SPRÁVA HABILITAČNEJ KOMISIE

Size: px
Start display at page:

Download "SPRÁVA HABILITAČNEJ KOMISIE"

Transcription

1 SPRÁVA HABILITAČNEJ KOMISIE CELKOVÉ ZHODNOTENIE UCHÁDZAČA Mgr. Milana Olejníka, PhD. (FILOZOFICKÁ FAKULTA UPJŠ, KOŠICE) O VEDECKO- PEDAGOGICKÝ TITUL DOCENT v študijnom odbore slovenské dejiny habilitačnou komisiou (podľa 1, ods. 15 Vyhlášky 6/2005 Z. z. o postupe získavania vedecko-pedagogických titulov alebo umelecko-pedagogických titulov docent a profesor 1 ) Habilitačná komisia sa zišla v zložení: Predseda: prof. PaedDr. Štefan Šutaj, DrSc. (Filozofická fakulta UPJŠ, Košice) Členovia: doc. PhDr. Dušan Janák, Ph.D. (Fakulta verejných politík Slezskej univerzity, Opava) doc. PhDr. Peter Mičko, PhD. (Filozofická fakulta UMB, Banská Bystrica) Oponenti habilitačnej práce: prof. PhDr. Peter Švorc, CSc. (Inštitút histórie FF Prešovskej univerzity v Prešove) doc.phdr. László Szarka, CSc. (Historický ústav Maďarskej akadémie vied v Budapešti) PhDr. Ondrej Pöss, CSc. (Múzeum Karpatských Nemcov SNM v Bratislave) a vypracovala toto hodnotenie: I. VYHODNOTENIE PLNENIA KRITÉRIÍ UCHÁDZAČA PODĽA MATERIÁLOV DODANÝCH UCHÁDZAČOM 1. Základné životopisné údaje uchádzača Mgr. Milana Olejníka, PhD narodený v Prešove Filozofická fakulta v Prešove, UPJŠ Košice (história filozofia) 1992 titul Mgr. Filozofická fakulta PU v Prešove, UPJŠ v Košiciach, odbor: história - filozofia 2000 titul PhD. Filozofická fakulta UK Bratislava, odbor: české a slovenské dejiny 2. Pedagogická činnosť uchádzača 2009 Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach odborný asistent Dejiny antického Grécka a Ríma; študijný program: história (denné bakalárske); forma výučby: prednáška/seminár; poč. kreditov 3; trvanie výučby: od r priebežne. Staroveké vojny; študijný program: história (denné magisterské); forma výučby: prednáška/seminár; poč. kreditov 2 ; trvanie výučby: od r priebežne. 1 Vyhláška 6/2005 Z. z. o postupe získavania vedecko-pedagogických titulov alebo umelecko-pedagogických titulov docent a profesor.

2 Fašizmus a nacizmus; študijný program: história (denné magisterské); forma výučby: prednáška seminár; poč. kreditov 2; trvanie výučby: od r priebežne. 3. Vedeckovýskumná a expertízna činnosť uchádzača Mgr. Milan Olejník, PhD., pracuje od roku 1992 na Spoločenskovednom ústave SAV ako samostatný vedecký pracovník, na Filozofickej fakulte UPJŠ od roku 2009 ako odborný asistent. Vo vedeckovýskumnej činnosti sa dlhodobo venuje problematike postavenia národnostných menšín na Slovensku po r. 1918, osobitne, ako to dosvedčuje aj jeho habilitačná práca a habilitačná prednáška, problematike dopadu fašizmu a nacionálneho socializmu na osudy európskych národov vrátane Slovenska. Okrem tejto problematiky sa venuje aj významu antiky pre európsku kultúru, čo využíva v pedagogickej práci. Je členom komisií pre štátne záverečné skúšky, obhajobu rigoróznych prác a prípravu vedeckých konferencií. Od svojho nástupu na fakultu bol spoluriešiteľom viacerých domácich grantových úloh, pri ktorých spolupracoval s viacerými vedeckovýskumnými pracoviskami. K najvýznamnejším projektom, na ktorých sa podieľa v zahraničí, patria: Minorities and foreign policy. The center for European Security Studies, Groningen ( ). Ďalej ide o projekty riešené v spolupráci s Ústavom pro soudobé dějiny AV ČR: Migrace národnostných menšin na Slovensku a v Čechách r ( ), Totalitarizmus a meze tolerance: na příkladu komunistického režimu a jeho vztahu k nedominantním společenstvím ( ) a KSČ a radikální socialismus v Československu ÚSD AV ČR. ( ). Mgr. Milan Olejník, PhD., sa významnou mierou podieľal na projektoch štátneho plánu výskumu a vývoja: Národ, národnosti a etnické skupiny v transformujúcej sa spoločnosti. ŠPVV, č. 028 ( ) a agentúry APVT a Agentúry pre podporu výskumu a vývoja (APVV): Dekréty E. Beneša a ich uplatňovanie na Slovensku. APVT, č ( ) a Maďarská menšina v procesoch transformácie spoločnosti po roku APVV, č ( ). Významnou mierou sa tiež podieľal na projektoch vedeckej agentúry VEGA: Postavenie nemeckej minority v regióne Spiša v rokoch a zmeny jej etnickej identity, č. 2/4167/97 ( ); Nemecká menšina na Slovensku po roku 1918, odraz geopolitických, hospodárskych a spoločenských zmien v historickej pamäti jej príslušníkov., č. 2/7224/20 ( ); Maďari a Nemci na Slovensku po roku 1918 (štát a menšiny, udalosti a vzťahy), č. 2/3215/23 ( ); Južné Slovensko v rokoch so zameraním na postavenie maďarskej minority, č. 2/6186/27 ( ) a Československá republika a maďarská menšina na Slovensku ( ), č. 2/0117/09 ( ). Je aj riešiteľom projektu Európske štúdiá IRES (Tvorba študijných programov v anglickom jazyku na FF UPJŠ). V súčasnosti je vedúcim projektu VEGA (MŠ SR a SAV), č. 2/0023/12 Československá republika a maďarská menšina na Slovensku ( ); ( ).

3 Aktívne vystupuje na domácich a zahraničných vedeckých konferenciách a v rokoch bol členom Komisie VEGA MŠVVaŠ SR a SAV (Komisia pre vedy historické a vedy o spoločnosti, filozofia, sociológia, politológia, teológia). Výber najdôležitejších prác je nasledujúci: AAB - Vedecké monografie vydané v domácich vydavateľstvách ( 5 ) AAB1 Minoritné etnické spoločenstvá na Slovensku v procesoch spoločenských premien / Alena Zeľová... [et al.] ; recenzent Ján Podolák. - Bratislava : Veda, s. - ISBN [ZEĽOVÁ, Alena - BAČOVÁ, Viera - HADUŠOVSKÁ, Slávka - HOMIŠINOVÁ, Mária - OLEJNÍK, Milan - PAUKOVIČ, Vladimír - ŠUTAJ, Štefan - VÝROST, Jozef] FSEP AAB2 Prezidentské dekréty Edvarda Beneša v povojnovom Slovensku / Štefan Šutaj, Peter Mosný, Milan Olejník ; recenzenti Dagmar Čierna-Lantayová, Marián Gajdoš. - Bratislava : VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, s. + 4 strany obrazovej prílohy. - ISBN [ŠUTAJ, Štefan - MOSNÝ, Peter - OLEJNÍK, Milan] LSEP AAB3 Karpatskí Nemci na Slovensku od druhej svetovej vojny do roku 1953 / Soňa Gabzdilová-Olejníková, Milan Olejník ; recenzent Jan Pešek. - Bratislava : Spoločenskovedný ústav SAV : Slovenské národné múzeum : Múzeum kultúry karpatských Nemcov, s. - ISBN (brož.). [GABZDILOVÁ-OLEJNÍKOVÁ, Soňa (50%) - OLEJNÍK, Milan (50%) ] FSEP AAB4 Ethnic Minorities in Slovakia in the Years : A Survey / Martin Pekár et al. ; recenzenti Štefan Šutaj, Peter Švorc. [Národnostné menšiny na Slovensku v rokoch : Prehľad]. - Prešov : UNIVERSUM-EU, s. - Č. projektu: VEGA 1/0044/10. - ISBN (brož.). [PEKÁR, Martin (30%) - BORZA, Peter (5%) - DŽUJKO, Ján (5%) - GABZDILOVÁ-OLEJNÍKOVÁ, Soňa (5%) - GBÚROVÁ, Marcela (10%) - JUROVÁ, Anna (5%) - KOZIAK, Tomáš (5%) - OLEJNÍK, Milan (20%) - PODOLEC, Ondrej (10%) - TOKÁROVÁ, Zuzana (5%) ] FSEP AAB5 Politické a spoločenské aktivity maďarskej minority v prizme štátnych orgánov a dobovej slovenskej tlače ( ) / Milan Olejník ; recenzent Štefan Šutaj vyd. - Košice : Spoločenskovedný ústav SAV, s. - ISBN (brož.). FSEP ABA - Štúdie charakteru vedeckej monografie v časopisoch a zborníkoch vydané v zahraničných vydavateľstvách ( 1 ) ABA1 Slovak report. General information on national minorities / Štefan Šutaj, Milan Olejník ; recenzent Janusz Reiter.

4 In: Law and Practice of Central European Countries in the Field of National Minorities Protection After Warszawa : Center for International Relations, ISBN S [4,75 AH]. [ŠUTAJ, Štefan (50%) - OLEJNÍK, Milan (50%) ] FSEP ABC - Kapitoly vo vedeckých monografiách vydané v zahraničných vydavateľstvách ( 2 ) ABC1 Die Vertreibung der Volksdeutschen aus der Slowakei nach dem Zweiten Weltkrieg / Milan Olejník. - recenzované. In: Zwangsmigrationen im Mittleren und östlichen Europa : Völkerrecht - Konzeptionen - Praxis ( ). - Mainz : Verlag Philipp von Zabern, ISBN S [1,28 AH]. FSEP ABC2 Dopad represívnych opatrení na postavenie nemeckého obyvateľstva na Slovensku v rokoch / Milan Olejník ; recenzenti Martin Markel, David Gerlach. In: Německy mluvící obyvatelstvo v Československu po roce Brno : Matice moravská, ISBN S [1,26 AH]. FSEP ABD - Kapitoly vo vedeckých monografiách vydané v domácich vydavateľstvách ( 2 ) ABD1 Bezpečnostné opatrenia štátnych orgánov na Slovensku evokované ohrozením Česko- Slovenskej republiky v rokoch / Milan Olejník ; recenzenti Ján Kuklík, Štefan Šutaj. In: Rozbitie alebo rozpad? : historické reflexie zániku Česko-slovenska. - Bratislava : Historický ústav SAV : Veda, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, ISBN S FSEP ABD2 Reakcie maďarských politických elít na geopolitickú realitu Československej republiky / Milan Olejník ; recenzenti Štefan Šutaj, Árpád Popély. In: Vybrané aspekty postavenia maďarskej minority na Slovensku v rokoch Košice : Spoločenskovedný ústav SAV, ISBN S [1 AH]. FSEP ADD - Vedecké práce v domácich karentovaných časopisoch ( 2 ) ADD1 Proces internácie nemeckého obyvateľstva na Slovensku v rokoch / Soňa Gabzdilová, Milan Olejník. In: Historický časopis. - ISSN Roč. 50, č. 3 (2002), s [GABZDILOVÁ-OLEJNÍKOVÁ, Soňa (50%) - OLEJNÍK, Milan (50%) ] FSEP ADD2 Od pozitivizmu k negativizmu - Karpatonemecká strana v období predmníchovskej

5 ČSR / Soňa Gabzdilová, Milan Olejník. In: Historický časopis. - ISSN Roč. 53, č. 3 (2005), s [GABZDILOVÁ-OLEJNÍKOVÁ, Soňa (50%) - OLEJNÍK, Milan (50%) ] FSEP ADE - Vedecké práce v ostatných zahraničných časopisoch ( 3 ) ADE1 Miesto nemeckej menšiny v historickom vývoji Slovenska a okolnosti vedúce k jej odsunu / Milan Olejník. In: Slezský sborník. - ISSN Roč. 94, č. 3 (1996), s FSEP ADE2 Postavenie maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku v kontexte vývoja maďarsko-slovenských vzťahov po roku 1989 / Milan Olejník. In: Slezský sborník. - ISSN Roč. 95, č. 1-2 (1997), s FSEP ADE3 A német lakosság kitelepítése Szlovákiából 1946-ban / Milan Olejník. [Deportation of the German Population from Slovakia in 1946]. In: Kisebbség Kutatás. - ISSN Vol. 16, no. 3 (2007), s FSEP ADF - Vedecké práce v ostatných domácich časopisoch ( 10 ) ADF1 Nemecká menšina na Slovensku po roku 1918 so zameraním na oblasť Spiša / Soňa Gabzdilová, Milan Olejník. - online. - Popis urobený In: Človek a spoločnosť : internetový časopis pre pôvodné, teoretické a výskumné štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - ISSN Roč. 1, č. 4 (1998), s. [1-5]. - Spôsob prístupu: www. saske.sk/cas. [GABZDILOVÁ-OLEJNÍKOVÁ, Soňa (50%) - OLEJNÍK, Milan (50%) ] FSEP ADF2 Postavenie nemeckej menšiny na Slovensku po porážke nacistického Nemecka / Milan Olejník. In: Človek a spoločnosť : internetový časopis pre pôvodné, teoretické a výskumné štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - ISSN Roč. 1, č. 2 (1998), s. [1-7]. - Spôsob prístupu: < FSEP ADF3 Politické prejavy Marca Tulia Cicerona / Milan Olejník. - online. - Popis urobený štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - ISSN Roč. 2, č. 1 (1999), s. [1-7]. - Spôsob prístupu: FSEP

6 ADF4 Úloha Karpatskonemeckého spolku pri výstavbe menšinového školstva a rozvoji kultúrnych tradícií nemeckeho obyvateľstva na Slovensku / Milan Olejník. - online. - Popis urobený štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - ISSN Roč. 3, č. 1 (2000), s. [1-5]. - Spôsob prístupu: < FSEP ADF5 Internal and external factors leading to the comulsory transfer of ethnic Germans out of Slovakia / Milan Olejník. - online. - Popis urobený štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - ISSN Roč. 4, č. 1 (2001), s. [1-8]. - Spôsob prístupu: < FSEP ADF6 Impact of external factors upon the formation of ethnicity - the case of German community living in the region of Zips (Slovak Republic) / Milan Olejník. - online. - Popis urobený štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - Roč. 5, č. 4 (2002), s. [1-7]. - ISSN Spôsob prístupu: < FSEP ADF7 The status of ethnic Germans in Slovakia in the period between the end of the World War II and commencement of thei transfer out of Slovakia / Milan Olejník. - online. - Popis urobený štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - ISSN Roč. 5, č. 1 (2002), s. [1-8]. - Spôsob prístupu: www. saske.sk/cas. FSEP ADF8 The development of the Slovak industries during the first ten years of Czechoslovak Republic / Milan Olejník. - online. - Popis urobený štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - ISSN Roč. 6, č. 1 (2003), s. [1-13]. - Spôsob prístupu: < FSEP ADF9 Stratégia štátnych bezpečnostných orgánov vo vzťahu k politickým aktivitám Karpatonemeckej strany a procesu nacifikácie nemeckej minority na Slovensku v rokoch / Milan Olejník. štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - ISSN Roč. 7, č. 3, (2004), s. [1-8]. - Spôsob prístupu: <

7 2004/index.html>. FSEP ADF10 A community in dire straits - situation of ethnic Germans in Slovakia during years / Milan Olejník. - online. - Popis urobený štúdie z oblasti spoločenských vied [elektronický zdroj]. - ISSN Roč. 11, č. 1 (2008), s. [1-14]. - Spôsob prístupu: < FSEP AEC - Vedecké práce v zahraničných recenzovaných vedeckých zborníkoch, monografiách ( 3 ) AEC1 The status of ethnic Germans in Slovakia after World War II / Milan Olejník. - recenzované. In: Vertreibungen europäisch erinnern? : historische Erfahrungen Vergangenheitspolitik - Zukunftskonzeptionen. Herausgegeben von Dieter Bingen, Włodzimierz Borodziej und Stefan Troebst. - Wiesbaden : Harrassowitz Verlag, ISBN ISSN S FSEP AEC2 Situácia nemeckého obyvateľstva na Slovensku v prvých rokoch komunistickej diktatúry / Milan Olejník ; recenzent Jaroslava Pešková. In: K problémům menšin v Československu v letech : sborník studií. - Praha : Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, ISBN X. - S FSEP AEC3 A bécsi döntés a korabeli szlovák sajtóban / Milan Olejník ; recenzenti Miroslav Michela, Árpád Popély. In: Visszacsatolás vagy megszállás? Szempontok az első bécsi döntés értelmezéséhez. - Balassagyarmat : Nógrád Megyei Levéltár - Selye János Egyetem, ISBN S V zhrnutí o vedeckovýskumných a vzdelávacích aktivitách (pozri tabuľku plnenia minimálnych kritérií na získanie titulu docent v odbore slovenské dejiny) možno konštatovať, že uchádzač Mgr.. Milan Olejník, PhD., spĺňa scientometrické kritériá na udelenie titulu docent v študijnom odbore slovenské dejiny, pričom vo viacerých žánroch ich prekračuje. Výsledky svojej vedeckovýskumnej činnosti pravidelne predkladá na domácich a zahraničných vedeckých konferenciách.

8 UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH FILOZOFICKÁ FAKULTA Prehľadová tabuľka plnenia minimálnych kritérií na získanie titulu docent v odbore slovenské dejiny Meno uchádzača: Mgr. Milan Olejník, PhD. 1. Pedagogická činnosť Počet rokov pedagogickej v predmetoch z odboru Skriptá, uč. texty alebo VŠ učebnice (počet AH) 2. Publikačná činnosť Požadované Plnenie Pôvod. ved. práce spolu Pôvod. ved. práce v CC časopisoch 3. Ohlasy na publ. činnosť 3 9 Citácie prác spolu Cit. uvedené v citačných databázach WoS a SCOPUS 4.Grantové projekty účasť II. ZÁVERY OPONENTSKÝCH POSUDKOV NA HABILITAČNÚ PRÁCU UCHÁDZAČA Na habilitačnú prácu Mgr. Milana Olejníka, PhD., s názvom Nemecká komunita na Slovensku v rokoch posudky vypracovali: prof. PhDr. Peter Švorc, CSc. (Inštitút histórie FF Prešovskej univerzity v Prešove), doc. PhDr. László Szarka, CSc. (Historický ústav Maďarskej akadémie vied, Budapešť), PhDr. Ondrej Pöss, CSc. (Múzeum Karpatských Nemcov SNM v Bratislave). prof. PhDr. Peter Švorc, CSc. Habilitačná práca Mgr. Milana Olejníka, PhD., Nemecká komunita na Slovensku v rokoch patrí i napriek drobných výhradám k dobrým kvalifikačným prácam. Prezrádza autorovu vysokú odbornú pripravenosť a orientáciu v problematike, preto s plným vedomím môžem odporúčať jej prijatie na habilitačné konanie a po úspešnom habilitačnom konaní sa prihováram za udelenie vedcko-pedagogickej hodnosti docent v odbore slovenské dejiny.

9 doc. PhDr. László Szarka, CSc. Na konci posudku v celkovom hodnotení habilitačnej práce Milana Olejníka pod názvom Nemecká komunita na Slovensku v rokoch rád by som vyzdvihol tri výrazné pozitíva spracovania tohto komplikovaného intervalu dejín nemeckej komunity na Slovensku. Predovšetkým treba zdôrazniť, že ide o ucelený, vyrovnaný pokus podať objektívny obraz o tragickom dopade nacionalizácie historickej menšinovej komunity pod vplyvom zahraničnej a národnostnej politiky nacistického Nemecka. S tým, že autor si zvolil za svoje východisko medzivojnového demokratické, mnohonárodnostné Československo, keď interetnické a politické vzťahy na území Slovenska poskytli priestor pre sformulovanie osobitnej menšinovej identity, a to na báze politickej, náboženskej plurality, téma habilitačnej práce dostala reálnu historickú dramaturgiu. Na báze bohatého archívneho materiálu podal autor obraz o tom, ako historické nemecké enklávy po dvadsaťročnom demokratickom vývine sa stali viac-menej organizovanou menšinovou komunitou. Ako boli v prelomovom období 7 druhej svetovej vojny konfrontované exteritoriálnou ponukou národnosocialistickej nemeckej zahraničnej politiky vo forme jednotného politického a národnostného bloku. A zároveň prečo boli po vojenskej prehre Tretej ríše na báze kolektívnej viny odsúdení na zánik, podobne ako všetky ostatné nemecké menšiny v strednej a východnej Európe. Druhým pozitívnym prvkom habilitačnej práce je vydarená synchronita v opise udalostí v rámci nemeckej komunity na úrovní regiónov, okresov a lokalít, resp. v hodnotení sformulovania československej, i samotnej slovenskej koncepcie riešenia nemeckej otázky, ako aj realizácie odsunu. A nakoniec detailný opis administratívneho vybavovania osudov Nemcov, ľudí, rodín, lokálnych i regionálnych komunít je zdanlivo suchopárny a necitlivý. Ale práve tento postup umožňuje autorovi vytvoriť reálny obraz o tragickom konci tejto menšinovej komunity, o uplatnení zásady kolektívnej viny proti minorite, ktorá síce nie svojou veľkosťou, ale z aspektu hospodárskeho, kultúrneho a vzdelanostného zohrávala významnú úlohu v dejinách Horného Uhorska pred rokom 1918, respektíve Slovenska v prvej polovici 20. storočia. PhDr. Ondrej Pöss, CSc. Na základe posúdenia habilitačnej práce konštatujem, že habilitačná práca Mgr. Milana Olejníka, PhD., prináša originálne vedecké výsledky získané v rámci intenzívneho výskumu nemeckej komunity na Slovensku v 1. polovici 20. storočia. Výsledky práce potvrdzujú, že autor má bohaté teoretické poznatky a skúsenosti z predmetnej problematiky. Štruktúra práce má logické členenie, prehľadní a dá sa v nej dobre orientovať. Preto po úspešnej obhajobe a súhlase komisie navrhujem Mgr. Milanovi Olejníkovi, PhD., udeliť pedagogicko-vedecký titul docent.

10 III. ODBORNÉ POSÚDENIE HABILITAČNEJ PREDNÁŠKY A OBHAJOBY HABILITAČNEJ PRÁCE NÁVRH HABILITAČNEJ KOMISIE Habilitant Mgr. Milan Olejník, PhD., v habilitačnej prednáške Prenikanie nacistickej ideológie do prostredia nemeckej komunity na Slovensku analyzoval externé i interné zdroje nacionálne socialistickej ideológie a ich dopad na nemecké obyvateľstvo Slovenska. V úvode prednášky venoval pozornosť základným charakteristikám nemeckej komunity z aspektu jej historického vývoja a vysokej miery profesijnej a konfesionálnej diverzity. V súvislosti s programom jazykovej a ideovej integrácie, ktorého cieľom bolo utvorenie jednotného národa, iniciovaného v Uhorsku od druhej polovice 19. storočia, analyzoval dopad uvedeného procesu na jednotlivé nemecké enklávy na Slovensku. V ďalšej časti prednášky zhodnotil pozitívne i negatívne zmeny v postavení Nemcov po vzniku Československej republiky v dôsledku odmietania začlenenia do ČSR, deficitu dôvery štátnych orgánov voči maďarskej, ale i nemeckej komunite a následne limitované možnosti nachádzať uplatnenie v štátnom aparáte súvisiace tiež so stratou uhorského trhu, významného pre export priemyselných výrobkov. Na druhej strane zdôraznil podporu štátu pri vytváraní siete nemeckých škôl na Slovensku, možnosť utvárať politické strany na etnickom základe a participovať na politických aktivitách v rámci parlamentného systému ČSR. V kontexte politického a kultúrneho vývoja nemeckej komunity na Slovensku bola pozornosť venovaná významu prenikania sudetonemeckých aktivistov na Slovensko, ktorí pôsobili ako učitelia, kultúrni pracovníci, redaktori nemeckých printových médií a pod. V ďalšej časti prednášky zhodnotil zrod politickej a ideovej dichotómie medzi Karpatonemeckou stranou (KdP), ktorá v tridsiatych rokoch získala dominantný politický vplyv v prostredí nemeckej minority v Bratislave a na strednom Slovensku a Spišskonemeckou stranou (ZdP), ktorá od vzniku republiky reprezentovala nemeckých obyvateľov Spiša. Habilitant ďalej analyzoval význam externého faktora ovládnutia Nemecka nacistami a prenikanie nacizmu do ideologického inštrumentária Karpatonemeckej strany v druhej polovici tridsiatych rokov. V kontraste s transformáciou politických postojov KdP zhodnotil tradične hungaristickú orientáciu spišských Nemcov a odmietavý postoj predstaviteľov Spišskonemeckej strany. V nasledujúcej časti prednášky analyzoval dopad rastúcej agresivity Nemecka na požiadavky Sudetonemeckej strany (SdP) a jej epigóna KdP; v tomto kontexte uviedol Anšlus Rakúska, vstup nemeckých aktivistických strán do SdP a Karlovarský zjazd SdP, ktorý vyústil do otvoreného prijatia postulátov nacionálneho socializmu. Záverečnú časť prednášky venoval víťazstvu KdP aj na Spiši a bezvýhradnému príklonu strany na pozície nacizmu. Prednáška sumarizovala dejinný vývoj nemeckej komunity na Slovensku v prvých štyroch dekádach 20. storočia so zacielením na udalosti, ktoré určujúcou mierou podmienili prenikanie nacionálne socialistickej ideológie do jej prostredia. Habilitačnú prednášku Mgr. Milana Olejníka, PhD., hodnotíme ako originálny, tvorivý text, jednoznačne napĺňajúci kritériá habilitačnej prednášky (aj obhajoby habilitačnej práce). Odporúčame menovanému udeliť vedecko-pedagogický titul docent v odbore slovenské dejiny.

11 IV. NÁVRH UDELIŤ UCHÁDZAČOVI TITUL DOCENT V ODBORE SLOVENSKÉ DEJINY Habilitačná komisia pracovala podľa postupu ustanoveného zákonom č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhláškou Ministerstva školstva SR č. 6/2005 o postupe získavania vedecko-pedagogických titulov docent a profesor. Habilitačná komisia na základe posúdenia všetkých predložených dokladov a dokumentov, plnenia scientometrických kritérií a ostatných kritérií Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach týkajúcich sa vedeckej, pedagogickej a organizátorskej činnosti uchádzača, posudkov oponentov, prednesenej habilitačnej prednášky a výsledku obhajoby habilitačnej práce konštatuje, že habilitant Mgr. Milan Olejník, PhD., spĺňa všetky podmienky stanovené všeobecne záväznými právnymi predpismi a zároveň aj vnútornými predpismi Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na udelenie vedecko-pedagogického titulu docent v odbore slovenské dejiny Na základe uvedeného habilitačná komisia predkladá návrh predsedovi Vedeckej rady Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach schváliť návrh na udelenie titulu docent Mgr. Milanovi Olejníkovi, PhD., v študijnom odbore slovenské dejiny. Košice Predseda habilitačnej komisie: prof. PaedDr. Štefan Šutaj, DrSc.... Členovia habilitačnej komisie: doc. PhDr. Dušan Janák, Ph.D.... doc. PhDr. Peter Mičko, PhD.... Oponenti: prof. PhDr.Peter Švorc, CSc.... doc. PhDr. László Szarka, CSc.... dr. Ondrej Pöss, CSc....

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried

Umiestnenie maturantov v šk. roku 2014/2015 podľa tried Umiestnenie maturantov v šk. roku 204/205 podľa tried TRIEDA: IV. A Technická univerzita Košice Fakulta elektrotechniky a 3 Fakulta baníctva, ekológie, 2 riadenia a geotechnológií Ekonomická fakulta Letecká

More information

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES

POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES POLITICKÉ VEDY / POLITICAL SCIENCES Časopis pre politológiu, najnovšie dejiny, medzinárodné vzťahy, bezpečnostné štúdiá / Journal for Political Sciences, Modern History, International Relations, security

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov NÁVRH

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov NÁVRH ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov NÁVRH na vymenovanie doc. Ing. Miloša Poliaka, PhD. za profesora v študijnom odbore 8.2.1 dopravné služby Predkladá: prof. Ing.

More information

inžinierske štúdium Študijný odbor: Podnikový manažér Špecializácia: Podnikové financie Fakulta podnikového manažmentu

inžinierske štúdium Študijný odbor: Podnikový manažér Špecializácia: Podnikové financie Fakulta podnikového manažmentu Formulár na zverejnenie informácií o habilitačnom konaní na webovom sídle EU v Bratislave a na webovom sídle určenom MŠVVaŠ SR 1. Dátum doručenia žiadosti o habilitačné konanie 17.9.2018 2. Údaje z profesijného

More information

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes

Ivan ČanigaIThe Denouement II Dimension of Shapes Ivan ČanigaIThe Denouement II 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Ivan ČanigaIDuel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

More information

Aktivity Karpatonemeckej strany vo vybraných spišských obciach v druhej polovici 30. rokov 20. storočia

Aktivity Karpatonemeckej strany vo vybraných spišských obciach v druhej polovici 30. rokov 20. storočia Aktivity Karpatonemeckej strany vo vybraných spišských obciach v druhej polovici 30. rokov 20. storočia Mária Ďurkovská, Spoločenskovedný ústav SAV, Košice, durkovska@saske.sk ĎURKOVSKÁ, Mária. The image

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO FAKULTA SOCIÁLNYCH A EKONOMICKÝCH VIED. Zoznam publikačnej činnosti. doc. Dušan Leška, PhD.

UNIVERZITA KOMENSKÉHO FAKULTA SOCIÁLNYCH A EKONOMICKÝCH VIED. Zoznam publikačnej činnosti. doc. Dušan Leška, PhD. UNIVERZITA KOMENSKÉHO FAKULTA SOCIÁLNYCH A EKONOMICKÝCH VIED Zoznam publikačnej činnosti doc. Dušan Leška, PhD. AAA Vedecké monografie vydané v zahraničných vydavateľstvách AAA01 Sekot, Aleš 25% - Leška,

More information

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training

Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky. Key words: dynamic geometric system, GeoGebra, math education, teacher training Informačný vek modifikuje metódy a formy vyučovania matematiky VPLYV VZDELÁVANIA UČITEĽOV NA MIERU VYUŽÍVANIA DYNAMICKÝCH GEOMETRICKÝCH SYSTÉMOV V MATEMATICKEJ EDUKÁCII THE IMPACT OF TEACHERS TRAINING

More information

Technická univerzita v Košiciach Prehľad publikačnej činnosti Autor: DRUTAROVSKÝ, Miloš Dátum generovania výstupu: 9. 9.

Technická univerzita v Košiciach Prehľad publikačnej činnosti Autor: DRUTAROVSKÝ, Miloš Dátum generovania výstupu: 9. 9. Technická univerzita v Košiciach Prehľad publikačnej činnosti Autor: DRUTAROVSKÝ, Miloš Dátum generovania výstupu: 9. 9. 2017, 9:30:22 Skupina A1 - Knižné publikácie charakteru vedeckej monografie (AAA,

More information

Geografický ústav SAV. Správa o činnosti za rok 2007

Geografický ústav SAV. Správa o činnosti za rok 2007 Geografický ústav SAV Správa o činnosti za rok 2007 Bratislava január 2008 1 Obsah Správy o činnosti organizácie SAV za rok 2007 str. I. Základné údaje o organizácii 3 II. Vedecká činnosť 5 III. Doktorandské

More information

Mária Kozová, Viera Chrenščová

Mária Kozová, Viera Chrenščová Zborník: Výchova a vzdelávanie k trvalo udržateľnému rozvoju. - Banská Bystrica : Fakulta prírodných vied UMB, 2009. - s. 218-230. - ISBN 978-80-8083-876-8 [Výchova a vzdelávanie k trvalo udržateľnému

More information

DISPERSED SETTLEMENT IN THE VILLAGE TERCHOVÁ

DISPERSED SETTLEMENT IN THE VILLAGE TERCHOVÁ DISPERSED SETTLEMENT IN THE VILLAGE TERCHOVÁ DOMINIKA KAISOVA The Department of Ecology and Environmental Sciences Constantine the Philosopher University in Nitra Tr. A. Hlinku 1, 949 74, Nitra SLOVAK

More information

Trnavský kraj Geographic position:

Trnavský kraj Geographic position: City of Trnava is the seat of the Trnava district, Trnava region and from the 1st December 2001 also the seat of the Trnava Upper Territorial Unit. From a land point of view the agricultural land resource

More information

VADEMECUM VA D E MCONTEMPORARY E CHISTORY-SLOVAKIA. Sprievodca archívmi, výskumnými inštitúciami, knižnicami, spoločnost'ami a múzeami

VADEMECUM VA D E MCONTEMPORARY E CHISTORY-SLOVAKIA. Sprievodca archívmi, výskumnými inštitúciami, knižnicami, spoločnost'ami a múzeami SÚČASNÝCH DEJÍN-SLOVENSKO VA D E MCONTEMPORARY E CHISTORY-SLOVAKIA U M VADEMECUM SÚČASNÝCH DEJÍN-SLOVENSKO CONTEMPORARY HISTORY-SLOVAKIA VADEMECUM SÚČASNÝCH DEJÍN- SLOVENSKO Sprievodca archívmi, výskumnými

More information

KABINET DIVADLA A FILMU SAV. Správa o činnosti KDF SAV za rok 2004

KABINET DIVADLA A FILMU SAV. Správa o činnosti KDF SAV za rok 2004 KABINET DIVADLA A FILMU SAV Správa o činnosti KDF SAV za rok 2004 BRATISLAVA január 2005 1 Obsah osnovy Správy o činnosti KDF SAV za rok 2004 I. Základné údaje o organizácii II. Vedecká činnosť III. Vedecká

More information

Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši Prehľad publikačnej činnosti za rok vykazovania 2015 Úplný menný výstup

Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši Prehľad publikačnej činnosti za rok vykazovania 2015 Úplný menný výstup Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši Prehľad publikačnej činnosti za rok vykazovania 2015 Úplný menný výstup Skupina A1 - Knižné publikácie charakteru vedeckej monografie (AAA,AAB, ABA, ABB,

More information

2 vydavateľstvách ACB Vysokoškolské učebnice vydané v domácich vydavateľstvách 3 ACD Kapitoly vo vysokoškolských učebniciach vydané v domácich

2 vydavateľstvách ACB Vysokoškolské učebnice vydané v domácich vydavateľstvách 3 ACD Kapitoly vo vysokoškolských učebniciach vydané v domácich Zoznam publikačnej činnosti Autor: Hitka Miloš 1965- Zobrazovací formát: Personálna bibliografia (podľa ISBD - bez záhlavia) Štatistika: Kategória publikačnej činnosti Voľby: Zobrazenie systémového čísla

More information

Is Trianon Still Alive? Introduction. Hiroshi FUKUDA (Kyoto University)

Is Trianon Still Alive? Introduction. Hiroshi FUKUDA (Kyoto University) Panel III-4: Concept of Region and Demarcation Process in Central and Eastern Europe after World War I, 5th East Asian Conference on Slavic Eurasian Studies 2013, August 9, 3:30-5:15 Is Trianon Still Alive?

More information

Akadémia ozbrojených síl generála M. R. Štefánika, 2011

Akadémia ozbrojených síl generála M. R. Štefánika, 2011 Autori: Kolektív zamestnancov Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika Názov: Výročná správa o činnosti za rok 2010 Vydala: Vydanie: Rozsah: Náklad: Zostavil: Akadémia ozbrojených

More information

Vnútorný predpis Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

Vnútorný predpis Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Vnútorný predpis Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Číslo: 2/2014 Úplné znenie Štatútu Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity

More information

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE PODNIKOVOHOSPODÁRSKA FAKULTA SO SÍDLOM V KOŠICIACH PREHĽAD PUBLIKAČNEJ ČINNOSTI ZA ROK 2004

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE PODNIKOVOHOSPODÁRSKA FAKULTA SO SÍDLOM V KOŠICIACH PREHĽAD PUBLIKAČNEJ ČINNOSTI ZA ROK 2004 EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE PODNIKOVOHOSPODÁRSKA FAKULTA SO SÍDLOM V KOŠICIACH PREHĽAD PUBLIKAČNEJ ČINNOSTI ZA ROK 2004 Skupina A1 Knižné publikácie charakteru vedeckej monografie (AAA, AAB, ABA,

More information

PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PU ZA ROK 2005

PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PU ZA ROK 2005 PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PU ZA ROK 2005 FILOZOFICKÁ FAKULTA PU 2005 FILOZOFICKÁ FAKULTA PU AAA AAA Vedecké monografie vydané v zahraničných vydavateľstvách O mesjanizme : refleksje filozoficzne /

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby (Mbit/s) (Mbit/s) (MB) Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20)

More information

Prešovská univerzita v Prešove Filozofická fakulta

Prešovská univerzita v Prešove Filozofická fakulta Prešovská univerzita v Prešove Filozofická fakulta Správa o vedeckovýskumnej a umeleckej činnosti za rok 2013 Spracovali: prof. PhDr. Viera Žemberová, CSc. Mgr. Anna Krajňáková Správa o vedeckovýskumnej

More information

Publikačná činnosť pracoviska Katedra strojárstva

Publikačná činnosť pracoviska Katedra strojárstva Publikačná činnosť pracoviska Katedra strojárstva AAB AAB 1 Vedecké monografie vydané v domácich vydavateľstvách Simulačné techniky pre hodnotenie degradačných procesov : vedecká monografia / Mariana Kuffová,

More information

MESTO A DEJINY CONTENT OF ISSUES

MESTO A DEJINY CONTENT OF ISSUES MESTO A DEJINY CONTENT OF ISSUES Volume 1, 1-2/2012 Uličný, Ferdinand: The Relations Between Burghers of Košice and Kings of Hungarian Kingdom by the Half of the 14th Century Fedorčáková, Mária: Relations

More information

Zborník príspevkov z V. medzinárodnej vedeckej konferencie GLOBÁLNE EXISTENCIÁLNE RIZIKÁ november 2015 Bratislava

Zborník príspevkov z V. medzinárodnej vedeckej konferencie GLOBÁLNE EXISTENCIÁLNE RIZIKÁ november 2015 Bratislava Slovenská spoločnosť pre životné prostredie, Bratislava Slovenská asociácia pre Rímsky klub - SARK Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností, Bratislava Ekonomický ústav SAV, Bratislava Matematický

More information

VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE O FAKULTE...3 SPRÁVA O PEDAGOGICKEJ ČINNOSTI NA FAKULTE HUMANITNÝCH VIED UMB V AKADEMICKOM ROKU

VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE O FAKULTE...3 SPRÁVA O PEDAGOGICKEJ ČINNOSTI NA FAKULTE HUMANITNÝCH VIED UMB V AKADEMICKOM ROKU VÝROČNÁ SPRÁVA O ČINNOSTI FAKULTY HUMANITNÝCH VIED UMB ZA ROK 2007 PREDKLADÁ: prof. PhDr. Vladimír Varinský, CSc. dekan 1 Obsah VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE O FAKULTE...3 SPRÁVA O PEDAGOGICKEJ ČINNOSTI NA FAKULTE

More information

ZÁPISNICA Z 19. ZASADNUTIA VEDECKEJ RADY VYSOKEJ ŠKOLY MANAŽMENTU (VŠM) Prítomní členovia VR:

ZÁPISNICA Z 19. ZASADNUTIA VEDECKEJ RADY VYSOKEJ ŠKOLY MANAŽMENTU (VŠM) Prítomní členovia VR: ZÁPISNICA Z 19. ZASADNUTIA VEDECKEJ RADY VYSOKEJ ŠKOLY MANAŽMENTU (VŠM) 9.04.2010 Zasadnutie Vedeckej Rady zahájil a viedol predseda VR prof. B. Lichardus Prítomní členovia VR: Alena Bušíková, M.B.A. Prof.

More information

Správa o činnosti Akademického senátu Univerzity Komenského v Bratislave, Právnickej fakulty za funkčné obdobie máj 2014 apríl 2016

Správa o činnosti Akademického senátu Univerzity Komenského v Bratislave, Právnickej fakulty za funkčné obdobie máj 2014 apríl 2016 AKADEMICKÝ SENÁT Univerzita Komenského v Bratislave P r á v n i c k á f a k u l t a Správa o činnosti Akademického senátu Univerzity Komenského v Bratislave, Právnickej fakulty za funkčné obdobie máj 2014

More information

PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PU ZA ROK 2011

PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PU ZA ROK 2011 PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PU ZA ROK 2011 FILOZOFICKÁ FAKULTA PU 2011 FILOZOFICKÁ FAKULTA PU AAA AAA AAA AAA AAA Vedecké monografie vydané v zahraničných vydavateľstvách O zmysle života / Beáta Balogová

More information

Recenzovaný zborník príspevkov z medzinárodnej vedeckej konferencie konanej septembra 2016 v Rajeckej doline

Recenzovaný zborník príspevkov z medzinárodnej vedeckej konferencie konanej septembra 2016 v Rajeckej doline Slovenská spoločnosť pre životné prostredie, Bratislava Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností, Bratislava a ďalšie spolupracujúce organizácie Recenzovaný zborník príspevkov z medzinárodnej vedeckej

More information

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart

Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible. By ShoCart Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible By ShoCart If you are searched for the book Slovak Paradise - Slovensky Raj (Slovakia) 1:50,000 Hiking Map, GPScompatible by

More information

Prešovská univerzita v Prešove

Prešovská univerzita v Prešove Prešovská univerzita v Prešove Prehľad publikačnej činnosti za rok 2006 PREHĽAD PUBLIKAČNEJ ČINNOSTI ZA ROK 2006 SKUPINA A1 Knižné publikácie charakteru vedeckej monografie Počet záznamov: 47 AAA Vedecké

More information

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s)

Parametre pripojenia vo vlastnej sieti podniku Maximálna prenosová rýchlosť smerom k užívateľovi (Mbit/s) Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby Magio Internet M ADSL 4 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 8 1 300 000 0,25/0,13 Magio Internet XL ADSL 15 (20) 1 1 300 000 0,25/0,13

More information

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE UNIVERZITNÁ KNIŽNICA

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE UNIVERZITNÁ KNIŽNICA PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE UNIVERZITNÁ KNIŽNICA PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PREŠOVSKEJ UNIVERZITY ZA ROK 2008 Prešov, 2009 Prešovská univerzita v Prešove, 2009 ISBN 978-80-555-0049-2 (tlačená verzia)

More information

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2009

ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2009 ROČENKA ZAHRANIČNEJ POLITIKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2009 VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU, N.O. VÝSKUMNÉ CENTRUM SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI PRE ZAHRANIČNÚ POLITIKU, N.O. BRATISLAVA

More information

Porovnanie DPH v rámci V4

Porovnanie DPH v rámci V4 Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra bankovníctva a poisťovníctva Porovnanie DPH v rámci V4 (podtitul práce) Bakalárska práca Autor: Lukáš Danko Bankový

More information

Univerzita Komenského v Bratislave Prehľad publikačnej činnosti za rok 2014 [LF] Lekárska fakulta [LF]

Univerzita Komenského v Bratislave Prehľad publikačnej činnosti za rok 2014 [LF] Lekárska fakulta [LF] Univerzita Komenského v Bratislave Prehľad publikačnej činnosti za rok 2014 [LF] Lekárska fakulta [LF] Skupina A1 - Knižné publikácie charakteru vedeckej monografie (AAA,AAB, ABA, ABB, ABC, ABD Pocet záznamov:

More information

Sustainability - Environment - Safety 2014

Sustainability - Environment - Safety 2014 Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave Slovenská spoločnosť pre životné prostredie, Bratislava Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností, Bratislava STRIX, n. f., Žilina

More information

The Role of Slovak Airports in Tourism Development

The Role of Slovak Airports in Tourism Development The Role of Slovak Airports in Tourism Development Marian Gúčik, 1*, Milota Vetráková 1, and Matúš Marciš 1 1 Matej Bel University in Banská Bystrica, Faculty of Economics, 97590 Tajovského 10, Banská

More information

BANDLEROVÁ Anna,(SR) - TAKÁ CS-GYORGY Katalin, (MR) LAZÍKOVÁ Jarmila, (SR)

BANDLEROVÁ Anna,(SR) - TAKÁ CS-GYORGY Katalin, (MR) LAZÍKOVÁ Jarmila, (SR) ZHODY A ROZDIELY VO VÝ VOJI MAJETKOVEJ ŠTRUKTÚRY A VO VLASTNÍCTVE K POĽNOHOSPODÁ RSKEJ PÔ DE V KRAJINÁ CH V4 SIMILARITIES AND DIFFERENCES IN THE TREND OF PROPERTY STRUCTURE AND LAND USE IN THE V4 COUNTRIES

More information

FAKULTA SOCIÁLNYCH VIED A ZDRAVOTNÍCTVA UNIVERZITY KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE VÝROČNÁ SPRÁVA 2010

FAKULTA SOCIÁLNYCH VIED A ZDRAVOTNÍCTVA UNIVERZITY KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE VÝROČNÁ SPRÁVA 2010 FAKULTA SOCIÁLNYCH VIED A ZDRAVOTNÍCTVA UNIVERZITY KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE VÝROČNÁ SPRÁVA 2010 Nitra 2011 Názov: Výročná správa 2010 Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína

More information

FAKULTA PODNIKOVÉHO MANAŽMENTU EKONOMICKEJ UNIVERZITY V BRATISLAVE. ŠTATÚT Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave

FAKULTA PODNIKOVÉHO MANAŽMENTU EKONOMICKEJ UNIVERZITY V BRATISLAVE. ŠTATÚT Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave FAKULTA PODNIKOVÉHO MANAŽMENTU EKONOMICKEJ UNIVERZITY V BRATISLAVE ŠTATÚT Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave Bratislava 2013 1 V súlade s 33 ods.2 písm. a) zákona č. 131/2002

More information

ŠTUDENTSKÉ PSYCHOLOGICKÉ DNI: ZMENY V SÚČASNOM A BUDÚCOM SMEROVANÍ. Mária BRATSKÁ

ŠTUDENTSKÉ PSYCHOLOGICKÉ DNI: ZMENY V SÚČASNOM A BUDÚCOM SMEROVANÍ. Mária BRATSKÁ ŠTUDENTSKÉ PSYCHOLOGICKÉ DNI: ZMENY V SÚČASNOM A BUDÚCOM SMEROVANÍ Mária BRATSKÁ Univerzita Komenského v Bratislave, Filozofická fakulta, Katedra psychológie, Gondova 2, 818 01 Bratislava, e-mail: maria.

More information

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE FILOZOFICKÁ FAKULTA PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ ZA ROK 1998

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE FILOZOFICKÁ FAKULTA PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ ZA ROK 1998 PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE FILOZOFICKÁ FAKULTA PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ ZA ROK 1998 AAA Vedecké monografie vydané v zahraničných vydavateľstvách AAA Rozpovidi z Pidkarpatťa = Vyprávění z Podkarpatí : ukrajinski

More information

ZOZNAM CITÁCIÍ NA PUBLIKOVANÉ PRÁCE

ZOZNAM CITÁCIÍ NA PUBLIKOVANÉ PRÁCE Ing. Branislav Kršák, PhD. Ústav zemských zdrojov, Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technická univerzita v Košiciach, Letná 9, 042 00 Košice ZOZNAM CITÁCIÍ NA PUBLIKOVANÉ PRÁCE ACB

More information

Prejav rektora PU pri príležitosti 15. výročia založenia Prešovskej univerzity v Prešove a pri príležitosti otvorenia akademického roka

Prejav rektora PU pri príležitosti 15. výročia založenia Prešovskej univerzity v Prešove a pri príležitosti otvorenia akademického roka Prejav rektora PU pri príležitosti 15. výročia založenia Prešovskej univerzity v Prešove a pri príležitosti otvorenia akademického roka 2012 2013 Dovoľte mi, aby som Vás pri dnešnej slávnostnej príležitosti,

More information

Prešovská horská pätnástka 2018 (12.ročník) Overall Finish List

Prešovská horská pätnástka 2018 (12.ročník) Overall Finish List Overall Finish List Prešovská horská pätnástka 2018 Overall Name City Bib No Age Gend AG Place Time Pace 1 Bogár Jánosz Francsali Futó Klub 9 54 M 1 50-59 1:04:33.4 4:23/K 2 Jozef Varga NW running Záborske

More information

Mladá veda. Young Science

Mladá veda. Young Science Jún 2015 ISSN 1339-3189 Mladá veda Young Science Rozhovor s Eliškou Gunišovou Prehľad ľahkých betónov s využitím odpadových plastov Zakladanie onshore a offshore podnikov za účelom daňového plánovania

More information

ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov. Jaroslava Stašková. Bratislava

ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov. Jaroslava Stašková. Bratislava ECTS Európsky systém na prenos a zhromažďovanie kreditov Jaroslava Stašková Bratislava 4.6.-5.6.2018 ECTS ako systém na prenos - začiatky ECTS v roku 1989 v rámci programu Erasmus Pilotný projekt systém

More information

PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PU ZA ROK 2010

PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PU ZA ROK 2010 PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ PRACOVNÍKOV PU ZA ROK 2010 FILOZOFICKÁ FAKULTA PU 2010 FILOZOFICKÁ FAKULTA PU AAA Etika vědy v České republice: od historických kořenů k současné bioetice / Wendy Drozenová et al. -

More information

VÝROČNÁ SPRÁVA VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU ZA ROK 2008

VÝROČNÁ SPRÁVA VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU ZA ROK 2008 VÝROČNÁ SPRÁVA VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU ZA ROK 2008 1. IDENTIFIKÁCIA ORGANIZÁCIE Názov organizácie: Vojenský historický ústav (VHÚ) Sídlo organizácie: Bratislava, Krajná 27, (PSČ 821 04) Rezort:

More information

Vybrané aspekty sociálnodemokratického diskurzu na Slovensku na prelome 20. a 21. storočia

Vybrané aspekty sociálnodemokratického diskurzu na Slovensku na prelome 20. a 21. storočia 3 Š t ú d i e a analýzy Ella G. Zadorožňuk Vybrané aspekty sociálnodemokratického diskurzu na Slovensku na prelome 20. a 21. storočia Experience of modern Slovak social-democracy, oriented to searching

More information

Štatút. Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

Štatút. Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave V súlade s 33 zákona číslo 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnení (ďalej len zákon ) v nadväznosti na štatút Slovenskej technickej

More information

Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska

Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska Európska integrácia výzva mladej generácii Slovenska Ladislav Macháček 1 Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave European Integration A Challenge for the Young Slovak Generation The ICCS 2009 international

More information

Programy: Medziakademická dohoda (MAD)

Programy: Medziakademická dohoda (MAD) Príloha B Projekty riešené v organizácii Medzinárodné projekty Programy: Medziakademická dohoda (MAD) 1.) Ako historici píšu biografie (Ecriture historique de la biographie. ) Zodpovedný riešiteľ: Bohumila

More information

Úvodné slovo rektora. doc. Ing. Jozef Habánik, PhD. rektor

Úvodné slovo rektora. doc. Ing. Jozef Habánik, PhD. rektor Úvodné slovo rektora Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa od svojho vzniku profiluje ako výskumná a vzdelávacia ustanovizeň a patrí k univerzitám, o absolventov ktorých je záujem nielen

More information

Bratislava City Report Q4 2015

Bratislava City Report Q4 2015 Bratislava City Report Q4 2015 Millions Economy / Investment Market Key facts Annual GDP growth (%) Real GDP growth in Q3 grew by 0.9% on the quarter. GDP growth is forecast at 3.4% in 2015 and 3.2% in

More information

Prípadová štúdia o nedodržiavaní a nevynucovaní zákonov - príklad školného za externé vysokoškolské štúdium

Prípadová štúdia o nedodržiavaní a nevynucovaní zákonov - príklad školného za externé vysokoškolské štúdium Prípadová štúdia o nedodržiavaní a nevynucovaní zákonov - príklad školného za externé vysokoškolské štúdium Vypracované v rámci projektu Transparency International Slovensko financovaného grantom Agentúry

More information

Štátne občianstvo v kontexte medzinárodnej migrácie

Štátne občianstvo v kontexte medzinárodnej migrácie Štátne občianstvo v kontexte medzinárodnej migrácie Alexander ONUFRÁK Úvod Prezentovaný príspevok pod názvom Štátne občianstvo v kontexte medzinárodnej migrácie ako už zo samotného názvu vyplýva, pojednáva

More information

Seminár pre učiteľov zo Slovenska

Seminár pre učiteľov zo Slovenska Seminár pre učiteľov zo Slovenska 2.-10.12.2012 Seminár sa bude konať v miestnosti číslo 13. Nedeľa, 2. 12. 2012 14:45 Prílet do Izraela let OS 857, cesta do Jerusalem Gold hotel, Jerusalem 18:00 Večera

More information

Podklady k ţiadosti o habilitačné konanie

Podklady k ţiadosti o habilitačné konanie TRENČIANSKA UNIVERZITA A. DUBČEKA V TRENČÍNE Fakulta priemyselných technológií v Púchove Ing. Ján Vavro, PhD., Ul. I. Krasku 491/30, 020 01 Púchov, e-mail: jan.vavro.jr@fpt.tnuni.sk ==============================================

More information

Vznik a vývoj prvej Československej republiky

Vznik a vývoj prvej Československej republiky Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra ekonómie a financií Vznik a vývoj prvej Československej republiky Bakalárska práca Autor: Jaroslav Uram Právna administratíva

More information

Rómovia: Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili úsilie zamerané na integráciu

Rómovia: Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili úsilie zamerané na integráciu EURÓPSKA KOMISIA TLAČOVÁ SPRÁVA V Bruseli 26. júna 2013 Rómovia: Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili úsilie zamerané na integráciu Európska komisia vyzvala členské štáty, aby splnili svoje

More information

Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši Prehľad publikačnej činnosti za rok 2012 Úplný menný výstup

Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši Prehľad publikačnej činnosti za rok 2012 Úplný menný výstup Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši Prehľad publikačnej činnosti za rok 2012 Úplný menný výstup Skupina A1 - Knižné publikácie charakteru vedeckej monografie (AAA,AAB, ABA, ABB, ABC, ABD) Pocet

More information

Gréckokatolícka teologická fakulta

Gréckokatolícka teologická fakulta Gréckokatolícka teologická fakulta AAB Vedecké monografie vydané v domácich vydavateľstvách AAB Religiozita v pespektíve súčasných zmien / Baloghová, Kurilcová, Malcovská... (et al.) ; Recenzenti Peter

More information

Politická história a spoločnosť po roku

Politická história a spoločnosť po roku 5 Š t ú d i e a analýzy Norbert Kmeť Politická história a spoločnosť po roku 1989 1 All communities largely care about their own political history, as this is part of their common identity. It is natural

More information

Security, Extremism Terrorism - Prague 2016

Security, Extremism Terrorism - Prague 2016 Invites you to International Scientific Conference Security, Extremism Terrorism - Prague 2016 which will be held 22-24 September 2016 in Prague CZECH REPUBLIC GENERAL INFORMATION Date Location: 22. 24.09.2016

More information

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí

Stála konferencia. Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2014 Argentína, Česko, Čierna Hora, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Kanada, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko,

More information

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob.

AKCIA ZIMA 2017/18 AKCIA MS 170 AKCIA RE 88 AKCIA SHE 71 AKCIA HSE 42. Zimná akcia trvá od do alebo do vypredania zásob. ZIMA 2017/18 Zimná akcia trvá od 1. 11. 2017 do 28. 2. 2018 alebo do vypredania zásob. SHE 71 MS 170 RE 88 HSE 42 99 109 MS 170 HT 133 749 799 Vyvetvovacie píly STIHL HT 56 C-E 469, 449, STIHL HT 133 799,

More information

Štatút fakulty. Š t a t ú t Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. PREAMBULA

Štatút fakulty. Š t a t ú t Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. PREAMBULA Štatút fakulty V súlade s 33 zákona č. 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len zákon) v nadväznosti na Štatút Slovenskej technickej univerzity v Bratislave vydávame

More information

Buržoázny antikomunizmus ako vyrovnávanie sa s minulosťou v slovenskom politickom diskurze 1

Buržoázny antikomunizmus ako vyrovnávanie sa s minulosťou v slovenskom politickom diskurze 1 55 Peter Dinuš Buržoázny antikomunizmus ako vyrovnávanie sa s minulosťou v slovenskom politickom diskurze 1 The change of the regime in Czechoslovakia late in 1989 aroused a wave of evaluations and interpretations

More information

Dvadsať rokov súkromného vysokého školstva kde sme a kam ideme

Dvadsať rokov súkromného vysokého školstva kde sme a kam ideme Dvadsať rokov súkromného vysokého školstva kde sme a kam ideme JÁN REBRO Vysoká škola manažmentu v Trenčíne City University of Seattle JOZEF HVORECKÝ Vysoká škola manažmentu v Trenčíne BRANISLAV LICHARDUS

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Január 2014 (číslo 1, špeciálne vydanie) Ročník druhý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia

More information

Štrukturálne fondy EÚ a riešenie rómskeho problému

Štrukturálne fondy EÚ a riešenie rómskeho problému Matej Opet, Lenka Sabolová, Barbara Napolitano matej.opet@euba.sk, npltnb@gmail.com Štrukturálne fondy EÚ a riešenie rómskeho problému 1. Historický pohľad na rómske etnikum Rómovia (po rómsky: rom muž,

More information

Publikačná činnosť AOS za rok 2008

Publikačná činnosť AOS za rok 2008 Publikačná činnosť AOS za rok 2008 ACB Vysokoškolské učebnice vydané v domácich vydavateľstvách ACB Rozvoj ľudských zdrojov - kreativita manažéra : vysokoškolská učebnica / Mária Petrufová, Jana Vitovská,

More information

I Slovak Investment and Trade Development Agency INFRASTRUCTURE ROADS, RAILWAYS, RIVERS AND AIR SPACE OF THE SLOVAK REPUBLIC. I

I Slovak Investment and Trade Development Agency INFRASTRUCTURE ROADS, RAILWAYS, RIVERS AND AIR SPACE OF THE SLOVAK REPUBLIC. I INFRASTRUCTURE ROADS, RAILWAYS, RIVERS AND AIR SPACE OF THE SLOVAK REPUBLIC I www.sario.sk 1 Basic Facts about Infrastructure in Slovakia Its strategic geographical location makes Slovakia an ideal platform

More information

Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie?

Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie? Publikácia vznikla s podporou Friedrich Ebert Stiftung Bratislava Slovensko ako nový členský štát Európskej únie: Výzva z periférie? Darina Malová Erik Láštic Marek Rybář Bratislava 2005 Copyright: Darina

More information

1 ST CZECH SLOVAK CONFERENCE OF MEDICAL SPAS WITH PARTICIPATION OF THE V4 COUNTRIES

1 ST CZECH SLOVAK CONFERENCE OF MEDICAL SPAS WITH PARTICIPATION OF THE V4 COUNTRIES 1 ST CZECH SLOVAK CONFERENCE OF MEDICAL SPAS WITH PARTICIPATION OF THE V4 COUNTRIES Medical spas important factor in development of region and health improvement of population under the auspices of the

More information

1 Slovenská zahraničná politika rok po voľbách 2006: priority, kapacity, výzvy. Zdroj: OS, 5 / 2007

1 Slovenská zahraničná politika rok po voľbách 2006: priority, kapacity, výzvy. Zdroj: OS, 5 / 2007 1 Slovenská zahraničná politika rok po voľbách 2006: priority, kapacity, výzvy. Zdroj: OS, 5 / 2007 1. Úvod: tri piliere, tri akcenty, tri špecifiká Zahraničná politika Slovenskej republiky sa od jej vzniku

More information

Katolícka univerzita v Ružomberku Teologická fakulta v Košiciach

Katolícka univerzita v Ružomberku Teologická fakulta v Košiciach Katolícka univerzita v Ružomberku Teologická fakulta v Košiciach VÝROČNÁ SPRÁVA Katolíckej univerzity v Ružomberku, Teologickej fakulty v Košiciach za rok 2015 Katolícka univerzita v Ružomberku Teologická

More information

Financovanie obcí pri výkone štátnej správy

Financovanie obcí pri výkone štátnej správy Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a účtovníctva Financovanie obcí pri výkone štátnej správy Community funding for state administration Diplomová

More information

SLOVENSKO. Slovenskom budú dunieť. Veľkonočný zázrak. žeby iba z románu? významných skutkov. mantinely. BeÀovsk. znovuzrodenia

SLOVENSKO. Slovenskom budú dunieť. Veľkonočný zázrak. žeby iba z románu? významných skutkov. mantinely. BeÀovsk. znovuzrodenia SLOVENSKO âasopis pre Slovensko a slovensk svet Roãník XXXIII., 1,79 eur 1 Jar 2011 BeÀovsk žeby iba z románu? Najvy ie ocenenia významných skutkov Slovenskom budú dunieť mantinely Veľkonočný zázrak znovuzrodenia

More information

Narrow-gauge railways in Slovakia and their use for tourism purposes

Narrow-gauge railways in Slovakia and their use for tourism purposes Prace Komisji Geografii Komunikacji PTG 2018, 21(1), 9-16 DOI 10.4467/2543859XPKG.18.001.9181 Otrzymano (Received): 17.05.2017 Otrzymano poprawioną wersję (Received in revised form): 05.07.2017 Zaakceptowano

More information

Zoznam publikačnej činnosti

Zoznam publikačnej činnosti Zoznam publikačnej činnosti Pracovisko: M5 - M5 Roky vykazovania: 2007~2007 Ďalšie spracovanie: NOT e~f Zobrazovací formát: Zoznam dokumentov podľa ISO690 Štatistika: Kategória publikačnej činnosti Triedenie:

More information

Aeronautical Information Service General Aviation Pilots interface in digital era

Aeronautical Information Service General Aviation Pilots interface in digital era Aeronautical Information Service General Aviation Pilots interface in digital era Roman Matyáš Department of Air Transport, Department of Air Transport, Faculty of Transportation Sciences, Czech Technical

More information

Lynx (Praha), n. s., 38: (2007). ISSN

Lynx (Praha), n. s., 38: (2007). ISSN BIBLIOGRAFIE BIBLIOGRAPHIES Lynx (Praha), n. s., 38: 119 128 (2007). ISSN 0024 7774 Bibliografia kamzíka vrchovského tatranského (Rupicpara rupicapra tatrica) v Nízkych Tatrách Bibliography of the Tatra

More information

Creating of the exhibitions Open-air museum exhibitions in Slovakia Museum of the Slovak Village

Creating of the exhibitions Open-air museum exhibitions in Slovakia Museum of the Slovak Village Creating of the exhibitions Open-air museum exhibitions in Slovakia Museum of the Slovak Village Katarína Očková Slovak National Museum in Martin Museum of the Slovak Village Museums Meet Museums, Romanian

More information

Štruktúra výročnej správy pracoviska (katedry, ústavu) za rok 2009:

Štruktúra výročnej správy pracoviska (katedry, ústavu) za rok 2009: Štruktúra výročnej správy pracoviska (katedry, ústavu) za rok 2009: Katedra geografie Úvod I. Organizácia vedúci katedry: PaedDr. Iveta Rakytová, PhD. zástupca vedúceho katedry: RNDr. Ivana Tomčíková sekretariát

More information

ZOZNAM TABULIEK A GRAFOV

ZOZNAM TABULIEK A GRAFOV PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE SPRÁVA o vonkajších vzťahoch Prešovskej univerzity v Prešove za rok 2011 Prešov 2012 Prešovská univerzita v Prešove SPRÁVA o vonkajších vzťahoch Prešovskej univerzity v Prešove

More information

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre Prehľad publikačnej činnosti pracoviska Katedra techniky a inform.technológií za rok 2012 až 2012

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre Prehľad publikačnej činnosti pracoviska Katedra techniky a inform.technológií za rok 2012 až 2012 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre Prehľad publikačnej činnosti pracoviska Katedra techniky a inform.technológií za rok 2012 až 2012 Skupina A1 - Knižné publikácie charakteru vedeckej monografie (AAA,

More information

Postoje verejnosti k cudzincom a zahraničnej migrácii v Slovenskej republike. Michal Vašečka

Postoje verejnosti k cudzincom a zahraničnej migrácii v Slovenskej republike. Michal Vašečka Postoje verejnosti k cudzincom a zahraničnej migrácii v Slovenskej republike Michal Vašečka IOM Medzinárodná organizácia pre migráciu 2009 Postoje verejnosti k cudzincom a zahraničnej migrácii v Slovenskej

More information

TRI SONDY DO SÚČASNEJ POLITICKEJ SITUÁCIE NA SLOVENSKU

TRI SONDY DO SÚČASNEJ POLITICKEJ SITUÁCIE NA SLOVENSKU TRI SONDY DO SÚČASNEJ POLITICKEJ SITUÁCIE NA SLOVENSKU 3/4/2017 Politologická štúdia Autori: Mgr. Michael AUGUSTÍN (Ústav politických vied Slovenskej akadémie vied) Ing. Mgr. Peter DAUBNER (Kancelária

More information

Agris on-line Papers in Economics and Informatics. Factors Determining the Entry of Agricultural Farms into Agritourism

Agris on-line Papers in Economics and Informatics. Factors Determining the Entry of Agricultural Farms into Agritourism Agris on-line Papers in Economics and Informatics Volume IV Number 4 - Special, 2012 Factors Determining the Entry of Agricultural Farms into Agritourism L. Pilař, J. Pokorná, T. Balcarová, J. Hron Faculty

More information

Publikačná činnosť autora KMOSENA, MIROSLAV

Publikačná činnosť autora KMOSENA, MIROSLAV Publikačná činnosť autora KMOSENA, MIROSLAV ADE ADE 1 ADE 2 Vedecké práce v ostatných zahraničných časopisoch Mobbing in the workplace - its manifestations, consequences and possibilities of elimination

More information

Mine workings in area of Gemer as a tool for development of tourist traffic

Mine workings in area of Gemer as a tool for development of tourist traffic Mine workings in area of Gemer as a tool for development of tourist traffic KATARÍNA TEPLICKÁ, KATARÍNA ČULKOVÁ, EVA SŐKEOVÁ Institute of Business and Management, Technical University in Košice, Letná

More information

ENSURING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA

ENSURING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA Ekonomia i Środowisko 4 (55) 2015 Zuzana Lencsésová Tomáš Gajdošík Marian Gúčik ENSURING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN PROTECTED AREAS IN SLOVAKIA Zuzana Lencsésová, Ing., PhD. Univerzita Mateja Bela

More information

saia bulletin ŠTÚDIUM V JAPONSKU ŠTIPENDIÁ NÁRODNÝ ŠTIPENDIJNÝ PROGRAM Japonsko Taiwan Nemecko Belgicko Česko Uzávierka 15. mája 2007 TÉMA ČÍSLA

saia bulletin ŠTÚDIUM V JAPONSKU ŠTIPENDIÁ NÁRODNÝ ŠTIPENDIJNÝ PROGRAM Japonsko Taiwan Nemecko Belgicko Česko Uzávierka 15. mája 2007 TÉMA ČÍSLA bulletin saia číslo 3 ročník XVII MAREC 2007 S l o v e n s k á a k a d e m i c k á i n f o r m a č n á a g e n t ú r a TÉMA ČÍSLA ŠTÚDIUM V JAPONSKU školský systém štipendiá pre občanov Slovenskej republiky

More information

Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva

Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva Centrum vedecko-technických informácií Odbor metodiky a tvorby informácií školstva Oddelenie vysokého školstva Sociálne a ekonomické podmienky života študentov vysokých škôl v Európe s dôrazom na výsledky

More information