TISKARSKE BOJE OPĆA SVOJSTVA TISKARSKIH BOJA

Size: px
Start display at page:

Download "TISKARSKE BOJE OPĆA SVOJSTVA TISKARSKIH BOJA"

Transcription

1 Predavanja iz kolegija TISKARSKE BOJE OPĆA SVOJSTVA TISKARSKIH BOJA

2 UVJETI KOJE TISKARSKA BOJA TREBA ISPUNITI U TISKU 1. KONTRAST Boja mora imati jak odraz kontrasta u odnosu na tiskovnu podlogu. Nanos boje na tiskovnoj podlozi je vrlo mali i ovisno o tiskarskoj tehnici kreće se 2 30 µm (konvencionalni sitotisak i do 60 µm). Tehnika tiska Debljina nanosa Offsetni tisak µm Knjigotisak 3 5 µm Duboki tisak 8 12 µm Sitotisak µm Najteže je postići dobar kontrast kod vrlo tankih nanosa tiskarske boje.

3 2. PUT BOJE OD BOJANIKA DO TISKOVNE PODLOGE Uloga boje u tisku je da prenese sliku s tiskovne forme na tiskovnu podlogu, a da se to postigne sa što mogućim manjim nanosom boje. Otisak pri tom mora biti OŠTAR, JASAN i ZASIĆEN! Ovisno o putu boje od tiskovne forme (TF) do tiskovne podloge (TP) razlikujemo 2 skupine tiskarskih boja: Boje koje prolaze DUG PUT od bojanika do tiskovne podloge To su boje visoke (teške) konzistencije, a rabe se, primjerice, u offsetu, visokom tisku knjigotisku. Boje koje prolaze KRATKI PUT od bojanika do tiskovne podloge To su boje vrlo niske (lake) konzistencije, rabe se u bakrotisku, fleksotisku. U bakrotisku i fleksotisku boje sadrže lakohlapljiva otapala.

4 3. PRIJELAZ TISKARSKE BOJE s TF na TP Tiskarska boja mora biti sposobna za vrlo brzo prelaženje s TF na TP bez obzira radi li se o direktnom ili indirektnom tisku. Prenošenje boje s TF na tiskovni materijal/podlogu uvjetovano je: brzinom otiskivanja (trajanje dodira) pritiskom pod kojim se otiskivanje izvodi viskoznošću boje količini boje prijemčivosti tiskovne podloge za boju glatkosti ili hrapavosti tiskovne forme ili tiskovnog materijala

5 4. Zadovoljavanje uvjeta koje definira konačni grafički proizvod Tiskarska boja mora biti primjerena onom krajnjem grafičkom proizvodu na koji se aplicira. Nije svejedno je li tiskarska boja namijenjena tisku knjiga ili naljepnica, prehrambene ambalaže, ambalaže za deterdžente, plakata... Među najvažnija opća svojstva tiskarskih boja spadaju: konzistencija, ljepljivost, reološka svojstva dužina, ton, svjetlostalnost.

6 REOLOGIJA je znanost koja proučava deformacije, transformacije i tečenje tekućina i plinova pod utjecajem mehaničkih sila koje djeluju na jedinicu površine. Reologija obuhvaća OSOBINE TEČENJA tiskarskih boja kao što su: 1) konzistencija, 2) viskoznost, 3) ljepljivost, 4) duljina tečenja, 5) tiksotropija.

7 KONZISTENCIJA opisuje opće stanje tiskarske boje u masi, a obuhvaća: koheziju, adheziju, viskoznost, tečljivost, tiksotropiju i površinsku napetost.

8 KONZISTENCIJA se kod kvalitetnih tiskarskih boja ustali tri do četiri dana nakon izrade boje. Ukoliko sastavnice tiskarske boje međusobno reagiraju (što je nepoželjno u tisku), sustav nije stabilan i takva boja nije pogodna za tisak.

9 KONZISTENCIJA TISKARSKE BOJE mijenja se promjenom temperature i određenog stupnja miješanja, a do promjena može doći i s vremenom stajanja boje. Prema konzistenciji razlikujemo dvije vrste tiskarskih boja: "rijetke" i "guste" boje, odnosno boje lake i teške konzistencije.

10 Tiskarske boje lake konzistencije su rijetke, fluidne i rukovanje njima je jednostavno, dok su tiskarske boje teške konzistencije guste i pastozne, a rukovanje njima je otežano.

11 GUSTE tiskarske boje TEŠKE konzistencije često su jako ljepljive, a postoje i RJEĐEtiskarske boje LAKŠE konzistencije velike ljepljivosti kao npr. offsetne TB sa sjajem izrađene iz umjetnih smola/polimera. Ne smije se miješati pojam konzistencija i ljepljivost. Postoje guste boje, teške konzistencije koje nisu jako ljepljive i obrnuto.

12 KOHEZIJA Kohezija je privlačna sila koja djeluje između čestica iste tvari. Za tiskarsku boju je najvažnija kohezija veziva.

13 Tiskarske boje jake kohezije su DUGE boje koje se razvlače u duge niti pri odvajanju TF od TP nakon otiskivanja. DUGE boje "praše" jer je prašenje boje posljedica razvlačenja TB u duge niti, a često su i previše ljepljive.

14 Tiskarske boje slabekohezije su KRATKE boje koje se razvlačenjem prekidaju prilikom odvajanja TF od TP nakon otiskivanja. KRATKE boje: ne praše, manje su ljepljive od DUGIH boja, imaju bolju pokritnost ali daju manje oštre otiske.

15 Sve se više proizvode tiskarske boje koje su: KRATKE, RIJETKE i LAKŠE KONZISTENCIJE, ali dovoljno ljepljive za dobar prijelaz TB s TF na TP i oštar otisak. Nema tiskarskih boja idealne kohezije!

16 U praksi se otiskuje različitim brzinama pa se proizvode i jako ljepljive boje koje se (po potrebi) mogu razrijediti. Lakše je otiskivati s ljepljivijom i čvršćom bojom koja daje čisti otisak.

17 ADHEZIJA Adhezija je privlačna sila koja djeluje između čestica različitih tvari i o njoj gotovo izravno ovisi ljepljivost TB. Adhezija se može (djelomično) izjednačiti s ljepljivošću.

18 Adhezija, kohezija i močenje važni su parametri u tisku najviše u trenu kada se tiskovna forma (TF) s tiskarskom bojom (TB) odijeljuje od tiskovne podloge (TP)

19 Sile adhezije moraju biti dovoljno jake kako bi se TB prihvatila na TF i zatim u cjelosti prenijela na TP. Boja se mora dobro prenositi s TF na TP, a ne smije ostati na TF ili čupati papir.

20 VISKOZNOST Viskoznost je svojstvo fluida plinova i tekućina da se odupiru tečenju odn. relativnom gibanju susjednih slojeva. Viskoznost je neka vrsta unutarnjeg trenja fluida. Kvantitaivno mjerilo unutarnjeg trenja je koeficijent viskoznosti fluida. Viskoznost ovisi o: strukturi tvari i temperaturi (značajno se smanjuje s porastom temperature).

21 Viskoznost je trenje koje nastaje među molekulama fluida prilikom premještanja njegovih slojeva tijekom toka (deformacije) pod utjecajem odgovarajućeg naprezanja. Viskoznost se očituje samo kada se fluid giba. To je pojava kada se slojevi fluida gibaju različitim brzinama. Sporiji slojevi fluida nastoje zakočiti sistem pa se čitav fluid uspori na neku prosječnu brzinu. Razlikujemo dinamičku viskoznost (apsolutnu) i kinematičku viskoznost.

22 Fluid se nalazi između dvije paralelne ploče (engl. plate): donja ploča je nepomična, a gornja se giba konstantnom brzinom. Sloj fluida koji je u kontaktu s gornjom pločom giba se istom brzinom kao i ploča. Zbog kohezivnih sila unutar fluida za očekivati je da će se i daljni slojevi početi pomicat, ali sa smanjenjem brzine proporcionalno udaljenošću od pokretne ploče. Smanjenje brzine uzrokuje trenje u fluidu. Slojevi između ploča podliježu smičnim silama kao rezultat trenja i stoga se pomiču brzinom koja je proporcionalna visini y na kojoj se nalazi sloj.

23 Isaac Newton je pretpostavio da je, za pravo, paralelno i uniformno strujanje, tangencijalna napetost (smična sila) τ, između slojeva, proporcionalan gradijentu brzine, dv/dy, u pravcu okomitom na slojeve. τ = D = F A dv dy tangencijalna napetost, smično (potisno) naprezanje (engl. shear stress) gradijent (pad) brzine, brzina smicanja pojedinih slojeva (engl. shear rate) Odnosno, prema Newtonu sila F s kojom se djeluje na površinu A ovisiti će o viskozitetu η i gradijentu (padu, promjeni) brzine dv/dy u jednom segmentu. F A dv = η dy

24 U jednadžbi F η = A = dv dy η (grčko slovo eta) je koeficijent dinamičke viskoznosti u Pa s, F/A je tangencijalna napetost ili smična sila u Pa, dv/dy je pad brzine ili gradijent brzine u s 1. SI mjerna jedinica dinamičke viskoznosti je paskal sekunda (Pa s) τ D

25 Kinematička viskoznost (ν) grčko slovo ni je omjer dinamičke viskoznosti (η) i gustoće (ρ) homogenog fluida: η ρ a u jednadžbi ν = (2) ν je kinematička viskoznost u m 2 s, η je koeficijent dinamičke viskoznosti u Pas, ρ je gustoća homogenog fluida u kg m 3.

26 Budući da tiskarska boja sadrži suspendirane pigmentne čestice kod mjerenja viskoznosti je to isto tako plastičan materijal kao i viskozna tekućina, pa na mjerenje viskoziteta ima jak utjecaj relativni elasticitet boje. To znači da moramo upotrijebiti izvjesnu snagu kako bi metalni cilindar viskozimetra nadvladao relativni elasticitet boje prije nego li se cilindar pokrene. Snaga potrebna da se savlada relativni elasticitet (ukočenost) boje naziva se granica tečenja (engl. yield value). Granica tečenja za neku boju ovisi o količini pigmenata, veličini čestica i oblika pigmenata i njegovog stupnja disperzije ili flokulacije u vezivu.

27 Viskoznost guste tiskarske boje određuje se mjerenjem otpora prolaza metalnog štapa kroz boju u jedinici vremena (viskozimetar sa štapom). Viskozimetar sa štapom

28 Viskozimetar sa štapom Larayev viskozimetar Uređaj je izveden tako da omogućuje štapu slobodno gibanje unutar kratke cijevi debelih stijenki nešto većeg unutrašnjeg promjera. Cijev je okomita te štap kroz nju klizi vlastitom težinom. Boja koja se nanese zauzima utor između štapa i cijevi te sprečava slobodan pad štapa. Ispituje se mjereći vrijeme koje je potrebno da štap prijeđe put (10cm) između dvije oznake. Izmjereno je vrijeme proporcionalno dinamičkoj viskoznosti ispitivane boje. Štap se odozgo može opteretiti različitim utezima što omogućuje mjerenje viskoznosti pri različitim brzinama.

29 Viskoznost tiskarske boje može se odrediti i pomoću rotacionih viskozimetara: mjerenjem otpora koji tekućina pruža okretanju metalne osovine/vretena. Rotacioni viskozimetar HAAKE

30 Rotacioni viskozimetar HAAKE

31 Za rijetke tiskarske boje rabe se jednostavni ručni viskozimetri, različite istjecajne čaše s mlaznicom pri dnu mjerne čaše. Mjeri se protok određenog volumena boje kroz otvor (rupicu) definiranog promjera u jedinici vremena.

32 POGLEDAJTE youtube VIDEO! Primjeri viskozimetara: Viskozimetar sa štapom Laray: Istjecajna čaša Fordova čaša:

33 Viskoznost nekih tiskarskih boja Letterpress Visoki tisak Koef. dinamičke viskoznosti Pa s Istjecajna čaša Flow cup (time to empty 4 mm DIN cup in sec.) Sheet fed offset litho Offset na arke Heat set offset litho Offset (sušenje toplinom) Newsink Roto boja (novinski tisak) Flexographic printing (Fleksografija) Gravure printing (Bakrotisak)

34 TEČLJIVOST svojstvo tvari da se ne odupire gibanju odnosno njeno svojstvo lakog tečenja. Tečljivost je recipročna dinamičkoj viskoznosti pa izmeđutečljivosti (φ) i dinamičke viskoznosti (η) vrijedi odnos: φ = 1/η (3). Za razliku od viskoznosti, tečljivost je proporcionalna povišenju temperature. Boja sa dobrimtečenjem dobro će se porazdjeljivati po valjcima za razribavanje.

35 LJEPLJIVOST može se definirati kao relativna prijemljivost ili izvlačenje. Ljepljivost je definirana ne samo s adhezijom boje već i njenim viskozitetom i granicom tečenja. Ljepljivost se može definirati i kao sposobnost razdjeljivanja filma tiskarske boje (između dva valjka). Boje velike ljepljivosti mogu uzrokovati čupanje vlakanaca (djelića površine papira). S druge strane ljepljivost pogoduje boljoj adheziji boje na tiskovne elemente TF te s njih adekvatniji prijenos na offsetni cilindar.

36 TIKSOTROPIJA je svojstvo nekih koloidnih otopina koje mirovanjem koaguliraju i stvaraju pseudogelnu strukturu odnosno gustu želatinoznu masu, a miješanjem (opet) postaju tekuće. Do tiksotropije dolazi uslijed električnih naboja čestica koje se orijentiraju u pravilne nizove ili mrežice. Miješanjem se takav raspored poremeti.

37 Nakon stajanja (mirovanja) čestice pigmenta se opet (brže ili sporije) poslože u pravilne nizove ili mrežice pa se ponovno stvara tiksotropna pseudogelna struktura. Pastozne tiskarske boje imaju poželjno svojstvo tiksotropije koje im omogućava da budu guste i viskozne u duktoru, a rijetke i tečljive na valjcima za razribavanje.

38 POVRŠINSKA NAPETOST je pojava napetosti na površini svake tekućine. Čestica u unutrašnjosti tekućine okružena je sa svih strana susjednim česticama koje uzajamno djeluju jedna na drugu jednakim privlačnim silama pa su privlačne sile u ravnotežju. A - Molecules attracted in all directions B - Molecules being attracted inwards only

39 Privlačne sile između čestica na površini tekućine nisu u ravnotežju jer na njih djeluju privlačne sile iz unutrašnjosti tekućine, a na površini u dodiru smolekulama zraka takvog privlačenja nema pa je ravotežje čestica na površini narušeno. A - Molecules attracted in all directions B - Molecules being attracted inwards only Na površini tekućina djeluju sile koje nastoje čestice na površini uvući u unutrašnjost tekućine i smanjiti površinu tekućine.

40 Površinska napetost tekućine ovisi o vrsti tekućine i temperaturi (smanjuje se s porastom temperature).

41 TON BOJE Ovisno o tome promatra li se boja u masi (u ambalaži) ili direktno osvijetljena na tiskovnoj podlozi (papiru) ili kada je otisak zadnjom stranom okrenut izvoru svjetlosti, razlikuje se: ton boje u masi, vršni ton i podton boje. TON BOJE U MASI podrazumjeva izgled boje kakav se vidi u ambalaži u debelom sloju (ton kakav se vidi pri otvaranju ambalaže boje). Transparentne boje pokazuju veliku razliku između onoga što se vidi u ambalaži i onoga što se kasnije vidi na otisku.

42 VRŠNI TON BOJE (ton boje otiska) Promatranjem boje na otisnutom materijalu (tiskovnoj podlozi) pri normalnom ili direktnom osvjetljenju vidi se vršni ton boje. Vršni ton boje,također, podliježe promjeni od momenta otiskivanja do završetka procesa sušenja kada postaje nešto malo tamniji uslijed procesa oksidacije. PODTON BOJE uočava se kada je otisak indirektno osvijetljen (otisak zadnjom stranom okrenut izvoru svjetlosti)

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

Tehnike tiska u funkciji optimizacije nakladničke proizvodnje Diplomski rad

Tehnike tiska u funkciji optimizacije nakladničke proizvodnje Diplomski rad Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Filozofski fakultet Odsjek za informacijske znanosti Predmet: Upravljanje u nakladništvu i knjižarstvu Mentor: doc. dr. sc. Mario Barišić Student: Ivan Pozderac

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

KARAKTERISTIKE VIŠEBOJNE REPRODUKCIJE. dr. sc. Maja Strgar Kurečić

KARAKTERISTIKE VIŠEBOJNE REPRODUKCIJE. dr. sc. Maja Strgar Kurečić KARAKTERISTIKE VIŠEBOJNE REPRODUKCIJE dr. sc. Maja Strgar Kurečić SADRŽAJ PREDAVANJA Parametri o kojima ovisi kvaliteta reprodukcije: Deformacije rasterskih elemenata Promjena veličine Prirast rasterskih

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

KARAKTERISTIKE VIŠEBOJNE REPRODUKCIJE. dr. sc. Maja Strgar Kurečić

KARAKTERISTIKE VIŠEBOJNE REPRODUKCIJE. dr. sc. Maja Strgar Kurečić KARAKTERISTIKE VIŠEBOJNE REPRODUKCIJE dr. sc. Maja Strgar Kurečić SADRŽAJ PREDAVANJA Parametri o kojima ovisi kvaliteta reprodukcije: Deformacije rasterskih elemenata Promjena veličine Prirast rasterskih

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

OTPOR BRODA. efektivna snaga, kw, ukupni otpor, kn, V brzina broda, m / s

OTPOR BRODA. efektivna snaga, kw, ukupni otpor, kn, V brzina broda, m / s OTPO BODA Svojstvo broda da plovi nekom određenom brzinom pri odabranoj snazi pogonskih strojeva i odgovarajućem propulzoru naziva se pokretljivost. Gibanju broda suprostavljaju se hidrodinamičke i aerodinamičke

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET ZAGREB

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET ZAGREB SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET ZAGREB ZAVRŠNI RAD Stella Tokić 1 Smjer: Tehničko-tehnološki ZAVRŠNI RAD PROCESI IZRADE ETIKETE ZA BRAND JANA LEDENI ČAJ Mentor: Dr.sc. Igor Zjakić Student: Stella

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

OPTIČKI ASPEKTI DIGITALNOG TISKA NA ADHEZIVNIM MEDIJIMA OPTICAL ASPECTS OF THE DIGITAL PRINTING ON ADHESIVE MEDIA

OPTIČKI ASPEKTI DIGITALNOG TISKA NA ADHEZIVNIM MEDIJIMA OPTICAL ASPECTS OF THE DIGITAL PRINTING ON ADHESIVE MEDIA 10. Savjetovanje o materijalima, tehnologijama, trenju i trošenju 10. Conference on Materials, Processes, Friction and Wear MATRIB 05, Vela Luka, 23-25.06.2005. OPTIČKI ASPEKTI DIGITALNOG TISKA NA ADHEZIVNIM

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

Postupci simulacije fluida

Postupci simulacije fluida SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA SEMINARSKI RAD Postupci simulacije fluida Bruno Mikuš Voditelj: prof.dr.sc. Željka Mihajlović Zagreb, svibanj, 2011. Sadržaj 1 Uvod... 3 2 Fizikalna

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

OTISKIVANJE METALIZIRANIH BOJILA U OFSETNOM TISKU

OTISKIVANJE METALIZIRANIH BOJILA U OFSETNOM TISKU SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET MIJO GAVRAN OTISKIVANJE METALIZIRANIH BOJILA U OFSETNOM TISKU DIPLOMSKI RAD Zagreb, 2013. MIJO GAVRAN OTISKIVANJE METALIZIRANIH BOJILA U OFSETNOM TISKU DIPLOMSKI

More information

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti Pretače tečnost bezbedno, brzo i čisto, na ručni i nožni pogon, različiti modeli Program OTAL pumpi je prisutan na tržištu već 50 godina. Pumpe su poznate i cenjene zbog

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

KOLORIMETRIJSKA ANALIZA I PARAMETRI STABILNOSTI UV-TERMOKROMNIH BOJA

KOLORIMETRIJSKA ANALIZA I PARAMETRI STABILNOSTI UV-TERMOKROMNIH BOJA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET Rahela Kulčar KOLORIMETRIJSKA ANALIZA I PARAMETRI STABILNOSTI UV-TERMOKROMNIH BOJA DOKTORSKA DISERTACIJA Zagreb, 2010. UDK 667.52:658.562 Znanstveno područje: Znanstveno

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

KLJUČNE RIJEČI: Nanotehnologija, nanografski tisak, nanopigmenti, NanoInk

KLJUČNE RIJEČI: Nanotehnologija, nanografski tisak, nanopigmenti, NanoInk SADRŽAJ: 1. UVOD 1 2. NANOZNANOST I NANOTEHNOLOGIJA 2 2.1. Svojstva nanomaterijala 4 2.1.1. Električna svojstva 4 2.1.2. Optička svojstva 4 2.1.3. Magnetska i mehanička svojstva 7 2.2. Upotreba nanomaterijala

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET ZAGREB ZAVRŠNI RAD. Melita Petrić

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET ZAGREB ZAVRŠNI RAD. Melita Petrić SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET ZAGREB ZAVRŠNI RAD Melita Petrić SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET ZAGREB Smjer: Dizajn grafičkih proizvoda ZAVRŠNI RAD SVJETLOSTABILNOST SITOTISKARSKIH TERMOKROMNIH

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

Rješenje o odobrenju teme diplomskog rada

Rješenje o odobrenju teme diplomskog rada Rješenje o odobrenju teme diplomskog rada SAŽETAK Najskuplja komponenta ofsetnih bojila je pigment. Radi smanjenja cijene u bojilo se dodaje jeftinija komponenta u obliku bijele transparentne boje. S time

More information

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE 1 Zaglavlje (JUS M.A0.040) Šta je zaglavlje? - Posebno uokvireni deo koji služi za upisivanje podataka potrebnih za označavanje, razvrstavanje i upotrebu crteža Mesto zaglavlja: donji desni ugao raspoložive

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

FIZIKALNO TEMELJENA SIMULACIJA POVRŠINE VODE

FIZIKALNO TEMELJENA SIMULACIJA POVRŠINE VODE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA ZAVRŠNI RAD br. 2989 FIZIKALNO TEMELJENA SIMULACIJA POVRŠINE VODE Niko Mikuličić Zagreb, lipanj 2013. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. Fizikalna osnova

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon Automatske Maske za zavarivanje Stella Podešavanje DIN: 9-13 Brzina senzora: 1/30.000s Vidno polje : 98x55mm Četiri optička senzora Napajanje : Solarne ćelije + dve litijumske neizmenjive baterije. Vek

More information

MJERENJE KRVNOG TLAKA PROTOK KRVI KROZ KRVNE ŽILE. Lada Radin, dr. med. vet. Ana Shek Vugrovečki, dr. med. vet.

MJERENJE KRVNOG TLAKA PROTOK KRVI KROZ KRVNE ŽILE. Lada Radin, dr. med. vet. Ana Shek Vugrovečki, dr. med. vet. MJERENJE KRVNOG TLAKA PROTOK KRVI KROZ KRVNE ŽILE Lada Radin, dr. med. vet. Ana Shek Vugrovečki, dr. med. vet. Ciljevi: Upoznati metode mjerenja krvnog tlaka Shvatiti princip i postupak auskultacijske

More information

VELEUČILIŠTE U POŽEGI

VELEUČILIŠTE U POŽEGI VELEUČILIŠTE U POŽEGI Ante Pazman 1255/13 UTJECAJ SASTOJAKA NA REOLOŠKA SVOJSTVA MAJONEZE ZAVRŠNI RAD Požega, 2016. godine VELEUČILIŠTE U POŽEGI POLJOPRIVREDNI ODIJEL PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ PREHRAMBENE

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

Stoves 2018 / 2019 Your perfect winter ally

Stoves 2018 / 2019 Your perfect winter ally www.color.hr Stoves 2018 / 2019 Your perfect winter ally 2 / Content 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50 52 54 58 INTRODUCTION STOVE D11 STOVE D13 STOVE D14 STOVE D15 STOVE

More information

Mjerač tvrdoće HT-3000 (udarni mehanizam IMPACT-D) Mjerač tvrdoće za metalne materijale sa internim spremnikom podataka, RS-232-sučeljem (PC-data-kabel i software opcionalno) HT-3000 (udarni mehanizam

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Prirodno starenje TiO 2 premaza nanesenih tehnikom Inkjeta

Prirodno starenje TiO 2 premaza nanesenih tehnikom Inkjeta SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET Mateja Puhalo, Ana Slugić Prirodno starenje TiO 2 premaza nanesenih tehnikom Inkjeta Zagreb, 2013. Ovaj rad izraďen je na Katedri za tisak pod vodstvom doc. dr.

More information

3D GRAFIKA I ANIMACIJA

3D GRAFIKA I ANIMACIJA 1 3D GRAFIKA I ANIMACIJA Uvod u Flash CS3 Šta će se raditi? 2 Upoznavanje interfejsa Osnovne osobine Definisanje osnovnih entiteta Rad sa bojama Rad sa linijama Definisanje i podešavanje ispuna Pregled

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK Tanja Marković UTJECAJ SASTOJAKA I HOMOGENIZACIJE NA REOLOŠKA SVOJSTVA SALATNE MAJONEZE S KAŠOM BANANE DIPLOMSKI RAD

More information

ZAHVALA Od srca se zahvaljujem profesoru doc.dr.sc. Igoru Majnariću na angažiranosti, uputama i savjetima, razgovorima i pristupačnošću kojima mi je

ZAHVALA Od srca se zahvaljujem profesoru doc.dr.sc. Igoru Majnariću na angažiranosti, uputama i savjetima, razgovorima i pristupačnošću kojima mi je ZAHVALA Od srca se zahvaljujem profesoru doc.dr.sc. Igoru Majnariću na angažiranosti, uputama i savjetima, razgovorima i pristupačnošću kojima mi je uvelike pomogao u izvođenju i razumijevanju eksperimenta

More information

FIZIKALNI ASPEKT PRENOSA TOPLOTE KROZ PRIMJER RJEŠAVANJA PROBLEMA POJAVE KONDENZACIJE KOD TERMIČKE IZOLACIJE OBJEKATA

FIZIKALNI ASPEKT PRENOSA TOPLOTE KROZ PRIMJER RJEŠAVANJA PROBLEMA POJAVE KONDENZACIJE KOD TERMIČKE IZOLACIJE OBJEKATA 5. Konferencija ODRŽAVANJE - MAINTENANCE 2018 Zenica, B&H, 10. 12. maj 2018. FIZIKALNI ASPEKT PRENOSA TOPLOTE KROZ PRIMJER RJEŠAVANJA PROBLEMA POJAVE KONDENZACIJE KOD TERMIČKE IZOLACIJE OBJEKATA PHYSICAL

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

Magnetske sile i magnetska polja

Magnetske sile i magnetska polja Magnetske sile i magnetska polja FIZIKA PSS-GRAD 20. prosinca 2017. npr. magnetsko polje npr. magnetna igla PITANJA ZA PONAVLJANJE 21.1 Magnetska polja Igla kompasa je trajni (permanentni) magnet koji

More information

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ INTRODUCTION 4? 4? 4 4? q = c 72? 7? SAMPLE From the repertoire of the International Federation of Little Sgers (Foederatio Internationalis Pueri Cantores, FIPC) Bibliorum Sacrorum nova vulga editio Eng

More information

S j e v e r o v c i

S j e v e r o v c i VINSKE SUZE S j e v e r o v c i 2 0 0 5 Strana 2 SUZE Zbog isparavanja, a istovremeno manjeg dotura alkohola ka površini tečnosti, uz zid čaše vino postaje siromašnije u alkoholu tj postaje razvodnjenije.

More information

MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU KONSTRUKCIJSKA ANALIZA VODOVODNE INSTALACIJE OBITELJSKE KUĆE PRIMJENOM NOVIH MATERIJALA NIKOLA GAŠPAR ČAKOVEC, 2016. MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU KONSTRUKCIJSKA ANALIZA

More information

B 270 Superwite D Requirements deviating from these specifications must be defined in writing in a customer agreement.

B 270 Superwite D Requirements deviating from these specifications must be defined in writing in a customer agreement. B 270 uperwite B 270 uperwite D 0092 B 270 uperwite is a clear high transmission crown glass (modified soda-lime glass) available in form of sheets, optical rods, profiled rods, strips and chain moulded

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE DIPLOMSKI RAD. Luka Vukmirović. Zagreb, 2017.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE DIPLOMSKI RAD. Luka Vukmirović. Zagreb, 2017. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE DIPLOMSKI RAD Luka Vukmirović Zagreb, 2017. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE DIPLOMSKI RAD Mentori: Prof. dr. sc. Lovorka

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA

TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA SF6 PREKIDAĈ 420 kv PREKIDNA KOMORA POTPORNI IZOLATORI POGONSKI MEHANIZAM UPRAVLJAĈKI

More information

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE

Specification Details: Coded Dash Number M28803/1 -MC PART LISTINGS MANUFACTURER'S DESIGNATION OR TYPE NUMBER TEST OR QUALIFICATION REFERENCE Specification Details: DLA Land and Maritime - VQ Date: 2/4/2015 Specification: MIL-DTL-28803 Title: Display, Optoelectronic, Readouts, Backlighted Segmented Federal Supply Class (FSC): 5980 Conventional:

More information

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK PREDDIPLOMSKI STUDIJ PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK PREDDIPLOMSKI STUDIJ PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK PREDDIPLOMSKI STUDIJ PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE Martina Ibrišimovid REOLOŠKE KARAKTERISTIKE SALATNE MAJONEZE S DODATKOM

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE ZAVRŠNI RAD. Iva Čujić. Zagreb, 2017.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE ZAVRŠNI RAD. Iva Čujić. Zagreb, 2017. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE ZAVRŠNI RAD Iva Čujić Zagreb, 2017. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE ZAVRŠNI RAD Mentori: Prof. dr. sc. Lidija Ćurković,

More information

- je mreža koja služi za posluživanje prometa između centrala

- je mreža koja služi za posluživanje prometa između centrala Spojna mreža - je mreža koja služi za posluživanje prometa između centrala Zvjezdasti T - sve centrale na nekom području spajaju se na jednu od njih, koja onda dalje posreduje njihov promet - u manjim

More information

Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet

Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet Marko Gojić LED ELEKTRONIKA d.o.o. marko.gojic@led-elektronika.hr LED Elektronika d.o.o. Savska 102a, 10310 Ivanić Grad, Croatia tel: +385 1 4665 269

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

Rješenje o odobrenju teme završnog rada

Rješenje o odobrenju teme završnog rada Rješenje o odobrenju teme završnog rada ZAHVALE Zahvaljujem se mentorici doc. dr. sc. Sonji Jamnicki i prof. dr. sc. Branki Lozo na stručnoj pomoći i uloţenom vremenu tijekom izrade ovog završnog rada.

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

ISTRAŽIVANJE UTJECAJA DINAMIČKE OPLAKANE POVRŠINE NA OTPOR POLUDEPLASMANSKE FORME

ISTRAŽIVANJE UTJECAJA DINAMIČKE OPLAKANE POVRŠINE NA OTPOR POLUDEPLASMANSKE FORME Ivana ARTIĆ, veučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, I. Lučića 5, HR-10000 Zagreb, Hrvatska, ivanamartic0@gmail.com Nastia DEGIULI, veučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje,

More information

OPTIMIZACUA TOPLINSKIH PARAMETARA I KONSTRUKTIVNIH SVOJSTAVA POSTROJENJA ZA STERILIZACIJU MLIJEKA

OPTIMIZACUA TOPLINSKIH PARAMETARA I KONSTRUKTIVNIH SVOJSTAVA POSTROJENJA ZA STERILIZACIJU MLIJEKA OPTIMIZACUA TOPLINSKIH PARAMETARA I KONSTRUKTIVNIH SVOJSTAVA POSTROJENJA ZA STERILIZACIJU MLIJEKA Opis postupka (Nastavak) Svetozar STANIŠlC Tehnološki fakultet, Zagreb U Laboratoriju za tehnološke operacije

More information

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450

- Italy. UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 - Italy UNIVERZALNA STANICA ZA ZAVARIVANJE, SPOTER - sa pneumatskim pištoljem sa kontrolnom jedinicom TE95-10 KVA - šifra 3450 ALATISTHERM D.O.O Koče Kapetana 25 35230 Ćuprija, Srbija Tel/fax : + 381 (0)

More information

Fakultet strojarstva i brodogradnje ZAVRŠNI RAD

Fakultet strojarstva i brodogradnje ZAVRŠNI RAD Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje ZAVRŠNI RAD Damir Foschio Zagreb, 2010. Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje ZAVRŠNI RAD Voditelj rada: Doc.dr.sc. Davor Ljubas

More information

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KAKVOĆE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KAKVOĆE ZRAKA ZA GODINU

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KAKVOĆE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KAKVOĆE ZRAKA ZA GODINU INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA, ZAGREB GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KAKVOĆE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KAKVOĆE ZRAKA ZA 2007. GODINU Zagreb, rujan 2008. INSTITUT

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

Hidrofilno modificirani silikoni kao sredstva za disperziju u otapalima niske permitivnosti

Hidrofilno modificirani silikoni kao sredstva za disperziju u otapalima niske permitivnosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Odjel za kemiju Diplomski studij kemije Jelena Brdarić Hidrofilno modificirani silikoni kao sredstva za disperziju u otapalima niske permitivnosti Diplomski

More information

Halina, Hesus. (Advent) œ N œ œ œ. œ œ œ œ œ. œ. œ œ œ œ. œ œ. C F G7sus4. œ. # œ œ J œ œ œ J. œ œ. J œ. # œ. # œ œ œ

Halina, Hesus. (Advent) œ N œ œ œ. œ œ œ œ œ. œ. œ œ œ œ. œ œ. C F G7sus4. œ. # œ œ J œ œ œ J. œ œ. J œ. # œ. # œ œ œ 2 Rene B avellana, S Keyboard INTRO/INAL (e = 144 152) Œ % RERAIN Slower (e = ca 92) Soprano % Alto Tenor Bass Ha - /E Slower (e = ca 92) li - na, He-sus, Ha - (Advent) 7 7sus4 # E/ # # # 7 7 Eduardo P

More information

EKSPERIMENTI S OPTIČKOM PINCETOM

EKSPERIMENTI S OPTIČKOM PINCETOM 0. ljetna škola mladih fizičara HFD-a, Vela Luka 0.-6. lipnja 004. 11-1 EKSPERIMENTI S OPTIČKOM PINCETOM Branimir Lukić 1 École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Švicarska Dualna priroda svjetlosti kao

More information

OBLIKOVANJE WEB STRANICA Praktikum (laboratorijske vježbe) Haidi Božiković

OBLIKOVANJE WEB STRANICA Praktikum (laboratorijske vježbe) Haidi Božiković OBLIKOVANJE WEB STRANICA Praktikum (laboratorijske vježbe) Haidi Božiković SADRŽAJ 1 Obrada slika korištenjem programa GIMP... 3 1.1 Upoznavanje s okruženjem i alatima GIMP-a... 3 1.2 Rad s maskama...

More information

SILA TRENJA OD FUNDAMENTALNIH PROCESA DO MAKROSKOPSKIH ZAKONA. Ljubiša Nešić i *Vera Prokić

SILA TRENJA OD FUNDAMENTALNIH PROCESA DO MAKROSKOPSKIH ZAKONA. Ljubiša Nešić i *Vera Prokić SILA TRENJA OD FUNDAMENTALNIH PROCESA DO MAKROSKOPSKIH ZAKONA Apstrakt Ljubiša Nešić i *Vera Prokić Prirodno-matematički fakultet, Višegradska 33, 18 000 Niš, nesiclj@pmf.ni.ac.rs *Poljoprivredna škola

More information

Rješenje o odobrenju teme diplomskog rada

Rješenje o odobrenju teme diplomskog rada Rješenje o odobrenju teme diplomskog rada SAŽETAK Današnja Inkjet tehnologija otiskivanja omogućava komercijalna otiskivanja od jednog primjerka pa do nekoliko tisuća primjeraka. Na to značajno utječe

More information

U OSIJEKU Osijek, godine Ivica Zgrebec

U OSIJEKU Osijek, godine Ivica Zgrebec U OSIJEKU Osijek, 15.09.2015. godine Ivica Zgrebec U OSIJEKU TEMA: ISPITIVANJE KARAKTERISTIKA CRPKE Osijek, 15.09.2015. godine Ivica Zgrebec Q- stra potencijalnu energiju (tlak ili visinu stupca fluida)

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET KEMIJSKOG INŽENJERSTVA I TEHNOLOGIJE SVEUČILIŠNI PREDDIPLOMSKI STUDIJ. Linda Kuzmanovski ZAVRŠNI RAD

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET KEMIJSKOG INŽENJERSTVA I TEHNOLOGIJE SVEUČILIŠNI PREDDIPLOMSKI STUDIJ. Linda Kuzmanovski ZAVRŠNI RAD SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET KEMIJSKOG INŽENJERSTVA I TEHNOLOGIJE SVEUČILIŠNI PREDDIPLOMSKI STUDIJ Linda Kuzmanovski ZAVRŠNI RAD Zagreb, rujan 2016. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET KEMIJSKOG INŽENJERSTVA

More information

DIPLOMSKI RAD IZRADA VIZUALNOG IDENTITETA MLJEKARSKE TVRTKE

DIPLOMSKI RAD IZRADA VIZUALNOG IDENTITETA MLJEKARSKE TVRTKE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAFIČKI FAKULTET ZAGREB DIPLOMSKI RAD IZRADA VIZUALNOG IDENTITETA MLJEKARSKE TVRTKE Mentor: izv.prof.dr.sc. Jesenka Pibernik, predsjednica izv.prof.dr.sc. Maja Brozović, mentorica

More information

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1.

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1. Sequence hymn for Ascension ( y Nottker Balulus) Graduale Patavienese 1511 1. Sum Summi triumphum Let us recount ith praise the triumph of the highest King, Henricus Isaac Choralis Constantinus 1555 3

More information