гласник, Београд, књ. 2, бр. 1 (1921), 52-61; бр. 2, Милан Савић, Преводи у стиху и слику, (Одговор г. Богдану Поповићу на оцену у 1. и 2. броју Срп. Књиж. гласн. 1921), Мисао, књ. 6, св. 5-6 (1921), В.: Dragoslava Perišić, Goethe bei den Serben, Verlag Otto Sagner, München, 1968.

6 94 Владимир П. Рогановић и чињеница да су наставили живот и у мноштву других часописа и књига, неки као најуспелији преводи Гетеове поезије на српски језик. Осим у издању Геце Кона из 1932 (превео и приредио В. Живојиновић), налазимо их и у референтним издањима избора из Гетеове поезије. Од издања Рада из 1964 (избор и поговор Драгослава Перишић), преко БИГЗ-овог из 1977 (избор, предговор и коментари Бранимир Живојиновић), до најновијег Издавачке књижарнице Зорана Стојановића из 2008 (прир. Мирко Кривокапић и Бранимир Живојиновић). Додатну вредност за часопис представља чињеница да су сви Живојиновићеви преводи српском читаоцу први пут представљени управо у Мисли, која је била актуелна и испунила један од примарних задатака који се поставља пред периодично издање. Увид у значај и актуелност тема обрађених студијама о немачкој књижевности објављеним у периодима када је Живојиновић играо главну улогу у креирању садржаја часописа, сведочи о вредности његовог уредничког рада, чврсто повезаног са његовим поетским начелима и преводилачким и критичарским деловањем. Мисао и акција Велимира Живојиновића у Мисли део су његовог укупног израза и заједно формирају потпунију слику о једном истински широком и отвореном духу који се исказивао у различитим сферама стваралаштва. У фокусу Живојиновића као уредника биле су студије које проблематизују питања анализе појединачних дела немачке књижевности и утицаје који су на наше књижевнике и српску литературу остварили немачки песници, прозаисти и драматичари и, са друге стране, радови из домена теорије и историје књижевности. Ове прве су бројније: од 18 прилога, 13 је посвећено Гетеу, две Хајнеу и по једна Лесингу, Хелдерлину и Конраду Мајеру, што са четири прилога који тематски припадају групи књижевнотеоријских и књижевноисторијских студија, чини укупан број од 22 прилога. Упоређивањем тема које су заокупљале Живојиновићеву уредничку пажњу када је реч о студијама и, са друге стране превода немачке књижевности у Мисли, долази се до закључка да је у оба случаја централна и доминантна тема стваралаштво Јохана Волфганга Гетеа. Наведени су Гетеови преводи у часопису и чињеница је да се истичу у односу на све остале из немачке књижевности. Међу студијама, 13 од 22 су непосредно или делом посвећене вајмарском великану. Овакав однос показује конзистентност уређивачке политике у различитим временима и културноисторијским околностима. Он новим аргументима исказује став да примарна мисија часописа у погледу немачке културе јесте афирмисање њених доказаних и осведочених вредности. Изразит интерес за Гетеа могао би да наведе на помисао да су се конзервативна уређивачка политика Мисли и дидактичке интенције њених твораца испољавале и у сегменту часописа посвећеном представљању страних

7 Велимир Живојиновић Massuka и немачка књижевност у часопису књижевности, што би оставило мањи простор за нове парадигме у тумачењу Гетеовог дела, као и за савремене уметничке тенденције и ауторе. Иако Живојиновићеву и Пандуровићеву Мисао, генерално, одликује конзервативна уређивачка политика, томе унеколико противречи чињеница да је часопис за време уредниковања Ранка Младеновића од до године прошао кроз авангардни период 14 и, у ономе о чему се овде говори, увид у структуру и тематику прилога о Гетеу. У њима нпр. Момчило Т. Селесковић и Филип Хилкене анализирају фазе гетеографије односно доживљај стварања код Гетеа, а Франц Дирлмајер однос Гетеов према готици, што излази изван оквира оних тема које су преовладавале у научној мисли и српској германистици тог времена, и које су нарочито проблематизовале Гетеов однос према нашој народној поезији и значај тог односа са аспекта узајамних литерарних и културних односа. Такав концепт Мисли показује своје посебности и када се упореди са односом према Гетеу и немачкој литератури у нашој међуратној периодици, првенствено у другој серији Српског књижевног гласника и Летопису Матице српске. Извесно је да су уредници Мисли који су оставили најдубљега трага у његовој историји Велимир Живојиновић и Сима Пандуровић, као личности богатог знања о европској и светској литератури делили став о изузетној важности Гетеовог односа према нашој народној поезији. Као уредници часописа Мисао предност су ипак давали другим парадигмама. Ово се посебно односи на Живојиновића. Из обиља прилога овом приликом биће издвојене три карактеристичне студије. Студија Филипа Хилкенеа ( ) Доживљај стварања код Гетеа 15 улази у ред највреднијих студија посвећених немачкој књижевности у часопису Мисао. Темељно и предано, уз јасан утисак доброг познавања предмета истраживања, Хилкене анализира однос између Гетеовог стварања и живота, узоритог живота једног од најодличнијих представника човечанства. Хилкене Гетеа види као песника у дубоком смислу те речи, песника у кога ништа није извештачено нити произвољно, чија је поезија доживљена и који на читаоца не утиче другачије до саопштавајући му нешто битно, пружајући му део свога бића, изазивајући у њему преображај. Гете се нимало не мучи око своје поезије, не мучи машту да би јој командовао, као што каже директор позоришта у Фаусту, не трага напорно за поетским мотивима, већ ишчекује да га поезија походи пуштајући живот да сам ствара. Живот је дакле једини легитимни извор Гетеове поезије, што се потврђује у многим његовим 14 В.: Станислава Бараћ, Авангардна Мисао, Институт за књижевност и уметност, Београд, Филип Хилкене, Доживљај стварања код Гетеа, Мисао, књ. 38, св. 3 4 (1932) ; ; св. 5 6,

8 96 Владимир П. Рогановић делима којих се, пише Хилкене, дочепала Гетеова филологија откопавајући и под микроскоп стављајући детаље из његовог живота али не успевајући да понуди путеве за дубље разумевање његовог дела већ често и стварајући препреке на том путу. Хилкене не пориче позната позитивна постигнућа ове фазе у развоју гетеографије, али је врло критичан спрам њених коначних домета, посебно оспоравајући искључив став који су заступали одређени филолози тврдећи да се не може у пуној мери уживати у Гетеовим песмама уколико се не знају његови лични доживљаји у свим појединостима. Оцењујући сличне ставове као кратковиде и заслепљене јер би у том случају Гетеова поезија била намењена само тумачима, филозофима и критичарима, Хилкене даје занимљиво виђење о томе коме се заправо та поезија обраћа. Гете је писао за слободну, осетљиву, детињу душу, не за касту првосвештеника под којом се подразумевају кругови из поменуте школе који и сносе део кривице што се изгубио живи и непосредни однос читалаца према Гетеу. Приметно је да Хилкене по овом питању дели став који је изнео и Момчило Т. Селесковић на страницама Мисли, анализирајући фазе гетеографије. 16 Милутин Радовановић ( ) пише о Гетеу као научнику недовољно познатом чак и нашој тадашњој научној јавности. 17 Радовановић запажа да међу значајним умовима који су стварали културну историју човечанства, постоји и једна бројем мала група универзалних генија чија се продуктивност исказивала у свим областима људског сазнања. У њу сврстава три генија из различитих епоха: Аристотела, Леонарда и Гетеа. Описујући Гетеа као универзални ум и енциклопедијског генија у пуном значењу тог термина, истиче његову марљивост, радозналост и спремност да од доба када је стигао у Јену и Вајмар 18 па до позне старости, усваја нова знања и чињенице попуњавајући ретке недостатке у богатом властитом компендијуму. Гете се бавио геологијом (приметио и указао на однос између појединих слојева и фосилних остатака прадавних становника Земље); ботаником (Метаморфоза биљака из 1790, О спиралној тенденцији вегетације, Метаморфоза животиња из 1819), зоологијом и упоредном анатомијом где су од нарочитог значаја његова теорија лобањских пршљенова и проналазак међувиличне кости на чему је под вођством професора Лодера, радио на Институту за анатомију Универзитета у Јени. Ово откриће кад је презентовано није одмах 16 В.: Момчило Т. Селесковић, Гетеов посмртни живот. Фазе гетеографије, Мисао, књ. 14, св. 1 (1924) 57 66; св. 2, Милутин Радовановић, Гете као научник, Мисао, књ. 29, св. 3-4 (1929), О томе, што се у ствари зове природа нисам имао ни појма, а о њена тзв. три царства ни најмање знања. У активни живот као и сферу науке ступио сам управо тек онда, када ме је племенити вајмарски круг срдачно примио. Према нав. студији, Мисао, књ. 29, св. 3-4 (1929), 168.

9 Велимир Живојиновић Massuka и немачка књижевност у часопису изазвало позитивни одјек у науци, баш као ни Метаморфоза биљака. Једино је професор Лодер указао на њену вредност, да би се, како истиче Радовановић, тачност и огромна важност овог проналаска, који су доцније потврдили сви важнији научници, и који данас важи као опште позната биолошка чињеница тек доцније утврдила. (И у овом случају могуће је успоставити аналогију са рецепцијом извесних Гетеових књижевних радова, посебно са Фаустом. Као да је човечанство каснило за Гетеом.) Огроман рад који је Гете деценијама улагао у истраживања из области неорганске природе донео је резултате и успех. Изложио их је суду научне јавности објављујући Beiträge zur Optik (1791/92). Радовановић закључује да је Гете са великим успехом и стручним разумевањем оперисао у свим областима природних наука те се заиста може назвати универзалним генијем на чије ће се име наићи изучавајући историјски развој свих области науке. Као највећу вредност и основу у научном раду у области ботанике, зоологије и анатомије Радовановић му приписује континуирану оданост идеји трансформизма и пионирску улогу у изградњи десцендентне теорије Чарлса Дарвина. На крају овог кратког и за Живојиновићеву концепцију парадигматичног избора прилога, биће указано и на студију Франца Дирлмајера 19 ( ) о Гетеовом ставу према готској уметности. Дирлмајер је трагао за одговором на питање колико се и зашто променио Гетеов однос према готици и објаснио је природу процеса преображаја његових естетских погледа. Као полазну тачку аутор узима Гетеов чланак из о готској уметности, посвећен достојанству и величанствености штразбуршког храма који је гледао, враћајући се безброј пута одасвуд, из свију даљина у свако доба дана. Након 58 година, јуна 1830, на питање канцелара Фон Милера зашто Гетеов син Август који је боравио у Италији не пише ништа о миланској катедрали, Гете одговара да је Августу познато да он не мари за њу и да је назива мермерним гребеном и додаје: ја ништа од те врсте више не признајем осим хора у келнском храму; чак ни храм у Штрасбургу. Шта је допринело оваквој промени става према готици Дирлмајер подробно образлаже у својој студији, позивајући се на обиље грађе о односу Гетеовом према готској архитектури и заснивајући аргументима поткрепљен суд. Гетеов чланак из Дирлмајер посматра као последицу осећања која прожимају младог Гетеа у историјском контексту обележеном једном естетском револуцијом у којој се класичној уметности супротставља француски рококо. Зато чланак не показује Гетеово схватање апсолутне вредности већ епизоду заокрета ка готици, карактеристичну за фазу бујности и врења. За њом следи отуђивање које вршну тачку досеже за Гетеова боравка у Италији 1786/78. године и у каснијем класицизму који карактерише његово књи- 19 Франц Дирлмајер, Гете и готика, Мисао, књ. 38, св. 1 2 (1932),

10 98 Владимир П. Рогановић жевно стваралаштво. Утицај романтизма на измаку прве деценије XIX века, тог снажног и новог покрета који више није тражио свој спас у грчким храмовима и статуама, ни код Хомера и Есхила оставио је трага и на Гетеовом односу према готици. Не у мери и обиму који је обележио бујност и врење али довољно да донекле измени Гетеов однос и да он према готици искаже један миран став без страсти. Остаје чињеница да готика и старонемачка уметност није имала особитог утицаја на Гетеову поетику, осим као историјски феномен. Без обзира на сразмерно висок број прилога, ипак је потребно истаћи да интерес за немачку књижевност у периоду од до у Мисли није био континуиран. Он своје врхунце достиже у години Гетеовог јубилеја. Тада је, на пример, о Гетеу у Мисли објављено десет прилога, а од до 1931 четири. Живојиновић је желео да се Гете и немачка литература прикажу са становишта са којих дотада нису били тумачени у другим нашим часописима, да се читаоцу понуди оно што није могао да нађе на неком другом месту. Циљ је био да Мисао у богатству објављених студија и чланака, посебно године, да свој прилог, и то прилог који би се разликовао. И ту су Живојиновић и Мисао били на висини задатка. Потврђен је његов редак уреднички сензибилитет који је, поред интелектуалне ширине и јасних критеријума претпостављао и ослушкивање духа епохе и и помно праћење српске и југословенске мисли о класичној али и о савременој немачкој и светској књижевности. Име Велимира Живојиновића Massukе снажно је повезано са свим видовима представљања немачке књижевности у часопису Мисао. Он преводи, доследно спроводи уређивачку концепцију часописа на чије је стварање значајно утицао, пише критичке чланке износећи ставове и суд аргументовано и отворено; прати књижевне и позоришне актуелности и пише приказе и белешке излажући разложно, логично и искрено. У његовој су личности обједињени преводилац, критичар, песник и уредник. Притом Маssuka ниједној од прве три улоге није дозвољавао да превлада над уредничком. Специфичност и вишеслојност његове улоге, узимајући у обзир све видове кроз које је материјализована, даје Живојиновићу посебно место и најзначајнију улогу у представљању немачке књижевности у часопису Мисао. Владимир П. Рогановић Кључне речи: Велимир Живојиновић Massuka, часопис Мисао, немачка књижевност, преводи и студије о немачкој књижевности.

11 Велимир Живојиновић Massuka и немачка књижевност у часопису Vladimir P. Roganović VELIMIR ŽIVOJINOVIĆ MASSUKA AND GERMAN LITERATURE IN THE МISAO MAGAZINE The aim of this study is to determine the importance of Velimir Živojinović Massuka s role in presenting German literature in the Мisao magazine (published in Belgrade, 1919 through 1937). As a translator, editor and critic Zivojinovic strongly influenced overall presentation of the German literature in the magazine. Research shows that all the translations of the works by German authors (Goethe, Heine, Rener, Evers) were published at the time when Živojinović was the editor of the magazine or a co-editor with Sima Pandurović or Živko Milićević. In that period a large number of studies and other works on German literature was published as well, which significantly and fruitfully influenced the profile and the quality of the magazine, thus contributing to the strengthening of German-Serbian cultural ties after the First World War.

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018 На основу чл.6, 6а и 7. Закона о порезима на имовину (Сл. Гласник РС'', бр. 26/01, 45/02, 80/02, 135/04, 61/07, 5/09, 101/10, 24/11, 78/11, 57/12-УС и 47/13 и 68/14-др.закон), члана 6. и 11. Закона о финансирању

More information

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS j.s.c. Novi Sad Shareholders Assembly has held its 9th Annual General Meeting on 27 June 2017 and promulgated the Decision on 2016 profit distribution, dividend

More information

Креирање апликација-калкулатор

Креирање апликација-калкулатор 1 Креирање апликација-калкулатор Сабирање стрингова 1. Поставити на форму три поља за едитовање и једно дугме са натписом Сабери. 2. Кликом на дугме, треба да се у последњем пољу појави резултат сабирања

More information

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher.

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher. (Болесна у школи) List of characters (Списак личности) Leila, the sick girl Sick girl s friend Class teacher Nurse (Леjла, болесна девојка) (Друг болесне девојке) (Разредни наставник) (Медицинска сестра)

More information

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места 28.12.2015. године Одговорни уредник: др Гојко Ђурашевић САДРЖАЈ: Избор у звање

More information

КАД СЕ ГЕТЕ СРЕО С ВУКОМ... ПОГЛЕДИ НА ИЗАБРАНЕ СТРАНИЦЕ СРПСКО-НЕМАЧКИХ ОДНОСА

КАД СЕ ГЕТЕ СРЕО С ВУКОМ... ПОГЛЕДИ НА ИЗАБРАНЕ СТРАНИЦЕ СРПСКО-НЕМАЧКИХ ОДНОСА Ч Л А Н Ц И И Р А С П Р А В Е UDC 930.85(497.11:430) 18 Оригинални научни рад Габријела Шуберт (Gabriella Schubert) КАД СЕ ГЕТЕ СРЕО С ВУКОМ... ПОГЛЕДИ НА ИЗАБРАНЕ СТРАНИЦЕ СРПСКО-НЕМАЧКИХ ОДНОСА САЖЕТАК:

More information

БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА РЕЗУЛТАТ УТАКМИЦЕ 1/16 КУП-а РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У СЕЗОНИ 2017./2018.ГОДИНЕ. Утакмица 1/16, 08.11.2017. године: ВК НАИС ВК ТЕНТ 14 : 3 ДЕЛЕГАТ:

More information

THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION

THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION Ni{ i Vizantija XIV 213 Slavica Taseva THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION In the sphere of the visual arts, actors in costumes and masks can be seen on fine carvings of theatres, on

More information

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА 2014 СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА POPULATION STATISTICS ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ANNUAL RELEASE ИСПРАВЉЕНО САОПШТЕЊЕ/CORRECTED RELEASE 27. VIII 2015. Број/No. 99/15 РОЂЕНИ И УМРЛИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ BIRTHS AND DEATHS

More information

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ На основу члана 35. Став 1. Закона о уџбеницима и другим наставним средствима ( Службени гласник РС, број 72/09), Министарство просвете,

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY 6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY The decision on profit distribution for 2013, dividend payment and determining of the total amount of retained earnings of the Company was adopted

More information

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена На основу члана 52. став 3. Закона о средствима за заштиту биља ( Службени гласник РС, брoj 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз сагласност Министра здравља, доноси П Р А В И Л Н

More information

ПОЛИТИЧКА МИСАО АРХИМАНДРИТА ЈОВАНА РАЈИЋА

ПОЛИТИЧКА МИСАО АРХИМАНДРИТА ЈОВАНА РАЈИЋА ДРАГАН СИМЕУНОВИЋ УДК 32:94(497.1)RAJIĆ Факултет политичких наука Оригиналан научни рад Београд Примљен: 02.10.2015 Одобрен: 12.10.2015 ПОЛИТИЧКА МИСАО АРХИМАНДРИТА ЈОВАНА РАЈИЋА «Народ који хоће државу

More information

АУТОПОЕТИЧКЕ НАЗНАКЕ ПЕТРА ПАЈИЋА

АУТОПОЕТИЧКЕ НАЗНАКЕ ПЕТРА ПАЈИЋА Снежана С. Башчаревић Снежана С. Башчаревић 1 Универзитет у Косовској Митровици Учитељски факултет у Лепосавићу 2 Оригинални научни рад УДК 821.163.41.09-1 Пајић П. Примљено 16. 12. 2014. АУТОПОЕТИЧКЕ

More information

SPECIFICITY OF POPULATION TRENDS IN VOJVODINA THE 2011 CENSUS

SPECIFICITY OF POPULATION TRENDS IN VOJVODINA THE 2011 CENSUS UDC 314.116(497.113) UDC 314.1(497.113 Novi Sad) DOI: 10.2298/ZMSDN1448471S REVIEW SCIENTIFIC PAPER SPECIFICITY OF POPULATION TRENDS IN VOJVODINA THE 2011 CENSUS SNEŽANA STOJŠIN University of Novi Sad,

More information

друштвено- језички смер

друштвено- језички смер друштвено- језички смер разред предмет исто 1 биологија Биологија за први разред В.Ранђеловић Klett географија Географија за први разред, Београд Љ.Гавриловић, Д.Гавриловић Завод за уџбенике енглески језик

More information

С А Ж Е Т АК РЕФЕРАТ КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ

С А Ж Е Т АК РЕФЕРАТ КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ С А Ж Е Т АК РЕФЕРАТ КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Универзитета у Београду - Факултет политичких наука Ужа научна, oдносно уметничка област: Политичка

More information

С А Ж Е Т А К РЕФЕРАТА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ

С А Ж Е Т А К РЕФЕРАТА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ Образац 4 Г Г) ГРУПАЦИЈА ДРУШТВЕНО-ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА С А Ж Е Т А К РЕФЕРАТА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Факултет организационих наука Ужа научна,

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручилац: Јавно предузеће за урбанистичко и просторно планирање, грађевинско земљиште и путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 516/2016-ЈН Датум: 24.11.2016. године

More information

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ 2019. ГОДИНУ ПРЕДМЕТ СРПСКИ СВЕТ ОКО НАС НАЗИВ ИЗДАВАЧА THE ENGLISH BOOK НАСЛОВ УЏБЕНИКА ПИСМО Буквар за први разред основне ; ПРВИ РАЗРЕД Наставни

More information

НОВА ЕВРОПА

НОВА ЕВРОПА НОВА ЕВРОПА 1920-1941 ИНСТИТУТ ЗА КЊИЖЕВНОСТ И УМЕТНОСТ Београд Серија: Историја српске књижевне периодике 21 Уређивачки одбор др Весна Матовић др Марко Недић др Бојан Ђорђевић др Марија Циндори-Шинковић

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 00 Нови Сад, 20.02.2018. Кадетско првенство

More information

БИБЛИОТЕКА СИГНАЛ МИРОЉУБ ТОДОРОВИЋ ИЗВОРИ СИГНАЛИЗМА

БИБЛИОТЕКА СИГНАЛ МИРОЉУБ ТОДОРОВИЋ ИЗВОРИ СИГНАЛИЗМА БИБЛИОТЕКА СИГНАЛ МИРОЉУБ ТОДОРОВИЋ ИЗВОРИ СИГНАЛИЗМА Мирољуб Тодоровић ИЗВОРИ СИГНАЛИЗМА интервјуи Библиотека Сигнал Мирољуб Тодоровић ИЗВОРИ СИГНАЛИЗМА Библиотека Сигнал Библиотеку је основао Мирољуб

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу:

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Посл.бр. 10-17/16/5 дана 14.07.2016. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ УГОВОРА О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ

More information

ДАРВИН МЕЂУ НАМА: ДАРОВАНИ СВЕТ НЕБРОЈЕНИХ ИСКУСТАВА 2

ДАРВИН МЕЂУ НАМА: ДАРОВАНИ СВЕТ НЕБРОЈЕНИХ ИСКУСТАВА 2 Originalni naučni rad UDK: 141.155 Љиљана Гавриловић 1 Етнографски институт САНУ ДАРВИН МЕЂУ НАМА: ДАРОВАНИ СВЕТ НЕБРОЈЕНИХ ИСКУСТАВА 2 Апстракт: У тексту се разматра утицај Дарвинове теорије еволуције

More information

БИЛТЕН БР. 51 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

БИЛТЕН БР. 51 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ БИЛТЕН БР. 51 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ЗБИРНИ ПРЕГЛЕД ПЛАСМАНА ЕКИПА НА СВИМ ТАКМИЧЕЊИМА У СЕЗОНИ 2017./2018. ГОДИНУ ПОБЕДНИК КУП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРКЕ У СЕЗОНИ 2017-2018. ГОДИНУ ЈЕ:

More information

Научна теорија Николе Тесле

Научна теорија Николе Тесле Научна теорија Николе Тесле Међу многим научним и интелектуалним круговима постоји предубеђење по коме Никола Тесла је одувек био добар практични научник, изумитељ и иноватор, али не и неко које умео да

More information

логос 2006 ( стр.) 177 УДК Парадигма превођења

логос 2006 ( стр.) 177 УДК Парадигма превођења логос 2006 (177-188 стр.) 177 УДК 124.2 Парадигма превођења Постоје два приступа превођењу: или превођење разумемо, у ужем смислу речи, као преношење неке вербалне поруке с једног језика на други, или

More information

САЖЕТАК ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I О КОНКУРСУ

САЖЕТАК ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I О КОНКУРСУ САЖЕТАК ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I О КОНКУРСУ Назив факултета: Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду Ужа научна област: Рачуноводство и финансије Број кандидата

More information

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА Број:260 Датум: 11.04.2016. Сремска На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник РС бр.124/2012, 14/15 и 68/15) и Извештаја Комисије о стручној оцени понуде број 256 од 08.04.2016., директор

More information

ХРИШЋАНСКА МИСАО У ПОЕЗИЈИ МОМЧИЛА НАСТАСИЈЕВИЋА

ХРИШЋАНСКА МИСАО У ПОЕЗИЈИ МОМЧИЛА НАСТАСИЈЕВИЋА УДК: 821.163.41.09-1 Настасијевић М. ИД: 195294476 Оригинални научни рад АСС. МР АЛЕКСАНДРА С. КОСТИЋ ТМУШИЋ 1 Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Филозофски факултет,

More information

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Машински факултет Универзитета у Београду Ужа научна, oдносно уметничка област: Техничка физика

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Еразмус +: програм Европске комисије намењен образовању Хоризонт 2020: програм Европске комисије намењен науци Обезбеђује финансирање пројеката у области образовања и усавршавања,

More information

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: ФАКУЛТЕТ ЗА ФИЗИЧКУ ХЕМИЈУ Ужа научна, односно уметничка област: ФИЗИЧКА ХЕМИЈА- БИОФИЗИЧКА ХЕМИЈА

More information

ВЕЛИКИ РАТ У ПЕСНИШТВУ МИЛУТИНА БОЈИЋА И ДУШАНА ВАСИЉЕВА 2

ВЕЛИКИ РАТ У ПЕСНИШТВУ МИЛУТИНА БОЈИЋА И ДУШАНА ВАСИЉЕВА 2 Језик и књижевност у контакту и дисконтакту Снежана С. Башчаревић 1 Универзитет у Косовској Митровици Учитељски факултет, Лепосавић УДК 821.163.41.09-1 Бојић М. 821.163.41.09-1 Васиљев Д. ВЕЛИКИ РАТ У

More information

Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ И АКТИВНОСТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ У ГОДИНИ

Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ И АКТИВНОСТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ У ГОДИНИ Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ И АКТИВНОСТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ У 2012. ГОДИНИ 2 Подаци и бројке 2012 Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ 2012. Извештај о раду

More information

Истраживање у виртуелном простору: нове технологије у обради и презентацији изворне грађе у Србији

Истраживање у виртуелном простору: нове технологије у обради и презентацији изворне грађе у Србији БАЛКАНОЛОШКИ ИНСТИТУТ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ INSTITUTE FOR BALKAN STUDIES SERBIAN ACADEMY OF SCIENCES AND ARTS НАУЧНА И АРХИВИСТИЧКА РАДИОНИЦА WORKSHOP FOR SCHOLARS AND ARCHIVISTS Истраживање

More information

ПРЕПОРУКЕ О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА И САРАДНИКА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

ПРЕПОРУКЕ О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА И САРАДНИКА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ На основу члана 64 Закона о високом образовању ( Службени гласник РС број 76/05, 97/08,44/10), члана 28 Статута Електротехничког факултета, Правилника о стандардима и поступцима за самовредновање и оцењивање

More information

ПРЕДРАГ МИЛОЈЕВИЋ МЕДИЈСКИ СВЕДОК ДВАДЕСЕТОГ ВЕКА 1

ПРЕДРАГ МИЛОЈЕВИЋ МЕДИЈСКИ СВЕДОК ДВАДЕСЕТОГ ВЕКА 1 Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, Књига XL-2 (2015) Annual Review of the Faculty of Philosophy, Novi Sad, Volume XL-2 (2015) Владимир Баровић УДК 079:929 Милојевић П. Филозофски факултет Универзитета

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Одлуком Изборног већа Грађевинског факултета Универзитета у Београду од 14.09.2017. године, именовани смо за референте по расписаном конкурсу

More information

Легенде Београдског универзитета

Легенде Београдског универзитета Универзитет у Београду Универзитетска библиотека Светозар Марковић у Београду Легенде Београдског универзитета Војин Матић 1911 1999 Каталог изложбе БЕОГРАД 2008 Легенде Београдског универзитета коло 2

More information

Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, Књига XXXVII (2012) Annual Review of the Faculty of Philosophy, Novi Sad, Volume XXXVII (2012) 285

Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, Књига XXXVII (2012) Annual Review of the Faculty of Philosophy, Novi Sad, Volume XXXVII (2012) 285 Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, Књига XXXVII (2012) Annual Review of the Faculty of Philosophy, Novi Sad, Volume XXXVII (2012) 285 Владимир Баровић УДК 070:929 Антић М. Филозофски факултет

More information

П Р А В И Л Н И К О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ СТИЦАЊА ЗВАЊА И ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА

П Р А В И Л Н И К О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ СТИЦАЊА ЗВАЊА И ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА На основу члана 74 став 12 и члана 82 став 5 Закона о високом образовању (,,Службени гланик РС бр.88/2017), и на основу члана 33 став 1 тачка 1 Статута ВТШСС-Звечан, Наставностручно веће Високе техничке

More information

ПРИПОВЕТКА ВЕТАР ЛАЗЕ К. ЛАЗАРЕВИЋА (Тумачење)

ПРИПОВЕТКА ВЕТАР ЛАЗЕ К. ЛАЗАРЕВИЋА (Тумачење) УДК: 821.163.41.09-32 Лазаревић Л. Примљено: 30. септембра 2010. године Прихваћено: 20. октобра 2010. године Оригинални научни рад проф. Др Драгомир Ј. Костић Универзитет у Приштини са привременим седиштем

More information

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД СРПСКИ ЈЕЗИК Буквар + ЦД Д Милић,Т Митић Радни листпви уз буквар Д Милић, Тијана Митић Нпви лпгпс а)писана слпва,б)штампана слпва Рач пп реч, читанка

More information

Да најпре одговорим на питање које је постављено у наслову овог. излагања. Одговор на питање како читати превод гласи - никако, ако не

Да најпре одговорим на питање које је постављено у наслову овог. излагања. Одговор на питање како читати превод гласи - никако, ако не Зоран Пауновић: Како читати превод? Да најпре одговорим на питање које је постављено у наслову овог излагања. Одговор на питање како читати превод гласи - никако, ако не морате. Читајте оригинал. Преводилац

More information

Табела 22. Категоризација домаћих научних часописа за хуманистичке науке за годину српски језик и књижевност

Табела 22. Категоризација домаћих научних часописа за хуманистичке науке за годину српски језик и књижевност КАТЕГОРИЗАЦИЈА НАУЧНИХ ЧАСОПИСА ЗА 2017. ГОДИНУ ЧИЈИ ИЗДАВАЧИ СУ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, а нису реферисани у Web of Science и у Journal Citation Report-у (JCR) Табела 22. Категоризација домаћих научних часописа

More information

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ ПРИ ЛОГ 1 По гла вље 1. Кри те ри ју ми без бед но сти хра не По гла вље 2. Кри те ри ју ми хи ги је не у про це су про из вод ње 2.1. Ме со и про из во ди

More information

ЗАКОНИ ЖИВОТА ДИМИТРИЈЕ В. ЉОТИЋ. Прво отаџбинско издање г. Србиње - Нови Сад ДОБРИЦА КЊИГА. Србиње - Нови Сад, 2001 САДРЖАЈ

ЗАКОНИ ЖИВОТА ДИМИТРИЈЕ В. ЉОТИЋ. Прво отаџбинско издање г. Србиње - Нови Сад ДОБРИЦА КЊИГА. Србиње - Нови Сад, 2001 САДРЖАЈ ДИМИТРИЈЕ В. ЉОТИЋ ЗАКОНИ ЖИВОТА Прво отаџбинско издање 2001. г. Србиње - Нови Сад ДОБРИЦА КЊИГА Србиње - Нови Сад, 2001 o Уместо предговора o Изгубљени пут o Човек и заједница o Смисао историје o Народна

More information

ПРАЋЕЊЕ ТРЕНДА ИНДИКАТОРА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРБИЈИ

ПРАЋЕЊЕ ТРЕНДА ИНДИКАТОРА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРБИЈИ XII International Symposium "ROAD ACCIDENTS PREVENTION 2014" Hotel Jezero, Borsko Jezero, 09 th and 10 th October 2014. UDK: ПРАЋЕЊЕ ТРЕНДА ИНДИКАТОРА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРБИЈИ Далибор Пешић а, Борис

More information

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ др Милан Јанковић, директор Општи приказ Број становника: 7,18милиона (без Косова и Метохије) Укупна површина: 88.502 km² БДП у 2013:

More information

ОДНОС ДИСКУРСА ИСТОРИЈЕ И ДИСКУРСА ФИКЦИЈЕ У РОМАНУ ГЕЦ И МАЈЕР

ОДНОС ДИСКУРСА ИСТОРИЈЕ И ДИСКУРСА ФИКЦИЈЕ У РОМАНУ ГЕЦ И МАЈЕР УДК 821.163.41.09-31 Албахари Д. 930.1:82.0 Петра Пешић Универзитет у Нишу Филозофски факултет Петра Пешић ОДНОС ДИСКУРСА ИСТОРИЈЕ И ДИСКУРСА ФИКЦИЈЕ У РОМАНУ ГЕЦ И МАЈЕР ДАВИДА АЛБАХАРИЈА Сажетак: Предмет

More information

1. Кандидат: др Јелена Радовановић

1. Кандидат: др Јелена Радовановић ИЗБОРНОМ ВЕЋУ МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Одлуком Изборног већа Медицинског факултета у Крагујевцу, број 01-7641/7-10 од 4.11.2009 године, формирана је Комисија за припрему извештаја за избор кандидата

More information

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији 2 Диплома Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Друштва за српски језик и књижевност Србије и Задужбине Милоша Црњанског за нашу Идеју Друга награда за најуспешнији школски

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

Архитектура и организација рачунара 2

Архитектура и организација рачунара 2 Архитектура и организација рачунара 2 Садржај Увод Циљеви и исход предмета Наставници Програм предмета Лабораторијске вежбе Предиспитне обавезе студената Начин полагања испита Литература 2/16 Увод Назив

More information

6 th INTERNATIONAL CONFERENCE

6 th INTERNATIONAL CONFERENCE 6 th INTERNATIONAL CONFERENCE Contemporary achievements in civil engineering 20. April 2018. Subotica, SERBIA A BASIC WATER BUDGET MODEL FOR THE PALIĆ LUDAŠ LAKE SYSTEM Zoltan Horvat 1 Mirjana Horvat 2

More information

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА 1 Друштво физичара Србије са НИС-ом реализује пројекат обуке наставника физике за реализацију лабораторијских вежби и рад са талентованом децом. Прва фаза је опремање три лабораторије

More information

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ И МЕЂУНАРОДНА РАЧУНОВОДСТВЕНА РЕГУЛАТИВА Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија Информације о предмету Предавања: проф. др Љиљана Дмитровић Шапоња Вежбе: др Сунчица Милутиновић

More information

Александар Ћуковић1 Универзитет Црне Горе Факултет политичких наука Подгорица

Александар Ћуковић1 Универзитет Црне Горе Факултет политичких наука Подгорица САМ 2/2016, 47-58 Александар Ћуковић 028.02 Александар Ћуковић1 Универзитет Црне Горе Факултет политичких наука Подгорица СМРТ ЧИТАОЦА? Апстракт: Овај рад представља покушај сагледавања кризе у коју је

More information

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Ћирила и Методија 1, Прокупље,

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Ћирила и Методија 1, Прокупље, БРОЈ: ДАТУМ: П Р О К У П Љ Е На основу члана 72., 73., 74., 75., 79., 82., 83., 84., 85., 86., 87., 88. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС бр. 88/17), чланa 39. и члана 121. Статута Високе

More information

ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ

ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ Саша Радоњић ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ Нови Сад, 2014. НОТЕ Често се деси да вас људи издају! То је нормално, пошто је човек по својој природи издајица, али кад ово знате, биће вам много лакше наставити

More information

посебан додатак недељника бр. 1. април САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ ДОМ СРПСКЕ НАУКЕ

посебан додатак недељника бр. 1. април САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ ДОМ СРПСКЕ НАУКЕ посебан додатак недељника бр. 1. април 2010. САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ ДОМ СРПСКЕ НАУКЕ ИНТЕРВЈУ: НИКОЛА ХАЈДИН, ПРЕДСЕДНИК САНУ Наука и уметност на мосту од танког лима Академија има онакав

More information

КАМЕНЗИНД БЕОГРАД - КРАЉЕВИЋА МАРКА 8 - САВАМАЛА

КАМЕНЗИНД БЕОГРАД - КРАЉЕВИЋА МАРКА 8 - САВАМАЛА КАМЕН ЗИНД ME\UNARODNI ^ASOPIS ZA ARHITEKTURU br.1 BEOGRADSKO IZDAWE 2013. КА ТЕОРИЈИ О РАЗМЕНИ ЗНАЊА - TOWARDS A THEORY OF KNOWL- EDGE EXCHANGE - ПРВИ СРПСКИ ИКАР - THE FIRST SERBIAN ICARUS - ФЕЈС-ЛИФТИНГ

More information

ТМ Г. XXIX Бр. 1-2 Стр Ниш јануар - јун UDK САВРЕМЕНЕ РЕЛИГИЈСКЕ ПРОМЕНЕ: СЕКУЛАРИЗАЦИОНА ПАРАДИГМА И ДЕСЕКУЛАРИЗАЦИЈА *

ТМ Г. XXIX Бр. 1-2 Стр Ниш јануар - јун UDK САВРЕМЕНЕ РЕЛИГИЈСКЕ ПРОМЕНЕ: СЕКУЛАРИЗАЦИОНА ПАРАДИГМА И ДЕСЕКУЛАРИЗАЦИЈА * ТМ Г. XXIX Бр. 1-2 Стр. 15-39 Ниш јануар - јун 2005. UDK 2-784 Оригинални научни рад Примљено: 11.06.2003. Мирко Благојевић Институт за филозофију и друштвену теорију Београд САВРЕМЕНЕ РЕЛИГИЈСКЕ ПРОМЕНЕ:

More information

ЗАШТИТА И ОБНОВА ИСТОРИЈСКИХ УРБАНИХ ЦЕЛИНА ПОТРОШАЧКИ ПРОИЗВОД ИЛИ КРЕАТИВНА АКТИВНОСТ?

ЗАШТИТА И ОБНОВА ИСТОРИЈСКИХ УРБАНИХ ЦЕЛИНА ПОТРОШАЧКИ ПРОИЗВОД ИЛИ КРЕАТИВНА АКТИВНОСТ? Проф. др Нађа КУРТОВИЋ ФОЛИЋ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА Резиме ЗАШТИТА И ОБНОВА ИСТОРИЈСКИХ УРБАНИХ ЦЕЛИНА ПОТРОШАЧКИ ПРОИЗВОД ИЛИ КРЕАТИВНА АКТИВНОСТ? Историјске урбане целине могу

More information

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Достава захтева и пријава М-4 за 2015. годину преко електронског сервиса Фонда ПИО е-м4 Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Привредна комора Србије Београд, 7. март 2016. године www.pio.rs

More information

ЛИН ХАНТ 1 O УСПОНY И ПАДY ПАРАДИГМЕ АНАЛА

ЛИН ХАНТ 1 O УСПОНY И ПАДY ПАРАДИГМЕ АНАЛА Доц. др Михаел Антоловић Универзитет у Новом Саду Педагошки факултет у Сомбору ЛИН ХАНТ 1 O УСПОНY И ПАДY ПАРАДИГМЕ АНАЛА Lynn Hunt, French History in the Last Twenty Years: The Rise and Fall of the Annales

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручилац: Јавно предузеће за урбанистичко и просторно планирање, грађевинско земљиште и путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 35/2018-ЈН Датум: 07.03.2018. године

More information

Ђаци се крећу Богу знања истину да моле: о поезији за децу Владислава Петковића Диса

Ђаци се крећу Богу знања истину да моле: о поезији за децу Владислава Петковића Диса UDC 821.163.41-93-14 821.163.41-14.09:929 Петковић-Дис, В. Иновације у настави, XXVIII, 2015/4, стр. 76 87 Рад примљен: 23. 11. 2015. Рад прихваћен: 23. 12. 2015. Оригинални научни рад др Јелена Панић

More information

др Татјана Пауновић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у

др Татјана Пауновић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Изборном већу Факултета заштите на раду, Научно-стручном већу за друштвено-хуманистичке науке Универзитета у Нишу На седници одржаној 29.09.2015. године, Научно-стручно веће за друштвенохуманистичке науке

More information

Амерички идол, јарански принцип и. наука у Србији

Амерички идол, јарански принцип и. наука у Србији Научна критика УДК 001.3:[050.486:316.7(497.11) 025.49:168.522(497.11) ГЕМ 73/2009 (133 156) Иван Ковачевић Амерички идол, јарански принцип и вредновање резултата хуманистичких наука у Србији Расправа

More information

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину Понуда а за школску 201 4/2015. годину Први разред Наставни предмет Назив а Аутор Издавач Цена English Adventure, Cristiana Bruni, starter A - Suzannat Reed Pearson 850,00 English Adventure, Cristiana

More information

ЛИСТЕ УЏБЕНИКА. ЗА ШКОЛСКУ 2018 / ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018.

ЛИСТЕ УЏБЕНИКА. ЗА ШКОЛСКУ 2018 / ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018. ЛИСТЕ УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018 / 2019. ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018. СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2017/18 ГОДИНУ ОШ,,ЉУПЧЕ НИКОЛИЋ'' АЛЕКСИНАЦ, СРПСКИ ЈЕЗИК РАЗРЕД: II ПДВом

More information

ПРВИ САЛОН КЊИГА СРПСКИХ ПИСАЦА У ТОРОНТУ

ПРВИ САЛОН КЊИГА СРПСКИХ ПИСАЦА У ТОРОНТУ ПРВИ САЛОН КЊИГА СРПСКИХ ПИСАЦА У ТОРОНТУ Виолета Димитријевић ISBN 978-1-7751295-0-9 ПО ЈЕДНА ЉУБАВ, ЈУТРО, У ТУЂИНИ. М. ЦРЊАНСКИ САДРЖАЈ Уводник 03 Александар Павловић 05 Ана Гинић 08 Бојан Босиљчић

More information

ПРЕД СВЕТЛОЗАРНИМ ЛИКОМ СВЕТОГА САВЕ И ПРЕД ДРУШТВОМ СВЕТИ САВА - ПРОФЕСОРКА ДР ЈАСНА ЈАНИЋИЈЕВИЋ

ПРЕД СВЕТЛОЗАРНИМ ЛИКОМ СВЕТОГА САВЕ И ПРЕД ДРУШТВОМ СВЕТИ САВА - ПРОФЕСОРКА ДР ЈАСНА ЈАНИЋИЈЕВИЋ 061.23(497.11) doi 10.18485/analiff.2015.27.1.2 ПРЕД СВЕТЛОЗАРНИМ ЛИКОМ СВЕТОГА САВЕ И ПРЕД ДРУШТВОМ СВЕТИ САВА - ПРОФЕСОРКА ДР ЈАСНА ЈАНИЋИЈЕВИЋ Научно дело социолога, културолога и комуниколога професорке

More information

ГЛОБАЛИЗАЦИЈА: ЊЕНО ТЕОРИЈСКО УТЕМЕЉЕЊЕ И ЊЕНЕ ПРОТИВРЕЧНОСТИ

ГЛОБАЛИЗАЦИЈА: ЊЕНО ТЕОРИЈСКО УТЕМЕЉЕЊЕ И ЊЕНЕ ПРОТИВРЕЧНОСТИ UDC 327(100)(091) UDC 316.32 DOI: 10.2298/ZMSDN1449001D ПРЕГЛЕДНИ НАУЧНИ РАД ГЛОБАЛИЗАЦИЈА: ЊЕНО ТЕОРИЈСКО УТЕМЕЉЕЊЕ И ЊЕНЕ ПРОТИВРЕЧНОСТИ ВЛАДИМИР ЏАМИЋ Универзитет Сингидунум Данијелова 32, 11000 Београд,

More information

РЕЗИМЕ ИЗВЕШТАЈА О КАНДИДАТУ ЗА СТИЦАЊЕ НАУЧНОГ ЗВАЊА

РЕЗИМЕ ИЗВЕШТАЈА О КАНДИДАТУ ЗА СТИЦАЊЕ НАУЧНОГ ЗВАЊА Технолошко-металуршки факултет Универзитет у Београду Карнегијева 4, Београд РЕЗИМЕ ИЗВЕШТАЈА О КАНДИДАТУ ЗА СТИЦАЊЕ НАУЧНОГ ЗВАЊА I Општи подаци о кандидату: Име и презиме: Јелена Д. Русмировић Датум

More information

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање.

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. Увод У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. За израду електронског теста коришћен је софтвер

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручилац: Јавно предузеће за урбанистичко и просторно планирање, грађевинско земљиште и путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 99/2017-ЈН Датум: 28.03.2017. године

More information

ЕТИКА И ПОЛИТИКА У НОВИЈОЈ ДУБРОВАЧКОЈ ДРАМИ

ЕТИКА И ПОЛИТИКА У НОВИЈОЈ ДУБРОВАЧКОЈ ДРАМИ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Биљана (Ч.) Ћирић ЕТИКА И ПОЛИТИКА У НОВИЈОЈ ДУБРОВАЧКОЈ ДРАМИ ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА Ниш, 2017. UNIVERISTY OF NIS FACULTY OF PHILOSOPHY Biljana (Č.) Ćirić ETHICS

More information

АКАДЕМСКИ БУВЉАК: КАКО ОПСЕСИЈА МЕРЕЊИМА И РАНГИРАЊИМА УНИШТАВА НАУКУ И ОБРАЗОВАЊЕ 1

АКАДЕМСКИ БУВЉАК: КАКО ОПСЕСИЈА МЕРЕЊИМА И РАНГИРАЊИМА УНИШТАВА НАУКУ И ОБРАЗОВАЊЕ 1 ДОКУМЕНТИ / DOKUMENTS UDC 050 UDC 001-051 DOI: 10.2298/ZMSDN1654161G ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ РАД АКАДЕМСКИ БУВЉАК: КАКО ОПСЕСИЈА МЕРЕЊИМА И РАНГИРАЊИМА УНИШТАВА НАУКУ И ОБРАЗОВАЊЕ 1 ТОРСТЕН ГРУБЕР Универзитет

More information

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Саобраћајни факултет Ужа научна, oдносно уметничка област: Механика и Механика флуида Број кандидата

More information

ДОРАСТАЊЕ САВРЕМЕНОСТИ: МАРТИН ХАЈДЕГЕР

ДОРАСТАЊЕ САВРЕМЕНОСТИ: МАРТИН ХАЈДЕГЕР Филолошки факулет Универзитет у Београду 140.8 Хајдегер М. doi 10.18485/analiff.2015.27.1.13 ДОРАСТАЊЕ САВРЕМЕНОСТИ: МАРТИН ХАЈДЕГЕР Мартин Хајдегер је један од најзначајнијих филозофа 20. века, поред

More information

ЕВРОПЕИЗАЦИЈА У СРБИЈИ ПОЧЕТКОМ XXI ВЕКА

ЕВРОПЕИЗАЦИЈА У СРБИЈИ ПОЧЕТКОМ XXI ВЕКА ЕВРОПЕИЗАЦИЈА У СРБИЈИ ПОЧЕТКОМ XXI ВЕКА Антрополошка анализа социокултурних промена упериодуевроинтеграција Марија Брујић Одељење за етнологију и антропологију Филозофски факултет Универзитет у Београду

More information

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ На предлог Наставно-научног већа од 21. септембра, 2015. године, Декан Правног факултета Универзитета у Београду је донео одлуку о расписивању конкурса

More information

ПРЕДАВАЧИ ПО ПОЗИВУ Проф. др Војко Ђукић Редовни Професор и Шеф Катедре за оториноларингологију Медицинског факултета у Београду Директор Клинике за о

ПРЕДАВАЧИ ПО ПОЗИВУ Проф. др Војко Ђукић Редовни Професор и Шеф Катедре за оториноларингологију Медицинског факултета у Београду Директор Клинике за о ОРЛ Симпозијум САВРЕМЕНИ ПРИСТУП ЛЕЧЕЊУ МАЛИГНЕ БОЛЕСТИ ЛАРИНКСА у склопу обележевања Светског Дана Гласа 20. april 2012. Хотел M, Београд ПРЕДАВАЧИ ПО ПОЗИВУ Проф. др Војко Ђукић Редовни Професор и Шеф

More information

6 th INTERNATIONAL CONFERENCE

6 th INTERNATIONAL CONFERENCE AN OVERVIEW OF THE PALIĆ LUDAŠ LAKE SYSTEM Mirjana Horvat 1 Zoltan Horvat 2 UDK: 556.551 DOI: 10.14415/konferencijaGFS2018.043 Summary: This paper presents an overview of the Palić Ludaš lake system, which

More information

Млади и жене на тржишту рада у Србији

Млади и жене на тржишту рада у Србији Млади и жене на тржишту рада у Србији 11.7.2017. ТР 02/17 У извештају се анализирају положај младих и жена на тржишту рада у периоду 2014 2016. година. Посматрају се основни контингенти младих и жена на

More information

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год.

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. Основна школа Станоје Миљковић Брестовац СПИСАК УЏБЕНИКА за старије е (-) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. ЛИКОВНА КУЛТУРА Ликовна култура 5, уџбеник за 5. основне школе Здравко Милинковић

More information

Планирање за здравље - тест

Планирање за здравље - тест Планирање за здравље - тест 1. Планирање и програмирање су: а) синоними (термини који означавају исти појам) б) две етапе јединственог процеса утврђивања и достизања циљева здравственог развоја в) ништа

More information

ИЗВЕШТАЈ О ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ Датум: 7. септембар 2015. ИЗВЕШТАЈ О ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМСИЈИ На основу члана 127 Стaтута Филолошког

More information

Милутин Бојић ( )

Милутин Бојић ( ) Универзитетска библиотека у Крагујевцу Милутин Бојић (1892-1917) Електронски каталог изложбе Крагујевац новембар 2017. Универзитетска библиотека у Крагујевцу Поводом сто година од смрти Милутина Бојића,

More information

500 примерака. ГОА. VIII, број 7 ' АРХИТЕКТУРА И УРБАНИЗАМ

500 примерака. ГОА. VIII, број 7 ' АРХИТЕКТУРА И УРБАНИЗАМ АРХИТЕКТУРА И УРБАНИЗАМ Часопис за просторно планирање, урбанизам и архитеюуру ГОА. VIII, број 7 ' Београл, 2000. РЕМКUИОНИ О.llБОР проф.ар Ll.обривоје Тоwковић, научни саветник (преасеаник ) проф. АР

More information