Význam dedičných predispozícií v náchylnosti a odolnosti smreka

Size: px
Start display at page:

Download "Význam dedičných predispozícií v náchylnosti a odolnosti smreka"

Transcription

1 Význam dedičných predispozícií v náchylnosti a odolnosti smreka R. Longauer 1, D. Gömöry 2, M. Pacalaj 1, S. Strmeň 1, 1) Národné lesnícke centrum - LVÚ, T.G. Masaryka 22, Zvolen 2) Technická univerzita vo Zvolene. T.G. Masaryka 24, Zvolen

2 Prečo sú dedičné faktory, pôvod a vhodné použitie reprodukčného materiálu dôležité? Viac ako 50% ročne obnovovanej plochy sa obnovuje umelo. Lákavý genetický zisk pokiaľ sa kvalitný genofond použije na správnom mieste: +5 % pri reprodukčnom materiáli zo semenných porastov, +10% a viac zo semenných sadov. Neúmerné straty z dôvodu oslabenia stability a zníženia produkcie lesných porastov po nevhodnom prenose reprodukčného materiálu.

3 Stručné zhrnutie prakticky dôležitých poznatkov o genetickej variabilite a dedične podmienených vlastnostiach smreka. Informácie o genetickej diferenciácii (vo frekvenciách alel a genotypov) získané genetickými markérmi a analýzami DNA: 1) Malá diferenciácia populácií, rozdiely rastú s geografickou vzdialenosťou. 2) V pohoriach ako Alpy a Západné Karpaty rozdiely v genofonde medzi prirodzenými porastami z rôznych nadmorských výšok už na malých územiach!

4 Dopady dlhodobého stresu na genofond smreka Preukázané zmeny v genetickej diverzite vplyvom dlhodobej selekcie znečistením ovzdušia na smrek a buk. Prežívajúca zložka imisiami dlhodobo poškodzovaných porastov sa geneticky líši od odumierajúcej: heterozygotnejšia ale geneticky chudobnejšia. Riegel, R., Schubert, R., Muller-Starck, G., Karnosky, D.F., Paule, L., 2001: Genetic variation in two heavily polluted stands of Norway spruce (Picea abies [L] Karst.) as indicated by nuclear and organelle DNA markers. In: Genetic Response of Forest Ecosystems to Changing Environmental Conditions. Forestry Sciences Vol. 70., Kluwer Academic Publishers Dordrecht/Boston/London, s Longauer, R., Gömöry, D., Paule,, L., Blada, I., Popescu, F, Mankovska, B., Müller-Starck, G., Schubert, R., Percy, K., Szaro, R., Karnosky, D., 2004: Genetic Effects of Air Pollution on Forest Tree Species of the Carpathian Mountains. Environmental Pollution 130:

5 Dopady dlhodobého stresu na genofond smreka Nenáhodné genetické rozdiely medzi vitálnymi a chradnúcimi jedincami smreka na Spiši aj Kysuciach Selekcia výberových stromov: vitálne fenotypovo kvalitné jedince v žltnúcich porastoch na Kysuciach v r Semenný sad založený 2007.

6 Dedične podmienené rozdiely v reakcii na zmenu stanovištných podmienok Zdrojom informácií sú provenienčné pokusy Medzinárodný pokus založený v r s provenienciami z celého areálu smreka. Vysadené sú na 14 plochách v Európe a Severnej Amerike. Na Slovensku: 5 plôch medzinár.pokusu IUFRO 1972 s 30 provenienciami, v nadmorských výškach od 335 po 950 m n.m. 5 plôch medzinárodného pokusu z r so 49 provenienciami v nadmorských výškach od 480 po 1310 m n.m.

7 VÝSLEDKY Smrek zo Západných Beskýd, Slovenského rudohoria, a rumunských Východných Karpát prežíva a rastie vynikajúco najmä v západnej Európe a Škandinávii. Na Slovensku: Smrek z vyšších nadmorských výšok je spravidla špecialistom na podmienky, ktoré prevládajú v mieste jeho pôvodu. Adaptabilné proveniencie smreka, schopné využiť priaznivejšie teplotné aj pôdne pomery a zniesť vlahový deficit v nižších polohách sú najmä z dolného okraja a južnej časti jeho areálu. Aj proveniencie rastúce veľmi dobre bez ohľadu na kvalitu stanovišťa zo Západných Beskýd (Novoť) a Rudohoria (Stará Voda).

8 MEDZINÁRODNÝ POKUS IUFRO 1972 Výškový rast smreka rôzneho pôvodu vyjadrený v % priem. výšky každej z 5 pokusných plôch, zoradené zľava doprava od najvyššie po najnižšie položenú plochu: 1.Biely Váh 950 m >> 2. Zákamenné, 790 m >> 3.Kráľova hoľa, 700 m >> 4. Slovenská Ľupča, 510 m >> 5. Stráže, 335 m. n.m Stronie Slaskie 820 m s Blizyn 310 m POLAND Zwierzyniec Lubelski, 260 m x Miedzigorze 580 m CZECH REPUBLIC Svinošice, 350 m Wisla, 710 m Istebna-Buk, 630 x Istebna-Zap., 630 m x Rycerka, 620 m x Rycerka 700 m Orawa, 1,000 m Rycerka 900 m x x x SLOVAKIA x Novoť, 870 m Predajná, 900 m Wytow, 1,420 m Tatr. Matliare 1,150 m x Červ. Skala 1,100 m Beňuš 925 m Čierny Balog 850 m Michalová 930 m x Michalová, 680 m Stará Voda, 700 m Tarnawa, 750 m Miestne proveniencie smreka nezaostávajú za medzinárodne mimoriadne cenenými a vyhľadávanými poľskými provenienciami. Mnohé ich predčia.

9 MEDZINÁRODNÝ POKUS proveniancií smreka vysadených súčasne na 5 plochách vo výškovom gradiente od 480 po 1310 m. nad morom Pilsko, 1310 m Biely Váh, 1050 m Bujakovo, 800 m Beňuš, 670 m Veľký Lom, 480 m

10 Vplyv a) výškového prenosu, b) zmeny priemernej ročnej teploty, c) zmeny počtu dní s priem. teplotou nad 0 C a d) priem. teplotou nad 5 C na rast 15 autochtónnych proveniencií zo Slovenska vo veku 40 rokov a) Priemerná výška a hrúbka (cma mmx10) y = 2061,6-0,496x - 0,001x2 r 2 = 0,632 r = výška hrúbka Polynomický (hrúbka) Polynomický (výška) Rozdiel nadmorskej výšky miesta pôvodu a miest výsadby proveniencií [m] b) Priem. výška a hrúbka prove y = 2101,3+ 71,185x-35,299x 2 r 2 = 0,695 (r = 0.834) výška hrúbka Polynomický (hrúbka) Polynomický (výška) ,5 0 2,5 5 Rozdiel priemernej ročnej teploty medzi miestom pôvodu a miestom výsadby proveniencií c) Priem. výška a hrúbka proven y = 2125,6 + 4,353x - 0,21x2 r 2 = 0,730 r = výška hrúbka Polynomický (hrúbka) Polynomický (výška) Rozdiel v počte dní s priem. teplotou nad 0 C v mieste pôvodu a mieste výsadby proveniencií d) Priem. výška a hrúbka proven y = 2105,4+ 3,578x -0,153x 2 r 2 = 0,672 r = výška hrúbka Polynomický (hrúbka) Polynomický (výška) Rozdiel počtu dní s priem. teplotou nad 5 C v mieste pôvodu a mieste výsadby proveniencií

11 Odozva na zmenu stanovištných tných podmienok Proveniencie smreka dosiahli najvyššiu priemernú výšku v nadm. výške nižšej (o 211 m) oproti miestu pôvodu; pri priemernej teplote vyššej: o 1.4 C v júli, o 0.9 C počas vegetačného obdobia, o 1.3 C za celý rok; pri vyššom počte teplejších dní: o 9.6 dní s priemernou teplotou nad 0 C, o 10.7 dní s priemernou teplotou nad 5 C, o 19.9 dní s primernou teplotou nad 10 C; napriek nižšiemu úhrnu zrážok: o 24.5 mm v júli, mm za vegetačné obdobie, mm za rok.

12 ZÁVER Väčšina proveniencií smreka dokáže profitovať z vyšších teplôt a dlhšieho vegetačného obdobia (v nižších polohách). Proveniencie pochádzajúce z vysokých polôh reagujú menej pozitívne. Sú naviazané na chladnejšie a vlhkejšie stanovištia. Nárast priemernej teploty a nižší priemerný úhrn zrážok nie sú pre smrek priamou hrozbou. Pri opakovaných klimatických extrémoch /v podmienkach klim. zmeny sú limitom hmyzí škodcovia a hubové choroby V horských lesoch popri extrémnych klimatických javoch: - Zmeny v pôdach dlhodobou depozíciou znečisťujúcich látok, - Zmena imisných režimov (nové kombinácie), - Noví škodcovia, zmena od parazitácie k patogenicite...

13 BUK LESNÝ 1) Západokarpatský buk sa vyznačuje bohatým genofondom. 2) V areáli buka klinálna variabilita v genetickej štruktúre aj adaptívnych znakoch (napr. dobe rašenia) od oceanických ku kontinentálnym oblastiam. 3) Analýzy genofondu založené na genetických markéroch umožnili vylíšiť oblasti s podobnou genetickou štruktúrou na Slo-vensku aj v ČR. 4) Genetická podobnosť buka v Bielych Karpatoch, Západných a Stredných Beskydách. Genofond buka na strednom Slovensku sa od nich vo viacerých aspektoch líši. Gömöry, D., Longauer, R., 2006: Odborné stanovisko k prenosu reprodukčného materiálu buka lesného (Fagus sylvatica L.) medzi podtatranskou a východoslovenskou semenárskou oblasťou. Expertíza pre Ministerstvo pôdohospodárstva SR.

14 Hranice geneticky homogénnych provenienčných oblastí buka lesného na Slovensku (Gömöry 2000) na základe analýzy genetickej variability dreviny pomocou izoenzýmových genetických markérov.

15 JEDĽA BIELA Adaptabilita proveniencií zo Západných Karpát sa zvyšuje od juhozápadu na severovýchod vysvetlenie vo fylologenéze. Výškový rast proveniencií jedle združených podľa prov. oblastí, vyjadrený v % priemernej výšky. Údaje z prov. plôch Dubová, 600 m n.m., vek 33 r., Sihla, Č, Balog, 1000 m n.m., vek 33 r, a Hrabičov, Žarnovica, 880 m n.m., vek 27 r.

16 Zdroje lesného reprodukčného materiálu vhodného pre Kysuce a Oravu SMREK Väčšina uznaných porastov neznámeho pôvodu založený pre Kysuce semenný sad smreka z výberových stromov s vyššou mierou tolerancie k stresu (selekcia v chradnúcich porastoch). BUK Deficit zdrojov vhodných na uznanie, len fragmenty kvalitnejších porastov. Umožnenie prenosu z flyša stredných Beskýd (Spiš, Zamagurie, Šariš) Najlepšie: nové syntetické zdroje - semenné sady z miestneho materiálu. JEDĽA Deficit miestnych zdrojov. Prenos je možný z iných častí Podtatranskej semenárskej oblasti. Potrebný regionálny semenný sad pre Kysuce a Oravu. SMREKOVEC Oblastný semenný sad založený zo 120 VS z Kysúc a Oravy. DUGLASKA TISOLISTÁ (?!)

17 Vplyv spôsobu založenia porastov na genofond 1) Umelou obnovou sa často mení genofond lesných drevín výraznejšie ako vplyvom poľadovej fylogenézy a adaptácie. 2) Prekvapujúco veľké rozdiely v genetickej štruktúre umelo a prirodzene obnovených lesných porastov zdokumentované na smreku, jedli bielej a borovici lesnej. 3) Mnoho umelo založených lesných porastov je vysoko adaptabilných a hospodársky cenných. Opakované okliešťovanie genofondu umelou obnovou materiálom, získaným z malého počtu materských stromov alebo semenných sadov s malým počtom klonov, je hrozbou pre udržanie tohto stavu.

18 Genetická diferenciácia dospelých porastov jedle bielej pochádzajúcich z prirodzenej a umelej obnovy na severnej Morave a strednom Slovensku. Genetické vzdialenosti v 15 izoenzýmových lokusoch vyhodnotené PCOA.

19 Vplyv počtu stromov, z ktorých sa zbiera semeno (N), na zmenu alelických frekvencií (C) a pravdepodobnosť strát zriedkavých genetických variánt (R al ), čiže zmenu genetickej štruktúry a ochudobnenie genofondu zozbieraného semena.

20 Vplyv počtu materských stromov na odchýlku alelickej štruktúry zozbieraného semena v porovnaní s materským porastom (M). Gömöry a kol

21 Overenie možností využitia smreka vegetatívneho pôvodu 1) 5 výskumných plôch starších ako 20 rokov: 2 na Kysuciach a po jednej v Slovenskom rudohorí, na Spiši a v Nízkych Beskydách 2) Rast je porovnateľný s kontrolami vegetívneho pôvodu, vo veku 20 rokov nadpriemerné bonity. 3) Štatisticky významné rozdiely v raste medzi genotypmi 4) Pozitívny efekt selekcie na vitalitu: bez symptómov žltnutia 5) Nižšia intenzita poškodenia zverou vedľajší efekt.

Stromy v lesoch, ich produkčný a ekologický význam

Stromy v lesoch, ich produkčný a ekologický význam Ivan Lu k áčik, Ivana Sa rvašová Stromy v lesoch, ich produkčný a ekologický význam Lukáčik, I., Sarvašová, I.: Tree species in Forests, their Production and Ecological Importance. Životné prostredie,

More information

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible By ShoCart If you are searched for the book Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible by

More information

HODNOTENIE DYNAMIKY VLHKOSTI V LESNÝCH PÔDACH SR LESNÉHO VEGETAČNÉHO STUPŇA V ROKOCH 2004 A 2005

HODNOTENIE DYNAMIKY VLHKOSTI V LESNÝCH PÔDACH SR LESNÉHO VEGETAČNÉHO STUPŇA V ROKOCH 2004 A 2005 HODNOTENIE DYNAMIKY VLHKOSTI V LESNÝCH PÔDACH SR 1. 3. LESNÉHO VEGETAČNÉHO STUPŇA V ROKOCH 24 A 25 J. Istoňa, V. Čaboun Národné lesnícke centrum Lesnícky výskumný ústav vo Zvolene T.G. Masaryka 22, 96

More information

ODRAZ EXTRÉMITY ZRÁŽOK NA DYNAMIKU HRÚBKOVÉHO RASTU DREVÍN NA TMP ČIFÁRE A LOMNISTÁ DOLINA

ODRAZ EXTRÉMITY ZRÁŽOK NA DYNAMIKU HRÚBKOVÉHO RASTU DREVÍN NA TMP ČIFÁRE A LOMNISTÁ DOLINA ODRAZ EXTRÉMITY ZRÁŽOK NA DYNAMIKU HRÚBKOVÉHO RASTU DREVÍN NA TMP ČIFÁRE A LOMNISTÁ DOLINA IMPACT OF EXTREME PRECIPITATION ON A DYNAMICS OF DIAMETER GROWTH OF TREE SPECIES ON THE PERMANENT MONITORING PLOT

More information

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

ENERGETICKÉ A VLAHOVÉ UKAZOVATELE KAPUSTY HLÁVKOVEJ BIELEJ

ENERGETICKÉ A VLAHOVÉ UKAZOVATELE KAPUSTY HLÁVKOVEJ BIELEJ Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed.): XIV. Česko-slovenská bioklimatologická konference, Lednice na Moravě 2.-4. září 2002, ISBN 80-85813-99-8, s. 383-388 ENERGETICKÉ A VLAHOVÉ UKAZOVATELE KAPUSTY HLÁVKOVEJ

More information

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky VPLYV VZDELÁVANIA UČITEĽOV NA MIERU VYUŽÍVANIA DYNAMICKÝCH GEOMETRICKÝCH SYSTÉMOV V MATEMATICKEJ EDUKÁCII THE IMPACT OF TEACHERS TRAINING

More information

Štefan Kohán Tyršovo nábrežie 9, SK Košice

Štefan Kohán Tyršovo nábrežie 9, SK Košice HODNOTENIE RASTU A OBJEMOVEJ PRODUKCIE ORECHA ČIERNEHO (JUGLANS NIGRA L.) PRI INTENZÍVNOM A TRADIČNOM SPÔSOBE PESTOVANIA V ZMENENÝCH EKOLOGICKÝCH PODMIENKACH NÍŽINNÝCH OBLASTÍ SLOVENSKA Štefan Kohán Tyršovo

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava

Akčný plán boja proti suchu. Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava Akčný plán boja proti suchu Národný seminár DriDanube 7. júna 2017, Bratislava 2 Obsah prezentácie Medzinárodný kontext Akčné plány boja proti suchu - príklady Prípravné stretnutie Ďalšie kroky Kontakty

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

VEĽKÉ VIDIECKE OBCE NA SLOVENSKU VYBRANÉ CHARAKTERISTIKY PLODNOSTI NA ZAČIATKU 21. STOROČIA

VEĽKÉ VIDIECKE OBCE NA SLOVENSKU VYBRANÉ CHARAKTERISTIKY PLODNOSTI NA ZAČIATKU 21. STOROČIA VEĽKÉ VIDIECKE OBCE NA SLOVENSKU VYBRANÉ CHARAKTERISTIKY PLODNOSTI NA ZAČIATKU 21. STOROČIA René Drinka, Juraj Majo* * Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta, Katedra humánnej geografie

More information

TEPLOTNO-VLHKOSTNÝ REŽIM VO VYSOKÝCH TATRÁCH

TEPLOTNO-VLHKOSTNÝ REŽIM VO VYSOKÝCH TATRÁCH TEPLOTNO-VLHKOSTNÝ REŽIM VO VYSOKÝCH TATRÁCH Marian Ostrožlík Summary TEMPERATURE AND HUMIDITY REGIME IN THE HIGH TATRAS Recently an increased attention is paid to the problem of long-term climatic changes.

More information

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob.

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob. ZIMA 2017/18 Zimná akcia trvá od 1. 11. 2017 do 28. 2. 2018 alebo do vypredania zásob. SHE 71 MS 170 RE 88 HSE 42 99 109 MS 170 HT 133 749 799 Vyvetvovacie píly STIHL HT 56 C-E 469, 449, STIHL HT 133 799,

More information

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES Časopis pre politológiu, najnovšie dejiny, medzinárodné vzťahy, bezpečnostné štúdiá / Journal for Political Sciences, Modern History, International Relations, security

More information

Geberit AquaClean. AquaClean AquaClean AquaClean 5000plus AquaClean 8000, UP, závesné... 7

Geberit AquaClean. AquaClean AquaClean AquaClean 5000plus AquaClean 8000, UP, závesné... 7 Geberit AquaClean Geberit AquaClean AquaClean 4000... 3 AquaClean 5000... 4 AquaClean 5000plus... 6 AquaClean 8000, UP, závesné... 7 AquaClean 8000plus, UP, závesné... 8 2 AquaClean 4000 Použitie Pre komfortné

More information

LIST OF BENEFICIARIES OF THE CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAMME POLAND-SLOVAK REPUBLIC

LIST OF BENEFICIARIES OF THE CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAMME POLAND-SLOVAK REPUBLIC LIST OF BENEFICIARIES OF THE CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAMME POLAND-SLOVAK REPUBLIC 2007-2013 SHORT DESCRIPTIONS OF PROJECTS CO-FINANCED BY THE EUROPEAN UNION PRIORITY AXIS I DEVELOPMENT OF CROSS-BORDER

More information

VPLYV MIMORIADNYCH POVETERNOSTNÝCH PODMIENOK NA ZÁSOBU PÔDNEJ VODY A PRODUKČNÝ PROCES POĽNÝCH PLODÍN

VPLYV MIMORIADNYCH POVETERNOSTNÝCH PODMIENOK NA ZÁSOBU PÔDNEJ VODY A PRODUKČNÝ PROCES POĽNÝCH PLODÍN VPLYV MIMORIADNYCH POVETERNOSTNÝCH PODMIENOK NA ZÁSOBU PÔDNEJ VODY A PRODUKČNÝ PROCES POĽNÝCH PLODÍN Rastislav Mati Slovenské centrum poľnohospodárskeho výskumu Ústav agroekológie Michalovce, ul. Špitálska

More information

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried Umiestnenie maturantov v šk. roku 204/205 podľa tried TRIEDA: IV. A Technická univerzita Košice Fakulta elektrotechniky a 3 Fakulta baníctva, ekológie, 2 riadenia a geotechnológií Ekonomická fakulta Letecká

More information

Produkčný potenciál energetickej dreviny rodu salix a energetickej byliny miscanthus sinensis

Produkčný potenciál energetickej dreviny rodu salix a energetickej byliny miscanthus sinensis Produkčný potenciál energetickej dreviny rodu salix a energetickej byliny miscanthus sinensis Production potential of fast growing woody plants of genus salix and energetic grass miscanthus sinensis Abstract

More information

Jedľové a jedľovo-smrekové lesy na geobotanickej mape Slovenska

Jedľové a jedľovo-smrekové lesy na geobotanickej mape Slovenska Bull. Slov. Bot. Spoločn., roč. 36, č. 1: 65 78, 2014 Jedľové a jedľovo-smrekové lesy na geobotanickej mape Slovenska Fir and fir-spruce woods on the geobotanical map of Slovakia Peter Kučera Univerzita

More information

Stanovenia suchej hmotnosti listov jarných výhonkov buka lesného metódou prepočtových koeficientov

Stanovenia suchej hmotnosti listov jarných výhonkov buka lesného metódou prepočtových koeficientov autori: Ing. Alojz Cicák, CSc. názov: Stanovenia suchej hmotnosti listov jarných výhonkov buka lesného metódou prepočtových koeficientov recenzovali: Dr. Mgr. Jaroslav Ďurkovič Doc. Ing. Jaroslav Kmeť,

More information

ESTIMATION OF AVALANCHE HAZARD IN THE SETTLEMENT OF MAGURKA USING ELBA+ MODEL POSÚDENIE OHROZENOSTI OSADY MAGURKY LAVÍNAMI S POUŽITÍM MODELU ELBA+

ESTIMATION OF AVALANCHE HAZARD IN THE SETTLEMENT OF MAGURKA USING ELBA+ MODEL POSÚDENIE OHROZENOSTI OSADY MAGURKY LAVÍNAMI S POUŽITÍM MODELU ELBA+ ESTIMATION OF AVALANCHE HAZARD IN THE SETTLEMENT OF MAGURKA USING ELBA+ MODEL POSÚDENIE OHROZENOSTI OSADY MAGURKY LAVÍNAMI S POUŽITÍM MODELU ELBA+ Martin BARTÍK 1, Matúš HRÍBIK 2, Miriam HANZELOVÁ 3, Jaroslav

More information

H Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

H Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) H2020 Key facts and figures (2014-2020) Number of RS researchers funded by MSCA: EU budget awarded to RS organisations (EUR million): Number of RS organisations in MSCA: 143 4.24 35 In detail, the number

More information

Meetings Conferences Events

Meetings Conferences Events Meetings Conferences Events Location and distances Hotel Devín - True Spirit Of Bratislava Traditional Hotel Devín is located directly in the historical centre of Bratislava on the banks of the Danube

More information

EU MACRO-REGIONAL STRATEGY FOR THE CARPATHIAN REGION. Gabriela Szuba Ministry of the Environment, Poland Modra, June 2017

EU MACRO-REGIONAL STRATEGY FOR THE CARPATHIAN REGION. Gabriela Szuba Ministry of the Environment, Poland Modra, June 2017 EU MACRO-REGIONAL STRATEGY FOR THE CARPATHIAN REGION Gabriela Szuba Ministry of the Environment, Poland Modra, 14-16 June 2017 EU MACRO-REGIONAL STRATEGY FOR THE CARPATHIAN REGION Overview Why EU macro-regional

More information

UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED

UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED VPLYV VÝŠKOVÉHO GRADIENTU NA SYNÚZIE A BIOLÓGIU DROBNÝCH CICAVCOV V PODMIENKACH SLOVENSKA Habilitaĉná práca Nitra 2010 Mgr. Ivan Baláţ, PhD.

More information

PRE UČITEĽOV. Môj zborník faktov o klíme Zborník faktov o klíme

PRE UČITEĽOV. Môj zborník faktov o klíme Zborník faktov o klíme PRE UČITEĽOV Môj zborník faktov o klíme Zborník faktov o klíme teacher_factbook_slv.indd 1 07.10.11 15:55 Vážení učitelia Táto útla knižka vám má poskytnúť pomoc pri výučbe o klíme a zmene klímy. Sú v

More information

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes Ivan ČanigaIThe Denouement II 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Ivan ČanigaIDuel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

More information

Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP

Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP Nové aktivity ekologického turizmu v NP Slovenský raj New Eco-tourismActivities in Slovenský Raj NP Ing. Tomáš Dražil, PhD. Správa Národného parku Slovenský raj SLOVENSKÝ RAJ viac ako 600 000 návštevníkov

More information

The role of Primeval Beech Forests in the Carpathians in regional water management

The role of Primeval Beech Forests in the Carpathians in regional water management The role of Primeval Beech Forests in the Carpathians in regional water management Lubos Jurík Klaudia Halászová Zlatica Muchová Jozef Halva Slovak University of Agriculture in Nitra Slovakia UNESCO Sites

More information

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA)

Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Coastal Hospitality (Virginia Beach, VA) Slovenskými študentmi prehliadané, ale o to zaujímavejšie prímorské mesto Virginia Beach! Nachádza v štáte Virginia približne 220 km južnejšie od Ocean City (MD)

More information

VPLYV RELIÉFU NA VETERNÉ POMERY BRATISLAVY. Topography Influence on Wind Condition of Bratislava

VPLYV RELIÉFU NA VETERNÉ POMERY BRATISLAVY. Topography Influence on Wind Condition of Bratislava VPLYV RLIÉFU A VTRÉ POMRY BRATILAVY Topography Influence on ind Condition of Bratislava Polčák,., Šťastný, P. lovenský hydrometeorologický ústav, Bratislava Abstrakt Príspevok sa zaoberá vplyvom reliéfu

More information

LESY S VEĽKÝM SPOLOČENSKÝM VÝZNAMOM príručka pre identifikáciu, obhospodarovanie a monitoring

LESY S VEĽKÝM SPOLOČENSKÝM VÝZNAMOM príručka pre identifikáciu, obhospodarovanie a monitoring LESY S VEĽKÝM SPOLOČENSKÝM VÝZNAMOM príručka pre identifikáciu, obhospodarovanie a monitoring H I G H CO N S E R VAT I O N VA LU E F O R E S T S 2 Lesy s veľkým spoločenským významom Autorský kolektív:

More information

DriDanube project overview

DriDanube project overview DriDanube project overview Drought risk in the Danube Region Andreja Sušnik, Jana Pangrácová Slovenian Environment Agency, GWP CEE 13th PA4 SCG Meeting, Bratislava, 25-26 April 2017 DriDanube Drought Risk

More information

NÁRODNÉ LESNÍCKE CENTRUM LESNÍCKY VÝSKUMNÝ ÚSTAV ZVOLEN

NÁRODNÉ LESNÍCKE CENTRUM LESNÍCKY VÝSKUMNÝ ÚSTAV ZVOLEN NÁRODNÉ LESNÍCKE CENTRUM LESNÍCKY VÝSKUMNÝ ÚSTAV ZVOLEN Ná rodný plá n ochráný lesov Slovenskej republiký Ing. Andrej Kunca, PhD. Ing. Juraj Galko, PhD. Ing. Andrej Gubka, PhD. doc. Dr. Ing. Bohdan Konôpka

More information

Transboundary and Not-Tranboundary Aquifers in the Basin

Transboundary and Not-Tranboundary Aquifers in the Basin Second Assessment of Transboundary Rivers, Lakes and Groundwaters under the UNECE Water Convention Transboundary and Not-Tranboundary Aquifers in the Basin Slovak Hydrometeorological Institute Bratislava,

More information

Narrow-gauge railways in Slovakia and their use for tourism purposes

Narrow-gauge railways in Slovakia and their use for tourism purposes Prace Komisji Geografii Komunikacji PTG 2018, 21(1), 9-16 DOI 10.4467/2543859XPKG.18.001.9181 Otrzymano (Received): 17.05.2017 Otrzymano poprawioną wersję (Received in revised form): 05.07.2017 Zaakceptowano

More information

Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku

Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku Národná stratégia zameraná na skvalitnenie tvorby migračných údajov a ich využitia na Slovensku 2014 Národná stratégia bola vyvinutá v rámci projektu SEEMIG Managing Migration and its Effects in SEE Transnational

More information

PRÍLOHA 1 MERACIE STANICE MONITOROVACÍCH SIETÍ KVALITY OVZDUŠIA

PRÍLOHA 1 MERACIE STANICE MONITOROVACÍCH SIETÍ KVALITY OVZDUŠIA PRÍLOHA 1 MERACIE STANICE MONITOROVACÍCH SIETÍ KVALITY OVZDUŠIA - 2016 ZOZNAM STANÍC BRATISLAVA, Kamenné námestie... 3 BRATISLAVA, Trnavské mýto... 5 BRATISLAVA, Jeséniova... 7 BRATISLAVA, Mamateyova...

More information

POSUDZOVANIE EXTRÉMNYCH HYDROLOGICKÝCH JAVOV V POVODIACH

POSUDZOVANIE EXTRÉMNYCH HYDROLOGICKÝCH JAVOV V POVODIACH VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta stavební doc. Ing. Martina Zeleňáková, Ph.D. POSUDZOVANIE EXTRÉMNYCH HYDROLOGICKÝCH JAVOV V POVODIACH ASSESSMENT OF EXTREME HYDROLOGICAL EVENTS IN RIVER BASINS TEZE

More information

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Banská Bystrica. PROGRAM ZÁCHRANY Hlucháňa hôrneho (Tetrao urogallus Linnaeus, 1758) na roky

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Banská Bystrica. PROGRAM ZÁCHRANY Hlucháňa hôrneho (Tetrao urogallus Linnaeus, 1758) na roky Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Banská Bystrica PROGRAM ZÁCHRANY Hlucháňa hôrneho (Tetrao urogallus Linnaeus, 1758) na roky 2018 2022 Banská Bystrica, 13. apríla 2018 Spracovala Štátna ochrana

More information

Lesnícky časopis Forestry Journal ročník 56, číslo 4, 2010, s

Lesnícky časopis Forestry Journal ročník 56, číslo 4, 2010, s Lesnícky časopis Forestry Journal ročník 56, číslo 4, 2010, s. 337 347 POROVNANIE ODCHYTOV LYKOŽRÚTA SMREKOVÉHO (IPS TYPOGRAPHUS L.) (COLEOPTERA: SCOLYTIDAE) DO FEROMÓNOVÝCH LAPAČOV KANADSKEJ A EURÓPSKEJ

More information

Butterflies and Moths of Slovakia

Butterflies and Moths of Slovakia Butterflies and Moths of Slovakia Slovak Karst butterfly heaven in the southeast Rosy Footman often found in our moth traps WHITE CARPATHIANS Westernmost projection of the Carpathian mountains covered

More information

Prof. Dr. Olga Hadžić Former Rector of the University of Novi Sad Faculty of Sciences, University of Novi Sad, Serbia Dr. Aleksandra Dragin Faculty

Prof. Dr. Olga Hadžić Former Rector of the University of Novi Sad Faculty of Sciences, University of Novi Sad, Serbia Dr. Aleksandra Dragin Faculty Prof. Dr. Olga Hadžić Former Rector of the University of Novi Sad Faculty of Sciences, University of Novi Sad, Serbia Dr. Aleksandra Dragin Faculty of Sciences, University of Novi Sad, Serbia Cruising

More information

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti

European Union European Regional Development Fund. Sharing solutions for better regional policies. Politika súdržnosti European Union European Regional Development Fund Sharing solutions for better regional policies Politika súdržnosti Politika súdržnosti je najdôležitejšou investičnou politikou EÚ Zameriava sa na všetky

More information

Pestovanie cukrovej repy na Slovensku

Pestovanie cukrovej repy na Slovensku Pestovanie cukrovej repy na Slovensku Sugar Beet growing in Slovakia Robert Kovács, Eva Tomkuljaková Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska Priekopníkom pestovania cukrovej repy na Slovensku, ba dokonca

More information

Cezhraničné dopravné prepojenie Považsko- Valašského regiónu- objekt SO 03- novonavrhovaná komunikácia k štátnej hranici s ČR

Cezhraničné dopravné prepojenie Považsko- Valašského regiónu- objekt SO 03- novonavrhovaná komunikácia k štátnej hranici s ČR Cezhraničné dopravné prepojenie Považsko- Valašského regiónu- objekt SO 03- novonavrhovaná komunikácia k štátnej hranici s ČR 1. Účel a metodika analýzy nákladov a výnosov (CBA) 1.1. Účel analýzy nákladov

More information

Slovenská republika a ciele udržateľného rozvoja AGENDY 2030

Slovenská republika a ciele udržateľného rozvoja AGENDY 2030 Slovenská republika a ciele udržateľného rozvoja AGENDY 2030 Slovenská republika a ciele udržateľného rozvoja AGENDY 2030 Bra lava e e er 201 elena la er- i zov ila Ivan ov lena Illi ov i a ole rov a zianov

More information

Tourism. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín. Datum vytvoření Ročník Stručný obsah

Tourism. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín. Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Tourism Tematická oblast Datum vytvoření 27. 12. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Angličtina: The Czech Republic 2. - 4., sexta oktáva, úroveň B1 Stručný geografický přehled zajímavých

More information

Bakalárská práca. Radoslav Lichý

Bakalárská práca. Radoslav Lichý Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta Zemědělská Katedra rybářství a myslivosti Bakalárská práca Vývoj populácie medveďa hnedého ( Ursus arctos ) na Slovensku Radoslav Lichý Vedoucí práce:

More information

Stay packages 2014/2015 In recreational resort Camp Tília Gäceľ

Stay packages 2014/2015 In recreational resort Camp Tília Gäceľ Stay packages 2014/2015 In recreational resort Camp Tília Gäceľ www.kemptilia.sk A lot of convenience and fun you experience When you come to our camp Do you want to relax in the Orava region? Then enjoy

More information

DriDanube. Drought Risk in the Danube Region. Department of Geodesy and Geoinformation (GEO) Vienna University of Technology (TU Wien)

DriDanube. Drought Risk in the Danube Region. Department of Geodesy and Geoinformation (GEO) Vienna University of Technology (TU Wien) DriDanube Drought Risk in the Danube Region Department of Geodesy and Geoinformation (GEO) Vienna University of Technology (TU Wien) Vienna, 4 April 2018 DriDanube Drought Risk in the Danube Region Project

More information

Skríning aneuryzmy brušnej aorty (AAA)

Skríning aneuryzmy brušnej aorty (AAA) Slovak translation of Abdominal aortic aneurysm screening: Things you need to know Skríning aneuryzmy brušnej aorty (AAA) Informácie, ktoré by ste mali vedieť Pre koho je určený tento leták? Tento leták

More information

ENSURING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA

ENSURING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA Ekonomia i Środowisko 4 (55) 2015 Zuzana Lencsésová Tomáš Gajdošík Marian Gúčik ENSURING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA Zuzana Lencsésová, Ing., PhD. Univerzita Mateja Bela

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA AGROBIOLÓGIE A POTRAVINOVÝCH ZDROJOV

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA AGROBIOLÓGIE A POTRAVINOVÝCH ZDROJOV SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE 1131685 FAKULTA AGROBIOLÓGIE A POTRAVINOVÝCH ZDROJOV HOSPODÁRSKA HODNOTA GENOFONDU GAŠTANA JEDLÉHO (CASTANEA SATIVA MILL.) UCHOVÁVANÉHO V KLONOVOM REPOZITÓRIU

More information

TRAFFIC MODEL AT-SK. 6. Fachbeiratsitzung Gyor

TRAFFIC MODEL AT-SK. 6. Fachbeiratsitzung Gyor TRAFFIC MODEL AT-SK 6. Fachbeiratsitzung 13.6.2012 Gyor Content Results of the Transport - Targeted households mobility survey evaluation Calibration Trip chains Description of transport scenarios for

More information

NÁRODNÉ LESNÍCKE CENTRUM LESNÍCKY VÝSKUMNÝ ÚSTAV ZVOLEN STREDISKO LESNÍCKEJ OCHRANÁRSKEJ SLUŽBY BANSKÁ ŠTIAVNICA

NÁRODNÉ LESNÍCKE CENTRUM LESNÍCKY VÝSKUMNÝ ÚSTAV ZVOLEN STREDISKO LESNÍCKEJ OCHRANÁRSKEJ SLUŽBY BANSKÁ ŠTIAVNICA NÁRODNÉ LESNÍCKE CENTRUM LESNÍCKY VÝSKUMNÝ ÚSTAV ZVOLEN STREDISKO LESNÍCKEJ OCHRANÁRSKEJ SLUŽBY BANSKÁ ŠTIAVNICA VETROVÁ KALAMITA Z 19. NOVEMBRA 2004 Andrej KUNCA, Milan ZÚBRIK 2006 Lektori: prof. Ing.

More information

9 YEARS OF CEI UNIVERSITY NETWORK (CEI UniNet): Academic Cooperation through Mobility

9 YEARS OF CEI UNIVERSITY NETWORK (CEI UniNet): Academic Cooperation through Mobility 9 YEARS OF CEI UNIVERSITY NETWORK (CEI UniNet): Academic Cooperation through Mobility Presentation by Tania Pibernik, CEI Executive Officer 12 October 2012 CEI UniNet: Concept The Founding Charter of the

More information

ANALÝZA PRÍRODNÝCH POMEROV RAMSARSKEJ LOKALITY POIPLIE. Mária Pásztorová

ANALÝZA PRÍRODNÝCH POMEROV RAMSARSKEJ LOKALITY POIPLIE. Mária Pásztorová ANALÝZA PRÍRODNÝCH POMEROV RAMSARSKEJ LOKALITY POIPLIE Mária Pásztorová Anotácia: Ramsarská lokalita Poiplie je posledným mokraďovým ekosystémom povodia Ipľa, ktorá sa nachádza na juhu stredného Slovenska.

More information

Centrum pre hospodárske otázky. Analýza priemyselných parkov v Slovenskej republike

Centrum pre hospodárske otázky. Analýza priemyselných parkov v Slovenskej republike Analýza priemyselných parkov v Slovenskej republike Máj 2018 Autor: Anton Preťo Obsah Obsah...i Zoznam skratiek...ii Zoznam tabuliek, grafov a obrázkov... iii Úvod...0 1. Teoretické východiská...2 1.1.

More information

MAIS3+ assessment: Current practices around Europe

MAIS3+ assessment: Current practices around Europe MAIS3+ assessment: Current practices around Europe Klaus Machata SafetyCube workshop, The Hague, 24 May 2016 Co-funded by the Horizon 2020 Framework Programme of the European Union 5/31/2016 Data collection

More information

1. Title of your regional initiative: Carpathian Wetland Initiative (CWI)

1. Title of your regional initiative: Carpathian Wetland Initiative (CWI) Regional Initiatives: Annual Summary Report 2009 and Plan for 2010 1. Title of your regional initiative: Carpathian Wetland Initiative (CWI) 2. Work and activities undertaken 2009 objectives activities

More information

ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ. centrum vzdelávania. Slovenské

ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ.   centrum vzdelávania. Slovenské ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ Priemerný učiteľ rozpráva. Dobrý učiteľ vysvetľuje. Výborný učiteľ ukazuje. Najlepší učiteľ inšpiruje. W. A. Ward KONTAKT e-mail: info@studiumvzahranici.sk mobil: +421 949 407 928 fb

More information

SPOLOČNÁ SULFÁTOVÁ VÁRKA BUKOVÉHO A DUBOVÉHO DREVA

SPOLOČNÁ SULFÁTOVÁ VÁRKA BUKOVÉHO A DUBOVÉHO DREVA ACTA FACULTATIS XYLOLOGIAE ZVOLEN, 56(1): 67 75, 2014 Zvolen, Technická univerzita vo Zvolene SPOLOČNÁ SULFÁTOVÁ VÁRKA BUKOVÉHO A DUBOVÉHO DREVA COMMON SULPHATE COOKING OF BEECH AND OAK WOOD Blažej Seman

More information

% change vs. Dec ALL VISITS (000) 2,410 12% 7,550 5% 31,148 1% Spend ( million) 1,490 15% 4,370-1% 18,710 4%

% change vs. Dec ALL VISITS (000) 2,410 12% 7,550 5% 31,148 1% Spend ( million) 1,490 15% 4,370-1% 18,710 4% HEADLINES FULL YEAR 2012 (PROVISIONAL) 1 Overall visits 31.148 million visits making 2012 the best year for inbound tourism since 2008 but not a record. 1% increase in visits on 2011 (30.798 visits) slightly

More information

Digital Advertising in Europe. Daniel Knapp

Digital Advertising in Europe. Daniel Knapp Digital Advertising in Europe Daniel Knapp About the study Data for 27 countries in Europe Austria Belarus Belgium Bulgaria Czech Republic Croatia Denmark Finland France Germany Greece Hungary Ireland

More information

Tomáš Gajdošík, Vanda Maráková

Tomáš Gajdošík, Vanda Maráková Development of Cooperative Management in Tourism Destination (a case study of the Slovak republic) Rozvoj kooperatívneho manažmentu cieľového miesta cestovného ruchu (prípadová štúdia Slovensko). Tomáš

More information

xxxxxx xxxxxx 1 II. III. IV. VII. VIII. IX. XI. XII. Ľudia pre lesy, lesy pre ľudí

xxxxxx xxxxxx 1 II. III. IV. VII. VIII. IX. XI. XII. Ľudia pre lesy, lesy pre ľudí xxxxxx xxxxxx 1 I. 2017 II. III. 8 IV. V. 15 VII. VIII. IX. X. 22 XI. XII. Ľudia pre lesy, lesy pre ľudí 25 Obsah 3 Editorial ~ Anketa 4 Rok ochrany lesa 5 Ocenenie našich pracovníkov EAD v roku 2016 6

More information

basic DETAILNÝ ROZPIS A INFORMÁCIE PRE MAJITEĽA NEHNUTEĽNOSTI KU BALÍKU SPRÁVY BASIC a. Basic packet : 100 /mesiac/bez DPH*

basic DETAILNÝ ROZPIS A INFORMÁCIE PRE MAJITEĽA NEHNUTEĽNOSTI KU BALÍKU SPRÁVY BASIC a. Basic packet : 100 /mesiac/bez DPH* basic DETAILNÝ ROZPIS A INFORMÁCIE PRE MAJITEĽA NEHNUTEĽNOSTI KU BALÍKU SPRÁVY BASIC a. Basic packet : 100 /mesiac/bez DPH* Dodávka elektrickej energie len zabezpečenie dodávky a meranie a vyúčtovanie

More information

Analýza zvyšování cestovního ruchu v Západních Tatrách. Eva Cipovová

Analýza zvyšování cestovního ruchu v Západních Tatrách. Eva Cipovová Analýza zvyšování cestovního ruchu v Západních Tatrách Eva Cipovová Bakalářská práce 2007 ABSTRAKT Moja bakalárska práca sa zaoberá problematikou zvyšovania konkurencieschopnosti cestovného ruchu v Západných

More information

KRASOVÉ FORMY A ICH VÄZBA NA VLASTNOSTI RELIÉFU A KLÍMY V ZÁPADNÝCH KARPATOCH

KRASOVÉ FORMY A ICH VÄZBA NA VLASTNOSTI RELIÉFU A KLÍMY V ZÁPADNÝCH KARPATOCH KRASOVÉ FORMY A ICH VÄZBA NA VLASTNOSTI RELIÉFU A KLÍMY V ZÁPADNÝCH KARPATOCH Jozef Jakál Výskyt krasových foriem reliéfu, ktoré sú nositeľmi základných rysov krasu, je v priestore Západných Karpát veľmi

More information

Kvetoslava Matlovičová, Boris Malinovský, Ivana Sovičová, Radoslav Klamár

Kvetoslava Matlovičová, Boris Malinovský, Ivana Sovičová, Radoslav Klamár Kvetoslava Matlovičová, Boris Malinovský, Ivana Sovičová, Radoslav Klamár AKTUÁLNY STAV A PERSPEKTÍVY ROZVOJA TURIZMU NA BÁZE TEMATICKÝCH PARKOV CURRENT SITUATION AND PERSPECTIVES OF TOURISM DEVELOPMENT

More information

Mestá, obce a jednotlivci v globálnom kontexte - Zmena klímy, občania a mesto. Juraj Mesík Agenda 2030, Svätý Jur, 27.9.

Mestá, obce a jednotlivci v globálnom kontexte - Zmena klímy, občania a mesto. Juraj Mesík Agenda 2030, Svätý Jur, 27.9. Mestá, obce a jednotlivci v globálnom kontexte - Zmena klímy, občania a mesto Juraj Mesík mesik@changenet.sk Agenda 2030, Svätý Jur, 27.9.2017 Tí, čo ste tu viete aspoň intuitívne Že sa klíma mení a že

More information

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Banská Bystrica

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Banská Bystrica Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Banská Bystrica PROGRAM ZÁCHRANY korytnačky močiarnej (Emys orbicularis Linnaeus, 1758) na roky 2017 2021 (aktualizácia programu záchrany BUREŠOVÁ A KOL. 2001)

More information

Stratégia vykonávania, postupovania a alokácie pokynov

Stratégia vykonávania, postupovania a alokácie pokynov VÚB, a.s., Mlynské nivy 1, 829 90 Bratislava 25 Obch. reg.: Okresný súd Bratislava 1 Oddiel: Sa, vložka č.: 341/B, IČO: 31320155 BIC: SUBASKBX, www.vub.sk Stratégia vykonávania, postupovania a alokácie

More information

KONSOLIDÁCIA ALEBO FRAGMENTÁCIA?

KONSOLIDÁCIA ALEBO FRAGMENTÁCIA? KONSOLIDÁCIA ALEBO FRAGMENTÁCIA? Velkost miestnych samospráv v Strednej a Východnej Európe editor: Pawel Swianiewicz výber z anglického originálu OPEN SOCIETY INSTITUTE január 2003 Materiál vznikol vďaka

More information

PROGNÓZY VÝVOJA VYBRANÝCH KRAJINNÝCH PRVKOV PIENIN. Dušan DANIŠ

PROGNÓZY VÝVOJA VYBRANÝCH KRAJINNÝCH PRVKOV PIENIN. Dušan DANIŠ PROGNÓZY VÝVOJA VYBRANÝCH KRAJINNÝCH PRVKOV PIENIN Dušan DANIŠ danis@vsld.tuzvo.sk ABSTRACT DANIŠ, D.: Development Prognosis of Chosen Landscape Elements of Pieniny Mts. The paper is aimed to survey of

More information

Mendelova univerzita v Brně Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií

Mendelova univerzita v Brně Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelova univerzita v Brně Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií Využitie kúpeľníctva pri rozvoji cestovného ruchu na území mesta Piešťany Bakalárska práca Vedúci práce: Mgr. Petr Kusáček,

More information

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES Časopis pre politológiu, najnovšie dejiny, medzinárodné vzťahy, bezpečnostné štúdiá / Journal for Political Sciences, Modern History, International Relations, security

More information

Sprievodca k manuálu v podmienkach SR

Sprievodca k manuálu v podmienkach SR Sprievodca k manuálu v podmienkach SR September 2009 Doplňujúce informácie pre pedagógov využívajúcich manuál Nepohodlná pravda v triede Vydali Priatelia Zeme-CEPA Banská Bystrica, 2009 Text: Juraj Zamkovský

More information

BIOREGIO Carpathians Implementation update

BIOREGIO Carpathians Implementation update BIOREGIO Carpathians Implementation update Forestry Working Group Donji Milanovac, 23-24 April 2012 Mircea Verghelet Piatra Craiului National Park 1 Integrated management of biological and landscape diversity

More information

Peter LEŠO & Rudolf KROPIL. Úvod. Charakteristika územia

Peter LEŠO & Rudolf KROPIL. Úvod. Charakteristika územia Ti c h o d r o m a 19: 1 0 9 11 3 (2 0 0 7) I S S N 1 3 3 7-0 2 6 X Prvé potvrdené vyhniezdenie potápača veľkého (Mergus merganser) na Slovensku First documented successful breeding of Goosander (Mergus

More information

Evian Encounter 2006 The Carpathian Wetland Initiative

Evian Encounter 2006 The Carpathian Wetland Initiative Evian Encounter 2006 The Carpathian Wetland Initiative Results of the 6 th Evian Encounter 15-17 November 2006, Evian, France An activity of the Ramsar Convention project financed by the Danone Group The

More information

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 28. 6. 2012 COM(2012) 343 final 2012/0165 (COD)C7-0161/12 Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorým sa mení a dopĺňa rozhodnutie Rady 2003/17/ES predĺžením obdobia

More information

Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ

Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ Vplyv zamestnanosti v poľnohospodárstve na dynamiku vidieckej ekonomiky EÚ The influence of agricultural employment on the rural economic activity in EU Ľubica Rumanovská Summary The article evaluates

More information

Cezhraničné nákupné správanie spotrebiteľov zo Slovenska: prípadová štúdia z Hainburg an der Donau (Rakúsko)

Cezhraničné nákupné správanie spotrebiteľov zo Slovenska: prípadová štúdia z Hainburg an der Donau (Rakúsko) GEOGRAPHIA CASSOVIENSIS XI 2/2017 Cezhraničné nákupné správanie spotrebiteľov zo Slovenska: prípadová štúdia z Hainburg an der Donau (Rakúsko) František KRIŽAN, Milan ZEMAN, Kristína BILKOVÁ, Pavol KITA,

More information

SPUSTNUTÉ PÔDY NAD HORNOU HRANICOU LESA SLOVENSKA

SPUSTNUTÉ PÔDY NAD HORNOU HRANICOU LESA SLOVENSKA SPUSTNUTÉ PÔDY NAD HORNOU HRANICOU LESA SLOVENSKA RUDOLF MIDRIAK Centrum vedy a výskumu Univerzity Mateja Bela - Inštitút výskumu krajiny a regiónov, Cesta na amfiteáter 1, SK 974 01 Banská Bystrica, e-mail:

More information

Predbežné hodnotenie povodňového rizika v čiastkovom povodí Moravy

Predbežné hodnotenie povodňového rizika v čiastkovom povodí Moravy MINISTERSTVO ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Implementácia smernice Európskeho parlamentu a Rady 27/6/ES z 23. októbra 27 o hodnotení a manažmente povodňových rizík Predbežné hodnotenie povodňového

More information

ROAD SAFETY MANAGEMENT AND DATA SYSTEMS

ROAD SAFETY MANAGEMENT AND DATA SYSTEMS PIARC International Road Safety Seminar Beijing, 18 th 2 th of October 25 ROAD SAFETY MANAGEMENT AND DATA SYSTEMS DR. JOSEF MIKULIK (mikulik@cdv.cz) DIRECTOR TRANSPORT RESEARCH CENTRE (CDV) BRNO, CZECH

More information

Use of VFR aerodromes with RNP Approach as backup for big airports

Use of VFR aerodromes with RNP Approach as backup for big airports Use of VFR aerodromes with RNP Approach as backup for big airports Ing. Tomáš Soporský Ing. Jakub Kraus Czech Technical University in Prague, Faculty of Transportation Sciences, Department of Air Transport

More information

LIFE Lynx - Preventing the extinction of the Dinaric-SE Alpine lynx population through reinforcement and long-term conservation LIFE16 NAT/SI/000634

LIFE Lynx - Preventing the extinction of the Dinaric-SE Alpine lynx population through reinforcement and long-term conservation LIFE16 NAT/SI/000634 LIFE Lynx - Preventing the extinction of the Dinaric-SE Alpine lynx population through reinforcement and long-term conservation LIFE16 NAT/SI/000634 Project description Environmental issues Beneficiaries

More information

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sanoku STUDY IN SANOK

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sanoku STUDY IN SANOK Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sanoku STUDY IN SANOK Sanok 2017 SANOK Sanok is a middle-sized town (ca. 40,000 inhabitants) located in the south-east of Poland close to Slovakia and Ukraine. The town

More information

Human-induced stresses on mangrove swamps along the Kenyan Coast

Human-induced stresses on mangrove swamps along the Kenyan Coast University of Wollongong Research Online Faculty of Science - Papers (Archive) Faculty of Science, Medicine and Health 2001 Human-induced stresses on mangrove swamps along the Kenyan Coast P. A. O. Abuodha

More information

Netopiere v podkrovných priestoroch Horehronia (stredné Slovensko)

Netopiere v podkrovných priestoroch Horehronia (stredné Slovensko) Vespertilio 11: 3 12, 2007 ISSN 1213-6123 Netopiere v podkrovných priestoroch Horehronia (stredné Slovensko) Peter BAČKOR 1,2, Marcel UHRIN 2,3 & Petr BENDA 4,5 1 Univerzita Mateja Bela, Fakulta prírodných

More information

Thermic continentality in Slovakia and climate changes

Thermic continentality in Slovakia and climate changes Rožnovský, J., Litschmann, T., (eds): Mendel a bioklimatologie. Brno, 3. 5. 9. 2014, ISBN 978-80-210-6983-1 Thermic continentality in Slovakia and climate changes Jozef Vilček 1, Jaroslav Škvarenina 2,

More information

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban

Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina. Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina Lukáš Urban FOND MIKROPROJEKTOV Trenčín, 2015 Meno a priezvisko autora: Názov práce: Názov práce v angličtine: Katedra: Lukáš Urban Rozvoj mikroregiónu Púchovská dolina

More information

FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA POTENCIÁL A VYUŽÍVANIE VODNÝCH ZDROJOV V REGIÓNE PIEŠŤANY

FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA POTENCIÁL A VYUŽÍVANIE VODNÝCH ZDROJOV V REGIÓNE PIEŠŤANY SLOVENSKÁ POĽHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA 2124823 POTENCIÁL A VYUŽÍVANIE VODNÝCH ZDROJOV V REGIÓNE PIEŠŤANY 2011 Tomáš Drobný, Bc. SLOVENSKÁ POĽHOSPODÁRSKA

More information

Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva

Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva Sociálne a ekonomické podmienky života študentov vysokých škôl v Európe s dôrazom na výsledky

More information

VÝZNAM NÁDRŽÍ A OCHRANNÝCH HRÁDZÍ V PREVENCII PRED POVODŇAMI

VÝZNAM NÁDRŽÍ A OCHRANNÝCH HRÁDZÍ V PREVENCII PRED POVODŇAMI VÝZNAM NÁDRŽÍ A OCHRANNÝCH HRÁDZÍ V PREVENCII PRED POVODŇAMI Bednárová Emília, Stavebná fakulta STU Bratislava Miščík Marian, Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., OZ Košice Abstrakt: V ostatných rokoch

More information